Damn, damn, damn. Ik beslis om mijn computer weer mee naar huis te nemen en weer op mijn werkcomputer te werken. Mijn computer staat hier al een jaar, van toen ik filmpjes gemaakt had voor mijn ouders en muziek voor Sandra en allebei een verrassing moesten zijn, en het begint op mijn zenuwen te werken.

Probleem was: de computer van het werk (een P3-650) was zodanig vol geraakt met brol, en ik had tijd noch zin om hem proper volledig te herinstalleren, dus ik was stukje bij beetje meer en meer beginnen werken op mijn computer van thuis, met de computer van het werk ook wel op mijn bureau maar eigenlijk voor niet veel gebruikt behalve wat surfen. Wat niet echt de bedoeling kan zijn.

Bovendien waren de twee computers redelijk verstrengeld geraakt: grafische kaart, CD-schrijver en twee harddisks van thuis zaten in die van het werk, en de grafische kaart + geluidskaart van thuis zat in die van het werk. Wat ook niet echt de bedoeling is.

Dus, orde op zaken, de computers uit elkaar halen en terug in de juiste samenstelling bij elkaar vijzen, de mijne naar huis, die van het werk op het werk, vooruitzicht op een bureau dat een stuk minder volgepropt staat en een vloer die meer tegel dan Kabel Salat is.

Stappenplan:


  1. De twee systemen (werk: mvuijlst3, Windows 2000; thuis: zvuijlst1, Windows XP) op VGA-achtige resolutie zetten en alle mogelijke drivers desinstalleren

  2. mijn grafische kaart (een ouwe Geforce 2 Pro) uit de computer van het werk (mvuijlst3), terug in de computer van thuis (zvuijlst1)

  3. de kaart die oorspronkelijk in mvuijlst3 zat uit zvuijlst1 (ATI Xpert2000) en terug in mvuijlst3

  4. geluidskaart (Creative Soundblaster Live Platinum) uit mvuijlst3 naar zvuijlst1

  5. zvuijlst1 toevijzen en aanzetten — works like a charm! Windows XP is zó proper, die installeert gewoon alles zonder al te veel te vragen proper opnieuw: grafische kaart downloadt hij laatste drivers, geluid schakelt van on-board naar soundblaster over, firewire-kaart wordt weer geïnstalleerd, webcam en scanner herkend op USB, enfin, proper.
    De twee harddisken vol (legale! van eMusic!) MP3s en de CD-RW had ik even laten zitten: ik vertrouw het niet, die vieze IDE-dingen zomaar over en weer schuiven.

  6. mvuijlst3 toevijzen en aanzetten… craaaaassshhhhh!!!

Zo’n vieze moederbord-crash, waar de computer staat te draaien maar geen teken van leven geeft over de monitor, en gelijk een bezetene staat te bleepen door zijn speaker.

Nu, op dat ogenlik heb ik écht geen tijd (Westtoer / De Kust, veel werk), dus laat dat ding proper op de vloer staan, en dat ik er later wel eens naar zal kijken, ’t is toch zo’n zaak van de bieps tellen en zien wat er precies los hangt (geheugen, of grafische kaart of zo).

Flash forward twee weken later. Westtoer is binnen, het is al een beetje later in de avond, ik heb die vijfdehandscomputer van Impakt klaarstaan om morgen mee te nemen, en dus lijk het me logisch om nog eens in de diepte te kijken naar wat er aan de hand is met mvuijlst3.

Computer openvijzen. Stof uitblazen (urgh). Alles goed aanduwen. Stroom insteken, aanzetten. Biep-biep-biep-biep-biep. Biep-biep. Rats.

OK, vijf keer biepen, da’s “het moederbord vindt ergens een probleem, misschien met de RAM”. Ram uithalen, afblazen, terug insteken. Biep-biep. Pauze. Biep-biep-biep. 

“2.x.x or any number of beeps after two and a pause – Memory issue.  Reseat the memory and replace it if necessary” — en dat had ik juist gedaan. Geen paniek, alles uit, en weer opstarten.

Biepbiepbiepbiepbiepbiepbiepbiep. Acht keer? “Eight beeps – This can indicate there is possibly bad memory on the video card.  Try to reset the video card before replacing it”. OK, videokaart eruit, terugsteken. Nog altijd acht bieps.

Er stond nog een oude pc van peter (pdevos2) bij de tafel van Stijn. Ik vijs die open, haal de videokaart eruit (ATI Rage II), en steek dié in mvuijlst3. Weer acht bieps, maar deze keer weer met twee korte bieps ervóór. Dus toch een geheugenprobleem? Geen paniek, geheugen uit pdevos2 gehaald (een p3-600, ongeveer hetzelfde machien) en in mvuijlst3 gestoken.

Boot. Weer hetzelfde. Aaargh!
Alle IDE devices behalve primasry master en de CD-RW losgekoppeld, booten. Nog biepen.
Kaart én geheugen van pdevos2 erin, alle andere dingen behalve primary master los, weeral.

Aaargh! Ik weet niet wat gedaan! En ik ben moe! Ik denk dat ik proper naar huis ga gaan, morgen terugkomen en mijn computer komen halen, maandag ofwel de computer binnensteken bij Altan, ofwel op de ouwe computer van Peter werken. En voorlopig op de portable werken. Nèh.