Ik herinner mij hier nog

Ik herinner mij hier nog over gelezen te hebben in Science&Vie in de tijd, maar nog nooit zo mooi gezien:

See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.

A Green Flash from the Sun
Credit & Copyright: Pekka Parviainen (Polar Image)

Explanation: Many think it is just a myth. Others think it is true but its cause isn’t known. Adventurers pride themselves on having seen it. It’s a green flash from the Sun. The truth is the green flash does exist and its cause is well understood. Just as the setting Sun disappears completely from view, a last glimmer appears startlingly green. The effect is typically visible only from locations with a low, distant horizon, and lasts just a few seconds. A green flash is also visible for a rising Sun, but takes better timing to spot. A dramatic green flash was caught in the above photograph in 1992 from Finland. The Sun itself does not turn partly green, the effect is caused by layers of the Earth’s atmosphere acting like a prism.

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.