Amerika is kwaad omdat drie

Amerika is kwaad omdat drie leden van de NAVO weigeren Turkije te verdedigen als het in gevaar zou zijn. Wanneer zou Turkije in gevaar zijn? Als Amerika een oorlog tegen Irak begint. Wat is dus de beste manier om Turkije te verdedigen? Een oorlog proberen vermijden toch?

Zucht… En ondertussen op Newsnight een reportage over Noord-Irak, waar de Koerden (in groten getale, met verdacht uniforme en verdacht duur uitziende wapens en kledij) zich klaarmaken voor een drieweggevecht met Ansar en Irak.

Een Ansar-gevangene (poging tot zelfmoordcommande, “als ik nu of binnen twintig jaar vrijkom, ik doe het opnieuw”) zegt dat er een stuk of 20 Al Qaedaleden in Ansar zitten. Maar die vechten wel degelijk tegen Saddam Hoessein. Niet getreurd, ze trommelen iemand van PUK (patriottische unie koerdistan) op om te zeggen dat de man een dubbelagent was voor Irak.

Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren als het oorlog wordt, en de hel breekt los daar in de buurt. En hoe tevreden Turkijke zal zijn met een onafhankelijk Koerdistan aan de deur.