Revolutie

Ik heb sinds gisteren Citizens. A Chronicle of the French Revolution van Simon Schama uit. Helemaal aan te raden, zelfs voor wie nooit het onderscheid kon onthouden tussen constituante en législative en convention, die geen Rouget de Lisle van Héraut de Séchelles of Marat van Danton kan onderscheiden, en die Mirabeau alleen van de brug kent :)

images/mirabeauNee serieus: het leest als een trein, is bovendien zwaar geïllustreerd zodat je je bijvoorbeeld ook effektief iets kan voorstellen bij de pokdalige grandeur van een Mirabeau, zit vol met detail zonder ooit het grote beeld uit het oog te verliezen, enfin, goed.

De centrale stelling is min of meer dat de franse revolutie meer conservatief was dan men denkt, dat alle belangrijke maatschappelijke wijzigingen (mercantilisme, sociale mobiliteit, pre-industriële dinges, aanzetten tot parlementairachtige democratie) substantieel al aanwezig waren in het “ancien régime”, en dat de terreur onder onder meer Robespierre verre van een toevallige uitspatting, een logisch gevolg was van de rest van de revolutie.

Lezen. Doen.

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.