We zijn vandaag bijna de hele dag op schok geweest:

  • eerst naar de bank om geld te gaan halen: blijkt dat het hele Dexia-netwerk plat lag. Of beter: dat de mensen in de bank zelf met een technisch probleem te kampen hebben zodat ze niet aan de hun kassa geraakten (wel aan het geld zelf, maar niet aan de kassa in de computer). Gelukkig hebben wij connecties, dus zijn we toch nog aan geld geraakt (niet dat het veel was, maar alla).
  • dan naar de aannemer geweest, die er niet bleek te zijn
  • dan naar ons huis, om te gaan kijken wat de stand van zaken was
  • dan naar de Vrijdagmarkt iets gaan eten: de meneer daar gaf de kinderen direkt een onderlegger om in te kleuren en een doos met potloden en wasco’s, en dan allemaal garnaalkroketten, spaghetti voor de kinderen, en steak met bearnaise voor mij, tonijnsteak op tagliatelli voor Sandra — voor ons geen experimenten, nee meneer!
  • dan terug naar ons huis, voor besprekingen omtrent de stand van zaken met de aannemer
  • en dan naar het schoolmuseum, joechei!

Het schoolmuseum, dat tegenwoordig het Huis van Kina heet (ick!), is eigenlijk niet echt veel veranderd tegen twintig (dertig!) jaar geleden. De mineralen en zo zijn naar helemaal bovenaan verhuisd, er zijn een paar vogeldiorama’s afgedekt, maar voor de rest zijn de grote highlights er nog allemaal: de draaiende wereldbol, de fluorescerende mineralen, de collectie vlinders, schelpen en kevers, de opgezette vogels-met-geluiden, de krokodil van maransart, de zeeschorpioen en de grote ammoniet, allemaal wijs.

Op het ogenblik zijn er twee tentoonstellingen naast de permanente collecties voor zover we gezien hebben: op sterk water, dat niet meteen voor de kinderen is vind ik (allemaal dooie beesten in confituurpotten, de ene al groter dan de andere), en dan de grote boze wolf, dat van het type tentoonstelling is dat ik niet graag heb: zo van actiedinges, en met velcro en zo. Van die dingen die er na zes maand mishandeling door bezoekende scholen allemaal aftands en vies uitzien.

Maar: voor herhaling vatbaar.
En: dat ze verdorie eens van het hele Sint-Pietersplein een permanent archeologisch museum maken!