Op het eerste gezicht is het alsof er niet echt veel veranderd is, maar toch, een aantal kleine maar zeer handige nieuwe dingen.

Om te beginnen één immens vervelend iets: “save as” is opnieuw alt, f, v in plaats van de standaard alt, f, a. Als ik mij goed herinner, was dat in Photoshop 5 of 6 ook even het geval, maar in ieder geval: in 7 was de shortcut weer wat hij eigenlijk zou moeten zijn.

En dan kun je wel alle shortcuts aanpassen:

images/shortcuts

…maar voor iemand gelijk mij, die meestal de afkortingen van in de menu’s gebruikt: niet zo nuttig. Alhoewel, nu kan ik eindelijk die shift-ctrl-M remappen, dat het ding auto-Curves doet in plaats van bloederige ImageReady open te doen.

Ook nieuw: File Browser.

images/browser

Mja. Ik weet niet wie hier het doelpubliek voor is. Het interfacet mooi naar Automation dinges (Batch, Batch Rename, Contact Sheet II, Picture Package, …), je kunt keywords verbinden aan beelden, en je kunt ze rechtstreeks roteren en zo. Mja. Allemaal dingen die ik persoonlijk in Explorer zelf doe of in Photoshop Album, maar bon, ik zie het nu wel. Denk ik. Wel op een grotere monitor dan 1024×768, want op de portable hier heeft het echt niet veel zin.

Eentje waar ik al heel erg lang op zat te wachten: crop-met-perspectief. Als ik die had gehad toen ik alle gevels van de buurt naar image maps omzette, ik zou er verdorie dagen werk mee uitgespaard hebben. Een extreem voorbeeld:

images/perspective images/perspective2

..maar in ’t echt is het wel een groot gemak: deze foto van Zelie bijvoorbeeld, daar heb ik een hele tijd aan zitten wrikken om het héél klein beetje perspectivische vervorming dat erin zat weg te werken. In Photoshop CS: twee seconden.

Next, een fijne functie, die ook veel (nu ja, een paar) mensen veel tijd gaat besparen. Gegeven deze twee beelden:

images/colour

en gesteld dat de twee beelden in één lay-out moeten gebruikt worden: de kleuren zijn helemaal niet op elkaar afgestemd, dat gaat vloeken. Match colours to the rescue:

images/colour2

Ook nieuw: live histogrammen. Histogrammen, wegens de kleuren uitgesplitst, en alles:

images/histogram

Bof. Ik heb eigenlijk nog nooit zwaar histogrammen nodig gehad, ik zie zo meestal wel waar het mis loopt. Maar bon, dat ze er zijn, en gecombineerd met het feit dat Photoshop tegenwoordig in 16 bit kan werken met zo ongeveer alles, is het allemaal wel fijn werken. Maar helaas, ik heb er (nog) geen gebruik van want mijn fototoestel doet geen RAW-output. Bleh.

Lens blur, ik zou ook niet weten waar ik dat zou kunnen voor gebruiken. Maar voor de rest: veel potentieel om een tweede lens flare te worden, qua overgebruikt in slecht omstandigheden. Men neme een scherp achtergrondbeeld, men plaatse er een scherp voorgrondbeeld voor, wat geklooi met een mask later:

images/lensblur

…maar dat ziet er niet zo goed uit! Lens blur to the rescue:

images/lensblur2

Let ook op de mooie geblurde “sterren” achteraan, helemaal met de vorm van de opening en alles.

Speciaal voor de fotograaf zonder goeie fill-in flash: adjust shadow/highlight. Op één klik “problemen” verhelpen. Mff. Niet mijn kop thee:

images/shadowhighlight

Ik kan beter overweg met de bestaande functies, misschien dat ik er nog wel mee ga leren werken. Alla. Nog zo’n feature voor beginners: colour replacement. Voor als ik ooit niet tevreden ben met een kleur of zo:

images/replacecolour

Enfin, ik denk toch dat het iets voor beginners is. Ik zou het in ieder geval anders doen, maar bon.

Tegenwoordig kunnen panorama’s rechtstreeks in Photoshop gemaakt worden, en ’t is nog niet zo miserabel van software. Hier vier foto’s, allemaal blurry en te veel parallax om eigenlijk een panorama van te pakken (’t was een test van de functie van mijn fotomachine om 4 beelden per seconde te trekken), maar toch, a valiant attempt door Photoshop:

pano.jpg

Bon. I’m bushed, en morgen is ’t opstaan voor de kinderen, dus ik ga maar eens tram vier gaan pakken.