Kogel door kerk

Er zijn zoveel zaken die ik graag zou doen, en waar mensen wel eens zouden bereid voor kunnen gevonden om te betalen, maar waar het niet realistisch zou zijn om ze door het bedrijf waar ik werk te laten doen.

Voorbeelden ter illustratie:

  • Iemand die ik via-via ken heeft een website laten maken voor zijn beginnende bvba. Hij krijgt commentaar dat die website onbruikbaar is in iets anders dan Internet Explorer op Windows. Ik zou daar op pakweg anderhalve dag een oplossing aan kunnen bieden.
     
  • Een studiegenoot die tegenwoordig consultant is, zit wat vast met een consultancy-opdracht: zijn specialiteit is process management, maar er wordt expliciet gevraagd om een database te maken als deel van de opdracht. En die mens weet van geen databases af. Ik daarentegen wel.
     
  • Ik kom op het schoolfeest van de school van mijn kinderen iemand tegen die op een andere school werkt en die graag een paar lesavonden zou inrichten over “usability en dergelijke”. Ik zou niet liever doen.
     
  • Een klant heeft naast zijn door ons gemaakte website ook een not-for-profit ding staan in een traditionele LAMP-omgeving (Linux, Apache, MySQL, PHP). Hij heeft daar een gratis evenementenkalender voor gevonden, maar hij krijgt het niet echt goed geïnstalleerd en het zou eigenlijk wat moeten aangepast worden, en zeker vertaald.

Allemaal dingen die ons bedrijf zou kunnen doen, maar dan kan en mag ik niet minder vragen dan een bepaald bedrag per uur, waar rekening gehouden wordt met allerlei overhead. Lap ik dat aan mijn laars, dan geraak ik (a) niet uit de kosten en (b) in de problemen met andere klanten.

En alles meegerekend zouden die brave mensen voor hun werk dus heel erg veel betalen.

Aan de andere kant zie ik het ook niet zitten om zomaar voor iedereen gratis dingen te gaan zitten doen na mijn uren. Ik ben daar wel toe geneigd, maar een mens moet niet overdrijven, voor wat hoort wat, ik heb ook een familie die ik wil zien en moet onderhouden, comprenez mon émoi.

Dus, de ideale oplossing: ik wordt één van deze dagen zelfstandige in bijberoep. Ik heb een hoofdberoep, waar ik mij volledig voor inzet en met volle goesting, maar daarnaast, als er zo iets uit de lucht valt van “ken jij iemand die dit kan doen”, dan kan ik met volle overtuiging zeggen “jazeker, en wel mezelf — mijn tarieven zijn als volgt”.

Wordt, as the saying goes, vervolgd.

Één reactie op “Kogel door kerk”

Reacties zijn gesloten.