Zelfcatheteriseren

Uit de summiere handleiding "techniek voor mannen" (anderhalve kolom tekst en drie beeldjes):

Het is mogelijk dat u, wanneer de catheter tegen de kringspier stoot, een onaangenaam gevoel krijgt. Wacht dan even en ga dan in één keer door tot de urine komt. Wanneer u vaker tegen de kringspier stoot, verkrampt deze en wordt hierdoor moeilijker toegankelijk. Dit gaat gepaard met pijn.

Erm. Right. Ik zou liegen als ik zei dat ik er naar uitkijk. Maar bon, dat zal dus voorlopig mijn lot zijn. Tot er beterschap is, of als er geen beterschap is, tot het einde van mijn dagen.

De ervaring van de uroloog is dat als er beterschap optreedt bij wat ik heb, dat dat binnen zes à acht weken zou moeten gebeuren. Wil dat dan zeggen dat als het niet in orde is tegen pakweg midden april, dat ik dan zwaar moet beginnen wanhopen?

Nee zeker? Of toch? Ik ga het die mens morgen eens vragen.

3 reacties op “Zelfcatheteriseren”

  1. Ik man 64 jaar katheteriseer mij al zeer lang ik denk 10 jaar.
    In het begin had ik regelmatig blaasontsteking tot ik een manier van inbrengen had gevonden waarbij ik de katheter niet meer aanraak.
    Handenwassen doe ik alleen na inbrengen.
    Alhoewel de katheters maar eenmaal gebruikt mogen worden van de fabrikant, gebruik ik die van mij een week lang,
    Ik katheteriseer mij ongeveer 4 a 5 maal per dag.’.
    Ik twijfel wel eens of ik geen extra risico loop door de katheter zolang te gebruiken, maar ik heb al die tijd nooit geen blaasontstekingen meer gehad,wel sterk ruikende urine.
    Eigenlijk heb ik nauwelijks problemen en is het een gewoonte geworden ik zie het niet meer als een handicap, wel mag ik nooit vergeten voldoende katheters bij me te dragen anders heb ik een groot probleem ,geen druppel zonder katheter!!

  2. Mijn naam is Piet, ik ben 57 jaar en catheteriseer mij sinds 2,5 jaar. Ik gebruik de speedicath catheters die best goed zijn, je mag deze inbrengen zonder steriele handschoenen aan te doen. Verder catheteriseer ik mij 4 tot 5 maal per dag, soms is het wel vervelend dat als je buitenshuis bent altijd op de tijden dat je moet catheteriseren je een toilet moet opzoeken dat ook een beetje ruim is en schoon is. Meestal ga ik op een invalidentoilet omdat er dan ook een kraan aan wezig is. Ik heb ook een dubbelzijdige stimulatie gehad maar deze heeft helaas niet geholpen. Op mijn werk in de zorg wordt er rekening mee gehouden en mijn collega,s zijn er volledig mee bekend. voor de rest ben ik het wel gewend en ga niet weg zonder mijn catheters.

  3. Ik heb een zeer uitgerekte blaas opgelopen. Nu heeft men een buikkatheter geplaats om de blaas rust te geven. Ik ben 58 jaar en zie hier enorm tegen op.
    Tot zover ik kan nagaan kan ik nog niets vinden over een blaas verkleining. Als je hier ervaring mee hebt dan hoor ik dit ook graag.

Reacties zijn gesloten.