Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Kaat en co

Ik lees in De Standaard dat kijkers traag maar zeker hun weg vinden naar Kaat & co.

Ik heb het programma nog nooit gezien. Meer nog, ik heb een onredelijke afkeer van het programma, zelfs al heb ik het nog nooit gezien.

Twee redenen, allebei uit de voorfilmpjes die ik ervan in de maag gesplitst gekregen heb:

 1. Wette? Het wordt in zowat alle verkavelingsdialekten gebruikt, maar ik haat, veracht, word lichamelijk misselijk van dat stopwoord. Verkavelingsantwerps: “Iek zaan ut gewoeën muug, wette?” Verkavelingsbrussels: “De traan is altaad een beetche raazen, wette?” AAAARGH!!!
  En in het eerste voorfilmpje van Kaat en co nam één van de personages het Stopwoord Des Doods in de mond.
 2. Het voorfimpje zag eruit alsof het een ver-ikea-iseerde wereld was. Niemand loopt rond zoals die Kaat in dat voorfilmpje. Niemand is zo trendy in het echte leven. Dat neergeslickt haar, die kleren, die meubels die nog nooit gebruikt zijn, die frigo die perfect gemanikuurd was—komaan zeg. Ik weet het natuurlijk niet van de serie zelf, maar ik kreeg het zwaar op mijn zenuwen van de gemaakte spontaneïteit in een zo duidelijk Ikea-catalogus-wereldje.

Maaaaarrr… aan de andere kant:

De kijkcijfers mogen dan al in stijgende lijn gaan, toch blijft Kaat & co controversieel. De waardering voor het programma schommelt rond 7 op 10, wat onder het streefdoel van de openbare omroep ligt (7,5 op 10). Bovendien is er een hoge ,,standaardafwijking”. Dat betekent dat de ene kijker Kaat & co heel hoog waardeert, terwijl de andere het programma heel slecht vindt. Vermoed wordt dat de controversiële thema’s die in de reeks aangesneden worden, daarbij een rol spelen.

Dat is zo ongeveer hetzelfde syndroom dat veel echt goeie series overkomt (League of Gentlemen, Young Ones, Het Eiland, …). En in het kader van het proberen niet al te veel ongefundeerde opinies op de wereld los te laten, zou ik misschien beter eens kijken.

Kwestie van misschien mis ik wel iets goeds. En indien niet, dat ik het tenminste niet gewoon zonder reden slecht vind.

4 reacties

 1. u zei: “Niemand is zo trendy in het echte leven. Dat neergeslickt haar, die kleren”

  Ik denk dat u nog niet goed hebt rondgekeken. IEDEREEN loopt er zo bij, die zijsplit in het haar van Kaat: bijna IEDEREEN heeft die ook.
  Misschien heeft u dringend een update nodig en een spoedcursus trendwatching.
  Trouwens, ZO trendy is dit nu ook weeral niet… ze zijn er gewoon allemaal modern gekleed, niet meer, niet minder.

 2. Hey, I stand corrected. Ik kom ook niet zoveel buiten hé.

  Wacht wacht: niemand die ik ken loopt er zo bij. Beter?

 3. Kijk persoonlijk heb ik me ook moeten aanpassen aan die serie maar eerlijk gezegd ik begin ze beter en beter te vinden. Eindelijk eens iets dat de jeugd ook kan aanspreken. Ik heb zelfs medestudenten die speciaal op café gaan om te kunnen volgen. En al dat geblablabla over die kijkcijfers: er zijn al slechtere programma’s en acteerprestaties afgeleverd op de ‘oopenbaere omroep’.
  Dank u

 4. Erwin Van Pottelberge

  vrijdag 26 november 2004 at 09:03

  “Kijk eerst en oordeel dan later” is mijn advies.
  De reeks is heel luchtig verpakt maar omhelst tal van zware persoonlijke en maatschappelijke conflikten; een nieuw vriendinnetje dat HIV-besmet blijkt te zijn, een prof die een studente stalkt, een twist omtrent het hoederecht van een enige zoon, de oplichtingsaffaire van een co-werker, tal van door-elkaarlopende verhaallijnen; … allemaal nogal zwaar-dramatische toestanden, maar de reeks is zodanig gemaakt dat je regelmatig om dergelijke zaken toch nog kan lachen! Ze is in de eerste plaats zeer menselijk en dus ook zeer herkenbaar. De acteerprestaties liggen zeker hoog boven de norm van wat we normaal gewoon zijn. Het is zeer verfrissend en vernieuwend en ik hoop de de openbare omroep in de toekomst nog veel van dergelijke producties onder haar vleugels wil nemen!

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑