Metrisch

Ik verdenk den Duits.

Wat zeggen u de volgende getallen:

2.00 – 1.40 – 1.00 – 0.70 – 0.50 – 0.35 – 0.25 – 0.18 – 0.13

I don’t know about you, maar voor mij is dat 1984-1989. Nostalgie!!

Maar al die jaren dat ik heelder boeken volgekriebeld heb met mijn 0.13 (waar is de tijd!), en nu moet ik horen, via Slashdot nota bene, dat die vreemde diktes een betekenis hebben!

Twee gedeeld door de vierkantswortel van twee is gelijk aan de vierkantswortel van twee (1.41421…, dus ongeveer 1.4). De vierkantswortel van twee gedeeld door de vierkantswortel van twee is gelijk aan één. Eén gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.71. Gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.50. Gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.35. Gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.25. Gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.18. Gedeeld door de vierkantswortel van twee is 0.13.

Waarom? Een A0 is een papier van oppervlakte één vierkante meter waarvan de verhoudingen de gulden snede zijn. A1 is dat papier in twee geplooid, A2 dàt in twee, A3 en A4 en A5 idemditto. Om een A4 te vergroten tot een A3 op bijvoorbeeld een fotokopiemachine moet die precies vierkantswortel twee keer vergroot worden. A3 naar A2: ’t zelfde. A4 naar A5: 1.41421 keer verkleinen.

Met andere woorden: teken iets in Rotring 0.25 op A4, vergroot het naar A3, en je kan gewoon verder tekenen met 0.35. Teken daar iets in 0.25, verklein terug naar A4, en je kan verder tekenen met 0.18.

Machtig.

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.