Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Moral High Ground

Voor we die allemaal collectief gaan claimen, in verband met die Irakese gevangenen en de amerikaanse soldaten: het zou ons ook kunnen overkomen.

In de juiste (of net de verkeerde) omstandigheden heeft praktisch iedereen de potentie een beul te worden. Dingen zoals wat we zien van de Amerikanen in Irak (en erger!), hebben zich overal in alle oorlogen en in alle gevangenissen ter wereld afgespeeld. De enige reden waarom er nu een groot spel over is, is omdat er foto’s van zijn. En dat is alleen maar omdat al die mensen digitale camera’s hebben.

Voor wie ooit zou betwijfeld hebben dat we potentieel allemaal beulen van cipiers kunnen worden: The Stanford Prison Experiment.

2 reacties

  1. Over het Stanford Prison Experiment is er onlangs een film gemaakt dacht ik.

    Maar wat ik eigenlijk wou zeggen: het kan ons niet alleen overkomen, het is ‘ons’ al overkomen. Ik meen me te herinneren dat iets meer dan een jaar geleden een paar Belgische para’s op dezelfde manier in het nieuws kwamen.
    History repeats itself. Vooral als ik dit vergelijk met wat te zien was in de aflevering van Band Of Brothers amper een week of twee geleden: je kreeg er een duidelijk beeld van wat de repressie, na de bevrijding hier in Europa, tot gevolg had.

    Zit het kwade dan toch inherent in de mens?

  2. …en er staan ook nog opgezette negers in de kelder van het museum in Tervuren trouwens, da’s (zoals mijn vader mij zonet nog zei) nog iets anders dan een Arabier aan een leiband 🙂

Zeg uw gedacht

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑