Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: juni 2004 (pagina 1 van 9)

Smalband, nog

Verbruikte megabytes upstream per dag van 31/5 tot 8/6: 30, 31, 25, 33, 49, 28, 28, 35, 29, 28.

Verbruikte megabytes upstream per dag van 20/6 tot 29/6: 32, 34, 30, 32, 31, 30, 30, 29, 29, 37.

Vertaling: ik gebruik zelfs op smalband elke dag ongeveer hetzelfde aantal megabytes. Behalve die paar dagen dat ik ettelijke gigabytes verspeeld heb aan een bittorrent die open was blijven staan.

Vertaling 2: als ik het internet niet een dag of twee afzet, kom tot binnen vijftien dagen nog niet op breedband terug.

Vertaling 3: ik ga straks naar beneden de internetkabel uittrekken. Morgenavond steek ik hem weer in, om onze mail na te kijken en dergelijke, en dan gaat hij er weer uit tot de avond erna. Dat zou mij zo’n 60 MB moeten geven, voldoende om, als ik heel voorzichtig ben, op breedband terechtgekomen te zijn en er te blijven.

Zucht.

Nieuw beest

Mijn beest van de maand is een paar dagen te vroeg toegekomen, maar mij horen ze niet klagen:

20040629_054

Mijn eerste niet-konijn-beest, na patchwork bunny en skeletor bunny:

20040629_056

Macro verdomme!

Grrr. Een bie op de lavendel:

En ook, een stukje glas in de straat:

en nog, een vieze rups op de rozelaar:

…en nog altijd geen nieuws van Konijnenberg.

New and improved

Kijkt kijkt, nieuwe firmware aangekondigd voor de D70. Niet meteen wereldschokkend.

Nog handschrift

Probeer deze eens te vinden:

20040625_061

Op zoek naar de naam van de moeder:

Maria francisca fa Joannis Gilliet et Anthonia […] coniug baptizata est die 7 maij 1730, nata eodem die hora septima matutina suscept franciscus gilliet et margareta wagemakers

…waarmee nog eens bewezen wordt dat het allemaal met ervaring komt, want ik had hem direkt:

Huhu.

Let Freedom Reign / Ring

Als ik zoek naar “Let Freedom Reign” kom ik op deze pagina van Panzerfaust Records uit.

Zou het kunnen dat Bush eigenlijk “Let Freedom Ring” bedoelde?

Geschrift!

Ik heb heel mijn lagere school (en, come to think of it, middelbare school ook) problemen gehad met mijn geschrift. Onleesbaar, lelijk, vies, onregelmatig, en had ik al gezegd onleesbaar?

Nu heb ik het probleem niet meer. In die zin dat ik mij een tijd serieus beziggehouden heb met typografie en kalligrafie, zoadat ik als ik wil, een redelijke cursief kan schrijven, of mijn eigen van-elkaar-geschrift dat gebaseerd is op een mengeling van karolingische unciaal en courier (no shit :). En daarnaast is mijn “echt” eigen geschrift tegenwoordig een stuk leesbaarder, al was het maar omdat het regelmatiger geworden is.

Maar bon, wat er mij toe bracht: ik ben net bezig met het verwerken van een aantal doopakten die ik vorige week vrijdag gevonden had in het stadsarchief. Meestal is het allemaal redelijk tot zeer duidelijk, zoals deze:

20040625_059

’t is te zeggen

livina fa Caroli gilliet et Joannae Vertier coniug nata est hora 2a noctis die prima novembris 1723 et baptizata est eodem die suscept Andreas bovijn et livina bovijn

oftewel de mededeling dat Livina, dochter van Carolus Gilliet en Joanna Vertier geboren om 2 uur ’s nachts op 1 november 1723, dezelfde dag gedoop is, en dat Andreas en Livina Bovijn peter en meter waren.

Eerlijk gezegd: omdat de formulering meestal behoorlijk standaard is, is het meestal niet echt moeilijk om die akten te lezen, hoe onleesbaar ze ook geschreven zijn. Het enige probleem is vaak de achternamen. Zoals hier:

20040625_060

Dit is wat ik ervan maak:

Petrus franciscus fs Caroli gilliet et Joannae vertier coniugi bapt est 24 7bris 1735 et natus hodie mane quadrante ante 4am suscept Petrus … et francisca …

Petrus Franciscus Gilliet, een broer van Livina hierboven, geboren in de vroege ochtend van 24 september 1735, tot daar alles duidelijk, maar wat zijn de namen van zijn peetouders? Ik lees Petrus G A N? ? I E R, of misschien G A ? C I E R, voor de peter, maar ’t is mij in het geheel niet duidelijk. En voor de meter tast ik al helemaal in het duister: Francisca F? S? …

Help! Iemand!

Kinderen

Zelie is vandaag vijf jaar geworden!

We hebben het niet echt gevierd omdat er nog een feestje op komst is. Met stapels kindjes, van haar klas, en van familie, vrienden en kennissen, met taart en met een professioneel echt groot springkasteel en alles erop en eraan.

Vandaag is het beperkt gebleven tot tractatie en slakken. Sandra is langs geweest met ijsjes voor alle vijfendertig kindjes van de school, en ik heb escargots gekocht voor Zelie en Louis.

Op mijn vraag “Hebben jullie zin… om… slakken te eten?” was het antwoord van Zelie een enthousiast “Ja!!!” —en een fractie van een seconde later, Louis (met zo’n gezicht als hier): “Jààààà!!! En wormen ook!!!”

Enfin, de escargots: Louis wou er wel van proeven, maar dan toch niet, en dan toch wel, en dan toch niet. Hij vond ze wel lekker maar hij wou ze niet in zijn mond steken. Zelie vond ze heel erg lekker, en heeft er stapels van gegeten.

Macro nu!

Gnngnnnnnniiiii!!!! Het was weer van dat: een boktor in de badkamer.

kever

Problemen: (a) het was er te donker, en (b) ik kon niet genoeg inzoomen.

Probleem (a) zou opgelost kunnen worden door: (i) een snellere lens, (ii) een betere flash [ringflash!], (iii) een statief en (iv) een afstandsbediening.

Probleem (b) kan alleen opgelost worden door de lens die verdorie nog altijd niet toegekomen is bij Konijnenberg!!

Nooit, maar dan ook nooit tevreden.

Foto’s vandaag

Ik moet er echt nog aan gewoon worden, aan mijn fototoestel. Automatismen kweken, zoals bijvoorbeeld regelmatig eens een oog op het histogram gooien, wat me vandaag een goed half uur foto’s met een sluitertijd van 1/8000 had bespaard.

En het blijft zoeken. Dit is de bloem die bovenop de hosta in onze tuin aan het uitkomen is, iets voor de middag maar in volle schaduw:

hosta

Ik vermoed dat ik voor een betere foto een statief nodig heb, dat ik de sluiter wat langer open kan laten staan.

Deze is het omgekeerde: iets na de middag, in volle zon. Ik wou kijken of ik de kleuren er goed op kon krijgen: nee dus. Ik vermoed dat het felle middaglicht te hard is of zo:

Zelie (overbelicht) in de tuin van het MIAT:

Absoluut geen goeie foto, maar gewoon omdat ik zo verbaasd was er één te zien: een waterlibel! In Gent!

Ook in het MIAT: een gorilla begod!

En nog in het MIAT was er een klasje nagebouwd. Op één van de bankjes lag dit:

Fantastisch! Groots! Helaas: het bleek het kruiswoordraadselboekje van een opzichter te zijn, die me meteen ook vertelde dat ik geen foto’s mocht nemen. Omdat het MIAT controle wilt over alle foto’s die ervan gepubliceerd worden, ook in privé-sfeer of op het internet. En aangezien het zeer moeilijk is om de mensen achteraf te vragen om hun foto’s voor goedkeuring over te maken, zijn alle foto’s verboden. Wie absoluut een foto wil maken, moet op voorhand een schriftelijke aanvraag aan de conservator richten, en achteraf zijn foto’s laten goedkeuren.

Mijn gedacht? Compleet debiele maatregel. Waarom mogen foto’s niet? Het is toch niet alsof er copyrightgevoelige dingen staan, of omdat al die ouwe machines top secret zijn of niet tegen een eventuele flash kunnen? Zijn ze bang dat het museum in een verkeerd daglicht gaat gesteld worden? Hebben ze dan zó weinig vertrouwen in hun eigen collectie?

Pff, had ik het geweten, ik was er niet naartoe geweest. Er waren nochtans mooie foto’s te nemen, en wie weet zouden er dan wel een aantal mensen die foto’s kunnen gezien hebben en iets in de zin van “wij moeten dat ook eens zien” kunnen gezegd hebben, maar nee.

Als dàt hun gedacht van marketing is, wel, it’s suitably nineteenth century.

Afijn. Bijen op de lavendel:

Ik kan ze al vatten wanneer ik dat wil (klik-foto, niet klik-wachten, hopen en bidden-foto), nu nog een goeie macrolens en ik kan ze er ook nog in detail opzetten:

Voor dergelijke foto’s is het zo geen probleem:

… maar voor deze was het wel héél erg frustrerend:

Een soort boktor die heel de tijd over en weer vloog en nectar aan het vreten was:

Hup, Foto Konijnenberg, dat die 70-180 maar rap binnen is!

’t ès zuu goed of da’k het g’had hê

Jongens jongens jongens. Ik had even ook met de gedachte gespeeld om naar de City Parade te gaan foto’s nemen.

Mijn rug dacht daar anders over, en de goesting was er toch al niet helemaal—ik en massa’s volk, ik en dansen, ik en djoem-djoem-muziek, …

Daarnet kom ik voorbij Jim gezapt:

cityparade

Een schier eindeloze stroom mensen, een zeer kleine minderheid aan het op en neer wippen (armen boven het hoofd, handen vooruit, palmen naar beneden, wip, wip, wip, you know the drill), misschien een klein kwart van de mensen lusteloos aan het hossen of toch een poging tot ritmisch strompelen ondernemend, nog eens hetzelfde aantal zat, en de overgrote meerderheid gewoon voortsjokkend.

Onder een loden hemel, op het randje van motregen.

Nee bedankt.

Beeldbeprutsen

Ah, prutsen in Photoshop. ’t Was al weer eens lang geleden. De foto va Louis’ schoentjes is een kleurenfoto genomen met een sluitertijd van 3 seconden, dan naar zwartwit omgezet met een channel mixer adjustment layer, en naar een quadritoon omgezet.

Deze foto heeft een masker op het beeldje, curves om het metaal wat meer contrast te geven, en een desaturatie op de achtergrond:

En dat was al lang geleden: een gesolariseerde foto. Vroeger was daar een filter voor in Photoshop (nu nog? even kijken… yep, Filters | Stylize | Solarize), maar uiteindelijk is het ook niet meer dan wat trekken aan de curves en ervoor zorgen dat donker licht wordt en licht donker:

20040626_022_copy2

O en kijk eens wat mooie kleurtjes allemaal:

20040626_022_copy2_copy

…maar aan de andere kant, als het echt nodig is, dan lukt het niet altijd in Photoshop:

20040626_049

…had ik raw geschoten, dan zou ik de witbalans nog kunnen aangepast hebben, maar aangezien het in jpeg is, kan het niet. Helaas.

For no man

De tijd staat niet stil. Binnen een paar dagen is Zelie vijf jaar. En Louis is de drie voorbij. En Jan wordt vijf maand. En wij worden er vierendertig.

schoentjes

En, bedenk ik net, volgende week is het vijftien jaar geleden dat ik van het Sint-Barbaracollege afgestudeerd ben.

Aan de drank

In mijn niet-aflatende pogingen om te leren whisky drinken: zou ik de Glenmorangie Sherry Finish eens proberen? Of de Glenfiddich 21 Year Havana Reserve? Of toch de Ardbeg 10 Year?

Ardbeg is het equivalent van een in alcohol opgeloste barbecue, de Glenfiddich is onnoemelijk zacht, en de Glenmorangie ken ik nog niet. Glenmorangie dan maar?

Allez ju.

20040625_092

Ik giet me altijd zo’n minuskuul bodempje uit, maximum een slok(je) of drie. En dan veel ruiken. En heel erg langzaam opdrinken. Alle smaken proberen vatten. De voorsmaak en de tijdenssmaak en vooral de nasmaak.

Mmmmm lekkere nasmaak.

En dan nu de rest van de fles cola binnenkappen.

Statistieken

Een fijne site, NationMaster.

België is het land met het grootst aantal vrouwelijke ministers ter wereld. En er worden ook het meeste auto’s per bewoner gemaakt van de hele wereld. En we hebben het kleinste verschil tussen het loon van mannen en vrouwen. We zijn het tweede land als het op echtscheidingen aankomt. Derde voor export van bonen per persoon naar de VS. Vierde voor aantal militaire helicopters in Europa per persoon. Vijfde voor export van wortels naar de VS, in absolute cijfers.

Het meest corrupte land ter wereld is Bangladesh, het minst corrupte is Finland. In Zambia leeft 86% van de bevolking onder de armoedegrens, in Taiwan maar 1% (België staat derde met 4%).

In Litouwen stierven in 2002 drie mensen van acute kaalhoofdigheid. In 2001 zijn vier Duitsers gestorven aan onvrijwillige abnormale bewegingen. Een kleine zeventienduizend russen zijn in 2002 verdronken.

Vanalles, en grafiekjes, en vergelijkingen, en vanalles.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑