Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Verkiezingen

Het Vlaams Blok begod de tweedegrootste partij in Vlaanderen. Wiens schuld?

Gisteren was het het einddebat op de VRT. Een hele tafel vol met politici. SP.a vult de avond met platitudes. Groen! speelt oppositie al gaat het eigenlijk om verkiezingen voor een niveau waar ze zelf in de regering zitten. CS&V CD&V en VLD doen tegen elkaar aan opbod om de andere zwart te maken—volgens Yves Leterme is het in Vlaanderen nog slechter dan in Botswana.

En Frank Vanhecke zit erbij en lacht minzaam.

Kijk: alternatief scenario. Stél dat de VLD geen spel had gemaakt rond het migrantenstemrecht. Of beter, dat ze het beter voorbereid hadden, erop gewezen hadden dat het maarom een miniem klein aantal mensen ging, en dat het in ieder geval in het regeerakkoord stond. Stél dat Groen! samen zou gegaan zijn met SP.a en niet koppig zijn eigen fractietje had willen houden (waarbij ze—”het schijnheilig paterke van Hasselt” indachtig—overigens ook aan honderd percent aan anti-poltiiek gedaan hebben). Stél dat de CD&V een minder negatieve campagne had gevoerd.

Dan ben ik ervan overtuigd dat het Vlaams Blok minder stemmen had gehaald.

Maar ja, te laat. Niets meer aan te doen.

Oja: hebben één miljoen Vlamingen ongelijk? Moeten we dan geen respect opbrengen voor één miljoen Vlaamse kiezers? Respectievelijk ja, en neen. Wie voor het Vlaaams Blok gekozen heeft, heeft zijn stem versmeten. Idioten.

6 reacties

 1. Amen. Straks moet ieder weldenkend mens zelf gaan kandideren om te vermijden dat de apparatchik of de media de boel gaan verklooien uit pure hovaardigheid. Jammer voor alle Groen! stemmers, ze hadden beter bij SP.a gebleven. Hopelijk komen de mensen bij zinnen bij de gemeenteraadsverkiezingen, of het wordt hier echt een racistische apekot… half negen vanavond en de eerste Belg/”vreemdeling” caféruzies zijn al losgebarsten in onze buurt – blauwe zwaailichten zijn niet echt de meest verwelkomende manier om de straat in te rijden na een dagje vaderdagen.

  Steven.

 2. CS&V = christelijk, socialistisch en vlaams?

 3. Nu, het rare is (zoals steeds) dat nu plots iedereen weer verschiet. De opgang van het VB is al jaaaaren bezig. En iedereen maar denken: het stopt wel eens. Niet dus (spijtig genoeg). Maar dit is echt zo straf dat ik er ook niet goed van ben geworden. Dat ze gingen groot blijven, dat had ik wel verwacht. Maar zo groot.

  Maar wat mij evenveel tegen de borst stoot, is dat iedereen nu blijkbaar de CD&V aanwijst als de ‘schuldige’. Omdat ze te negatief campagne gevoerd hebben. Komaan! Doet me denken aan de US: als je kritiek durft geven op de president ben je geen patriot. Ik vind dit compleet onlogisch. Alsof mensen denken: tiens, het gaat hier slecht, zegt Leterme, ik stem dan maar op het VB. De echte oorzaak ligt echt wel elders. Maak uzelf niks wijs.
  Als er 1 iets juist heeft gezegd gisteren, was het Patrick Jansen: de mensen hebben het hier zo goed, dat ze bang zijn dat ze het gaan kwijtraken. Nagel op de kop als je ’t mij vraagt.

  Ik vond het, persoonlijk, eigenlijk echt een goede campagne. Door de SPA en de CD&V ging het steeds over inhoud gaan. Wat mij stoorde is de VLD die maar bij hoog en bij laag bleef beweren dat het toch wel allemaal zo fantastisch ging/gaat.

  Enfin. Gedane zaken nemen geen keer. Het worden zeer leuke dagen/weken. En iets breder: het zijn echt wel interessante politieke tijden de laatste jaren.

  v

 4. Ik hoorde gisteren namiddag op de VRT Frida Van Wijck zeggen na een interview : “Het zijn rare wezens die kiezers !”.
  Dat denk ik juist niet, kiezers hebben altijd gelijk. Ik denk dat de rare wezens hier de politici zijn die, voor zover ik nu al heb kunnen uitmaken, weer geen lessen gaan trekken uit deze uitslag.
  Ze zijn allemaal bezig dat de stemmen die het VB haalt protest stemmen zijn. Maar heeft er al eens iemand aan gedacht dat dat misschien ook stemmen PRO VB kunnen zijn. Ik vrees dat er een heel groot deel van die VB-stemmers echt wel uit overtuiging stemmen. Of zouden de VB-stemmers allemaal racisten zijn ?
  En of het weggesmeten stemmen zijn Michel, ik weet dat nog niet zo zeker…
  Nu moeten de ‘democratische’ partijen moeilijke onderhandelingen beginnen, waarbij ze misschien regeeraccoorden moeten sluiten die echt inspelen op de vragen en eisen van de publieke opinie, ipv hun eigen idee door te drijven (cfr migrantenstemrecht) en nadien het deksel op hun neus te krijgen ….

 5. Ok, vanaf vandaag alle vreemdelingen terug op den boot of het vliegtuig. Alles voor de vlamingen, iedere waal moet zwijgen, t’is allemaal ons geld. En als Di Rupo niet gaat luisteren, zullen we vechten.
  Weet je wat. Iedere Belg (voor sommige Vlaming) leeft in een PARADIJS. En houden het liefst allemaal voor zichzelf. Maar meester,wat zijn sommige toch zo dom. Niets is er nog goed. Afbreken is heel eenvoudig, en het is niet moeilijk. Je moet er zelfs niet lang voor nadenken.

 6. Ik sluit me 100% aan bij de analyse van Michel !

  En beste Stefan, die miljoen kiezers hebben heus niet gekozen voor het programma van het Blok, dat is gewoon bekend als je bij wetenschappelijk onderzoek ziet dat nauwelijks 30% van de mensen die kiezen voor het Blok hun belangrijkste programmapunten onderschrijven. Bij andere partijen is dat ook geen 100%, maar de percentages liggen wel veel hoger.

  Verder, Vincent, de CD&V is wel degelijk over de schreef gegaan. Ze moeten dus zeker niet gaan vieren. Ze hebben geschreeuwd, gescholden en mensen beschimpt om toch maar aan de macht te geraken. Mensen doorzien dat.

  Laten we positief wezen en eens benadrukken wat Vlaanderen de beste plek in de wereld maakt. De meerderheidspartijen hebben het geprobeerd, maar door het geschreeuw van de oppositie kon je het niet altijd even goed horen.

  Laten we opnieuw proberen.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑