Lies, damn lies, and statistics

Ik kreeg daarnet deze mail doorgestuurd:

Belgische Boekhouding
Een verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens. Los van het feit of u ze al dan niet terecht vond, vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de euro’s van uw boete gebeurt. Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het merendeel van uw geld naar het Wallonië van Elio’s PS verdwijnt.

Ah, het wallonië van Elio’s PS. Voor de goede verstaander is het al meteen duidelijk van waar de mail komt.

De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan de Walen … Best mogelijk, maar we merken toch graag even op dat flitspalen in Wallonië bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne. 14 flitspalen tegenover 501 (geteld op de site van Vlaamse overheid), waarvan liefst 153 in Vlaams Brabant, in Vlaanderen. De pakkans is in Wallonië bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen. Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over.

Gelukkig dat het daar helemaal niet over gaat. Want ik zou graag weten wat het aandeel van de verkeersboetes vanwege flitspalen in het totaal is. Het gaat toch niet alleen over die flitspalen? Mij zou het niets verbazen dat het grootste percentage van verkeersboetes de boetes voor foutparkeren zijn.

Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds. Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3,26 euro per inwoner en de Waalse … 6,52 euro per inwoner. Inderdaad, het dubbele!

Schande! Awoert! Boe!! Die smerige Elio Di Rupo!!!

Of wacht: volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering… zou het kunnen dat er ondertussen al een tweede verdelingsplan is? Of is het alleen nog maar een plan en niets definitiefs?

Is het gewoon zo dat er twee “tarieven” zijn, één voor Wallonië en één voor Vlaanderen? En Brussel dan?

Of zou de verdeling gebeuren op basis van objectieve criteria, ik zeg maar iets, de oppervlakte van de zones bijvoorbeeld? En zou het kunnen dat daardoor die in Wallonië gemiddeld meer krijgen? In dat eerste plan?

Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolg is van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter. De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen, voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5% (!) uit Wallonië!

Jaja, wie had ook alweer dat ding gezegd van “lies, damn lies and statistics”? Het gaat hier over wijzigingen van wijzigingen die met elkaar vergeleken worden. Wat zijn de absolute cijfers? En hoe zien die cijfers eruit in het centrum van Antwerpen en op het platteland in Limburg?

Ik begrijp hieruit dat men vooral in Vlaanderen veel meer boetes is gaan uitschrijven, en dat daar een grove stijging van de opbrengst mee gepaard is gegaan.

Ik zou naiefgawijs vermoeden dat dat komt door de flitspalen en door de parkeergarages, maar zeker weet ik het niet, en bovendien: I demand a recount! Ik wil precies weten wat de hoegrootheid is van de miljardentransfert van Oost-Vlaanderen naar Antwerpen! En Limburg!

Welke lumineuze verantwoording Verhofstadt en Stevaert hiervoor hebben, is tot op vandaag niet bekend. Feit is dat ze zich waarschijnlijk weer eens in de doeken hebben laten doen door Louis Michel en Elio Di Rupo.

Vlaams geld in Vlaamse handen? Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord. Flits … uw geld zit in Wallonië!

Ik heb een oplossing voor die Waalse transferts: als er geld gaat naar Wallonië, dan mag het alleen naar etnische vlamingen gaan.

Maar de geldstroom van Sint-Denijs-Westrem en Latem naar Gent-Centrum en de Muide! Daar wordt ook nooit iets over gezegd!

Dààr moet een oplossing voor gevonden worden! En solidariteit be damned! Eigen plankier eerst!

Stuur dit maar door naar zoveel mogelijk Vlamingen.

“Stuur dit door naar zoveel mogelijk Volksgenoten” en, o ja, “Pas op, ik ben geen Vlaams Blokker, maar…”

Gnnnnnnn!!!

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Go Michel! Eindelijk eens wat opwinding. Er moet meer aan debunking gedaan worden. Lezersbrieven naar de kranten beginnen te sturen (bv. over de algemene stereotype napraterij in de sectie lezersbrieven). Dan hebben we tenminste nog wat fun.

 2. Ik kreeg dezelfde mail ook binnen, afkomstig van een zekere Erwin Cassiman, Administratief Medewerker aan het Secretariaat Faculteit Letteren & Wijsbegeerte Vrije Universiteit Brussel.
  Nochtans, als ik hem op zijn demagogisch gegoochel met cijfers aanspreek, reageert die (via Erwin.Cassiman@vub.ac.be) als volgt :
  “Geachte,
  Dit artikel zou uit de krant ‘De Standaard’ komen en is niet van mij. Ik heb
  er dan ook geen enkele binding mee.
  Dank u.”
  Ik ken De Standaard zo’n beetje, en ik heb mijn grootste twijfels of een kwaliteitskrant zich tot zo’n prietpraat zou verlagen…
  Maar als een ondertekenaar van een kettingbrief die brief al verloochent, onderschrijft dat maar het bullshit-gehalte van die brief, zoals ook op deze blog aangetoont werd.

 3. Ik kreeg hem uit tweede hand, maar ook door diezelfde persoon ondertekend (die blijkbaar in de sectie communicatiewetenschappen werkt, tsk tsk). Je weet natuurlijk nooit of hij de oorspronkelijke auteur is, vandaar dat ik hem geen boze mail gestuurd heb of met naam vermeld.

  Dat hij op die manier reageert is dan wel weer verdacht 🙂

  De Standaard heeft, althans in zijn on-line archief, dit artikel niet staan. Hans Verreyt, 11de plaats Vlaams Parlement in Antwerpen, heeft het daarentegen wel staan.

 4. Ik vraag mij af of jullie dit stuk willen beoordelen op zijn inhoudelijke merites of het gewoon afbreken – op basis van non-argumenten die met de basis van de tekst weining te maken hebben – omdat het een (gevaarlijk) vlaams-nationalistisch trekje vertoont? En al Vlaams is, nazi is, he.
  Maar om dus te zeggen, wat hier wordt aangeklaagd in schilderachtige bewoordingen is het feit dat:
  * Er in vlaanderen meer flitspalen staan (aproportioneel, 501-14, dat kan je niet veranwtoorden door over de grootte van de zon’s te spreken) waardoor de pakkans in Vlaanderen groter is. Dat laatste is geen probleem: hogere pakkans = meer veiligheid in he verkeer
  * Het opgehaalde boetegeld (en dat gaat het alleen over die van de flitspalen, over die van het ‘verkeerd parkeren’ heeft de auteur het niet gehad) niet correct verdeeld wordt over de regio’s. Het is toch niet normaal dat Vlaanderen zijn chauffeurs zwaarder controleert zodat ze in Wallonië toch nog genoeg geld krijgen om ermee weg te komen dat zij hun chauffeurs nauwelijks controleren.

  Waar deze tekst voor pleit, is een verdere regionalisering van verkeer. Het is toch normaal dat een regio met eigen parlement en volksvertegenwoordiging, zelfs met een eigen minsiter voor buitenlands beleid, zélf zijn geïnde boetes mag besteden, en die niet aan een andere regio doorsturen die op vlak van verkeersveiligheid (flitspalen) weining tot geen inspanningen verricht?
  Dat heeft niets met gebrek aan solidariteit te maken (hoewel die 11 miljard per jaar bezwaarlijk solidariteit, alsook collectieve chantage genoemd kan worden, dixit Rik van Cauwelaert), maar met justitionele logica en gezond verstand.

  Uw onderuithalen van de bovenstande stelling is even demagogisch als de auteur die u beschuldigt. Op basis van non-argumenten die geen directe correlatie met de tekst hebben, een betoog onderuit halen, kan bezwaarlijk een prestatie genoemd worden.

  Vriendelijke groet.

 5. Verandert niets aan het feit dat ik nog altijd wil weten wat de hoegrootheid is van de transferts van Sint-Denijs-Westrem naar de Muide. Want dààr wordt veel te weinig over gesproken.

 6. Laat ik het houden op de reactie die ik naar de persoon stuurde die mij de bewuste mail zond:
  “Geachte,

  misschien moet de heer Cassiman maar bij zijn boekhoudingsleest blijven. Zaken als bronvermelding en het ‘woord-wederwoordprincipe’ zijn blijkbaar niet aan de auteur besteed; ik wens dan ook dergelijke polariserende en tendentieuze berichten niet meer in mijn mailbox te ontvangen.”

 7. Waaw, nu heb je een duidelijk bewijs gegeven dat er geen geldstromen bestaan.
  Of wat wou je anders bereiken met dit artiekel?
  Iedereen weet dat wat in kettingmails staat zever is.

  Dit doet echter niets af van het feit dat er een erg onoverzichtelijke, niet verantwoorde en grote geldstroom naar Wallonie plaatsvindt.

  Als je dit in een democratie wilt aanklagen verlagen spijtig genoeg zowel Vlamingen als Belgicisten, zowel links als rechts zich tot populisme.

 8. Dhr Cassiman heeft me overtuigd.
  Ik emigreer naar Wallonië!! Daar worden automobilisten immers niet gepest met flitspalen. Daar geven politiekers nog om de mensen ipv van hun zakken te willen vullen. Leve de vrijheid van de Waal!!

  En inderdaad, Michel, over de schandalige geldstroom van Sint-Denijs Westrem naar de Muide wordt geen woord gerept. Dit kan alleen in Vlaanderen! Bah, Vlaanderen barst en Gent onafhankelijk en dan Sint-Denijs onafhankelijk en dan ’t Gemeenteplein en dan mijn eigen huis!!!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.