Bierkaai

De computer van mijn ouders staat telkens ik langs kom vol met spyware en adware en andere viezigheid.

Het maakt niet uit wanneer ik langs kom, of hoeveel: zelfs als ik elke dag zou langskomen, dan nog staat die computer elke keer vol. On-be-grijpelijk.

En nochtans:

  • XP Service Pack 2, alles op hoogste beveiliging
  • recente, werkende, up to date gehouden anti-virus
  • default browser is Firefox
  • Outlook staat geconfigureerd voor maximum beveiliging
  • users werken neit als administrator
  • niemand draait KazaA of andere nonsens
  • de computer staat achter een hardware-frewall waar zowat alles toegemetseld is

Wat kan een redelijk mens meer doen? Gnn. PestPatrol eens opzetten misschien, zien wat dat geeft.

Update: a pox on their houses! Ondertussen al drie keer gereboot, telkens PestPatrol gerund, en ze blijven terugkomen. Transponder in verschillende incarnaties, Hotbar, BargainBuddy, en stapels andere smergheid. Aaaaargh!!!

Nog een beetje en ik herinstalleer de hele computer, verdomme.

Update 2: luctor et emergo, of toch bijna. Ik kom van meer dan zeshonderd smerigheden (nà Adaware, die niets meer vond). Zes uur en ontelbare reboots later vindt PestPatrol er nog maar vier meer. Twee MX-Targeting, en twee Transponder-varianten, een Advware.BetterInternet en een Twain-Tech. Er is nog hoop. (Dum spero, spiro, placht meester Houtman te zeggen. En ook wel gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo, wat bij deze trouwens ook van toepassing lijkt en bovendien de verdienste heeft een mooie dactylische hexameter te zijn—ik heb soms het gevoel dat ik meer onthouden heb van al de vakken waarvoor ik gebuisd was dan de mensen die erdoor waren.)

Update 3: een welgemeende kak! is bij deze op zijn plaats. Djutoch, marteling is te goed voor de gasten die die dingen maken. Ondertussen zeven en een half uur later, en ik geraak maar niet vooruit. Nieuwe versie van Adaware gedownload (Adaware SE, woo hoo), en ondanks dat PestPatrol me nu een (bijna) volledige schone bill of health geeft, krijg ik dit te zien:

Adaware

In de tijd dat ik het screenshot gemaakt en gupload heb, is de teller ondertussen op 77 New Critical Objects gesprongen. En in de tijd dat ik deze entry gerepublished had, op 83. Ik haat die gasten.

7 reacties op “Bierkaai”

  1. Wel herkenbaar. Als ik tijdens het weekend bij m’n ouders op bezoek ga, is het vaak van ‘Roel, er zijn weer allerlei rare balken en zoekvensters bijgekomen in de browser en die willen niet meer weg’ 🙂

    Vorige keer stonden ze met 4 boven elkaar gestapeld. SmartSearch of zo, Alexis, euhm, en nog eentje. En dan haden ze zich nog door Microsoft laten verleiden om de nutteloze MSN Toolbar te installern :s

  2. I feel related. Nog erger, aangezien mijn moeder pertinent weigert haar nu bijna 10 jaar oude PC te laten vervangen, moet ik me behelpen met Windows 2000. XP SP2 zou een droom zijn, maar zelfs dan… Ik draai elke zondag dat we daar zijn zowel AdWare als SpyBot. To no avail.

    En het ergste is, alle mal- en spyware komt er niet door haar op, maar door mijn broer die er af en toe op surft. Vermoed ik.

  3. Ik ken het fenomeen. En het ergste van al : je reputatie als computer-wizz-kid gaat eraan…

    Heb ik overigens al eens laten vallen dat ik het al 15 jaar doe zonder enige beveiliging qua virussoftware e.d. ?
    Maar ik heb dan ook een [tromgeroffel] Mac ! [Tadaa!]

    (insert de nodige smileys)

  4. Sounds familiar. Ik heb op een jaar tijd al mintens 3 computers moeten uitmesten, en in 1 geval heb ik gezegd: “Madam, ge kunt kiezen: ofwel kom ik de rest van de week elke avond hier prutsen, ofwel formatteer ik en is het op 3 kwartier gefikst.”

    @Michel: al eens geprobeerd op Spybot Search & Destroy te installeren, en dan silently alle kwaadaardige ActiveX stuff te blokkeren? Je kan ook ActiveX afzetten, maar dan werken sommige online banking toestanden niet meer. En goede inlichtingen can go a long way, dat ze enkel op ja mogen klikken als ze 100% zeker zijn dat het goedaardig is.

  5. Ik denk dat ik er nu de overgrote meerderheid heb uitgekregen, en dat er alleen nog maar een paar valse positieven in zitten: AdAware SE zegt dat alles in orde is, Spybot S&D zegt dat ook, alleen PestPatrol doet nog lastig over MX-Targeting.

    En ik heb Internet Explorer en ActiveX erafgeknikkerd. De netbanking van mijn ouders werkt met Java, en zou dus ook moeten werken in Firefox.

Reacties zijn gesloten.