Archief voor december 2004

 

links for 2004-12-01

woensdag 1 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kroonprins

woensdag 1 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Goed gedaan, Filip. Eens kijken wat la flandre profonde, en dan bedoel ik eigenlijk dat miljoen dat voor het Vlaams Blok gestemd heeft, ervan vindt als ze eigenlijk beseffen dat het Vlaams Blok niet alleen tegen de MILJARDENTRANSFERTS VAN DI RUPO is, maar ook pleit voor de afschaffing van België en daarmee het koningshuis.

"Het gevaar is dat in Vlaanderen de indruk bestaat dat de prins de kant van de Walen kiest," denkt Ivan De Vadder.

Wàt?! De prins heeft gezegd wat die andere negen miljoen belgen denkt, toch? En ook: hij is verdorie de toekomstige baas van het Narrenschiff Belgien, waarom zou hij zich dan moeten inhouden om zijn gedacht te zeggen over een anti-Belgische en separatische partij?

links for 2004-12-02

donderdag 2 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 10 reacties

Ach ach ach

donderdag 2 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Druk druk druk, zoals dat heet.

Maar zicht op beterschap, mag ik hopen, binnenkort.

Ook zicht op beterschap, maar niet voor héél binnenkort: kinderen ziek! Sandra is vanmiddag Jan moetne gaan halen bij de onthaalmoeder, want hij had koorts en dingen. ’t Is waarschijnlijk een virale infectie, en misschien is het besmettelijk dus het zou kunnen dat de andere er ook van hebben.

Vingers gekruist natuurlijk, maar goed. ’t Is nu op BBC over heel erg premature baby’s, en dan denk ik telkens van getver wij hebben toch monsterachtig veel geluk met onze drie kastaars. Kinda puts things in perspective, zo’n kindje van 24 weken zien… ik ben er helemaal misselijk van.

De uitzending blijft maar voortduren, en het wordt alleen maar erger. Ik kan het bijna niet meer aanzien. Ik zou echt niet weten wat ik ermee zou aanvangen moest het ons overkomen.

Brr. Perish the thought!

’t Is boel!

vrijdag 3 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Of beter, het wàs boel in Gent, gisteren. Naar het schijnt, ik heb er niets van gemerkt, zijn er helicopters en waterkanonnen aan te pas gekomen… shades of tienduizend nee!, voor wie zich daar nog iets bij kan voorstellen.

Behalve dat het niet ging om een betoging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeldd, maar wel om ruzie tussen links en rechts.

Nu ja, links en rechts. Tussen NSV-krapuul voornamelijk van buiten Gent ("een grote groep NSV’ers, die speciaal voor de betoging uit Sint-Niklaas en Antwerpen was overgekomen") en ongetwijfeld een zootje ad hoc verenigde antifascisten, trotskisten, maoisten, anarchisten en krakers ("een tegenbetoging … van linkse groeperingen"). Uiteraard zoéken de  NSV-ers ruzie, maar tenzij de zaken heel erg veranderd zijn sinds mijn studnetentijd, zullen het ook deze keer weer de "linksen" zijn die ermee begonnen zijn.

Zichzelf in een slachtofferrol steken: zoals de grote broers bij het Vlaams Belang dat op politiek vlak doen, doen de mini-me-skinhead-wannabe-Dewintertjes het in de straat. En de "linkse" idioten trappen er met twee voeten in, en ze hebben absoluut niet door dat ze hun zaak alleen maar kwaad berokkenen.

Het ging deze keer over een betoging tegen de betoging tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ik hoef zelfs de tegenbetoging niet gezien te hebben om er me een beeld van te vormen: een massa humorloze zeloten waarvan een groot deel expliciet de boer op gegaan is om met de "fascisten" op de vuist te gaan.

In plaats van een mars te organiseren met Turken en Belgen, hand in hand, schouder aan schouder, met muziek en dans, met Europese en Belgische en Turkse vlaggen, met eten en plezier, met vrouwen en jongeren erbij… En als ze dan in aanraking zouden komen met de bozo’s van het NSV: deel mezze uit, en bak köfte en adana kebab (yum!), en bied iedereen loekoem en appeltee aan.

En àls ze dan nog agressief doen: draai ze gewoon de rug toe, en zet het feest verder. En zorg er uiteraard wel voor dat er genoeg media bij is, dat iedereen goed kan zien wààr de Vlaams Belangers NSV-ers eigenlijk tegen zijn.

Voor de goede orde: ik ben helemaal vóór de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen weg af te leggen is,
mensenrechten en vooral dan die van de Koerden in gedachten, maar toch.
Turkije is een voorbeeld dat het wel degelijk mogelijk is om moslim en seculier te zijn, en de huidige regering, die toch afgeschilderd werd als "radikale moslims", heeft het voor zover ik weet toch redelijk uitstekend gedaan. Tenzij ik me vergis, is Turkije trouwens sinds Ataturk één van de landen met de strengste scheiding tussen Kerk en Staat. (Miserie over verboden op hoofddoeken? In Turkije is de fez verboden begod!)

En als we het even in een langer perspectief bekijken: waarom zouden de Hongaren wél in de Unie zitten en de Turken niet? Vraag het maar eens in de Balkan hoe lang het Ottomaanse Rijk daar gezeten heeft 😀

links for 2004-12-03

vrijdag 3 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

MSN Spaces

vrijdag 3 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Een groot gemak hoor, daar niet van, MSN Spaces. Ik heb er een tijd geleden, toen de beta beperkt was, ooit eens een weblogje op aangemaakt, maar niet echt meer naar gekeken.

En nu het zogezegd een open beta is geworden, slaag ik er niet meer in erin te geraken. Bugs of overladen? Geen idee. Maar ze zeggen er ook niets van op de homepagina van Spaces. Zwak.

Podcast the second

zaterdag 4 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Ik dacht, ik zal eens een Rudy Sinia uithalen, maar toen werd het plots een Herman Vuylsteke (no relation).

Niet moeilijk te begrijpen hoe ze zo’n radiostation helemaal vol krijgen: ik heb och here vier liedjes en, mocht ik het uitgeschreven hebben, misschien een paragraaf of drie gesproken, en het is gedimme meer dan twintig minuten!

Enfin ja. Eén zwaluw is geen lente, en bij deze dus: nog een podcast, natuurlijk ook gewoon te downloaden als MP3.

links for 2004-12-04

zaterdag 4 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Idool nog eens

zondag 5 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

’t Is deze keer wel echt flagrant: ze zijn nog met drie finalisten, en van de twee mannen hebben ze tijdens het introliedje gewoon de micro dichtgedraaid zodat ze klonken als van onderaan een stapel dekbedden.

Sandrine haar versie van Hooverphonic was zeer zeer goed.

En Joeri heeft wel heel erg goed gedaan van Wicked Game.

Daarentegen dat Mariah Carey-dinges van Sandrine vond ik geen goed idee.

En ik heb er geen flauw idee van wie er uit ligt. ’t Zou mij niet verbazen dat Sandrine naar huis gaat, gezien het track average van de kijker de afgelopen weken.

links for 2004-12-06

maandag 6 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Boegggn

maandag 6 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Tijd om nieuwe boeken te lezen. En wel! Pandora’s Star, van de man die ook al aansprakelijk kon gesteld worden voor de Night’s Dawn trilogie (The Reality Dysfunction, The Neutronium Alchemist, The Naked God).

Mijn dagen zullen gevuld zijn.

Controle

dinsdag 7 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Vandaag controle bij de mannen van het ziekenfonds.

Ze hebben me niet meer gezien sinds ik het laatste (slechte) nieuws heb gekregen van de niet-goed-samengegroeide ruggenwervels en de loskomend schroeven.

Heh.

En morgen meer nieuws.

links for 2004-12-07

dinsdag 7 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Nééééé!!

dinsdag 7 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 9 reacties

Ik was daarnet begonnen aan een informele persoonlijke lijst mensen te schrappen van de lijst mensen die respect verdienen (Veronique De Kock en Jean Blaute tot nog toe) naar aanleiding van wie The Da Vinci Code een goed boek vond in de eindejaarsvragen van Humo, en komt er toch wel een paar bladzijden later een heel artikel over dat onding zeker?

Simon Cox zegt er dat de grote verdienste van Dan Brown is dat hij al het materiaal dat al beschikbaar was in een spannend verhaal gegoten heeft.

Ja, en ik ben de koning van Zimbabwe.

Ten eerste, het is geen spannend verhaal. En ten tweede, Baigent en Leigh hebben dat al jàren gelden gedaan.

Doe uzelf een plezier en maak uw eigen potboiler met de boeken waar Dan Brown de mosterd zou kunnen gehaald hebben. Door mekaar goede en niet goede boeken:

En uiteraard, voor wie helemaal tot de bronmaterialen terug wil gaan, de dodezeerolmanuscripten, de gnosticisten, of heelder stapels andere apocriefen.

Euh, ja, helaas vrees ik: ik heb ze hier allemaal staan 😀

Felix

woensdag 8 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

De mededeling stond tot vanmorgen onder embargo, maar nu mag het geweten zijn. Ik ben sinds gisteren peter van deze kerel hier:

Felix

Felix Vuijlsteke, °7 december 2004. De zoon van mijn neef Alec en zijn vrouw An. Geboren gisteren om 11u ’s morgens, 3 kilo 755 gram, 520 mm. Moeder en kind, zoals dat heet, stellen het goed.

Hoezee!

Rechtbank & administratie

woensdag 8 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Maandag, besef ik net, moet ik naar de rechtbank.

Alwaar een expert aangesteld door de rechtbank, een expert van de verzekering en een expert aangesteld door mezelf, samen gaan komen en vermoed ik gaan zeggen dat ze nog niet veel kunnen zeggen.

Op een andere noot: ik moest vandaag voor de belastingen naar de controle gaan. Miljaar, zó’n sympathieke dame dat er daar was! Vriendelijk, behulpzaam, betrokken, echt fantastisch. Ik heb er nadat de zaken achter de rug waren nog even mee gesproken, en het is ongelooflijk met wat voor dedicatie veel van de mensen daar werken.

Zij persoonlijk werkt er al dertig jaar, en de formulieren die ze op dat eigenste moment aan het invullen waren, dateerden nog van 1972. Ze heeft op eigen kosten een doos correctierollers gekocht om overal de Belgische Franken door Euro’s mee te vervangen. Ze werkt met haar eigen rekenmachine. 

Ze had van het laatste kwartaal van 2003 en de eerste twee kwartalen van 2004 nog vier mensen over die een boete moesten betalen, en van het derde  kwartaal had ze tot nog toe zestig mensen. Door hard haar best te doen, hoopt ze er voor dit jaar op een recordlaag aantal van 16 te komen: zo gaat ze hoogstpersoonlijk, na de uren, langs bij alle mensen die een
dossier hebben dat problematisch zou kunnen zijn. Ze kent ze allemaal bij naam, en en ze helpt ze vaak
thuis aan de keukentafel met het invullen en in orde krijgen van alle nodige papieren.

En deze namiddag had ze een vrije halve dag moeten nemen om op de school van haar zoon iets te gaan doen.

Nee, een medaille verdienen die mensen.

Gelukkige verjaardag!

woensdag 8 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

’t Is vandaag de verjaardag van Sandra!

20040713_100

Hoezee! Hoezee!

links for 2004-12-08

woensdag 8 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Tee hee

woensdag 8 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Uitschelding van de dag: you dozy bint.

Heh.

links for 2004-12-09

donderdag 9 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Today…

donderdag 9 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

…I are been mostly… in pain.

Het is eigenlijk wel een opluchting, ergens, als een mens weet wààr de pijn vandaan komt. Ik heb zo een aantal speciale soorten pijn.

Om te beginnen, iets als een heel kleine maar heel erg venijnige blauwe plek, aan de linkerkant van mijn ruggengraat, ter hoogte van L1. Pijn komt langzaam op zo lang ik beweeg en gaat weer langzaam weg als ik lang genoeg in een geheel relaxte positie stil blijf zitten. Volgens mij is dàt de pijn van de schroef in mijn ruggenwervel die aan het loskomen is.

Verder: een constante achtergrondpijn alsof ik juist 48 uur onkruid gewied heb. Wordt erger naarmate de dag vordert, of ik nu beweeg of niet. Gaat alleen maar weg als ik geslapen heb. Ik denk dat dat het ijzerwerk is in mijn rug dat een beetje scheefzit.

En ook: een ongemakkelijk wee gevoel als ik pakweg een half uur stilgezeten heb op een stoel of een harde zetel, en als ik me dan verzet heel erg veel pijn, alsof men een dikke breinaald uit mijn spieren aan het wrikken is. Volgens mij is dat het gevolg van geatrofieerde zitspieren.

En de vervelendste: onverwachte afgrijselijk pijnlijke pijnscheuten. Als ik een stap mis op straat, of als ik met mijn voet tegen een kassei bots of tegen de rand van de trap. Of als ik me om de één of andere reden voorover, of achterover, of opzij buig. Dat, vrees ik, is te wijten aan de loszittende ruggenwervelfragmenten.

Nee, ’t s wel fijn om te weten allemaal. Zelfs al is het niet waar, het werkt toch geruststellend.

links for 2004-12-10

vrijdag 10 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Beesten

vrijdag 10 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

’t Is wel spijtig dat er tegenwoordig niet veel nieuwe beesten op onze koer rondlopen.

Turkije en de EU

zaterdag 11 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 8 reacties

Pieter De Crem zegt intelligente dingen in De Standaard over de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Hij verwijst naar de "eerst verdiepen en dan verbreden"-gedachte uit de jaren 80, en zegt dat Europa gewoonweg niet klaar is voor Turkije:

Veel krachtdadige organisaties hebben door uitbreiding hun slagkracht
verloren. Tot voor kort was de Unie een soort internationale
hogesnelheidstrein. Door de uitbreiding naar het oosten is er al wat
snelheid bij ingeschoten. Willen we evolueren tot een soort semi-direct, die veel minder performant is? Een soort Verenigde Naties van Europa

De logische vraag van DS is daarop of De Crem het een slecht gedacht vond om uit te breiden naar 25, en zijn antwoord is niet mis te verstaan:

Absoluut. […] De uitbreiding naar 25 is er al te vlug gekomen. De politieke unie bestaat op papier, maar niet in de praktijk.

Daar ben ik het overigens ook al een hele tijd mee eens. Het is niet dat ik onze Baltische en Oost-Europese broeders het niet gun, maar er waren genoeg interne hangijzers aan te pakken voor er verbreed werd. En als dat eerst was gebeurd, zaten we nu misschien niet met de aberratie van een veel te grote commissie of een totaal gebrek aan eenheid in buitenlandse politiek.

Het verschil tussen de uitbreiding naar 25 en een uitbreiding naar Turkijke, is wel dat Turkije in se weinig uitstaans heeft (had) met de

culturele, religieuze en humanistische tradities van Europa, die ten
grondslag liggen aan de ontwikkeling van de universele waarden van de
onschendbare en onvervreemdbare rechten van de mens en van vrijheid,
democratie, gelijkheid en de rechtsstaat

zoals omschreven in de preambule van de Europese Grondwet, of zoals De Crem het samenvat:

de cultuur van Athene en Rome, de joods-christelijke traditie en die
van het wetenschappelijk empirisme en het vrije denken, zoals dat
tijdens de Verlichting is ontstaan

Ik zou daar nog een verwijzing naar de middeleeuwen en de universiteiten tussen steken, maar het komt op hetzelfde neer: Turkije heeft daar niet of nauwelijks aan meegedaan. En nee, daar telt de bezetting van de Balkan niet mee als "meedoen", en de Griekse ruïnes in Turkije dateren ook van vóór de Turken  :)

Waar het betoog van De Crem helemaal interessant wordt, is als hij pleit voor een Turkije met een rol die veel groter is buiten de EU dan binnen de EU:

Zijn rol is een soort pan-Turkije te worden: de verbinding tussen
Europa en Irak, Iran, de Kaukasus. Dat is een veel belangrijkere rol
dan die als Europese lidstaat.

Daar zie ik ook wel brood in: Turkije als regionale voortrekker van een "zo kan het ook"-moslimstaat: met scheiding tussen kerk en staat, met democratie en met respect voor de mensenrechten (any minute now, echt beloofd).

In een ideale wereld en als we dan nog eens echt helemaal gaan dromen, komen we misschien wel op een heruitgave-maar-dan-beter van de middeleeuwen terecht: een Europese ruimte, een Turkische ruimte (met de Kaukasus en de -stans uit de ex-Sovjetunie en dergelijke), een Islam-ruimte met moslimstaten waar op termijn de democratie als een olievlek verspreidt geraakt te beginnen in Pakistan, Egypte, Irak [one can but dream], een Aziatische ruimte, enzoverder.

Daar staat tegenover dat de wereld uiteraard niet zo eenvoudig in elkaar zit: de Armeniërs zijn de Turken nog niet vergeten, en het zit allemaal niet zo homogeen in elkaar als het lijkt, pak bijvoorbeeld alleen al het feit dat Israel daar ook nog ergens tussenbengelt.

…maar bon, om terug te komen in de realiteit: net zoals de uitbreiding naar 25 eigenlijk gebeurd is op kousenvoeten, zonder dat er ernstig over nagedacht wordt, is er nu hetzelfde aan de gang met Turkije, argumenteert De Crem:

Het verdrag van Ankara, uit 1963, zegt niet meer dan dat Turkije ooit lid kan worden van de Europese Economische
Unie – precies wat wij willen. Vervolgens heeft men Turkije
kandidaat-lidstaat genoemd en zijn de criteria voor de toetreding
vastgelegd. In 1999, op de top van Helsinki, heeft men op een drafje
gezegd dat Turkije voldoet aan de voorwaarden om de onderhandelingen te
beginnen. Wij willen af van die sluipende besluitvorming. Alleen zo kan
de eurofobie weer omslaan in een eurofolie.

Ook hier, en ik schrik een beetje van mezelf, kan ik het niet ander dan eens zijn met De Crem. We moeten een duidelijke visie hebben. Jacques Delors-achtig weten waar we naartoe gaan, geen semi-permeabele wand-toestanden waar we plots voor fait accomplis staan.

links for 2004-12-11

zaterdag 11 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Tijd?

zaterdag 11 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Wij moeten naar een trouw vanavond, van Peter en Trui, en ik weet van ver noch van dicht wanneer we daar moeten zijn. Maar het is nu 20u05 en Sandra is er nog niet, laat staan dat ze aangekleed en alles is.

Brrrr.

Drie!

zaterdag 11 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Brought to you by the magic of time-travelling: Podcast the Third.

En vergeet niet: de feed is nog altijd beschikbaar via Feedburner: .

Nu ben ik wel heel goed op weg om de allereerste echte podcaster van Vlaanderen te zijn, met een regelmatig verschijnende podcast en een werkende feed en alles!!

Pff

zondag 12 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

De trouw: we moesten er maar zijn voor 22u30. Niet dàt we er waren, want het was niet zo evident om het te vinden met het plannetje van Roeselare dat in de uitnodiging zat, maar we zijn er toch rond die tijd geraakt.

Oef.

Klik. Oei. Klik. Ai.

zondag 12 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Ik heb me vandaag half de vernieling in gefotografeerd. Mijn rug had al niet veel overschot sinds de trouw gisteren, maar ik wou toch malgré beesten op foto krijgen vandaag bij mij ouders, dus ’t is nu wel eventjes prijs qua pijn.

Maar goed, de moeite waard: een paar mooie diplura, een status report van de overwinterende muurkaardespinnen, een vreemd lieveheersbeestje dat wel geparasiteerd leek, twee nieuwe soorten pissebed (niet dat ik ze nog niet gezien had, maar dat ik er nog geen foto’s van had), een paar nieuwe foto’s van een hooiwagen (een Leiobonum, zo’n bog standard model, maar nu wel met alle poten er volledig op, dat had ik nog niet), een mot die net uitgekomen was en haar vleugels nog moest oppompen (denk ik toch) , et caetera.

20041212_155153_dsc9132

En o ja, een stapel of wat foto’s van de kinderen 😀

20041212_172504dsc_9201

’t Is maar dat Jan tegenwoordig niet meer tegen te houden is als hij rechts wil staan:

20041212_172451dsc_9200thumb

links for 2004-12-12

zondag 12 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Wingless moth?

zondag 12 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Tiens wat een aardig beestche. Zou dit een vleugelloze vrouwelijke mot kunnen zijn?

20041212_173434_dsc9211thumb

Mijn broer zegt dat die vleugelachtige appendages sinds deze foto al wat gegroeid zijn, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen goed oog in heb dat dit nog een volledige vleugel wordt, vooral niet op zo’n vet beest:

20041212_173332_dsc9208thumb

update: van tien negen is het een Operophtera brumata, het vrouwtje van de Kleine Wintervlinder.

Gejandikapt

maandag 13 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Het is officieel: ik ben Ongelukkig. Niet in de zin van "niet gelukkig", maar wel in de zin van "och ziet dat manneken in die voiture ’t is ongelukkig".

’t Was vanmorgen zitting bij de medische expert aangesteld door de rechtbank, en met een arts van de verzekering en een arts-raadsman-van-mij zijn ze tot percentages werkonbekwaamheid en invaliditeit gekomen.

Ik weet niet precies hoeveel het is of zal zijn, maar’t is in ieder geval in orde.

En darnaast, helaas, ziet het er naar uit dat er niet veel keus zal zijn en dat ik in de loop van volgend jaar wel degelijk zo’n anterieure ingreep zal moeten ondergaan, waarbij ze mijn borst opensnijden en langs daar mijn ruggengraat weer in den haak vijzen.

Ach ja.

Maar! Posititef! Ik vermoed dat ik zo’n sticker zal mogen gaan aanvragen om met mijn fiets op gehandicaptenplaatsen te mogen gaan staan! Haha!

Hier in de straat is er al zo iemand met een hoogstpersoonlijke parkeerplaats, wie weet krijgen wij er ook zo één!

links for 2004-12-13

maandag 13 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

links for 2004-12-14

dinsdag 14 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

LotR

dinsdag 14 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ooooh goody. Return of the King, de ultra-uitgerokken versie, is gisterenavond toegekomen. Uùùren kijkplezier. En dan nog eens hetzelfde maar met het commentaar. En dan met het ander commentaar. En dan met het nóg ander commentaar. En dan de vijf of zes uur special features.

Yum, yum, yum.

links for 2004-12-15

woensdag 15 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Kommaneukerij

woensdag 15 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 9 reacties

Ik heb mij vandaag de hele dag zwaar zitten nerveus maken over allerlei kleinigheden.

Bij allerlei officiële instanties langsgeweest. Belastingen, ziekenfondsen, stadhuizen, bij Zelie op school. The devil is in the details, zeggen ze, en verdorie gelijk hebben ze.

Arial is niet Helvetica is niet Futura. Garamond is niet Times New Roman is niet Georgia. Verdana is niet Trebuchet. En Comic Sans is géén van al die lettertypes.

Bordeaux is geen kleur tenzij er een pantonewaarde aan gegeven is. En hoedanook, bordeaux is geen sienna is geen donkerbruin is geen paars.

Papiertjes die nét te groot zijn om in het plastiekje te passen, of papiertjes die nét te klein zijn en maar wat lodderen in het plastiekje, moeten weg en opnieuw gemaakt worden. En ook aanelkaar geschrevenwoorden of andere tyfpouten zijn fouten en moeten opnieuw gemaakt worden.

Als één verdieping een toilet voor dames en één voor heren heeft, en een ander één voor vrouwen en één voor mannen, wat zegt dat dan? Als één uitgang "exit" heet, een andere gewoon "uitgang" en een derde "uit", is daar wel over nagedacht?

En is het een goed idee om iedere persoon met een printer zijn eigen papieren en aankondigingen te laten maken? En is het wel verantwoord de clipart van Office te laten staan op die mensen hun computers? En diezelfde mensen een kleurenprinter in de handen te duwen?

De wereld is losgeslagen meneer. Mensen hebben teveel keuze meneer. Mensen worden te vrij gelaten meneer. Was ik chef in sommige van die plaatsen, ik gaf boetes op het loon voor elke overtreding. Het zou wel gedaan zijn met "rechte aanhalingstekens" waar er verdorie “echte aanhalingstekens” moeten staan—of godbetert mintekens in plaats van – dedju – gedachtenstrepen.

Transfer

donderdag 16 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

Kom het verdorie tegen:

Het zou een
goed idee zijn op de belastingbrief te vermelden welk gedeelte van de
betaalde belastingen dient als transfer van Vlaanderen naar Wallonië en
Brussel, welk deel dus dient om het land bijeen te houden.

Dat oppert Voka, de organisatie van de Vlaamse ondernemingen, in een nota over de staatshervorming. [De Standaard]

Numskulls. Nitwits. Nincompoops.

Ik heb er vroeger ongetwijfeld al voor gepleit, maar ik wil vooral een inzicht in de transfer van Oost-Vlaanderen naar Limburg. En van Gent naar Aalter. En, eigenlijk, van het centrum van Gent en van Sint-Denijs-Westrem naar de negentiende-eeuwse gordel en Gentbrugge.

Djutoch, waar eindigt dat allemaal?

links for 2004-12-17

vrijdag 17 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Zucht

vrijdag 17 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

En meer ga ik daar niet over zeggen.

Of nee, toch wel:

>zucht<

He bah

vrijdag 17 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Bepaald vies: kijk eens links onderaan hier en vergelijk met deze pagina hier.

Some people have no shame.

update voor mocht het niet duidelijk zijn: dat mens van die website heeft mijn foto’s van sluipwespen gepikt, grr. Eigenlijk nog slechter dan gepikt, gehotlinked, dus ’t is te zeggen gewoon op haar pagina gezet maar eigenlijk gelinkt naar mijn website, zodat ik betaal voor elke keer dat die beelden op haar site bekeken worden.

Ik heb ze een vriendelijk mailtje geschreven om te vragen die dingen ervan te halen, en als ze daar niet op antwoordt, flik ik haar een goatse.

En helaas nee: ik kan geen mod_rewrite shenanigans bewerkstelligen. Gr.

Turkije

zaterdag 18 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Het zal niet van een leien dakje gaan:

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, was
duidelijker. De Turken hadden zich volgens hem op een
,,onaanvaardbare” manier gedragen, als ,,tapijtenverkopers” die ,,nog
veel moeten leren”. [De Standaard]

Mnuja, het getuigt van niet bijzonder veel diplomatie om Turken met tapijtenverkopers te vergelijken, maar de grond van de zaak is dat de Turken nog veel te leren hebben als het op compromissen en onderhandelingstechnieken aankomt. Het wordt interessant de komende jaren.

Geen van de argumenten vóór de toetreding hebben mij tot nog toe evenveel kunnen overtuigen als de argumenten van (goeie help) Pieter De Crem tégen. Maar ik blijf, zoals de onderhandelingen zelf, open :)

Kraamweb

zaterdag 18 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Laat het bimbammen der klokken een aanhef vinden! Er zit een kraamwebspin in onze tuin!

Ik heb daarnet een schaar genomen tot twee bosjes planten, kwestie van ze wat ruimte te geven om volgend jaar weer te kunnen bloeien, en kwam er uit het eerste toch wel een Pisaura mirabilis gevallen zeker?

Sandra een plastieken potje laten brengen terwijl ik het beestje aan het balanceren was in een bos net afgeknipt loof, spin in de pot geschud, pot veilig weggezet, mijn fototoestel gemonteerd (70-180 micro-nikkor op de D70, diopteradopter op de 70-180, ring voor de ringflits op de diopteradapter, ringflits op de ringflitsring, ’t is een hele bedoening), en dan wat foto’s genomen van het spinnetje.

Eerst in het potje, en dan in een gietijzeren pot kwestie dat die een mooiere achtergrond zou geven dan een plastieken ding:

Ik hoop van ganser harte dat ik ihier geen moeder van haar jongen gescheiden heb, want ik vind die kraamwebspin een bijzonder sympathiek beestje: ze legt haar eitjes in een bolletje en dan loopt ze er heel de tijd mee rond tussen haar pootjes.

links for 2004-12-18

zaterdag 18 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Kleren

zaterdag 18 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Sandra: Zelie, Louis, kleertjes naar de badkamer!
Zelie: Waarom moeten wij altijd al die kleren naar de badkamer doen?
Sandra: Omdat het julie kleertjes zijn en dat dat moet!
Zelie: Pfff… ik word daar zot van!

The Fourth Coming

zaterdag 18 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

They said it couldn’t be done. Michel, they said, you’ll never keep this up! You’ll never manage to rise above the level of audioblogger they said. Ha! I say to them. And HA!! again!: Tales o’ Drudgery ‘n’ Boredom, Audio Edition, numero quattro.

Zoals steeds is de feed beschikbaar alhier: .

Ho ho ho!

En het grappige van de hele zaak is: over een maand weet niemand ng wat er eigenlijk echt gebeurd is. Een debat in de Vlaamse blogosfeer dringt zich op!

Waterwijk

zondag 19 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Eindelijk, oef, juich. Ik heb de domeinnaam waterwijk.be weer in eigen handen en op een server staan.

In de loop van de komende weken de site weer opbouwen dus. Een kleine 400 pagina’s met een dikke 1000 beeldjes heb ik in mijn laatste backup, die van juni laatstleden is.

Zucht. Ik ben nog altijd kwaad op de mensen die de site naar de kloten geholpen hebben. Vier weken houden ze mij aan het lijntje terwijl ik om de zoveel tijd naar de backup vraag, om dan uiteindelijk na 33 dagen te zeggen "ah ja maar wij houden backups maar 30 dagen bij".

links for 2004-12-19

zondag 19 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Firefox en forms

zondag 19 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Aaaargh!!! Ik ben nu al voor de derde keer op rij een lange entry wijtgeraakt omdat mijn muis weggegleden is en tegen mijn keyboard gebotst en daarbij per ongeluk de back-knop beroerd werd.

Sinds denk ik 0.9 is het zo dat formgegevens verdwijnen als je in Firefox back en dan weer forward doet. Wat godverdomme vervelend is. Negen kansen op tien is het ergens één van de honderdelventachtig ongedocumenteerde setting in about:config, nu nog vinden waar het zit.

Eens kijken… Nah. browser.tabs.opentabfor.bookmarks stond op false, dat moet uiteraard true zijn, maar voor de rest niet meteen iets gevonden dat iets zegt in de zin van browser.navigation.backorforward.stupidlyforcesreload = true.

Eens zoeken op tinternet.

bzzzztWHOOSH

zondag 19 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Huh? Wat? Waar? Hoe?
Eh, ’t was gewoon het weekend dat voorbijvloog. En een bijzonder goed gevuld weekend at that.

Zaterdag: kerstfeest van Forza Ritmica, de turnclub van Louis en Zelie. De groep van Louis deed een eigenlijk maar flauwe oefening: via balk op paard, koprol, springen op mat, op handen en voeten over tweede balk, koprollen op mat. Louis, de kapoen, sprong van het paard en liep meteen weer naar achteraan de rij om nog eens te gaan.

De groep van Zelie deed iets met knotsen en glitters en hoepels, en dat was al een heel stuk beter, maar het beste was eigenlijk het vervolg van de show, waarbij zowel Zelie als Louis heel de tijd meedansten en meededen met de andere meisjes en jongens. Onbetaalbaar!

Zondag: cadeaus! Kopen! Mijn broer en ik! In de Macro!

Mja. Niet echt gelukt. Een paar dingetjes voor de kinderen gevonden, dat wel, maar voor de rest gene vetten. Te herdoen, later deze week eens.

En eigenlijk ook wel te hopen dat de dingen die ik de Verenigde S van A gekocht heb, tegen nieuwjaar in het land zijn…

links for 2004-12-20

maandag 20 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Misselijkheid is menselijkheid

maandag 20 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

Augusto Pinochet zou verantwoordelijk zijn voor “tal van misdrijven tegen de menselijkheid”, wist het VRT-journaal te vertellen.

Cringe.

Elke keer ik dat hoor, ben ik geneigd misdaden tegen de mensheid!! te roepen in de algemene richting van de televisie. Getver.

Jaja, ik weet het, de pipo’s van de taalunie zien dat anders. Maar ik heb het recht op mijn opinies. En o ja: het is noTUlen en niet NOtulen.

links for 2004-12-21

dinsdag 21 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Weird stuff

dinsdag 21 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Vandaag iets wel heel erg mysterieus meegemaakt. Alles sites op één server gaven time-outs, maar alleen op één computer.

Alle andere sites gingen snel op die ene computer, en alle andere beschikbare computers gaven geen time-outs op de sites van die ene server.

Zeer, zeer vreemd.

Megatrends

woensdag 22 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Zucht. Megatrend nummer één voor 2005 is Leeftijdsverwarring:

veel volwassenen [proberen] de ,,coole” tienerwereld te imiteren. Dertigplussers die fanatiek de nieuwste computerspelletjes uitproberen, zijn niets bijzonders.

Ik ben een dertigplusser, en als ik Sid Meier’s Pirates of Armies of Exigo speel, dan is dat absoluut niet om te “coole kinderwereld” te proberen imiteren. Net zoals het niets te maken heeft met “cool proberen zijn door Jommekesboeken-lezen te proberen imiteren” als ik Neil Gaiman’s 1602 lees of Alan Moore’s Watchmen herlees.

Games en comics zijn een legitiem onderdeel van de (for lack of a better term) media mix, al zal het wellicht nog een halve generatie duren eer de zogezegd helemaal bijdetijdse trendwatchers dat door zullen hebben.

iTunes windows remove tracks

woensdag 22 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

…is een vraag waar Google mij het antwoord in eerste instantie schuldig op blijft.

Dit is de situatie:

Itunes

Een stapel dubbels, waarvan meestal één onvindbaar en één vindbaar. Hoe is het zover kunnen komen?

Ik had mijn muziek in een aantal grote folders staan, de twee grootste waren d:\My Music met de geripte CD’s van Sandra en mij, en d:\temp\mp3 met een stapel ongeklasseerde mp3s uit de jaren stillekes toen Napster nog bestond. D:\My Music kroop stilletjes naar meer dan 100 Gb toe, en omdat ik de collectie, in folders en subfolders per artiest en album, mooi bij elkaar wou houden, heb ik ze wholesale verhuisd naar een andere harde schijf.

Windows Media Player: geen enkel probleem. Stond open terwijl de files gecopieerd werden, en heeft alle verwijzingen aangepast van d:\My Music naar het nieuwe f:\Music.

iTunes… not so much.

Dubbelklik op een track die hij niet vindt, en je moet expliciet tot op die ene track navigeren om hem opnieuw te linken. Zelfs de rest van de niet-gevonden tracks van dat ene album vindt iTunes niet. En als hij aan de volgende niet-gevonden track zit en je antwoordt “Yes” op “Would you like to locate it?”, begint hij gewoon weer te browsen vanop zijn “home directory”, die in mijn geval C:\Documents and Settings\Michel Vuijlsteke\My Documents\My Music is.

Niet. Fijn.

Vooral niet als ik zo ongeveer 25.000 tracks in 1400 albums zou moeten manueel koppelen. Qu’à cela ne tienne, denkt een mens dan, dan maar een manuele rescan van de collectie zeker? Helaas, die staat er niet tussen. Of ik zou hem gemist moeten hebben.

Nu, een geluk dat ik niet heel erg veel ratings of zo staan heb in die iTunes, dus neem ik er genoegen mee neem dat alles opnieuw geïmporteerd wordt. File > Add folder to Library dus maar.

…en zover zijn we nu dus. Een deel van de muziek is opnieuw geïmporteerd, maar de oude, onvindbare tracks staan er nog tussen.

Wat nu? Ik weet het niet.

Of beter: ik weet het wel, maar ik heb er absoluut geen zin in om het te doen. Ik zou kunnen de library exporteren naar XML, in die file van meer dan 30 MB alle localhost://d:/My Music vervangen door localhost://f:/Music, de iTunes Music Library file uitwissen, en dan de hele zooi weer importeren.

Maar is het mij echt die moeite waard? Nah.

links for 2004-12-22

woensdag 22 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Star

woensdag 22 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

I’m…. hhhhhhhwishing on a… staaaaaaaarrrrr…

To hhhhhhhhfollow… whhhhere you aaaaaaaaaaaahhhhhhrre…

SHUT YOUR BLEEDING PIEHOLE BEYONCÉ! Zelfs de allereerste keer was die reclame irritant!

De Chanel No. 5-reclame van Baz Luhrman met Nicole Kidman is ook al zo irritant—en al helemaal als een mens weet hoeveel het gekost heeft om dat banaal doorslagje van Moulin Rouge te maken, en hoeveel diamanten er in de speciaal ontworpen rok zitten, en bla en bla en bla.

Gh.

TMG 6

woensdag 22 december 2004 in Genea. Permanente link | 4 reacties

Het lijkt nog maar net dat de definitieve versie van The Master Genealogist 5 uit is (ik kreeg mijn CD opgestuurd in februari na een paar jaar en beta-versies), en daar is ondertussen versie 6 al.

Ik ben old skool als het op versienummer aankomt: ik krijg het heen-en-weer van zowel eeuwige 0.7.95.br1.012-versies als van nonsensicale nietszeggende achtervoegels als MX of CS of QX.

Voor mij moeten versienummers gaan van 1.0 naar 1.1 en 1.2 en als er een bug in zit naar 1.2.1, en als er dan iets drastisch nieuws bijkomt naar 2.0, en zoverder. Nu als er iets dat kan gezegd worden van TMG, is het wel dat het old skool is. En dus, het verschil tussen 3.x en 4.x en dan tussen 4.x en 5.x indachtig, verwacht ik mij aan grootse dingen van deze nieuwe versie.

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik zeer teleurgesteld was/ben in TMG 5, dat zowat een vergelijkbaar parcours als WordPerfect afgelegd heeft, van onbetwiste marktleider in DOS naar anachronisme in Windows.Maar ik ben helemal gewonnen voor tweede kansen, dus doeik nu meteen een download en evalueer ik TMG 6 als was het de eerste keer dat ik het gebruik.

Download en install zou pijnloos zijn, behalve dat TMG erop staat de computer te herstarten:

Tmginstall

Lijkt me een beetje overdreven, maar bon. Ik laat me niet nerveus maken. Eerste keer opstarten:

Tmgwelcome

Ik laat de sample data set even voor wat hij is, en ik ik begin meteen met een nieuw project. De computer reutelt een beetje, en dan kom je op een wizard terecht:

Tmgwizard1

Ik hoop dat ik dit niet veel meer moet zeggen in de loop van mijn evaluatie, maar hier krijg ik het al meteen lastig. En wel hierom:

Tmgwizard1b

Er staat linksboven het wizardscherm een beeldje. The devil is in the details, en het is voor mij een symptoom van diepere zaken dat er (a) een beeld van een computer met 5.25 inch floppies gebruikt wordt en (b) dat dat beeld nét te breed is en nét niet hoog genoeg is voor het kadertje waarin het staat.

Maar goed, passons. De wizard vraagt mijn naam, geboorteplaats en -datum, en dezelfde informatie voor mijn ouders. Weer van die schoonheidsfoutjes: ik geef in

Tmgwizard2

en op het volgende scherm staat er

Tmgwizard3

Het lijkt mij alvast logisch dat er om te beginnen de volledige naam zou staan (Vuijlsteke in plaats van Vuijls), en dat er bijvoorbeeld zou Gent, België staan in plaats van Gent, , , België.

Maar goed, passons andermaal. Of eigenlijk: nee. Ne passons pas. De interface van TMG is nog altijd geen haar veranderd, en nog altijd even lelijk en ongebruiksvriendelijk. Ja, er is een nieuwe navigatiebalk, maar hoe positief ingesteld ik ook wil zijn (echt serieus), die balk verandert helemaal niets.

Om nog eens het grootste probleem van de TMG-interface duidelijk te schetsen, vergelijk twee zichten op één en hetzelfde scherm:

…met andere woorden, de hoogte van het venster bepaalt de fontgrootte van de tekst in de interface, de grootte van de buttons, etc. Ik begrijp wat de redenen achter de beslissing is (sommige andere programma’s met een even slecht einterface doen het ook, gebruikers met slechte ogen zeggen dat het beter is), maar uiteindelijk is dat allemaal quatsch. Als deze oplossing een goede oplossing was, zou Microsoft ze ook gebruiken. En Microsoft doet dit niet. QED.

Ach, en als ik toch aan het zagen ben: ook in versie 6 van The Master Genealogist is er niets veranderd aan het clunky gevoel van een jaren ’80 FoxPro applicatie. Rechtermuisklik op de knoppenbalk om de knoppen van groot naar klein te veranderen: duurt twee seconden. De knoppen worden, zichtbaar, één voor één, van het scherm gepeld tot er een grijze achtergrond overblijft. Dan worden de balken minder breed gemaakt. En dan worden de kleinere knoppen in de balken gezet. Eén voor één.

Twee. Seconden. Op een computer die geen noemenswardige problemen heeft met Doom 3.

I tried.

I really did.

Maar ik ben het beu, sorry. Het programma is zo traag als een hond, en ik zit er mij teveel in op te winden. Ik ga er binnen een paar dagen nog eens naar kijken met een frisse kop.

Kouwe kalkoen

donderdag 23 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Vandaag bijna de hele dag zonder netwerk en computer gezeten.

Brrr!

links for 2004-12-23

donderdag 23 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Bloody ann.oyi.ng

donderdag 23 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Nutr.itio.us is gedimme down. Bah.

Joechei

vrijdag 24 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Gelukkig kerstfeest internet.

links for 2004-12-24

vrijdag 24 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Microsoft

zaterdag 25 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Ik ga denk ik eens evalueren wat de nieuwste SharePoint doet. I’ll keep ya posted.

links for 2004-12-25

zaterdag 25 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Da joenk

zaterdag 25 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Zo grappig, die premier tijdens de verkiezingscampagne.

Burger: Goade vuurs doen mé den sp.a?

Guy Verhofstadt: Tuurlijk dadde.

Burger: Jamoar, mé de tsjeve?

Guy Verhofstadt: Nienok gaa (fluistert:) van die tsjeve moe’k nie hên.

Tablet

zaterdag 25 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Scoble will be pleased. Op Google 2004 Zeitgeist:

Popular Computer Goods 2004

1. tablet pc
2. computer
3. laptop
4. headphones
5. computer speakers
6. notebook computer
7. gps
8. webcam
9. wireless speakers
10. flat panel monitor

Ugh

zaterdag 25 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

De (groene) lach van herkenning.

Jan heeft zeker aan één kant tanden die uitkomen op dit eigenste ogenblik.

Oh god.

Ugh II

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

’t Was prijs vannacht: de tanden van Jan, aan één kant toch, zijn finaal door aan het breken. Hij is praktisch heel de nacht wakker geweest van de pijn.

Uiteindelijk heeft Sandra hem uit armoe in ons bed gelegd, maar hij is nog uren wakker geweest. Zij zal zo om het uur een half uurtje geslapen hebben, denk ik, en ik ben van de zetel naar de andere zetel verhuisd en dan naar de verkeerde kant van het bed, en dan weer naar de zetel, weer naar de verkeerde kant van het bed, terug naar een andere zetel, en dan uiteindelijk om 7u30 naar de juiste kant van het bed. Tot 9u.

Eigenlijk is het nog goed dat het vandaag gebeurt en niet gisteren of volgende week op nieuwjaaravond. Enfin ja, hope springs eternal.

Televisie tegenwoordig

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Dirk Tieleman en Jan Van Rompaey in de Zevende Dag. Er worden fragmenten getoond uit het verleden, en de juffrouw van de Zevende zit er zich een beetje vrolijk bij te maken.

Een stuk van Tieleman over de Ayatollah duurde langer dan 15 seconden. Ha! Ha! Ha! Hoe belachelijk!! En kijk eens naar dat hààr! Ha! Ha! Ha! Luisterde er daar wel iemand naar? Tieleman bracht er nog zwak tussen dat het niet anders kon toen omdat er geen beelden waren (ho ho ho, twee, drié minuten!) en dat goede luisteraars meer weten en zo, maar de juffrouw bleef zich vrolijk maken: saaaaai!!!

Ondertussen een ander fragmentje tonen van Jan Van Rompaey: uit zijn Echo-tijd nog maar eens. Ooo wat was hij jong!

En terwijl we daarnaar kijken: kijk eens!! Tieleman is nog àltijd bezig! Zo saai, daar kon toch geen mens naar kijken? Hehe, nu zou dat niet meer kunnen hé, ha! ha!

O, kijk, het is eindelijk gedaan. Het heeft 2 minuten 30 seconden geduurd, woeha! Ha! ha! Domme Tieleman! Domme jaren 80!

En wat is het stukje dat Van Rompaey gekozen heeft? Het blijkt een stukje te zijn dat (o kijk, het is al beginnen spelen) Jan gekozen heeft oimdat (kijk, het is al bezig) het een toevallige opname was (kijk, een draaimolen) die heel erg mooit uitgekomen is (tiens ik hoor achter de pratende dame van de Zevende Dag gelijk muziek spelen) — gefilmd tijdens (kijk, soldaten) de oorlog (wat zou die muziek eigenlijk zijn) in Beiroet, toen het licht langzaam aan het (verdorie ik zou die muziek toch graag willen horen) weggaan was en ze nog wat beeld nodig hadden (eigenlijk wel mooi, spijtig dat er heel de tijd door gepraat word) en… AAAAAAARRRRGHHHHH!!!!!

HOE IS DAT IN GODSNAAM FUCKING MOGELIJK?! Is het nu écht teveel gevraagd om die twee minuten dertig van Tieleman zonder verdere commentaar af te laten spelen? En die och here dertig seconden van Rompaey zonder storend commentaar te laten zien?

Bah. Gedegouteerd, ben ik ervan.

Er is iets te zeggen voor de 15-secondenregel. Vijftien seconden is een lange tijd, en eigenlijk moet het mogelijk zijn om een idee op die korte tijd te stellen.

De basis van het Belgische staatsgestel, het federalisme met zijn dubbele garanties, is op vijftien seconden uit te leggen. Het verschil tussen gemeenschappen en gewesten. De grondbeginselen van de socialistisch, liberale, christendemocratische partijen. De evolutietheorie. Wat is een weblog. E=MC2. Hoe kom ik bovenaan bij Google. Wat is uw visie op het Vlaams Blok.

Kan allemaal op vijftien seconden. Maar omdat het kàn, wil nog niet zeggen dat het moet.

Nee, ik vond de vertoning in de Zevende Dag waarbij Tieleman en Rompaey nog eens in de tribune gezet werden als fossielen van een voorbije era, ronduit beschamend. En al helemaal als ik hoor dat deze Zevende op voorhand opgenomen en gemonteerd was.

Ze hadden het er best uitgeknipt.

Leve iTunes

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Een groot gemak die iTunes. Ik heb per abuis een aangekochte file uitgewist, dus ik dacht: geen erg, opnieuw downloaden.

Buiten de waard gerekend:

Itms

I’m so happy. Danku Steve Jobs.

Stoet

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

We zijn daarnet met de kinderen naar een stoet geweest. We wisten niet op voorhand wat het zou zijn, en toen we toekwamen bleek het de wereldberoemde VTM-kerststoet te zijn.

20041226_181548dsc_9541

Ik ben in het geheel niet vies van low culture, en het is dan ook absoluut niet uit principe of zo, maar we zijn hier gewoon geen VTM-kijkers. Daardoor vrees ik dat er hele wagens aan ons niet besteed waren. Wagens waarvan we achteraf van de omstaanders hoorden dat ze vol zaten met mensen van Wittekerke of van Schuifaf.

En ja, we hebben ook een hele wagen vol Pfaffs gezien, en een valse Plop en Kwebbel, en de twee eerste van Idool stonden op een wagen met grote champagneflessen:

20041226_182256dsc_9549

Ik zwéér dat ik die Joeri hoorde mummelen van what the *fuck* am I doing here :)

Alhoewel, niet zo hard waarschijnlijk als de mensen die op de allerlaatste wagen stonden, met de hete adem van de opkuistruck van Ivago in hun rug: de verliezers van Idool 2004. Deprimerend zicht.

Sandrine stond er niet tussen, overigens.

links for 2004-12-26

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Nutr.itio.us bah

zondag 26 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Grr. Onbetaalbaar in het gebruik van del.icio.us, die nutr.itio.us. Maar sinds het een paar dagen uitgelegen heeft, is er tegenwoordig een pop-under bij. Bah bah bah.

Mission accomplished

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Zo, dat is dat. Geschiedenis is geschreven en ik sta erin.

De rechtse weblogger Luc Van Braekel geeft toe dat ik de eerste Vlaamse mens met een podcast was.

Hij zegt wel niet dat ik een podcaster ben, maar maakt een artificiële subcategorie aan met audiobloggers aan waar ik dan zou in horen. ’t Schijnt dat om een “echte” podcaster te zijn men niet alleen mp3’s in een rss feed moet steken als attachment, maar dat het om een feed moet gaan waar enkel entries met attachments in staan. En dat bovendien zeer regelmatig moet gepost worden in die feed vooraleer er van podcasting sprake kan zijn.

Soit.

Factueel slaat de ondernemer en ICT-consultant Luc Van Braekel de bal meer dan eens mis, zo bijvoorbeeld waar hij poneert:

omdat het bij een éénmalig experiment bleef, kunnen we niet van een echte, regelmatige podcast spreken

Een eenvoudige opzoeking via de Amerikaanse zoekmachine Google leert ons immers dat de Gentse lifeblogger Vuijlsteke tussen februari 2003 en eind december 2004 wel degelijk meer dan één podcast produceerde.

Het zou ons te ver leiden om het hele artikeltje te fact-checken, maar één voorbeeld onthoud ik jullie alvast niet. Opnieuw is sprake van de oorspronkelijk Sint-Denijse vader van drie Michel Vuijlsteke:

Omdat hij geen afzonderlijke, ‘dedicated’ RSS-feed had voor zijn geluidsfragment, is het op dit ogenblik alleen nog als bestand te downloaden, maar is het niet meer beschikbaar in een RSS-feed.

Wellicht was de term geluidsfragment niet derogatoir bedoeld, maar wat het niet meer beschikbaar zijn betreft: ook hier kan een zoekopdracht met een ‘search engine’ als Google de bewering ontkrachten. Inderdaad, de ‘feed’ waarin de podcasts verschijnen is nog steeds actief. En wel hier: .

Ach, genoeg gezeverd. Zal ik mij dan ook maar eens aan een voorspelling wagen? Komt er een podcasting-tornado in 2005, zoals Luc Van Braekel denkt? Ik denk het niet. Met podcasting zal het allemaal zo geen vaart lopen. Ik kan me zwaar vergissen natuurlijk, en misschien komen er wel heelder stapels competente radiomannen en -vrouwen vanachter het behang gekropen. Die allemaal iets te zeggen hebben en een aangename stem waarmee ze het kunnen zeggen, en die bovendien genoeg afweten van computers en software om het technisch een beetje goed opgenomen te krijgen.

Somehow I seriously doubt it.

Maar voor de rest: wel fijn dat de mannen van Doppler uit Gent komen!

Nog podcast

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Bon, ik had ongelijk.

Of toch deels.

Een échte podcast is, en dat staat nergens zo expliciet vermeld dacht ik, een weblog dat alleen maar, of voornamelijk, entries met enclosures doet. Ik laat nog in het midden welke enclosures, of het enkel mp3 dan wel alle mogelijke multimedia moet zijn.

En een échte podcast moet regelmatig “uitgezonden” worden.

Aan beide issues heb ik ondertussen verholpen, door bij Typepad een nieuw weblog aan te maken, podcast.zog.org, met zijn eigen (feedburner) rss feed.

En, waarom niet, ik zal er proberen zeer regelmatig iets nieuws op te zetten. Ik leef hoegenaamd niet onder de illusie dat ik goeie dingen maak, maar het is wel ongelooflijk wijs om het te doen. Ik bedoel, om te prutsen met geluidsfragmentjes.

Wie weet komt er een tijd dat ik geen bandbreedtebeperkingen heb, dus dat ik de files ergens kan hosten zonder me zorgen te hoeven maken over hoeveel keer ze gedownload worden, en wie weet komt er écht wel zo’n podcasting-boom en dan kan ik meerijden op de golf :)

Ik betwijfel het, maar goed.

Luc: ik verontschuldig me! Alles is vergeven!

Onhoudbaar

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Meer en meer van die pseudo-quasi-gratis diensten waar ik gebruik van maak beginnen zich in mijn leven te infiltreren.

En ik maak me zorgen dat die dingen niet gratis kunnen blijven

Del.icio.us geeft al regelmatig problemen, en is een persoonlijk project dat leeft of sterft bij de gratie van de (ene) programmeur. Het bijna onmisbare nutr.itio.us is sinds kort gesponsord door pop-unders, en is ook al zo’n éénmansproject.

Ik betaal voor Audioscrobbler en Flickr, maar ik heb er geen idee van hoe die het op langere termijn gaan doen. Wat als ze op de fles gaan? Of zwaar de fout ingaan? Krijgen we dan een heruitgave van het Moblog.co.uk-fiasco van december 2004?

Idemditto met Typepad: wat gebeurt met alle locked-in data die er in zit? En kom me niet vertellen dat er geen locked-in data is: de “nieuwe” foto-uploadfaciliteiten zetten de foto’s na maanden nog altijd op plaatsen buiten de relatieve paden van de verschillende weblogs.

Foto’s op http://photo.zog.org en http://podcast.zog.org en http://blog.arjuna.be krijgen allemaal URL’s als http://blog.zog.org/images/naam_1.jpg, en zijn via de interface van Typepad bijvoorbeeld niet meer te beheren behalve door de entry te deleten. Maakt het niet ondoenbaar om de inhoud van een weblog te verhuizen naar een andere server of dienst, maar wel een stuk moeilijker voor wie niet minstens een klein beetje afweet van computers.

…maar eigenlijk is het een probleem van alle tijden. We zijn er op vooruit gegaan, dat wel. Sinds de uitvinding van het schrift gaan de gedachten van mensen al potentieel langer mee dan de mensen die ze hadden. Maar dan krijg je dingen als de bibliotheek van Alexandrië.

Euh. Ik zou eigenlijk eens moeten mijn gedachten op orde zetten. Later eens. Nu ga ik boterhammen eten.

links for 2004-12-27

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Tsunami

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Verdorie, Peter en Trui zitten daar juist in de buurt op huwelijksreis. We weten niet of ze nu op de Malediven dan wel op Sri Lanka zitten, maar ’t is eigenlijk wel beangstigend.

update: een telefoon naar het crisiscentrum later, maar veel meer weten we niet. Ze hebben daar nog helemaal geen nieuws van de Malediven. Of van Sri Lanka. Zucht.

Crap

maandag 27 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Weer teveel laxatieven gegeten. Ik zit met maagkrampen van hier tot in Timboektoe.

Ik ga met Jonathan Strange & Mr. Norrell in bed kruipen.

Quitte dat ik dan later vannacht wegens mijn rug toch weer naar de zetel moet, maar bon.

No good deed goes unrewarded

dinsdag 28 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Ik heb vandaag al stapels goede daden gedaan!

Zoals daar zijn:

 • Een zatlap die op straat aan het bedelen was geen geld gegeven.
 • Een politieke vluchtelinge die in de Aula eten had gekocht voor een regiment (“heelgans het huis” zei ze) de vijftien euro gegeven die ze te kort kwam (op een totaal van 89 euro).
 • Geen geld uitgegeven aan een verzamelbox van the Marx Brothers op DVD, of aan een portable media center van 40Gb dat filmpjes afspeelt en alles, of aan een 20GB ding dat ook muziek doet maar vooral foto’s kan opslaan rechtstreeks van het kaartje, of aan stapels boeken of DVD’s die ik eigenlijk wel heel erg graag wou kopen maar uiteindelijk heb laten staan.
 • In de viswinkel een hele stapel op de grond gevallen brochures opgeraapt, vóór ze nat konden worden.
 • Een portefeuille die ik in het midden van de Volderstraat gevonden heb, naar de politie gebracht.

Zo, quotum vervuld voor de volgende 8 maand.

Kids these day

dinsdag 28 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Ik: Zelie?
Zelie: Uh huh?
Ik: Ik zie u graag!
Zelie: Huh. Ik weet dat.

Ik: Louis?
Louis: Ja-aah!
Ik: Ik zie u ook graag!
Zelie: Shh! Ketnet!

Span-nend!

dinsdag 28 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik verwacht een pakje uit de Verenigde S van A vol cadeaus (-tjes, eigenlijk). Ze, “men”, de winkel dus, hadden me verzekerd dat het gerief zou verstuurd worden ten allerlaatste drie werkdagen na de besteldatum. De leugenaars. Ik heb besteld op 16/12 en het gerief is maar verstuurd de 27ste.

27/12
6:38 P.M. BILLING INFORMATION RECEIVED
7:35 P.M. EDISON, NJ, US – ORIGIN SCAN
8:10 P.M. EDISON, NJ, US – ORIGIN SCAN
10:05 P.M. EDISON, NJ, US – DEPARTURE SCAN
11:39 P.M. PHILADELPHIA, PA, US – ARRIVAL SCAN

28/12
12:17 A.M. PHILADELPHIA, PA, US – EXPORT SCAN
12:27 P.M. PHILADELPHIA, PA, US – DEPARTURE SCAN

Brr. Te hopen dat het vóór de 31ste toekomt.

Collapse

dinsdag 28 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Check it out! Jared Diamond heeft een nieuw boek op de planken: Collapse.

Zijn Guns, Germs and Steel is één van die paradigm shifters. Boeken die mij op sommige vlakken helemaal anders doen denken hebben. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance was er nog een. En The Art of War. En, als ik er hard over nadenk, nog wel een stapen boeken.

…maar goed, nieuwe Jared Diamond. Hij staat al in pre-order bij Amazon. Review bij The New Yorker, overigens.

Just my luck

woensdag 29 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Verdomme.

Dec 29, 2004 9:33 A.M. GENT, BE – THE RECEIVER WAS UNAVAILABLE TO SIGN ON THE 1ST DELIVERY ATTEMPT. A 2ND DELIVERY ATTEMPT WILL BE MADE

Onze bel is kapot. Ze komen morgen terug.

Tss

woensdag 29 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Hoe ongelooflijk thoughtful. Ik kreeg deze, echt serieus bedoelde, mail toegestuurd (klik voor ware grootte):

Akkoord dat ze hun medeleven betuigen, maar ’t is toch wel behoorlijk tacky om daar meteen een marketingboodschap aan te verbinden.

Crisis voorbij

woensdag 29 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Zojuist telefoon van het crisiscentrum: Peter en Trui zijn terecht. Ze zitten op Coconut Village, ze zijn OK en ze blijven gewoon ter plaatse.

Hè hè.

Del.icio.us patchy

donderdag 30 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

’t Is weer zeer vreemd met delicio.us. Het werkt al een paar dagen niet, of slecht.

Ik vermoed dat het eraan ligt dat er een stapel amerikaanse student na hun kerstdiner en voor ze weer naar de universiteit aanzetten bij hun ouders uit miserie het internet platsurfen, want bijvoorbeeld Audioscrobbler en Typepad doen alletwee ook zeer raar.

Maar goed, geen links meer sinds een paar dagen dus.

2Canvas

donderdag 30 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

2canvas, oftewel: John Baeyens vindt een gat in de markt.

Ik zoek al lang een manier om foto’s op een propere manier groot genoeg te krijgen om aan de muur te hangen. Wat 2canvas doet, is een foto professioneel op doek printen en desgewenst monteren op een houten of aluminium frame.

Ik heb alvast een Scytodes thoracica en een Pisaura mirabilis op doek laten zetten. Om in het bureau te hangen.

Jobinterview

donderdag 30 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Ik heb straks een jobinterview.

Geen jobinterview af te leggen, wel een jobinterview af te nemen. Vriendendienst voor iemand die een programmeur voor webapplicaties nodig heeft en er zelf niet genoeg van af weet om te oordelen of het een goeie is of niet.

Ik doe dat eigenlijk wel graag, jobinterviews.

Iedereen weet dat de selectieprocedure al vóór het CV begint, in de begeleidende brief of mail. Ik zelf kijk daar normaal gezien niet echt zoveel naar, tenzij zo’n brief/mail opvalt in heel erg positieve of heel erg negatieve zin. En ik geef meteen toe dat ik er een volledig subjectieve kijk op heb. Het is gemakkelijker om te zeggen waar ik op afknap dan te zeggen wat ik goed vind–neem maar aan dat het dan net het omgekeerde is:

 • Geen of een slechte motivatie, van het genre “ik wil graag meer geld verdienen dus ik zoek werk in de IT-wereld”
 • De verkeerde toon:
  • zeer geachte heer, u gelieve te willen in overweging nemen mijn kandidatuur, welke ik met uw goedvinden graag van enige toelichting voorzie in een daartoe neergepend curriculum viæ hetgeen u zonder fouten van mijnentwege zal geworden bij wijze van bijvoegsel in een volgende e-mail” [te formeel]
  • “d0od, CVzz in attachzz grtzz” [te informeel]
 • Schoolvlaams: wie zijn mail of brief ondertekent met zijn achternaam eerst, à la “Versype Jurgen”, of a fortiori met de achternaam in hoofdletter (“PIETERS Ronny”), heeft al direkt een streep tegen in mijn boek.
 • Marketingees: “ik help graag mee aan het proactief opbouwen van een Teamgebaseerde ervaringsdeskundigheid” of dergelijke Dilbertiaanse dingen doen het voor mij niet, evenmin als…
 • Americana: brieven gemaakt met software uit de angelsaksische wereld, met de typische “objective: to provide user-based solutions in a changing IT landscape” entêtes.
 • Engels: als de positie in een nederlandstalig bedrijf is, en de advertentie was nederlandstalig, dan getuigt het van weinig respect voor de mensen die de advertentie uitschrijven dat een kandidaat zich niet de moeite getroost ook in het Nederlands te schrijven. Een dergelijke brief is vaak een symptoom van…
 • Job Ad Spam: “geachte ___, bij deze reageer ik op de advertentie van de firma ____ voor de positie van ___ die ik las in ___”. Als ik ook maar het gevoel krijg dat ik als recruteerder nummer 74 in en een rij van misschien 500 brieven ben, dan begint er zich al een wrange smaak in mijn mond te ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat elke individuele sollicitatie echt individueel moet zijn, met een minimale research over het bedrijf in kwestie.
 • Onvoldoende op Begrijpend Lezen. “Ik reageer op uw advertentie voor Senior Lead Software Ontwikkelaad Met Tien Jaren Aantoonbare Ervaring in C++. Ik heb zonet mijn studies geschiedenis beëindigd en dacht mezelf verder te bekwamen in de IT”. Aaargh! Lees wat er staat! Als ik vraag om een programmeur met ervaring in OOP, dan wil ik niet horen van mensen die net HTML ontdekt hebben.

Morgen: het CV. Overmorgen: het gesprek.

Jobinterview 1b

vrijdag 31 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Zegt Tim:

Alleen laatste puntje voldoe ik niet aan. Als juist afgestudeerde kan je nog niet alles (zeker niet als ze u als itc-generalist profileren en eigenlijk niks kunt) en dan moet je mss wel een beetje bluffen.

Niet akkoord. Pak het voorbeeld dat ik nam voor dat het “laatste puntje” waarvan sprake: “als ik vraag om een programmeur met ervaring in OOP, dan wil ik niet horen van mensen die net HTML ontdekt hebben”.

Stel dat ik dan iemand over de vloer krijg voor een interview, en die mens heeft doen doorschijnen dat hij ervaring in allerlei objectgeoriënteerde dingen heeft. Ik spendeer wat tijd met het kort uitleggen van ons bedrijf, overloop het CV van die mens, en op een bepaald ogenblik komen we aan die objectgeoriënteerdheid.

Ik heb er zelf een hekel aan om als een idioot behandeld te worden, en ik doe andere mensen dat dan ook niet graag aan. Ik ga met andere woorden geen examen gaan afnemen. Vragen in de zin van “geef vier voordelen van encapsulatie” of “subtyping vs. subclassing—bespreek”. Nee, ik stel liever een vraag in de zin van “wanneer had u het eerst het gevoel echt goed objectgeoriënteerd bezig te zijn?” Waarop ik dan een enthousiast verhaal van de eerste OO-aha-Erlebnisverwacht, hoe meer passie hoe beter hoe beter—passie is goed.

Wat dan? Liegen? Bluffen?

Verplaats je in mijn positie: ik ben op zoek naar een ervaren loodgieter om mijn waterleidingen te leggen, en ik zit al twintig minuten mijn tijd te verdoen met iemand die houtbewerking heeft gestudeerd en anderhalf jaar geleden een cursus “kranen en douches” gekregen heeft.

Nee: er is geen uitweg. De enige manier om de meubels te redden, is om zo snel mogelijk toe te geven dat je niet het gevraagde profiel hebt, maar dat je me alsnog wil zien om me te overtuigen van jouw potentiële nut voor het bedrijf/team/project.

En met “zo vroeg mogelijk” bedoel ik ten allerlaatste bij het binnenkomen, nog voor ik iets gezegd heb. Zéker niet wachten tot het ter sprake komt. En dus, eigenlijk, het beste in een begeleidende brief/e-mail bij de sollicitatie. Dààr zijn die dingen onder meer voor.

Om iets te zeggen in de zin van

U vraagt ervaring met OOP. Ik geef ruiterlijk toe dat ik die niet heb.

Wat ik wél heb, is jarenlange programmeerervaring, al van toen ik twaalf was en een boekhoudpakket in dBASE III+ schreef voor mijn vader’s bakkerij. Sindsdien heb ik voor zowat alle KMO’s in het dorp allerlei toepassingen gemaakt, van rapportage tot inventarissen over de programmatie in Z80 assembler van een computergestuurde lichtinstallatie.

Omdat het vaak oude computers zijn waarvoor ik schrijf, ben ik niet meteen op de hoogte van de allernieuwste technologieën, maar daar staat wel tegenover dat ik veel ervaring heb met

 • analyse: onduidelijke wensen in structuren omzetten
 • klantencontacten: een analyse duidelijk maken aan computerleken, en hun feedback verwerken, regelmatig rapporteren, opleidingen en support geven
 • projecten op tijd en op budget afronden
 • samenwerken met anderen om tot een goed resultaat te komen

Ik leer (zeer) snel bij, werk graag en goed in teamverband, en ben bezeten van programmeren. Ik denk dat ik een uitstekende collega zou zijn, en ik wil u daar graag in een gesprek verder van overtuigen.

…of iets in die zin.

Play to your own strengths, als het ware. Als je niet in aanmerking komt voor deze positie, dat ze je tenminste kennen voor een andere. Of, in het beste geval, dat ze nieuwsgierig genoeg zijn om je toch eens uit te nodigen. Of dat ze misschien genoeg potentieel zien om een opleidingstraject te voorzien.

Jobinterview 1c

vrijdag 31 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Zegt Laurens:

Het is erg om te zien hoe veel vacatures ervaring vereisen tegenwoordig. […] Dan krijg ik schrik voor over 2 jaar als ik naar een job moet gaan zoeken.

Tja. Er zijn niet heel erg veel bedrijven in de IT meer waar je zonder enige ervaring binnen kan stappen als analyst-programmeur, da’s wel waar.

Maar ik kan me een aantal types werk voorstellen waar het wel nog kan om als niet-ervaren mens in de IT te werken:

 • Overheden, waar je bij wijze van spreken binnen kunt geraken als klasseerder of zo met een diploma lagere school, en dan via interne opleidingen en/of examens “hogerop” kunt geraken.
 • KMO’s of gelijkaardige, waar iemand met een beetje computerkennis al meteen gebombardeerd wordt tot “PC-goeroe”, en waar je kunt evolueren naar een positie van projectmanager, of programmeur, of database administrator, of iets in die zin. Als het bedrijf groeit, groei je gewoon mee.
 • Grote multinationals waar je via een combinatie van “accidental guru-ness” en office politics hogerop kunt geraken in de middle management-kant van de zaak.
 • Via uitzendkantoren als interimaris werkervaring opdoen in kleine projectes om te beginnen, Access-database-schermen maken, Excel-rapporten en zo, en dan telkens complexere dingen aanpakken.
 • Als zelfstandige, waar je doet wat je wilt en bijvoorbeeld als vrijwilliger kunt beginnen voor één of ander project, en dat dan als referentie kunt gebruiken om betalend werk binnen te krijgen en/of om een netwerk op te bouwen.

…en ik ben er wellicht nog stapels vergeten.

En wat dat gebrek aan ervaring betreft: als je ervaring als verkoper of project manager moet kunnen aantonen—die is moeilijk op te doen zonder het écht gedaan te hebben in werkverband. Maar als er programmeerervaring gevraagd wordt, dan is de allerbeste referentie het verzamelde werk dat je in je vrije tijd thuis gedaan hebt, of in vakantiejobs of eventueel in allerlei stages tijdens de opleiding.

Ik heb zo ooit iemand over de vloer gehad die een stage had moeten lopen en daar een aantal rapporten op een boekhoudpakket (of zo) moest maken. De informatie die hij nodig had, kwam maar niet, en dus heeft hij zijn tijd nuttig verdaan door een programmeertaal te ontwikkelen voor boekhoudkundige operaties, compleet met parser en alles. Dàt is waar ik naar op zoek ben in een programmeur.

Heel veel IT-ervaring kun je opdoen in je vrije tijd, na je uren, in hobbyprojecten. Ik persoonlijk heb alles wat ik van databases weet, geleerd in verschillende incarnaties van een boeken/CD-databank. Ik heb C++ geleerd omdat ik er een spelletje wou in maken, en java op dezelfde manier. ColdFusion omdat ik mijn boekendatabase op een website wou zetten, Delphi en C# omdat ik een betere interface wou dan Access voor de boekendatabase, etc.

Dus ik denk niet dat die ervaring op zicht echt een enorm probleem is.

Nee, ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je ergens op een bepaald moment beslist wat het is dat je eigenlijk écht wil doen. En dat je daar dan voor gaat. Het kan zijn dat je dat pas weet na jaren werken, maar als het zover is, is het zover. En dan loopt het meestal wel los, dat werk vinden.

Enfin, is mijn ervaring toch :)

Jobinterview 1d: papier of mail?

vrijdag 31 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | 10 reacties

Er zijn bedrijven waar een papieren sollicitatie geapprecieerd wordt.

Tja.

Er zijn, vermoed ik, ook bedrijven waar nog grafologen aan het werk gezet worden. En frenologen misschien.

Ik heb persoonlijk een hekel aan niet-electronische CV’s, al was het maar omdat ze gefotokopieerd of ingescand moeten worden eer ze rondgestuurd kunnen worden naar collega’s of in een database gestoken kunnen worden. Maar da’s natuurlijk maar mijn opinie.

In ieder geval, als ik een papieren document ontvang, heb ik ook wel een aantal eisen:

 • De begeleidende brief liever niet handgeschreven. Ik heb geen diploma paleografie en ben ook geen apotheker, onleesbare handschriften zijn niet aan mij besteed. En tenzij ik op zoek ben naar een calligraaf, is het handschrift weinig relevant voor een positie in IT.
 • Enige uitzondering is dat ik graag een geschreven handtekening zie. Geprinte handtekeningen zijn knudde en getuigen van weinig respect.
 • Print op goed papier.
 • Zorg ervoor dat het document goed afgedrukt is (met verse inkt/toner/lint).
 • Gebruik een envelop die groot genoeg is: ofwel één waar de brief in drie gevouwen is, ofwel, als het echt een dik pak is (bijvoorbeeld als er om een begeleidend dossier of een rapport gevraagd wordt), meteen een envelop waar het papier ongevouwen in zit. Niet zo’n kleine envelop waar er dan zo’n dik pak in vier gevouwen zit.

Lay-out en zo: best rechttoe-rechtaan. Het is niet zo dat ik onder de indruk ben van vier lettertypes op één pagina. Of van gekleurde logo’s. Of van icoontjes voor telefoon / fax / e-mail. Of van een pasfoto op de brief afgedrukt.

Persoonlijk ben ik het meest gewonnen voor een gewone schreefletter qua lettertype, bijvoorbeeld Georgia. Gratis van Microsoft, en uitstekend leesbaar. In zwart op wit. Links uitgelijnd, niet justified. Zoiets maakt me al content dus:

Brief

…maar het meest content ben ik met een electronische versie daarvan. Bestandsformaat? Liefst, als het even kan, in PDF. Niet dat ik iets tegen Word heb of tegen Microsoft, verre van, maar wel dat Acrobat zowat de enige manier is om er zeker van te zijn dat ik het document zie zoals de maker het gemaakt heeft. En het voelt gewoon professioneler aan. En over professionalisme gesproken: let in ’s hemelsnaam op de bestandsnaam–geen “copy of CV voor salespositie Bekaert.doc” of “generic cover letter.pdf”.

Let wel: als ik een sollicitatie per e-mail ontvang, dan krijg ik er iets van als de body van de mail niets meer zegt dan “cfr. attachment”, met in attachment een brief en een CV. Ken uw wereld: bij een sollicitatie per mail is de e-mail de “cover letter”.

update: wat Ben zegt, is natuurlijk waar. Als ik zeg dat ik “al tevreden ben” met iets als het paginaatje hierboven, heb ik er niet bij gezegd dat ik ook wel wat geschoven heb om een min of meer goeie bladspiegel te hebben. Ruwweg één idee per paragraaf, en ervoor zorgen dat de pagina een beetje gebalanceerd is. Niet te veel witruimte boven of onder, en dus bijvoorbeeld liever niet iets als deze twee brieven:

Brief2

Als ik een goed opgemaakte brief zie, stemt dat me uiteraard niet negatief. Maar het moet dan al echt heel erg goed gedaan zijn. Tenzij ik naar een ontwerper zoek, heb ik liever saai maar degelijk dan iets anders. En dan nog: ergonomie en interface zijn niet gediend van veel flashy dingen en drop dhadows onder letters en drop caps en watnog. En het is niet omdat een brief in Zapf Chancery staat dat hij plots elegant wordt. Een mooie en goed gebruikte Mrs. Eaves daarentegen… :)

…en uiteraard geen spellingsfouten. Ik weet dat ik zelf voortdurend mistyp, maar als ik een sollicitatiebrief krijg met een dt-fout of et een verkeerde tussen-n, ben ik daar niet mild mee :)

De ergste spellingsfout die je kan maken, is natuurlijk de naam van de contactpersoon of het bedrijf verkeerd te schrijven. En ik weiger me te herinneren hoeveel keer is dàt heb moeten meemaken. Als ik even mijn CV-folder in Outlook overloop op zoek naar alternatieve spellingen van Michel Vuijlsteke:

Mijnheer Vuijlsteek
Beste Michiel Vuijlsteke
Geachte Vuilsteke
Mijnheer Vuylsteke
Beste mvuijlst (I kid you not!)

Of in de firmanaam—variaties op Amercom België en Netpoint:

Americom
Amercon
Netopoint
Net.point

Ik heb trouwens een speciale plaats in de spellingshel gereserveerd voor mensen die hoofdletterregels aan hun laars lappen, zoals in:

AmerCom
NetPoint
PhotoShop
MicroSoft

Salut

vrijdag 31 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Zo.

/end transmission voor 2004

Ik ga de computer hier afbreken en naar de feestruimte verhuizen, kwestie dat we deze réveillon eens andere muziek hebben dan The Klezmer Joys of Yiddish Volume 17 of Greatest Irish Folk Reels of the 19th Century of Radio Donna Speelt Grootste Hits van 1997.

We hebben nog een uur, en we moeten een stapel cadeaus inpakken!

links for 2004-12-31

vrijdag 31 december 2004 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338