Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Mission accomplished

Zo, dat is dat. Geschiedenis is geschreven en ik sta erin.

De rechtse weblogger Luc Van Braekel geeft toe dat ik de eerste Vlaamse mens met een podcast was.

Hij zegt wel niet dat ik een podcaster ben, maar maakt een artificiële subcategorie aan met audiobloggers aan waar ik dan zou in horen. ’t Schijnt dat om een “echte” podcaster te zijn men niet alleen mp3’s in een rss feed moet steken als attachment, maar dat het om een feed moet gaan waar enkel entries met attachments in staan. En dat bovendien zeer regelmatig moet gepost worden in die feed vooraleer er van podcasting sprake kan zijn.

Soit.

Factueel slaat de ondernemer en ICT-consultant Luc Van Braekel de bal meer dan eens mis, zo bijvoorbeeld waar hij poneert:

omdat het bij een éénmalig experiment bleef, kunnen we niet van een echte, regelmatige podcast spreken

Een eenvoudige opzoeking via de Amerikaanse zoekmachine Google leert ons immers dat de Gentse lifeblogger Vuijlsteke tussen februari 2003 en eind december 2004 wel degelijk meer dan één podcast produceerde.

Het zou ons te ver leiden om het hele artikeltje te fact-checken, maar één voorbeeld onthoud ik jullie alvast niet. Opnieuw is sprake van de oorspronkelijk Sint-Denijse vader van drie Michel Vuijlsteke:

Omdat hij geen afzonderlijke, ‘dedicated’ RSS-feed had voor zijn geluidsfragment, is het op dit ogenblik alleen nog als bestand te downloaden, maar is het niet meer beschikbaar in een RSS-feed.

Wellicht was de term geluidsfragment niet derogatoir bedoeld, maar wat het niet meer beschikbaar zijn betreft: ook hier kan een zoekopdracht met een ‘search engine’ als Google de bewering ontkrachten. Inderdaad, de ‘feed’ waarin de podcasts verschijnen is nog steeds actief. En wel hier: .

Ach, genoeg gezeverd. Zal ik mij dan ook maar eens aan een voorspelling wagen? Komt er een podcasting-tornado in 2005, zoals Luc Van Braekel denkt? Ik denk het niet. Met podcasting zal het allemaal zo geen vaart lopen. Ik kan me zwaar vergissen natuurlijk, en misschien komen er wel heelder stapels competente radiomannen en -vrouwen vanachter het behang gekropen. Die allemaal iets te zeggen hebben en een aangename stem waarmee ze het kunnen zeggen, en die bovendien genoeg afweten van computers en software om het technisch een beetje goed opgenomen te krijgen.

Somehow I seriously doubt it.

Maar voor de rest: wel fijn dat de mannen van Doppler uit Gent komen!

4 reacties

 1. Michel, het is niet omdat je RSS-feed nog steeds bestaat, dat jouw geluidsfragment uit november daar nog steeds instaat. Een RSS-feed bevat immers slechts een beperkt aantal entries. Zoals je uit mijn artikel kon opmaken: had je een ‘dedicated’ RSS-feed gehad waar enkel jouw podcasts instaan en niet jouw gewone blogposts die niets met podcasting te maken hadden, dan was je wel de eerste Vlaamse podcaster geweest.

  Op het ogenblik dat ik jouw RSS-feed testte, was de enige enclosure die daar in stond, een GIF-bestand.

  Jij beweert dat ik de bal mis sloeg, ik beweer dat het feit dat jij dat beweert, aantoont dat je niet weet of niet wil weten wat de essentie van podcasting is. Het is niet hetzelfde als audioblogging, en het volstaat niet dat er af en toe eens een audio-enclosure in je RSS- opduikt, terwijl die RSS-feed het grootste deel van de tijd enclosure-loos blijft.

 2. OMFG 🙂 Arguing on the internet…

  Ik zie Godwin al om de hoek komen piepen trouwens.

 3. J6 man , dit is echt Chinees voor me. Het enige wat ik er wel uit begrijp is dat dat hele pot gedoe iets is voor vergedreven nerds. Als ik een mp3 file-tje op het net zet dan is dat dan ook pot-kasting ? Ahh, neen . Iemand zei me dat het iets met Mac te maken had. Aha, mijn pc draait nog steeds op 95 en ik ben daar zeer content mee. Verder heb ik nog steeds een doodgewone walkman , neem af en toe televisieprogramma’s op met vhs banden en heb nog steeds een pickup in mijn kamer staan waar ik mijn lp’s op draai. Héérlijk.
  Ochja, vorige week zijn ze bij me thuis BelgacomTV komen installeren. Ik ben één van de duizend ‘gelukkigen’ die de boel mag testen. Veel gaan ze niet aan me hebben. Buiten het feit dat het dezelfde tv brol is dat ik altijd op de buis kan betreuren (en het beeld ietsje beter is) is het nog steeds dezelfde stront die ik in de huyskaemer krijg. Gelukkig heb ik geen VTM meer. Om maar te zggen dat ik echt wel zitten uitkijken heb naar dat hele (Potkasting) gedoe… Nerds !

 4. @Luc: point taken. Ik had er niet bij stilgestaan dat zo’n dedicated feed wel degelijk zijn nut kan hebben.

  😀

  Dat van die “rechtse blogger”, da’s omdat ik er een hekel aan heb dat mensen zo in een paar woorden gedefinieerd worden. Zo van “radiopresentator en ondernemer Adam Curry” bijvoorbeeld. Voor hetzelfde geld zeg je “ex-MT-veejay en dot-com-implosielijder” of “man van Patricia Paay”.

  Het zijn allemaal van die definitief klinkende, euh, definities.

  En dat is net zoals Hitler deed in de jaren dertig, en daar krijg ik het van.

  @Laurens: zo goed? 🙂

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑