Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Televisie tegenwoordig

Dirk Tieleman en Jan Van Rompaey in de Zevende Dag. Er worden fragmenten getoond uit het verleden, en de juffrouw van de Zevende zit er zich een beetje vrolijk bij te maken.

Een stuk van Tieleman over de Ayatollah duurde langer dan 15 seconden. Ha! Ha! Ha! Hoe belachelijk!! En kijk eens naar dat hààr! Ha! Ha! Ha! Luisterde er daar wel iemand naar? Tieleman bracht er nog zwak tussen dat het niet anders kon toen omdat er geen beelden waren (ho ho ho, twee, drié minuten!) en dat goede luisteraars meer weten en zo, maar de juffrouw bleef zich vrolijk maken: saaaaai!!!

Ondertussen een ander fragmentje tonen van Jan Van Rompaey: uit zijn Echo-tijd nog maar eens. Ooo wat was hij jong!

En terwijl we daarnaar kijken: kijk eens!! Tieleman is nog àltijd bezig! Zo saai, daar kon toch geen mens naar kijken? Hehe, nu zou dat niet meer kunnen hé, ha! ha!

O, kijk, het is eindelijk gedaan. Het heeft 2 minuten 30 seconden geduurd, woeha! Ha! ha! Domme Tieleman! Domme jaren 80!

En wat is het stukje dat Van Rompaey gekozen heeft? Het blijkt een stukje te zijn dat (o kijk, het is al beginnen spelen) Jan gekozen heeft oimdat (kijk, het is al bezig) het een toevallige opname was (kijk, een draaimolen) die heel erg mooit uitgekomen is (tiens ik hoor achter de pratende dame van de Zevende Dag gelijk muziek spelen) — gefilmd tijdens (kijk, soldaten) de oorlog (wat zou die muziek eigenlijk zijn) in Beiroet, toen het licht langzaam aan het (verdorie ik zou die muziek toch graag willen horen) weggaan was en ze nog wat beeld nodig hadden (eigenlijk wel mooi, spijtig dat er heel de tijd door gepraat word) en… AAAAAAARRRRGHHHHH!!!!!

HOE IS DAT IN GODSNAAM FUCKING MOGELIJK?! Is het nu écht teveel gevraagd om die twee minuten dertig van Tieleman zonder verdere commentaar af te laten spelen? En die och here dertig seconden van Rompaey zonder storend commentaar te laten zien?

Bah. Gedegouteerd, ben ik ervan.

Er is iets te zeggen voor de 15-secondenregel. Vijftien seconden is een lange tijd, en eigenlijk moet het mogelijk zijn om een idee op die korte tijd te stellen.

De basis van het Belgische staatsgestel, het federalisme met zijn dubbele garanties, is op vijftien seconden uit te leggen. Het verschil tussen gemeenschappen en gewesten. De grondbeginselen van de socialistisch, liberale, christendemocratische partijen. De evolutietheorie. Wat is een weblog. E=MC2. Hoe kom ik bovenaan bij Google. Wat is uw visie op het Vlaams Blok.

Kan allemaal op vijftien seconden. Maar omdat het kàn, wil nog niet zeggen dat het moet.

Nee, ik vond de vertoning in de Zevende Dag waarbij Tieleman en Rompaey nog eens in de tribune gezet werden als fossielen van een voorbije era, ronduit beschamend. En al helemaal als ik hoor dat deze Zevende op voorhand opgenomen en gemonteerd was.

Ze hadden het er best uitgeknipt.

1 reactie

  1. In 15 seconden is van die begrippen zoveel uit te leggen dat een iemand zonder voorkennis net genoeg weet om gevaarlijk te zijn, zonder echter het begrip te kunnen bevatten.

    Ik ben een groot voorstander van programmas die de tijd nemen om echt iets uit te leggen en niet zo nodig snel en flitsend hoeven te zijn.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑