Good cop / bad cop

Ik heb wel meer in de situatie gezeten dat ik een aantal dingen doe voor gratis die ik op mijn werk betalend zou doen (de website van mijn oude school bijvoorbeeld, al haast ik me te zeggen dat ik niet aansprakelijk kan gesteld worden voor de java en het javascript en andere, ahem, vreemde designkeuzes), maar ik bevind me nu in een wat vreemde situatie dat ik (weliswaar niet tegen betaling voor mij en niet voor eigen rekening) dingen kan laten doen door derden waar ik zelf anders geld zou voor vragen.

Ik had twee weken geleden al een jobinterview met iemand voor iemand anders, en ook een briefing voor een webapplicatie aan iemand voor iemand anders. Morgen een designbriefing te geven aan iemand, ook voor iemand anders.

Het voelt weird aan om een aantal verschillende redenen:

  • het is al van januari vorig jaar geleden dat ik formeel werk gedaan heb, maar het is alsof het pas een week geleden was, zo gemakkelijk neem ik het weer op
  • het gebeurt telkens allemaal bij mij thuis (wegens alsdat ik me moeilijk verplaats en zo), wat me het gevoel geeft dat ik weer student ben en voor vrienden kennissen brochures in Pagemaker of databases in xBase zit te maken
  • behalve, en daar komt het Twilight Zone-gevoel vooral van, dat ik de klant be

Pak nu de designbriefing van morgen. Ik heb op bijna tien jaar werk in de websitebusiness de meest uiteenlopende types briefings gehad, van “euh, doe maar iets” (Sint-Barbara bijvoorbeeld) tot specificatiedocumenten met huisstijlen die tot op de pixel te volgen waren (PriceWaterhouseCoopers bijvoorbeeld).

Voor morgen wordt het een mengeling tussen de twee. Het zijn mensen die ik ken die een website hebben, en die site moet een nieuwe lay-out krijgen. Praktisch alles aan de huidige site is wel érgens voor verbetering vatbaar. Er is een min of meer vage huisstijl maar die wordt eigenlijk al een paar jaar niet echt meer gevolgd. Behalve het logo (en dan nog) mag zowat alles aan de huidige site veranderd worden. En ze zijn bereid om een Echte Websiteontwerper ernaar te laten kijken.

Dus vroeg ik me af: wat zou ik graag gekregen hebben mocht ik die ontwerper geweest zijn?

Eigenlijk wel een fijne positie voor mij 🙂

Ik denk ik het ga houden op

  • wat wireframes (navigatie boven, navigatie onder, inhoud, footer, dat soort dingen) tonen van verschillende paginatypes (home, gewone pagina, productpagina, nieuws)
  • wat elementen van de officiële (maar niet meer gevolgde) huisstijl overlopen
  • wat elementen van de huidige (ad hoc ontwikkelde en eigen niet zo goede) huisstijl bekijken
  • een paar websites die ik wel goed vind aantonen
  • en, vooral: mijn e-mailadres geven voor alle mogelijke vragen die zouden kunnen rijzen

En o ja: veel vrijheid en vertrouwen geven.

Eigenlijk wel een lastige positie voor de ontwerper 🙂