Photoshop op het keyboard

Ik breng al een jaar of tien zowat elke dag wel iets van tijd in Photoshop door. Ik ken het ondertussen dus al redelijk behoorlijk goed, maar er gaat geen maand voorbij of ik leer wel iets nieuw bij.

In navolging van Veerle: een paar eenvoudige tips, die ik elke dag gebruik. Naast die die bij Veerle staan, want die gebruik ik uiteraard ook.

Meer ruimte op het scherm: [tab] om alle paletten weg te moffelen. Nog een [tab] om ze terug te krijgen. [F] om te cyclen tussen gewoon zicht (beelden in vensters), één venster, en één venster op zwarte achtergrond. Van een gewone interface doe je [f][f][tab] om een full screen beeld te hebben zonder andere rotzooi op het scherm. En dan eventueel [F7] om layers terug te krijgen.

Zwart/wit: [D] om terug naar default zwart en wit voor voorgrond en achtergrond te gaan. [X] om voor- en achtergrond te wisselen.

Basiskleurbewerkingen. Een aantal bewerkingen zitten achter shortcuts die je gewoon best van buiten kent: levels (ctrl-L), curves (ctrl-M), hue/saturation (ctrl-U). Niet voor alle dagen, maar ctrl-shift-U doet een quick & dirty desaturate. Ook niet voor alle dagen, maar vaak gemakkelijk als allerlaatste stap: ctrl-shift-L voor automatische leveling.

In het algemeen gebruik ik het keyboard meer dan de muis in Photoshop, toch zeker voor de kleurcorrecties en dergelijke. Windows heeft daar een enorme streep voor op Macintosh, in dat je de menu’s (àlle menu’s, àlle opties, 99.9% van alle venstertjes) kunt bereiken via het keyboard. En dus worden dingen als alt-i-i en alt-i-s (image en canvas size), alt-i-d (image duplicate), alt-i-m-i (to indexed colour), alt-i-m-r (to RGB) etc. meer dan tweede natuur. Ja, zelfs alt-f-v (save as), dat sinds CS niet meer alt-f-a is zoals in zowat alle andere windowsapplicaties.

Sinds Photoshop CS gebruik ik ook alle dagen [^] en [$]. Ik was al jàren jaloers op mensen met een qwerty-keyboard, omdat die hun brush konden verkleinen en vegroten met de rechte haakjes. Nu kan dezelfde plaats op het keyboard daar ook naar gemapt worden, met ctrl-alt-shift-K (edit, keyboard shortcuts), helemaal onderaan “tools”: increase brush size en decrease brush size.

Om dat efficiënt te doen werken, wel niet vergeten om de brushgrootte altijd zichtbaar te maken, onder edit > preferences > display & cursors: painting cursors op “brush size” zetten.

O ja, een uitsmijter: hoeveel keer gebeurt het dat je in lagen bezig bent, en je wilt een kopie van het beeld zoals het nu is, met alle lagen als-waren-ze-collapsed? Je zou kunnen het beeld dupliceren met de layers merged, daar alles selecteren, copiëren, beeld sluiten, en weer plakken (alt-i-d, alt-m, enter, ctrl-a, ctrl-c, ctrl-w, ctrl-v), en dat automatisme zit er na jaren nog altijd in bij mij. Of je zou kunnen ctrl-shift-C doen, en dat doet precies hetzelfde 🙂

3 reacties op “Photoshop op het keyboard”

  1. “ctrl-alt-shit-K”

    Ik vind “alt-wtf-!-:^-)” wel handig eigenlijk.

    En ik vind Photoshop in feite wel zeer proper en krachtig, maar als ik er een tijdje niet meer aan kom ben ik alles vergeten. Lastig. En trouwens [tab] om alle toolbars te togglen is soms een beetje lastig/buggy/vreemd. Zo erg dat je er niet meer uitgeraakt. Vooral als je bezig bent met het editen van tekst of een selection. Als je zo’n apply/undo vinkje/verbodsteken rechts boven hebt dus.

  2. Beste,

    Ik ben al lang op zoek naar een toetsencombinatie op een azerty klavier om naar een bovenliggende of onderliggende laag te navigeren. (zonder op de laag te klikken uiteraard). Dit is nuttig voor het maken van actions. De in Photoshop aangeven shortcuts hiervoor lukken niet op een azerty klavier.

    Iemand enig idee ????

Reacties zijn gesloten.