Archief voor februari 2005

 

Niet altijd armoe

dinsdag 1 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Kom het tegen: juist naast de deur van waar ik werk is er een goed restaurant!

Gisteren gegeten: gerookte paling met een tomatensorbet en een espuma van bloedsinaasappelen (met een Hommel van Brouwerij Van Eecke uit Watou), daarna gebakken lotte in een kring van zwarte inktvissaus, met ravioli’s opgevuld met wintergroente (met Westmalle Tripel) en als dessert een roulade van vanillebavarois en mangogelei, met een huisgemaakte cocosijspraline (met Duchesse de Bourgogne van Timmermans).

Niet slèkt.

Audiëntie

dinsdag 1 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Straks op audiëntie. Het zal mij benieuwen.

Al mag ik verdorie geen foto’s maken: ik ga proberen mijn fotokodak aan de officiële fotograaf te geven, wie weet wil hij er wel een foto of twee mee nemen en dan hoef ik niet te wachten tot we de officiële foto’s ontvangen.

Pfuh.

DoF

dinsdag 1 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

’t Is nog eens een oefening in Depth of Field, zo zonder ringflits op stap gaan:

In de serie Spinnen voor op een desktopachtergrond te zetten voor mensen die aan spinnen zijn en graag een lichte achtergrond op hun desktop hebben.

BillG

dinsdag 1 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 12 reacties

Billg

Een fijne avond voor mijn six degrees of separation-gehalte. Samen met studenten van de campus in Brugge en die in Natolin, de rector, de vice-rector, een paar collega’s en Jean-Luc Dehaene: ontmoeting met Bill Gates.

’t Was een behoorlijk intieme bedoening, vragen en antwoorden en zo, over Europa, en over copyright versus innovatie, en over DRM (heh!), en dingen. Informal, like.

Avuncular, is het eerste dat me te binnen schoot toen hij binnenkwam: Gates ziet er in het echt op het eerste gezicht zeer mild en grootvaderlijk uit. Maar dat gaat redelijk snel over als hij begint te spreken. De man heeft het heilig vuur achter zijn ogen branden.

Het was redelijk interessant, vooral dan vermoed ik voor mensen die Microsoft en Gates niet zo goed kennen als ik—ik geef toe dat ik Microsoft in het algemeen en Gates in het specifiek met meer dan normale aandacht volg. Ik heb persoonlijk niet meteen veel nieuws gehoord, maar ik heb me eerder geconcentreerd op de codetaal: proberen uit elkaar te halen wanneer Bill “wij” zegt en “wij bij Microsoft” bedoelt, en wanneer hij “wij” zegt en “wij in de IT-wereld” wil zeggen. Of nog: als hij spreekt over “extend” maar eigenlijk bedoelt “embrace and extend”. Of nog: hoe hij blijkbaar een speciale cirkel in de hel gereserveerd heeft voor GPL, waar hij de metafoor GPL/Communisme nog wat aangescherpt en verfijnd heeft.

Achteraf had Microsoft “een snack” voorzien.

Ik had me aan sandwichen met kaas en hesp verwacht, maar dat was buiten de grootste softwareboer ter wereld gerekend: het bleek om een enorm buffet te gaan, met griekse, spaanse en italiaanse specialiteiten, groenten, sauzen, drank, en (voor mij toch) als absolute highlight een japanse afdeling met onder meer (zeer lekkere) sushi.

En interessante gesprekken gehad met mensen van Microsoft ook.

Nee, all in all: a splendid time was had by all. Ook door BillG, hoorde ik. Juich!

Allemaal goed nieuws

woensdag 2 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

De kogel is door de kerk, na rijp beraad en veel over en weer nadenken: het wordt een TabletPC.

Er waren ruwweg twee opties: ofwel een zwaar bakbeest van een desktopvervangende laptop, zo van het genre heelder gigabytes geheugen en dergelijke, ofwel een goeie TabletPC.

Al van de allereerste demonstratie die ik ervan op het internet gezien heb, wou ik zo’n ding. Om nota mee te nemen, teksten te schrijven en te herlezen, en van tijd tot tijd eens een presentatie mee te maken en wat licht ontwikkelwerk te doen.

Expliciet niet voor zwaar Photoshopgedoe, of om een databaseserver op te draaien of zo, maar wel als min of meer bare bones notablokvervangende Outlook-en-OneNote-computer met zo weinig mogelijk rotzooi erop. Ik heb maar drie extra dingen gevraagd: meer geheugen (1 GB ipv 256 MB), een extra batterij (voor ca. 10u autonomie), en een externe DVD/CD-RW drive (om op de trein naar films te kijken).

Ik heb er mensen op het College al mee zien rondlopen, en ik kijk er echt naar uit.

links for 2005-02-02

woensdag 2 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Sleep

woensdag 2 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Sandra en ik zijn allebei sleep deprived definite night owls. Weten we nu dank zij de BBC.

Pfuh.

Da Vinci

donderdag 3 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 14 reacties

The Da Vinci Code: 450 pages of irritating tosh is nog een zeer milde omschrijving.

Paxo is vanavond nog een beetje in mijn achting gestegen:

apparently 17 million copies of the book have been sold—which if nothing else proves that even those born every minute can read

Tee hee.

Slecht, slècht boek. Ik kan het niet genoeg herhalen. Ongeveer even slecht als De ontdekking van de hemel.

Bah.boekenbbc

Dedju

donderdag 3 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Het verval is ingezet. Preseniele dementie. Ik heb er geen andere verklaring voor.

Ik had een afspraak gemaakt in Brussel. Hoe gaan zo’n dingen, da’s altijd over en weer mailen tot het voor iedereen past, en dan op ’t einde stuurt één partij een Meeting Request die de andere aanvaarden, en dan komt alles automatisch in elkaars Outlook te staan.

Zo ook hier.

Praktisch gevolg was dat ik een afspraak voor vandaag heb afgezegd om er te kunnen geraken, en dat ik gisterenavond en vannacht avond serieus heb doorgewerkt om te compenseren voor de “verloren” dag, maar goed.

Ik dus plichtsbewust gisteren een fiche de mission ingevuld op het werk, met begin en einde van de afwezigheid (van vanmorgen tot vanavond) en de vermoedelijke transport- en verblijfkosten.

Vanmorgen eerst nog wat thuis gewerkt, en dan om 9u30 de trein op, de taxi in, en toegekomen waar ik moest zijn.

Hi. Good morning. I had a meeting with Phil and Alain at a quarter past eleven? zeg ik tegen de dame. Vraagteken, want de juffrouw in kwestie keek me aan met ogen zo groot als soutassen. Alsof ik de àllerlaatste persoon was die ze verwachtte.

One minute, I’ll go fetch Alain gaf even goede hoop, maar ’t was maar van heel korte duur: toen Alain afkwam, bleek dat hij in een training zat. Meer nog, dat hij een training aan het géven was. Aan zowat de hele rest van de organisatie.

En dat de afspraak eigenlijk de 17de was.

Je tombais des nues.

Ik heb er niet het minste idee van hoe ik me zó heb kunnen vergissen. Ik ben zowat de meest anale persoon die ik ken als het op afspraken aan komt, en ik lééf zo ongeveer in Outlook. Ga ik gaan kijken in Outlook, dan staat de meeting effektief op de 17de. Maar toch stond ik daar vandaag.

Twilight zone.

Maar goed, niet getreurd. Het gemak van werken aan internet en intranet, is dat het ook decentraal kan gebeuren. Ik ga de laatste hand leggen aan de HTML van twee nieuwe websites, één voor de bibliotheek van het College in Brugge, en één voor het enóórme project dat het College in Brugge doet, te weten: de bouw van een volledig nieuwe campus in een machtig groot ex-jezuietenklooster aan de Verversdijk (foto’s te zien alhier).

Slechte boeken

donderdag 3 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Mainstream-bashing?

Baneent! Ik heb niets tegen mainstream, ik heb stàpels “slechte” want populaire boeken en “slechte” want commerciële films.

Er zijn goeie boeken die populair zijn (pak bijvoorbeeld Neil Gaiman of Terry Pratchett) en er zijn populaire boeken die niet meteen goed zijn maar die ik toch lees (pak bijvoorbeeld Anne Rice of Jackie Collins), naast natuurlijk niet-populaire goeie boeken en niet-populaire slechte boeken die ik lees.

Ik ben heel (héél) erg open in die zaken. Ik lees vanalles en nog wat, en ik klaag niet vaak. Maar er zijn bepaalde zaken waar ik een onnoemelijke afgruw van heb:

 • Arty-farty gedoe over De Betere Film en Het Betere Boek en watnog: de houding die me in de tijd definitief Studio Brussel heeft doen afzweren. Waar een film met Jim Carrey per definitie slecht was, en een film van een blinde Burundese schrijver per definitie goed was.
 • dubbele standaarden voor nederlandstalige dingen: akkoord, we moeten niet vervallen in miserabilisme en zelfmedelijden, maar ochgot toch, sommige boeken die hier het van het gevonden worden, zouden in een andere taal niet aan de bak komen
 • pretentie, en a fortiori onverdiende pretentie

Het zijn vooral die laatste twee die me tegensteken bij De ontdekking van de hemel en The Da Vinci Code.

En verder heb ik daar alles al over gezegd hier (Dan Brown Brown) en hier (Harry Mulisch).

links for 2005-02-03

donderdag 3 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

I give up

donderdag 3 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

O getver, css kan soms zó op mijn zenuwen werken… Ik heb vandaag ùren verloren aan iets dat met tables op vijf minuten zou gedaan zijn.

Doel: de layout van de website van onze bibliotheek in Warschau dupliceren.

Probleem; het is hoegenaamd niet definitief. Zoals het er nu naar uitziet zouden we binnen pakweg een maand of twee een volledig nieuwe layout kunnen hebben, en heeft het dus niet erg veel zin om het allemaal superproper te doen.

Eerste approach: Frontpage. Omdat dat toch al gebruikt wordt voor het editeren van pagina’s. Scratched that pretty soon, wegens miserie met het op degelijke wijze genereren van submenu’s.

Tweede: propere website met css en alles. En daar heb ik het na een halve dag on & off sukkelen ook mee opgegeven. Ik heb een proper werkend menu, maar het menu inpassen in de layout en de kolommen en de achtergronden voor de schaduwen: bleh. Een uurtje of zo om het te doen werken in Firefox, maar IE kreeg ik met geen moeite volledig goed.

En dus maar poging drie, stommigheid in deze zin:

<table width="800" cellpadding="5" cellspacing="0" border="0">
<tr><td bgcolor="#eeeeee" width="140">This is left, yay!</td>
<td>
<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit</p>
</td>
<td bgcolor="#eeeeee" width="185">Read'em &amp; weep: right sidebar.</td></tr>
<tr><td colspan="3"><div id="footer">&copy; 2005 College of Europe</div></td></tr></table>

Vijf. Minuten. Werk.

En alles werkt zoals het moet werken.

Zucht.

Oooo pissebed

vrijdag 4 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Kijkt wat een mooie pissebed! En wat een mooie oogjes!

[verdorie vergeten een link naar het originele beeld te plaatsen!]

links for 2005-02-04

vrijdag 4 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Kleren

zaterdag 5 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 12 reacties

Ik ga straks kleren gaan kopen. Nog maar eens. Dat is het ene nadeel van vermageren: om de zoveel tijd nieuwe kleren nodig.

Hemden zijn geen enorm groot probleem: ik heb nu ergens iets tussen een 39 en een 40, maar een 43 of een 44 kan ik natuurlijk ook wel blijven aandoen. Niet meteen meer met een das en dichtgeknoopt vanboven, want dat ziet er een beetje knullig uit, en ik moet mijn hemd wel in mijn broek steken of het ziet eruit als een nachthemd, maar bon.

Broeken en vesten is helaas een ander paar, eum, mouwen. Ik kan nu heel erg letterlijk twee keer in broeken die ik vorig jaar deze tijd had, en vesten die me vorig jaar te klein waren, zien er nu uit als clownsvesten, dus die waren aan dringende vervanging toe.

Ik heb van pakweg februari vorig jaar tot eind augustus bijna full-time in de zetel gelegen, dus ik kon nog wel zonder kleren, maar een paar maand geleden kon het echt niet meer anders. Wij hadden op dat moment minder dan geen geld, en dus hebben mijn ouders me een quasi-volledig nieuwe garderobe gekocht.

Die keer dat de meneer in de klerenwinkel me zei dat ik een confectiemaat had! Ha!

Maar helaas: die spullen zijn ondertussen ook bijna allemaal een eind te groot—wie had gedacht dat een miezerige tien kilo het verschil zou maken?

Afijn. Mijn planning—I’m nothing if not methodical in these things—zegt me dat ik nog zo’n vijf kilo moet verliezen, en ik denk niet echt dat dàt nog veel invloed zal hebben op vest- en broeksmaten, dus vandaag trek ik er nog eens op uit met mijn moeder. Naar de winkels. Om vesten en broeken en hemden.

Sandra heeft me expliciete instructies gegeven om dingen te kopen die “van mijn leeftijd” zijn. Na navragen blijkt dat te zijn: “t-shirts met lange mouwen” en “hemden met een wijs patroon waardat geen das op moet” en ook wel “broeken zonder plooi ergens tussen een jeans en een gewone broek”.

Ik zal eens lang en hard zoeken.

Currycocoslam

zaterdag 5 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Nodig
een halve kilo lamsvlees om te stoven
2 ajuinen
2 tomaten
3 tenen knoflook
2 cm verse gember
2 eetlepels currypoeder
2 eetlepels venkelzaadjes
1 mespuntje cayennepeper
2 dl cocosmelk
1 dl groentbouillon
1 eetlepel olijfoloie

Maken
ajuin & tomaten fijnhakken
knoflook persen
gember raspen

Ajuin in olie stoven. en dan tomaten toevoegen.
Twee minuten later stoven. De kruiden erbij doen, en nog drie minuten laten stoven.
Op een hoog vuur hetvlees erbij doen en laten bruinen.
Een kwartier afgedekt laten stoven, en dan blussen met de cocosmelk en de groentenbouillon.
Ongeveer drie kwaartier laten stoven en indikken.

Kan de dag ervoor gemaakt worden en opgewarmd, en dan is het nog beter.

links for 2005-02-05

zaterdag 5 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kleren: de oogst

zaterdag 5 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Bij Zara langsgeweest maar daar waren het allemaal ultralage tailles en lelijk to boot. Dan naar Mexx, alwaar we in een woud van maten bijna verloren geraakt waren, maar uiteindelijk met een taupe broek en twee broeksriemen weggeraakt zijn. En dan bij Massimo Dutti een bruinachtige broek en twee paar zwarte kousen gekocht. En bij de schoenwinkel een iets meer geklede schoen.

En bij Michel Peeters een Pavé de Soignies, een groot stuk Brie de Meaux, een rijpe Affidelice au Chablis, en—ongelooflijk lekker—een héél oude, verbrokkelende geitenkaas.

Het is fijn om weer geld te verdienen.

Ondermijnd

zaterdag 5 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Daarnet: gestommel en gejoel van de kamer waar Zelie (bijna 6) en Louis (bijna 4) zouden moeten aan het slapen zijn.

Ik rustig naar boven gestapt. Als ik de top van de trap nader: intens gefluister (“papa komt! shhh!! louis!!), luid gebonk terwijl ze alletwee weer in hun bed duikelen. Als ik de deur opendoe, ligt Zelie onnatuurlijk roerloos in bed met haar achterwerk in de lucht en het deken nauwelijks op haar. Louis was zo rap niet en zit nog recht in bed. Mijn deken ligt niet goed, probeert hij nog zwakjes.

– Kindjes?

Louis: ja papa?
Zelie: (stilte)

– Aha. Zelie wil niet spreken. Dan zal ik het heel zachtjes tegen Louis alleen zeggen…

– (fluisterend) Louis? Weet jij nog…

Zelie veert recht uit bed, komt naast Louis zitten op zijn bed.

– Kindjes? Weten jullie nog wat ik zeg over spelen in bed?

Louis: (fluisterend) ja hoor: stil-le-tjes

– Da’s juist. Jullie mógen spelen van mij, maar jullie mogen géén lawaai maken. En daarnet heb ik jullie tot beneden gehoord. Dat mag niet. Jullie moeten

Louis: (fluisterend) stil-le-tjes spelen!

Zelie: (luidkeels) Jamaar dat telt niet want mama zegt dat wij niet naar jou moeten luisteren omdat jij ongelijk hebt!

– Wel, mama is hier nu niet, en van mij mogen jullie wél spelen, maar mogen jullie niét lawaai maken! Is dat begrepen?

Zelie: Jàà-ààà, ’t is al goed!
Louis: (fluisterend, met rollende oogjes) wij! gaan! stil! luh! tches! spe! len!

– Pas op hoor! Als ik jullie nog één keer hoor, gaat het licht meteen uit!

Ik “naar beneden”, maar eigenlijk aan de deur blijven staan, en ja hoor: nog geen twee minuten later was het weer gejoel.

Licht uitgedaan, onder luid protest natuurlijk, maar ik was onvermurwbaar:

– Als jullie vijf minuten stil zijn, gaat het lichtje weer aan. Maar anders niet.

Weer aan de deur gaan staan. Luid gefluister aan de andere kant van de deur:

– Louis! stil zijn!

– Maar Zelie!! Ik zie!! Niets!!

– Shhh Louis anders gaat het lichtje niet meer aan!!

– Zelie! Ik zie niets!! En het is donker!!!

– Louis! Shh! Doe uw oogjes toe! Dan zijn die vijf minuutje rap voorbij en dan doet papa het lichtje weer aan!

– Maar Zelie! Ik zie niets met mijn oogjes toe!

Afijn, zo dus een paar minuten over en weer—het moet gezegd: het was gefluisterd en stil genoeg dat ik ze van beneden niet zou gehoord hebben—tot het stil werd. Na precies vijf minuten weer binnengegaan en het lichtje aangestoken.

Ze lagen alletwee te snurken.

Karnaval

zondag 6 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Joepie! We gaan naar het karnaval in Aalst. Dat is voor mij al geleden van 1989, heh.

Geen Photoshop

zondag 6 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

…I swear:


links for 2005-02-06

zondag 6 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Carnaval

zondag 6 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Foto’s op ’t carnaval in Aalst. News at eleven.

Karnaval Van de organisatie Voil janet Voil janet Karnaval Karnaval

Meer te vinden bij Flickr, en eigenlijk wel heel veel variaties op Vloms Bejang en Oigen Konoin Iejst, wel grappig:

Vloms bejang, voil janet

Alle maanden een foto

zondag 6 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Bijna één jaar oud!

Jan1jaarthumb

Uh oh

maandag 7 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Gene goeien: gisteren moeten we iets gegeten hebben dat ons misvallen is.

Louis heeft de hele auto ondergekotst net als we thuiskwamen, en daarna nog eens zijn bed. Ik heb net het toilet gehaald rond twee uur vannacht en opnieuw rond vier uur, en vanmorgen is het al dry heaves en misselijkheid wat de klok slaat; zelfs een slok Cola light kan ik niet binnenhouden. Sandra heeft ook zowat de hele nacht op het toilet doorgebracht, en alleen Zelie is van gespaard gebleven.

Het zal dus aan iets gelegen zijn dat wij drie wel en Zelie niet gegeten heeft. Misschien de vol-au-vent van nonkel Dirk? Of zo?

’t Is te hopen dat ze er in Aalst niet teveel last van gehad hebben vannacht bij het uitgaan.

update: nonkel Dirk had er dus helemaal niets mee te maken, noch iets dat we gegeten hebben: ik heb ondertussen gehoord dat er een virus de ronde doet waarvan de mensen zo ongeveer een dag rotmisselijk van zijn, en dat daarna over gaat. Pff.

Bah

maandag 7 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Te vroeg gejuicht: het ziet ernaar uit dat het toch geen voedselvergiftiging is dat ik heb, maar eerder iets viraals. Vanavond alleen yoghurt gedronken, maar ik moet toch weer overgeven.

Shit.

links for 2005-02-07

maandag 7 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Formulieren

dinsdag 8 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Fantastisch! Als ik ergens op vergadering ga, dan moet ik dat niet zomaar in een mailtje laten weten aan collega’s, maar dan vul ik een Fiche de mission in, à remettre au Recteur pour approbation. Daar staat dan op waar ik naartoe ga, van wanneer tot wanneer, en hoeveel ik denk uit te geven.

En als ik terugkom, dan geef ik niet zomaar mijn bonnetjes binnen, maar dan moet een protocol d’engagement de dépenses opgesteld worden. Met onder meer poste budgettaire, montant, objet de la dépense en date attendue de facturation.

Fijn :)

links for 2005-02-08

dinsdag 8 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

WasabiGanda

dinsdag 8 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Nodig
Ganda-hesp in schellen van 3 mm
Wasabi

Werkwijze
Schel in reepjes snijden.
Wasabi op einde reepje leggen.
Reepje oprollen.
Klaar.

Onnoemelijk lekker.

Excuus van de dag

dinsdag 8 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

De kinderen hadden al ongeveer een uur aan het slapen moeten zijn, maar ’t was weer koekenbak boven.

Stilletjes naar boven geslopen, deur opengedaan, en gevraagd wat er aan de hand was. Ze hadden deze keer zelfs niet de decency om te doen alsof ze aan het slapen waren.

Of beter, ik was deze keer zó stil geweest en zij zó luid, dat ze me niet hadden horen komen.

Eerst bij Louis op zijn bed gaan zitten en gevraagd waarom hij nog niet sliep. Zonder verpinken en na nog geen halve seconde nadenken:

Louis: Ik kan nog niet slapen want ik moet nog zo groot worden als Zelie.
Ik: En wat ga je dan doen?
Louis: Ik moet nog wakker zijn want de werkmensen hebben hier geschilderd en ik moet nog veel groeien anders kan ik niet slapen.

Ahem. Naar Zelie gegaan, zelfde vraag: waarom zij nog niet aan het slapen was.

Zelie: Jamaar ik kan nog niet slapen want ik moet eerst nog slapen. En als ik niet slaap dan kan ik niet slapen.
Ik: Zou je dan niet proberen slapen?
Zelie: Nee, want ik moet eerst slapen en anders kan ik niet slapen!
Louis: en de werkmensen hebben hier geschilderd en mumel murmel…
Ik: Hoezo jongen?
Zelie: De wérkmensen hebben hier geschílderd en er is een vuile plék!
Louis: Ja, een vuile plek! Van de werkmensen! Die geschilderd hebben!
Ik: zeg, en als we nu eens allemaal zouden proberen slapen? Hé?

Ze hebben niet echt meer geprotesteerd, en ze lagen al bijna te slapen als ik de deur dichtdeed. Als we heel eerlijk zijn: ze waren eigenlijkal redelijk ver heen. Iets teveel non sequiturs om nog van echt alerte kinderen te kunnen spreken :)

Kijk kijk

dinsdag 8 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 9 reacties

Suck on this, IFPI: Bruno toont waar de nieuwe Tori Amos te downloaden is.

Word ik nu vervold om de eerste link naar Bruno? Of de link naar de open dir zelf? Of word ik vervolgd als ik zeg dat men op usenet ook wel eens mp3-files kan downloaden, bijvoorbeeld in alt.binaries.sounds.mp3.complete_cd?

Of volstaat het om te zeggen dat als men bij Google bijvoorbeeld “index of Name Last modified Size Description mp3” ingeeft, men dan een hele lijst open directories krijgt waar mp3s te downloaden zijn? Zoals bijvoorbeeld deze zeer goede Night at the Opera van The Kleptones, die echt wel redelijk fantastisch zijn?

Pff, get with the times, mensen.

Waarom niet meteen Google een proces aandoen? Tijd, me dunkt, voor een gezonde dosis I’m Spartacus! No, I’m Spartacus! I’m Spartacaus! Me! Me, I’m Spartacus! — iedereen linken naar open dirs!

Doén!

Parallelle wereld

woensdag 9 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 8 reacties

Ik denk dat ik eindelijk door heb waar al die mensen zitten die wakker liggen van de kwestie-Brussel-Halle-Vilvoorde: ze zitten allemaal commentaar te geven bij Luc.

Ik wil maar zeggen: miljaar ik word daar zenuwachtig van, al dat navelstaarderig gedoe. Niet dat ik iets tegen de mensen zelf heb—ik ken ze verdorie niet—maar ik denk dat ik als een gelukkig man naar mijn graf toe kan gaan als ik nooit meer een dergelijke commentaarstroom moet lezen.

Getvergetvergetver. Het is gelijk of het over België gaat of over de VLD of over godbetert creationisme, het blijven dezelfde argumenten en dezelfde eindeloze over-en-weer-gevechten tussen dezelfde personen, de ene met nog minder kennis van zaken dan de andere—maar of dat ze belet pàgina’s vol commentaar te schrijven? Ho maar!

Ik had er mij al lang geleden bij neergelegd dat er in ons land mensen rondlopen die er geen probleem mee hebben om in het openbaar het Vlaams Blok aan te hangen, de superioriteit/inferioriteit van rassen te beleiden, de holocaust als een voetnoot in de geschiedenis bestempelen en al dat, maar wie had er ooit kunnen bevroeden dat er in ons land in ’s hemelsnaam creationisten rondlopen?

Een bloemlezing uit de commentaren op LVB.net:

Zoals elke wetenschapper echter weet is ook de evolutie-theorie slechts een “theorie.” (Paul Beliën)

…de klassieke verwarring van theorie in de volksmond vs. theorie in de wetenschap (relativiteit is ook “maar” een theorie), maar in hetzelfde commentaar al meteen Godwin:

zouden we het “wetenschappelijke” Darwinisme dan ook niet beter verbieden? Dat lag o.a. aan de basis van de eugenetica der nazisten (Paul Beliën)

…en ik die dacht dat de eugenitca al veel vroeger in de praktijk gebracht werd in de VS?

Of deze van “hollebeer”: wist ik niet beter, ik zou hier een troll in herkennen, maar ik denk niet dat die bij Luc bestaan, dus ik ga er maar van uit dat die mens het ernstig meent:

Evolutieleer is een zeer gevaarlijke theorie. Het was ooit het stokpaardje van Adolf. Mensen die discrimineren en andere meningen belachelijk vinden.
Lach dus maar met anderen die andere theorieën in vraag durven stellen.
Leuke bende

Huh? U zegt? Sommige van die commentaren lijken wel geschreven door mensen op teveel medicatie:

Is evolutleer een wetenschap?????
Evolutieleer is economisch een bijzaak. Het maakt niets, het doet niks en het kost veel geld, om te zeggen wat we toch niet weten, en nooit zullen weten. Ons hele dagelijkse wereld, onze kultuur is enkel leefbaar door creatie. Maken brood, huizen en auto’s en Pc. Niks komt vanzelf. Alleen d wezens die hier rondlopen komen na miljoenjaren evolutie uit het NIETS. Wie kan er mij een brood maken uit NIETS. Geen ernstig wetenschapper houdt zich bezig met NIETS. Plaats een mens in auto en laat hem tegen een betonnen blok rijden tegen hoge snelheid. Resultaat; de mens is dood. Laat een auto met een pop en een mix aan chemische stoffen tegen een betonnen blok rijden, dan zal na 1 of 2 biljoen pogingen die pop leven. Dit laatste is evolutieleer.

Momenteel is volgens de evolutieleer alles ontstaan uit een crash.

Of Eric Jans:

Creationisten doen veel aan historisch onderzoek. Je mag dat niet onderschatten.
[…]
In die zin mag voor mij het creationisme gerust ‘ook een wetenschap’ heten. Waarom zouden we daar op een objectieve wijze niet voor kunnen openstaan?… bijvoorbeeld in de les ‘geschiedenis’.

Een drogredenering als ik er ooit één las, en een typevoorbeeld van een slippery slope-argument, bah.

Het kan ook helemaal de bocht uitgaan natuurlijk, zoals hier uit de pen van ene “de levende pop”:

De beste manier om de evolutie te bewijzen is de biologie het zwijgen op te leggen. Alle biologen en hun boeken verbranden.

En dat met cijfers alles te bewijzen is, bewijst wel dit fragmenteje uit een lange tirade van ene B.Libbrecht:

de wereld telt grof geschat 3.3 miljard monotheisten […]. Atheisme heeft, dacht ik, 100 miljoen aanhangers. Uiteraard zeggen cijfers absoluut niet alles. Maar soms zeggen cijfers toch iets. In dit geval zegt het, dat monotheisme geen randverschijnsel is dat zich voordoet onder geestelijk minder begaafden

Ik heb er bijna geen woorden voor. Of misschien toch: WÁÁÁT??!! En ook wel: YOU IDIOT! Zucht. En deze bijvoorbeeld, van “bijziende”:

Arabieren zijn geen negers, maar wonen al evenlang in gelijkaardige warme landen.
Dus volgens uw theorie zouden het ook negers moeten zijn.
Ook hier klopt de evolutieleer niet.

…maar goed, die “bijziende” noemt nazi’s “de Duitse socialisten”, dus misschien weten we misschien ook wel waar hij staat op het politieke spectrum, en hij heeft het ook over de “Piltdown man”, waarmee we ook weten uit welke hoek van het debat (monster raving loonie creationism) hij komt.

Ach, ik zou zo kunen blijven copy-pasten, en inderdaad, ik weet dat het geen zin heeft, en nee, ik heb niets constructiefs te zeggen.

Gewoon dat ik er de muren van oploop. En dat ik dus zolang Luc geen volledige entries in zijn feed zet, LVB.net uit mijn aggregator haal: àls er al iets is dat me interesseert, moet ik wel naar de website zelf gaan en kom ik onvermijdelijk op die bloeddrukverhogende commentaren uit, waar ik me dan telkens helemaal doorwerk (want zo ben ik dan wel weer).

Weer een half uur van mijn leven dat ik niet terugkrijg, dedju. Wég die feed! Ik hoor het ongetwijfeld wel elders als er iets interessants staat bij Luc.

Triple

woensdag 9 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik vroeg mij al af waar ze in ’s hemelsnaam een driedubbele CD van Steve Reich’s Different Trains zouden vandaan halen.

_dsc0677

Triple Quartet! Pfff…

Afijn, rippen en verder werken dus. En opleggen van zodra Henryk Górecki gedaan heeft met zijn derde symfonie.

Canvas

woensdag 9 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Eindelijk een excuus om mijn canvassen van 2Canvas naar Brugge over te halen: er komt op mijn werk een kunstgebeuren. De opening is gepland op vrijdag 18 maart, de tentoonstelling loopt van 18 maart 2005 tot en met 1 april 2005, en er worden entries verwelkomd van personeel en studenten van het College.

Hier op de gang waar ik werk, weet ik dat Marie-Jeanne een begenadigd fotografe is, ik zal dus niet de enige zijn die foto’s zal indienen. Maar wel denk ik de enige met canvassen van macro-opnames :)

links for 2005-02-09

woensdag 9 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kom het tegen

donderdag 10 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

In de rubriek allez ju: Charles gaat trouwen met Camilla.

Fijn voor hem. En haar, natuurlijk.

When so-so is good enough

donderdag 10 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

We gaan op het werk het intranet serieus aanpakken.

’t Is te zeggen, er een content repository van maken, met vanalles en nog wat, min of meer en vrac, en allerlei interessante dingen koppelingen en gerief, maar voor het moment is dat nog niet aan de orde. Al was het omdat we nog geen software gekozen hebben.

…en dus zijn kleine wijzigingen aan de orde. De kleur van blauw naar de huiskleur bordeaux vernaderen, het juist elogo in de plaats van verkeerde versies zetten, voorlopig weblogsofware gebruiken om de nieuwsupdates gemakkelijker te maken, dat soort dingen.

Met die kleine dingen is het wel soms wijs (want zeer snel) om werken: gisterenavond de homepagina van het intranet aangepast van een min-of-meer-statische pagina naar een ding dat de feed van news.coleurop.be leest en toont beknopt toont. Ik probeer er vandeweek nog een evenementenkalender in te steken ook. Dat zal dan ook wel voorlopig zijn in een quick & dirty tabelletje (title/description/from/until/embargo/off-line), maar het zal er toch op staan.

Stick

donderdag 10 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Nee!!! Chocolate & Zucchini moet er ook aan geloven!

links for 2005-02-10

donderdag 10 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Coiffeur

vrijdag 11 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

IkzelfIk ben mijn haar meer dan beu. Ik denk dat ik morgen naar een kapper ga. Een echte. Zo één waar ik kan zeggen beste kapper gelieve mijn haar te knippen en doe maar hoe dat ge ’t zelf goed vindt, en nu dat ik eraan denk, zet gerust ook de schaar in mijn baard en doe maar iets, en dat ik dan niet dezelfde reactie krijg als de vorige keer dat ik ziets deed, bij de kapper op de Vrijdagsmarkt.

Waar ze mij aankeken als kwam ik van een andere planeet.

– Om het even wat meneer?

– Yep. Doe maar. Zorg gewoon dat er ongeveer een meter afgeknipt is.

– Ja, maar in welke stijl moet dat zijn meneer?

– Ik zou het niet weten. ’t Is al een jaar of tien geleden dat ik nog naar de kapper geweest ben, ik ben niet echt mee met de stijlen tegenwoordig.

– En hoe moet het dan precies zijn meneer?

Jrport1930Waarop de dame in kwestie mij een stapel boeken gaf om uit te kiezen. “Doe mij maar een Lon Chaney Jr.,” had ik bijna gezegd. Tot ik me plots herinnerde dat ik niet daar niet genoeg haar meer voor heb—idioten!

Wat voor nut heeft het me een boek met de George Clooneys, Brad Pitts en Gunther Neefsen van deze wereld te tonen om me een haarstijl te laten kiezen? Ik heb nog ruim genoeg materiaal over voor een Jacques Vermeire, maar zó veel overschot is er niet meer, en het was verdorie alsof ik op restaurant zou gaan en dat de kok mij zou vragen wat hij precies in zijn soep moet draaien.

Als ik iemand carte blanche geef, dan is dat wel degelijk carte blanche, dedju.

Nee dus: deze keer een goeie kapper. Nu er nog één vinden.

links for 2005-02-11

vrijdag 11 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kwies

vrijdag 11 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Gr! Kijk, dààr kan ik nu eens lastig van worden: kwisvragen die ik niet kan oplossen.

Ik doe nooit mee aan kwissen normaal gezien, niet sinds een onfortuinlijk debacle bij Humo een paar jaar geleden toen ik alles juist had maar ze me toch niet goed geteld hadden wegens een spatie nà het antwoord teveel (don’t ask), maar deze van bij Dominiek leek me wel leuk.

’t Zijn allemaal gemakkelijke vragen, behalve één. Nummer vier. Wat is het liedje waarvan dit de vertaling is?

Je zei dat het altijd kei-plezant was om bij mij te zijn
Maar dat kei-plezant gewoon niet is waar jij naar op zoek bent
Is dat niet een beetje vreemd, meid ?

Ik zou het niet weten, en het steekt mij wreed tegen dat ik het niet weet. Ik denk iets Belgisch, en het komt me in ieder geval redelijk bekend voor. Iets in deze zin misschien?

you said it was always cool [?] to be with me
but that cool [?] just isn’t what you’re looking for
isn’t that a little strange [weird?], girl?

Aaargh!

Kalender

zaterdag 12 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Dàt was al weer eens lang geleden: ik ben een Event Calendar aan het maken voor het werk.

Nog altijd in de filosofie Quick & Dirty Maar Dat Er Toch Al Iets Is, want we gaan op zoek naar een zo allesomvattend mogelijk CMS.

Ik denk dat ik in mijn professionele leven zeker al tientallen van die evenementenkalenders gemaakt heb, van heel simpel tot min of meer complex, met telkens dezelfde structuur.

En dus zonet Access opengedaan, nieuwe tabel aangemaakt, begonnen met event_id en event_title, en dan een hele resem datumvelden. In het vet wat ik vroeger niet zou gedaan hebben:

 • event_startdate
 • event_starttime: om het onderscheid te kunnen maken tussen een event dat begint om middernacht (0:00:00) en een event dat begint op een bepaald uur
 • event_enddate
 • event_endtime
 • event_onlinefrom: embargodatum voor het event, ttz vanaf wanneer mag het getoond worden
 • event_onlineuntil
 • event_featuredfrom: normaal gezien verdrink je in een poel van evenementen, belangrijk of minder belangrijk door elkaar. Ik ga hier een kalender maken waar belangrijke evenementen gedurende een bepaalde periode “bovenaan” komen te staan. Vandaar deze twee velden.
 • event_featureduntil

Daarnaast een systeempje van categorieën, in het genre flickr/de.icio.us, dus met tags die op events kunnen gezet worden. En die tags niet noodzakelijk in een boomstructuur, enfin, dat zien we later wel.

En dan een simpel asp-paginaatje om de events van vandaag, deze week, deze maand, een willekeurige dag etc. te tonen.

KISS, azzet ware. Want méér hoeft het op het moment echt niet te zijn. Ja, natuurlijk, het zou fijn zijn als we dat allemaal uit een public calendar van de exchange server kunnen toveren, en ja, uiteraard, resource management in de zin van “in welke zaal gaat het door en is die wel gereserveerd/reserveerbaar” zou bijzonder handig zijn, en waarom niet? misschien zou er best wel een notie van doelpubliek in zitten, maar: het is maar voorlopig.

Ik weet helaas ook dat voorlopige oplossingen enorm de neiging hebben om defintieve oplossingen te worden, en dat wil ik bij deze ten allen prijze vermijden. En dus, zelfde verhaal als ons news-in-een-typepad-account: basic basic basic.

Uitgesteld relais, en boodschappen

zaterdag 12 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Kapperkeuze is gemaakt: Kaprijke, in de Sint-Niklaasstraat. Op aanraden van Els. ’t Zien er sympathieke mensen uit, en ik sta opgeschreven voor dinsdagavond zeven uur.

Morgen eten voor negen (nu ja, zeven volwassen mensen waarvan één niet eet en drie kinderen waarvan er één niet eet), en ik ga ganda-met-wasabi maken denk ik. Onna stick. Ganda, dikke schellen voor het sushi-effekt, opgerold met wasbi erin, op een spies, met stukjes appel. Op rocketsla. Met, eum, geroosterde amandelen? Of met oestersaus? Sojasaus?

Bij nader inzien: ik ga allemaal kleine rolletjes maken, van de grootte van een stukje sushi. Beter dan op spiesen.

Of misschien gewoon zo :)

En in ieder geval als dessert: kaas! Juich!

Datums van+tot

zaterdag 12 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Een gemakzuchtige mens zou zeggen, gegeven een begin- en einddatum:

[begindatum] + “-” + [einddatum] + “: ” + [event]

..maar dan krijg je dus dingen waar ik een afgruwelijke hekel aan heb. Dingen als

12/2/2005-13/2/2005: Event één
15/2/2005-: Event twee

Brrr. Bijna even slecht als “1 event(s) found”. Nee, dus moeten er een paar checks bij. Simpele dinges hoor, maar het maakt voor mij het verschil tussen afgewerkt en niet afgewerkt:

 • als begindatum precies hetzelfde is als einddatum: maar één datum tonen
 • als begin- en einddatum dezelfde maand (en het zelfde jaar) zijn: iets als 12-29 februari 2005 tonen
 • als begin- en einddatum hetzelfde jaar hebben, dan iets als 12 februari-3 maart 2005 tonen
 • en in alle andere gevallen mag het gewoon begindatum-einddatum zijn

…dus krijg ik data als

24 December 2004-January 2005: Christmas Holidays
10 March 2005: Louis Michel visit
18 March-1 April 2005: Community Art Show
1-4 April 2005: Visit of Bruges students to Natolin
14-17 April: Visite à Bruges des étudiants de Natolin

Mieren zijn niet veilig meneer, nee meneer, ik ben een zelfs niet eens klandestiene mierenneuker.

Dagen

zondag 13 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik heb niet veel te zeggen (what else is new, ik weet het). Nog één keer over programmeren dus.

Ik wil een kalendertje tonen op een website, waarop alle dagen met minstens één evenement een kleurtje en een link krijgen—nogmaals: niets zo vies als een kalender waar je op alle dagen kan klikken en dan riskeert “no events for today” te krijgen.

Dus: een manier vinden om zo effektief mogelijk alle dagen waarop iets gebeurt in een gegeven maand “in te kleuren” op een kalendertje. Er zijn ongetwijfeld legio manieren om het te doen, maar ik denk dat ik het zo ga doen:

 • lijst zoeken van alle evenementen binnen deze maand
 • voor elk evenement: de dagen tussen begin- en einddatum aankruisen in een array
 • bij het opbouwen van de kalender: per dag zoeken of deze dag aangekruist zit in de array

Het kan efficiënter, zeker dat, maar het werkt. Dat geeft me voor deze lijst events:

10 February: Academic Council in Natolin
12 February: Northern Lights: Nordic/Baltic Party
14 February: Euro scepticism debate
15 February: Visit by Spanish students
16 February: Seminar on Terminology and Terminography
17 February: Groeninge Museum nocturne
19 February: European Voice Studies Fair
28 February: Visit to the seaport of Zeebrugge
3-6 March: Visite à Bruges des étudiants de Natolin
10 March: Louis Michel visit
18 March-1 April: Community Art Show
1-4 April: Visit of Bruges students to Natolin
14-17 April: Visite à Bruges des étudiants de Natolin

deze kalender:

<February 2005>
SMTWTFS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
<March 2005>
SMTWTFS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
<April 2005>
SMTWTFS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Good enough for me.

links for 2005-02-13

zondag 13 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kalender, suite et fin

maandag 14 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Voilà, ’t is af voor voorlopig, mijn Event Calendar.

Events

Functionaliteiten:

 • op de homepagina:

  • een maandkalendertje van deze maand (zonder de naam van de maand), met aangeduid de dag van vandaag, en de dagen waarop een event is + een link waar van toepassing
  • lijst van de maanden waar en evenement is + link
  • lijst van de namen van de events voor vandaag + link naar detailpagina
  • link naar de events van de volgende week
  • link naar de events van de volgende vier weken
 • pagina waar events van een bepaalde datm tot een bepalde datum getoond worden:
  • als datum1 gelijk is aan datum2: niet de datum tonen voor elk evenement
  • als er maar één event is die periode: meteen naar het event gaan en het detail tonen (van…tot, naam, uur van…tot, plaats, langere omschrijving)
  • in een sidebar een maandkalender tonen (met de naam van de maand), opnieuw met (eventueel) de dag van vandaag, en (zeker) de dagen waarop een event is, aangeduid + links

Wat zit er nog niet in?

 • embargo- en off-linedatum: niet echt gebruikt denk ik, maar ’t zou een kleine moeite zijn om het erin te steken (een where (showfrom<=thisdate and showuntil>=thisdate) or (showfrom is null and showuntil>=thisdate) or (showfrom<=thisdate and showuntil is null) of zoiets zeker?)
 • "belangrijk event" van...tot: way too much hassle
 • een suggest event formpje: dat de mensen mij een mailtje sturen :) Om het met onze hollandse vrienden te zeggen: dat gaat wél zo snel en nét zo prettig.

Wat ga ik er wel nog in steken?

 • html in de event description: is nu een replace(ascii,chr(13),"
  ")
  -achtig iets, maar is met een kleine moeite in html te pleuren

Wat ga ik er zeker niét in steken, voorlopig toch?

 • integratie met een exchange server kalender: ik wil dat gerust eens op mezelf bekijken op een testserver, maar il faut parer au plus pressé
 • on-line beheer: een Access interface is ruim voldoende, 't is maar bedoeld voor één of twee mensen

Zo. En dan ga ik nu gaan slapen. Productieve avond. Simpel programmeerwerk, min of meer proper maar vooral: nuttig.

Tremendum et fascinans

maandag 14 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik ben Jared Diamond’s laatste net begonnen lezen, en hij heeft het onder meer over Paaseiland en de vikings op Groenland en, vermoed ik, l’Anse aux Meadows.

De manier waarop hij over die dingen spreekt, deed er mij vanavond aan denken dat we nu zoveel meer weten dan toen ik mijn broer en ik klein waren. Toen konden we nog dromen over de lijnen van Nazca en Paaseiland en de Anasazi en de lijkwade van Turijn en dingen. Nu kan dat nog altijd natuurlijk, maar met een bepaald kleiner Von Däniken-gehalte: het is wreed hoeveel van die eeuwenoude mysteries de laatste pakweg twintig jaar opgelost zijn.

En eigenlijk: wat blijft er tegenwoordig nog over van mysteries? RongoRongo niet, dat blijkt volgens de laatste vindingen voornamelijk 18de of 19de-eeuwse toeristenbedriegtenboel te zijn, net zoals (helaas) het Voynich-manuscript wellicht. Lineair A, ja. En de Diskos van Phaistos.

Het mysterieus monster in de jungle van Kongo waarvan men dacht dat het wel eens een verloren dinosaurus zou kunnen zijn, blijkt een herinnering aan door jungle ingesloten populaties neushoorns te zijn, en het monster van Loch Ness en de Yeti zijn nog altijd even onvindbaar (al is er wel enige hoop na die hobbits).

Soms komt er nog eens iets nieuws bij, maar ik vraag me af of er tegenwoordig nog écht Von Däniken-achtige boeken worden geschreven. Ik zou eens moeten zoeken, want ik heb dat altijd graag gelezen.

Maar dan wel échte: geen Nostradamussen of ley lines of telepathie of homeopathie. En geen rehashes van dingen die we ondertussen weten. Want daar krijg ik het schurft van.

Jazeker, Dan Brown. Ik heb het onder meer over u.

In bad

maandag 14 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Waarvoor zo’n visooglens nóg van pas komt, naast architectuur:

Zelie en Louis en Jan in bad

Een bad vol kinderen!

Tenterhooks

maandag 14 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

We gaan naar de trouw van een vriendin in Finland. Er wordt vanalles georganiseerd, onder meer ook cross-country skiën en zo, maar wegens (a) mijn rug en eigenlijk nog veel meer (b) mijn slechte rechterknie zal dat voor mij geen waar zijn.

En dus zit ik nu vooral met de vraag of mijn portable er al zal zijn tegen dan. Dat ik naar DVD’s kan kijken terwijl de van lijf en leden gezonde mensen aan het sporten zijn. Mff.

Ik heb nog al die dvd’s te bekijken. Mfi.

links for 2005-02-15

dinsdag 15 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Open Source Event Calendar

dinsdag 15 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Zegt Luc over mijn hack-slash-hopla-snel-klaar evenementending voor mijn werk::

Ziet er zeer keurig uit. Jammer dat het geen open source mag zijn 😉

Geen flauw idee hoe hij erbij komt dat het geen open source zou mogen zijn. Zoals ik al zei is het allemaal zeer quick en zeer dirty, maar als ik er iemand een plezier mee kan doen door het allemaal wat uit te leggen: no problem whatsoever.

Het ding zoals het nu werkt bestaat uit drie ingrediënten: een database, een beheertooltje, en een paar dynamische webpagina’s. In volgorde:

Database

Ik heb het op dit ogenblik in SQL Server staan, gewoon omdat de pagina door teveel mensen tegelijk bekeken wordt om in Access te staan, maar het zou uiteraard ook in mySQL of iets dergelijks kunnen zitten.

Ruim één tabel, tblEvents met de volgende velden:

 • event_id: uniek id (autonumber, int not null identity, whatever)
 • event_name: naam van het event (text, nvarchar 255, zoiets)
 • event_place: plaats waar het event gebeurt (ook text of nvarchar 255)
 • event_description: omschrijving (memo, ntext, in ieder geval lang genoeg)
 • en dan een reeks datumvelden (date/time, smalldatetime of zo):
  • event_startdate: begindatum van het event
  • event_enddate: einddatum van het event
  • event_starttime: beginuur van het event
  • event_endtime: einduur van het event

Daarnaast, omdat er op mijn werk twee campussen zijn, heb ik er volgende twee booleaanse velden (yes/no, bit, …) bijgezet, waarmee ik kan aanduiden of het een evenement is dat op de campus in Brugge dan wel die in Natolin (Warschau) gebeurt of die campus aanbelangt:

 • event_brugge
 • event_natolin

Beheertooltje

Het is een ongelooflijk simpel tabelletje, dus echt nodig is het niet om daar zwaar veel spel rond te maken, maar ik heb er maar een simpel beheerformuliertje in Access voor gemaakt: in een nieuwe database file > get external data > link tables, en daar die ene tblEvents selecteren in een odbc data source.

En dan een formpje gemaakt, rechttoe-rechtaan.

Dynamische webpagina’s

Wat er al van intranet bestond, was geschreven in ASP, met VBScript. Niet meteen de omgeving die ik zelf zou kiezen mocht ik zelf kunnen kiezen, en eigenlijk ook niet een programmeertaal waar ik al ooit mee gewerkt heb, maar bon, heb je één programmeertaal gezien je hebt ze allemaal gezien.

De “toepassing”, als het die naam waardig is, bestaat uit drie pagina’s: een kalenderpagina die maand- en jaarkalenders maakt, een event-pagina die één of meer evenementen toont, en een homepagina met samenvattingen. En een vierde minipagina die een jaarkalender toont.

Download events.zip. Enjoy. For what it’s worth.

En o ja:
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License.

Voor en na

dinsdag 15 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 16 reacties

Voilà zie, belofte maakt schuld.

20050215_ikzelf

De kapper (Kaprijke, in de Sint-Niklaasstraat) is ein ganz toller Typ. Hij heeft twee katten en een stapel vrienden en vriendinnen, en die lopen daar allemaal los.

En hij had er geen probleem mee dat ik hem zei van doe maar iets. Meer nog, hij leek wel content dat hij carte blanche kreeg. Toen ik hem zei dat hij gerust de schaar dan wel het mes in mijn baard kon zetten, kreeg ik te horen dat hij nog nooit een klant had gehad waar hij honderd procent mee mocht doen wat hij wou.

Mijn baard is dus sinds daarnet ook (half) af. En wat niet af is, is uitgedund. Wat wel af is, mag ik nog niet helemaal scheren zegt de kapper, want anders zou het riskeren te ontsteken. Dus loop ik ondertussen halfgeschoren rond:

hello sailor

Nee: serieuze aanrader. Allen daarheen!

Eurgh

woensdag 16 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 10 reacties

Manneken!

I do so hate it when this happens: Access is gecrashed. Of eigenlijk: ik weet het niet. Misschien is hij gewoon héél erg lang aan het nadenken.

Situatie: ik heb een gemiddeld complexe set tabellen, en ik dacht mezelf te slim af te zijn en Access al het werk te laten doen bij het aanmaken van een set forms met subforms erin voor een reeks gelinkte tabellen. Alle links aangemaakt in Relationships, en dan naar de Form Wizard.

Helaas, ’t zal iets te complex geweest zijn, en het program hangt nu al een half uur. Access zijnde wat het is, ben ik bang dat als ik het programma force-close met taskman, dat de hele database geborked zal zijn. En dat ik het werk van de afgelopen uren kwijt ben.

’t Was nochtans redelijk proper: een organisatiedatabase. Organisaties met contactpersonen met telkens functies, en die contactpersonen hebben adressen. En die organisaties zelfs kunnen ook adressen hebbben. En de organisaties hebben contactmiddelen (website, e-mail, telefoon, …). Maar ook de adressen hebben contactmiddelen, en ook de personen hebben contactmiddelen (GSM, e-mail, …). En organisatie kunnen deelorganisaties hebben (en die kunnen ook weer deelorganisaties hebben, en zoverder). En dergelijke.

Klein voorbeeldje: het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Polen. Contactpersoon is bijvoorbeeld de minister. Maar ook de receptioniste bijvoorbeeld, of één van vele medewerkers. Het ministerie heeft een adres in Warschau, een website, een telex, etc. Binnen het ministerie is één van de departementen de permanente vertegenwoordiging van Polen bij de Commissie. Die heeft een adres in Brussel, ook contactpersonen, met telkens ook adressen (vaak één in Brussel en één in Polen) en telkens contactmiddelen. En binnen die permanente vertegenwoordiging heb je bijvoorbeeld de Task Force voor Landbouw, die heeft ook… etc.

Dus dat allemaal zat erin, en dat had allemaal mooie relaties en mooie inputforms. Tot het ding ontploft is.

update: ’t was wel degelijk kapot. Mijn forms waren allemaal weg, en alleen de tabellen bleven over—

Organisations

Grr! Vijf na één. Geen zin meer om het te hermaken vanavond.

Gent Blogt

woensdag 16 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Check it out! [via De Standaard, of all places]

…maar waar moet die nu komen op Luc zijn kaart? Is ’t een officeel ding, en dus maar op het stadhuis?

Ze gaan ook van podcast doen, lees ik, en wat is er dan meer gepast dan een korte podcast met mijn eigen reacties?

Hierzo: klikken om te downloaden.

update en o ja, een extractje uit de copyrightstatement:

Alle teksten, foto’s, audio, video en alle andere auteursrechterlijk beschermde werken mogen op geen enkele wijze worden verspreid of gebruikt of overgenomen, tenzij Gent.blogt hiervoor de reproductierechten heeft verleend.

Korte aanhalingen uit artikels zijn toegelaten mits de bron duidelijk wordt vermeld, en zonder dat dit systematisch mag gebeuren.

Niets te copyleft, niets te creative common. Awoert. En daarmee is Steven’s vraag ook al meteen beantwoord.

links for 2005-02-16

woensdag 16 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Een dynamische website

woensdag 16 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Verzoeknummer voor Wannes: héél in de snelte een adresboek in een dynamische webpagina met een Accessdatabankje erachter. Ik ga ervaan uit dat het allemaal niet te complex moet zijn, dat de server een standaard-Windowsmachien is, en dat het beheer in Access zelf gebeurt.

Maak een nieuwe database in Access. De database zal maar een paar tabellen bevatten:

 • tblPostcodes: tabel met postcodes en gemeenten (die ik van alhier gaan halen ben, alleen die van Gent, ha!)
  • postcode_id: autonumber-veld, unieke code
  • postcode_code: eum, code
  • postcode_gemeente: naam van de gemeente
 • tblPersonen
  • pers_id: autonumber-veld, unieke code om de persoon mee te identificeren
  • pers_voornaam: tekstveld
  • pers_familienaam: tekstveld
  • pers_straat: tekstveld, bevat straat en nummer en wat er nog nodig zou zijn van het adres (ik moet zeggen dat ik maar zeer zelden een noodzaak vind om straat en nummer afzonderlijk te zetten, maar voel u vrij om het te doen als het nodig zou zijn)
  • pers_postcode_id: nummer dat verwijst naar de tabel met de Belgische postcodes. Voel u vrij om hier een tekstveld van te maken met gewoon “postcode / gemeente” in, of om dàt in het adresveld te steken en hier een land-code van te maken, maar goed.

Omdat ik het toch niet kan laten om het een béétje moeilijk te maken: contactmogelijkheden. Een mens die het allemaal zeer naief bekijkt, zou de tblPersonen-tabel bijvoorbeeld aanvullen op deze wijze:

 • tblPersonen, vervolg
  • pers_telefoon
  • pers_fax
  • pers_gsm
  • pers_email
  • pers_website

…om dat in de miserie te zitten als de persoon blijkt (zoals ik) meer dan één telefonnummer te hebben, of meer dan één e-mailadres of meer dan één website. Diezelfde mens zou dan misschien gaan doen van:

 • tblPersonen, vervolg
  twee

  • pers_telefoon2
  • pers_email2
  • pers_email3
  • pers_website2
  • pers_website3

…maar het mag duidelijk zijn dat dat een straatje zonder einde is. Er zijn gelukkig een aantal verschillende mogelijke oplossingen, waarvan dit er één is:

 • tblContact: een tabel met alle mogelijke contactmiddelen erin, zoals daar zouden kunnen zijn: telefoon, fax, e-mail, website, msn, deaftel, telex, etc. etc.
  • contact_id
  • contact_naam
 • tblPersoon_Contact: een tabel waarin alle telefoonnummer, e-mails etc. zitten, telkens met de code van de persoon van wie het ding is
  • pc_id: niet echt nodig, maar alla
  • pc_pers_id: unieke code van de persoon
  • pc_contact_id: unieke code van het soort contactmiddel
  • pc_data: het eigenlijke telefoonnummer of e-mailadres, msn ID, etc.

Al die dingen aangemaakt in Access, en dan naar het Relationship-venster gegaan, en lijntjes trekken:

Adressen

Een beheerformuliertje in Access: niets zo gemakkelijk. Create form in design view vind ik hier het gemakkelijkst. Als je bij de form properties (dat kleine vierkantje linksboven, daar rechtermuisknop > properties doen) de Record Source op tblPersonen zet, kun je een field list tevoorschijn toveren:

Fieldlist

Versleep voornaam, familienaam en straat en postcode naar het formulier, en dat geef dan dit:

Adres1

Volgende stap: ervoor zorgen dat die ostcode een dropdowntje wordt in plaats van een invulveld voor een getal. Easy peasy: rechterklik op het postcodeveld, convert to > combobox, weer rechtermuisklik, properties, bij Data de Row Source op tblPostcodes zetten, Column Count op 3 (zodat ID en code en naam te zien zijn), en width op “0;.8cm” zetten zodat het id niet meer te zien is en de postcode wat minder ruimte dan standaard inneemt. Resultaat:

Adres2

(natuurlijk zou het ook kunnen om in de plaats daarvan de Row Source te zetten op SELECT tblPostcodes.postcode_id, postcode_code & ' ' & postcode_gemeente AS gemeente FROM tblPostcodes order by postcode_gemeente;, dan moeten er maar twee kolommen zijn en kan Width op 0cm staan, simpeler dan trial and error zoeken naar de breedte voor de postcode) (in fact, ik ga het zo doen:)

Adres2b

En dan nu, voor de piece de résistance: een subformulier met de contactmogelijkheden voor elke persoon. Als je op de subform-knop duwt (Subform), krijg je een wizard te doorlopen. De defaultkeuzes zouden ervoor moeten zorgen dat alles in orde komt, maar als dat niet het geval is:

 • Record source voor het subformulier is SELECT * FROM tblContact INNER JOIN tblPersoon_Contact ON tblContact.contact_id=tblPersoon_Contact.pc_contact_id;
 • link master field is pers_id, link child field is pc_pers_id

Verwijder alle velden behalve pc_contact_id en pc_data, en converteer pcontacid naar een combobox. Resultaat zou iets in deze zin moeten zijn:

Adres3

Enfin, zou moeten.

Download adres.zip mocht het niet zijn wat het moet zijn :)

Next: het ding op een website pleuren. De database ergens zetten en er een ODBC-connectie naar leggen (ik heb ze, heel creatief, “adres” genoemd). Een asp-pagina aanmaken (opnieuw heel erg creatief, “default.asp” genoemd), en de connectie opensmijten, bijvoorbeeld (want er zijn weer stapels verschillende wijzen) op deze manier:

dim cn, rs, qry
set cn=Server.CreateObject("ADODB.Connection")
set rs=Server.CreateObject("ADODB.Recordset")
cn.open "DATA SOURCE=adres;"

cn is de connectie, rs is, erm, de recordset, en qry is een variabele waar later een query string in komt.

…next, data in de recordset krijgen:

qry="select * from tblPersonen order by pers_familienaam"
rs.open qry,cn

en nu dat het in rs helemaal vol data zit, die data er weer uit halen.

do while not rs.EOF ' zolang er gerief in zit
   response.write rs.fields("pers_voornaam")&" <a href=""persoon.asp?p="&rs.fields("pers_id")&""">"&rs.fields("pers_familienaam")&"</a><br />"
   rs.MoveNext
loop

…en eens dat alles getoond is: proper de recordset en de connectie weer toedoen:

rs.close
cn.close

Dat geeft een lijst van alle personen in de database, met een link op hun achternaam naar een nieuwe pagina, waar het id van die persoon wordt naar meegegeven in de url. Iets als persoon.asp?p=3.

Ja, dat zou ook allemaal properder kunnen en zo, maar bon. In persoon.asp zou je dan precies etzelfde kunnen doen, maar dan met alle data uit de database en niet alleen de naam. Dus precies hetzelfde maar met deze query in de plaats van de vorige:

qry="select * from tblPersonen, tblPostcodes where tblPersonen.pers_postcode_id=tblPostcodes.postcode_id and tblPersonen.pers_id="&request.querystring("p")

Die worden getoond:

do while not rs.eof
   response.write "<p><strong>"&rs.fields("pers_voornaam")&" "&rs.fields("pers_familienaam")&"</strong><br />"
   response.write rs.fields("pers_straat")&"<br />"
   response.write rs.fields("postcode_code")&" "&rs.fields("postcode_gemeente")&"</p>"
   rs.movenext
loop

…en dan worden de contactmiddelen van die persoon opgesnord en getoond, bijvoorbeeld op deze manier:

qry="select * from tblContact, tblPersoon_contact where tblPersoon_contact.pc_contact_id=tblContact.contact_id and tblPersoon_contact.pc_pers_id="&request.querystring("p")
rs.open qry, cn

response.write "<p>"
do while not rs.eof
   response.write "<em>"&rs.fields("contact_naam")&"</em> "&rs.fields("pc_data")&"<br />"
   rs.movenext
loop
response.write "</p>"

Download de asp-files. Geen idee of dit is wat Wannes in gedachten had, maar moeilijker dan dat is het dus niet om een dynamische webpagina te maken.

Me! Me! Me!

donderdag 17 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 20 reacties

De wrevel (slechtere mensen zeggen jaloezie) spat er tegenwoordig her en der van af. En het is me nóg niet geheel duidelijk wat er aan de hand is met die gent.blogt-historie. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een officieel stadsinitiatief is, maar dat is het blijkbaar niet. De wel heel erg akelig clueless-overheidsinstantie-aandoende copyright statement zal me op een verkeerd spoor gezet hebben.

Ik zie wel waarom er wat kregelig zou kunnen gereageerd worden op het artikel in de Standaard als hebben die mannen het warm water heruitgevonden. Ware ik Luc Van Braekel, ik zou me de moeite getroosten om zoveel mogelijk van die initiatiefnemers op te bellen en de ware toedracht van ’t één en ’t ander te proberen achterhalen, maar ’t is daar al veel te laat voor, en verdorie, ik ben geen MSM!

Op zoek naar een patroon dan maar. Op een rijtje de initiatiefnemers (vermoed ik):

 • Bram Antheunis, zit sinds januari bij MSN en daarvoor sinds december bij Blogger.
 • Ilse Baetslé uit het Meetjesland, sinds eind november een weblog bij Skynet, Kerygma.
 • “Jan”, zonder verdere links naar websites of weblogs
 • Lea aka Loperke (Lien Braeckevelt?), van ergens aan de Leie maar niet uit Gent zelf, die werkt bij Frappant en loopt, en sinds april vorig jaar een weblog heeft bij Skynet blogs.
 • Lyne, geen weblogs of links of meer informatie behalve dat ze al veel recensies geschreven heeft :)
 • Maarten, een aangespoelde westvlaming, sinds december een weblog bij Blogger.
 • Michaël van sempermagis
 • “Sir B.” uit De Panne, zelfs niet als DJ Kiezak op het internet te vinden
 • Smetty van onder meer Doppler

Een duidelijke trend inderdaad: ik kan me inbeelden dat mensen zich blind staren op bijvoorbeeld volgende vragen:

 • “gent blogt”?! Vanwaar de mateloze arrogantie om een paar mensen bijeen te schrapen en dat “gent” te noemen dat aan het bloggen zou zijn? ik zie daar niet veel meer dan een stapeltje arty farty mensen die elkaar van den uitgang kennen
 • gent blogt? De helft van die gasten zijn “aangespoeld” of westvlamingen begod!
 • gent blogt? De meerderheid van die gasten heeft ofwel helemaal geen, ofwel och here nog maar een paar maand een weblog!
 • “eerste stadsblog”? Om een stadsblog te zijn, zou het toch wel ergens iets officieels moeten zijn toch? nee? wacht, ik ga een paar collega’s uit Brugge bijeen rapen en meteen het “eerste vlaamse blog” uit de grond stampen!
 • eerste stadsblog? Als Steven Noels er ruim vroeger was, met een bovendien arguably technisch superieure oplossing?

…en achterliggend natuurlijk (uiteraard!) vragen zoals:

 • jamaar waarom doen ze niet mee aan het vlaamse supermegablog? dàt ging toch het officiële grote collaboratiefestijn zijn?
 • De Standaard?! huh!? waarom krijgen zij een bericht in de De Standaard, voor iets dat noch per se gents is, noch per se een gents stadsblog, noch van (voor het grootste deel) “echte” bloggers uitgaat, noch georganiseerd is, noch eigenlijk echte inhoud of plannen of perspectieven kan voorleggen?
 • en godverdorie! ik ben al jàààààren een Gentse blogger, en ik ben niet gecontacteerd—wat zeg ik? ik heb zelfs niet één e-mailtje gekregen! passop, niet dat ik mij gepasseerd voel of zo hé, maar, eum, ik voel ij toch wel een beetje gepasseerd

Dat zal het zowat zijn, vermoed ik.

Mijn persoonlijke opinie? Helemaal akkoord met Huug: gasten gaat het haast gedaan zijn met zagen, ja?

De eigenlijke achtergrond van het project staat het best te lezen bij Smetty:

Ik had het geluk twee dames (i. en l.) op mijn pad tegen te komen waarmee iets gerealiseerd kan worden. Geen oeverloze discussies, maar gewoon handen uit de mouwen.

I, for one, am totally prepared to take that at face value. Ik kan mij er écht niet mee bezighouden om daar allerlei verborgen agenda’s achter te gaan zoeken. En ik ben dan ook geheel bereid om mee te werken/schrijven/denken/fotograferen. If they’ll have me.

En waarom ze dan in De Standaard staan? Geen idee. Kan het mij eigenlijk schelen? No sir, can’t say that I’m particularly bothered. Sinds de één of andere wiet deze site in De Morgen als “het beste weblog van Vlaanderen” aangeduid heeft, geloof ik niets meer dat in de gazet staat :)

[sorry voor de anglicismen en het engels trouwens, het is al laat (oei! 1u43!), en ik vrees dat het er niet veel beter gaat op worden sinds ik alle dagen praktisch hele dagen engels en frans spreek op ’t werk :)]

GSM

donderdag 17 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Ik ga een GSM hebben.

Let wel: ik zeg niet ik ga een GSM kopen met mijn zuurverdiend geld dat ik eigenlijk zou moeten uitgeven aan verbouwingen en kleren voor onze arme bloedjes van kinderen die alle dagen naar school moeten schuifelen in sandalen gemaakt van opgerolde kranten met plastiekzakken van de GB errond (in de sneeuw! tot aan hun middel!.

En ik zeg ook niet ik werk op zo’n fantastisch werk dat ze niet liever hebben dan mij een mooie GSM te kopen om ermee te doen wat ik wil want het zijn nu eenmaal zeer sympathieke mensen op mijn werk, en ik heb zo’n ding ook eigenlijk wel heel erg dringend nodig in mijn dagdagelijkse beslommeringen.

…et pour cause, dat ik geen van beide bovenstaande beweringen uit: ik heb eigenlijk al jaren geen GSM meer gebruikt. Ja, op mijn vorig werk had ik er één, maar die is op een dag daar blijven liggen en toen ben ik op ziekteverlof gegaan en is die GSM nooit meer gebruikt. En zelfs toen ik hem had, gebruikte ik hem niet.

Ik vind GSMs namelijk zo ongeveer het meest onbeleefde stuk gereedschap ter wereld. Waar een e-mail of een rss feed nooit stoort (of het zou moeten zijn dat je zo gek bent om het emailprogramma een geluid te laten spelen als er mail toekomst, én het de hele dag laten aanstaan), stoort een GSM altijd. Bah.

Maar goed: de realiteit van de zaak is dat ik elke dag minstens twee uur op de trein zit en dus helemaal onbereikbaar ben, dat Sandra met een andere trein dan mij naar huis gaat en dat we dus in totaal ’s avonds twee uur voor elkaar onbereikbaar zijn, en dat het soms wel redelijk vervelend is dat ik geen GSM meer heb. Zoals eergisteren bij de coiffeur, toen ik een afspraak had moeten maken voor Sandra maar me niet meer kon herinneren of het vrijdagvoormiddag dan wel -namiddag paste voor haar.

en dus ga ik een GSM hebben. Ofwel koop ik hem, ofwel wordt hij gekocht, maar hij komt er hoedanook.

en dus zit ik met De Vraag Van Het Kwartaal: wat is tegenwoordig de beste GSM die ik in België kan kopen voor een niet totaal belachelijke prijs?.

Zo’n Samsung D500? Een Sony Ericsson K500i? Ik denk dat ik het eens ga vragen aan de mannen van den IT, die kennen er misschien meer van. Of aan mijn collega Maarten als hij terug is van skiverlof, ik heb zo’n vermoeden dat hij helemaal au fait is met de jeugd van tegenwoordig 😀

Gent Blogt, suite et fin

donderdag 17 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Zo. En daarmij is voor mij de kous af: het “stadsblog” slaat erop dat het niet Gentse bloggers zijn, maar wel een weblog over Gent.

En voor de rest ben ik het geheel eens met die mensen, en sta ik nog altijd achter mijn initiële reactie.

En ware ik de mensen van dat weblog, ik zou eens kijken of ze bij de Stad Gent niet geïnteresseerd zouden zijn, kwestie van sponsoring of zo.

links for 2005-02-17

donderdag 17 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Oude zakken, nieuwe wijn

donderdag 17 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 21 reacties

Vrienden en vijanden in weblogland: haal boven pen en papier dan wel stylus en pda dan wel toetsenbord en kalender!

Schrijf op: donderdag 10 maart, 20 uur ’s navonds, of als dat beter zou passen voor de meerderheid van de mensen, donderdag 17 maart, ook om acht uur, blogger meet-up in den Amadeus, Plotersgracht 8 in het Patershol!

Ribben à volonté! Chocolademousse en wijn zullen rijkelijk vloeien! Plooien zullen gladgestreken worden! Wilde plannen gesmeed!

Een organisatie van ondergetekende, Bruno en Steven, maar we zijn niet sectair: ook niet-weblogdinosaurussen zijn van harte welkom—een gedroomde okkasie om te zien dat

Stuur een mailtje of laat een commentaar na als je komt, dat we ongeveer weten hoeveel tafels we moeten bijreserveren om al die gentse webloggers (uit Gent, over Gent, rond Gent, …) te kunnen neerpoten.

Hak. hakhak.

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 7 reacties

Soms krijg ik de indruk tegenwoordig dat ik bijna allemaal voorlopig werk aan het doen ben. Vanavond weer zoiets: één van de leerstoelen van waar ik werk, de Chair of European Civilisation op de campus in Polen, had een eigen website, en wel alhier.

Helaas: allemaal in frames, en met—arhem!—minder dan ideale javascript-shenanigans en watnog. Gevolg: het is allemaal niet zo eenvoudig te onderhouden, en de googlejuice vloeit niet meer zo rijkelijk als hij deed, en links leggen naar individuele pagina’s blijkt ook niet meet voor de hand te liggen.

Hoe kan dat opgelost worden, was de vraag van de mens die die website onderhoudt.

Tja. Niet veel keuze natuurlijk hé: hersedoense, en die frames en die javascriptzooi buitenkieperen. Wat ik dus vanavond gedaan heb, en wel alhier.

Simpel werk, niet meteen heel erg creatief, wel eens grappig om doen tussendoor. Maar toch niet waar ik de rest van mijn leven zou willen mee bezig zijn :)

En om terug te komen op wat ik zei: ja, ik weet dat het alleen maar werkt in Firefox en IE6. Of beter: ik weet het niet, ik raad er maar naar. Want ik heb het gewoon nog in niets anders getest. En ja, ik weet dat het allemaal zeer zeer vies gedaan is , met een <li> los naas de tekst, en met li:hover-dingen die niet werken maar waarvan ik de behaviour niet weggewerkt heb, en redundanties en wellicht valideert het niet, en het zou allemaal beter kunnen.

Er komt een punt waarop mij dat zwaar gaat tegen steken. Maar het is er nog niet, gelukkig; Ik kan mijn perfectionisme (op sommige vlakken toch) nog proper onderdrukken. Want ik weet dat we uiteindelijk naar een Zeer Proper Schoon Systeem gan. Wàt het precies zal zijn: nog geen idee.

We gaan volgende week op studiereis naar mensen die CMSsen aan het implementeren zijn (onder meer naar ee behoorlijk grote Cocoonimplementatie! aha!), en ik ga daar ten gepasten tijde eens een neerslag van maken.

Want als één ding me duidelijk is, is het wel dat er nog altijd geen echt goed CMS bestaat dat alles doet wat ik ervan verwacht.

Afijn. ’t Is laat. Ik ga slapen.

En ik moet dringend eens werk gaan van nadenken voro ik iets schrijf. En ook van nalezen.

Maar dat zal voor later eens zijn. Pfeh.

Buro

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Helaas, ik kom (voorlopig?) niet in aanmerking voor de titel van rommeligste bureau [via, onder meer, en nu even ernstig]:

mijn bureau

Nog minder dan gisteren zelfs, want er is sinds vandaag een whiteboard bijgekomen, en twee kasten minder (één die ik naar de andere kan verduwd heb, en één die gerecycleerd is elders), en heb ik mijn kaders opgehangen.

…waarvoor de spreekwoordelijke katte al direkt in de even spreekwoordelijke horloge zat trouwens: er waren een paar collega’s die niet meteen in paroxysmen van extase verkeerden aan de gedachte om telkens ze voorbij mijn deur moesten lopen, te moeten kijken op spinnen. Van een meter groot dan nog wel!

Arhem. De kraamwebspin, spin rechts op een blauwe achtergrond (deze dus) was, als mijn deur helemaal openstond, zichtbaar voor iedereen die zich naar het toilet begaf. En dus heb ik mijn statief achter de deur gezet om ervoor te zorgen dat ze niet méér open kan dan tot nét voor de spin zichtbaar werd.

Helaas: als men van de andere kant in de gang kwam, dan was de huisspin links boven mijn bureau (deze) ook nog net zichtbaar, als je wist dat ze er hing. Dus heb ik die nu in de plaats van die blauwe gehangen, en de blauwe op de grond achter de deur gezet. Zucht.

En hou op met grinniken, daar achter uw computerschermen :)

Planète nombrilisme

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Good grief. Muggen, olifanten, copyright, ’t zijn dingen.

Hm. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik ervan moet vinden, dat alles wat ik schrijf zomaar zonder enige boe of ba rechtstreeks en ongewijzigd op allerlei andere plaatsen terechtkomt.

Ik heb er niet meteen iets tegen—kan het mij wat schelen dat mijn zever ook te lezen is via Planet Vlaanderen of via Planet Gent, maar ik hoop toch dat (a) die sites niet te veel succes hebben en (b) ze bij Typepad niet wakker worden en beseffen dat ik met mijn account ruim over de mij toegemeten bandbreede zit :)

Maar goed, voor één ding is het goed: het is meer en meer duidelijk wat het verschil is tussen gent.blogt (en overigens Dominiek’s gigaweblog-in-spe) en de twee planeten. Die laatste zijn aggregatoren die rechtstreeks overnemen, de eerste zijn group weblogs waar dingen specifiek voor geschreven worden.

Er bestaat overigens nog een derde ding in die zin, waar integrale entries rechtstreeks overgenomen worden, maar waar wel (een zekere) editorial effort in kruipt: link blogs zoals dat van Robert Scoble. Waar voor de trouwens ook zwaar discussie over geweest is.

Maar enfin!

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Zegt Vincent:

Lavalampen? Urgh. :-)

Lavalampen heersen! Of, eigenlijk accurater: dynamische verlichting heerst!

Ik weet me niet meer waar ik het vandaan heb, maar ik herinner me dat een interieurmens (op BBC misschien?) ooit eens zei dat elke ruimte in verschillende verhoudingen verschillende verlichtingen nodig heeft. Quoting from memory here, en ook wel IANAID, maar het was iets in deze zin:

 • task lighting voor werk, zoals bureaulampen bijvoorbeeld of lampen in de kast boven het werkblad in de keuken
 • ambient lighting: algemene verlichting voor de hele ruimte, buitenlicht of een goeie lichtbak-met-dimmer aan het plafond—en dus géén heel plafond vol niet-dimbare halogeenlampjes :)
 • dynamic lighting: licht met beweging erin. Kaarsen, haardvuur of, jazeker, lavalampen of plasmabollen of vloeistofdia’s.

Nu ik erover denk, er was ook iets over licht op een kader of een standbeeld—feature lighting of zo?

…maar goed, ik ben dus een hevig fan van dat dynamisch licht. Moesten ze mij niet tegenhouden, ik zou er blijven kopen. En op mijn bureau staan er op het moment vier. En een plasmabol:

En een peetje van Lord of the Rings, jazeker.

Video Telenet

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Sinds vandaag kunnen klanten van Telent on-line filmpjes bekijken.

Wat een nonsens: net zoals Skender geraak ik niet verder dan het beginscherm.

Ik zat klaar met mijn VHS-cassette en richtantenne, maar blijkt dat die wieten hun videotheek “beschermd” hebben door een of andere obscure computertechnologie.

Zeer zwak.

links for 2005-02-18

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kwis

vrijdag 18 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Godver, àltijd hetzelfde met die kwissen: vijfentwintig antwoorden te geven, waarvan 21 zéér gemakkelijk gevonden, één gevonden met een beetje moeite, en dan nog drie over.

Waarvan ik er één zou moeten weten (van het genre me voor de kop slaan als ik hoor wie het is), en twee die Jong Volk zijn en die ik niet moet kennen want ik ben daar al te oud voor.

Grrrr! Dominiek is een Slechte Mens. Want met elke minuut die ik voorbij laat gaan om verder mijn hersens te ppijnigen, riskeer ik lager in de ranking te komen in geval van ex aequo. En die ene die ik zou moeten vinden, zullen de meeste mensen wel gevonden hebben natuurlijk. Ack. Maar misschien kom ik er wel plots op, zo in een flits. Gni.

Ah what the fuck? Genoeg nagedacht, versturen die handel. Dat ik er van af ben. Dedju.

Uurwerk

zaterdag 19 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Zonet un fichu quart d’heure doorgebracht bij de juwelier.

Mijn uurwerk, een wreed schone Tissot die ik een paar jaar geleden gekregen heb voor mijn verjaardag, is binnen voor reparaties.

Mijn uurwerk

Niets echt ernstigs, daar niet van, ’t is echt wel een kwaliteitsding, maar toch: mijn bandje was ondertussen al vier schakels ingekort en daarbij was het pinnetje dat één van de schakels aan een andere moest vasthouden, gebroken, zodat de schakel maar aan één kant meer vastzat, met het risico dat het horloge elke moment van mijn arm kon vallen. En ook: de resetknop van de chronometer werkte niet meer. Niet dat ik die ooit gebruik die chronometer, maar toch.

WaveceptorDus, donderdag binnengebracht bij de uurwerkenman om de hoek, en een vervanguurwerk meegenomen, een Casio El Cheapo Bastardo Wave Ceptor. Wel grappig: kost twee keer niets, maar doet vanalles en nog wat: uurwerk, wereldtijd voor allerlei steden van Karachi tot New York, chronometer, stapels alarmen, een tijddatabank, en best of all, het houdt zichzelf up to date met de atoomklokken van Mainflingen en Rugby.

Zeer veel features en alles, helaas wel een héél erg hoog Goedkopen Brol-gehalte: vanmorgen is het gewoon van mijn arm gevallen, en al heb ik direkt een vervanguurwerk gekregen, het nieuw uurwerk piept gelijk piepschuim als ik mijn hand beweeg, en het blijft natuurlijk een vederlicht onding. Nee, ’t is geen Tissot. Ik heb mijn uurwerken graag iets massiever, sprak hij als ware hij een kenner.

En waarom het precies zo moeilijk was daarnet bij Vanhoutteghem? Al die schone horloges gezien! De man had een heel contingent van Полет binnen (mechanisch, allemaal rond de 300 à 500 euro) , en er waren prachtige Omega’s (ook mechanisch, goedkope modellen die ik bijzonder graag zag vanaf 2600 euro, duurdere die ik ook heel graag zag rond de 7500 euro).

Zucht. Véél te duur allemaal, maar er waren ook mooie dingen in de under-500 euro-klasse te zien. Mooie Tissots en, jawel, mooie klassieke Casios, en mooie allerlei. En ik heb mij enorm zwaar moeten inhouden om deze van Hugo Boss niet te kopen:

Boss

Net iets meer dan 200 euro, in het echt nog mooier dan op de foto, en ik had hem écht bijna gekocht. Ik wou dat ik kon zeggen dat ik heldhaftig de koopwoede onderdrukt heb, en als een grote jongen zonder geld uit te geven naar huis ben gegaan omdat dat nu eenmaal the grown up thing was, maar nee: ik zou het horloge in kwestie nù om hebben, was het niet voor één ding.

In het vreselijk opzichtig stond er op de zijkant   H U G O   B O S S   gegraveerd.

Stijl, beste mensen van Hugo Boss, is niet in het groot uw logo overal op plamaasteren. I don’t give a rat’s nadgers whether it’s Hugo Boss or GB Witte Produkten, als het kwaliteit is en mooi. Maar ik wil er niet uitzien als een wandelend reclamebord.

Zeveraars.

links for 2005-02-19

zaterdag 19 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Eiland

zaterdag 19 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 6 reacties

Vorig jaar dacht Protut dat Sammy Satan was, maar nee hoor: Bucky is Satan.

Great stuff, en vooral ook hoe het schaamteloos eigenlijk één lange film is, en niet aanvoelt als een soap die elke week van nul af aan begint.

…en wat zou er in dat cadeu zitten? Een foto van Michel Drets in ’t groot?

Japanse namen / chinese namen

zaterdag 19 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 161 reacties

Groots! Fantastisch! Een heel weblog over hoe domme mensen denken een interessant chinese naam of japanse naam op hun lijf te zetten.

Pfeh!

Gadgets

zondag 20 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

De top 100 aller tijden van Gadgets, bij Mobile PC. Good stuff.

Even kijken…

100. NSI BEDAZZLER, 1970s
Een ding om glitters op stof te nieten, denk ik. Nog nooit gezien in ’t echt. Maar: het doet me wel denken aan die etiketjes die mijn moeder vroeger in onze kleren naaide. Die rooie met de naam in zo’n prachtig all caps serif lettertje. Nooit bij stil gestaan of die dingen nog zouden bestaan, in onze huidige vercomputeriseerde maatschappij. En, eigenlijk, nooit bij stilgestaan dat dat ergens zal moeten besteld geworden geweest zijn in de tijd. Veritas of zo? Zouden die dat nog doen? Ik ga eens navragen, ant met alcoholstift op plakband is ook niet dat, voor de kleren van de kinderne.

99. SWINGLINE 747 STAPLER, 2002
Nietjesmachines zijn wijs. Ik heb er toen ik klein was ooit eens een nietje mee door mijn duimnagel ot op het bot gestampt (n het donker tijdens de fotoclub over de middag op school, hoe gaat dat?), maar behalve dat: ik ben er helemaal voor. Mijn ideaal zou niet deze plastieken versie zijn, maar zo’n mooie metalen met een bakelieten tsjoep vanvoor.

98. PEZ DISPENSER, 1927
Ik wist niet dat die dingen van 1927 al bestaan. Maar ik weet wel dat als wij klein waren wij er maar bij zéér hoge uitzondering kregen. Frank uit Antwerpen (dezelfde die ons onze eerste stimorol heeft gegeven–ik deed het daarvoor met kauwgom die ik van het plankier schraapte, echt waar–en dezelfde dit met plastieken coureur ronde van frankrijk in zijn living speelde) had er altijd stapels van, de gelukzak.

97. MATTEL INTELLIVISION, 1980
Ik heb met de atari 2600 gespeeld (bij mijn oom, pacman tot ik pacmannen zag tussen de letters van mijn boeken en in de patronen van het behangpapier) en ik heb met de intellivision gespeeld bij mijn beste vriend Marnix, met Adam Curry en Blondie op de achtergrond. En ’t is waar, de intellivision was objectief gezien stukken beter. Maar, net zoals de TI 99*4a: nooit aangelsagen ondanks zijn superioriteit. Marketing zeker?

96. OLYMPUS ZUIKO PEARLCORDER, 1970
Altijd al zo’n klein recordertje gewild. Nooit gehad. Bah.

95. CARL ZEISS VICTORY 8 X 42 T*FL BINOCULARS, 2004
Mijn grootouders hadden een verrekijker. Ik heb hem hier nu staan. Helaas: hij werkt niet goed meer. Ik zou hem eigenlijk eens moeten binnen steken, maar ik vrees dat het gewoon stukken van mensen gaat kosten om dat ding te repareren.

94. SCHICK ELECTRIC RAZOR, 1931
Ik ben door een periode van wegwerpscheermessen gegan (die wit-en-oranje van Bic), en dan duurdere, met drie mesjes en ingebouwd glijmiddel en watnog . En dan ben ik naar een electrisch overgestapt. En dan naar zeep en kwast en scheermes. En dan naar weer electrisch. En dan jaren niet geschoren. En nu weer naar electrisch. Een Braun Flex XP 5612 of zo. Beste feature: laadt op en is dan bruikbaar zonder netstroom. Een groot gemak.

93. COLUMBIA GRAPHOPHONE DICTAPHONE, 1907
Podcsting avant la lettre! Nee, nooit gezien.

92. POPEIL POCKET FISHERMAN, 1950s
Ik begrijp niet wat mensen die vissen, aan vissen hebben. En met mijn slechte rug zou ik het toch niet kunnen doen, denk ik. Of misschien moet ik gewoon eens gaan vissen om te weten wat het is. Maar aan de andere kant: ik kan het niet opbrengen om een worm of een made aan een haak te slaan, laat staan een hele vis. Dus misschien toch maar niet.

91. POLAR WIRELESS HEART RATE MONITOR, 1977
Ooooo monitoren. Ik zou er graag zo één hebben die mijn hartslag opstuurt naar een database, of opslaat voor verdere analyse later. Ik heb ooit nog een halve website gemaakt voor ene Amerikaans bedrijf dat precies dat deed. Berkely Medical Systems of zo? Zij hadden een hartslagmeter die een log opsloeg, en dat log werd dan om de zoveel tijd overgezet naar een centrale database. Geen idee wat er ooit van die mensen gekomen is. Zouden ze nu met wifi en blootoof en dingen werken? Of zouden ze roemloos, dotcomgewijs, ten onder gegaan zijn?

90. MAELZEL METRONOME, 1816
De enige metronoom waar ik mee gewerkt heb, was die tijdens de muziekles in de lagere schoolHet gerucht deed de ronde dat de muzieklerares de lesbische vriendin van de directrice was. Ik denk dat beide betrokkenen ondertussen al schielijk overleden zouden kunnen zijn, want we schreven toen de jaren 70 en ze waren al behoorlijk op leeftijd. Never mind dat de muzieklerares psychotisch en de directrice een gevaarlijke tang, eigenlijk wel ontroerend om te bedenken. Zo twee oudere mevrouwen die misschien al een heel leven samen waren, en waarvan de ene violiste en op haar oude dag muzieklerares voor lagereschoolkinderen was en de andere bitch en universiteitsprofessor.

89. RUBIK’S CUBE, 1974
Bah, vies ding. Ik sloeg erin om een een vlak plus twee rijen te maken, of een vlak en een T, maar ik ben er nooit in geslaagd om die kubus echt volledig te maken op mezelf. Tot ik de handleiding vanbuiten geblokt had.

88. BLACK & DECKER DUSTBUSTER, 1979
Kruimeldieven. Mijn grootmoeder had er één. Ik vind het vieze dingen.

87. RADIO SHACK TRS-80 MODEL 100, 1983
Ach, de TRS-80 Model 100. Ik heb er nog op gewerkt in de tijd. Ik stond achter d etoog in de speelzaal op school (samen met Ron en Jean-Pierre Cabri (zou die nog altijd financieel analist zijn bij Procter & Gamble?). En toen kwam er een akelig hautain en arrogant kereltje (nóg hautainer en nóg arroganter dan ons in die tijd, en dàt wil wat zeggen!) aan, dat claimde meer dan ons af te weten van computers. Ha! Christophe Tummers, ik vergeet het nooit (zou die nog altijd bij de United Bank of Switzerland werken?). Wij waren toen de alpha geeks voor computers op school, en we konden ons niet onbetuigd laten in het uitvragen en uitdagen. RSR-232? Wat is DEF FN? Hoe maak je een ü in WordPerfect als je een printer hebt die dat niet aankan? Enfin, suffice it to say: hij was ook een computerkerel. En wat meer is; een computerkerel met ouders die het zich konden veroorloven om hem een goeie computer te kopen. En in zijn geval was dat toen (onder meer vermoed ik) zo’n Model 100. Groen! Van Jaloezei! Zag ik!

86. TAMAGOTCHI, 1996
Ik heb er nooit een gehad, en ik zou er ook nooit één willen. Furby-dingen, ja. Ik heb er denk ik één of twee gehad of gekregen of cadeau gegeven, het ontsnapt me nu. Ik was ze bijzonder snel beu, vrees ik.

85. HOHNER HARMONICA, 1857
O ja, mondharmonica’s. In de lagere school was er één kindje in de klas, Michiel De Sitter, die daar op kon spelen. Toegegeven, hij moest vaak zoeken naar zijn noten, en het waren vooral Italiaanse Communistische Liederen die hij kende, maar ’t was beter dan niets. Op schoolreizen zongen wij uit volle borst mee: Avanti popolo! alla riscossa, / Bandiera rossa, bandiera rossa. / Avanti popolo! alla riscossa, / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! Eviva socialismo e la libertà!

84. RONCO INSIDE-THE-SHELL EGG SCRAMBLER, 1978
Mpf. Amerikaanders zijn zot.

83. ACCUSPLIT MEMORY STOPWATCH, 1972
Ah, chronometers. En digitale horloges. Ik timede altijd vanalles. Hoe lang het duurde om naar huis te gaan, naar de les, naar het toilet, naar boven en naar beneden van de trap. Enig probleem was dat ik meestal vergat om op stop te duwen, dat ik namelijk al vergeten was dat ik an het timen was als ik toekwam. En daarnaast: er was precies één spelletjes mee uit te voeren: zo kort mogelijke tijd halen. Ik slaagde tot zes honderdste van een seconde te gaan (start-stop, zéér snel na elkaar).

82. ALLIANCE GENIE GARAGE DOOR OPENER, 1954
Nooit gehad. Guido had er één in de jaren 80, en ’t was meestal miserie met de garagadeurafstansbediening, meen ik me te herinneren.

81. ZIPPO WINDPROOF LIGHTER, 1932
Ik rook niet. Never have, never will. Maar ik heb wel Zippo’s gekocht. Fijn gerief. Mijn broer heeft er een tijd ook gehad. Nooit Stupid Zippo Tricks mee gedaan.

80. FISHER SPACE PEN, 1967
Schrijft ondersteboven, in het luchtledige, onder water, ongelooflijk, prachtig, magnifiek, leven het amerikaanse vernuft! De russen deden het met ettelijke miljoenen dollars uitgaven minder even goed met potloden in hun ruimtetuigen, maar bon, passons. Ik heb een paar jaar geledne ooit eens zo’n pen besteld op het internet, realiseer ik me net, en die is nooit toegekomen. Schande!

79. TASER X26, 2003
Tasers zijn gadgets? Tsss. Only in America. Wij hadden zo’n electrisch ding in de tijd om muggen mee dood te doen. Ah the sound (to sy nothing of the smell) of frying mosquitoes in the night…

78. KORG WT-10 ELECTRONIC TUNER, 1975
Ik ben geen muziekspelende mens, dus ik heb geen nood aan hulpmiddelen om toonvast te spelen. Nee meneer. Ik zing van mijn eigen toonvast. Eum.

77. HASBRO LITE-BRITE, 1967
Een litebrite heb ik nooit gehad, maar natuurlijk wel zo’n wit plastieken ding met gaten erin om plastieken gekleurde pinnetjes in te duwen. Ik speelde daar enorm graag mee, en inderdaad: een bijzonder goeie voorbereiding tot het pixelneuken.

76. HP OMNIBOOK 300, 1993
Nooit een portable gehad voor ik begon te werken, en in 1993 zat ik nog op de universiteit. Maar ik zou er noit zo één gewild hebben.

75. LASER POINTER, 1980s
O! O! O! Laser pointers! Ik heb er een hele roedel geocht. Rooie, en nog betere rooie, en dan groene, en nóg betere groene. Laser pointers zijn cool. En als ze niet illegaal waren gewordne, dan zou ik zo’n hyperkrachtige laserpointer gekocht hebben die gaten in plastieken bekers brnadt en tot echt in de wolken gaat

74. LUX MINUTE TIMER, 1936
Wij hebben een keukentimer staan (uiteraard), maar die dingen hebben de neiging om ofwel kapot te vallen in stukken, ofwel vervagende cijfers te hebben, zodat we op den duur zelf moetne streepjes zetten en zo. Eigenlijk: ik zou niet weten dewelke nu beneden staat. De laatste die ik me kan herinneren is zo’n groen plastieken ding dat ik meegekregen heb als aandenken aan ene management traineing bij een bedrijf dat ons bedrijfsdirecteurs allemaal samen ging leren koken. Met een stapel hollanders die geen fond van een roux konden onderscheiden. Bijna zo succesvol als die keer dat ze ons managers loslieten op een schilderdoek en dat er allemaal variaties op de-CEO-als-baarlijke-duivel uitkwamen.

73. TRAXXAS T-MAXX RC CAR, 1999
Ik heb altijd al een goeie telegeleide auto willen hebben. Als we er kregen dan waren die altijd zwaar teleurstellend: ofwel zaten ze vast aan een draad, ofwel waren de batterijen direct leeg, ofwel, in één bijzonder tragisch geval, was het eigenlijk een zeer dure modelauto waar nog een afzonderlijke mechanische motor bij moest gekocht worden. Dàt ding is nooit in elkaar gestoken geraakt.

72. MASTER LOCK PADLOCK, 1924
Mollesloten, fijne dingen. Ik was verliefd (nu ja, misschien een te groot woord :) op het slot dat op de deur van de buitenkelder hing: een eenvoudig lichtmetalen ding, met een scharnierend dekseltje voor het sleutelgat.

71. TYCO TOYS TICKLE ME ELMO, 1996
Nooit één gezien. En er komt er ook nooit zo één binnen. Them’s fightin’ words, mister, zegt de realist in me. Diezelfde mens die toegelaten heeft dat Sinterklaas (die uit Oudenaarde) een Prinses Alexa (geeft licht, miauwt als een kat) gegeven heeft aan Zelie.

70. ATARI PONG C-100, 1976
Ah, memories. Bij Philippe Vrijens, alle keren, spelen tot we blauw zagen.

69. CUISINART FOOD PROCESSOR, 1973
Vreselijk om zeggen, maar de keukenrobot die ik altijd zo graag wou, staat zoals de meeste van die dingen in de meeste huizen, tegenwoordig meer in de kast dan erbuiten. We gebruiken de Bamix om de kleine dingen te mixen, en de magische chopping board snijplank voor ajuinen en tomaten en zo.

68. NOKIA 5100 SERIES CELL PHONE, 1998
Ik moet dringend een gsm kopen. Tot nog toe geen Nokia’s gehad. Mijn eerste was een Sony die ik gekregen heb van Steven, en mijn tweede was een Siemens die ik op mijn orig werk gekocht heb. En sindsdien geen meer gehad.

67. LEATHERMAN PST, 1983
Ik heb stapels zakmessen. En een leatherman. Jazeker. Messen zijn wijs.

66. IRIDIUM SATELLITE PHONE, 1998
Meh.

65. MATTEL FOOTBALL II, 1978
Can’t see the point of that. Maar de eerste keer dat mijn vader naar Amerika ging heeft hij wel twee space invaders-actige spelletjes meegenomen. Zo’n rood en zo’n geel. Kwaliteitsmateriaal, niet kapot te krijgen, en nog vóór Donkey Kong en consoorten: addicitief als de pest.

64. U.S. ARMY P-38 CAN OPENER, 1942
Nah. Wij hebben gewoon van die draaikanopeners. En eigenlijk, wat je tegenwoordig niet meer ziet; van die electrische dozenopendoenders. Met zo’n magneetje om het deksel vast te houden

63. MAGLITE FLASHLIGHT, 1979
Ik heb een paar van die minimaglites, maar mijn broer kwam vandaag af met zo’n hele straffe LED-flashlight, en needless to say: wannahave!

62. SONY WM-F5 SPORTS WALKMAN, 1983
Nooit een sportsversie gehad, alleen een héél erg goedkope versie, maar ik herinner me er toch heel erg veel plezier van gehad te hebben. Tapes van Transvision Vamp en zo :)

61. MOTOROLA BRAVO NUMERIC PAGER, 1986
Nooitvanmijnleven gehad, en nooitvanzeleven zou ik er één willen. Bah.

60. ABACUS, 190 A.D.
Toen ik de eerste keer in Rusland was, ergens in de jaren 80, heb ik die dingen voor het eerst echt in gebruik gezien. On-ge-loof-lijk hoe snel de dames in de winkels daarop konden rekenen.

59. SEXTANT, 1731
Schoon materiaal. Ik moet me altijd inhouden om geen dergelijke instrumenten te kopen als ik op de oude markt rondloop of in de winkels hier in de buurt. Gelukkig kosten die dingne meestal duur genoeg dat de verleiding heel snel over gaat.

58. PANASONIC TOUGHBOOK 18, 2003
Bwoaaf… GRiD claptops, zoals Francis er verkocht in de jaren 80, dàt waren ruggedized computers! Ze mochten in de helft van de wereld niet verkocht worden van de Verenigde Staten, zó goed waren ze! Plasmaschermen, en ze werkten in de regen, en ze konden van het eerste verdiep naar beneden gesmeten worden en het overleven. Gerief.

57. MATTEL MAGIC 8-BALL, 1946
Ik heb tegenwoordig een electronische bromtol die een magic 8-ball functie heeft. Heh.

56. POLAROID POLAVISION LAND VIDEO CAMERA, 1978
Mm. Zegt me niets. We hadden thuis, zols de meeste mensen, een polaroid fotokamera staan, maar ik kan me niet herinneren dat ze veel gebruikt werd. De super 8-camera, ja, die wel.

55. SUPER SCISSORS, 1990s
Klinkt wijs. Wij hadden van die scharen met een plastieken handvat en ook zo’n vreemd profiel in doorsnede, die ook vanalles konden doorsnijden. Maar dat was in de jaren 80, niet in de jaren 90.

54. THE CAR ALARM KEY FOB, 1990s
Zegt me niets. Wij hebben geen alarm in de auto: onze voiture start niet op zonder de juiste sleutel om de computer te zeggen dat hij mag in gang schieten.

53. POWELL & LEALAND COMPOUND MICROSCOPE, 1861
Ik heb als ik klein was een microscoop gekregen, en ik was er helemaal mee over the moon. Vanalles heb ik eronder gelegd, en het enige dat er vervelend aan was, was dat het lichtje erin veel te zwak was, en de spiegel om licht binnen te brengen wel werkte, maar e rgewoon meestal te weinig licht was. Ik zou eigenlijk graag nog eens ene microscoop kopen. Digitaal, dan wel.

52. SONY CFS-5000 BOOM BOX, 1980s
Nooit zo één gehad, maar wel een draagbare muziekinstallatie die ik een hele tijd overal naartoe gezeuld heb. Zo’n groot zwart ding. Met een CD-speler, jawel.

51. IROBOT ROOMBA, 2002
Huh, een robotstofzuiger. Ik koop er één van zodra ze de trapen op en af kunnne, en stapels gerief kunnen verleggen.

50. ETCH-A-SKETCH, 1960
Yupyup. Altijd jaloers geweest op Laurence en Pierre, die zo’n ding hadden. Nooit gehad. Nuhebben de kinderen van die magnetische dingen, maar ’t is toch niet hetzelfde.

49. CASIO CASSIOPEIA E-10, 1996
Ik heb hier een iPaq staan, maar hij komt praktisch nooit meer van stal. En als ik mijn Tablet zal hebben al helemaal niet.

48. SONY DIGITAL MAVICA MVC-HD5, 1997
Bof. Zeer content van mijn Ixussen geweest, en nog altijd trouwens. En van mijn D70 natuurlijk.

47. CANADIAN SIGNAL CORPS C-58 WALKIE TALKIE, 1943
Nog zoiets dat ik altijd al gewild heb, en dat ik dan uiteindelijk gekocht heb als ik kon, en dat eigenlijk niet echt de moeite waard was. Ik heb er hier vandaag nog één tegengekomen. Ik heb ze welgeteld één keer in ’t echt willen gebruiken, tijdens een shoppingtrip om in contact te blijven met Sandra, maar dat is helaas falikant afgelopen: verzuimd te testen, en toen ik ze wou oproepen was ze al buiten bereik.

46. TEXAS INSTRUMENTS SPEAK & SPELL, 1978
Ik ken ze alleen van in ET. Wij hadden een professortje dat wiskunde aanleerde, maar niet sprak. En een electronisch kwisding. Met van die pennetjes in gaatjes steken van multple choice.

45. SILVA COMPASS, 1933
Begin jaren 80 heb ik zo’n ding gekregen van mijn grootvader toen ik bij mijn grootouders logeerde in Blankenberge. Maar ik vrees dat ik er nooit echt mee gewerkt heb. Gestapt. Gedaan. Whatever.

44. FUZZBUSTER, 1968
Ach, die dingen waar er in Playboy altijd advertenties voor stonden. Niet zeer relevant in België zeker?

43. HANDSPRING VISOR, 1999
Nah. Ik heb me lang geleden een Palm aan gekocht, die ik eigenlijk ook maar een paar maand gebruikt heb. Zeer (zéér) bperkt nuttig, die dingen.

42. H4 MARINE CHRONOMETER, 1761
Schoon instrument, maar zoals al gezegd, chronometers zijn niet echt nuttig. Niet dat een gadget nuttig moet zijn, maar ik zou niet weten hoe ik voro mezelf kan verantwoorden dat ik er ooit één nodig zou hebben. Of het zou deze moeten zijn natuurljk: een echte Harrisson. Maar ik vrees dat die, heel erg letterlijk, onbetaalbaar zijn.

41. RIM INTERACTIVE PAGER, 1996
Een Blackberry, dat zou ik misschien nog kunnen gebruiken. Maar een pager? Jongens toch.

0. FALCON DUST-OFF, EARLY 1970s
Computers worden immens rap vuil. En er is weinig dat ik zo haat als vuiligheid (jaja, lach maar, mensen die mij kennen in ’t echt: ’t is echt waar). Aangezien ik praktisch de hele dag op een computer werk, en aangezien ik droog vel heb en huid verlies gelijk een slak slijm, zitten mijn keyboards meestal binnen de kortste keren vol crud. En dan helpt daar geen busje perslucht tegen, daar zit niets anders op dan het keyboard te dismantlen, en de stukken individueel kuisen. Bah.

39. APPLE NEWTON MESSAGEPAD 120, 1994
Ik heb die dingen inderdaad altijd ook fijn gerief gevonden. En het ziet er naar uit dat ik met mijn Tablet binnenkort eindelijk en machien zal hebben dat waarmaakt wat de Newton in 94 beloofde.

38. SANDISK COMPACTFLASH CARD, 1994
Yup. Ik heb een 512 MB kaartje zitten, en ik dnek eraan om een 1Gb te zoeken. Of misschien toch maar twee 512? Dunno.

37. JVC GR-C1 CAMCORDER, 1984
Helaas helaas: ik heb een digitale videocamera, maar ik maak er geen filmpjes meer mee. En ik zou nochtans moeten, want onze kinderen zullen nooit meer doen wat ze nu doen.

36. PULSAR QUARTZ DIGITAL WATCH, 1972
Ach, de jaren 70 toen alles en iedereen quartzhorloges had. Met omtertmeest functies en muziekjes. Ik had er een dat niet veel muziekjes deed, maar wel het luidste geluid had van de hele school.

35. SCREWPULL CORKSCREW, 1979
Wij drinken eigenlijk geen wijn, maar voor de weinige keren dat we zo’n ding nodig hebben, hebben we onze klassieke kurkentrekker-met-twee-armpjes-die-naar-boven-gaan.

34. GARMIN GPSCOM 170, 1997
Yup. Zo’n ding wil ik ook. Om haarfijn te weten welke weg ik elke dag van en naar het werk volg. En niet veel meer dan dat eigenlijk, want ik ga nooit elders naartoe :)

33. BOSE QUIETCOMFORT HEADPHONES, 2000
Ik heb eigenlijk niet zoveel last van omgevingslawaai. Behalve van slechte muziek, of van muziek die te luid staat, of van radio die net zo stil staat dat er niets van te begrjipen is.

32. RADIOLAN BACKBONELINK AND PC CARDLINK, 1997
Mijn wireless hier in huis heeft eigenlijk nooit echt goed gewerkt. Dat lag er, vrees ik, aan dat ik met een kaartje moest werken in de portable, en dat die redelijk krakkemikkig was, en dat de portable op den duur ook zijn pluimen verloor.

31. TREK THUMBDRIVE, 1999
Yep. Op het werk hebben we nu allemaal zo’n 512 MB USB drive gekregen: een groot gemak.

De rest morgen. Of als ik weer zin heb, één van de twee.

Foor

zondag 20 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Shit, is ’t al halfvastenfoor? Dat wil zeggen dat ik eigenlijk dus al aan het blokken zou moeten geweest zijn!

Ik krijg er echt waar, meer dan tien jaar na dato, nog altijd soms nachtmerries van, van zodra het een beetje minder snel donker wordt: heb ik al mijn notities kunnen kopiëren van ijverige studiegenootjes? Weet ik wat er allemaal gekend moet zijn? Zal ik er deze keer dan toch maar nu aan beginnen, in plaats van dan?

Uiteindelijk, in vergelijking met het leven in ’t echt, stelden die examens op de universiteit, en a fortiori op school, eigenlijk niet zoveel voor, achteraf bekeken. Stom dat ik er toendertijd zo weinig voor gedaan heb. Stom stom stom.

Oh well, gedane zaken.

…maar dat de halfvastenfoor weer aan de Blaarmeersen is: gaat daar nu wel volk naartoe? Ik kan het me eerlijk gezegd niet inbeelden. Misschien moeten we er eens met de koters naartoe gaan, volgend weekend of zo.

Ah nee, nu ik eraan denk: volgend weekend zitten we in Finland. Weekend daarna dus.

links for 2005-02-20

zondag 20 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Moving the project forward!

maandag 21 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Neen, niets te maken met puree (iemand? iemand? :), maar wel met het werk.

Productieve zondagavonden tegewoordig. Vorige week de geboorte van een event calendar, die op die ene week tijd behoorlijk gevuld is geraakt overigens, en deze week: een newsletter.

Ik wist wel dat we ooit een newsletter zouden moeten maken (bestaat nu namelijk nog niet, heh!), maar ik kreeg er mijn hoofd niet rond hoe het precies in de workflow in te passen. Ik bedoel maar: aankondigingen erin zetten is een beetje dom, dan kun je net zo goed naar de nieuwspagina gaan. En een evenementenkalender publiceren is ook al zo dom: die is achterhaald van zodra hij verstuurd is. Maar wat moet er dan wél allemaal in? Aan inhoud geen gebrek bij ons, maar hoe vermijden we dat er (a) veel bijkomende copywriting nodig is en (b) dat we als een marketingblaadje overkomen?

Ik kreeg een Aha-Erlebnis toen ik vorige week bij Alain (die trouwens een zeer mooie Typepad-nieuws-toepassing heeft staan—mijn eerste en tot nog toe enige keer dat ik andere dan triviale Movable Type templates gemaakt heb) op studietrip was. Zij versturen om de twee weken een digest van hun nieuwsweblog. En dat, bedacht ik toen, is ook wat wij ongeveer zouden kunnen doen:

 • om de twee weken
 • digest van het nieuws, maar dan opgesplitst in
  • aankondigingen van wat nog moet komen
  • en verslagen van wat is geweest
 • telkens
  • niet meer dan een paragraafje
  • met eventueel een fotootje
  • en een link naar meer detail
 • en een lijstje van de belangrijkste events de volgende twee weken, zéér in ’t kort
 • met een zeer korte intro vanboven
 • en een zeer korte unsubscribe en privacy en copyright statement en dergelijke vanonder
 • en Robert is uw nonkel

Simpel, sober, niet te veel spel, en zéker geen marketingjunk want daar heb ik een hekel aan (en we zijn verdorieniet in Amerika, gedimme!).

Waar de kalender nog min of meer in de oude layout van het intranet zat, beweegt de newsletter, die ik met een beetje geluk hetzij nu dinsdag hetzij nu donderdag zou willen verstuurd krijgen, zich een stuk meer in de buurt van wat de nieuwe layout van onze website zal zijn, due for launch één dezer weken.

Zoiets wordt het:

Coenewsthumb_1

Er is nog wat werk aan om het helemaal cross-browser (en, vooral, cross-e-mailprogramma) te maken, maar het is alvst met semi-propere html gedaan, en er komt geen navigatie in en dus geen uitklapmenu’s en dus wordt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Dan moet ik nog eens ernstig kijken hoe ik subscriptions en unsubscriptions ga aanpakken (ouwe niet.net-asp? of meteen asp.net?), en hoe het precies gaat verstuurd worden (ik vermoed old skool genereren van de files en die dumpen in de outgoing dir van exchange server). En ook: eens onderzoeken wie het eerste nummer krijgt, of we ergens ene lijst e-mails hebben van mensen die ooit ergens expliciet een vakje gechecked hebben dat ze een newsletter willen. Ooit eens.

Als niet, dan houden we ons aan de letter van de wet op de privacy en zullen we het moeten rooien met een inschrijfformuliertje op de website. Of zo.

En o ja—ah the joys of netmarketing—ik zou eens moeten kijken waarom mijn newsletter, die nochtans alemaal relevante inhoud bevat, door geenenkele van mijn spamfilters geraakt 😀

RIP HST

maandag 21 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Te vroeg, natuurlijk, maar zoals altijd on his own terms: Hunter S. Thompson is niet meer.

Hunter

Gonzo.

Grr

maandag 21 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik ga maar één ding zeggen: in VBscript is on error resume next niet altijd uw vriend.

Of nee, wacht, ik ga twee dingen zeggen (’t is tenslotte mijn middagpauze): es lebe de notie van asp-objecten, en dat het een groot gemak is te kunnen zeggen

dim cal
set cal=new calendar
cal.type="academic"
Response.Write(cal.MonthCal)

en dat dan alles proper werkt zoals het zou moeten (mits wat parametrisering van de calendercode zelf natuurlijk). Leve encapsulatie, ook in oude oude asp!

links for 2005-02-21

maandag 21 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

MSXML2.XMLHTTP.4.0 cache problem

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Grr. Om de één of andere vreemde reden heeft XMLHTTP.4.0 problemen met caching. Soms laadt mijn scriptje de RSS feed van de nieuwspagina in, maar soms ook helemaal niet.

Old skool to the rescue:

RSSfile = "http://news.coleurop.be/rss2.rdf"
Set xmlHttp = Server.CreateObject("MSXML2.XMLHTTP.4.0")
xmlHttp.Open "Get", RSSfile, false
xmlHttp.setRequestHeader "Pragma", "no-cache"
xmlHttp.setRequestHeader "Cache-Control","no-cache"
xmlHttp.Send()
myXML = xmlHttp.ResponseText

…en nu werkt het perfect. Tsss.

Kopje erbij

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Brrr… ’t is soms wel om er het noorden bij te verliezen, complexere formulieren maken in Acces. Pak een formulier voor een organisatiedatabase, die om te beginnen deze zaken bevat:

 • een hoofdformulier, met

  • naam organisatie (etc.)
  • drop-down voor parent organisation
  • twee tabbladen:
   • een subformulier met met nul, één of meer adressen, telkens
    • straat (etc.)
    • drop-down met landen
    • een subformulier met nul, één of meer contactmogelijkheden [van de organisatie zelf, bvb. de bedrijfswebsite], telkens
     • drop-down met types (tel., fax, e-mail, …)
     • gegevens (telefoonnummer, e-mailadres, …)
   • een subformulier met nul, één of meer contactpersonen, telkens
    met

    • naam, functie binnen de organisatie (etc.)
    • twee tabbladen:
     • een subformulier met nul, één of meer contactmogelijkheden [van de persoon, los van locatie, bijvoorbeeld een GSM], telkens
      • drop-down met types
      • gegevens
     • een subformulier met met nul, één of meer adressen [van de persoon binnen het bedrijf, of ook bijvoorbeeld een thuisadres], telkens
      • straat (etc.)
      • drop-down met landen
      • een subformulier met nul, één of meer contactmogelijkheden [van de persoon zelf, gebonden aan een locatie, bijvoorbeeld een vaste telefoonlijn], telkens
       • drop-down met types
       • gegevens

En ’t is nog niet gedaan. Hier is nog hoegenaamd geen sprake van types adressen (een persoon kan drie adressen hebben, maar daar zit geen rangorde of nadere omschrijving bij voor het moment), of van types personen, of van de mogelijkheid om één persoon in verschillende rolles binnen éénzelfde organisatie te hebben, of van een persoonsgebonden dan wel een functiegebonden contact, of… argl.

The database interface from hell

Takkoord, dit is natuurlijk wel de meest extensieve benadering, maar toch: ’t is allemaal op de één of andere manier echt wel nodig. ’t Zal zaak zijn om het allemaal gebruiksvriendelijk te maken voor eindgebruikers.

links for 2005-02-22

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

In serious leather!

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Zeer zeker—op dit eigenste ogenblik voor heel het tweede verdiep op mijn werk aan het schallen:

Thingfish

Phew

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Theh. ’t Zit erin.

Orgs01 Orgs02

Subform overload!

Orgs03

…en nu om dat allemaal uit te leggen morgenochtend 😀

Vanop de trein

dinsdag 22 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Veertien minuten op de kop af, dat is hoe lang het duurt om van mijn bureau
op het tweede verdiep van de Dijver tot op het perron van de trein naar Gent te
geraken. Leve chronometers.

En voor de rest: nooit geen verloren moment meer op de trein! Ik heb een
portable! Of beter: ik heb van het werk een voorlopige portable in bruikleen tot
mijn Tablet toegekomen is. Een Dell Latitude D400, een schattig klein dingetje
met een minischermpje en geen frullen. Vederlicht, ook wegens geen interne
DVD-lezer. Maar voor de rest wel bluetooth, wireless, en heel de zwik.

En er zit een rugzak bij als draagtas. Wat een onnoemelijk gemak is.
Want ik vraag me af hoe ik anders zou rondlopen, zo met een schoudertas met
fotomateriaal in en een tweede schoudertas met computer erin. Of, en nu ik eraan
denk, het zou moeten zijn dat ik een grotere rugzak koop met ruimte voor zowel
mijn fotomateriaal als een laptop.

In het ideale geval zou ik in zo’n rugzak moeten kunnen verslepen, even
kijken:

 • een fototoestel met pakweg een 50mm erop gevezen
 • een tweede fototoestel met bijvoorbeeld een 80-400
 • mijn (helaas redelijk lange) macrolens
 • een flash
 • een fisheyelens
 • een 70-180 (een mens weet nooit :)
 • een laptop
 • een externe DVD-lezer
 • power supply + kabels
 • een muis
 • batterijherlader van het fototoestel
 • een hardcover, of een stuk of twee pockets
 • een klein mapje met documenten

Ahem. Ik meen mij te herinneren dat er op tinternet zo’n Amerikaans bedrijf
was dat high performance rugzakken voor Gestoorde Mensen Als Ik verkocht…
straks eens zoeken.

Maar in ieder geval ben ik vanaf nu dus één van die mensen die zich een
plaats zoekt onder het stopcontact in de treinwagon. Alhoewel: die Dell zou een
autonomie van toch zeker een uur of vier moeten hebben. Alhoewel: verzeker niet
als het is om naar een DVD te kijken. Alhoewel: ’t zal toch vooral om te werken
zijn.

Al is het al direct goed begonnen: ik ging nog wat doorwerken aan die
Access-databank, maar ik ben ze op het netwerk vergeten. ’t Zal dus zijn voor
als ik thuis zal zijn. Of voor als ik een loslopend open wifi-Gerät tegenkom,
dat ik naar het werk kan ftp-en.

Of… het zou moeten zijn dat ik straks thuis nog wat World of
Warcraft
presteer.

Of, wie weet, kruip ik wel direct in mijn nest.

Barebones

woensdag 23 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik zeg al heel de tijd dat ik een desktop-pc wil waarop ik ga serieus werken,
en daarnaast een zo eenvoudig mogelijk geïnstalleerde laptop, met eigenlijk niet
veel meer dan Office erop.

Allemaal goed en wel, maar nu ik een laptop in mijn handen heb, blijkt dat
dat eigenlijk maar theorie zal zijn, vrees ik. Want wat heb ik eigenlijk
minimaal nodig?

 • Office, uiteraard
 • Firefox (om websites te testen en te ontwikkelen)
 • Photoshop (een mens moet toch beelden kunnen bewerken)
 • iets anders dan Frontpage om websites mee te bewerken (Dreamweaver?
  Topstyle Pro?)

En uiteindelijk, als ik erover nadenk, dan zou ik best wel een IIS willen
draaien hebben. Met .NET. En, om te ontwikkelen, Visual Studio.NET. En SQL
Server. En. Eum. Hang on.

…of misschien toch niet.

Olvis!

woensdag 23 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Wie zich ooit afgevraagd heeft waar Olvis zich tegenwoordig onledig mee houdt: hierzo.

Iedereen zijn plaats en een plaats voor iedereen, op elk potje past een dekseltje, en meer van dat moois 😀

Piksel

woensdag 23 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Piksel

[piksel.ttf]
[via]

Database update

woensdag 23 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 4 reacties

Hoe is dat dan afgelopen met die database?

Wel, eum. Ik was aangezet met iets te weinig informatie :)
Ik had begrepen dat die interface maar door een man of twee zou gebruikt worden om occasioneel data in te voeren.

Blijkt dat het een heel team is dat weken aan een stuk er heel de dag mee zou gaan werken. Arhem. Niet zo goed. Niet dat het niet zou mogelijk zijn, maar ervaring leert me dat het niet realistisch is om te verwachten dat dat goed afloopt. Mensen denken nu eenmaal niet in dergelijke structuren, en eer je doorhebt hoe Access werkt, laat staan visceraal begrijpt wat er allemaal gebeurt als je in een sub-sub-sub-sub-formulier iets typt, zijn we toch weer een hele tijd verder.

Ik heb helaas uit scha en schande geleerd (sorry Jan!) wat er gebeurt als je een dergelijk ingewikkelde database even in een simpel interfacetje gaat proberen steken: de interface wordt alsmaar ingewikkelder en ingewikkelder, en voor je het weet zit je weken en maanden bezig aan iets dat làng niet zo moeilijk had moeten zijn.

’t Is natuurlijk geen verloren werk wat ik gedaan heb: het blijft een werkbare interface voor beheer later van de gecreëerde databank. Maar de data input zelf zal via Excel-files gebeuren. Die ik dan via een scriptje zal in de juiste tabellen pleuren.

Het alternatief zou geweest zijn om nog zeker een week tijd te verliezen aan het foolproof maken van de applicatie, de opleidingen, de bugfixen, de heropleidingen en het nog foolproofer maken. Not to mention het checken van de ingevoerde data (het “tiens, honderddrieënveertig contactpersonen met een link naar organisaties zonder verdere gegevens”-syndroom).

Zo’n Excel-ding is veel gemakkelijker te bevatten voor niet-IT-minded mensen. Akkoord, niet alles zit erin (max. 3 contactpersonen, één adres, geen deaftel en zo), maar bon, dat is dan de blutsen met de builen. De uitzonderingen schrijven we wel op en doen we manueel.

links for 2005-02-23

woensdag 23 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ribdegijniet ge n’hebtgijniet

donderdag 24 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 19 reacties

Blogoorlog in Gent, het lijkt wel alsof het in de late jaren 80 gebeurde, zó snel gaat de tijd op het internet.

Op school hebben ze me geleerd dat gespreide herhaling ons aller redding zal zijn, dus voor alle zekerheid nog eens:

Iedereen die zin heeft om af te komen is hartelijk welkom op donderdag 17 maart om 20u in de Amadeus in Gent, voor ribben en stimulerende conversatie à volonté.

Zullen er zeker al zijn: Steven, Bruno, Huug, Dominiek, Hulla, Mich, i., Vincent. En trouwens ook Luc. En Lien. En, realiseer ik me net, Frederik.En mezelve.

Laat een commentaar na hieronder, of stuur een email als je komt, dat we tafels genoeg reserveren!

Zo.

update: Lena komt niet. En Loperke ook niet. Zwak.

links for 2005-02-24

donderdag 24 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

CMS

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Houd u vast aan de takken van de bomen: ik ben voor het werk op zoek naar een aantal verschillende zaken, en ik zal niet nalaten mijn bevindingen aan de wereld kond te maken.

Vanavond hoorde ik van Bruno (mondeling, dat gebeurt inderdaad ook nog wel eens) dat er een artikel over CMSsen stond bij Luc, maar verre van mij om een polemiek te beginnen, dus laat me volstaan met een parafrase van Mr. Ed: no sir, I wasn’t impressed.

Ik ben in software, en zeker in websoftware niet alleen bijzonder kritisch, maar ook heel erg veeleisend. Dat is één zaak. Een andere zaak is dat er een budget is, en dat we de tijd hebben om een keuze te maken. Jammer genoeg voor verkopers die zouden langskomen en me dingen proberen wijsmaken: been there, done that. Het zal denk ik bijzonder moeilijk zijn om de wol over mijn oren te trekken.

En naast een CMS hebben wij ook nog een aantal andere zaken nodig, zoals daar zijn een allesomvattende contactdatabase, en bijvoorbeeld een beeldcatalogusprogramma.

Afijn. Later meer dus. Interesting times.

ik.blogt

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Dat ge ’t maar weet.

Ik weet nu ook allerlei zaken die ik aan niemand mag vertellen.

Meer en beter later, maar nu ga ik in mijn nest kruipen: morgen nog een laatste eindspurt, en dan vijf (of zes? weet niet meer) dagen Finland. Met misschien ijsvissen, en misschien langlaufen, en misschien snowbiken, en zéker een trouwfeest.

Vries

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 9 reacties

Mijn nonkel is naar Polen gegaan met een goedkope digitale fotomathilde, en dat ding is vervrozen.

Nachtmerrie!

Ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan, maar alle websites en boekjes die ik kan raadplegen, zeggen me dat ik niet onder nul foto’s mag of kan nemen met mijn D70.

Help!

Als ik nu eens heel voorzichtig ben, en mijn toestel niet zeer snel van een warme en vochtige omgeving naar een koude omgeving en omgekeerd breng, en alles mooi proper in zijn gecapitonneerde fototas laat zitten, zou het dan echt een probleem zijn? Het is daar nu tussen -3 en -10 °C…

Dilemma!

Zak

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

’t Is een ouder model Lowepro geworden, een Computrekker AW. In afslag in de FNAC. Met genoeg ruimte voor een notebook en mijn fototoestel en een aantal lenzen en mijn monopod en een paar boeken.

Als ik er het gerief in steek dat ik denk nodig te hebben, kom ik op een total gewicht van 10.3 kilo.

Zucht.

links for 2005-02-25

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Safari

vrijdag 25 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

’t Is een hele tijd stil geweest in onze tuin, maar het begint tegenwoordig weer te bewegen.

Roos

“Tegenwoordig” is eigenlijk letterlijk maar sinds een paar dagen: allerlei planten beginnen te schieten, de bladluizen die een hele tijd stil hebben gezeten beginnen weer te bewegen, en—best of all—gisteren zijn de eitjes van de Tegenaria tegen de venster van het achterhuis uitgekomen:

   

En ik vraag me zoals vaak af: zou ik de bladluizen doodnijpen? Of laat is ze zitten en hoop ik dat er dit jaar veel lieveheersbeestjes op af komen?

Roos

Het wordt dit jaar heel wat moeilijker om mijn tuinsafari-website te onderhouden, wegens niet meer alle dagen heel de dag thuis, maar ik ga toch mijn best doen. En het wordt interessant om zien wat er dit jaar bij komt in vergelijking met vorig jaar.

Vorig jaar rond deze tijd hadden we namelijk geen tuin. Vorig jaar hadden we tot in april een vuilnisbelt met bouwafval. En toch is het gelukt om toch redelijk wat beesten te hebben in de loop van de maanden na april.

En dus zouden we dit jaar ook beesten moeten krijgen die overwinteren, of die vroeger uitkomen. Ik kijk er enorm naar uit.

Finlandisering

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Finland, Finland, Finland,
The country where I want to be,
Pony trekking or camping,
Or just watching TV.
Finland, Finland, Finland.
It’s the country for me.

You’re so near to Russia,
So far from Japan,
Quite a long way from Cairo,
Lots of miles from Vietnam.

Finland, Finland, Finland,
The country where I want to be,
Eating breakfast or dinner,
Or snack lunch in the hall.
Finland, Finland, Finland.
Finland has it all.

You’re so sadly neglected
And often ignored,
A poor second to Belgium,
When going abroad.

Finland, Finland, Finland,
The country where I quite want to be,
Your mountains so lofty,
Your treetops so tall.
Finland, Finland, Finland.
Finland has it all.

Finland, Finland, Finland,
The country where I quite want to be,
Your mountains so lofty,
Your treetops so tall.
Finland, Finland, Finland.
Finland has it all.

Finland has it all.

Consequent

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Sandra heeft haar handbagage (alle negen kilo) moeten afgeven aan de check-in, maar ik ben met mijn veel grotere rugzak met twaalf kilo erin gewoon door mogen lopen. Ze hebben het zelfs niet gewogen: “een rugzak mag, meneer”.

En ook: eens te meer door de security van een luchthaven geraakt met kilo’s metaal in mijn rug en met een ijzeren monopod. The mind boggles–een slechter mens dan ik zou toch gemakkelijk een degen of zoiets kunnen verbergen in zo’n uitschuifbare metalen stok?

…and on a totally unrelated note: de usability van het Proximus Wireless ding op Zaventem trekt op niets. Gr!

Hämeenlinna

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Sta me toe een hartige w00t te slaken: toegekomen in ons hotel, en blijkt dat daar een wireless netwerk rondhangt. Van het hotel zelf, welteverstaan: ik zette de computer aan en werd zowaar verwelkomd door deze pagina.

Gerief!

En ook wel mooie kamers, spijtig dat het geen dubbel bed is maar van die twin beds zijn:

Katisten Manor Hotel

Maar voor de rest dus: zwaar in orde. Een Sony LCD-televisie, telefoon, wireless, walk in shower, the works.

Katisten Manor Hotel

On o ja: schoon weer, zon, nauwelijks -7 °C, en straks (om 16u belgische, 17u finse tijd): drink en receptie en eten in Katisten Manor zelf, en daarna, eum, drinken en dansen, vermoed ik, in de oude stallingen.

En morgen sauna en ijsvissen dus. Voor wie wil, welteverstaan.

links for 2005-02-26

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Dedju

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

’t Was te peizen: een dikke vier uur geslapen, een zware rugzak rondslepen, uren vliegtuig, uren op een stoel zitten, en ’t is koekenbak natuurlijk.

Mijn ruggenmerg heeft een sluipaanval ingezet op de rest van mijn centraal zenuwstelsel, en ik ben dan maar na het eten naar mijn pijnstillers geslopen.

Och here, arme ik, meelijwekkend, snif :)

Nu, ’t is waar dat ik het niet uithoud van de pijn, maar het is ook wel waar dat ik als ik echt zou willen, ik er mits een serieuze dosis pakweg valtran nog wel voor een paar uur tegen zou kunnen. Maar dan zou ik morgen geen mens meer zijn. En dus is het maar reculer pour mieux sauter: morgen fris en monter weer op naar nieuwe avonturen!

Gemist!

zaterdag 26 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Just my luck: er zat een zilvervisje in de badkamer, maar ik was er niet rap genoeg bij om een foto te nemen. Ik ga het licht in de kamer aan, en dat in de badkamer uit laten: misschien dat ik het wel terug kan jagen. Of dat ik er nog een vind tegen morgen.

Want ik heb daar namelijk nog geen foto van, en ik heb eigenlijk geen zin om er bij ons thuis mee te zitten.

Drat

zondag 27 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 9 reacties

Ik wist dat ik niet op reis moest gaan: nu ga ik verdomme Het Eiland missen vanavond! Aaargh!!

links for 2005-02-27

zondag 27 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Land of Hope and Nokia

maandag 28 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | 8 reacties

Ik zou wel eens naar een Nokia op zoek gaan. Zien of die hier goedkoper zijn, land van oorsprong en dingen.

Zo één met GPRS, dat ik van gelijk waar op tinternet kan geraken.

Eigenlijk: zouden er nog geen laptops zijn met een ingebouwde gsm? Zo’n soort souped-up smartphone-achtig iets maar dan op tabletpc-formaat?

Of, ook eigenlijk: zouden er zo geen kaartjes (heet dat nog altijd pcmcia?) zijn voor laptops, met een gsm erop? Zoiets dat geen andere taak heeft dan een simm en eren antenne en dergelijke te herbergen, waarbij de computer al de rest doet?

I’d buy that for a dollar, jazeker.

Gedimme

maandag 28 februari 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik zit hier nu wel met een laptop, maar ik heb de DVD-speler niet mee, da’s een extern ding.

En verdorie, zelfs al had ik de DVD-speler niet mee, ik ben de DVD’s vergeten—ik ging de Marx Brothers nog ees beijken, en Pitch Black/Riddick. Buggers liggen nog thuis.

Alhoewel, zelfs al had ik DVD-speler en DVD’s mee: er staat geen DVD-decoder op de laptop.

Allez, dus ik mis niet veel. Een geluk dat ik genoeg boeken meeheb.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338