Maar enfin!

Zegt Vincent:

Lavalampen? Urgh. 🙂

Lavalampen heersen! Of, eigenlijk accurater: dynamische verlichting heerst!

Ik weet me niet meer waar ik het vandaan heb, maar ik herinner me dat een interieurmens (op BBC misschien?) ooit eens zei dat elke ruimte in verschillende verhoudingen verschillende verlichtingen nodig heeft. Quoting from memory here, en ook wel IANAID, maar het was iets in deze zin:

  • task lighting voor werk, zoals bureaulampen bijvoorbeeld of lampen in de kast boven het werkblad in de keuken
  • ambient lighting: algemene verlichting voor de hele ruimte, buitenlicht of een goeie lichtbak-met-dimmer aan het plafond—en dus géén heel plafond vol niet-dimbare halogeenlampjes 🙂
  • dynamic lighting: licht met beweging erin. Kaarsen, haardvuur of, jazeker, lavalampen of plasmabollen of vloeistofdia’s.

Nu ik erover denk, er was ook iets over licht op een kader of een standbeeld—feature lighting of zo?

…maar goed, ik ben dus een hevig fan van dat dynamisch licht. Moesten ze mij niet tegenhouden, ik zou er blijven kopen. En op mijn bureau staan er op het moment vier. En een plasmabol:

En een peetje van Lord of the Rings, jazeker.

6 reacties op “Maar enfin!”

  1. Ik blijf bij mijn standpunt. Echt. En hoe meer ik er zie, hoe meer ik bij mijn standpunt blijf. Uitroeien die handel. Allemaal. De vorm van die dingen alleen al. Zo lomp. Nee. Aartslelijk en lomp. Nooit of te nimmer of te jamais komt zoiets in mijn huis.

    Een mens kan soms van die neigingen hebben.

  2. Lavalampen heersen. Niet naar Vincent luisteren. Ze zijn kleurig en fleurig en bovenal: ze bewegen! Wat wil een mens nog meer?! Ik wou altijd zo’n lavalamp hebben, maar ik heb gewoon geen plekje in mijn kamer om die te zetten, dus ben ik nog steeds lavalamploos.

  3. Inderdaad !! dat was op de bbc(ambient, task, and dynamic lighting). Het leek mij meteen compleet logisch en juist !
    Uiteraard kan er geen betere dynamic lighting gekocht worden dan een echte Mathmos lava lamp ! En dan liefst nog zo’n Astroboy met violet-red bottle!!!! Recent nog een replacement bottle gaan halen in london . Je kan ze cheesy vinden maar lavalampen geven gewoon sfeer en “warmte” zonder daarbij in haardvuur-cliché’s te vervallen. (Ik ben wel niet zo’n fan van de lava lamps van Ross lovegrove.) Mathmos heeft naast lava lampen ook nog andere heerlijk zinnelijke verlichtings concepten: zoals onder meer de airswitch: pure magie. (excuse me for being such a walking talking publicity for mathmos 🙁

Reacties zijn gesloten.