Parallelle wereld

Ik denk dat ik eindelijk door heb waar al die mensen zitten die wakker liggen van de kwestie-Brussel-Halle-Vilvoorde: ze zitten allemaal commentaar te geven bij Luc.

Ik wil maar zeggen: miljaar ik word daar zenuwachtig van, al dat navelstaarderig gedoe. Niet dat ik iets tegen de mensen zelf heb—ik ken ze verdorie niet—maar ik denk dat ik als een gelukkig man naar mijn graf toe kan gaan als ik nooit meer een dergelijke commentaarstroom moet lezen.

Getvergetvergetver. Het is gelijk of het over België gaat of over de VLD of over godbetert creationisme, het blijven dezelfde argumenten en dezelfde eindeloze over-en-weer-gevechten tussen dezelfde personen, de ene met nog minder kennis van zaken dan de andere—maar of dat ze belet pàgina’s vol commentaar te schrijven? Ho maar!

Ik had er mij al lang geleden bij neergelegd dat er in ons land mensen rondlopen die er geen probleem mee hebben om in het openbaar het Vlaams Blok aan te hangen, de superioriteit/inferioriteit van rassen te beleiden, de holocaust als een voetnoot in de geschiedenis bestempelen en al dat, maar wie had er ooit kunnen bevroeden dat er in ons land in ‘s hemelsnaam creationisten rondlopen?

Een bloemlezing uit de commentaren op LVB.net:

Zoals elke wetenschapper echter weet is ook de evolutie-theorie slechts een “theorie.” (Paul Beliën)

…de klassieke verwarring van theorie in de volksmond vs. theorie in de wetenschap (relativiteit is ook “maar” een theorie), maar in hetzelfde commentaar al meteen Godwin:

zouden we het “wetenschappelijke” Darwinisme dan ook niet beter verbieden? Dat lag o.a. aan de basis van de eugenetica der nazisten (Paul Beliën)

…en ik die dacht dat de eugenitca al veel vroeger in de praktijk gebracht werd in de VS?

Of deze van “hollebeer”: wist ik niet beter, ik zou hier een troll in herkennen, maar ik denk niet dat die bij Luc bestaan, dus ik ga er maar van uit dat die mens het ernstig meent:

Evolutieleer is een zeer gevaarlijke theorie. Het was ooit het stokpaardje van Adolf. Mensen die discrimineren en andere meningen belachelijk vinden.
Lach dus maar met anderen die andere theorieën in vraag durven stellen.
Leuke bende

Huh? U zegt? Sommige van die commentaren lijken wel geschreven door mensen op teveel medicatie:

Is evolutleer een wetenschap?????
Evolutieleer is economisch een bijzaak. Het maakt niets, het doet niks en het kost veel geld, om te zeggen wat we toch niet weten, en nooit zullen weten. Ons hele dagelijkse wereld, onze kultuur is enkel leefbaar door creatie. Maken brood, huizen en auto’s en Pc. Niks komt vanzelf. Alleen d wezens die hier rondlopen komen na miljoenjaren evolutie uit het NIETS. Wie kan er mij een brood maken uit NIETS. Geen ernstig wetenschapper houdt zich bezig met NIETS. Plaats een mens in auto en laat hem tegen een betonnen blok rijden tegen hoge snelheid. Resultaat; de mens is dood. Laat een auto met een pop en een mix aan chemische stoffen tegen een betonnen blok rijden, dan zal na 1 of 2 biljoen pogingen die pop leven. Dit laatste is evolutieleer.

Momenteel is volgens de evolutieleer alles ontstaan uit een crash.

Of Eric Jans:

Creationisten doen veel aan historisch onderzoek. Je mag dat niet onderschatten.
[…]
In die zin mag voor mij het creationisme gerust ‘ook een wetenschap’ heten. Waarom zouden we daar op een objectieve wijze niet voor kunnen openstaan?… bijvoorbeeld in de les ‘geschiedenis’.

Een drogredenering als ik er ooit één las, en een typevoorbeeld van een slippery slope-argument, bah.

Het kan ook helemaal de bocht uitgaan natuurlijk, zoals hier uit de pen van ene “de levende pop”:

De beste manier om de evolutie te bewijzen is de biologie het zwijgen op te leggen. Alle biologen en hun boeken verbranden.

En dat met cijfers alles te bewijzen is, bewijst wel dit fragmenteje uit een lange tirade van ene B.Libbrecht:

de wereld telt grof geschat 3.3 miljard monotheisten […]. Atheisme heeft, dacht ik, 100 miljoen aanhangers. Uiteraard zeggen cijfers absoluut niet alles. Maar soms zeggen cijfers toch iets. In dit geval zegt het, dat monotheisme geen randverschijnsel is dat zich voordoet onder geestelijk minder begaafden

Ik heb er bijna geen woorden voor. Of misschien toch: WÁÁÁT??!! En ook wel: YOU IDIOT! Zucht. En deze bijvoorbeeld, van “bijziende”:

Arabieren zijn geen negers, maar wonen al evenlang in gelijkaardige warme landen.
Dus volgens uw theorie zouden het ook negers moeten zijn.
Ook hier klopt de evolutieleer niet.

…maar goed, die “bijziende” noemt nazi’s “de Duitse socialisten”, dus misschien weten we misschien ook wel waar hij staat op het politieke spectrum, en hij heeft het ook over de “Piltdown man”, waarmee we ook weten uit welke hoek van het debat (monster raving loonie creationism) hij komt.

Ach, ik zou zo kunen blijven copy-pasten, en inderdaad, ik weet dat het geen zin heeft, en nee, ik heb niets constructiefs te zeggen.

Gewoon dat ik er de muren van oploop. En dat ik dus zolang Luc geen volledige entries in zijn feed zet, LVB.net uit mijn aggregator haal: àls er al iets is dat me interesseert, moet ik wel naar de website zelf gaan en kom ik onvermijdelijk op die bloeddrukverhogende commentaren uit, waar ik me dan telkens helemaal doorwerk (want zo ben ik dan wel weer).

Weer een half uur van mijn leven dat ik niet terugkrijg, dedju. Wég die feed! Ik hoor het ongetwijfeld wel elders als er iets interessants staat bij Luc.

8 reacties op “Parallelle wereld”

  1. Eh, je slaagt erin om min of meer te verwoorden wat ik voel als ik LVB lees. Cafépraat op café, tot daar aan toe. Maar aan cafépraat op het internet doe ik niet mee. Niet alleen omdat ik me eraan erger hoor, soms weet ik ook niet genoeg over het onderwerp af. Maar dan documenteer ik me erover, of dan zwijg ik.
    Het is altijd opnieuw het ene (non-)argument tegenover het andere, zonder enige kennis van zaken en telkens vanuit een eigen, bekrompen, eendimensioneel zicht op het onderwerp.

  2. Spijtig, want Luc zet best wel met interessante topics op zijn site. Het is jammer dat inderdaad een deel van de reacties van soms regelrechte wierdo’s en opgeblazen ego’s komen. Vooral die zure oprispingen uit extreemrechtse hoek beginnen op mijn systeem te werken. Het is niet allen zo bij Luc. Bij PDW zit er in de ‘reageerdozen’ een complete neuroot te kicken: ‘Neverbeendead Religion’ heeft ze duidelijk niet allemaal op een rijtje en heeft dringend nood aan een lithiumkuur. In het begin vond ik het nog wel lollig maar de laatste tijden heeft die kerel me al dikwijls mijn leesplezier vergald. Maar zoals mijn meetje zaliger altijd zong: “Il faut de tout pour faire un monde…”

  3. Man! Je verwoordt daar gewoon waar ik mij allang aan erger: de profeten die denken de waarheid in pacht te hebben en geen duimbreed willen wijken. Met dit soort mensen ga ik nóóit in discussie.

    Je kan ze natuurlijk hun recht op vrije meningsuitting niet ontnemen, maar eerlijk is eerlijk: ‘profeten’ op je weblog schrikken de meeste mensen gewoon af om te reageren. Ze monopoliseren je weblog en terroriseren de dapperen die het wagen om tegen hen in te gaan. Bad for business dus: Zoals je het passend demonstreerde, Michel: ‘weg met die feed’.

Reacties zijn gesloten.