Zoekmachinemarketing in België

Vandaag in De Standaard, over zoekmachinemarketing in België:

“Zoekmachinemarketing zal steeds individueler worden”, voorspelt Vandenhooft. “Voor adverteerders is het ook veel interessanter als ze terechtkomen in de resultatenlijstjes van mensen van wie de profielen bekend zijn.” Hoe die individualisering technisch gerealiseerd wordt, is nog onduidelijk. Mogelijk gaan cookies een rol spelen die het surfgedrag van de consument bijhouden. [DS]

Het zou al te gemakkelijk zijn om wat sarcarstisch commentaar op het hele artikel te gaan geven, maar da’s nergens voor nodig, de verzuring in de maatschappij indachtig.

Zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachinemarketingspecialisten. Websitepositioneringsoptimalisatie. Leve onze taal, maar wat voor een vervelende taal moet het zijn voor bedrijven als Extenseo.

Ik ben redelijk cynisch wat betreft het hele search engine optimalisation ding. Mijn gedacht is dat als je interessante content hebt, je automatisch vanboven komt te staan bij Google voor relevante zoektermen, en als je geen relevante content hebt, je niet bovenaan Google thuishoort, en daar dan ook niet lang zlut staan, zelfs als je er al met truken van de foor geraakt bent.

Op mijn werk is het bij sommige mensen al een tijdje een doorn in het oog dat we relatief laag scoren bij Google. Ja, geef “College of Europe” in, en onze website komt uiteraard helemaal bovenaan (met op de zevende plaats, heel vreemd, een pagina over ons met een foto van de kantine van de campus Brugge—weird), maar dat is alleen maar te verwachten.

Wat er eigenlijk zou moeten gebeuren, is dat we ergens bovenaan verschijnen voor zoektermen als “european studies” of “postgraduate european studies”.

Nu, dat eerste, daar denk ik dat het moeilijk zal zijn. Er zijn honderden universiteiten en instituten over de hele wereld die “European studies” doen, en die allemaal onderling verbonden (en dus gelinkt) zijn. Daar krijg je geen speld tussen, vrees ik.

“Postgraduate European studies”, dat kan, ja. Daar staan we nu op de negentiende plaats. Met aanhalingstekens rond de zoekterm zelfs op de zevende plaats. Maar is dat wel waar de mensen naar zoeken?

“European legal studies” staan we op de negende plaats, “European economic studies” op de zesde plaats, “European political studies” op de tiende plaats, “European administrative studies” op de eerste plaats, “European political and administrative studies” op de eerste plaats, “European interdisciplinary studies” ook op de eerste plaats.

Helemaal niet slecht, eigenlijk. En dat is met een site die, volgens alle regels van de kunst, zeer weinig search engine friendly is. En die ook heel erg weinig verandert: op dit ogenblik komt er helemaal niet veel nieuws op de website. Ja, maandag is Balkenende komen spreken en vorige week of zo Jamie Shea, en dan zetten we wel een kort nieuwsberichtje, maar behalve dat verandert er voorlopig niet veel.

Het zal me benieuwe wat er gebeurt met onze positionering als we een nieuwe site hebben, helemaal proper in xhtml/css, met een degelijk CMS erachter, die dus ook alle dagen zal aangepast worden, en waar we naast de “brochure-inhoud” die er nu is, ook maandelijkse dossiers aanbieden, en artikels, en dagelijks nieuws.

Na jaren werken voor mensen en bedrijven die, op een enkele uitzondering na, weinig of geen inhoud op hun website hadden, en weinig of niets te vertellen hadden, zit ik nu op een plaats waar er bijna teveel inhoud is, en tveel te vertellen. En waar het werk zal zijn de overvloed aan informatie te kanaliseren in plaats van dingen te moeten gaan opzoeken of uitvinden, genre “wil er nu echt niemand eens iets schrijven voor de website”.

Interesting times, maar één ding is zeker: we zullen er geen zoekmachinepositistioneringsoptimalisatiespecialistenbedrijf voor nodig hebben. :)