Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: mei 2005 (pagina 1 van 8)

Move over Charles Atlas

In het kader van het Voortgezette Plan De Man: time to bulk up! No more sand in my face, no sir!

Ik ga eens naar de kinesist gaan, en die mens vragen wat ik precies wel en niet mag doen met mijn rug als ik me in een fitnessgymtrainingzaal bevind. Als ik me niet vergis hebben die aangelegenheden van die toestellen die alle mogelijke delen van het lichaam kunnen isoleren, dus het komt vermoed ik wel in orde. Enfin, denk ik toch.

Met andere woorden: ik ga van fitness doen, ha! Met mijn broer, ha!

In related news: pigs fly ­čÖé

links for 2005-05-31

It’s…

Ah, Monty Python… My faves?

The Piranha Brothers

Presenter: Another man who had his head nailed to the floor was Stig O’ Tracy.

Interviewer: I’ve been told Dinsdale Piranha nailed your head to the floor.

Stig: No. Never. He was a smashing bloke. He used to buy his mother flowers and that. He was like a brother to me.

Interviewer: But the police have film of Dinsdale actually nailing your head to the floor.

Stig: (pause) Oh yeah, he did that.

Interviewer: Why?

Stig: Well he had to, didn’t he? I mean there was nothing else he could do, be fair. I had transgressed the unwritten law.

Interviewer: What had you done?

Stig: Er… well he didn’t tell me that, but he gave me his word that it was the case, and that’s good enough for me with old Dinsy. I mean, he didn’t *want* to nail my head to the floor. I had to insist. He wanted to let me off. He’d do anything for you, Dinsdale would.

Interviewer: And you don’t bear him a grudge?

Stig: A grudge! Old Dinsy. He was a real darling.

Interviewer: I understand he also nailed your wife’s head to a coffee table. Isn’t that true Mrs O’ Tracy?

Take Your Pick

 Michael Miles: […] your first question for the blow on the head this evening is: what great opponent of Cartesian dualism resists the reduction of psychological phenomena to physical states?
Woman: I don’t know that!
Michael Miles: Well, have a guess.
Woman: Henri Bergson.
Michael Miles: Is the correct answer!
Woman: Ooh, that was lucky. I never even heard of him.
Michael Miles: Jolly good.
Woman: I don’t like darkies.
Michael Miles: Ha ha ha. Who does! And now your second question for the blow on the head is: what is the main food that penguins eat?
Woman: Pork luncheon meat.
Michael Miles: No.
Woman: Spam?
Michael Miles: No, no, no. What do penguins eat? Penguins.
Woman: Penguins?
Michael Miles: Yes.
Woman: I hate penguins.
Michael Miles: No, no, no.
Woman: They eat themselves.
Michael Miles: No, no, what do penguins eat?
Woman: Horses! … Armchairs!
Michael Miles: No, no, no. What do penguins eat?
Woman: Oh, penguins.
Michael Miles: Penguins.
Woman: Cannelloni.
Michael Miles: No.
Woman: Lasagna, moussaka, lobster thermidor, escalopes de veau a l’estragon avec endives gratineed with cheese.
Michael Miles: No, no, no, no. I’ll give you a clue. (mimes a fish swimming)
Woman: Ah! Brian Close.
Michael Miles: No. no.
Woman: Brian Inglis, Brian Johnson, Bryan Forbes.
Michael Miles: No, no!
Woman: Nanette Newman.
Michael Miles: No. What swims in the sea and gets caught in nets?
Woman: Henri Bergson.
Michael Miles: No.
Woman: Goats. Underwater goats with snorkels and flippers.
Michael Miles: No, no.
Woman: A buffalo with an aqualung!

Beesten, andermaal

Ik begin weer achter te raken met beesten. Nieuw sinds vandaag, een gele strontvlieg (bekijk vooral ook eens in het groot ):

vlieg

een nieuw springstaartje:

collembola

een heel klein (denk ik) veertienstippelig lieveheersbeestje:

lieveneersbeest

En dan nog van gisteren, een heel erg mooi iridescerend spinnetje:

spin

…een nog iridescerender blauw kevertje:

kever

en het spreekwoordelijke nog veel meer, onder meer dit spinnetje met vreemde kaken en hangende pedipalpen:

spin

Helder

Het is fijn om om de zoveel tijd eens zijn eigen vooronderstellingen te herbekijken.

Op zoek naar een verfijning van de huisstijl van mijn werk, zijn we op het punt gekomen dat we onder meer naar de lettertypes die we gebruiken aan het kijken zijn.

De “offici├źle” huisstijl werd ergens begin jaren ‘90 ontwikkeld werd door de ondertussen ter ziele gegane Belgische poot van (toen nog) Total Design, nu Total Identity. Het was toen, blijgt nog altijd in mijn opinie, een heel, h├ę├ęl erg sterk design, met onder meer een bijzonder subtiele maar toch uitstekende herinterpretatie van het logo en een aantal zeer mooie brochures, posters en andere toepassingen.

In die tijd was het logo en de broodtekst in Frutiger 55 Roman, met accenten in Frutiger 65 Bold en werd Garamond Bold Italic gebruikt voor grotere titels. Over de jaren heen, om alerlei redenen waar ik het raden naar heb, is het font in het logo veranderd naar CG Symphony (bwoaf) en is de broodtekst veranderd naar allerlei verschillende en inconsistente fonts, met een duidelijke voorkeur van veel mensen voor, of all fonts, (yeurrrgh) Century Gothic.

Nu goed, het is niet omdat ik persoonlijk iets tegen dat afgrijselijk excuus voor een font heb, dat het daarom een slecht font is natuurlijk, maar:

  • het is zeer beperkt van toepassing: geen echte italiek (enkel een scheefgeduwde versie), bijvoorbeeld
  • het is in mijn ogen niet veel meer dan een soort verbasterde Futura (dat ik ook al geen overschot vind hebben trouwens)
  • het heeft belachelijk weinig contrast en de belachelijk grote x-hoogte, gekoppeld met de overdreven geometrische lettervormen, zorgt ervoor dat het vreselijk vermoeiend om lezen is

Alla. In het ideale geval, dacht ik zo, kopen we gewoon Frutiger aan, zoals we in de tijd gedaan zouden moeten hebben, installeren we dat weer overal, en zijn we vertrokken. Helaas, gezien de aard van ons instituut, zouden we strikt gezien elk jaar gemakkelijk een paar honderd licenties moeten kopen, en bon, dat is het mij niet echt waard—ook al omdat het installeren van die fonts ook niet altijd even evident is.

Lucida…dus maar gekeken wat er allemaal standaard op de PC’s ge├»nstalleerd staat. Ik had niet meteen zin om naar Georgia of Futura of Verdana of (godbetert!) Tahoma te gaan, en toen ik op een vers ge├»nstalleerde PC rond aan het wroeten was, bleek daar voorwaar een hele resen Lucida’s op ge├»nstalleerd te staan.

Ik weet niet hoe het met u gesteld is, maar ik kijk daar dus al jàren over. Ja, ik heb Lucida gebruikt op mijn weblog, en als ik code uitprint, is dat in Lucida Sans Typewriter, maar behalve dat: nooit gebruikt.

Tot vandaag dus, en ik moet zeggen: aangenaam verrast. Judge for yourself: ik heb een tekstje van op ‘t internet geplukt en er een aantal van de standaard ge├»nstalleerde Lucida’s op gezet.

Lucida Sansis uitermate geschikt voor langere tekst, is stukken duidelijker (uiteraard) dan Century Gothic, en ik maak me weinig illusies dat een leek het onderscheid met Frutiger zou kunnen maken. En, wat ook wel mooi is: het heeft een echte italiek. Een mooie echte italiek zelfs. Lucida Bright kan ik me niet herinneren ooit gebruikt te hebben, maar is eigenlijk een verrassend elegant lettertype, en Lucida Fax is dat ook, met subtiel dikkere serifs.

Op het scherm zijn ze voor verbetering vatbaar en is er tot nader order niet veel beter dan Georgia en Verdana, maar uitgeprint op een goeie printer: bloody impressive.

Allez, vind ik toch.

Leesvoer

Ik ben weer in de historische boeken geslagen.

Geef nu toe, dit is toch onweerstaanbaar?

Heraclius

Ha, de geneugten van een werk te hebben dat een bibliotheek met vele vele tienduizenden boeken heeft.

update – vergeten zeggen welk boek het was: Regan, Geoffrey, First Crusader. Byzantium’s Holy Wars, Sutton, 2001, viii+280 p.

Och here!

Ik voel mij een moordenaar.

Op zoek naar beesten is het altijd een goed idee om van tijd tot tijd eens een stuk van het decor te verplaatsen. In dit geval: de vuilbakzak naast de emmer met tuinafval opzij zetten.

zak

Gezien het al een paar dagen droog en war geweest was, en die vuilbakzak daar al een tijd staat en het er dus naast donker en relatief vochtig ook redelijk koel was, was het heel erg te verwachten dat er Allerlei Beesten™ zouden onder zitten.

En inderdaad—wormen, duizendpoten (zowel een geelachtige lange als een meer standaard oranje-en-roze model), pissebedden, springstaartjes, kleine zwarte spinnetjes, the usual. En, zeer fijn: niet ├ę├ęn maar twee huisspinnen, Tegenaria’s allebei, vermoed ik toch. Een grote beige-achtige…

Tegenaria sp.

…en een iets minder grote, maar toch nog een redelijke spin, meer van het standaard huis– tuin– en keukenmodel:

huisspin

Wel een heel erg sympathiek beest: het bleef proper zitten, het liep niet (al te vliegensvlug) weg, het dook niet helemaal in elkaar maar bleef mooi met alle pootjes open zitten, enfin: een model, eum, model.

De foto hierboven zit ze op het midden van de emmer, en hieronder zit ze op de rand van de emmer, tussen de emmer en de stapel bakstenen rechts van de emmer:

huisspin

En terwijl ze daar zat, nog geen vijf seconden na deze foto, sprong er uit een gat tussen de bakstenen een en├│rme huisspin tevoorschijn, die de andere spin meesleurde naar hierbinnen:

lair of the giant spider

Mijn rug laat me niet toe weg te springen, maar ik moet toegeven dat ik tot een tijdje na de gebeurtenis vol kippenvel stond: de spin die vantussen de bakstenen sprong, was ongeveer zo groot als mijn handpalm.

Grie-ze-lig! En ook wel: och here die arme spin die ik op dat web geforceerd heb: wie weet was ze zo rustig omdat ze wist dat snelle bewegingen alleen maar die grote spin zouden provoceren. En wie weet was mijn allerlaatste flash wel wat ze net een twitch teveel deed doen!

Nog beesten

Geen geluk voor de bladluizen: alsmaar meer beesten die ze komen opvreten.

De Epistrophe eligans-larven van een tijdje geleden zijn terug, en wat ik vorige keer niet gezien had: ze kunnen blijkbaar ook gevaarlijker dingen aan dan bladluizen. Deze had een dooie mier op zijn rug hangen—ik verzin er graag bij dat het een mier is die in een heldenstrijd om zijn persoonlijke bladluizenkudde het loodje heeft moeten leggen.

Ook iets dat ik vorige keer niet gezien had—dit beest ving bladluizen met een soort plakkerige vloeistof:

Epistrophe eligans

 …en ook wel een beetje van een acrobaat:

En behalve dat zo’n beetje the usual suspects: sluipwespen, mieren, bladluizen in alle mogelijke kleuren en vormen, en een hele koer vol dwerg– en mini-kruis– en herfstpinnen.

En, het was alweer lang geleden, nog eens een zebraspinnetje gezien. En ook een mij onbekend ander springspinnetje:

springspin

En ook, godvernondedju, deze kerel:

bladwesp

“Ooo,” dacht ik, “wat fijn, een sluipwesp, misschien kan ik ze wel betrappen op het impregneren van een hulpeloos slachtoffer, ha! ha!”

“Tiens,” dacht ik wat later, “ik heb toch wel heel veel geluk dat ze zo stil blijft zitten terwijl ik foto’s trek.”

“Fuck,” bedenk ik nu vanavond, “het is verdju een bladwesp, en ze was onder mijn ogen mijn schone rozenstruik vol aan het leggen met smerige rozenvretende smeerlappen!”

Merde.

links for 2005-05-28

And so it begins

Niet dat het onverwacht of echt vervlend is, maar toch… het doet maar raar:

Flickr

Trouwens, ’t schijnt dat My Yahoo! niet eens zo slecht is. Ik zou het wel eens durven evalueren, wie weet is het… aargh! No! That way madness lies! Ik laat mij doen door de reclame!

 

Imagine that!

You scored as Postmodernist. Postmodernism is the belief in complete open interpretation. You see the universe as a collection of information with varying ways of putting it together. There is no absolute truth for you; even the most hardened facts are open to interpretation. Meaning relies on context and even the language you use to describe things should be subject to analysis.

Postmodernist

88%

Existentialist

81%

Materialist

69%

Idealist

69%

Cultural Creative

50%

Romanticist

31%

Modernist

31%

Fundamentalist

19%

What is Your World View? (updated)
created with QuizFarm.com

Irritant

Veel dingen irriteren mij, dat mag genoegzaam bekend zijn.

Maar wat me de laatste tijd echt zwaar op de zenuwen werkt, is de manier waarop sommige mensen soms zo consistent onverdiend belauwerd worden.

Mensen die een week, twee maand, anderhalf jaar nadat de overgrote meerderheid van de mensen die alle dagen op het internet zitten een link ontdekt hebben, plts ook die link ontdekken. En die dan door een schare trouwe fans aanzien worden als scheen de zon uit hun gat.

Andere mensen die uitleggen hoe iets werkt, in Word (Acrobat, Photoshop, IE), dat de overgrote meerderheid van de echte gebruikers van die programma’s al sinds jaar en dag kennen, maar die dan door een horde commentaargevers bewierookt worden, genre waaaaauuww wat een ongelooflijke guru bent u toch, dank u voor deze wijsheid die we uit uw brein mogen ontvange!

Of nog mensen die platitudes spuien over politiek, het leven, de mensheid, het milieu, religie, programmeren, het internet, noem maar op—en die daar door een meute fanboys (en/of -girls) als mega-kei-cool-diepzinnig voor gevonden worden.

Of kerels (c.q. meisjes) die om de zoveel tijd eens een middelmatig slechte foto publiceren, maar daar dan telkens 96 commentaren van  man thatz some maaad photo skillz d0od!!1!1!ELEVEN!!1 c.q. ooooo ki-yooote girl you rule! op krijgen.

*
*     *

Kijk, ik ben even schuldig als de rest van het internet aan recyclage, nutteloze inzichten, caf├ępraat en mediocriteit. Maar (a) ik besef dat tenminste, en (b) ik denk graag dat ├áls ik geprezen zou worden voor iets waar ik geen lof voor verdien, dat ik dat ook zeer snel zou zeggen. Dat ik het niet verdien.

‘t Is niet gemakkelijk te verwoorden waar ik precies voor ge├»rriteerd loop: het is niet om het prijzen zelf, want als dat verdiend is, ben ik de eerste om het te doen. Het is als het niet verdiend is.

Enfin ja.

links for 2005-05-27

Bloody Hell

Doe uzelf een plezier, registreer u (gratis, met een niet-bestaand e-mailadres), en bekijk Will Wright discusses his new game creation called “Spore”.

Fan-tas-tisch! Ongelooflijk!

Machtig!

links for 2005-05-26

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑