Commodisatie

De vergankelijkheid van data, vertel mij iets.

Gisteren bracht ik mijn TabletPC naar beneden naar de IT wegens twee dingetjes: een vraag rond synchronisatie en een probleem rond een aantal toetsen op het keyboard die niet meer werkten.

De synchronisatie, die ervoor zorgt dat ik data tussen mijn computers on- en off-line gelijk min of meer up to date kan houden, die deed gelijk sinds een week niet meer wat ze al de tijd daarvoor deed. Nee, nu was het: sync, alles ok, netwerkkabel uit, alles weg op de laptop.

Het keyboard, dat was dat de toetsen q, w, x, c, v, b, n m en enter niet meer werkten. Misschien nog maar net, maar misschien ook wel al een week of twee—zó weinig dat ik het keyboard gebruik.

Enfin, long story short: een incident met een muiskabel en een plastieken bekertje later, en, eum, de toetsen q tot en met enter zijn niet meer de grootste zorg :)

Dat maakt de tweede computer op twee weken tijd die redelijk onverwacht minder dan bruikbaar bleek te zijn. En dat deed me nog eens denken aan backups en dingen. Op mijn werk: alles mooi op het systeem, allemaal propere backups, no problemo. Edoch thuis: backups, niet echt, behalve door replicatie. Als mijn computers thuis allemaal doodvallen, ben ik heel snel heel veel dingen kwijt.

Enig idee hoe ik ettelijke gigabytes op een min of meer veilige manier gebackuped kan houden? Drie opties, voor zover ik me kan voorstellen:

  1. Backups maken. Ja, maar hoe? Echt honderden gigabytes spreken we over. Alles op DVD zetten? Pfeh. Niet echt. Ik heb bakken vol CD’s van jaren geleden, ik heb stapels tapes van nog meer jaren geleden, en stapels Fastback II-diskettes van nóg langer geleden. En ik denk niet dat ik die zelfs nog kan lezen.
  2. Decentralisatie. Ik zet nu al de belangirjke dingen op verschillende hard disks. Maar da’s natuurlijk niet veel waard als er iets met het huis gebeurt. Alles op computers zetten in verschillende huizen misschien?
  3. Opgeven. Ook een optie natuurlijk. Het gewoon opgeven, en naar hardcopy gaan. Schrijfsels afprinten, foto’s laten afdrukken, in een boek plakken, en basta.

Ik denk dat ik ergens binnenkort nog een harddisk van een paar honderd gigabyte ga bijkopen, daar al mijn foto’s en andere op ga zetten, en het geheel in een computer bij mijn ouders ga zetten.

En, daarnaast, ook: de beste foto’s uitprinten. Groot formaat, en in een boek plakken.

8 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.