Archief voor juni 2005

 

links for 2005-06-01

woensdag 1 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Zzzz

woensdag 1 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik slaap al zeker twintig jaar op hetzelfde kussen.

Vroeger was ik daar redelijk fanatiek in, genre mijn kussen meenemen op reis en zo. Tegenwoordig is het meer by default dat ik er op blijf slapen: het is ondertussen veel dunner en veel minder veerkrachtig geworden dan vroeger, en eigenlijk helemaal geen goed kussen meer.

oud kussen

Ik heb een hekel aan slappe kussens, zo van het type pluimenzak. Ik heb ook een hekel aan heel harde kussens. En ook aan te dunne kussens en aan te dikke kussens. Als ik mijn kussen gewoon gebruik, is het te dun, en als ik het dubbel plooi, is het te dik. Ik slaap dan ook met mijn arm onder mijn kussen kwestie van wat meer in de lucht te liggen.

Enfin, ik had er niet echt bij stilgestaan dat ik wel eens een nieuw kussen zou kunnen kopen. En nu plots dus wel: vorige week zei mijn moeder nog dat zij zo content waren over hun nieuwe boekweitkussens (die van die televisiereclame van een paar jaar geleden? zouden dat dié zijn? eigenlijk?), en vanavond toen ik thuiskwam, stond Sandra klaar om naar de slaapwinkel op de Vrijdagsmarkt te gaan.

Nieuwe kussens dus.

Sandra had al zo’n traditioneel kussen van uitzicht gekozen, maar dan wel in feite een moessenen ding met een soort ressortbak erin. En ik heb, na wat uittesten, een Tempur Millenium gekozen.

nieuw kussen

In space age schuim met geheugen en allerlei. Ik ben eens benieuwd wat het geeft.

Als het goed geeft, zou ik wel te overtuigen zijn om een verstelbaar bed te kopen, en een matras in hetzelfde materiaal als het kussen.

In Noorwegen hebben ze het schijnt een man van 320 kilo vijftien jaar op een matras in hetzelfde materiaal laten slapen, en toen hij rechtstond, veerde die matras op een fractie van een seconde terug tot binnen een tiende van een millimeter van wat ze oorsprongelijk was. Of zoiets, ik wil er van af zijn.

Maar in ieder geval zou het wel beduidend beter zijn voor mijn rug, want die werkt de laatste tijd niet echt meer mee.

Oasis

woensdag 1 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 25 reacties

‘t Was daarjuist reclame van Oasis op de televisie. Met een versie van Ring My Bell, gespeeld door een paar computergrafiekenen stukken fruit. Op speed.

En dan vraagt de oude zak in mij zich af—jazeker, diep binnenin deze naieve enthousiasteling zit een cynische oude vent—wat was er in ‘s hemelsnaam verkeerd met mais qu’est-ce qu’tu bois doudou dis donc?

En in het algemeen, niet dat het iets met iets te maken heeft, maar wie in des hemels naam komt erop dat wij in Vlaanderen warm lopen voor Amerikaanse supermodellen die in het verkavelingsnederlands brillantine aansmeren “want ik ben het waard”? Of voor waspoederverkopers die blijkbaar allemaal een bijverdienste als buikspreker hebben?

Al onze buitenlandse films en televisieseries zijn ondertiteld, waarom dan niet de reclame ook? Of, als het echt niet anders kan: waarom niet zo een brylcreemreclame van L’Oréal met, ik zeg maar iets, Véronique De Kock? Of, pak maar weg, Sigrid Spruyt?

En is er een ongeschreven wet die zegt dat mensen die waspoeder kopen allemaal achterlijk zijn of zo? Moeten we echt als kleine kinderen behandeld worden? Is er iemand die echt gelooft dat Katrien Devos met voortdurend met een palet Bonux in haar sacoche rondloopt?

Die geeft wat hij heeft

donderdag 2 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Daarjuist dring aan de voordeur.

Ik naar beneden maar Zelie was mij vóór geweest, ze stond met een kerel te spreken, ik schat zo’n 25 jaar oud.

Hij maakte al aanstalten om weg te gaan, maar ik heb hem nog kunnen tegenhouden. Wat blijkt? ‘t Is een mens die honger heeft.

‘t Was iets met een stempel, die hij nog niet gekregen had of net wel, en dat hij honger had, en dat hij een franse hamburger aan het kopen was, maar dat ze hem geen krediet gaven, en dat hij echt wel honger had, en dat hij er zeer mee verveeld zat, maar of ik hem eventueel een euro of zo zou kunenn geven.

Een mens zou het niet kunnen bedenken: dat iemand zó van huis naar huis gaat aanbellen om geld te vragen. Hij woonde aan de Begijnhoflaan, maar zijn vaste fransehamburgeleverancier was blijkbaar in de Ottogracht, en die wou boter bi de vis.

Dan heeft hij blijkbaar bij alle huizen van de pittaplaats tot twee hoeken verder aangebeld en om geld gevraagd, is hij de Goudstratingeslaan, heeft hij daar alle huizen geprobeerd, verder de Sint-Katelijnestraat in , opnieuw alle huizen, en toen bij ons terechtgekomen. Op al die huizen had hij al precies geteld één euro geraapt.

Ik heb hem mijn laatste vijf euro meegegeven. Den duts.

Europeërs

donderdag 2 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

“Wat is de finaliteit van Europa: een louter vrijhandelszone of een Verenigde Staten van Europa?”

Dat is de vraag die volgens Verhofstadt eigenlijk zou moeten gesteld worden. Een resolute keuze over wélk Europa we precies willen, en dan een resolute keuze vóór of tegen. En niet de opeenvolging van halfslachtige compromissen die we de afgelopen tijd over ons heen gekregen hebben.

Uitstekend idee. Bijzonder goed.

Zeer moeilijk, en wellicht zelfs zo moeilijk dat het onmogelijk wordt, maar toch: een mens kan maar hopen.

Et pour les flamingants…

donderdag 2 juni 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Tiens, on dirait que les gens chez Levi’s lisent En nu even ernstig:

 Op dinsdag 31 mei werd onze aandacht gevestigd op het feit dat Belgische gebruikers van de Europese LEVI’S® website verwelkomd worden met een bericht in het Frans, ongeacht hun moedertaal. We willen graag onze verontschuldigingen aanbieden aan de consumenten voor elke onbedoelde krenking die deze situatie heeft veroorzaakt.

links for 2005-06-02

donderdag 2 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Qix

donderdag 2 juni 2005 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

Marcel Vanthilt is terug. Qix is terug.

Ik vond het vorig jaar een afgrijselijk slecht programma: het was bijzonder snel duidelijk wie er ging winnen, en dus werd het ook zeer snel zeer saai. Dat vonden ze bij de makers blijkbaar ook, want deze jaargang zijn er een aantal verfijningen toegevoegd. Gedoe met bewegende vakjes, en verplaatsen van vakjes en zo.

Ik had de indruk dat Marcel voor de eerste aflevering hoegenaamd niet voorbereid was—spelregels niet geheel duidelijk en zo—maar wie weet draait het wel beter uit dit jaar. We zien wel, vermoed ik.

In ieder geval zit het al snor met de vragen: vaak té gemakkelijk, dan weer soms té moeilijk, in orde, quoi.

Deze zat er vandaag in:

 • Wat zijn de bestanden die een website soms op de harde schijf zet van de server?
  • cookies 
  • pop-ups

Zo kan ik er ook nog wel een aantal verzinnen:

 • Hoe heet de taal waarin websites geschreven zijn?
  • C++
  • Dreamweaver
 • Hoe heet de laatste versie van Photoshop?
  • Photoshop 2003
  • Photoshop MX
 • Heveel is 1000 kilobit?
  • 1 Gigabyte
  • 1 Megabyte

Zucht.

Overigens: wat was er precies aan de hand tussen Vanthilt en Serge Simonart? Ik lees de rioolbladen niet meer (vooral wegens niet meer in de GB komen elke dag, anders zou ik wel op de hoogte zijn natuurlijk), en ik heb dat blijkbaar helemaal gemist, maar ik heb een tijdje geleden opgevangen in Humo dat er redelijk wat bitcherig gedoe over en weer was—wijs!

Spinnen en dingen

donderdag 2 juni 2005 in Safari. Permanente link | 3 reacties

Een fijn halfuurtje in de tuin  doorgebracht.

Om te beginnen, die viezerik van een bladwesp kwam weer opduiken in de rozenstruik:

bladwesp, bah

en ook, de zebraspin in de ene clematis had bijna een bladluis te stekken:

zebraspin & bladluis

en ook, het klein spinnetje in de salie, eum, zit er nog altijd:

spinnetje

…maar vooral:

Tegenaria!

De Tegenaria die in het gat tussen de bakstenen zit. Om een beetje het perspectief te behouden: deze spin zit helemaal op zichzelf geplooid in een gat dat zó groot is:

lair of the giant spider

Zoals ik al zei: de aller, àllergrootste huisspin die ik al gezien heb.

Lectuur

vrijdag 3 juni 2005 in Boeken. Permanente link | Eén reactie

Ik neem tegenwoordig om 7u22 de trein aan de Dampoort. Vroeger was dat ergens na achten aan Sint-Pietersstation, en dan zat ik hoedanook met Sandra op de trein, en vaak ook met mijn baas.

Gezellig, dat wel, bijbabbelen en zo, maar tegenwoordig heb ik wel veel meer tijd, nu ik alleen zit.

Het maakt echt wel wat uit, zo’n half uurtje een boek kunnen lezen ‘s morgens en ‘s avonds, en vooral, nu ik mijn tabletpc niet meer heb en ik dus geen e-books meer lees: ik ben vast van plan om, langzaam maar zeker, door mijn backlog van papieren boeken te geraken.

Absolution Gap was al uit (teleurstellend), sinds gisteren ook First Crusader (véél te kort, het had gerust duizend in plaats van  een kleine driehonderd pagina’s mogen zijn).

Eindes en overgansperiodes en alles wat tussen die twee zweeft interesseert mij mateloos. Op school werd het allemaal zo eenvoudig voorgesteld: de val van Rome, da’s 473. Het einde van Byzantium, da’s 1453. Mat wat er gebeurde er tijdens die periodes eigenlijk met de mensen zelf, dat is pas interessant. En om daar meer over te weten te komen ben ik niet echt kieskeurig: liefst non-fictie, liefst toch enigszins wetenschappelijk verantwoord, maar fictie tot en en met stationsromanniveau is ook A-OK voor mij.

Hoe was het om in de laatste uitlopers van Byzantium in Trebizond te zitten, met Turken en Russen en Venetianen en allerlei rondom hen? En hoe was het écht in de tijd van Macbeth? Een idee van te krijgen in de boeken van Dorothy Dunnet (resp. Spring of the Ram en King Heerafter). Hoe was het om in de vroege middeleeuwen in de ruïnes van Rome te leven? Lees Llewellyn’s Rome in the Dark Ages. Hoe leefde men in de tiende eeuw in het latere Duitsland? Chelsea Quinn Yarbro to the rescue (min of meer ) in Better in the Dark, en dat het mij eigenlijk niet kan schelen dat die Saint-Germains pure bodice-rippers zijn.

En zeggen dat er nog zoveel van dergelijke verhalen ongeschreven zijn… Hoe was het in de latere VS van A toen de halve bevolking en hele maatschappijen er aan moest geloven wegens griep, nog vóór ze een Europeaan gezien hadden? Hoe was het leven in de christelijke, indo-europeaanse landen rond de zijderoute? Of, dichter bij huis: wat gebeurde er in Gent toen de Noormannen de romeinse portus binnenvielen? For that matter: wie leefde er en hoe, en hoe romeins waren ze nog, toen Amandus hier toestuikte in de zevende eeuw?

Enfin ja. Nu net begonnen aan Alan Davies’ Europe: A History. Big Picture stuff, zo ongeveer het omgekeerde van wat ik hierboven zei, maar ‘t schijnt wel goed te zijn.

links for 2005-06-03

vrijdag 3 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Echt op safari

vrijdag 3 juni 2005 in Safari. Permanente link | 3 reacties

Binnen twee weken zit ik nog eens een paar dagen op onze campus in Warschau

De brochure vertelt eenieder die het wilt weten dat le campus du Collège d’Europe de Natolin ainsi que ses deux résidences, situés au sud de Varsovie, font partie d’un ensemble de 120 hectares composé d’un parc historique et d’une réserve naturelle et servaient autrefois de palais de chasse royal—jazeker!

resto

…maar da’s allemaal niets: het belangrijkste is dat er in die 120 hectare park in midden juni ongetwijfeld allerlei beesten uit de categorie aardige beeste zullen zitten!

Ik ga alvast mijn lenzen oppoetsen en een zak batterijen voor de ringflits inpakken, want het schijnt zitten daar Muggen. Echt waar. Ik bedoel maar, het moet echt wel erg zijn als in een tekst over of all places een concentratiekamp in de buurt gezegd wordt hoe hard het leven er wel is met de volgende woorden (mijn nadruk):

Apart from the difficult conditions of life and work (in spring and summer mosquitoes were a big problem), selections in the camps were regularly organized. Sick people and children were sent by horse-drawn vehicles or by foot to Sobibor death camp.

Denk daar even over na: het was een concentratiekamp. In de tweede wereldoorlog. En ze hebben het over de muggen.

Ik stel me al gargantuaanse beesten voor, Als Duiveneieren Zo Groot, volgezogen met bloed, lui voorbijhossend. Of anders: zwermen van miljoenen beesten, de hele hemel zwart van einder tot einder!

En daarnaast natuurlijk: teken! Met allerlei ziekten, Lyme en andere! En wie weet wat nog? Spinnen misschien wel! Of allerlei pissebedden! Mijten! Hooiwagens!

update: ook nog deze gevonden… een toeristisch tekstje over een natuurreservaat, Kampinos National Park – the Pearl of Mazovian Nature. Wat lees ik in de vierde paragraaf?

The pride of the Kampinos Forest lies in its rich fauna. The number of animal species is estimated at around 16,5 thousand. The existence of over 3 thousand species has been documented up to now. Among them, there are 280 species that are objects of protection in Poland. The most numerous group is made up of invertebrates, among them especially insects. The most annoying in the world of insects are, without a doubt, mosquitoes. The numerous wet terrains here are real hatcheries for 31 species of mosquitoes.

Die Polen—precies wat ik wou te weten komen over een prachtig natuurgebied: dat het er stikt van de muggen.

links for 2005-06-04

zaterdag 4 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Medisch bulletin

zaterdag 4 juni 2005 in Kinderen, Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Louis is ziek. Hij heeft 39.2 °C, en we weten niet wat het is.

‘t Zal van tien negen niets ergs zijn, maar als het morgen nog zo erg is, dient een aromatherapiekuur zich op :)

En van gezondheidstoestanden gesproken: de meningen zijn blijkbaar verdeeld over die Tempur-matrassen: vier review, twee keer enorm negatief, twee keer enorm positief.

Nu, de klacht dat ze inzakken na zeer weinig tijd is patente nonsens: daar zijn die dingen namelijk net op gemaakt, dat ze niet inzakken zoals gewone schuimrubberen matrassen. De klacht dat ze warm en zweterig zijn vind ik ernstiger.

Ik heb (had?) de neiging om snel te zweten, en ik lig liever koel dan warm, dus als het echt zo zou zijn, zou dat al meteen een grote min zijn.

Aan de andere kant: na twee relatief warme nachten heb ik nog niet gezweet op mijn Tempur-kussen. The jury’s still out, dus.

Nieuwe poging

zondag 5 juni 2005 in Safari. Permanente link | 2 reacties

Het was vorige keer de soep ingedraaid, mijn MediaWiki-ding. Mijn hostingbedrijf was overgestapt op een ander securitymodel, en daardoor werkten allerlei dingen niet meer. Serves me right for hacking stuff.

Enfin ja. Tweede keer, goeie keer, mag ik hopen. Voorlopig op http://safari.blaffeture.net, voorlopig nog zonder veel inhoud, maar ik ga toch proberen om nieuwe foto’s dààr te zetten.

Dat wil zeggen dat ik er ook beesten op ga zetten die al lang “had”. Zoals voor vandaag deze dambordvlieg:

en deze gele strontvlieg:

strontvlieg (geel)

of deze onbekende wesp:

wesp

Enfin ja, en ook onbekende vliegenpoppen, en een onbekend vlieg-achtig ding, en een onbekende kever, en een onbekende zakjesdrager, een paar trilspinnen die me doen twijfelen of alle trilspinnen die ik heb wel allemaal Pholcus phalangioides zijn, een onbekende sprinkhaanachtige, een onbekende bij, en een stuk of drie onbekende spinnen.

Eum. Meer onbekende beesten dan bekende beesten vandaag, blijkbaar.

Leve Flickr (min of meer)

zondag 5 juni 2005 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Flickr is een groot, groot gemak.

En dan heb ik nog niet eens iets gedaan met de API… Bruno vroeg zich bijvoorbeeld af of het mogelijk was een badge te maken met de inhoud van een photoset. Ja dus:

Hiermee krijg je een lijst van photosets:

flickr.photosets.getList&api_key=[jouw API key]

En hiermee de inhoud van een photoset:

flickr.photosets.getPhotos&api_key=[API key]&photoset_id=[photoset ID]

…beschikbare groottes van één bepaalde foto:

flickr.photos.getSizes&api_key=[API key]&photo_id=[ID]

…informatie van diezelfde foto:

flickr.photos.getInfo&api_key=[API key]&photo_id=[ID]

…en EXIF-info:

flickr.photos.getExif&api_key=[API key]&photo_id=[ID]

Echt niets gemakkelijker dan dat.

Ik vraag me af wat ze bij Flickr zouden zeggen als ik ze zou gebruiken voor foto’s op mijn werk. Dingen als foto’s van studenten bijvoorbeeld. Op het ogenblik worden die galleries aangemaakt (in een afgrijselijke template) in statische html met een shareware-ding, maar dat is uiteraard hoegenaamd niet ideaal.

De Terms of Use van Flickr zijn niet zeer duidelijk:

Flickr is intended for personal use and is not a generic image hosting service. Professional or corporate uses of Flickr are prohibited.

 Als wij een Flickr-account zouden kopen voor de studenten, waarmee ze hun persoonlijke foto’s, die ze anders op hun weblog of persoonlijke website zouden zetten, en die op geen enkele wijze corporate of professional zijn, zou dat mogen?

Misschien vraag ik het best gewoon aan de mannen van Flickr. Misschien hebben ze wel een site license.

Voor de rest zijn die Terms of Use zoals vaak heel erg grappig om lezen. De copyright-regels zijn duidelijk en goed (je wordt zelfs aangemoedigd om Creative Commons-dingen te doen), maar de rest bevat bij nalezen wel een paar verrassingen:

Basisregels

  1. Je moet 13 jaar of ouder zijn om Flickr te mogen gebruiken. Mijn kinderen, volgens mijn persoonlijke inschatting, zullen zeker vanaf hun zes, zeven jaar genoeg foto’s nemen en genoeg van computers afweten om Flickr nuttig tekunnen gebruiken. What gives?
  2. Je bent verantwoordelijk voor alles wat onder je loginnaam gedaan wordt. Logisch.
  3. Je moet ervoor zorgen dat je je wachtwoord niet verliest. Logisch, ook.
  4. Wees vriendelijk met andere gebruikers van Flickr.
  5. Je mag Flickr niet gebruiken voor illegale activiteiten. Let wel: ook Chinese of pakweg Noordkoreaanse gebruikers moeten al hun lokale regels en wetten naleven, dus geen kritiek op het regime als je je account wilt houden!
  6. Flickr ontkent alle verantwoordelijkheid. Alles is uw eigen schuld.
  7. Flickr is enkel voor persoonlijk gebruik (wat “persoonlijk” ook moge zijn).
  8. Geen hacking, geen spoofing.
  9. Geen spam sturen naar Flickr-gebruikers.
  10. Geen virussen of wormen versturen.
  11. Geen lokale wetten breken (eum, zoals ze al in punt vijf zeiden, toch?)

Algemene voorwaarden

 • Flickr kan op elk oenblik ophouden met bestaan. Dan ben je al je foto’s en commentaar en watnog kwijt. Tough titties.
 • Flicr mag de Terms of Use achter uw rug veranderen. Als het om ingrijpende wijzigingen gaat, zullen ze u wel contacteren. Wat “ingrijpend” is en niet, zullen ze zelf wel beslissen.
 • Flickr kan op elk ogenblik en zonder uitleg bestaande accounts afsluiten of nieuwe weigeren.
 • Als foto’s hen niet aanstaan, om welke reden dan ook, kunnen ze die verwijderen.
 • Foto’s die op een externe website getoond worden, moeten altijd naar de foto-pagina van de site zelf linken (en niet, zoals ik soms doe, naar de originele-grootte-foto).
 • Je account zal worden afgesloten als blijkt dat je grafische elementen van webpagina’s hosted, zoals icontjes of bullets of andere niet-fotografische dingen.

Stof tot nadenken, en duidelijk voldoende reden om Flickr niet in professionele settings in te zetten.

Zouden ze geen doos verkopen, zoals Google?

Dixit

zondag 5 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Gehoord op de Zevende Dag:

Aangezien ik een vrijgezellige gezellin ben, heb ik daar tijd voor.

Goeie help. Dat is bijna even irritant als spreken over “groentjes”.

En heel goed gezegd van Van Rompuy: waarom alleen een referendum over Europa? Waarom geen referendum over de Belgische grondwet? Of over de stijging van het kindergeld? Of de daling van de belastingen?

Huhu. Iets dat ik me ook telkens afvraag.

Hoe meer mensen op een hoop, hoe dommer. “Het volk” hoeft helemaal niet geconsulteerd te worden. De dag dat een miljoen Vlaams Blok-stemmers een beslissing die mij aanbelangt zou kunnen forceren, wil ik nooit meemaken.

Disclaimer

zondag 5 juni 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Dàt is een disclaimer:

** WARNING: USE OF THIS ALPHA RELEASE MAY INFEST YOUR HOUSE WITH **
** TERMITES, ROT YOUR TEETH, GROW HAIR ON YOUR PALMS, AND PASTE **
** INNUENDO INTO YOUR C.V. RIGHT BEFORE A JOB INTERVIEW! **
** DON’T SAY WE DIDN’T WARN YOU, MAN. WE TOTALLY DID RIGHT HERE. **

Ik ben meer en meer onder de indruk van MediaWiki. Eén ding mis ik, en da’s beelden hernoemen.

Maar voor de rest: manneken dat is een wijs programma.

Een wiki-programma schrijven is hoegenaamd niet moeilijk, ik herinner mij dat ik er een paar jaar geleden één geschreven heb op twee nachten tijd terwijl ik op Louis aan het passen was toen hij in het hospitaal lag, maar om het zo proper te krijgen, met niet te weinig en vooral niet te veel features: chapeau.

Ik ga er nog een tijdje mee spelen, en er dan eens een artikel over presteren.

Safari

zondag 5 juni 2005 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Het is nog niet zeer efficiënt, voornamelijk omdat de nieuwe site redelijk leeg is voor het moment, maar het is toch al vele keren eenvoudiger dan met mijn andere website.

Vandaag minstens één reeks foto’s gemaakt waar ik content van ben, van een kraamwebspin. De Pisaura mirabilis is al een tijdje mijn favoriete spin. Het beestje heet kraamwebspin omdat ze haar eieren in een bal onder haar eigen lijf draagt tot ze uitkomen. Ik had ze nog nooit gezien met een zak eieren, alleen met uitgekomen eitjes vorig jaar, en dan passim zonder eieren in de buurt.

Vandaag was ik bij mijn ouders, en in de brandnetels in de buurt zag ik plots een grote geelachtige bal wegschieten uit een opgerold blad. Ik dacht eerst dat het een groot geel kogelspinachtig ding was, maar toen zag ik er nog één zitten, en kon ik een luidkeels yes!! niet onderdrukken: een kraamwebspin met eierzak!

Pisaura

Ze zag er eigenlijk helemaal niet uit zoals ik ze verwacht had, van alle foto’s op het internet. Veel meer gecontortioneerd, en ook wel beweeglijker dan het er uitziet:

pisaura

I’m positively chuffed.

Och ja, en voor de rest: de weelde van een echte tuin natuurlijk hé. Met beesten zo ver het oog reikt, van kleine vliegjes zó lelijk dat enkel hun moeder ze graag kan zien…

vlieg

vlieg

…tot eigenlijk niet eens lelijke vliegen, zoals deze prachtwapenvlieg (niet dat ze nu weer zó prachtig is, da’s gewoon zijn officiële naam):

wapenvlieg

…tot praktisch volledig rode HAXen:

harmonia axyridis

…en minuskuul kleine kevertjes:

kevertje

Ah, great stuff.

Lifecycle

maandag 6 juni 2005 in Weblog. Permanente link | 3 reacties

Even nakijken

1: blogs lezen: niet gedaan vóór ik er zelf één had

2: blog gestart: yep (duh)

3: stats whote: been there, done that. Niet meer.

4: become really personal: niet, denk ik, zoals die mens het zegt

5/6: faux retire + cave in: nog geen dag gemist sinds een paar jaar

7: get serious: neuh, niet echt

8: relationship: nope

9: “must” meet? nee, maar wel al een paar mensen gezien ondertussen

10: navelstaren: ja zeker?

11: weer opgeven: nope

12: heruitvinden: bof, nee zeker?

13: heeft mijn werk niet beïnvloed, tot nog toe

14: anonieme livejournal: guilty as charged

links for 2005-06-06

maandag 6 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Turkije

maandag 6 juni 2005 in Echt gebeurd. Permanente link | 7 reacties

Het is altijd fijn als een telefoongesprek begint met “maak u niet ongerust, ‘t is niets ergs”.

Enfin, ‘t is dus niets ergs en niemand moet zich ongerust maken, maar mijn vader ligt in een hospitaal in Istanbul en hij wordt één dezer dagen onder volledige narcose geopereerd.

Hij heeft normaal zo’n ding zitten, en dat is ‘s nachts losgekomen, en hij heeft het ingeslikt. En ze moeten zo’n ding bijbestellen, en dat dan onder volledige verdoving terugsteken.

Hij kan nauwelijks meer spreken, hij moet helemaal verdoofd worden en geopereerd worden, het geheel zal in een Duits privé-hospitaal gebeuren in Istanbul, maar: alles is in orde. En er is niets om ons zorgen over te maken.

Ik vermoed dat hij wel al zal gedaan hebben waarvoor hij in Istanbul moest zijn (selecties, en spreken met ministers en zo), dus tout est pour le mieux dans le meilleur des mondes imaginables. Meet my dad, Master of Deadpan.

update: blijkbaar is het ding gisteren nog toegekomen, en stond hij erop dat ze hem gisterenavond nog zouden opereren, want hij had vandaag werk te doen. Voor zover ik begrepen heb, is hij gisteren om 22u geopereerd, en vanmorgen om 8 uur of zo rechtstreeks na het wakker worden uit narcose verder gaan werken.

Ahem.

update 2: Duits hospitaal, mijn voeten ja. Het heet “het Duits hospitaal”, en ik vermoed dat het ooit wel eens van Duitsers zal geweest zijn, maar het is gewoon een (bijzonder luxueus ogend) Turks hospitaal.

Niet dat daar iets mee mis is natuurlijk, en zoals mijn moeder zei: nog een enorm geluk dat dat nu gebeurd is, in een beschaafd land als Turkije. Binnen twee weken zit mijn vader nog eens in Albanië… een mens moet er niet aan denken :)

links for 2005-06-07

dinsdag 7 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kack

dinsdag 7 juni 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Ik was zonet bijna uit dégoût naar bed getogen. Het halve internet (nu ja, een paar smaakmakers binnen de elite van de elite van de cognoscenti), doet heel erg enthousiast over Tackboard.

Bah.

Tackboard

Bah bah bah.

Ik ben erin geslaagd in te loggen, maar voor de rest lukt het me niet iets te uploaden.

Tackboard2

Van zijn o zo origineel design en de spellingsfouten tot de applicatiefouten over de volslagen trivialiteit van het ding: bah, driewerf bah.

New & improved

dinsdag 7 juni 2005 in Werk. Permanente link | 8 reacties

Het werd een beetje moeilijk werken, op het werk, met de computer waarop ik aan het werken was. Processor een beetje te traag, geheugen een beetje te weinig (alhoewel), beeldschermkaart beetje te zwak, enfin, het kon beter.

Sinds vanmiddag is het dan ook een eind beter.

Het is een Dual Xeon 3.6 GHz geworden, met 2 GB geheugen, twee 7200 rpm harddisks van 250 GB in RAID, een snelle cd– en dvd-schrijver/lezer, USB-gaten overal, firewire, een nVidia Quadro FX 4400 met twee DVI-uitgangen, etc. etc. —maar! vooral:

toetsen

een proper nieuw klavier, met een volumeknop! En met insert/home/pageup-del/end/pagedown weer in een 3×2–configuratie in plaats van de 2×3 sie ik nu op mijn klavier staan had.

Een groot gemak, meneer. Ik zal nu aan ei zo na de lichtsnelheid budgetten en rapporten kunnen schrijven

[maar serieus: het zal een groot gemak zijn dat ik zonder enig probleem tegelijkertijd Project en Photoshop en Visual Studio zal kunnen draaien]

links for 2005-06-08

woensdag 8 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Computers, bah

woensdag 8 juni 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Ik was vanavond zó nijdig op computers in het algemeen die van het wekr in het bijzonder, dat ik zelfs mijn portable niet meegenomen heb naar huis.

Het begon vanmorgen al, toen ik een bog standard XP in een bog standard Virtual PC wou installeren en ik keer op keer de dreaded ASMS-fout kreeg, ongeacht ik de virtuele CD-lezer op de virtuele primaire dan wel de virtuele secondaire controller van het virtuele toestel pootte.

Dan waren er problemen bij het aan de praat krijgen van een applicatie, die na veel 5en en 6en blijkt (a) niet graag in een directory te staan die onder een directory hangt waar een andere application pool ook baas over is en (b) eist zelf op de root van een URL te staan—dus niet www.domein.com/app, maar wel bvb. app.domein.com—waarom? niemand weet het!

En toen dat allemaal werkte, en het ding in VS.NET ook open ging, en de nodige componenten en brol geïnstalleerd waren op één computer, bleek dat het op de andere computer niet meer werkte, want daar was de solution nog verwijzende naar een situatie vóór de root verhuisd woas. En dàn was er een hele hassle over en weer met databasepermissies en dingen, en tegen dan zat ik al zó op mijn tandvlees dat ik in staat was om heelder departementen met huid en haar door de telefoon te sleuren.

Enfin. Morgen beter, mag ik hopen. Tedju.

Tweetaligheid, en afpsraken

donderdag 9 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik moet een dezer nog maar eens naar een hospitaal gaan voor onderzoeken. In Brussel deze keer.

Een wonderlijke ervaring, een afspraak proberen vastleggen.

Beginnen bellen om 8u30. Niemand thuis. 9u: een franstalig automatisch antwoordapparaat dat zijn best doet om in twee talen te zeggen dat alle lijnen bezet zijn, en dat ik “dans les plus courts délais” geholpen zal worden. Les plus courts délais blijken ettelijke minuten aan te slepen, telkens een minuutje klassieke muzak en dan een variatie op “al onze lijnen zijn bezet”.

Op den duur werd dat “wij helpen u binnen minder dan een minuut”. Twee minuten later: “binnen ongeveer een minuut”. Nog wat later: “binnen minder dan vijf minuten”. En dan plots, na zo’n tien minuten op wachtmuziekjes: een (ééntalig franstalige) dame. Die vraagt waar het voor is. Ik leg uit dat het voor un rendez-vous bij dokter K. is. Un instant monsieur, en hop: doorverbonden met een nieuwe lijn.

Zelfde procedure: wachten, excuus in het geaccenteerd nederlands en het frans, muzak, wachten, excuus, muzak… Na een tijdje: “al onze lijnen zijn bezet” en dan >klik< kiestoon.

Ahem. Ik heb een halfuurtje gewacht voor ik terugbelde. Na eigenlijk niet eens zo lang wachten kreeg ik nog een (ééntalig franstalige) dame aan de lijn, die me wist te vertellen dat mevrouw Schmierzwinkle (kan ook iets anders geweest zijn, heb de naam niet helemaal goed begrepen) er niet is, en of ik wil terug bellen.

Ik wist niet wie die dame was, maar ik wou wel eens terugbellen.

Rond de middag leef het bellen. In de vroege namiddag gaf het nummer een bezettoon. Van pakweg twee uur tot vier uur had ik een vergadering, maar rond kwart na vier had ik een derde (franstalige) dame aan de lijn, en die wist me te zeggen dat mevrouw Schwüürkling (of zo), de assistente van Dr. K, er niet was, maar dat ze me door zou verbinden met iemand die me zou kunnen helpen.

Enfin, ik had een uiterst vriendelijke (franstalige) dame aan de lijn, en ik heb alsnog een afspraak binnen twee weken.

Oef.

links for 2005-06-09

donderdag 9 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Bruudruuster

donderdag 9 juni 2005 in Televisie. Permanente link | 7 reacties

Ik dacht echt dat die bruudruuster en woestijnvis-toestanden bij Het Rad van Fortuin urban legends waren.

Blijkbaar niet: daarnet uit eerlijke schaamte weggezapt van bij Quix (het was een mens die zo zwaar aan het verliezen was dat het niet meer proper was), en net bij een nog schaamtelijker bedoening op VTM terechtgekomen.

Zó schaamtelijk dat het een ramptoerisme-effect kreeg. De tip was “in één adem”. En er stond op het bord

_ L F _
   _ N
 _ _ _ G _

Het spel was in dat stadium gekomen waar er niet meer aan het rad gedraaid hoeft te worden voor ze een letter mochten zeggen. Eén na een gingen alle medeklinkers de rij af, tot er een genie “M” raadde: 

_ L F _
   _ N
 _ M _ G _

En toen, een mens kan het niet uitvinden, hadden ze nog klinkers nodig. Ik denk dat Luc Appermont zijn eigen ogen ook niet geloofde. Iemand zei “O”: 

_ L F _
   _ N
 O M _ G _

…maar raadde niets. De volgende die een klinker moest zeggen, raadde “E”: 

_ L F _
   E N
 O M E G _

…maar ook die wist niet waar het over ging. De volgende, het Genie van de Karpaten dat de M geraden had, was helemaal in verwarring, zei al op voorhand “ik zie het niet, ik zie het niet”, had niet door dat er nog een klinken mocht gezegd worden, en probeerde het dan maar meteen te raden: “zzzz… zalf…?”

Ik zweer dat ik het Spraakwonder Uit Bilzen bijna een kransslagaderbreuk zag krijgen.

De volgende speler zat ook met wijdopen ogen te kijken naar het spelbord, en alleen omdat Luc een paar keer na elkaar zei dat hij écht nog een klinker mocht raden, zei de man ten einde raad en vertwijfeld, “A”? 

A L F A
   E N
 O M E G A

Hij kon het nóg niet geloven. Luc Appermont ook niet. En ik ook niet.

Krediet

donderdag 9 juni 2005 in Echt gebeurd. Permanente link | 79 reacties

Meneer >krchh< euuhhh, wacht hé >krkrrr< Ja! Allé ja. Euh. Meneer… Vuil?

– Vuijlsteke. Michel Vuijlsteke.

Jaja. Wacht hé… >krzzkrzzz< ja, meneer Vuil.

– Vuijlsteke.

Jaja. Vuil. U spreekt met An de telefonsite van de spaar>zrrtksch< en ik vraag u of ik u meneer Vuil vrijblijvend raad kan geven over spaarkrediet in het geval u weet dat >zrttttt< risicovolle en beursgebonden belegging niet in het wanneer zou dat u?

– Mevrouw. U hebt me een uur geleden ook al gebeld, met precies hetzelfde onbegrijpelijke verhaal. Ik heb u toen gezegd dat u morgen kon terugbellen als mijn vrouw er was. En het is Vuijlsteke.

Vuil? Teek? Euh, ja, ik ben An de telefoniste voor het mogelijk geïnteresseerd voor vrijblijvende raaadgeving.

– Mevrouw? U hébt me dat al verteld. En ik heb u ook al gezegd dat ik u geen antwoord kan geven. En u hebt een goed half uur ook al gebeld, zie ik op de telefoon. Kunt u me precies zeggen wat u wilt van mij?

Mijnheer, euh, Teker, ik ben An de telefoniste en ik zou graag een vrijblijvende afspraak…

– An. Kunt u even wachten? Ik heb ondertussen begrepen dat u een vrijblijvende afspraak wilt, en dat u met me wil spreken over sparen. Voor welk bedrijf belt u precies?

Ik ben An van de spaar raadgeving, en ik zou een vrijblijvende raadgeving willen voor het risico dat u loopt gebonden aan de beurs en cons>tskrchhsss<

– Ik vrees dat we een heel slechte verbinding hebben. Mag ik u gewoon vragen wat de uitkomst van dat gesprek zou zijn?

Euh, raad geven.

– En wat wilt u bekomen? Dat ik iets koop?

Nee, raadgeven, wij zijn enkel vrijblijvend.

– Merouw, dat geloof ik niet. Ik kan me niet inbeelden dat jullie een liefdadigheidsorganisatie zijn. Wat gebeurt er als ik jullie vrijblijvende raad opvolg?

Euh.

– Ga ik dan een krediet aan bij jullie bedrijf?

Eum. Ja, vrijblijvend.

– Mevrouw, zou het niet gemakkelijker geweest zijn als u in het begin gezegd had dat u me een spaarkrediet probeert te verkopen? Dan zouden wij elkaar veel tijd bespaard hebben, en wie weet uw verkoper ook een verplaatsing.

Jamaar, meneer Vuil het is een vrijblijvend raadgeving voor risicoloos…

– Het spijt me. Ik ben niet geïnteresseerd. En het is Vuijlsteke. Goeienavond. >klik<

Apple

donderdag 9 juni 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

‘t Is te hopen dat Quicktime wat minder crasht als Intel het hoofdplatform wordt.

Crash

Arhem.

Technorati

vrijdag 10 juni 2005 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

Ik ga dan eens kijken naar Technorati, vermoed ik. Ik heb daar al sinds jaar en dag een profiel, maar misschien per okkasie van de nieuwe beta-versie?

En dan kan ik misschien Bruno’s lead volgen en ook (nederlandstalige!) technorati tags bij elke post zetten? Als ik dan ooit eens naar een ander pakket ga, ik zeg maar iets, WordPress bijvoorbeeld?

Gnn…

Point missed

vrijdag 10 juni 2005 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Asa heeft het niet begrepen.

Microsoft brengt een update van hun MSN search toolbar uit. Asa, de man achter Firefox, zegt dat de implementatie van tabbed browsing crappy is.

Een aantal mensen in de commentaren wijzen erop dat Asa zich beter zou bezig houden met de bugs in zijn eigen product voor hij met stenen naar andere mensen gaat smijten, maar dat is volgens mij niet het punt.

Ja, de tabs zoals ze nu in die toolbar zitten, zijn (zeer) verre van perfect. Dat ligt er wellicht aan dat het om een (ongetwijfeld vieze) hack gaat. En ja, het kan (waarschijnlijk véél) beter, zelfs in Internet Explorer, getuige dingen als Maxthon. Maar het belangrijke is dat de tabs er zijn . Nog vóór IE7. Flikkeren en bugs, zeer zeker, maar Firefox heeft toch een USP minder.

En, ook bijzonder relevant: Desktop Search is echt serieus heel erg goed, stukken beter dan het magere beestje van Google, dat wel in slaap gevallen lijkt. De integratie met de desktop en Outlook is bijzonder goed, en wie had ooit gedacht dat IFilters ooit nog eens sexy zouden zijn? Nieuw bestandformaat? Gewoon zo’n IFilter schrijven en het wordt meteen ontsluitbaar voor MSN Desktop Search: ik kan nu bijvoorbeeld al seamless zoeken in de IPTC-informatie die in mijn RAW-files van de Nikon zitten.

En het aller– allerbelangrijkste volgens mij: bekijk de tijdslijn. De eerste MSN Toolbar, in maart 2004, was niet veel meer dan een (zeer) zwakke kloon van Google Toolbar. De MSN Toolbar Suite 2.0 die in beta uitgebracht werd midden december 2005 kon net zo goed een nieuw product zijn en was al meteen zeer goed. Na een relatief korte beta kwam MSN Search Toolbar with Windows Desktop Search uit, en die was gewoon nóg stukken beter Ze deden er zelfs heel erg on-Microsoft-achtige dingen in, zoals toelaten dat de internet-search door om het even wie (ook bijvoorbeeld Google) afgehandeld werd, of er een myriade aan geek-only features in steken. En een paar weken na de eerste release-versie, is er nu een versie met tabbed browsing.

This is not your dad’s Internet Explorer: het gelobotomiseerde Internet Explorer-team is weer wakkergeschud en heeft een serieuze talent-injectie gekregen. And there’s more where that came from.

Er is nog veel ruimte voor verbetering, zeer zeker. Mannen als Asa en ongetwijfeld de overgrote meerderheid van de Slashdot-crowd zullen zich daar schamper meesmuilend op blind staren.

Maar het is nooit een goed idee om Microsoft te onderschatten. Het heeft lang geduurd, maar ze zijn denk ik in Redmond wakker geschud.

Vae victis.

Start

vrijdag 10 juni 2005 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Nog zo’n ding dat in diezelfde richting van betcha ya didn’t see this coming gaat:

Myw3b1

Vraag mij af hoe het nog zit met Googles pogingen in diezelfde zin.

Myw3b2

links for 2005-06-10

vrijdag 10 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Ochtendstond

zaterdag 11 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Het is nog geen halftwaalf en ik heb er al een gevulde morgen op zitten… dat vroeg wakker worden heeft zijn voordelen.

Eerst naar de apotheker om medicamenten voor onze jongste gegaan (hij heeft och here een bronchitis), dan afgesproken met Dirk om naar de website van onze wijk te kijken volgend weekend, en dan naar de Fnac van webloggerken-kijk gaan doen (zie ook alhier, en het moet gezegd: het zag er een bijzonder ondankbare plaats en taak uit), ook in de Fnac mijn vader’s vaderdagcadeaus gaan halen die ik bij zijn verjaardagscadeaus kon voegen die hij nog niet gekregen had wegens in het buitenland, en dan mijn portefuille leeg gaan kopen bij de kaaswinkel.

We hebben thuis ook de zak met kleine legoblokjes uitgehaald, en ik heb met Zelie een gevangenis omgetoverd tot een gevangenis-met-dak, en haar onderwijl de principes van het sterke-muren-maken proberen diets maken—blokjes over elkaar laten gaan op de hoeken, zodat de muren niet loskomen, dat soort dingen.

En nu is het Trooping The Colours op de BBC.

En straks gaan we naar mijn ouders, de kaas opeten.

En morgen gaan we naar Oudenaarde voor feest.

En volgende week zit ik van woensdag tot vrijdag op onze campus in Polen.

Mijn boeiende leven, aflevering 1268 😀

Fnac (nog)

zaterdag 11 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Daarjuist voor de tweede keer vandaag naar de Fnac geweest. Sandra was haar sacoche thuis vergeten, en ik moest ze gaan brengen.

We hebben allemaal boeken gekocht, van Thorgal voor Sandra en van cadeaus voor Sandra’s vader, en drie boeken (Dieren, Heksen en Feeën, De Wereld van de Fantasie) voor de kinderen.

En ik heb op de valreep kunnen beletten dat we dat Da Vinci Code-misbaksel hadden gekocht als cadeau. Het is uiteindelijk Bryson’s Short History of Nearly Everything geworden.

Veel beter.

links for 2005-06-11

zaterdag 11 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Schrijven

zaterdag 11 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Er is één ding goed aan het feit dat mijn Tabletpc wachtende op vervanging is: dat ik weer meer met de hand schrijf.

Ik heb altijd een afgrijselijk geschrift gehad, maar ik schrijf tegenwoordig wel heel graag, vreemd genoeg. Sinds een paar jaar doe ik dat met verscheidene goeie pennen in Moleskines die ik (al jaren) op tinternet bij Mojo haal. [Maar als ik hoor dat ze ook in Gent verkocht worden… dringend gaan kijken en een voorraad inslaan!]

De pennen die ik gebruik zijn ten getale van twee: een Lamy Persona die ik in 2002 voor mijn verjaardag gekregen heb van de hele familie…

Lamy

 en een Parker waarvan ik me de naam niet meer kan herinneren en die op mijn werk ligt:

Parker

[Daarnaast heb ik twee pennen die ik niet gebruik wegens te zwaar, en ook wel wegens vrees ik te duur: twee pennen die ik, geloof het of niet, gevonden heb: een (echte, oude) Mont Blanc 149, op de grond gevonden in de Universiteitsstraat, en een andere Mont Blanc, voor zover ik zie met een serienummer en in massiefachtig goud en/of platina, met ruimte voor personalisering maar zonder naam op de cartouche, en kennelijk vele jaren oud. Ik durf niet te bedenken hoeveel die dingen kosten, in ieder geval meer dan ik er ooit aan zou uitgeven, en als iemand ze zou verloren hebben, respectievelijk twaalf en negen jaar geleden: laat het maar weten.]

Maar de twee pennen die ik heb, gebruik ik dus wel. Nu meer dan ooit, sinds de Tablet dood is. En het moet gezegd: het is een onbeschrijflijk sensueel gevoel, met een vers gevulde pen op een well-worn Moleskine te schrijven. Echt serieus.

Belgische blogosfeer

zondag 12 juni 2005 in Weblogs. Permanente link | 4 reacties

Wie zich geroepen voelt: rep u naar Loic Le Meur’s website en update zijn wiki-pagina over de Belgische blogosfeer. Ik was eraan begonnen, om te constateren dat ik erigenlijk niets van afweet

En trouwens: ik zie dat ik niet de enige ben die soms eens last heeft van comment spam, bah.

Zelie spreekt

zondag 12 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Zelie kwam daarjuist out of the blue aanzetten met haar versie van het mater semper certa-principe:

Eigenlijk vind ik dat zo grappig dat de kindjes uit de buik van mama komen en dan Vuijlsteke moeten heten: ze komen toch niet uit de buik van papa? Het zou toch beter zijn als ze dezelfde naam hebben als mama?

Tja.

Wordpl@y

zondag 12 juni 2005 in Weblogs. Permanente link | Geen reacties

Look ma, how clever. Om het (min of meer) met de woorden van Molly Holzschlag te zeggen:

Now some folks seem to get upset when memes like this emerge, claiming that it’s an “in” joke and so on. In many ways, that complaint is accurate, but I hope people can see why this sort of thing is so much fun, and not only for speakers, but for the audience as well. I’ve noticed that whenever conference speakers bond, they are able to provide a far more unified and relevant experience for delegates, as well as help to smooth out rough spots or modify the direction more easily as we will compare notes on audience skill level and so forth. Also, this sort of thing isn’t limited to just speakers, but delegates get involved too, just like the UI9 photo meme. At the risk of over-using my word, despite that this fun might appear to be very ego masturbatory, it’s all done with good intention.

Ons kent ons kent ons kent ons.

links for 2005-06-12

zondag 12 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Louis tekent

zondag 12 juni 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Louis is een ongelooflijk goeie tekenaar.

Zoals veel van de dingen die Louis doet, is het nooit duidelijk dat hij het kan tot we het hem zien doen: zolang hij het niet in zijn opinie goed genoeg kan, zegt hij gewoon “ik kan dat niet”.

Fietsen? Ik kan dat niet—tot we hem zagen rondrijden op twee wielen.

Schilderen? Ik kan dat niet—tot we zijn zwartepietenhoed zagen vorig jaar: prachtige kleuren, véruit de allerbeste hoed van de eerste kleuterklas, en zelfs in de derde kleuterklas zijn er nog veel die het niet zo goed konden. Zelfde verhaal met zijn schilderij van een huis onlangs: de andere kinderen deden zomaar wat min of meer rond de lijntjes, en Louis heeft een echt huis getekend, met ramen en een deur en alles. En in mooie kleuren, waar de andere kindjes gewoon maar wat aanmodderden.

huis

Tekenen? Ik kan dat niet—tot niet zo lang geleden deed hij inderdaad maar wat krabbels.

En dan is hij plots op een heel vreemde manier beginnen tekenen. Voorbeeld: bloemen. Voor het kaartje van Zelie gingen we allemaal bloemetjes tekenen. Louis’ eerste poging:

Bloemen

Of hij nóg bloemetjes zou kunnen tekenen? Zeker:

Bloemen

Ik vind het héél erg mooie bloemen, maar zou hij er eens een paar kunnen tekenen in verschillende kleurtjes? Tuurlijk dat:

Bloemen in kleurtjes

En toen had ik het door: het is alsof hij eerst een tekening in zijn hoofd componeert, en die dan gewoon op papier zet, in één lijn. Als je hem ziet tekenen, is het ook zo: hij houdt zijn stift als was het een scalpel vast, afwisselend en zonder onderscheid in zijn linker– en zijn rechterhand, en hij aarzelt gewoon niet.

Hier, en deux temps trois mouvements—bergen, en een bloemetje, en een klein slangetje, en balonnen:

Bergen, en een bloemetje, en een klein slangetje, en balonnen

Of deze schildpad van zo’n boekje “leren tekenen in vijf stappen”. Hij heeft het thumbnailtje op de achterkant bekeken en gewoon in één keer afgetekend:

Schildpad

En er komen de vreemdste dingen uit: een dinosaurus met een eend op zijn hoofd bijvoorbeeld. Of een dikke dinosaurus met vijf poten en een staart:

Een grote dinosaurus met vijf poten en een staart

Of deze—een meneer met een hoed op met muizenoren:

Een meneer met een hoed met muizenoren

Ik kan me nota bene niet herinneren dat Louis ooit kopvoeters getekend heeft.

De oogst

maandag 13 juni 2005 in Safari. Permanente link | 4 reacties

De oogst van vandaag: niet veel foto’s, maar wel veel nieuwe beesten.

Om te beginnen een krabspin (denk ik) die een vliegachtig iets aan het opvreten was:

krabspin

…alsmede een vreemd wantsachtig beest:

wants

…hieronder in een denk ik vervellende vorm:

moulting?

Ook wel fijn; een echte Philodromus emarginatus (denk ik) in de rozen bij ons:

spin

Minder fijn: een dikke vette mug:

mug

…maar bovenal, een zeer fijne Dysdera crocata (ben ik bijna zeker):

spin

Check out die kaken:

spin

Enfin, en dan nog zo’n zichzelf oprollend beestje, vieze bladluizen, een grote Linyphia, nog wantsachtige beesten, vreemde dwergcicaden op een stervende citroenmelisse, en een paar vliegen natuurlijk, en een grote sluipwesp, enfin, your average Sunday afternoon achter het fototoestel.

Zagerij

maandag 13 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Pretty weird: de trein zit vanmorgen zo vol als een ei. ‘t Is nochtans de gewone 7u22, en de scholieren zijn niet echt in groten getale uitgetrokken…

Naast mij zitten twee ambtenaren met een “Een dag aan zee”-ticket, misschien hebben ze in Antwerpen de één of andere actie op het getouw gezet of zo?

Drukke dag vandaag op het werk in het vooruitschiet. The usual, maar daarnaast ook: ik ga niet naar huis vóór ik met Visual Studio via het VPN aan de ontwikkelservers geraak. Zowel aan die in het serverkot als aan die die Virtual-PC-gewijs op mijn desktop draait. Dat eerste zal zo geen probleem zijn, maar dat tweede houdt in dat ik die server nog geconfigureerd en draaiende moet krijgen vandaag.

En ook: ik hoop dat ik niet ziek val. Ik heb al sinds zaterdag keelpijn, daar is vanmorgen hoofdpijn bij gekomen, en sinds op de trein ook hoesten. Zo’n pijnlijke hoest, half droog en half met slijmen. Met van die slijmen die een ongezonde groene kleur hebben en de zoete weeë geur van ziekte hebben.

Which, you know, kinda sucks.

 

Niet homofoob

maandag 13 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Allez dan:

Your data suggest little or no automatic preference for GAY PEOPLE relative to STRAIGHT PEOPLE

Fijn om weten dat ik niet meer bevooroordeeld ben dan ik denk: Sexuality Implicit Association Test.

update: wie deze test zou doen en zou blijken niet te zijn wat hij/zij denkt te zijn: de test heeft denk ik niet zoveel te maken met wat je zelf denkt, maar meer met wat je onbewust denkt, bijvoorbeeld naar aanleiding van opvoeding en voorgeschiedenis.

De manier waarop dat gebeurt is dat er eerst gekalibreerd wordt: je moet met twee toetsaanslagen trefwoorden en beelden zo snel mogelijk, dus bijna instinctief, klasseren als “goed” of “slecht”. Dan moet jet hetzelfde doen met “homosexueel” en “heterosexueel”. En dan komt het echte werk: je moet trefwoorden klasseren als “homosexueel of goed” dan wel “heterosexueel of slecht”, en daarna “homosexueel of slecht” en “heterosexueel of goed”.

Met andere woorden, als je “disgusting” te zien krijgt, moet je in het voorlaatste geval de knop voor “heterosexueel of slecht” duwen, in het laatste geval de knop “homosexueel of slecht”. Als je “excellent” ziet, moet je in het voorlaatste geval de knop voor “homosexueel of goed” duwen, in het laatste geval de knop “heterosexueel of goed”.

Het lijk me een redelijk simpele manier om te kijken of je “homosexueel” instinctief meer met “goed” dan wel “slecht” associeert.

Het resultaat zegt dan ook niets over het al dan niet een voorkeur hebben voor de ene of de andere, maar wel over al dan niet een automatische voorkeur hebben.

Krieep

maandag 13 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Mijn stem is weg.

Mijn hoofdpijn daarentegen niet.

links for 2005-06-13

maandag 13 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Fantastisch

dinsdag 14 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik ben ziek.

Griep of zo, of bronchitis, of wie weet wat: misschien één van de ziektes die de kinderen misschien wel gehad hebben en betrapt van één van de andere kinderen op school, of misschien gewoon iets dat ze doorgegeven hebben—ik zou niet weten waar ik het anders vandaan heb.

Normaal gezien zou ik gewoon verder naar het werk gaan, en dan wel zien hoe het uitdraait: in het slechtste geval is het pakweg binnen ne dag of twee niet verbeterd, en tegen dan is het toch bijna weekend.

Probleem is nu dat één van de symptomen is dat ik niéts meer kan uitbrengen behalve piepgeluidjes. En dat ik woensdag (morgen dus) in Polen geacht ben te vergaderen met allerlei mensen.

Dus dan maar besloten om thuis te zitten vandaag. Zien of het verbetert als ik rustig blijf, niet in de tocht zit, en misschien straks een warm citroensap met honing tot mij neem.

Blog dinner Gent

dinsdag 14 juni 2005 in Weblogs. Permanente link | Eén reactie

Czech it out. Allen daarheen.

links for 2005-06-14

dinsdag 14 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

O tempora

dinsdag 14 juni 2005 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

Daarnet gehoord op Star Academy:

“Ik hou van madammen met nen bontjas”, was da nie van Herman (sic!) van het Groeneweid (sic!) of zoiet?

Good grief.

Voor zover ik begrepen heb, zit er daar nu nog één jongen en drie meisjes. Minstens twee, en misschien wel geen van de drie meisjes, wisten dat Madammen met een bontjes van Urbanus was.

Eén ervan zei iets van

Was da nie van zo nen ouden? Is die nie al dood?

Een technische diskwalificatie dringt zich op.

Podverhofstadt

dinsdag 14 juni 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Kijk kijk, de premier heeft een podcast.

Podcasting has well and truly jumped the shark.

No—I kid, I kid. Ik zie er het nut en het gemak wel van in. ’t Is al lang goed :)

Natuurlijk

dinsdag 14 juni 2005 in Safari. Permanente link | Eén reactie

Ik was bij wijze van lichaamsbeweging vandaag een paar keer uit mijn zetel gegleden en naar onze koer getrokken met het fototoestel. Veel zon buiten, en dus maar eens besloten een paar foto’s van klein grut te nemen zonder ringflits, op f/11 in plaats van de normale f/22.

Miserie met mijn normale f/22 – 1/500 – 200 iso – ringflits is namelijk dat

 1. de lens is veel minder scherp is dan op f/11
 2. alles staat té veel in focus, ‘t is te zeggen de depth of field is onnatuurlijk
 3. de schaduwen zijn veel te scherp met die ringflits, en er zijn er twee
 4. de achtergrond wordt onnatuurlijk donker, en de voorgrond staat veel te licht

Eigenlijk zou ik idealiter ofwel een ringflits willen vinden die minder licht geeft (ik zet hem nu al op 1/4 kracht, en dat is nog teveel in de grote meerderheid van de gevallen), ofwel een manier vinden om mijn D70 aan sneller dan 1/500 foto’s te laten nemen als de ringflits erop gevezen zit.

Ik weet dat ik zou kunnen werken met filters, en met allerlei afschermmethodes op het licht, en al vind ik het toch maar behelpen: ik vrees dat ik er toch zal moeten aan geloven. Want het begint me echt tegen te steken, de onscherpte en het teveel aan contrast.

Enfin ja.

De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven, wegens niet genoeg licht, en soms te weinig scherptediepte, maar bon. Presenting without any further adieu—mijn goede vrienden de Saltici scenici. Op een munttakje, met een vlieg in de palpen:

zebraspin

en een beetje later, op mijn vinger:

zebraspin

Geef toe, serieus schattige beestjes, springspinnen. Deze is er één die ik tegenwoordig overal tegenkom:

springspin

En natuurlijk, het kan ook niet anders: ik had weer pech. Het is dus altijd zo dat als je ergens naartoe gaat met één soort materiaal, je altijd dingen tegenkomt waarvoor je het andere materiaal nodig hebt.

Case in point: een serieus geval van nature orange in mandible and segment. Ik verzette een plastiekzak, niet echt meer verwachtende dan een pissebed of twee, een duisendpoot of twee, en een klein spinnetje of vier, vijf.

Wie schetst mijn verbazing als ik precies vind wat ik verwachtte, maar ook meteen één duizendpoot een andere zie aanvallen, iets dat echt wel riep om een scherpere foto:

duizendpoot

Wonderlijk om zien: knippe! en dan gewoon het spartelende beest vasthouden tot het gif zijn werk doet.

En behalve dat: een nieuwe lichting zweefvlieglarves op de rozen, en dat het geen moment te vroeg is, want de bladluizen teelden weer welig:

larve

Ero

woensdag 15 juni 2005 in Safari. Permanente link | 4 reacties

Miljaardegodverdju.

Al-tijd hetzelfde. Dan ben ik bij mijn ouders en heb ik voor één keer niet mijn fotogerief mee en alleen mijn klein grut: zit daar toch wel een Ero aphana zeker?

Een spin die ik nog nooit gezien had, die wel bijzonder mooi moet zijn in macro, maar die met een gewoon fototoestel maar meh is:

Ero aphana

Het beestje is een spinnendoder, en het heeft een vreemd achterlijf met allemaal funky uitsteeksels erop.

Zelfs de beste foto die ik ervan heb, trekt nog op niets:

ero aphana

Stom, stom, stom.

Ik ga alvast al mijn batterijen opladen, en extra batterijen meenemen voor de ringflits in Polen, dat het mij daar niet overkomt.

Reis

woensdag 15 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Vroeger was dat altijd een hele belevenis, op reis gaan.

Nu? Een vers hemd in mijn rugzak, twee onderbroeken, toiletgerief, medische parafernalia, computer, een paar DVD’s, een goed boek, en mijn treintiketten ingepakt. Ander uurwerk aangedaan (één met alarm, een mens weet nooit). En dan straks met de trein naar Brussel Nat Luchthaven, tiketten voor de vlieger oppikken, en hopla.

Het enige vervelende is dat ik met mijn fotomateriaal op stap ben: twee flitsers, een statief, een roedel lenzen. Maar het moet, want er moeten foto’s gemaakt worden voor de website. Zucht.

links for 2005-06-15

woensdag 15 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Dan liever bladluizen

donderdag 16 juni 2005 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Trouwens: de schade aan die bladeren van gisteren komt van deze smeerlappen denk ik:

Vurte beesten

Degoutante beesten. Half de appelboom is aangevreten.

Meeting!

donderdag 16 juni 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Na bijna een dag vergaderen: de linkerkant van de veraderzaal:

Meeting

En godver nog maar vier niet-mieren gezien:

 1. een huisspin in een denachtig iets
 2. een andere huisspin op de drempel van het rectoraat
 3. een dooie zwarte kever aan de ingang van de kantine
 4. een dooie snuitkever op dezelfde plaats

Redelijk zwak.

Timing

vrijdag 17 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Hoe kan ik het zo goed timen?

Ik stap van de trein, mijn stem is weg, en ik heb er een ontsteking voor in de plaats gekregen.

Tempora, mores

zaterdag 18 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Two more beers for our friends!

Oh I couldn’t possibly.

Oh you must have a drink on us.

Well, if you insist, I’ll have an absinthe. Frappé.

Europa

zaterdag 18 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Vurte Blair.

Vurte Balkenende.

Bah.

Degoutant.

links for 2005-06-18

zaterdag 18 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | 5 reacties

Who?

zaterdag 18 juni 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Dr. Who returns to BBC 1 at Christmas!

David Tennant! Hoezee!

[lapidair, ik weet het, maar wegens nog altijd niet zo goed]

[ai pijn]

My hero

zondag 19 juni 2005 in Safari. Permanente link | 4 reacties

Ladies & gents, meet my new best friend:

weps

…een klein wespje (vermoed ik), dat één voor één terwijl ik keek bladluis na bladluis vastgreep en wegvloog, wie weet om er wat mee te doen.

weps

Dooddoen, mag ik hopen. I’ll settle for parasiteren, dat ze langzaam doodgaan, de viezeriken.

links for 2005-06-19

zondag 19 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Waterwijk

zondag 19 juni 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Voeten in de aarde, tjaha. Na een afwezigheid van enige maanden is de website van de Waterwijk weer on-line. Ik had noch goesting noch inspiratie om meer te doen dan er nu staat, en dat is: een geknipte en geplakte versie van een geTeleport Pro-de versie van de oude site, die mijn vorige werkgever “verloren” is geraakt, rond een WordPress gezwierd.

Redacteuren zijn Dirk en Luc, haha, ik maak er mij gemakkelijk van af!

Mijn petekind

zondag 19 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties


P1010017
Originally uploaded by Lec.

Hoezee! Flickr is toch zo’n enorm groot gemak, en is het niet ongelooflijk hoe rap sommige kinderen veranderen?

Zelie, voor zover ik dat als betrokken partij kan inschatten, heeft langzaamaan krullen gekregen en die zijn dan weer verdwenen, maar ze is eigenlijk voor de rest nooit echt ingrijpend gewijzigd van uiticht, in dat ze van jaar tot jaar herkenbaar bleef.

Felix is één van die kinderen die onherkenbaar veranderen.

Kinderen en dood

zondag 19 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties


Sawflies
Originally uploaded by Michel Vuijlsteke.

Ik heb Louis (4) en Zelie (6) vandaag een harde levensles gegeven in het doden van beesten.

Ze mogen geen beesten dooddoen van mij, zelfs geen mieren, op twee uitzonderingen na: muggen en zaagwesplarven.

Maar dan moet het wel rap gebeuren, en dat het niet om te lachen is. Kijk, zó: SCRUNTCH tussen twee stenen, VIEZE BEESTEN die verdomme MIJN PLANTEN OPVRETEN en dat het SCRUNCH KRCHCH niet lang meer zal duren AAARGH TAKE THAT YA FILTHY BASTARDS!

Ahem.

Klein kind dat ik ben

maandag 20 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Oooo ik ben een slechte mens…

tienduizend

Tienduizend commentaren, proficiat!

Op dit weblog worden ze niet doorlopend genummerd, maar een snelle natelling vertelt me dat aan 6913 zou zitten. Pfuh. Niet moeilijk, als de helft vragen om een japanse naam of een chinese naam voor een tattoo

Rob VTM

maandag 20 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Goodbye & good riddance. Vanoudenhoven naar VTM. Fijne zaak: een mens die ik al een tijd niet meer afkan naar een zender die ik enkel per ongeluk bekijk.

The usual disclaimers apply, uiteraard: dat die brave mens ongetwijfeld een sympathieke mens is in ‘t echt, proper gewassen vaak, goed voor huisdieren en met kinderen, vrienden en kennissen die hem appreciëren zo ver het oog reikt—maar ik moest echt wurgen als ik hem de laatste jaren op den televies zag.

Altijd dezelfde shtick; altijd dezelfde voorgewende-of-toch-niet-incompetentie-of-is-het-stunteligheid, en akoord het heeft een paar keer goeie en fijne tv opgeleverdn lmaar godvernonde dat werkte op den duur op de zenuwen.

Kcheh.

links for 2005-06-20

maandag 20 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

En nu nog tijd vinden

maandag 20 juni 2005 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Ik heb een paar beesten geïdentificeerd gekregen en gepost op mijn nieuwe tuinsafari-site (Passaloecus gracilis, Trichius zonatus, Grammoptera ruficornis), maar het is verdorie nog niet gemakkelijk om er tijd voor te maken.

Gneh.

VPN

maandag 20 juni 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Ik ben absoluut bijzonder content van het VPN waarlangs ik nu aan het werken ben.

Ik weet dat het me eigenlijk niet meer zou moeten verbazen, maar na al die jaren blijft het mij iets doen: ik ben op dit eigenste ogenblik draadloos verbonden vanuit mijn bed met de router beneden, die dan weer met een draad aan een andere router vasthangt, die dan via een kabel over het internet vpngewijs tunnelt naar ons netwerk op het werk.

Akkoord, het is niet echt altijd flitsend snel te noemen, maar toch: magisch, magisch, magisch.

ISSN

dinsdag 21 juni 2005 in Weblogs. Permanente link | 7 reacties

Vreemd.

Ik heb er één (ISSN 1780–1338);

En Bruno heeft er één (1781–4243):

(Nee, niet dat die streepjescodes er toe doen, maar geef toe dat het er professioneel uitziet :)

Maar Ine krijgt geen ISSN.

De truuk was, denk ik, om ons weblog voor te stellen als een electronische publicatie met een zekere regelmatige periodiciteit en een zekere geschiedenis. Zowel Bruno als ik konden aantonen dat onze “publicatie” al jàren zeer regelmatig “gepubliceerd” werd.

Als ik me niet vergis is het ook zo dat de naam van de publicatie verbonden is aan het ISSN, dus als dit hier niet meer “Tales of Drudgery and Boredom” zou heten, zou ik een nieuw ISSN moeten aanvragen, en idemditto als Bruno’s ding niet meer “volume12” zou heten.

Ik begrijp niet waarom Ine er geen krijgt. Zij heeft even aantoonbaar even lang en even regelmatig een electronische publicatie als Bruno of mezelf. En ze schrijft zeker beter dan mezelf, en wàt ze schrijft is zeker meer magazine-achtig (for lack of a better term) dan wat ik neerpoot, dat eigenlijk meer het midden houdt tussen stream of consciousness en dagboek en notablok.

De klassieke tekst is natuurlijk Joe Clark’s ISSN for weblogs, maar eens ze nee gezegd hebben, is het vrees ik vaak moeilijk om zo’n administratie op een ander gedacht te brengen…

For what it’s worth—ik stuurde deze aanvraag op 25 september 2003 naar de dame bij issn@kbr.be:

Madame,

Est-il possible de recevoir un ISSN pour ma publication?
 
Données pertinentes:
 
– Titre: “Tales of Drudgery and Boredom”
– Publié quotidiennement depuis juillet 2002
– Langues de publication: Néerlandais, Anglais, Français
– Support: uniquement électronique
– Adresse web: http://blog.zog.org
– Editeur: Michel Vuijlsteke
– Place de la maison d’édition: Sint-Katelijnestraat 14, B-9000 Gent
 
Mes coordonnées:
    Michel Vuijlsteke
    Sint-Katelijnestraat 14
    B-9000 Gent
    courrer électronique: issn@zog.org
 
En attendant une réponse de votre part, je vous prie d’agréer, Madame, l’expression de mes sentiments les plus distingués.

Daar kwam op 23 oktober 2003 dit antwoord op:

Monsieur,

Le numéro ISSN pour votre publication électronique “Tales of Drudgery and
Boredom” est 1780-1338. 

Salutations distinguées

…en daarmee was de kous af.

Kijk, was ik nu Luc Van Braekel, ik zou nog even gewacht hebben met deze entry, ik zou de mensen van het Belgisch Nationaal Centrum ISSN in de Keizerslaan gebeld hebben en om verduidelijking gevraagd hebben, dan zou ik eventueel een advokaat die er iets van weet gecontacteerd hebben, Ine ook gecontacteerd hebben om te vragen wat ze precies gevraagd heeft, en dat alles in een interessante en gestructureerde post geschreven hebben, met een uitleg van wat ISSN is en dergelijke erbij, en onderaan een call to action als er reden toe zou zijn.

Allez ju, als iemand zin heeft om hier in te graven: zo moeilijk kan het niet zijn toch? Luc? Standaard?

links for 2005-06-21

dinsdag 21 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Spinnen en dingen

dinsdag 21 juni 2005 in Safari. Permanente link | Eén reactie

Een tijdje geleden zat er een duts van een spin in huis bij mijn ouders: hetbeestje, hetzij een huismuursluiper (Scotophaeus scutulatus), hetzij een stalmuursluiper (Scotophaeus blackwalli), zag er vreselijk lethargisch en redelijk uitgedroogd uit.

Ik heb het gefotografeerd en dan voorzichtig laten zitten waar het zat, met een paar druppels water en een paar zieltogende muggen in de buurt (tja, wat moet een mens doen?), maar ik vrees dat het er niet doorgekomen is.

Toen ik een paar uur later kwam kijken, zat het beest er nog altijd, in elkaar gedoken, en dat achterlijf zag er niet echt gezond uit:

Ik vrees dat het beestje op sterven na dood was. Maar goed, vandaag zag ik, ook bij mijn ouders, deze spin zitten. Zou dit ook zo’n Scotophaeus zijn?

Heeft zo ongeveer hetzelfde uitzicht, maar dan wel roodbruinachtig van kleur. En met een verre van uitgedroogd achterlijf, duidelijk:

Wat er ook van weze, in alle opzichten een prachtig beest:

Minder aangenaam om zien, maar wel één van die dingen die ik nooit had durven hopen mee te maken behalve op  National Geograpic of in De Boekskes:

spinnendoder

Een spinnendoder, ‘t is te zeggen een wesp die spinnen verdooft (den duts hierboven is niet dood!), er eitjes in pompt, en het slachtoffer dan van binnenuit laat opvreten.

Not. Very. Nice.

No shit…

dinsdag 21 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

De Metro is helemaal au fait met de laatste hippe games!

Oh really?

Hospitalen, hospitalen

woensdag 22 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

’t Was alweer lang geleden (enfin ja, niet echt), maar vandaag was het nog eens hospitalendag.

Niet meteen veel bijgeleerd, behalve dat het begin augustus nog eens van medische expertise is, dat niet alle specialisten noodzakelijk dezelfde opinie hebben over eenzelfde geval, en dat ik moet beslissen of ik me nu laat opereren of niet.

Eén optie is dat ik me nu laat opereren tegen de pijn, bijvoorbeeld door mijn wervelkolom open te laten krikken langs mijn borstkas en in het vrijgekomen gat de stukken kapotte dan wel ontbrekende wervels te vervangen door een stuk van mijn eigen dijbeen.

Een andere optie is dat ik wacht tot het absoluut noodzakelijk is, hetzij omdat het meer en meer keer per week ondraaglijk veel pijn begint te doen, voor langere en langere periodes, hetzij omdat ik een catastrophic collapse tegenkom. Ik moet zeggen dat ik een aantal zeer verkwikkelijke foto’s van geïmplodeerde ruggengraten en verdesteleweerde stukken titanium gezien heb, maar toch: niet meteen veel zin om me nu al te laten open leggen als ht niet écht noodzakelijk is.

En dan is er ook nog de vraag-urologie, om het kies te stellen: wil ik een bionische blaas met een afstandsbediening (not kidding here, wish I were :), of blijf ik leven op de rand van blaasontsteking, met de dwingende nood minstens een liter of vijf-zes per dag te drinken, en geen mogelijkheid om meer dan een dag zonder, ahem, mechanische hulpmiddelen door te brengen?

Aan de ene kant ben ik al lang content dat ik geen incontinentie heb (kan me inbeelden dat soggy diapers bijvoorbeeld in dit weer niet meteen het aangenaamste kledingsstuk zijn), maar aan de andere kans is het omgekeerde van incontinentie, blijkbaar, zeker op mijn leeftijd, hoegenaamd niet aan te raden, wegens gegarandeerd nierproblemen, en watnog.

Enfin ja, ik vermoed dat het wel in orde zal komen. Denk ik toch.

Lobster Boy

woensdag 22 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ah ja: tegen dat ik terug was uit de hospitalen in het Brusselse, was het niet meer de moeite om naar Brugge te traipsen, dus ben ik maar (woensdagnamiddag!) bij de kinderen in de tuin bij mijn moeder gaan zitten.

Mét een boek in de hand, de mouwen opgesloofd, het hoofd ontbloot, en zónder zonnecrème of parasol. Living on the edge!

Enfin ja. Mijn rug is tenminste niet verbrand, ’t is alleen een stuk van mijn gezicht en mijn voorarmen. En als ik op het werk naast mijn vader ga staan, valt het niet zo op: hij ziet er niet zozeer rood uit dan wel een vreemd soort combinatie van fluorescerend, dieprood, en bijna blauw.

Beschermingsfactoren zijn voor pussies.

links for 2005-06-22

woensdag 22 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Accessibility

woensdag 22 juni 2005 in Internet. Permanente link | 39 reacties

Ik meen me te herinneren dat ik dat al ooit eens vroeger had gezegd, maar Roel bij Blindsurfer is just what the doctor ordered.

Toen ik maandag las dat Veerle uit haar Stokke-stoel viel toen ze naar de website van Deinze keek en de competentie van Blindsurfer in vraag trok, had mijn eerste reflex eigenlijk moeten zijn dat door te sturen naar Roel.

Blijkt dat hij het ook gelezen had, en uitgebreid in zijn pen is geklommen. Uitstekend. En zwaar aan te raden. En, mag ik wel zeggen: internationaal zwaar aan te raden, want tenzij ik me zeer zwaar vergis (en dat doe ik in deze denk ik niet ), wordt hier nergens ter wereld bij al die designers-onder-mekaar-kliek ernstig over gesproken.

Ga allemaal de tekst van Roel lezen, en ik mag hopen dat hij er een stapel uitnodigingen voor internationale designcongressen door krijgt.

Zou eigenlijk best wel grappig zijn, dat zo iemand van bij ons een paar massaal zware knuppels in het hoenderhok van ons-kent-ons-internet-designers zou smijten. Een wereldje dat al twee jaar lang zit te circle jerken op unordered lists en semantische code en triple A en WAI en watnog…

Alhoewel, eigenlijk, nee: niet juist. De screen readers zijn het, die in fout zijn.

Ahem.

Disregard previous.

[al wens ik Roel natuurlijk wél nog de congressen toe ]

De buit

woensdag 22 juni 2005 in Safari. Permanente link | Geen reacties

De oogst vandaag: gene vetten. Ik heb denk ik ongeveer zo’n uur in de vrije natuur gespendeerd, en ‘t was triestig hoe weinig beesten er te vinden waren.

Een scherpe foto van een zuringwants, ja:

wants

en een paar kevers die ik van ver nog van dicht zou kunnen herkennen. Zoals deze…

kever

of deze:

nog kever

En een spinnetje, ook van het type not a clue mate:

spin

Ik heb echt bewondering voor mensen die er iets van kennen. Spin komt me bekend voor hoor, daar niet van. Maar wat het is, geen idee. Ik zou er misschien eens wat boeken over moeten kopen.

spin

Foto’s

woensdag 22 juni 2005 in Geen categorie. Permanente link | Geen reacties

Ik las onlangs een kritiek over een macrofoto van een beest in een fotomagazine: technisch was er niets ernstigs mis mee, maar de mensen vonden het maar een “woordenboekplaatje”.

De juiste term weet ik niet meer, het was in ‘t frans, maar het is me wel bijgebleven. Goeie omschrijving. En het omschrijft ongeveer wat ik probeer te doen: foto’s maken van beesten die niets meer willen zijn dan een zo strak mogelijke cadrage van het beest, zonder artistieke bijbedoeling, gewoon het documentaire equivalent van een postzegelverzameling.

Dat wil dus zeggen dat als ik zo’n schorpioenlieg zie zitten, dat daar dan dergelijke foto’s uit komen:

Panorpa communis Panorpa communis

…een bovenaanzicht, een zijaanzicht. Een wenkvliegje? Idemditto:

Sepsis sp. Sepsis sp.

Soms levert dat wel eens een foto op die ik zelf niet noodzakelijk slecht vind, zoals bij dit kevertje:

Beetle

of deze kraamwebspin:

Pisaura mirabilis

…maar dat is écht niet de bedoeling.

Ik denk dat ik wel zou kunnen cliché “mooie” foto’s maken, maar ik vees dat als ik daar aan begin, dat het einde niet meer in zicht is.

Dan blijf ik gewoon bezig aan cadrage en speciale effecten en prutserijen in Photoshop. Op foto’s die eigenlijk niet veel van zichzelf hebben, zoals pakweg deze

Korstmos

of deze

Distels

Smijt er wat filters en blurs en dingen op, cadrering links en rechts, en het lijkt net echt. Met dàt verschil, dat ik weet dat het niet echt is.

Onze zoon, het genie

woensdag 22 juni 2005 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Er zijn niet veel andere woorden voor. Geef nu toe: deze olifant is toch machtig goed getekend?

olifant

Zonder enig voorbeeld, los uit het blote hoofd, in een paar vloeiende stiftbewegingen. Dat hij maar drie poten heeft, trouwens, is “omdat het nog maar een kleine olifant is”.

Of dit hier: een miereneter. Louis heeft, voor zover ik weet, nog nooit in het echt een miereneter gezien, er ook nog geen gezien op TV of op Google of zo. For all I know, weet hij niet eens dat er in het echt zoiets bestaat als een miereneter.

miereneter

…maar desalniettemin is dit volgens Louis “een miereneter onder donderwolken die regenen, die een gele mier gaat opeten”.

Ongelooflijk.

Wimbledon

donderdag 23 juni 2005 in Sonstiges, Weblog. Permanente link | Eén reactie

Getver wat een akelig arrogante trut is die Sharapova.

links for 2005-06-23

donderdag 23 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Vertraging

donderdag 23 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Tsss. ’t Was weer proper, met een gebroken bovenlijn aan de trein.

Ik heb een goeie twee uur over het traject tussen Brugge en Gent gedaaan. Via Tielt, of all places.

Voor de rest wel een rit met hoge entertainment-waarde: het was zo’n antieke treinwagon, zonder airco of niets. Links van mij, op zo’n bank waar er in theorie zes man op kan, zaten er vier meisjes uit het Brusselse, die net een dagje kust achter de kiezen hadden. De rest van de wagon zat stampvol.

En toen kwam er onder veel misbaar een familie uit Dendermonde binnegestormd. Moeder, circa 60, vader, ditto, zoon, ergens tussen 30 en 40. En niet te vergten: hond, leeftijd onbekend. Zo’n schootrat, met kort haar, rillende pootjes, en waterende uitpuilende ogen.

De vrouw, onder veel misbaar en in het platst Dààrmunsj ter wereld, schoof de meisjes wat uit de weg, pootte zich met haar mormel neer, en gesticuleerde wild tierend dat de rest van de familie zich bij haar moest voegen, want dat die banken voor drie bedoeld zin, en als drie gaat, gaat vier ook, en wie denken ze wel dat ze zijn, met vier op een plaats die voor zes is?

Haar zoon weigerde zich neer te zetten, en haar man was naar de volgende wagon gelopen, uit schaamte denk ik.

En de vier meisjes waren zeer geïndigneerd. Ik sympathiseerde, want de dame uit Dendermonde was echt wel zeer grof, maar na een goed half uur begonnen de meisjes dan weer te overdrijven, in die mate dat één van de vier uit eerlijke schaamte, na veel onverrichterzake proberen shhhh doen, zelf verhuisd is.

De juffrouwkes bleven namelijk giechelen en afgeven op de vlamingen in het algemeen, genre “et on nous raconte que les arabes sont impolis” en dat honden stinken. Bijzonder irritant. En dan vooral denk ik de waan waarin ze verkeerden dat geen van hun medepassagiers de taal van Molière machtig waren.

En toen begonnen ze allemaal ringtones ten beste te geven in een poging om die hond op stang te jagen.
Het werd echt erger en erger en erger, ze kwamen zelfs helemaal niet meer bij toen ze zeker vijf minuten aan een stuk een ringtone van een poes lieten spelen.

Enfin, zeer zeer grof. Ik stond op het punt ze te zeggen dat hiet niet is omdat zijn ons niet begrijpen, dat wij hen niet zouden begrijpen, omdat het echt wel te erg aan het worden was, maar toen vielen ze wat stil, net zoals de rest van trein trouwens: verslagen, de hitte.

Uiteindelijk nog in (min of meer) conversatie geraakt met de mensen rond mij, want we wisten eigenlijk geen van allen waar we zaten of wat er aan de hand was.

En helemaal op het einde had ik zelfs medelijden met de onbeleefde meisjes: ik heb ze aangeraden dat ze misschien best een andere trein namen, omdat ze op deze trein riskeerden er nog een uur over te doen.

Ze zagen er echt verrast uit dat iemand hun taal sprak. En ze zeiden vriendelijk bedankt. En ik voelde me een hele held, dat ik ze niet afgeblaft had een half uur vroeger.

Vrijdag

vrijdag 24 juni 2005 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Sorry wereld, my brain is on the blink. Ik zit al een half uur gelijk een hond op een bowlingmachine te kijken naar allerlei prutserijen.

Het is hier op het werk trouwens een volledig surrealistische situatie: terwijl Brugge zit te wachten op een onweer, zitten de studenten te wachten op hun proclamatie, de ene helft van de collega’s op een rustiger periode (geen studenten meer!), de andere helft op een drukkere periode (summer seminars!), en iedereen op een weekend waar we elkaar nog eens gaan zien (barbecue!).

Enfin, en ik zit hier op het moment — op de tonen van Joe Satriani’s Surfing with the Alien— niet minder dan drie virtuele computers te installeren op mijn bakbeest van een PC: een linux-ding (Ubuntu eens geprobeerd, goeie dingen over gehoord), een Media Center XP en een SQL Server-computer. Die gaan dan respectievelijk pc0565-vpc2, pc0565-vpc3 en pc0565-vpc4 heten, en ik kan daar dan van thuis uit over het VPN naar remote desktoppen c.q. VNC-en. Ik blijf het magisch vinden.

links for 2005-06-24

vrijdag 24 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Overkill

zaterdag 25 juni 2005 in Programmeren. Permanente link | Geen reacties

Op Man in Blue staat een hele mooie bookmarklet die een proper rekenmachientje tevoorschijn tovert. Compleet met dynamische text resizing en een sexy fade-out als je het ding sluit, klein en handig en mooi.

Een paar problemen: werkt enkel in Firefox (niet in IE, niet in Opera, niet in Safari), heeft een beperking op het aantal karakters dat je kan gebruiken, en staat niet alle mogelijke bewerkingen toe. En je moet er met de muis naar de bookmarks bar voor gaan, en klikken. Je zou kunnen verder optimaliseren, dat het in minder karakters past, en je zou er kunnen op blijven zoeken tot het nog beter werkt, maar je zou ook kunnen:

 • mijn favoriete methode: MSN Search gebruiken. Bij mij is dat ctrl-alt-m, berekening ingeven, shift-enter. Heeft het voordeel dat je ook complexere dingen kan ingeven dan gewoon plus en min: “20/sin e” lukt zonder problemen (48.687709), of “5x^3-3x^2=5” (x=1.245074)
 • Google gebruiken. In mijn Firefox is dat ctrl-T (nieuwe tab), ctrl-K (google search box), berekening ingeven, enter, hey presto. Heeft het voordeel dat je ook dingen als “5 meter per second in furlongs per fortnight” kunt opzoeken (30 064.4238).
 • Gewoon de ingebouwde rekenmachine gebruiken: windows-R, “calc”, enter, berekening. Je kunt er ook een andere sneltoets aan verbinden natuurlijk, of als je één van die newfangled keyboards hebt, zit er wellicht wel een rekenmachine-toets op.
 • Als het écht moet met een bookmarklet, waarom niet gewoon deze? Ziet er minder goed uit, maar werkt wel cross-browser en laat je alle mogelijke javascript-functies gebruiken.

De code van die laatste oplossing, die (behalve niet zo mooi) veel beter werkt:

javascript:alert(eval(prompt('berekening:')))

Dit is de code van de “mooie versie (met spaties voor leesbaarheid toegevoegd, dus zo zal het niet werken):

void(JSC()); function JSC() {var d=document; var b=d.getElementsByTagName('body')[0]; var dv=d.createElement('div'); dv2=d.createElement('div'); var inp=d.createElement('input'); var an=d.createElement('a'); dvs=dv.style; dvs.position='absolute'; dvs.top='50%'; dvs.left='50%'; dvs.width='300px'; dvs.height='60px'; dvs.margin='-50px 0 0 -170px'; dvs.border='3px double #999'; dvs.padding='20px'; dvs.opacity='0.95'; dvs.backgroundColor='#CCC'; dvs.fontSize='60px'; dvs.lineHeight='60px'; dvs.textAlign='right'; b.appendChild(dv); dv2s=dv2.style; dv2s.position='absolute'; dv2s.top='50%'; dv2s.left='50%'; dv2s.height='20px'; dv2s.margin='-70px 0 0 -170px'; dv2s.padding='0 10px'; dv2s.backgroundColor='#999'; dv2s.fontSize='10px'; dv2s.lineHeight='20px'; an.style.color='#FFF'; an.appendChild(d.createTextNode('JSCalc')); dv2.appendChild(an); b.appendChild(dv2); an.setAttribute('href','http://www.themaninblue.com/experiment/JSCalc/'); inp.type='text'; is=inp.style; is.position='absolute'; is.top='50%'; is.left='50%'; is.width='300px'; is.margin='-30px 0 0 -150px'; is.border='1px solid #CCC'; is.backgroundColor='#CCC'; is.font='60px Arial,Helvetica,sans-serif'; is.color='#FFF'; is.textAlign='right'; dv.appendChild(inp); va(inp,60); inp.focus(); inp.onkeypress=function(e) {var t=this; var a=false; var ak=[8,13,32,37,40,41,42,43,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,120,190,191]; var ck=[8,13,32,37,40,41,42,43,45,47,120,190,191]; if(!e) {e=event; } for(var i=0; i9) {c=c.substring(0,14); } va(t,30); } t.value=c; t.c=true; } } else if(e.keyCode!=8&&e.keyCode!=13) {if(t.value.length==8) {va(t,30)} else if(t.value.length>15) {return false; } } else if(t.value.length==9) {va(t,60)} } else {return false; } return true; } ; inp.onblur=function(e) {op(this.parentNode); } } ; function op(t) {var o=parseFloat(t.style.opacity); if(o<0.08) {t.parentnode.removechild(t.nextsibling); t.parentnode.removechild(t); } else {o -="" 0.07; t.style.opacity="o; t.nextSibling.style.opacity=o; setTimeout(function() {op(t); } ,50); } return" true; } ; function va(t,f) {t.parentnode.style.top="document.documentElement.scrollTop+window.innerHeight/2+'px'; t.style.fontSize=f+'px'; t.style.marginTop=-parseInt(t.clientHeight/2)+'px'; return" true; } ;

De verleiding om het wiel nutteloos opnieuw uit te vinden: been there, done that :)

links for 2005-06-25

zaterdag 25 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

La récolte

zondag 26 juni 2005 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Niet veel beesten vandaag gefotografeerd, maar wel een paar aardigaards.

Zo bijvoorbeeld dit ding, dat er for all intents & purposes uitzag als een dikke bladluis. Maar dan wel donkergrijs, en zeer dik en vet, en met oranjegele highlights:

bladluis?

Een waterkeverachtig iets van een onbestemd merk, praktisch niet te fotograferen wegens onder water in een donkere ketel:

in 't water

Een wel heel vreemde rups, die opgerold zat in een toegespind brandnetelblad:

rups

Een raar beest met dikke antennes, waarschijnlijk een nymf van de één of andere wants:

nymf?

…en natuurlijk het gebruikelijke complement lieveheersbeestenlarven, de carnivore snoodaards:

larf

nog larf

Turnen

zondag 26 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

 ‘t Was vandaag familiedag in de turnclub van Zelie en Louis. Ik zou gemene dingen kunnen zeggen, maar ik ga dat niet doen.

zelie

Het was in ieder geval zeer vermoeiend, en mits wat organisatie had het op pakweg een uur of twee kunnen gedaan zijn, in plaats van de vijf uur die het uiteindelijk ongeveer geduurd heeft.

louis

Morgen ook weer een druk programma: ‘s morgens aperitief in ‘t park met de wijk, en daarna barbecue in Brugge met het werk.

Petrèttentrekken verboden

zondag 26 juni 2005 in Weblog. Permanente link | 21 reacties

Kom het tegen. Maandag wordt er in Gent zo’n blog dinner-ding georganiseerd, en wie schetst mijn verbazing als ik dit lees op de invitatie-website:

Foto’s nemen van deelnemers kan alleen na uitdrukkelijke toestemming van de geportretteerde. Is het portretrecht niet van toepassing, dan geldt er nog steeds het verzet tegen het gebruik van hun afbeelding op grond van de bescherming van het privéleven of wanneer dat gebruik als een fout bestempeld kan worden en men daardoor schade kan lijden(artikel 10 van de wet betreffende het auteursrecht en de naburige rechten).

Volgens wat ik lees in de commentaren op Carblog zou dit er staan naar aanleiding van klachten van onder meer Bart Van H. op de vorige gelijkaardige occasie. En dat er deze keer een hele resem mensen al op voorhand zou geklaagd hebben.

Misschien zou het gemakkelijker zijn als iedereen bij het binnenkomen laat weten of ze al dan niet gefotografeerd willen worden? Misschien kan er iets geregeld worden met papieren zakken, of met klakken of zo, dat niet iedereen het aan iedereen moet vragen?

Voor de goede orde: ik wil bij deze graag officieel zeggen dat ik er die avond geen bezwaar tegen heb geportretteerd te worden, op voorwaarde dat het niet noodzakelijk naakt hoeft te gebeuren.

[NB: ik ga ervan uit dat iedereen weet dat ik daar maandag zal zijn met een fototoestel, en dat ik foto’s zal maken. Voor zover ik weet kan niemand me verbieden foto’s te nemen, maar kan men me alleen maar verbieden die foto’s gedurende maximaal twintig jaar niet te publiceren, en dan nog alleen maar als men het me expliciet komt zeggen. Houd het u voor gezegd. Al de mensen waarvan ik afloop niet expliciet weet dat zijn hun foto niet gepubliceerd willen zien, hebben potentieel prijs. Niet dat ik graag foto’s van mensen neem, laat staan dat ik dat goed doe, laat staan dat ik het zelfs graag doe, maar ‘t gaat om het principe ]

Browser stats

zondag 26 juni 2005 in Weblog. Permanente link | 3 reacties

Het comment form bij Veerle is borked voor het moment, en ik vertrek zometeen naar aperitieven en barbecues allerlei— dan maar op deze wijze, met een goeie ouwe trackback.

No comment

I was preparing a blog entry about browser stats just yesterday–interesting to see these numbers!

My personal website stats for the 151 164 visitors in the month of June so far tell me:

78.9% IE
15.9% FF and related
1.5% Safari
1.4% Netscape Navigator
0.5% Opera
1.8% Others

The main site at my job has the following for the month of June 2005:

91.8% IE
5.2% FF and related
0.8% Safari
0.5% Netscape
0.3% Opera
1.4% Others

This may sound “bad”, but there is some movement there. June 2004 had this:

97.1% IE
1% Mozilla
0.7% Netscape
0.2% Safari
0.2% Opera
0.8% Others

Interesting to see what browser stats say about a site’s visitors :)

Oh, and for the tutorial Static asked about: most people may not neccesarily associate Illustrator with pie charts, but there’s been quite a competent charting and graphing function in there for ages.

Quick step-through in Illustrator CS2:

1) select the Pie Graph Tool

2) Illustrator creates a black one-value pie chart by default and gives you a simple spreadsheet to enter data:

3) Enter your numbers. When you make a pie chart, put your labels in the top row and the values across and press the checkmark apply button at top right to see the chart:

4) Select the individual pie slices with the white direct selection arrow and apply colours to taste

Select the entire pie chart and add a white outline to separate the slices (note that this works better if you don’t have as many small slices as I have in this example)

Now at this point you may be tempted to bring the entire thing over to Photoshop to add the glow effect and any necessary subtle drop shadows. I know I would: I feel I have more control over that kind of stuff in Photoshop and I’m still not comfortable doing what I feel are “pixel” operations in Illustrator.

Still, no real need to do so:

5) Select the entire pie chart and go to Effect > Stylize > Inner glow. Fiddle with the numbers until satisfactory, like so:

Note that if you use the direct selection tool and do the inner glow you can get a sort of pillow emboss effect (if that’s your bag :)

6) Select the elements you want “drop shadowed” and go to Effect > Stylize > Drop Shadow. Click the “preview” checkbo and adjust to taste — I used

The result:

This could use some tweaking (add the gradient in the legend, order the legend in descending order instead of ascending, tweak the colours and the glow/shadow effects to taste, etc.) but all that is easily done.

Just remember that you can find all the things you did to the different objects in the Appearance tab (Shift-F6 to toggle it, BTW). Select the entire pie chart and you’ll see the Inner Glow; double click that and you can adjust it. “Direct select” one slice and you’ll see its colour, etc.

Have fun!

links for 2005-06-26

zondag 26 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Verslag

zondag 26 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

In ‘t kort:

akkordeon

Aperitief in ‘t park was (denk ik) wijs. De ex-schipper van de straat achter de onze speelde akkordeon, er was drank, er waren nootjes, er waren chips, de halve wijk was er, en wij hebben het grotendeels gemist. Alleen maar de eerste drie kwartier of zo meegemaakt, omdat we dringend voort moesten. En dat ik het zeer spijtig vind.

handboeien

De barbecue van ‘t werk was… weird. Niet meteen wat ik ervan verwachtte, ‘t is te zeggen, er waren véél meer anciens en net afgestudeerde studenten dan collega’s. Maar bon: het eten was goed, er waren veel kinderen, er was een groot springkasteel, er was een groep die muziek speelde, a splendid time was had by all.

Maar dat het volgend jaar toch op een andere dag zou mogen zijn als het feest van de wijk.

O ja: de handboeien waar Louis mee aan het spelen is had mijn baas aan onze jongste gegeven. Knighted in the Order of the Handcuff. Voegde ze eraan toe: for Extreme Cuteness.

Allen daarheen

zondag 26 juni 2005 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Akelig om te bedenken dat ik op een gemiddelde dag 20 à 40 mensen e-mail, en gemiddeld maar één of twee mensen telefoneer.

Take the MIT Weblog Survey

De uitslagen zullen me benieuwen.

Leve Google

maandag 27 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik heb indertijd die Google ads op mijn weblog gezet meer uit curieuziteit dan om een andere reden, en ik heb er nooit echt grof geld mee verdiend, dus zó veel kan het mij niet schelen, maar ’t is toch wel een beetje van een schok om een dergelijke mail te krijgen:

Hello Michel Vuijlsteke,

It has come to our attention that invalid clicks have been generated on
the ads on your web pages. We have therefore disabled your Google
AdSense account. Please understand that this step was taken in an
effort to protect the interest of the AdWords advertisers.

A publisher’s site may not have invalid clicks on any ad(s), including
but not limited to clicks generated by a publisher on his own web
pages, clicks generated through the use of robots, automated clicking
tools, or any other deceptive software.

Practices such as these are in violation of the Google AdSense Terms
and Conditions and program polices, which can be viewed at:

https://www.google.com/adsense/localized-terms?hl=en_US
https://www.google.com/adsense/policies?hl=en_US

Publishers disabled for invalid click activity are not allowed further
participation in AdSense and do not receive any further payment. The
earnings on your account will be properly returned to the affected
advertisers.

Sincerely,

The Google AdSense Team

Ik heb een mailtje teruggestuurd om verduidelijking, maar ik geloof er geen moment in dat ik ooit een echt antwoord ga terugkrijgen van een mens. Wedden?

“Do no evil”? Yeah right.

Uitgegaan

dinsdag 28 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Het overkomt mij gemiddeld één keer per jaar denk ik, dat ik uitga.

Waarbij “uitgaan” gedefinieerd wordt als “de avond spenderen elders dan in de zetel voor de televisie”, geen wilde dingen als discotheken of raves of t-dansants of hoe die dingen tegenwoordig ook heten—in casu vanavond gaan eten in het fonduehuis, en dan half de Gentse kuip afschuimen op zoek naar een café dat de maandagnacht om halféén nog open is.

Uiteindelijk hebben we (i., Huug, Bruno, mezelve) nog een stuk of drie laatste glazen c.q. koffies (deze is écht de laatste, écht waar) gedronken in een estaminet ergens rechtover de zijkant van de Sint-Niklaaskerk.

En zoals elke keer zeg ik tegen mezelf na afloop dat het eignelijk wel wijs is, dat uitgaan, en dat ik het meer zou moeten doen. Zelfs als wil dat zeggen dat ik maar een paar uur ga slapen—wiens christelijk gedacht was dat om zo’n samenkomst op een maandagavond te houden trouwens?

Maar alla. Net zoals dit weekend, of toch tenminste van waar ik zat: a splendid time was had by all.

Op het blog dinner zelf heb ik trouwens welgeteld één foto getrokken:

Luc pakt een foto

En ik vrees dat ik er naast een aantal usual suspects niémand kende, maar blijkbaar wisten een aantal mensen wel dat ik die mens met zijn aardige foto’s van vieze beesten was. Sic transit, azzet ware.

Postscriptum

dinsdag 28 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Grr. Al dat uitgaan heeft zijn nadelen. Ik had mijn voorzorgen genomen en pijnstillers, anti-inflammatoire dingen en zo geslikt, maar ’t heeft niet mogen baten: slapen in bed lukt niet.

Dan maar in de zetel zeker?

Ha, meelijwekkend doen, niets zo geestig :)

Can’t we all just get along?

dinsdag 28 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Zegt Tanguy, naar aanleiding van een kerfuffle over portretrecht en dies meer op het blog dinner van gisteren in Gent:

’t Schijnt dat de aanleiding voor gans dat goedoe met die foto’s zou zijn dat ik eens in het verleden op een of andere activiteit met een fotograaf ben opgedoken en om die foto’s nadien te misbruiken.

Leuk verhaal, maar het slaat nergens op.
Van mijn doen en laten een “Urban Legend” maken, da’s toch van ’t goeie teveel…

Ik kan mij over de grond van de zaak niet uitspreken, want alle informatie die ik heb, heb ik ook maar van horen zeggen.

Dat gezegd zijnde: de ene zijn gebruik is natuurlijk wel de andere zijn misbruik.

Als ik op een foto zou staan van onze wijk-aperitief in ’t park, en dat die foto op de website van één van mijn buren zou staan, dan zou ik daar weinig bezwaar tegen hebben.

Maar als diezelfde foto zou geplaatst worden op een website van een politicus, van welke partij die ook zou zijn, dan kan ik me inbeelden dat minder mediagetrainde en kritisch denkende mensen dan u en ik meteen zouden denken, “Aha! Vuijlsteke bekent politieke kleur!”

Zelfs al is dat niet het geval, zelfs al zou daar geen gewag gemaakt worden van mijn al dan niet sympathisant zijn, dan nog kan ik me inbeelden dat ik er me ambetant zou over voelen.

En op die manier (al herhaal ik dat ik er het fijne niet van weet) kan ik me inbeelden dat als er een foto zou verschenen zijn in pakweg een foldertje of een website van het Vlaams Blok, met in de voorgrond bijvoorbeeld Tanguy en in de achtergrond een aantal andere mensen, dat die andere mensen zich misbruikt zouden kunnen voelen.

Hoe misbruikt precies hangt van veel factoren af, en niet in het minst van de omgeving waarin mensen moeten werken en leven. Als ik zou werken in een beestenveiling en ik zou mezelf terugvinden in een folder van Gaia met Michel Vandenbossche op de voorgrond en in het onderschrift of de begeleidende tekst “de talrijk opgekomen sympathisanten”, dan is dan potentieel zeer vervelend voor mij. Als ik daarentegen zou werken in pakweg een school of een stadsdienst, dan ligt het minder gevoelig en zou het sneller uitgelegd zijn.

Eum, of zo. Het is eigenlijk een beetje vroeg voor analogieën :)

En voor de rest ben ik van de overtuiging dat er een verschil is tussen beleefd van politiek gedacht verschillen en onnodig grof c.q. kinderachtig doen.

Het is niet omdat ik een principieële en viscerale afkeer zou hebben van een bepaalde partij en haar programma, en dat ik zou vinden dat die partij geen bestaansrecht heeft en dat iedereen die erop stemt hetzij achterlijk, hetzij gedesinformeerd, hetzij cynisch en op het criminele af met zijn eigen maatschappij aan het spelen is, dat ik daarom geen beleefd gesprek kan hebben met mandatarissen of sympathisanten van die partij.

Maar stel dat dan wel niet voor alsof ik een sympathisant ben, want dàn word ik kwaad :)

Full disclosure: Ik ken Tanguy al van toen wij op dezelfde school zitten, en ook van sporadisch tijdens onze studententijd cantussen te doen. We zijn geen vrienden, maar we zeggen malkander wel vriendelijk goeiendag als we elkaar zien.

links for 2005-06-28

dinsdag 28 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

La joie!

dinsdag 28 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik moet binnenkort dingen doen waar ik hoegenaamd geen zin in heb.

Da’s wat er na een half uur prutsen en trekken nog overblijft van verscheidene paragrafen die ik bij nader inzien beter niet gepost had. Het had niets met het werk te maken, niets met lichamelijke functies of andere viezigheden, niets met relaties, niets met politiek of filosofie, maar toch: best niet op tinternet zetten.

Later misschien. Als alles achter de rug is.

Maar behalve dat: ik had gisteren al het gevoel dat het weekend was, en nu is het helemaal om zeep: op het werk was er in de namiddag een drink voor het afscheid van een stuk of zeven assistenten, en daar kwamen emmers sangria en dingen aan te pas.

Ik ben uiteindelijk na één glas maar terug naar mijn bureau geslopen om verder een Virtual PC in gang te stampen, met het geklink van glazen en gezelligheid twee verdiepingen lager. ‘t Is uiteindelijk gelukt, maar tegen dan was het wel een trein of drie, vier later en was het alsof ik nog net de laatste loodjes aan het afleggen was net voor het weekend.

Zucht.

Enfin.

Ik ben een beetche moetches, ik denk ik kruip maar eens naar mijn nest.

Van zodra er geen programma’s meer zijn op BBC2, natuurlijk.

Oude Belg

woensdag 29 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Daaraan voelt een mens dat hij wel zeer oud aan het worden is: geen recuperatievermoden.

Maar! Vandaag kan ik in ernst beginnen aan allerlei programmeertoestanden, en ik kijk er serieus naar uit!

Persoonlijk

woensdag 29 juni 2005 in Internet. Permanente link | Geen reacties

…of eigenlijk: helemaal niet. Precies wat te verwachten was: een standaardbrief van onze vrienden bij Google.

Hello Michel,

Thank you for your email regarding the action taken on your account.

We understand that you wish to receive specific information regarding the invalid clicks we observed on your account. However, due to the proprietary nature of our algorithm, we cannot disclose any details about how our monitoring technology works or what specifics we found on your account.

As you know, Google treats instances of invalid click activity very seriously. By disabling your account according to our policy on this matter, we feel that we have taken the necessary measures to protect our advertisers and to ensure that invalid clicks will not continue to occur on your site.

Publishers disabled for invalid click activity are not allowed further participation in Google AdSense. We appreciate your understanding.

Sincerely,

The Google AdSense Team

Bij zo’n dingen krijg je dus hetzelfde gevoel van machteloosheid dat de willekeur van een studiemeester of een persistent pestende medeleerling veroorzaakt—ik voel me helemaal terug als was ik dertien jaar oud.

Ik blijf wel mailen met die mensen, maar de specifieke reden van de actie die Google onderneemt zal ik wellicht nooit te weten komen. En ik blijf erbij: als Microsoft iets dergelijks zou doen zouden ze zich rapper of tel in een rechtbank bevinden—zoniet formeel dan toch zeker die van de publieke opinie.

Google is, for all intents and purposes, God in wat ze doen en laten met AdSense. Ze kunnen om het even wie afsluiten om het even wanneer, en ze hoeven er geen reden voor te geven. Uiteraard, ik weet wel dat ik ervoor getekend heb toen ik de “I Agree”-knop induwde, maar het blijft toch maar een vieze smaak in de mond achterlaten.

Aan de andere kant, zoals Russ Beattie zei: misschien zit er hier wel een interessant businessmodel in. Eens kijken…

Luc, redactie van Gent.blogt, ik zie dat jullie daar van Google AdSense-zaken staan hebben… mensen zou dat niet spijtig moest, tja, iemand het in zijn hoofd krijgen om daar toevallig elke dag een keer of duizend op zou klikken? Hé? Zou dat niet onfortuinlijk zijn? Verre van mij te suggereren dat ik zo’n mensen zou kennen natuurlijk!

Nu, om het over een volledig andere boeg te gooien, beste Luc, beste redactie, had ik jullie al gezegd hoe graag ik gift certificates van Amazon krijg? Gewoon ter info, natuurlijk, en geheel vrijblijvend!

😀

Goed bezig

woensdag 29 juni 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Normaal gezien post ik niets op mijn werk, maar omdat het eigenlijk wel ook een deel van mijn werk is om bij te blijven met allerlei: Yahoo! is verdorie goed bezig.

De nieuwe My Yahoo! was al niet slecht, en met de nieuwe My Web 2.0 beta zijn ze aan het werken aan een del.icio.us-google search-my yahoo!-weblog-yahoo 360-integratie, met een stevige saus flickr erover (let op de b in MyWeb!)

myweb2

Allerlei API-toestanden, en RSS, en taggy goodness (échte faceted dingen, niet zomaar tag soup!), en een eigen blog, en dingen. En dingen.

En de nieuwe toolbar doet, zie ik net, ook een smart tag-achtig ding:

Smarttool

De kwaliteit van de vertaling is natuurlijk nog altijd niet je dat: Everything what is here state my own opinion. It is not read through or approved by my employer for on-line comes, and I offer none guarantees for quality or correctheid. :)

…maar daar staat tegenover dat de contextgevoelige search wel in orde is:

yahoo search

Niet in hetzelfde venster als MSN search, niet in een nieuwe tab zoals de searches in Firefox, maar in een afzonderlijk zwevend venstertje.

In het ideale geval zou je moeten kunnen kiezen waar de zoekresultaten tevoorschijn komen, en misschien zit dat er wel in, maar nu moet ik dringend verder werken. ’t Zal voor vanavond zijn.

Wat er ook van weze: die toolbarfuncties zijn maar spielereien in the bigger picture, en in het algemeen wordt det een fijne zomer op internetvlak, denk ik.

Yum, yum, yum.

Vlaams Blok en perceptie, update

woensdag 29 juni 2005 in Politiek. Permanente link | 15 reacties

Ik ga er niet veel woorden meer aan spenderen, maar toch een korte update in de saga-Tanguy [zie] [en ook].

Ik had de klok al vaag horen luiden, maar nu weet ik de klepel iets beter te situeren: Waarom ik wegbleef [Moderne Heiden via Huug]. Het zou nog overtuigender zijn mocht het krantenartikel erbij staan, maar ik heb geen enkele reden om aan het verhaal te twijfelen. Het zou me geen zier verbazen dat minstens de indruk gewekt werd, onbewust maar waarschijnlijk minstens half-bewust, dat het buurtcomité warvan sprake achter het Vlaams Blok stond, of dat het Vlaams Blok iets te maken had met een in wezen a-politiek initiatief. En zelfs al was het niet bewust, en zelfs al lijkt het niet zo, dan nog is de perceptie er altijd.

Ik weet er nog altijd het fijne niet van, maar arguably zou je kunnen zeggen dat een beetje naief is om het aanbod te aanvaarden van een, zoals dat heet, notoir Vlaams Blokker om wat dan ook in zijn tuin te houden, en daar dan bij te gaan denken dat er geen miserie van zal komen.

Maar dat verandert niets aan de grond van de zaak, want de woorden van Moderne Heiden zijn zeer juist, en bij uitbreiding toepasbaar op de hele “situatie” van het Vlaams Blok. Als je “tolerant” bent, kunnen ze het aangrijpen als “zie je wel dat we niet zo slecht zijn”. En als je “intolerant” bent, kunnen ze het meteen omdraaien naar “kijk eens, dàt zijn nu die zo geroemde tolerante linkse intellectuelen”.

Niéts dat ze liever hebben dan uitgescholden te worden, want dat bevestigt alleen maar hun slachtofferrol en “onze” onmacht.

Het is, vrees ik, te laat. Làng geleden, toen alles nog duidelijk was en ik bij mensen van het Blok in hun huis letterlijk niet naast de hakenkruisvlaggen kon kijken, dàn had men de partij kunnen verbieden. Nu kun je dat niet meer, en kun je alleen maar doen wat men dacht ik in Italië en Frankrijk met de communistische partij gedaan heeft decennia lang na de oorlog: ze mogen nog de allergrootste partij zijn, maar zolang het enigszins institutioneel mogelijk is, komen ze niet aan de macht.

Is dat tegen de regels van de democratie? Neen, niet naar de letter. Misschien naar de geest wel. Maar naar mijn personlijk aanvoelen is het hele Vlaams Blok in tegenstrijd met de rechtsstaat en de democratie — cfr. pakweg hun visie op internationale mensenrechtenverdragen en waar die zich bevinden in verhouding met de “rechten van de het eigen volk”.

Ze misbruiken de spelregels om het spel zelf onderuit te halen. Ze gebruiken daarbij zeer professionele manipuatietechnieken, en ze weten on the whole, een paar prutsers die niet in het gareel lopen ten spijt, zéér goed waar ze mee bezig zijn. Voor mij persoonlijk zijn het valsspelers. En valsspelers mogen niet mee doen.

Demonisering is al wat ze willen. You can’t win. You can’t even break even.

Zo is het

woensdag 29 juni 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Louis en Zelie zijn de deur van de badkamer aan het barricaderen: Sandra mag niet binnen.

Zelie: “Louis! Duwen! Mama is daar!”

Louis: “Ja, en dan gaat zij zeggen: ‘Toe! Jongens! Doet dat niet!’ En dan ga jij zeggen: ‘Maar ik bén geen jongen!’”

We worden voorspelbaar, allemaal samen

links for 2005-06-29

woensdag 29 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Een fijne dag

woensdag 29 juni 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Het was vandaag een bijzonder productieve dag: gewerkt voor onze vrienden in het Luikse, gewerkt voor onze vrienden in het Penangse, een IDE aan een (nieuwe build van een) CMS dat in een virtuele computer leefde, gekoppeld gekregen en in gang kunnen stampen, dossiers afgemaakt en ingediend, een goed begin aan een offerteaanvraag gebreid, een andere offerteaanvraag gemaakt en opgestuurd, afspraken gemaakt, it’s all good quoi.

En zelfs bijna het allerbeste vergeten! Vandezomer zit er een roedel jobstudenten op Een Schoon Projektche: een soort grote database met alle evenementen van de afgelopen meer dan 50 jaar. Alle presidenten, koningen, ministers, professoren en andere die er ooit op bezoek zijn geweest. Alle speeches inscannen en OCRen, er foto’s aan koppelen (en sinds recent ook video’s). Alle concerten, colloquia en congressen. Alle seminars, symposia en samenwerkingen.

Alles alles alles.

Uiteraard gaan we niet alles meteen kunnen doen, maar we hebben dan ook alle tijd van de wereld.

Bliss.

Aap

woensdag 29 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik verschoot mij welhaast een mandril toen ik gisteren uit de trein stapte:

Het nieuw perron in Brugge

Een nieuw perron! En een nieuwe trap naar beneden!

De nieuwe trap naar beneden

[tja, ‘t is wat, geen fisheye mee en dus maar makeshift met autotstich ]

De laatste

donderdag 30 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

‘t Is vandaag de laatste schooldag, hoezee!

Alhoewel, “hoezee”… Toen ik naar school ging was ik content dat het voorbij was, ik heb zo de indruk dat onze kinderen liever naar school zouden blijven gaan.

En ook: die schoolvakanties zijn echt niet gemakkelijk kwestie van wat met de kinderen aan te vangen.

Ze zijn nog niet oud genoeg om alleen thuis te zitten, uiteraard, en wij hebben allebei de standaard circa twintig dagen vakantie per jaar, dus zo’n periode van zestig dagen is altijd problematisch. En dus hebben we allebei twee weken “vakantie” waar we alleen met de drie koters zitten, en één week waar we er samen mee zitten. En daartussen en daarrond zitten ze nog ergens in opvangen en in kampen en dergelijke.

Ik denk dat we allemaal gaan blij zijn als het schooljaar weer begint.

Mada bloody gascar

donderdag 30 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Na de receptie bij Zelie op school zijn we naar de receptie bij Louis op school gegaan, en dan naar de Malatesta gaan eten, en dan naar de Dekaskoop naar Madagascar gaan kijken.

Miljaar wat een afgrijselijk slechte film.

Om te beginnen zijn we naar de Nedervlaemsche versie gaan kijken, en alle respect voor Michael Pas en Francesca Vanthielen, die allebei ongetwijfeld goeie acteurs zijn, maar: de film trok op niets.

De animatie is grappig bij momenten, maar het gaat allemaal zo trààg, en ik geraakte echt niet voorbij de taalversie.

Ik heb mij voortdurend zitten blauw ergeren aan het slechte Nederlands/Vlaams, aan de belachelijke naar-België-hertalingen (het Zwin?!), aan het afgrijselijke Engels (jazeker, ze zingen op bepaalde momenten New York, New York en dat gebeurt met een inghliesj-van-bahten-de-kupe-accent),  en vooral: aan de barslechte vertalingen.

Het leek wel alsof iemand letterlijk vertaalde ondertitels aan het voorlezen was, die maar los verband hielden met wat er op het scherm aan het gebeuren was. En dat ze dat bovendien met hun ogen toe aan het doen waren, want tussen lipbewegingen en geluid was er weinig of geen verband.

Case in point: het centrale themaliedje is I like to move it, move it. Dat heeft op zichzelf al niet veel overschot, maar laat dat nog eens herzingen door een hersengestoorde met een onbestemd doe-het-zelf tussen Aruba, Limburg en Friesland zwevende tongval, en het is om uw schoen naar het scherm van te smijten.

En die lippen, die I LIKE TO MOVE IT MOVE IT doen op de klanken van IEK HAW FAN DANSUH DANSUH… aaargh, des Guten zuviel.

Voor de rest waren de peingwiems wel leuk (enfin, als ze niet spraken toch), en kan ik niets zeggen over de tweede helft van de film want ik ben in slaap gevallen een paar minuten na de pauze.

En wakker geworden met barstende koppijn.

Pre-emptief

donderdag 30 juni 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Goeienavond mijn naam is An en ik bel u in verband met de nieuwe wetgeving omtrent het sparen en of ik u een vrijblijvende doorlichting kan aanbieden. Wanneer zou dat u passen.

Dat zou me eigenlijk elke avond van de week passen, vanaf pakweg 18 uur 30. Of tijdens het weekend elke dag van ’s morgens tot ’s avonds.

O? Dat is goed nieuws meneer dan stel ik voor dat wij…

…maar terwijl het me op al die ogenblikken wel degelijk zou passen, is het helaas zo dat het me op géén van die ogenblikken ook echt zou interesseren. Spijt het me te zeggen.

Ah. Euh.

Prettige avond nog verder! <klik>

links for 2005-06-30

donderdag 30 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | 3 reacties

Second degré

donderdag 30 juni 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie


Second degré
Originally uploaded by Michel Vuijlsteke.

’t Is een ware schande. Tweedegraadsverbrand aan een véél te warme kom.

Een mens zou verwachtne dat als hij om macaroni met kaas voor kinderen vraagt, dat ze dan zo slim zouden zijn om de macaroni uit te gieten op een bord. Maar nee.

Stats

donderdag 30 juni 2005 in Weblog. Permanente link | 8 reacties

Tiens, nog eens naar de statistieken gekeken.

Nog altijd tussen 4000 en 5000 unieke bezoekers per dag, dat fluctueert sinds ongeveer een jaar rond datzelfde getal.

De meest gebruikte zoektermen: opvallendste conclusie blijft dezelfde als de vorige keer, dat er geen opvallend veel gebruikte zijn. Zelfs de meest gebruikte zoektermen zijn maar een fractie van het totaal—naar “chinese tekens” werd op een maand tijd maar 55 keer gezocht.

De vijftien meest gebruikte geconsolideerde zoekopdrachten (‘t is te zeggen van alle search engines door elkaar) voor de maand juni:

 1. chinese tekens
 2. veronique de cock
 3. britney spears naakt
 4. japanse tekens
 5. bloodhound.w32.ep
 6. japanse namen
 7. chinese namen
 8. francesca vanthielen naakt
 9. kinderkutjes
 10. weblog naakt
 11. lange woorden
 12. idool 2003
 13. katrien schotte naakt
 14. de dingen des levens
 15. katrien schotte

Tja. Een mens vraagt zich (nog steeds) af.

Marktaandeel van de verschillende browsers blijft redelijk constant. Omdat zo’n pie chart maar een momentopname is en uiteindelijk niets zegt over evoluties of trends, Internet Explorer ruim op voorsprong, en in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar aan een kleine remonte begonnen:

Browsers één

…en aan de onderkant (let op de minuscule percentages!) is het grootste nieuws de spectaculaire verdergezette daling van het marktaandeel van oudere versies van Internet Explorer:

Browsers twee

…wat uiteraard bijzonder goed nieuw is voor de websitebouwer in mij, want IE 5 was toch wel de grootste kopzorg voor wie consistente cross-browser-layout wou krijgen.

Nog altijd robots

donderdag 30 juni 2005 in Weblog. Permanente link | 3 reacties

Ik denk niet dat ik ondertussen al een mens aan de e-mail gehad heb. Mijn recentste poging:

Dear Google AdSense Team,

I appreciate the time you must have spent reviewing and re-reviewing my case. And I do understand that your algorithm is of a proprietary nature.

I have been using AdSense on my website since October 2003, I’ve never had problems or complaints, there haven’t been any abnormal visitor spikes or anomalous clickthrough rates in all that time. The only thing that happened recently is that I changed jobs and am now behind a firewall with a couple of hundred colleagues.

Could this have triggered your algorithm? Is there anything at all I can do to prove I wasn’t responsible for “invalid click activity”? Or do you not actually care who is the perpetrator of said activity?

Does this mean that I can go to any other website with AdSense content, set a bot loose on that site, and you’ll also disable that publisher for illegal activity?

This situation is making me seriously doubt your commitment to some of the tenets of your corporate philosophy—to wit:

Focus on the user and all else will follow.
Well, actually I do feel focused on, but not in a happy sort of way.

Democracy on the web works.
I take it you wouldn’t disagree with a definition of democracy as “a form of government under which the power to alter the laws and structures of government lies, ultimately, with the citizenry. Under such a system, legislative decisions are made by the people themselves or by representatives who act through the consent of the people, as enforced by elections and the rule of law.” The way the AdSense team is going about this smacks more of the opposite of democracy, don’t you think?

You can make money without doing evil.
That depends on the perspective, doesn’t it?

There’s always more information out there.
I live in hope that I’ll get through to a real live person one of these days. I’m not holding out though.

You can be serious without a suit.
And apparently you can do customer service without even having to listen to—let alone answer—the customer.

Best regards,

Michel Vuijlsteke

Gaf nog altijd een form letter als antwoord:

Hello Michel,

Thank you for your response.

Please note that we have certain policies in place that we believe will help ensure the effectiveness of Google ads for our publishers as well as our advertisers. We have thoroughly re-reviewed your account data upon receipt of your response and have reconfirmed that invalid clicks were generated on the ads on your site. According to our policy on this matter, we have disabled your account in order to protect our advertisers.

We appreciate your understanding.

Sincerely,

The Google AdSense Team

Ik blijf volhouden: een iets bozere mail gestuurd. Ik heb er niet de minste hoop op dat ik er een echt antwoord op ga krijgen, maar ik val nog eerder dood dan ik het opgeef.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338