Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Foto’s van beesten

Kij, da’s die harige kever:

kever

Ik vermoed dat het de één of andere weekschildkever is of zo? En als om te bewijzen dat ugly bastards vaak goed zijn voor fijne foto’s:

soldaatje

…een soldaatje. En ook wel:

vlieg

..een vlieg!

En om nog eens ten overvloede het dilemma tussen flash en geen flash te illustreren: hetzelfde beestje, twee keer vanop dezelfde plaats gelichtmaald, respectievelijk met en zonder.

kever met flash

kever zonder flash

Ik ga er echt moeten werk van maken, en ik weet dat ik het al maanden zeg, maar het moet toch eens gebeuren: ofwel een constructie in elkaar knutselen zodat ik met mijn SB-800 beter kan belichten tot vóór de 70–180, ofwel iets maliganceren met de ringflits en papier en/of filters of zo.

Want die bovenste foto is gewoon te harsh, te veel in focus, te veel contrast ook en te nadrukkelijk “macro”, en de onderste is te soft en te weinig in focus.

Afijn.

Geschreven al luisterend naar: Serge GainsbourgCharleston Des Déménageurs De Piano

11 reacties

 1. Ge hebt (natuurlijk) een punt, maar ik heb die softie met zijn geile voelsprieten toch maar gauw als wallpaper gezet…

  🙂

 2. Wel, dat is het juist: ergens tussen de twee uitersten moet het goed zijn. Gr.

 3. hint hint:
  gebruik een softbox, gemakkelijk te fabriceren door een gat in een [lege 🙂 ] ijskreemdoos te snijden waar je flitser door past. Veel minder hard flitslicht meneer! Veel minder harde slagschaduwen! Proberen! (smaak ijskreem doet er niet toe, maar persoonlijk verkies ik gewone ouderwetse vanille)!

 4. ik ben hier af en toe naar die “vieze beesten” aan het kijken om mij zo al te trinen voor mijn ries naar Midden-Amerika binnen twee weken, want wat er daar allemaal in mijn schoene of bed of wat an ook dreigt te kruipen…ik wil mijn hysterie-aanvallen proberen te beperken tot een redelijk minimum 😀

 5. @Barre: ik heb een softbox voor de SB-800, maar het licht geraakt niet tot aan de voorkant van mijn lens, en ik gebruik een ringflits voor die beesten 🙂

  Maar ’t zal inderdaad een geknutsel worden met plastieken dozen en karton en zo.

 6. Ik vind het voorlaatste beest wel leuk.

  @ barre : heb je ergens een foto staan van je ijscreme softbox constructie?

 7. @Pietel: zie http://www.natuurfotografie.be/fotocursus/Fotocursus.htm

  vanaf pagina 68 (ook de rest van dit PDF-document is een dikke aanrader).

 8. Thx voor de tip Barre. Good old Rollin…

 9. Lagria hirta en Rhagonycha fulva?

  Hoewel de jouwe er eerder roestkleurig dan fulva uitziet.

 10. en de laatste is Agapanthia, waarschijnlijk villosovirides of asphodeli.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑