Defensief

Het was vandaag eigenlijk wel wijs op het werk: allemaal stukjes puzzel in elkaar zien vallen.

Bijvoorbeeld: als ik in de loop van ergens de volgende weken de nieuwe site on-line zet, riskeren er een hoop page not found-fouten op te treden.

Op de huidige website worden de meeste pagina’s van onze website opgeroepen via een URLs als http://www.coleurop.be/template.asp?pagename=lawintro. Aan de hand van pagename wordt de juiste statische html-file opgeroepen en in een template gevezen.

Is de pagename-variabele iets dat niet in de database te vinden is, geeft de site nu deze boodschap:

Big Problem, the requested Page does NOT exist in the Pages Database!

If you think it should exist, contact the Webmaster@coleurop.be

You will be redirected to the homepage in 5 seconds.

Als je een niet-bestaande pagina ingeeft, bijvoorbeeld tzemplate.asp in plaats van template.asp, krijg je de standaard-IIS-404. Hoedanook: allebei niet meteen proper.

Ik ga denk ik op termijn de 404 naar een dynamische pagina laten verwijzen, en daar een kleine databasetje achter zetten dat min of meer intelligent is.

De beta-versie van de nieuwe internetsite doet het op het moment iets minder ambitieus, maar toch volgens de regels van het defensief programmeren.

Vriendelijke taal (dus niet “Big problem!”), geen technische termen (“page database”) en de gebruiker niet de schuld of de verantwoordelijkheid geven (“if you think it should exist”). Ik had gedacht aan iets als

We couldn’t find the page you were looking for.

You may find what you were looking for on the home page or in the College A-Z.

En als de referer een coleurop.be-site is, dan sla ik meteen op mijn eigen borst, en doe ik zoals in de tijd bij A List Apart aangeraden werd (toen het daar nog interessant was ):

It looks like one of our own links is broken – we’re very sorry about this, and we will ensure that this is passed on so that the link can be fixed. All you need to do is press the button below.

Waarna er zonder veel tralala en zonder vragen om naam en adres en toenaam, laat staan via een mailprogramma te gaan of zo, een boodschapje naar webmaster@ gestuurd wordt met de naam van de gezochte maar niet gevonden pagina, de pagina waarop de link verkeerd staat, etc.

Afijn. Morgen nog van dat: het concept “related links” in de database pleuren, en er dan weer uit krijgen. Ha! Wijs!

Had ik al gezegd dat het leven soms mooi kan zijn, als het goed loopt met een project?

Geschreven al luisterend naar: Frank Zappa – Broadway The Hard Way – Jesus Thinks You’re A Jerk

Geschreven al luisterend naar: Fats Waller – Great Original Performances 1927-1934 – I’m Crazy ’bout my Baby

2 reacties op “Defensief”

  1. HĆ©, als je na het posten van een commentaar naar je about-pagina wil gaan, krijg je….juist: een gebroken link! 4-0-fuckin’-4 baby!

    Leek me een toepasselijke commentaar bij deze entry… šŸ™‚

    ps: Vanop je homepage lukt het dan weer wel…

Reacties zijn gesloten.