Ik zal het nooit leren

Bon, ‘t is niet alsof er nog niet genoeg werk te doen was: de volledige inhoud van een oude website omzetten naar een nieuwe layout (daarbij allerlei vieze Office HTML–en-gelijkaardige toestanden rechtzetten), en tegelijkertijd een hoop andere bestaande satellietwebsites incorporeren in de nieuwe hoofdwebsite, en tegelijkertijd nieuwe inhoud krijgen van overal op twee campussen, en tegelijkertijd de database en de paginageneratie en de navigatie omgooien.

En tegelijkertijd allerlei functies toevoegen. En nieuwe inhoud toevoegen. En ook nog andere projecten opstarten.

Maar neen, dat was niet genoeg natuurlijk. Ik zal eens de hele werking van de bestaande site, waar ik niet ging aankomen, toch maar wijzigen. 

De oude (huidige) website stuurt alle verkeer via allerlei wegen naar een template.asp-pagina, waar dan vanalles ge-included wordt. Ik heb dat wat proberen stroomlijnen, maar ‘t bleven natuurlijk wel van die hyper-vieze URLs genre http://www.coleurop.be/template.asp?pagename=homepage — en dat is voor de homepagina!

Elke link naar http://www.coleurop.be kwam trouwens terecht op een default.htm, waar dit in stond:

<html>
<
head>
<
META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX">
<
meta http-equiv="Refresh" content="0;url=template.asp?pagename=homepage">
</
head>
</
html>

Niet meteen wat men proper zou kunnen noemen.

Het ordewoord is en blijft dat ik niet te veel werk ga steken in programmeren, omdat we het later toch goed gaan (laten) doen, maar dit sták. Om nog niet te spreken van het negatieve effect op Google en pagerank en watnog—niet dat we er veel mee inzitten, maar toch, we zitten er toch wel een béétje mee in. En dat de homepagina (slechts) een PR 6 heeft maar alle andere pagina’s een PR 0 (!), zal daar ook wel mee te maken hebben.

Dus. In een eerste tijd had ik gisteren die default.htm vervangen door een speciale default.asp voor de homepagina, en alle links naar de homepagina naar default.asp verlegd in plaats van naar die template.asp?pagename=homepage.

En dat dan even laten liggen. Want toen was ik in mijn verwerking van de inhoud aan de verschillende faculty-pagina’s gekomen. En had ik het gedacht om een algemene directory te maken, ah ja, hoe moeilijk kan dat zijn? Naar het whiteboard getogen, en beginnen zoeken wat ik waar zou zetten. Uitgekomen op iets als wat hier rechts staat:

Whiteboard

Bovenaan hoofding en navigatie en dergelijke, in de pagina zelf naam van de persoon, foto, bio/CV, lijst van cursussen / seminars / workshop die hij/zij geeft, lijst publicaties, etc. Rechtsboven naar analogie met ons intranet een zoekdoos, daaronder links naar de relevante pagina’s binnen de website (departement, eventueel nieuwitems waar die mens in voorkomt, etc.) en buiten de website (eigen website, etc.). Dààr onder nog eens acties mogelijk te ondernemen—mail sturen, dingen te downloaden, tralala.

Allemaal goed en wel, maar! Blijkt dat het bij nader inzien toch niet zo evident gaat zijn om dat allemaal in de (zelfs vernieuwde) template.asp te wringen. Want ik heb ondertussen vier verschillende layoutstructuren, en historisch is het zo gegroeid (ahem) dat allerlei verschillende elementen van de layout redelijk hardgecodeerd in verschillende elkaar aanroepende en precair in elkaar stekende files zitten.

Scope? Encapsuleren? Connais pas môssieu!

Dus. ‘t Zou te lastig worden. In de frigo.

Even laten zitten, en nog maar eens gekeken naar de 404. En terwijl ik daar mee bezig was, bedacht ik “waarom niet alles via de 404 laten gaan?”, gelijk bij dekust.org.

Een uur of twee later: klaar! Ik heb template.asp verwijderd, en als er ergens nog een template.asp gevraagd wordt, dan vangt een nieuwe 404–pagina dat proper op. En routeert die pagina alles naar de juiste templates. En staat die pagina klaar om URL’s als http://www.coleurop.be/law/faculty te laten automatisch en transparent dezelfde inhoud als die vieze template.asp te tonen aan de mensen, zonder enige programmeerwijziging!

Want achter de schermen blijft (voorlopig!) de oude template.asp gewoon verder alles vertalen, en blijven alle interne links kloppen.

En, added bonus, ik krijg propere mails als mensen écht onbestaande pagina’s opvragen.

En, added bonus ook, ik kan (van zodra ik tijd heb) ergens een tabelletje aanmaken met behulpzame teksten voor specifieke onbestaande URLs—zodat bijvoorbeeld die hopen mensen die de link naar /content/rd/devoffice/prof/training/eu-china_wto_2003/eu-china_wto_2003.htm blijven volgen niet een generische foutboodschap krijgen, maar wel iets in de zin van

Deze pagina is weg, haha!
Maar daarentegen:
– ons Development Office doet wel nog altijd professional training [zie alhier], en
– we hebben ook nog andere dingen gedaan in het kader van EU-CHina-relaties [klik], en
– andere WTO-dingen zijn staan [hier], en
– het archief van alle evenementen is [hiero]

Ik ben content van mezelf, als zeg ik het zelf.

[urg, aan het aantal spelfouten die hier daarnet in stonden, en nu wellicht ook nog: hoog tijd dat ik naar huis trek en iets in mijn maag steek]

Geschreven al luisterend naar: Mano Negra – Patchanka – La Ventura

Geschreven al luisterend naar: Donald Fagen – Kamakiriad – On The Dunes

3 reacties op “Ik zal het nooit leren”

  1. …voor de duidelijkheid: nee dus. Het wordt een volledig ander design, met in het begin licht maar later sterk gewijzigde inhoud, en in het begin een beetje maar binnenkort véél meer (interessante) dingen erbij.

    Eén van de zaken waar ik op wil letten, is dat er geen linkrot optreedt, en dus dat ik zo lang als nodig is de URLs van nu wil behouden.

Reacties zijn gesloten.