Literatuur

Ooo, vernieuwend! Gedurfd!

Trekt ie daaropvervolgends z’n broek naar omlaag, gaat met die harige aars van hem boven de chili hangen en zet ie me daar toch z’n dikke darm open dat Noach kon fluiten naar berg Ararat.

Dit blijkt vandejaar de beste zin in verhalend proza te zijn. Zegt literair blad Tzum. De jury verantwoordt haar keuze aldus:

Aan de ene kant is de zin plat van inhoud en er zitten zelfs taalfouten (taalvernieuwingen volgens de jury) in, maar die zijn door de geconstrueerdheid ervan hoogkomisch en getuigen van eruditie en vakmanschap.

Zeg nu nog eens dat het achteruit gaat met de Nederlandse Letteren.

[via De Standaard]

Geschreven al luisterend naar: Iggy Pop – Blah-Blah-Blah – Little Miss Emperor
Geschreven al luisteren naar: Laibach – Opus Dei – How the West was won

update: ik wou hoegenaamd niet klagen over “de Nederlandse Letteren”. Die interesseren me niet, laat staan dat ik er iets zinnigs zou over kunnen zeggen.

Wat mij irriteerde, was de keuze van de zin. Ik kan me in de verste verte niet inbeelden dat dit ook maar door iemand écht “de beste zin in verhalend proza” van het jaar gevonden wordt.

Mij, als totale leek, leek de keuze meer ingegeven door een poging interessant interessant te doen dan wat anders. Ik dacht ironisch genoeg te zijn om dat duidelijk te maken.

Ik kan me inbeelden dat dit inderdaad in de dagen van Turks Fruit “vernieuwend” en “gedurfd” zou geweest zijn. Maar in deze dagen komt het op mij gewoon kinderachtig over.

“Kijk mama! pis! kak! neuk!” (bloos) (ooooo! dié durft!) (getver, wat controversieel!)

20 reacties op “Literatuur”

  1. Die kerel die je uitmaakte voor al wat lelijk is in verband met stinkende honden zou een prima kandidaat zijn…

    Nogmaals:
    Tsss vuile moslim, ga ne keer uzelf wassen, precies of gij staat nooit naar u te kijken in de spiegel smorgens, loser, steekt ne keer ne c4 in u gat en ga wa op een duiveplein staan melken paljas, gij zijt waarschijnlijk ook nog is zo ne choco die graag in de poepkes van de schape zit te boren, by the way die stinke nog harder, kben van gaia homofielig moslimmeke van men reet. zaagt ne keer over u kat.
    legt klacht neer bij het CLB, die kan u wel helpe door deze droevige tijd van zwakte, ………………………………………………….LOSER LOSER, u gat vool viagra pille vuile zweetdief

    …of deze door “2 girlies”:

    ei Vuijlsteke a gie zegt da honden stinken riekt toen een keer eerst an jen eigen gat. En by the way honden geven meer liefde dan dat een mens ooit zo kunnen.

    De toekomst is verzekerd!

  2. In Vlaanderen wist men het hoogkomische gehalte van pis- en kakmoppen reeds langer te appreciëren. Het is een teken aan de wand dat de jury uit Nederland-gidsland aan een inhaalbeweging doet. waarschijnlijk wil men de verkoop van Pfeijffer in onze contreien een flinke ‘boost’ geven? Wat men onze Noorderburen in ieder geval moet nageven: hun pecuniaïre belangen en handelsgeest zijn ze geenszins uit het oog verloren, integendeel, het gaat erop vooruit!

  3. Oah, gieren! En origineel, Pfeijffer heeft werkelijk een brilliant zinnetje uitgekakt. Aan iedere gemiddelde Vlaamsche toog schijten ze dan dagelijks aan de lopende band wereldlitteratuur.
    Ik insinueer niets: het is een complot. Vanuit Nederland doet men een aanval op het enigste wat men in Vlaanderen nog écht goed kan!

  4. ‘het enigste’?
    En wat kunnen die Noord-Belgen als ‘enigste’ zo goed? Het verschil jouw zinnen en die van Pfeijffer geven al aan dat er een groot verschil is. Pfeijffer gebruikt niet de woorden uitkakken en schijten in zijn zin. Maar goed, merk dat ik op een heel fout forum zit.

  5. Ik vind die zin helemaal niet zo leuk.
    Hij doet me trouwens aan honden denken.
    Die stinken ook. En zijn dom.
    (En ze bijten je tapijten kapot, en het speelgoed van de kinderen.
    Maar dat terzijde.)

  6. Tsss, dan krijg je eens aandacht van een sympathieke Holla…Nederlander…jaag je hem meteen de gordijnen in. Mooi is dat…
    Die zien we nooit meer terug 🙂

    (En als ie toch terug komt, kunnen we hem meteen met zijn neus in zijn overige taalfouten wrijven. Lekker poeh.)

  7. Buiten zijn context kan je eigenlijk niet oordelen over die zin. Het is een beetje zoals de humor van Hans Teeuwen: veel mensen kunnen de kak en pis niet verdragen, en missen dan ook compleet de clue. Natuurlijk is de keuze van de jury op zijn minst vreemd te noemen. Lastig om te verantwoorden. Maar om dan ineens te gaan zeggen dat het achteruit gaat met de Nederlandse Letteren…kweetniet. In de tijd werd Turks Fruit ook niet door iedereen gesmaakt. Als een of andere jury toen een willekeurige platte zin uit dat boek had genomen, zouden de mensen dan ook zo gereageerd hebben? Waarschijnlijk wel.

  8. @ Huug: Vergeef me, ik was dan nog niet geboren.
    🙂

    Maar Laurens heeft wel een punt. Heeft er eigenlijk iemand het boek volledig gelezen?
    Ik niet, dus ik pas…

    Maar er mag uiteraard wel met Hollanders gelachen worden, dat spreekt voor zich.

  9. Natuurlijk heeft Laurens gelijk. Het hele concept om een “beste zin van het jaar” te gaan selecteren is dan ook zinloos.
    Eigenlijk meer iets voor een startend literair tijdschrift dat zich wat publiciteit zoekt…

  10. @Luc: het is de vierde keer dat de Tzum-prijs wordt uitgereikt, dus zó “startend” zijn ze ook weer niet.

    @laurens: of het met de letteren in Nederland achteruitgaat, zou ik niet weten. En kan me eigenlijk ook niet echt veel schelen 🙂

Reacties zijn gesloten.