Archief voor september 2005

 

News & events

donderdag 1 september 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Pardon me while I brainstorm.

Situatie: ik wil news & events op onze website. En ik wil er ook op ons intranet. En ik wil dat zo proper mogelijk, en met zo weinig mogelijk hassle, en zo onderhoudbaar als mogelijk.

Nu is de situatie redelijk ingewikkeld:

 • nieuws en events, dus zowel dingen die gaan gebeuren als dingen die aan het gebeuren zijn als dingen die al gebeurd zijn, worden gepost op http://news.coleurop.be. Onderhoud daarvan gebeurt met Typepad.
 • als het dingen zijn met een datum, die in een kalender thuishoren en waarvan het interessant kan zijn te weten dat ze aan het gebeuren zijn of gaan gebeuren(dus bijvoorbeeld “bezoek van X op datum Y” wél, maar “publicatie van boek op datum Z” niet), dan worden ze manueel in een andere database gepost, en komen ze in de events calendar op het intranet terecht (cfr. hier)
 • als het dingen zijn die interessant genoeg zijn om op de internetsite te komen, moet er in Frontpage een html-file geëditeerd worden, die dan ge-included wordt in de homepagina en moeten er eventuele overbodige nieuwsitems die de pagina te lang zouden maken naar een andere html-file gecopy-pasted worden die dan de nieuwsarchiefpagina wordt

Al in al heeft een nieuwsbericht mogelijks veertien verschillende teksten, wegens alles mogelijks in Frans en Engels:

 • Titel: “Visit: University of X”
 • Lange uitleg: “Twenty research scholars of the University of X will be visiting the College on Y etc.” [met meer detail over het hoe en waarom]
 • Korte uitleg: “Research scholars of the University of X will visit the College on Y”
 • Kalendertekst: “Visit by by research scholars of the University of X” [met uitleg, maar met datum en plaats in aparte velden]
 • Internethomepaginatekst: “Twenty research scholars of the University of X will visit the College on Y etc. —click here for details”
 • Internetpagina: uitleg over hoe en wat
 • Archieftekst: “Research scholars of the University of X visited the College on Y etc.” [met meer detail over het hoe en waarom, en meer over wat er precies gebeurd is, eventueel foto’s etc.]

Da’s achterlijk natuurlijk.

Ik zit al een tijdje nieuws en events vóór mij uit te schuiven, maar het zal er vandaag toch van moeten komen. ‘t Is al de hele morgen dat ik er mee in mijn hoofd zit, en ik geraak er maar niet uit, vandaar: neerschrijftherapie.

Select

donderdag 1 september 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Gegeven: een lijst departementen, meer dan 15 en minder dan 25, die in de navigatie van elke pagina van een Who’s Who moeten ingepast worden (genre “vind mensen per departement”).

Oplossing lijkt voor de hand te liggen: een <select> met dan zo’n goeie oude jaren-‘90 onchange="location=this.options[this.selectedIndex].value;". erop.

Helaas: de ruimte die ik ter beschikking heb is welgeteld 150 pixels en in de <option>s moeten onvoorzienbaar lange gegevens moeten komen, van het genre

 • Communications Service
 • Département d’études politiques et administratives européennes
 • ICT Service
 • Bibliothèque (Campus Bruges)

Grr.

En ik wil absoluut zo’n lijst hebben. Dan maar tegen mijn principes in een veld (wat zeg ik, twéé velden!) bijgemaakt in de database, genre shortname_en en shortname_fr. Niet dat ik er fier (of content) over ben, maar dat probleem is wel, in de beste loodgieter-programmeerstijl-traditie, opgelost.

Zit ik nog met de <select> zelf: die onchange is, in deze Brave New World van niet-obtrusief javascript, eigenlijk echt wel niet meer des tijds. Maar er is geen plaats voor nog een “go”-submit-knop.

Grr.

Allez ju, ‘t zit erin. Om te tonen dat ik het niet slecht voorheb met onze vrienden de keyboardnavigatoren, maak ik de eerste <option> hardgecodeerd “List all departments”. Zo.

[dat allemaal om te zeggen dat ik nog altijd niet aan nieuws bezig ben, ik krijg er mijn hoofd niet rond]

update: een style op de select zetten, zegt Jurgen. Ja, wel. Zover was ik ook al, om er voor te zorgen dat het ding in geen geval breder dan 150px wordt. Maar dat lost het probleem van de lengte van de option-tekst niet op, of tenminste, niet in alle browsers:

En gezien wij op het werk overwegend, pakweg zo, oh, 99.9% Internet Explorer gebruiken…

ASP?

donderdag 1 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Zegt Vincent:

*draait zich in bochten en let goed op dat dit niet als een aanval gezien word*
Zeg, is er een reden dat je ‘klassieke’ asp gebruikt? Just wondering, echt waar. Pure interesse. *meent het echt*

“Draait zich in bochten”? Allez gij!

Ik zou gevraagd hebben: “waarom in deze perdiode van propere objectgeoriënteerdheid en dotnet dan wel java dan wel ruby dan wel [insert real programming language of choice] houdt gij u bezig met oubollige asp? en meer nog: waarom die hersendode vbscript? en terwijl ik bezig ben: de fout die gij beschrijft zou toch om het even welke halfdegelijke programmeur nooit tegengekomen zijn als er een option explicit zou aan te pas gekomen zijn?”

Eum, wel. De bestaande website was in asp/vbscript. En ik was vertrokken van het principe dat ik niet veel ging aanpassen, in principe eigenlijk enkel de lay-out. In afwachting van budgetten en zo om het degelijk met een CMS aan te pakken en zo.

Het is een beetje uitgelopen, vrees ik. Niet echt drastisch, maar het is toch meer geworden dan ik had gedacht te doen een week of twee geleden. Hoedanook: de uiteindelijke nieuw geprogrammeerde site zal in .NET zijn, maar voorlopig blijf ik voor het gemak maar verder doen in ASP/VBScript.

Maar.

Dit gezegd zijnde.

Het maakt voor mij eigenlijk hoegenaamd niet uit in welke taal iets geschreven is. Platformen maken wel uit, da’s een zaak van support: stel dat we alles in LAMP zouden gaan doen terwijl we op het werk voor al de rest een klassieke Microsoft/Windows-shop zijn, dan zitten we met een probleem.

Maar voor de rest: ik heb recent websites gemaakt in ASP/VBScript, .NET/C#, .NET/VB.NET, ColdFusion MX en PHP. In al die talen is het mogelijk om propere dingen te doen en om afgrijselijke dingen te doen. In sommige talen gaan sommige dingen gemakkelijker en andere dingen moeizamer, da’s zowat alles.

Enfin, vind ik toch. In grote lijnen.

links for 2005-09-01

donderdag 1 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

SQL

vrijdag 2 september 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Ach, zo dag na dag de kleine geneugten van propere platformen terugvinden, ‘t is een beetje gelijk na een lange afwezigheid in het buitenland oude vrienden weer tegen het lijf lopen.

Vermoed ik toch. Niet dat ik al lang in het buitenland gezeten heb

Maar toch, aangenaam terug kennis te maken met altijd dezelfde vragen en oplossingen—case in point:

select case when datefrom is not null then datefrom else case when showfrom is not null then case when showfrom > datecreation then showfrom else datecreation end else datecreation end end eventdate, case when showfrom is not null then case when showfrom > datecreation then showfrom else datecreation end else datecreation end sortdate from tblevents order by sortdate desc

Als de datum van ingevuld is, dan is de datum de datum van, anders datum de aanmaakdatum tenzij de datum vanaf wanneer het getoond mag worden later is dan de aanmaakdatum, tenzij wanneer er geen datum is vanaf wanneer het getoond mag worden, want dat is het de datum van aanmaak.  En de sorteerdatum is normaal gezien de datum vanaf wanneer het getoond mag worden, tenzij de datum van aanmaak later is dan die datum, tenzij de datum vanaf wanneer het getoond mag worden niet ingevuld is, want dan is het hoedanook de datum van aanmaak.

In ‘t proper geïndenteerd:

select
  case
    when datefrom is not null then datefrom
    else
      case
        when showfrom is not null then 
          case when showfrom > datecreation then 
            showfrom else datecreation end
        else datecreation
      end
  end
  eventdate,
  case
    when showfrom is not null then 
      case when showfrom > datecreation then 
        showfrom else datecreation end
    else datecreation
  end
  sortdate
from tblevents
order by sortdate desc

Ik vermoed dat ik er wel fouten in zal zitten hebben, maar er is voor het moment op het bureau teveel muziek aan ‘t spelen om me erop te concentreren—we zien wel als wanneer het in het honderd loopt

Auctoritatis

vrijdag 2 september 2005 in Games. Permanente link | 7 reacties

Logica en argumentatieleer, #1: het gezagsargument.

Zoet we moeten zo’n PSP kopen want Tessa zegt dat het goed is voor onze kinderen. En Tessa kan het weten want zij is dokter!

Ha!

Ik herhaal: ha!

Ik neem meestal mijn toevlucht tot iets als

— Tiens, voelt hebt gij daar geen ongemakkelijk schuldgevoel bij, zo onze kinderen kansen ontnemen?

— ?

—Wel, ik hoor tegenwoordig van overal dat wetenschappelijke studies bewijzen dat wij helemaal verkeerd bezig zijn.

— ??

— Awel, kwestie van motorische ontwikkeling, dat wij onze kinderen verkeerde gewoontes aan het aankweken zijn.

— gn?

— Awel ja, ‘t schijnt dat ze in Japan zo’n toestel ontwikkeld hebben om de fijne motoriek bij jonge kinderen te verbeteren. En dat het vooral goed is omdat ze er ook minder mee naar televisie kijken. En al.

Ik moet toegeven dat mijn betere helft het al meestal na een zin of twee door heeft dat ik aan het vissen ben naar iets dat ik toch nooit zal krijgen. En dat ze maar al met een half oor meer luistert naar wat ik zeg.

Pff.

Bruno heeft het maar getroffen met zijn madam. Die zit tenminste in met haar kinderen!

links for 2005-09-02

vrijdag 2 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Rekenen

vrijdag 2 september 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Gisteren hadden ze bij Zelie op school al boom leren lezen, en vandaag was het blijkbaar roos. Zei Zelie dat ik nóg woordjes moest opschrijven en dat zij die dan zou lezen. Boom en roos moest ik niet meer opschrijven want dat was “te gemakkelijk”, maar toen ik boos had opgeschreven, zei Zelie dat ze wel de letters niet leren op school! Alleen de woordjes!

Meh. Ik ben te analytisch van geest zeker? Nu, mijn principe is dat ik ze zeker niet wil dingen gaan leren vóór ze er in de school mee bezig zijn, kwestie dat ze zich vbooral niet moet gaan zitten vervelen op school, maar dit ging me toch wat ver. Ik heb Zelie dan maar direct op het verkeerde spoor gebracht, en nu kan ze combinaties van de letters van boom en roos lezen. Room en boor en moor en boos, met andere woorden.

Nee maar.

Enfin, daarnaast was Zelie gisteren naar huis gekomen met de boodschap dat ze pas vanaf maandag huiswerk zou hebben.

Maar vandaag een eind vóór ze ging slapen kwam de boodschap dat ze toch “een beetje” huiswerk had. En toen Louis in bed lag haalde onze dochter een leesleerboekje boven. Dat, zag ik meteen, wel nog serieus boven haar mogelijkheden gegrepen was. Niet het eerste boekje van de reeks, gewoon één van de enige boekjes die ze weer naar huis had meegekregen omdat ze nog niet gekaft waren.

Verre van een huiswerk dat ze gekregen had dus. Tsss, tweede schooldag, en nu al haar ouders bedriegen!

Enfin, rekenen dan maar, omdat ze écht wel huiswerk wou doen vanavond. De leerboekjes waren op school, en die zijn bovendien ook zó simpel dat ze ze denk ik toch niet wijs zou vinden: voor zover ik gisteren gezien heb, is het eerst weken aan een stuk leren tellen tot vijf, met bolletjes en domino’s en appels en banenen, en dan de getallen leren herkennen, en dan optellen aan de hand van bolletjes en domino’s, en dan optellen met getallen en domino’s, en dan een getallenlijn en zo.

‘t Is tegen mijn principes, maar aangezien Zelie daar toch heel de tijd mee in de auto bezig is geweest deze zomer: rekensommen opgeschreven. Niets te bolletjes of domino’s, meteen het zware gerief:

Rekenen

Leve Zelie! Hoezee!

Leve Rani

vrijdag 2 september 2005 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

…mag ik bij deze van ganser hart de VRT bedanken dat Rani De Coninck weer op Brussel Vlaams te zien is? Ja? Welaan dan!

Hartelijk, hartelijk, hartelijk bedankt dat Rani weer op TV is. Leve Rani!

Niet dat ik ze haar omroepen op AVS niet gun, maar ze verdiende een (nóg) groter publiek. Die uitstraling! Die lach! Dat haar!

Leve, léve, leve Rani De Coninck! Joechei, en many happy returns!

Afgesneden

vrijdag 2 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Dàt voelt raar aan: ik heb een hele roedel RSS feeds waar ik thuis op gesubscribed ben.

Sinds ik weer werk en niet hele dagen thuis zit, heb ik een systemische achterstand van honderden en honderden posts die ik niet gelezen krijg. Daar zitten uiteraard een aantal klassieke veelschrijvers bij, genre Gizmodo en Akihabara News, maar ook alle weblogs en fora die ik normaal gezien dagelijks volg.

Het was me nog niet echt opgevallen, met alle drukte van de afgelopen dagen op het werk en thuis met de kinderen, maar blijkt daarnet dat ik van Newsgator eigenlijk al sinds 27 augustus niets meer binnengekregen had!

Niet moeilijk dat alles gelezen was!

Enfin, Outlook gesloten en heropgestart, en nu zit ik met dus duizenden entries te lezen. ‘t Wordt vrees ik een mark all as read voor de meeste feeds.

PSP

zaterdag 3 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Can’t… speak… must… play Wipeout!

‘t Is al bijzonder lang geleden dat ik nog zo instant vast bleef haken aan een spel. Geleden van, even denken, Wipeout XL. Of misschien wel Wipeout 2097.

Serieus: run, don’t walk. Get yerselves one o’them PSPs.

Random notes

zaterdag 3 september 2005 in Sonstiges, Televisie. Permanente link | Eén reactie

Er is, zoals gewoonlijk, niets op televisie de zaterdag. Ik ben tijdens het zappen toevallig terechtgekomen op Antenne 2: een show voor vijfentwintig jaar dood van Joe Dassin.

Gepresenteerd door een juffrouw die misschien nog niet eens geboren was toen Dassing stierf, maar gelukkig ook met vrienden uit de jaren zeventig, genre Enrico Macias en Carlos.

Een zeker Amel Bent, voor zover ik begrepen had finaliste van de lokale Idool-wedstrijd, deed op haar heel eigen wijze een vakkundige verkrachting van L’été indien, de presentatrice merkt op “comme toi, Joe Dassin avait l’âme un peu saoûle”. Hu? Zat? Ah nee, in ‘t frans is “soul” gewoon op zijn frans uitgesproken.

Arielle Dombasle, die in mijn hoofd nog altijd 35 en onweerstaanbaar is, blijkt plots een afgrijselijk gemummuficieerde en platgebotoxte overgrootmoeder van forty-seven-going-on-sixty-five te zijn. En zij is wel degelijk dronken. Of onder drugs.

Goeie help, de presentatrice is afgrijselijk slecht. Ze spreekt zowaar helemaal dóór het begin van Le chemin de papa door Enrico Macias.

Geen enkele van de mensen die komt zingen en dingen doen, heeft volgens mij gerepeteerd. Alles wat niet live is, is verkeerd gelipt. En alles wat live is gezongen, is vàls. Tot nog toe.

De zonen van Dassin zijn aandoenlijk, maar ze kunnen niet meteen goed zingen. En toch zijn ze zowat de beste zangers die ik tot nog toe gehoord heb.

Alle “professionele” zangers worden afgekondigd met de data en de plaatsen van hun volgende optredens, en blijkt dat zelfs de zonen vàn elk hun eigen plaat te verkopen hebben.

“…comme dirait Michel Drucker, qui a failli être ici ce soir”—hu? Wat nu? Zou er iets aan de hand zijn met de man?

De presentatrice heeft echt minder dan geen empathie: ze staat daar naast drie kinderen van Joe Dassin, ze gaat ze voor de eerste keer beelden uit hun jeugd tonen van toen hun vader nog leefde, maar het mag maar één vraag lang duren, en hopla, verder naar een nieuwe slechte cover.

Tiens, La bande à Bono is goed gecoverd. Wat zeg ik? Zéér goed. Lââm en Sanseverino, ik ga eens zoeken wat die nog gedaan hebben. Ze maken blijkbaar niet gewoonlijk samen muziek, maar dit was echt wel zeer goed.

Si tu t’appelles mélancolie is bij nader horen waarschijnlijk wel het liedje van Dassin dat ik het liefst hoor.

Het publiek zit er echt wel als klapvee bij, en getver ze zijn goed geregisseerd: zes seconden, niet méér! En nu: zeven seconden, enthousiast! En nu: vier seconden, rustig.

Bij nader inzien: A toi is misschien toch het liedje dat ik het allerliefst hoor. Maar iieeee! wat is het afgrijselijk slecht gezongen gezongen door Virginie Ledoyen, die zo te horen met glans geslaagd is in een cursus toononvast frazelen, en ene Bénabar, die er ook maar staat te lummelen.

Mes, wonde, ronddraaien: en uw vader was dood, en jullie hebben nog in dat huis gewoond, en zijn jullie daar veel in zijn muziekkamer geweest? Ah zo, allez ju, [kijkt op uurwerk], hop volgende item.

Aaaargh! Ze hadden de Franse Natie het beste liedje van Joe Dassin laten kiezen via internet, dat blijkt (big surprise) L’été indien te zijn, ik kijk er al naar uit om dat tenminste volledig te zien—wel neen: ze hebben er denk ik dertig seconden uit laten horen.

Hap snak voorbij. Of hoe een uitzending zowel veel te lang als veel te kort kan zijn.

Vroeger was alles beter.

En direct du Théâtre de l’Empire

zondag 4 september 2005 in Televisie. Permanente link | 3 reacties

Zegt Huug:

 Zwijgt stil. Ik heb jarenlang L’école Des Fans voor mijn kiezen gehad toen ik bij (wijlen) mijn grootmoeder op bezoek ging!

Idemditto, maar dan wel met veel plezier. Hoe heelder families door de grond konden zakken, zó fijn!

Bonjour grand garcon!

— …mjour…

— Dis-moi, tu t’appelles comment?

— …mmmnicolas…

— Et tu es venu avec qui Nicolas?

— papa et maman et tatie julienne et grand-mêre et tata jojo…

— Et qu’est-ce qu’il fait ton papa?

— …ben y travaille toujours tard mais maman elle dit qu’il fout rien toute la journée quand il est là et oncle roger dit tout le temps à maman que papa se rend compte de rien et maman elle dit…

[Vader/moeder: rood aangelopen, in zetel weggezakt]
[Publiek: in een deuk]
[Jean Martin: onderbreekt klein kind, veelbetekenende blik naar ouders en publiek, snel:]

— Et tu vas nous chanter quoi?

— “Si j’étais président”

Si j’étais président—j’en suis sur que Pino la connaît celle-là. Musique!

[aarzelende intro door Pino Lattuca, gevolgd door gemurmeld:]

— …mmmzétaisprésiDENT… delarépubLIque… mmmzzz… mmmm?

Ach, ‘t was wel wijs, l’Ecole des fans. En daarna: Drôles de dames! Of: La croisière s’amuse!

Jacques Martin, voor de rest, geen idee waar hij uithangt tegenwoordig. Ik lees Paris-Match niet meer, dus meer dan “gezondheidsproblemen” weet ik niet.

Dief!

zondag 4 september 2005 in Internet. Permanente link | 18 reacties

(pdw)Yo check it out, ‘t is (pdw) die bandbreedte dieft en een foto van mij gebruikt! Zonder bronvermelding! Rechtstreeks vanop de server! ‘t Is ver gekomen, als het linkse journaille zich nu ook al gaat vergrijpen aan de duurbetaalde bandbreedte van arme rechtgeaarde Vlamingen.

Om nog niet te spreken van de moeite die ik gehad heb om die foto te nemen! Beseft meneer (dw) wel hoe lang ik bij nacht en ontij onder een zeildoek en slechts gehuld in camouflagekledij in de buurt heb moeten rondhangen eer het onderwerp mij een beetje gewoon raakte? En hoeveel foto’s ik wel heb moeten nemen voor er één was waar die gast een beetje stil stond?

Daar geheel naast en ten gronde: (pdw) moet deze maand zo nodig levende standbeelden in straatanimatie af slaggen. Moedig hoor. Bravo. Getuigt van veel durf. Ga er maar eens stààn, meneer (dw), en spreek dàn eens. Stand around an hour in someone’s witte schmink before you vel een oordeel, zou ik zo zeggen.

Negatief doen is gemakkelijk, (pdw), dat kan iedereen. Eens iets positiefs zeggen? Ho maar! Zo doen wij dat niet, in ons kliekje ons-kent-ons linkse bourgeoisie.

Pakweg zo’n initiatief als de Gordel, de helft van Vlaanderen op de been, in de natuur, samen, solidair, da’s het toch ook eens waard om te vermelden? Maar nee, niet alternatief genoeg voor meneer. Te volkseigen ongetwijfeld.

En trouwens, meneer (dw)—of mag ik u (p) noemen?—die foto is zie ik niet het enige dat “geleend” is op uw weblogje. Dat schrijfstijltje van u: als u denkt interessant te doen, dan is het zwaar mislukt. Sommige dingen die ik bij u lees, lijken zó uit HUMO geplagieerd.

Eum. Nope, got nothing

Blijde verwachting

maandag 5 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ben op allerlei vlakken in blijde verwachting van beterschap—het leven ziet er alsmaar rooskleuriger uit. Op sommigte vlakken althans. Tot zover uw cryptische mededeling van de dag 

Zelie heeft vandaag het woordje “vis” leren lezen, trouwens.

links for 2005-09-05

maandag 5 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

De politie! Uw vriend!

maandag 5 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

De scène: ik zit alleen thuis—Sandra is ons geld gaan opdoen op de één of andere avondmarkt—en de kinderen zijn zonder enige vorm van protest mooi op tijd in bed gekropen.

Ik was juist Zelie en Louis gaan feliciteren omdat ze een half uur na naar boven geslonken te zijn nog altijf braaf en stil waren (positive reinforcement, een mens blijft proberen), toen de deurbel afging.

Naar het eerste gestormd, hoofd uit het venster: twee! politiemannen.

Ik naar beneden, gefoefel voor de deur, momentje ‘t is op slot ik zoek mijn sleutels!,  sleutels zoeken in mijn vestzak, een momentje hoor!, gemorrel aan de klink, ik kom af!

Onderwijl allerlei spookbeelden door het hoofd: onze jongste is uit het venster gesprongen! Sandra heeft een verkeersongeluk gehad! Onze voorgevel is op een geparkeerde kinderwagen neergestort! Ze zijn erachter gekomen dat ik soms naar blote wijven kijk op tinternet!

Maar neen: dat ze langsgekomen waren, en dat ze gezien hadden dat de stoep verlaagd was, en of onze poort wel degelijk was wat ze dachten dat het was, te weten een garagepoort, en of ik er iets op tegen had dat ze de witte auto die zich voor onze deur geparkeerd had, een PV zouden opspelden.

Want als niet-bewoner in een slegs vir bewoners zone staan, en dan nog voor een garagepoort, daar volstaat een retributie niet voor.

Ik heb ze gezegd dat ik er zowaar door aangedaan was, en dat ik er uiteraard geen probleem mee had.

Bless their little hearts.

Miesloems

maandag 5 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Was een machtig interessante uitzending over de moslimwereld op bbc2, door Ziauddin Sardar. Zo van die programma’s die een mens met een warm gevoel  achterlaten.

Met ondermeer professor Binnaz Toprak, die heldere dingen zei over Turkije.

Dedju, dat ik op de campus in Brugge zit in plaats van in Warschau als zij dààr is voor een conferentie.

Absoluuut relatief

dinsdag 6 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Mô vint toh.

Ik zet een base href op http://server/dir/. Als ik een link alsdus heb, <a href="w/a*">, dan gaat dat proper naar http://server/dir/w/a*.

Maar als ik

<select onchange="location=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="">-- please choose --</option>
<option value="w/*aca">Academic Office</option>
<option value="w/*adm">Admissions Office</option>
...

doe, dan gaat vanop een pagina met URL http://server/dir/w/teenoftander in Firefox cum suis de link op pakweg die eerste naar http://server/dir/w/*aca, maar in Internet Explorer naar http://server/dir/w/w/*aca.

Kch.

Què?

dinsdag 6 september 2005 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Heb ik iets gemist of zo? Google schotelde me daarnet het volgende voor toen ik wou nakijken hoeveel effekt op Google de (vind ik bijzonder onsubtiel georchestreerde) hypemachine rond Inman’s Mint al had:

Google new?

Op het eerste gezicht ziet het er redelijk onschuldig uit, gewoon een boodschap in de zin van “did you mean…?”—wat Google ook al doet als je een spellingsfout presteert, maar dit is veel ernstiger dan dat.

Google doet hier niet meer en niet minder dan wat ze altijd gezegd hadden nooit te zullen doen: de zoekopdrachten zélf verkopen.

Scroll een beetje naar beneden, en je ziet dat het om drie tussen de “echte” resultaten geplaatste, compleet niet-relevante links gaat:

Google: the end

Dames en heren: von hier und heute geht eine neue Epoche der Weltgeschichte aus, und ihr könnt sagen, ihr seid dabei gewesen.

I’ll bite, I’ll bite

dinsdag 6 september 2005 in Web/Tech. Permanente link | Eén reactie

Allez ju:

T-SQL

dinsdag 6 september 2005 in Programmeren. Permanente link | Geen reacties

Don’t you just love SQL?

select case when (long_en is null) and (long_fr is null) then 'eee!!' end warning from tblEvents

Ach, ‘t is al een lange dag geweest

links for 2005-09-06

dinsdag 6 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Spiritueel

dinsdag 6 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik zit nu al twee dagen na mekaar op de trein naar Brugge toevallig naast dezelfde groep jeugd. Ze doen blijkbaar iets in kokerellen, of bakken en braden of zo—in ieder geval moeten de meisjes tijdens de les haarnetjes aandoen en de jongens een koksmuts.

Gisteren ging het gesprek voornamelijk over de schoolplicht, in de zin van “hoe lang moet ik hier wettelijk gezien nog zitten vóór ik van school weg kan gaan?” En ook wel over wie er meer niet dan wel naar school ging, en hoe het toch wel wreed was dat ze achttien waren en nog altijd in het derde zaten. En dat er sommigen waren die begod een zévende jaar deden!

Vandaag was het onderwerp onder meer “geesten oproepen”.

Dat het alweer lang geleden was. En dat er één in zijn eigen kamer een spelbord en een glas had gebruikt met een aantal kennissen (wat? eddegij geesten opgeroepen met dedie? ge kent ze nog maar een maand!). En dat hij achteraf nog dagen lang van overal gekraak hoorde in het donker.

En dat ze op een andere okkasie iemand hadden opgeroepen, voor zover ik begrepen had een klasgenoot of een broer van de één of de andere, en dat ze zoiets toch niet meer gingen doen, want dat was te weird. En dat ze nochtans gewaarschuwd waren om méér dan zes maand te wachten nadat de persoon overleden was.

En dat één van de gasten een vrouw kende waarvan ze zeggen dat het een medium is, en dat elke nacht om één uur precies haar wekker afgaat. Ik was tewege te zeggen dat ik ook ooit zo’n kapotte wekker gehad heb, maar blijkt dat als ze de wekker af zet, dat dan de radio aanfloept. En als die uit het stopcontact is, de televisie. Und so weiter, presumably, tot ze alle plombs uitgetrokken heeft.

Maar dat werd dus allemaal matter-of-factly besproken, met dezelfde vanzelfsprekendheid als waarmee de veel te korte rok van het te dikke meisje in de volgende wagon of de tennisprestatie van Malisse vorige nacht aan bod kwam.

De gazet vertelt me dat de jeugd van tegenwoordig vreselijk ontkerkelijkt, maar het moet toch zijn dat de nood aan tremendum & fascinans behoorlijk diep zit.

Ontwikkelaar gezocht

woensdag 7 september 2005 in Programmeren, Werk. Permanente link | 12 reacties

Wij hebben op het werk een ontwikkeling in ASP.NET (C#) staan. Daar moeten wat functies aan toegevoegd worden.

Iemand enig idee waar ik het beste op zoek ga naar een goede ontwikkelaar daarvoor?

Het budget is niet meteen astronomisch te noemen, maar: ‘t zou wel een mooie referentie zijn (met internationale uitstraling), er is potentieel op langetermijnrelatie als het goed gaat, en, uiteraard: het is interessant samenwerken met fijne mensen voor het Goed Van Europa En De Wereld!

update Behold! The Power of the LazyWeb! and, eigenlijk, the power of interpersoonlijke relaties en vertrouwensdinges: als Steven zegt dat mensen goed bezig zijn, dan is dat meer waard dan veel andere aanbevelingen of teksten op websites. Dok-Noordwaarts voor mij morgen!

Spot the difference

woensdag 7 september 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

This message from Ludicorp in, say, January 2005: cute.

Massage

This message from Yahoo! just now: downright annoying.

Massage

Duidelijkheid muss sein

woensdag 7 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Zeg nu nog eens dat het niet duidelijk is

 • eventdate: the primary date to use for the event. If there’s a starting date (tblEvents.datefrom), that date will be used. For events without starting date, the event date becomes the embargo date (tblEvents.showfrom) , unless the creation date (tblEvents.datecreation) falls before the embargo date, or there was no embargo. In those cases the event date defaults to the creation date, which (by definition) is always filled in.
 • sortdate: the sorting date for the event. By default this is the creation date, unless this falls before the embargo date, in which case the embargo date will be used.
  Note that the sort date is not used in event lists or in the event calendar but only to sort the event in a list of news items, that aren’t necessarily all events.

links for 2005-09-07

woensdag 7 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Kleren

woensdag 7 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik heb vanavond al mijn moed bij elkaar geraapt en, euh, al mijn kleren ook. Bij elkaar geraapt, that is.

Tientallen en tientallen hemden en broeken en vesten die ik in de afgelopen misschien wel vijftien jaar gekocht heb en die ik nooit weggesmeten heb. Allemaal kleren die jaar na jaar te klein werden en die ik hield, een mens weet nooit, misschien geraak ik er ooit nog wel eens opnieuw in.

Allemaal kleren, helaas, die nu stuk voor stuk tussen een beetje en een koebeest te groot zijn. En deze keer ben ik niet van plan ze te houden voor het geval ik er weer in geraak. Zondag ga ik er mee lang bij mijn ouders: mijn vader heeft denk ik net een maatje groter dan mij, misschien kan die nog wat dingen overpakken.

En de rest: geen idee wat ik ermee doen. Spullenhulp of zo? Of als iemand weet wat ik met een stapel vesten en broeken met maat tussen 50 en 64 of zo kan doen? En met hemden maat 44/45 XXXL?

Bomen

donderdag 8 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Time to get that puppy into shape.

Sitemap

Detail te zien in PDF: geel is wat nu in de hoofdnavigatie staat, cyaan wat op de homepagina een link krijgt, en grijs wat als “functie” bovenaan rechts op elke pagina beschikbaar is, tussen “home” en de taalswitch.  

We hebben ook een soort gekuiste sitemap, maar wat daar precies in moet komen, en hoe het genoemd moet worden dat enerzijds mensen het gemakkelijk vinden en anderzijds mensen hier intern niet op hun achterste poten staan: niet evident.

College a-z

Your mission for today, should you choose to accept it:

 • beslissen wat er precies in “College A-Z” komt en hoe dat verwoord wordt
 • beslissen welke precies de doelgroepen zijn in “information for…” en wat ze voor de kiezen krijgen
 • zien of er toch niet alsnog dingen bij moeten komen bovenaan in de navigatie (not very likely, maar ene mens weet maar nooit)

‘t Zal verdorie niet gemakkelijk zijn.

Nice

donderdag 8 september 2005 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

Verdju, ‘t begint echt wel de verkeerde kant op te gaan met Typepad:

ERROR

The requested URL could not be retrieved


While trying to retrieve the URL: http://blog.zog.org/

The following error was encountered:

 • Connection Failed

The system returned:

  (110) Connection timed out

The remote host or network may be down. Please try the request again.

Your cache administrator is root.


Generated Thu, 08 Sep 2005 15:18:03 GMT by www.sixapart.com (squid/2.5.STABLE9)

Zeveraars. Kijk, ik kan er à la limite tegen dat de beheersinterface vaak zo traag is als een hommel in een pot sirop de Liège, maar als de websites, die begod statische HTML zijn, ook al beginnen uit te vallen…

Zal ik dan maar een mailtje sturen naar die “root”? Een gemak dat zijn naam gelinkt staat!

links for 2005-09-08

donderdag 8 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Hot naar her

vrijdag 9 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het was vandaag niet meer proper van het over en weer lopen.

Enfin ja, ‘t is weekend. Pff. Morgen moeten we allemaal Aardige Boodschappen gaan doen, en dan overmorgen zal het vrees ik de hele dag werken worden.

Maandag wil ik in pre-release gaan met onze nieuwe website namelijk. Ik houd mij al op voorhand vast voor de vele ongetwijfeld constructieve opmerkingen die te verwachten zijn

Geschreven al luisterend naar: Robert Scoble – – marc_mcdonald_employee_one_2005

links for 2005-09-09

vrijdag 9 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | 2 reacties

Triestige tiepen

vrijdag 9 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

Over Raymond van het Groenewoud:

oeverloos gezever (“Portalis”)

WEG MET RAYMOND VAN HET GROENEWOUD!!! (“Jan”)

Ze zouden maar best ook eens klacht indienen tegen Raymond van’t Groenewoud. Nu dat we er toch over bezig zijn…wat the fck betekent Raymond ? NIETS, NOPPES, NULLES. De FLOP van Vlaanderen, de grootste za(ag)nger van botswana. (“Briggs”)

Op het containerpark van mijn geboortestad rekenen ze 5 eurocent de kilo. Ik schat Raystronts gewicht op 75kg, nat zaagsel bovenaan inclusief. M.a.w. opdat hij in zijn leven toch nog enig nut gehad zou hebben, zou je, om hem bij het groen!afval te mogen dumpen, NOG ALTIJD 3,75 EUR moeten neertellen!!!!!! Sorry maar zelfs DAT heb ik er niet voor over. (Cosyns Michael)

Naar aanleiding van deze post van Luc Van Braekel.

Het kan natuurlijk zijn dat ik mij helemaal vergis, maar Raymond lijkt me niet meteen een mens die slecht van inborst is. En als hij over de Amerikanen zingt

Weg met die boeren van Amerika! Weg met Amerika! Weg met het kolonialisme van Amerika! Weg met dat lelijke knauwende Engels. Al die Angelsaksische pretentie, arrogantie. Ja, een gloeiende pook in hun gat, en dat is dat!

…dan zou ik daar eerder de bedenking bij maken “dit is er zó over dat je echt wel achterlijk moet zijn om te denken dat dit iets anders dan tongue in cheek is”.

Maar meer nog dan dat, zou ik geneigd zijn te denken “houdt Raymond ons hier geen spiegel voor?” — in de zin van, enerzijds “verander hier een paar woorden aan en het is wat je in elke willekeurig café de goegemeente over Turken hoort zeggen”. Maar vooral anderzijds: hier worden volgens mij vooral de “linkse intellectuelen” mee geparodieerd, en wordt hén een spiegel voorgehouden.

Wordt aan die zogezegd weldenkende progressieven even meegegeven dat zij op hun eigen manier even gevaarlijk veralgemenend bezig zijn als, ik zeg maar iets, het Vlaams Blok bijvoorbeeld.

En dan maak ik me wel heel erg boos op Luc, die in zijn stukje verdàcht klinkt als de propaganda-arm van voormeld Vlaams Blok, of eigenlijk beter van Paul Beliën c.s.:

Aanzetten tot haat tegen bevolkingsgroepen of nationaliteiten is in België strafbaar, maar in de praktijk wordt dit alleen toegepast ter bescherming van migranten, bij voorkeur van Arabische of islamitische origine. Tegen Amerikanen en Britten mag ongebreideld haat gepredikt worden […]

Ik denk dat ik op 20 september maar eens Fnacwaarts trek om me die nieuwe plaat aan te schaffen.

Linkse verzuring

zaterdag 10 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

En o ja, trouwens: fijn staaltje “aanval is de beste verdediging” van het Vlaams Blok En Gerelateerde Rechtsachtige Groupuscules. Consistent over alle media heen tot op het internet, wordt alles wat in hun ogen “links” is en ook maar iets zegt dat tegen hun schenen schopt, aangesmeerd “verzuurd” te zijn.

Doet me denken aan een scène op een lagere school—

Kind A: yo B, gij brilsmoel, vetzak, puistenwezen, moederskindje, stinkzak, vuilaard, zweetvoetokselgeur, lalala, gij varkenssmoel ik kak in uw wezen, en uw moeder is een hoer en gij zijt een schurftig scrotum van een aambeienreetkever!

Kind B: gaat ‘t gedaan zijn ja? en daarbij, gij zijt nen onbeleefderik!

Kind A: Meester meester! B die is verzuurd bezig!

Krchhhkxxkkkssxx

zaterdag 10 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

…dat is zo ongeveer wat ik nog kan uitbrengen. Ik dacht al een paar dagen dat ik zo’n pre-griep-kriebel voelde in mijn keel, maar nee. ‘t Was een pre-keel-toegenepen-van-het-slijm-kriebel.

Vannacht drie keer wakker geworden van niet te kunnen ademen, en vanmorgen kon ik dus niets meer uitbrengen.

Ik heb een dinges to doen vanavond, ‘t is te hopen dat het tegen dan in orde is.

True

zaterdag 10 september 2005 in Internet. Permanente link | Geen reacties

 Okay, so is anybody gonna tell us “n00b lam3rz” who kottke is and what an A-list blogger is?

kottke: popular web personality back in the late ’90s

a-list blogger: anyone who has turned off both trackbacks and comments

posted by Armitage Shanks at 7:37 AM PST on September 9

links for 2005-09-10

zaterdag 10 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Fout feestje

zondag 11 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

‘t Was gisteren een verrassingsfeest voor Koen’s verjaardig.

Een foute fuif, met foute muziek. Peter Maffay, Bart Kaëll, Europe’s The Final Countdown, Van Halen’s Jump, Andres Hazes’ Zeg maar niets meer—niet dat we die anders ook niet zouden draaien, maar toch: vingerdik.

Wijs.

En foute kledij: mi-bas, frigoboxtoeristen, roze botten, leggings, jaren ‘80 polyester, witte sportkousen…

’t Was wrees wijs, en we waren om vijf uur vanmorgen thuis. Wat een beetje een streep heeft getrokken door mijn plannen om dit weekend door te werken. Maar ’t was het waard.

Ik ben trouwens als vieille tapette-slash-New Romantic gegaan, compleet met open piratenhemd en gouwene ketingen en zwarte nagellak:

fout

Op de eyeliner na, heb ik al mijn maquillage zelf gedaan, ja. Echte mannen hanteren hun eigen fond de teint!

Cage aux dingues

Foute Fuif Foto’s

zondag 11 september 2005 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

Haal boven die 1.4, en hop die D70 of 1600 ISO, want het was vreselijk donker en iedereen bleef maar bewegen!

…maar behalve dat: het was de bedoeling Fout te zijn, en qua foutheid kon het moeilijk beter dan Nicole’s mis-bas, geef toe:

Nicole, behoorlijk fout

Pascal was ook bijzonder dankbaar:

Pascal rock'n'roll

Foute Pascal contempleert

Foute Pascal

Koen was zowat de enige zonder aangepaste kledij, maar die haalde dan maar ter compensatie zijn allerbeste foute gedrag boven:

Koen en Foute Fabrice

Afijn, a splendid time was had by all:

Pascal en An

…en voor meer foto’s: één adres, en wel alhier bij Flickr.

Tand

zondag 11 september 2005 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

O ja, Zelie is haar eerste melktand verloren:

Zelie

[insert shenanigans met tijd bijhouden, onder kussen leggen en geld in de plaats—tsss]

links for 2005-09-12

maandag 12 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Nanny

maandag 12 september 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Courtney, vier jaar oud, tegen haar moeder: shut up you fat fuck. Over een hamster tegen een zus: I’m not holding that vagina. Kinderen slaan en schoppen, vader nijpt zijn zoon aan tafel terwijl hij denkt dat niemand kijkt.

Urgh, qua dysfunctioneel heb ik het nog niet zo erg gezien als vandaag op WijfTV.

Mint

maandag 12 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 13 reacties

Bon, ik heb dus betaald voor Shaun Inman’s Mint. En ik heb er nog geen halve minuut gebruik van kunnen maken. Het zal me verdomme leren.

Wat is Mint? Een statistiekenprogramma voor websites dat zowat doodgeknuffeld wordt door de zogezegde A-list van de css/dhtml/designer-beren.

In het algemeen zijn er dacht ik ruwweg twee manieren om hits op een website te onderzoeken:

 1. De webserver schrijft elke hit weg in een logfile; een extern programma analyseert die logfile (post factum of au fur et à mesure) en doet er allerlei berekeningen op. 
 2. Op elke pagina die gelogt moet worden, staat een ding dat een extern programma aanroept en gegevens in een database schrijft, die an kunnen verwerkt worden.

Methode één heeft het voordeel dat allerlei server-only-zaken kunnen nagetrokken worden, zoals bijvoorbeeld het aantal verstuurde en ontvangen bytes (belangrijk voor bandbreedte, uiteraard). Methode twee heeft het voordeel dat allerlei client-only zaken gemakkelijk kunnen nagetrokken worden, zoals bijvoorbeeld scherm– en venstergrootte (belangrijk voor, eum, layoutzaken).

Met methode één wordt alles in platte tekst gedumpt en moet er min of meer gesofistikeerde software aan te pas komen om analyses te plegen—en afhankelijk van hoe populair de website is, veel tot zeer veel geheugen en processor. Met methode twee kan alles meteen in een propere database gestoken worden, maar als de website populair is, blijft het moeilijk om performante queries te maken.

Met methode één is het bijzonder eenvoudig om te weten te komen hoeveel keer een bepaald beeldje gedownload wordt, met methode twee is het bijzonder eenvoudig om session tracking te doen.

Webtrends en bijvoorbeeld AWStats zijn er van het type één, Nedstat en Mint zijn er van het type twee.

Mint is een combinatie van PHP en MySQL om de hits te loggen (via een javascript op de pagina’s die moeten getracked worden), en een combinatie van PHP en fancy-schmancy javascript (ajax heet dat tegenwoordig, pfuh) om de stats te bekijken.

Ik heb het gekocht zuiver op basis van de aanbevelingen van een resem mensen Die Het Beter Zouden Moeten Weten, en eigenlijk als het allemaal gezegd moet worden, op de kracht van één feature: een rss feed voor unieke referrers. Met de gedachte dat hier allemaal eens te testen en dan te zien of het de moeite loont dat voor mijn werk aan te (laten) kopen.

Voorlopig niet dus. Zwààr bedriegtenboel.

Nérgens op de hele website staat uitgelegd dat het ding alleen maar werkt op één URL.

Jawel: als ik zowel politics.coleurop.be als economics.coleurop.be als law.coleurop.be als admissions.coleurop.be wil laten analyseren, zelfs al zijn dat allemaal aliassen voor html-files op éénzelfde toestel, dan moet ik vier keer Mint installeren.

Wacht, laat mij dat even verduidelijken: ik heb een website die draait op blog.zog.org. Dat wil zeggen dat ik Mint niet kan installeren op pakweg mint.zog.org, maar dat het wel degelijk op blog.zog.org moet staan.

Een normaal mens zou hier in eerste instantie geen enkele technische reden voor kunnen bedenken, omdat vergaring van gegevens via een knip-plak-stukje javascriptcode op een pagina is en verwerking via PHP op een server, toch? Of het zou moeten zijn dat het iets met cross-domain scripting is, en XMLHttpRequest-zooi?

Maar wat dan ook, er is daar dus niet één woord van terug te vinden op de website van Inman. Een ware schande. De enige reden dat ik mijn geld niet terug vraag, is omdat hij de deur open gelaten heeft. Zoals hij het me summier uitlegde:

Mint does not currently support tracking hits from another domain. 
Mint must be installed on the domain whose hits it will be tracking. 

Die currently, daar is het me om te doen. Een mens leeft in hoop.

Caveat bloody emptor, ge moogt het gerust zijn.

Go Geoff K.!

maandag 12 september 2005 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Bijna, bijna zeg ik wel, ben ik geneigd om nog eens zo’n Dan Brown-onding erop na te slaan. Maar helaas, die boeken zijn nooit zo grappig als de reviews ervan door Geoff Pullum:

In short, to call this novel formulaic is an insult to the beauty and diversity of formulae. The relation to the later Angels and Demons and The Da Vinci Code is one of what algebraists call homomorphism: the names have been changed, but the two books have the same structure, from the opening assassination down to the final pyrotechnic special effects.

Put that in yer pipe & smoke it, Dan Brown.

Die goed doet, goed ontmoet

maandag 12 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik zat in het station van Brugge naast de mens voor wie ik in de vorige verkiezingen gestemd heb voor de Vlaamse Raad.

Ik ben dan natuurlijk zo erg de typische Vlaming, dat ik gemakkelijk een kwartier lang in een leeg station stilzwijgend op de bank naast een andere stilzwijgende mens kan zitten.

Politieke correctheid

dinsdag 13 september 2005 in Politiek. Permanente link | 29 reacties

Zegt Nicolas Raemdonck:

Wel, Michel je overtuigt me niet omdat je persoonlijk in je eigen opvattingen blijft hangen. Ok, in je redenering van het Blok kan ik nog voor een deel volgen maar is Deckers en Ornelis dan de nieuwe radio Rwanda (die opriep tot genocide) Ik denk het niet. Met Duitsers en Amerikanen mogen we lachen, maar niet met de … (je weet wel) Is er een verschil? In onze democratie hebben we voldoende mechanisme om onruststokers tegen te gaan zonder dat er censuur voor de pas moet komen. In de VS mochten neo-nazis door een Joodse wijk marcheren met spandoeken. Zeer wansmakelijk naar mijn gevoel maar een recht op vrijheid van meningsuiting. Een linkse, ja een echte zeer linkse vereniging, die de mensenrechten verdedigden nam het zelf op voor de nazis op dit ene punt en vonden dat ze het konden. De mars is er gekomen, maar niet door de Joodse wijk, ondanks het feit dat men het mocht. (na vonnissen etc…) Is de VSA nu een neonazi staat? Neen! (niet met flauwe humor afkomen) Een regering komt en gaat. Een dynamische democratie kan dit overleven en heeft het juist nodig. Het is het politiek correcte denken dat de democratie juist uitmoordt. En ben ik daardoor een triestige tiep, wel what the heck, liever dan kip zonder kop.

In de rapte wegens op de trein en dringend nood aan verder Lumines spelen op de PSP, maar…

Jazeker, er is een verschil tussen lachen met Duitsers en Amerikanen en aanzetten tot haat tegen bijvoorbeeld Turken, Marokkanen, zwarten of joden. Er is een verschil tussen zeggen “Duitsers zijn dik” en “Turken die hier geboren zijn en een misdaad begaan, moeten maar teruggestuurd worden naar Turkije”.

En de ene mens zijn censuur is de andere mens zijn verbod om “brand!” te roepen in een volle theaterzaal.

In onze democratie hebben we vrees ik helaas niet altijd voldoende mechanismen om mensen tegen te gaan die flagrant misbruik maken van de democratie zelf. En dan moet er soms eens het equivalent van een leugen om bestwil gebeuren: z’n cordon sanitaire bijvoorbeeld :)

Waar de gedachte vandaan komt dat het “het politiek correct denken” is dat de democratie “uitmoordt” is mij een raadsel. De ergste “vijand” van de democratie, als je toch in die termen wil denken, is het systeem zelf: de gedachte dat de meerderheid gelijk heeft.

Want de meerderheid heeft meestal niet gelijk, gewoonweg omdat ze er niet genoeg van afweten.

Kijk maar naar de hele zever rond “volksraadplegingen” en al dan niet bindende referenda in Europa: geen mens die daar volwassen mee om kan gaan. Stel een vraag die je wilt beantwoord zien, en een miniem percentage gaat over de vraag nadenken, terwijl de overgrote meerderheid zo’n bevraging aangrijpt als excuus om de zittende regering het recentste politieke schandaal / de werkloosheid / de niet-opgehaalde vuilbakken in zijn straat / het lawaai van zijn onderbuur aan te smeren.

Als de keuken van een goed restaurant op elk ogenblik tot in volle service toe democratisch zou gerund worden door zowel koks als opdieners als klanten, zouden er niet veel Michelinsterren meer zijn vrees ik—en hoeveel complexer dan een keuken is pakweg een hervorming van de sociale zekerheid of de vraag waar naartoe met de Europese Unie?

Nee, we zijn goed met wat we hebben: een representatieve democratie. Kies om de zoveel jaar in grove lijnen een richting, en laat het werk dan aan de specialisten over. Goede zaak ook dat we meer en meer legislatuurregeringen hebben, zo zijn we van die stomme regeringscrisissen om niets af, en kunnen regeringen gemakkelijker hun verantwoordelijkheid opnemen en onpopulaire maatregelen nemen zonder bang te moeten zijn voor represailles.

Hoezee! Es lebe die Technokratie! Vorsprung durch Politik!

Moving goalposts

dinsdag 13 september 2005 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Gn.

‘t Is al een tijdje dat ik zit te wachten op een go/no go/feedback van bepaalde mensen/departementen op het werk. Niets bijzonder zwaar of ernstig of zo, maar met elke dag die er voorbij gaat, steek ik weer een functie bij in de website, en dat is dan weer iets waar meer feedback op zou kunnen gegeven worden, en terwijl ik daarop wacht, doe ik dan maar nóg iets bij.

En ondertussen zijn er meer saaie dingen die biljven liggen natuurlijk—zoals daar zijn elke individuele pagina aflopen en kijken of alle links nog kloppen, alle teksten vergelijken met de nieuwe brochure, en dingen.

Maar! Niet langer! Ik heb zonet de “related links”-functie uitgebreid naar mensen en nieuwsitems (don’t ask), en nu ben ik aan het algehele aflopen van de hele beta-website begonnen. Daar ga ik vannamiddag en vanavond mee door tot het gedaan is, en dan mag iedereen zich hier op het werk aan een korte Email Ter Uitleg Van De Nieuwe Website En Ter Uitnodiging Tot Feedbackverwachten, ha!

…maar eerst toch nog eens de routebeschrijving in een mooi kaartje gieten, misschien?

Mnah. Het saaie werk eerst. En dàn de leutigheid.

Sweet baby Jesus

dinsdag 13 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Office 12 ziet er verdorie proper uit. En qua innovatie kan het tellen: géén menu’s meer. Wég!

Office

En ik ben content dat de sidebar terug is ook, als is dat maar één van de kleine dingen die er in Vista zitten, en we hebben geeneens de echte definitieve UI gezien.

Op dit ogenblik ben ik nog naar de PDC speeches aan het luisteren, en de dingen die ze voor developers gedaan hebben zijn on-ge-lo-fe-lijk. Dit gaat een serieus eind verder dan wat cosmetische dingen. Serieus.

Alles valt proper samen voor Microsoft, ze bewijzen in één klap dat ze al die jaren niet hebben stil gezeten. Een klein voorproefje is te zien alhier: Microsoft Max.

Ik ben geneigd te denken dat ze bij Apple even slikken vandaag.

Geschreven al luisterend naar: Microsoft – – Microsoft Professional Developers Conference 2005

update: van bij Scoble:

I just loaded six videos up on Channel 9. The two that I think will be most viewed are the Office 12 UI video and the Windows Vista Explorer video.

Also there now are the AERO interface video, the 10 things devs need to know to build a great Windows Vista video, LINQ video, and the Internet Hearts video (a cool game written with Windows Presentation Foundation).

Feck

dinsdag 13 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Time flies when you’re having fun. And time doubly flies wanneer het werk vlot vooruitgaat.

Met andere woorden, en het moest er ooit wel eens van komen: ik heb mijn laatste trein gemist.

Wat betekent dat ik de nacht mag doorbrengen in een leeg Europacollege: dat ene lichtje aan de Dijver ben ik, voor wie nog zou langskomen.

Bah. Ik heb honger, geen geld op zak, en niet meteen bijzonder veel zin om de nacht in een stoel door te brengen—hoe goed en orthopedisch die ook moge zijn, ik ben gegarandeerd geradbraakt morgenochtend.

Damned, damned, damned.

Bully

woensdag 14 september 2005 in Politiek. Permanente link | 35 reacties

Pesters op school, diegene die de techniek tenminste volledig onder de knie hebben, slagen erin om het voor de buitenwereld te laten uitschijnen dat hun slachtoffers “onredelijk” en “kinderachtig” overkomen. Niet zo ingewikkeld eigenlijk, eens je weet wat je doet: het zwakke punt vinden van het slachtoffer, en dan blijven duwen. Zoals een ingroeiende teennagel. En vooral: blijven duwen, dag na dag na dag.

Stel dat het slachtoffer te dik is en dat je weet dat hij daar een probleem mee heeft. Dan begin je met hem consistent aan te spreken als “dikzak”. Papzak. Vetzak. Vet zwijn. Adipeus varken. Blijven doen, consistent, voortdurend, mét en zonder publiek. Mét bewegingen erbij: waggelen, armen wijd uitgespreid, bolle opgeblazen kaken.

En, hier is de truuk: na verloop van tijd is het zelfs niet meer nodig om de woorden uit te spreken, en zijn de gebaren voldoende. Met wat geduld en kennis van zaken, kun je op die manier na een tijdje het slachtoffer zó gek krijgen dat hij je in pakweg de turnles aanvliegt, alleen maar omdat je een aanzet tot bolle kaken doet.

En dan, dàn is het hele opzet geslaagd: slachtoffer wordt gestraft, ah ja, want “meester, hoe is dat nu mogelijk, hij begint gewoon op mij te kloppen en ik heb geneens iets gedaan! die gast is gewoon zot!” En nog beter: nu weet heel de klas dat het slachtoffer zo ver te krijgen is, en dat er onder welbepaalde omstandigheden spektakel te rapen is. Hoezee!

Dus om samen te vatten: de truuk schuilt erin om iemand met zo onschuldig mogelijke middelen compleet over de schreef te duwen.

Zoals, en een mens kan er niet anders dan een soort perverse bewondering voor hebben (mocht het niet zo sinister en triest zijn), dit hier. Commentaar op het weblog van Huug door Tanguy Veys:

Ideaal moment om opnieuw te gaan lezen.

Ik wou dat we in Vlaanderen wat meer kwaliteitsprogramma’s hadden.

Wanneer ga je nog eens een goed boek lezen/bespreken?

Onschuldige commentaar? Nee, niet echt. Het equivalent van bolle kaken voor de “dikzak”: Tanguy Veys weet dat Huug niet graag heeft dat hij (Tanguy) commentaar laat op zijn weblog, maar blijft het toch doen.

Dag na dag na dag. Entry na entry na entry. Duw, duw, duw.

Tanguy commentarieert

En tenzij ik me vergis, heeft hij daarmee nu Huug en Druug bijna van het internet gekregen. Bravo, meneer Veys. U bent een hele meneer. Leg dit uit aan iemand die van niets weet, en Huug is het equivalent van de papzak die u aanvliegt in de turnles: een irrationeel klein kind.

Maar wij weten wel beter. Niet?

Dank u voor de mooie illustratie van hoe pesters te werk gaan. Spijtig dat daarbij soms slachtoffers moeten vallen.

Ook muug

woensdag 14 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Brfffggghhh…

Ik zou mits wat moeite een entry kunnen forceren waarin ik een witzige reactie neerpen op liberaal enterpreneur Luc Van Braekel, maar ‘t zal voor later eens zijn: wakker van gisterenochten vóór zeven, en heel de tijd doorgewerkt tot nu.

Ik heb, al zeg ik het zelf, Propere Dinges gedaaan op de website van mijn werk. En ik heb er met den enen een stuk of wat easter eggs in verborgen, tee hee hee.

Maar bij deze is notoir Gents cola lightdrinker Vuijlsteke Michel rijp voor de schroothoop

Slaapwel wereld!

links for 2005-09-14

woensdag 14 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Quattro

donderdag 15 september 2005 in Kinderen. Permanente link | 37 reacties

Luidt de klokken, hijst de vlaggen. We zijn vanmorgen naar dokter arts geweest met ons getweeën, en die heeft ons bevestigd wat we al een tijdje in de mot hadden: Sandra zit met een foetus, begod.

Vier

Om organisatorische redenen hopen we allemaal heel erg hard dat het een meisje wordt, maar voor het moment weten we niet veel meer dan dat het een hoofd heeft, een hart, een maag, een blaas, evenveel armen als benen (twee van elk) en dat de ruggengraat er in orde uitziet en de nekplooi niet dikker dan normaal is.

En dat het ergens in april volgend jaar zou moeten geboren raken.

(buigt, neemt applaus in ontvangst)

La balle à travers l’église

donderdag 15 september 2005 in Kinderen. Permanente link | 10 reacties

Ook iets dat ik al lang uitstel, maar sinds gisteren er dan toch van gekomen is: ik spreek thuis alleen nog in espressione francese tegen de kinderen.

Ik heb in eerste instantie nog geen klachten van de kinderen. Niet veel illusie dat ze onder malkander frans gaan spreken, dat heb ik thuis ook eigenlijk nooit gedaan met mijn broer, maar tegen mij zal het wel moeten. Ik hóór ze niet als ze ‘t niet auf Französisch zeggen. Gedaan dat ze bij mijn ouders alles-of-toch-min-of-meer begrijpen, maar weigeren in dezelfde taal te antwoorden.

En ‘t zal verdorie niet alleen goed zijn voor hun frans, maar ook voor het mijne (al ben ik content te merken dat het er gelijk al weer iets beter mee gaat, nu ik het op het werk meer spreek).

Nu nog veel geld en een groot huis en we zijn op weg om Gentse Franstalige Bourgeoisie te worden, à la bonne heure!

Geheugen

donderdag 15 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Universele draadloze internettoegang nu! Dju!

Op een gemiddelde dag zijn er meestal okkasies te over om de zinsnede “Could be worse” boven te halen. Meestal is daarbij onderverstaan “…could be raining”—cfr. Young Frankenstein, de scène op het kerkhof.

Soms ontaardt dat wel eens in iets als “you think that’s bad? wait till I show you my suppurating elbow / the state of our kitchen / this maggot in my eyelid” of zoiets. Maar vandaag, om de één of andere reden, zei ik op weg naar beneden op mijn werk tegen iemand, naar aanleiding van net zo’n “het kon altijd erger”-moment, “still… beats being a Swiss guard on a Paris bridge”.

Het moet zijn met te spreken over Frans spreken thuis of zo, want dat komt van een liedje (uit de jaren 30? 40? 50?) van Ray Ventura et ses Collégiens, dat nu al heel de tijd in mijn hoofd rondspookt.

En verdorie dat er hier geen internettoegang is op de trein! De derde regel van het refrein ontglipt mij!

Çaaaaa vaut mieux que d’attraper la scarlatine
ça vaut mieux que d’avaler d’la mort aux rats
ça vaut mieux que te-de-dum te-de-de-dine
ça vaut mieux que d’faire le zouave au Pont d’l’Alma

Zot wordt een mens ervan. Zót!

update: thuisgekomen: àààààààhhhhh… sucer de la naphtaline! Gnaaaaah.

links for 2005-09-15

donderdag 15 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Planned parenthood

donderdag 15 september 2005 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Jamaar, voor er mensen hier zouden afleiden uit het zinnetje “Sandra zit met een foetus, begod” dat we het niet verwachtten of dat het een accident zou zijn…

Het was géén accident, we hebben al jaren geleden gezegd dat we een even aantal kinderen wilden hebben.

En we wisten het al sinds 17 augustus met zekerheid. U (ù daar!) had het mits iets meer aandachtig lezen ook kunnen weten, en wel aan de hand hiervan:

Living on the edge—ik heb er toch enige dagen mee gezeten dat iemand er achter zou komen en dat ik op mijn dak zou krijgen van Sandra (en de verzamelde familie).

Voor het geval ge’t nog niet zoudt doorhebben… vijf entries na mekaar waartijdens ik telkens naar twee liedjes geluisterd zou hebben, met telkens één gemeenschappelijk woord… not bloody likely:

 • Big Joe Turner – The Essential Recordings – Wee Baby Blues
  Blind Lemon Jefferson – Cat Man Blues – That Crawlin’ Baby Blues (1929)
   
 • Stereophonic Space Sound Unlimited – Plays Lost TV Themes – Space Mission Number 12
  Dizzy Gillespie – Free Ride (Composed And Arranged By Lalo Schifrin) – Wrong Number
   
 • Georges Brassens – Les Copains d’abord – La route aux quatre chansons
  Tom Waits – Small Change – Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen)
   
 • Johnny Cash – The Legendary Country Singers Collection – Sunday Morning Coming Down
  Neil Diamond – Coming to America – Coming To America
   
 • Neil Diamond – Just For You – Girl, You’ll Be a Woman Soon
  Ella Fitzgerald – Fitzgerald and Pass…Again – All Too Soon

Ach, gun een mens zijn plezier ook eens. :)

Databasegestuurde 404

vrijdag 16 september 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Geef nu toe, zijn dit geen beleefde foutboodschappen?

404

Allemaal proper schone uit een database, en afhankelijk van hoe ik het wil hetzij automatisch geredirected hetzij met een behulpzame tussenboodschap hetzij met een gewone generische “pagina-niet-gevonden”-boodschap.

‘t Begint zo’n beetje op zijn eind te geraken, de nieuwe website. Allez ja, de nieuwe-oude-website. De nieuwe-nieuwe-website wordt natuurlijk door professionals gemaakt, die kunnen dat vééél beter dan ik! 

Geschreven al luisterend naar: – – sparkle_team_2005_mbr

links for 2005-09-16

vrijdag 16 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Deadlines

vrijdag 16 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

‘t Is echt niet goed om zonder deadlines te werken.

Dus: vannamiddag nieuwe website van het werk in internal open beta gegaan, met de bedoeling heel volgende week gelijk de beesten aan de inhoud te werken, ervoor te zorgen dat hij eind volgende week ten laatste helemaal feautre complete is en dan de week dààrna polijsten tot het allemaal online kan.

Als het even kan, maandag de 26ste. En als dat niet lukt, dan de 27ste. Of de 28ste. Maar ik mag doodvallen: die website moet on-line vóór 1 oktober.

Hooooo ik val in affronten als we er niet geraken

Maar bon, er zijn eigenlijk maar een aantal dingen die zwar aandacht nodig hebben: de academische programma’s synchroniseren met de brochure, een stapel pagina’s die enkel in ‘t Engels bestaan, vertaald krijgen, en wat pagina’s van academic chairs in orde krijgen. En de bibliotheek.

En dan ook eens serieus kijken naar hoe ik nu met die events om ga gaan. Want daar was ik nog altijd niet uit.

Ach, niets zo goed als wat gezonde druk

Strict

zaterdag 17 september 2005 in Werk. Permanente link | 3 reacties

…en, bijna als een nagedacht, dacht ik er plots aan: zou ik niet best eens de welgevormdheid van al mijn pagina’s onder de loupe leggen?

Firefox opgestart (ik gebruik meer en meer AvantBrowser op het werk en IE7 thuis, maar de Web Developer Toolbar is toch wel verrekte handig), naar de beta-site gesurft, ctrl-shift-A—oooh nooo! Boo! Hiss!

Not valid!

…maar uiteindelijk viel het wel mee, want dat bleek eigenlijk de allerenigste (suck on that word, hollanders ) fout te zijn op deze, toch niet meteen honderd procent triviaal te noemen pagina:

Home

Niet natuurlijk dat ik er meteen helemaal van wakker lig—fijn is het wel, maar alle bragging rights ten spijt is het uiteindelijk toch de inhoud die goed moet zijn. Maar het ware wel mooi als dat zo’n beetje overal zou kunnen volgehouden worden in die site.

Ik vrees dat ik er weinig illusies toe koester: short of alles zelf met de hand nakijken, kàn het gewoon niet. Mensen kunnen namelijk hun eigen pagina’s editeren, en daar wordt dan pakweg Frontpage voor gebruikt, en daar komen dan soms old skool dingen uit als

<p>Welcome to my page.<br>
This is my cat: <img src=cat.gif align=left hspace=10 vspace=10>
<p>I want to thank:
<ul><li>my <b>mom
  <li>my <i>dad</b>
  <li></i>my goldfish
</ul>
<p>Byeee!!

Brr. Om eigenlijk nog niet te spreken van die één of twee onverlaten die soms nog durven een rechtstreekse copy-paste uit Word te presteren…

Daar zit ik eigenlijk nog het allermeeste mee: hoe kunnen we in een nabije toekomst dat pagina’s-editeren zo eenvoudig mogelijk maken, en toch bruikbare code produceren? Ik vrees dat er heel wat uitleg aan te pas zal komen, en dat het niet eenvoudig zal zijn om mensen ervan te overtuigen dat

<ul>
  <li><em>een</em></li>
  <li>twee</li>
  <li>drie</li>
</ul>

echt wel beter is dan

&nbsp;&nbsp;&nbsp;<img src=circle.gif><font face=impact color=red>een</font><br>
&nbsp;&nbsp;&nbsp;<img src=circle.gif>twee<br>
&nbsp;&nbsp;&nbsp;<img src=circle.gif>drie<br>

—vooral als geen één mens ooit de html-code van zijn/haar pagina’s bekijkt.

Zucht.

links for 2005-09-17

zaterdag 17 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Woordjes

zaterdag 17 september 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Zelie’s woordjes voor vanavond:

kees kus mus
vis koos mis
mus kook vis

kees is mis
vuur is roos
boom is voos
roos is puur

pik pik pik
ik is kip

roos en boom
boos en room

mmm kip en room mmm

Hoe haar oogjes oplichten als ze beseft dat ze net een zinnetje met betekenis gelezen heeft: onbetaalbaar.

Onder de mensen

zaterdag 17 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ach ach, het wordt nooit iets met dat sociaal zijn onder de mensen en dingen.

We zijn daarjuist met hele familie naar een feestje geweest, alwaar het vol liep met allemaal fijne en sympathieke mensen, maar helaas: ‘t is niet gelukt

Nu, ik troost me ermee dat we er lang niet lang genoeg geweest zijn, en dat mocht ik er meer dan één persoon gekend hebben (of mocht die ene persoon niet de helft van de organisatoren geweest zijn), dat het dan wellicht wél zou gelukt zijn. Want uiteindelijk is het nu al vééél beter gesteld met mijn social skills dan enigste (anyone? anyone?) jaren geleden.

Maar wat blijkt: we hebben Bruno gemist. En de veelbesproken en -belauwerde Mich. En Huug. Huug was er nog niet toen wij er weggingen, maar ik heb begrepen dat Bruno al weg was. Boe!

Was hij er wel, we zouden zeker blijven plakken zijn, en dat minglen zou er wel van gekomen zijn—nu is het beperkt gebleven tot wat spelen met kinderen (including het altijd wijze mijn tong uitsteken naar Kinderen Van Andere Mensen en op andere wijze messin’ wid they mindz).

Volgende keer beter, volgende keer beter.

Thank you Sweet Jesus

zaterdag 17 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zonet op het nieuws, een oudere New Orleanse die verrukt was over het weer aanfloepen van de lichten in haar huis.

I just had to run down and tell ever-body: thaynk you Sweet Jee-sus! The lights are back on!

Ja hallo kroket!

“The Lights are back on! The town has been destroyed, thousands are dead, my house is a waterlogged ruin, but the lights are back on! Thank you sweet Jesus!”

“Half my family drowned, but hey, I just found that sock I’d lost back in April! Praise the Lord!”

Geluk (en deherejezes), zit soms in kleine dingen. Blijkbaar.

Macaroni met kaassaus en hesp!

zondag 18 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Een roux, melk erbij, witte saus, spek, hesp, kaas erbij, macaroni koken, macaroni mengen in saus, dumpen in pot, kaas erover—hey presto:

Macaroni & cheese before

Onder de grill, tada:

Macaroni & cheese after

Yum.

Macaroni & cheese

En terwijl de ene pot in de oven staat, de andere pot uitlekken natuurlijk:

Zelie en Jan de pot aan het uitlekken

Zelie en Jan de pot aan het uitlekken

Eten is wijs.

Raymond van het Groenewoud

zondag 18 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Bericht aan alle rechtse zakken (geuzennaam tegenwoordig, ‘t schijnt) in binnen– en buitenland:

YHBT

Jongens toch, wat een ernstig triestig hoopje mensen bij elkaar.

The days are just packed!

zondag 18 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Ik weet niet wat eerst gedaan, àl die dingen te doen!

 • Naar aanleiding van Bruno een tijd geleden Bone aan het herlezen. Begonnen met mijn individuele comics, maar dan maar voor het gemak van de one volume edition gegaan—leve de gratis leveringen en korte levertermijnen van Proxis.
   
 • Gaiman’s nieuwe, Anansi Boys, zit in mijn rugzak om héél erg zuinig en langzaam uit te lezen. Gaiman’s boeken zijn er van het soort waar ik eigenlijk nog het liefst zo lang mogelijk mee wacht om eraan te beginnen—want dan duurt het langer voor ze uit zijn. En dat ik het boek zowat hoofdstuk voor hoofdstuk heb lezen geboren worden op Gaimans weblog verhoogt mijn anticipatie alleen maar.
   
 • Lumines blijft een tijdzuiger op de trein: tegenwoordig zit ik in de puzzle mode peetjes te maken.
   
 • Ik heb nu zo’n DJ-dinges en ik moet dus bijgevolg mijn mad deejay skillz dag in dag uit oefenen.
   
 • Na de aankoop van een nieuwe kwartgigaterabyte opslag heb ik weer wat bewegingsruimte op de computer, dat zou wel eens de gedroomde okkasie zijn om mijn foto’s verder te klasseren.
   
 • Idemditto met mijn geripte muziek, waarvan de laatste 20 GB—een dikke vijfduizend tracks—nooit getagged en geklasseerd is geraakt.
   
 • En had ik al gezegd dat er enorm veel werk voor het werk ook is?

Life, it don’t get much better

So long Firefox

zondag 18 september 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Wat zei ik nog, gisteren?

Firefox opgestart […] de Web Developer Toolbar is toch wel verrekte handig

Wel: niet langer. Ik ben sinds vandaag weer definitief overgeschakeld naar overwegend Internet Explorer. Op het werk is dat zoals ik zei AvantBrowser, een uitstekende tabbed browser (en meer) voor Internet Explorer 6, en thuis is het een, ahem, semi-legale versie van Internet Explorer 7.

Firefox werkte echt wel meer en meer op mijn zenuwen, en dan vooral waar het de kleine alledaagse dingen betreft: copy-paste die niet werkt, die eeuwige plugins die niet werken of weigeren te updaten, enfin ja.

Noem het irrationeel, maar ik ben blij dat ik ervan af ben.

Ze zijn er nog niet helemaal, met de nieuwe Developer Toolbar, maar ik heb er vertrouwen in dat ze er wel geraken.

links for 2005-09-18

zondag 18 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

De techniek laat ons in de steek

zondag 18 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Ik geraak niet meer ingelogd op mijn werkaccount—locked out, vermoed ik, misschien omdat het stom VPN maar blijft aan en uit gaan.

Ik krijg WMP niet aan het verstand dat mijn mp3’s verhuisd zijn van d:\music naar f:\music, of het moet zijn dat er een aantal mp3’s tussen zitten die de computer op tilt doen slaan, of het moet zijn dat de USB tilt slaat na een paar honderd mp3–headers inlezen.

Hoedanook, ik ben het beu om te worstelen met die stomme computer. Dju.

Niets zo frustrerend als willen werken en dat de machines niet meewillen.

update: de WMP-historie is wel degelijk USB 1.x dat net wat te traag is—ik zal dringend eens mijn firewire weer in de computerdoos moeten vijzen. En voor mijn account: dat zal voor morgen zijn.

Bah.

Correctie!

maandag 19 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Zei ik “stom VPN”? Euh! ik bedoelde natuurlijk “stom zelfaangelegd draadloos netwerk met een stomme router van de eerste generatie die voortdurend naar de zak gaat en waarvan ik de firmware maar niet voorbij v.1.0.0 ge-updatet krijg!

En ook natuurlijk operator malfunction, bedoelde ik, ik zal mij mistypt hebben, en daarom zal ik locked out geworden geweest zijn, bedoelde ik!

[kijkt links] [kijkt rechts]
[de muren hebben oren]

Two-twelve

maandag 19 september 2005 in Film. Permanente link | 11 reacties

Twofifty, schmoofifty.

Echte mannen hebben geen dhtml nodig om hun lijsten bij te houden

 1. The Godfather
 2. The Shawshank Redemption
 3. The Lord of the Rings: The Return of the King
 4. The Godfather: Part II
 5. Shichinin no samurai
 6. Schindler’s List
 7. Casablanca
 8. Star Wars
 9. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
 10. Buono, il brutto, il cattivo, Il
 11. Pulp Fiction
 12. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
 13. One Flew Over the Cuckoo’s Nest
 14. The Lord of the Rings: The Two Towers
 15. Rear Window
 16. Citizen Kane
 17. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
 18. Cidade de Deus
 19. The Usual Suspects
 20. Raiders of the Lost Ark
 21. 12 Angry Men
 22. Memento
 23. C’era una volta il West
 24. North by Northwest
 25. Psycho
 26. Goodfellas
 27. Fabuleux destin d’Amélie Poulain, Le
 28. Lawrence of Arabia
 29. It’s a Wonderful Life
 30. The Silence of the Lambs
 31. Sunset Blvd.
 32. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
 33. American Beauty
 34. The Matrix
 35. Fight Club
 36. Apocalypse Now
 37. Vertigo
 38. The Pianist
 39. Paths of Glory
 40. To Kill a Mockingbird
 41. Sen to Chihiro no kamikakushi
 42. Taxi Driver
 43. The Third Man
 44. Se7en
 45. Hotel Rwanda
 46. Boot, Das
 47. Crash
 48. Léon
 49. M
 50. Requiem for a Dream
 51. Double Indemnity
 52. Singin’ in the Rain
 53. Chinatown
 54. Monty Python and the Holy Grail
 55. Rashômon
 56. Some Like It Hot
 57. L.A. Confidential
 58. All About Eve
 59. The Maltese Falcon
 60. The Bridge on the River Kwai
 61. American History X
 62. Modern Times
 63. Untergang, Der
 64. Million Dollar Baby
 65. Alien
 66. Raging Bull
 67. Saving Private Ryan
 68. A Clockwork Orange
 69. Vita è bella, La
 70. The Incredibles
 71. The Sting
 72. Reservoir Dogs
 73. The Treasure of the Sierra Madre
 74. Kill Bill: Vol. 1
 75. Amadeus
 76. Mr. Smith Goes to Washington
 77. The Manchurian Candidate
 78. City Lights
 79. The Great Escape
 80. The Shining
 81. On the Waterfront
 82. The Apartment
 83. Ran
 84. The Wizard of Oz
 85. Aliens
 86. 2001: A Space Odyssey
 87. Sjunde inseglet, Det
 88. Metropolis
 89. Touch of Evil
 90. Sin City
 91. Kill Bill: Vol. 2
 92. The Great Dictator
 93. Braveheart
 94. Donnie Darko
 95. Nuovo cinema Paradiso
 96. Jaws
 97. Strangers on a Train
 98. High Noon
 99. Oldboy
 100. Finding Nemo
 101. Fargo
 102. Annie Hall
 103. Mononoke-hime
 104. Forrest Gump
 105. Blade Runner
 106. Full Metal Jacket
 107. The General
 108. Wo hu cang long
 109. Rebecca
 110. Yojimbo
 111. Ladri di biciclette
 112. Terminator 2: Judgment Day
 113. The Best Years of Our Lives
 114. The Princess Bride
 115. Before Sunset
 116. The Sixth Sense
 117. Batman Begins
 118. Once Upon a Time in America
 119. The Big Sleep
 120. Notorious
 121. It Happened One Night
 122. Butch Cassidy and the Sundance Kid
 123. Duck Soup
 124. Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi
 125. Smultronstället
 126. The Elephant Man
 127. Cool Hand Luke
 128. Finding Neverland
 129. The Graduate
 130. Unforgiven
 131. Patton
 132. Lola rennt
 133. The Deer Hunter
 134. Amores perros
 135. The Green Mile
 136. Back to the Future
 137. The Philadelphia Story
 138. Ben-Hur
 139. Indiana Jones and the Last Crusade
 140. Ying xiong
 141. Glory
 142. The Gold Rush
 143. Toy Story 2
 144. Platoon
 145. Stalag 17
 146. Bringing Up Baby
 147. Manhattan
 148. A Christmas Story
 149. Life of Brian
 150. Arsenic and Old Lace
 151. The Wild Bunch
 152. The Grapes of Wrath
 153. The African Queen
 154. Witness for the Prosecution
 155. The Hustler
 156. The Searchers
 157. All Quiet on the Western Front
 158. Gone with the Wind
 159. Hable con ella
 160. Big Fish
 161. Mystic River
 162. Die Hard
 163. Quatre cents coups, Les
 164. The Adventures of Robin Hood
 165. Shrek
 166. The Straight Story
 167. Gladiator
 168. Roman Holiday
 169. The Killing
 170. The Night of the Hunter
 171. Passion de Jeanne d’Arc, La
 172. Mar adentro
 173. Hotaru no haka
 174. His Girl Friday
 175. Festen
 176. Ikiru
 177. Young Frankenstein
 178. The Man Who Shot Liberty Valance
 179. Sideways
 180. Magnolia
 181. Harvey
 182. Ed Wood
 183. Grande illusion, La
 184. Bronenosets Potyomkin
 185. Charade
 186. The Conversation
 187. Monsters, Inc.
 188. Strada, La
 189. The Day the Earth Stood Still
 190. Per qualche dollaro in più
 191. Gandhi
 192. Sling Blade
 193. Spartacus
 194. Groundhog Day
 195. Trainspotting
 196. Trois couleurs: Rouge
 197. A Streetcar Named Desire
 198. Shadow of a Doubt
 199. Stand by Me
 200. Brazil
 201. Twelve Monkeys
 202. A Night at the Opera
 203. All the President’s Men
 204. Dog Day Afternoon
 205. Laura
 206. Toy Story
 207. Sunrise: A Song of Two Humans
 208. Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
 209. In America
 210. Lost in Translation
 211. Who’s Afraid of Virginia Woolf?
 212. The Big Lebowski
 213. Almost Famous
 214. The Insider
 215. To Be or Not to Be
 216. Snatch.
 217. Persona
 218. Lock, Stock and Two Smoking Barrels
 219. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
 220. The Lion in Winter
 221. Network
 222. Fanny och Alexander
 223. The Exorcist
 224. This Is Spinal Tap
 225. The Terminator
 226. Mulholland Dr.
 227. Garden State
 228. Kind Hearts and Coronets
 229. The Station Agent
 230. Judgment at Nuremberg
 231. Taegukgi hwinalrimyeo
 232. 21 Grams
 233. Heat
 234. Battaglia di Algeri, La
 235. Being There
 236. Miller’s Crossing
 237. Rain Man
 238. Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
 239. Barry Lyndon
 240. Brief Encounter
 241. Sullivan’s Travels
 242. Being John Malkovich
 243. In the Heat of the Night
 244. Scarface
 245. The Thin Man
 246. Spider-Man 2
 247. Diarios de motocicleta
 248. Ray
 249. Rio Bravo

update: Ah, crap. Dààrom dus. Cidade de deus blijk ik toch gezien te hebben, alsmede Sen to Chihiro no kamikakushi, en Double Indemnity, en The Apartment, en Det sjunde inseglet (the 7th bloody seal, zég dat dan!) en Smultronstället (niet grààg gezien, mind you, mar wel gezien), en Nuovo cinema Paradiso is verdomme gewoon Cinema Paradiso die ik wel vijftig keer gezien heb als projectionist, en uiteraard heb ik Princess Mononoke gezien, en Crouching dinges flying spel ook natuurlijk, en ik heb zo de indruk dat ik ooit wel Witness for the Prosecution gezien heb (of minstens het boek gelezen). Shadow of a Doutbt en The Lion in Winter denk ooit op BBC gezien te hebben, maar ik ben er niet geheel zeker van.  

Allez ju, doe er dus maar tien bij.

links for 2005-09-19

maandag 19 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

True.

maandag 19 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

[via]

Waf. Waf waf.

Geen tijd

maandag 19 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Expeditie Robinson heeft al een hap uit de avond genomen (awoert John! etterzak!), maar nu ga ik meteen in bed om aan Neil Gaiman te beginnen.

Of nee. Ik blijf nog wat zitten. Hoe meer ik het begin kan uitstellen, hoe langer het meegaat.

Slimste mens ter wereld dan maar? Yep, slimste mens ter wereld.

250

dinsdag 20 september 2005 in Film. Permanente link | 4 reacties

DHTML, schmeeHTML.

Echte mannen houden hun OCD onder controle met ajaxy goodness:

Op het oppervlakte: een lijstje films, aanvinken wat je al gezien hebt, ho-hum. Maar eigenlijk: een zeer fijn idee.

En waarom juist is dit een bijzonder fijn idee? Let me count the ways:

 • Het is niet moeilijker dan het moet zijn: gewoon klikken op de namen van de films om aan te duiden of je ze gezien hebt of niet.  End of story.
 • Het heeft alle buzzwords en aspecten die nodig zijn om een meme te maken: ruby on rails, ajax, scriptaculous, zo’n silkknoppetje gelijk dat van hierboven, een eigen API, en dingen.
 • Het is iets dat perfect geschikt is voor al die borderline-asperger-gevallen die teh interweb rijk is: lijstjes! Controle!
 • Er zit nog ruimte om een paar propere dingetjes toe te voegen zonder al te veel moeite, in de regio statistieken bijvoorbeeld per decennium of mooie grafiekjes of iets dergelijks (al mag er uiteraard niet te veel bij komen, want niets dat zo’n ding zo snel kapot maakt als teveel features)
 • Ik vermoed dat het achter de schermen toch iets complexer is dan het lijkt: dat als de top 250 bij IMDB bijvoorbeeld wijzigt, dat dan de ingeschrevenen een mailtje krijgen in de zin van “films zus en zo zijn erbij gekomen, die staan in het blauw aangeduid in uw lijst, klik naar hartenlust”
 • …het heeft ingebouwde bragging rights / doorgeefdinges / “stokje”-achtig gerief, ook en vooral met dat zichzelf-updatende knopje. 
 • …waardoor je niet alleen one-time clicks-en-dan-vergeten krijgt zoals die “welke landen heb ik bezocht” meme van een tijd geleden, maar ook repeat visits
 • …wat dan weer goed is voor de inkomsten (google adsense, voor wie ze niet buitengesmeten hebben blijven ze goed natuurlijk, de boeven)

Och, als ik toch zou moeten lastig doen:

 • ik vind dat er teveel whitespace in de html-code staat
 • ik vind dit uitermate kinderachtig:
  <script type="text/javascript" src="http://twofifty.org/js/mozilla_is_good.js"></script>
   <!--[if lt IE 7]>
   <script type="text/javascript" src="http://twofifty.org/js/ie_is_evil.js"></script>
   <![endif]-->
 • Het IMDB-preview-idee is bijzonder goed, maar ik zou graag het schermpje kunnen verslepen. En, failing that, verwacht ik de sluit-venster-widget aan de rechterkant
 • Ik denk dat het van properteit zou getuigen als je naast elke film zo’n sexy css-y vijfsterrenwidgetje zou kunnen hebben waarbij je ajaxgewijs met een eenvoudig klikje een rating zou kunnen geven aan elke film.
 • Wat ik begrepen meen te hebben dat er zeker nog wel in komt: meer profielmogelijkheden, screen name veranderen, mogelijkheid om een beeldje en een link naar weblog te doen, etc. etc.

Maar dat ben ik, gewoon commentaar geven om commentaar te kunnen geven.

Nee, het heeft alles om, zoals Laurens zegt, een meme van jewelste te worden.

Nu nog aan de verleiding weerstaan waar ik niet aan zou kunnen weerstaan: meer dingen toevoegen. “Wacht! ik zal de leeftijd vragen! en het land! dan kan ik nóg meer grafiekjes maken! en als ze nu eens reviews zouden kunnen toevoegen?”—niet doen dus.

…of het zou moeten zijn dat het de bedoeling is om het ding te laten uitgroeien tot een allesomvattende ajaxmoviereviewcommunityportalsite, in which case: alle geluk toegewenst

Publiek

dinsdag 20 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Groovy. De nieuwe website op het werk is in public beta, azzet ware.

‘t Is te zeggen: hij draait nu op een url die bekijkbaar is (of zal zijn) van buitenuit, en bijvoorbeeld ook niet meer onder een subdirectory en hij zal bijvoorbeeld ook met de definitieve userrechten en zo draaien, kwestie van authenticatie op databases en LDAP en filesystem.

En het ziet er zo op het eerste zich naar uit dat niets veranderd is.

Which is, you know, nice.

links for 2005-09-20

dinsdag 20 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

De trein

woensdag 21 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

Ze hebben geen ongelijk, als ze dat zeggen. Van de trein. En dat reizen. Dat die dat altijd een beetje is.

Pak op dit eigenste ogenblik: een bank of zes achter me zitten een roedel scholieren. De ene helft zingt luidkeels Zeven anjers, zeven rozen terwijl de andere helft begeleidt met kalkoengeluiden (glouglou!). Niets ergs aan, zelfs niet eens irritant, ware het niet dat ze niet verder geraken dan zéééven anjers… zeven rozen, waarna altijd dezelfde grapjas invalt met “en augurken”, en ze da capo en helaas verre van sotto voce herbeginnen.

Ik moet me inhouden om er niet naartoe te gaan en ze correct aan te vullen. As it is, behelp ik me door met de kaken op mekaar onder mijn adem een bruidsboeket voor jouuuuu te grommen. Zeven anjers, zeven rozen, hebbik heelspeciaal gekozen, ikdie zoveel vanjehouuuu, zegt mijn innerlijke B.A. Baracus dan. En ook wel I pity the fool who botches Willy Sommers.

Of pak daarnet, toen we met ruim zeven minuten vertraging aanzetten uit Gent Dampoort. Het moet zijn dat de mannen van de treinconductatie instructies hebben gekregen om—in het kader van de klantvriendelijkheid, ongetwijfeld—de reizigers op de hoogte te houden van de exacte redenen van elk oponthoud.

Onze conducteur wist ons met een stem die niet anders dan lijzig te omschrijven was, te vertellen

Wij verontschuldigen ons voor de opgelopen vertraging, te wijten aan het opladen van tot nu toe.
Àcht fietsen.

Dat laatste kwam eruit alsof hij net proefondervindelijk had, eum, ondervonden dat blikken tot nader order niet konden doden. En dat hij even wou testen of dat met zijn stem wel lukte.

Toen we met acht minuten vertraging uit Gent Sint-Pieters vertrokken, kon hij niet nalaten het mes nog even in de wonde rond te draaien:

Wij verontschuldigen ons voor de opgelopen vertraging, te wijten aan het opladen van tot nu toe àcht fietsen in totaal. In drie verschillende stations.

Volgens mij heeft de conducteur al die fietsbezitters aan hun rijtuigen geketend, en doet hij zijn aankondigingen terwijl hij ze met een puntige stok in de ribben pookt. Toen we met een minuut of negen vertraging vertrokken uit Aalter was zijn boodschap

Dames en heren, goeie morgen en welkom op deze trein met bestemming Oostende. Wij verontschuldigen ons voor de opgelopen vertraging, te wijten aan het opladen van ruim acht fietsen tussen Antwerpen en Aalter. We danken u voor uw begrip.

Ik vermoed dat het met klantvriendelijkheid is zoals met Vulcans: the needs of the many outweigh the needs of the few, or the one.

update: toen we met tien minuten vertraging in Brugge toekwamen, was ‘s mans boodschap:

Dames en heren, wij komen aan in Brugge. Voor de reizigers met bestemming Blankenberge—wat betreft de aansluiting naar Blankenberge—de trein naar Blankenberge is blijkbaar reeds vertrokken. Er is geen aansluiting naar Blankenberge.

(en het is allemaal de schuld van deze ruim acht nozems), hoorde de hele trein hem er zonder woorden bij zeggen.

Live long and prosper, conducteur. Live long and prosper.

links for 2005-09-21

woensdag 21 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Hannekensnest

donderdag 22 september 2005 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Een kadde verliest er heur jongen in, hoe onze nieuwe website somtijds gegenereerd wordt.

Morgen (straks) moet ik een briefing geven aan een mogelijke partner om het geheel in een CMS-achtig iets te gieten, en ik dacht dat het ook mede in die context wel eens handig zou kunnen zijn om de manier waarop pagina’s gegenereerd worden (high-level only, dus niet in individuele functies of zo) te documenteren in een flowchart.

Ooooo wat schoon flowchartje is het geworden:

Visio-20050921-website-flow

…en als er één ding meteen duidelijk is geworden: prime candidate voor allerlei refactoring. Ik durf niet te beginnen tellen hoeveel keer ik nakijk wat de taal eigenlijk is, en hoeveel keer daar over en weer gesleurd wordt met cookies en brol.

En hoeveel het eigenlijk nog mis loopt, met die taalversies.

Zucht.

links for 2005-09-22

donderdag 22 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Gnnnpfff

donderdag 22 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Van die dingen die een mens niet zou mogen schrijven, maar dat hij het toch doet: hier komp er één.

Ik denk dat ik vanavond eens teveel ga drinken. Helemaal alleen, in mijn trekzetel. Ik zou kunnen vanavond en vannacht doorwerken of zo, maar nee. Zat worden, dat moet ook eens gebeuren.

Iek zèn ut allemaal wa muug. De de onverdraagzaamheid van de mensen, de idiotie, de incompetentie, de arrogantie, de eeuwige àchterlijkheid. 

Als ik vroeger zoiets zou geschreven zou hebben, zou dat over het werk gegaan zijn, maar niet nu. Nee, ik heb het over de mensen op in het algemeen.

Vijf oude meten op de trein naar (waar anders?) Antwerpen, die heel de rit tussen Brugge en Dampoort zich aan het beklagen waren. De jeugd, de gastarbeiders, Steveke Gratis Stevaert Die Het Nu Afgebold Was Ha Ha, de vuilbakzakken, de prijzen van het brood, die domme West-Vlamingen, àlles.

Twee grootouders met een afgrijselijk slecht opgevoed kleinkind, dat een half uur aan ene stuk een ululerend geweeklaag ten berde heeft gebracht, en dat geen van beide kiekens het nodig vond er iets op te zeggen.

Degoutant ongeïnteresseerde schoolfrikken die tussen Metro en Laatste Nieuws de deliberatie nog eens dunnetjes overdoen, maar dan over hun collega’s en wie met wie wat doet.

Scholieren van twaalf-going-on-vijfenveertig, pokdalig bepuist kettingrokend tongendraaiend met één oortelefoon naar Tuning Beats XLVII aan het luisteren.

In het algemeen: het eindeloos geroddel, op de bus, op de trein, op het perron, in het station. De gemeenheid van mensen tegen andere mensen.

En op het internet: trolls met hun lamme provocaties en controlefreaks en uit hun nek kletsende idiote fucking lizardoids en pseudo-experten vol wind en rechtslonkende would-be mediageilaards, en, jawel, ook al, de eeuwige àchterlijkheid.

Een stamp onder hun kloten, allemaal samen. En nu ga ik aan de whisky beginnen. Achttien jaar oude Glenallachie. Jazeker.

Anansi Boys

donderdag 22 september 2005 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Grrrr. Boek is uit.

Neil Gaiman, ‘t is toch ne kadee. Als er al zwakke momenten zitten in zijn boeken (een heel erg grote àls), dan maakt hij alles goed met zijn eindes.

Anansi Boys, had hij besloten, zou een komedie moeten worden, en toen hij tijdens het schrijven plots iets liet gebeuren, dreigde het een eind meer horror dan komedie te worden. Dat konden we volgen op zijn weblog, maar wat hij er precies aan gedaan heeft, was niet duidelijk.

Behalve dan dat hij het hele laatste derde heeft moeten herdenken. In het nawoord-interview geeft hij aan waar zijn déclic zat om het alsnog niet-horror te maken (of tenminste, niet te veel): hij had plots het inzicht dat in horror iedereen krijgt wat hij verdient, terwijl in komedie iedereen krijgt wat hij nodig had.

Subtiel

En zo is het naast een grappig ook een uiteindelijk bijzonder voldoening schenkend boek geworden. Alle losse einden geknoopt, alle plotlijnen opgelost, alle personages een fijn einde gegeven.

Wie alle boeken van Gaiman gelezen heeft, herkent links en rechts uiteraard wel motieven (het hoofdpersonage uit Neverwhere, het universum van American Gods, een paar karakters uit Sandman), maar dat is op geen enkel ogenblik ook maar even storend.

Schrijven waarover het gaat, is eigenlijk nergens voor nodig. Het is vintage Gaiman, ‘t is te zeggen een goed verhaal, goed verteld. 

Kopen die handel.

Mgrr

vrijdag 23 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 23 reacties

Dat van dat zat worden is niet gelukt—één half glas whisky en in de zetel in slaap gevallen—maar daar staat wel tegenover dat ik màchtig slecht gezind ben opgestaan.

Iedereen uit mijn buurt blijven is de boodschap.

En Steven heeft gelijk, voor de rest. Ik ga me verder niet uitspreken over het interview van “software consultant and pro-American blogger” Luc Van Braekel met Dennis Prager. Ik heb het begin beluisterd, en hierna was de kous voor mijn part af:

Well, you know, anti-americanism in Belgium is mostly seen and heard in the media and among university professors and artists and intellectuals and also a lot of politicians on the left side but in general the young people—who of course are loving the pop music that comes out of America and the movies that are coming from America—the young people are not anti-American in general.

Iemand die dàt zonder verpinken kan beweren, in gesprek met iemand als Prager, die bijvoorbeeld vindt dat God persoonlijk tussengekomen is om George W. Bush president te maken en die ijvert voor het opnemen van “Intelligent Design” in lessen op school: niet een uur van mijn tijd waard.

Geschreven al luisterend naar: Neil Young – Prairie Wind – No Wonder

Trein

vrijdag 23 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Jamaar jamaar, een moment van zwakte en het is alsof ik niet graag op de trein zit!

Nee, ik zit enorm graag op de trein, en ik luister enorm graag mee naar de conversaties rondom mij. Ik zou echt graag hele dagen op café zitten, Carmiggeltgewijs naar de mensen kijken.

En wat die scholieren betreft: ze worden eignelijk pas echt akelig als ze de trein afgestapt zijn en in het station in Brugge de verzamelde peer group moeten overtuigen van hoe cool ze wel zijn. In de Dampoort stappen er alle dagen zowat dezelfde mensen op, en als ze er niet zijn, mís ik ze zowaar.

Er is het gemengde groepje, met twee wel bijzonder Gentse juffrouwen die ik—zonder énig disrespect whatsoever—zó op een middeleeuwse markt of in een negentiende-eeuwse fabriek de plak had zien zwaaien, allebei met een enorm grote mond, de ene met een doorbrave vriend en allebei met onder hun oppervlak ongetwijfeld een fantastische inborst.

Er is het ander groepje met toekomstige koks en patissiers, sympathieke kerels in mijn verbeelding al van kindsbeen af samen zijn en nu binnen een jaar of zo de wijde wereld in gaan stappen.

Er is de juffrouw met het uiterlijk van een leader of the pack die altijd bijzonder ernstig en afschrikwekkend kijkt, met een sigaret in de mond en haar handen diep in haar jeansbroek—maar die helemaal openbloeit als haar vrienden er in Sint-Pieter bij komen.

En dan zijn er nog de vele scholieren die zich elke dag door de Metro worstelen. Hoe mooi is dat niet? De jeugd van tegenwoordig, die zogezegd alleen nog maar naar televisie zou kijken en chatten, die, weliswaar térgend traag, maar toch, de krant leest, van begin tot einde? En die daar, weliswaar vooral over de sport en het entertainment, maar toch, over discussieert op de trein?

En zelfs op het perron toegekomen, om iets vóór acht in de drukte, de vele random acts of kindness voor de talloze blinden die Brugge rijk blijkt te zijn. De aandoenlijke gezelligheid van groepjes doven en slechthorenden, enorm geconcentreerd diep in gebarentaalgesprek, als ze even vergeten dat anderen ze wél kunnen horen. De toeristen zelfs, waarvan we eigenlijk allemaal beter zouden leren dat we wat meer moeten rondkijken alsof we ons land nog nooit gezien hadden.

En dat we dan zouden beseffen, eigenlijk, als we heel eerlijk zijn met onszelf, dat we zoniet letterlijk in Thunder-ten-Tronckh leven, dat we dan toch allemaal samen in quasi-ideale omstandigheden in een quasi-ideaal land een quasi-ideaal bestaan leiden.

Ik ben geen misantroop hoor. Ik kan me enorm nijdig maken op de mensen en de dingen in het algemeen, en ik kan allerlei veralgemenende dingen zeggen over allerlei groepen (de hollanders! de duitsers! agalev!) en dingen (franse films! nederlandstalige boeken! steve jobs-groupies!), maar eigenlijk (fluistert) méén ik dat niet echt.

Geschreven al luisterend naar: Nick Cave and the Bad Seeds – Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus [UK] – Let the Bells Ring

Nieuws

vrijdag 23 september 2005 in Current Affairs. Permanente link | 3 reacties

Oeps. U scoorde : 4/10

 1. De Duitse verkiezingen monden mogelijk uit in een coalitie van christen-democraten, liberalen en groenen. Waarom wordt dat een Jamaica-coalitie genoemd?
  Omdat een dergelijke coalitie succesvol is in Jamaica / Omdat een van de voorstanders in een reggaeband speelt / Omdat ze overeenkomt met de kleuren van de Jamaicaanse vlag / Omdat ze volgens een bekend politiek commentator even onlogisch is als een bos dreadlocks
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 2. VRT-radiojournaliste Greet Op de Beeck haalde ook deze week de krantenkoppen. Waarom?
  Ze krijgt een eigen talkshow / Ze verhuist naar de televisienieuwsdienst / Ze heeft ontslag genomen / Haar relatie met Patrick Dewael is afgelopen
  Het juiste antwoord is…
   
 3. Welke Amerikaanse serie won de prestigieuze Emmy Award voor beste comedy?
  Everybody loves Raymond / Desperate housewives / Lost / The daily show with Jon Stewart
  Het juiste antwoord is…
   
 4. Welke bankverzekeraar zocht afgelopen week toenadering tot sectorgenoot Dexia?
  KBC / Fortis / ING / ABN Amro
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 5. Na onthullingen over cocaïnegebruik zag topmodel Kate Moss een paar lucratieve contracten aan haar neus voorbijgaan. Hoe heet Moss’ foute vriendje?
  Pete Doherty (rocker) / Jefferson Hack (uitgever) / Johnny Depp (acteur) / Liam Gallagher (rocker)
  Het juiste antwoord is…
   
 6. De Belgische modeontwerper Dirk Bikkembergs gaf begin deze week een defilé op een bijzondere locatie. Welke?
  Antwerpen-Linkeroever / De kantine van zijn Italiaanse voetbalploeg, Fossombrone / San Siro, het Milanese voetbalstadion / Camp Nou, het Barcelonese voetbalstadion
  Het juiste antwoord is…
   
 7. Afgelopen week kondigden heel wat bedrijven massale ontslagen aan. Wie creëert nieuwe banen?
  Bekaert / Sony / Nike / Siemens
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 8. Welke is de populairste zoekterm volgens de internetzoekmachine Lycos?
  Britney Spears / Pokemon / Anna Kournikova / Pamela Anderson
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 9. Michael Rogers won op het WK wielrennen zijn derde opeenvolgende titel in het tijdrijden. Welke is Rogers’ nationaliteit?
  Australiër / Canadees / Brit / Amerikaan
  Het juiste antwoord is…
   
 10. Wie is de nieuwe voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI?
  De Nederlander Hein Verbruggen / De Ier Pat McQuaid / De Spanjaard Gregorio Moreno / De Maleisiër Darshan Singh
  Het juiste antwoord is…

Via.

Geschreven al luisterend naar: Elvis Costello – The Delivery Man – Button My Lip

links for 2005-09-23

vrijdag 23 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Tommetoch

vrijdag 23 september 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Vandaag stapels mensen betelefoneerd en door andere stapels mensen getelefoond geworden, rapporten geschreven, gezocht op fecking SQL Server authenticatie-issues, van formele naar informele naar ad hoc vergadering gestrunkeld—de laatste was gedaan om halfnegen—en tegen dat ik eindelijk goed op gang was en ernstig goed bezig was aan ‘t werk, moest ik al weg om gedimme de laatste trein naar Gent nog te halen.

Dju!

Ik wou dat ik een paar dagen na elkaar 24 kon werken.

Inkopen

zaterdag 24 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik had wilde plannen vandaag: een rasp kopen! Zo’n goeie! En dan citroen zesten!

En twee eigelen in vijftig gram zachte boter draaien, en er tweehonderd gram suiker bijkletsen en vijftig gram bloem. En dan die zest erbij smijten en het sap van de citroen. En dàn een kwartje liter melk. En dan de eiwitten kloppen en erin vouwen. En dan de mengeling in potjes doen en in een bain marie een klein half uurtje in de oven steken op 150°.

Maar nee, ‘t is niet gelukt: bij Rogge hadden zo geen raspen gelijk er er één wou.

Dan maar een pepermolen en een blowtorch gekocht. Dat ik weer crème brûlée kan maken, want mijn vorige was kwijt.

En dan was ik zodanig moe dat ik even in de zetel ben gaan zitten. Ik moet in slaap gevallen zijn, want toen ik mijn ogen open deed, was Sandra er vandoor met de kinderen en was ik helemaal alleen thuis. Dan maar naar de Spar om de hoek gereden om een fles van die Auchentoshan.

Op aanraden van Huug, en o wee als hij niet goed zou zijn!

links for 2005-09-24

zaterdag 24 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Pace yerself, arr

zaterdag 24 september 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Nope. Ik ga niet werken dit weekend.

Ik zou eigenlijk wel willen, maar: (1) ik ga mij toch maar nerveus zitten maken omdat ik met een klein schermpje bezig zou zitten en (2) ‘t is eigenlijk niet goed om tijdens het weekend te werken. ‘t Zal volgende week al genoeg lààt werken worden.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar het is écht wijs op het moment: de laatste week voor onze nieuwe site on-line moet komen.

Er zijn nog een aantal lacunes, waarvoor we maandag de knoop doorhakken of we ze gaan opvullen of niet. Er zijn nog een aantal functies die er niet in zitten—de belangrijkste is wel de event calendar, die eigenlijk nog helemaal moet gedaan worden, maar publicaties zouden eventueel ook nog databasegestuurd kunnen worden, alsmede speeches en dergelijke.

Er zijn ook nog een aantal dingen die over de jaren organisch gegroeid zijn, en waar we ons van afvragen of we ze gaan definiëren en uitleggen dan wel sub rosa laten voorbijgaan. Dingen als het feit dat sommige departementen “X Office” heten en andere “Y Service” en nog andere gewoon “Z”, dat sommige dingen die allemaal dezelfde naam hebben eigenlijk drie of vier verschillende zaken zijn. En de hele moeilijkheid om het concept “one College, two Campuses” uit te leggen—een concept dat je aanvoelt of net niet aanvoelt, maar dat heel erg moeilijk in duidelijke bewoordingen te vatten is.

Er is een heel (belangrijk) stuk van de website waarvan ik nét weet dat er nieuwe inhoud en structuur en functies in komen, maar ik kijk er echt naar uit om het te doen, want het is eignelijk bijzonder interessant.

Er is ook nog het feit dat ik nu nog maar één header image heb waar er misschien wel een stuk of twintig zouden moeten zijn.

Enfin ja. Strèss! Maar wijs!

Dingen die ik mis

zaterdag 24 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Mij eens goed uitrekken. Een koprol doen. Met een welgemikte lendenslag uit bed springen. In ons bad liggen (het is te klein). Mij omdraaien in de auto. Op mijn buik op de grond liggen en een boek lezen. Eens rap naar ‘t toilet gaan.

Zucht. Vooral dat laatste dan. Soms lijkt het alsof mijn leven nu al bijna twee jaar rond het WC afspeelt. ‘t Is om depressief van te worden.

You damn dirty ape!

zaterdag 24 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

‘t Is de remake van Planet of the Apes op kanaaltwee.

Ah, the memories. Mijn allereerste herinnering aan Planet of the Apes is als mijn moeder ons de hele synopsis van de vier opeenvolgende films vertelde. Aan de zee, tijdens de zomer, dus dat moet ergens in pakweg 1977 of zo geweest zijn.

En ik heb nóg alleen maar de eerste gezien. Niet Escape from the Planet of the Apes (1971), niet Conquest of the Planet of the Apes (1972), niet Battle for the Planet of the Apes (1973).

En daarna de tv-serie, die op, eum, TF1? Antenne 2? uitgezonden werd.

Nog herinneringen aan Planet of the Apes: de allereerste keer dat ik een computer iets zag digitaliseren, was een Commodore 64 met de laatste scène—They’ve finally done it!

Eum. En voor de rest: geen Planet of the Apes gezien wegens bezoek en de madam die niet wilt kijken.

Kerstmis in honderd woorden

zaterdag 24 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Neil Gaiman. Tekst voor een kerstkaartje, in precies honderd woorden:

Nicholas Was…

older than sin, and his beard could grow no whiter. He wanted to die. The dwarfish natives of the Arctic caverns did not speak his language, but conversed in their own, twittering tongue, conducted incomprehensible rituals, when they were not actually working in the factories. Once every year they forced him, sobbing and protesting, into Endless Night. During the journey he would stand near every child in the world, leave one of the dwarves’ invisible gifts by its bedside. The children slept, frozen into time. He envied Prometheus and Loki, Sisyphus and Judas. His punishment was harsher.

Ho. Ho. Ho.

Als ge’t maar weet

zaterdag 24 september 2005 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Guy Van Cauteren rules.

Vitaya rules.

Australia’s Next Top Model rules.

WijftTV1 rules.

Maar vooral: Guy Van Cauteren rules echt serieus heel erg hard.

1 © 2005 S. Noels, Gent, België.

Sondes

zondag 25 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

‘t Is altijd een heel gedoe met sondes: dan heb ik er een stuk of honderd of tweehonderd, en tegen dat er nog een stuk of tien over zijn, zou ik eigenlijk moeten nieuwe gaan halen, maar dan laat ik dat altijd maar slingeren, en dan is het altijd man en macht (en Sandra en deze keer zelfs mijn moeder) inzetten om op tijd nieuwe sondes te kopen.

En het is ook altijd lotterij om te zien wat voor soort het zal zijn.

Eerst waren het van die vreemde dingen met een haakje op het einde, en dan waren het er zonder haakje, en sinds een paar maand durven het soms van die slappe dingen zijn.

Zo ook deze keer: twee dozen sondes van het slappe soort. Nu, zonder in verdere details te treden, maar zo’n slappe sondes, da’s niet leutig. Een kleine halve meter sonde in uwe willy steken is zo al niet meteen de meest aangename van alle bezigheden, maar als die sonde de consistentie van gekookte macaroni heeft, dan komt daar nog een hele dimensie prutserij en frustratie bij.

Not so nice, no.

Dus is mijn hoop er nu op gevestigd dat er bij mijn moeder wel degelijk iets beter materiaal ligt.

Een mens vraagt zich af of die makers van dat gerief eigenlijk wel nadenken.

Barbara en de Zeven Flikken

zondag 25 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ik parafraseer het meisje Barbara op de Zevende Dag op het einde van haar reportage voor Flikkendag: “…en dan komt de koning, geflankeerd door een liberaal trio politici, en die zorgen werkelijk voor meer blauw op straat zodat iedereen veiliger zal zijn.”

Aandoenlijk.

‘t Was wellicht bedoeld als een grappige uitsmijter, maar ‘t kwam er een beetje ongelukkig uit—timing is alles in humor.

En alle sympathie hoor, maar:

 • heel het item over Flikkendag in tegenlicht gefilmd?
 • zo ongeveer de hele eerste helft ingenomen door een reclamefilmpje met Caroline Vandenberge over Koppen Justitie?
 • de onvolprezen Baas Van De Politie woorden in de mond leggen die hij niet gezegd heeft (“u zei dat de pers de raad van beheer is van de politie?” )

Nah. Ik kijk er naar uit als genoemde Barbara binnen een paar jaar een past master zal zijn in het maken van dergelijke reportages, en ze in retrospectives allerhande geconfronteerd zal worden met sommige van de dingen die ze nu doet.

Te beluisteren

zondag 25 september 2005 in Music. Permanente link | 5 reacties

Ik ben verre van zo’n DRM-hater als pakweg Cory Doctorow, ik vind dat het inderdaad wel zo kan zijn dat je als koper van een stuk intellectueel eigendom er niet noodzakelijk alles mee mag doen wat je wilt, maar toch. Ik eis het recht op om backups te mogen maken van de CD’s die ik zelf aangekocht heb, zodat ik daar zelf naar kan luisteren waar en wanneer ik wil.

Al mijn CD’s zijn geript naar MP3, en onze ICT-baas wees me erop dat onlangs nog eens voor de rechtbank bevestigd is dat wat ik doe eigenlijk tegen de wet is. Ik word van die gedachte lastig.

Ik spendeer de meerderheid van mijn actieve uren op mijn werk. Als ik daar wil kunnen luisteren naar de muziek waarvoor ik betaald heb, dan vind ik dat ik daar recht op heb. En als ik ervoor kies om niet met een rugzak CD’s rond te lopen, maar in tegendeel regelmatig een paar gigabyte op de aldipod mee te nemen, dan moet dat kunnen.

Iedereeen die denkt dat backups een overbodige luxe zijn, heeft trouwens geen kinderen die graag muziek beluisteren in de auto. Elke CD die bij ons in de auto verzeild geraakt, sterft gegarandeerd een stille krasdood. En in het algemeen: alle CD’s die ik koop, worden meteen in de computer gestoken en dan in een doos, om er niet meer uit te komen.

Zodus. Ik roep fair use in, en ik trek gewoon morgen naar het werk met OK Cowboy van Vitalic en Takk van Sigur Rós op mijn usb-stick, de IFPI kan mijn rug op.

You are a socialist

zondag 25 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | 11 reacties

Allez, dat weten we dan ook weer.

You are a Social Liberal (75% permissive) and an Economic Liberal (15% permissive) You are best described as a: Socialist. You exhibit a very well-developed sense of Right and Wrong and believe in economic fairness.

Link: The Politics Test on Ok Cupid

Op één as ben ik zo ongeveer het spiegelbeeld van LVB

Voor de rest wel fijn om weten dat ze daar in het verre Amerika “tonnen” sexpartners voor mij gevonden hebben. In Zwijnaarde, of all places!

Zwijnaarde!

Tom Boonen!

zondag 25 september 2005 in Sports. Permanente link | 3 reacties

Machtig!! Tom Boonen wereldkampioen!

Groots, fantastisch, superlatieven te kort. Genadeloos, moordend, fenomenaal, ongelooflijk.

Ik heb luidop zitten schaterlachen van gedeeld geluk.

Dat er geen één zegt dat het niet verdiend was: dàt is wat sprinters doen. Boonen is God.

Poëzie.

Dansen

zondag 25 september 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Ik kan niet kiezen. Ik denk dat ik al deze foto’s ga laten afdrukken en in een grote grote kader ga monteren en ophangen

Zelie

Louis

Zelie en Louis

Als ze braaf zijn, zijn ‘t zo schatjes, de kinderen.

Ik ga dood gaan

zondag 25 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

‘t Is een dag van testen vandaag!

According to our research, you’ll be dead by August 2056 at age 86. Probable cause: old age.
Why do you die?

 • 56% old age
 • 24% car accident
 • 13% loneliness
 • 5% drowning of the lungs
 • 2% wounds

You have 18623.4 days left on this earth. You’ve already lived 41% of your life.

Allez dan. Stel dat onze kinderen aan hun 25 en 27 elk een kindje krijgen, en voor hun kinderen hetzelfde. Dan zou ik als ik dood ga, achter laten:

 • vier kinderen van 50, 52, 55 en 57
 • acht kleinkinderen: twee van 30 en twee van 25, en één elk van 32, 28, 27 en 23
 • twaalf achterkleinkinderen: ééntje van zeven, twee van vijf, drie van drie, één van twee en één van één. En drie die datzelfde jaar pas geboren zijn.

Heh. Waar moet ik tekenen? 

Via Lena en via i., en dat ze mij allebei gaan overleven blijkbaar. So it goes!

Wikiblog

zondag 25 september 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Dit doet er me aan denken: op het werk zouden de studenten dit jaar graag een wiki opzetten met allerlei rond en door en over de cursussen.

En dan denk ik fuck dit kan interessant worden.

En dan denk ik hadden we maar tijd en middelen om alles wat in ons hoofd opkomt te realiseren.

En dan denk ik we gaan er verdorie een lap op geven, zelfs al hebben we niet genoeg tijd en niet genoeg middelen.

En dan denk ik, ik zal morgen nog eens de virtual machine in gang zwengelen en Mediawiki in gang proberen krijgen op Windows 2003. Of, en, en/of, Community Server aan de praat proberen krijgen.

Maar dan denk ik vooral, ik heb zó al teveel te doen om 29 uur per dag te vullen.

links for 2005-09-25

zondag 25 september 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Commentaar

zondag 25 september 2005 in Weblog. Permanente link | 7 reacties

Op, eum, algemeen verzoek van minstens één persoon: nu ook een comment feed voor dit weblog. Eum. Voor wie geïnteresseerd is.

Punt uw RSS-lezende programma’s naar http://blog.zog.org/comments.rdf en blijf ten allen tijde op de hoogte van het reilen en zeilen van tattoeage-eisend Vlaanderen en Nederland.

Geschreven al luisterend naar: Frank Zappa – FZ:OZ (disc 2) – Carolina Hard-Core Ecstacy

WordPress.com

maandag 26 september 2005 in Weblog. Permanente link | 10 reacties

Tiens, ik heb een account op WordPress.com, en ik heb een invite op overschot. Is er iemand geïnteresseerd? Motivatie en steekpenningen in commentaar; de invitatie wordt ten laatste, eum, woensdagavond weggegeven.

Voor wie het niet wist, WordPress.com is een gehostede versie van WordPress, en de interface is alvast straten, mijlen, hópen beter dan zowel de gewone plain-vanilla WordPress als TypePad.

Daarom dus

maandag 26 september 2005 in Werk. Permanente link | 7 reacties

Zó wijs is dat, als er veel gebeurt op het werk. Zo lakoniek op het intranet kunnen aankondigen dat de directeur van het European Department van het IMF even komt spreken over “Prospects and Strategies for the Euro Area”, en dat alle staff en students welgekomen zijn.

En ondertussen bezig zijn met vijf verschillende delen van de website tegelijkertijd, en org charts in Illustrator aan het maken zijn, en dringend ernstig nadenken over hoe we programmes open for registration het beste duidelijk maken, en nog al die andere dingen—groots!

En o ja, panorama’s van onze nieuwe campus in mekaar vijzen, ook altijd fijn:

Verversdijk

Kijk, daar links dat wit worden auditoria, en dat gebouw daar achteraan worden bureaus, en zo is er nóg zo’n identiek enorm groot gebouw achter de camera, en in die put komt, eum, dacht ik de fundering voor nog een gebouw, en al, en al.

[al ga ik volgende keer wel mijn visoog op de D70 vijzen, of minstens een bredere breedhoek, want zo pano’s met achttien beeldekens da’s niet meteen een model van gemakkelijkheid, om nog niet te spreken van parallaxproblemen die allerlei vaagheden geven en dingen]

Geschreven al luisterend naar: Georges Brassens – Supplique pour être enterré à la plage de Sète – La non-demande en mariage

Langzaam edoch zeker

maandag 26 september 2005 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Het gaat vooruit, het gaat vooruit. Ik heb vandaag eigenlijk nog het meeste tijd gespendeerd aan een detailkwestie van hoe een tussenhomepagina voor te stellen en hoeveel beelden ik daarop zet en hoe ik ermee omga dat er een soort hybride gewonepagina/homepagina-layout in komt.

En of ik de navigatie links dan wel bij uitzondering rechts zet. Mnaja. Ik vermoed dat het uiteindelijk wel goed komt.

En ik moet ook eens dringend kijken of we zo geen schoon blindsurferlabel kunnen krijgen, zo als arme non-profit kan dat toch niet al te duur zijn mag ik hopen

links for 2005-09-26

maandag 26 september 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Ah de Zimmerman zie!

maandag 26 september 2005 in Televisie. Permanente link | 6 reacties

‘t Is maar om te zeggen dat al wie de documentaire over Bob Dylan op BBC gemist heeft, iets schoons gemist heeft.

En dat Kerouac er ook niet naast zat. Over Dylan gesproken.

“Praised be man, he is existing in milk
and living in lilies—
And his violin music takes place in milk
and creamy emptiness—
Praised be the unfolded inside petal
flesh of tend’rest thought—
(petrels on the follying
wave-valleys idly
sing themselves asleep)—
Praised be delusion, the ripple—
Praised be the Holy Ocean of Eternity—
Praised be I, writing, dead already and
dead again”

—Jack Kerouac, Mexico City Blues (228th chorus)

Morgen op het werk zal het Dylan zijn. En het is goed dat ik in een bureau alleen zit, want ik denk dat ik nog maar eens een stuk of achttien keer na mekaar Blind Willie McTell ga spelen. Getver da’s een ongelooflijk goed nummer.

Bah TypePad

dinsdag 27 september 2005 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

SixApart are getting on my tits. TypePad bloody slow fecking downs and time bleeding outs—Grr.

Wat dénkt die gast wel?!

dinsdag 27 september 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Mickeysoft zealotisme? Hu? Uzegt? Wa?

Luister eens hier meneer Noels, het is niet omdat gij er u goed bij voelt om Steve “nek” Jobs zijn hypertroof ego, om nog niet te spreken van… [brzzzt!] (ogenblikje)

(wat “brzt”?)
[awel ja: flame-bait-brzzt-troll-warning-do-not-feed]
(ah, zóóó!)

Eum, ja, wat was ik aan het zeggen? Juist: leve goeie software, ongeacht het platform!

Blogjet: mja. Het doet zijn werk, behoorlijk goed naar mijn goesting. Als het mis loopt, is dat voor zover ik zie altijd de schuld van TypePad en niet die van BlogJet.

Wat kan er beter? Zonder het veel zwaarder en complexer te maken dan het is? Gemakkelijk meer dan één weblog tegelijk beheren (een drop-downtje post to… bijvoorbeeld)? Shortcuts zelf kunnen definiëren misschien. Een locale cache van het hele weblog misschien en daarop batch features misschien? Beter beheer van drafts misschien (nu worden ze gewoon als files gesaved ergens willekeurig)? Alt-letter shortcuts op de menu’s, da’s wel dringend nodig, komt er ook zegt de ontwikkelaar.

Verder: I dunno. Suggereer eens iets?

Ecto voor Windows: meh, inderdaad. En ecto voor Mac ziet er goed uit, zo op het eerste zicht. Al zie ik niet meteen wat het zo speciaal maakt. Screen shots zeggen ook niet alles natuurlijk. En ik zou graag een Mac hebben om dat allemaal uit te proberen, en misschien, als de budgetgoden ons goed gezind zijn, komt dat er nog van, op het werk dan.

En dan zal ik met veel graagte met kennis van zaken meespreken over welke software ik goed / indrukwekkend / niet indrukwekkend vind. Want ik denk dat ik objectief genoeg ben om mij niet te laten indoen door Microsoft of Apple.

En o ja: Firefox ook ge-updatet. Manueel, welteverstaan, want het rode knopje rechtsboven duwen gaf me wel een updatevenstertje met allerlei progress bars, maar dat deed verder op het einde van zijn gereutel helemaal niets. En na de update werkt copy-paste nog altijd maar de helft van de tijd. Op drie verschillende, en verschillend geconfigureerde machines. Dus zoveel verschil zie ik niet met de vorige versie.

Bon, als ik eens goed rondkijk, wat vind ik goeie software tegenwoordig?

 • Photoshop CS2, al kan het nog allemaal veel beter, ook en vooral van interface—ja, ik ben er zó thuis in dat het niet meer proper is, maar ik ben ook niet te beroerd om te erkennen dat het een soep is voor nieuwe gebruikers.
 • Microsoft Digital Image Suite: een proper programma, snel, goed, intelligent. Doet alles dat het moet doen. Ik ben er content van.
 • Microsoft Visual Studio 2005: proper, elegant, snel, intelligent. Zit niet in de weg. Dringt zich niet op. Aanrader.
 • Directory Opus: een vervanger voor Explorer in Windows. Balanceert vervaarlijk op het randje van de bloatware en de minder dan ideale interface, maar blijft in feite wel heel erg veilig aan de goeie kant van die lijn. Snel, handig, ik kan niet meer zonder op het werk, al was het om zijn Norton Commander-achtige dubbele browser naast of onder mekaar.

Eum. En dat is het zowat. Denk ik zo.

En mijn nummer één favoriete feature van alles op alle computers die ik ooit gehad heb ooit?

 • Het feit dat in Windows àl mijn file-open en file-save (as)-dialogen en desktop search en watnogdialogen honderd procent echte Explorer-instanties zijn. Waarin ik archieven kan aanmaken, waartussen ik files kan kopiëren en verslepen, waar ik op alles kan (rechts) klikken en waar alles blijft werken zoals ik het verwacht.

En u?

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Professional Widow – Professional Widow Armand’s Star Trunk Funkin Mix

links for 2005-09-27

dinsdag 27 september 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

’t Is een schande

dinsdag 27 september 2005 in Music. Permanente link | 9 reacties

Bert Anciaux is een stom kalf.

zzZoef

dinsdag 27 september 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

De dag is voorbijgevlogen.

Er zijn van die dagen die voorbijkabbelen, en er zijn van die dagen die voorbijkruipen. Vandaag is voorbijgesneltreind.

Iets later dan normaal toegekomen op het werk, met een auto vol swag: mijn draagbare harddisk met muziek, een zak met luidsprekers en een subwoofer en alles, kwestie van ook 5.1 naar mijn muziek te kunnen luisteren, en postersen voor aan de muur. Van bij Tufte gekocht en ingekaderd:

Salyut 6

En van bij Thinkgeek gekocht, ooit ingekaderd, maar nu het glas van de kader kapot is gewoon aan de muur gespijkerd:

Despair poster - apathy

En ook mijn grote wereldkaartposter van National Geographic een jaar of drie geleden.

En toen dat opgehangen was en ik mijn mail had nagekeken en wat dingen op het internet had gepost, en nog mail beantwoord had, was het al tijd voor vergadering.

En tegen dat de vergadering gedaan was, was het tijd voor nog een vergadering.

En toen was het half één, en toen moest ik dringend de eerste vergadering verwerken op de betawebsite.

En toen was het vijf uur en moest ik dringend andere dingen doen, en toen kreeg ik een telefoon en was het zeven uur.

En toen moest ik de trein halen.

En doen was het tijd voor de tweede aflevering van Bob Dylan.

En toen was het nacht en moest ik al aan het slapen geweest zijn.

Toestanden

dinsdag 27 september 2005 in Werk. Permanente link | 10 reacties

Behalve dat hij voorbijging als een ingezeept nijlpaard in Garmisch-Partenkirchen, was het eigenlijk wel een fijne en productieve dag.

Wat vrees ik niet het geval zal geweest zijn voor de mannen van een verdiep lager: ‘t is al een tijdje huilen met allerlei klakken op, wat de servers betreft.

‘t Is ongehoord! Een ware schande! Hoe is dat nu in ‘s hemelsnaam…

Ach nee, ‘t is niet proper: ik heb er medelijden mee. Akkoord, het is serieus ambetant voor wie gelijk ik heel de dag afhangt van die servers, maar het moet nog het meest frustrerend zijn voor de mannen van IT.

Het doet me denken aan een paar jaar geleden, toen we de website voor de provincie Oost-Vlaanderen gemaakt hadden en hostten, en dat die na een paar maand of een jaar of zo alle vijf voet crashte. Met man en macht zoeken, en maanden aan een stuk niets gevonden. Frustrérend!

Soms is het gewoon zo, in een omgeving waar er honderden verschillende factoren samen komen, dat het mis loopt. En dat het praktisch onmogelijk is om te achterhalen waarom precies. In het ideale geval zou een mens dan alles terugzetten naar een moment waarop het allemaal goed werkte, en dan één voor één verschillende onderdelen aan– en afzetten tot het allemaal weer in de soep draait, en de factoren isoleren en zo.

Maar helaas: teveel factoren. En teveel interdependencies. En sommige dingen kunnen niet ongedaan gemaakt worden. En tel daar nog eens bij dat we zo weinig mogelijk tijd mogen down zijn, dus dat we niet zomaar alles eventjes af kunnen schakelen.

Dus miserie. Dus gemor. En dat praktisch niemand op het werk dat maar schijnt te snappen, dat het echt niet expres is of zo

Al wie er in mijn buurt over klaagt, verwijs ik in ieder geval naar Arthur C. Clarke’s Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic

Dat, en chaostheorie.

En Murphy.

En fecking NAI, awoert!

En ondertussen denk ik dat ik maar een sixpack kaarsen meeneem morgen, wie weet helpt dat wel. We hebben ook nog wat restjes kip in de frigo, misschien dat dat qua ritueel ook helpt?

[en de éérste die zegt dat het met Macintosh / Linux / Unix / BSD / ZX Spectrums geen waar zou zijn: past u op hé!]

Geschreven al luisterend naar: Les Négresses Vertes – Mlah – La valse

Nééééé!!!

woensdag 28 september 2005 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Bon, goed, netwerkproblemen: daar kan ik rond werken. Kwestie van een beetje organisatie, erop letten dat Exchange online is en niet offline, dat alles regelmatig gesynchroniseerd geraakt, van niet te panikeren als Word klaagt dat hij zijn temp-file niet kan schrijven.

Lastig, maar ‘t gaat wel.

Eens dat Windows gewoon blokkeert, is er een net iets groter probleem. En inderdaad, zoals Steven terecht zegt: negenennegentig komma negen keer op honderd is dat mijn eigen domme schuld. 

En dus, toen ik deze middag terugkwam van foto’s gaan pakken van de bouwwerf deze middag, en het van dat was, was ik al helemaal bereid om mezelf een goed uit te kafferen: de muis zat vast, alt-tab werkte nog maar dat was zowat alles. Task manager kwam wel even naar boven, maar liep meteen vast.

Grr. Herstarten: nogabollen. De lichtjes van het keyboard werkten niet, dat is voor mijn analytisch ingestelde geest het teken voor crap het is serieuzer dan verwacht.

Maar goed, denkt een mens, zó erg zal het wel niet zijn. Kwestie van isoleren en elimineren en zo.

Dus: alle USB– en andere devices uittrekken, herstarten. Niets. Safe mode herstarten: alles in orde. Event viewer: nothing untoward.

Alle mogelijke automatisch opstartende brol uit registry en dingen kieperen, heropstarten: nootjes.

Safe mode + network: geen probleem. Safe mode: nog altijd geen probleem. Alle niet-missiekritische software ontinstalleren, reboot, debugging mode aanzetten en opstarten met bootlog: gene parler.

En dan valt uw oog op het bootscherm van de computer, en dat uw RAID u zegt dat hij degraded is.

Aaargh!! Hard bloody ware fecking failure!!

Er zitten twee harddisken van enigte honderden gigabyte in de computer, dat zit in RAID 1, en dat is degraded. Geen indicatie dat één van de twee disks kapot zou zijn, ik vermoed (hoop) dus op een simpele verwarring te wijten aan overmatige, eum, netwerkproblemen.

Hope against all hope, eigenlijk. Ik ben nu aan het rebuilden [block nummer twee miljard én, 43% klaar], en als dat afgelopen is, zien we wel.

Hart, ik, mijn, vast, houd.

Want het kon natuurlijk op geen beter moment gebeuren: nog twee dagen te gaan voor de site on-line moet, en dat er nog kilo’s laatste loden te tillen zijn.

Nope

woensdag 28 september 2005 in Werk. Permanente link | 7 reacties

Helaas, gelijk ze benoorden de Moerdijk wel eens durven te zeggen, pindakaas.

Computers

Ik ben eraan voor de moeite. De integriteit van mijn RAID is helemaal in orde, maar de symptomen zijn nog altijd dezelfde:

 • opstarten in safe mode (zelfs met netwerk): no problemo, op een paar seconden is de computer van geen stroom naar klaar om te surfen
   
 • opstarten in niet-safe mode (zelfs VGA mode): hangt bij het opstarten, ter hoogte van het zwart scherm-met-windows xp-logo-en-bewegend-blauw-balkje onderaan.

Dat “hangen” vertaalt zich in plentyveel diskactiviteit (geruisloze diskactiviteit, het lampje blijft gewoon aan staan), en na een minuut of tien: blauwschermigheid, met de meest obscure foutboodschappen—

BSOD

…dat soort dingen.

En jà, alle devices zijn uitgetrokken, en jà, de computer is al eens opgestart met één van de twee harddisken gewoon rechtstreeks op het moederbord, en jà, en jà, en jà.

System restore, hoor ik u in koor roepen. Wel: dat geeft precies hetzelfde resultaat als booten, ‘t is te zeggen, het begint goed, en dan naar het einde loopt het vast en na een aantal minuten geeft het een blauw scherm.

Dan maar SQL Server Enterprise Manager en Visual Studio en Photoshop op de portable geïnstalleerd, en dan maar de verloren dag proberen inhalen, zeker?

En ondertussen nog maar eens bootlogging aangezet en een uitgebreid bootlog proberen vast te krijgen. Misschien dat dat iets meer zegt. Zucht.

update: nu is ‘t helemaal compleet. Computer weigert zelfs in safe mode op te starten. Eén sprankeltje hoop: er is nog ergens één van die dual xenons extra—misschien eens proberen de harddisk(s) in een tweelingbroer van dat werkstation te vijzen?

links for 2005-09-28

woensdag 28 september 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Woe is me

woensdag 28 september 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Computertrubbels, updated.

Daarnet de harddisken in een andere dual xeon gestoken: ‘t was van hetzelfde deken een vest.

Uiteindelijk alles weer terug in de originele doos gestoken, één van de twee harddisken uitgetrokken en de RAID controller afgezet, en nu is hij aan een chkdsk bezig—zo ver was ik de afgelopen uren nog niet geraakt—dus er is weer wat hoop.

Ik denk dat ik er straks harddisk twee weer in draai, nà die chkdsk en in het geval het weer zou werken met één disk. Alhoewel chkdsk me zeer verontrustende dingen zegt. Dingen als dat er allerlei aardige dingen aan de hand zijn met ntuser.dat en zo.

Afijn. Onwards. Zal ik eens de nacht doorwerken?

Mja. Laat ik dat maar eens doen.

Gh

donderdag 29 september 2005 in Werk. Permanente link | 4 reacties

…en toen kwam alles onverwacht alsnog in orde.

Eén van de twee harddisken losgekoppeld, RAID afgezet, chkdsk, reboot, system restore naar de toestand van gisterenavond, en ‘t is alsof vandaag nooit gebeurd is.

Behalve dat ik nu geen RAID meer heb, natuurlijk.

Maar voor de rest: hoezee! Es lebe Microsoft! Es lebe Dell! Ik kan niet panegyrisch genoeg zijn!

[zucht]

Geschreven al luisterend naar: Vangelis – Blade Runner: Esper Edition (disc 1) – Wait for Me

rofl

donderdag 29 september 2005 in Weblog. Permanente link | 5 reacties

Zegt ene kathy over een entry over de kangoeroeklassen op het Sint-Barbaracollege:

dat zijn geen foto’s van een kangoeroe he dat is uitleg van iets maar geen foto’s van een kangoeroe dat is heel slecht gedaan

Humor!

links for 2005-09-29

donderdag 29 september 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Loodjes, ’t zijn de laatste

vrijdag 30 september 2005 in Werk. Permanente link | 7 reacties

Nu ja, da’s ook niet waar natuurlijk: vanavond (vannacht? in ieder geval vóór het einde van de maand ) wil ik een vernieuwde site on-line krijgen. Maar ‘t Is pas als het ding on-line is, dat het eigenlijke echte werk begint natuurlijk.

Want dan is er een min of meer framewerk voor layout en zo, maar moeten we met ons allemaal samen met nóg meer aandacht naar de inhoud kijken. En dat er al veel op staat, da’s juist, maar ‘t is maar een minieme fractie van wat er allemaal zou op kunnen komen. En van de kwaliteit die we kunnen produceren.

Hoedanook: ‘t wordt vandaag nummer zoveel in een hele reeks “laatste dagen vóór”. Een beetje anders dan hoe het vroeger was, op mijn vorig werk dan, in die mate dat ik nu zo ongeveer de enige zal zijn die de switch flicking ceremony zal vieren, maar toch, ‘t blijft een ontroerend moment.

<eyes film over>

Weet ge’t nog, toen de site van Pioneer Europe on-line moest komen, op sinterklaasdag, eum, 1996? of zo? En die van Oost-Vlaanderen met stille trom, en die van De Kust met een persconferentie met helicopters en alles en dat Renaat Landuyt dan aan de telefoon het commando gaf van “zet hem maar on-line”? En de nachten en dagen daarvóór?

<back to reality>

Blij dat ik dààr vanaf ben, begod. Niet dat het op het moment zijn momenten niet had, maar ik werk tienduizend keer liever waar ik nu werk dan waar ik vroeger werkte.

Warts and all.

Eten

vrijdag 30 september 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

‘t Is eigenlijk stom, ik werk hier binnenkort bijna een jaar maar ik was tot vorige week nog nooit gaan eten in de kantine.

Terwijl dat het daar eignelijk wel lekker eten is. Eigenlijk. In a sorta reminds me of high school kinda way.

En dus kijk ik er nu al naar uit om morgen, effe checke,

Goulash de marcassin, croquettes et pèche tiède

te gaan eten. Mmmm… everzwijn.

Van principes

vrijdag 30 september 2005 in Werk. Permanente link | 11 reacties

Tegen mijn eigen principes in, en niet omdat er iemand om gevraagd heeft of zo, maar: ik denk dat ik op onze site links nar een grotere foto vanop een thumbnail, en PDF’s en Word-documenten toch maar een target="_blank" ga geven.

Tenzij ik weer van gedacht verander, natuurlijk.

Sidetracked

vrijdag 30 september 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Damn you Roel! Damn you!

Nu ben ik zeker een half uur verloren met zoeken naar iets dat zó eenvoudig zou moeten zijn (gewoon een content-disposition: Attachment meegeven) maar dat in de praktijk blijkbaar vol met bugs zit dat ik het niet snel goed ga krijgen!

Zou normaal moeten werken, maar werkt niet. Of niet helemaal. Enfin ja.

’t Zal voor later zijn.

update nog maar juist gepost, of ik had het al gevonden (zucht). Gewoon een lijn laten staan die ik had moeten uitwissen—dit is de volledige code, voor wie geïnteresseerd zou zijn:

Function getBinaryFile(filepath)
    dim oStream
    set oStream=Server.Createobject("ADODB.Stream")
    oStream.Open
    oStream.Type=1
    oStream.LoadFromFile(filepath)
    getBinaryFile=oStream.Read
    set oStream=Nothing
End Function

strFilename=right(getURL(0),len(getURL(0))-5)
strFileType=lcase(Right(strFileName, 4))
   
Select Case strFileType
    Case ".asf"
        ContentType="video/x-ms-asf"
    Case ".pdf"
        ContentType="application/pdf"
    Case ".avi"
        ContentType="video/avi"
    Case ".doc"
        ContentType="application/msword"
    Case ".ppt"
  ContentType="application/vnd.ms- powerpoint"
    Case ".zip"
        ContentType="application/zip"
    Case ".xls"
        ContentType="application/vnd.ms-excel"
    Case ".gif"
        ContentType="image/gif"
    Case ".jpg", "jpeg"
        ContentType="image/jpeg"
    Case ".mp3"
        ContentType="audio/mpeg3"
    Case ".rtf"
        ContentType="application/rtf"
    Case Else
        'al de rest
        ContentType="application/octet-stream"
End Select

Response.ContentType=ContentType
Response.AddHeader "Content-Disposition", "Attachment"
Response.BinaryWrite getBinaryFile(Server.MapPath(strFileName))

Quick & Dirty, yessiree. Ik zou er ook nog de juiste filename kunnen aan toesmurfen, maar (a) die namen lijken vaak toch maar at semi-random gekozen en (b) de browser doet het vaak toch al min of meer goed en (c) ik her er al genoeg tijd mee verloren.

Upshot of it all: stel ik had een link als http://website/directory/bestand.pdf, als ik daar nu http://website/file/directory/bestand.pdf van maak, dan gaat hij een proper dialoogvenstertje geven, en dan bestand.pdf opendoen in Acrobat reader en bestand.doc in een nieuwe Word, niet in het browservenster.

Hoezee!

Oja: @jesus: ik ben uit principe tegen javascript gelijk op uw website:

<img src="thumbnail.jpg" width="200" height="150" alt="" border="1" />
<a href="javascript:void(0)" onClick="openImage('grootbeeld.jpg','enlargedpic',517,400)">&nbsp;
<img src="vergrootglas.gif" border="0" title="Click to enlarge"/></a>

Als het dan toch moet, zou ik de link op het beeld zetten, en een class van pakweg “thumbnail” meegeven aan dat beeld. En dan zou ik via DOM een javascriptlink op het beeld zwieren—zodat in een browser die dat aankan de href vervangen geraakt, en in een browser die het niet aankant, alles bij het oude blijft.

En dan zou ik via CSS een vegrootglaasje op de foto rechtsonderaan zetten en zo, in plaats van er ééntje naast ook.

links for 2005-09-30

vrijdag 30 september 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Heh

vrijdag 30 september 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Nog tien minuten en ik zou een leugenaar zijn.

Niet met mij! Ik begin nù te copiëren!

update: ha! ‘t staat erop. En nu wachten op de foutboodschappen die ongetwijfeld zullen binnenrollen.

update 0:04: een angstige paar minuten later: als er een custom 404 ingesteld staat, dan wordt die blijkbaar om de één of andere vreemde reden in de één of andere soort cache gehouden. En zelfs als die file overschreven wordt met een file die dezelfde naam heeft, dan nog doet dat rare dingen.

Zoals in zoveel andere rare dingen met IIS: application pool stoppen en herstarten en alles komt voor mekaar

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338