Archief voor oktober 2005

 

Pretty impressive

zaterdag 1 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

…if I say so myself.

Zonet even een stresstest laten lopen op onze nieuwe website: drie keer vlak na elkaar vanop drie verschillende computers 100 virtuele users in parallel alle pagina’s van de hele site laten opvragen.

Résultat des courses:

Stress Test

Dat was gedaan op vijfendertig seconden. In totaal 7710 pagina’s. Op vijfendertig seconden. In totaal 215 megabyte.

Arhem.

En de server heeft geen krimp gegeven.

Ter verduidelijking: de code is een absoluut model van hoe het niet moet. Inefficiënt, verkwistend met resources, niet in het minst ook maar ergens geoptimaliseerd, vaak doet het twee of drie keer een opzoeking in de database waar caching dat in het geheel zou kunnen onnodig maken… enfin, ‘t is een wonder soms dat het draait

Mijn dag en mijn nacht

zaterdag 1 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Kijk, zo heb ik mijn dag en mijn nacht doorgebracht: whiteboard (2.48 MB animated GIF)

Niet gedaan geraakt: nieuwe headertjes (kan ik dit weekend doen, of later, is eigenlijk niet zo vitaal). En voor de rest: ontbrekende inhoud links en rechts, ontbrekende vertalingen links en rechts.

Maar niets, denk ik toch, dramatisch. En maandag doen we gezwind weer verder.

Grappig

zaterdag 1 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik kan me niet herinneren dat het ooit OK geweest is om Wilfried Martens wel OK te vinden.

Ik ben naar de herhaling van Villa Politica aan het kijken, en ik moet zeggen: ik heb zowaar sympathie voor de kerel. Hij spreekt als een mens die niets te vrezen heeft en niets te bewijzen. Verfrissend vind ik dat.

En het fijnste is wel de manier waarop hij dat interview doet: hij zit er zichtbaar van te genieten om tegen zowat alle heilige huizen en schenen te trappen die er zijn. ‘t Is bij tijd en wijlen met een sneer en een grijns die ik alleen maar herken van foto’s uit de jaren ‘70.

Ook de eerlijkheid waarmee hij zegt dat hij er vaak aan denkt dat het eigenlijk tijd is om ermee te stoppen: chapeau. En ‘t zal wel aan de kinderen liggen wellicht, maar hij ziet er ook jonger uit dan pakweg vijftien jaar geleden.

Martens tussen guitige deugniet, hongerige wolf en onthechte éminence grise—wie had dàt ooit kunnen vermoeden?

links for 2005-10-01

zaterdag 1 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

’t Kan mij niet schelen

zaterdag 1 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Debat Gerard Mortier – Bart [sic] Anciaux op Ter Zake.

Gerard Mortier rules.

Gepararaseerd: “Ik weet waar ik over spreek, gij niet. Gij hebt geen visie en ik wel, en ik kan het bewijzen ook. En als ge niet wilt luisteren, awel, ik heb wel interessanter dingen met mijnen tijd te doen. En o ja, smijt dat lelijk operagebouw in Antwerpen af.”

Huhu.

Masked and Anonymous

zondag 2 oktober 2005 in Film. Permanente link | Geen reacties

In de aanloop naar het filmfestival, per toeval op BBC2 geraakt na een mini-sessie West Wing seizoen vijf.

Een film met Bob Dylan en een hele reeks fantastisch acterende acteurs—John Goodman, Jeff Bridges, Ed Harris, Jessica Lange eens in een rol die me niet meteen in de gordijnen jaagt, Val Kilmer, Penélope Cruz—en die barst van de Dylan-muziek, zowel gezongen door hem als door andere mensen.

Op IMDB krijgt hij maar 5/10 van de 922 mensen die ervoor gestemd hebben, maar ik vind hem echt wel zeer goed. Om de muziek, natuurlijk, maar ook om het acteren, dat zo goed en zo moeiteloos is, het lijkt soms wel geïmproviseerd. En die dialogen, ha:

– Uncle Sweetheart (John Goodman): Well, I’m tryin’ my best. I’m only human.

– Jack Fate (Dylan): I know. Ain’t easy, bein’ human.

– Uncle Sweatheart: No sir.

Of nog

– Tom Friend (Bridges): That singer in the Bee Gees, he sound a lot like, er, Gene Pitney, doesn’t he?

– Jack Fate: As opposed to who?

‘t Is wellicht grappiger als g’er naar aan het kijken zijt

Oei

zondag 2 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

I-walked-with-zombieStraks is er nog iets mis met mij. Misschien is het met de adrenaline of zo van gisterennacht, maar ik heb sinds woensdagochtend zes uur dertig geslapen van… even nadenken… donderdag zes uur in de ochtend tot ongeveer donderdag zeven uur ‘s morgens, in stukjes en beetjes, en dan van donderdagavond tien uur tot vrijdagochtend zes uur dertig.

En sindsdien ben ik wakker.

Op 96 uur zo’n acht uur of zo geslapen. En nu al al bijna zo’n 45 uur aan een stuk wakker. En ik geraak maar niet in slaap.  Guuuuuuhh.

Misschien word ik wel een zombie.

Van stijlen en frames

zondag 2 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Hoeveel keer moeten mensen niet een dergelijke pagina maken?

Pagina01

update: Humor. Ik zal dit maar laten staan wegens uit principe niets verwijderen, maar toch even uitleggen: ik was begonnen aan een entry, en ik had besloten die als draft te posten met Blogjet. Blijkbaar een bug, dat een draft met een te uploaden beeld (a) niet als draft gepost wordt maar gewoon als entry en (b) dat het beeld niet ge-uploaded wordt.

Ik heb het al gesignaleerd aan de maker van Blogjet.

En de entry volgt, later.

Dom Vlaanderen

zondag 2 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Als er nog eens een bewijs moet zijn hoe meer volk er samen beslist, hoe dommer de beslising vaak is: in X-Factor stonden op het einde twee kandidaten tegeoven mekaar die het alletwee ruim waard waren om door te gaan, méér dan een aantal van de kiekens die wél door mochten gaan.

Zwak.

Zwakzwakzwak.

Kaboem

maandag 3 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Oeioeioei, mijn hoofd staat op ontploffen. De hele dag was het gelijk een meneer in een cirkus met zo’n woud borden op stokken, en ze allemaal draaiende houden.

Op wel acht plaatsen tegelijk bezig geweest met vanalles en nog wat.

En! Sandra haar sacoche is laffelijk gestolen, in de Lunch Garden. Ik zeg haar nog zo, “ga niet eten in die gelegenheden! ga liever bij de turk of de sikh of de chinees”—maar nee. Ziendelingen tussen het losvingerig gespuis gaan zitten eten. Schaamteloze toerismen en ander marginalen, bah.

Enfin ja, nieuwe sleutels laten maken voor de voordeur en de auto, en nu alleen hopen dat de dieven het geld meepakken en de rest achterlaten ergens zeker?

links for 2005-10-03

maandag 3 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Kogel door kerk

maandag 3 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Bon voilà. Nog een kogel door een kerk.

Ik ga deze week of volgende week beginnen aan ons nieuw intranet, en ‘t zal dhtml zijn. Allez ja, ajax of hoe dat tegenwoordig ook heet, en te verslepen html en zo.

Moeilijk is dat allemaal niet, en in ons geval kan het zelfs nog nuttig zijn.

Gent.kwist

maandag 3 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

We zijn bestolen!

Het is niet eerlijk!

Awoert akelige semi-professionals!

Gent.kwist

‘t Was vanavond kwis in de Bal Infernal, en ik had maar een half woord van i. nodig om de gent.blogt-ploeg te komen vervoegen. Mijn eerste kwis, jazeker.

Nu, we hebben dat hoegenaamd niet slecht gedaan. Er waren 65 punten te rapen, en we zijn op vier punten van de winnaar gestrand:

De punten

Maar er waren blijkbaar veel meer teams bij dan normaal, iets met dat het tegenwoordig meetelt voor het één of het ander klassement, en dat het niet eerlijk is, anders zouden we ‘t schijnt in de top drie gezeten hebben.

Beh.

Maar! We kunnen ons troosten in de wetenschap dat we het in de televisie- en entertainment-ronde met tien op tien beter waren dan al de rest, ha!

Zonsopgang

dinsdag 4 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | 12 reacties

Foto’s bij zonsopgang, ‘t is meestal prijs:

's Morgens in Brugge

Hierboven aan het station. Hieronder aan de reien op de brug op weg naar mijn werk van aan de markt:

Brugge in de vroegte

En dit is een zicht op mijn werk (dat gebouw met die vlaggen aan):

De Dijver 's morgens

 Licht, ‘t kan soms schoon zijn.

Tralala

dinsdag 4 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Hihi, als ‘t goed werkt, is het toch een plezier, die computers.

Zonet een website die al anderhalf jaar bestaat en relatief druk bezocht wordt, van URL veranderd. En, tenzij ik me ergens vergist heb (en ik denk het niet), zou dat honderd procent pijnloos moeten gegaan zijn.

De website in kwestie stond op http://gclc.coleurop.be/ en is nu te vinden vanop http://www.coleurop.be/template.asp?pagename=gclc. De URL is een pak minder catchy, ‘k weet het, maar ‘t is ook maar voorlopig: het wordt uiteindelijk iets als http://www.coleurop.be/gclc/.

En alles zou moeten transparant gebeuren: typ een oude URL in of volg een oude link, bijvoorbeeld na een zoekopdracht op Google, en de gebruiker zou niets mogen merken. Bijvoorbeeld http://gclc.coleurop.be/lunchtalk20050218.htm wordt automatisch en ongemerkt http://www.coleurop.be/template.asp?pagename=gclclunchtalk&sub=20050218. En http://gclc.coleurop.be/documents/GCLC%20WP%2002-05.pdf dat vroeger in de browser opende wordt nu vanzelf http://www.coleurop.be/file/gclc/documents/GCLC%20WP%2002-05.pdf dat proper een “open or download”-schermpje geeft.

Chuffed, if I say so myself.

[full disclosure: op twee uitzonderingen na: wie een gecachede versie opvraagt, krijgt de oude inhoud met de style sheet van de nieuwe site; en er zijn twee PDF’s die een fout geven—ze worden toch niet meer gebruikt omdat het verlopen uitnodigingen zijn, maar toch]

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – The Bootleg Series, disc 1 – Hard Times In New York Town

Woordjes

dinsdag 4 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Lezen met Zelie—de woordjes voor vanavond:

boomschors
plat
trap
school
schip
boot
straks naar bed
direkt naar bed

Ze heeft vandaag de t geleerd.

links for 2005-10-04

dinsdag 4 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Vergeeld

dinsdag 4 oktober 2005 in Boeken. Permanente link | 14 reacties

Tiens, de ranking van de Vergeelde Boekenlegger, ‘t is te zeggen De Meest On(uit)gelezen Roman Aller Tijden volgens 3500 stemmen op Kluunlog:

 1. The Little Friend, Donna Tartt. Ik ben nog niet door The Secret History geraakt, en aan het tempo dat het nu voortgaat, ziet het er niet zo goed uit. Ik moet er niet aan denken dat ik het ooit in een nederlandse vertaling zou moeten lezen.
   
 2. De Ontdekking Van De Hemel, Harry Mulisch. Een afgrijselijk slecht boek vond ik dat. Ik snap wel  dat het onuitgelezen blijft—was ik een beetje minder koppig geweest, ik zou het na een bladzijde of tweehonderd wijselijk weggesmeten hebben: tegen dan is het al een bladzijde of honderdvijftig duidelijk is dat het niet zal beteren. Maar nee, volharden in de boosheid, en hopen dat het tenminste goed eindigt. Nee dus. Begín er niet aan, ik vind dit echt wel serieus cack.  
   
 3. Lord of the Rings, JRR Tolkien. Uitgelezen. Meer dan eens. Toen ik het de laatste keer herlas, viel het me op hoe goed het eigenlijk wel geschreven was, en hoeveel meer menselijk dan geeky het eigenlijk wel is. 
   
 4. De Slinger Van Foucault, Umberto Eco. ‘t Is al een tijdje geleden, maar ik heb het wel uitgelezen. Niet zo goed als De Naam van de Roos, meen ik me te herinneren.
   
 5. The Celestine Prophecy, James Redfield. Niet gelezen. Moet ik misschien wel eens doen.
   
 6. The Satanic Verses, Salman Rushdie. Ik ben helemaal aan Rushdie, sinds ik op school Midnight’s Children gelezen had en compleet van ondersteboven was. Satanic Verses: aanrader. Zeer goed. Spijtig vn de heisa.
   
 7. Max Havelaar, Multatuli. Nooit aan begonnen, nooit zin gehad om er aan te beginnen. 
   
 8. De Naam Van De Roos, Umberto Eco. Een voorwaar zeer fijn boek. Uitgelezen op vakantie in de camping in de Ardeche in de tijd, denk ik. 
   
 9. De Avonden, Gerard Reve. Schiet mij niet dood: nooit gelezen. 
   
 10. IM, Connie Palmen. Kijk, het kan zijn dat ik daar helemaal mis in ben, maar ik vind dat maar een vies gedacht, zo’n boek over een dooie geliefde. Negatief zin om daar aan te beginnen. Komt daar nog bij dat ik een onnatuurlijke en redeloze afguw heb van mevrouw Palmen.
   
 11. De Asielzoeker, Arnon Grunberg. Da’s zo’n hollandse schrijver zeker hé, die Grunberg? Is dat niet die gast die die ons-kent-ons-literaire stukjes in Humo schrijft? Nah, ik pas. Om dezelfde redenen als voor nummer 10.
   
 12. Zes and the Art of Motorcycle Maintenance, Robert Pirsig. Van begin tot einde in één trok uitgelezen, in mijn tweede jaar op kot, naast de Bilbo in de Overpoort. Kleine inzinking rond 3/4 van het boek misschien, maar: machtig boek. Zo één van die paradigm shifters.
   
 13. Het Bureau, J.J. Voskuil. Vos-wie? Pff, nog zo’n hollander zeker?
   
 14. Wilde Zwanen, Jung Chang. Niet gelezen. Ik ben bang dat het misschien wel wat teveel wijvenboek is, maar eigenlijk heb ik daar normaal geen grote problemen mee. Misschien eens kopen.
   
 15. Gewassen Vlees, Thomas Rosenboom. Rosen-wat?
   
 16. The Da Vinci Code, Dan Brown. Oh good God. Op misschien nummer twee van deze lijst na, het slechtste boek dat ik de afgelopen twintig jaar gelezen heb. Maar ik heb het wel tot op het allerlaatste bittere eind gelezen. Helaas.
   
 17. De Movo Tapes, AFTh. Afth? Zoals in ik heb afthen dus ik kan alleen maar lauwe vanillecrème eten? What the..?
   
 18. De Langverwachte, Abdelkader Benali. Nog nooit van gehoord. Ik vermoed dat ik niet veel mis, als het in dergelijke lijstjes terechtkomt?
   
 19. Glamorama, Bret Easton Ellis. Nope. Ik heb Ellis’ bestseller, dinges, American Psycho, nooit uitgelezen gekregen. Voor zover ik me kan herinneren vond ik het vooral vermoeiend van boek.
   
 20. Van Oude Menschen, De Dingen (enz), Couperus. Nah, mij onbekend.

Theh. En u?

Verversdijk

woensdag 5 oktober 2005 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Prutsen in Photoshop, als dat niet wijs is:

 

links for 2005-10-05

woensdag 5 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Nog WordPress

woensdag 5 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Tiens, mijn WordPress.com-weblog geeft me weer twee invites. Iemand?

WordPress hiccup

donderdag 6 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | 6 reacties

Tiens, WordPress.com ligt gelijk plat. Al dat ik krijg als ik naar mijn website aldaar ga is

It doesn’t look like you’ve installed WP yet. Try running install.php.

Ik hoop van ganser harte dat ik de inhoud niet kwijt ben.

Ugh

donderdag 6 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Win some, lose some.

Gisteren was druk en veel vergaderen maar toch productief, vandaag was druk en niet veel vergaderen, maar niet zeer productief.

Zowat het meest productieve vandaag was dat ik Community Server op een uur of zo aan de praat gekregen heb. Maar voor de rest: drie vergaderingen en uiteindelijk niet veel klaar gekregen.

Zucht.

Technisch werkloos

vrijdag 7 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

In het kader van “er is voor alles een eerste keer”: ik zit thuis en ik geraak niet op het werk wegens treinstaking.

En de kindertuin staakt ook, dus we zitten met Jan thuis ook. Daarnet via VPN wel gewerkt en zo, maar het is toch niet hetzelfde. We gaan vandaag dus maar productief aanwenden: een gerechtsbrief gaan afhalen, advokaten raadplegen, zoeken naar vloerbekleding voor de kinderkamers, dat soort dingen.

Zucht. Domme staking. En ik heb nog altijd niet begrepen waar het precies over gaat. Al wat ik begrijp, is dat het een preventieve staking is, nog vóór de onderhandelingen goed en wel van start zijn gegaan.

En dat het openbaar vervoer heel het land stil legt—eat this, Madam VLD Naam Vergeten Die Tegen Het Openbaar Vervoer Was—vind ik redelijk Van Teghenteeckghem. Wat is er verdorie mis met een dag geen controleurs, gratis rijden voor iedereen? Maar nee, iedereen kloten. Verdomme.

links for 2005-10-07

vrijdag 7 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Percentiel

vrijdag 7 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Zelie doet mee aan zo’n wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, voor rekenen. Als we iets kunnen doen voor het goed van de wetenschap, zijn we er als de pluimdieren bij, jazeker meneer.

Ze heeft in maart of april of zo een eerste reeks proeven gedaan, en daar zijn nu de resultaten van binnen.

Er waren testen voor (1) telrij kennen, (2) tellen, (3) getalinzicht, (4) logisch denken, (5) rekenen en (6) schattend rekenen.

Voor de nummers 1, 2, 4, en 6 bevond ons meisje zich in het honderdste percentiel. Nu, tenzij ik dat verkeerd interpreteer, wil dat niet zeggen dat ze van de hele groep zowat de allerbeste was?

En daar waar ze “minder” scoorde, heb ik zo’n vermoeden dat het was omdat ze het te gemakkelijk vond. Hoe moet je anders uitleggen dat ze voor 5.1 rekenen met visuele ondersteuning in het 75ste percentiel zit, maar voor 5.2 rekenen zonder visuele ondersteuning in het 93ste percentiel, en voor 5.3 vraagstukken in het 100ste?

Tsk tsk.

Schaduw

vrijdag 7 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

De zon scheen net in de venster aan de ingang van het werk:

College

Geen Photoshopprutserijen (mogelijk) wegens niet in RAW wegens met de Casio gefotografeerd. Dus echt gewoon een fijn toeval.

Wel Photoshop

vrijdag 7 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | 5 reacties

Dit is daarentegen wel Photoshop, en ik begin meer en meer zowel patch tool als vanishing point echt te gebruiken—as opposed to ermee te spelen.

Espressione inglese

zaterdag 8 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Er is weinig waar ik…

Nee, wacht.

Er zijn een hele resem zaken waar ik me stijfstiepelzot dood aan erger, en één van die zaken—ik heb het wellicht eerder gezegd—zijn Vlamingen/Nederlanders die het nodig vinden in het Engels te schrijven, en die dat slecht doen.

Niet slecht schrijven per se, da’s iets waar niemand iets aan kan doen, maar slecht Engels schrijven.

Jaja, ik weet het, het is allemaal onredelijk, en wie ben ik, en waarom klagen, en als het mij niet aanstaat moet ik het niet lezen, en als de boodschap maar overkomt wat is dan mijn probleem, en wat voor dikkenek ben ik wel niet dat ik mij geroepen voel andere mensen die ook maar hun best doen, te veroordelen, etc. etc. etc.

Maar feit blijft dat ik er mij vreselijk in kan opwinden. In mensen die het verschil niet weten tussen then en than, en there en their en they’re en who are thinking that Englisch writing is just the same then taking there Dutch writing and that word by word translating.

Aaargh!

Of mensen die niet doorhebben dat “englishspeaking” niet één woord is, netzomin zoals “hostingproviders” en “websitepages” of pakweg “greencardlottery”. Of mensen die routineus informele en formele taal mensen zonder te beseffen dat ze het doen, genre “I should wanna point out that I’m gonna ‘t één of ‘t ander”. Of mensen die niet beseffen dat er in ‘t Engels veel minder komma’s gebruikt worden dan in pakweg het Frans. Of, jazeker, mensen die het verschil tussen lay en lie of fell en felt en felled niet weten.

Ik vraag me dan altijd af waarom? Waarom in ‘s hemelsnaam uzelf voor de hele wereld belachelijk maken? Uit een diepere nood aan een groter publiek dan Vlaanderen en Nederland (en misschien delen van Noord-Frankrijk en Zuid-Afrika )? Of zuiver uit hithoerderij? Of beseffen ze het gewoon niet en denken ze dat ze heel goed bezig zijn?

Neem verdorie een voorbeeld aan Steven of Laurens en schrijf verdorie dingen in proper Engels! Of laat het zo en schrijf in uw moerstaal!

En nee, ik ga geen namen noemen, want zoals gezegd: ik weet dat het onredelijk is. En ook: ik ga er me zelf aan bezondigen. In ‘t Engels schrijven, bedoel ik dan.

Waarom? Euh, tja, ‘k weet het eigenlijk niet.

Omdat ik het soms beu ben om aan de ene kant in het Engels te denken en dan naar het Nederlands over te moeten schakelen? Omdat ik het gewoon graag doe, en dat oefening kunst baart? Omdat ik een aantal van de dingen die ik op het werk doe graag in de taal neerschrijf die ik op het werk gebruik?

I dunno. Misschien helpt het wel om de anglicismen alhier wat at bay te houden?

En ja, ongetwijfeld zal ik ook stapels van die tenenkrullende fouten maken. Wijs mij gerust terecht.

Voet

zaterdag 8 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ha!

Hef uw rechtervoet op en draai met de toppen van uw tenen cirkels in wijzerszin.

Hef nu uw rechterhand op en teken een cijfer 6 in de lucht terwijl uw rechtervoet blijft draaien.

Hey presto! Uw rechtervoet draait nu in tegenwijzerszin.

Rasti Rostelli eat your heart out.

links for 2005-10-08

zaterdag 8 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Humor

zaterdag 8 oktober 2005 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Humor. Ik heb een aantal maand geleden het resultaat van een zoekopdracht op mijn weblog gezet, en nu krijg ik een boze mail van de mensen die het voorwerp uitmaakten van die zoekopdracht.

Dat ik een lasterlijk vervalste pagina op het internet zou gezet hebben. Ah ja, want als men nu die zoekopdracht ingeeft, dat men een ander resultaat krijgt dan wat ik gepost had. Quod erat demonstrandum, tralala, ik ben een vervalser.

Kijk hier:

VRT zuigt

Ik wed dat als men dezelfde zoekopdracht doet binnen vijf maand, wat zeg ik, binnen vijf dagen, dat men andere resultaten krijgt.

Stel nu dat de VRT zou boos worden op mij en mij zou verwijten een vervalste screen shot gepost te hebben—wat dan? Moet ik bewijzen dat ik de bewuste screen shot niet vervalst heb? Of moeten zij bewijzen dat ik dat wel gedaan heb?

‘t Zijn allemaal vragen, en ik vermoed dat een jurist er nog wel mee aan de slag zou kunnen gaan.

Nu, wat hun andere klacht betreft, dat ik laster zou gepleegd hebben  en dat ze een schadeclaim zullen indienen en dat ik criminele activiteiten doe—d t was dacht ik niet echt van toepassing. Voor zover ik weet, moet je voor laster een kwaadwillig opzet hebben (wat er uiteraard niet was, waarom zou ik?), en moet het gaan om de aanteiging van een bepaald feit, waarvan bewezen kan worden dat het al dan niet zo is.

Dus als ik zou zeggen “de VRT krijgt maandelijks 500.000 euro van de Georgische maffia om drie keer per dag Aznavour’s La Bohème te spelen op Studio Brussel”, mja, dan eventueel. Maar als ik zou een screen shot posten van een zoekopdracht “VRT” bij bijvoorbeeld Alta Vista, en dat daar het eerste resultaat zou zijn “de VRT speelt tegenwoordig alleen maar slechte muziek op Studio Brussel”… nauwelijks laster te noemen. Toch?

En zelfs al zou ik ergens zeggen “de VRT is slécht” of “Microsoft trekt op niets” of “Telenet, ‘t zijn boeven” of “Belgacom is net zo slecht als Stalin” of “de FNAC doodt de middenstand en is een monument voor de geïnstitutionaliseerde middelmaat”—is dat dan niet gewoon de vrijheid van meningsuiting? Dat ik mijn opnie gewoon geef?

[for the record: ik vind de VRT niet meteen slecht, da’s gelijk zeggen “vlees is slecht”: er zijn goeie en er zijn slechte posten en programs bij de VRT; Microsoft idemditto; Belgacom; geen opinie, (al die telecomreuzen zijn zowat hetzelfde zeker?), ik denk dat ik met mijn GSM bij Belgacom zit en met de foon bij Telenet; FNAC: een groot gemak, al vind ik het op een zekere manier wel ergens spijtig dat Herckenrath (sp?) niet meer bestaat]

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – Hounds of Love – Hounds of Love

Limerick

zondag 9 oktober 2005 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Zo. Sinds deze namiddag vroeg ben ik een klant bij Limerick. Daarmee hebben ze de hele familie Vuijlsteke (mijn vader, zijn broer, zijn zoons, en mijn broer en ik) als klant.

Zeer toepasselijk stond mijn vader trouwens in de winkel geld uit te geven toen we er toekwamen om ons geld uit te geven. De buit: twee biografieën, een kinderboek van een vliegende hond, een boek over Rennes-le-Château, en een historisch werk—ik ben de details als vergeten maar het waren boeken die ik dringend nodig had.

Enfin, dat kan toch niet anders geweest zijn, anders had ik ze nooit gekocht.

Ik had er al veel van gehoord, en ik zie wel waarom: klein maar fijn. En gezellig. En een kleine maar fijne selectie boeken. En, schijnt het, al heb ik er nog geen interactie mee gehad, sympathieke mensen.

Ook in de winkel trouwens: Leen (tenzij mijn geheugen me écht meer in de steek laat dan ik voor mogelijk houd) van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ik had ze graag goeiendag gezegd, maar ik was er te beschaamd voor.

So it goes.

Hm

zondag 9 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Niet alle modellen kunnen perfect zijn, maar als de glimlach het verkoopsargument moet zijn, dan had ik misschien voor een andere glimlach gekozen:

Goudengidsmevrouw

Zo is dat

zondag 9 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Tee hee:

de vis is in de pan. de kip is ook in de pan. mmm, kip en vis, wat fijn!

oo kijk, de kat pakt de vis! en de kat pakt ook de kip! mag dat wel?

neen, dat mag niet. nu is papa boos. boos op de kat.

‘t Gaat nog moeilijk, dat lezen, maar zó lang is ze er ook niet mee bezig.

Ik moest me inhouden om er niet aan toe te voegen

ba! de kat is dom! smak! papa geeft de kat een stamp in haar gat! daar gaat de kat, op de straat!

paf! pardaf! kablaf!
oo! nu ligt de kat onder het wiel van de fiets!
plets! de kat is dood!

papa lacht. haha, nu kan de kat ook in de pan!

want kat dat smaakt net als konijn.

kat in de pan met vis en kip, dat is pas fijn!

Er is aan mij een groot pedagoog verloren gegaan.

Geschreven al luisterend naar: Duane LaFlotte – – Manipulating GDI for Mobile Devices

update vanavond:

de kat eet de vis. plets zegt de beer! blijf van mijn vis!

een vis heeft geen poot
de hond heeft een staart

de kat is op de tak
krak zegt de tak
daar valt de kat!
op de straat!

Geschreven al luisterend naar: ACDC – Back In Black – Hells Bells

s-l-o-o-o-w-w-w

zondag 9 oktober 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

‘t Is hier traag, het internet. Trààààg.

Geen idee of het aan de computer ligt dan wel aan één van de drie dinges, eum, bakskes is de technische term denk ik, dan wel aan Telenet dan wel aan tinternet zelf.

Gak.

Ondertussen, bij gebrek aan snel internet, maar naar de televisie aan ‘t kijken geslagen. ‘t Is gelijk weer Sterren en Kometen, en ik vind Luk Alloo eigenlijk wel een sympathieke kerel.

update ‘t Was wellicht het derde bakske in de ketting tussen de straat en mijn computer. Dat kuren had.

links for 2005-10-09

zondag 9 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

xfactoor

zondag 9 oktober 2005 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Het Cappaertgezusterte was wel weer zeer goed. En die Davy ook.

Wie daar wel helemaal niet in thuis hoort, is Liliane Saint-P., die dat in mijn opinie heel erg slecht doet. Ze lijkt zich niet thuis te voelen in de gedachte van het spel, en ze is dan enerzijds te lichtgeraakt, en anderzijds te gemeen. Nee, niet goed.

En let ook eens hoe voorzichtig ik ben om geen Googlesap naar mij te trekken (niet gelijk in de tijd, met die die tweede geworden was bij de voorganger van deze wedstrijd).

Job

maandag 10 oktober 2005 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Allen daarheen!

links for 2005-10-10

maandag 10 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Kàk

maandag 10 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Dedju. Vanmorgen was de electriciteit uitgevallen, heel het huis stil en donker, wij een uur te laat wakkergeworden, ik kreeg de computer niet aan, enfin ik dacht het stopcontact zal wel kapot zijn en verdorie ’t is altijd iets.

Vanavond thuisgekomen: het stopcontact is manifest niet kapot, wegens alsdat het lichtje van de verdeelstekkerschakelaar werkt, en de televisie die erin gevezen is, ook werkt.

Hm, denkt een mens dan, iets met de draad misschien? Andere draad ingeduwd, aan proberen krijgen: zilch.

Ah ha, gaat een mens dan denken, Houston es gibt ein Problem.

Maar panikeren? Welnee. Wat kan er verloren geraakt zijn? Mijn foto’s heb ik een week of twee geleden nogmaar allemaal op DVD gebackupt, eum, maar, eum, documenten, programma’s, programmeerprojecten, e-mails: eum. Niet echt.

In totaal misschien een dikke 600 Gigabyte. Slik.

Actieplan: de harddisks er één voor één uithalen, in een andere computer steken, en zien wat er nog van over blijft. En dan gelijk de echte: binnensteken bij de computerwinkel en vragen dat ze het repareren. Het spijt me, maar ik ga me niet bezighouden met te zoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn: moederbord of voeding of een draad of een vals contact of watdanook.

En ondertussen niet panikeren. Vooral rustig blijven. Yep.

Rustig.

Dedju (II)

maandag 10 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Bon, wellicht is de voeding van de computer dood, dat lijkt mij het meest waarschijnlijke.

Daarnaast krijg ik twee van de drie harddisks aan de praat, wat toch al iéts is. Helaas is de ene harddisk die ik niet aan de praat krijg, net die waar de foto’s en zo op staan. Aan de andere kant krijg ik hem soms wél aan de praat, maar dan alleen als ik hem zonder enige andere disk aan de computer hang. En heb ik een backup van alle foto’s tot een week of twee geleden.

Enfin, morgen moet de computer dus binnen bij de winkel.

Om de één of andere reden geraak ik niet meer via VPN ingelogd op het werk, en ik kan ik me for the life of me niet meer herinneren wanneer ik precies welke vergaderingen had, dus weet ik niet of ik een beetje later kan toekomen of niet.

Dus zal ik wat vroeger moeten kunnen vertrekken, dat ik mijn computer vóór 18u kan binnenduwen bij de winkel.

Zucht. ‘t Is verdorie ook altijd iets. En ik moet morgen ook mijn accreditatie voor het filmfestival gaan afhalen, en ik weet van haar noch van pluimen meer wat mijn nummer was—ah neen, dat zat in mijn mail, en ik kan niet meer aan mijn mail.

Ah crap. 

Ik denk ik laat er morgen een tweede controller in steken—raid medunkt—voor de data. En laat ik meteen de firewire met de voorkant verbinden, en koop ik een monitor, dat ik die levensgevaarlijke (wegens op tenen en kleine kinderen valbare) 21 inch Nokia in het achterhuis kan zwieren.

Zucht.

Steun.

Kreun.

update en verdoeme mijn weblog ligt ook weer plat, stomme Typepad.

Bleh.

Smergh.

Some days, you just feel like chucking it all in.

Grrr

maandag 10 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ze gaan verdoeme uit mijn buurt moeten blijven, want nù ben ik godverdomme echt wel serieus slechtgezind.

Fecking klotecomputers.

De trukendoos

dinsdag 11 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | 21 reacties

Wat Bruno zegt.

Ik had onlangs een paar zonsopgangen gepost. Eén persoon merkte op dat de kleuren mooi waren, en dat de wolken wonderen deden. Daarop zei HuugPS [Photoshop] doet wonderen, zeg maar…”.

Ik heb mijn tong drie keer moeten ronddraaien vóór ik daar iets op zei, want als ik eerlijk ben, deed dat wel een beetje pijn. Alsof Photoshop gebruiken een schande zou zijn—een boodschap die trouwens hoog gehouden wordt door allerlei analoge fotografen.

Want Photoshop gebruiken is “vals spelen”. Want in Photoshop is alles mogelijk, en is de foto niet meer “echt”. Nee, gaat de redenering, echte fotografen kennen hun materiaal, weten van belichting en lenzen en diafragma en dingen. Echte fotografen hebben al die truken niet nodig.

Dat is, vermoed ik, waar Pietel hier knipogend naar verwijst:

Heel erg mooie foto’s. Knap licht en fijne witbalans. (eindelijk iemand die zijn D70 kan bedienen :) )

…en waar Vincent ronduit niet knipogend hier over spreekt:

Vergeef me, maar ik ben zwaar ontgoocheld in het origineel (de ‘Voor’ foto). Hoe komt het dat je met een (peperdure?) degelijke digitale camera toch nog zo’n slecht resultaat krijgt? Vloog er net een gigantisch vliegtuig over en sloeg dit een akelige schaduw? Of was de eclips net op haar hoogtepunt?

Wel: I call bullshit.

Een goeie digitale fotograaf kent zijn materiaal, en het materiaal eindigt nu eenmaal niet bij het fototoestel. , maar voor mij is het veel eenvoudiger: RAW files zijn het negatief, Photoshop is de donkere kamer.

RAW-foto’s hebben om te beginnen méér kleuren dan om het even wel scherm kan tonen. Klagen over de kleur en het contrast van een RAW-beeld dat naar JPEG omgezet is, is alsof men zou gaan klagen over negatief dat ingescand is: “maar al die kleuren zijn omgekeerd! en zo klein dat dat beeldje is!” RAW-beelden zijn niet voor menselijke consumptie, ze zijn (ruwweg) een neerslag van wat het fototoestel op zijn sensor gekregen heeft. Om het even welke omzetting naar kleuren is een arbitrair gegeven, afhankelijk van welke wiskundige formule je gebruikt.

En ja, daar kan je in Photoshop (of gelijkaardige) dramatisch verschillende resultaten mee tevoorschijn toveren.

En wat dan nog? Zoals Ansel Adams, ongetwijfeld één van de allergrootste landschapsfotografen ooit, placht te zeggen:

The negative is the score, and the print is the performance.

Adams zou denk ik content geweest zijn met RAW en Photoshop: naar het schijnt was hij het laatste derde van zijn leven vooral bezig met het herinterpreteren van negatieven die hij vroeger geschoten had.

…en terwijl ik toch bezig ben: een gelijkaardig vals koketteren mét zie je overal waar in kranten en tijdschriften foto’s full frame afgedrukt worden, met de randen van het negatief er nog bij. Ja, akkoord, het is een hele kunst om meteen de juiste cadrage te vinden, uiteraard wel.

Maar zelfs de beste foto’s kunnen uitsneden zijn, en ook dàt behoort tot het arsenaal van de fotograaf.

Ah nondedju

dinsdag 11 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik ben een duts, een duts, een duts.

Even opsommen:

 • mijn computer is ad patres (of eerder, naar de computerboer voor reparatie)
 • ik moest vroeger naar huis om die computer binenn te kunnen steken
 • daardoor kreeg ik een aantal zaken niet klaar
 • ik dacht, ik doe die dan vanavond wel thuis
 • maar ik geraak niet binnen op het VPN (zelfde symptoom als gisteren: ik weet zeker dat mijn wachtwoord juist is maar het wordt als fout gerekend—misschien omdat er teveel leestekens in zitten?)
 • bon goed geen probleem dat is fijn, dan kan het gewoon niet, dus kan ik zonder schuldgevoel naar het filmfestival
 • ah verdomme, shit, wat was mijn accreditatienummer weer? en naar begod wélke film ging ik weer gaan?
 • snel mijn mail even…
 • dju
 • bon goed geen probleem, ik heb mezelf mijn dingen doorgestuurd op het werk, snel even naar Outlook, hopla VPN…
 • dju
 • bon goed geen probleem, snel even naar webmail—hu?—“the connection was refused when attempting to contact webmail.coleurop.be”?
 • drat
 • bon goed geen probleem, snel even telefoneren naar i.—ik had haar telefoon toch in mijn con…tac…t…s…
 • feck

Ik haat computers.

Lezen

dinsdag 11 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Tien minuten lezen, was het huiswerk. Dat gaat dan zó:

roos kees
vis mus
vuur boos
boom
pim
raam
miep
mus
pim roos vuur boom raam boek school
bah te gemakkelijk
mus vis bel miep de bel de vis de mus de roos de school de boom
oh nee! zinnetjes! ik ga zinnetjes lezen!
miep en kees
pim en de mus
kees en de vis
miep en de roos
aap
oom eet
sam
pet een bus een pet een aap
bus eet oom oom eet en kees
eet kees?
en kees?
eet miep?
miep eet
en pim?
de roos de mus de school de boom
een boek een raam een vuur een mus de vis de bel de pet de aap
en nu zinnetjes
miep en kees en oom
een mus oom roos raam aap kees eet vis pim oom boom pim raam mus miep
kees roos mus bus sam aap miep pim pet eet pet bel aap vis vuur
pet
voilà, ’t is al
pfff… nog eens!
eet een vis
eet een vis?
een vis eet
eet een aap? eet de mus? eet sam?

Met soms wat stilvallen om De Rode Loper te bekijken: veertien bladzijden. Yep.

Aaargh

dinsdag 11 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Ghaa!

Checking network connectivity…
Preparing connection…
Connecting to gateway…
Negotiation with gateway x at site y has failed. Access denied – wrong user name or password 
IKE negotiation failed
Connection failed

Dju!

En u bent..?

dinsdag 11 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

In deze avond van miserie, kommer en kwel toch nog één grappige episode meegemaakt, en wel bij de computerboer.

De computerboer waar ik tot pakweg eind vorig jaar om de zoveel tijd mee in contact kwam, uit hoofde van het werk en ook wel privé.

Waar ze me ook ondertussen—gasp!—tien jaar of zo kennen.

Ik vanavond dus binnengekomen met de dooie computer, en met veel zwier aangekondigd: “dooie computer! kapot! ‘t is een ware schande! ik heb hem hier nog geen jaar geleden gekocht! ik moet mijn geld terug hebben! ‘t is allemaal brol! dood! zo dood of een pier! bah!”

Waarop de Man Van De Winkel mij zo’n beetje verschrikt-achtig aankeek, het chassisnummer even onderzocht, naar de map met de facturen liep, die erop nasloeg, en vrees ik dàn pas doorhad dat het allemaal niet zo bedoeld was wegens alsdat het toch maar ik was.

Hij had me niet herkend, wegens alsdat het ondertussen al een jaar en vijftig of zo kilo en een meter haar en een baard en snor geleden was.

Huhu.

Afijn, met wat geluk is het alleen maar de voeding die naar de eeuwige jachtvelden is, en kan die op een dag of zo vervangen worden.

Met wat minder geluk is het het moederbord, en in dat geval kan het wat langer duren.

We zien morgen wel.

En ik heb er meteen een gigabyte of twee geheugen extra en een firewiredinges in laten steken: mijn firewirekaart zit in een andere computer die ze ook nodig heeft. En geheugen, ze geven u tegenwoordig praktisch geld bij als g’er koopt.

Et ça continue

woensdag 12 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Het kon eigenlijk nóg beter dan het al ging.

Weet ge’t nog, een tijdje geleden, dat mijn computer op het werk plots vreemd deed? En toen ineens dood was? Da’s toen min of meer half opgelost door één van de twee in raid zittende harde schijven eruit te zwieren en de alleen de andere te gebruiken.

Wel: meer van hetzelfde vandaag. Met precies dezelfde foutboodschap.

Uit voorzorg Dell’s hele extended test laten lopen dan maar. En dus: niets geen filmfestival vanavond, want die test duurt ùren (het nadeel van gigabytes en gigabytes geheugen te hebben en heelder olietankers harddiskruimte) en ik geraak niet op tijd terug in Gent. Drets.

Enfin, niet allemaal archi-slecht nieuws: blijkt dat onze Radius, waar ik VPN-gewijs op inlog van thuis, niet overweg kan met wachtwoorden waar aanhalingstekens in zitten. En dus kan ik, na een wijziging van mijn wachtwoord, nu weer op het VPN.

En dus weer van thuis werken, juich.

En ook: mijn tabletPC is—eindelijk—in reparatie gegaan. Het verhaal is te lang en mij te onduidelijk, maar het lang en kort ervan is dat die tablet enkele maanden in limbo heeft gehangen tussen de reparateur en de verzekering.

Maar binnenkort komt het dus in orde, hiep hoi.

En mijn persoonlijke computer thuis, hoor ik net, daar had alleen de voeding het tijdelijke voor het eeuwige geruild.

En dus kan ik morgen om een gerepareerde computer met meer geheugen gaan, yay.

Maar ondertussen geraak ik dus niet op het filmfestival, en ik begin mezelf daar bij gent.blogt min of meer lichtjes belachelijk te vinden. Ik engageer mij nooit meer, verdomme, er komt toch niets van in huis.

links for 2005-10-12

woensdag 12 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Gedaan

woensdag 12 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Oef, gedaan.

ACLT dinges on-line, Verversdijk dinges on-line, offerteaanvraag, briefing, vergadering, voorbereiding, beelden bewerken, restores, foto’s gemaakt, foto’s bewerkt, statistieken gemaakt, geprogrammeerd.

En ik zou op tijd thuis geweest zijn mocht de computer het niet opgegeven hebben.

En morgen? Hete Hangijzers. Jazeker.

Geschreven al luisterend naar: The Kinks – Greatest Hits – Sunday Afternoon

Brrr

donderdag 13 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik word gestalkt. Gisterenavond per IM. En er zat een briefje onder de ruitenwisser van de auto.

Ruitenwisser

En vanmiddag weer per IM. Griezelig.

En nu proberen achterhalen waar zij woont, en hoeveel ze vraagt om op onze koters babysitgewijs te passen.

Geschreven al luisterend naar: The Kinks – Greatest Hits – Sunday Afternoon

links for 2005-10-13

donderdag 13 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Absence

vrijdag 14 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Talking to the children’s absence, you imagine them
canoeing or sitting before a fire, sparks

arcing like imitation stars. There’s so much to say,
even in the unrelenting heat, the sun

balanced overhead while you collect facts for them
as if they can hear you: how the barracuda’s jaw

can spread so wide then thrash and rip into anything,
how bees can’t find their hive if it’s moved

more than a few inches, how your own house settles
fraction by fraction into clay and river stone,

and dust is alive though you sweep it into piles
meaning the desert is a guest in the corner

of your room, meaning your feet keep stirring clouds
of creatures and you pass over animal and plant

and never feel the burden, or do feel the burden and bend
like a sapling, like a heavy flower brushing

the ground. This is what separation trains you for.
You as an envelope releasing them, you ripping

the cord, you with your stains on them, the ones
you need ten hundred mirrors

to see. The old goddess of tether and straw, the one
who makes you to lie down, to be crushed

till you come out oil of fish, oil of granite, come out
ash and live in the fine grit under their feet,

who licked you alive and left the taste in your own mouth,
your own love: sand, ground tooth, spider,

sawdust, hair, and adoration turned to powder,
and absence teaching its teaching and all

you cannot say, you’ll never say, swallowed, a coating
inside lungs and all passageways, all orifices being

the openings of absence, and what you want to say turns
to air, but you try your prayer once more: old goddess

of rain, wash us with your silent tongue as if
we were always being born, just born, slick

and stunned, with our legs kicking

Anne Marie Macari, Gloryland

Geschreven al luisterend naar: Hank Williams – 40 Greatest Hits (disc 2) – Weary Blues From Waitin’

links for 2005-10-14

vrijdag 14 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Etiquette

vrijdag 14 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | 11 reacties

Telefoonetiquette?

Ik heb geen GSM—allez ja, ik héb er wel één, maar ik gebruik dat ding niet meteen, dus veel etiquetteproblemen stel ik me daar niet bij.

Mijn grootste telefoonprobleem op het werk is dat ik niet weet in welke taal ik de telefoon moet oppakken. Normaal gezien neem ik de telefoon op met “goeiemorgen, Michel Vuijlsteke”, of uiteraard “goeiemiddag”, of “goeienavond”, of wat dan ook relevant is op het moment zelf.

Als het van een nummer is dat ik ken, is het uiteraard niet moeilijk om te kiezen tussen “bon après-midi” en “good afternoon” en “goeienamiddag”, maar als het een onbekend nummer is, dan zit ik daar. “Hallo, Michel Vuijlsteke” is waar ik nu mee opneem, maar echt comfortabel is dat toch niet. Want “Hallo” is niet hetzelfde in het frans als in het nederlands, en het is ook geen “hello”.

Maar bon, uiteindelijk is dat maar klein bier. Nee, échte etiquetteproblemen stellen zich pas in het toilet.

Wij hebben op het werk op elk verdiep een mannentoilet en een vrouwentoilet. In de mannentoiletten zijn telkens één afgesloten faciliteit voor number twos en een aantal aan de muur gehangen dingen voor number ones. Daarnaast zijn er ook twee wasbakken, een vuilbak en een ding aan de muur om doekjes bij wijze van handdoek te krijgen.

Een aantal mogelijke situaties:

 • Ik kom binnen en er is niemand: no problemo.
 • Ik kom binnen en er zit iemand een number two te doen: ik doe zeer stilletjes mijn ding, en de man achter de muur houdt zich ook angstvallig zo stil mogelijk. Iedereen doet zijn best om geen scheten te laten.
 • Ik kom binnen en er staat iemand aan een pissijn: ik loop linea recta naar het afgesloten toilet, en blijf daar stokstijf staan tot de andere persoon de deur achter zich gesloten heeft.
 • Er zit iemand achter de deur én er staat iemand bezig: ik doe alsof ik alleen maar een doekje kwam halen.
 • Ik zit achter de deur en er komt iemand binnen: stokstijf stil blijven zitten, adem inhouden tot er niemand meer is.
 • Ik stá en er komt iemand binnen: um. Probleem. Conversatie vermijden.

Ben ik er vergeten? 

Stats

vrijdag 14 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Maandag ga ik statistiekenpaketten beginnen downloaden en evalueren.

We hebben nu zo’n breindode AWStats draaien, en ik vind dat niet genoeg. Allez ja, niet dat het een slécht pakket is, en nauwelijks breindood, maar ik vind dat een mooi woord, en hoedanook die AWStats is wel heel héél erg basic.

Webtrends? Eeuwen oud, duur, traag, maar niet slecht, meen ik me te herinneren.
Analog? Eeuwen oud, gratis, zeer simpel, dacht ik te weten..

Maar voor de rest?

Sawmill? Niet meteen: ik vind het wel uitstekend, maar het is bedroevend traag als het om veel gegevens gaat.

FastStats? Geen idee.

Urchin? Ziet er goed uit, is gekocht door Google, maar het ding weigert mijn kredietkaart, en zonder kredietkaart kan ik niet evalueren.

Ja, ik zou het allemaal nog eens zelf kunnen gaan schrijven, maar in de categorie van Het Wiel En Hoe Het Opnieuw Uit Te Vinden ben ik dan, vrees ik, niet zo goed bezig.

Ah, I dunno. Ik wil iets waarmee ik click paths kan volgen (x gebruikers kwamen binnen op pagina a, daarvan gingen er y naar pagina b, en dan verder naar pagina c) (of nog: om tot op pagina x te geraken, kwam en de meeste mensen via pagina’s a, b en c, en daarna kwamen ze meestal via p, q, r en s).

En ik wil iets waarmee ik meteen kan weten dat een bepaalde 404 gegenereerd werd door iemand die op de website kwam vanop Google, dat die mens uit Spanje kwam, en dat die daarna nog op drie verschillende pagina’s gezocht heeft vooraleer een feedbackformulier in te vullen.

En het moet werken op de log files zelf, om bijvoorbeeld ook bandbreedte te meten. En als het even kan moet het ook en tegelijkertijd werken met javascriptlogging, zodat ik kan weten wat schermgroottes en bit depth en dergelijke zijn.

En het moet intelligente rapporten over referers en zoekopdrachten bij Google en dergelijke geven, en als het kan wil ik dat ook per RSS krijgen.

En ik wil kunnen enerzijds mijn website(s) onderverdelen in verschillende onderdelen (academic, admissions, development, about us, …) en sub-onderdelen (academix-law, academic-international relations & diplomacy, …). En ik wil kunnen meer dan één website combineren (dus zowel http://midspublic.coleurop.be als http://www.coleurop.be in één rapport), zelfs al komen die uit twee verschillende logs.

En ik wil iets dat exporteert naar Excel en zo, dat ik zelf mij grafieken kan maken—zoals deze:

T_200510stats

Dit is trouwens een eenvoudige line chart van hits op de home pagina van mijn weblog tussen 8 april 2003 en vandaag, met een 30 day moving average erop (de donkere lijn). Merk ook op hoe het seizonspatroon tussen augustus en oktober na drie jaar alleen maar duidelijker wordt.

Televisie

zaterdag 15 oktober 2005 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

Al Jazeera. The God Channel. BBC 3. BBC 4. BBCi. BBC News Interactive. BBC Parliament. CBBC. CBeebies. Channel 4. Game Network. ITV. QVC.

En mits betalen: Sci-Fi Channel.

Misschien toch maar eens zo’n schotelantenne tegen de muur vijzen?

links for 2005-10-15

zaterdag 15 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Trouw met mij

zaterdag 15 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Soms vraagt een mens zich af…

Trouw met mij

Een kopppeltje. Ze zijn al zes maand samen. De ene noemt de andere “mijn roomsel”. Ze hebben op de zes maand dat ze samen zijn al problemen gehad. Zó veel problemen dat de ene denkt dat ze “alle mogelijke” problemen zo ondertussen al gehad hebben.

En nu wil de ene met de andere trouwen. Na zes maand. Waarin ze alle mogelijke problemen wel gehad hebben. En nu kunnen ze het allemaal wel aan.

Goed idee, jongens. Zes maand samen met veel problemen, da’s de beste garantie voor een uitstekende relatie in de nabije en verre toekomst. Doén!

(or vice versa)

zaterdag 15 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Opgemerkt op de gang op het werk vorige week:

(or vice versa)

Dàt is wat er gebeurt, blijkbaar, als je met een minder dan honder procent fris hoofd briefjes ophangt

Geschreven al luisterend naar: – – dirty_mac_-_yer_blues

Zero Mostel

zaterdag 15 oktober 2005 in Film. Permanente link | Geen reacties

Ik heb vandaag een ongelooflijke dag gehad, en ik kan er niets in detail over zeggen want het was allemaal vertrouwelijk en dergelijke.

Het was op het Filmfestival te doen en ik zat daar in mijn hoedanigheid van zelfstandig script consultant. Het ging erom een namiddag pitches voor films te ondergaan, en ik moet zeggen: vandaag minstens een idee of twee gehoord die ik bijzonder graag tot film willen zien komen.

En me ook gerealiseerd dat ik geen goeie hard-boiled full-time filmbusinessmens zou zijn, want ik kon tijdens één van de pitches mijn eigen tranen praktisch niet bedwingen—I’m a sucker for sentimental movies, me.

En ook nog eens bevestigd gekregen dat eerste indrukken soms helemaal juist kunnen zijn, en soms helemaal verkeerd. En dat ik eigenijk niet het minste idee heb van welke indruk ik geef op mensen die me nog nooit gezien hebben, en dat ik eigenlijk niet weet of het me wel kan schelen of niet. 

En ook dat ik eigenlijk niet goed weet of ik graag onder de mensen kom of niet. Ik dénk dat ik graag nieuwe mensen leer kennen, maar dan wel in omstandigheden zoals vandaag: ééntje of twee tegelijk, met iemand erbij die ik wél al goed ken.

Meer later. Of niet, natuurlijk. We zien wel.

Geschreven al luisterend naar: AC/DC – Dirty Deeds Done Dirt Cheap – Ain’t no Fun (Waiting Round to be a Millionaire)

Middelmaat

zondag 16 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

“Als ge ‘t zo goed kunt uitleggen, waarom doet ge ‘t dan niet zelf?”—mocht ik tienduizend euro krijgen voor elke keer dat ik dàt al gehoord heb, ik was een rijk man.

Het gaat dan over zaken als een film maken, of een boek schrijven, of een scenario afmaken, of een idee uitwerken, of iets in die zin.

[waarschuwing: incoherente nonsens volgt—’t is al een lange dag geweest, en mijn aandacht is ongeveer één derde op de computer en twee derde op de snookermatch met Ronny O’Sullivan op BBC2]

Ik kijk er altijd van op hoeveel mensen tevreden zijn met middelmaat. Hoeveel ideeën en dingen er zijn waarvan je niet veel meer kunt zeggen dan “bwoaf, mja”.

Mijn probleem, leg ik dan meestal uit, is dat ik de dingen ofwel goed wil doen, ofwel niet. Dat als iemand anders het al beter gedaan heeft, dat het voor mij eigenlijk niet meer hoeft. Of nee, eigenlijk: dat als ik weet dat ik er niet trots op zal zijn, dat ik er niet aan begin.

[stop met grinniken, daar vanachter: dat slaat niet op mijn weblog, waar ik er nog altijd niet helemaal zeker van ben waarom ik het doe]

En ja, dat is inderdaad vaak een verlammende manier van denken.

Maar zien die mensen dan niet dat wat ze doen al honderd keer gedaan is? Beter gedaan is? “Jamaar, als gij het doet, dan is het van u persoonlijk, en gij zijt anders dan die honderd andere mensen,” gaat het argument dan soms.

Meh. Niet goed genoeg voor mij. En inderdaad, da’s eigenlijk maar verkapte lafheid.

Het beste voorbeeld van zo’n lafheid? Ik denk soms dat ik wel meer talen zou kunnen leren dan ik nu spreek. Maar ik begin er niet aan omdat ik nul zin heb om—al was het tijdelijk—me naar mijn eigen gevoel belachelijk te staan maken terwijl ik die taal slecht spreek. Ik lees bijvoorbeeld elke week mijn Spiegel, en het moet al tegenzitten als ik een Duitser niet begrijp als hij/zij spreekt—maar ‘t zal over mijn dood lijk zijn dat ik zelf de taal ga spreken.

Ik vermoed dat ik wel genoeg ideeën in mijn kop heb om er een aantal scripts uit te puren, maar ik durf er niet mee door te zetten. Maar eigenlijk zou ik er wel één willen maken. Eigenlijk.

‘t Zal zijn dat ik gewoon iemand nodig heb om mij een schop onder mijn gat te geven.

Name & shame

zondag 16 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Geen reacties

‘t Wordt een interessante week volgende week op de website van het werk:

 • event calendar moet er komen (come hell or high water, hij moet er zijn tegen vrijdag!)
 • een stapel inhoud van onze campus in Polen komt erop
 • er komt minstens een omschrijving van onze twaalf (dertien?) gebouwen in Brugge; in afwachting van eigen pagina(‘s) voor elk gebouw, met foto’s en walkthroughs en later geschiedenis, en al, en al.
 • de statstieken moeten er één dezer echt van komen—Urchin, ondanks de lastigheid die er is met mijn Visa-kaart, lijkt voorlopig op kop te liggen, gecombineerd met wat eigen programmatie
 • ik kijk er naar uit om een paar reeksen mensen, eens die kalender er staat (compleet met invulscherm voor leken), de uitleg te geven waar we vandaag komen en waar we naartoe gaan
 • we werken aan een redactiecomité
 • woensdag is het openingsceremonie in Brugge, met Javier Solana als hoofdspreker—benieuwd wat hij gaat zeggen trouwens—en daar zou ik dit jaar eens willen proberen iets goeds van te maken op de website

Maar bon, ‘t wordt dus druk.

Fijn

Geschreven al luisterend naar: – – biztalk_mapper_2005_MBR

Programmeren en warm water

zondag 16 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wat Ine zegt.

Programmeren. Enorm veel is al gedaan, en enorm van de dingen die ik zou willen zien gemaakt worden, kan ik niet doen wegens geen tijd.

Enfin ja, “geen tijd” is relatief natuurlijk: misschien beter zegen dat ik er geen prioriteit van kan/wil maken.

Eventjes (éventjes) was er een tijdje, misschien zes maand of zelfs minder, op mijn vorig werk, waar het er naar uitzag dat we iets héél erg moois zouden kunnen maken. We waren met een groepje mensen waaronder twee uitstekende programmeurs, ik had een soot visie in mijn hoofd waar ik naartoe wou, en het zag ernaar uit dat we een prachtig iets zouden maken.

Helaas is dat uiteindelijk om honderdenéén redenen faliekant afgelopen. Ja, met veel sleuren en mensen bedriegen en dreigen en emotionele chantage en halve depressies en uitstel en enorm veel compromissen is er uiteindelijk anderhalf min-of-meer-goed ding uitgekomen, maar er zat zoveel méér in. We zaten toen in een situatie denk ik dat als we wat krediet hadden gekregen van onze moedermaatschappij, om nog niet te spreken van een goed management (en dus dat ik geen baas moest zijn ), dat we iets écht prachtigs hadden kunnen maken.

Ik wil maar zeggen: ik ben nu op zoek naar een CMS-oplossing, en ik heb nog altijd nergens gezien wat wij toen in ons hoofd hadden. En dat is ondertussen meer dan drie jaar geleden.

Wat heb ik nodig om de dingen te maken die ik zou willen maken? Niet zo ingewikkeld: twee jaar tijd en vier mensen. Full-time. En een gebouw met veel whiteboards en flipcharts, goeie zetels, goeie stoelen, goeie computers, goeie connectiviteit. Pak zo’n 300 à 400.000 euro in totaal. Pakweg zes maanden nadenken en prototypes, een jaar werken, zes maand afwerken en marketing.

De ideeën liggen voor het oprapen. Goeie, écht goeie programmeurs, en dan bedoel ik mensen die hun hoofd in kronkels kunnen leggen en die zó lui zijn dat ze de realiteit kunnen ombuigen, zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Geldschieters zijn quasi onmogelijk te vinden.

En nee, ik begin er niet aan als het moet gebeuren na mijn uren. Als het moet schipperen zijn tussen day job en echte passie. Dan liever een day job waar ik minder mijn goesting kan doen, maar waar ik kleine (minuskuul kleine, one could convincingly argue ) projectjes en deelgebiedjes en ideetjes min of meer kan doen zoals ik ze wil hebben.

Liever een microsocopisch klein iets dat helemaal is waar ik achter sta dan een groter ding waarvan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat het middelmatig zal aflopen.

Om maar te zeggen dat ik stikjaloers ben op Microsoft Research.

Geschreven al luisterend naar: Johnny Cash – Unearthed Volume 4: My Mother’s Hymn Book – If We Never Meet Again This Side Of Heaven

…en dus om te antwoorden op de vraag van Ine: als ik zou moeten kiezen tussen enerzijds iets helemaal nieuw waarvan ik op voorhand wéét dat het nooit de nieuwe Flickr-maar-dan-beter, of de nieuwe SharePoint-maar-dan-hoe-het-eigenlijk-zou-moeten zal zijn, en anderzijds iets nemen dat al min of meer goed werkt en dat aan te passen zodat het toch minstens op een aantal vlakken helemaal werkt zoals ik dat wil, dan kies ik voor dat tweede.

En ik moet echt serieus lachen met al die 37signals-crap. Op een misschien andere noot, maar toch.

Nè.

links for 2005-10-16

zondag 16 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Frames en stijlen

zondag 16 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 9 reacties

Deze entry stond eigenlijk al te verpieteren in Drafts sinds 3 oktober, ‘k was hem al helemaal uit het oog verloren sinds het die keer misliep met BlogJet. Maar bij deze dus:


Er gaat volgens mij geen dag voorbij of in een bedrijf / school / instelling moeten er dergelijke pagina’s geproduceerd worden:

Resultaat

Linksboven en/of rechtsboven een tekstje, een titel gecentreerd op de pagina, en rechtsonder en/of linksonder ook een tekstje.

Zoals vaak in het leven zijn er een groot aantal manieren om zo’n pagina te maken. De eenvoudigste manier is wellicht de typmachine-manier, en die zal dan ook wel het vaakst gebruikt worden:

linksboven, tab tab tab tab (etc.), rechtsboven
enter enter enter enter (etc.)
tab tab tab (etc.) titel
enter enter enter enter (etc.)
linkonder, tab tab tab tab (etc.), rechtsonder

Moet er links– en rechtsboven méér dan één lijntje staan? No problemo:

linksboven 1, tab tab tab (etc.), rechtsboven 1, enter
linksboven 2, tab tab tab (etc.), rechtsboven 2 (etc.)

Wordt de titel iets langer dan voorzien? Gewoon een paar “enters” ervóór weghalen, en eventueel een paar erna toevoegen. Moet er in de linksboven iets vóór komen? Tja, euh, knippen en plakken zeker?

Nee: duidelijk geen goeie methode. Ze draait eigenlijk in de soep van zodra er iets ingrijpends moet veranderd worden aan die tekstjes links en rechts waardoor die langer of korter worden, precies door de volgorde waarop de tekst eigenlijk in mekaar zit:

linksboven, lijn 1 – rechtsboven, lijn 1 – linksboven, lijn 2 – rechtsboven, lijn 2 – linksboven, lijn 3 – etc.

Lijn 1 en lijn 2 horen telkens samen, maar ze worden wel niet na elkaar geplaatst in de tekst.

Een kleine variatie op het bovenstaande werkt wél als de blokjes links niet meer dan één lijntje zijn: je zet een tab waar de tekst rechts moet beginnen, zet je de insprong ook ter hoogte van die tab, en maak je voor de eerste lijn een uitzondering zodat die begint aan de “echte” linkerkantlijn.

Niet onverdienstelijk voor een eerste poging, maar het loopt uiteraard wel helemaal mis in alle gevallen waar je wél meer dan één lijntje hebt links. En het geeft ook dezelfde problemen van vertikale spatiëring.

Goed, bon, “tabellen dan maar?” hoor ik er een paar zeggen.

Je kunt met tabellen inderdaad veel van de problemen oplossen. Maak bijvoorbeeld een tabel van 2 kolommen op drie rijen:

Table01

(N.B. ik heb eerst de pagina-marges op allemaal op 1,5 cm gezet, kwestie van iets dichter op de rand te zitten).

Maak dan van de middelste twee cellen één cel (de twee cellen selecteren en table > merge doen), selecteer de hele tabel en ga naar de tabeleigenschappen. Stel daar op het tweede tabje in dat de drie cellen elk precies 8,5 cm hoog moeten zijn. Resultaat is dan iets in deze zin:

Table02

En dan is het gemakkelijk: vul de teksten in de verschillende vellen in, zet de uitlijning van de cellen rechts op rechts, de verticale uitlijning van de cellen onderaan op van onderen, en zet de omlijning van de cellen op niets. Resultaat:

Table03

Niet verkeerd, natuurlijk. Maar wel veel omslachtiger dan nodig.

Kijk, zó zou ik het doen.

Typ de tekst die moet getypt worden. Gewoon na elkaar in verschillende paragrafen:

Frame01

Selecteer de verschillende paragrafen en maak telkens een stijl aan—ik koos voor linksboven, rechtsboven, linksonder, rechtsonder en titel

Framestyle1

De grote verdwijntruuk: in de verschillende stijlen zet je de eigenschappen van het frame om de tekst op de juiste plaats te krijgen op de pagina:

 • linksboven: precies 7 cm breed, horizontaal links aan de marge, vertikaal bovenaan aan de marge
 • rechtsboven: precies 7 cm breed, horizontaal rechts aan de marge, vertikaal bovenaan aan de marge
 • linksonder: precies 7 cm breed, minimum 3 cm hoog, horizontaal links aan de marge, vertikaal onderaan aan de marge
 • rechtsboven: precies 7 cm breed, minimum 3 cm hoog, horizontaal rechts aan de marge, vertikaal onderaan aan de marge
 • titel: automatische breedte en hoogte, horizontaal en verticaal gecentreerd

Resultaat:

Frame02

Het “geheim” zit in die frames. Een frame is een (klein) beetje te vergelijken met een beeld dat je in een tekst invoegt. Door een paragraaf in zo’n frame te steken, haal je het uit de normale “flow” van de pagina en kun je hem ergens anders deponeren: hierboven was dat respectievelijk links– en rechtsboven, links– en rechtsonder, en in het midden van de pagina.

Als je het van wat dichterbij wil bekijken: dit is het oorspronkelijk document dat de aanleiding was van deze post (met dank aan i. voor de vraag ).

De opties in het frame-venster spreken al bij al redelijk voor zich:

Framestyle2

 • Text wrapping of niet: bepaalt of de tekst helemaal rond het kader vloeit dan wel of de tekst stopt boven het kader en hervat eronder.
 • Size: bepaalt de grootte van het kader. In de breedte kun je kiezen tussen een vaste breedte of automatisch (“zo breed als nodig”). In de hoogte kun je dat ook, maar komt er nog een optie “minimaal zó hoog” bij. Dat is vooral nuttig als je zoals wij hier een kader onderaan de pagina staan hebt, dan kun je er met deze optie voor zorgen dat de bovenkanten mooi uitgelijnd zijn.
 • Horizontaal: waar moet het kader staan? Kies tusen links, rechts, binnen, buiten of in het midden ten opzichte van de tekstrand, de rand van de pagina, of de rand van de kolom (en als je wilt kun je ook in plaats van “left” en zo gewoon “3 cm” intypen”).
 • Afstand van tekst: geeft aan hoe ver van het kader de tekst buiten het kader moet blijven, of met andere woorden wat de buitenmarge van het kader is.
 • Vertikaal is mutatis mutandis hetzelfde. 

Eens je je hoofd rond de gedachte van een tekstblok buiten de normale volgorde gekregen hebt, zie je meteen wat je er allemaal mee kan doen, en hoe nuttig dat wel kan zijn.

Ik gebruik het meestal voor “pull quotes”, dingen als dit:

Pull quote

Hier is het frame in de tekst links aan de marge geplaats, en heb ik de paragraaf binnen de frame een lichtgrijze achtergrond gegeven en twee dikke donkergrijze randen boven en onder.

Een variatie hierop is wat ik gebruik als ik in een handleiding of iets dergelijks waarschuwingen of tips in de marge moet zetten, zoals deze:

Warning

Het voordeel van frames boven zowat om het even welke andere manier om dit te doen (en er zijn er een hele stapel) is duidelijk: de tekst blijft gewoon tussen de andere tekst staan, op de logische plaats waar hij thuishoort, beweegt gewoon mee met de tekst als er meer of minder tekst komt, en aangezien het in stijlen zit, zijn alle gelijkaardige “doosjes” in één keer aan te passen van kleur of lettertype als dat nodig zou zijn.

In dit specifiek geval hierboven is de linkermarge 6,5 centimeter breed, en heb ik het frame 4,5 cm breed gemaakt, en op anderhalve centimeter van de linkerkant van de pagina geplakt. En dan heb ik in het Borders and Shading-menu de paragraaf een gele achtergrond gegeven en een oranje dikke linkerrand.

Nog één variatie, om het af te leren:

Center quote

Vies van layout, ik weet het, maar de techniek is wel handig: twee kolommen, en dat groen in ‘t midden is gewoon één paragraaf die een stijl heeft meegekregen. Een frame van 5 cm breed, horizontaal gecentreerd.

Nee: een groot gemak, die frames. En dat veel te weinig mensen ze kennen, en dat de wereld een betere plaats zou zijn mochten meer mensen weten hoe die dingen te gebruiken.

Voor wie het in Word zou willen zien: de files van de laatste drie voorbeeldjes zijn te downloaden, en wel alhier: pull quote – waarschuwing – gecentreerde quote.

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – Folkways: A Vision Shared – Pretty Boy Floyd

Ruby

zondag 16 oktober 2005 in Programmeren. Permanente link | 6 reacties

Huhu.

gets.reverse.downcase.each(' ') {|k| print k.capitalize.chomp(' ')+'!! '}

‘t Is gelijk leren stappen, beginnen met een nieuwe programmeertaal.

Word vs. LaTeX vs. InDesign

maandag 17 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | 10 reacties

@Marnik: OpenOffice beter? En we vergelijken die ramp op poten hier met Word 2003? You’re joking, right?

Enfin, ’t is niet de moeite van er een religieuze oorlog over te voeren, maar toch…

Ik gebruik Word al enige jaren om relatief ingewikkelde documenten van pakweg tussen 50 en 200 bladzijden lang te maken. Zonder noemenswaardige problemen. En ja, ik heb ook mijn deel LaTeX gedaan, dus ik weet wat ik met wat vergelijk.

De vergelijking lijkt mij hetzelfde als ColdFusion versus “echte programmeertalen”: ColdFusion zou een prutstaal zijn, en het loopt onvermijdelijk in de soep als het ook maar een beetje complex wordt.

Nonsens. Zowel voor ColdFusion als voor Word. Als je weet waar je mee bezig bent, dan loopt het niet onvermijdelijk in de soep. Als je niet weet waar je mee bezig bent, dàn loopt het onvermijdelijk in de soep. En dat geldt zowel voor Word als voor InDesign als voor FrameMaker als voor LaTeX.

En daarnaast: er is voor alles een plaats en een tijd. Ik zou wel gek moeten zijn om een vierkleurenmagazine in Word of met LaTeX te maken. Ik zou op mijn kop moeten gevallen zijn (en blijven botsen) als ik een weteschappelijk artikel voor Nature met Word of InDesign zou maken. En compleet van de pot gerukt als ik met nog drie andere mensen samen in twee landen een complex jaarrapport met Excelgrafieken en foto’s niét in Word zou maken.

Geschreven al luisterend naar: Klaus Nomi – Simple Man – Three Wishes

Canon of SF Films

maandag 17 oktober 2005 in Film. Permanente link | 3 reacties

Geef mij een lijstje en ik ben nog nauwelijks tegen te houden. Het zal wellicht wel via allerlei spichologische truken uit te leggen zijn, maar ik kan er niet afblijven. Databases, spreadsheets, orde uit chaos, invulformulieren, enquêtes, ik vul zelfs bestelbonnen in als ik niet van plan ben iets te bestellen, en ik antwoord op alle telefoonbevragingen tot in het kleinste detail met plezier.

Deze zat vanmorgen in mijn BoingBoing-folder, en bij wijze van middagpauze…

 • The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension!
  Mbof. Ik vond hem niet goed (da’s uiteraard ook niet de bedoeling), maar ik vond hem ook niet zó slecht dat hij weer goed wordt.
 • Akira
  Vond ik in de tijd uitstekend, al vraag ik me af hoe goed hij de tand des tijds zou doorstaan.
 • Alien
  Zat bij de eerste drie videocassettes die we ooit uitgeleend hebben toen we voorhet eerst een video hadden. Essentieel. Klassiek. Uitstekend.
 • Aliens
  ‘t Is James Cameron hé. Maar wel zeer goed natuurlijk.
 • Alphaville
  Mm. Godard. Ik heb ‘m niet gezien, maar ‘t schijnt goed te zijn?
 • Back to the Future
  Tja. De special effects waren toendertijd uitstekend, maar nu is ‘t maar zwak natuurlijk. Maar wel het herbekijken waard.
 • Blade Runner
  Beste film aller tijden. Allez ja, niet écht natuurlijk, maar toch wel helemaal bovenaan de top tien.
 • Brazil
  A Flawed Masterpiece, dat ze zeggen. Uiteraard geen slecht woord erover, maar ik vind altijd dat hij zoveel beter had kunnen zijn. En nu dringend het liedje uit mijn hoofd krijgen! Snel: “de meeste dróómen zijn bedrog, maar als ik wakker word naast jou…” [oef, gelukt]
 • Bride of Frankenstein
  Hervorragend. Cinematografisch, fotografisch, senariogewijs, menselijk gezien een fantastische film.
 • Brother From Another Planet
  Niet gezien.
 • A Clockwork Orange
  Ach ja, wat moet een mens zeggen? Dat het ene film is die men moet gezien hebben, zeker? Ik loop er in ieder geval niet wild van.
 • Close Encounters of the Third Kind
  Onlangs de extended super-deluxe-mega-achttien-disc (niet echt, maar kom) DVD gekocht, en ‘t is zwaar de moeite waard.
 • Contact
  Het boek was beter.
 • The Damned
  Ooooh, làng geleden gezien. Ik meen me te herinneren dat ik het uitgeleend had in de videotheek omdat ik dacht dat het CHUD-achtig zou zijn, maar dat het meer Logan’s Run-meets-Body Snatchers was. Ik zou nog eens moeten naar ene versie zoeken.
 • Destination Moon
  Eum. I don’t get it. Is dit één van de 50 beste SF-films? Ik vond er niets aan. Al zal het er wel mee te maken hebben dat die film in tijd dichter bij de eerste wereldoorlog gemaakt is dan bij de jaren 90, toen ik hem zag.
 • The Day The Earth Stood Still
  …en dit zou dan weer verplichte lectuur (verplichte visie?) moeten zijn voor iedereen. Magnifiek goed, en eigenlijk, ondanks de aliens en de robots en de vliegende schotel, géén science fictionfilm.
 • Delicatessen
  Bwoafja. Ook niet meteen mijn favoriete film, en wat hij tussen de SF staat te doen is me een raadsel.
 • Escape From New York
  Bwoafja. Niet slécht, maar goed?
 • ET: The Extraterrestrial
  Schlock
 • Flash Gordon: Space Soldiers (serial)
  …maar jongens toch, de versie van 1936? Niet gezien, vrees ik. En de remake van 1980 was uiteraard ook niet goed, maar in tegenstelling toch volgens mij Buckaroo Banzai wél slecht genoeg om weer goed te zijn. Brian Blessed in minirok begod!
 • The Fly (1985 version)
  Goed. Het vervolg niet. Maar de eerste wel. Beter dan de originele versie (die vliegenkop op een mensenlijf was me net iets té van de pot gerukt).
 • Forbidden Planet
  Zeer goed.
 • Ghost in the Shell
  Cfr. Akira.
 • Gojira/Godzilla
  Achja, ken uw klassiekers zeker?
 • The Incredibles
  Goed voor ouders en kinderen
 • Invasion of the Body Snatchers (1956 version)
  Inderdaad. En zie ook the Day The Earth Stood Still, met de communisten en alles. De remake met Sonald Sutherland was misschien minder goed als film, maar wel een eind angstaanjagender (dat einde!).
 • Jurassic Park
  Indrukwekkend toén, nu niet meer, denk ik. En wel héél erg Hollywood.
 • Mad Max 2/The Road Warrior
  Yay! Mad Max 1 maar dan met meer geld, en niet zoveel geld als Mad Max 3 (bweikes Tina Turner).
 • The Matrix
  Ik ben er niet meteen voor. Pretentieus en zo, maar vooral: ongeloofwaardig en nie tintern consistent. En da’s de doodssteek voor Science Fiction. Ha!
 • Metropolis
  Een tijdje geleden de echte gerestaureerde versie gezien, niet de draak die Giorgio Moroder ervan gemaakt heeft. De moeite waard. Mooi.
 • On the Beach
  Verbazend hoeveel films uit de jaren 50 er nog in de lijst staan, en deze vind ik tot nog toe zowat de minste science fictionachtige die ertussen staat. Zo’n beetje een huis clos op een eiland, meen ik me te herinneren. Ooit eens op BBC gezien, in één van die filmprogramma’s van Alex Cos, dacht ik.
 • Planet of the Apes (1968 version)
  What can I say?
 • Robocop
  Zéér, zéér goeie film. Zéér goed. De vervolgen: niet mijn stuk taart. Maar deze: fantastisch goed.
 • Sleeper
  Woody Allen. Làng niet mijn favoriete Woody Allenfilm, en làng niet mijn favoriete SF, maar zeker niet onderaan de lijst ook.
 • Solaris (1972 version)
  Niet gezien. Alleen de remake gezien.
 • Star Trek II: The Wrath of Khan
  Ik ga hem denk ik niet herbekijken. De permanenten en de haarstukjes en de epauletten, vrees ik. Maar: die effecten! In die tijd toch! The Genesis Device!
 • Star Wars Episode IV: A New Hope
  Tja. Slécht is het niet, maar een grote film ook niet natuurlijk.
 • Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  Ik volg de meerderheid van de mensheid waar die zegt dat dit de beste van de drie originele Stars Warsen is.
 • The Stepford Wives
  Niet gezien.
 • Superman
  Gedateerd, vrees ik. Al zou het kunnen van niet, maar ik heb hem al jàren niet meer gezien.
 • Terminator 2: Judgement Day
  Tja, James Cameron hé. Maar wel goed natuurlijk.
 • The Thing From Another World
  Ik heb hier twee versies van gezien, de nieuwe uit 1982 waar ik toen van onder de zetel zat van angst, en jaren later de oude ‘s avonds laat. Allebei goed, al blijf ik wel veel zwaarder onder de indruk van die van 82.
 • Things to Come
  Niet gezien.
 • Tron
  Onlangs de elfentwintigdubbele DVD-doos gekocht, en ik moet tegeven dat het me aangenaam verrast heeft.
 • 12 Monkeys
  Goed. Beter dan Brazil, vind ik.
 • 28 Days Later
  Niet gezien.
 • 20,000 Leagues Under the Sea
  Klassieker. Wordt om de zoveel jaar nog eens de zondagnamiddag op VRT getoond, denk ik. Doorstaat de tand des tijds redelijk, meen ik me te kunnen herinneren. Behalve natuurlijk de caoutchouc tentakel waar Kirk Douglas mee vecht op het dek van de Nautilus.
 • 2001: A Space Odyssey
  Lijdt een beetje onder de pretentie van de tweede helft, waar een mens zich soms afvraagt welke pillen ze precies gepakt hadden en hoe lang het nog gaat duren, maar de eerste helft is magistraal.
 • La Voyage Dans la Lune
  Hm. Ik héb die wel degelijk gezien, de versie uit 1902, met een live soundtrack ooit op het filmfestival. Grappig en historisch van waarde natuurlijk, maar bon, ‘t is verdorie een film van meer dan honderd jaar geleden die nog geen kwartier duurt…
 • War of the Worlds (1953 version)
  Beter dan de remake

Geschreven al luisterend naar: Kraftwerk – Tour de France: Soundtracks – Vitamin

links for 2005-10-17

maandag 17 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Een dag demo’s

dinsdag 18 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Vanmorgen een DMS gedemonstreerd gezien door Allgeier in Brugge, vannamiddag twee CMSsen (één onverwacht goed, één onverwacht zwak) gedemonstreerd gezien bij The Reference in Gent.

Zo geraken de dagen ook gevuld natuurlijk.

En ik zou zelfs door sommigen beschuldigd kunnen worden van het vertellen van onwaarheden mocht ik beweren dat de dag a priori volledig nutteloos gespendeerd werd.

Wim

woensdag 19 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

“Hey”, dacht ik eergisteren toen ik naar het nieuws keek, da’s Wim Desomere.

Die in mijn klas zat toen ik nog op school zat.

Gevonden

woensdag 19 oktober 2005 in Programmeren. Permanente link | 2 reacties

Ha. Dat splash screen teruggevonden van mijn eigen BlogJet-dinges dat ik in C# geschreven had:

Ansiblesplash

Er is geen toeval

woensdag 19 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Houd u vast aan de takken van de bomen.

Ik zat op de lagere school de helft van de tijd in hetzelfde klaslokaal als T.
Ik zat op de humaniora in het eerste jaar en de laatste drie in dezelfde klas als B.
Ik ken R. al meer dan twintig jaar, en we hebben ooit ergens een jaar in dezelfde klas gezeten.
K. zat op school samen met D.
P. is een paar jaar geleden uit de VS naar hier verhuisd.
R. kent Br. al van in de jaren 80.

D. en ik zijn K. al een tijdje uit het oog verloren.

En dan nu:

 • T. is sinds jaren de partner van B.
 • ze hebben een kind waarvan D. de peter is
 • P. is een goeie vriendin van D.
 • P. werkte tot voor onlangs voor het bedrijf dat D. en Br. opgericht hebben
 • P. werkt nu samen met R. in een bedrijf dat ze opgericht hebben
 • de zoon van K. ging naar dezelfde peutertuin als onze kinderen
 • K.’s bedrijf is gevestigd in de straat waar ik vroeger woonde
 • ik woon een paar huizen verder in de straat waar D.’s broer woonde
 • K. woont een paar huizen verder in dezelfde straat als mijn ouders

Tch! Dat we dringend eens allemaal samen tegader een glas moeten gaan drinken.

links for 2005-10-19

woensdag 19 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Oudere mensen

woensdag 19 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | 4 reacties

Jonge gasten zijn eigenlijk niet wijs om te fotograferen. Iets minder jonge mensen daarentegen…

Javier Solana

Jean-Luc

Javier & Jean-Luc

Er was vanavond trouwens een enóórm mooie zonsondergang aan de Dampoort, en dat gaat een mens altijd zien natuurlijk: ik had mijn kodak laten liggen op het werk. Bah.

Geschreven al luisterend naar: Isaac Hayes – Shaft – Soulsville (Vocal)

Geschreven al luisterend naar: Jacques Dutronc – Dutronc au Casino – J’aime les filles

De spruit, statusrapport

donderdag 20 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

We zijn vanmorgen in de vroegte naar Dokter Gynaecoloog geweest voor periodieke check-up.

Gelukkig is alles normaal. En verre van mij om te zeggen dat het saai begint te worden: vooral nu het nog niet beweegt, ben ik altijd bang dat het zou blijken er niet meer te zijn—en dus houd ik mijn hart altijd vast terwijl de dokter sonargewijs zoekt naar de hartslag van het foetusje.

Maar goed: nummer vier heeft nog altijd evenveel armen als benen, zijn ruggengraat is nog altijd in orde, het hart zag er op het eerste gezicht ook normaal uit (al zal de dokter er binnen vijf weken, als het wat groter is, nog eens aandachtiger naar kijken), de kleine hersenen zagen er normaal ontwikkeld uit, enfin, alles normaal dus.

En binnen maximum een week of twee zou Sandra duidelijk het verschil moeten voelen tussen haar darmen die iets doen en de foetus die iets doet. Hoera!

Gezien onze vergevorderde leeftijd (ahem), zijn we zo’n tripeltest aangeraden, maar ook daar: alles normaal. Of eigenlijk: abnormaal, maar dan in positieve zin. Zo’n test meet naar de concentratie van alfa-foetoproeïne, en leidt daaruit de kans op onder meer open rug en down-syndroom af. Ik lees op het internet dat  de kans op een mongooltje bij een zwangere vrouw van 20 jaar oud normaliter 1 op 1500 is, en dat dat aan 30 jaar oploopt tot 1 op 300.

Na de tripeltest blijkt dat wij een kans van 1 op 44.000 zouden hebben. Which is nice.

Geen money shots van het foetusje deze keer: het bewoog teveel, en het lag niet goed om een zich op het profiel te krijgen. Of om tussen zijn/haar benen te piepen. Dus ‘t is bij een video-opname gebleven en dit zijaanzicht:

echo

Baby is trouwens nog altijd voorzien voor de eerste week van april, dus begin maar al te sparen voor cadeaus.

Als het een meisje wordt, wil ze graag twee nieuwe grote computermonitors om foto’s van zichzelf op te zien. Als het een jongen wordt, zou hij graag een nieuwe trekzetel hebben, en dat mag meteen een volwassenenmaat zijn.

En nee, we gaan niet zeggen wat het is, zelfs al zouden wij het zelf wel weten. So hedge your bets.

Geschreven al luisterend naar: Jacques Dutronc – Dutronc au Casino – L’opportuniste

links for 2005-10-20

donderdag 20 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Geen tijd!

donderdag 20 oktober 2005 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Ik vrees dat het niet zal lukken. Ik had mezelf bij hoog en bij laag gezworen een event calendar op de website van het werk te krijgen, maar helaas.

Excuses genoeg anders: dinsdag heel de dag buitenshuis op vergaderingen, woensdag heel de dag opening van het academisch jaar, vanmorgen later begonnen wegens gynaecoloog en vandaag heel de dag allerlei dingen op de website gezet en dingen. En zelfs geen tijd gehad om foto’s te gaan maken van de Verversdijk, en dat moet dus morgen, en nog allemaal duizend dingen ook nog te doen morgen, én ‘t is morgenavond ons allerleerste oudercontact bij Zelie, dus ‘t is ook vroeg te stoppen.

Dedju.

Feck.

Flock

donderdag 20 oktober 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Allez ju, Flock gedownload en geïnstalleerd.

I’l let ya know.

Geschreven al luisterend naar: – – sidebar_and_gadgets_2005_MBR

Zitmeubel

vrijdag 21 oktober 2005 in Werk. Permanente link | 7 reacties

Elke dag dank ik de Here Jeezes (figuurlijk dan) op beide knieeën voor de stoel waarop ik werk.

Miljaar ben ik content dat ik een goeie stoel heb, met een rugleuning en armsteunen en wieltjes en die in richtingen verstelbaar is en alles.

Voor de rest ben ik niet echt kieskeurig qua ergonomie—van die gelgevulde polssteunen zijn niet aan mij besteed—maar mijn zitplaats moet echt wel goed zijn. Thuis zit ik tot nader order vooral in mijn trekzetel, maar die begint nu serieus tekenen van metaalmoeheid te vertonen, en de bureaustoel die ik eeuwen geleden gekocht had, is ook aan vernieuwing toe: de ijzeren staaf in de rugleuning komt er net iets te veel uit om nog comfortabel te zijn.

Vooral voor mij dan, gezien mijn ruggenmerg zowat open en bloot aan de buitenwereld zit, en niet meer veilig beschermd in een kanaal omringd door ruggenwerkvels en zo.

Spijtig dat we niet in de VS wonen in 2002, daar smeten ze toen wel met de Aeron Chairs naar uw hoofd. Wegens dotcombubble-ontploffing en zo. Eens kijken op eBay, wie weet..?

Aeron_cd_posturefit_ebay

update: grr. 1300+ euro.

Ik zal nog eens zoeken naar goedkoperen alternatieven.

Geschreven al luisterend naar: Rufus Thomas – Walking The Dog – Mashed Potatoes

Zo is het

vrijdag 21 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik kijk altijd uit naar mails waar ik zo lapidair mogelijk op kan antwoorden. Mijn dag is weer goed:

From: VUIJLSTEKE Michel
Sent: 21 October 2005 13:23
To:
Subject:

Ugh. Quite.

Tee hee.

Ach, als een mens zijn geluk niet uit de kleine dingen kan halen…

Geschreven al luisterend naar: The Scene – Blauw – De Stem Die Fluistert

Oudercontact

vrijdag 21 oktober 2005 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Bij Zelie op school, in ‘t eerste leerjaar. Het was de allereerste keer, dus ik wist niet echt waar mij aan te verwachten.

De mensen vóór ons waren enorm lang binnen, en naast ons zaten er twee mensen in klas 1A zeker een uur binnen.

Bij ons was het op een paar minuten gedaan: alles zeer goed, behalve “goed” voor aandacht in de les. In de zin dat Zelie als ze moet stoppen met tekenen om weer les te volgen, dat ze dan éérst de tekening wil afmaken. En dat ze soms te lang blijft babbelen.

Ze zit zeker niet achter, en ze is niet buitenmatig sneller dan de anderen. Ze is nauwkeurig, opgewekt, een teamspeler, zeer taalvaardig, sociaal aangepast, vlijtig, lief, volhardend en geconcentreerd, en ze heeft haar eerste toetsen ook al achter de rug: zes op zes, twaalf op twaalf, twintig op twintig en vierentwintig op vierentwintig.

Enfin, ‘t kan allemaal niet op.

Flock II

vrijdag 21 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Hm. I don’t get it.

Ik ben ongetwijfeld een vervelende oude knar, maar ik snap Flock niet. De Flock FAQ is minder dan behulpzaam, ik vertrek dan maar van de blog entry van Ine deze namiddag. Ik heb er maar een dag mee gewerkt, dus ongetwijfeld heb ik het allemaal niet gesnapt, maar:

The Star button
Out with bookmarks, in with Flock Favorites.
They’re stored online, and they’re shared, searchable, and tagged. Simply click the Star in the URL bar and you’ve flagged a page. You can easily retrieve it later. The Star turns orange (and is orange the next time you visit the page, to remind you that this is one of your favorites).

del.icio.us dus? Met een knopje dat oranje wordt als ik op een pagina kom die ik al gebookmarked heb. Jammer natuurlijk dat Flock zelfs niet de basisfuncties van del.icio.us zelf doet (tagA en tagB, tagA of tagB, related tags, …).

Tagging
You can add tags to Favorites by simply clicking the little arrow next to the Star icon. Or, if you like to tag, Open the Flock menu, choose Preferences, and go to the Web Services section. Activate the “Clicking Star Performs Star and Tag” option. You can also bring up the tagging dialog by clicking CTRL-D (Windows).

Jammer dat Flock zelfs niet de standaardfuncties van het ding achter de javascript-del.icio.us-button doet (autocompletion in het taggingvenster, tagpopulariteit, tag clouds, etc.).

Favorites Manager
The Favorites Manager is a simple way to organize and view your Favorites and a feed reader (see below).

Cfr. boven. Nuttig om een favourites manager te hebben die op del.icio.us gebaseerd is, maar ik heb daar op het moment 1390 bookmarks in zitten, en zonder degelijke navigatie (zoals die op del.icio.us zelf er wél is), is die zooi gewoon onbruikbaar.

History Search
Flock comes with the open source Clucene search engine built in. Each time you visit a web page, it indexes all the content on that page so you can easily retrace your steps later. Pages you’ve starred as Favorites float to the top when you do a History Search. History Search is stored locally for privacy. For more privacy, you can wipe it out using the Clear Private Data command.

Euh… Google? MSN Desktop Search? Als ik iets gelezen heb, dan is dat niet noodzakelijk in mijn browser, laat staan in Flock—ik moet nu eenmaal op het werk meer dan één browser gebruiken. Er is minstens evenveel kans dat ik iets gelezen heb in een mail, of in een via Newsgator in Outlook binnengelopen RSS feed.

Most Frequently Visited / Most Recently Added
Flock keeps track of which web pages you visit most frequently.

Colour me impressed. Not.

Feed discovery
Just like Firefox, Flock puts an icon in the URL bar when a site has one or more feeds. In Flock, you can click that icon to get an feed view of the page.

Key words here: “just like Firefox”.

On the Fly Aggregation
Flock automatically creates an aggregated view for all of your collections. If you create a collection of news sites that you visit every day, you can see an aggregated view of all your news site on one page.

Meh. Ik lees mijn RSS via Newsgator in Outlook. Ik heb geen nood aan een tweede RSS-lezer. Laat staan (laat in ‘s hemelsnaam stààn) een on the fly “intelligent” ding dat denkt te weten welke websites ik vaak bezoek.

Blogging
With Flock, blogging is a fully integrated part of the Web. Flock includes a blog editor that works with WordPress (and the new WordPress.com hosted service), Movable Type and Typepad (and shortly also Live Journal) and Blogger. Other blogging platforms have not been tested.

Het loopt allemaal een beetje in het honderd als je, zoals ik, een vijftiental weblogs hebt op TypePad en een aantal op WordPress. En dan zijn mijn LiveJournals er nog niet bij. 

De interface, om het beleefd te houden, zuigt, tenandere.

Blog This!
You can easily blog interesting web content with Flock, in just a few clicks.

Maar jongens toch. Nóg zo’n HTML-editortje dat een weblog editor denkt te zijn. Doet het autosave? Doet het spell check? Doet on the fly conversie—zoals “hier”—van typgrafische karakters? Nope. Bold, italic, indent, outdent, ul, ol, link, unlink. Da’s alles. De broncode editeren? Ho maar.

Zowel de ingebouwde editor van TypePad als die van WordPress doen het beter. Om niet te spreken van een gespecialiseerde editor, zelfs een niet perfecte als BlogJet.

Flickr topbar
With Flock, blogging Flickr pictures is easy. You can drag and drop pictures from our integrated Flickr topbar right into your blog post.

Big whoop. Copy/paste van de html is te moeilijk? En hoe zoek je in die “topbar”? Ah, “niet”. Juist.

Trouwens, het ding werkt wel met “volume12” (Bruno) als usernaam, maar blijkbaar niet met “zog” (de mijne).

The Shelf
The Shelf is a scrapbook for interesting web content that you want to blog about later.

Ik laat mijn tabs open staan. Of ik maak een bookmark. Of ik maak een draft blog entry. Hoedanook, ik vind dat er bij zo’n scrapbook entry te weinig informatie staat: een generisch icoontje (“tekst”, “beeld”), de URL,  en één lijntje tekst. Ik zou minstens de datum/tijd verwachten, en waarom niet tags, en waarom niet… ah ja, juist: omdat het dan bookmarks zouden worden. Of blog entries in draft.

Wat ze, in mijn opinie, dan ook beter hadden kunnen zijn.

Mr. HorseFlock has full web 2.0 integration (for those who don’t understand web 2.0, like me some days ago, check this. Thanks Britt)

Hype. Hyperdehyperdehype.

Om de onsterfelijke woorden van Mr. Horse nog eens boven te halen:

No sir… I don’t like it.

Er zijn gevallen waar één pakket alles kan doen, maar in ‘s hemelsnaam, is één van de dingen van die gasten hun Web 2.whatever niet precies dat ze naar een “best of breed” amalgaam van allerlei kleine handige dingetjes gaan, en net wég van die “everything but the kitchen sink” mastodonten?

Flock is naar mijn inschatting op voorhand gedoemd. Wie iets dergelijks wél zou kunnen doen, is Yahoo! Die hebben alles in huis, Flickr zelf om te beginnen, en sociale dinges en bookmarks en MyWeb en watnog, én de programmeurs en de resources en de mensen om er iets goeds van te maken.

Als ik er één ding van vermoed, dan is het wel dat de mannen achter Flock aan het azen zijn op overkoping door Yahoo!—cynisch. Wrang. Vies. Bah.

update 26/10: Bij De Standaard vinden ze het blijkbaar wél een aanrader. Waarom ze het precies goed vinden, dat zou ik wel eens willen weten. En ik vraag me af wat er daar in het leidingwater zit.

Geschreven al luisterend naar: ABBA – The Hits 1 – Hasta Mañana

links for 2005-10-21

vrijdag 21 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Kut

vrijdag 21 oktober 2005 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

Eén van de vijf homo’s op de Heren Maken De Man haalde daarnet gillend een vuile borstel vol haar uit een schuif, en hij kirde (doelend op de vrouw van de te restylen man) “eikes! die Anja is weg en ze is haar kut vergeten!”

Zo foùt! Zo cliché! Zo akelig!

Maar ook: zo ongelooflijk wijs! En lang geleden dat ik zo in een deuk lag van de televisie: drie jeanetten die schooljongensgewijs over het schaamhaar van een vrouw aan het giechelen waren, en allemaal samen de slappe lach!

Leve de niet-geaseptiseerde televisie!

Speelgoed

vrijdag 21 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Nog een lijstje! De top honderd van speelgoed van toen we klein waren!

‘t Is een lijst van Verre Landen, dus niet alles is van toepassing op alhier. Maar toch:

100. Finger Frights

Fingermonsters

Ik kan me niet herinneren dat ze er precies zó uitzagen, maar het waren wel van die caoutchoucenen poppetjes voor op de vingers.

Die altijd op geen tijd allerlei lichaamsuiteinden kwijt waren.

En stinken dat die dingen deden: alsof ze nog maar net uit petroleum geboetseerd waren.

95. Quicksilver maze

Quicksilver

Effektief, bij nader inzien: levensgevaarlijk. Een plastieken doosje met een dikke druppel ultragiftig kwikzilver erin.

Wij hebben er nooit één gehad, maar een Vriendche Van Op Tschool wel.

Uiteraard—uiteraard—hebben we dat ding opengepeuterd. Helaas is het kwik in het hoogpolig tapijt verdwenen. Wij dus wroeten en wrijven, maar het is er nooit helemaal uitgekomen. Niet eens een fractie ervan zelfs.

Maar we hadden wel de smaak te pakken, en de weken en maanden erna hebben we in onze respectievelijke huizen zo ongeveer alle kwikthermometers leeggeroofd. Wetenschappelijk verantwoord, dat wel.

93. Rubik’s cube

Rubiks

Ach ja, wie heeft er zo géén gehad? Ik geraakte uiteindelijk tot één volledig vlak, en op de zijkanten twee rijen.

En toen had ik een handleiding gekregen van iemand op school en kon ik het helemaal. Dan was de leute er wel van af natuurlijk, ‘t is gelijk een walkthrough lezen van een spelleken.

Maar nu ben ik het allemaal weer vergeten en kan ik tot aan een T op alle zijkanten geraken.

92. Zoids/Transformers

Zoid

Transformers: meh. Waren te duur, en vond ik eigenlijk ook maar knudde.

Maar daarentegen: Zoids! Magnifiek! Van die plastieken dingen die met rubberen tjoepen in elkaar gestoken werden, en die met een opwindmechaniek (de kleintjes) dan wel met batterijen (voor de grote modellen) in beweging gestoken konden worden.

Dat kraakte, dat piepte, dat viel meestal stil na een paar stappen, maar wreed wijs dat het was.

Ik heb nog het meeste lpezier gehaald uit zo’n klein modelletje, een spin, maar we hadden ook een stuk of twee grote, dacht ik.

91. Electronic Project/Chemistry set

Eleckit

Een scheikundeset, daar heb ik heel mijn leven van gedroomd (dank u, Jongens en Wetenschap, voor de handleiding om schietkatoen te maken!), maar het is er nooit van gekomen.

Op die paar bezoeken aan verscheidene apothekers om ingrediënten voor buskruit te kopen natuurlijk (“eum ja, actieve koolstof, ‘t is voor mijn grootmoeder die constipatie heeft meneer”).

Maar de electronica: wij hadden exact het ding van de afbeelding. Daar kon je in principe een radio mee maken, die zelf gaan batterijen nodig hadden, maar veel talent had ik er niet voor. Op een paar knipperende lampjes na, is er eigenlijk nooit iets degelijks uitgekomen.

90. Mastermind

Mastermind

Yep.

We hadden precies deze versie, zoals wellicht de helft van de westerse wereld wellicht.

Ik denk niet dat we het meer dan een paar keer gespeeld hebben. Want ménsen wat voor een afgrijselijk vervelend spel was dat!

En wat was dat met die playboy-met-floozy?

89. Walkie-talkies

Nooit gehad.

Ik heb dat gemis meteen goedgemaakt van zodra ik er zag liggen in de GB en ik genoeg geld had om er zelf te kunnen kopen.

Maar ‘t was te verwachten: ik heb ze één keer proberen gebruiken, en er meteen Sandra mee verloren in de Veldstraat. En sindsdien liggen ze ergens in huis, ongebruikt.

81. Merlin

Merlin

Nooit gehad, maar wel veel mee gespeeld.

Bij andere mensen, that is.

Mensen met meer geld en waarvan de ouders niet zoveel realiteitszin als de onze hadden: zo’n nutteloos ding, en batterijen zuipen dat het deed!

79. Viewmaster

Viewmaster

Wie heeft zo géén ding gehad?

Wij hebben hem ontdekt met het exemplaar van mijn moeder, bij mijn grootouders.

Met foto’s van de Niagara Falls, en Bambi, en dingen.

Allemaal uit de jaren 50, vermoed ik. En dat ik daarbij bedenk dat in de jaren 70 de jaren 50 maar net zover verwijderd waren als de jaren 80 van nu. Griezelig.

74. Stay Alive!

Stayalive

Getver. Ik ben vergeten hoe dit ding in ‘t vlaemsch heette.

Valkuil! Merci Dominiek.

We hadden dat, maar op den duur was dat toch wel van tegensteeckeghem. Om te beginnen was het vompleet voorspelbaar. En daarnaast, hard en rap trekken aan die sleufdingen, en de knikkers bleven gewoon liggen in plaats van in de gaten te vallen.

En ergst van al: we waren de knikkers veels en veels te rap kwijt.

71. Vier op een rij

Connect4

Klak. Krlak. Klèk.

Ghhh. We hadden er een gewone, en later ook zo’n reisdinges.

En nee, ik ben er nooit goed in geweest.

Ik vond die mannen die van strategie deden eigenlijk maar valsspelers.

66. Onderuit

Downfall

Tiens, dat hette blijkbaar Downfall in Foreign Parts.

Wij hadden dat thuis, en we hebben daar toch ook wel enige keren mee gespeeld.

Al bleven die wieltjes wel vaak klem zitten, en moest daar dan aan gewrikt worden eer die pilletjes naar beneden wilden vallen.

En al was de leute er helemaal af van zodra er zo één dingetje kwijt was, natuurlijk.

57. Galaxy Invaders 1000

Galaxy

Néééé!! Niet te geloven!

Ik wist geeneens dat dit een classic was!

Mijn vader is ooit met twee spelletjes teruggekeerd van de Verenigde Staten: dit, en iets dat er een beetje op trok maar rood was.

Alllebei Space Invaders-achtig. Allebei gebouwd gelijk tanks, uit een tijdperk dat planned osolescence nog niet uitgevonden was.

Fantastisch gerief, ongelooflijk gewoon. Batterijen opslurpen, dat wel, en het akelige zicht van die groenige proto-spritetjes die doffer en doffer werden tot ze plots de vreemdste combinaties gingen doen en dan weg waren… Magisch.

48. Silly Putty

Altijd gewild, nooit gehad.

47. Dokter Bibber

Nooit gewild, nooit gehad.

44. Dungeons & Dragons

Meer gelezen dan gespeeld, maar toch: uiteraard D&D. En later AD&D. En ook wel Mega 2, voor wie dat ooit gekend heeft

43. Slime

Slime

Jààà! Precies die verpakking ook! Met wormen erin!

Aan de zee gekocht, zoals de meerderheid van het gerief hier trouwens, in de speelgoedwinkel naast de deur.

En inderdaad, zoals ze zeggen: véél was er niet mee te doen. Op den duur werd het bijzonder vies, vooral als er zand in geraakte.

En als het potje niet goed dicht was, droogde het helemaal op.

Heeft me niet belet onlangs twee potjes zwart slime te kopen voor onze kinderen. Niet dat ze ermee mogen spelen, maar toch.

41. Simon

Simon

Yep, we hebben er ook zo één gehad.

Akelig ding, eigenlijk.

Het maakte geluid en het lichtte op, en het liet een scheet als je fouten maakte.

Ik denk dat er eigenlijk meer dan één spelletje op zat, maar ik denk niet dat iemand ooit een ander spel dan het memory-spel speelde.

40. Game & Watch

Gamewatch

O goeie help.

Dié dingen.

Vreselijk repeptitieve gameplay—eigenlijk was het nooit veel anders dan “ontwijk de obstakels”, op den duur onmogelijk moeilijk te spelen, verschrikkelijk irritant voor mensen die de piepjes moesten aanhoren.

En als je op alle knoppen tegelijk duwde, of eigenlijk, op combinaties van knoppen, kon je allemaal verschillende combinaties van onmogelijkheden op het scherm toveren.

En ik was zelfs al helemaal vergeten dat er een uurwerk op zat. 

37. Cluedo

Yep. Ook al niet zoveel gespeeld, maar toch gehad.

35. Spirograph

Spirograph

Gehad, maar in theorie was dat altijd beter dan in de praktijk.

De stylo’s maakten altijd vlekken, en het papier te klein en het verfrommelde, en stiften maakten gaten in het papier.

En de kleine wieltjes waren het mooist maar ook het moelijkst.

En alles verschoof altijd.

8. Sea monkeys

Seamonkeys

Vreemd genoeg is er niets van 34 tot 9 dat me ook maar bekend voorkomt uit mijn jeugd.

Zelfs deze is iets waar ik nooit van gehoord had als ik klein was, maar dat ik een paar jaar geleden heb gekocht voor mijn broer.

Die beesten hebben het langer overleefd dan de verpakking zei, maar uiteindelijk zijn ze toch bezweken aan systemic collapse van hun ecosysteem.

Wel wijze beesten, maar eigenlijk een akelige gedachte, zo levende wezens kopen en dan zien groeien en doodgaan.

5. Maquettes

Airfox. De kleine stukjes. Vliegtuigen, tanks, soms ook wel eens boten en soms ook soldaten zelf.

Die lijm! Hoe het plastiek gewoon smolt, en de vieze vingerafdrukken in lijm op het plastiek! En de decalco-dinges!

En hoe ik er eigenlijk nooit één gemaakt heb die goed was. En nooit één geschilderd heb gekregen.

Maar wel dozijnen gekocht, dat wel. Ze kostten toen dacht ik 25 frank, de kleine tanks.

4. Kwartetten

Er was een periode dat ik alles wist van ro-ro-schepen. En van tractoren. Magirus Deutz had geen geheimen voor mij, en ik wist alle topsnelheden en cylinderinhouden van Porsches.

En ook dat ik wist wat een realtief grote of klein actieradius was voor grote transportvliegtuigen.

Ach, kwartetten.

3. Action Man

Action

We hebben er een paar gehad. Met bros haar en een litteken.

En we (mijn broer, eigenlijk) habben ooit een Action Man helicopter gekregen, eind de jaren 70.

Those were the days.

Al was ik altijd vaag teleurgesteld dat de laarzen te groot waren, en ze geen kousen hadden.

En dat ze toch wel heel erg vreemd uitziende kuiten hadden.

2. Een computer

Ha.

1. Een fiets

Yep. Gehad. Aan de zee minifietsen van een generatie geleden, waar ik nog afgrijselijke valpartijen mee meegemaakt heb (over het stuur! op de vloer!), en mijn eerste echte fiets was zo’n lichtgroene standaardfiets-met-stang-in-’t-midden die ik denk ik gekregen heb voor een verjaardag als ik, eum 11 was of zo?

Had ik het niet gezegd dat ik geen lijsten kan laten voorbij gaan?

Ondernemers

zaterdag 22 oktober 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Een goeie bedrijfsleider weet onmiddellijk, zonder wat dan ook te moeten raadplegen, ruwweg wat zijn omzet is, hoe ver hij van zijn target zit, wat zijn kosten zijn, hoeveel openstaande facturen er zijn, en dingen.

Ik was geen goeie bedrijfsleider indertijd. In mijn verdediging: ik had dat redelijk snel door, en ik heb er dacht ik redelijk snel iets aan proberen doen.

Hoedanook: ik heb me een heel lange tijd lichamelijk misselijk gevoeld als ik op Kanaal Z terechtkwam bij het zappen. Al die mensen die spreken over geld, denken over geld, hoe er meer te verdienen, hoe het geld dat ze hebben nog meer geld te doen opbrengen, hoeveel geld ze gaan bijmaken, hoeveel ze aan het verliezen zijn op dit eigenste ogenblik. En over EBIT en balanced scorecards en bottom line en top line en marge en debiteuren en crediteuren en budgetten en procenten en en EBITDA en aaaargghh!

Maar goed, I’m well and truly out of it. Ten bewijze: ik kan zonder problemen, zelfs met een zeker wrang amusement, naar de sprekende hoofden van Kanaal Z kijken.

Silly people.

Geschreven al luisterend naar: – – new_msn_search_2005_MBR

Bleh

zaterdag 22 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ben half ziek, half misselijk, en helemaal verzwakt en ik heb overal pijn.

Stom griepvaccin ook.

Wie wou, kreeg op het werk gratis zo’n inspuiting. Ik wou daar niet aan meedoen—als ik ziek word, word ik ziek, en dat is dat. En waarom zou ik vrijwillig half-ziek willen worden?

Enfin, lang verhaal kort: Sandra had zich wél ingeschreven, maar Dokter Gynaecoloog zei dat voor alle zekerheid het toch maar best is om er niet aan mee te doen, zwanger zijnde. En dus moest ik in haar plaats.

Bah.

Zit ik nu dus ziek.

Enfin, half.

Geschreven al luisterend naar: – – new_msn_search_2005_MBR

links for 2005-10-22

zaterdag 22 oktober 2005 in Links. Permanente link | 2 reacties

Kosten op school

zaterdag 22 oktober 2005 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Mensen, mensen, mensen. Zo duur dat kinderen zijn!

Honderden euro’s moeten we betalen voor Zelie op school. Voor de inschrijving en de boeken, en de turnkleren en de zwemzak en begod zelfs voor een verplichte badmuts.

Een geluk dat mijn netbanking overschrijvingen kan doen in de toekomst, want we moesten nog betalen voor de turndinges, en de scouts, en de lessen de woensdag—pfff.

Enfin ja, één ding goed aan al die kosten: we hebben nu een badmuts in huis! [technisch eigenlijk de tweede al, want Zelie was de eerste al kwijtgeraakt]

Dendezen moet zo’n reuzengroot latexen condoom natuurlijk maar zien liggen, of ongekende mogelijkheden liggen in het verschiet:

Where’s that swimming pool at?

Where's that swimming pool at?

Swimming? Tried it once. Didn’t like it.

Swimming? Tried it once. Didn't like it.

Aaagh! Get it off me! Quick!

Aaagh! Get it off me!

Ahem. Tijd om mijn pilletjes te pakken, me dunkt.

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – White Album – Everybody’s Got Something To Hide Except Me and My Monkey

Eurosong?!

zaterdag 22 oktober 2005 in Televisie. Permanente link | 5 reacties

Maar wat krijgen we nu?

Die zot van Letland! En die goele van Katrien en de Golven! Presenteren een retro-best of songfestival!

Ik kijk, laat dat duidelijk zijn, alléén maar omdat ik alles Eurovisie, en dan zeker tot vóór enkele jaren, wijs vind. En omdat ze beloofd hebben dat Nicole en Hugo er zijn. Mag ik bij deze hopen dat dit N&H’s wereldwijde doorbraak wordt?

O goeie help, als het zó wordt de hele avond… Tijdens Sir Cliff’s Congratulations staan er een roedel slaapdronken dansers onder een reuzenvideoscherm. Toon ons dan gewoon de beelden! Ah, Cliff Richard… we hadden daar zo’n cassetbandje van, en ik herinner me dat ik op de tonen van die cassette honderden rondjes rond de ronde voor ons huis gereden heb.

Het is verdorie bijzonder vervelend dat die wiet van de BRTN er heel de tijd door aan het lullen is.

Nummer twee: What’s Another Year. Ik heb die Johnny Logan altijd maar een kwal gevonden, maar dit is natuurlijk wel een dijk van een nummer. Ik ga denk ik maar doen alsof het een radiuitzending is, dat ik die dansers niet moet zien.

Nummertje drie, ha, Dana International. Het moet gezegd: het liedje is niet mis, maar de madam is toch wel schoner dan het liedje.. Spijtig dat ze het niet tonen als ze gewonnen had, met die papegaaienpluimen. Tiens, haar figuur is sinds 1998 eigenlijk niet verslechterd.

Eres Tu. Schone. Schone. Ooooo hoe aandoenlijk, de drie overlevende leden van de groep. De vierde—broer van de zangeres—is vorige week aan kanker gestorven, den duts.

Ho! Wijs! Draken uit het verleden! Met Nicole En Hugo, helemaal terecht, maar met de man van Telex (Eu-ro-vi-sion, iemand?) helemaal onterecht. Hèbben we gelachen, al die jaren.

Ooooo, Anne-Marie David, Tu verras, zo schooooooon.

Numéro vijf is van Ein bißchen Frieden, en was Nicole niet de eerste om zo’n meertalige herhaling te doen als ze won? O kijk, Nicole is gelijk niet al te veel verouderd sinds 1982.

Haha, kijk daar, ons Sandra Kim. Een vrouw waar pak aan is, zeer zeker. Ze kondigt nummer zes aan, Nel blu dipinto di blu. Volàààààààààààààààre!

O kijk, de Bobbysocksenmeisjes zijn gewoon jónger geworden sinds twintig jaar geleden. Ze kondigen Abba aan, van de groep Waterloo. Hm, eigenlijk, bij nader herbekijken: eigenlijk wel hete wijven, die Agnetha en die Anni-Frid. En ook: dat hun platen op plaat veel beter zijn dan live. Die mannen waren op hun best in het schrijvers- en producerskot, voro mijn geld.

Aaaaaaarrrghh!!!! What the?!! Een roepkoor uit Finland, dat Waterloo doet? Ik lag wel even omver van het lachen, maar what the hell?

“Charmeurs” is het volgende vignetje, maar ze houden er een beetje de zot mee, want naast écht charmante mannen zoals daar zijn Louis Neefs en een piepjonge Julio Iglesias, steken ze er ook een bende lelijke geeks tussen. Maar: weer Nicole en Hugo!

Nummer acht: de Olsen Brothers. Mbeh. Goed nummer, vermoed ik, maar daarmee is het ook wel allemaal gezegd. Negatief entertainmentwaarde.

Emilija Kokic, van Riva indertijd. Wié? Oh well, ze kondigt poupire de rire poupire de con aan. Leve Serge Gainsbourg, ha! Dié mens kon nog eens teksten schrijven!

Hu? Er gaat iets mis! Allemaal Vlaamse zangers gelijk, dat kan toch niet zijn? En geen commentaar meer? Zeer vreemd.

Afijn, ze doen allemaal alsof er niets gebeurd is. Oooo l’oiseau et l’enfant, waarom mocht dat niet meedoen? Marie Myriam doet helaas alleen de aankodiging van Sertab. Tiens, in de tijd was dat wel eens iets anders, maar bij wederhoren heeft dat toch wel een bijzonder hoog Spice Girlscloongehalte.

Ah kijk zie, Céline Dion En Haren Tand, toen ze nog schone liedjes zong. En toen ze nog genoeg boterhammen at, wat nu gedimme niet meer het geval is.

Tiens Johnny Logan nog eens. Hold me now, dat ik niet echt de moeite waard vind om in een lijst allerbeste songfestivalsongs te staan.

Vignetje over choreografie! Met Pas de Deux! Zo goéd! Getver we hebben ons inderdaad toch wel serieus geamuseerd al die jaren. Yés! Nóg eens Nicole en Hugo!!

Cheryl Baker van Bucks Fizz doet de inleiding van Save your kisses for me, och here Brotherhood of Man. In de lange traditie van liedjes die maar helemaal op het einde laten doorhebben dat het over een babietje gaat. En ze zijn er begod! Nog altijd samen! Aandoenlijk, zowaar.

Allez ju, en dan nog die allerlaatste schone madam van verleden jaar, en ‘t is al gedaan met de wedstrijd. En ze gaan nog eens Riverdance over doen.

En dan nu “sterke vrouwen”. Jazeker, Nicole en Hugo ook. Tee hee.

Aàààh, dat van daarnet, met die onderbreking, dat was dat ze in de uitzending een pauze hadden maar dat wij Vlamingen zagen.

Ooooo kijk, Dana International, met the best breasts money can buy. Indrukwekkend.

En gaan ze Johnny Logan nog eens laten zingen? Waarom? Omdat hij twee keer gewonnen heeft is hij plots meneer ik-mag-gratis-reclame-maken of zo? Bah.

De vijf finalisten: belachelijk. Volare, OK. Waterloo, OK. Hold me now? Beikes. Save Your Kisses For Me, OK. My Number One, dat van vorig jaar: maar alléééz!

En nog wat winnaars en alles, maar dan nu… Nicole! En! Hugo!!

They represent the best of the European Song Contest, zeer goed gezegd Katrien.

In hun paars pakje! Hoezee! Fantastisch! De avond is goed!

Veel te kort, maar bon. Ze mogen het programma stopzetten voor mij. Ronan Keating? Wat komt dié daar doen? En nog eens allemaal winnaars die nog eens mogen zingen.

Allez ju, de resultaten. As if anyone cares. 3. Hold Me now. 2. Nel blu dipinto di blu. 1. Waterloo.

Ah well. Abba is er niet, beetje een sisser. Pfff, zwakzwakzwak.

Goeie help. Heb ik hier mijn avond aan verdaan? Het begon wel min of meer goed, maar ergens in de helft was de leute er wel van af.

links for 2005-10-23

zondag 23 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Dump

zondag 23 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ghh. Ik hoop van ganser harte dat het die griepvaccinatie is, want anders ben ik écht ziek.

Heel de dag slecht geweest. Schlècht.

Afgang, spierpijn, gewrichtspijn, broebels in mijn hele lijf, koppijn, bleh.

Ik denk dat ik maar eens één opzij laat liggen (a man can only take so much falsetto-écht-aantwaarps) en vtmgewijs naar X-Factor kijken. Waarschijnlijk ook mede door de flyer die zaterdag op onze auto plakte aan de Makro: een reclaampje voor ene Udo Mechels, die zowaar een eigen website heeft.

Tiens die Helena doet dat in het geheel niet slecht. Lilian, die goele, vindt het plaatje niet helemaal kloppen vandaag. Ze heeft niet goed geluisterd, denk ik.

‘t Is eigenlijk een schande, àl die programma’s op zondagavond tegenwoordig: ik zou eigenlijk moeten kijken naar Malcolm in the Middle!

Geschreven al luisterend naar: – – the.colbert.report.10.17.05.dsr.xvid-orenji

Naam in japanse tekens (voor tattoo)

zondag 23 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | 366 reacties

Zegt Astrid:

Hallo,
Ik heb een hele dringende vraag en hoop echt dat iemand me kan helpen! Ik wil graag weten wat ASTRID in het chinees of japans is.. wil het namenlijk op me laten tattoo-eren. Please mail me de tekens! thnx

Als het dringend is, en het is voor een juffrouw, dan moeten ze het mij geen twee keer zeggen. En ik doe dat ook gratis, als het voor een dame is.

Hierzie, uw naam in japanse tekens. Voor een tattoeage. Chinese tekens zou moeilijker geweest zijn, maar japans is geen enkel probleem. En het moet gezegd worden, zo uw eigen naam in het japans op uw lijf staan hebben in tattoo, dat heeft wel iets.

Hierzie, in het katakana:

Astrid in het japans

…en in het hiragana:

Astrid

‘t Is met heel veel plezier gedaan Astrid. Stuur zeker een foto op, met een vóór en nà, naar japanse-tattoos@zog.org.

[in het geval dat het voor een vént zou zijn: laat maar zitten die foto] [tenzij het een echt knappe kerel zou zijn, en een interessant deel van de anatomie, dan vind ik daar ongetwijfeld wel een publiek voor]

chinees japans naam tattoo

links for 2005-10-24

maandag 24 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | Eén reactie

Vaccins

maandag 24 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Euh, ondertussen ben ik eruit waarom ik ziek was vandeweekend.

Om te beginnen, en kwestie van misverstanden uit de wereld te helpen: het was helemaal mijn gedacht niet om zo’n vaccin te laten zetten. Ik had de mail gekregen op mijn werk en hem meteen vertikaal geklasseerd: ik weet niet of het werkt of niet, ik weet ook niet of ik de gemeenschap goed of kwaad berokken door zo’n spuit te laten zetten, en het kan me ook niet zoveel schelen eigenlijk, maar ik ben dan wél weer van het principe dat ik geen medische ingrepen laat doen tenzij het écht, écht noodzakelijk is.

Nee, de enige reden waarom ik zo’n ding in mijn arm kreeg, was dat ik de plaats van mijn madam moest innemen, die zich had ingeschreven maar tegen wie de dokter had gezegd dat het voor alle zekerheid misschien toch niet aan te raden zou zijn om, zwanger zijnde, virussen in te laten spuiten.

Maar goed: de reden voor mijn ziekte dus. Mentos CoolActive. Gekocht in de Makro in bulkverpakking, en zaterdag opgevreten. Alle twaalf pakjes. Met Xylitol. En dus: laxerend. En al.

Ahem.

Ik ben niets waard

maandag 24 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | 4 reacties

Snif, boehoe, klaag, och here, hoe is dat mogelijk, miljaardedju, ik ben miskend, het is een complot!

Rolleyes

Of eigenlijk: waar mensen zich in des hemels naam mee bézig houden!

Over de “waarde” van Belgische weblogs volgens een applicatietje dat de Technorati API gebruikt. Zo ongeveer overal in internetweblogland heeft het al de ronde gedaan, en dan nu in België: Wealthy Belgian Bloggers: the blog dollars top 60.

Om te beginnen: uiterààrd heeft de waarde van een weblog niéts te maken met het aantal inkomende links, maar passons.

Ten tweedes: Technorati?! Is dat niet dat ding dat zowat door iederen tegenwoordig afgeschreven is wegens onnauwkeurig, niet up to date, traag, etc?

En bovendien: zelfs gegeven de spelregels en de premisse, klopt het niet.

Steekproef:

 • Frédéric: Technorati Rank 28.161, 178 links van 60 sites, 12 de laatste zes dagen.
 • Ikzelf: Technorati Rank 32.941, 195 links van 53 sites, 18 de laatste zes dagen.
 • Michael: Technorati Rank 34.645, 106 links van 51 sites, 13 de laatste zes dagen.
 • Herman: Technorati Rank 43.810, 100 links van 42 sites en 11 op de laatste zes dagen.
 • Steven: Technorati Rank 57.963, 93 links van 33 sites en 7 op de laatste zes dagen.
 • Bruno: Technorati Rank 90.217, 70 links van 22 sites, 9 de afgelopen zes dagen.
 • Bart: Technorati Rank 141.140, 21 links van 14 sites, 4 de laatste zes dagen.

Waarde volgens Dane Carlson’s Blog Value Estimator:

Spot the anomalies.

Voor het gemak van de vergelijking: Technorati Rank (blauw, vierkant, linkse as, onderaan) en één op de zogezegde waarde volgens Dane Carlson (oranje, ruit, rechtse as, bovenaan) eventjes logaritmisch geplot:

Bedrog!

Merk op hoe dat redelijk evenwijdig loopt. Op twee na.

A-hem! Zelfs Vincent (Technorati Rank 775.745, nul links van nul sites!) is begod $5.600 meer waard dan Bruno en mij!

Schande! Awoert!

[grr typepad]

dinsdag 25 oktober 2005 in Typepad. Permanente link | 4 reacties

Typepad doet raar, tegenwoordig. Gr.

MSH

dinsdag 25 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Ha, batch files zullen nooit meer dezelfde zijn:

MSH N:\> $rss=[xml](new-object Net.WebClient).DownloadString("http://blog.zog.org/atom.xml"); $rss.feed.entry | select created, title | sort created

Eén lijntje, en dat geeft:

created               title
-------               -----
2005-10-21T11:26:47Z  Zo is het
2005-10-21T16:45:18Z  Oudercontact
2005-10-21T17:48:22Z  Flock II
2005-10-21T18:17:47Z  links for 2005-10-21
2005-10-21T18:25:51Z  Kut
2005-10-21T20:59:57Z  Speelgoed
2005-10-22T07:55:21Z  Ondernemers
2005-10-22T17:04:55Z  Bleh
2005-10-22T18:17:41Z  links for 2005-10-22
2005-10-22T18:50:05Z  Kosten op school
2005-10-22T21:47:35Z  Eurosong?!
2005-10-23T18:17:24Z  links for 2005-10-23
2005-10-23T19:50:38Z  Dump
2005-10-23T20:03:56Z  Naam in japanse tekens (voor tattoo)
2005-10-24T18:19:24Z  links for 2005-10-24
2005-10-24T20:13:41Z  Vaccins
2005-10-24T21:09:20Z  Ik ben niets waard
2005-10-25T10:34:40Z  [grr typepad]

Mis zeker de Guided Tour bij arstechnica niet!

Geschreven al luisterend naar: Madredeus – Existir – O Pastor

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Scarlet’s Walk – Amber Waves

links for 2005-10-25

dinsdag 25 oktober 2005 in (geen categorie). Permanente link | Geen reacties

Dienstmededeling

dinsdag 25 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Men vertelt me dat men vertelt dat ik aanstootgevende foto’s zou gepost hebben. Ik zou niet meteen weten waarom, tenzij er stom uitzien aanstoot geeft natuurlijk.

Voor de duidelijkheid: dat ding op mijn hoofd is in het echt een echte badmuts hé, en alleen figuurlijk een latex condoom. Of het zou moeten zijn dat ze tegenwoordig op jezuietencollege’s heel erg loszittende condooms verkopen aan zesjarige meisjes. Met de naam van het desbetreffende college er in het groot op gedrukt.

Kijk, nóg foto’s waar ik er stom uitzie—met lippenstift en rouge en mascara:

met make-up

…en met baard en comb-over:

…en als uitsmijter, ondergetekende, schandalig zat:

…en ik kan niet beloven dat geen foto’s rond het internet zweven waar ik er nóg stommer op uitzie.

Klachten? Opmerkingen? Alle commentaar is welkom.

Perceptie

dinsdag 25 oktober 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Toen ik klein was, hadden we regelmatig (‘t is te zeggen, om de vijf jaar of zo) een nieuwe auto.

Voor het grootste deel waren dat tweedehandse voituren—ik herinner me onder meer een Renault 5, een Renault, eum, 14?, een goudleurige BMW 528 met beige zetels, een donkerblauwe BMW 528 en een witte Ford Taunus Ghia met een donkerbruin plastieken dak en notenhouten interieur (waar uiteindelijk dacht ik een frietketel in omver gevallen was, maar da’s nog een ander verhaal).

Wat me daar telkens bij opviel, was dat van zodra we zo’n auto hadden, dat ik overal van diezelfde auto’s zag.

‘t Zelfde met zwangerschap: ik zie tegenwoordig overal zwangere vrouwen.

‘t Zelfde met, denk ik, Google de laatste tijd. Waar ik ook kijk, zie ik een groeiende vloedgolf Google Is Evil. Misschien ben ik het, wat zeg ik, wellicht ben ik het, maar ik lees niet echt nog veel positieve dingen meer over Google.

En àls ik dan iets positief zie, dan word ik daar meteen heel erg wantrouwig van.

links for 2005-10-26

woensdag 26 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

I like…

woensdag 26 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Als zelfs Pietel het doet, allez ju dan maar. Volgens de Tits, Ass and Cuteness Test bij OKCupid is mijn type vrouwen… [drumroll]

Skinny and Cute
Raw score: 37% Big Breasts, 18% Big Ass, and 80% Cute!

Ter verduidelijking:

Based on your selections, the results are clear: you show an attraction to smaller breasts, smaller asses, and cuter composure than others who’ve taken the test.

Note that you scored low on both breast and ass size. This means you appreciate thinner, harder bodies. You are most likely to appreciate a super-model. Relatively, you are less attracted to round, soft, sloppy women.

My third variable, “cuteness” is a mostly objective measure of how innocent a given model looked. It’s determined by a combination of a lot of factors: lack of dark eye makeup, facial expression, posture, etc. If you scored high on that variable, you are either really nice OR you’re into deflowering teens. If you scored low, you are attracted to raunchier, sexier, women. In your case, your higher than average score suggests you appreciate a cuter, more innocent look. Kudos!

Recommended Celebrities: Jessica Alba, an absolute goddess, and Natalie Portman, if you can handle her acting.

Nu, de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ik mevrouw Alba inderdaad niet meteen a priori afstotelijk vind:

Jessica Alba

…maar supermodels? Van die cocaïneverslaafde knokenzakken? Ugh, nee dank u zeer. En dat ik either really nice or into deflowering teens zou zijn? Allez dan.

Ik kan me er in ieder geval op verheugen dat ik blijkbaar atypisch ben:

You scored higher than 23% on tit-size
You scored higher than 2% on ass-size
You scored higher than 96% on cuteness

Tja.

Geschreven al luisterend naar: Kings of Leon – Youth and Young Manhood – Red Morning Light

Double-plus ungood

woensdag 26 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Bah, degoutant:

Apple--disgusting

Ik vond het al erg genoeg dat ze Picasso, Gandhi, Jim Henson, Hitchcock en Mohammed Ali en wie was het nog recupereerden om hun boeltje verkocht te krijgen, maar dan ook nog eens cynischgaweg op recente overlijdens publiciteit maken?

Een bus te ver, mijn gedacht.

update wat context: dit hierboven stond op de homepagina van Apple, vlak nadat Rosa Parks gestorven was. Niet één haar op mijn hoofd dat ook maar éven overwogen heeft dat Apple dit echt meende, en dat dit niét iets anders was dan een cynische marketing-oefening.

Bovenaan links op het beeld staat één van de holle zinnen die Apple gebruikt om zijn hard– en software aan mensen te proberen slijten: “think different”. Microsoft heeft (had?) er ook zo één (“where do you want to go today?”), en die stak me ook tegen. Maar wat mij van die van Apple tegen de borst stuit, is dat ze weerloze (dooie of bijna-dooie) mensen gebruiken die tijdens hun leven als “rebels” gepercipieerd werden, om hun vieze marketing mee te doen.

En dat ze dat in mijn ogen op een dermate aseptische, cynische, klinisch verwerpelijke manier doen, dat ik er kiekenvel van krijg als ik er maar aan denk.

Maar goed. Ik zal wel een alleenstaand geval zijn. De enige mens op aarde die er aanstoot aan neemt dat ze dooie Jim Henson voor hun computerkar slepen. De enige mens ter wereld die denkt dat wat Apple doet, precies het tegenovergestelde is van “Think Different”.

Mbeh. Ik ben niet zo gewonnen voor die Steve Jobs.

Geschreven al luisterend naar: Klaus Nomi – Simple Man – Just One Look

Today, I are been mostly listening to…

donderdag 27 oktober 2005 in Music. Permanente link | Eén reactie

Kein Schwein ruft mich an,
keine Sau interessiert sich für mich.
Solange ich hier woh’n
ist es fast wie Hohn,
schweigt das Telefon.
Kein Schwein ruft mich an
keine Sau interessiert sich für mich
und ich frage mich,
denkt gelegentlich
jemand mal an mich?

Den Zustand find ich höchst fatal
für heut’ge Zeiten nicht normal,
wo jeder nur darüber klagt
das Telefon an Nerven nagt.

Es lebe der Max Raabe.

Geschreven al luisterend naar: Das Palast Orchester mit seinem Sänger Max Raabe – Das Palast Orchester mit seinem Sänger Max Raabe – Ich brech die Herzen der stolzesten Frau’n

Case when

donderdag 27 oktober 2005 in Programmeren. Permanente link | 7 reacties

Kijk, het spijt me, maar ik blijf dit dus ongelooflijk wijs vinden:

select datefrom, case when dateuntil is null then datefrom else dateuntil end dateuntil from vwNewsAll

In ‘t proper:

select
   datefrom as startdate,
   case when dateuntil is null 
     then 
      datefrom 
     else 
      dateuntil 
   end
  as enddate
from vwNewsAll

In mensentaal: neem uit een view in de database alle begin– en einddatums. En als er geen einddatum ingevuld is, steek de begindatum in de einddatum.

[en ja, ik weet dat er veel andere manieren zijn om hetzelfde properder te doen, maar toch: Leve SQL!]
[en zie ook alhier, en ik heb er zo nóg een aantal over de jaren: ik vind het gewoon een schattige constructie ]

Geschreven al luisterend naar: Max Raabe – – In der Bar zum Krokodil

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – Hounds Of Love – Running Up That Hill (A Deal W

links for 2005-10-27

donderdag 27 oktober 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

Apple wast witter

vrijdag 28 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 17 reacties

Zegt Dimboo:

Over wat hebben we het nu? Apple haalt nog slecht sporadisch de “Think Different”-slogan uit de kast. Naar wat ik hier lees moet een bedrijf zich blijkbaar beperken tot het Dell-gewijs verzetten van dozen. De homepage van www.apple.com is één van de duurste advertentieruimtes ter wereld. Als Apple, net op het moment dat het een karrenvracht nieuwe producten op de wereld loslaat, die ruimte wil gebruiken om dagenlang hulde te brengen aan een Amerikaanse burgerrechtenactiviste (het land kan het godverdomme nog altijd gebruiken!) of geld wil inzamelen voor een goed doel (nogmaals: ik hoorde jullie toen niet zagen!), dan kan een normaal mens daar niks op tegen hebben. Apple mag er dan al een iPod of iMac meer door verkopen (ook nogmaals: i doubt it), het is hen gegund. Maar niet hier, oh neen. Think different, indeed. Oud? (té) Cynisch?Absoluut!

Apple’s reclamecampagne rond de overleden Rosa Parks heeft niets, maar dan ook niets te maken met een iPod meer of minder verkopen. Het heeft er àlles mee te maken argeloze kerels zoals u ervan te doen geloven dat Apple niet Dell is.

En dat ze dus geen dozenschuivers zijn, maar wel een soort fantastische groep vriendelijke mensen met visionaire leiders die op de één of andere manier het “eigenlijk” niet voor het geld doen.

Het heeft niets te maken met een iMac meer of minder verkopen, maar alles met de schare Steve Jobs-adepten nog eens te versterken in hun visie dat er een “ons” en een “zij” bestaat. En het is duidelijk gelukt: “ik hoorde jullie toen niet zagen”—alsof het allemaal één groot complot is.

Appel maakt degelijke computers, degelijke software, heeft degelijke ideeën, maakt degelijke mp3–spelers. Ze hebben het geluk dat ze niet zoals Microsoft kunnen bepalen welke de hardware is waarop hun software moet draaien. Ze hebben het geluk dat ze een loyaal publiek hebben. Ze hebben in de vroege jaren 80 een zeer grote stap gezet op user interface-vlak, en sindsdien boeken ze incrementele verbeteringen, in een soort haasje-over met Microsoft en anderen, waarbij alle partijen inspiratie vinden bij elkaar, maar waar Apple al héél lang niet meer de grote voortrekker is.

Kijk: hadden ze op die homepagina een foto van een minder veilige neger gezet, om het zo maar eens te zeggen, dan zou ik er al heel wat minder geïrriteerd door geweest zijn. Een zwarte tiener op death row bijvoorbeeld, met een boodschap erbij in de zin van “Think different. In memoriam Rosa Parks 1913–2005”. Bijvoorbeeld.

Maar neen: dàt zouden de aandeelhouders niet geapprecieerd hebben. En alhoewel Apple niet Microsoft of Dell is, hebben ze toch ook genoeg miljoenen klanten, dus ook genoeg klanten die radikaal tégen burgerrechten zijn.

Een activiste wiens grootste wapenfeit uit de jaren 50 stamt, dààr kan inderdaad “een normaal mens […] niks op tegen hebben”. En dat is wat het zo vies maakt. Al hun keuzes lijken rebels, maar zijn eigenlijk door– en door-braaf. En dood– en dood-gemarktonderzocht, en cynisch gemarketeerd, en enkel op image building en via dat op meer dollars gericht.

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Kick Inside – Them Heavy People

PageRank

vrijdag 28 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

Heh.

Check Page Rank

Geeft de PageRank van de pagina waarop het beeldje staat, gehaald bij http://www.prchecker.info, die ook niet gek zijn natuurlijk: door iedereen gratis zo’n beeldje aan te bieden met een link naar hun eigen website, zuigen ze googlesap van het hele internet rond.

En als die zo’n mini-meme-tje wordt, dan halen ze googlejuice van duzende weblogs naar zich toe.

Wat wel fijn is: hiermee kun je zeer snel aantonen wat iedereen wel weet, maar al te vaak vergeet. Dat PageRank van pagina tot pagina verschilt. Dus dat zolang deze entry op de homepagina van mijn weblog staat, het beeldje hierboven 6 zou moeten zeggen, maar als het in het maandarchief staat, dat er 3 zou moeten staan, en dat er op een verse net aangemaakt entry-pagina 0 zou moeten staan in het begin, en eventueel later meer dan 0.

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – Hounds Of Love – Watching You Without Me

links for 2005-10-28

vrijdag 28 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Formule

vrijdag 28 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een groot gemak dat ik deze kan gebruiken in plaats van gewoon moving average in Excel:

Tn = Tn-1 + p ( Gn – Tn-1 )

T is een trend, die wordt berekend aan de hand van de trend van de vorige dag en p maal het verschil tussen de gegevens van vandaag en de trend van gisteren.

Waarbij p de afrondingsfactor is, bijvoorbeeld 10% als het nieuwe meetpunt niet al te veel invloed mag hebben op de trend (bij mij het geval), of meer als dat wel zou mogen.

Ik zit niet aan mijn thuiscomputer dus ik kan niet aan de data, maar ik zal er morgen werk van maken!

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Red Shoes – Moments Of Pleasure

Kijkt eens naar het vogelken

zaterdag 29 oktober 2005 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

Zucht.

Ik begin die event calendar een beetje beu te worden. ’t Is maar om te zeggen.

Kalender gedaan, oef!

zaterdag 29 oktober 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Pfff. Ik ging niet rusten voor ik die stomme kalender af had, ewel, ‘t is zover.

En kwestie van het toch een beetje proper te houden, zijn URLs van de vorm

 • /events voor de nu actuele en komende events
 • /events/2005 voor alles van 2005 (maar dat moet ik nog doen, want ik wil in de database een veldje bij maken voor de belngirjkheid, en dan zou ik daar per maand alleen de belangrijkste dingen tonen en daarna iets als “and 14 more events…”)
 • /events/2005/10 voor alle events van oktober 2005
 • /events/2005/10/29 voor alle events op 29 oktober 2005
 • individuele events hebben nu nog de vorm /events/[id], waarbij [id] gewoon een getal is, maar dat wordt van zodra ik weer tijd heb iets in de vorm /events/[jaar]/[maand]/[dag]/[slug], waarbij ik de begindatum van het even zou nemen en een arbitrair gekozen slug als die ingevuld is, of anders de eerste paar karakters, sanitized uiteraard, zoals bij veel weblogs het geval is.

Default zicht is dit:

Calendar 1

…’t is te zeggen, de twintig nu actieve en komende events. Ik moet er dringend nog belangrijkheid insteken, dat de belangrijkste events bovenaan kunenn staan (nu staat die Pilot Course die we doen in Moskou meer dan een maand helemaal bovenaan, wat niet zo interessant is).

Elk event heeft hier een titel, een datum van (eventueel ook tot), een plaats, een doelpubliek (dat ik nog een label zou moeten geven, zie ik net), en een korte omschrijving.

Idemditto voor het maandoverzicht; in de kalender rechts zijn de iets donkerder grijze dagen klikbaar (rollover geeft een achtergrondeffektje en een andere kleur en alles op het getal):

Calendar 2

Klik op een dag, en je krijgt alle evenementen op die dag te zien:

Calendar 3

Merk op: “events on”, niet zoals anders “events for”. En ook: als er maar één event is, ga je meteen naar de detailpagina, die er als volgt uitziet:

Calendar 4

Nog niet helemaal zeker of ik “News & Events” zou houden als titel dan wel dat ik de naam van het event zou gebruiken.

Merk op: in de kalender staan de dagen waarop het ding plaatsgrijpt of -greep, in een coleurken aangeduid.

Ook: als het geen zin heeft om een detailtekst te voorzien omdat er een detailpagina ergens op de site bestaat voor het event (zoals de opening vorige week bijvoorbeeld), dan wordt de “more” link op indexpagina’s vervangen door een link naar de pagina met meer uitleg (in plaats van de detailpagina in de eventkalender)

Ik heb uiteindelijk dezelfde database als het nieuws gebruikt, maar wel twee flags toegevoegd, zodat een item nieuws en/of event kan zijn. Dus dat ik de keuze heb om een aankondiging (“X zal komen”) te zetten én een event (“komst van X”), dan wel alleen een nieuwsitem (“nieuwe job te verkrijgen alhier”), dan wel alleen een event (“Europees Documentatiecentrum gesloten van…tot”), dan wel iets dat voor allebei kan dienen (“op dag X, gebeurtenis Y op plaats Z, met deelname van Q”).

Maar goed, basisversie is klaar. En al het heavy lifting is gedaan.

Nog te doen: error checking allemaal eens grondig nakijken, layout nog wat verfijnen. k zou er ook een hele ransel events moeten in pompen, maar dat zal voor een moment zijn dat ik iets meer geconcentreerd zal zijn.

Ik kan er nu voor de rest al related links insteken via de algemene related links-functie, maar daar wil ik op termijn ook een systeem van categorisatie in steken, waarmee ik bijvoorbeeld voor alle bibliotheeknieuws automatisch een related link naar de bibliotheek kan zetten.

En ook nog te doen: een RSS feed maken. Moeilijk is dat niet, en zoals de ‘ollanders plegen te zeggen, wél zo handig.

Ah ja, en ook: eens kijken naar wat er onder die kalender staat. Ik had eerst gedacht aan Today/This Week/Next Week/This Month/Next Month. Maar toen bedacht ik dat dat misschien niet zo handig is: “today” zullen, er nooit veel meer dan een paar zijn, “this week” is altijd van maandag tot zondag, dus dat heeft niet veel zin, en zowel “this month” als “next month” zijn niet noodzakelijk relevant.

En dan dacht ik aan een sidebar gelijk die die ik op het voorlopige intranet gezet had, met “next seven days: [x events]” en “next 30 days: [y events]”, maar dan moest ik iets doen met de URL’s, bijvoorbeeld /events/[dinges]-x+y, waarbij dan getoond wordt wat [dinges] zeg, met x dagen ervóór en y dagen erna, bijvoorbeeld

 • /events/+7: volgende zeven dagen vanaf vandaag
 • /events/-10+10: vandaag, tien dagen vóór vandaag, en tien dagen na vandaag
 • /events/2005/11/3+14: 3 november en de veertien dagen daarna

…maar daar had ik ook niet genoeg concentratie meer voor.

Eum, nog iets? Ik weet het niet. Morgen (straks) nog eens denken. En dan begin ik nu aan nog een newsletter die naar Thailand en Duitsland en Maleisië moet verstuurd worden.

Geschreven al luisterend naar: Johnny Cash – Johnny Cash at Madison Square Garden – As Long as the Grass Shall Grow

Spy vs. Spy

zaterdag 29 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Heh. Over Valerie Plame, de dame dankzij wie onrechtstreeks allerlei vervelende zaken aan het gebeuren zijn voor de Bush-administratie:

Plame entered the CIA 20 years ago as a case officer at age 22. She spent several years in intensive training at home and abroad, and traveled widely, often presenting herself as a consultant.

Her official employer, listed in public records, was a Boston firm, now known to have been fictitious, named Brewster-Jennings & Associates. And during her years undercover she studied at the College of Europe in Bruges, Belgium. [Washington Post]

We hebben nog wel spionnen aan het College gehad, voor beide kanten in de Koude Oorlog trouwens. Ik hoop van ganser harte dat er ooit eens genoeg tijd is om dat allemaal op het interweb te krijgen.

Dedju

zaterdag 29 oktober 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Bruno is mij voor.

Ik was van plan het met een lik meer sarcasme te zeggen, maar ‘t komt op het zelfde neer: www.peeceefobie.be en www.pecephobie.be schieten hun doel naar mijn goesting voorbij.

Ach. Al was het maar om contrarie te zijn: ‘t zou kunnen van niet natuurlijk. Wij hebben het gemakkelijk om vanuit onze luie zetel te gaan denken dat meer dan tien jaar websites maken ons genoeg ervaring geeft om te weten wat de gemiddelde niet-PC-kundige Belg denk van elke website.

Misschien best eens op zoek gaan naar mensen in de buurt die geen verstand hebben van computers, en wie weet zeggen die mij iets heel anders.

Mij lijkt het alvast alsof ze de zogezegd-blindsurfer-versie met wat beeldjes zouden kunnen opfrissen, de pagina’s wat onderverdelen, er wat screenshots en dergelijke zouden bij kunnen plaatsen, en dat ze dan een perfecte site hebben. Ah well.

links for 2005-10-29

zaterdag 29 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Lang geleden

zondag 30 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Was al weer eens lang geleden dat ik nog eens iets nutteloos gedaan had.

Tijd om eens een website temaken in PHP. Dat is al geleden van, eum, ergens eind de jaren 90 dacht ik, toen er ergens “snel even een kalender” voor gemaakt moest worden en dat dat alleen in PHP kon. En dat het project toen een beetje uitgelopen was.

Ik heb een idee voor iets, maar ik weet niet of ik er wel ga geraken op een paar dagen. ‘t Is nogal ambitieus. En om het dan ook meteen met een taal te doen die ik al geen jaren meer gebruikt heb, en die ondertussen ook al zoveel veranderd is: masochisme.

Hm. phpinfo() zegt me dat ik 4.3.10 gebruik. Eens upgraden eerst. Niet omdat het nodig is, maar een mens heeft graag blinkend nieuw spul hé.

Zo: 5.0.4.

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Kick Inside – Kite

Verhuis

zondag 30 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik heb vandaag, in plaats van PHP te programmeren, een weblogd verhuisd.

Uiteindelijk is dat allemaal geen werk meer tegenwoordig—al kruipt er in de stomme kleine details nog meer tijd dan een mens denkt—maar dat doet me er nog maar eens aan denken dat ik eigenlijk wel eens zou kunnen mijn weblog hier van adres van server kunnen laten verhuizen.

Ik ga eens proberen om te zien wat het geeft. Naar een domein onder vuijlsteke.be of zo. Want bij Typepad, nog naast de eeuwigegodse traagheid, zal het ook niet blijven duren.

Het is daar namelijk zo’n typisch fuzzy situatie trouwens à la Telenet in het begin: “de limiet is x, maar we gaan er nooit naar kijken, echt waar beloofd”. En toen was er plots de telemeter. Een Pro-account bij Typepad, daar mag men eigenlijk maar maximum 10 GB traffiek hebben, maar ik zit daar al jaar en dag boven: deze maand wordt het denk ik 100 GB. 

Dus op het moment dat ze daar hun eigen telelemeter aanschakelen, moet ik er rap weg kunnen geraken.

En bij Dreamhost kom ik nog van ver nog van dicht aan de transferlimiet. En ik betaal er toch voor. Zodus.

Motorisch geheugen

zondag 30 oktober 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Handen naar omhoog al wie vroeger in Norton Commander leefde!

Ik dus wel degelijk. En als ik dan op Linux moet rondhossen, gebruik ik steevast Midnight Commander.

Dan komen er twee motorische geheugens met elkaar in conflict: dat waarbij F5 copy is en F6 move, F4 edit en F10 quit aan de ene kant, en dat waarbij F2 rename is aan de andere.

Gelijk het verschil tussen alt-f s in alle windowsprogramma’s tegen alt-f v in Photoshop CS (niet CS2). En escape :wq! versus F2 enter F10 enter. En F5 enter enter en F7 n y en rap even F11 in WP. En ctrl-K b, ctrl-K K in editors. En al die andere dingen.

Ach, alleman in koor: mèèèèèè-morieeeesss

links for 2005-10-30

zondag 30 oktober 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Toch nog PHP

zondag 30 oktober 2005 in Programmeren. Permanente link | 5 reacties

…en zo kwam er vandaag alsnog PHP aan te pas. Blijkbaar zit er in WordPress geen standaardfunctie om de laatste x commentaren te tonen.

In MovableType is dat simpelweg

<MTComments lastn="15" sort_order="descend">
  <p>
    <MTCommentEntry>
      <a href="<$MTEntryPermalink$>#c<$MTCommentID$>">
        <$MTCommentAuthor$>
      </a> over
      <a href="<$MTEntryPermalink$>">
        <$MTEntryTitle generate="1"$>
      </a>
    </MTCommentEntry>
  </p>
</MTComments>

Maar niet standaard WP. Enfin, ik dus wat gezoch op tinternet, en dan kom je al meteen op allerlei plugins die vanalles en de pompsteen doen. Terwijl ik hoegenaamd niet zoveel nodig heb.

Dus dan maar zelf gedaan, en da’s dan standaard-PHP dus:

global $wpdb;

$comments = $wpdb->get_results("SELECT ID, comment_ID, comment_author, post_title FROM $wpdb->comments LEFT JOIN $wpdb->posts ON $wpdb->posts.ID=$wpdb->comments.comment_post_ID WHERE post_status = 'publish' AND comment_approved = '1' ORDER BY comment_ID DESC LIMIT 15");

foreach ($comments as $comment) {
  echo "<p>".$comment->comment_author.
       " over ".$comment->post_title."</p>";
}

Heh. Nu nog een permalink te pakken krijgen. En dat zal, vrees ik, niet zo simpel zijn.

Met de ingebouwde .htaccess-generator komen er links uit als

 • http://blog.vuijlsteke.be/2005/10/links-for-2005-10-29.html
 • http://blog.vuijlsteke.be/2005/10/today-i-are-been-mostly-listening-to.html
 • http://blog.vuijlsteke.be/2005/10/naam-in-japanse-tekens-voor-tattoo.html

terwijl de equivalente links bij TypePad zijn:

Godver. Typepad doet een vervanging van alle aardige tekens door _, trunceert het resultaat tot 15 tekens, en voegt er indien nodig _[volgnummer] achter. Maar dat wordt dus nergens bijgehouden. En het kan ook niet gereconstrueerd worden uit de database.

Enige manier om het te achterhalen, is de fecking gegenereerde files allemaal te downloaden. Dus:

wget --mirror -w 1 -p http://blog.zog.org

en dan moet ik nog eens een man ls doen om een lijst te krijgen van alle files, in de vorm van een dir /b /r *.html, maar dan in unixlingo, dus zoiets:

/2005/10/filenaam1.html
/2005/10/filenaam2.html
/2005/10/filenaam3.html

en dan vrees ik dat ik zal moeten alles in een grote excel-file smijten en één voor één de permalinks juist zetten in de WordPress-database.

Tenzij iemand een beter idee heeft op het internet, natuurlijk. Ik zal nog eens zoeken.

De mysteries van Google

maandag 31 oktober 2005 in Internet. Permanente link | 10 reacties

‘t Is altijd koffiedik kijken met Google. Ik heb er meestal wel geluk mee, in die zin dat de websites die ik maak de neiging hebben redelijk goed geïndexeerd te raken, en redelijk goed te scoren.

Maar dan zijn er ook websites die om onverklaarbare redenen gewoon niet in de index geraken.

Pak bijvoorbeeld de website van Yves Fonck, www.yvesfonck.be. Zoek naar “yves fonck”, en je zou verwachten dat die redelijk hoog scoort: de domeinnaam is de zoekterm, de titel van de pagina is de zoekterm, helamaal bovenaan staat er een <h1> met de zoekterm in, enfin, them’s all good eats.

Maar toch: noppes. Een allinurl:yvesfonck geeft geen resultaat, met andere woorden, geen enkele pagina geïndexeerd.

En het is niet dat de site blacklisted is, enfin denk ik toch niet. Ik had me laten vertellen dat je dan bij een opzoeking met enkel de URL enkel de twee laatste opties krijgt in plaats van de drie die Google nu geeft:

De site bestaat ook al een maand of zes, wordt regelmatig gewijzigd, en dingen, en dingen.

‘t Is dus een typische Google-affaire. Downright scary.

update Voor alle duidelijkheid:

 1. ‘t Is niet mijn website
 2. Ik weet op één twee drie een stapel redenen waarom hij slecht zou geïndexeerd zou kunnen zijn, maar hij is gewoon niet geïndexeerd
 3. Ik weet op één twee drie een aantal redenen waarom hij zou kunnen blacklisted zijn, maar dat lijkt hij ook niet te zijn

Ja, de site heeft pagerank 0, en er zijn geen links en hij zit niet in Google’s cache, maar als iemand me zou kunnen zeggen hoe ik met zekerheid kan uitvinden of hij op de zwarte lijst staat…

En om specifiek op Philippe te antwoorden: (1) volgens andere spider-emulatoren staan de woorden wél van elkaar (2) zog.org heeft niet zoveel woorden en komt toch redelijk hoog in de resultaten voor “zog” (3) er staat een <h1>, zoals ik zei, en wel met de naam van de fotograaf erin, (4) you have got to be kidding

Plugin

maandag 31 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

Allez dan. ‘t Is alsnog de plugin geworden die me aangeraden was door onder meer Pascal Vanhecke. Een schoon geprogrammeerd ding, voorwaar.

Op voorwaarde dat je

if ( function_exists("is_plugin_page") && is_plugin_page() ) {
 kjgrc_options_page();
 return;
}

vervangt door

add_action('options_page_get-recent-comments', 'kjgrc_options_page');

…want anders geeft het problemen van Fatal error: Cannot redeclare kjgrc_subpage_gravatar() en dergelijke. Wegens blijkbaar twee keer ingeladen, één keer in ‘t algemeen en één keer opnieuw op de options-pagina. En dat de te downloaden versie zich niet houdt aan de plugin API-afspraken, foei!

Geschreven al luisterend naar: Apollo 440 – Millennium Fever – Don’t Fear The Reaper

Typepad/WordPress

maandag 31 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | 6 reacties

Vorige keer is het redelijk rap gegaan, toen ik van Radio Userland overstapte op TypePad.

Maar deze keer ben ik er toch niet al te zeker van. Aan de ene kant: TypePad is godverdomme traag, en als ik iets post dan verschijnt het er ofwel drie keer op, ofwel niet. En ik kan er onmogelijk dingen aan toevoegen die iets meer doen dan enkel de Movable Type-tags. Aan de andere kant: àl die links die niet meer zouden kloppen.

Aan de nog andere kant: uiteindelijk bleek het niet eens zo moeilijk te zijn om voor redirects te zorgen. Eerst in TypePad een nieuwe template gemaakt:

<MTEntries lastn=”999999″>
<$MTEntryPermalink$> http://blog.zog.org/<$MTArchiveDate format=”%Y/%m/”$><?php echo sanitize_title(“<$MTEntryTitle$>”); ?>.html
</MTEntries>

Dat geeft een hele reeks lijntjes in de zin van

http:/blog.zog.org/2005/10/de_mysteries_va.html http:/blog.zog.org/2005/10/<?php echo sanitize_title(“De mysteries van Google”); ?>.html
http:/blog.zog.org/2005/10/toch_nog_php.html http:/blog.zog.org/2005/10/<?php echo sanitize_title(“Toch nog PHP”); ?>.html
http:/blog.zog.org/2005/10/links_for_20051_25.html http:/blog.zog.org/2005/10/<?php echo sanitize_title(“links for 2005-10-30”); ?>.html

Dit moet dan in WordPress ergens gesmeten worden, ik heb het in een ongebruikte template in de footer gezet, en die sanitize_title() maakt dan op basis van de titel de URL zoals die in WordPress gebruikt wordt. Resultaat is een lijst van URL’s zoals bij TypePad met ernaast de URL zoals in WP:

http:/blog.zog.org/2005/10/de_mysteries_va.html http:/blog.zog.org/2005/10/de-mysteries-van-google.html
http:/blog.zog.org/2005/10/toch_nog_php.html http:/blog.zog.org/2005/10/toch-nog-php.html
http:/blog.zog.org/2005/10/links_for_20051_25.html http:/blog.zog.org/2005/10/links-for-2005-10-30.html

Heb ik dat dan goed begrepen dat ik in de root van mijn nieuwe website een enóóórm grote .htaccess-file moet maken met op een rij

Redirect Permanent /2005/10/de_mysteries_va.html /2005/10/de-mysteries-van-google.html
Redirect Permanent /2005/10/toch_nog_php.html /2005/10/toch-nog-php.html
Redirect Permanent /2005/10/links_for_20051_25.html /2005/10/links-for-2005-10-30.html

voor elk van de bijna negenduizend entries? Brrr.

Geschreven al luisterend naar: Astor Piazzolla – The Vienna Concert – Invierno Porteno

[grrr]

maandag 31 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

Het begint nu toch wel de spuigaten uit te lopen met TypePad. Dedju.

Tempora, mores

maandag 31 oktober 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Daarjuist op de kortste quiz: de één of andere numskull die er niet in geslaagd is om ook maar één van de drie kinderlijk simpele vragen te beantwoorden. Hij heeft naar eigen zeggen zo’n 50-60-70 CD’s in huis.

Als hem gevraagd wordt welke de laatste CD is die hij gekocht heeft, zegt de kerel zonder enige schroom: “ik copieer al mijn CD’s”.

’t Is proper.

Waarom geen MovableType?

maandag 31 oktober 2005 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

vroeg Steven. Wel, dààrom niet:

Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator, webmaster@vuijlsteke.be and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

Het importeren duurde een eeuwigheid (lànger dan WordPress), en het rebuilden (al die zooi moet in statische html-pagina’s gestort worden namelijk) lukt me niet. Time-out, vermoed ik? Ik zou het niet weten. Nee, ik weet het wel. Geen Movable Type voor mij. Ik word nerveus van de gedachte alleen al dat ik voor elke minuskule wijziging in formatering duizenden en duizenden filetjes moet heraanmaken.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338