Googlefox

Wat leest mijn lodderig oog bij Ben Goodger, ex-chef van Firefox en nu bij Google?

Here at Google, we did some usability studies on the tabbed browsing feature. Our usability analyst designed a study to see how well people responded to tabs and how easily they were able to switch between them and close them.

“Ooo,” hoor ik de Firefox-sletten en Google-fanbois al roepen, “kijk eens hoe fantastisch Larry en Sergey wel zijn!” En ook wel “al dt altruïsme! Toch ongelooflijk dat ze zó uit de goedheid van hun hart een gratis softwareproject helpen!”

Getver.

En ook wel: verdien geld als je mensen Firefox laat installeren. “Maar is dat niet ongelooflijk? Hoe wijs dat Google zomaar reclame maakt voor Firefox!”

Getver.

Om te beginnen: die referal fee voor een geïnstalleerde Firefox krijg je alleen als het een Firefox met Google Toolbar is. Dus met andere woorden: een Firefox waarvan Google tot in de details weet wélke pagina’s je wanneer gaat bekijken, hoe lang je er blijft, op welke links je klikt, etc. etc.

En waarom Firefox met Toolbar en niet gewoon Toolbar, dus zowel voor Internet Explorer als voor Firefox? Mijn frank is gevallen toen ik Goodger’s post las over usability studies voor tabbed browsing.

Misschien ben ik overdreven gevoelig voor die dingen, maar volgens mij verdient Google geld met elke pagina die opengedaan wordt. En hoe meer mensen tabs gebruiken, hoe meer pagina’s ze opendoen. Ik, als ik op het internet lees tegenwoordig (met IE7 of met AvantBrowser of met Firefox), ik klik met mijn middelste muisknop op alle links die me interessant lijken, die gaan allemaal in tabs open, en dan ga ik de tabs later één voor één af.

Power browsing, als het ware.

Maar ook: elke pagina die open gaat waar AdSense dingen op staan, stuurt geld naar de koffers van Google.

Hoe meer pagina’s er opengedaan worden (gelezen of niet is niet belangrijk), hoe meer geld Google verdient. Stel een pagina tien links en een gebruiker die op zoek is naar informatie. Stel dat die informatie achter de derde link zit. Nu doet de gemiddelde mens de links één voor één open, zoekt in de open pagina, doet dan “back”, en volgt de volgende link tot hij vindt wat hij zoekt.

Wat Google wil, is dat elke gebruiker die tien links allemaal opendoet in een afzonderlijke tab, en dan de tabs afgaat om de informatie te zoeken. Want dan zijn àlle tien pagina’s opgeladen, en verdient Google élf keer (index + tien tabs) in plaats van vier keer (index + drie pagina’s) in het gemiddelde huidige scenario.

Sluwe vossen.

google firefox boos

Elders over misschien hetzelfde

17.12.2005: Fucking Google | 09.12.2005: Google de weg kwijt | 19.11.2005: Analytics, not ready for prime time | 15.11.2005: Daar gaan we | 15.11.2005: Analytics | 13.08.2015: Links van 9 augustus 2015 tot 13 augustus 2015 | 23.02.2015: Links van 18 februari 2015 tot 23 februari 2015 | 29.01.2014: Links van 21 januari 2014 tot 29 januari 2014 | 16.12.2013: Links van 15 december 2013 tot 16 december 2013 | 14.12.2013: Links voor 14 december 2013

4 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.