Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Jaar: 2006 (page 1 of 119)

Almost Perfect

Ooooh…

The book, Almost Perfect, was originally published by Prima Publishing in 1994. It is the story of the rise and fall of WordPerfect Corporation from my point of view. The book sold a little less than 10,000 copies and is now out of print.

Ik zweerde tussen zo ongeveer 1983 en 1993 bij WordPerfect. Begonnen met 3.0, geïndigd bij 6.1. DOS natuurlijk, de Windowsversies wou ik met geen lange stok aanraken.

WordPerfect is ondertussen opgevolgd door Photoshop als programma-waar-ik-alle-dagen mee werk, maar ik blijf een WP 5.1 meeslepen van computer naar computer, en ik blijf de codes in de vingers hebben.

Mmm. Meeee-mories!

Soms denk ik wel eens dat ik bijzonder graag tien jaar vroeger en in de VS geboren was. Ook financieel, als ik dit bijvoorbeeld lees over de allereerste versie van WordPerfect (toen nog SSI*WP):

The retail price of the software was $5,500, while the company’s cost to manufacture a complete package, which included a computer tape, a manual, and a paper template, was about $25. By today’s standards, SSI’s first word processor occupied a very small niche in the software market. The software worked only on a Data General computer, only on DG’s AOS operating system, and only with Data General terminals. To print a nice looking document, the printer had to be a Diablo 1650 or work just like a Diablo 1650.

En voor er iemand zegt dat het toch wel véél geld is, meer dan vijfduizend dollars voor een pakket dat minder deed dan een gemiddelde tekst-editor nu:

Since the cheapest dedicated word processor sold for about $15,000 per station, our software, which could be used by anyone on the DG computer, was a bargain at $5,500.

Zucht. Vijfentwintig jaar geleden. 🙂

Georgina!

Mwaha! Schaam op mij, nu pas ontdekt maar wel al meteen fan: Georgina Verbaan.

‘t Is te zeggen, de naam zei me wel iets van de roddelblaadjes, maar de actrice had ik nog niet aan het werk gezien. Mevrouw Verbaan heeft hetzelfde voorgehad als Véronique De Kock indertijd: met een mammografie moeten bewijzen dat haar ta-ta’s wel degelijk geen plastiekenen waren.

Maar vooral: zó een wijs weblog! Pakweg deze:

Geachte Gouden Ui commissie,

Verheugd heb ik heden ochtend vernomen uitverkozen te zijn tot winnaar van De Gouden Ui in de categorie Slechtste Actrice. Ik vermoed dat dit welverdiend is maar ben hier niet geheel zeker van omdat ik de film Joyride zelf niet heb kunnen uitkijken. Dat jullie dat wel hebben gedaan verdiend een pluim, dus bij deze; Chapeau!

[…]

Georgina Verbaan (winnaar Break-Out! Award 2002 in de catagorie Slechtste Kapsel en De Gouden Ui 2005 in de catagorie Slechtste Actrice)

Zelfrelativatie! Hoera!

Barbaren

Bon, zó lang heeft dat dus geduurd. Nauwelijks een dag en een onverlaat met een GSM heeft zijn eigen home video van de executie van Saddam Hoessein op het internet gegooid. Web twee punt nul, met het accent op de nul–en o zoete ironie dat ik er vrolijk aan meedoe:

Een verwarde oude man wordt doodgedaan door een straatbende. En niemand reageert. We mogen er collectief fier op zijn.

De doodstraf, zó een gemak dat dat is! Een paar dozijn overduidelijke doden, schijnproces op een drafje, hopla de strop, en geen vervelende vragen meer naar al de andere gebeurtenissen tijdens die bijna-vierentwintig jaar Saddam.

De beelden van Rumsfeld die handjeschud deed met Saddam gingen de wereld rond. Oooh, stoute neocons! Maar ’t is niet alsof België ook niet vrolijk meegedaan heeft en vrolijk het hoofd afgewend heeft toen Irak nog een maatje van het Westen was.

Saddam wou een atoombom? Boehler Edelstahl en Sebatra konden helpen. Chemische wapens? Geen probleem, de Belgische vestigingen van NU Kraft Mercantile en Phillips Petroleum hebben de nodige know-how. (Middel)lange-afstandsraketten? Poudries Réunies Belges en Space Research Corp. zijn uw vriend. En voor de goeie ouwe conventionele wapens deed pakweg het Oudenaardse OIP Instrubel goede zaken met het Baat-regime.

Lang geleden uiteraard, en nu zou het niet maer gebeuren, natuurlijk. En het zijn maar bedrijven, het is niet de regering of zo. Jazeker. Collectief gewetengesus alom.

En ach, de doodstraf. Wat zouden wij verwachten dat Europa zou protesteren, als in de Verenigde Staten jaarlijks tientallen mensen geëxecuteerd worden? En ’t is toch niet alsof wij het voor het zeggen hebben, daar in Irak, toch? Het zijn die mannen zelf die dat zo wilden, toch?

Jazeker. Welkom in de 21ste eeuw. Goed bezig. De strop en de GSM.

Shoppink

Ik dénk dat we er ongeveer zijn, voor wat de cadeaus betreft. Ik moet vanavond (-nacht) nog twee cadeautjes maken, maar voor de rest denk ik dat er morgen alleen nog wat detailshopping moet gebeuren, om een aantal kleine lacunes op te vullen.

Er zijn bij ons in de familie twee manieren om cadeaus te geven. Aan de ene kant wordt er op voorhand gezegd welk koppel voor wie een cadeau koopt. Overzichtelijk, en een groot gemak. Kijk, schematisch geeft dat zoiets:

één

Aan de andere kant daarentegen:

één

Dàt model heeft, het moet gezegd, ook zijn voordelen. 🙂 Elk lijntje is minstens één cadeau, en als ik erbij vertel dat de cadeaus één voor één gegeven en open gedaan worden… Wheee!

En met al die cadeaus ben ik ook nog eens de deur uit geweest, vandaag, en dat was ook alweer een tijd geleden. Allemaal schoon volk tegengekomen trouwens: plots stonden de meneer van hier en de meneer en de mevrouw van daar, begeleid door mevrouw de voorzitter, in de winkel waar ik cadeaus voor broer en dochter en vrouw en moeder aan het kopen was. In diezelfde winkel stonden ook de ouder van de mevrouw van de meneer van alhier, trouwens, maar tegen dat ik mijn moed bij elkaar geraapt had om ze hallo te zeggen, waren ze al verdwenen. ‘t Leven is aan de rappe!

Feeds

Zegt Stijn:

Maar what about feeds? Mensen die Firefox kunnen installeren zullen ook wel slim genoeg zijn om een feedreader te gebruiken en dan kan je ze volgens mij minder makkelijk opvolgen. Heb je daar toevallig ook statistieken over?

Hij heeft natuurlijk wel gelijk. Ik ga zelf praktisch nooit naar andere weblogs met mijn browser, of het zou moeten zijn om commentaar te geven.

En of ik statistieken van feeds heb? Um, jazeker. Min of meer. Met een aantal proviso’s, want van sommige feedlezers (Google Reader en Kinja bijvoorbeeld) kom je niet te weten hoeveel mensen er achter zitten.

Dat gezegd zijnde, zijn er twee duidelijke koplopers bij de feed reader: Bloglines en Firefox Live Bookmarks. De eerste had ik verwacht, de tweede hoegenaamd niet. De volledige top tien:

 1. Bloglines (30%)
 2. Firefox Live Bookmarks  (19%)
  Zoals gezegd: bijzonder verbaasd. Het lijkt me een zeer onhandige manier om een weblog te volgen.
 3. NewsGator Online (8%)
  Hoegenaamd niet slecht, de laatste keer dat ik keek. Maar Bloglines is blijkbaar veel populairder.
 4. Google Desktop (6%)
  O? Bestaat dat nog?
 5. Netvibes (6%)
  Mja. Ook niet mijn ding.
 6. NetNewsWire (5%)
  Van de mannen van Newsgator, tegenwoordig.

De rest is klein grut, met telkens minder dan 25 subscribers en minder dan 1% van het totaal (long tails zo ver het oog rijkt!):

 1. WordPress MU Feed Client
  Het ding waarmee op WordPress.com feeds in andere weblogs kunnen gestoken worden, vermoed ik.
 2. FeedReader
  Windws en freeware.
 3. Windows RSS Platform
  Internet Explorer 7 en/of Vista.
 4. Apple CFNetwork Generic Client
  De screensaver van OS X, of zoiets, vermoed ik.

…en dan nog een hele reeks met telkens een paar subscribers, onder meer ook een aantal die ik hoger had verwacht—onder meer Feed Demon, die ik gebruik, en RSS Bandit en SharpReader en zo.

Del.icio.us op 30 december 2006

Astro

Test, test.

Is dat mijn gedacht, of werkt Zoomify gelijk niet meer? Als ik helemaal inzoom en dan opzij ga, dan krijg ik dit:

kapot, gelijk

’t Ligt misschien aan mij.

Last minute

Ik heb nog een kwartier om mij aan te kleden en naar cadeaus op zoek te gaan. Zelie is gaan spelen bij een vriendinnetje in de buurt, Sandra is met de drie andere ook cadeaus gaan kopen, en ik moet nog, even tellen, een cadeau of zes, zeven vinden.

Hoezo te laat? Morgen zijn er toch ook nog winkels open? Ruim op tijd, ik, vandejaar!

Browsers

Een snelle blik op de statistieken leert me dat er eigenlijk niet zo enorm veel veranderd is, qua browser share, in het afgelopen jaar:

20061230_browsers

Tot spijt van wie het benijdt: 69% Internet Explorer, 35% Firefox, 3% Safari, en al de rest samen—Opera, Mozilla, Netscape, Camino, Konqueror e tutti quanti—minder dan één percent. En daar zitten ook alle onbekende browsers en robots en search engines in.

Voor mijn recent uitzicht-rond-geshuffle wil dat wel zeggen dat de grote meerderheid (die 59% Internet Explorer 6–gebruikers) de rechterbalk niet meer rechts ziet staan maar wel ergens onderaan de pagina (merci Laurens voor het melden). Dat mag de bedoeling niet zijn natuurlijk. Ik heb het in de rapte aangepast: 10 pixels minder padding rechts op #weblog, conditional comments zijn uw vriend.. 😀

Fun for girls & boys!

Vakantie

Ha, ’t is weer (even) vakantie. Donderdag en vrijdag was het hard doorwerken, zaterdag wordt shoppingdag, zondag relaxen en dan naar mijn ouders gaan nieuwjaarvieren, maandag nog eens nieuwjaar overdoen bij mijn ouders, en dan mag ik–hoera!–dinsdag weer gaan werken.

Niet dat ik niet graag thuis ben (ik zou wel zót zijn), maar ik kijk er eigenlijk wel naar uit om wat vooruit te geraken in een aantal projecten.

…en ondertussen is het hier, zie ik, alweer bijna vijf uur. Sadam Hoessein is net geëxecuteerd (talk about anticlimax), en ik geraak met geen stokken in slaap. [tags]werk, vakantie, slapen[/tags]

Grmpf

Grrr. Ik wil bovenaan mijn weblog de volgende dingen zetten:

 • de titel van de website
 • een tagline
 • een bannerfoto
 • primary navigation (home, archief, links, about, rss)
 • een zoekfunctie

Ik ben niet zo aan in– en uitklappende menu’s, ik zet die dingen liever allemaal in het volle zicht. Maar ik geraak er niet aan uit: er is altijd te weinig plaats, of het is te lelijk, of dingen. Bah:

20081230_home

Ik geef het op voor vanavond, denk ik.

 

Parade

Deze avond, in Gent. VTM-parade. Hoogmis van de commercie. In Gent. In mijn stad. Op anderhalve straat van mijn huis. Vermoed ik. Zo te horen. De Ottogracht. Of misschien Bij Sint Jacobs. Ik wil ervan af zijn.

Ik heb het gemist. Was het de moeite? Ik weet het niet. Ik denk het niet. Heb ik iets gemist? Ook dat weet ik niet. Ik zou kunnen zeggen dat ik niet heb kùnnen gaan. Wegens werk. Wegens rugpijn. Wegens één van een dozijn redenen. Maar dat is niet zo. Dat zou oneerlijk zijn. Ik had kunnen gaan. Het had gekund. Ik was in Gent. In de buurt. Op tijd. Nog voor de stoet er was. Maar de zin ontbrak me. Ik zag het niet zitten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen commercie. Ik ben een vriend van de mainstream. Maar men moet daar niet in overdrijven. Trop is teveel. Teveel is trop. Zuviel is too much. Er zijn grenzen.

Ik heb de stoet vanuit mijn zetel gehoord. De kelk is aan mij voorbijgegaan. Net als Kabouter Plop, zo bleek later. En Musti. En de Kerstman. Familie ook, schijnt het. Die zat bovenop een wagen, vertelt men me.

Niet mijn familie, haast ik me te zeggen.

Quote of the day

Ik lag toch wel enige minuten plat:

all i know is, christina ricci is fucking sexy and she needs my penis.

and fuck fur. and peta.

By Anonymous, on 5:08 PM

Grinnik. 🙂

Del.icio.us op 29 december 2006

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑