Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: februari 2006 (page 1 of 10)

Goeroe

Zegt Luc naar aanleiding van mijn vorige entry:

Als die mensen “dank u, goeroe” roepen, dan wijst dat er toch op dat ze tot dan toe van niets beter wisten? En dan heeft die ‘aansteller’ hen wel degelijk iets nieuws geleerd. De aanstellerij bestaat dan vooral in jouw perceptie.

Maar jouw houding is wellicht een beetje typerend voor de intellectueel die kakt op domme of onwetende mensen, die minachting heeft voor de typische VTM-kijker, en die vindt dat iedereen die iets mee te delen heeft, dat moet doen “zonder pretentie”. Naar goede Vlaemsche gewoonte: het boerke moet, als het iets mede te delen heeft, eerst zijn klak afdoen, nederig naar de grond kijken, en dan liefst in een zo informeel mogelijk taaltje zijn zegje doen!

Neen dus, ik kak niet op onwetende mensen. Wel integendeel, en om in dezelfde metaforen te blijven: ik krijg het schijt van mensen die doen alsof ze het warm water uitgevonden hebben.

Kijk, een voorbeeld. Een tijdje geleden (um, gisteren dus, op tinternet vliegt de tijd) stond op BoingBoing een entry en een vervolgpost die een prima kandidaat is voor zo’n entry waar ik het van krijg. Zo’n entry zou dan nog eens uitleggen hoe je een bestaande foto kan bewerken met Photoshop om hem er te doen uitzien alsof het een foto is van een schaalmodel. Zou een link leggen naar bijvoorbeeld de website van lensbabies waar je zo’n goedkope échte tilt-shiftachtige lens kan kopen. Zou ook de link leggen naar de Flickrgroep. En daar zouden dan mensen met verbazing op reageren. “Ooo maar meneer/mevrouw de fotografie-fotosjopmens wat bent u toch machtig goed!”

Kijk, als BoingBoing het al gedaan heeft, volstaat een eenvoudige link. En als er echt uitleg moet bij gegeven worden, is het dan “intellectueel” om verwijzen naar een pagina die het concept uitlegt? Of als er echt iets moet gezegd worden over die techniek, is het dan “minachtend” doen als ik erop wijs dat de oorspronkelijke link van BoingBoing naar een achterlijke uitleg gaat, die niet meer is dan een zogezegde Photoshop-tutorial met twee stappen (“1. maak een selectie met een verloop / 2. Pas de lens blur plugin toe”) die eigenlijk allebei konteverkeerd zijn?

Als ik het zou moeten doen, iets over die “techniek” posten, dan zou ik proberen wat meer te zeggen dan klakkeloos overnemen en doen alsof ik de grote jan ben. En dat hoeft dan niet belerend te zijn, gewoon wat zeggen over diafragma (bijvoorbeeld deze eenvoudige uitleg parafraseren of naar linken) en hoe dat gevolgen heeft voor hoeveel van je beeld je in focus kunt houden (scherptediepte, bijvoorbeeld dit hier parafraseren of naar linken), en een voorbeeld geven van een foto met veel scherptediepte, genomen met diafragma f/16:

Bureau f16

…en een foto van hetzelfde onderwerp met weinig scherptediepte, genomen met diafragma f/1.4:

Bureau f1.4

Dan zou ik uitleggen dat het doel van de oefening is om met Photoshop van een bestaande foto met veel scherptediepte naar een foto met weinig scherptediepte te gaan.

En dat er sinds Photoshop CS een plugin bestaat, Lens Blur, die kunstmatig scherptediepte aan een foto kan toevoegen.

En dan, vooral: dat die plugin niet noodzakelijk helemaal uniform moet toegepast worden op de hele foto (zoals dat kieken van die link van BoingBoing doet), maar dat je een “depth map” kunt maken, een zwartwitbeeld bijvoorbeeld in een masker of een nieuw kanaal, dat aanduidt wat “ver” van de camera is en wat “dicht” bij de camera is.

[Dan zou ik in ‘t kort misschien uitweiden over maskers en selecties en hoe zowat het belangrijkste van Photoshop is dat selecties geen booleaanse maar fuzzy logic zijn, maar dat is dan weer mijn dada, dus ik zou het misschien in een aside zetten.]

Ik zou er, foto voor ogen, op wijzen dat rechtsboven in deze foto het verst van de camera is en linksonder het dichtst, en dat dat wil zeggen dat je een verloop moet maken van rechtsboven zwart naar linksonder wit—misschien wel aanschouwelijk voorgesteld met een voorbeeldje, genre split screen:

Bureau f16-verloop

of misschien wel met een screen shot van hoe het er uitziet met zo’n masker toegepast:

Bureau f16-masker

En dan zou ik tonen hoe je in die lens blur zegt dat de bron van de depth map het nieuwe kanaal is:

Lensblur

En dan zou ik tonen hoe je door aan die “blur focal distance”-schuiver te schuiven, met één moeite enkel de voorgrond in focus zet:

Bureau f16-vals vóór

of enkel de achtergrond:

Bureau f16-vals achter

of, wat het doel van de oefening was, enkel het autootje:

Bureau f16-fake 

…misschien met nog eens, for good measure, de “echte” foto zonder scherptediepte bij plakkend:

Bureau f1.4

…erop wijzend waarom de illusie niet perfect is, en hoe daar iets aan kan gedaan worden—voorzichtiger uw masker tekenen bijvoorbeeld: hier stond het teveel schuin, het had meer horizontaal gemoeten. En dan zou ik misschien nog een aantal voorbeelden maken, en misschien een downloadbaar photoshopbestand erbij geven dat nog in lagen staat, met een complexer voorbeeld met masker al op voorhand gemaakt.

Zoiets dus. En is dat dan kakken op de VTM-kijker? Nee toch? Vooral als ik dat veel minder lapidair zou doen, in eenvoudige maar toch niet belerende taal? Met links en rechts misschien een grapje of een anecdote er door gesmeten? Toch?

En waarom doe ik dat dan niet méér? Omdat het verdorie maar twee handelingen zijn in Photoshop! Iedereen die ogen in zijn hoofd heeft en Photoshop staan heeft, redeneer ik, zal toch wel ooit al eens de verschillende plugins uitgeprobeerd hebben?

En iedereen die de lens blur-plugin uitgeprobeerd heeft, zal toch wel al op die vreemde “depth map” uitgekomen zijn? En zelfs als die mens geen Engels begrijpt, zal die toch wel al eens in de help-functie gekeken hebben?

En moet ik dat hier dan allemaal nog zitten uitleggen? Gelijk een schoolmeester?

…maar blijkbaar wel dus, ja.

Geschreven al luisterend naar: June Carter Cash – Press On – Wings Of Angels

links for 2006-02-28

Opgewarmde kost

Kijk, met alle respect voor wie daar mee bezig is, maar ik word een beetje lastig van al die weblogs die de inhoud van andere weblogs copy-pasten, maar dan een hele tijd (in internettermen) later.

Echokamers. Kijk eens wat ik nù gevonden heb!

En dan de reacties. Amai die gast heeft echt wel de vinger op de pols van het internet!

Nee: die gast / dame heeft teveel tijd, en komt dàgen later te weten via-via wat elke mens die écht zijn vinger op de pols van [tussen twee luchtaanhalingstekens] tinternet heeft, al lang wist.

Via de geëigende kanalen. BoingBoing. Fark. Digg. Google News. Waxy. Del.icio.us. Slashdot. En dergelijke, en dies meer, en zoverder.

Ach, ik weet eigenlijk niet waarom ik daar zo ambetant over loop. Misschien moet ik er zelf maar aan beginnen. Voor elke link die ik zie waarvan ik hem nog geen twintig keer op De Vlaamse Blogosfeer heb zie staan, een entry schrijven.

Dan kan ik bijvoorbeeld beginnen met dingen als Flickeur “uit de doeken te doen”. Het concept mash-ups uitleggen. Duidelijk maken wat een API is. Anderhalf A4–tje volpennen met nonsens die iedereen al lang weet.

En zal ik dan iets schrijven over hoe RSS feeds werken? En dan iets over die nieuwerwetse cee ess ess techniek? En die vreemde haa tee emm ell die achter elke webpagina zit? En dan naar de basis gaan—hoe zwengel ik mijn kompjoedder in gang?

En dàn als de grote opvoeder des volks binnengehaald worden, en als media-expert. Specialist ter zake, ik.

Een goed plan, wat?

Geschreven al luisterend naar: Palast Orchester mit seinem Sänger Max Raabe – Krokodile und andere Hausfreunde – Avalon

Damn you BBC

‘t Is wreed, ‘t is wreed: dan zenden ze nog eens The Mighty Boosh uit op BBC2, doen ze het toch wel op een Afgrijselijk Laat Uur zeker?

De eerste serie was licht absurd en wel grappig. De mannen werken in een zoo, en er is een zooniverse waar allerlei aardige zaken gebeuren. De tweede serie draait in het geheel niet meer rond de zoo, en is van een aan het ongelooflijk grenzende zeer goedheid.

Elke week een nieuwe wereld geschapen, voor plezier en vermaak. Van harte aangeraden, maar dat het veels en veels te laat uitgezonden worden—bah.

Ik denk dat ik weet wat mijn volgende aankoop zal zijn.

Optreden

Ja, ik ben niet altijd even méé met de esbattementen van onze kroost.

‘t Schijnt dat Zelie een balletoptreden doet in de Capitole binnenkort.

Dat was mij ongetwijfels wel al gezegd, maar het was nog niet helemaal doorgedronen tot nu net.

Allez jong. Optreden. Ballet. In de Capitole.

Ik ga zo één van die ouders moeten worden met een videocamera zeker?

Brother

Maar maar maar: dat was ik nu eens helemaal uit het oog verloren zie. Nieuwe Big Brother.

Kirsten: een blonde! Met botten!

En een griekse coiffeuse, Haris! Thalassa! Thalassa!

En een Gentse Event Manager! Mike!

En de mensen spreken in non sequiturs!

En ‘t is mij al verleed!

En nog een Gentenaar, ene Kenny! Goochelaar! Barman! HIV-positief!

En een zekere An, een poppemieke uit Aarschot.

En een arbeider uit Leopoldsburg: Bart!

En ik ben het echt al zó beu!

Audrey! Uit Sint-Katelijne-Waver! Die gedimme een zoontje van tien jaar achterlaat, de trunte!

En die An en die Kirsten zijn aan ‘t roken, de voze trienen!

En een onderhoudstechnicien uit Blankenberge, die in zijn vrije tijd met Kevin aangesproken moet worden!

En hebben ze vandejaar alleen maar schone mensen in dat huis geworpen of zo?

En ‘t zijn allemaal dubbele bedden!

Nathalie wil zeggen dat ze nobody’s wife is, en ze heeft zoiets van eikes. Ze heeft ook een doberman en ze is een meter zesentachentig!

Ik wou dat we al drie maand later waren!

David is een cafébaas die een flapuit is, ‘t schijnt!

Ik denk dat als ik maar genoeg! uitroeptekens! zet! dat het dan minder saai wordt! Ha!

En ook een Sandra!

En ook een zeker Kathleen die zeven maand zwanger is, hoehoe, 22 jaar en ongehuwde moeder en zo, vernieuwend!

Ugh, en die gast heeft al direkt gezegd van HIV en alles. Allez de toon is gezet, har har.

Ze moesten al meteen iemand naar buiten sturen, en ze sturen die zwangere naar buiten. Omdat ze denken dat ze er veel meer plezier gaat aan hebben met haar familie erbij en zo en thuis meemaken en zo.

Volwassen. Niet slecht. En ze zijn hun primeur kwijt, ha! ha! ha!

[alhoewel, ze zal wel in een tweede huis terechtkomen of zo]

Pff, dit houd ik echt niet vol.

Vroem!

Ja, zó gaan de dagen wel rap voorbij natuurlijk: zondag tot na middernacht gewerkt, maandagochtend dokters, maandag tot laat op het werk, dinsdag heel de dag werk inhalen dat ik maandag niet heb kunnen doen wegens te druk met nog ander werk, woensdag weer dokters, donderdag op de kinderen passen—de ploerten zijn op vakantie!—tot ‘s avonds wanneer het van vergaderingsken is, vrijdag op de kinderen passen—ze zijn nog altijd op vakantie!—tot ‘s avonds wanneer het van etentje is, en hop: weekend.

Afijn.

De dokters, ‘t was een verhaal met wisselend succes. Om te beginnen dokter vrouwendoktoor: verslag bij mijn betere helft.

En dan de huisarts, omdat ik wel benieuwd geworden was naar het verslag van de uroloog vorige keer.

[ik was begonnen aan een hele uitleg in detail, maar toen bedacht ik dat het eigenlijk nog tot rechtszaken moet komen en alles, en dat ik eigenlijk best niet al te veel zeg, ha!]

[’t zal voor later eens zijn]

[Lang verhaal kort: ik had zeer duidelijk iets begrepen, maar in een brief zou iets anders staan dan wat ik echt wel weet begrepen te hebben.]

Enfin dus: woensdag verduidelijking. Onderzoeken, vermoed ik, en gesprekken. De hele dag in Brussel.

Leeftijd, geslacht en gezondheid

Roken of niet roken, of met morbide obesitas heeft of niet, of men een dertigjarige vrouw is of een zestigjarige man: dat mag allemaal geen onderscheid zijn voor het bepalen van de grootte van de verzekeringspremies.

Zei een dame in de Zevende Dag.

Hu?

En dat gaat goed zijn voor de hoogte van de premies of zo? De premies gaan dan voor iedereen naar beneden gaan of zo? Wie is er nu zo naief?

links for 2006-02-27

Parelvissers

Brrr, onbehaaglijk.

De omstandigheden waarin ik gekeken heb, waren er eigenlijk ook helemaal naar, hoera!

Boing

Ik ben niet zo iemand die zich om een niets kan nerveus maken of opwinden.

Nee meneer. Michel “equanimity” Vuijlsteke noemen ze me wel eens. Ja meneer.

Maar dit is nu toch wel om een driedubbele geraaktheid van te krijgen!

John remixed a Kraftwerk song into a Boing Boing “themesong” (it’s more ringtone- or arpeggio-length) — “Boing. . .um-chakka Boing Boing . . . um-chakka.” It’d make a good sting if we ever had a talk-show or something. 73K MP3 Link

AAAAAAAARRRRRGGHHHHH!!!!!

“John remixed”?!

Nee, John heeft gewoon een stukje van vier seconden uit een nummertje geknipt. Niets te remixen. Niets te creativiteit.

“Boing. . .um-chakka”?!

GNAAARGHGG!!!

Is het zó bloederig moeilijk om te kijken naar de plaat waar dat nummer op staat, Electric Café, en daar te zoeken naar het nummer waar de sample zou kunnen uit gekomen zijn, en dan tenminste de titel juist te schrijven?

Boing Boom Tschak, zó wordt dat geschreven, pipo!

Zondag

Allez ju, ééntje om het af te leren:

Zondag

‘t Is eigenlijk zuiver toevallig dat ik alsnog op de foto sta: de fotograaf was al foto’s aan ‘t pakken toen Steven en mezelf met pinten (kwestie van fotogenieker) afkwamen. Ik moest mij van die mens op mijn knieën naast Hugues zetten, en Steven: “gij kunt er niet meer op, gaat gij maar opzij”.

Heh. En ook: Lien en Ilse, “internetfanaten”? Ze zullen het graag horen. 🙂

Trrr. Die pers!

Weer verhuisd

Weblog weer verhuisd van servers, dank u fucking Dreamhost, en dus is het weer miserie met IP-nummers. Het domein zat op 64.111.117.120, geen mens weet waar het nu op draait.

En dus maar weer naar Typepad overgeschakeld, CNAME-gewijs.

Het is misschien wel eens te overwegen alles van nul af aan opnieuw te doen: backup van de database, backup van de files, nieuwe install van WP——

Hang on! Dat is precies wat ik onlangs gedaan heb toen ik de upgrade naar WP2 deed!

Aargh! Ik ga eens zagen om voorlopig een tijdelijk onderkomentje te mogen krijgen ergens op een server waar ‘t één en ‘t ander nauwkeuriger na te kijken is dan op Dreamhost.

Lap

‘t kon inderdad niet uitblijven:

Hello,

You’re still killing the server you’re on, mark. I’m going to have to move you back to an evaluation server. We cannot allow you to negatively effect the service we offer other customers.

Thanks! Brian

…dit na menig bericht naar die mannen om ze te waarschuwen dat het opnieuw de verkeerde kant uitgaat met mijn resource usage, en of ze er niet eens zelf naar kunnen kijken, en dat ik bereid ben om ze bakken geld te geven als ze er toch alstublieft een oog zouden willen op gooien.

Omdat ik gewoon niet genoeg privileges heb om te kijken wat er aan de hand is—geen toegang tot php.ini, geen toegang tot httpd.conf, alleen de processen zien die door mijn eigen user gestart worden, geen toegang tot de server waar de database op staat behalve via phpmyadmin, etc. etc.

Maar nee dus.

Last ditch effort, omdat er blijkbaar sneller gereageerd wordt op rechtstreekse replies op supportboodschappen:

Dear support,

As I’ve told you on a number of separate occasions: I have done everything I can possibly imagine, and I’m quite sure that once I’m moved to a different server everything will be back to normal again.

As you probably well know (or can find out) I am running a bog standard WordPress 2 site with no special plugins and absolutely no large numbers of visitors. When you last moved me to an evaluation server you congratulated me for using less resources even though I hadn’t changed anything.

I’ve now not changed anything either (except upgrading to WordPress 2 and shutting down stats, any remaining plugins and whatnot) and I’m back to excessive resource use.

Is there any way I can pay you guys money to take a closer look at the problem? At all?

Please?

Michel

Mijn opmerking over een Denial Of Service-attack was maar om te lachen: toen ik vanavond zag dat het weer prijs was van vertraging, heb ik mijn access.log van zaterdag gedownload, en daar zaten geen verrassingen in. Voor zover ik aan mijn logfiles kan zien, is er niets vreemd te zien als die loads zo naar boven schieten. Normale weekenddag: bijna vierduizend bezoekers, bijna zestienduizend page views, bijna dertigduizend hits. Niet abnormaal veel bezoekers, geen overijverige spiders, niets.

Ik begin het lichtekes beu te worden.

Ik denk dat ik eens naar een andere hostingmaatschappij ga uitkijken. Grr.

Whee!

Ladies & gentlemen, we have a new record:

Whee

Hon-derd-ze-ven-tig! Hoera!

Um. Ik begin te denken aan een DOS-aanval, ik. 🙂

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑