Archief voor maart 2006

 

Gedaan!

woensdag 1 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zozo. De werkweek zit er alweer op. Kort maar productief, zoals dat heet.

Morgen een dag vol doktersonderzoeken en hospitalen: ‘t zal mij echt eens benieuwen.

Ik zeg eigenlijk anderhalf jaar aan een stuk dat het met mijn rug “hetzelfde” is, maar eigenlijk is dat in het geheel niet waar.

Van februari 2004 tot juni 2004 kon ik praktisch niet uit mijn zetel. Dan ging het zeer zeer geleidelijk wat beter tot midden 2005. Maar nu is het eigenlijk al geruime tijd precies slèchter aan het gaan.

Vorige week ben ik nog twee dagen thuis moeten blijven wegens gewoon geen weg meer kunnen van de pijn, en heb ik in totaal een dag of zes aan nul per uur voortgeschuifeld in plaats van te wandelen.

En nu doet mijn rug gewoon veel meer pijn dan anders, op allemaal plaatsen waar hij al lang niet meer pijn gedaan heeft. Gn.

Maar goed dus: morgen nieuws. Vermoed ik. En het zou wel eens kunnen, maar dan voor een heel andere zaak, dat ik opgenomen moet worden voor een spoedoperatie.

Span-nend! Misschien lig ik wel opnieuw in het hospitaal als onze vierde geboren wordt!

Pikkendief

woensdag 1 maart 2006 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

Naar aanleiding van deze post bij Bruno, en ook wel naar aanleiding van mijn verplaatst zijn naar een (tragere) ontwikkelserver bij Dreamhost die wel geen problemen heeft van niet-afgesloten PHP-processen en waar ik dus wel plugins op mijn weblog kan zetten:

Ha!

UTW werkt wel al, maar ik heb nog geen tag-pagina of tags-overviewpagina gemaakt. Later vandaag eens, als ik uit het hospitaal terugkom.

En ik ben denk ik te dom om te snappen hoe custom formats voor UTW in mekaar zitten, dus ik doet het maar zo:

<?php
$predefinedFormats["zoglist"] = array ('pre'=>'<p class="tagslist"><strong>Tags: </strong>','default'=>'%taglink%, ','last'=>'%taglink%','post'=>'</p>', 'none'=>'geen');
?>

ergens buiten mijn main loop, zodat ik kan doen alsof “mijn” format een gepredefinieerd formaat is binnen de loop:

<?php
UTW_ShowTagsForCurrentPost("zoglist");
?>

‘t Is wellicht niet de manier waarop het zou moeten, maar alla.

O! En: die Sparkstats werken gelijk niet zoals ze zouden moeten: alle staafjes hebben precies dezelfde kleur, wat niet de bedoeling is. Ook eens naar te kijken. Dàn.

Medische dinges

woensdag 1 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Euh ja. Dokter dus vandaag.

Allemaal vreemd nieuws. In ieder geval binnenkort nog een aantal bezoeken op het programma:

 • Aalst voor radiologie en dingen van mijn wervelkolom. NMR en MRI en andere computergestuurde tomografieën.
 • Antwerpen voor urologie.
 • Gent voor urologie.
 • Brussel (?) voor urologie.
 • Gent voor neurochirurgie.
 • Aalst voor rugletsels.

…en er komen er nog wellicht een aantal.

De helft van de dokters zeggen Nu opereren! over mijn ruggengraat, de andere helft zegt er Afblijven! over. 

De ene dokter zegt Machines implanteren! over blaastoestanden, de andere zegt Afblijven! Doordoen zoals nu!, een derde zegt Helemaal verkeerd bezig! — en ongetwijfeld zeggen een vierde en een vijfde nóg iets anders.

Ondertussen evolueert vanalles eigenlijk hoegenaamd niet positief, en begin ik me eerlijk gezegd wel zo’n beetje zorgen te maken.

Maar alla. Hé? ‘t Kon, allen in koor, jazeker inderdaad: allemaal véééééél erger zijn.

De kinderen

woensdag 1 maart 2006 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Alles kan altijd erger, maar dan ziet een mens deze rondlopen, vannmiddag bij mijn ouders in de living:

Jan in de living

Louis in de living

Zelie in de living 3

…en dan bedenkt een mens: er is er van onze hand nog zo één op komst.

I’ve done my bit for the world.

Ik zou er nog zo lang mogelijk zo min of meer goed mogelijk bij willen blijven, bij de kinderen. Maar het kàn nu eigenlijk al niet meer stuk.

Jan komt tegenwoordig in mijn armen gevlogen als hij mij ziet, en ik vind dat van een aan het ongelooflijk grenzende hartverwarmendheid.

En gulder nu!

GET LAMP

donderdag 2 maart 2006 in Weblogs. Permanente link | 2 reacties

Jason Scott is de meneer die de fantastische BBS Documentary maakte. Hij is nu bezig aan GET LAMP, een documentaire over text adventures.

Ik zag mijn eerste op de Wang (of was het een Nixdorf) bij mijn oom. Colossal Cave of simpelweg Adventure: het originele text adventure.

You are standing at the end of a road before a small brick building. Around you is a forest. A small stream flows out of the building and down a gully.

>ENTER

You are inside a building, a well house for a large spring.

There are some keys on the ground here.
There is tasty food here.
There is a shiny brass lamp nearby.
There is an empty bottle here.

>GET LAMP

Taken.

Magisch: rondlopen in een wereld gemaakt met niets anders dan woorden. In Adventure is het, helaas, beperkt tot zeer weinig interactie (smerige dwerg!) en heel veel mysterie (een mysterieuze schaduw aan de andere kant van een mistige kloof—pas jàààren later kwam ik te weten dat het mezelf in een spiegel was). De beperkingen van het medium zijn er ook wel naar: zo worden sommige locaties prachtig omschreven, maar is er gewoon niets te doen. Een klassieker, maar echt wel na al die jaren duidelijk een onvolwassen ding.

In de jaren 80 zijn text adventures, of interactive fiction zoals ze nu genoemd worden, volwassen geworden. Voor mijn part is dat allemaal dank zij Infocom, dat op een paar jaar tijd een aantal onnoemelijk fantastische dingen gemaakt heeft. Zork, uiteraard, I en II en III, die eigenlijk een geavanceerde versie-cum-parodie waren van Adventure, en hun leven als DUNGEON op mainframes begonnen waren in 1977—maar met elk nieuw spel gingen ze reuzenstappen vooruit.

In 1984 was er bijvoorbeeld Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, dat nog dezelfde conventies gebruikte maar meegeschreven was door Douglas Adams. En nauwelijks een jaar later was er al het ongelooflijke A Mind Forever Voyaging, voor mijn geld nog altijd één van de allerbeste dingen geschreven ooit.

Parallel met de ontwikkeling van de spelletjes ontwikkelden ze bij Infocom alsmaar fantastischer verpakkingen voor hun dingen, met hoogtepunten als Stationfall, Bureaucracy en vooral Leather Godesses of Phobos—allemaal fantastische dingen om te spelen ook, trouwens.

Hoe goed waren die dingen? Zo goed als een zeer goed boek—bij Stationfall heb ik zitten wenen met de gewetensnood van Floyd, mijn robot-vriendje—maar met de added bonus dat je zelf meespeelde in het verhaal.

Technologisch stelde het allemaal niet echt heel erg veel voor: de parser (het stuk software dat interpreteert wat men de computer vertelt) en het hele spel moesten uiteindelijk werken op computers die misschien honderd keer minder krachtig waren dan een gemiddelde GSM tegenwoordig. Maar het schrijven was wat het allemaal maakte, met genieën als Steve Meretzky.

En met al die mensen gaat  Jason Scott dus praten, om een veel-DVD-pack vol goeie film te maken.

Een tijd geleden hield hij een oproep om geld te ronselen om materiaal te kopen, The Adventurer’s Club (kijk eens naar lid nummer één :)), en nu onlang is hij effektief beginnen filmen.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat het een even goeie—zoniet veel betere—film wordt als de BBS-film. Het is alvast uitstekend goed begonnen: kijk, dit is hoe je zoiets doet.

Die meneer is zeer, zeer goed bezig.

update: zoals Peter terecht opmerkt, en zoals wel al meer van hier gelinkt: het genre is nog lang niet dood. Haal u een z-code interpreter, koop ergens een de twee Lost Treasures of Infocom-CD’s kwestie van basismateriaal, ga dan naar het uitstekende (maar, toegegeven, minder dan intuïtief in elkaar gestoken wegens eigenlijk gewoon kopie van een ftsite die al decennia lijkt het wel meegaat) if-archive. En wie er niet genoeg van krijgt: download u een versie van inform (of TADS, al heb ik daar niet de minste ervaring mee) en maak uw eigen dingen.

Commentaar

donderdag 2 maart 2006 in Weblogs. Permanente link | 6 reacties

Naar aanleiding van laster en eerroof op 7 seconden.

Ik hoop dat het Michael niet overkomt natuurlijk, maar ik zou wel graag eens hebben dat er in België een rechtszaak komt rond commentaar op websites.

Is de auteur van het weblog verantwoordelijk voor het commentaar op zijn weblog? Ik denk dat dat voor het ogenblik zo is. Dat er zal gezegd worden dat de auteur van het weblog altijd kan commentaar moderen. Beslissen of het er op komt of niet.

Er zijn uiteraard wetten en er is uiteraard wel rechtsleer en er kan min of meer naar analogie geredeneerd worden, maar commentaar op weblogs is fundamenteel anders dan ingezonden lezersbrieven waar de redacteur beslist al dan niet te publiceren.

Open commentaar, niet op voorhand gevalideerd behalve door een spamfilter, is een wezenlijk aspect van wat een weblog maakt. Dat laten afsluiten, doet afbreuk aan het medium.

Vogelbescherming

donderdag 2 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Tsk tsk. De ondernemer in sommige mensen wordt blijkbaar snel wakker:

Vogelbescherming

De vraag is alleen nog maar wat zo’n net tegen de neervallende besmettelijke vogelstront doet, maar bon. Een kniesoor die dààr over valt.

DVD

donderdag 2 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

De DVD-speler, zo één van het type gemaakt door Los Cheapos Bastardos, Inc. uit het verre Chinaland, heeft kennelijk de geest gegeven.

Een jaar of twee, zal hij meegegaan zijn, denk ik. Voor 149 of 99 euro of zo, een mens mag niet klagen.

Ik denk dat ik wel eens in de markt zou kunnen zijn om zo’n harddisk-dvd-recorder te kopen. De prijs daarvan, vooral in schaaleffectconcurrentievervalsende outfits als Media Markt, begint ernstig mee te vallen. En het is toch een enorm gemak om dingen te kunnen opnemen.

Met videocassettes blijft het behelpen: slechte kwaliteit, analoog vooruit– en achteruitspoelen, geen mogelijkheid om op de computer zetten, enfin, miserie.

Ik zou meteen zo’n harddiskrecorderding kopen mocht dat willen zeggen dat ik op eenvoudige manier wat ik opneem op mijn computer kan zetten. Dat ik, ik zeg maar iets, het late journaal ‘s morgens op de trein kan bekijken. Of Newsnight.

Louis en Zelie kijken Disney

Maar ondertussen blijft het dus behelpen: de portable op een nachtkastje zetten in de living.

Voor de kinderen maakt het niet veel uit, vooral niet als het zoals hierboven een Disney-film is die ze nog niet gezien hadden, maar voor ons is het niet meteen te doen.

Niet dat we tegenwoordig zo heel erg veel DVD’s bekijken, maar binnenkort wel natuurlijk, als Sandra hele dagen thuis zit met de nieuwe kleinen. Dat ze al die tientallen en tientallen serie’s kan bekijken en alles.

Vandaag

donderdag 2 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Vandaag wilden de kinderen absoluut spaghetti met room en champignons eten, we zijn dan maar de stad in getrokken om op restaurant iets te gaan in ons hoofd steken.

Bleek toe we daar waren dat ze ook geen spaghetti met room en champignons hadden.

Zelie eet lasagne

De kinderen waren gelukkig content met een lasagne, en wonder boven wonder: hun gezicht hing helemaal onder, maar ze hebben geen van beide ook maar één druppeltje gemorst op hun kledij.

Na het eten zijn we naar de stad geweest—’t is te zeggen, nog meer de stad in dan de Vrijdagmakrt. In de Fnac de kinderen elk een boek gekocht (Pluk redt de dieren voor Zelie, Kleine Draak voor Louis), Sandra het eerste seizoen van Lost op DVD, en mezelf een fantasy-tetralogie aan de lopende kilo (zo van het genre hoe meer pagina’s per euro hoe beter).

Hoera!

links for 2006-03-02

donderdag 2 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Wild plan

vrijdag 3 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik heb een wild plan voor vrijdag.

En ik ga niet zeggen wat het is, want al wie mij kent verklaart mij zot.

Maar ik ben er al op voorhand content van.

Heh heh heh. Heh heh heh.

update 12u58: Uitgevoerd!

Niet helemaal wegens alsdat mijn krachten me in de steek lieten, maar toch gedeeltelijk, haha!

Kwestie van de verrassing voor mijn halve niet)echt-trouwboek te houden: foto’s later op de dag. Tee hee hee.

Het plan

vrijdag 3 maart 2006 in Verbouwingen. Permanente link | 7 reacties

Ha!

Ik ben er zo stikkapot van als maar kan zijn, maar ik heb het toch maar gedaan: de inkom opgeruimd.

Dat ligt daar al meer dan twee jaar rommelig. En met “rommelig” bedoel ik eigenlijk “overhoop”. Nu ja, ik zeg “overhoop”, ik bedoel eigenlijk “vuil”. Alhoewel, ik zeg wel “vuil”, ik bedoel eigenlijk “zo smerig dat een kat er niet enkel haar jongen in zou verliezen, maar er zelfs zo gedegouteerd van zou zijn dat ze geeneens zin heeft om naar eventueel verloren gelegde jongen te beginnen zoeken”.

Er stonden tegen de deur een aantal gedemonteerde kasten, op het bureau dat er stond lagen wel tien lagen kledij en mutsen en brieven en papieren, op de vloer achter het bureau lagen buggies en gelijkaardige trek– en duw-gereedschappen, waarvan minstens drie die meteen op het groot vuil mochten wegens kapotte wielen en zo, en dan stonden er nog kisten en dozen en pompen en kaders en watnog.

En daaronder was het, bij gebrek aan kuisvrouw, tijd en gezonheid, eigenlijk al in twee jaar niet meer gekuist.

De situatie—links vanaf de deur naar de straat en rechts vanaf het toilet gezien:

Inkom 1 (vóór) Inkom 2 (vóór)

Ik heb deze voormiddag en vroege voormiddag, stukje bij beetje, op vier of vijf uur tijd met veel tussenpozen en rusten, alle weg te smijten dingen weggesmeten, en alle te houden dingen met behulp van een kinderwagen (dragen lukt niet!) door de gang, door de keuken, over de koer en naar het achterhuis gewield.

Alle boeken geklasseerd, alle mutsen en sjaals en mantels en handschoenen bij elkaar gelegd. Alle rekeningen en andere brieven op een stapel gelegd en alle andere papier bij het oud papier.

Resultaat, gezien vanaf het toilet:

Inkom 2 (na)

…en gezien vanaf de deur:

Inkom 1 (na)

De deur van onze kleerkast is er een tijdje geleden afgevallen, en er zit nog geen stang in. De dubbele deur naar het bureau zit er nog niet in, de muur is nog niet bepleisterd of laat staan op andere wijze in definitieve afwerking gezet, de balken moeten nog aangepakt worden, maar: ‘t is tenminste al opgeruimd.

Nu nog een rek voor schoenen links als we binnenkomen, dat we allemaal onze pantoffels aandoen als we binnenkomen. En gasten ook! Gezellig!

En dan ook de chauffage laten verplaatsen, dat ze tegen de muur van het toilet komt, en dan van die dubbele deur een enkele deur laten maken en een kleerkast tegen de muur zetten waar nu de chauffage is.

En dan ook nog… aargh!

Terugblik 1

vrijdag 3 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Lees eerst dit.

Toen Sandra zwanger was van onze eerste, Zelie, heb ik gelijk het elke goeie vader betaamt, meteen alle boeken en internetsites erop nageslaan. Dat ik wist wat er op elk ogenblik aan de hand zou moeten zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Ik had een kalender voor de hele zwangerschap. Zo van “nu is de baby zó groot”. En van “nu is het zó gesteld met het libido van de zwangere vrouw”. Jaja, een voorbereid man is er meer dan één waard en zo.

Maar toch: op het moment zelf er eigenlijk niet bij stilgestaan dat het misschien niet meteen het allerbeste idee is om negen maanden zwanger naar de bierfeesten te gaan. Laat staan nadarhekkens versleuren, achter fietsendieven lopen of de nacht door staan dansen op de Gibson Brothers.

En zodus, anderhalve dag of zo nadat we met ons allen uit volle borst Quéééé serààà miiiihi viiida! mee aan het schreeuwen waren, hadden we prijs.

Ondanks de boeken: er weer niet bij stilgestaan dat het geen goed idee is om met gebroken waters en weeën in het vooruitschiet met de auto te gaan rijden—in het algemeen zeggen ze zelfs dat de partner beter ook niet rijdt, omdat dat van de antratie vaak mis dreigt te lopen.

Ik kan me niet herinneren dat we het echt zwaar in detail gehad hebben over al dan niet epidurale, maar de consensus was uiteindelijk “eerst eens proberen zonder”. Euh. Nooit meer dus. We hebben een paar uur doorgebracht tussen arbeidskamer en gang en badkamer (ik kan me nu niet meteen herinneren of Sandra in dat bevalbad geklommen is of niet), maar na zeven centimer ontsluiting bleef alles urenlang zoals het was. En was het enige verschil nog de graad van vermoezeling van mijn rechterhand.

Epidurale dan alsnog laten steken: we moesten met twee op Sandra gaan zitten om haar ruggengraat immobiel te houden, want zij was aan het kronkelen van de weeën, leute!

Eens die epidurale er was, verliep het weer allemaal volgens plan en zaten we op praktisch geen tijd in de verloskamer. Voor het relaas aldaar verwijs ik u graag naar Sandra, met die precisering misschien dat als ze zegt

de vroedvrouw die meeduwde zittend bovenop mijn buik

…dat dat redelijk letterlijk te lezen is: de vroedvrouw klom boven op Sandra, en stampte met haar volle gewicht op Sandra’s buik. Ik ben zelfs niet bereid te zweren dat ze niet met haar twee knieën op die buik aan het duwen was.

Griezelig! En dan denkt een mens dat die baby’s voorzichtig moeten behandeld worden of zo… trr.

Voor de rest was ik eigenlijk veel minder onder de indruk dan ik gedacht had te zullen zijn. Het was daar verschrikkelijk warm in de verloskamer. Er stond een venster open waar ik van tijd tot tijd eens wat verse lucht ging happen. De dokter is er natuurlijk alleen maar helemaal op het einde bij, en toen hij mij naar het venster ging gaan

Mijn eerste gevoel als ik Zelie zag? Zoveel haar! En ook wel: niet zo lelijk als ik gedacht had, maar dat ik niet wist of dat de trotse vader was die sprak of niet.

En ook wel: eigenlijk voel ik hier niet veel bij, ben ik wel normaal? Het heeft bij alledrie de kinderen bij mij geduurd tot ze de eerste keer glimlachten (en het echt meenden, de eerste maanden zijn die glimlachen maar grimassen), dat ik er een echte band mee had.

Na de geboorte was het, euh, vreemd. Sandra lag inderdaad leeg te bloeden in haar bed—dat is toch wat ik één van de verpleegsters op vanuit de kamer in haar telefoon hoorde sissen: “nee, hij moet direkt komen want die madam ligt hier dood te bloeden”. En ik zat in de zetel naast het bed met een twee uur oude Zelie in mijn armen.

Telkens een verpleegster om na te kijken het deken van het even ophefte, werd de plas bloed dieper en dieper, en toen ze uiteindelijk met het bed naar de operatiezaal wegrolden, klotste het bloed zo op de grond. Indrukwekkend.

En Sandra zei mij inderdaad met een zeer negentiende-eeuwse glimlach “zorg goed voor onze dochter hé”.

En daar zat ik dan. In de zetel. Te kijken op een langzaam opdrogend bloedspoor. Zonder enig nieuws over de operatie of wat dan ook.

Twee uur of meer aan een stuk. Tot een verpleegster mij, na wat aandringen, wist te zeggen dat de operatie gelukt was.

Achteraf zijn we te weten gekomen dat het een bloedvat was, dat in de lengte opengebarsten was.  Zoiets dat “nog maar twee keer voorgekomen is dat wij weten”.

En achteraf achteraf zijn we te weten gekomen dat dàt vaak een standaardomschrijving is: als ze zouden zeggen dat het vaak voorkomt, komen ze misschien wel nalatig over, maar als ze zouden zeggen dat het nog maar één keer of godbetert nog nooit zou voorgekomen zijn, zouden we ze misschien wel kunnen verdenken van onkunde.

Niet dat wij klagen: de mensen in het AZ Sint-Lucas zijn door de band (op één verpleegster na of zo, op drie bevallingen tot nog toe) allemaal bijzonder behulpzaam, uiterst professioneel en bijzonder sympathiek. En we zijn ook bijzonder content van onze gynaecoloog—al verdient die mens met ons, op die eerste complicatie na dan, eigenlijk wel zijn brood niet: alles verloopt zo normaal als maar kan zijn, zowel zwangerschap als bevalling.

En wij (Sandra en ik) blijven er, vrees ik, alleen maar heel erg nuchter bij. Het mysterie van de geboorte, het innig mooie samenzijn: hm. Het grote “wauw”-gevoel uit de boekjes, de golven liefde en moeder/vader-gevoel die zogezegd over u zouden moeten spoelen bij de aanblik van ons pasgeboren kind: euh, nee.

Zoals ik zei: voor mij is dat er voor onze drie kinderen tot nog toe alleen maar gekomen als het licht aanging. Ouders weten waarover ik het heb: ergens in die eerste maanden is er een heel erg korte periode waarin de klomp gekapt met een pamper plots een echt kindje wordt.

Zelie, drie maand oud

Het is het ogenblik dat ze voor het eerst echt lachen. Het moment dat er echt een persoontje binnen het lichaampje zit en niet enkel een bundel reflexen.

Daarvóór zie ik de kinderen ook wel graag, maar nà dat punt zou ik er moorden voor begaan.

Trifle

zaterdag 4 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Gisteren trifle gegeten. Trifle is lekker, en gemakkelijk zelf te maken. Duizend-en-één variëteiten!

Een kom half vullen met cake (in grote stukken gebroken hotelcake is ruim voldoende, of een stapel madeleinekes), en eventueel koekjes naar smaak (anything goes, zelfs speculoos). Daar wat drank over gieten naar smaak—ik ben zelf niet vies van porto, of crème de cassis, of zelfs bessenjenever (in a pinch). Daar eventueel wat eventueel opgewarmde confituur (aardbeien bijvoorbeeld)over gieten.

Daarboven een goeie zak rood fruit uitgieten, bijvoorbeeld van die ontdooide diepvriesdinges—ik neem graag een halve grote zak frambozen en een halve grote zak gemengd rood fruit, en beetje uitgelekt maar niet te: het moet wel sappig blijven maar niet té. 

Dààrboven niet al te dikke vanillecrème, of voor wie authentiek wil zijn: custard.

En dan de koelkast in.

En dan de dag erna opdienen met een vette lek crème fraîche op.

Mmmmm.

Amazon

zaterdag 4 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Hu, dat verbaast me.

Ik ben al klant bij Amazon van ergens vorige eeuw, zowel amazon.com als amazon.co.uk als amazon.de als amazon.fr, en op de vele (helaas voor mijn bankrekening, véle!) bestellingen is het nog maar een paar keer mis gelopen.

Eén keer kreeg ik een verkeerde bestelling. Mailtje naar Amazon: ik mocht houden wat ik ontvangen had en ze stuurden me meteen mijn bestelling per spoedkoerier op, zonder verzendingskosten. Helaas was de verkeerde bestelling een heel pakket boeken over beleggingen en beleggingstheorie, maar toch.

Een keer of twee heb ik een bestelling gekregen waar een boek of een DVD-doos beschadigd toegekomen was. Fotootje getrokken van de verpakking en het beschadigde boek: meteen, zonder discussie, een nieuw exemplaar opgestuurd.

En dat was het zowat.

Amazon staat tot nader order helemaal bovenaan mijn top tien goeie klantenservice.

links for 2006-03-04

zaterdag 4 maart 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Inkopen

zondag 5 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

De techniek laat ons in de steek.

Built-in obsolescence, daar draait de wereld rond.

De DVD-speler, twee jaar oud, had het al opgegeven. De computer is geen drie jaar oud en de ventilator doet zijn werk niet meer honderd procent.

Wij hebben in de keuken een klassieke koelkast met zo’n klein vriesvak erboven, een staande half-koelkast-half-diepvries, en dan nog één klein diepvriezertje.

Koelkast één is voor yoghurt en melk en beleg en boter, en eigenlijk alles behalve wat in koelkast twee zit: drank en cola en kaas. De drie diepvriezers allemaal samen zitten chronisch vol, zonder enig systeem.

En nu heeft één van onze diepvriezers, toegegeven de oudste die al twintig jaar meegaat, de geest gegeven. ‘t Is ze zeggen; het rubber afsluitdinges, eum, sluit niet meer af. Het is verstorven. En dus staan er nu boodschappen vóór de deur om ze toe te houden.

Nu, ik vermoed dat we die deur, of beter dat rubbertje, wel zouden kunnen repareren, maar uiteindelijk is het misschien wel eens tijd om gewoon een goeie diepvries te kopen.

…en dus zijn we vandaag naar de winkels gaan kijken. Media Markt, om te beginnen, want we hadden toch een DVD-speler nodig, en daarna Vanden Borre.

Eigenlijk maar één diepvries gezien die mij aanstond: een Bosch GSP34490. Bijna twee meter hoog, 61 cm breed en 60 diep, met een inhoud van 249 liter.

Sandra met diepvries Diepvries

Niet echt om naar huis te schrijven qua esthetiek, maar ook niet onnoemelijk lelijk. Kostprijs 907 euro. Hm. Bij Vanden Borre hebben we een witte versie gezien, maar die zag er echt wel goedkope kwaliteit uit—stukken die er afvielen en zo. De schuiven zagen er ook eigenlijk maar rammelig uit, dus eigenlijk: geen idee.

We zochten trouwens ook naar gewone koelkasten, zonder diepvriesvak en zonder aanpalende diepvries, maar daar hebben we helemaal geen succes gehad: niets te vinden.

Eens naar een winkel voor professionele keukens zoeken of zo? Zo van die aluminiumenen inoxenen toestellen, van professioneel en zo.

De DVD-speler is uiteindelijk trouwens een LG RH7900 geworden, zo’n DVD– en harddiskrecorder. Stijf gemakkelijk: neem stapels programma’s op op de ingebouwde harddisk, knip er desgewenst met de ingebouwde editor valste starten, uitlopers en eventuele reclameblokken uit, en al wat eventuele te behouden is, kan op DVD geschreven worden.

Proper gerief.

links for 2006-03-05

zondag 5 maart 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

And so it goes

zondag 5 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Um. Melodrama-waarschuwing!

Vanmiddag konijn met frambozen—Sandra zal ongetwijfeld zo goed zijn het recept te posten.

Vannamiddag in de zetel gezeten, en van tijd tot tijd eens zachtjes geweend.

Vanavond Parelvissers gekeken, en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om naar Big Brother te kijken. Als het al op zondag is.

Nu nog een aflevering of twee van Lost zien. En seizoen twee alvast bestellen.

Later nog naar de Oscars kijken, denk ik. Op BBC. Bed zou toch niet lukken, denk ik.

Morgen werk. Morgen telefoneren naar dokters. Morgen mails sturen. Morgenavond misschien ook naar de dokter gaan.

Dinsdag naar de Plateauprijzen.

Woensdag balletrecital van Zelie in de Capitole.

Donderdag is het bijna vrijdag. Vrijdag is het bijna weekend.

Courage.

Het is in deze géén goed teken dat ik me de afgelopen drie weken nog maar een keer of drie geschoren heb.

Oscars

maandag 6 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 6 reacties

Tiens, kom het tegen. Alleen maar Oscars op Kanaal 2?

De intro is gelijk geschreven door de mannen van The Daily Show—humor!

En dat Jon Stewart zegt dat het maar eens moet gedaan zijn met die piraterij, omdat ze van al die mensen in de zaal aan het stelen zijn. De dutsen: “There are women here who could barely afford enough gown to cover their breasts.”

En tegen Steven Spielberg: “Schindler’s List and Munich—I think I speak for all jews when I say: ‘I can’t wait to see what happens next! … Trilogy!’”

Over Björk: “Björk couldn’t be here. She was trying on her Oscar dress and Dick Cheney shot her.”

Nee, hij doet dat goed, Stewart. Met een homo-pastiche van de klassieke westerns, hoera! Op dit eigenste ogenblik in een begraafplaats in Orange County doet John Wayne een geslaagde impressie van een electrische bromtol.

Nicole Kidman geeft de eerste Oscar van de nacht, Best Supporting Actor. Het is verfrissend hoe duidelijk te zien is wat voor een plastieken trut dat wel is, en hoe ze bij elkaar hangt van de medische wetenschap. George Clooney (Syriana), Matt Dillon (Crash), Paul Giamatti (Cinderella Man), vermoedelijke winnaar Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain) en William Hurt (A History of Violence).

Gha! George Clooney wint! The Stick Insect houdt zich wijselijk uit de buurt. Clooney: “Allright, so I’m not winning Director.” Short & Sweet: propere speech, en hij breekt zowaar een lans voor de filmindustrie. Dat hij er trots op is dat ze in de industrie voortrekkers zijn, met verwijzingen naar Hattie McDaniels en AIDS in Philadelphia.

Ben Stiller doet Visual Effects, en hij is helemaal in een green suit. Grappig, n een mens vraagt zich af op welk moment het zó meta wordt dat de mensen die een Oscar krijgen het niet meer grappig vinden. :) Genomineerd: Chronicles of Narnia, War of the Worlds en King Kong.

En de mannen van King Kong winnen. Die met veel recht en rede Andy Serkis danken—een schande dat hij geen enkele nominatie kreeg, noch voor Kong, noch voor Gollum.

Reese Witherspoon (op het geluid van I Walk The Line as performed by a thousand and one strings) presenteert Best Animated Feature. Howl’s Moving Castle, Tim Burton’s Corpse Bride en Wallaca & Gromit in the Curse of the Were-rabbit—die het winnen. Ik had liever Burton zien winnen. Beetje long in the tooth, die Aardman studios.

O kijk, nog zo’n stick insect die een Best Original Song introduceert: Dolly “all the way from Dollywood to Hollywood, waddaya think about that?” Parton. Oei, ze is fel vermagerd. Zingt nog altijd even goed, maar waar ze er normaal gezien gewoon freaky uitziet, ziet er nu breekbaar en freaky uit. Vel over been, behalve waar het siliconen over been is, natuurlijk. Niet haar beste song trouwens, Travelin’ Thru.

Stewart doet gewaagd! Lachen met Scientology! :)

Luke en Owen Wilon (wie?) (ah, die, juist) presenteren Live Action Short. Ausreisser, Cashback, Siðaste Bærinn, Our Time is up en Six Shooter. Die laatste wint. Euh nee: ook geen idee wie of wat.

Urgh, Chicken Little en Abby Mallard, twee afgrijselijk slecht geanimeerde CG-figuurtjes, doen Animated Short Film. Badger, The Moon and the Son (die wint), The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello, 9 en One Man Band.

Jennifer Aniston presenteert Best Costume. Charlie and the Chocolate Factory, Memoirs of a Geisha, Mrs. Henderson Presents, Pride & Prejudice en Walk the Line. De dame van Memoirs of a Geisha geeft de saaiste speech tot nog toe, pff.

O kijk, Russell Crowe geeft een intro. Voor, euh, mensen die ooit in een film geportretteerd zijn of zo?

Make-up. Chronic—what?—les of Narnia, Cinderella Man, Star Wars III genomineerd, En Narnia wint. Dus niet één Oscar voor Star Wars dit jaar. Allez ju. Een meneer die alle spotlight steelt van zijn collega mevrouw. Kch.

Scientific and Technical Awards: alweer helemaal in de verdomhoek. Maar goed.

Morgan Freeman leidt Best Supporting Actress in: Amy Adams (Junebug), Catherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country), Rachel Weisz (Constant Gardener) en Michelle Williams (Brokeback Mountain). Ik vind dat Frances McDormand toch wel eens zou mogen winnen. Niet dat ik de film gezien heb, maar gewoon uit sympathie.

Allez ju, Rachel Weisz wint. In Engeland zullen ze content zijn. Van mij mag ze die Oscar hebben voor The Mummy, ha!

Overzichtje van films noirs gepresenteerd door godbetert Lauren Bacall. Die gelijk een beetje haar tekst vergeet. Griezelig, maar ze is dan ook 82. En dàt is eigenlijk pas griezelig.

Terence Howard toont genomineerde Documentary Short. The Death of Kevin Carter, God Sleeps in Rwanda, The Mushrpom Cloud, en A Note of Triumph: the Golden Age of Norman Corwin, die het ook wint.

Eikes! Charlize Theron, beikes beikes. Zij doet de intro voor Documentary Feature: Darwin’s Nightmare, Enron, The Marc of the Penguins, Murderball, Street Fight. De peingwiems winnen, allez ju.

Jennifer Lopez stelt nog eens een liedje voor. Misken, uw houding! zo met uw armen achter uw rug ziet g’er gelijk een mismaakte madam  uit! Kathleen “Bird” York zingt In The Deep. Wel een schoon liedje, en een spectaculaire brandende auto op de achtergrond op het toneer. En zombies!

Sandra Bullock en Keanu Reeves presenteren Art Direction. Bullock ziet er op lage resolutie van de televisie zie wij hebben geen jaar ouder uit. Reeves ziet er zelfs op de televisie en van ver uit alsof hij uit Madame Tussaud’s verrold is.

Good Night and Good Luck, Harry Potter and the Goblet of Fire, King Kong, Memoirs of a Geisha, Pride & Prejudice. Oscar naar Memoirs of a Geisha.

Samuel L. Jackson komt het pdium op-ge-oozed. Voor een presentatie van, eum, iets. Geen idee wat. Iets met burgerrechten denk ik.

O kijk, daar is de president van de MPAA. Die zegt dat niemand er naar uitkijkt om zijn film op DVD te zien, omdat films gemaakt zijn om op een groot scherm te bekijken.

Uh-huh.

Salma Hayek ziet er, als één van de eerste vanavond, uit gelijk een echte vrouw. Original Score. Itzhak Perlman speelt stukjes genomineerden—een voorwaar fijn idee, vooral omdat het met een volledig live orkest is en zo. Pride & Prejudice. Munich. Memoirs of a Geisha. The Constant Gardener. Brokeback Mountain—die wint.

Jake Gyllenhaal mag iets zeggen over grote grote films. Genre West Side Stor en Moulin Rouge en Star Wars en Ben Hur. En wéér met dat geneut over dat die films enkel op het grote scherm te zien zijn en niet op een DVD-speler. Pff.

Jon Stewart over Jessica Alba en Eric Bana: “not only are they talented, but in the event of a nuclear holocaust I’d like them to repopulate the earth”. Sound Editing: Narnia, King Kong, Memoirs of a Geisha, Walk The Line, War of the Worlds. En King Kong wint, hoezee.

Ah kijk zie, Meryl Streep en Lily Tomlin doen een fijne intro voor Robert Altman. Lifetime Achievement en zo. Die na een montage (alweer een montage, het lijkt wel de twintigste vanavond), op de tonen van Suicide is Painless opkomt.

Ludacris presenteert het volgende genomineerde liedje: It’s Hard Out Here for a Pimp uit Hustle and Flow. Whoa. Qua stijlbreuk kan het tellen, zo een paar rappers die in het midden van een Pan’s People-achtig gewriemel hun ding staan te doen. Bhalce dat wel het beste genomineerde liedje van de avond, zou ik bijna denken.

Afijn, we zullen het gauw weten wie gewonnen heeft. Euh inderdaad: 36 Maffia verdiend gewonnen. Drie negers die elkaar en hun maten staan te big-uppen voor een zaal vol aangekleden apen—Jon Stewart: “You know what? I think it got a little easier out here for a pimp. And the 36 Maffia are going to go off with Yitzhak Perlman’s posse. You now what that means: dredel off!”

Jennifer Garner viel bijna, maar ‘t is toch zó’n sympathieke! Ze doet Sound Editing. King Kong, Memoirs of a Geisha, War of the Worlds. En King Kong wint.

George Clooney doet afscheid van de mensen die doodgegaan zijn dit jaar.

Will Smith zegt hallo tegen alle mensen over de wereld. Best Foreign Language Film. Don’t Tell, Joyeux Noël, Paradise Now, Sophie Scholl, Tsotsi. Winnaar: Tsotsi.

Jon Stewart. For those of you at home keeping score: Martin Scorcese: zero oscars. 36 Mafia: one.

Ziya Zhang doet de presentatie voor Film Editing: Cinderella Man, Constant Gardener, Crash, Munich, Walk the Line. En Crash wint.

Hilary Swank geeft Beste Acteur weg.  Philip Seymour Hoffman (Capote), Terence Howard (Hustle and Flow), Heath Ledger (Brokeback Mountain), Joaquin Phoenix (Walk The Line), David Strathaim (Good Night, and Good Luck). Oscar voor Philip Seymour Hoffman: te verwachten.

John Travolta: Cinematografie. Batman Begins. Brokeback Mountain. Good Night, and Good Luck. Memoirs of a Geisha. The New World. Nog een Geisha. En de vent van Kanaal Twee blijft elke keer “gaaaj-shu” zeggen in plaats van “geej-sha, kcheh.

Jamie Foxxxxx doet Beste Actrice. Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Charlize “Yeeugh” Theron (North Country), Keira “Yoechei!” Knightly (Pride & Prejudice), Felicity Huffman (Transamerica), Reese Witherspoon (Walk the Line). En Witherspoon wint inderdaad, zoals verwacht. Met een eeeeeiiinndeloze speech, mensen toch. Al een goeie zaak dat ze niet in tranen uitgebarst is.

Dustin Hoffman met de nominaties voor Best Adapted Screenplay—en hij kan zich niet aan het sript houden, ha! Hij feliciteert al wie niet gewonnen heeft. Capote, Brokeback Mountain, Constant Gardener, A History of Violence, Munich.  En Brokeback Mountain wint alsnog.

Goeie help, Uma Thurman ziet er betoverend uit. Original Screenplay. Crash, Good Night and Good Luck, Match Point, The Squid and the Whale, Syriana. En Crash wint.

Muh, allemaal films die ik niet gezien heb.

Beste regie. Tom Hanks, introducing. Brokeback. Capone. Crash. Good Night. Munich. Ang Lee wint, vor Brokeback Mountain. Te verwachten ook.

Jack Nicholson stelt laid-back-gewijs de beste filmnominaties voor. Brokeback. Capote. Crash. Good Nigh, and Good Luck. Munich. En Crash wint ook. Niemand verwacht, blijkbaar.

Allez ju, ik ga eens naar bed kruipen, denk ik.

Google Adsense Preview

maandag 6 maart 2006 in Internet. Permanente link | 16 reacties

Ha, grappig.

Wie wil zien welke advertenties Google op zijn website zou zetten: AdSense Preview Tool.

[update—een mens kan zichzelf niet genoeg relativeren: Niets nieuws onder de zon natuurlijk, ik had in januari 2004 al over iets dergelijks geschreven, maar ik dacht eens te kijken of de zon nog altijd uit mijn achterwerk scheen. :)]

Het was al langer duidelijk dat ik op dit weblog geen AdSense meer krijg—om een voor mij nog altijd duistere reden. Ik heb een aantal websites die ook van mij zijn, door die previewer gehaspeld: al die sites geven me zoals het hoort advertenties. Maar als ik ook echt probeer om AdSense te krijgen voor één van die andere sites, dan zegt Google njet.

Dus lijkt een voorzichtige eerste conclusie dat mijn weblog geband is, en ik persoonlijk ook.

Vreemd.

Geen TV

maandag 6 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 9 reacties

‘t Is godverdomme proper. Ik kom thuis en de televisie werkt niet meer.

Een mens legt al snel het verband tussen de werken in de straat en de sneeuw op de beeldbuis, maar nee. Twintig minuten wachtmuziek bij de klantendienst van Telenet later: ergens moet er om onbestemde redenen iets mis gegaan zijn met een domiciliëring die dan plots een manuele overschrijving bleek geworden te zijn.

Waardoor de televisie sinds deze late namiddag afgesloten werd.

Meteen, nog aan de telefoon, betaald via Netbanking: van zodra ze weten dat de betaling plaatsgevonden heeft (morgen dus, vermoed ik), zullen ze proberen binnen de tien dagen de televisie weer aan te sluiten, afhankelijk van wanneer er een technieker in de buurt is.

Pfff. Ik ga denk ik de harddiskrecorder bij mijn ouders dumpen en daar de paar programma’s op laten nemen die ik echt wil zien. Alhoewel ik me nu zo meteen niet echt iets voor de geest kan halen, eigenlijk.

links for 2006-03-06

maandag 6 maart 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Relativering

dinsdag 7 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik heb tegenwoordig redelijk wat pijn aan mijn rug. En ook wel redelijk wat serieus veel last van, zoals mijn moeder het plastisch verwoordde, la mécanique et la plomberie.

Wij verwachten binnen een paar weken nog een kindje.

Dat maar om te zeggen dat ik vreselijk goed ben in het relativeren van dingen tegenwoordig. Op het werk, op het internet, in het algemeen.

Dat wil niet niet zeggen dat ik plots ga stoppen met mij “op te winden”—dààr doe ik dat veel te graag voor.

Maar nu: naar de Plateauprijzen! En dan: kijken wat er op het internet verschenen is naar aanleiding van de recentste stormen in allerlei glazen water. En dan mijn ongevraagde, ongefundeerde en hoogstpersoonlijke mening op poneren, natuurlijk!

Lessen

dinsdag 7 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Zozozo. Wat hebben we geleerd vanavond?

Dat ik dringend eens een film van de gebroeders Dardenne ga moeten zien. Met L’enfant hebben ze alle Plateauprijzen gewonnen waar ze voor genomineerd waren: beste acteur, beste actrice, beste scenarist, beste regisseur, beste film.

Dat het hartverwarmend is dat we wel degelijk nog altijd België zijn. En niet alleen Vlaanderen.

Dat Bert Anciaux wellicht iets anders te doen had—vergaderingen, TV kijken, een boek lezen, wie weet—want hij kon er niet zijn.

Dat het de broers Dardenne siert dat ze er meermaals en naar mijn aanvoelen niet bijzonder subtiel op gewezen hebben dat de Vooruit wel degelijk gebouwd werd door de sossen.

Dat ze in de Vooruit bij Vive la nourriture degelijke hapjes serveren. Maar ook dat ik niet alleen ben om tofu afgruwelijk te vinden: van alle plateaus die de ronde deden, kwamen alleen de tofu-plateaus onopgegeten terug.

Jan Leyers vertelde ons dat hij niet teleurgesteld was dat hij niet gewonnen had voor beste componist, want dat hij toch altijd van prepare for the worst doet—ik vermoed dat hij het niet op sossiessen had.

Benoît Poelvoorde wist ons te zeggen dat hij zijn Plateauprijs (die van vorig jaar die hij nu pas kon komen afhalen) al had laten vallen, maar dat het ondanks de valpartij de fenakistiscoop nog altijd echt werkte: c’est pas du troc.

[en dat als ik “ons” zeg hierboven, ik eigenlijk “Hugues” zou moeten zeggen, want hij is de enige die de mensen durft aanklampen. :)]

En vooral: dat ik dringend eens platen van Flat Earth Society moet kopen.

Ik kende die van haar noch van pluimen—niet moeilijk, ik ken door de band alleen maar de dingen die ik vijfien jaar geleden ook al kende—maar ze zijn wel degelijk zeer goed. Als ik afga op wat ik gehoord heb en wat Mensen Wiens Opinie Ik Onvoorwaardelijk Voor Evangelie Aanvaard me vertellen toch.

Twee

woensdag 8 maart 2006 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Hoera! Op het werk kopen we Creative Suite 2!

Meer dan één beeld in Camera Raw tegelijk! Object Styles en voetnoten in InDesign (yoo hoo)! Live Paint/Live Trace! Een betere Bridge! Smart Objects! PSD’s met layers in InDesign!

Great stuff.

[En misschien wel eens durven kijken om alsnog Version Cue te gebruiken. Misschien.]

BlogCom 2006 Antwerpen

woensdag 8 maart 2006 in Weblogs. Permanente link | 5 reacties

Het moet niet altijd Gent of Brussel zijn—allen daarheen!

Ik vrees dat Sandra en mezelf er niet zullen bij zijn wegens nieuw gebroed dat tegen dan pas een paar weken oud zal zijn, maar zo’n dingen zijn altijd wijs: oude bekenden weerzien, nieuwe mensen leren kennen, mensen die je alleen van op tinternet kende in techt zien (“hallo ik ben mario.” “mario?” “euh ja, marZMarsterD0odd” van “hExt0rminaterZQ!” “ah, die mario”).

Al biedt de eerlijkheid mij toe te geven dat dat in mijn geval vaak enkel blijft bij vaste voornemens om nieuwe mensen tegen te komen, en dan uiteindelijk toch de hele avond met die twee drie man door te brengen die ik al kende. :)

Geschreven al luisterend naar: Brian Wilson – Brian Wilson Presents SMiLE – Old Master Painter – Are You My Sunshine

Communicatie

woensdag 8 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Sandra:
  zijt ge daar?

Michel:
  ya
  en gij?

Sandra:
  blijkbaar :)
  gaat ge mee naar huis?

Michel:
  ya
  en gij?

Sandra:
  ja anders zou ik het u niet vragen hé

Michel:
  g’hebt geen ongelijk

Geschreven al luisterend naar: Dimitri Shostakovich – Symphony no.7 in c major, op. 60 “leningrad” – I. allegretto

links for 2006-03-08

woensdag 8 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Appaus! Appaus!

woensdag 8 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Hoera! Leve! Proficiat!

Groots! Verdiend! Superlatieven!

Eééuwen onder embargo, maar nu mag het geweten zijn: Henk Rijckaert speelt in het voorprogramma van Wim Helsen!

Gensters! Vuurwerk! Joepie!

Echt serieus: die mannen zijn alletwee goed bezig. Wim Helsen is al helemaal ontdekt tot op het einde van het taalgebied, alle dagen dat hij speelt zijn op geen tijd uitverkocht, en hij is de enige reden waarom ik (mocht mijn tv nog werken) geen enkele aflevering van Comedy Casino zou willen missen. Zijn debuut Heden Soup! bowlde zowat iedereen omver (ik heb het gemist maar ik heb het gezien op een cassetje van de uitzending op den ollandsen teevee die ik had gekregen om te zien!), en van Bij mij zijt ge veilig heb ik nog niets anders dan goed gehoord—en mocht het dedju niet uitverkocht zijn ik was al lang geweest!

Wel—volgend jaar deze tijd zal het van Henk ongetwijfeld ook zo zijn. Normaal gezien als ik iets schrijf, dan is dat op een ik en een gij geklaard. Die keer dat Henk op Comedy Zone een try-out deed, heb ik ùren aan een stuk ziten tsjoezen op een review van vijftien zinnen.

Henk

En mij telkens zitten afvragen: “jamaar vind ik dat goed omdat ik die mens in ‘t echt ook al gezien heb?” En telkens zeggen: “euh nee, het was echt wel serieus goed”. En dan weer van “maar is het niet omdat ik zijn lief en hem fijne mensen vind?” En daarop van “nope—iedereen die erbij was vond het màchtig enorm goed”.

Een hele zaal in minuut twaalf plat doen lachen, tegen minuut dertien heel de zaal doen snotteren, en in minuut veertien weer plat laten liggen. En dat was dus een try-out. Nog niet klaar. Work in progress.

Internationale-doorbraak-kaliber. Zegt dat ik het u gezegd heb.

Volumetrisch

woensdag 8 maart 2006 in Foto's. Permanente link | 4 reacties

Zeg maar hoe zit dat nu met die foto’s van Dampoort die gij gingt nemen elke dag?

Wel: ik ben nog niet in het station Dampoort geraakt. Ik ben wel al in de buurt geweest, en dan met de bus voorbij de Portus en zo, maar nog niet in het station zelf.

Portus Ganda nà

Ik neem wegens omstandigheden buiten mijn controle tegenwoordig (en al een week of drie) de trein naar het werk vanaf Sint-Pietersstation, en ik neem ook de trein terug tot aan Sint-Pieters.

En dus kom ik niet aan de Dampoort. Zo zit dat dus.

Slap

donderdag 9 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

‘t Is vaak balanceren op een slap koord: laveren tussen bescheidenheid en zelfvertrouwen.

De ene zijn bescheidenheid is de andere zijn valse bescheidenheid.

De ene zijn bescheidenheid is een andere zijn onzekerheid.

De ene zijn bescheidenheid is een andere zijn typisch-Vlaamse kneuterigheid.

De ene zijn bescheidenheid is de andere zijn arrogantie.

En uiteraard…

De ene zijn zelfvertrouwen is de andere zijn misplaatste zelfvertrouwen.

De ene zijn zelfvertrouwen is de andere zijn zelfoverschatting.

De ene zijn zelfvertrouwen is de andere zijn typisch-Hollandse (of Amerikaanse, vul maar in) dikkenek.

De ene zijn zelfvertrouwen is de andere zijn arrogantie.

Ik wil maar zeggen: als je wéét dat er iets is dat je wel kunt, en misschien wel beter dan de gemiddelde mens, maar je weet van jezelf dat je het eigenlijk niet écht goed kunt, naar je eigen normen dan, en je zegt dat dan ook… hoe vermijd je dan dat dat als valse bescheidenheid, kneuterigheid, onzekerheid gezien wordt?

Hoe maak je mensen duidelijk dat als je zegt “dit is echt niet zo goed wat ik hier gedaan heb” dat je dan niet aan het vissen bent achter complimenten? Dat je ook niet bedoelt dat het slécht is, want dat is het niet, maar wel dat het volgens jouw eigen normen beter zou moeten kunnen?

En als je, conversely, weet dat er iets is dat je echt wél goed kunt, en dat ze u op dat vlak echt niets moeten wijs maken, en dat de over-overgrote meerderheid van de mensen die je tegenkomt er in vergelijking met jou niéts van afweet… hoe vermijd je dan dat dat als “stoefen”, dikkenekkerij, arrogantie gezien wordt?

Hoe maak je duidelijk dat als je zegt “dit is hoe het zou moeten”, dat je wel open staat voor suggesties en dat je bereid bent om op alle vragen te antwoorden, maar dat het uiteindelijk zal neerkomen op “dit is hoe het zou moeten omdat ik zeg dat het zo moet en ik weet het beter dan jullie”? Dat dan dan niet wil zeggen dat die anderen allemaal idioten zijn, maar dat jij gewoon toevallig beter bent dan hen, toch zeker op dàt vlak?

Of nog zoiets: één van de eerste stomme regeltjes die ze u in de school voor verkoopstechnieken aanleren, is dat als iemand u zegt “pas op, ik doe het niet voor het geld hé, maar…”, dat dié het zeker wél voor het geld doet. Dat iemand die zegt “ik ben natuurlijk niet de specialist, maar…”, dat dat iemand is die van zichzelf denkt dat hij wél een specialist ter zake is.

Als er dan ergens in een situatie ruwweg twee keuzes zijn, en door die twee keuzes voor te leggen kan het niet anders dan lijken alsof je de andere partij voor het blok zet, hoe maak je dan duidelijk dat dat niet is wat je wil doen? Dan zeg je vermoed net niet “neem dit vooral niet op als een dreigement of als een ultimatum, maar…”?

Ik weet het niet hoor. Ik vraag het me maar af.

Muziek!

donderdag 9 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Ik ben muziek aan het samenrapen voor een feestje. Wanneer, geen idee. Hoe ik dat allemaal aan elkaar ga krijgen, geen idee. Maar toch.

Kon-Tiki. Niet de versie van The Shadows, als is die zeker ook uitstekend, maar die van The Tiki Tones, omdat daar naast uitstekende gitaren ook nog een Hammond-orgel bij zit. You can’t have too much Hammond Organ.

Music to Watch Space Girls By. Hetzelfde als de klassieker Music to Watch Girls By, maar dan wel in space. Van Leonard Nimoy, van op Mr. Spock’s Music From Outer Space.

Het muziekje van Battlestar Galactica. Omdat er niets zo goed is als die riffs op het hele orkest.

Het muziekje van Goldorak – qui est-il? d’où vient-il? formidable robot des temps nouveaux! c’est Goldorak le grand, le grand Goldorak (ah-ah-ah-aaaaah) — omdat er geen sentiment is gelijk jeugdsentiment.

Velcro Fly, van ZZ Top. In de hoop dat iemand anders The Dark Tower gelezen heeft. :)

Zita SwoonMy Bond With You And Your Planet—Disco! Omdat het gewoon een machtig nummer is.

The Lonely Shepherd. Zamfir to the rescue! Meneer De Maesschalck, alles is vergeven!

Seven Seconds, Youssou N’Dour & Neneh Cherry. I’m a sucker for Neneh Cherry, en ook voor Youssou N’Dour. Alletwee = de hemel.

Yma Sumac: Gopher Mambo. Achttien octaven stembereik, mambo, en dansbaar als de pest.

The Only Way is Up (Yazz & The Plastic Population). Euh, come on party people frow yer hands in de eir, zeker?

Highwayman, door The Highwaymen. Ik krijg er altijd tranen van in mijn ogen, en meer redenen dan dat zijn er niet nodig om een liedje te spelen.

Het kan niet zijn, door Will Tura. Als die mens een amerikaan was, hij was wereldberoemd. Er is geen gerechtigheid in de wereld.

White Zombie: Electric Head Pt. 2 (The Ecstasy). White Zombie heerst totaal. Haal boven die combats.

Warren Zevon’s Run Straight Down. Om te zien hoeveel mensen er samen met mij meezingen van “4-Aminobiphenyl, hexachlorobenzene, dimethyl sulfate, chloromethyl methylether, 2, 3, 7, 8-Tetrachlorodibenzo-para-dioxin, carbon disulfide”

Wannes Van De Velde, Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. Waarschijnlijk het enige aantwaarps dat ik kan verdragen tegenwoordig, nu de Strangers niet meer in de gratie van de politieke correctheid zijn.

Stiekum Gedanst, Toontje Lager. Al was het maar om nooit te vergeten dat ik ooit ook jong geweest ben. Waar is de tijd!

I Like It Like That in de versie van Tito Puente. Ik wou dat ik kon dansen. Met mijn rug kan ik tegenwoordig zeggen dat ik niet meer kan dansen, maar toch, ik wou dat ik kon dansen.

Summer Son, van Texas. Machtig. En met Tubular Bells!!!,

Begin The Beguine, in de versie van Ted Heath and his Music. ‘t Was een toss-up tussen deze vesie en die van Salif Keita op Red Hot+Blue, en ik ben er nog niet uit. Dit is big band en traditioneel, en de versie van Salif Keita is magisch schoon.

The Tamperer featuring Maya, If You Buy This Record. Stampen. En grootse samples, wat moet een mens meer hebben?

Animal Nitrate, van Suede. En zeggen dat dit tegenwoordig ook al retro zal zijn.

The Police: Walking on the Moon. Van tijdens de Berlijnreis met de school. Hmmm.

Steely Dan, Deacon Blues. Ik heb ze veel en veel te laat leren kennen, maar dan heb ik mijn schade wel ruimschoots ingehaald: er zijn weken geweest dat er niets anders opstond van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in mijn kot.

Desafinado (Stan Getz & João Gilberto featuring Carlos Jobim). Seminal. Ground-breaking. En prachtig. Een nummer, en bij uitbreiding een hele plaat, die gemakkelijk tien keer kan opgezet worden na elkaar zonder dat men ze beu wordt. Bossa Nova rules.

True. Spandau Ballet. Later op de nacht, nog net voor de obligate new wave plaat voor die ene zwartzak die er al de hele avond om stond te zagen. Een plaat voor tegeldraaiers, zo fout als maar kan zijn, maar wel zeer goed.

De zonen van Zaki met hun Beastie Boys vs Herbie Hancock vs INSX vs ACDC — Intergalactic met Rock it en Need You Tonight en al gemixt. Vree wijs!

No Ordinary Love. Volgens mij is Sade een buitenaards wezen.

It’s Tricky, Run DMC. ‘t Is niet omdat mijn PS2 kapot is dat ik niet meer naar Run DMC mag luisteren.

Robbie Williams, Angels. Ooooh zoet ze spelen ons liedje!

Rita CoolidgeAll Time High. Eigenlijk zijn alle Bond-nummers (op Duran Duran na, selbstverständlich) fantastisch. Octopussy was misschien niet echt goed te noemen, maar dit is toch vintage.

Richard Clayderman, Ballade Pour Adeline. Voor al die uren die ik in de wachtzaal van de oogarts gespendeerd heb.

A far l’amore comincia tu van Rafaella Cara. Ik kan het nog altijd niet meezingen, maar nu moet ik mij ten minste niet meer beschaamd voelen dat wat ik meezing, niet juist is. Leve lyricswebsites op tinternet.

Radiohead: Karma Police. Heel OK Computer mag voor mijn part zo de eeuwigheid in, en Karma Police is toch wel een van de schoonste op de plaat.

*
*  *

Wordt, zoals ze zeggen, vervolgd.

Geschreven al luisterend naar: Elvis Costello & Burt Bacharach – Painted from Memory – In the darkest place

Geschreven al luisterend naar: The Goons – Queen Anne’s Rain – That was a special arrangement

Bug in mijn systeem

donderdag 9 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Er zijn wel meer dingen die vervelend zijn aan een kapotte rug. Voortdurend pijn hebben, en dingen (boodschappen, kinderen) niet kunnen opheffen, en niet kunnen bukken en zo. En verlammingen en gevoelloosheden en allerlei loodgieterijproblemen en zo.

Maar wat er toch wel heel erg vies is, is dat zelfs de pijn niet meer te betrouwen is.

Bij lepra, heb ik me laten vertellen, komen sommige verminkingen er omdat de mensen niet weten dat ze bijvoorbeeld met hun voet ergens tegen botsen, en dat die voet dan helemaal kapotgetampt kan geraken.Wel: ik heb het omgekeerde.

Mijn ruggengraat die kapot is, dat zijn eigenlijk twee ruggenwervels die zowat tot moes gereduceerd zijn,en dan niet in één stuk teruggegroeid zijn. En voor zover ik begrepen heb, zweven er allemala stukken zo’n beetje los rond, soms eens tegen mijn ruggenmerg en soms eens niet.

En dus heb ik vaak wel eens van die vreemde halve spookpijnen. Toen ik pas opgenomen was in het hospitaal deden mijn benen eerst een beetje pijn, maar op den duur was het niet meer uit te houden. Ik stak het oten op het bed dat te kort zou zijn, maar uiteindelijk realiseer ik me dat het gewoon de zenuwbanen zelf moeten geweest zijn.

Dàt is wat ik nu de laatste tijd redelijk veel heb: pijn aan mijn onderrug, of aan mijn kuiten, of dergelijke. ’t Lijkt wel spierpijn, maar met die ruggengraat weet ge’t nooit of het échte pijn is of pijn door directe stimulatie van de zenuwen. En ik vermoed het laatste.

Niet zo fijn. Als een mens niet meer kan vertrouwen op zijn eigen pijn, waar kan hij dan wél nog op vertrouwen? :)

Geschreven al luisterend naar: Johnny Cash – The Legendary Country Singers Collection – Were You There (when they crucified my Lord)

Statistieken

donderdag 9 maart 2006 in Weblog. Permanente link | 3 reacties

Hm. Tiens. Aardig.

Met een béétje geluk heb ik het gevonden wat de problemen geeft op mijn weblog, met vertragingen en alles.

Ik was tijdens de middagpauze al in uiterste nood aan gaan kloppen bij fijne ex-collega David van het onvolprezen Data Matters om te zien of hij (tegen betaling, ‘t zal wel zijn! steun de kleine zelfstandigen hé meneer!) eventjes deze site een week of zo op een andere server zou kunnen zetten, en daar dan al zijn kennis-ter-zake zou kunnen op botvieren.

Natuurlijk kunnen zij dat (onvolprezen, had ik dat al gezegd?), maar de logische vraag terug: de kostprijs hangt uiteraard af van hoeveel schijfruimten en hoeveel bandbreedte ik opsoepeer.

Diskruimte is snel gedaan en maar een du -k ver weg: zo’n 300 megabyte waarvan misschien wel de helft reservekopieën en andere nonsens. Nonsens zoals een volledige statische kopie via wget afgehaald om standby te hebben mocht het niet gelukt zijn met de verhuis van Typepad naar WordPress 1.5, een volledige kopie van de WordPress 1.5–site toen ik de upgrade deed naar WordPress 2, database-backups, dat soort dingen.

Bandbreedte: geen flauw idee. Ik kijk mijn statistieken al làng niet meer na. Bandbreedte was geen probleem toen ik bij Typepad zat, en nu ik bij Dreamhost zit, is het al helemaal geen probleem—een terabyte per maand, daar geraak ik nog lang niet aan, mijn gedacht. Snel eens die stats bekijken, dacht ik dus, maar nee: ik heb er gewoon geen draaien! Zelfs het standaard door Dreamhost geïnstalleerde één-keer-per-dag-quick-and-dirty-gratis-pakketje had ik uitgeschakeld om resources te bewaren.

Dan maar een weekje logfiles gedownload en er een evaluatieversie van FastStats op losgelaten. Het was deze week, zegt Google Analytics me, relatief rustig, maar dat in acht genomen: een kleine 50.000 bezoekers die in totaal voor 3.8 GB traffiek zorgden.

Dat was eigenlijk alles wat ik nodig had voor David, maar die FastStats (of is het Mach5 Analyzer? ze zijn er zelf gelijk niet al te zeker van) ziet er eigenlijk wel fijn uit, dus ik heb wat verder gegrasduind.

En wat ziet mijn lodderig oog? Dat de archiefpagina van april 2004 door een paar tiental steeds wijzigende IP-adressen per dag in totaal zo’n duizend keer opgeroepen wordt. Zou dat het kunnen zijn?

Ik heb ze in ieder geval vervangen door een statische html-pagina. Eens zien wat dat geeft.

Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Toccaten BWV 912-916 – Toccata d-moll, BWV 913

Outage

donderdag 9 maart 2006 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

‘t zijn soms zó’n zoetekes, bij Dreamhost:

There has been an update on the service interruption you have asked to be notified about:

Outage resolved: The outage has been resolved. (2006-03-09 04:55:07 PDT, 0 secs ago)

Outage verified: We are actively looking into resolving it. (2006-03-09 04:10:36 PDT, 44 mins 31 secs ago)

Outage first reported. (2006-03-09 04:10:03 PDT, 45 mins 4 secs ago)

You reported that this downtime was affecting web service for http://blog.zog.org/

 We’re very sorry for any inconveniences, The UnHappy DreamHost Notification Team

Tsss.

Nieuwe horizonten

vrijdag 10 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Een mens is nooit te oud om eens iets nieuws te doen. En dus hebben we vanavond dan maar eens een stap in het ongewisse gezet.

Gereageerd op een advertentie van een (jonger) koppel dat en “avontuurlijke avond” wou beleven. “Open voor alles”, zei de advertentie. Enfin, wij onszelf dus in onze meest comfortabele kledij gehesen en alle mogelijke hulpstukken en tubes en zo meegenomen in een grote sportzak…

Euh nee, wat zeg ik? Helemaal verkeerd: we zijn met ne maat naar de cinema geweest en daarna een glas gaan drinken.

:)

Syriana. Ik vond het een fijne film. Sandra niet. So it goes.

Schaak

vrijdag 10 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Kinderen. Zelie is làng zo goed niet in rekenen als Henri—zij is wel dacht ik bij de beste van de klas voor rekenen, maar ik denk dat ze meer taalbegaafd dan wiskundig begaafd is.

Vandaag was het nog eens kangoeroeklas, en ze is kwaad thuisgekomen.

Kwaad op de meester, want die heeft haar doen verliezen bij het schaken. Hoe dat precies in zijn werk ging, weet ik niet, maar ik denk dat het wellicht iets was waarbij de meester haar niet tegenhield als ze zetten deed waarbij ze stukken zou verliezen.

In ieder geval heeft ze vandaag dus haar allereerste stappen op schaakgebied gezet. Ze weet nu al hoe alle stukken bewegen, ‘t is nu zaak van het te leren.

Ik ken wel alle spelregels van schaken, en zoals bij veel dingen kan ik een mooie partij wel appreciëren, maar het zelf spelen, daar heb ik nooit genoeg werk voor over gehad. Ik vraag me af of Zelie het graag gaat doen: zij is ook nogal geneigd snel resultaten te willen. Benieuwd of ze in die kangoeroeklas geduld leert en zo.

Google Analytics Slowdown

vrijdag 10 maart 2006 in Internet. Permanente link | 7 reacties

Google Analytics is tegenwoordig—sinds gisteren—hondstraag.

En het moet zijn dat het alleen maar op een aantal pagina’s is, of alleen maar voor mensen in Europa of zo, want op Technorati is er niets over te vinden, behalve bij een paar weblogs van (op wereldschaal gezien) hier in de buurt:

Ist das Ding bei euch auch soooooooooo lahm?

Seite lädt langsam – dank Google Analytics

Google Analytics hindert het laden van websites

Im Moment ist Google Analytics dermassen langsam, dass sämtliche Sites, welche damit arbeiten, sehr lange für den Aufbau brauchen.

Google Analytics Has Cost Me £500 Today

Goed bezig mannen, goed bezig. Zoals elders al gezegd is een voorlopige oplossing, minder dramatisch dan de hele code eruit kappen, de javascript die Google oproept naar het einde van de html-pagina bewegen. Maar ’t zijn toch wel pipo’s, daar bij Google.

Geschreven al luisterend naar: June Carter Cash – Press On – The L&N Don’t Stop Here Anymore

Uiyngk?

vrijdag 10 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Er zijn zo van die momenten dat ik bekijk wat ik een maand of twee geleden geschreven heb en dat ik mij afvraag what the drat was I thinking:

function getCalendar(thisDate,beginDay,stopDay) 
 dim ret
 dim startday, endday, prv, nxt, totalTD, dayTmp, calTmp
 
 ret=""
 if (thisDate="") then 
  thisDate=now()
 end if
 
 daysInMonth=day(dateadd("d",-1,dateadd("m",1,dateserial(year(thisdate),month(thisdate),1))))
 startday=Weekday(dateserial(year(thisdate),month(thisdate),1),vbMonday)
 endday=Weekday(dateserial(year(thisdate),month(thisdate),daysInMonth),vbMonday)
 totalTD=daysInMonth+(startday-1)+(7-endday)
  
 prv=DateAdd("m",-1,thisDate)
 nxt=DateAdd("m",1,thisDate)
 
 ret=ret&"<div class=""colbox1""><table id=""calendar"" cellspacing=""0"" cellpadding=""0"" summary="""&pageCalendarSummary&""">"
 ret=ret&"<caption class=""nav""><a href=""events/"&year(prv)&"/"&month(prv)&""" title="""&calendarPrevMonth&""">««</a> "
 ret=ret&"<a href=""events/"&year(thisDate)&"/"&month(thisDate)&""" title="""&MonthName(Month(thisDate))&" "&year(thisDate)&""">"
 ret=ret&MonthName(Month(thisDate))&" "&year(thisDate)
 ret=ret&"</a> <a href=""events/"&year(nxt)&"/"&month(nxt)&""" title="""&calendarNextMonth&""">»»</a></caption>"
 ret=ret&"<tr>"
 for f=1 to 7
  dayname=WeekdayName(f,false,vbMonday)
  ret=ret&"<th scope=""col"" abbr=""&dayname&"" title=""&dayname&"">"&ucase(left(dayname,1))&"</th>"
 next
 ret=ret&"</tr>"
 
 
 qry="select datefrom, case when dateuntil is null then datefrom else dateuntil end dateuntil from vwNewsAll where event=1 and "
 qry=qry&"((month(datefrom)="&month(thisDate)&" or month(dateuntil)="&month(thisDate)&") or "
 qry=qry&"(month(datefrom)< ="&month(thisDate)&" and month(dateuntil)>="&month(thisDate)&")) order by datefrom"
 rs.Open qry, cn
 
 dim eventDays(33)
  
 while (not(rs.EOF))
  'ret=ret&rs.Fields("datefrom")&"--"&rs.Fields("dateuntil")&"<br />"
  'ret=ret&month(rs.Fields("datefrom"))&" "
  
  tmpStartDay=rs.Fields("datefrom")
  tmpEndDay=rs.Fields("dateuntil")
  if (tmpStartDay<dateserial (year(thisDate), month(thisDate), 1)) then
   tmpStartDay=1
  else
   tmpStartDay=day(tmpStartDay)
  end if
  if (tmpEndDay>DateSerial(year(thisDate), month(thisDate), daysInMonth)) then
   tmpEndDay=daysInMonth
  else
   tmpEndDay=day(tmpEndDay)
  end if
  for q=tmpStartDay to tmpEndDay
   eventDays(q)=1
  next 
  
  rs.MoveNext
 wend

 rs.Close
 
 dayTmp=0
 for f=1 to totalTD
  calTmp=f-startday+1
  if (dayTmp=0) then
   ret=ret&"<tr>"
  end if
  if (DateSerial(year(thisDate), month(thisDate), calTmp)=dateserial(year(now()),month(now()),day(now()))) then
   ret=ret&"<td class=""today"">"
  elseif (calTmp< =stopDay and calTmp>=beginDay) then
   ret=ret&"</td><td class=""eventday"">"
  else
   ret=ret&"</td><td>"
  end if
  if ((f<startday ) or (f>(daysInMonth+startday-1))) then
   ret=ret&" "
  else
   if (eventDays(calTmp)=1) then
    ret=ret&"<a href=""events/"&year(thisDate)&"/"&month(thisDate)&"/"&calTmp&""">"&calTmp&"</a>"
   else
    ret=ret&calTmp
   end if
  end if
  ret=ret&"</startday></td>"
  if (dayTmp=6) then
   ret=ret&"</tr>"
  end if
  if (dayTmp=6) then
   dayTmp=0
  else
   dayTmp=dayTmp+1
  end if
 next
 
 ret=ret&"</dateserial></table>"
 ret=ret&"<ul class=""callinks"">"
 ret=ret&"<li><a href=""events/"">Current/upcoming</a></li>"
 ret=ret&"<li><a href=""events/thisweek/"">This week</a></li>"
 ret=ret&"<li><a href=""events/nextweek/"">Next week</a></li>"
 ret=ret&"<li><a href=""events/"&year(now())&"/"&month(now())&""">This month</a></li>"
 ret=ret&"</ul></div>"
 getCalendar=ret

end function

Nope: geen flauw gedacht. Your guess is as good as mine.

Geschreven al luisterend naar: Arbeid Adelt! – Des duivels oorkussen – Nergens heen

Goed en niet goed

vrijdag 10 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Goed nieuws: de televisie is terug! Hoera!

En ‘t is al direkt prijs: Piet en Petra op VTM zijn goddelijk qua interactie in De Perfecte Keuken. Véél beter dan vorige co-presentatie!

Slecht nieuws: mijn rug doet pijn. En ‘t is zo’n soort weeë pijn. Gelijk vermoeidheid, en één grote blauwe plek, en lange, pijnlijke steken, en pijn. Ik heb vandaag nochtans echt niets overdreven gedaan.

Maar: we hebben tenminste terug televisie.

WP 2.0.2

vrijdag 10 maart 2006 in Weblog. Permanente link | 4 reacties

De nieuwe WordPress is uit.

Hm. Vanmiddag hadden we het er onder gentblogt-mensen al over en toen zei ik

Als het niet desastreus gebroken is, zal het wel niet zó dringend zijn om het te gaan repareren zeker?

Aan de andere kant: Michael zegt upgraden. En vooral: de mannen van WP zelf noemen het een “security upgrade”.

Dubio, dubio.

update: vijf minuten werk, en de update staat er. Niet twijfelen, zou ik zeggen.

Vlieg

vrijdag 10 maart 2006 in Safari. Permanente link | 6 reacties

Dringend dringend tijd dat ik nog eens met ringflits en macrolens op stap ga.

Vlieg

Onze tuin ligt er nu zo dood als een pier bij, maar dat maakt niet veel uit: er zit altijd wel ergens iets.

Als het morgen iets droger is, trek ik erop uit.

Weblogman spreekt

zaterdag 11 maart 2006 in Weblogs. Permanente link | 2 reacties

Gazettenman zegt, over weblogs en “traditionele media” (wat onder beide ook moge verstaan worden):

Zeggen dat zij stom en bevooroordeeld zijn is makkelijk, bewijzen dat je het zelf beter kunt en dat je ook zelf beter bent, is veel moeilijker. En tot dat laatste is nog geen enkele Vlaamse weblog overgegaan. Ooit.

Die

Ooit.

heeft zo’n mooie finaliteit, en geeft de indruk dat er bij Gazettenman Dominiek eigenlijk bijzonder weinig twijfel bestaat.

Om te beginnen,: het is niet omdat je het niet zelf beter zou kunnen, dat je daarom niet mag zeggen dat “zij” stom en bevooroordeeld zijn. Ik vind sommige muziek archi-slecht, maar mag ik dat niet zeggen omdat ik zelf geen muzikant ben? Nee toch?

Daarnaast: uiteraard zijn er stapels Vlaamse weblogs die stukken beter zijn dan de “traditionele media”.

Hoeveel “traditionele media” zijn er die tekst en beeld en geluid en film kunnen mengen? Hoeveel “traditionele media” zijn er die in slagen dag na dag een persoonlijk dagboek te publiceren? Hoeveel “traditionele media” laten al lezers toe hun eigen gedacht achter te laten, zonder enige vorm van redactie, op elk item dat gepubliceerd werd? Tot jàren na datum?

En eigenlijk au fond: de hele premisse van het stukje doet verouderd aan. Ik heb de indruk dat het hele “traditionele media vs. weblog”-discours so 2004 is. Elk medium heeft zijn voor– en zijn nadelen, zijn troeven en zijn pijnpunten. En er is ruimte voor iedereen in het grote wijdse medialandschap.

Het wordt interessant als de “traditioneel media” in de vorm van bijvoorbeeld De Standaard zich ook op “niet-traditionele” paden begeeft, zoals bijvoorbeeld hun weblogs.

Er staan er een aantal heel erg goeie tussen, maar als ze het echt zouden menen met hun weblogs, doen ze zichzelf natuurlijk zware concurrentie aan. En dus lees je “la (très) petite histoire”of “opgewarmde internetkost-voor-vlamingen”, en niet een echt politiek weblog of bijvoorbeeld iets dat diepgravender of interessanter wordt. Ah nee: dàt komt uiteraard gewoon in de (betalende) Standaard. En ze zouden wel gek zijn, economisch gezien, om dat niet te doen.

Maar zelfs zoals het nu is, kun je je nog allerlei vragen gaan stellen. Als een journalist iets schrijft in zo’n weblog van De Standaard, is hij dan bijvoorbeeld ook gebonden aan de deontologische en andere regels die gelden mocht hij een artikel in de gedrukte krant schrijven? Dààr waren vorige week enkele klachten uit sommige hoeken over. Niet zonder recht en rede, me dunkt.

Dreamhost trubbels

zaterdag 11 maart 2006 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Bon, ik ben er min of meer redelijk zeker van dat ik weet wat de problemen op mijn weblog veroorzaakte.

Zoals ik onlangs pas ontdekte (die statistieken nakijken is dan toch voor meer dan egotripperij goed :)) bleek dat er om de zoveel seconden onverlaten mijn archiefpagina van april 2004 opvraagden.

En blijkbaar had PHP (of WordPress, of MySQL, of wie weet wat) daar een probleem mee. Waardoor er redelijk vaak sessies van PHP opgestart werden en niet meer afgesloten. Wat na een tijd leidde tot een volgepropt geheugen, en wellicht ook teveel diskswappen wegens te weinig geheugen, en in ‘t algemeen: miserie.

Ik heb voorlopig die ene pagina vervangen door een html-pagina, en sinds ik dat deed heb ik bij ettelijke steekproeven nooit meer van die ellenlange lijsten PHP-processen zien staan. En is de site ook niet meer vreselijk vertraagd, zoals hij vroeger de neiging had te doen.

Helaas, helaas: gisteren en ook vandaag is de server zelf op zijn bek gegaan. Niet mijn schuld, echt niet. Het kan er aan liggen dat ik sinds mijn recentste resource usage-perikelen terug op de limbo-server sta, en dat die servers nu eenmaal niet de meest stabiele van het serverpark zijn.

In alle geval: nog maar eens een support request ingevuld, en ook meteen opgemerkt dat ze hun request types aangepast hebben. Goeie interfacedeskundigen, dat hebben ze wel:

Please select the type of this request:

 1. Just a casual question, comment, idea, suggestion..
 2. I need some help but it’s not super time-sensitive.
 3. I can’t get things done until I hear back from you, please reply asap.
 4. Things are broken and I’d like them not to be!
 5. OMG! EXTREME CRITICAL EMERGENCY!! EVERYTHING’S BROKEN! People are DYING!

Ook de andere drop-down op het supportform is trouwens in orde:

Please select your general expertise in the area of this request:

 • Please explain everything to me very carefully.
 • I do know some stuff, but please don’t assume too much.
 • Overall I know my stuff, but I’m a little shaky in this area.
 • I have a good understanding of this stuff.
 • >Not to be rude, but I probably know more about this than you!

Waarmee andermaal bewezen is dat technisch niet altijd droog hoeft te zijn. En dat grappig ook accuraat kan zijn.

Nóg beter zou het zijn mocht de server niet dood geweest zijn natuurlijk, maar een mens kan niet alles hebben in het leven.

Wereldwinkelkwis

zondag 12 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Lieve vanavond aan de MSN: dat ze naar een kwis zou gaan met haar vent, maar dat de vent in kwestie ziek! was, en of ik zou kunnen depanneren.

Ik vind kwissen eigenlijk wel wijs—al heb ik het nog maar welgeteld twee keer gedaan—dus ik had niet veel overreding nodig. Afgesproken om 19u aan de Ottogracht (onze straat ligt open wegens verbouwing tot woonerf), en dan naar Gentbrugge getrokken.

‘t Begon al goed: een paar minuten na 19u30 toegekomen, wat volgens onze gegevens het uur was dat ze stipt zouden beginnen. Ik naar boven, en Lieve de auto gaan parkeren. Mijn enige aanknopingspunt: de helft van de naam van de ploeg—”de vrienden van, eum, iets”. Ik kende niemand anders, en Lieve kende ook alleen maar haar vriendin. Stress dus, nog vóór we goed en wel binnen waren. Gelukkig stond er nog een rijtje mensen aan te schuiven, en kwamen er nog mensen na ons toe (onder meer, ha!, de sympathiekste Schepen van Stedenbouw en Mobiliteit van Gent, Karin Temmerman). 

En eigenlijk: toen we al geïnstalleerd waren bij de ex-collega van Lieve, haar nieuwe collega en die haar man, besloten ze de start van de quiz nog een paar minuten uit te stellen om te wachten op ploegen die nog moesten toekomen.

‘t Was een typische quiz: vier rondes van telkens vijf series over verschillende thema’s met telkens vier vragen. Per ronde waren er telkens twintig punten te verdienen, en elke ploeg kon op één them (dus op vier vragen) een joker inzetten. Voor dat thema tellen de punten dan dubbel.

Tussen ronde één en ronde twee moest een sudoku opgelost worden voor vijf extra punten, tussen ronde twee en drie was er een reeks IQ-kwis-achtige vragen voor tien punten, en tussen drie en vier voor nog eens vijf punten een logigram.

Drieëntwintig ploegen.

Nog voor de eigenlijke vragen moest, voor in geval van ex æquo, geraden worden naar hoeveel werelwinkeliers aan opleidingen hadden meegedaan in 2005. Wij hadden eerst iets van “een duizendtal” gedacht, maar uiteindelijk toch maar 180 of zo opgeschreven. Het bleken er bijna 1900 te zijn: goed begonnen, met andere woorden.

Na de eerste ronde stonden we tot onze eigen verbazing ergens op een gedeelde derde plaats, op twee punten van de leider. De sudoku in de tussenronde hebben we op een seconde of twee vóór de tijdslimiet opgelost gekregen.

Na de tweede ronde waren we gezakt tot een gedeelde derde plaats met een ploeg of vijf, zes vóór ons en op vier punten van de leider. De ronde met de Iachtige vragen: we zochten het allemaal veel te ver. De vragen gingen van eenvoudig naar moeilijk, en de laatste zeven hadden we meteen juist, maar de eerste drie vonden we maar niet. ‘t Waren natuurlijk ook wel van die vragen die je ofwel meteen ziet, ofwel je dood op blijft zoeken. Dingen als: welke zegswijze wordt hier omschreven?

id est mij

ID = identiteit? Est. = established? Mij. = maatschappij?
“Dit is mij”? “Id”, gelijk in de psychanalyse? of is het een anagram van iets?

Nee dus: “id est” is latijn voor “het is”. En “id est” staat vóór “mij”. Dus: “het is latijn voor mij”. Gn. Gevonden hoor, maar eerst een eeuw zitten véél te ver zoeken.

Afijn. Na de derde ronde begonnen ze de punten af te roepen, en we stonden niet meer bij de eerste. Toch een beetje teleurgesteld, want door de band hadden we het niet zo slecht gedaan dachten we. Toen de punten echt wel belachelijk laag begonnen te worden (dat we bijna alles zouden moeten verkeerd gehad hebben), werd ons duidelijk dat ze ons vergeten waren. Dus werd het alsnog nog spannend voor de laatste ronde.

Het logigram tussen ronde drie en vier was er één waarbij we tien minuten hadden om een man of 22 in een bus gerangschikt te krijgen. Met tips als “Kris zit achter Leen” en “Maria zit aan het venster op dezelfde rij als Willem” en “Wannes en Luc zitten aan het gangpad in de linkse rij met één zetel tussen hen”. Met wat logisch denken en goed teamwerk zijn wij er als één van de enige ploegen in geslaagd om binnen de tijdslimiet alles juist te plaatsen. En toen besloot de organisatie nog eens twee minuten bij te geven. En toen nóg eens twee minuten. Bah, zwak.

De vierde ronde ging ook wel redelijk goed, en bij de puntentelling werd het spannend toen ze zeiden dat ze de schriftingsvraag nodig hadden voor de winnaar.

Enfin ja: de winnaar was dus, jawel, de vrienden van de jury. Heh.

Een fijne avond, en elk van de vijf man van de ploeg is naar huis gegaan met 10 euri aan waardebon voor de wereldwinkel.

Alleen spijtig dat we hebben moeten winnen met de schiftingsvraag. Want er zat eigenlijk zoveel meer in. Ik was er bijvoorbeeld van overtuigd dat de versie van The Letter die ze in de muziekronde speelden die van op The Shadows, vol. 3 was, maar nee, ‘t waren The Boxtops.

Enfin ja, toch maar gewonnen. Ha!

Neus pijn gedaan

zondag 12 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Jan is op zijn neus gevallen.

Jan met een banaan in zijn mond

Voor meer details: één adres.

De foto hierboven is trouwens als Jan net zo ongeveer een hele banaan in zijn gezicht geduwd heeft.

‘t Is soms ongelooflijk hoeveel eten hij tegelijk in zijn mond krijgt.

Jan eet een banaan

Coveliers is terug

zondag 12 maart 2006 in Politiek. Permanente link | 3 reacties

Dat doet enorm deugd: Hugo Coveliers weer eens in zijn échte element, van expert ter zake. Die zonder blad voor de mond de vinger op zwerende wonden legt. Eens niet in de rol waarin hij door sommigen *kuch*HUMO*kuch* tegenwoordig geduwd wordt, van joker en paljas.

Natuurlijk is het onverdedigbaar dat hij heult met het Vlaams Blok, uiteraard. Maar het is ook een beetje tragisch, want hij was in illo tempore echt wel een fijne mens, die met de regelmatigheid van de klok allerlei toestanden en dingen die het daglicht niet konden verdragen, aankloeg.

‘t Was even alsof we weer 1987 waren op de Zevende Dag.

In de zaak-Erdal zou De Gucht recent gezegd hebben dat de Belgische staat ze zou uitleveren als ze gevat wordt. Daarmee wordt duidelijk dat een uitlevering een politieke beslissing is. En daarmee wordt meteen doorprikt dat de uitspraak van het gerecht inzake Moreno-Garcia (niet-uitlevering) géén politieke beslissing was—wat toen ten stelligste volgehouden werd.

En hij geeft Koen Dassen en Dewael geen ongelijk toen ze zeiden dat ze Erdal niet konden aanhouden, maar slaat en zalft tegelijk, met toch voor een leek als ik indrukwekkende kennis van zaken.

En politiek inlichtingenwerk—subjectieve politie—kan niet samengebracht worden met de objectieve politie, dus die moeten niet verenigd worden. Maar hij pleit dan wel weer voor één inlichtingengemenschap die militaire en burgerlijke veiligheid samenbrengt.

Kijk, dat is de kracht van televisie: ik vind hem al meteen weer even sympathiek als toen hij nog bij de VU zat. :)

Alles is relatief

zondag 12 maart 2006 in Sports. Permanente link | 2 reacties

Heerlijke relativering over de Belgische atletiekmensen op de Zevende Dag. Yvan Sonck as always his own ornery self en zo.

Kim Gevaert: we moeten dat niet overroepen. De echt goeie looptsers waren afwezig en Christine Aron heeft het weer eens laten afweten. En ze toont niet echt een progressie. En een WK indoor is gelijk zwemmen in een vijfentwintigmeterbad. Als je een medaille haalt, is dat mooi, maar ja. Ho-hum.

Tia Hellebaut hoort misschien wel binnen een jaar of twee met 2 meter onderaan de grens van de wereldtop. Maar meer dan dat zal er niet in zitten.

En Kevin Ranst zegt dat hij goed kan zijn. Die sprong 5m60 vijf jaar geleden maar springt nu nog maar 5m70. En dat hij tips zou krijgen van Bubka? Tja, Bubka is de beste vriend van al wie hem geld geeft.

In bad

zondag 12 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Allemaal in bad!

Louis, Jan en Zelie in bad

links for 2006-03-12

zondag 12 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Listen

zondag 12 maart 2006 in Music. Permanente link | Geen reacties

When things blink just right
Like they’re blinking here tonight
From the corner of my eye
They came to be

Tell your trouble to
Someone stuck here just like you
Sucking in the smoke
Like it’s going out of style

And I’ll listen
To what you have to say
You said it any way to me
And you’ll listen
something special is at work
it’s really not a chore to me

So put me in a bag
Or bury me in rags
The lady upstairs,
she made me strong

Can’t make it to the bar
Can’t make it to the bath
Caught and confused
You give it up for this

Cause I’ll listen
To what you have to say
You said it anyway
though you’re not too sure
I’ll listen
Because it means that much to you
You’re everything I do, or see

They may not work it out

Eh?

zondag 12 maart 2006 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

Ten huize alhier klonk een canon van uitroepen van teleurgestelde verbazing bij het bekijken van de bande annonce van Never Mind the Buzzcocks.

Sandra’s Eh? deed mij opkijken naar het scherm, en zo’n seconde of twee later kwam er ook uit mijn trekzetel een welgemeende Eh?

Mark Lamarr vervangen door Jonathan Ross? Mark Lamarr was het beu of zo? Maar allééée!

‘t Is nu wel waar dat Lamarr het het laatste seizoen asmaar bitsiger en bitsiger begon te doen, maar toch.

Ross is hoegenaamd geen slechte presentator, maar hij mist toch, zou ik zo denken, de muzikale gravitas om Buzzcocks te doen. Akkoord, hij presenteert ook muziek op de radio, maar toch niet dezelfde street cred, zou ik zo denken. Maar goed, dat is niet noodzakelijk zo nodig.

Ernstiger: ik kan me de dynamiek niet inbeelden tussen Bill Bailey en Jonathan Ross. Daar zal het van afhangen, denk ik.

We zien morgen. Om 22u. Afspraak dan.

update (Wikipedia to the rescue): ’t is maar voorlopig, en ze gaan een Have I Got News for You doen met gastpresentatoren:

At the end of 2005, it was announced that Mark Lamarr is to take a break from Never Mind The Buzzcocks after 150 episodes to concentrate on other projects. The first series in 2006 is to be hosted by guest presenters. Lamarr is set to return later in the year.

Katrien Schotte naakt!

maandag 13 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Toen ik noch van haar noch van pluimen wist wie Katrien Schotte was, heeft deze cover van P-Magazine me een paar dagen lang gebiologeerd. In heb hem uiteindelijk ingescand, Photoshopgewijs alle tekst ervan gesmurft, en dan op mijn weblog gezet. We schrijven maart 2003.

Een tijdje later blijkt dat het beeldje op allerlei naakte BV-sites terechtgekomen was. Ondertussen was het, samen met een achttal jaar websites, al een tijd verdwenen van mijn server—miserie met een mislegde server bij mijn vorige werkgever, weetuwel. Het is dan mei 2004.

Ongeveer een jaar later, in juni 2005, stond de zoekterm nog altijd in de top-vijftien voor de maand.

Katrien Schotte

Ik was nu net op een oude computer aan het zoeken naar het geboortekaartje van Jan (het nieuwe geboortekaartje zal een variatie op de drie vorige zijn), en daar kwam ik in c:\temp\ Katrien weer tegen. Naakt.

Lage resolutie, al herinner ik me dat de scan zelf indertijd redelijk degelijk van resolutie was. Niemand heeft die nog ergens staan zeker? Nee zeker?

Enfin, eigenlijk: niet echt meer geïnteresseerd. Want terwijl deze foto nog altijd a priori geen pijn aan de ogen doet, heb ik de dame zelf ondertussen (ook al jàren geleden) aan het werk gezien op de televisie, en ik moet zeggen: eeyargh. Niet meteen mijn tas thee. Noch van doen, noch eigenlijk bij nader inzien, van uitzicht. Net iets teveel de praying mantiss-look, if you acquire my drift.

The mind boggles

maandag 13 maart 2006 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

‘t Is Someone to Watch Over Me op BBC.

De actrice die de vrouw van Tom Berenger speelt, vind ik een ongelooflijk mooie madam. En ze komt me ook heel erg bekend voor.

Ik mij dus naar IMDB gerept. Wat blijkt?

Het is begod Lorraine Bracco, die Dr. Melfi speelt in The Sopranos. En op het ogenblik van de film waar ik nu naar kijk, was ze twee jaar jonger dan ik nu ben. Griezelig.

links for 2006-03-13

maandag 13 maart 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Misère

dinsdag 14 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Hm. Misschien moet ik maar eens denken aan een apart weblog voor klachten en zagerijen over wat er allemaal kaduk is aan mijn lichaam.

Ik heb vandaag iets gedaan dat ik nog maar heel erg weinig gedaan heb: uit zware ongerustheid naar de dokter geweest. Ik ga niet in details treden (trust me, you wouldn’t like that), maar het volstaat te zeggen dat ik qua loodgieterij in een negatieve feedback loop zit.

Er loopt iets mis en daardoor loopt iets anders mis en daardoor loopt nog iets anders mis, en daardoor loopt dat eerste nog meer mis—dat soort situaties.

Enfin, morgen vertekken een paar potjes naar het labo voor een begin van diagnoses, en met een briefje vol medicamenten en pillen allerhande, mogen we hopen dat er een evolutie ten goede komt. Ik wil maar zeggen: niet veel zin om operaties te laten uitvoeren.

En daarnaast: mijn rug is écht niet goed. Morgen bestel ik bijkomende scans. Ik heb een vies vermoeden dat er zich ergens een loszittend fragment ruggengraat in mijn ruggenmerg geboord heeft.

En ook: binnenkort wordt het Ruziemaken Ter Rechtbank. Waar één groep mensen zal zeggen, vermoed ik, dat het allemaal eigenlijk niet zo erg is. En een andere groep zal zeggen van toch wel, toch wel. En die eerste zal dan zeggen van toch niet, toch niet. En dan zal een rechter knopen doorhakken.

Manneken, manneken. En voor meneer? Ha, ober, ik heb hier een leven waarvan de helft fantastisch is en de andere helft zuigt—doen jullie ook inruilacties?

Op het programma

dinsdag 14 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Zeg, al met al heb ik niet te klagen hoor. ‘t Is wel al erger geweest. Mentaal dan, bedoel ik. Niet lichamelijk, uiteraard. Om te situeren hoe l’enfer c’est les autres in het algemeen Weltschmerz ik wel was op school: mijn boekbespreking van Huis Clos kwam neer op “schoon boek en al, shame about the happy end”. :)

Maar alla. Ondertussen blijven we bezig: over de middag afspraken gemaakt met de medische beeldvorming in Aalst. Enige miserie: ‘t is ‘s avonds om halfacht begod! Hoe ga ik daar ooit van terug geraken? En ook: ‘t is op 4 april. en Sandra is uitgerekend op 6 april!

En dat ik niet mag vergeten vanavond verslag van de vergadering van Gentblogt online te zetten. Met fijne zinsneden als “er volgt een korte maar hevige discussie over target="_blank" waarin Michel smadeloos het onderspit delft”. :)

En dat ik vanavond in de trekzetel denk ik eens het VPN ter hand ga nemen. En eens dringend werk maken van een event calendar terwijl Sandra haar rug aan het laten masseren is in Oudenaarde.

En ook eens In Ernst beginnen aan het geboortekaartje van nummer vier. Is al bekend: naam, geslacht, kleuren, peter, meter. Nog te weten: tekeningskes, datum, gewicht, lengte, kamer.

En ook eens onderzoeken hoe en waarom een DVD die ik op mijn living-Gerät opgenomen heb, niet in de DVD-speler of de computer van i. af te spelen geraakte.

En ook, à propos de pas grand chose:

Non Jef t’es pas tout seul
Mais arrête tes grimaces
Soulève tes cent kilos
Fais bouger ta carcasse
Je sais que t’as le coeur gros
Mais il faut le soulever Jef
Non Jef t’es pas tout seul
Mais arrête de sangloter
Arrête de te répandre
Arrête de répéter
Que t’es bon à te foutre à l’eau
Ou que t’es bon à te pendre
Non Jef t’es pas tout seul
Mais c’est plus un trottoir
Ça devient un cinéma
Où les gens viennent te voir
Viens Jef mais viens viens

‘t Is niet voor mij, ‘t is voor ne maat van mij. :)

Geschreven al luisterend naar: The Goons – The Mountain Eaters – Part two: The Louvre

Niet zo goed

dinsdag 14 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Mijn computer, die normaal gezien dag en nacht aan staat, stond daarnet af.

En toen ik hem opstartte, deed hij zo’n vreemd regenboogmelodietje, en kwam er een lakonieke boodschap op. We zijn echt wel in de toekomst, anders is dat niet te verklaren:

Your CPU was shut down due to a thermal event. Please service your unit immediately.

Prachtige boodschap! Au fond helemaal geen goed nieuws natuurlijk, maar wel een grootse foutboodschap. Ik voel me hier in mijn trekzetel een beetje James T. Kirk met de vinger op de pols van de NCC-1701.

‘k Zal mijn unit eens moeten binnensteken bij de computerboer. En dan misschien eens een oplossing ten gronde zoeken: ventilatoren allemaal eens laten nakijken, eventueel zwaardere in laten steken, en/of een paar van de handdisken vervangen door één grotere die mindere warmte genereert.

links for 2006-03-14

dinsdag 14 maart 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Spellingnazi

dinsdag 14 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Ik las bij Tiekenei:

dixit tiekenei

…beeld u in dat ik al deze commentaar ging nalaten:

De taalpurist in mij staat op! Als je het voorlaatste woord fonetisch schrijft, dan zou ik het eerste ook fonetisch schrijven. En, euh, staan daar achteraan geen letters teveel?

Ik ben bij momenten een triestige mens. Toch maar niet gedaan.

Um.

En dan zit ik daar dan een half uur op te kijken, en mij ambetant te maken. Had ik het al gezegd? Een diep-, diep-, diéptriestige mens.

Hoedanook, ik zou dat eerste woord dus met een tweeklank schrijven:

qI

…en dat laatste woord ook, en met maar één doffe e achteraan.

tmQ

Niet dat ik een expert ben hoor, verre van. En ‘t kan zijn dat ik me zwaar vergis natuurlijk. Maar ik zou het zo gedaan hebben. [getver ik zou dat eigenlijk graag gestudeerd hebben]

Haast

woensdag 15 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Vanmorgen moet de auto binnen voor onderhoud. En dus moeten we ons ons extraspeciaal haasten.

Opstaan op het normale uur, kwart na zes—niet meteen evident voor mij, ‘t is nu al drie nachten na elkaar dat het halftwee of twee uur is eer ik in slaap geraak.

Onszelf en de kinderen in spoedtempo klaargemaakt, naar beneden, Frosties voor Zelie, Loops voor Jan, Honey Pops voor Louis, boterhammen smeren met choco voor Jan en Sandra, met honing (en in driehoekjes gesneden) voor Zelie en Louis. Tas yoghurt uitschenken voor iedereen.

Alle dozen weer toe, alle vloeistof weer in de frigo.

Agenda van Zelie nakijken op instructies, een appel in haar boekentas steken; een appel schillen en snijden en in een doosje steken voor Louis—geen koek voor Zelie en Louis vandaag wegens woensdag.

Jas van Jan aan doen, Zelie en Louis aanporren om pantoffels uit te doen en schoenen en jassen aan te doen, mutsen sjaals verzamelen en aantrekken.

En dan aanzetten.

He he. We waren eigenlijk klaar om de jassen aan te doen en te vertrekken om 6u58, ongeveer een half uur vroeger dan anders. Alleen pech dat de school van Zelie maar open gaat om 7u30, en die van Louis om 7u45.

Verhuis op til

woensdag 15 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Binnenkort verhuis ik nog eens. Misschien tijdelijk en misschien definitief.

Ik dàcht dat ik het probleem met de resource usage opgelost had gekregen, maar nee dus.

Vandaag heeft mijn php bijna vier uur cpu-tijd gebruikt.

Vier. Uur.

Dat grenst dus aan het ongelooflijke. En ik heb er geen flauw idee van wat ik eraan kan doen. Behalve!

Dat ik alles ga verhuizen naar een andere server, waar ik beter kan opvolgen. Of eigenlijk: waar ik mensen ga betalen om op te volgen, ha! En wel met name de mensen van Data Matters, altogether good eggs en onder meer ook een aantal fijne ex-collega’s.

Het meesterplan is:

 • kijken wat er al die resources vreet
  • daartoe de site op een andere server laten draaien tot het weer eens verkeerd loopt
  • en dan de mannen van Data Matters, specialisten ter zake en altogether good eggs, laten kijken naar wat er aan de hand is/was en hoe het te vermijden
 • evalueren of het zou lukken om terug te keren naar Dreamhost, dan wel of een permanente echte server nodig is
 • als het tweede: de beeldekens en andere rotzooi naar Dreamhost smijten en de rest op de echte server houden

Hela! En ‘t is geen charity hé, daar bij Data Matters: ‘t is van echt betalen voor expertise en al!

Ik ben het zó strontebeu namelijk dat het mij het geld waard is. Dju. En als ik dan toch geld uitgeef, dan liever aan mensen die ik altogether good eggs vind. Zoals de mannen van Data Matters bijvoorbeeld: sympathieke kerels, kennis van zaken, competent.

Alleen spijtig dat ze zoveel tijd verdoen op weblogs tijdens de werkuren.

Test?

donderdag 16 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Tiens, met een beetje geluk zou dit al op de nieuwe server moeten staan.

Gnà! UTF-8 lukte niet en dingen. Dus is het nu in latin1, hmbuh. Eens kijken…

Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!

DNS Adventure

donderdag 16 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Old Server
You’re in a shabby hallway on a crowded Dreamhost server. The lights flicker on and off. In the distance you can see a placard with the words “welcome to limbo-randy” engraved on it.
A forbidding passage leads off to the north, and there’s an open trapdoor at your feet leading down.
You can see a switch here.

> FLICK SWITCH

The entire place shudders. The trapdoor swings shut, and a massive slab slides down from the ceiling shutting off the exit to the north.
A ghostly voice intones: “moving A record for blog.zog.org from 66.33.218.140 to 212.3.247.238. Please stand by.”.

> WAIT

Nothing much happens.

> JUMP

Wheee! This is fun.

> LOOK

Old Server
You’re in a shabby hallway on a crowded Dreamhost server.
You can see a thrown switch here.

> WAIT

Tum dee dum.
The lights are fading.

> WAIT

Tra la lee. You think about tapping your toes but change your mind at the last moment. Phew!

> WAIT

Your busy schedule of waiting around is interrupted by the same disembodied voice as before: “Propagating DNS changes. Please stand by. Your mileage may vary. Have a nice day.”
The lights are now seriously dim.

> TURN ON LAMP

You don’t have a lamp. Oh dear.
It’s getting quite dark.

> PANIC

I’m sorry, I don’t know what you mean by that.

> FIND LAMP

You can’t find any lamps, candles or other light-producing devices.
Suddenly, the lights stop flickering. Sadly, they’ve stopped flickering only in the sense that they now seem to be off for good.

> LOOK

It is dark. You’re likely to be eaten by a grue.

Is this thing on?

donderdag 16 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Hm. ’t Werkt—wie dit leest, leest het op de nieuwe server—maar ’t is maar min of meer.

Morgen nog eens kijken, denk ik.

Vlieg

donderdag 16 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

’t Is weer lente, of toch bijna.

Blauwe vleesvlieg

Eén dezer dagen, één dezer dagen. Dan trek ik er weer op uit met mijn fototoestel en mijn macrolens en mijn ringflits. En pak ik foto’s van al wat leeft (of leefde) op onze koer.

En nu onze straat een woonerf wordt met een paar bomen erin, kan het niet anders of daar komen ook beesten op af, hoera!

Hot hot hot

donderdag 16 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Van de drie ventilatoren in mijn computerkast is er nog maar één die werkt, en de CPU-fan heeft het sinds gisteren ook opgegeven.

Resultaat: mijn diagnosedingetje zegt me allerlei onrustwekkende dingen. Zeg nu zelf, dit is niet meteen gezond:

Hothothot

…en na deze screen shot, toen ik hem aan het bewaren was, ging de temperatuur in de “processor zone” zelfs naar 120 °C.

Ik denk dat ik hem morgen maar eens binnensteek bij de computerboer.

‘t Is altijd wel iets.

Spartel

vrijdag 17 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zo. Weer een week doorgeraakt, of toch bijna.

Eens kijken wat er op het programma staat dit weekend… niets, zegt mijn Outlook mij. Behalve natuurlijk morgenochtend turnen voor Zelie van 9u tot 10u30, turnen voor Louis van 10u30 tot 11u30, en scouts voor Zelie van 14u tot 17u.

Misschien eens langsgaan in Sint-Denijs? Foto’s pakken van beesten in de tuin, als het min of meer doenbaar weer is? Of misschien, als Jan geen zin zou hebben om te slapen, langsgaan op het karnaval in Sint-Amandsberg? Er komt een troep Gilles uit Wallonië, dat moet wel wijs zijn voor de kinderen.

En dan zondag: um, geen idee. Batibouw is gedaan en we hebben het gemist, dus dat is ook niet meer van toepassing. Of eigenlijk, nu ik eraan denk: we zouden wel eens zaterdag naar de keukenwinkel kunnen gaan kijken waar we een tijd geleden gingen naar kijken maar die toen gesloten was wegens Batibouw… en dan zou ik zondag foto’s kunnen gaan trekken, als het lichaam een beetje meewilt.

O! En vanavond niet vergeten de vulling voor de kindersuiker te gaan halen bij Temmerman: vorige week zaterdag besteld, dat zou nu toegekomen moeten zijn. En ook proberen de computer binnensteken.

Maar eigenlijk: dergelijke dingen mogen wachten tot volgende week, want Sandra is vanaf vanavond een paar dagen thuis. Ik zeg “een paar dagen”, ik bedoel eigenlijk honderdeenenzeventig dagen.

>envy<

Geschreven al luisterend naar: Jacques Loussier – Eric Satie: Gymnopédies Gnossiennes – Gymnopédie No. 6

Gn

vrijdag 17 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Smeerlappeken.

Euh. Maar wij zullen tenminste geen jetlag hebben. Eum. Of zo.

Nee: ‘t is hartverwarmend. Ik moet op de één of andere manier denken aan Jan de Wilde’s Westvlaamsche leeuw, maar dan alleen de positieve kanten ervan. :)

En ik ben effektief wel jaloers, natuurlijk.

Later als ik groot ben en veel geld heb, wil ik mijn tijd nemen om op mijn dooie gemak de Joenaaited Staats door te rijden. Met een mobilhome. Vrouw en kinderen mee, fototoestel, computer, internet.

En ‘t is waar wat Steven zegt: dat tinternet een héél raar ding is. Ik ben al heel de reis mee aan het genieten, en vanavond bleek dat dat voor Sandra ook het geval moet geweest zijn: het eerste waar we het in de auto over hadden, was speculatie over wanneer hij zijn vliegtuig zou nemen, en wanneer hij dan zou terug zijn.

De wereld is soms zelfs geen dorp meer maar gewoon een groot huis, waar we over twee continenten en een oceaan heen blikkentelefoon spelen.

“s Avonds

vrijdag 17 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Er was al de ochtendroutine, en nu begin ik sinds een tijdje ook in de avondroutine ingeschakeld te worden.

Ik kan Jan onmogelijk troosten als hij ‘s nachts wakker wordt. Eigenlijk bij uitbreiding geen enkele van de kinderen als ze klein waren: wakker ‘s nachts, en ik krijg ze met geen stokken of wortels meer in slaap. Dan zit er niets anders op dan Sandra uit bed te halen.

Maar ‘t is nu sinds kort de omgekeerde wereld ‘s avonds. Sandra gaat met Zelie, Louis en Jan naar boven. Ze steekt Jan in bed en begint een boekje voor te lezen voor Louis en Zelie.

Jan, van zodra hij in het bed gedumpt wordt, begint te krijsen. Alsof hij vermoord wordt. Dat hij zijn tuutje moet hebben. Wil Sandra het hem geven, moet hij het niet hebben. En hij blijft rechtopstaand krijsen: tuutje! tuutje!!

Dan ga ik naar boven en doe ik zonder een woord de deur van zijn kamer open. Hij valt meteen stil. Ik geef hem zijn tuutje, hij steekt het in zijn mond en gaat op zijn knieën zitten. Dan geef ik hem zijn beer, en kruipt hij zelf op zijn plaats in bed. Wrijf ik hem nog eens op zijn hoofdje, en doe ik zonder een woord te zeggen de deur weer dicht.

En blijft het stil.

Dat geeft zó’n gevoel van ik ben een goede ouder, ge kunt het u niet inbeelden.

Eximious

vrijdag 17 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

U zegt?

Kan iemand me uitleggen waarom iemand deze producten zouden willen kopen?

EximiousSoft Photo Pro is a excellent image editing tools.provides all essential tools for producing professional quality pictures,edit visually and easily by drag and drop,use objects as layers to compose image as you desire.

Bon, OK, de taal is niet meteen het allerbelangrijkste factor in software, maar toch:

EximiousSoft Photo Pro can anti-aliasing automatically and import from or export to various image format files which include GIF,AVI, BMP, JPG,PCX,PNG,TIFF,TGA,PSD,ICO,CUR,ANI etc..

Vanwaar de vreemde belangstelling voor automatische anti-aliasing? Wat moet ik me voorstellen bij een programma dat iconen, cursors en geanimeerde cursors kan omzetten naar PCX-beelden en AVI-filmpjes—en omgekeerd?

Het ding kost wel degelijk geld, voor wie zich dat zou afvragen: $29.95. Maar dan krijg je wel waar voor je geld:

EximiousSoft Photo Pro provides rectangle,ellipse,lasso,magic wand selection tools.it can be used to cut,copy,move,delete a area of an image.Erase tool can help you get rid of unwanted portion easily.Line tool can draw the smoothest lines.Many shape painted tools are also supproted.

Ik ben ondertussen zo benieuwd, dat ik het wel eens in het echt wil meemaken: screenshots worden wel beloofd op de website, maar de link ernaar leidt naar nergens. “Free try download” dan maar.

Bij de installatie krijg ik een heuse License Agreement te zien. Ook daar liep er duidelijk iets mis in het departement talenkennis. Het begint nog goed met

The capitalized term “Software” used below refers to EximiousSoft Photo Pro version 2.00, any updates to the software, any supplemental code provided to you by EximiousSoft, the user manual, any associated software components, any related media and printed materials, and any “online” or electronic documentation.

The Software is copyright 2005-2006, EximiousSoft. The Software is licensed, not sold.

…maar dan loopt het verder waar de mannen van Eximious zelf dingen in de boilerplate moesten schrijven:

You may use (launch) the Software without any charge. But there are many limitions in it.If You think the software is useful,You may pay the license fee and register your copy to use the Software,It means that you use the software no limition after your payment.For information on paying the license fee and registering your copy of the Software, you should choose “Help|Registration” from the Menu Bar.

Ach ja.

Euh, na installatie, even gebruik en snel weer desinstallatie: goeie help.

Photopro

En het programma is me nog altijd een even groot raadsel als ervoor. Het is een mengelmoes van bitmap en vectorieel-maar-niet-echt. En dat van die “Photo Pro can anti-aliasing automatically”: tarara.

Vreemde mensen, echt waar. Vreemde mensen. Zouden ze daar nu echt geld mee verdienen?

Freelancers gezocht

vrijdag 17 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 13 reacties

Zegeuh… als iemand een freelancer zou kennen die kaas gegeten heeft van ColdFusion (of eventueel ASP.NET) voor de realisatie van een drietal kleine projectjes voor een non-profit…

(marktprijs betaald, uiteraard)

Howdy neighbour

vrijdag 17 maart 2006 in Music. Permanente link | 9 reacties

Ik kan niet anders dan mijn collega bijtreden. Last.fm is een goeie zaak voor wie graag dingen in lijsten en statistieken giet.

[en kijk trouwens eens wie mijn eerste gebuur is op last.fm?]

Geburen

Het enig probleem dat ik ermee heb, is dat mijn plugin regelmatig eens uitvalt. En dat ik dat dan pas dagen later merk. En dat dat mijn statistieken verdraait. En dat ik daar lastig van loop.

Ik heb bijvoorbeeld tussen woensdag en vandaag naar niets anders geluisterd dan naar het volledig werk van Jacques Brel (alle platen chronologisch na elkaar, aangevuld met een paar concertplaten) en een stuk of wat Jacques Dutronc-platen. Maar die staan niet geregistreerd. Anders zou op nummer één deze week niet Elvis Costello staan.

Oh well.

Toen

vrijdag 17 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Het is de letter T op het ABC van de VRT.

O kijk de meneer van de Dash-reclame! Dàt zouden ze terug moeten uitzenden op den tv.

De… tijd… van… toen!
Herinneringen!
Aan mooie liedjes
Melodietjes
Uit vervlóógen tij-den…

Ik herinner er mij eigenlijk alleen maar de generiek van, en ik kan me met geen moeite meer voorstellen wat in de jaren ‘70 “liedjes uit vervlogen tijden” waren. Andrews Sisters of zo? La Esterella, toen ook al?

Natuurlijk, in 1975 was 1944 even lang geleden als 1975 nu, dus… als er nu zo’n programma zou komen, zouden ze dan pakweg Sugar Candy Kisses van Mac & Katie Kissoon, of Una Paloma Blanca (George Baker Selection!) of Gigi L’Amoroso (Dalida!) of Daddy Cool (Boney M!) zingen?

Euh.

Beste één: waar wachten jullie nog op?

Sickening

vrijdag 17 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ben een beetje aan het bijbenen met mijn feeds, en ik werd eventjes lichamelijk onpasselijk van deze entry op de eigenlijk in het algemeen al redelijk misselijkmakende Problogger-website.

Die eigenlijk alleen maar in mijn feedreader blijft staan omdat ik me ook graag eens opwind in geldzuchtige mensen.

Nu, Darren Rowse zelf is gewoon een slimme mens die zijn niche gevonden heeft en er goed geld mee verdient. Ik verwijt hem niets, ik gun hem alles wat hij krijgt.

Maar die commentaargevers… ugh!

En ja, ik weet dat ik onredelijk ben daarin, en naief, en watnog. Maar toch. Geldviezerds. Brr.

links for 2006-03-18

zaterdag 18 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Op safari

zaterdag 18 maart 2006 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Het was alweer een eeuwigheid geleden dat ik nog eens de tuin ingetrokken was met de macrolens.

Ik doe dat nochtans bijzonder graag, maar ‘t was er gewoon niet meer van gekomen. Rugpijn, te koud, geen gemakkelijk te bereiken levende beesten, te nat, te donker, te moe: altijd wel een excuus.

Vannamiddag, na de (zelfgemaakte!) gehaktballen in tomatensaus met frieten: de AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED op de D70 gevezen, daarop de Nikon 6T en dààrop Nikon SB-29, en niet zonder enige trepidatie de koer op.

Het plan: een aantal oude getrouwen zoeken en fotograferen.

Mijn eerste halte: de pot ondertussen halfverwaarloosde en verhoute salie. Daar zitten sinds jaar en dag dwergcicades op, wellicht van het merk Eupteryx. Dat is trouwens de reden dat ik die salie niet snoei en trim: ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om die beestjes hun leefwereld helemaal weg te knippen. Een beetje moeten zoeken, maar uiteindelijk vond ik er twee onderaan één blad, en een andere in een knop:

Eupteryx in salie

Een paar millimeter oude vriend, lijkt het wel. En toepasselijk dat dit net mijn eerste macrofoto is sinds maanden.

Volgende halte: de “border”. ‘t Is te zeggen, de rand van het grasperk tegen de muur. En zeer snel nog zo’n oude getrouwe tegengekomen—het kleine zandloopkevertje Asaphidion flavipes:

Asaphidion flavipes

Dat liep in de buurt van een dikke dikke rups, van een mij onbekend merk:

Een dikke rups

Ik ga dit tuinsafariseizoen proberen meer foto’s te maken met een aanduiding van grootte erbij. Misschien print en plastificeer ik wel zo’n papiertje met millimeters erop, kwestie dat ik me zelf ook anders geen voorstelling meer kan maken achteraf hoe groot iets nu precies was.

Het beest hierboven heb ik nog eens naast een stuk van 1 cent gefotografeerd:

Een dikke dikke rups

…maar bon. Verder op zoek naar oude bekenden: naar de koer zelf, ‘t is te zeggen, naar de stenen. Een random steen omgedraaid, en jawel hoor:

Tomocerus vulgaris

Tomocerus vulgaris, één van de grotere springstaarten in onze contreien. Ik had ook mijn eerste Entomobrya multifasciata sinds twee jaar in de smiezen (snoezig!), maar helaas: foto mislukt. Niet scherp genoeg.

Voor de rest onder diezelfde steen, en ook qua usual suspects een topper: een onbekend klein spinnetje.

Een klein spinnetje

Volgende halte: de dakpannen die opgestapeld liggen boven de stapel stenen. Die liggen daar expliciet als schuilplaats voor huisspinnen en pissebedden, en jawel:

Pissebed en mijt

Een kleine, jonge, nog wat bleke geelgestipte kelderpissebed (Oniscus asellus), met als ik me niet vergis een mijt (dat zwart ding met rode poten) ernaast.

En onder de onderste dakpan, deze Tegenaria:

Tegenaria

Het was koud genoeg dat ze er niet meteen vanonder muisde, dus ik heb er op mijn (realtieve) gemak een paar foto’s onder verschillende omstandigheden van kunnen maken: zoals hierboven zonder flits, en mét flits:

Tegenaria

Compare and contrast the relative depths of field, en ook wel de verschillende sfeer die de ftwee oto’s uitademen. :)

Het beestje liep wat verder naar de snelbouwstenen, meteen een kans om nog wat foto’s te pakken met een andere atmosfeer:

Tegenaria

En wat geëxperimenteer met de reflectie van de ringflits:

Tegenaria

Een geslaagd half uurtje. Wordt vervolgd.

Zelie op school

zaterdag 18 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Ha, zes weken verder en er is nog een erenoot op Zelie’s rapport bijgekomen:

It's getting better all the time

Ondertussen heeft ze er twee weken kangoeroeklas op zitten, en ‘t is allemaal veel vanzelfsprekender dan het wel zou kunnen gelijkt hebben (cfr. alhier en alhier).

Ze heeft er al sudoku gedaan, en sokoban, en ze hebben er al gefilosofeerd—al is dàt eigenlijk nog niet echt voor haar leeftijd: op de vraag “kan een lelijke mens mooi zijn vanbinnen” had ze heelder theorieën over wassen aan de binnenkant. :)

O ja: en ze schaakt tegenwoordig ook. Ik heb ze eventjes wat geholpen een paar dagen geleden, en dat was eigenlijk bijzonder wijs. Spijtig dat er vandaag geen tijd meer was om een schaakbord te kopen: ik zou graag mee leren schaken.

Jan

zondag 19 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Mja, er is iets van aan.

Maar ik begin er eindelijk echt iets aan te hebben, aan Jan: hij begint echt te communiceren, en dan begint de leute natuurlijk.

Is het trouwens geen zoeteken? Hier zit hij in de auto, zo fier als een gieter dat hij zelf mijn handschoenen heeft aangekregen:

Jan in de auto

Ik zit er tegenwoordig redelijk veel in de auto mee, en het is bij tijden een plezier.

Hij zingt bijvoorbeeld echt wel bijna heel de tijd. Allerlei liedjes door elkaar: sinterklaasliedjes, en kabouter pinne(n?)muts, en vanalles.

En zijn woordenschat breidt alsmaar uit, en hij slaagt er tegenwoordig in om zijn gedachten in zinnetjes te gieten, en causaliteit en wensen kenbaar te maken, en alles, en alles.

Foto’s

zondag 19 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Tja. Nu moet Sandra natuurlijk wel een goed fototoestel hebben hé.

Ze zit maanden en maanden en maanden thuis met de nieuwe spruit, ze heeft een weblog, en dan zou ik de enige moeten zijn die foto’s trekt of zo? En al het goed weer van de eerste maanden missen of zo?

Nee: we gaan eens op zoek naar een tweede Nikon denk ik. De D70 naar Sandra, met de 50mm en de 18–70 en de 70–300. En dan koop ik zo’n goedkope D200 bij.

Mja. Een goed plan.

Voor ’t gemak

zondag 19 maart 2006 in Programmeren. Permanente link | 4 reacties

Er zijn stapels prutserijen in allerlei programma’s die de mensen een stapel werk zouden besparen mochten ze ze kennen. Photoshop is zo’n notoir programma dat vol met shortcuts en handigheidjes zit, en ook de Microsoft Office-programma’s lopen over van de nuttige features die niemand praktisch gebruikt.

Maar ook dingen als T-SQL,  dat nochtans een relatief beperkte lijst toch wel goed gedocumenteerde functies heeft, die met andere woorden op een relatief beperkte tijd allemaal eens zelf te doorlopen en uit te proberen zijn, bevat zaken die het leven veel gemakkelijker zouden kunnen maken maar dat toch wellicht vaak niet doen wegens onbekend en dus onbemind.

[phew, ik ben zo content dat ik door die zin geraakt ben, dat het me eigenlijk zelfs niet al te veel meer kan schelen of hij nog begrijpbaar is] :)

Stel er moeten op een website events getoond worden, afhankelijk van een aantal mogelijke factoren.  Bijvoorbeeld dat alle events van een bepaald type getoond moeten worden en/of van een bepaalde dag en/of van een bepaald departement.

Naieve structuur van de database:

 • tblEvents
  • ID
  • title
  • deptID
  • typeID
  • eventdate
  • description

Dat geeft, euh, acht mogelijke combinaties:

  1. select * from tblEvents
  2. select * from tblEvents where deptID=[dept]
  3. select * from tblEvents where typeID=[type]
  4. select * from tblEvents where eventdate=[date]
  5. select * from tblEvents where typeID=[type] and eventdate=[date]
  6. select * from tblEvents where deptID=[dept] and eventdate=[date]
  7. select * from tblEvents where typeID=[type] and deptID=[dept]
  8. select * from tblEvents where typeID=[type] and deptID=[dept] and eventdate=[date]

  In het programmeren wordt dat al snel iets als

  queryString="select * from tblEvents"
  if ([type] not null OR [dept] not null OR [date] nor null) then
      queryString=queryString & " where 1=1 "
      if ([type] not null) then
          queryString=queryString & " and typeID="&[type]
      end if
      if ([dept] not null) then
          queryString=queryString & " and deptID="&[dept]
      end if
      if ([date] not null) then
          queryString=queryString & " and eventdate="&[date]
      end if
  end if

  Mja. Beetje vies natuurlijk. Dat soort dingen kan ook in de database zelf gebeuren. Eén mogelijkheid is met case when (zie bijvoorbeeld alhier voor een voorbeeldje), maar in dit geval gaat het nog veel sneller met coalesce:

  select * from tblEvents where
    typeID=coalesce([type],typeID) and
    deptID=coalesce([dept],deptID) and
    eventdate=coalesce([date],eventdate)

  Ha! Die coalesce aanvaardt een onbeperkt aantal parameters en geeft de eerste niet-NULL-waarde terug.

  Dus: als [type] en [dept] niet meegegeven werden en [date] wel, dan wordt de query hierboven

  select * from tblEvents where
    typeID=typeID and
    deptID=deptID and
    eventdate=[date]

  Dat zou kunnen opgebouwd worden in een query en zo, maar nóg veel gemakkelijker (om niet te zeggen properder) is het om het allemaal in een stored procedure te smijten. Dat wordt dan iets als

  create procedure getEvents
  @type int=null, @dept int=null, @date datetime=null as
  select * from tblEvents where
  typeID=coalesce(@type,typeID) and
  deptID=coalesce(@dept,deptID) and
  eventdate=coalesce(@date,eventdate)

  …en dan proper schone aanroepen als bijvoorbeeld exec getEvents voor alle evenementen, en exec getEvents @deptID=5 voor alle evenementen van departement 5, en exec getEvents @typeID=3, @dept=6 voor alle evenementen van type 3 en departement 6.

  Proper, mijn gedacht.

  Done right?

  zondag 19 maart 2006 in Internet. Permanente link | Eén reactie

  Zoals wel vaker gebeurt, is The Guardian al een paar dagen Serieus Goed Bezig.

  Hier kan De Standaard (en bij uitbreiding elke krant in ons land en ver daarbuiten) nog wel eens een zwaar voorbeeld aan nemen. Comment is free, een collaboratief weblog met om te beginnen alle columnisten van The Guardian, en daar nog eens bij

  a host of outside contributors – politicians, academics, writers, scientists, activists and of course existing bloggers

  Dat alles in een echt weblog, met echt commentaar en RSS[1], en een echt goeie site, en alles erop en eraan. En ook een hoofdredacteur.

  Georgina Henry geeft een stand van zaken na één week

  Many of the conventions ingrained by 16 years as an editor on the print version of the Guardian have been turned on their head.

  Zij komt van een wereld waar elke centimeter kolom moet gerechtvaardigd zijn: alleen het best geschrevene, het meest nuttige, het meest interessante komt in de krant. Hier kan alles gepubliceerd worden: in de eerste paar dagen hadden ze meer dan tweehonderd entries van de hand van meer dan honderd auteurs.

  En alles verschijnt ook direct, zonder te wachten op een “print cycle”:

  The immediacy and speed of the blog was one shock: it so happened that the day we launched was a day of high drama in Jericho. Our first bloggers were on within the first hour of the news breaking and we had five pieces of comment on events there before the paper’s comment pages went to press that night.

  …en dààr hebben ze ook al meteen hun eerste ingreep gedaan. Bleek dat de eerste entries over de gebeurtenissen in Jericho unaniem Israel veroordeelden:

  On this occasion we intervened with the randomness of the blog by commissioning other views and linking to pieces from within Israel.

  Ja, ze hadden een paar uur of een dag kunnen wachten op een meer uitgebalanceerd beeld, ze hadden zelfregulatie kunnen laten spelen of de lezers via comments het beeld kunnen laten objectiveren, maar dat hebben ze niet gedaan.

  Ik vind dat een goeie zaak. update: Martin vindt dat niet—al vraag ik me af wat hij zou gezegd hebben in het omgekeerde geval, mochten de eerste entries van rabiaat rechtse pro-Israeli-mannen geweest zijn.

  Vreemd genoeg heb ik de indruk dat Georgina Henry zichzelf zo’n beetje pre-emptief zit te verdedigen:

  The randomness, that sense of never quite knowing who’s going to post when and what, is both the joy of the new site and slightly scary. It’s the lack of control you feel you have at times – and control, I realise, is the one of the hardest things for editors to cede.

  Alsof ze zich moet verontschuldigen voor het uitoefenen van die controle. Een minuscule website als Gentblogt heeft niet de resources om iets anders dan zelfregulatie te laten spelen, maar als The Guardian honderden goede en gemotiveerde schrijvers heeft, dan mogen ze niet bang zijn om redactie te doen. Het is ook niet omdat ze tweehonderd artikels ontvangen, dat ze die allemaal gelijk moeten behandelen.

  Radikale democratie schaalt niet goed. Een weblog waar maximaal een paar tiental commentaren per entry komen, pakweg Gentblogt, mag en kan en moet alles laten staan zoals het ontvangen wordt. Daar kan men nog geloven in het zelfcorrigerend aspect van een kleine community, en enkel in extreme gevallen eens manueel ingrijpen. Weblogs waar door de band tot duizenden commentaren komen, pakweg Slashdot, kunnen op een vergevorde vorm van radicale democratie steunen: een moderatiemechanisme in combinatie met goeie software.

  Alles daartussen heeft menselijke handen nodig[2], en eigenlijk zijn comments of entries in deze mutatis mutandis hetzelfde. Mijn goeie maat Graham “Stet” Sleight, no mean editor himself, zegt daarover in een reactie op Georgina Henry:

  The internet hands are wrong. The thing that makes the difference between randomly reading blogger sites and the Guardian’s comment pages is all in the editing.

  Selection, adjudication, control: It’s these that make the contrast between reading the wires and reading the finished newspaper. The editor says “these are the stories that are most important, and this is what our sort of people are interested in” and the readers respond.

  As the internet makes content generation exponentially easier, good editing is all that stands between readers and the overpowering howl of tortuous writing outside. By all means take a deep breath and publish something controversial, but never be afraid to sharpen the spike for the boring or the badly written. Send it back to the writers: you’ll improve them, you’ll improve the site. Quality, not volume.

  Overschot van gelijk. Een interessante positie, waarin The Guardian zich bevindt—de kans om een nieuw soort medium uit te vinden.

  Het zou fijn zijn mochten we in Vlaanderen de kwaliteit (en de ballen) hebben om het experiment ook aan te gaan.

  1. Alleen spijtig dat de RSS geen full entries heeft.

  2. Menselijke handen zijn natuurlijk enkel nodig als men wilt dat de entries of de comments een min of meer coherent beeld vormen. Voor stapels ongeordende entries zoals op fark.com of honderden ongeordende comments zoals bij littlegreenfootballs of dailykos is geen ingrijpen gevraagd of van toepassing.

  Hoera!

  zondag 19 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Wij zijn content, content, content: we hebben bijna de geboortekaartjes voor nummer vier!

  Kaartje

  ‘t Is nog niet helemaal klaar, maar we zijn het heeltegans eens over wat er op komt, en hoe het er uit gaat zien.

  Schoon dat het is!

  Humor

  zondag 19 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

  Microsoft heeft echt wel een gevoel voor humor.

  Echt serieus waar.

  De oogst

  zondag 19 maart 2006 in Safari. Permanente link | Geen reacties

  Zo. De oogst vandaag: gene vetten. Een paar foto’s (zonder flits) van nog eens een Tomocerus vulgaris—waren alle springstaartjes maar zo groot:

  Tomocerus vulgaris

  …en een mier in de plantenbak:

  Lasius niger

  …en wat minuskuul mos op de koer:

  Mos

  I do not believe

  zondag 19 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

  Ik kom niet meer bij.

  Nu linken ze zelfs bij Adobe’s weblogs naar die achterlijke fake tilt shift tutorial die een eeuw geleden op BoingBoing gelinkt stond.

  Als ze zelfs bij de makers van Photoshop niet in staat zijn om een betere uitleg te geven: het einde van de wereld is nabij.

  Gr.

  Plugins

  zondag 19 maart 2006 in Weblog. Permanente link | 8 reacties

  Um ja. Ik heb wat achter de schermen geprutst op mijn weblog. Het werkt hier met WordPress 2.0.2, en de volgende plugins, in alfabetische volgorde:

  Brian’s Latest Comments zorgt voor een nuttiger commentaaroverzicht dan gewoon “latest comments” chronologisch:

  Brianscomments

  Gravatar zet icoontjes naast comments (stel uw eigen icoon in op Gravatar.com—dat lukt meestal zonder problemen, behalve als uw naam Sandra Pattyn is):

  Gravatar

  Dunstan’s Time Since. Nutteloos, en ik denk dat ik het er eerstdaags weer af smijt. Toont de tijd sinds de entry gepost werd:

  Timesince

  SparkStats. Ook nutteloos, maar wel grappig om zien, en sparklines zijn natuurlijk tot nader order nog altijd cool. Geeft een combinatie van het aantal posts en het aantal comments op die posts:

  Sparstats

  Ultimate Tag Warrior onder meer om keywords, erm, tags, aan posts te verbinden:

  Tags

  …en om tag coulds te genereren en zo:

  Tagcloud

  Unformatted om in sommige oudere posts te vermijden dat WordPress automatische formattering doet en/of automatisch “van deze” aanhalingstekens plaatst.

  WP-PostRatings, ook al in de categorie “nutteloos maar wel wijs”. Laat mensen hun gedacht geven van één tot vijf over elke post.

  Ratings

  Die laatste is de meest recente, en wellicht ook de meest nutteloze van allemaal: niet alleen kan het me niet echt schelen, maar ook en vooral het is compleet irrelevant. Want waar staan die ratings eigenlijk voor? De mate waarin men het eens is met wat ik zeg? Hoe wijs iets is? Hoe mooi een foto? Hoe goed geschreven (ha!) een tekst? Hoe nuttig iets is?

  Nee: compleet stom, die plugin. Maar wel wijs dus. En ‘t zou nóg wijzer zijn met ajax en dinges. Ik denk dat ik het er voorlopig wat laat op staan.

  Parelvissers 4

  zondag 19 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 14 reacties

  Nee, ‘t wordt er voor mij niet beter op.

  Kabbel kabbel. Het kabbelt maar voort.

  Ik word er noch warm noch koud van. Het acteerwerk: meh. De regie: meh. Het verhaaltje: meh. De personages: bleh.

  Ik zou niet weten, zelfs nu net na een aflevering wie precies Dick en wie Xavier en wie Guido is, en wie er nu eigenlijk weer met wie naar bed ging en waarom.

  Ondanks het feit dat ik afleveringen twee en drie nu al elk twee keer gezien heb. ‘t Was wel telkens met een half oog, en dat zegt voor mij al genoeg. Ik heb echt geen last met dingen waar men moet nadenken. Maar ik heb wel graag dat ze mij bij de keel grijpen. En dat is hier niet het geval.

  Ik kijk naar televisie met de computer naast mij. Goeie televisieprogramma’s slagen erin om mij van het internet, mijn werk, mijn lectuur, het nieuws, e-mail, skype, msn en jabber weg te krijgen. Dat doen de mannen van Woestijnvis deze keer niet.

  Misschien moet ik wel eens mijn computers allemaal afzetten en nog eens kijken van het begin af.

  Maar ik moet zeggen: ik kijk tegenwoordig in het gaan naar en terugkomen van het werk op de trein naar Lost, en da’s toch echt wel andere koek.

  En als het uiteindelijk gaat uitdraaien op aardigheidjes als “de eindgeneriekmuziekjes waren van mannen die zelfmoord gepleegd hebben” of “het vierde woord in elke aflevering  maakt een zin en daarin zat de uitleg”, of “in de dialoog tussen X en Y zat een acrostichon verwerkt”—bleh.

  Bijsluiters

  maandag 20 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Altijd bijsluiters lezen. En he tinternet erop naslaan. Zo weet ik nu dat ik mijn medicamenten zeker niet liggend mag pakken, en dus bijvoorbeeld niet terwijl ik in achterover in de trekzetel zit…

  What is the most important information I should know about diclofenac?

  • Take diclofenac with food, milk, or an antacid to lessen stomach upset. 
  • Do not crush, chew, or break diclofenac tablets. Swallow them whole. 
  • Remain upright (sitting or standing) for 15 to 30 minutes after each dose to prevent irritation of your esophagus (throat). 
  • Watch for bloody, black, or tarry stools or blood in your vomit. These symptoms could indicate damage to your stomach.
  • If you drink more than three alcoholic beverages a day, diclofenac may increase the risk of stomach bleeding.

  Heh. Met meer dan gewone aandacht mijn overgeefsel bekijken. Een mens blijft bezig.

  En zeggen dat ik die generische Voltaren/Cataflam “tot nader order” moet blijven nemen—nog een geluk dat het al een eeuw geleden is dat ik heb moeten overgeven, en dat ik praktisch nooit alcoholisch drink. :)

  Eens verder kijken…

  What should I avoid while taking diclofenac? Avoid prolonged exposure to sunlight. Diclofenac may increase the sensitivity of your skin to sunlight. Use a sunscreen and wear protective clothing when exposure to the sun is unavoidable.

  Hm. Da’s wel spijtig. Ik zit tegenwoordig wel graag in de zon. Misschien dat ik tegen dan mag/kan stoppen met pakken.

  Geschreven al luisterend naar: Frank Zappa – Guitar, Disc 1 – That Ol’ G Minor Thing Again

  Dampoort – Uurwerk

  maandag 20 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

  17u41–op het perron van spoor 1.

  Perron

  Ha! ‘t Was al geleden van, even kijken, 14 februari dat ik nog de trein genomen heb aan de Dampoort. Het was toen een uurwerk, dus bij deze ook een uurwerk. Dat aan het plafond hangt.

  Voor de rest van de week: dingen die aan het plafond hangen.

  Chinese spam

  maandag 20 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  ‘t Is eens iets anders dan Chinese tatoeages.

  Met een beetje online vertaling is er wel te achterhalen dat het om management trainingen of zoiets gaat, maar wat er uit die programma’s komt is vaak zuivere poëzie:

  Yu Hento Ban, the outstanding technique worker moves towards the base management position, very many periods of five days can not but the surface:

  1st, on under the resentment, lives one day busily to face upwards, the management bad is still bad…

  2nd, lives no matter what completes looks for me, the labor feels emotion looks for me, the efficiency, the quantity does well also looks for me…

  3rd, under is several dozens people, works my line, manages the person, the person, the group person completes the work to be possible…

  4th, a your set, he makes other set, his method is better than you, how teaches the law?

  5th, lives numerous, that, a person pile, the position frequently does not lack the manpower, how?

  6th, big does not violate, is small, the labor always the counter-law, how labor correction?

  7th, the table is not good, his how many sentences, does the surface receive, behind does with you, how does the labor accept manager’s Italy?

  8th, gawks is blue, the old oil, how the thorn manages, how?

  9th, lives, the manager is finally one knows the information, how passes with the labor, labor effective adjusting work?

  10th, my base manager already could not decide the labor wage, also could not decide the company boundary, how stirred up under a person?

  11th, lives I also to want to do well, may be by is effective, how is living cultivates Italy?

  12th, day in day out all in principle, but very many periods of five days are the pain, the pain, how?

  The first-class factory all has the first-class manufacture – to hold enhances the efficiency, does not reduce the production cost: The first-class manager cultivated the first-class labor, the first-class labor has made first-class! An outstanding manager does not have grips the technique operation ability, moreover has rich Xie?? The management skill!

  Zha shih I mostly make business matter am: Business center receives the management to be able much a manager, mostly only “technique expert” the function, many all is “the ball game star family background”, but has “one teaches” the function, can one be splendid! How “does the technique operation expert” “one teach the expert” – to welcome you to add this time to live the management skill to cultivate!

  On-line vertalers: latter day I Ching.

  Extensie

  maandag 20 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Eén reactie

  Ik wil dringend dringend meer vergroting in mijn macro’s.

  Die springstaarten intrigeren me, maar ze zijn te klein om goeie foto’s van te nemen met de setup die ik nu heb, een 70–180 met een 2.9 diopter voorzetlens.

  Vanmiddag op het werk eens geprobeerd met een 50mm f/1.8 zomaar met de losse hand vóór mijn 30mm f/1.4. Een 100% crop van één van de resultaten:

  Eurodetail

  Een detail van een vijf eurobiljet, en wel van het plekje aangeduid in een rood kadertje:

  Vijfeuro

  Mja. Mja. Met mijn macrolens geeft min of meer datzelfde gebied (iets meer naar links) het volgende:

  Eurodetail2

  ‘t Is toch nog iets anders. Maar ik denk dat ik toch eens serieus gaan nadenken over tussenstukken. En morgen eens mijn macrogerief naar het werk meenemen, alwaar mijn 50mm ligt. Om te zien wat het geeft met die 50mm voor de macrolens.

  Stereo

  maandag 20 maart 2006 in Foto's. Permanente link | 3 reacties

  He kijk, stereofotografie.

  Gothmog & Ringwraith

  Voor het echte effect: fullscreen bekijken op 1280×1024 of hoger, en scheel kijken.

  Of voor wie een kleine monitor heeft: alhier een kleinere versie.

  Close-up:

  Strolling down mem’ry lane

  maandag 20 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

  He getver, ‘t is Ray Cokes op JimTV!

  Die geen haar veranderd is. Nu ja, een beetje wel natuurlijk, wat grijs aan de slapen en zo, maar toch.

  Manier en stem zijn helemaal niet veranderd daarentegen. Het is alsof het weer eind de jaren 80 is… Rox Box, iemand? Of het is alsof we weer in de glorietijden van MTV Europe zijn, Ray’s Request en (vooral) Most Wanted—ik was er al te oud voor, maar ik keek er toch nog graag naar.

  Maar neen, de rechterbovenhoek van de televisie zegt dat het I Love The 90’s is.

  90's

  Jawel: the 90’s. Wat het precies is van die 90 dat we graag moeten zien, komen we niet te weten. Wel intrigerend natuurlijk.

  Hadden ze nu gezet I love the 90s, dan was het allemaal duidelijk: Ik houd van de jaren 90. Hadden ze gezet I love the 90s’, dan hadden we geweten dat het in ieder geval al om “iets” gaat van die jaren 90 waar de schrijver van de tekst van houdt.

  Maar ‘t is dus the 90’s. En dus mogen we er ons allerlei dingen bij voorstellen.

  Visioenen van een groep van 90 shaolin-monniken uit hetzelfde klooster als Kwai Chang Caine, of beter nog, 90 vechtersbazen uit een generische chinatown, op de tonen van Carl Douglas:

  I love the 90’s… kung fu fightin’. Those cats was fast as lightnin’.

  Of, nog specifieker, beelden van 90 volgelingen van Wang Lang:

  I love the 90’s… style. Ninefold monkey style for great justice!

  O, dichter bij huis, 90 van de 600 Franchimontezen:

  I love the 90’s… weapons. Flails, halberds, gisarmes, langdebeves—those were the days. When weapons meant business. When men were men. And women were women. [And small furry creatures from Alpha Centauri were small furry creaturs from Alpha Centauri, uiteraard.]

  Wat? Ik, een zaag? Pedant, moi?

  Menu

  dinsdag 21 maart 2006 in Programmeren, Werk. Permanente link | 2 reacties

  Dat is nu dus eens een typische situatie hé: ik moet een menu maken op de website van het werk, en ik zit al een kwartier te debatteren met mezelf hoe ik dat het beste doe.

  Probleem is dat het algemene menu alles proper doet zoals het hoort, en databasegegenereerd en zo, maar dat de news & events-pagina’s door andere code gegenereerd worden, uit een ander stuk database, met een volledig andere logica.

  So indulge me while I think out loud… Het menu van news & events ziet er voorlopig alsdus uit:

  • Headlines
  • News archive
  • Events calendar
  • Press releases
  • Speeches

  Daar moet iets uit komen als

  <ul id="leftnav">
    <li class="current"><a href="news/">Headlines</a></li>
    <li><a href="news/archive">News archive</a></li>
    <li><a href="events/">Events calendar</a></li>
    <li><a href="press/">Press releases</a></li>
    <li><a href="speeches/">Speeches</a></li>
  </ul>

  waarbij die class="current" mee verhuist met de pagina. Al die pagina’s worden door verschillende stukken code gemaakt, en bevatten nog eens onderverdelingen (“events calendar” kan bijvoorbeeld eventsIndex zijn, of eventRange, of eventSingle, etc.), dus het is geen eenvoudige één op één, maar da’s een detail: ik zou een Dictionary kunnen maken (old skool ASP hé, geen asociative arrays of zo) met daarin de menu-items, die aflopen, en de juiste op “current” zetten.

  Allemaal goed en wel, maar de reden waarom ik er lastig van loop, ik dat ik voorzie dat dat nieuws zeer binnenkort allemaal uitbreidingen gaat kennen, waardoor er meer dan één niveau zal zijn, en dat ik dan allerlei prutserijen ga moeten uithalen. En: dat ik precies hetzelfde—een te genereren menu van min of meer wisselende complexiteit—ga meemaken op nog andere delen van de website. En dat het weer eens een andere plaats is waar “dingen” moeten aangepast wordenals er “iets” verandert.

  Gn. Het ideaal zou zijn om het allemaal eens grondig te herbekijken, maar daar is nu geen tijd voor: ‘t is zaak van parer au plus pressé en af te raken van een gescheiden intranet/internetnieuws en een Typepad-account overbodig maken en een archief ontsluiten.

  Zucht.

  Kijk zie, het van u afschrijven is therapeutisch én handig. Ik ga het voorlopig houden op simpel en eenvoudig (en, helaas, vies): domweg een lijstje in één niveau, uitzonderingsmaatregel voor news & events, mooi documentere in de site manual, en dan zien we wel waar we uiteindelijk op uitkomen als het ooit nodig is om complexere dingen te gebruiken.

  Le mieux est l’ennemi du bien le mieux est l’ennemi du bien le mieux est l’ennemi du bien le mieux est l’ennemi du bien le mieux est l’ennemi du bien le mieux est l’ennemi du bien……

  Geschreven al luisterend naar: P.J. Harvey – Is This Desire? – A Perfect Day Elise

  update: the best laid plans of mice & men… Ik heb het uiteindelijk nog simpeler gedaan:

  Response.Write("<li"&iif(thisLeftnav="latest"," class=""current""","")&"><a href=""news/"">Actualités</a></li>")
  Response.Write("<li"&iif(thisLeftnav="archive"," class=""current""","")&"><a href=""news/archive/"">Archives</a></li>")
  Response.Write("<li"&iif(thisLeftnav="events"," class=""current""","")&"><a href=""events/"">Calendrier</a></li>")

  Ja, ‘t is vies. En dan? :)

  O ja, VBScript (ugh yuck bleah, I know) heeft blijkbaar geen iif, terwijl dat toch wel een serieus handig ding is. Dan maar in de rapte:

  function iif(sTest, sTrue, sFalse)
    if sTest then iif=sTrue else iif=sFalse end if
  end function

  Ach ja. Simpel kan ook.

  Geschreven al luisterend naar: Planxty – After The Break – You Rambling Boys Of Pleasure

  Tubes en macro’s

  dinsdag 21 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Eén reactie

  Ar-hem.

  Het gaat er echt wel van komen, die extensies en/of adapters en/of dingen om macrofoto’s mee te trekken. Even ter herinnering, wat voorafging. Alle foto’s zijn op 100% pixelgrootte, dus niet met Photoshop vegroot of verkleind, gewoon een stukje eruit geknipt.

  Met mijn Casio Exilim EX-Z750 (7.2 megapixels) in macro mode:

  Casio macro

  Met een Sigma 30mm f/1.4 en daarvóór een met de hand vastgehouden AF Nikkor 50mm f/1.8, manueel volledig opengezet van diafragma (zie ook vroeger).

  50 op 30

  50 op 30 nog

  Met een Micro-Nikkor 70-180mm f/4.5-5.6 waarvóór een Nikon 6T diopteradapter gevezen zit: 

  70-180 met 6T

  …en dezelfde 70-180mm met 6T, maar dààr nog eens met de hand vastgehouden die 50mm f/1.8 voor:

  70-180 met 6T en 50mm

  Ahem. Da’s dus gewoon maal twee of zo. :)

  Het volledige beeld staat op flickr. My mind is made up. Ik koop zo’n extensietube, en ik ga zoeken naar een manier om een 50mm omgekeerd op mijn lens te monteren.

  Geschreven al luisterend naar: Chet Baker – Chet Baker Plays Standards – You Go To My Head

  Vuur! Gazze!

  dinsdag 21 maart 2006 in Verbouwingen. Permanente link | 14 reacties

  Wij koken alletwee graag. Tot nog toe doen we dat op een stokoud fornuis, tweedehands gekocht een jaar of tien geleden. Een klassiek eind-jaren-70 (schat ik) gasvuur met vier bekken en een electrische oven.

  De oven sluit al een eeuwigheid niet niet goed meer, en qua temperatuur is het altijd al alles of niets geweest, die is dan ook een een tijdje geleden al for all intents and purposes vervangen door zo’n klein combi-microgolf-grill-heteluchtoven-dingetje.

  Onze keuken moet helemaal verbouwd worden, en we hebben altijd gezegd dat we liever langer wachten om iets degelijks te kopen dan in de rapte iets te kopen dat niet helemaal onze goesting is… Wel, zoals mijn betere helft een tijd geleden zei: we hebben ons definitief kookvuur voor de keuken gevonden!

  Het vuur is zo ongeveer het allerbelangrijkste in de keuken, en we zijn dan ook allemaal enorm content dat de keuze geaakt is: het wordt een Westahl van bij Adek. Met excuus voor de slechte foto’s, maar dit dus:

  Kookvuur

  Vier bekken en een grote centrale kookplaat. Zo’n plaat waar traploos van warm tot minder warm kan op gekookt worden. En die mits een stuk er uit halen en een ring erop zetten om te vormen is tot een mega-wok-dinges, of een kookplaat voor zeer grote potten.

  Kookvuur

  En met twee ovens, in de configuratie zoals hierboven: links een grote conventionele electrische oven (‘t zal geen heteluchtoven worden), en rechts een warmkast, met verwarming van 35 tot 120 °C, om gerechten warm te houden, borden te warmen, vlees te laten rusten, en dingen.

  Er moet ook nog een dampkap bij komen, en dat wordt er geen die de lucht naar boven duwt, maar wel één met een zuigelement dat op zolder zal zitten, (a) zodat we mits een extra flexibel gebruik kunnen maken van de bestaande schouwen en ook van onderdruk en dingen, en (b) wat ons het lawaai in de keuken grotendeels zou moeten besparen.

  Ik kan al haast niet wachten.

  En dan nog een koelkast en een diepvriezer en keukenkasten.

  Geschreven al luisterend naar: Chet Baker – Lonely Star – Madison Avenue

  Eurovisie

  dinsdag 21 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Als Finland hiermee niet wint, weet ik het ook niet meer.

  links for 2006-03-21

  dinsdag 21 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Dampoort – Luidsprekers

  dinsdag 21 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

  17u41–boven het perron van spoor 2 hangend.

  Luidsprekers

  De luidsprekers. Waardoor de aankondigingen komen. En die aan het plafond van het perron hangen.

  Afgeblazen

  dinsdag 21 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Grr. Ik heb een uur aan het kookvuur gestaan, om dan met een beginnersfout al mijn werk naar de kloten te helpen.

  Ik ben kwaad op mezelf.

  Het meesterplan: zoethout in stukken breken, laten koken, laten infuseren, laten koken, laten infuseren, suiker bij doen, uitkoken, karameliseren, koken, laten indikken, tot ik uiteindelijk een mooie dikke dikke stroop had.

  En dan kreeg ik steken in mijn rug en dacht ik het allemaal wat sneller te laten afkoelen. Waardoor het goedje kristalliseerde.

  Jaja, dat is allemaal te redden: wat vocht toevoegen en herbeginnen. Maar ik was het beu, en ik had pijn, en dus heb ik de hele pot maar in de pompbak in een grote kom water laten weken.

  Eigenlijk best wel spijtig, want de smaak was veelbelovend, van mijn zelfgemaakte drop.

  Puist

  dinsdag 21 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

  Soms denk ik dat ik op deze aardkloot gezet ben om mij nutteloos aan dingen te ergeren.

  Pak nu de Humo van deze week. De cover dan:

  Cover

  Bon, OK, ‘t is met die vieze van Laïs, maar daar nog naast… iemand gezien? Iemand?

  Iets waar ik dus heel erg letterlijk lastig van loop? Hint:

  Pol_voor

  ‘t Is dus niet de onflatterende manier waarop die van Laïs haar kin gefronst heeft, of de onflatterende manier waarop de navel van Rios in beeld komt…

  Nee, hiero:

  Pol_voor2

  Daar rechts: die puist op zijn rug.

  Ja takkoord, met Photoshop kan vanalles. Dat wil niet zeggen dat alles ook moet. Maar één duwtje op de healing brush doet die puist weg, en dat doet toch niets af aan de artistieke integriteit van de foto?

  Pol_na

  Allez, zeg nu zelf, zó is het toch veel beter?

  Bewerkt

  Zeven

  dinsdag 21 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  Niets dan goed nieuws met de nieuwe IE7, hoor ik van overal.

  Fijn.

  Helaas, bij mij is het nog altijd van “Error loading C:\WINDOWS\system32\msfeeds.dll. The specified procedure could not be found.”

  Niet fijn.

  Twee jaar staat de computer hier nu al te draaien zonder herinstallatie van Windows maar wel met dag in dag uit rommel installeren en desinstalleren. En twintig verschillende toestellen er aan gehangen en dan er weer af gehaald, andere grafische kaart, geluidskaart, scanners, Wacomtabletten, videocamera’s, …

  ‘t Zal toch eens herinstalleren worden, vrees ik. Eén dezer. Als ik eens tijd en goesting heb.

  Die goed doet

  woensdag 22 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  …goed ontmoet.

  Vanmorgen was er een technisch defect met de laatste drie rijtuigen van de 7u22 die ik aan de Dampoort pak. Normaal gezien zit ik ergens in één van die drie laatste wagons, maar nu moest het hele perron dus opschuiven.

  Ha! Eigenlijk ongelooflijk hoeveel bekende gezichten er op zo’n trein zitten als je die elke dag neemt. En ook: ongelooflijk hoe weinig beweging er eigenlijk in de verdeling van de mensen zit: de meesten staan dag na dag ongeveer op dezelfde plaats op het perron, waardoor het nu leek alsof ik plots een andere trein nam dan anders. Allemaal mensen die ik nog nooit gezien had, met hier en daar een bekend gezicht van de achterkant van de trein—al even ontheemd als mezelf.

  Idemditto voor de bus in Brugge: veel van de mensen die daarop zitten, zitten er ook elke dag op.

  De mensen die opvallen, beginnen in mijn hoofd een eigen leven te leiden. Ik probeer me dan voor te stellen waar die naartoe gaan en wat ze doen. Soms maken ze het wel heel erg gemakkelijk, maar meestal zeggen ze weinig of niets. Dan blijft het bij archetypes en bijnamen: de meneer met een deuk in zijn voorhoofd, de dame zonder oren, de allochtone werkende-moeder-van-vier, het blonde meisje met de beugel, de mannen van de kokschool, het Meisje Met Problemen Thuis, de lerares fysica (en soms, ’s avonds, haar jonge mannelijke protégé), de twee binnenhuisarchitectes, het meisje met het zwarte golfjeshaar tegen het voorhoofd geplakt, de dame met het ontploft achterhoofd, de ijskoningin.

  Ik zal dan wellicht die weirdo met zijn lange mantel en zijn computer zijn, vermoed ik.

  O ja, en vanmorgen zat denk ik de helft van de Cappaert-zusjes op bus 11 in Brugge.

  Geschreven al luisterend naar: Chet Baker – Lonely Star – Tan Gaugin

  Van trendsetterken

  woensdag 22 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  Heh.

  Van [iets] doen. Voor zover ik me kan herinneren, is dat iets dat ik altijd al gezegd heb, ook al als ik klein was. Zoals “van cowboy en indiaantje doen”.

  Sinds ik midden de jaren 90 Koen Poppe als fijne collega had bij Griffo, en veel werken eigenlijk ook spelen was, is het in mijn taalgebruik vastgeroest.

  Zoals bijvoorbeeld in september 2002:

  !en nu moet ik stoppen met schrijven, want Stijn is er en we gaan van FOMken doen!

  Of in november 2002:

  Met Alain van Messenger doen is zoals naar een japanse film uit de jaren 50 kijken: tergend traag.

  Dat idioom slaat effektief nogal snel over. Mijn ex-collega Free had het ook al snel vlaggen, zoals alhier:

  ik heb in den boek iets opgevangen dat het eigenlijk poepsimpel is van webservices doen in .net … ik ga die piste eens proberen voor mijn game

  Hoera! Trends!

  Geschreven al luisterend naar: Georges Brassens – Les amoureux des bancs publics – Le vent

  Debugging

  woensdag 22 maart 2006 in Programmeren. Permanente link | 11 reacties

  Het heeft zo zijn voordelen, met een klein team ontwikkelen. Veel nadelen ook, vooral als “klein team” eigenlijk betekent “één mens alleen die ontwerpt en programmeert en test”, maar ook een aantal voordelen.

  Het grootste voordeel is wel dat er geen tijd verloren gaat aan coördinatie tussen programmeurs. Geen coderingsafspraken, geen code reviews, geen roadmaps, niets behalve wat in mijn eigen hoofd zit—al is er uiteraard wel een roadmap en een as-I-code-it-handleiding, en zijn er richtlijnen waar ik me aan houd.

  Geen CVS nodig ook—al zou ik er wàt graag één installeren, de tijdskost is niet te verrechtvaardigen: als er ergens iets gewijzgd is in een bestand, is het (in principe) mijn eigne verantwoordelijkheid.

  Ook geen bug tracking ding: al zou ik er, opnieuw, enorm graag één hebben om (vooral anderen) wat meer zicht te verschaffen in planning en dingen, de moeite is de toegevoegde waarde niet waard.

  …en dus is dit voor het ogenblik mijn planning en mijn bug tracking in één (klik voor detail):

  Debugging

  …een boekje, een pen, en quality control door de Little Gods of Debugging.

  En behalve dat: ‘t zijn de domste bugs eerst natuurlijk. Pak nu het vierdevoorlaatste item op delijst met te fixen bugs voor vandaag: “highlight day when in day overview”.

  Ik laat ergens een kalender zó verschijnen:

  Response.Write(getCalendar(DateSerial(thisYear,thisMonth,1), beginDay, endDay))

   …en dat werkt niet. Doet niet wat het moet doen. Het zou moeten een maandkalendertje tonen met daarin de dagen tussen beginDay en endDay in een ander kleurtje, maar de dagen blijven gewoon niet-gekleurd staan. Alle code is juist hoor, en als ik bijvoorbeeld

  Response.Write(getCalendar(DateSerial(thisYear,thisMonth,1), 21, 24))

  zeg, dan worden proper de 21ste tot de 24ste gehighlight. Zo’n typische typing-issue, want dit werkt wel, als ik het er vingerdik op leg dat het om getallen moet gaan:

  Response.Write(getCalendar(DateSerial(thisYear,thisMonth,1), beginDay+0, endDay+0))

  Ja, ik weet ook niet waarom. Ik dacht nu echt dat asp vbscript weak typing deed, dat het niet uitmaakte of ik een getal als een string dan wel als een getal doorgeef… nee dus.

  Geschreven al luisterend naar: Claude Nougaro – Au théâtre des Champs Elysées disc 2 – Comedie musicale

  links for 2006-03-22

  woensdag 22 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Rokers

  woensdag 22 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

  Volledig eens met Bruno.

  Al die viezeriken die staan te roken in het station, bah.

  Voorlopig doe ik niet veel meer dan ze secondenlang boos in de ogen te kijken, maar ik zou eigenlijk eens zwaar veel look en spruiten moeten eten. En bonen.

  En dan tegen één van die rokers aanschurken, en zwaar boerend de ene scheet na de andere laten.

  En dan klagen als ze mij uitkafferen, en neuten dat het fundamentalisten zijn die tegen scheten laten zijn, en dat het even onhoffelijk is om te zagen over lookboeren in uw gezicht als het laten van lookboeren zelf.

  “Moordenaars” is er inderdaad misschien wel wat over, maar “degoutant” en “vuilaards” en “stinkzakken” en “eeyeurgh” is dat niet, mijn gedacht.

  Breaking news!

  woensdag 22 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  There’s a bounty on Kofi Anan’s head!

  Dampoort – Langs hier!

  woensdag 22 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

  17u40–boven de trap naar beneden.

  Daar brandt de lamp

  In het licht van de ondergaande zon.

  De roltrap naar boven is trouwens kapot, en ik vind dat hoegenaamd niet fijn.

  Europa

  woensdag 22 maart 2006 in Politiek. Permanente link | 2 reacties

  Random rant follows. Please disregard.

  Goed, die hele Lissabon-strategie is maar nonsens, zo ver zijn we. Europa gaat er niet geraken als het met streefcijfertjes voor R&D te doen zal zijn.

  Onze grote bedrijven doen het relatief goed vergeleken met de VS. Het zijn onze KMO’s die slabakken. Geen initiatief. Geen risico’s.

  In Europa denkt maar 30% van de mensen dat ze hun eigen lot in handen hebben; in de VS is dat 60%. Fatalistisch, in Europa.

  Ja, in de VS heeft 1% van de mensen 38% van de rijkdom in handen. Dat zou onaanvaardbaar zijn in Europa—en eigenlijk, dat is het ook in de VS. Maar een statistiek die veel meer zegt, en die niet zoveel vermeld wordt: 19% van de Amerikanen denken dat zij in de 1% zitten. Te bescheiden, Europeanen.

  Bang voor veranderingen, in Europa. En da’s een paradox: er zal veel moeten veranderen als we willen dat alles blijft zoals het nu is, heeft ooit iemand gezegd.

  Bange politici. Kleine politici ook. Geen Spaak meer, in Europa. Geen Adenauer. Geen Mitterand. Zelfs geen Delors meer, begod. Het meest schrijnende citaat in deze:

  We know exactly what to do, but we do not know how to win the next elections once we have done it.

  Jean-Claude Juncker in 2005. Pijnlijk schrijnend wegens zo ondraaglijk wààr. Kleine, bange, politici.

  Nu, op dàt vlak hebben we geen lessen te krijgen van de VS. ‘t Is altijd dat.

  Font

  woensdag 22 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  Het volgende logo dat ik maak, als ik het moet maken, zal in Clarendon gemaakt zijn.

  Kijk maar:

  Clarendon01

  Clarendon03

  Clarendon04

  Clarendon02

  Clarendon is een schoon lettertype. Neh.

  Polyglot

  donderdag 23 maart 2006 in Werk. Permanente link | 7 reacties

  Die keer tijdens de vergadering:

  …en ‘t pakte niemand den telefon ip.
  ‘t et niemand den tillefong uphepakt.

  Ha ja, ‘t è rap entwien naar entwasen veur entwadde hé.

  We zijn hier echt wel duidelijk een meertalig instituut. :)

  update: correctie, voor de taalpuristen. Um. En die “niemand”, da’s met zo’n aardige “ie” die eigenlijk een tweeklank is.

  Geschreven al luisterend naar: Afrika BambaataBambaata’s Theme (Unreleased original, Capital Radio 95.8FM, 31 Jan 1986)

  IE7

  donderdag 23 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 19 reacties

  Ik wil maar zeggen dat ik redelijk lyrisch ben over de nieuwe Internet Explorer.

  Maar dat ik nu geen tijd heb om meer te zeggen dan “stukken beter dan Firefox” en ook wel “alles dat Flock in de tijd wou zijn maar niet geworden is”. En ook wel “hoera!”.

  Vanavond, of beter, vannacht, als we terug zijn van De Nieuwe Snaar, pleeg ik wat meer uitleg en screen shots.

  Geschreven al luisterend naar: Marillion – Misplaced Childhood – Kayleigh

  Vuilaards

  donderdag 23 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

  Kijk kijk, daar komt de rokersbrigade. Don Viona schrijft:

  Oei oei oei, we hebben hier een anti roker… waar is de tijd van de heksenjagers…daar had je zeker bijgehoord…
  Als eens de vraag gesteld , wat s[t]oot de industrie uit, wat stoten miljoenen vrachtwagens en auto uit…en waar ga je je geen met de atoom centrales… Als je dan toch de wereld wil verbeteren begin bij de grote , en niet de kleintjes…en zoek eens uit hoeveel doden er vallen door bovengenoemde uitstoten…en heb je liever dat men aan de drugs zit misschien..

  Heksenjacht? Toe maar, waarom niet meteen naar Hitler en de Gestapo verwijzen? En bij mijn weten was de enige “maatregel” die ik voorstelde, boeren en scheten laten. Torquemada had wel iets anders in gedachten, denk ik, als het over auto de fe ging.

  Ja, ik heb me al de vraag gesteld wat de industrie uitstoot, en vrachtwagen en auto’s en watnog. Wat heeft dàt er ook al weer mee te maken? Het is toch niet omdat atoomcentrales vervuilend zijn dat het in orde is dat er vuilaards staan te roken waar dat niet mag?

  Is het volgens die redenering dan ook stom als je iets zegt over mensen die op straat in elkaar getimerd worden, omdat er elders toch massamoorden gepleegd worden?

  En “als je de wereld wilt verbeteren, waarom niet bij de kleintjes beginnen”? Dus vóór we iets doen aan pakweg daklozen in België, moeten we eerst proberen wereldvrede te bewerkstelligen en de honger in de wereld oplossen? En zolang dat er niet is, heeft het geen zin iets te doen aan de kleinere problemen dichter bij huis?

  Heb ik liever dat men aan de drugs zit? Nee, dat is een drogredenering, op meer dan één wijze zelfs. (1) Roken is drugs: verslavend, verandert het gemoed, en schadelijk voor de gezondheid (van de roker én van de omgeving, wat van cocaïne bijvoorbeeld niet kan gezegd worden). En (2) het is niet of-of. Het is niet omdat je niet rookt dat je noodzakelijk aan (andere) drugs moet zitten.

  Ja, rokers stinken. En ja, ik persoonlijk vind het walgelijk.

  Rokers die sigaretten opsteken in restaurants zijn in mijn boekje zowat de goorste vuilaards die ik ken. Ik denk dat ik de volgende keer dat ik op restaurant ga, een plastieken doos met Herve en overrijpe Camembert meeneem. Zo van die die naar ammoniak begint te ruiken en nog nét niet uit eigen beweging de pot verlaat.

  En als er dan één begint te roken in mijn buurt, begin ik rond die tafel te cirkelen met die plastieken pot open.

  Ik eet enorm graag kaas, en als die mensen er iets op tegen hebben, dan zal ik ze ook met vele plezier uitschelden voor fascisten: mijn vrijheid beknotten!

  Beste Don Viona en zielsgenoten: als ze ooit een sigaret uitvinden die niét stinkt, die geen rook produceert waar ik keel– en oogpijn van krijg, en die geen dodelijke ziektes verwekt bij omstaanders, dan mogen jullie voor mijn part twintig sigaretten tegelijk oppaffen. Maar tot nader order stinken sigaretten, en produceren ze rook, en doden ze vele stapels onschuldige bijstaanders.

  En dus eindigt tot nader order jullie vrijheid waar de mijne begint.

  Vuilaards.

  Geschreven al luisterend naar: Fred Astaire – You’re Sensational (Disc 2) – Dream Dancing

  Verdraagzaam

  donderdag 23 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Zeg, ik heb niets tegen rokers hoor. Sommige van mijn beste vrienden zijn rokers. Ik ben zo verdraagzaam als iets!

  Mijn ouders hebben heel mijn jeugd gerookt, en mijn moeder en mijn broer doen dat nog altijd. En mijn nonkel was zelfs, als ik me niet vergis, verantwoordelijk voor die “roker of niet als je maar hoffelijk bent”-campagne, toen hij chef was bij de Belgische-Luxemburgse federatie der tabakverwerkende industrieën.

  En ‘t is dan wel grappig om zo’n beetje in overdrijvingen te schrijven—is dat niet waarvoor het internet dient, ongenuanceerde vlugschriften?—maar in ‘t echt neemt het allemaal zo geen dogmatische proporties aan. ‘t Is een beetje zoals bij alle andere zaken: van fijne mensen verdraag ik alles, zelfs sigaretten roken terwijl ik aan het eten ben. En van mensen die ik niet ken, verdraag ik niets of weinig.

  Ik ruik trouwens graag sigaren, ongeacht wie ze rookt. En van mij mag om het even wie, zelfs tijdens het eten, voortdurend pijp roken.

  En dat tweedehandsrook ongezond zou zijn… uiteindelijk, behalve als je ergens dag in dag uit achter de toog van een café moet staan, zal dat ook wel zó geen vaart lopen zeker?

  :)

  Geschreven al luisterend naar: Joao Carlos Martins – Two And Three Part Inventions – The Three Part Inventions: No. 12 In A Major

  links for 2006-03-23

  donderdag 23 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Dampoort – ampoo

  donderdag 23 maart 2006 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

  17u39–op het einde van het afdak van de perrons:

  ampoo

  Ik vraag me af welk lettertype dit eigenlijk is. In ieder geval een mooi lettertype, al mag er wel wat aan de kerning gewerkt worden. En al is het contrast een beetje oneven:

  Dampoort

  Zinloos

  vrijdag 24 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

  I give up too. Veel rokers en sympathisanten weigeren gewoon logisch na te denken.

  Zucht. Nog ééntje, om het af te leren. Over heksenjachten op rokers en drogvergelijkingen met het verkeer en alcohol.

  Laten we even het “het is vies”-argument buiten beschouwing laten en het “het doodt mensen”-argument bovenhalen.

  Zo gaat het “tegen-argument”—ik citeer Tomadde bij i.:

  Willen we eens de optelsom maken van de sociale drama’s die alcohol al veroorzaakt zou kunnen hebben? De levens die teveel drinken verwoest heeft, en daarbij nog eens de zatlappen die mensen (of zichzelf) doordrijden? Ik denk dat er nog een spectaculairder resultaat zou uit voortvloeien dan dat van het passief roken, maar geen niemand die een café binnenwandelt en wijzend naar de toog “moordenaars” gaat roepen. Niemand die er ook maar zou aan denken om het voorstel van een totaal alcoholverbod op te leggen …

  Het is perfect mogelijk om te drinken en geen problemen te veroorzaken. Dat is niet het geval met roken.

  Vergelijk sigaretten met gevaarlijk radioaktief materiaal en alcohol met explosieven.

  Als ik met een staaf dynamiet in mijn hand naast iemand op café sta, dan doe ik daar niet noodzakelijk iemand mee kwaad.

  Als ik naast iemand op café sta met mijn handen vol radioactief materiaal, dan is er geen manier waarop ik andere mensen geen kwaad berokken.

  Wat veel rokers zeggen, komt op dit neer:

  Ik eis het recht op om met radioactief materiaal tussen de mensen te gaan zitten. Al wie mij dat recht ontzegt, is onverdraagzaam. En autorijders hebben al helemaal geen recht van spreken: er vallen meer doden in het verkeer dan door stralingsziekte, dus dat geeft mij het recht om met plutonium in de kindertuin te gaan spelen. Alcohol? Veroorzaakt ontelbare sociale drama’s, en toch is er niemand die mensen verbiedt om bier te drinken—maar ik zou ik wel verboden worden om strontium te raspen op de spaghetti van mijn collega’s? Hypocrieten!

  Pfeh

  vrijdag 24 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Bah. Ik had me voorgenomen om door te werken vannacht, maar we zijn in het terugrijden van de Nieuwe Snaar aangereden door een zatte chauffeur, en ik heb nu teveel pijn aan mijn rug om verder te werken.

  Naar bed dus maar. En morgen extraspeciaal hard doorwerken.

  Preute

  vrijdag 24 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  – ‘s Haamlippn. Grote. Kleine. Vulva of ‘s hede.

  – Ik heb alleen Groen! geleerd, met, eum, dinges.

  – Kittelaar.

  – Mieke Vogels.

  – Kittelaar of clitoris. Penis.

  – Maar dat was dus ook verkeerd, ‘t moest Vera Dua zijn.

  – Teelballn of tesstess.

  – Iekels.

  – Wa?

  – Tiekels, niet tess.

  – Neenee, ‘t staat hier “teelballn of tesstess”. ‘t Zou ook “testos” kunnen zijn.

  – Volgens mij is dat toch “testikels”, niet “testos”.

  – ‘t Zou kunnen. Pisbuis.

  Deze morgen op de bus. Examen aardrijkskunde aan de ene kant, biologie aan de andere kant.

  Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Weihnachts-Oratorium – Aria (Alto): Bereite dich, Zion, mit zaertlichen Trieben

  Comment spam

  vrijdag 24 maart 2006 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

  De meneer van Eskimokaka heeft gelijk.

  Comment spam: ‘t is tegenwoordig weer erg. Ik heb er hier geen last van wegens een goed werkende Spam Karma 2, maar er zijn de laatste tijd weer veel meer pogingen dan vroeger.

  Al een tijdje elke dag meer dan honderd. Vies. Bah.

  Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Weihnachts-Oratorium – Choral (Soprani): Er ist auf Erden kommen arm / Recitativo (Basso): Wer will die Liebe recht erhoehn

  links for 2006-03-24

  vrijdag 24 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Voorgeschiedenis

  vrijdag 24 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

  Om even te schetsen waar ik vandaan kom: toen ik mijn eerste stapjes op het www zette (niet het internet hé, het www), heb ik een tijdje een mengeling van verschillende browsers gebruikt.

  De eerste was dacht ik gewoon “www”, en er was er ook één die via e-mail werkte en die dus op de oude BS2000 te gebruiken was, en later dacht ik ook DosLynx, vreselijk lastig om aan de praat te krijgen met zo’n SLIP-connectie naar de universiteit. Mosaic was, zoals voor de meeste mensen toen, de eerste browser die echt bruikbaar was.

  Toen Mozilla er kwam, eerst allerlei 0.x-versies, later Netscape—the blue throbbing N, iemand?—stapte ik daar zonder veel ommezien op over.

  Ik herinner me de eerste <table> tag nog, en hoe de mensen dat in die tijd uitgelegd moesten worden—cfr. deze post van mij uit 1995, ha!—en de eerste animated GIF, en javascript, en java (toen Nielsen nog gewoon bij Sun zat en iteraties van hun home page uitlegde), en <frame>s, en de eindeloze discussies over “in HTML 2.0 zal het allemaal in orde komen”, die een tijd later “in HTML 4.0 komt het in orde” werden.

  En ja, ik herinner me de eerste Internet Explorer, die eigenlijk gewoon gekocht was bij Spyglass en een nieuwe naam gekregen had, en die op de desktop toen minofmeer het kleine broertje van Microsoft Network was. En hoe belachelijk slecht IE toen was, en hoe ongenaakbaar Netscape.

  En hoe het uiteindelijk uitdraaide op browseroorlogen, waarbij Netscape en Microsoft allebei zo’n beetje op eigen initiatief brol in HTML staken. En hoe de eerste kinken in de kabels er kwamen toen Internet Explorer 3 toch wel beter omging met frames dan Netscape. En font embedding, meen ik me te herinneren.

  En daar ergens is Netscape helemaal de pedalen verloren. Ze hadden het plan om hun browser helemaal te herschrijven in java, maar dat is mislukt, enfin goed, lang verhaal kort: de nieuwe Netscape kwam maar niet, en de oude werd alsmaar meer bloatware, en de ondertussen had Microsoft eventjes zijn prioriteiten lichtjes herschikt en op een jaar of twee tijd was Internet Explorer mijn browser of choice.

  Flash forward nog een paar jaar, en de situatie was omgekeerd: Microsoft stak echt praktisch geen moeite meer in IE en liet het maar wat slabakken. Netscape was op dat ogenblik voor mij al lang geen optie meer, en Opera heb ik ook altijd maar meh gevonden, maar ‘t was een situatie van if it ain’t broke…

  Tot ze van een (nieuwe) Mozilla weer werk maakten, eens Netscape weg was van AOL.

  Ik gebruik Firefox, even nakijken, al van in oktober 2002: versie 0.2, toen het nog Phoenix heette en niet veel meer dan ene layout engine was. Over de jaren heen werd het alsmaar beter. Het bleef veel onstabieler dan Internet Explorer, en vooral vééél trager. Het was dan ook anderhalf jaar of zo hoegenaamd niet mijn primaire browser, maar uiteindelijk ben ik begin maart 2004 overgestapt.

  Overgestapt, ja, maar nooit mindless gushing fanboy geworden.

  Omdat mijn browser nu eenmaal het programma is dat ik het meest gebruik in mijn leven, is het niet meer dan normaal dat ik er mijn deel miserie mee meegemaakt heb.

  Zeg wat je wilt over Internet Explorer, maar random crashes, plots niet meer werkende extensies, copy-bloederige-paste die al jàren aan een stuk niet naar behoren werkt: daar hebben ze bij Microsoft geen last van. [Ja, ik wéét dat er veiligheidsproblemen zijn. Ik heb er persoonlijk geen last van.]

  En omdat ik nu eenmaal een weblog heb, schrijf ik wat ik wil wanneer ik wil, en nogmaals: als 50% van mijn leven zich in mijn browser afspeelt, dan vind ik het maar normaal dat ik lastig word als dat programma niet doet wat het naar mijn goesting moet doen.

  Sinds ik vorig jaar een ander werk heb waar nogal wat dingen specifiek voor Internet Explorer gebouwd zijn/waren, is mijn primaire browser op het werk AvantBrowser, een tabbed Internet Explorer. Ik heb daar geen-enkel-probleem mee. Dat werkt perfect, dat crashet niet, ik ben daar uitermate tevreden over.

  Thuis gebruik ik nooit Internet Explorer behalve als het is om Netbanking te doen. Omdat ik er geen behoefte aan heb: Firefox is snel genoeg, stabiel genoeg, en doet wat ik wil dat het doet. Eén van de belangrijkste argumenten trouwens: ik zit nogal ver van mijn monitor en met CTRL-muiswieltje kan ik in FF gemakkelijk de tekst groter of kleiner maken.

  En dat is zowat de stand van zaken: tevreden op het werk met AvantBrowser (Internet Explorer met tabs en zooi), tevreden thuis met Firefox (plus een aantal extensies).

  Internet Explorer 7b2

  vrijdag 24 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 13 reacties

  Ik ben voorlopig zeer tevreden van de nieuwe Internet Explorer 7 (IE7b2 voor de vrienden).

  Ja, ik weet dat er nog problemen zijn. Ik weet ook dat veel van die problemen niet gaan opgelost raken tegen de release-datum—Microsoft heeft gezegd dat er niet veel meer zal veranderen aan css en dergelijke (lees: praktisch niets). Maar als we heel erg eerlijk zijn: zó ernstig zijn die problemen voor 99.999% van de mensen nu ook niet. En het is véél beter dan het vroeger was. En alles is proper gedocumenteerd, voor wie daar echt in geïnteresseerd is.

  Zodus. Naar de echt belangrijke dingen: hoe is IE7b2 in het gebruik?

  Om te beginnen: de interface is veranderd.

  Ie7-home

  Het menu is verdwenen, bijvoorbeeld. Wie het mist, kan het terugtoveren door even op alt te toetsen, maar ik heb het eigenlijk nog niet gemist. En tegen dat we allemaal op Vista zitten, ergens volgend jaar deze tijd, zijn alle programma’s zo.

  Zó ziet de bovenkant van het venster er tegenwoordig uit:

  Ie7-boven

  Back en forward in de hoek linksboven, gemakkelijk toegankelijk ware het niet dat ik zo’n muis met ingebouwde back/forward-toetsen gebruik.

  Daarnaast de adresbalk, nog altijd toegankelijk via alt-D. Als een site via https bezocht wordt, komt er een hangsloticoontje naast de adresbalk, een klik daarop geeft meer details:

  Ie7-cert

  In vorige versies van IE7 waren refresh en stop één knop, nu zijn het er weer twee. Goed zo.

  Rechtsboven staat een zoekveld, net zoals in Safari of Firefox, net zoals op veel websites trouwens. Ook zoals in Firefox is het mogelijk om verschillende search engines te gebruiken. IE7 maakt hiervoor gebruik van OpenSearch.

  Hier wordt, voor mij, een zekere toon gezet: IE7 heeft goed rondgekeken naar wat er bestaat, en probeert dan om het beter te doen. Ze vinden het niet uit, maar ze trekken wel lessen uit wat er al bestaat.

  De home page-knop doet wat men er van verwacht: opent de home page. Klik op het kleine pijltje ernaast, en je krijgt een drop-down, waarmee je onder meer ook je home page kan veranderen. Dat werkt anders dan in vorige IE-versies of dan in Firefox:

  Ie7-homepage

  IE7 heeft naast een concept van home page ook het concept van “home page tabs”: meer dan één tab die open gaan als je op “home” klikt. Open je bijvoorbeeld altijd je weblog, GMail, de homepagina van je werk en de website van de Standaard, dan kan je daarvan de “home page tabs” maken.

  Van tabs gesproken: zelfde verhaal. Goed gekeken naar wat er al bestond.

  Ie7-tabs

  Een nieuwe tab aanmaken is klikken op het lege tabje rechts, of middenmuisknopklikken op een link, of ctrl-T, of rechtermuisknop en “new tab”.

  Het is even wennen, en ik ben niet zeker dat ik er tevreden over ben, maar tabs sluiten met de muis gebeurt met een kruisje rechts in de tab. In Firefox is er één kruisje dat altijd helemaal rechts staat.

  Beter dan in Firefox (al bestaat er wel een extensie die het ook doet): als je meer dan één tab heb, komt er helemaal links een extra knopje bij, Quick Tabs. Klik daarop (of doe ctrl-Q, alles kan ook met het keyboard), en je krijgt een overzicht van de open tabs. Je kan naar een tab gaan, tabs sluiten, refreshen, alles behalve één tab sluiten, etc.:

  Ie7-quicktabs

  Een klein zijsprongetje naar helemaal onderaan rechts:

  Ie7-zoom1

  Die “100%” is hoe groot de pagina getoond wordt. Net zoals Firefox kun je tegenwoordig in IE7 quasi traploos in– en uitzoomen op de pagina. Niét zoals in Firefox, schalen ook de beeldjes op de pagina mee:

  Ie7-zoom2

  Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik zit enkel op mijn werk op een ideale afstand van mijn scherm. Thuis zit ik te ver van een te slechte CRT-monitor, en ik ben nog eens zwaar bijziend erbij, dus ik kan alle help gebruiken. :)

  Dit is uiteraard niets dat IE vroeger ook niet kon—een welgemikte document.body.style.setAttribute('zoom','300%'); in javascript doet hetzelfde als het screenshot hierboven, maar toch: ik denk dat slechtzienden hier wel eens heel tevreden over zouden kunnen zijn.

  Trouwens: dat zoomen lukt dus ook met ctrl-muiswiel. De facto-standaarden zijn wijs.

  Wat is er nog nieuw? Een nuttige print preview. Een phishing filter. Verbeterd bookmarkbeheer.

  En, vooral, RSS.

  *
  *   *

  De RSS-integratie gaat verder en is gebruiksvriendelijker dan om het even welke andere browser die ik al gebruikt heb, inclusief bijvoorbeeld Flock.

  Ook hier gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ze bij Microsoft wel héél erg aandachtig gekeken hebben naar bijvoorbeeld FeedDemon. Maar bon, er is niets nieuws onder de zon, en goed geïnspireerd is beter dan slecht zelf gevonden.

  Een typisch scenario zou iets dergelijks kunnen zijn:

  1. Ik zoek naar nieuws over de Gent. Ik kom op Gentblogt terecht:

  Ie7-rss1

  2. Het oranje rss-icoontje licht op. Als ik erop klik, kom ik op deze pagina terecht:

   Ie7-rss2

  Dat toont mij de RSS feed van Gentblogt. Ik kan meteen sorteren op datum, titel of auteur, filteren op categorie (enkel de actua tonen bijvoorbeeld), en me op de feed abonneren door simpelweg “subscribe to feeds” te klikken.

  3. Ik ben hier wel in geïnteresseerd, dus ik klik op “subscribe”:

  Ie7-rss3

  Ik kan de feed een andere naam geven, kiezen waar ik hem onder ga klasseren (in mijn geval onder “mensen die ik ken”), en ook kiezen of ik al dan niet attachments ga downloaden (zoals die podcasts bijvoorbeeld die een tijdje geleden helemaal in waren).

  4. Resultaat:

  Ie7-rss4

  Voortaan komt er naast “show all” ook “show new” bij: alleen de dingen die veranderd zijn sinds de laatste keer dat ik ze gelezen heb.

  5. En kan ik de feed bekijken in mijn “favourites centre”, eigenlijk de ingebouwde feedreader van IE7:

  Ie7-rss5

  Eenvoudig, maar eigenlijk heeft een mens niet veel meer nodig.

  Wat trouwens moeilijk in screen shots te verwoorden is: de manier waarop dit allemaal vanzelfsprekend en vloeiend en gebruiksvriendelijk werkt.

  Eén ding zou er nog bij mogen: als er synchronisatie tussen computers zou in zitten, zou ik meteen overschakelen op dit als feedreader.

  *
  *   *

  Conclusie? Ik kijk uit naar de release. En dan kijk ik uit naar wat de mannen van Firefox gaan antwoorden: ze hebben het de afgelopen jaren wel héél erg eenvoudig gehad, met Microsoft dat niet of nauwelijks innoveerde—en als gevolg daarvan zijn ze zelf ook gaan stil staan.

  Niets zo goed voor innovatie als concurrentie.

  Ondertussen wordt IE7b2 mijn primaire browser op het werk, en blijf ik Firefox thuis gebruiken.

  IE=FF+extensions?

  vrijdag 24 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 7 reacties

  Vraag Nick zich af:

  FF kan mits de nodige extensions altijd de functies evenaren van IE7. Dan ben je nog maar begonnen. Daarbovenop kan FF nog extra functies op maat van je eigenste person krijgen.

  IE7 = FF + EXTRA geldt zowiezo of mis ik een cruciaal argument?

  Ja, je mist een cruciaal argument, denk ik. Een aantal cruciale argumenten zelfs.

  Zoals daar bijvoorbeeld zijn:

  • Een goed ingebouwde functie zal meestal beter zijn dan een achteraf er aan geplakte extension, al was het maar qua user interface.
  • Extensions kunnen overlappende en conflicterende functionaliteiten hebben—functies die dubbel zitten in meer dan één extension en zo.
  • Firefox heeft de hebbelijke neiging om extensions niet meer te laten werken bij updates. ‘t Schijnt dat dat tegenwoordig niet meer het geval zou zijn wegens automatische updates. Ik zal het geloven als ik het zie.
  • Extensions zijn potentieel onveilig—herinnert iemand zich nog wat er indertijd met Greasemonkey afgespeeld heeft?
  • Voor thuisgebruik is dat allemaal goed en wel, maar leg maar eens uit aan een IT-departement dat ze een heel bedrijf moeten voorzien van Firefox-met-extensies, en dat op elk ogenblik één van die extensie-auteurs er de brui aan kan geven, besluiten niet meer verder te ontwikkelen, of gewoon: fouten maakt en dingen kapotmaakt—die dingen worden tot ander order niet meegetest met de releases van Firefox. 

  Maar vooral, vooral: gewone gebruikers gaan zich echt niet zitten bezig houden met het verzamelen van een hele stapel extensions.

  Dampoort – Perron 2

  vrijdag 24 maart 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

  17u39–het bordje boven perron 2.

  Perron 2

  Deze week waren het dingen die aan het plafond van het perron hingen; volgende week allemaal foto’s over/met/van het getal 2.

  SEO Schmeo

  zaterdag 25 maart 2006 in Internet. Permanente link | 4 reacties

  Naakt

  Het verschil

  zaterdag 25 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

  Ik heb naast Dreamhost en Level3 ook een aantal sites staan bij Exabytes.

  Daarnet was er daar een probleem mee. Support gecontacteerd via de on-line helpdesk, en eerlijk waar: dit is hoe het altijd is met die mensen.

  10u09:

  I can’t seem to access my sites anymore. The Helm control panel is still accessible, but I can’t find any files using the Helm file manager and FTP doesn’t work either.

  It looks as if the physical directory on the server is gone.

  Help!

  10u11:

  Hello Michel,

  Please be informed that I am now checking your website.

  I will notify you when I have any findings.

  If you have any enquiries, please do not hesitate to contact. Thank you.

  Best Regards,

  TB Teh

  10u14:

  Thanks for the extremely quick response–it looks as if things are back to normal right now… must’ve been a fluke!

  10u16:

  You are welcome.

  Have a nice weekend.

  * Issue resolved. Closing ticket now.

  If you have any enquiries, please do not hesitate to contact. Thank you.

  Vriendelijke mensen, extreem snelle support ook als het écht in de soep draait, en niet te duur. En nog nooit, behalve nu dan een tijdje, downtime gehad op twee jaar tijd.

  Excellent. Als het goed is, mag het ook wel gezegd worden.

  Veerle Deblauwe

  zaterdag 25 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 3 reacties

  Hé kijk, een fris nieuw gezicht op één.

  Veerle Deblauwe, vroeger op Ketnet en lerares godsdienst en nu bij Vlaanderen Vakantieland.

  Kcheh. Ze doet het in haar eerste reportage nog een beetje op Ketnetwijze, maar ze is er wel in geslaagd om met een penis in de hand in beeld te komen: “Dus in de Romeinse tijd was een fallus een geluksbrenger? Nu nóg een beetje misschien hé…”

  links for 2006-03-25

  zaterdag 25 maart 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

  Awoert IE7b2

  zaterdag 25 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

  Dingen die mij na een paar dagen intensief gebruik van Internet Explorer 7b2 tegensteken:

  1. De zoomfunctie zoomt ook beelden en layout mee. Ik zou liever hebben dat dat een optie zou zijn: enkel tekst, enkel beelden, of tekst en beelden. Zoals het nu is, moet ik horizontaal beginnen scrollen als ik een pagina meer dan pakweg 200% vergroot. Stom.
  2. Ik heb de indruk dat de “back”-knop niet altijd goed werkt: soms ga ik er meer dan één pagina mee terug, en dan kan ik niet meer aan de “verloren pagina”. Dus als ik van A naar B naar C naar D ga en ik duw “back” op D, kom ik heel erg soms op A terecht en gaat “forward” dan weer naar D. Zijn B en C reddeloos “verloren”.
  3. Forms en back/forward: het heeft bij Firefox ook heel erg lang geduurd eer dat in orde was, maar nu verwacht ik het ook wel bij Internet Explorer—als ik een formulier invul en ik doe “back” en dan weer “forward”, dan verwacht ik dat mijn formulier nog altijd ingevuld is. Nu is dat niet het geval, dus als ik een fout maak op een formulier en na submit wordt er alleen maar een history.go(-1) gedaan, kom ik op een leeg formulier terecht. Awoert.

  Ik had van deze problemen tot nog toe geen last:

  1. op het werk zijn mijn monitoren groot genoeg, en uitstekend van kwaliteit, en ik zit er met mijn neus op
  2. op het werk gebruik ik een muis met een back– en een forward-knop, daar treedt het probleem niet mee op
  3. vandaag pas voor het eerst mee in aanraking gekomen

  Dit zijn alledrie problemen van chrome/user interface, dus het heeft absoluut zin om dergelijke dingen te melden aan de mannen van Microsoft. Wat ik dan ook gedaan heb. 

  Of beter: ik heb feedback en commentaar gelaten bij de reports die er al stonden: 54098–Zooming changes the viewport width, 53998–Back button doesn’t function at all (met commentaar die verduidelijkt dat er meer dan enkel een “helemaal niet werken”-probleem is, en 54062–Form is reset to its initial values when returning to it by using the Back button.

  Pie Ruts of the Ca REAB Yun

  zaterdag 25 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 16 reacties

  Het meisje van VT4 zonet: “als je houdt van de mooie Keira Knightley of de knappe Johnny Depp, haal dan snel je bandana boven, want we spelen Pairuts of de Kariebjun.”

  Heeft dat meisje echt nog nooit gehoord hoe Caribbean uitgesproken wordt?

  Um, maar daar geheel naast: Keira Knightley is toch wel serieus yum, of vergis ik mij daarin?

  Keira Knightley

  Nope. Ik vergis mij daar niet in.

  Uur

  zondag 26 maart 2006 in Music. Permanente link | 3 reacties

  Ik werd vanmorgen wakker, en ik kon er niet bij dat ik tot na negen uur geslapen had. En dat zei mijn uurwerk mij nochtans. Akelig.

  Een meer aandachtige blik op mijn LCD bracht verduidelijking: in kleine kleine lettertjes stond er helemaal links [DST].

  Dieven! Ze hebben ons een uur gestolen!

  Och, eigenlijk: niet dat ik er veel last van heb. De kinderen, dat is nog iets anders: het is elke keer hopen dat ze er niet al te veel van ontregeld raken. Op hoop van zege dan maar.

  En van uren gesproken… Geluisterd en goed bevonden: 24 hours, de nieuwe Kleptones. Rep u naar de download.

  Terugblik – nummers 2 en 3

  zondag 26 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

  Naar aanleiding van dittem en ook van dittem

  Nummer twee

  Toen Sandra van Louis moest bevallen, was mijn werk op vijf minuten te voet van thuis en tien minuten te voet van het hospitaal.

  Ik zat, op het moment dat Sandra naar het hospitaal moest gaan, in een vergadering op het werk. Een vervelende vergadering, herinner ik me, met vervelende mensen, over een hekel probleem. Iets met geld, meen ik me te herinneren, maar meer dan dat staat me nu niet meteen meer bij.

  In ieder geval was het wel de fijnste afsluiter van een vergadering ooit: “mijne heren, het spijt me maar ik ga u moeten laten—mijn vrouw is op dit ogenblik aan het bevallen”.

  Naar huis gestapt, met mijn broer en Sandra mee naar het hospitaal gereden, en daar dan ùùùren aan een stuk zitten wachten tot er uiteindelijk echte weeën waren en we tot epidurale over konden gaan.

  Helaas: Louis reageerde niet goed op de epidurale, en ik herinner me van de hele bevalling vooral dat ik en eeuwigheid lang de monitor met de hartslag en de weeën in het oog heb gehouden. Op en bepaald moment was het zelfs zo dat ze er zodanig weinig gerust in waren, dat ze een hartslagmonitor op zijn hoofd hebben gestoken.

  Maar behalve dat is het allemaal bijzonder snel gegaan. Ik herinner er mij (vrees ik) niet veel van de details, behalve het indrukwekkende beeld op het einde, toen dokter gynaecoloog tot aan de elleboog in mijn madam verween.

  Nummer drie

  Een groot gemak bij de geboorte van Jan: geen last met afspraken over hoe naar het hospitaal te geraken en wie hoe naar waar zou komen—ik lag al een kleine drie weken vóór de geboorte zelf in het hospitaal.

  En voor de rest had ik er al over geschreven:

  Fijn voor mensen met een slecht geheugen, zo’n weblog. :)

  links for 2006-03-26

  zondag 26 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Aftellen

  zondag 26 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  We zijn nu echt wel ernstig aan het aftellen: de ene voorwee na de andere. Nog geen regelmaat of zo, en ook niet sneller dan om de paar uur of zo eens, maar toch.

  Het wordt dan ook tijd om de checklist af te lopen…

  De valies voor in het hospitaal: klaar.

  Doopsuiker en recipiënten en dingen: gemaakt, gevuld, en klaar voor verhuis.

  Evacuatieplan uit Brugge voor mij: ik laat bij elke verplaatsing, zelfs binnen het gebouw, aan Sandra weten waar ik te bereiken ben. En Peter-de-collega-van-Sandra komt tegenwoordig met de auto uit Gent, als het dringend is, zou hij me kunnen voeren—zodat ik er op pakweg drie kwartier kan zijn in plaats van op anderhalf uur.

  De kaartjes: eerste versie van de tekeningetjes ontvangen. We hebben nog wat opmerkingen, maar het zou kunnen dat ze niet meer kunnen doorgaan wegens tekenaar niet in het land—dan doe ik zelf wat aanpassingen.

  Adreslijst voor de kaartjes: vervolledig ik van zodra ik tijd heb, vanavond of morgen.

  Kind erkennen: oei! Moet nog gebeuren! Het kan wel nog na de geboorte, dan moeten we met drie gaan, maar toch.

  Tien

  zondag 26 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

  Het is in tijden als deze altijd fijn om uw madam dingen te horen zeggen als “ik denk dat we vertrokken zijn”, en ook wel “om de tien minuten”.

  En ook zaken zoals “ik ben nog niet aan het puffen, dus zó erg kan het niet zijn”.

  😀

  Afijn, voor de zekerheid, mocht het zover zijn: ons bed proper weer opmaken, dat als er iemand komt slapen, ze tenminste in een proper bed liggen. En dan zetten we ons aan het time van de voorweeën. Of weeën. Of wat dan ook.

  Niet dat we panikeren of zo hoor: het zou hoegenaamd niet vreemd zijn als het weer allemaal weg trekt, en dat er dan nog een paar dagen helemaal niets gebeurt.

  Leve België!

  zondag 26 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

  Ik had een tijd geleden al Brussel Frans een eind naar vóór op onze afstandsbediening gezet, te weten op nummers 8 en 9, net na BBC2.

  Maar het is maar bij dode letter gebleven: ik kijk er nog altijd veel te weinig naar.

  Wat zeg ik, “te weinig”? Eigenlijk: helemaal niet. Waarom? Tja, geen idee. Het televisienieuws valt samen met andere nieuwsen, ik weet niet welke programma’s er zijn, laat staan welke programma’s goed zijn.

  Ik volg een paar franstalige weblogs bij wijze van compensatie. En daar is er vandaag, naar aanleiding van een post bij Luc Van Braekel, eentje bijgekomen: La Presse et son Web, het weblog van Renaud Hermal, journalist en webmaster van dhnet en lalibre.

  Zijn er nog goeie? Ergens?

  Mja

  zondag 26 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 11 reacties

  ‘t Is altijd moeilijk om het onderscheid te weten tussen niet-echt en echt, maar als het gaat van 23u33 – 23u39 – 23u45, dan lijkt dat toch wel in de buurt te komen van voor ‘t echt.

  Um, en dat Sandra eens een badje gaat pakken. En dat we daarna wel zullen zien.

  update: …of toch niet. ‘t Is gelijk weer gestopt. Zo ziet een mens maar: hoegenaamd geen zin om in die zaken overhaast te werk te gaan. :)

  Update

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

  Allez ju, voor de mensen die hun refreshknop niet met rust kunnen laten *kuch*i.*kuch*…

  Sandra zit op dit eigenste ogenblik in bad. Als men met weeën of dergelijke in bad zit, dan vertraagt dat vanalles.

  En ondertussen voorweeën om 0u14 – 0u33 – 0u46 – 0u56 – 1u08 – 1u16.

  Da’s zo’n beetje noch mossel noch vis, en Sandra ziet het niet zitten om te gaan slapen want als haar water zou breken, zou het op de net ververste lakens zijn.

  Jaja, praktisch zijn we wel.

  Pedofiel

  maandag 27 maart 2006 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

  Lois zegt tegen Peter dat hij een klein kind is.

  If I’m a child, you know what you are? A pedophile! And I’ll be damned if I’m going stand here and take this from a pervert!

  Family Guy rules.

  Zes

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 21 reacties

  Euh. Om de zes minuten, en ze duren twee minuten. Maar wél nog voorweeën.

  Mijn moeder uit bed gebeld, en we zijn nu aan het afspreken wat en hoe. Probleem 1: de kinderen morgen naar school krijgen. Probleem 2: naar het hospitaal geraken.

  Nummer 2 lukt wel nog, desnoods met een taxi of zo.

  Nummer 1 is iets lastiger. En daarvoor moeten we dus een beroep doen op mijn ouders. Wat bij deze gedaan is.

  ‘t Vervelende is dat het nu nog ùùùren kan duren eer we naar het hospitaal moeten, maar bon, we zijn er alvast helemaal klaar voor.

  Nu nog mijn werk van maandag afwerken, en meenemen op de computer, en we zijn volledig gezet.

  Spot the trend

  maandag 27 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  Kijk, voorweeën:

  02u55 – 03u00 – 03u09 – 03u13 – 03u20 – 03u23 – 03u30 – 03u34 – 03u38 – 03u42 – 03u47 – 03u51 – 03u55 – 03u59 – 04u03 – 04u07 – 04u10 – 04u13 – 04u16 – 04u19 – 04u22 – 04u25.

  Tijden

  Ik denk dat we eens gaan aanzetten naar het hospitaal zie.

  In alle geval—de wieg staat al klaar.

  Klaar voor gebruik!

  See you, as they say, on the other side. :)

  Wachten

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

  ‘t Was te denken natuurlijk… we riskeren hier nog uren te liggen.

  Toen we binnenkwamen had Sandra twee vingers ontsluiting, en mocht ze direct aan de monitor, maar heel erg veel deed die monitor niet. Ja, om de paar minuten zo’n wee-achtig ding. Hartslag van de baby rond 130 met pieken tot 155 bij die voorweeën.

  Naast ons ligt een dame die aan het schruilen was en die toen we binnenkwamen juist een epidurale gestoken werd, en dokter gynaecoloog moest toch langskomen voor haar bevalling, dus we hebben geluk: hij zal ongetwijfeld in huis zijn tegen dat het bij ons zover is.

  Enfin ja, als het niet duurt tot ergens vanavond natuurlijk.

  Aan de monitor

  En voor de rest ben ik persoonlijk er helemaal op voorzien: eten en drinken mee (Sandra krijgt niets, ha!), laptop met Lost op DVD en dan ook nog The Root of All Evil in ISO-formaat en de laatste paar weken Daily Shows, twee boeken, en mijn fototoestel en mijn videocamera.

  Niet dat ik van plan ben om videofilms te maken van de bevalling, maar misschien wel van de eerste bewegingen van de baby of zo. For future record.

  Afijn. Kwart voor zeven en mijn ontbijt is juist binnengebracht. Smakelijk!

  Breken

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

  Allez ju.

  Drie centimeter, maar de baarmoederhals moet nog een eind dunner worden.

  Sandra vóór de bevalling

  De gynaecoloog heeft besloten om de vliezen te breken.

  ‘t Was niet de moeite om naar huis te gaan, en zo zou het wat sneller moeten gaan allemaal.

  Ik lig hier voor de rest wel te creperen van de rugpijn, maar anders geen probleem hoor.

  Epi?

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

  9u14: nog een centimeter lang, en vier en een halve centimeter ontsluiting.

  Op een kwartier tijd anderhalve centimer: dat we niet te lang zullen moeten wachten om een epidurale te laten steken, of het zal niet meer de moeite zijn.

  En de vroedvrouw en haar studente zijn een beetje half kwaad op de gynaecoloog, want zij breken zelf ook wel eens graag de vliezen.

  Afijn: infuus gestoken, temperatuur gemeten (36 en een beetje), bloeddruk gemeten (11 over 7), en nu is het wachten op de anesthesist.

  …9u42: daar is hij. Huid verdoven, dikke naald erin, verdoving in de naald, catheter in de naald, naald er weer uit, catheter vastgekleefd, en hopla: we zijn gezet.

  Epidurale

  Een kijken hoe het kindje erop reageert… nu nog 130–140 van hartslag, da’s dus wel goed.

  Bijna alhaast

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 16 reacties

  Allez ju, ‘t is nu dat verdriet: ze gaan de pijn niet meer kunnen weghalen wegens alsdat het negen centimeter is, en het kindje klaarzit om te bevallen.

  De monitor huilt zacht

  ‘t Was wel vreemd, de weeën registreerden niet op het toestel, en nu is het bijna bevalling.

  12u08: Ze hebben in de rapte nog een beetje verdoving bijgestoken tegen de pijn bij het persen—niet dat het helpt blijkbaar, want Sandra zit een beetje te creveren, maar bon. Nog een half uurtje of zo?

  12u23, de vroedvrouw: “we gaan dan eens op ons gemak naar de verloskamer gaan hé—meneer, als g’een kodak wilt meenemen…?”

  12u24: ‘t is van slijmpropken; en van volledige ontsluiting, en het kindje zit goed. We zijn er eens mee vandoor. :)

  Nummer vier

  maandag 27 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 137 reacties

  …en toen werd het plots allemaal redelijk dringend. :)

  We zijn in sneltreinvaart vertrokken uit de arbeidskamer naar de verloskamer. De twee vroedvrouwen hebben zo rond halféén Sandra op de verlostafel gemaneuvreerd:

  Naar de verlostafel

  …en toen mocht ze al eens, “om te proberen” meepersen met de volgende wee. Waarna de vroedvrouw lichtjes wit om de neus werd, de gang inliep en in het algemeen naar iedereen die het wou horen, roepte “zegt dat dokter Loobuyck moet lopen! Loobuyck! Lopen! Dat hij hem moet haasten! Wie hem ziet, zeg dat hij moet lopen!!”

  Um, ‘t moet zijn dat het dringend was dus.

  Enfin, de volgende wee was de dokter er net op tijd bij (met een eerstejaarsstudente materniteit zelfs), en wie schetst zijn verbazing—

  Nè! Wat zit er hiér nu in?!

  Ha! Het kindje was er al! Nóg gemakkelijker dan bij Jan twee jaar geleden: anderhalve keer persen, een pro forma knipje, en het was gedaan.

  Floep!

  Sandra mocht het babytje er begod zelf uittrekken!

  Het kindje is geboren op een ik en een gij—heel erg letterlijk op minder dan twee minuten tussen eerste keer persen en op de buik van Sandra liggen:

  Welgekomen

  Er helemaal uit

  Ik mocht de navelstreng doorknippen—snip—terwijl een vriendelijke vroedvrouw-met-ervaring-met-DSLR-camera’s de fotografische honneurs waarnam:

  Snip

  …en dan was het tijd voor APGAR-testen (alles in order), vitamine K, oogdruppels, en algemene opkuis…

  Opkuis

  …en dan voor de weging—3 kilo 160 gram—

  Weging 

  …en dan voor de aankleding…

  Aankleding

  …die niet noodzakelijk helemaal met de volle goesting gebeurde:

  Niet content

  Om dan uiteindelijk moe en nauwelijks voldaan warm ingeduffeld bij mij op de arm te liggen terwijl ze Sandra aan het nageboorten en dichtnaaien en zo waren…

  Bij papa

  …en dan meteen aan de borst, zonder enig probleem:

  Aan de borst

  Bij mama

  Dames en heren, met welgepaste trots: Anna, zusje van Zelie, Louis en Jan, geboren op 27 maart 2006 om 12u37.

  Anna

  Moeder en dochter stellen het goed. AZ Sint-Lucas, Gent, straat 2 kamer 9. Kaartjes volgen, alsook meer foto’s.

  links for 2006-03-27

  maandag 27 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  The Day After

  dinsdag 28 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Hallo, goedemorgen, heel eerg bedankt voor de proficatten en alles. :)

  Gisteren na het hospitaal met de peter van Anna nog een beetje gaan eten—Akdeniz, niet Gök—en dan dacht ik nog wat te werken voor het werk (de menen hadden heel begripvol de deadline van maandagmiddag naar dinsdagochtend gebracht).

  Helaas: zonder de man met de hamer gerekend.

  Wakker zijn van zondagochtend tot maandagavond, met een geboorte ertussen en niet één goeie zitgelegenheid is iets voor jongere mensen met een betere rug. :)

  Ik ben een beetje gecrashet in bed, en pas wakker geworden om halfnegen ‘s morgens.

  Alla. Eerst dus het werk afmaken, en dan naar het  hospitaal met de laptop, dààr het kaartje afmaken, en dan dan zien we wel voor afspraken en drukwerk en zo.

  Verlieskous

  dinsdag 28 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  Andere mensen verliezen kousen in de was, ik verlies onderdelen van digitale camera’s.

  We hebben er hier een stapel liggen, maar ‘t is altijd wel iets. Nu heb ik die ene Ixus-oplader die ik nog had, ook ergens mislegd. De Olympus-oplader en zo heb ik dan wel bij de hand, maar ik het het toestel zelf denk ik in Brugge laten liggen.

  Tja. Dan maar de D70 aan Sandra geven? Of de Ixus 400 met twee min of min opgeladen batterijen?

  In alle geval: ik ga nog eens naar het hospitaal. En daar de kaartjes maken, me dunkt. Illustrator? Check. Template van vorige keer? Check. Tekeningen? Check. New Berolina MT? Check. Reporter Two? Check.

  Aanzetten dan maar.

  [o ja: ik verlies uiteraard ook kousen—ik heb denk ik op een paar of vijf alleen maar enkele sokken] 😀

  [en één goeie zaak aan iets verliezen en daar dan zwaar naar zoeken: men vindt nog eens andere dingen terug die een vorige keer verloren waren geraakt. Ik zal vanavond weer met teletekst-ondertitels naar tv kunnen kijken—de afstandbediening is terecht!]

  Vtm-isering

  dinsdag 28 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 5 reacties

  Dat overkomt ons anders dus nóóit: we zitten naar het Rad van Fortuin te kijken. Het is nog precies zoals ik het met herinner:

  HET —N VAN EEN T-PMANAGER

  staat er op de bordjes. De tip is “aangename zaken”. En wat raadt die goele die aan de beurt is? De H. Gnii.

  En chitchat als “Lees je zelf veel boeken in de vrije tijd?” waarop het voorspelbare “Nee, niet echt” volgde.

  Genoeg! Zappen!

  Bezoek

  dinsdag 28 maart 2006 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

  Er was hier gisteren even een blip op de bezoekersstatistieken. :)

  Niet echt zoveel meer bezoekers als anders, maar wel meer bezoeken—paginaheropladers dus, ha!

  O, en ook grappig: een link van op het weblog van De Standaard brengt minder bezoek van één van bij i.. En er wordt over ons Anna gesproken op forums van Jim TV, maar daar staat een wachtwoord op. Intrigerend!

  Met gepaste trots

  dinsdag 28 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 14 reacties

  Het echte kaartje moet nog gedrukt worden, maar alvast virtueel:

  Sandra, Michel, Zelie, Louis en Jan...

  melden met gepaste trots de geboorte van Anna

  Meter & peter & locatie

  Geef ons geld!

  Het ontwerp is een aanpassing van het ontwerp van het kaartje voor Zelie (dat we ondertussen dus gebruikt hebben voor allevier de kindjes).

  De tekeningen zijn van de redelijk fantastische Kathleen “Kleintje” Verhetsel.

  links for 2006-03-28

  dinsdag 28 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  The Doctor Is In

  dinsdag 28 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 3 reacties

  Phil McGraw is een magische mens.

  Wij kijken graag naar zijn programma op WijfTV. Ik wil mij niet uitspreken voor Sandra, maar ik persoonlijk, ik zie Dr. Phil machtig graag.

  Fantastische mens. Helemaal gegrond in de werkelijkheid en zo. Ik heb er geen moment moeite mee om te geloven dat hij zich niet voordoet als iemand anders op televisie: ik denk werkelijk dat hij in ‘t echt ook zo is.

  En die schimmige Robin: wei-eird! En toch: ik heb hoegenaamd geen last van sceptische gedachten. Dat ze niet het ultieme geluk bij elkaar gevonden hebben, of dat ze niet heel de rest van hun natuurlijke leven bij elkaar zullen blijven.

  Dr. Phil heeft meestal gelijk. Nee, wacht: ik heb het nog niet meegemaakt dat ik bij mezelf dacht dat Dr. Phil ongelijk had. En dat vind ik groots.

  Ik denk dat ik hem graag als vriend zou hebben.

  High praise indeed.

  [euh, jawel, ik weet het, ik weet het: hook, line & sinker] [maar toch]

  Plaatsgebrek

  dinsdag 28 maart 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 7 reacties

  O goeie help: te weinig plaats.

  Mijn harddisken staan allemaal vol. Teveel foto’s genomen en zo. En als ik nog zou willen filmpjes editeren (de eerste minuten van Anna, de reacties van Zelie en Louis en Jan op Anna), dan heb ik plaats genoeg nodig om dat allemaal op te zetten.

  Misschien moet ik morgen eens langs de winkel passeren om te kijken of er goeie en goedkope harddisken te koop zijn.

  Externe harddisken, via firewire. Want intern zit het al vol.

  Nog foto’s

  woensdag 29 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 14 reacties

  Kijk : zóóó kleine handjes!

  handje

  ‘t Is maar om te zeggen dat ik nog foto’s van Anna (en onder meer de kinderen) op Flickr gezet heb. Zo bijvoorbeeld… Louis, fier als een gieter:

  Louis en Anna

  Zelie, fier als een gieter:

  Zelie en Anna

  Jan, die het allemaal véél beter oppakt dan we gevreesd hadden: 

  Jan en Anna

  …en het spreekwoordelijke nog veel meer. Te bekijken één voor één dan wel als een slideshow.

  Anna

  links for 2006-03-29

  woensdag 29 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Cfr. de madam

  woensdag 29 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

  Terugblik – nummer 4. Zo doen de professionelen dat.

  Het verschil tussen kattebelletjes as-it-happens en een beredeneerd verslag.

  Mijn madam moet meer schrijven. Goeie zaak dat ze een weblog heeft.

  Muug

  woensdag 29 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  Ik weet wel dat in zo’n bevalling het meeste werk—jaja, àlles eigenlijk—gedaan wordt door de madam, maar: ik ben kapot.

  Goeie help, ik ben been– en been-moe. Zelfs de familie zei het daarjuist: dat ik vermagerd ben (denk het niet) en dat ik er slecht uitzie (inderdaad—judge fer yerselves).

  Moe

  ‘t Is al een paar dagen aan een stuk dat er allerlei slopend werk moet gedaan worden, niets moeilijks of zo, gewoon lastig en brandenblusserij. En dat vreet aan een mens.

  …maar eigenlijk is het zelfs dat niet, denk ik. Het voelt soms alsof het  allemaal een beetje anticlimactisch loopt, het leven. Ik denk dat ik het voor de rest van mijn vaderschapsverlof maar eens wat rustiger ga doen (van zodra mijn dringend-te-doen projectplan met deliverables en timing klaar is).

  Enfin, mijn out of office-boodschap is alvast veranderd van “I will be checking my mail regularly” naar “I may be checking my mail from home”. En ik ga dan later vannacht maar eens zeer lang en zeer hard slapen.

  ‘t Is postnatale depressie denk ik!

  Typisch

  woensdag 29 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

  Fucking tyical: Postnatal Depression Can Hit New Dads, Too, bloklettert een artikel op MedicineNet.com.

  O, denk ik dan, kijk eens aan, er wordt nog eens gedacht aan de vaders onder ons.

  Maar nee: de ondertitel is Study finds father’s ‘baby blues’ negatively affect child. En het hele artikel gaat eigenlijk over hoe erg het is voor het kind als vaders PND hebben.

  Nu, om eerlijk te zijn, het kan naturlijk wel zijn dat het artikel enkel daarover gaat, maar toch. Op het hoofdartikel over postpartum depression staat er voor zover ik zie niets dat de moeders een dergelijk schuldgevoel probeert aan te praten.

  Racisten!

  Ons erf

  donderdag 30 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  Het woonerf is bijna helemaal af:

  Woonerf

  Het ziet er machtig uit. Onze kindjes gaan hier kunnen spélen!

  En nóg foto’s

  donderdag 30 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 8 reacties

  Niemand ontsnapt eraan! Een nieuwe telg, een nieuw excuus om foto’s te trekken.

  Gisteren hebben we dan uiteindelijk toch nog bezoek gehad—Katrien en Koen:

  Katrien en Koen en Anna

  …en Els, als zie ik dat ik alleen maar een foto van haar schoot op Flickr gezet heb gisteren:

  De schoot van Els

  …maar voor de rest: rustig geweest. Anna ook rustig geweest. De kaartjes zijn naar de flitser gestuurd en zouden ergens in de loop van morgen gedrukt worden. En dan versturen ze waarschijnlijk wel naar de mensen maandag.

  Vroeger was dat zo’n hele bedoening: lopen en vliegen en doen om ervoor te zorgen dat die kaartjes toch maar snel-snel klaar zouden zijn, want anders weet niemand van iets… een groot gemak, het internet.

  En is het voor de rest geen ongelooflijk mooi kindje? 

  Anna in bed 

  Methodologie

  donderdag 30 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

  Wat ik mij al heel erg lang afvraag, van toen ik nog projecten deed als broodwinning… Buiten de bouw van pakweg een wolkenkrabber of een vette Airbus of Boeing, lukt dat eigenlijk wel, project management-volgens-het-boekje?

  Ik kan er de mensen eindeloos over onderhouden hoor, allerlei methodologieën en modellen en PM bloederige BOK en watervallen, en risico-analyse en watnog—maar komt dat er eigenlijk niet gewoon neer op duidelijke afspraken en goede communicatie?

  Als ik er over terugdenk, kan ik de potentiële en uiteindelijk echte klanten niet op mijn handen tellen voor wie het een condition sine qua non was dat we een project management-methodologie konden voorleggen. En nu ik meer met leveranciers werk, zie ik ze ook effectief allemaal afkomen met hun methodologieën en schemaatjes en spreadsheets en critische paden… tssk.

  Nee, het interesseert me eigenlijk hoegenaamd niet welke methodologie er gevolgd wordt. Als het maar werkt. Ik vraag me niet af om de hoeveel dagen er een nieuwe GANTT chart opgestuurd wordt, maar ik ben wel geïnteresseerd in referenties. Vorige en huidige klanten met wie ik een klappeken kan doen.

  En die ik meteen kan vragen hoe het ermee zit.

  Ter illustratie. Een hele tijd geleden, in een vorige werksituatie en toen de dieren nog spraken, zat ik in een positie waar er tussen twee technisch en financieel gelijkwaardige bedrijven gekozen moest worden voor het programmeren van een complex ding. Call for Tender, Request for Proposals, vergaderingen allerlei, enfin, we waren al twee maand ver. Bedrijf één zei me dat ze wel heel veel referenties hadden, maar niet echt iets dat meteen helemaal toepasselijk was, maar goed, ze zouden me wel een folder opsturen. Bedrijf twee gaf me een lijst van contactpersonen bij klanten, zei me dat ik ze allemaal mocht contacteren, en stelde voor me mee te nemen voor een gesprek met een klant die ongeveer hetzelfde wou als wat ik wou.

  Twee keer raden wie de applicatie heeft mogen programmeren.

  links for 2006-03-30

  donderdag 30 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Take that, Scoble

  vrijdag 31 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

  Robert Scoble en Shel Israel zijn al sinds jaar en dag op bijzonder onprofessionele wijze hun boek, Naked Conversations, aan het promoten.

  Eind vorig jaar liep het al een eerste keer ernstig mis, toen ze dachten dat het wel zou lukken om zomaar zonder voorbereiding en onder de jetlag eventjes een presentatie uit hun mouw te schudden op Les Blogs. Ze hebben zich allebei publiekelijk verontschuldigd voor de slechte presentatie, en daarmee was voor hen, vermoed ik, de kous af.

  Maar geen mens die eigenlijk fundamentele vragen stelt. Scoble is, om de één of andere reden de golden boy van het corporate bloggen. Never mind dat hij dat in mijn opinie—en ik kan toch niet de enige zijn?—bijzonder slecht doet: onprofessioneel, hyper-emotioneel, altijd reactief in plaats van proactief, zelden of nooit met nieuwe, laat staan interessante informatie, een eindeloze opvolging van dovemansgesprekken, excuses, emotionele opflakkeringen en dan weer intrekkingen.

  De basispremisse van Scoble is, in ware Cluetrain-waar-heb-ik-dat-nóg-al-eens-gehoord-stijl (o, was dat al zeven jaar geleden?) dat alle bedrijven gebaat zijn bij weblogs, omdat ze zo conversaties met hun klanten opbouwen. Of zo.

  Het werd eens tijd dat iemand daar “o ja, echt waar?” op zei.

  Weblogs hebben hun plaats, jazeker. Ook in het bedrijfsleven. Maar niet overal. En niet op om het even welke wijze.

  Amazon is enorm goed bezig, en Scoble en zijne maat niet.

  Tijd verdorie om die mens op retraite te sturen. Scoble, read my lips: uw werk is corporate blogger zijn voor Microsoft, niet voor Scoble. En ook: weblogs zijn geen excuus voor kinderachtig gedrag. En ook: kweek wat olifantenvel. En ook… ah never mind.

  Update: wie wil zien hoe ze uit de bocht gaan, en hoe de fanbois ze verdedigen—’t wordt nog grappig.

  Update 2: Scobel heeft het dus écht niet door. Het is triestig op het beschamende af hoe hij—in mijn opinie toch—afgetroefd wordt in bijvoorbeeld de commentaren alhier. Werner van Amazon is vriendelijker en beschaafder dan bijzonder veel mensen zouden zijn, en ik vermoed dat de enige reden daarvoor is dat hij wél weet wanneer zich te gedragen en plein public.

  O, en nog iets: Scoble en de zijnen weigeren iets onder ogen te zien als de schrijver van het commentaar anoniem is. Dat is een lovenswaardige policy, die ik ook tracht te handhaven overigens, in kleine groepen—als er “iemand” klaagt op het werk, dan wil ik ook weten wie die “iemand” is. Maar op een weblog en met firma’s als Amazon en Microsoft is dat niet houdbaar: niet iedereen kàn zomaar alles zeggen met naam en toenaam erbij. Het is dan ook niet omdat bijvoorbeeld deze reactie anoniem is, dat ze er geen rekening mee moeten houden:

  I work at Amazon.

  Lets think for a second about why you went to Amazon. You’ve got a book to pitch. The book has a thesis – that blogging helps businesses connect to customers and is a valuable activity. You came to elaborate on that message. Forgive us for being inquisitive and not immediately drinking the koolaid. Do you imagine us to be backward in some way? Unenlightened? You think we don’t know anything about the internet?

  Amazon is a numbers driven company filled with ultra smart people. Supergeeks. Its a meritocracy. That means we don’t believe anything without hard data to back it up. Where’s the data? A bunch of anecdotes?

  Suppose Amazon starts blogging en masse. What will we get? More sales? How much? 10%? 100%? Or is it loyalty? How much loyalty? What is the increase in liklihood that the customer’s next purchase will be from Amazon? Who should blog? Everyone? Some percentage? How much? Do you know? Have you set out to measure any of this? Or are you going on your gut?

  Amazon opens new channels of communication with customers all the time. They are rigorously monitored for impact on customer experience and sales. If you want to convince an amazonian of anything – bring facts, studies, numbers, proof. If you don’t have them, expect to get what you got.

  While you are at it, you could explain why customers want to talk to us more than our authors, sellers, and each other.

  And don’t take it personally, this is the culture. We do the same to each other all the time. The one who has done the work and has the data wins. Geeks like that. Amazon is a company of geeks among geeks. Telling us we don’t “get it” is rude, childish, and solidifies our innate suspicion that you are a poser selling snake oil.

  Dmad has it right. Where’s the data?

  Pietel

  vrijdag 31 maart 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Pietel, verdienstelijk fotograaf, maar als model… tja. Perre deed er onlangs een shoot mee.

  Wat veel mensen vergeten, is dat vaak het grootste werk na zo’n fotografeersessie met een, ahem, minder dan perfect model, het photoshopwerk is.

  Een gunstige wind bracht een onbewerkte foto in mijn mailbox. Oordeel zelf maar—alle lof dat Perre er nog iets half degelijk uit kreeg!

  Pietel

  [cfr. ook]

  Del.icio.us op 31 maart 2006

  vrijdag 31 maart 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

  • Looks interesting. In a kinda web two point oh sorta way.
   (tags: database)

  Geboren

  vrijdag 31 maart 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

  Er zijn mensen die niet in de wieg gelegd zijn om moeder te zijn, en er zijn mensen die dat wel zijn.

  Onlangs was de genaamde i. op bezoek bij Anna in het hospitaal.

  Ilse met Anna

  Toen Anna, die bij andere mensen zo onrustig is als een kat die samen met een aap, een hond en een vadermoordenaar in een lederen zak genaaid werd, i. zag, daalde plots over haar een vreemd soort bijna bovennatuurlijke rust neer.

  En laten we daar heel eerlijk in zijn: toen i. binnenkwam, zag ze ietwat groen om de neus. Ze had nog maar net die kleine op de schoot, of er kwam kleur in haar gezicht, heur haar kreeg glans, een gloed van gezondheid oozde er van af—er was maar één woord voor het hele tafereel: moederschap. Of ook wel manifest destiny (maar dan op een goeie manier, niet op een imperialistische amerikaanse soort manier).

  Dames en heren: i. is een geboren moeder. Een klein kiendje, dat zou niet misstaan ten huize i. en Lief.

  De Leeuw

  vrijdag 31 maart 2006 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

  Helmut Lotti doet dat goed.

  Rik De Leeuw doet dat niet goed.

  Enfin, dat is mijn aanvoelen na een minuut of vier van het programma gezien te hebben.

  Het kan zijn dat ik me daar helemaal in vergis, maar ik had de indruk dat De Leeuw probeerde Lotti klem te rijden. En dat dat op een bijzonder knullige manier verliep.

  Jaja, ik weet het dat Helmut Lotti tegenwoordig zo in een keurslijf zit als maar kan zijn, maar het blijft spannend om er naar te kijken. Ik blijf er het gevoel bij hebben dat hij op elk moment iets spontaan zou kunnen doen, en dat dat mooie tv op zal leveren.

  Helmut vond het vervelend dat ze hem er op afrekenden dat hij andermans liedjes zong en niet zijn eigen gerief. De Leeuw vond dat ook, en zat er een beetje grappig over te doen.

  Ik zit tegen de televisie te roepen “Sinatra schreef zijn dingen óók niet zelf!” maar Lotti zegt het nog beter: “als dat het criterium is, dan zijn alle operazangers per definitie slecht”. En ook: “Schumacher bouwt zijn eigen motor ook niet, maar hij is wel een uitstekende koereur”.

  Hm. Ik kan er toch maar niet van onder dat het een beetje lachen met de mensen is, dat De Leeuw doet.

  O kijk, de gasten, hé, wat een fijne vondst, mogen de studio verlaten langs één van twee uitgangen: “succes bij het volk” of “respect bij de elite”.

  Helmut kiest voor succes en volk. Want, zegt hij, wat me interesseert is respect van de mensen die ik graag heb. En dat heb ik al. Goed voor hem.

  Wat een vieze keuze trouwens. Respect en succes is onmogelijk of zo?

  En nu is er een dame die violiste is, en die moet ook die keuze maken. Zij wil dezelfde keuze maken als Helmut Lotti, maar dat mag niet meer van De Leeuw. Uit armoede kiest ze dan maar “respect & elite”.

  Itempje over de nieuwe The Producers: “met in de hoofdrolen Matthew Broderick en Uma Thurman,” zegt De Leeuw.

  AAAARGH!!!

  Goed dat ik geen slets in mijn hand had, of de televisie was eraan. Met in de hoofdrollen Nathan Lane en Matthew Broderick!!!! Stomme De Leeuw!

  Oh good heavens. Nu vraagt De Leeuw of er in de musicalsector echt zovele homo’s zijn. Gert Verhulst is daar redelijk duidelijk in: op de tien musicalacteurs zijn er acht homo’s. En soms kan dat wel eens storend zijn. In West Side Story was het op het randje dat er geen handtassen aan de gevechten te pas kwamen. Op podium ziet hij liever een echte man, Gert Verhulst.

  Niets vernieuwend, niets nieuws, niets dat niet iedereen wellicht zegt, maar de hele studio hield collectief zijn adem in—daar komt geheid een hetze van morgen in de gazetten.

  Um. Nee, ik voel er mij niet zo goed bij, bij dit programma.

  Navigatie

  » homepagina, archief

  Zoek

  <insert standard disclaimer>

  Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

  Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

  Ter info

  Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

  Valideert, in principe: css & xhtml.
  Gemaakt met WordPress.
  Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).  ISSN 1780-1338