Archief voor april 2006

 

Gök vs. Akdeniz

zaterdag 1 april 2006 in Food and Drink. Permanente link | 14 reacties

Meestal zit er bij mij zodanig veel tijd tussen twee restaurantbezoeken dat ik tegen de volgende keer al vergeten ben hoe het de vorige keer was, maar door omstandigheden kon ik deze week twee keer buitenshuis gaan eten.

Dat overkomt me niet zo vaak, en omdat ik toch kon kiezen waar, besloot ik een vergelijkend onderzoek te doen tussen Gök en Akdeniz, twee Turkse restaurants die broederlijk naast elkaar staan aan het Sluizeken.

Maandagavond in Akdeniz een Mezze en een Adana Kebab. Vrijdagmiddag in Gök ook een Mezze en een Adana Kebab. In Gök is er de keuze tussen een pikante en een niet-pikante Adana, die in Akdeniz is gewoon een echte (en dus pikante). Twee keer precies hetzelfde besteld, met andere woorden. Voor de objectiviteit: köfte met moussaka vergelijken zou op niets slaan, natuurlijk.

Locatie

Akdeniz: lang, smal, donker, gezellig.
Gök: groot, breed, licht, modern.

Toen we binnenkwamen bij Gök zat er een vrouw te roken aan de tafel naast die waar wij neergepoot werden. Ze was gelukkig aan het weggaan, anders waren wij alsnog weggegaan.

De muziek in Gök stond naar mijn aanvoelen storend luid, maar dat kan er ook aan gelegen hebben dat we relatief dicht bij een luidspreker zaten.

In Akdeniz zaten we in het begin van het restaurant, met als voordeel dat het er wat lichter is, maar als mogelijk nadeel dat er meer passage is.

Winnaar op punten, maar ‘t is wel persoonlijk: Akdeniz. Ik heb het liever gezellig en donker dan licht en modern.

Voorspel

Akdeniz geeft, ongevraagd, een schaaltje met pepers en kaas en olijven, en een mand vers (of in ieder geval warm en knapperig) brood.

Gök geeft geen amuse-gueules.

Duidelijke winnaar: Akdeniz.

Primo piatto

Meze is (zijn?) voor mij het ideaal voorgerecht bij den Turk: geen enorm grote verrassingen, maar gewoon (her)kennismaking met oude bekenden.

Vreemd genoeg zaten er bij Gök van die grote garnalen bij de traditionele tarama, bonen, chili’s, dolma en op yoghurt gebaseerde sla. En ook koude gegrilde courgettes met yoghurt (?) erop.

De porties bij Gök waren misschien iets groter, en er was meer variëteit dan bij Akdeniz, maar de tarama was te zout en die courgettes waren gewoon weird. Warm had ik het begrepen, maar koud leek het op een heel dikke naakte slak die een onfortuinlijke dood gestorven was en dan in schijfjes gesneden.

Het voordeel van meze is dat je kan laten liggen wat je niet echt graag hebt, en dat je niets mist.

Gök-Akdeniz: gelijkspel.

Hoofdschotel

Ik eet graag Adana kebab. Lamsgehakt, eigneijk redelijk vet, met niets meer dan zout en rode pepers, op zo’n zwaardachtige spies gegrild boven (idealiter) houtskool. Met een salade van tomaat en ajuin en peper en yoghurt en allemaal goeie dingen, en meer moet dat niet zijn.

Bij Akdeniz: zeer in orde. Mals gehakt, stevig gekruid, lekker slaatje. Ik had twee stuks kebab kunnen eten maar er was er maar één.

Bij Gök: jammer maar helaas. Daar waren er twee stukken, en ik wou dat er maar één was. Uitgedroogd en niet lekker, helaas. De enige reden, vrees ik, waarom ik het binnen gekregen heb, is omdat er orzo met tomatensaus onder lag, waarmee ik het gehakt toch nog enigszins kon bevochtigen.

Het hoofdgerecht was goedkoper bij Gök dan bij Akdeniz (€ 8,50 tegen € 9) en er was er méér van bij Gök dan bij Akdeniz, maar toch: Akdeniz vond ik overduidelijk de beste van de twee.

Bediening

Geen klachten. De mensen achter de toog in Gök begonnen op een bepaald moment een zware en luidruchtige discussie, wat voor sommigen een probleem zou kunnen zijn, maar dat ik—duidelijk in een milde bui—niet zozeer onder vervelend dan wel onder couleur locale klasseerde.

Uit een vroeger leven herinner ik me dat we ooit met alle collega’s van het werk bijna twee uur in Gök hebben zitten wachten op ons eten, maar dat is lang geleden en doet er hier dus niets toe.

Gelijkspel dus.

Conclusie

De score: 4–2 in het voordeel van Akdeniz. ‘t Zal nog lang duren voor ik Gök nog eens probeer. Of het zou moeten zijn dat ik ergens een specialiteit gemist heb.

Volgende in de rij: Özgem? Faki?

Fotoshop Pieter

zaterdag 1 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Vraagt Beau:

Maar die uitslag is echt goed gedaan, dat moet je mij toch eens uitleggen hoe je dat doet.

Soms is subtiliteit uw vriend in Photoshop. Het is gemakkelijk om een beeld heel veel te veranderen, zo bijvoorbeeld:

Pieter-veel-veranderd

Beetje prutsen met lagen, kleurtjes toevoegen, bijschilderen, hey presto.

Maar de kunst is om het zó te doen dat het resultaat nog aanvaardbaar zou zijn voor iemand die de mens in kwestie nog nooit gezien heeft, en dat het toch een beetje spooky is voor de mens die bewerkt wordt.

Wat ik deed met de foto van Pieter, is dan ook samen te vatten als niet overdrijven. Het origineel van Perre:

Pieter01

Stap één: de vorm van het gezicht een beetje wijzigen. De ogen kleiner, het voorhoofd groter, de kin een beetje meer doen uitsteken, en de bovenlip en neus een beetje modelleren tot een sneer.

Liquify (ctrl-alt-X) is uw vriend:

Pieter02

Volgende stap: een beetje ongezonder maken. De oogkassen wat donkerder en de rest van het gezicht in plekken wat lichter maken. Respectievelijk Burn en Dodge maken dat kinderspel—veel eenvoudiger dan levels of iets dergelijks, en veel geschikter voor subtiel werk.

Neem een grote brush en zet de exposure op niet veel (30 à 50% of zo), anders wordt het heel erg snel overdreven licht of donker.

Pieter03

Stap drie: Pieter heeft een hoog voorhoofd. Hoge voorhoofden zijn fijn, en dus hoe hoger hoe beter. Een beetje copy-paste in combinatie met wat Healing Brush zorgt ervoor dat de haarlijn nog wat meer opschuift:

Pieter04

Stap vier: puisten. Google heeft meer puisten dan je een stok naar kan schudden. Ik heb deze genomen:

Puisten

…en die op Pieter’s wang geplakt in een nieuwe laag, de laag op Hard Light gezet, en via een laagmasker de randen weggewerkt. Oorspronkelijk had ik er nog twee andere puistenvelden bijgezet op de slaap en op de andere wang:

Pieter05

…maar uiteindelijk het toch maar bij die ene gehouden.

Resultaat staat alhier, of als een animatie:

Pieter-anim

Niet goed bezig, en dat niet beseffen

zaterdag 1 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zeer bijzonder juist, Unskilled and Unaware of It.

The more incompetent someone is in a particular area, the less qualified that person is to assess anyone’s skill in that space, including their own. When one fails to recognize that he or she has performed poorly, the individual is left assuming that they have performed well. As a result, the incompetent will tend to grossly overestimate their skills and abilities.

Samen met On the Psychology of Military Incompetence te lezen, en al uw vragen over slechte managers en idioten op de werkvloer of in de andere nabije omgeving  zijn beantwoord. :)

The British philosopher Bertrand Russell once wrote that “the trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” This is true whether one interprets “stupid” as foolish (short on smarts) or as ignorant (short on information). Deliberately or otherwise, his sentiment echoes that of Charles Darwin, who over one hundred years ago pointed out that “ignorance more frequently begets confidence than does knowledge.”

 Tee hee.

Going places

zaterdag 1 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Bloody hell.

links for 2006-04-01

zaterdag 1 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Eén april

zaterdag 1 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Eigenlijk spijtig dat Anna bijna twee weken te vroeg geboren is.

Als ze nu nog niet zou geboren zijn, zouden we een fijne aprilwitz proberen uithalen hebben: zo net na middernacht beginnen met een berichtje dat het erop lijkt dat de weeën in gang geschoten zijn.

En dan vervolgen met regelmatige updates, om dan rond zes uur naar het hospitaal aan te zetten. En om dan tegen de middag een aankondiging te plaatsen dat onze zoon, Philip Vuijlsteke, geboren was om elf uur op 1 april 2006.

En dat het wel toevallig is, en dat we er eigenlijk al een beetje bang voor waren, dat hij op dezelfde dag als zijn grootmoeder zou geboren worden, en kon hij niet nog een paar dagen wachten tot de de dag hij uitgerekend was?

En kwestie van de naam: Philip naar mijn broer maar dan op zijn engels, en het kaartje in dezelfde stijl als dat van de andere drie maar met een knipoog naar die andere (Howard) Philip:

Philip-Vuijlsteke-2

Meh. Ik vraag me af of er iemand niet zou ingetrapt zijn?

:)

Polarisatie

zondag 2 april 2006 in Foto's. Permanente link | 5 reacties

Het wordt zomer, het wordt blauwe hemel, het wordt tijd om de polarisatiefilter boven te halen.

Zoals met al die dingen (DSLR, diafragma/sluitertijd,  lenzen, flash, …) is het weer zwaar gewoon worden.

En eerst zwaar experimenteren natuurlijk. Reflecties wegsmurfen lukt in ieder geval al, kijk maar. Zonder polarisatie links, met polarisatie rechts:

Zonder filter Met filter

Wat hoegenaamd nog niét meevalt, is inschatten wat het effect is op de snelheid: ik heb de indruk dat mijn f/1.4 plots een f/3 of een f/4 wordt, wat in de schaduw zwaar vervelend is.

Zelie half in de schaduw

Wolken in een blauwe hemel krijgen er veel meer contrast door—links zonder, rechts met filter, en kijk vooral naar de grote versies en wat er daar rechts tussen die bomen gebeurt:

Christine in de tuin zonder polarisator Christine in de tuin met polarisator

…maar wat mij voor het ogenblik écht nog een volledig raadsel is, is de manier waarop de kleuren veranderd worden. Pak deze, zonder kleurcorrectie (ik weet dat het niet in focus is, maar dit is de foto waar het mij het meest opviel):

Fien in de tuin

Die kleuren zijn dus he-le-maal anders dan wat ik ervan verwachtte toen ik de foto trok. Zeer vreemd.

Vroeger, met mijn Ixusje en na vele tienduizenden foto’s, wist ik precies wat er op welke manier uit zou komen. Nu heb ik dat min of meer met de combinatie D70–Sigma 30mm f/1.4.

Ik denk dat ik er naar ga streven om dat te hebben met een paar combinaties van lenzen en camera’s en filters. En flashes, niet te vergeten.

Werk aan de winkel.

Mysterie

zondag 2 april 2006 in Foto's. Permanente link | 9 reacties

Kijk, vreemd:

De maan boven de Beukenlaan

Voor geen centimeter aan geprutst in Photoshop, gewoon rechtstreeks omgezet naar JPEG—is dat nu een artefact of is die maan echt ook verlicht waar er geen kwartier is? Zéér vreemd.

Prik

zondag 2 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Marleen zegt:

Ochaarmkes! Is dat altijd aan de twee voetjes? Ik herinner me maar eentje, maar ’t is dan ook een tijdje geleden.

Wel, nee.

Hielprik

Reden: de standaard-hielprik op de vijfde levensdag, waarbij ze een paar druppels bloed uit de hiel op een vloeipapiertje opvangen om dat te onderzoeken op fenylketonurie en dingen.

Bij Anna kwam er, schijnt het, niet genoeg bloed uit één hiel, zelfs na persen en duwen. Waardoor ze ook haar tweede hiel vermassakreerd hebben en ook haar tweede voet helemaal blauw gestampt hebben.

‘t Is een goeie zaak dat ik niet aanwezig was op het moment dat het gebeurde, of er zat wellicht een verpleegstervormig gat in de muur van de kamer.

Teven.

links for 2006-04-02

zondag 2 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Parelvissers 6

zondag 2 april 2006 in Televisie. Permanente link | 7 reacties

Fin en queue de poisson, une:  zie ook Parelvissers, De.

Pfuh.

Reactie

zondag 2 april 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Ik was van plan om er ook iets over te schrijven, maar mijn beter helft heeft dat ook juist gedaan, dus hoeft het niet meer. :)

Eén ding dat me wel enorm opvalt bij Jan, is dat hij veel aanhankelijker geworden is, en op die week tijd dat ik hem niet zoveel gezien heb, enorm veel ouder geworden is.

Hij komt tegenwoordig min of meer spontaan op mijn schoot zitten, waar er anders bijna smeken aan te pas moest komen. Hij blijft ook zitten, wat hij vroeger niet deed: dan wat het zetel in, zetel uit, zetel in, zetel uit, zetel kantelen, zetel recht, zetel kantelen… you get the picture.

Boekjes lezen, iets dat vóór Anna’s geboorte hoegenaamd niet ging wegens niet genoeg geduld om stil te blijven zitten, lukt nu wel: deze namiddag twee boekjes van Plop na elkaar uitgelezen. En daarna naar televisie gekeken, waar hij zowat alle beesten die er voorbijkwamen een naam kon geven (nijn! vak! koe! ontje! eendje! meeuw!) en die die hij niet kende, daarvan zei hij direkt de naam na als ik hem zei.

Zinnen lukt nog niet echt natuurlijk, maar hij houdt wel al min of meer conversatie: toen Anna plots aan het wenen sloeg in de mand naast ons, zei hij “mama? mama — Anna weent”, dus “waar is mama? aan mama zeggen dat Anna weent”.

Hoe het allemaal gaat uitdraaien met Jan (en met Louis ook, eigenlijk): the jury’s still out.

Maar ik heb er goeie hoop op.

Coin coin

zondag 2 april 2006 in Foto's. Permanente link | 11 reacties

Het kan ook in omgekeerde richting natuurlijk:

Pietel in 't oranje

Geglamourizeerd, azzet ware.

Ja, ik weet het, ik had kunnen stoppen vóór ik de achtergrond vervangen had en vóór de Mona Lisa-glimlach en vóór de halo…

Maar goed, een mens heeft soms eens zin om overboord te gaan:

Animatie

En o ja: omfg PH34R MY M@D PH0T05H0P 5K1LLZ !!1eleven!!

IMatch nieuwe versie

maandag 3 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Ik dacht, ik zal eens een postje schrijven over hoe mijn ideale image management software er zou uitzien.

Ik had een tijdje geleden al eens een reeks programma’s bekeken (IView, IMatch: één, twee, allerlei in ‘t kort) om uiteindelijk bij IMatch te eindigen, ondanks de hondslelijke interface.

Ik heb het een tijdje tot mijn redelijk grote tevredenheid gebruikt, maar uiteindelijk gebruik ik al een tijd, sinds eind vorige zomer, Microsoft Digital Image Suite. En vinden van files en zo doe ik via Flickr, en ik heb geen tijd om te klasseren, en ik heb eigenlijk tijd voor praktisch niets meer, dus dat klasseren en dat schiften is er ook niet meer van gekomen.

Maar nu is er een nieuwe versie van IMatch, met onder meer ingebouwde XMP-ondersteuning en dingen. Met een beetje geluk kan ik daar vanalles mee doen dat ik niet deed vroeger, en in één moeite en zo. IPTC en dingen.

Enfin, houd ik mezelf toch voor.

Nee, één dezer zal ik eens een postje moeten schrijven over hoe mijn ideale image management software er zou uitzien.

User-generated content

maandag 3 april 2006 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Zeveraars.

Wat een màchtig idee! We doen zelf geen copywriting of zo, we vragen het gewoon aan “het internet”.

En hoeveel mag dat kosten? Ha! Dat is het geniale: 45 biefstuk-frieten (of equivalent) en één mp3–speler, als dàt niet goedkoop is!

Yeah right. Goed bezig.

Fijn hé, zo zonder redenen negatief kunnen doen? Ik heb niet meteen nood aan een etentje, en een mp3-speler heb ik ook al. Eens afwachten wat de opdrachten zijn—als het er wijs uitziet, doe ik uiterààrd mee. :)

Del.icio.us op 3 april 2006

maandag 3 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

De toekomst klopt aan de deur

maandag 3 april 2006 in Politiek. Permanente link | 8 reacties

Marleen Coutuer, 38ste op de VLD-lijst voor de gemeenteraardsverkiezingen, is onlangs een weblog begonnen. Dat deed me eraan denken…

Gemeentepolitiek is de politiek die het dichtst bij de mensen staat, en toch lijkt het alsof ik er minder van af weet dan van de Vlaamse/Federale politiek.

Ik liep een tijd geleden met de idee om een aggregator te maken van gentse politici. De bedoeling zou geweest zijn om, zoals Planetgent, alle bloggende (gemeente)politici op één site te verenigen.

Ja, niet veel gemeentepolitici hebben een weblog, en ja, de verdeling over de partijlijnen is op dit ogenblik niet meteen paritair of zo, maar toch. Een weblog opstarten en onderhouden is doodeenvoudig en ik zou er graag desnoods veel eigen tijd in gestoken hebben om een en ander overal te stede uit te gaan leggen aan geïnteresseerde kandidaten van alle partijen.

Dingen als… wat is er mogelijk? hoe begin ik eraan? hoe krijg ik bezoekers? wat met podcasts en vidcasts? wat is netiquette? hoe ga ik om met controverse en commentaar? —workshops rond allerlei, ‘s avonds, met praktische begeleiding en oefeningen, en beschikbaar voor vragen en antwoorden via e-mail.

Het zou mogelijk zijn om mensen een gratis Blogger– of WordPress.com-dinges te geven, of anders bestaande blogs te pakken, of als bijvoorbeeld een partij of een aantal mensen een initiatief zouden willen nemen, zou het mogelijk zijn om groepsblogs op te starten, of een server te installeren ergens, of…

Een weblog maken en onderhouden kost al bij al zeer weinig moeite, en al bereik je er misschien niet de allergrootste massa mee, het zullen er toch meer zijn dan de handjesgeschudde mensen op een gemiddelde markt. En je hebt de kans om méér te zeggen dan “goeiemiddag” en “op de goeie stemmen hé”—als dat tenminste is waar je op uit bent als politicus. :)

En als er genoeg mensen meedoen, pakweg meer dan een dozijn mensen, dacht ik zo, kan er een sneeuwbaleffect zijn, en zullen er misschien wel dialogen en discussie tussen en door de weblogs heen zijn. Daarbij zou het natuurlijk absoluut zaak zijn om radikaal te (durven) snoeien en kwaliteitscontrole te doen op de commentaren, om belachelijke flamewars te vermijden, en daar zou de nodige uitleg ook nuttig kunnen zijn.

Enfin, en als de inhoud interessant is, wie weet zou er wel Journaille (van het professionele soort of van het amateursoort) het zien zitten om vergelijkingen en artikels en allerlei te plegen. En dan zou er misschien wel een wekelijkse best of kunnen komen, of een soort state of the campaign of zo.

En spin-offs en zo. En wie weet komen er wel primeurs en interessante dingen, en komt de gemeentepolitiek in de aandacht en in de pers, en wordt de burger er beter van en alles! Participatie! Vorming! Inspraak! Discussie! Informatie! Uitroeptekens!!

Maar um nee dus. Speißig.

Misschien alsnog spontaan later eens, maar niet op georganiseerde wijze. En dus is het voorlopig behelpen met de websites van partijen en kandidaten-gemeentepolitici in Gent die ik al weet zijn. Een miniem kleine minderheid zijn weblogs, en dit lijstje dateert van misschien twee maand geleden, ‘t zou dus zwaar kunnen dat het ingrijpend moet aangepast worden:

CD&Vhttp://www.cdenvgent.be/

Groen!http://www.groengent.be [blog!]

N-VA http://www.nvagent.be/

sp.a – http://www.spagent.be/

Spirit http://www.spiritgent.be [blog!]

Vlaams Belanghttp://www.vlaamsbelanggent.be

VLD http://www.vldgent.be

Als ik er genoeg bij elkaar krijg, denk ik dat ik het alsnog probeer. :)

Afwezig

dinsdag 4 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik ben er niet bij met mijn hoofd. En ik heb eigenlijk zin noch energie voor iets.

En mijn rug doet pijn.

Vandaag het gras gemaaid, voor de eerste keer dit jaar, en ik hapte zo’n beetje naar adem nadien. Vorig jaar lukte dat nog zonder enig probleem.

Mpf. Vanavond naar Aalst om MRI’s te laten nemen.

Iek zaan is beniefd.

Aan de positieve kant: de geboortekaartjes zijn (eindelijk) gedrukt geraakt. Maar de datum op één kant van het etiketje voor de doopsuikers is verkeerd. Feck.

En o ja:

You Are 70% Evil
You are very evil. And you’re too evil to care.
Those who love you probably also fear you. A lot.

Del.icio.us op 4 april 2006

dinsdag 4 april 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Met alle respect

dinsdag 4 april 2006 in Politiek. Permanente link | 8 reacties

Verre van mij om vlaamsgezinde anglofielen als Alexander Colen tegen te spreken, maar toch dit:

België is geen democratie want de Frantaligen hebben proportioneel meer zetels dan de Vlamingen en nu streeft men naar 50/50 verhoudingen tussen de twee gemeenschappen zoals men zo fijntjes beweerd in het voordeel van de niet Vlamingen.

…dàt is patent onjuist.

Kijk, zeg het eens anders:

België is geen democratie want de nederlandstaligen hebben proportioneel meer zetels in Brussel dan de franstaligen en nu streeft men naar 50/50 verhoudingen tussen de twee gemeenschappen zoals men zo fijntjes beweert in het voordeel van de nederlandstaligen.

Als er één ding is dat ik altijd zal blijven onthouden uit mijn lessen grondwet, is het dat het een principe is van onze federale staat dat de minderheid op federaal vlak (Walen) even beschermd is als de minderheid in Brussel (nederlandstaligen).

Voor de rest is het uw goed recht om een andere interpretatie te geven aan de manier waarop het land in elkaar zit en zat.

Toch nog één ding. U zegt:

Het siert een Belg niet een Brit de les te lezen.

Hoezo? Dus bijvoorbeeld een Joris Van Severen mag een William Joyce niet de les spellen?

Maar behalve dat dus, en ik meen dat echt: het is een eer om met levende geschiedenis te praten, ook als dat via het internet gaat. De site van de heer Colen, alex.vrijzijn.be, is een document van zoniet onschatbare dan toch van een zekere waarde: de Vlaamse Beweging van enige generaties geleden meets the internet. Ik ben het er niet mee eens, maar ik vind het wel bijzonder interessant.

…en wat die laatste paar zinnetjes betreft:

Vuylsteke is al een naam die men eens in het Engels moest vertalen. Pollard zou er eens met kunnen lachen.

Tja. Is dat niet een beetje laag, meneer Colen? Lachen met een naam die ik zelf niet heb kunnen kiezen? Is dat niet een beetje kinderachtig? Zijn dat niet een beetje de taktieken van een pestend kindje op school?

Maar goed, ik wil best even in uw gedachten meegaan hoor… even An Etymological Dictionary of Family and Christian Names With an Essay on their Derivation and Import erbij halen… 

Pollard Surname Origin

A tree having its top cut off; a fish; Poularde [French], a fat chicken; Pol [Dutch], a loose or lewd man, and ard, disposition. Poule-ard, chicken-hearted.

Right back at ya!

Goed ontmoet

dinsdag 4 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Kijk zie, zo kan het ook: on-line solliciteren bij Werner Vogels, Chief Technical Officer van Amazon.com, in de commentaren van uw eigen weblog. :)

Om ter teerst verhuizen naar Amerika! Californië of Seattle, ‘t maakt mij allemaal niets uit!

Nee, op een serieuzere noot: ik zou er effektief geen probleem mee hebben om naar de VS te verhuizen. En ik zou er geen probleem mee hebben om van werk te veranderen. En ik denk dat ik wel nuttig werk zou kunnen verrichten bij de mannen van Amazon, of eigenlijk waar dan ook.

Ik zou niet graag gemist hebben wat ik meegemaakt heb tot nog toe—behalve misschien de laatste paar jaar op mijn vorig werk, maar zelfs dàn… ik zou het eigenlijk allemaal willen meemaken, én de alternatieven ook. Zou dat niet fijn zijn? Save, en dan verder doen, en als het niet goed is gewoon restore doen? Zou het leven niet fijner zijn als we geen keuzes zouden moeten maken maar alle mogelijkheden zouden kunnen leven? Leven met een CTRL-Z?

Meh.

Nee, ik heb veel te weinig risico’s genomen in mijn leven.

Misschien moet ik maar eens wat meer risico’s nemen. Het leven is te kort om niet alle mogelijke kansen aan te grijpen, en wie weet waar ik nu zou zijn als ik andere keuzes had gemaakt in het verleden… misschien toch eens meer mijn ogen open houden.

Au suivant!

dinsdag 4 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

You’ve got to hand it to them: het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst is wel bijzonder efficiënt.

Afspraak om 19u30 voor een MRI. Toegekomen om 19u20 aan de balie van de Medische Beeldvorming: vriendelijke mensen, maar ik moest eerst langs de inschrijvingen voor een inschrijving.

19u23 aan de inschrijvingen, tiketje uit de machine geduwd, meteen bediend: SIS-kaart en identiteitskaart afgegeven. Een minuut of twee later: terug naar Medische Beeldvorming, maar deze keer met een extra kaartje op zak.

19u27 terug aan de balie, SIS-kaart en kaartje van het hospitaal afgegeven. Ondertussen was al het nodige papierwerk ingevuld, en werd ik naar wachtkamer 3 verwezen.

19u30: één minuut tijd gehad om een boek te zitten lezen vóór de deur, en het was al aan mij. Of ik wou binnenkomen en mijn kleren uitdoen op t-shirt, onderbroek en kousen na.

19u32: in het MRI-toestel.

19u38: MRI genomen, weer terug buiten, aangekleed en wel.

En dat de foto’s binnen en werkdag of drie bij de dokter zullen liggen.

Zonsondergang

woensdag 5 april 2006 in Foto's. Permanente link | 4 reacties

‘t Is waar wat meneer Horsten zegt: het was een bijzonder vreemde zonsondergang.

Het leek wel alsof de zon alle wolken naar zich toe zoog, waardoor de hemel helemaal vol strepen stond.

En eens de zonsondergang goed en wel onderweg was, waren de schaduwen van de contrails op de bovenliggende wolkenlagen helemaal spooky:

Zonsondergang

Zonsondergang

Vreemde, vreemde zonsondergang.

Zonsondergang

Heston

woensdag 5 april 2006 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Daarnet op Natural Born Kissers, de laatste aflevering van het negende seizoen van The Simpsons, op VT4: Marge en Homer lopen naakt weg van het minigolfterrein. Ned Flanders: “It’s… people! People soiled our green!”

Hihi.

Del.icio.us op 5 april 2006

woensdag 5 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Zwijgen is goud

woensdag 5 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Zijn tegenwoordig van die dagen waarop het beter is om niets te zeggen dan wel iets te zeggen.

Pff.

Tweehonderd

donderdag 6 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Kijk, en de wereld mag op zijn hoofd staan, maar op de één of de andere wijze—in het rood, in het zwart, in het wit—by hook or by crook, tegen dat het het feestje is voor Anna, heb ik zo’n D200.

DPReview is content, Ken Rockwell is content, Thom Hogan is content, en één van de drie zou voor mij al genoeg geweest zijn.

Hoort u mij?

donderdag 6 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

De juffrouw van Kind & Gezin is langsgeweest:

Test van de oren

Gehoortest. Anna moest rustig zijn, en dat was ze ook. Zoals altijd. Voor zover we dat zien, is alles in orde met haar gehoor.

Haar linkeroor moest een tijdje langer getest worden, maar er was ook helemaal niets verkeerd mee.

Gehoortest

Anna is eigelijk met alles helemaal in orde. Een groot gemak.

Del.icio.us op 6 april 2006

donderdag 6 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Op tv

vrijdag 7 april 2006 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Volgens Roel Van Bambost op AVS werd Asterix gemaakt door ene Chotsjienie en ene Udertzo. Mjah.

Walter Zinzen was aandoenlijk, of nee, ontroerend in Man Bijt Hond. Naar aanleiding van een geschilderd portret dat van hem gemaakt werd, zei hij gelaten: “Jammer dat de glimlach wat ontbreekt. Maar dat is niet de schuld van de schilder. Dat ligt aan mij.”

Rauw

vrijdag 7 april 2006 in Foto's. Permanente link | 23 reacties

Kijk hier, foto genomen op 8 juli 2004, om 16u33:

Vrijdagmarkt

Dat was de allerlaatste foto die ik met mijn D70 in jpeg geschoten heb.

Er zijn al honderden mensen op het internet en in boeken die het verschil tussen jpeg en raw in foto’s uitgelegd hebben, maar in het kort is een raw-beeld heel erg letterlijk te vergelijken met een negatief.

Een D70 (of gelijkaardig) hebben en niet in raw fotograferen is zo’n beetje als een hyperprofessioneel fototoestel hebben met de beste lenzen en er de duurste film in steken, maar dan alle foto’s naar de Carrefour sturen om te laten ontwikkelen en de negatieven wegsmijten.

Een foto maken begint en eindigt niet als je op de knop van het fototoestel drukt. Er is voorbereiding—onder meer keuze van onderwerp en lenzen en belichting—en er is nabereiding. In analoge fotografie is de nazorg de ontwikkeling van de film, de afdruk en de eventuele retouchering (op film en/of op de afdruk).

In digitale fotografie is er uiteraard de eventuele retouchering in Photoshop, maar ook iets waar eigenlijk best wel weinig bij stil gestaan wordt: de “ontwikkeling” van het raw-beeld naar jpeg.

Er bestaan een stapel programma’s die beelden van raw naar niet-raw kunnen omzetten, en die geven allemaal een ander resultaat. Waarom die resultaten verschillen? Omdat er niet één eenvoudige manier is om een raw-beeld om te zetten.

Zo’n digitaal negatief bestaat uit rode, groene en blauwe beeldpunten met kleurwaarden van licht naar donker. Het is niet zo dat een fototoestel met 6 megapixels een sensor heeft met zes miljoen beeldelementjes die elk een kleur kunnen hebben, maar wel dat er ongeveer anderhalf miljoen rode, anderhalf miljoen blauwe en drie miljoen groene beeldpuntjes zijn. Dat mozaiek van zes miljoen punten die elk maar één kleurtje bevatten, wordt naar zes miljoen pixels met telkens een rood-, een groen- en een blauw-component omgezet, en de manier waarom dat gebeurt, kan verschillen.

Zó ziet die sensor er schematisch uit:

Mozaiek

Om voor elke pixel een rood-, een groen-, en een blauw-waarde te hebben, moet er dus in groepjes gewerkt worden, bijvoorbeeld voor het puntje in het midden van dit groepje—

9x9

…kun je om te beginnen al deze combinaties bekijken:

9x9-anim

…maar daar blijft het niet bij: de weging van de verschillende kleuren bijvoorbeeld, of je kan naar meer dan enkel de onmiddellijke omgeving kijken. En akkoord, er wordt rood en roen en blauw gemeten, maar wat is eigenlijk rood en groen en blauw? Voor de ene zal “echt” blauw bijvoorbeeld meer naar het groen overhellen, en voor de andere meer naar het violet…

En dan heb je naturlijk de witbalans: je kan een foto maken met alleen een 50 watt-gloeilamp als verlichting, en dan zal alles eigenlijk objectief gezien oranje-achtig gekleurd zijn. Onze ogen zijn niet objectief, en interpreteren dan lichtoranje als wit, en verschuiven alle kleuren verhoudingsgewijs mee. Digitale fotoetoestellen zijn wél obectief, zij tellen alleen maar hoeveel licht er binnen komt en de sensor ast zich na verloop van tijd niet aan aan de omgevingsbelichting. De witbalans-informatie wordt niet opgeslaan in de waarden van de raw-beeldpuntjes, maar staat apart in de raw-file. De manier waarop die toegepast wordt, is ook eigen aan de conversie.

Of nog zoiets: digitale camera’s zien een constant verloop van licht naar donker, maar analoge mensen zien dat niet zo. Wij zitten meer logaritmisch in mekaar, en da’s maar goed ook: in volle zon is er vele (véle) tienduizenden keren meer licht dan in een donkere kamer. Om al die lichtwaarden te kunnen opslaan moet een digitale camera vele (véle) keren gevoeliger zijn in de donkere tinten dan in de heldere, zodat er bij de omzetting van raw naar niet-raw meer informatie in de donkerte kan gestoken worden. De manier waarop dat gebeurt kan ook verschillen. [zie alhier voor meer informatie over dat linair/logaritmisch verhaal, trouwens]

Komt bij al de vorige dingen ook nog dat Nikon pertinent weigert om zijn de manier waarop de D70 intern raw naar jpeg omzet, volledig te documenteren, en elke softwaremaker is zo’n beetje vrij om te doen wat hij zelf het beste vindt.

Enfin, een lang verhaal om te zeggen dat ik wel eens bereid ben om verder te kijken dan mijn neus lang is, en dat ik wel eens wil kijken naar andere software dan wat ik anders toch al gebruik voor die conversie, ‘t is te zeggen, iets anders dan Adobe Camera Raw 3.3.

De verschillende programma’s hebben elk hun eigen pro’s en contra’s, en daarbij telt niet alleen de beeldkwaliteit, maar ook onder meer features (hoeveel kan in de conversie gebeuren, en waarvoor moet ik toch nog naar Photoshop gaan), daarmee eng verboden workflow (kan ik snel van camera naar Flickr/afdruk geraken?), uiteraard ook interface (hoe gemakkelijk is het allemaal in het gebruikt, kan ik alles met het keyboard doen of moet ik zitten pieren op minuskuul kleine schuivertjes) en snelheid (gaat alles snel en quasi real-time, of moet ik seconden/minutenlang zitten wachten tot een en ander op het scherm getoond wordt).

Ik vermoed dat mits wat prutsen uit zowat elk programma zowat elk resultaat te krijgen is, maar als de standaardconversie al goed is, is er hoedanook minder werk aan, dus om te beginnen bekijk ik de standaardconversie (links: alles op default, geen automatische correcties), en daarnaast probeer ik er naar mijn eigen goesting er iets goeds uit te halen (rechts: geen poging om het er overan hetzelfde te laten uitzien, gewoon fiedelen tot het mij in dat programma aanstaat).

Test één: een snapshot van een stuk speelgoed in de schaduw genomen, met wat verdord gras op de achtergrond.

Adobe Camera Raw 3.3:

Adobe Camera Raw automatisch Adobe Camera Raw manueel 2

PhaseOne Capture One 3.7 pro:

CaptureOne automatisch 1 CaptureOne manueel 1

Nikon Capture 4.1.3:

Nikon Capture automatisch Nikon Capture manueel

RawShooter Essentials 2006:

Rawshooter automatisch 1 Rawshooter manueel 1

Bibble Pro 4.7

Bibble automatisch Bibble manueel

Test twee: kleurcorrectienachtmerrie! een totaal onverdienstelijke foto van Sandra en de kinderen in de zetel, verlicht door de televisie, een spaarlamp op het plafond en een kiertje licht vanachter de gordijn.

Adobe Camera Raw 3.3:

Camera Raw automatisch Camera Raw manueel

PhaseOne Capture One 3.7 pro:

CaptureOne automatisch CaptureOne manueel

Nikon Capture 4.1.3:

Capture automatisch Capture manueel

RawShooter Essentials 2006:

Rawshooter automatisch Rawshooter manueel

Bibble Pro 4.7

Bibble automatisch Bibble manueel 1

Tot zover. Geen definitieve conclusies, want ik heb er nog niet genoeg mee gespeeld en ik heb nog niet rondgekeken bij Vrienden en Kennissen en Het Wereldwijde Interweb, maar alvast een aantal een aantal voorlopige conclusies:

Adobe Camera Raw 3.3

 • heeft veruit de beste crop en rechtzet-functies
 • doet vignetting en chromatic aberration (niet dat ik die ooit gebruik)
 • is het ding waarmee ik het meest vertrouwd ben
 • heeft uitstekende kleurcorrectie (uiteindelijk pas sinds kort, maar dat maakt hier uiteraard niets uit)
 • heeft ondanks die kleur soms last van vlakke vleestonen

PhaseOne Capture One 3.7 pro

 • is honds– en hondstraag in het finale aanmaken van het beeld
 • is daarentegen snel ongeveer wat individuele beelden betreft: wijzigingen worden meteen toegepast op een lage-resolutie-versie die in de plaats van de hoge resolutie komt te staan, en zo snel als mogelijk verfijnd wordt
 • heeft een naar mijn gevoel nogal onhandige interface, maar dat kan er ook aan liggen dat ik het tot nog toe het minst van al gebruikt heb

Nikon Capture 4.1.3

 • is trààààg! voor zowat alles
 • is de enige die een witbalans ook kan berekenen uit een selectie—de rest kan het enkel met een puntselectie
 • is ook de enige die op wetenschappelijke wijze foto’s van mijn 10.5 fisheye naar breedhoek kan omzetten

RawShooter Essentials 2006:

 • is veruit het snelst om mee te werken wat workflow betreft: tweehonderd beelden visioneren, klasseren, en na elkaar bewerken is op geen tijd gepiept
 • is echt wel bare bones qua functies
 • heeft een aantal nutteloze ingebouwde kleurcorrecties die lijken op fill flash maar gewoon vies doen

Bibble Pro 4.7

 • blokkeerde een paar keer minutenlang tijdens eenvoudige operaties (files browsen, bestand opladen) en lijkt minder snel in het gebruik dan Capture One en RawShooter
 • geeft alvast de indruk zeer veel te kunnen (ook wegens ingebouwde Noise Ninja)
 • heeft een minder propere interface dan RawShooter, maar doet dan ook stukken meer [de interface stoort me niet, trouwens]
 • trekt zich precies niet te veel aan van de output size die ik instel

Meer, erm, later dus.

update: ik heb alsnog Bibble getest, maar, en dit is toch wel voorlopig een deal breaker: ik krijg er gewoon niet de kleur uit die ik op mijn scherm zie. Zelfs als ik alle mogelijke combinaties van colour management aanklik en expliciet zeg sRGB te gebruiken, dan nog zit er een redelijk zeer groot verschil tussen wat ik op mijn scherm zie (dat het juiste ICC-profiel gebruikt en dat geen problemen geeft me de andere programma’s) en wat er in de file staat die Bibble schrijft.

Ter illustratie: links wat Bibble me toont in zijn interne previes, rechts wat elke andere viewer in Windows (Photoshop, Firefox, etc.) me toont van een Bibble het bestand weggeschreven heeft:

Verschil

Rauw II: relativiteit

vrijdag 7 april 2006 in Foto's. Permanente link | 6 reacties

Een dooddoener misschien, maar ik zie er lang niet genoeg over geschreven staan: het heeft geen enkele zin om te spreken over “de” jpeg-versie van een raw-beeld.

Een jpeg-versie van een raw-beeld is altijd gemaakt in functie van een hoop factoren—om er maar een paar te noemen: uitzicht en medium en controle. Een eenvoudige analogie. Stel dat je een foto hebt die je in zwart-wit wil hebben, bijvoorbeeld deze van een sympathieke weblogger-verkleed-als-Raspoetin:

Mezelf als rasputin in kleur

Beeld u in dat het kleurbeeld het raw-bestand is, en het zwart-witbeeld de jpeg—ik doe het zo omdat het aanschouwelijker voor te stellen is.

Uitzicht

Je kunt van één raw-bestand een hoop verschillende kleurenbeelden maken. Dat is hetzelfde als met de omzetting van kleur naar zwart-wit:

gewoon gedesatureerd – alle kleur uit het beeld gehaald en naar grijswaarden omgezet:

Gewoon gedesatureerd

meer blauw en groen – door middel van de channel mixer het blauw en het groen méér, en het rood negatieve invloed geven op het eindresultaat:

Meer blauw en groen

Twee andere beelden, maar wel van dezelfde bron vertrokken. Is er één juist en één fout? Nee. Zijn dit de enige twee mogelijkheden? Nee.

Medium

Hoe zal het beeld gereproduceerd worden? Als het enkel voor het beeldscherm is, kun je bepaalde dingen doen, als het op papier zal zijn, kun je andere dingen doen, voor doek gelden nog andere regels, voor projectie nóg andere,  enzoverder.

Stel dat je die tweede versie van hierboven op stevig glanzend papier wil laten afdrukken, dan ga je de foto wellicht gewoon zó kunnen gebruiken. Maar als je die foto op slecht kwaliteit zeer inktabsoberend recyclagepapier gaat afdrukken, op een inktjetprinter, dan ga je waarschijnlijk iets dergelijks moeten afdrukken:

Veel lichter

Stel dat je dat tweede beeld van hierboven op een t-shirt zou willen drukken, en je hebt maar één kleur, dan zou je bijvoorbeeld dit kunnen nemen:

Één kleur

En hou er natuurlijk ook rekening mee dat als je iets naar een krant stuurt, het er met een raster uit gaat komen, en dat het exacte raster óók van enorm belang is voor het eindresultaat, als je het allemaal zelf in handen wilt houden. Hieronder een voorbeeld van één oog met een typisch 100 lpi-raster aan 1200 dpi (klik voor het volledig beeld):

Halftone oog

Controle

De olifant in de kamer, waar iedereen nogal vaak helemaal rond kijkt, is dat we tegenwoordig veel vaker niet de minste controle hebben over hoe foto’s er uiteindelijk gaan uitzien.

Photoshop en anderen geven ons allemaal de indruk dat we het allemaal in de hand hebben, met kleurprofielen en -temperaturen hier, en gamma en slidertjes tot op de pixel aldaar, maar de realiteit is helemaal anders.

Wie heeft dit nog niet meegemaakt: je maakt een mooie foto, spendeert redelijk wat tijd om het contrast en de kleur goed te krijgen, haalt er de ruis uit en steekt er meer scherpte in, uiteindelijk ben je er helemaal tevreden van en dan…

 • bekijk je de foto op een degelijke moderne LCD-monitor nadat je alle correcties op een oude versleten CRT-monitor hebt gedaan (of vice versa)
 • bekijk je de foto die je ‘s nachts thuis met sfeerverlichting naast de monitor hebt bewerkt, ‘s middags met de gordijnen open en de TL-buizen aan 
 • wordt het beeld gebruikt in een powerpointpresentatie in een slecht verduisterde zaal
 • wordt de foto gebruikt op de voorpagina van een rapport afgedrukt op een vijf jaar oude kleurenlaserprinter, die denkt dat rood eigenlijk beter oranje is en blauw er beter uitziet met een paarsige tint
 • blijkt de fotoboer er doodleuk een “automatische fotoverbeteraar” op losgelaten te hebben, waarodoor de mooi subtiele tinten plots carnavalesk geworden zijn, het donkergrijs allemaal dichtgelopen zwart en het lichtgrijs allemaal wit
 • blijkt dat de internetwinkel die de foto’s in een boekje afdrukt, eigenlijk de foto’s in CMYK gerasterd afdrukt, waardoor je oranje en fris groen en helblauw plots jaren Luftwaffe-camouflagekleuren geworden zijn

Nee: de enige manier waarop je foto’s min of meer op een voorzienbare wijze kunt laten verschijnen, is als je àlles zelf in handen hebt.

En dan heb je bijvoorbeeld ernstige kleurcalibratie nodig, met een echte kleurenkaart die je fotografeert bij elke photoshoot en een voortdurend gecalibeerde monitor en een gecalibreerde printer en een gecalibreerde foto-afdrukker. Dan heb je ook een goeie monitor nodig, met de juiste temperatuur, en een goeie omgevingsverlichting, en moet je echt wel weten wat je doet, moet je bijna meer afgaan op curves dan op je eigen ogen.

Maar zolang dat niet het geval is, maak ik me geen illusies: ik trek mijn foto’s in raw, laat ze ook in raw staan, en doe zelfs niet de moeite om mijn jpeg-versies op hoge resolutie bij te houden.

Ik schrijf ze weg als sRGB voor algemene Flickr-consumptie, en zorg ervoor dat ze er daar min of meer naar mijn goesting goed uitzien. De raw-files houd ik bij, en de XMP-files (of .rws voor RawShooter, of .bib voor Bibble) houd ik ter informatie bij.

En àls ik ze ooit ga afdrukken, dan zal ik me dàn wel zorgen maken. Dan begin ik gewoon van nul af aan met de originele raw-files, en zorg ik ervoor dat ik een hele stapel testafdrukken op voorhand doe, zodat ik weet hoe en waar ik aan wat moet sleuren in Photoshop om iets te krijgen dat er dan wel op papier goed zal uitzien, maar zeer waarschijlijk op het scherm niet meer.

Boot camp

vrijdag 7 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Quote of the day:

Wow – this is GREAT! Now I can combine the overpriced hardware with the inferior software!

(eigenlijk: quote of the day van gisteren; via Metafilter)

links for 2006-04-07

vrijdag 7 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Rauw III: workflow

zaterdag 8 april 2006 in Foto's. Permanente link | 12 reacties

Stap één: foto’s van de camera naar de computer krijgen.

Ik haal de foto’s van mijn D70 naar de hard disk via een USB-kabel.

Ja, ik weet dat het niet de snelste manier is en dat het sneller zou gaan als ik het kaartje eruit zou halen en via een card reader de dingen zou inlezen.

Ja, ik weet dat het batterijen vreet, en het is me al meer dan eens overkomen dat ik de kabel liet zitten en een uur laten een onbruikbare D70 terugvond.

Maar: ik heb er nu een 2 gigabyte-kaartje inzitten, en ik doe daar liefst zo weinig mogelijk handelingen mee. En noem me paranoïde, maar ik doe liever zo weinig mogelijk mijn fototoestel open: al die mechanische operaties, dat kan niet goed zijn. :)

Van zodra ik mijn kabeltje in het toestel steek, schiet Nikon Transfer in actie, en worden de RAW-files gecopieerd:

Transfer

Ze worden in eerste instantie gekopieerd naar een eigen folder, die automatisch een naam krijgt op basis van de datum van vandaag—daarnet was dat \My Documents\My Pictures\20060407\.

Transfer2

 De beelden worden ook hernoemd, zodat ik later aan de filenaam kan zien wanneer de foto getrokken was, en vooral: zodat ik niet met dubbele bestandsnamen zit later, en dat dus elke foto die ik maak een unieke filenaam heeft.

Stap twee: grove schifting

Daarvoor gebruik ik tegenwoordig Pixmantec RawShooter Essentials 2006, een gratis programma, maar da’s eigenlijk zelfs toevallig, want zelfs als het te betalen was, ik zou het nog gebruiken.

Naar de directory met de foto’s gaan en alt-s voor slideshow doen:

Slideshow

Een zeer snelle preview, en een bijzonder eenvoudige interface. Onderaan het beeld wordt precies de nodige informatie getoond:

Info

In de grove schifting bepaald ik welke foto’s ik weg ga smijten, welke foto’s ik goed vind zonder meer, welke foto’s ik niet meteen top vind maar ook niet slecht, en welke foto’s ik niet meteen zeer goed vind, maar die ik wel wil houden.

RawShooter maakt die sortering echt wel enorm eenvoudig: weg = delete duwen; 1, 2 of 3 duwen op het keyboard smijt de foto in de juiste categorie en toont automatisch de volgende in de rij. De 49 foto’s van deze “sessie” waren op 2 minuten en veertig seconden geklasseerd:

Geklasseerd

In totaal 8 weg te smijten, 22 die ik eigenlijk zou kunnen weggooien maar die ik toch ga houden, 8 die noch goed noch echt slecht zijn, en elf waaruit ik er een stuk of drie, vier ga overhouden om op Flickr te zetten.

…en op dit moment hangt het er van af welk soort foto’s ik aan het bewerken ben.

Als het om macrofoto’s gaat, doe ik Photoshop open en doe ik de foto’s één voor één open via Adobe Camera Raw, bekijk ik ze tot tot in het kleinste detail, werk ik er de vuiligheid uit weg, doe ik waar nodig correcties en wijzigingen, combineer ik eventueel twee beelden tot een nieuw, enzoverder, enzoverder.

Maar als het om foto’s van mensen gaat, steekt het meestal zo nauw niet. En dan maak ik er me van af met de volgende gemakkelijkheidsoplossing.

*
*  *

Stap drie: kleurcorrectie

In eerste instantie bekijk ik alleen de foto’s in het categorietje “1”, en dit is de eerste keer dat ik de foto’s op 100% grootte bekijk. Het gebeurt dan ook vaak dat foto’s alsnog wegens bijvoorbeeld niet scherp genoeg van “1” naar “2” verwezen worden.

Zoals ik al zei: het is allemaal op het blote oog dat ik het doe, en hoegenaamd niet wetenschappelijk qua calibratie of kleurtheorie. Ik houd uiteraard een ernstig oog op het histogram, maar als het er goed uitziet naar mijn eigen goesting op mijn eigen monitor, dan is het al lang in orde voor mij.

Kleurcorrectie

Als ik er min of meer tevreden van ben, duw ik op “insert”, en wordt het beeldje naar de render queue gestuurd. En dan staan er na verloop van tijd een aantal geconverteerde jpegs klaar:

Geconverteerd

Stap vier: afwerking

De geconverteerde files hernoem ik…

Hernoemd

(yep, er is er ondertussen nog één gesneuveld), en in zeldzame gevallen doe ik nog een ingreep in Photoshop. Hier heb ik wat stukjes hagelslag van Louis’ wang weggesmurft, en de bestanden in Photoshop naar 1280 pixels breed verkleind—dat laatste had ik uiteraard ook in RawShooter kunnen doen.

Alle bestanden bewaren, de vier foto’s met een welgemikte rechtermuisklik en Send To Flickr, erm, naar Flickr gestuurd, en hopla.

Boterhammen - bijna op!

Rauw IV: metadata

zaterdag 8 april 2006 in Foto's. Permanente link | 16 reacties

Rara, wat heb ik vorige keer niet gedaan en had ik in het ideale geval wel gedaan?

Juist: metadata. Ik had kunnen de nodige IPTC-velden invullen. Als ik dat zou doen, en eigenlijk zou ik het moeten doen, dan zou ik het tussen stap twee en stap drie moeten doen, met de raw-bestanden zelf.

Dat invullen van metadata kan in Photoshop, of in Bridge, of met IMatch, of met uw programma naar keuze—maar als ik het doe, doe ik het meestal in Explorer (of beter, in Directory Opus, met links de files en rechts een preview van de raws) met PixVue, dat uitstekend en gratis is.

Dat ziet er in mijn Windows dan zó uit—rechtermuisknop op een raw-bestand:

Pixvue-shell-integration

…Annotate, Edit, en invullen maar:

Annotate-1

Het ziet er meer werk uit dan het eigenlijk is:

 • velden zoals Author, Description Writer, en op andere tabs City, Credit, Source en dergelijke worden in een cache opgeslagen, zodat een paar letters vaak genoeg is om een vroeger al gebruikte waarde in te vullen.
 • en je kan de metadata van één file copiëren en plakken over een hele reeks gegevens

PixVue is overigens ook helemaal in de properties tabs van Windows geïntegreerd:

Properties

‘t Is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. In Photoshop ziet het er aldus uit:

Desc2

Desc3

…en in Bridge ziet het er zó uit:

In-bridge

Wat zijn de voordelen? Um, properheid. Nu al kunnen al die gegevens ontsloten worden in Windows (en op Mac ook, vermoed ik), maar in volgende versies van Windows en OSX zal het alleen maar belangrijker worden.

Vindbaarheid, ook: Vista zal zwaar gebruik maken van metadata, maar zelfs nu gebruikt het redelijk machtig uitstekende Windows Desktop Search bijvoorbeeld ook al al die metadata.

…en ook wel fijn meegenomen—zonder enige verdere aanpasing ziet het er zo uit in Flickr:

Flickr-xmp

Inderdaad: niet één aanpassing. Gewoon een file met metadata omgezet naar jpeg, en die jpeg met Flickr Uploadr naar Flickr gestuurd. De filenaam van het bestand dat doorgestuurd werd, was 20060407_172728_DSC8521.jpg, maar Flickr heeft automatisch object name als naam van de foto genomen, heeft automatisch een omschrijving gemaakt van caption/abstract, heeft de keywords omgezet naar tags, en heeft in het algemeen een hoop data behouden:

Flickr-data

Write once, use many, als het ware.

Ik denk dat ik mijn eigen raad maar eens ter harte neem, en vanaf nu mijn foto’s wat grondiger be-metadata. Al was het maar om af te zijn van die vervelende routine van file hernoemen, tags toevoegen in Flickr uploadr, tags nakijken op Flickr, eventueel omschrijving toevoegen.

Nachtelijke escapades

zaterdag 8 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Wel, “escapades” is misschien wat overdreven.

Nachtelijke, erm, in-de-zetel-zitten-creperingen is misschien wat dichter bij de ware toedracht.

Maar goed, er is altijd wel iets te doen ‘s nachts. Om de zoveel tijd zo’n dikke Dafalgan slikken, bijvoorbeeld—not to worry: niet meer dan twee per keer en niet meer dan acht per 24 uur, ik let wel op!

Of De Jeugd Van Tegenwoordig aan de chatlijn hebben bijvoorbeeld (bijna! vijftien, en stuur hem allemaal een kaartje op 13 april, dan is die jongen ook content).

Of met lede ogen moeten aanzien dat Antony Hegarty op BBC2 een geslaagde impressie van God Achter Een Microfoon doet.

Of nu al ùùren aan een stuk een verwoed gevecht voeren tegen de eetverslaafde in mij, die weet dat er nog een groot stuk overheerlijke chocoladetaart van Damme in de frigo staat beneden, et pour cause: telkens ik nieuwe Cola Light insla (ca. 8 liter and counting sinds ik wakker ben), moet ik er voorbij komen.

Of nadenken over de downright weirdness van tinternet, die het mogelijk maakt om met voormelde Jeugd Van Tegenwoordig virtueel en via chat rijstwafels en Red Bull (Light in mijn geval, Ersatz in het zijne) te delen.

update 4u15: of, de maximum toegelaten dosis Dafalgan geconsumeerd zijnde, overstappen op andere medicamenten. En hopen dat ik zo snel mogelijk omver val van de moeheid, dat ik in bed kan gaan liggen.

:(

links for 2006-04-08

zaterdag 8 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Iek!

zaterdag 8 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Niet voor mensen die niet graag insecten zien:

Ig43_yak_killer_02

Een Vespa mandarinia, recent gefotografeerd op expeditie. Dat beest is vijf centimeter lang, zijn gif vreet vlees gewoon weg, en het zou krachtig genoeg zijn om een yak dood te krijgen.

Quoth Wikipedia:

According to a report, one victim could not be recognized because said victim’s face was dissolved beyond recognition due to numerous stings to that area.

Yummy.

Siamo tutti coglioni

zondag 9 april 2006 in Politiek. Permanente link | Geen reacties

Surrealistisch, il buffone zo zien uithalen naar Prodi. Mao, Pol Pot, Stalin, en als klap op de vuurpijl de baarlijke duivel—Fidel Castro!

io sono un coglione

Hihi.

Rauw V: archivering

zondag 9 april 2006 in Foto's. Permanente link | 16 reacties

Dure woorden, Digital Asset Management (DAM). Maar “foto’s beheren en omschrijven en klasseren zodat ze later gemakkelijk terug te vinden zijn zelfs al staan ze niet meer op uw hard disk” bekt niet meteen zo gemakkelijk.

Een korte zijsprong: Peter Krogh, waar sommigen behoorlijk lyrisch over zijn, is ongetwijfeld een sympathieke kerel en schrijft inderdaad goeie en interessante boeken. Maar hij heeft een wel heel erg nauwe band met Adobe. Dat doet me soms twijfelen aan de honderd procent objectiviteit van sommige van zijn keuzes. Al heeft Adobe (op dit ogenblik nog) geen DAM-product, ik denk niet dat ik de enige ben op wie zijn schrijven soms overkomt als “hoe gebruik ik het best Photoshop en Bridge en Adobe Camera Raw om DAM te doen”.

Ik ben het overigens ook niet eens met zijn bucketsysteem—meer daarover in een volgende entry.

Maar sta me toe eerst even met iets meer nuance terug te komen op DNG.

DNG is een versie van TIFF, door Adobe in september 2004 uitgebracht als voorstel van oplossing voor de miserie met raw-bestanden.

Die miserie is dat alle cameramakers zomaar wat aanmodderen met hun formaten, die niet of niet voldoende documenteren, de formaten alle vijf voet zomaar wijzigigen, de verwerkingssoftware niet open maken en/of vol bugs steken—vraag maar aan om het even wie een programma maakt dat raw-files moet kunnen inlezen wat voor soep het is.

Ik had DNG al langer in het snotje, maar zelfs toen het programma waarin ik tot nog toe mijn DAM doe een kleine maand na de aankondiging van DNG zei ook met DNG om te kunnen, zag ik er niet meteen het punt van.

Bovendien zijn er, zoals Steven zei, ook wel ersntige bedenkingen bij het hele concept-DNG—al geldt hier ook wel mutatis mutandis de boodschapper/boodschap-bedenking die ik bij Krogh maakte: zo geeft Barry Pearson een punt-voor-punt weerlegging van het artikel in kwestie, maar hij is dan weer een DNG-proponent, en zo blijven we bezig. :)

[Technisch: voor zover ik het begrepen heb is de crux van de zaak het volgende: het is op dit ogenblik praktisch niet mogelijk voor derden—bijvoorbeeld Bibble—om eigen raw-verwerking die niet dezelfde “formules” als ACR volgt in DNG op te slaan. Dus stel dat bijvoorbeeld Bibble, wat niet ondenkbaar is, een betere manier vindt dan Adobe Camera Raw om het raw-mozaiek om te zetten naar een beeld, waardoor meer detail of betere kleuren uit hetzelfde beeld gehaald kan worden, dan kunnen die decoderingsinstructies niet noodzakelijk in het DNG-bestand opgeslagen worden. Het is alsof DNG enkel de mogelijk zou bevatten om instructies als optellen en aftrekken op te slaan, maar dat derden ook rotaties zouden willen opslaan. Wat op dit ogenblik niet kan via de SDK. Wel via een command line tool, wat hoop geeft voor de toekomst.]

Hoedanook: sinds 2004 is DNG-ondersteuning er enorm op vooruit gegaan, wat niet verwonderlijk is aangezien de juggernaut Adobe erachter zit, maar toch is het niet allemaal rozengeur. Bibble doet niet mee, PixVue en Directory Opus’ Raw Viewer ook (nog) niet, Microsoft niet, Picasa niet, dus: waarom zou ik een NEF-bestand omzetten naar een DNG-bestand? Als NEF al lastig is, is DNG dan niet nóg lastiger?

Wel, ik denk dat ik sinds kort (vandaag) een argument heb gevonden om DNG te gebruiken. Ik ben op het moment IView Media Pro 3 zo grondig mogelijk aan het testen [mijn bemerkingen volgen later deze week].

In de veronderstelling dat ik vooral Adobe Camera Raw (ACR) zou gebruiken om raw-bestanden te bewerken, én in de veronderstelling dat ik IView zou gebruiken voor DAM, kan ik een vervelend probleem omzeilen dat me al een tijd tegenstak. Kijk, zo ziet een willekeurige directory er in Adobe Bridge uit:

Bridge

Drie raw-files uit de D70, waarbij die dingetjes rechtsonder het beeld misschien wel het belangrijkste zijn:

Bridge-klein

…icoontjes die aanduiden dat dit beeld in ACR aangepast is (en in het bovenstaande geval ook gecropt). De wijzigingen die in ACR doorgevoerd werden, werden in een afzonderlijke XMP-file gestoken, en op basis daarvan kan Bridge reconstrueren hoe het gewijzigde bestand er uit moet zien.

Dat kan IView niet, en het gevolg is dat het daar dit geeft:

Iview-dng0

Vooral in de twee eerste beelden is het duidelijk te zien dat er een enrm verschil is. IView kan de raw-files uit mijn D70 lezen, kan ook de andere metadata (rating met sterren, auteur, omschrijving, …) inlezen, maar kan uiteraard niet de kleur– en andere wijzigingen die ik doorgevoerd heb in ACR reconstrueren. En dus krijg ik in IView een vertekend beeld van mijn foto’s.

Nu blijkt dat als ik mijn D70–raw-bestanden omzet naar DNG nadat ik er in ACR wijzigingen op doorgevoerd heb, dat IView die files wél goed kan zien:

Iview-dng

Ik weet niet precies waarom dat is, en ik vermoed dat het iets te maken heeft met een degelijke jpeg-thumbnail die erin gesmeten wordt of zo, maar in ieder geval: dit is pretty compelling.

Als ik mijn normale workflow doorloop, IPTC-gegevens invullen, correcties met RawShooter voor simpele dingen (die verlies ik dan wel) en correcties met ACR voor de heavy duty-dinges, en dan helemaal op het einde van de rit de bestanden naar DNG omzet, dan hoef ik enkel de ingrijpend in het beeld zelf gewijzigde files (dus waarbij ik in Photoshop inhoudelijke beeldmanipulaties gedaan heb) afzonderlijk bij te houden. En dan kan ik in alle andere gevallen (waar het enkel om kleurcorrecties, cropping, en om toevoeging van IPTC-data gaat) NEF+XMP omzetten naar één DNG, en ook in mijn DAM-programma zien wat ik wil zien.

Interessant.

Het omzetten naar DNG zelf gebeurt met het gratis tooltje dat bij Adobe te downloaden is, en dan is het enkel nog te kiezen op welke manier ik ga omzetten:

Dngconv

Er zijn drie mogelijke opties:

 • compression of niet: ik zie geen enkele reden om géén compressie te gebruiken. Dit aanvinken maakt van het eindresultaat een kleiner bestand, zonder enig kwaliteitsverlies (vergelijk het met een zip-file maken van het beeld)
   
 • raw-beeld opslaan of lineair beeld: “raw” is het onbewerkte mozaiek van rode, groene en blauwe kleurreceptoren op de sensor van de camera met hoeveel fotonen ze elk opgevangen hebben (zie ook hier voor een schema van het moziek waarvan sprake). “Lineair” wil zeggen dat het DNG-bestand al een geïnterpreteerde versie van dat mozaiek zal bevatten. Niet aangeraden, om twee redenen: ten eerste maakt dit een véél groter bestand, en ten tweede: “demosaiceren” is een éénrichtingstraat—geen garantie dat er geen informatie verloren gaat.
   
 • origineel raw-bestand bewaren of niet: voor de paranoide mensen onder ons. Omdat lang niet alle DNG-formaten helemaal gedocumenteerd zijn, kan het altijd zijn dat er bij de conversie naar DNG informatie verloren gaat. Elke camerafabrikant steekt bijvoorbeeld een hele hoop nonsens in MakerNotes, met voor verschillende types camera dingen als met welke lens de foto genomen is, of panorama modus aan stond, waar de focus was, etc. — en wil het toch wel zijn dat die MakerNotes in DNG zo’n beetje rondgehusseld worden. :)
  Maar dus goed nieuws: zélfs als alles zou mis lopen, dan nog kan men in de DNG-file het oorspronkelijke raw-bestand laten zitten, en dat later met de converter er weer uit distilleren:

Extract

Uiteindelijk blijft er dus maar één vraag over bij de keuze van omzettingsparameters: het origineel bijhouden of niet?

Er is wel degelijk een risico op dataverlies, vergis u daar niet in. Zélfs, zie ik, met de gewone “standaard” Nikon D708 NEF-bestanden. Voor zover ik kan nakijken, worden alle MakerNotes mooi en volledig overgenomen, maar het beeld is niet hetzelfde na conversie naar DNG. Is dat een enorm groot probleem, dat dataverlies? Ik weet het niet. Oordeel zelf—dit is een stukje van 550 op 300 pixels geknipt uit het origineel:

Origineel

…en dit is hetzelfde stukje uit het DNG-bestand:

Dng

Enorm veel verschil is er niet echt, maar er is er wel. Zet ik de twee versies tot op de pixel gealigneerd boven elkaar in twee lagen in Photoshop, en zet ik de bovenste laag op “difference”, én voeg ik dan een adjustment layer aan om het verschil nog te accentueren, dan krijg ik dit te zien:

Verschil

Overal waar het niét zwart is, is er een uiterst zeer miniem klein verschil tussen de twee bestanden. Zó klein dat het eigenlijk niet zichtbaar is.

Mijn gedacht? Het kan me niet echt schelen dat er zo’n verschil is. Mischien dat ik van idee verander als ik een D200 heb en er blijken meer en ingrijpender verschillen te zijn, maar voor het ogenblik zit ik er niet mee in.

Want er is eigenlijk nog één ding: hoe groot worden die DNG-bestanden?

In een tabelletje, met voor de leute en ongelovige thomassen de verschillende jpeg-groottes die Photoshop in zijn save as produceert erbij, het gemiddelde van tien willekeurige raw-bestanden (“C” staat voor “compressed”, telkens met de grootte in kilobyte en een vergelijking in percent met de grootte van raw-bestand-met-XMP erbij):

bestandstypegrootte (KB)% raw
JPG [kwaliteit 0]1924%
JPG [kwaliteit 1]2174%
JPG [kwaliteit 2]2765%
JPG [kwaliteit 3]3016%
JPG [kwaliteit 4]3486%
JPG [kwaliteit 5]4138%
JPG [kwaliteit 6]5099%
JPG [kwaliteit 7]52210%
JPG [kwaliteit 8]68213%
JPG [kwaliteit 9]89116%
JPG [kwaliteit 10]123923%
JPG [kwaliteit 11]183234%
JPG [kwaliteit 12]293254%
NEF + XMP 5410100%
DNG raw [C] 464886%
DNG raw + origineel [C] 9996185%
DNG raw12193225%
DNG raw + origineel17541324%
DNG lineair [C]20378377%
DNG lineair + origineel [C]25726476%
DNG lineair36108667%
DNG lineair + origineel41456766%

Tja. Ik vind het hallucinant dat je met groottes tussen minder dan tweehonderd en meer dan veertigduizend K zit, maar uiteindelijk: realistisch gezien blijven er maar twee opties over.

Bij omzetting naar gecomprimeerde DNG zonder behoud van het originele bestand, krijg je een iets kleiner bestand: 85% van het origineel. Kies je ervoor om het origineel te behouden, dan kom je (duh!) op ongeveer 185% van het origineel.

Ik persoonlijk blijf nerveus dat ik uit zo’n omgezette DNG geen NEF meer zou kunnen trekken.

Misschien is de oplossing wel om de bestanden van de camera binnen te trekken, te sorteren, te bemetataggen, die dan naar off-line (of near-line) backup te sturen, en dan om te zetten naar DNG, en voor de rest met ie DNG te werken in DAM? Misschien wel, ja. Maar ik denk niet dat ik het zo ver laat komen: mijn opslagruimte is, parallel met mijn budget, ook maar beperkt, en ik zie het niet zitten om voor elke gigabyte foto’s nog eens een extra gigabyte mee te slepen “just in case”.

Dus bij wijze van conclusie: ondanks mijn initiële scepticisme tegen DNG, denk ik dat ik voorlopig wel eens zou durven het volgende te doen:

 • de overgrote meerderheid van de run of the mill-foto’s in DNG zetten
 • de “belangrijke” foto’s—dingen zoals die van de geboorte van Anna—zet ik voor de zekerheid in DNG met het origineel erbij [één caveat emptortje wel: foto’s met mijn Fisheye Nikkor getrokken moeten in NEF of embedded behouden blijven, anders kan Nikon Capture ze niet meer de-fisheyen.]

…en wel om twee en een halve reden:

 1. door de band is het DNG-bestand kleiner en win ik dus plaats
 2. DNG heeft een hoge-kwaliteit gerenderde versie van de eventueel bewerkte en gecropte foto, waardoor beheer in pakweg IView gemakkelijk wordt
 3. [en ik ben van die vieze XMP-sidecar-bestandjes af—opgeruimd staat proper]

Reve dood

zondag 9 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Allez dan. Gerard Reve is dood.

Ik moet mijn eerste boek van de kerel nog lezen, maar ‘t lijkt me sterk dat hij de allerbeste schrijver van het moment zou geweest zijn, zoals die meneer Vitalski op de Zevende Dag net komt te zeggen.

Ik heb de mens wel eens op de televisie gezien, en ik heb het altijd al een vieze vent gevonden. Maar goed, per okkasie eens langs de boekenwinkel passeren en één van die mens zijn boeken kopen, vermoed ik?

‘t Zal niet met de volle goesting zijn, maar een mens moet toch weten waarover gesproken hé.

Del.icio.us op 9 april 2006

zondag 9 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Hoera Robland!

zondag 9 april 2006 in Televisie. Permanente link | 7 reacties

Haal de gouden garve, slacht het vetste varken—alles is vergeven!

Het doet ik-weet-niet-hoeveel plezier om Rob Vanoudenhoven nog eens in een goed programma te zien.

Ja, het is dezelfde basisgedachte als het programma indertijd op BBC, maar dit is anders. Minder kolder, beter gefilmd, professioneler, ontroerend bijna bij momenten: de vondst met de oude legerkameraden was gewoon zeer goeie televisie, ongeacht het programma of de zender.

Zelfs de reclame is uitstekend: ik zit de filmpjes allemaal met meer dan gewone aandacht af te pieren op zoek naar cameo’s van Rob zelve.

Een serieus goed programma, me dunkt. De grens tussen waarheid en fictie? Geen idee waar ze ligt, maar ik schort met veel graagte al mijn scepsis voor de duur van het programma op. Ik heb de hele eerste aflevering eigenlijk geen valse noten gezien—zelfs niet in de interactie met het panel van Dehaene-Tobback-De Clerck: waar zijn one-trick-persoonlijkheid hem vroeger parten zou gespeeld hebben, leek hij nu veel meer gerelaxed dan ik hem eigenlijk ook gezien heb, waardoor ook dàt hem afging.

Kijk, ik weet dat ik wel al eens minder dan lovend geweest ben over de man (alhier, en alhier, en ook alhier), maar dit doet echt plezier.

Echt ernstig gemeend echt serieus plezier.

Einde verlof

zondag 9 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zo, en daarbij zit het verlof-wegens-nieuw-kindje er ook op.

De eerste week was minder dan aangenaam wegens een stapel losse einden met redelijk veel thuiswerk, maar vorige vrijdagnacht toen alles finaal gedaan was dat gedaan moest zijn, heb ik mijn werk-e-mail af gezet en niet meer nagekeken.

Alles even een week uit mijn gedachten verband, dat kan nooit kwaad me dunkt.

Spijtig helaas dat ik die tweede week redelijk wat rugpijn gehad heb en loodgieterijproblemen, maar alla, een mens kan niet alles hebben.

En dus nu: nose back to the grindstone. Ik ben eens benieuwd hoeveel ongelezen mails er in mijn mailbox zullen staan, en wat ik allemaal gemist heb, en wat er allemaal op mijn to do-lijstje staat.

‘t Is niet eerlijk, ik zou willen bij Anna thuis blijven. Nog minstens achttien jaar, als het even kan.

Terug

maandag 10 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Gelijk Madonia, into the groove? Gelijk die meneer van het theater, unto the breach?

Mneh. Gewoon: terug. Vroeger op de lagere school kon dat ook zo zijn, vakantie, en dan terugkomen, en dat er dan eigenlijk niets veranderd was.

Ik laat maar even in het midden of dat goed dan wel niet goed is.

Petitie

maandag 10 april 2006 in Politiek. Permanente link | 2 reacties

Blokwatch heeft een internetpetitie geopend om een RTBF-reportage over het bij tijden bijzonder fijne en vooral fijnzinnige verleden van de huidige VB-leiding ook op de Vlaamse televisie te krijgen.

Men zegt dat het redelijk de moeite zou zijn, dat dat ook de reden zou zijn waarom de VRT niet happig is om de reportage uit te zenden.

De petitie kan getekend worden op de website van Blokwatch.

Ik heb er mijn poot onder gezet, jazeker. Niet dat ik denk dat het veel gaat uithalen, maar omdat ik vind dat meer informatie altijd goed is, en dat we op de Vlaemsche televisie wel eens meer mogen te zien krijgen van aan de andere kant van de taalgrens.

Petitie

maandag 10 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Hoe vermijd je dat pakweg een petitie door heelder stapels grappenmakers getekend wordt? In ieder geval niet zoals de mannen van Blokwatch.

Ze vragen een voornaam, achternaam en e-mailadres in te vullen, en dan krijg je een berichtje op dat e-mailadres waarin een link waar je op moet klikken om de “handtekening” te valideren.

Stom dat de link in de e-mail er zó uitziet: http://www.blokwatch.be/PETITION_FC/confirm.php?Email=naam%40domein&FirstName=voornaam — je kan met andere woorden gelijk wat invullen als naam en voornaam en e-mailadres op de petitiepagina, en dan ga je gewoon naar een zelfgemaakte URL als die hierboven, zorg je ervoor dat het e-mailadres (en de voornaam?) dezelfde zijn, en hopla, gevalideerd.

Nee: als ze nu eens zouden een uniek ID genereren, dat verbinden aan de ingevulde gegevens, en dàt in die URL smijten… maar nee.

[en ja, ik weet dat dat nog altijd vérre van sluitend is, en dat je zoiets nooit sluitend kunt maken, maar toch]

Dampoort – 1 en 2

maandag 10 april 2006 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

17u16–Onderaan de trap van de perrons:

1 en 2

Back to school, als het ware.

links for 2006-04-10

maandag 10 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Vergadering

dinsdag 11 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Tjaha.

Vergaderen voor Gentblogt tot schier twee uur ‘s nachts, ‘t is proper.

En dan nog dingen moeten doen en dan om halfvier in bed zitten, ‘t is nog properder.

En dan om 7u10 aanzetten naar de trein… urgh.

Et pour les anversois la même chose!

dinsdag 11 april 2006 in Politiek. Permanente link | Eén reactie

‘t Zijn bijna verkiezingen hé… wordt het geen tijd voor ludieke agitprop? Hierzie, aanzet:

Agitprop

[met excuses aan Philippe Geluck, van wie ik het idee schaamteloos gepikt heb :D] 

Formulieren

dinsdag 11 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Bart-van-Netlash vraagt zich af of de naam van formuliervelden op tinternet best links of rechts uitgelijnd staat.

…ik vind het zoals het bij Netlash zelf is nog beter, te weten met de naam van het veld boven het veld zelf. En eventuele bijkomende instructies in een kleiner lettertype onder het veld, eventueel in ’t rood of zo als het echt belangrijk is.

[Al zou ik persoonlijk, Tufte indachtig, eerder met spatiëring en niet met borders rond de fieldset werken]

[Zo’n fieldset{border:0;padding:0;} en legend{padding:10px 0 3px 0;} of zo. :)]

Geschreven al luisterend naar: Demis Roussos – The Golden Years – I want to live (Aphrodite’s Child)

Vlieger

dinsdag 11 april 2006 in Music, Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ooooo zo schoon:

M’n zoon was gisteren jarig, hij werd acht jaar oud m’n schat. Hij vroeg aan mij een vlieger, en die heeft hij ook gehad. Naar z’n bal, z’n fiets, z’n treinen, nee daar keek hij niet naar om, want z’n vlieger was hem alles, alleen wist ik niet waarom.

En toen de andere morgen, zei hij “Vader ga je mee? De wind die is nu gunstig, dus ik neem m’n vlieger mee.”

In z’n ene hand een vlieger, in de andere een brief—ik kon hem niet begrijpen. Maar toen zei m’n zoontje lief: “Ik heb hier een brief voor m’n moeder die hoog in de hemel is. Deze brief bind ik vast aan m’n vlieger tot zij hem ontvangt, zij die ik mis. En als zij dan leest hoeveel ik van haar hou, dat ik niet kan wennen aan die andere vrouw — ik heb hier een brief voor m’n moeder die hoog in de hemel is.”

Te jong heengegaan, veel te jong.

Geschreven al luisterend naar: André Hazes – Zo is het leven – De vlieger

Electrabel

dinsdag 11 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Coucou? Y’a quelqu’un?

Hoe zat dat ook alweer met die trackbacks? Ik zie wel deelnemers, maar waar zijn hun deelnames?

En waarom plots drie opdrachten op één dag?

Vragen, vragen, vragen. :)

O, en terwijl ik toch in mijne zaag ben… Ik vermoed dat het is omdat de meneren van Pietel en Polskaya hun adressen en taalkeuzes niet zelf zullen ingevuld hebben, maar heel erg thuis-in-de-weblogwereld lijkt het niet echt op deze manier (“Pietel: ?”):

Electrabel

En ook, als er tekst schuin over een lijntje gezet wordt (“cagetorieën /”), is het dan geen goed idee om die tekst een tikkeltje donkerder te maken, of er bijvoorbeeld een haartje witte glow aan te geven in Photoshop?

Kaderken

En ook—smaken en kleuren en zo natuurlijk—ik ben er niet zo voor, voor die lay-out. Ha!

Euh? u zegt? Dat ik een zaag ben? Ja, en? ‘t Is hier toch mijn eigen erf zeker? En behalve dat: <meelijwekkend>’t is och hiere ‘t ienigste plezier da’k nog hê meniere</meelijwekkend>

Geschreven al luisterend naar: Ella Fitzgerald – Irving Berlin Song Book CD1 – Get Thee Behind Me Satan

Fascist!

dinsdag 11 april 2006 in Weblogs. Permanente link | 8 reacties

Wat moet een verse blogger begod doen om wat verkeer te genereren op zijn site?

Wel, het helpt als g’u openlijk out als Vlaams Blokker, zoals de meneer van the Plan recent deed.

[zo goed kwestie van aandacht trekken? :)]

Geschreven al luisterend naar: Holly Cole Trio – Treasure 1989-1993 – Trust In Me

Del.icio.us op 11 april 2006

dinsdag 11 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Nieuw!

woensdag 12 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

We hebben een nieuw vuur!

Het eerste gasvuur dat we kopen sinds we samen zijn. Of nee, het tweede.

Ons allereerste vuur was een tweede– of derdehandsding van ergens in de jaren 60 of 70, waarvan de oven eigenlijk nooit goed gewerkt heeft, met bekken die al jaren maar half werken, en waarvan de enige redeeming feature is dat er een stopcontact in zit.

We hebben het meer dan tien jaar geleden voor een appel en een ei gekocht en al die tijd op gekookt, altijd in de gedachte dat àls we een echt eigen nieuw vuur zouden kopen, dat het dan meteen ook een goed zou zijn.

En dus bij deze is het ervan gekomen. Feest uw ogen!

Bovenkant

Vier gasbekken aan de zijkant waar een grillplaat op kan, en een grote kookplaat in het midden, ideaal zowel om te sudderen als voor zeer grote potten en pannen als, met de ring in het midden er uit, voor bijvoorbeeld wokken en dingen:

Met grillplaat erop

En een grote oven (conventioneel, dubbel, electrisch, niet hetelucht) en een warmhoudkast die van 30 °C tot 120 °C gaat.

Knoppen

Haal boven uw woordenboek, sla open op de K en zie daar staan:

Katjen, zo content als een —

Jazeker. Binnen zes weken wordt het ding geleverd. En tussen nu en dan moeten we enkel nog de aannemer contacteren om een oplossing te smurfen voor de dampkap: iets met afzuiging op zolder, en flexibels, en schouwen, en dingen.

En dan nodigen we één voor één, of nee, in groepen van een man of tien, alle mensen die we kennen uit. Ha!

HA!

like a shining monoid through which I saw my earlier life moving along

woensdag 12 april 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Soms staan er echt wel pareltjes tussen…

I told him as majestically as I could that I wasnt in the humour for a fowl
But now I mean to do it returned the prickle My first master will succeed me
and looking penitently at his adviser That is to say our joint plans for him I said myself
Well if you dont mind sir said Vera I think it would be more correct
That you may begin in a small way to have a reliance upon yourself and to act for yourself
said my aunt I shall send you upon your trip alone I did think once of Mr Brandons
Christi sigh Foote clubhouse which I knew there
like a shining monoid through which I saw my earlier life moving along
She was so happy in it herself however and the other was so happy too that they made charm of her manner and when I looked at Pat by her side and thought how good and
could never thoroughly forgive Peggotty for being so called
be Mr Simpson had regularly assisted at our councils with a meditative and sage
I was so softened and forgiving going through the town that I had half a mind to nod
as they both looked towards me I felt to be very touching There was such deep fondness for him
Mrs Pryor was so overcome by this generous speech which I need not say she had not
might see the faceof his old pupil reddening in the blaze I shall not see many AldoI seemed to have left the andorras roof with a dark cloud lowering on it The reverence
Well now said the waiter in a tone of confidence what would you like for dinner
“The amiable old Proctor” whos he disco me Annie how illegiblyRyan
tea table by Audrey she seemed to me to avoid his look with such unwonted hesitation
Archie I tell you what my shout said my aunt one morning in the
Its my responsibility Oh Responsibility said the perplex gunther Everything was done
as he can look at me out of his two eyes Is he indeed said Mr Holden
I knew you immediately I said but you are more easily remembered
seemed to button all the way up outside his legs from his boots to his hips His chin was coc
taken the command of a fast sailing expedition and gone round the world on a cynic
MY aunt and I had held many grave opus on the calling to which I should be
He laughed as he ran his hand through the clustering curls of his hair and said lyons
not what can be called ROBUST you know said Mrs Kessler with emphasis
I intendErika ample to get that done immediately it really must be done
but I stuck to it because I felt it was a grown up sort of thing peace and honour given to the winds But morning brought with it my parting from the old house

Voor de goede verstaander: Charles Dickens’ David Copperfield, door een automatische tekstverhaspelaar gehaald. Stond onderaan een mailtje van Young Guzman (QLoisdawson@bargainbeepers.com) waarin hij (zij?) me erop attent maakt dat Transakt Corp een nieuwe website lanceert, en dat dus de aandelen morgen de hoogte gaan inschieten, en dat ik best snel snel van die aandelen koop.

Kijkers van The Sopranos weten waarover het gaat: pump and dump, een waardeloos aandeel laten aankopen door zoveel mogelijk suckers, waardoor die heel lage prijs een stijgt van praktisch niets naar iets, waardoor een self-fulfilling prophecy gecreëerd wordt (“kijk! de waarde is al op één dag met 286% gestegen!”), waardoor nog een paar kopers kunnen gevonden worden—en dan verkopen de initiatiefnemers op het juiste moment al hun aandelen en stoppen ze met de spam voor dat ene aandeel, waardoor de prijs weer naar niets zakt, klaar voor ene volgende oogst binenn X maand.

Geschreven al luisterend naar: Various Artists – The 14 Absolutely Best Of Soundtracks – Drowning by Numbers

Treinpech

woensdag 12 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

‘t Moet echt wel lukken: drie dagen op rij pech met de trein.

Maandag: overslapen. De trein van 7u22 gemist.

Dinsdag: de trein van 7u22 gehaald, maar die heeft tussen Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters een goed half uur stil gestaan wegens, eum, we weten het eigenlijk niet. Een geluk bij een ongeluk: op het perron een fijne ex-collega tegengekomen die net getrouwd was, dus de tijd ging nog redelijk snel voorbij.

Vandaag: de trein van 7u22 gehaald, goed voorbij Sint-Pieters en Aalter geraakt, en met het perron van Brugge in zicht stopte de trein. Dat gebeurt wel meer, ik vermoed om op het laatste moment een andere trein te laten voorkruipen, maar deze keer duurde het wel minutenlang.

En toen kwam de conducteurster voorbij, apologetically smiling en aan iedereen vragend of we soms niet aan de noodrem getrokken hadden. Wat niemand blijkbaar had gedaan. Bref, we hebben daar een dik half uur gestaan. Iets met de remcentrale, hoorde ik een jonge snaak murmelen die er ingenieurachtig uitzag en blijkbaar met de plannen van de trein van het station gedetacheerd was.

Nog een geluk dat ik Lost op de computer staan had: span-nend!

Geschreven al luisterend naar: Jimi Hendrix – The Ultimate Experience – Star Spangled Banner (live)

[stilte]

woensdag 12 april 2006 in Weblogs. Permanente link | 14 reacties

Is dat mijn gedacht, of slaat de lente toe in de blogosfeer?

Mijn feedreader is al een hele tijd heel erg rustig, zowel voor weblogs uit Europa als uit de Verenigde S van A… het lijkt wel alsof iedereen in zomerslaap gegaan is.

Geschreven al luisterend naar: Dimitri Shostakovich – Symphony no.7 in c major, op. 60 “leningrad” – I. allegretto

Onbeleefd

woensdag 12 april 2006 in Internet. Permanente link | 4 reacties

Kijk, dàt gaat mij een beetje te ver. Akkoord dat ze mij proberen universiteitsdiploma’s en aandelen en Cial1s en v1agr@ en dingen proberen verkopen, maar als ze nog een beetje onbeleefd gaan doen, dan hoeft het voor mij niet meer:

Onbeschift

“Ihnen scheint das wohl nicht so wichtig zu sein, oder?” —tch!

Geschreven al luisterend naar: The Presidents of the United States of America – Lump – Video Killed The Radio Star

Del.icio.us op 12 april 2006

woensdag 12 april 2006 in Links. Permanente link | 3 reacties

Dampoort – Tweede klasse

woensdag 12 april 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

17u33–De stoptrein van Sint-Pieters:

Tweede klasse, rokers

Gisteren afgestapt in Sint-Pieters om ons kookvuur te gaan halen, dus bij deze op woensdag nummer 2 in de serie van deze week: Tweeën aan de Dampoort.

Ik wist niet dat er nog rokerscoupé’s waren, trouwens. :)

Wanker

woensdag 12 april 2006 in Televisie. Permanente link | 5 reacties

Great stuff.

Sharon na haar ontslag op The Apprentice: Syed, I think you’re an arrogant wanker, but good luck.

Sharon had gelijk. Syed is een arrogante zak, een leugenaar, zo’n typisch kieken dat alles nazegt wat zijn baas zegt, in de verwachting dat de baas dat fijn vindt.

Sommige bazen vinden dat misschien goed, maar ik vrees dat dat dan de slechte bazen zijn. :)

The Apprentice is zó’n fijn programma.

Logica en bekering

donderdag 13 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 7 reacties

Hm. Toch niet helemaal mee eens.

Om te beginnen denk ik dat het een fout is om te zeggen dat webstandaarden “XHTML” zouden zijn en vice versa. Spreek dan eerder van valide CSS en HTML, of dat nu 4.01 of XHTML 1.0 of 1.1, strict of niet is, en van scheiding van inhoud en presentatie, en van unobtrusive javascript, en dergelijke.

“Webstandaarden” lijken in het artikel op nono wel gereduceerd tot “tabellen vervangen door divs”. Dan krijg je in het slechtste geval een soort wildgroei van tientallen in elkaar geneste <div>s, en wordt uiteindelijk elke <font color=”red”> vervangen door <span style=”red”>, wat nauwelijks een verbetering is.

Want iemand mag me toch eens komen uitleggen hoe dit:

<div class="container">
  <div class="linksboven">
    <div class="rechtsboven">
      <div class="linksonder">
        <div class="rechtsonder">
          <div class="dummy">lorem ipsum</div>
        </div>
      </div>
    </div>
  </div>
</div>

—en zo bestààn er dus stapel tutorials, om afgeronde hoekjes op dingen te krijgen bijvoorbeeld—intrinsiek beter is dan

<table class="whatever">
  <tr>
    <td>lorem ipsum</td>
  </tr>
</table>

Ik denk persoonlijk dat er een grotere stap te zetten is dan van tabellen naar div/span-opmaak, en wel van tag soup naar semantische code.

Ja, XHTML kan daarbij uiteraard een gemak zijn, en uiteraard schrijf ik ook in XHTML, maar die X voor de HTML is echt niet het doel op zich, en zeker geen garantie voor goeie sites. [foei trouwens, hihi]

En kader dat dan maar meteen in de hele discussie van metadata en zooi—dààr is bekering nodig. :)

Geschreven al luisterend naar: Demis Roussos – The Golden Years – Rain and tears (Aphrodite’s Child)

AdSense nog eens

donderdag 13 april 2006 in Internet. Permanente link | 16 reacties

Om de zoveel tijd probeer ik het nog eens, tegen beter weten in.

Onlangs was hier nog zo’n Google-fanboy die even kwam uitleggen hoe het precies in zijn werk gaat om zo’n AdSense-ding op je website te krijgen.

Eén van de belangrijke elementen, volgens de man, was dat je genoeg inhoud staan hebt op je website. Hijzelf had een “search engine optimalisatie-weblog” van och here anderhalve entry, maar dat hield hem (en Google) niet tegen om zijn homepagina vol met van die AdSense-reclameblokken te zetten.

Een tijd geleden, ondertussen al meer dan twee jaar geleden dacht ik, had ik ook zo’n AdSense-dingetje staan. Dat bracht niet meteen veel geld op, daar niet van. En plots besloot Google dat er onregelmatigheden gebeurden met mijn AdSense. Wat of hoe? Geen idee. Hield ik me niet aan de afspraken? Was er iemand die gelijk een bezetene op mijn reclameblokjes aan het klikken was? Geen flauw.

Wél toevallig dat ik in de maanden vóór ik buiten gesmeten werd, toch al wel eens geld toegestuurd werd van Google. En dat mijn verkeer (en dus vermoed ik ook potentiële inkomsten) aan het stijgen waren. Niets dramatisch hoor, geen pieken of zo, gewoon (in die tijd) wekelijks gemiddeld een procent of twee of zo meer bezoekers.

De inhoud van mijn website was niet veranderd, voor de rest, en in mijn AdSense-logs zag ik niet meer mensen klikken op die advertenties dan anders, verhoudingsgewijs: 0.2% of zo op een goeie dag. Dus vraag ik om verduidelijking bij Google.

Mijn naieve gedachte daarbij is dat we in een rechtsstaat leven, en dat in een contract beide partijen rechten en plichten hebben, en dat je wel éénzijdig iets kan opzeggen, maar (zeker in het geval van zo’n virtueel monopolie als Google heeft) niet zonder beroepmogelijkheid, en dat er minstens een persoonlijke uitleg bij zou mogen. Helaas: communicatie met die mannen is een dovemansgesprek. Ze hebben een stuk of drie standaardmailtjes, en na verloop van tijd geraak je daarmee in een eindeloze loop, tot ze nog wat later gewoon niet meer antwoorden. Na vele (véle) tientallen mails heb ik nog nooit een echte persoon “aan de lijn” gehad.

In mijn geval is het wel helemaal grappig: ik werd voor fraude veroordeeld, zonder verdere uitleg, ’t kan ook van ene bezoeker geweest zijn, enfin, dat weten we niet, en ik ben sindsdien gewoon op een zwarte lijst terechtgekomen.

Terwijl zo ongeveer iedereeen met een halfgevulde webpagina zonder enige vragen of problemen AdSense-accounts krijgt dat het geen naam heeft, terwijl je overal op het internet splogs en andere vuiligheid vindt die vol AdSense staan, terwijl je voor géén geld volledige sites vól spam kunt kopen met AdSense er al op geïnstalleerd, is het nu zo dat geen enkele Vuijlsteke uit Gent nog AdSense kan/mag gebruiken. En ook dat niemand in de straat waar ik woon, voor zover ik zie, nog AdSense kan/mag gebruiken.

Hoe ik dat weet? Omdat ik het getest heb. Vanop verschillende computers, met verschillende namen en adressen, voor verschillende websites bij verschillende providers met domeinen geregistreerd voor/door verschillende mensen.

Wat ik ook doe, voor welke website ook, op wiens naam ook, van zodra het iets met mij te maken heeft volgens Google, krijg ik deze boodschap:

Thank you for your interest in Google AdSense. After reviewing your application, our specialists have found that it does not meet our programme criteria. Therefore, we are unable to accept you into our programme.

We have certain policies in place that we believe will help ensure the effectiveness of Google ads for our publishers as well as for our advertisers. We review all publishers, and we reserve the right to decline any application. As we grow, we may find that we are able to expand our programme to more web publishers with a wider variety of web content.

Please note that we may not be able to respond to inquiries regarding the specific reasons for our decision. Thank you for your understanding.

Hun “specialisten”. “Welbepaalde regels”. Misschien dat ze in de toekomst als ze (nóg) groter zijn plaats zullen vinden. “Het zou kunnen dat we geen verdere uitleg kunnen geven”. “Dank voor uw begrip”.

Yeah right. Mannen: trek eens aan mijn ander been, daar hangen bellen aan.

Wat ik dan wel zou willen? Duidelijkheid bijvoorbeeld:

Geachte heer,
In 2004 begin u klikfraude. Wij houden ons het recht voor u hierom ten eeuwigen tijde uit het AdSense-programma te weren.

Of redelijkheid:

Geachte heer,
U werd in 2004 uit het AdSense-programma gezet, om welke reden dan ook. Mogen wij ervan uitgaan dat als u nu opnieuw AdSense-advertenties plaats, dat u uw lesje geleerd heeft en u helemaal aan al onze regels zal houden?

Of meer uitleg:

Geachte heer,
U laat zich geregeld niet onverdeeld positief uit over Google. Dat is onaanvaardbaar, en daarom moet u ook niet verwachten geld te kunnen verdienen via ons. Laat ons met grust of anders.

Zonder woorden

donderdag 13 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 9 reacties

Browser

Browser2

Pas op, voor de rest werkt het wel perfect en gaan we het uiteraard druk gebruiken hoor. :)

update: het werkt helaas niet perfect: importeren via CSV uit Outlook zet all uuraanduidingen verkeerd. Leuk hoor: ik zit nu met 1250 afspraken in mijn Google Calendar, en daarvan staan er 1250 precies 15 uur te vroeg in de kalender. Alles in bulk aanpassen is geen optie zeker?

Browser3

update2: en nu ligt het er helemaal uit. Tja. Zouden ze daar bij Google niet een firma kennen die hun zou kunnen leren hoe om te gaan met veel traffiek op hun servers?

Geschreven al luisterend naar: Iron Maiden – Killers – The Ides Of March

Del.icio.us op 13 april 2006

donderdag 13 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Google Calendar II

donderdag 13 april 2006 in Internet. Permanente link | 13 reacties

Het moet gezegd: proper gerief, Google Calendar.

Intrinsiek is er niets moeilijks aan een on-line kalender, maar om het gemakkelijk en goed en bruikbaar te maken, is niet evident.

Google heeft dat goed gedaan. Het had iets meer mogen samenwerken met GMail, en ik mis misschien wat dingen, maar niets ernstig.

Ja, de import werkt niet naar behoren en er zitten nog redelijk wat schoonheidsfoutjes in (soms krijg je bijvoorbeeld een week te zien met NaN—Not a Number—erin: twee keer NaN/3 bijvoorbeeld in plaats van 1/4 en 2/4).

Maar dat is detailkritiek. Het is een beta en het wordt er hopelijk alleen maar beter op. En binnenkort raakt het ongetwijfeld ook geïntegreerd met de nieuwe kalender van Windows… fijn.

Ideaal ook voor mensen met veel dingen te doen:

Calendar

Ik heb een kalender, Sandra heeft een kalender, we hebben een gedeelde kalender (met dingen van de kinderen en zo), en dan is er ook nog een kalender met tips van Gentblogt (ook publiek beschikbaar: RSS en iCal), en een kalender met persmomenten voor Gentblogt (die staat bij Bruno en is enkel voor de redactie), en dan komen er voor nog andere projecten andere kalenders — hog heaven!

update: wie is die schimmige “Bruno”, vraagt u zich ongetwijfeld af. Bruno is de meneer van Volume12, en ook wel van het onvolprezen imaginaryJazz (jazz fotografie!), schrijver extraordinaire van Gentblogt, avonturier in autofictie met uitvalsbasis te ka145 in Gent.

[zo goed?]

Dampoort – op een wagon

donderdag 13 april 2006 in Foto's. Permanente link | 8 reacties

17u39 – de trein naar Antwerpen.

Twee

Een ding om dingen los mee te vijzen? En een seismograaf?

Verjaardag Louis

donderdag 13 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 13 reacties

Louis is vandaag vijf jaar geworden.

We hebben het low-key gehouden, want het echte verjaardagsfeestje met taart en zo is er pas dit weekend, samen met het paasfeest in de familie.

Maar ik heb toch maar cadeautjes gekocht voor vandaag.

Louis is ongelooflijk dankbaar om cadeaus aan te geven: telkens hij een pakje krijgt, groot of klein, en het mag het eerste of het tiende zijn, strààlt hij gewoon.

De cadeaus:

 • Een transformer camion-die-een-robot-wordt! Ik kan alleen maar hopen (en ik verwacht eeigenlijk ook wel) dat Louis er mee weg zal kunnen, want ondanks de handleiding kreeg ik het ding nauwelijks opengeplooid. Maar wel wijs!
 • Een stemvervormende megafoon! Met een oudemanstem (denk Nonkel Van Grauwel), een kindjesstem (denk heliumballon), een computerstem (denk vocoder) en een vierde die ik vergeten ben. Groots gerief! En ik die al jàren op zoek was naar een real-time vocoder op de computer!
 • Drie! beestjes in van dat ultrazacht vervormbaar rubberachtig latexachtig halfdoorschijnend geleiachtig dinges: een haai, een kikker en een dolfijn.
  Met! pulserende groene en rode en blause en paarse LEDs vanbinnen die geactiveerd worden door erin te nijpen!

Ik wou dat ik mijzelf cadeaus kon geven.

Er… hang on. :)

Liquid Cereal

vrijdag 14 april 2006 in Food and Drink. Permanente link | 5 reacties

Dat Ogilvy dààr niet eens op springt:

Peanut Butter Liquid Cereal is one of the only (if not the only) peanut butter flavored beverage we’ve sampled. This uniquely-flavored dairy-based beverage not only has a peanut butter flavor, but it also has the “cereal blend” that gives Liquid Cereal its name. This, combined with the beverage’s slightly thick consistency, does make you feel as though you are consuming a mixture of cereal and milk. Put all this together and you have something that, although lightly sweet in comparison, is definitely remniscent of a children’s breakfast cereal. Definitely worth a try.

Muesli! In een blikje! Met pindabotersmaak! Brilliant!

Liquid_cereal-pb

Ware het niet dat het van het toch wel gereputeerde Bevnet (met een v, viezeriken!) komt, ik zou het misschien wel niet geloven. En een mens vraagt zich af als dàt op de markt gebracht wordt, waarom ook niet cheesy peas? It’s a little bit cheesy, it’s a little bit peasy—cheasy peas!

Del.icio.us op 14 april 2006

vrijdag 14 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Dali’s Christus

vrijdag 14 april 2006 in Televisie. Permanente link | 3 reacties

‘t Is eigenlijk fantastisch: op BBC2 is er in prime time een heel programma over één schilderij van Dali:

Christus

Ik vond de programma’s met Sister Wendy in de tijd ook al zo fantastisch—kunst voor iedereen, noch neerbuigend noch elitair.

Good stuff.

Dampoort – Tweede versnelling

vrijdag 14 april 2006 in Foto's. Permanente link | 3 reacties

17u41–mijn fiets op de parking van de Dampoort:

Tweede versnelling

Deze week: het getal 2. Volgende week: versnellingsbakken van fietsen.

Bril!

vrijdag 14 april 2006 in Foto's, Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Louis (3 jaar), 24 april 2004:

Louis met zonnebril

Jan (2 jaar), 14 april 2006:

Jan met zonnebril

Plus ça change, plus ça reste la même chose. :)

Een laars in de taiga

vrijdag 14 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Zeg, eigenlijk, wanneer is dat de mode geworden om met De Kreuners te lachen?

Nog niet zo lang geleden stonden die mannen constant op één in Humo’s Pop Poll voor Beste Groep (Belgisch) toch? En die doen dat toch niet slecht?

Afijn.

Kwestie van non sequitur… nog zoiets in deze zin met die botten, en een geluk dat het tegenwoordig al wat geminderd is buiten vorig jaar: jeans die in de laarzen geduwd zijn.

Aaargh!

Ja proost mijn ratje

zaterdag 15 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

canhartegent

Score 25/30

Ja santé, iemand Gentscher dan te gaa moe nog geboore worden. Ois ge nog verbetert, zullen ze de Kuuremort noir euwen nomme moeten erduupen.

Allen daarheen. :)

[Via Lien Braeckevelt]

Arnacque

zaterdag 15 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik moest nog wat paaseieren kopen voor nu zondag voor de kinderen, wist mijn madam mij te instantmessengen vrijdagmiddag.

Ik werk in Brugge, en op weg naar het station van op de Dijver waar ik mijn dagen slijt, passeer ik zo ongeveer zesentachtig winkels die chocolade verkopen—ik zweer het, als wij nu in de middeleeuwen waren, waren de machtigste gilden niet de wevers of de blekers maar de chocolatiers en de kantslijters—dus zó moeilijk zou het niet zijn om iets goeds te vinden, dacht ik.

Ahem.

Kijk, uit principe trek ik mij niet aan hoeveel eten mij kost als ik het koop: als we daaraan zouden beginnen, is het einde niet in zicht en kunnen we zo goed een maandbudget gaan opstellen of zo. Nee, eten is eten, en mensen die zich afvragen hoeveel dat kost, zijn verkeerd bezig.

Maar!

Zo ongeveer de goedkoopste winkel die ik vond, vroeg nog 8,50 euro voor een minuskuul plastieken zakje met een mini-paaseitje of zes erin. Dàt was me toch wat des Guten zuviel.

Nee, vandaag gewoon bij de bakker om de hoek voor 12 euro een zak paaseieren en drie grote chocoladene paashazen (twee wit, één melk) gaan halen.

Dat ze in Brugge niet beschaamd zijn… en dat ik mij daarbij afvraag hoe gewone mensen dat daar doen: gaan die dan buiten de stad boodschappen doen? Want in de stad zelf lijkt het alsof alles, van paaseieren tot een steak of zelfs een zak frieten, stapels duurder is dan in Gent. Waar toch ook toeristen rondlopen.

Terechtgewezen

zaterdag 15 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Ik maakte een onschuldige opmerking terwijl ik Zelie aan het uitkleden was: ik kreeg haar bovendingetje niet meteen uit, bleek dat het met een knoop vastzat.

Toen ik dat dacht te zeggen aan Zelie, verweet ze me “raar” te spreken. Net zoals, blijkbaar, “de jongens op de straat”.

Ik vraag mij af waarom.

links for 2006-04-15

zaterdag 15 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Foto Michel

zaterdag 15 april 2006 in Foto's. Permanente link | 8 reacties

Zegeuh… voor al uw propaganda: één adres. :)

Foto’s genomen vandaag. Ik was doodnerveus. En ik hoop van u hetzelfde!

Ik ga toch eens naar zo’n echte fotograaf moeten gaan luisteren om te weten hoe dat eigenlijk moet, foto’s nemen van levende dingen die niet onder een macrolens passen.

Podcast

zaterdag 15 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Môh! Dat moet uitkomen!

Druugeradio is terug, en ik was vanavond juist toevallig ook door mijn oude podcasten aan het browsen—van de eerste! podcast! in! vlaanderen! over de Rudi Sinia-of-toch-niet-podcast tot de ah fuck it ik ben moe-podcast.

Meh.

Ik doe die dingen niet meer want

 1. Ik geloof er nog altijd niet in. Ik zou minstens willen hyperlinks hebben, en een inhoudstabel en annotaties en dergelijke. Iets in Flash, quoi.
   
 2. Ik voel er mij ongemakkelijk bij, ik heb de indruk dat het zo van aandachtstrekkerij is. Met een teksten weblog in plaats van een gesproken weblog is het gemakkelijker om tenminste de illusie voor uzelf hoog te houden dat het allemaal voor uzelf is dat ge ‘t doet. Terwijl zo’n podcast: dat is niet voor uzelf hé, da’s per definitie van “luister eens naar mij”.
   
 3. Het neemt niet zozeer veel tijd in beslag, maar wel: het veronderstelt toch een half uurtje of een uurtje stilte en afzondering. En ik heb tegenwoordig noch tijd noch afzondering. Noch, moet ik eerlijk toegeven, de energie: pijn  ‘s avonds.
   
 4. Maar de allerbelangrijkste reden: veel te veel te zeggen. Ik zou gewoon avondvullend kunnen leuteren over de muziek die ik goed vind, en daar dan uitleg bij geven. En ik zou ook avondvullend kunnen neuten over het leven in het algemeen en wat ik ervan vind. Of avondvullend zagen over het internet of zo. En eigenlijk nu ik eraan denk, ik zou ook wel eens met Mijne Maat Uit Het Brusselse een historie van zweedse neusfluiten achterna kunnen gaan. Mar àls ik dan zo’n podcast zou maken, dan zou dat een condensatie moeten zijn van “het beste van”, indachtig dat ik geen honderden megabytes zou vol kunnen spreken. En dàt is me wat te lastig. Want dan zou het niet stream of consciousness mogen zijn zoals wat ik nu schrijf: dan zou ik ik echt mijn best moeten doen, en schrappen, en schrijven, en schrappen, en herschrijven, en nog schrappen.

En dààr heb ik geen tijd voor. Zin? Jazeker. Tijd? Nope, helaas.

Del.icio.us op 16 april 2006

zondag 16 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Vijf

zondag 16 april 2006 in Sonstiges, Weblog. Permanente link | Geen reacties

Zoveel keer heb ik mijn weblogentryposteringsdinges open staan, dit venster niet inbegrepen. En zoveel keer heb ik ettelijke bladzijden volgeschreven, die ik alsnog niet ga doorsturen naar tinternet.

Vijf

Dat overkomt me wel meer, en dan zet ik dat op ergens een ander weblog, zo’n wachtwoordbeveiligd bij Typepad, of op WordPress.com, of op een LiveJournal of zo. Wil het toeval dat het onderwerp van de dingen die ik in draft staan heb, iets is dat past op iets op WordPress.com, en dat dat plat ligt.

So it goes. ‘t Is iets raars, zo’n weblogs hebben voor vanalles.

Enfin. Samenvatting: ik voel me niet zo goed meneer. En we gaan eens moeten beslissingen pakken in de nabije toekomst.

Robland II

zondag 16 april 2006 in Televisie. Permanente link | 8 reacties

Decroo en Tobback en Dehaene zijn een komisch trio! Statler en Waldorf en nof eens Statler.

Voor de rest was de tweede aflevering wat minder dan de eerste, had ik zo de indruk. Meer geforceerd en zo.

En ik zit nog altijd met de vraag hoe getrukeerd het allemaal is, en hoe lang ze er al aan bezig zijn. Ik weet al een tijd wie één van de ambassadeurs van Robland in het buitenland is, dus ze moeten er ook al minstens zó lang aan bezig zijn.

Ik ruik trouwens een toekomstige intrige rond Jos:

al vanaf mein 9e verjaardag droom ich ervan um köning te worden. Und de tijd is gekommen om mein droom te doen uitkommen. 

 …staat te lezen op zijn website (kudos voor de 1996–design, overigens).

Engels

maandag 17 april 2006 in Woord. Permanente link | 2 reacties

Engels gesproken door mensen die het Engels niet als moedertaal hebben, ‘t is een rare zaak.

Ik heb op de lagere school Engels gehad vanaf, denk ik, het vierde leerjaar. Maar eigenlijk heb ik het geleerd in het derde middelbaar, dat ik twee keer gedaan heb, bij de weergaloos onvergelijkbaar fantastisch goeie en helaas veel te vroeg gestorven leraar Engels Jan Van Herreweghen.

Daarvóór, we schrijven begin de jaren 80, ging ik aan de slag met computertijdschriften en zo’n klein blauw Verschueren’s vertaalwoordenboekje waar ik zo ongeveer elk woord in moest opzoeken—maar in die 3de Latijn-Wiskunde die ik twee keer gedaan heb, heb ik Engels vanbinnen en vanbuiten geleerd. Van woordenschat over fonetica tot grammatica. En, dank zij de leraar, ben ik verliefd geworden op de taal.

Tegenwoordig lees ik praktisch niet anders, is de BBC mijn televisie-homepagina, spreek en schrijf ik het dagelijks op het werk, en is uiteraard ook tinternet bijna allemaal in tengels.

Na testen en volgens de mensen die het weten heb ik in Engels het Raad van Europa-niveau C2 voor lezen en schrijven en spreken:

Can understand with ease virtually everything heard or read. Can summarise information from different spoken and written sources, reconstructing arguments and accounts in a coherent presentation. Can express him/herself spontaneously, very fluently and precisely, differentiating finer shades of meaning even in more complex situations.

…maar dat wil làng niet zeggen dat ik een native speaker zou zijn. Of dat ik zelf een native speaker voor de gek kan houden.

Om te beginnen: mijn accent. Ik kan, als ik dat wil, een vorm van RP doen—BBC English, zo u wil. Maar dat doe denk ik enkel als ik met echte engelsmans spreek. Door de band spreek ik, enfin denk ik toch, in een soort euro-middle-of-the-road-engels, dat met een beetje geluk niet thuis te brengen is op een regio of land.

En daarnaast: mijn idioom. Ik heb geen eigen engels idioom, en ik meng dus zonder scrupules pakweg Dickens met Marvel, of New York met Midlands. Ik spreek dan wel hoegenaamd niet met een amerikaanse tongval, maar ik heb er eigenlijk geen groot probleem mee om amerikaanse woorden en zinsconstructies door de rest te draaien: waarom zou ik niet “fall” zeggen, en zowel “trunk” en “boot” als “lift” en “elevator” door elkaar?

En dus neem ik graag en veel over van zowat overal. En bezig ik in één conversatie tegelijk uitdrukkingen Them’s good eats en good show, what? En doe ik decidedly Jon Stewartiaanse turns of phrase als “nyeeeeehh …not so much” of “so how’d that turn out?” tegelijk of toch in de buurt van unabashedly Paul Whitehousiaanse “…which was nice” of “aww… bugger”.

Euh. Maar bon. Waarom ik daar eigenlijk allemaal over nadacht: ik betrapte er mezelf op, daarnet in een googletalkvenster, dat iemand hallo zei, en dat ik daarop antwoordde met “ey up”.

Dat kan maar één ding zeggen: dat ik het idioom van mijn baas (bazin) overneem. Aan de telefoon zeg ik steeds vaker “bye-ee”, en ik vrees dat ik zonder nadenken ook wel eens “ee by gum” of “by ‘eck” durf te zeggen—zo helemaal van “up north”, als het ware.

Mm. Zolang ik geen aardige dingen begin te doen met lidwoorden—“the” afkorten tot “t” zoals in “goin’ down t’ canteen?” of “the” laten vallen zoals in “I’ll put it on website”—zal ik me maar geen zorgen maken zeker? :)

Zalig

maandag 17 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Oja: zalige tweede paasdag. My main man PZ heeft het gisteren mooi verwoord:

People all around the world are celebrating Easter today. I am not. Easter is a vile little holiday wrapped up in a façade of pretty dresses and chocolate eggs and happy children playing games on the lawn, but at its putrescent core lies 20 centuries of exploitation and dishonesty.

Lees vooral het hele artikel. Niet voor gevoelige zieltjes. :)

Zo zie daar zie

maandag 17 april 2006 in Weblogs. Permanente link | 5 reacties

Nieuws van de grote WordPress.com Easter Outage:

Downtime
Hello folks. We’re doing a little unplanned emergency maintainance to some systems that were causing problems over the past few weeks. Your blog will be unavailable for a few more minutes while we get everything situated. Relax and enjoy this Easter Sunday morning, and know that everybunny at WordPress.com is working their butts off to get your blog back online. — Matt and the team

En een tijdje later:

Update!
Matt here again. We have everything back online, checked, and verified. However we are going to keep blogs offline for a few more minutes to synchronize the backup machines and prevent this sort of problem from ever happening again. Thanks for your patience and understanding.

Oh ye of little faith. ‘t Is bij Blogger toch niet veel beter? :)

Del.icio.us op 17 april 2006

maandag 17 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Ack

maandag 17 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Men late mijn hoofd gerust want ik heb veel pijn.

Zucht.

Pijn

maandag 17 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Al wie mensen die klagen over chronische pijn zeveraars vindt, hand naar boven!

Ha.

Neuten, zagen, wijven, kleine kinderen, pipo’s, profiteurs, jaja. Ik hoor het u zeggen. Ik heb zelf chronische pijn aan mijn rug, en ik zeg dat ook, dus ‘t is niet alsof het iets is waar men zich over moet schamen.

Maar sinds een tijdje ben ik toch ernstig van gedacht aan het veranderen.

Ik heb een paar verbrijzelde ruggengraten, met allerlei verlammingsverschijnselen en logistieke problemen tot gevolg, en ook wel pijn. Veel pijn? Bwoaf. Soms wel. Nu bijvoorbeeld heb ik al een week of twee-drie aan een stuk heel erg veel pijn, elke individuele dag. Misselijkheid van de pijn ‘s morgens en ‘s avonds, dat soort dingen.

Maar door de band is het anders: elke dag een paar acute pijnsteken, soms bij een verkeerde beweging, soms zomaar. Voortdurend het gevoel alsof ik al een hele dag voorovergebogen in de tuin het onkruid gewied heb. En als ik lang niet in een goeie relaxzetel zit, elk uur méér pijn, tot ik nagenoeg niet meer kan bewegen en voort moet schuifelen.

En daar wringt het schoentje: ik kàn dan wel goed zijn buiten mijn zetel, enkele uren aan een stuk zelfs als ik een goeie stoel vind en niet te veel moet uitsteken. Maar daar betaal ik dan in de late namiddag of avond het gelag voor. En als het een lange week geweest is, betaal ik daar het hele weekend de prijs voor. En als ik in het weekend niet bijna constant in de zetel zit, bijvoorbeeld omdat er dingen te doen zijn, dan ben ik er de rest van de week aan voor de moeite.

Vertaling: door de band heb ik maar een paar uur zonder al te veel pijn per dag, en die breng ik door op mijn werk. Goed voor mijn werk natuurlijk, maar minder voor de familie. Minder, ook, voor de gemoedsrust. En ik laat dan maar even welbepaalde andere ongemakken achterwege, die zijn ook al niet om over naar huis te schrijven.

Nee, dat van die chronische pijn: ik vind die mensen niet meer per definitie zeveraars.

Allez, in mijn geval heb ik nog “geluk”: ik kan een MRI-scan bovenhalen en tonen dat mijn ruggenmerg helemaal verbogen en in mekaar gescrunched zit, en ik kan een onderzoek met foto’s van de uroloog bovenhalen en tonen dat er Ernstige Problemen zijn. Maar zelfs zonder dat, en zelfs als ik dat niet zou hebben, en zelfs al zou ik pakweg acht uur per dag normaal kunnen functioneren, dan nog: iemand die nine-to-five goed is, dat is iemand die als hij bij zijn familie is, nooit goed is.

En zelfs al is dat geen pijn maar ongemak, en zelfs al is dat ongemak niet voortdurend. Pijn is relatief. Ongemak is relatief. En wie ben ik om te zeggen dat iemand geen pijn heeft als hij dan wel zij vindt van wel? Meh.

Enfin, vrijdag is het afspraak met de gerechtsdeskundige. Wie weet kom ik te weten hoe gehandicapt ik wel ben. In cijfers.

Om in het achterhoofd te houden, het grotere beeld indachtig. Want ik ga er toch wel eens serieus werk van moeten maken, van mijn, euh, leven en alles. Of ik mag meteen mijn hele weblog radio deprimo gaan noemen.

Vijf!

maandag 17 april 2006 in Foto's. Permanente link | 8 reacties

Zonder commentaar. :)

Louis' vijfde verjaardag

Daarjuist is M. langsgekomen: hij en zijn madam verwacht een kindje in augustus.

Al wie nog geen kinderen heeft: van harte aangeraden.

Jazeker, een deel van de tijd halen ze het bloed van onder uw nagels, en er zijn zorgen, en er zijn lasten, en het is miserie soms, maar: het is het allemaal waard.

Kinderen heersen.

Antwerpen

dinsdag 18 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Hij lachte een holle lach. :)

Ja hoor, uiteraard, leve Gent, awoert Antwerpen, awoert Leuven. Geen probleem, ik placeer graag nog wel eens een verwachtingspatroonbevestigend woordeken.

Hint: ‘t zijn niet de steden die het doen of de al dan niet schoonste websites, maar wel de mensen. Breng een groep goeie mensen bij elkaar en het kan niet stuk.

En verder kan ik alleen maar zeggen: ditto.

En: ayup. Meer daarover later, ook van mijn kant.

Del.icio.us op 18 april 2006

dinsdag 18 april 2006 in Links. Permanente link | 5 reacties

Waar was ik…

dinsdag 18 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Stokjestijd. Toegeworpen van bij Michael van 7seconden. En verdergeworpen, omdat ik een curieuzeneuzemosterdpot ben, naar Bruno, Hugues, en i.

Waar was ik…

…één jaar geleden?

Op maandag 18 april 2005 was ik uitzonderlijk relatief vroeg thuis. Ik heb met Louis en Zelie in onze tuin, of beter: op onze koer, gespeeld.

 Zelie met boek

Het was toen relatief goed weer—veel warmer dan nu—en Louis was met de schildpad an het spelen op het gras. ‘t Is ongelooflijk hoe er op één jaar zoveel kan veranderen: Zelie kon toen geeneens lezen.

Op het werk was ik de hele dag op zoek geweest naar een firma om samen een deel van een offerte te schrijven voor een project voor DG Press (toen nog DG Comm), en was die morgen een team van één van de firma’s die ik op het oog had, op bezoek geweest met drie man en een presentatie.

Ook op het werk die dag: foto’s genomen van de mensen van de bibliotheek, en samen met mijn onmiddellijke baas een vergadering voorbereid (“1: define all stakeholders and types of projects 2: outline project and rough timeline 3: budget to be divided amongst stakeholders”).

Buiten het werk (ik was toen ook nog deeltijds zelfstandig) ‘s avonds: het gunningsverslag (puntenverdeling en motivaties) nagekeken voor een project waarvoor ik de offerteaanvraag geschreven had en de jurering mee gedaan had.

Op het internet: Dominiek was er nog eens mee gestopt. :)

In de wereld was het de dag vóór we wisten wie de nieuwe paus zou worden.

En op televisie was het snooker (zoals nu trouwens), en heb ik de nacht praktisch doorgegeken. Zo was ik de dag trouwens ook begonnen: Steve Davis in the Crucible in de vroege uurtjes.

*
*    *

…vijf jaar geleden

Was Louis vijf dagen oud.

Louis

Geboren vrijdag de dertiende, ik was die ene dag niet op het werk, dan zaterdag en zondag was het uiteraard weekend, maandag en dinsdag had ik nog vaderschapsverlof, en daarmee zaten mijn drie dagen erop. Waardoor ik woensdag 18 april 2001 dus weer op het werk present mocht geven.

Ik was toen algemeen directeur van Netpoint NV en we waren zwaar op zoek naar een commercieel directeur omdat ik het wel technisch zag zitten, maar ook dat ik na een jaar al redelijk duidelijk in ‘t snotje had dat ik hoegenaamd niet voor de commercie in de wieg gelegd was. …en precies vijf jaar geleden, op woensdag de 18de, zat ik dus in een vergadering samen met de grote baas van de groep waartoe ons bedrijf toen behoorde, het businessplan voor 2001 voor te stellen aan twee mensen van Deloitte & Touche. Er was namelijk besloten om naar een headhunterbureau te gaan om een commerciële directeur te zoeken.

Enfin, dat is dus redelijk slecht afgelopen. Màànden en (toen nog) driekwart miljoen of zo frank later hadden we uiteindelijk een commerciële mens, maar die heeft een paar maand gekregen om zich te bewijzen, en toen moest hij al met resultaten afkomen voor het management. Zeven maand nadat hij aangenomen was, lag hij alweer buiten. Onverrichterzake voor ons.

We hebben het dan nog een aantal jaar kunnen rekken, maar bon. De toon was gezet.

…maar dus die 18de april was het nog allemaal redelijk rooskleurig. ‘s Morgens voor de zoveelste keer dezelfde presentatie van onze businessplan, iets later de zoveelste keer de presentatie van ons plan voor een e-commercemodule bij het vlaggenschipproduct van de groep—Multivers:

Vanmultivers

(en ja, dat was een officiële presentatie voor de baas van de groep, en ja de titel van de presentatie was “Van Multivers”) :)

In de namiddag heb ik dan verder geprutst aan een nieuw logo voor Netpoint. Het idee en eerste ontwerp kwam van Koen, en toen heb ik wat alternatieve versies gemaakt in kleuren en typografie…

Netpoint_klein_voorstel

Uiteindelijk is het het oranje geworden. En stak het me tegen dat het perspectief niet klopte en heb ik het uiteindelijk nog in een 3D-pakket gemaakt—dit is het (enige tijd later) geworden, nadat ze ons van de Groep uit verplicht hadden (uniformiteit, branding, beh) om dat zinnetje in een grote zwarte band onderaan te zetten:

Netpoint-final

Als ik er zo op terugkijk, zou het wel eens kunenn dat de maand april 2001 er één was waar we op het randje stonden, en waar het twee richtingen kon uitgaan. Jammer genoeg is het de minder goeie uitgegaan.

Goeie leerschool en zo hoor, daar in het geheel niet van. En achteraf ben ik blij dat ik het allemaal meegemaakt heb, de dotcom en de miserie en de multinational en de aandelenopties en zo, maar toch: op het moment zelf was het hoegenaamd niet altijd zo wijs.  

*
*    *

…tien jaar geleden

Oei, da’s moeilijker. Mijn e-mailarchief van dan is verloren gegaan. Maakt het moeilijker dingen terug te vinden.

In april 1996 was ik iets meer dan vier jaar samen met Sandra, en we woonden ook al ongeveer even lang samen, op dat ogenblik in de Kunstlaan—of het zou al in de Voetweg kunnen geweest zijn. Onze poes Piep leefde toen nog, en we hadden toen ook al onze poes Hecate, die hier nu ng altijd rondloopt.

Ik moet zowat een jaar bij Griffo aan het werk geweest zijn, een pre-pressbedrijf dat samen met Impakt, een “echt” computerbedrijf aan internet deed. Onder de (interne) merknaam Griffo-IDeA (Internet Design & Authoring, ha!), onder de (externe) handelsnaam Netpoint. Ik werkte er samen met die andere meneer die bij Gentblogt schrijft, en mijn baas toendertijd was Geert Joris, tegenwoordig gastblogger bij Gentblogt en in zijn vrije tijd baas van boek.be.

Ik verdiende er 35.000 frank per maand. Bruto. En we droomden van de dag dat we 50.000 frank bruto zouden waard zijn per maand. :)

Kijk, zó zag onze site er toen uit:

Netpoint_site

Ach, dat waren de dagen.

Kneejerk

woensdag 19 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ben ik de enige mens ter wereld die het bijzonder moeilijk heeft om iets ernstig te nemen als er ergens in de eerste paragraaf al gewag gemaakt word van bijvoorbeeld Linsuxx? Of van Winblows/Windoze? Of Micro$oft/Mickeysoft?

Nee, zoef, zeg ik dan. Wég vieze zeloot!

Wie schetst mijn teleurstelling? :)

Foei! “Wintendo” indeed. Ge moogt er fier op zijn!

Voor de rest daarover, mijne heren, enfin dacht ik toch, zie bijvoorbeeld in ‘t algemeen:

En in ‘t algemeen voor Windows:

En specifiek voor Adobe-dinges:

…maar bon, ‘t komt erop neer dat voor algemeen verbruik alles best naar sRGB omgezet wordt zeker?

Neederlandsch

woensdag 19 april 2006 in Boeken. Permanente link | 2 reacties

Ik ben vandaag een vlaams boek beginnen lezen. Met de bedoeling er een bespreking van neer te pennen.

Ik heb niet de gewoonte boeken te bespreken.

Ik heb nog minder de gewoonte om nederlandstalige boeken te lezen.

Ik loop lastig van dat boek: het zijn verhaaltjes, en alvast de twee eerste vond ik banaal en knullig.

Ik erger me enorm aan taalgebruik dat in mijn opinie verkeerd klinkt. Dingen als “de roltrap, zij stopte”, en dingen als vier keer op drie pagina’s lezen “het was of het X was”.

Ik denk dat het niet goed is om zeer slechtgezind aan een boek te beginnen.

Ik denk dat ik het hele boek maar twee keer ga lezen, in de hoop dat het bij herlezing beter wordt.

Het is of ik een snob ben, maar dat is het niet, enfin denk ik toch. Het is of ik nog geen enkel goed nederlandstalig boek gelezen heb in jaren. Het is of het allemaal overroepen dingetjes zijn, die in pakweg een ander taalgebied nooit een uitgever zouden gevonden hebben.

update: ’t ligt er ook wel aan met welke ingesteldheid je leest. Op het perron zonet het tweede verhaaltje in de bundel herlezen, en deze keer was ik er wel van gepakt, en vond ik het wel goed, en stoorde het taalgebruik me niet.

And so it goes.

Kyocera

woensdag 19 april 2006 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Ha. Ene Tomas, die beltonen voor Kyocera’s verkoopt, is veel spamfilters te snel afgeweest, zie ik. Ik had er twee keer prijs van, en ik was hoegenaamd niet de enige:

Comments-kyocera

Als je de URL volgde kwam je uit op een blogspot-site die meteen doorverwees naar http://www.klikvip-search.com. Viezeriken.

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – The Bootleg Series, disc 2 – Idiot Wind (NY Outtake)

Blue Note

woensdag 19 april 2006 in Music. Permanente link | 12 reacties

Euh… jongens… da’s toch eigenlijk niet meer normaal te noemen?

Toots Thielemans, Dianne Reeves, John Zorn, Chucho Valdés, Madredeus, Roy Ayers, Cesaria Evora (!), Dr John (!!) en Randy Newman (!!!)—en dan noem ik alleen maar de mensen op waarvan ik persoonlijk de muziek ken—komen allemaal naar Blue Note. (Wereldprimeur op Gentblogt, overigens!)

En hoe heet zoiets dan volgens de grote lichten van de beoordelingscomissie van de Vlaamse Gemeenschap? “Te ambitieus, te megalomaan en te weinig onderbouwd”?

Ik heb het dossier en de beoordeling ervan niet gelezen, en ik moet het dus ook maar van horen zeggen hebben, maar was dat ook al niet wat ze daar in “Vlaanderen” van Gerard Mortier’s dossier voor het Forum in Gent zeiden? Te weinig onderbouwd en te ambitieus? Tja. Misschien mogen megalomane projecten enkel elders.

In alle geval: ik denk dat ik toch wel eens ernstig mijn best ga doen om er te geraken, op het festival. Dat ik niet alleen met kwijloogjes naar imaginaryJazz moet zitten kijken.

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – The Bootleg Series, disc 2 – Wallflower

update waarbij blijkt dat het nuttig is om boude beweringen uit tweede hand met voldoende caveats te omringen:

toch maar een beetje voorzichtig zijn vooraleer modder te smijten naar namen die Blue Note zouden fnuiken. De commissie is namelijk positief over het gentse festival (ook de mensen uit Brugge!), de woorden overambitieus en megalomaan sloegen op het laatste dossier dat mr Flamang ingediend had (maar dat was in zijn betoog uiteraard verdoezeld). Daarin is het festival zoals het er nu uitziet slechts een onderdeel van de plannen en er wordt meer geld gevraagd dan er beschikbaar is voor alle festivals in Vlaanderen samen. ambitie is mooi, zin voor realiteit ook. De muziekcommissie en minister Anciaux (mister Kate Ryan)over één kam scheren is trouwens een regelrechte misser.

te lezen op Gentblogt, van de hand van iemand die misschien wél het dossier en de beoordeling ervan gelezen heeft.

Geschreven al luisterend naar: Dr. John – The Essential Recordings – She’s Got A Square

Gnap

woensdag 19 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Een familie knaagdieren heeft zijn intrek genomen in mijn ruggenmerg.

Het valt me moeilijk me te concentreren.

Ik spreek tot u vanuit een grot van zwachtels, anderhalve seconde in het verleden.

En als ik in de spiegel kijk, heb ik de indruk dat er met het uur rimpels bijkomen.

Ik vrees dat ik kapot ben. En niet meer te repareren.

Geschreven al luisterend naar: Dr. John – Anutha zone – The Olive Tree

Arme Joe

woensdag 19 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Tsingg! …thank you ladies and gentlemen, I’ll be here all week.

No seriously, I kid, I kid. Uiteraard is het een spijtig voorval en zo, maar ze moeten niet overdrijven. ‘t Is toch niet omdat Verhofstadt gezegd heeft dat de schuldigen niet ongestraft zullen blijven, dat ze mij plots van bij De Standaard expresberichten moeten mailen:

Joe

Ik zal het vanavond wel op het nieuws zien zeker? Mensen toch. Bende lijkenpikkers bij de VUM.

Wat? U zegt? Ze doen het om het onderzoek vooruit te helpen? Yeah right. Ik ken een aantal adverteerders die content zullen zijn, ja.

O ja: en als er er een Will Tura-Arme Joe-benefietplaat uitgebracht wordt, boycot ik hoogstpersoonlijk alle betrokkenen!

Geschreven al luisterend naar: Dr. John – The Essential Recordings – Loser for You Baby

links for 2006-04-19

woensdag 19 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Welkom trug!

donderdag 20 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Het grote voordeel van anderhalve dag creperen van de pijn?

Dat een morgen met gewoon veel pijn een opluchting is, en dat een mens helemaal opfleurt van gewone pijnsteken. :)

En behalve dat: ik wens u allen samen en individueel hetzelfde als mij toe, behalve dan dat ik pijn heb. Mijn leven is in het algemeen, behalve dat dan, A-OK. Ik heb fijne kinderen, ik heb een fijne madam, ik heb fijne vrienden, ik heb een fijn huis in een fijne straat, en ik merk net dat ik nog altijd Lydia, the Tattooed Lady grotendeels van buiten kan zingen!

’t Was gisteren voor de rest wel een redelijk surrealistische scène: we hebben eerst afhaalmarokkaan gegeten, en dan zijn we met drie naar boven naar de living getrokken. Ik in mijn trekzetel, Sandra op een stoel en R. in de zetel. Alledrie voor de televisie, alledrie met een computer op de schoot. Ik had zoveel pijnstillers in mij dat spreken niet meer lukte zonder over mijn tong te struikelen, en dus sprak ik met Sandra via Google Talk en met R. via MSN. Humor.

Nu nog een dag of drie detox van de medicamenten en ik kan er weer tegen. Op voorwaarde, natuurlijk, dat het één dezer niet opnieuw begint. Uiteraard. Maar een mens leeft in hoop hé? :)

En in alle geval zal het beter zijn dat wat in de (oude) Humo las op de bus vanmorgen: een lezersbrief van iemand met kindje van vijf dat wegens complicaties (of onkunde, wie gaat het zeggen?) zwaar ongelukkig was. Kindje is nu vijf, doof, quadriplegisch verlamd, en is na intense training maar zo’n 70% meer blind. ’t Is vies om zeggen, maar ik heb op de bus achter mijn opgevouwde Humo zitten wenen van geluk en opluchting dat het ons niet overkomen is.

En godverdorie alle respect voor Chantal Thijsman en haar hele familie.

Geschreven al luisterend naar: Groucho MarxLydia the Tatooed Lady

Geschreven al luisterend naar: Zbigniew Preisner – La double vie de Véronique – Thème : 1re transcription

Geschreven al luisterend naar: The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico – Sunday morning

Snowball Kyocera

donderdag 20 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Dat ik tegenwoordig veel comment spam krijg van ene Tomas die zijn Kyocera ringtones wil verkocht krijgen, is Huug zijn schuld!

Dit zegt mijn Spam Karma namelijk:

0: Encrypted payload valid: IP matching.
OK, da’s normaal, niets om mij zorgen over te maken. Alle spambots doen dat tegenwoordig.

-2: Browser doesn’t support Javascript
Awoert! Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat het een spammer is, het zou ook, eum, pakweg Bruno kunnen zijn. :)

-2: Flash Gordon was here (comment posted 5 seconds after page load).
Vijf seconden is wel heel erg kort, maar bon ‘t zou kunnen.

-36: Commenter granularity (based on IP): 0 old comment(s) (karma avg: 0.000000), 8 recent comment(s) (karma avg: -8.250000).
Slechte punten omdat ik van dat ene IP al een aantal viezerds over de vloer gekregen had.

-12.5: Commenter granularity (based on email): 0 old comment(s) (karma avg: 0.000000), 7 recent comment(s) (karma avg: -84.570000).
Slechte punten omdat ik al een aantal viezerds met datzelfde e-mailadres over de vloer gekregen had.

-9.3: 1 blacklist match. (2504 = 212.15.136.120 [x1])
Slechte punten omdat het IP-adres op een blacklist staat

Bon OK, alles in orde toch dan zeker? Meer dan min 60 van spamscore, dat is normaal gezien ruim voldoende om het hele ding naar de prullenmand te verwijzen.

Helaas, buiten de waard gerekend:

1000: Commenter granularity (based on URL): 890 old comment(s) (karma avg: 38092163312596990000000000000000.000000), 15 recent comment(s) (karma avg: 456.160000).

Blijkt dat de Snowball-component van Spam Karma het domein van die mens kyocera-teenoftander.blogspot.com ziet als “iets punt blogspot.com”, en blogspot.com, daar hebben veel mensen die ik wel vertrouw ook al commentaar vanop gegeven. n dus wordt dat zwaar naar boven gemodded.

Afijn, Dr. Dave is ervan op de hoogte, en zal in een toekomst de nodige aanpassingen doen. En zolang heb ik een regex blacklist op kyocera-ringtones gezet.

Geschreven al luisterend naar: Kraftwerk – Minimum-Maximum – Elektro Kardiogramm

Out with the old

donderdag 20 april 2006 in Werk. Permanente link | 7 reacties

Wég Creative Suite!

Uninstall

Weg Photoshop CS! Weg Illustrator CS! Weg InDesign CS! Weg GoLive en Version Cue, die ik nooit gebruikt had! Wég!

Want: CS2 was al in het huis, maar nu zijn ook de licenties toegekomen. Hoera!

Creative Suite 2

De dag kan niet meer stuk. Nu nog uitzoeken waar Frutiger Next uitvreet, en ik kan er helemaal tegen.

Geschreven al luisterend naar: Kris Kristofferson – A Moment Of Forever – Under The Gun

Bravo

donderdag 20 april 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Dàt is goede communicatie.

Del.icio.us op 20 april 2006

donderdag 20 april 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Citaat

donderdag 20 april 2006 in Film. Permanente link | Eén reactie

Ik heb de film nooit gezien. Maar ‘t is zoals het was met Life of Brian: ik had de cassette van de film, en ik ken die zo ongeveer van buiten.

En ik moest er plots weer aan denken nu ik op de Rode Loper een reportage zie over koningin Elizabeth:

Do you feel better after seeing the Queen?

No, you feel better after seeing the doctor.

…not my doctor you don’t!

Yeah, not your doctor.

Of ook:

What’s your ambition?

I’d like to be a hairdresser. Or two. Yeh: I’d like to be two hairdressers.

Exactly.

In de gazet

donderdag 20 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Dinsdag stond er een fotograaf voor de deur. Om foto’s te nemen voor een artikel dat zou verschijnen in de gazet.

Over onze website. Nee, niet deze, wel deze.

Waterwijk.be, met een schat aan informatie over de paar straten die onze wijk rijk is.

En een weblog, voornamelijk onderhouden door Dirk Boncquet, voorzitter van onze buurtgroep—diezelfde buurtgroep die er na praktisch vijftien jaar niet-aflatend lobbyen in geslaagd is om ons park (de Baudelohof) na honderd jaar Bibliotheekstraat erdoor, weer te herenigen. En dankzij dewelke wij nu op een prachtig woonerf leven.

Afijn, artikel dus. Interview en foto’s van Dirk en mij in de wijk, met laptop en fototoestel geposeerd. Luc Devriese, de historicus van de wijk, was onbereikbaar, of beter, hij kwam juist te laat terug van onderzoek in ’t archief om nog op de foto te staan.

Maar: ‘t was een artikel voor Het Laatste Nieuws. En wij kopen die gazet eigenlijk geen van allen. En het artikel zou vandaag of gisteren verschenen zijn, maar we hebben ook vandaag of gisteren geen Laatste Nieuws gekocht.

Ahem.

Eens naar de bibliotheek trekken morgen, me dunkt.

Een mens wordt zo rap blasé in die dingen hé. :)

34-33 (2)

vrijdag 21 april 2006 in Politiek. Permanente link | 3 reacties

t Was blijkbaar bijzonder nipt:

Hartelijk dank voor uw steun!

U ondertekende de petitie voor de openstelling van adoptie. Vorig jaar op 1 december keurde een ruime meerderheid van de Kamer het voorstel goed om de bepaling ‘van ongelijk geslacht’ uit de adoptiewet te schrappen. Vanavond 20 april keurde ook de Senaat dit wetsvoorstel goed met 34 stemmen voor, 33 tegen en twee onthoudingen.

Een meemoeder in een lesbisch gezin kan voortaan via adoptie volwaardig juridisch ouder worden van kinderen die ze samen met haar partner opvoedt. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen zich kandidaat stellen voor een adoptieprocedure.

Dank! Na een lange en moeilijke procedure werd dit mogelijk dank zij de steun en inzet van heel veel mensen die zoals u mee tekenden.

Ik maak mezelf dan wijs dat ik ook een klein beetje meegeholpen heb. :)

Maak het maar eens mee, mee-moeder (of -vader) zijn, je partner verliezen, en dan ook nog eens je kinderen dreigen te verliezen wegen geen juridische ouder… brrr.

[en vul zelf maar verder aan met gemeenplaatsen naar goesting: twee liefhebbende vaders of moeders zijn beter dan, etc.]

Geschreven al luisterend naar: Kris Kristofferson – The Essential (disc 1) – From the Bottle to the Bottom

Zinloos geweld

vrijdag 21 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

All the hip kids are doing it, so…

Ik ben ook al eens zinloos geweldigd!

Het was als volgt. Ik was samen met een aantal vrienden—we waren denk ik met een achttal—terug aan het komen van een restaurantbezoek. Twee van ons liepen voor, de rest volgde op misschien een meter of honderd. Het was halftwaalf of zo, en pikkedonker.

Aan de andere kant van de weg was er plots redelijk wat kabaal. Een hele groep jongeren vond het nodig om ons uit te maken voor vorte vis. Ik van mijn kant vond het nodig om daar sarcastische commentaren op te maken. Zij liepen ons met veel misbaar in groep voorbij, daar aan de andere kant van de weg. Wij lachten eens schamper om zoveel kinderachtigheid. Incident gesloten?

Nee: plots sprongen er vanuit het niets een aantal gasten op ons getweeën. Noch de zwarte gordel karate van mijn vriend noch de ijzeren toppen van mijn Doc Martens haalden iets uit: in een redelijk klinische operatie werden we vakkundig op de grond geduwd, en een-twee-drie van al wat we op zak hadden dat van waarde was, ontdaan. En vóór we het goed en wel beseften lagen we daar op de grond, waren zij weg, en kwam de rest van onze groep toe.

En dàn heb ik de zaken vrees ik wat verkeerd ingeschat. Ik heb mezelf opgeraapt, en ik ben in mijn eentje achter die gasten gegaan. Mijn portefeuille gaan terugeisen. Niet zo’n intelligente zet, besefte ik een halve minuut of zo later, terwijl ik in het midden van een cirkel op mij schoppende kerels lag. De details herinner ik me niet, maar ik weet wel nog dat ik een paar keer rechtgestaan ben, dat ik redelijk kalm bleef, en dat ik bleef vragen om mijn portefeuille.

Ze hebben hem mij uiteindelijk gegeven, waarschijnlijk ook omdat er na wat voor mij een uur leek maar in ‘t echt wellicht een minuut was, versterking kwam van mijn maten.

Maar ik heb er wel een hele resem gebroken ribben aan overgehouden. Waarvan één rib, zei de dokter me een paar dagen later, die op een haar na mijn lever had gemist: was die gescheurd, het was een heel ander verhaal geweest.

Bleek achteraf dat het een bende jeugddelinquenten was die op penitentiaire vakatiekolonie was, en hun toezicht ontvlucht waren.

Ha! En sindsdien wantrouw ik alle ontsnapte gevangenen.

Geschreven al luisterend naar: Kris Kristofferson – A Moment Of Forever – Under The Gun

Zozo

vrijdag 21 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

We zijn alweer een stapje dichter bij een soortement (voorlopige) conclusie over mijn rug.

Kijk: scans!

Rug

Specialisten-ter-zake kunnen hun hartje ophalen aan de gebroken en niet aan elkaar gegroeie ruggenwervels, het gebrek aan achterkant aan twee wervels, de beenfragmenten die in mijn ruggenmerg embedded journalist spelen, en meer van dat moois.

Maar behalve dat: wel proper ik al mijn MRI-gegevens op een CD-ROM gekregen heb, met een programma erbij om de dingen allemaal te bekijken en zo.

Programma

De techniek staat niet stil, de wereld gaat erop vooruit, ’t is niet te geloven. Ik kan nu zelf als ik wil een beetje tomograaf spelen, en zelf mijn driedimensionele reconstructies van mijn eigen rug maken. Great stuff.

Del.icio.us op 21 april 2006

vrijdag 21 april 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Pollentiek

zaterdag 22 april 2006 in Politiek. Permanente link | 5 reacties

Trala. Net terug van het stadscongres van de sp.a—er was gratis kinderopvang en dan moeten ze het geen twee keer zeggen natuurlijk.

‘t Was mijn eerste keer, dus ik heb hoegenaamd geen aanknopingspunten. Wat ik ervan onthouden heb…

De mensen

Het publiek was verrassend heterogeen, toch zeker van leeftijd. Ik kan niet inschatten hoeveel “gewone mensen” er zaten, maar ik denk niet erg veel: zo’n congres blijft, vermoed ik, een partij-onderonsje.

Behalve onze drie pagadders, zaten er over de hele dag genomen denk ik nog één klein kindje en twee kindjes van de leeftijd van Zelie in die opvang. Dus ofwel zijn er vele gezinnen die hun kinderen gecaseerd krijgen, ofwel zijn er weinig gezinnen die in gezin naar zo’n evenement komen.

Ik had de indruk dat iedereen iedereen kende. Behalve ik, ik kende alleen de mensen die gisterenavond komen eten zijn. En ik heb ook eens uit de verte naar Lien gezwaaid, natuurlijk.

Het congres

Ik wist van niet beter, maar het kwam wel wat vreemd over dat het een congres genoemd werd, maar dat er in het begin al meteen gezegd werd dat niemand behalve de sprekers aan het woord zou komen en dat er geen interpellaties of amendementen mogelijk waren.

Ik zou dat dan eerder een voorstelling van het programma genoemd hebben, eventueel een voorstelling van het programma met achteraf receptie en informele gedachtenwisseling, maar alla.

Er was een openingsspeech door uitgaande burgemeester Beke, een afsluiting door lijsttrekker Termont, en daartussen hebben schat ik ongeveer de helft van de kandidaten gesproken: hetzij op de sofa geïnterviewd door Jan en Klaas van URGent, hetzij rechtopstaand een stukje gevend bij Chris Michel.

Ik ben daar vrees ik hopeloos naief in, maar ik vond het onnoemelijk spijtig dat, een héél erg zeldzame uitzondering niet te na gesproken, de over–overgrote meerderheid van de interventies akelig zwaar gescripted leken.

Ik vind dat als je een voorbereid stukje hebt, dat je dan niet rond de pot draait en gewoon aan een lessenaar je ding doet. Ofwel moet het dermate goed voorbereid zijn dat het helemaal spontaan lijkt. Maar het kon me soms op de zenuwen werken dat er gewerkt werd met een pseudo-spontane “interview”-formule, terwijl zowel vragen als antwoorden wellicht al lang voor geen van de betrokkenen verrassend waren.

Maar goed, soit. Het is maar een spel hé Walter.

Ik denk dat er in de receptie achteraf wel interessante dingen gezegd zullen zijn, maar ik ben net voor de receptie vertrokken. Niet dat ik er heel erg constructief zou rond hebben gelopen: veel meer dan een stapel keer “volmondig mee eens” en een paar (wellicht domme wegens – nog – nietgenoeg thuis in de materie) vragen zou ik niet geraakt zijn. Als ik al in gesprek zou geraakt zijn met iemand.

Het programma

Bij de driehonderd programmapunten in bij de honderd pagina’s, die (vermoed ik toch) binnenkort alhier zullen te downloaden zijn.

Een aantal dingen waar ik me vragen bij stel (nachtbussen en -trams heel de nacht door: huh?), maar vooral: een hoop dingen naar mijn hart.

[verder later, nu weg naar verjaardagsfeestje van Emil, ha!]

[7 uur later]

Daniël Termont zei het op het einde redelijk duidelijk: het is een programma dat realistisch is—achttien jaar in het beleid, dan weten ze ondertussen wel wat wél en niet realiseerbaar is—maar dat ook gedurfd is.

Gedurfd in de zin van niet evident, pak de belofte om 6000 nieuwe jobs te creëren. Dat hebben ze vorige keer ook beloofd, ze werden toen ook niet geloofd, maar ze maken zich sterk dat het ze opnieuw zal lukken: deze legislatuur zijn er blijkbaar 6700 gecreëerd. Deze keer willen ze zelfs 1000 sociale jobs op de 6000 jobs krijgen, ha.

Ander niet evident voorbeeld: 600 bijkomende kinderopvangplaatsen, ook voor incidentele opvang—voor mensen die een opleiding willen volgen of dergelijke.

Gedurfd ook in de zin van soms idealistisch: een nieuw voetbalstadium, ja, zover waren we ook. Maar géén voetbalstadium à la (sneer!) Jean-Marie Dedecker, met een shopping center errond, nee: in de gemeenschap ingebed, bijvoorbeeld door de spelers van AA Gent elk een wijk te laten adopteren, en dan voor jeugdwerking te zorgen, en bijvoorbeeld voetbalcompetities op wijkniveau. Kijk, ik ben niet aan voetbal, en bij ontstentenis aan het programma op papier heb ik het misschien verkeerd verwoord, maar de gedachte alleen al vind ik zó schoon: een eenvoudig plan, niet meteen moeilijk uit te voeren, en dat zó verstrekkende (positieve) gevolgen zou kunnen hebben… mooi.

Een ander voorbeeldje in die zin: reducties geven aan grootouders die met hun kleinkinderen naar culturele manifestaties gaan. Allez! Hoe simpel is dat niet? En hoe schoon? Nog een fijntje: elke wijk zou een eigen wijkbudget krijgen van een paar duizend euro, dat ze naar eigen goeddunken zullen kunnen uitvoeren. Of nog: in plaats van eindeloze brieven, faxen en mails over en weer als er klachten zijn over een bepaalde situatie, zouden alle betrokkenen verzameld worden voor een wandeling rondom de situatie op het terrein, die dan een week of twee later opgevolgd zou worden.

Gedurfd ook in de zin van whoa! durven ze het echt aan om dit in hun programma te zetten? Zoals het punt over de Waalse Krook. Dany Vandenbossche blikte terug op een voorstel van tien jaar geleden, dat toen neerkwam op een concertzaal, en sprak over een architecturaal waardevol iets (met een wedstrijd), met ontmoetingsruimtes en een mediatheek, en ruimte voor beeldende kunstenaars, en een polyvalente zaal. “Een concertzaal dus eigenlijk,” bouteerde Vandenbossche.

De kandidaten

Hm. Gevaarlijk om ze te beoordelen op een voorbereid stukje op een podium.

Er waren er een aantal die me heel erg meevielen—Karin Temmerman en vooral Daniël Termont zelf bijvoorbeeld, maar ook Lieven Decaluwé (Spirit) kwamen enorm degelijk over. Daarnaast waren er een aantal teleurstellingen bij: onder meer één kandidaat waar ik vorige verkiezingen op gestemd had, maar die als ik me enkel op de performance van vandaag moet baseren, mijn rood bolletje niet meer krijgt.

Ik denk dat ik ze liever in debat zou willen zien. Op tegenspraak, met een kandidaat van een andere ernstige partij, hun eigen visie verdedigend. Ik hoop dat dat nog gebeurt, in ‘t echt of virtueel, en ik kijk er in alle geval zwaar naar uit.

Vandaag kwam ik uiteindelijk maar voor twee mensen uit, en die hebben dan alletwee goed gedaan. Lien sprak een kort stukje over grootouders en een kinderen en deed dat ogenschijnlijk bijzonder rustig en met kennis van zaken. En Daniël Termont, die ik enkel kende van de occasionele toespraak ter occasie van de Gentse Feesten, deed dat met bijzonder veel charisma, met verfrissende down-to-earth-heid, en met wat op mij als een prachtig soort vroeg-twintigste-eeuwse trots in het socialisme overkwam.

*
*     *

Ik denk dat ik maar eens wat meer congressen en bijeenkomsten en debatten ga bijwonen. Van verschillende partijen, overigens.

Dat ik voor de eerste keer in mijn leven eens iemand die ik wegens van iets dichter bij gevolgd, persoonlijk mijn stem kan geven. Eens iets anders dan mijn traditionele stem voor de eerste (allochtone) vrouw op de lijst. :)

Opvang

zondag 23 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Jan was weer eens koddig:

In de kinderopvang

hij wou mij niet laten gaan, in de kinderopvang.

Del.icio.us op 23 april 2006

zondag 23 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Robland III

zondag 23 april 2006 in Televisie. Permanente link | 6 reacties

No sir, I didn’t like it.

Eén goeie aflevering. En dat was het.

De tweede aflevering was ho-hum, en de derde vind ik ronduit slecht.

Geld tegenaan gesmeten hoor, daar niet van: over en weer naar Amerika en naar Italië en alles. Maar alles wat het in de eerste aflevering goed maakte—de naturel, Rob in relax-modus, de vanzelfsprekendheid—is nu weg.

Het gaat er weer even gemaakt, even getrokken, even nerveus, even gedaan-alsof-stuntelig aan toe als in zijn slechtste programma’s op het einde van zijn Woestijnvisperiode.

Echtheid, zelfrelativatie, bescheidenheid, eerlijkheid, emotie, dàt zorgt voor ontroering en inleving. Als het voor de kijkvijfers is, zet er dan meteen wat blote wijven in, dat de mensen vij VTM tevreden zijn. Maar zelfingenomen een formuletje aflopen (de truuk met de koffie op de “grondwet”, for shame) (het vrouwelijke kabinet, begod), daar trapt niemand meer in.

Arrogant zijn, daar kom je enkel mee weg als je écht talent hebt—conferatur Mark Uytterhoeven en Stephen Colbert—en zelfs dàn moet je nog minstens een hint van kwetsbaarheid tonen.

Nah: ik ga volgende week nog kijken, maar ‘t zal tegen de goesting zijn.

De tijd stond stil

zondag 23 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik heb zoals al die andere mensen ook zo’n LinkedIn-profiel. Niet dat ik daar meteen iets mee doe—ik ben niet zo’n verwoede netwerker die iedereen op zijn lijstje “vriend” noemt—maar soms kom je er wel eens een oude bekende of een kennis van een kennis mee tegen.

Afijn: in de loop van vorige week kreeg ik via LinkedIn een mailtje van een oude schoolkameraad.

Vroeger, en dan spreek ik van drie jaar geleden, zou ik dan een paar mails over en weer gepleegd hebben met een paar hallo en hoe gaat hets en zou het dan weer stil geworden zijn. Maar sinds een tijdje probeer ik actief wat meer sociaal te worden en niet a priori alle menselijke contact te schuwen, dus: mijn stoute schoenen aangetrokken en voorgesteld elkaar te zien. Nu zondag.

‘t Was hoegenaamd niet zeker, want de andere kant van de e-mail had ook honderd-en-één dingen te doen, maar het is er toch van gekomen.

En content dat ik ben.

Ik heb het al wel eens gezegd: de middelbare school was niet mijn fijnste moment. En de periode dat ik P. het best kende op de middelbare school, zo de jaren 1984–1987, waren met weinig overdrijving bij de akeligste van mij hele leven. Maar ik was vergeten wat voor een fijne dagen we samen beleefd hadden op school, P. en ik: Pink Floyd en ZX Spectrum en Scientific American en en Douglas Hofstädter.

Elk vanuit onze eigen persoonlijke neurotische hel, dat wel natuurlijk, maar: good times. Mocht het de VS geweest zijn, we waren geeks die in elkaar geramd werden door de jocks—maar dan wel sàmen in elkaar geramd.

Het kan wel eens zeventien jaar of meer geleden geweest zijn dat we elkaar nog gezien hadden, maar het was voor mij alvast alsof de tijd stil gestaan had. Ja, tuurlijk, niet écht: allerlei trajecten afgelegd en zo, en ik heb ondertussen ook al die kinderen bij en zo, maar toch.

De draad zó opgepakt: computers en Buffy en avonturen met (mis)management en perfectionisme en Firefly… het smaakt naar nog.

Godverdomme, ik ga nog moeten oppassen of ik ga nog gelukkig worden op mijn oude dag.

Beesten

maandag 24 april 2006 in Foto's, Safari. Permanente link | 2 reacties

Zondag bij mijn ouders gaan eten (o-ver-heer-lijk: roodbaars op een bedje van zeekralen met gember en look en een soort hollandaise, en dan lam met look en groensel en dingen, en dan ijscrème met gemarineerde druiven met vanillestokken en alles!), en achteraf de buurt ingetrokken op zoek naar beesten.

Rode fluweelmijten:

Een rode fluweelmijt

Rode fluweelmijt

En vliegen:

Een vlieg

Een vlieg

Gewone vliegen, en zweefvliegen:

Zweefvlieg

Zweefvlieg

…en natuurlijk ook spinnen. Onbekende spinnen:

Een spin op de muur

En heel erg bekende zoals deze kraamwebspin, Pisaura mirabilis:

Pisaura mirabilis

Of deze:

Een strekspin dacht ik

En kevers: een blauwe kever en een koppel snuitkevertjes op de onderkant van een paplaurierblad, druk bezig the beast with two backs and a dozen limbs te maken.

Twee snuitkevertjes

Blauwe kever

En dan natuurlijk ook aardige beesten van het merk ik zou het niet weten.

Dit is wellicht een larve van iets, waarschijnlijk iets keverachtig, en het lijkt op een lieveheersbeestje, maar het zat wel onder een zware steen (en ik heb zijn koppetje niet gefotografeerd omdat het weggekropen was):

Een larve

En dit:

Kleine witte beestjes

Dat wit wormachtig ding is zo’n minukuul wormpje dat je soms ziet kronkelen in de aarde. En die witte kleine beestjes zijn, eum, ik weet het niets. In alle geval, hexapoda. Maar zijn het insekten? Misschien van die diplura? Of misschien springstaarten? Ik zou het niet weten.

Zoeken

maandag 24 april 2006 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Ik doe de overgrote meerderheid van mijn Google-zoekopdrachten met de zoekdinges van Firefox (thuis) en AvantBrowser (op het werk).

Als ik zoekopdrachten rechtstreeks op google.com ingeef, ben ik meestal niet ingelogd op de gepersonaliseerde diensten.

Maar àls ik zoekopdrachten ingeef op google.com én ik ben ingelogd, dan worden mijn zoekopdrachten opgeslaag in de Search History (beta, of wat dacht u?).

Daar zijn er statistiekjes allerhande te zien. Zo kan ik te weten komen dat ik precies een jaar geleden zocht naar pseudoschorpioenen en Shadowhide Pendants. Of kom ik te weten hoeveel keer ik google.com gebruikte elke dag van de maand:

Searches

Of wat de verdeling per maand, per dag van de week en per uur van de dag is:

Activity

Ik haal op een jaar tijd 7475 zoekopdrachten via google.com. Dat is gemiddeld 20 per dag, dag in dag uit. En nog eens: de overgrote meerderheid van mijn zoekopdrachten verloopt niet via google.com maar wel via search bars.

Tja.

Polen

dinsdag 25 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

Het zou eigenlijk nóg beter geweest zijn als het een aan lager wal geraakte rasechte vlaming was geweest, zo een drugsverslaafde Detlef of criminele Koenraad, met zussen Brunhilde en Maeghdeken, maar: I’ll settle for Polish.

Op basis van veel vooroordelen en zwart haar op verkleurde veiligheidscamera-opnames zijn wij allemaal er al lang “zeker” van dat het Noord-Afrikanen zijn—die gemeenschap incluis, trouwens.

En gaan we nu retracties krijgen? Van onze vrienden van het Brussels Journal bijvoorbeeld? “News and opinion not fit to print”, tjaha. Komt er binnenkort dit?

He was stabbed five times in the heart by North African Central European youths. (“Murder Shocks Brussels While PM and Cardinal Blame Victims“)

Nee: ik zou er redelijk tevreden mee zijn als het echt een Pool zou zijn. En zullen we dan nu maar van leer trekken tegen de katholieken? Of nee, tegen de immigratie. Tegen de Europese Unie.

Het enige waardoor ik nóg tevredener zou kunenn geraken, is als de andere dader een Vlaming zou zijn, en ik méén dat. Dat iedereen eens in gaat zien: krapuul is krapuul is krapuul, en nationaliteit, godsdienst, oog–, haar– of huidskleur staat daar redelijk los van.

Opvoeding, economie en omgeving daarentegen… Maar ja, daar zijn zo niet meteen gemakkelijke sloganeske oplossingen voor te verzinnen.

Geschreven al luisterend naar: Lou Reed and John Cale – Songs for Drella – Smalltown

Twee maten

dinsdag 25 april 2006 in Current Affairs. Permanente link | 9 reacties

Twee gewichten?

Plots de privacy ontdenkt als het niet meer over migranten gaat? Mensenjacht op Noord-Afrikanen is A-OK, maar niet op Polen? Mensenrechten enkel voor etnische Europeërs? Dàgen aan een stuk is het gezicht van Nike-man duidelijk te zien in alle media te lande (en ver erbuiten), maar wat kopt De Standaard vandaag? [ook via Huug]

Pool

Onherkenbaar gemaakt! Gentlemen, don your tin foil hats!

Of, wat logischer lijkt: het heeft geen zin meer om het gezicht van die mensen te publiceren omdat ze nu toch al bekend zijn, en ze nu geen gezochte verdachten meer zijn maar minderjarigen met vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is?

Geschreven al luisterend naar: Lou Reed and John Cale – Songs for Drella – Faces And Names

Zkt wrk

dinsdag 25 april 2006 in Werk. Permanente link | 11 reacties

Ohoho. Wat leest mijn oog bij de meneer van Netlash? Dat er een positie van webmaster open is in het Gentse?

Even kijken…

 • Je hebt ervaring in het ontwikkelen van internetprojecten en websites. Check!
 • Je beschikt over een gedegen kennis van JSP, HTML, XML, CSS (ev. Flash en Photoshop) en je bent vertrouwd met webstandaarden. Check!
 • Je bent vooral leergierig naar nieuwe internettechnologieën zoals SEO en Web 2.0. Bwaja.
 • Je profileert je als een communicatief persoon, zowel naar onze interne als externe klanten. Check!
 • Je bent goed tweetalig (N/F) Check!

Hoezee! Euh, of wacht…

 • Je genoot een informatica opleiding bij voorkeur de richting multimedia- en communicatietechnologie. Drat.

Ach ja. :)

Geschreven al luisterend naar: Man… or Astro-Man? – Destroy all Astromen! – You Can’t Get Good Riblets in Space

Dienstmededeling

dinsdag 25 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

‘t Is niet alle maanden dat ik dat kan zeggen, maar: dames en heres, ge gaat verdomme ulder best mogen doen om mij slecht gezind te krijgen dezer dagen.

…en dan ga ik bij deze even de trap af naar beneden, alwaar Jan hysterisch aan het wenen is. Even kijken wat dààr aan de hand is.

update: ‘t was wening, om onbestemde redenen. Moe wellicht, en ambetant. Hoe gaat dat, hé? Hij wou een peer maar hij wou er geen alstublieft voor zeggen, en dan wou hij toch geen peer maar een kaasje, en dan wou hij een Fristi en moest hij zijn kaasje niet meer hebben en toen wou hij toch weer een stuk peer en heeft hij alsnog alstublieft gezegd. ‘t Is ne kadee.

Arceblona

dinsdag 25 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Ik ben, denk ik, verliefd op het meisje dat op magistrale wijze een dom blondje neerzet op één ten behoeve van vrtnieuws.net.

Blond

Ik overweeg de vrt te schrijven om te weten welk reclamebureau dit gemaakt heeft om te weten wie de actrice is.

Shades of things to come

dinsdag 25 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

– Hallo, met Michel Vuijlsteke

– Hallo? ‘t Is Hier Evelyne.

– Dag Evelyne!

– ‘t Is om te vragen of Zelie misschien het nummer van de mama van Yasmina heeft?

– Euh, ik weet het niet, ik zal ze eens doorgeven.

…en toen stond Zelie plots in de living te spreken met een vriendinnetje van op school.

Ik heb zo de indruk dat dat niet de allerlaatste keer zal zijn dat dat gebeurt.

Del.icio.us op 25 april 2006

dinsdag 25 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Anna, update

dinsdag 25 april 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Anna is op die paar weken sinds haar geboorte al zéker een kilo bijgekomen.

Anna bij Sandra op de arm

Euh, behalve dat ze hier wat weggedoken en dus met een scheef muilken zit: toch wel al enorm veranderd, what?

Kinderen, hoera! Het leven, hoera! Brilliant!

[nee, ik ben écht niet manisch, gewoon content] :)

A-ke-lig!

woensdag 26 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 9 reacties

Houd u vast aan de takken van de bomen: ik ga klagen over software van Adobe.

De mannen van Adobe maken, door de band, mijn favoriete software. Ik weet dat objectief gezien het niet allemaal koek en ei is, dat Photoshop bijvoorbeeld voor mij misschien wel een prachtig programma is, maar nodeloos ingewikkeld voor mensen die er nu mee beginnen.

Dat het nonsens is dat er een hele resem “adjustments” onder “image” staan, en dan ook nog dingen schijnbaar arbitrair verdeeld over talloze subcategorieën bij “filter”, en dat sommige dingen in een adjustment layer kunnen en dus niet-destructief, maar andere zondeer aanwijsbare reden niet, en dat er honderden semi-verborgen opties en shortcuts zijn.

Tuurlijk zijn daar redenen voor: de duzende tutorials en actions, en de miljarden man-uren geïnvesteerd in het opbouwen van motorisch geheugen, bijvoorbeeld. Maar toch, slechte punten voor Adobe, en ze gaan er toch ooit eens werk van moeten maken.

Maar goed: ik heb er dus geen probleem mee, met de interface. Meer nog: I revel in it. Ik heb er een niet eens zo stiekem plezier in, dat ik dat programma zo ongeveer binnenste buiten ken.

Dus daarover geen klachten behalve in het abstract.

Nee, mijn klacht is dat Adobe Bridge doet alsof het een Macintosh is.

Foto’s komen vanop mijn fototoestel binnen op mijn computer in een directory onder My Pictures, bijvoorbeeld voor de foto’s van vandaag is dat c:\my documents\my pictures\20060425.

Daar doe ik dan een eerste schifting, ken ik metadata toe, en als dat gebeurd is, versleep ik de hele folder naar twee plaatsen op mijn systeem: een externe harddisk (f:) en een interne harddisk (d:). Daar staan ze in folders als f:\foto\2006\04\20060425.

Als ik op een dag meer dan één keer foto’s download van mijn fotomathilde, dan zijn er twee opties. Ofwel stond er al een 20060425 in My Pictures, en dan maakt mijn download-dinges een 20060425 01 aan. Ofwel had ik de eerste 20060425 al verwerkt en verhuisd, en dan doe ik mijn metadata-werk in een tweede, nieuw aangemaakte 20060425 en smijt ik die na afloop naar hun definitieve plaats.

Als ik die tweede, “nieuwe”, 20060425 versleep naar een plaats waar er al een eerste, “oude”, 20060425 stond, geeft Bridge me de volgende waarschuwing:

Bridgewarning

Bon, naast het detail dat No en Yes omgewisseld zijn: het resultaat van op “yes” duwen is dat de oude 20060425 verwijderd wordt.

Dus: heb je een folder met 150 foto’s erin, en sleep je daar een tweede folder over met dezelfde naam en 37 foto’s erin, dan worden die 150 foto’s zonder boe of ba verwijderd en vervangen door de 37 foto’s.

In Explorer gebeurt dat niet. Daar krijg je in een dergelijke situatie dit te zien:

Explorerwarning

Nu, ik spreek me niet uit over de wenselijkheid van de ene of de andere optie: ze hebben allebei hun voor– en nadelen. Ik persoonlijk heb meer te maken met situaties waarbij de Windows Explorer-manier van werken me beter uitkomt.

En de beste manier is om iets te doen als wat Directory Opus, mijn Explorer-vervanger, doet:

Dopuswarning

Het punt is dat Adobe in Bridge ook Windowsgebruikers het Mac-model opdringt.

Dat is verkeerd, onnatuurlijk, dom, en ronduit gevaarlijk. Dergelijke low-level dingen mógen niet zomaar veranderd worden om user interface-“compatibiliteit” te houden tussen Windows en Mac.

Nog een goeie zaak dat mijn oude 20060425, met 150 foto’s erin, in de Recycle Bin terechtgekomen was en niet reddeloos verloren. Rechtermuisknop erop, restore, en ik kreeg deze te zien:

Explorerwarning

Een dikke vette “yes to all” heb ik geklikt.

Nee maar.

Jan eet een ei

woensdag 26 april 2006 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Voor de rest hoegenaamd geen moeilijke eter hoor, absoluut niet:

Jan eet een ei

Prettenmaker, tss.

Zkt wrk, zich onth. ind. nt. ernst.

woensdag 26 april 2006 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Deze morgen in de mail:

Cher Sir/Madam ! Je recherche un travail et je serais onored si je pourrais vous envoyer mon résumé. Je demande votre permission de vous envoyer mon document, parce que le don`t de I veulent vous déranger avec les lettres non désirées. Svp réponse si vous êtes intéressé. Appologise I si je vous causais la perturbation. J’attends avec intérêt de hering de vous.

Les meilleurs souvenirs C. Ana
Tel. 004036xxx;mobil;004074xxx

Het helpt, als je een on-line vertaling laat uitvoeren, om de originele (Engelse?) tekst juist te schrijven: “honoured” in de plaat van “onored”, “apologise” voor “appologise”, “hearing” voor “hering” en zo.

Maar wacht, het wordt, beter: mevrouw vervolgt in de taal van Bredero!

De beste Heer/Mevrouw! Ik zoek een baan en ik zou zijn onored als ik mijn samenvatting naar u kon verzenden. Ik vraag om uw toestemming om u mijn document te verzenden, omdat I don`t u met ongewenste brieven wil storen. Gelieve te antwoorden als u interessant bent. Ik appologise als ik u storing veroorzaakte. Ik verheug me op het hering van u.

Vriendelijke groeten Ana van C.
Tel. 004036xxx;mobil;004074xxx

“Gelieve te antwoorden als u interessant bent”—poëzie.

Ik zou een slechte mens moeten geweest zijn en iets geantwoord hebben als

Beste mevrouw/heer! Ik dank u hartelijk voor uw tijdelijke mail. Ik zou niet liegen mocht ik ontkennen dat ik a priori ten volle geïnteresseerd was! Graag stuur ik u mijn kabelt. Vriendelijke hoom verwachtend, verblijf ik steeds met respect.

…maar nee, ‘t is een vriendelijke mail geworden in ‘t Engels met een verwijzing naar onze job-pagina’s en de expertendatabank van Development.

Geschreven al luisterend naar: MC 900 Ft Jesus – One Step Ahead of the Spider – Tiptoe Through the Inferno

Mashtegij niet g’een hebt gij niet

woensdag 26 april 2006 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

Zó moeilijk is dat dus

Maar om de één of andere reden krijg ik daar nog de oude Google map, zonder de gedetailleerde stratenplannen.

‘t Zal voor later eens zijn, vermoed ik?

update Hoeri, hoera, merci Tom! ‘t Was een v=1 naar v=2 veranderen, en ‘t werkt gelijk een lierken.

Ik ken een zeker project dat hier wel eens zwaar gemak zou van kunnen ondervinden.

Ah crap

woensdag 26 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Zó lang duurt het om van content naar niet-content te gaan: mijn trekzetel is naar de zak.

Ja, zet u dan in een andere zetel?

Wel: nee dus. Mijn trekzetel is de enige zetel waar ik goed in zit. En als ik ‘s avonds niet goed kan zitten, dan is het levenskwaliteit min vier.

Bleh.

File under K for kaka.

Del.icio.us op 26 april 2006

woensdag 26 april 2006 in Links. Permanente link | 6 reacties

Zkt ng altd wrk

donderdag 27 april 2006 in Werk. Permanente link | 13 reacties

‘t Begint mythische proporties aan te nemen, onze vriendin uit Hongarije.

Ik dacht dat ze gisteren en eergisteren al de halve wereld afgemaild had, maar vandaag is ze er weer, en wel in zeven talen—geen van alle correct. Maar het origineel staat er deze keer wel bij, én een foto:

Ana

Wat zit daar dan achter, vraagt een mens zich af? Als ik naar één van die twee telefoonnummers zou bellen, zou de de dame van de foto daar écht zitten? En wat probeert ze dan wel te verkopen, behalve zichzelf?

Of word ik doorverbonden naar de Dominicaanse Republiek, of Aruba, of Zanzibar, waar ze me door middel van godweetwelke arnaque geld aftroggelen?

Geschreven al luisterend naar: Admiral Freebee – Admiral Freebee – Get out of town

Dinges thyself

donderdag 27 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Er belde een juffrouw in het Antwerps.

Begin mei hebdu een afspraak, wist ze. Maar dat zou niet kunnen doorgaan, zei ze me. Want de professor zal er twee maanden niet zijn. Wegens een onvoorzien medisch noodgeval.

Wat zegt een mens dan, als zijn behandelende professor in medische nood verkeert? Ik kon zo direkt op niet veel beters komen dan Oei, niets ergs, mag ik hopen?

Een operatie, en meer kwam ik niet te weten.

Of zij me een andere uroloog kon aanraden? Korte vertwijfeling bij de juffrouw. Alsof ze wel andere urologen wist, maar geen die zo goed waren als haar professor.

Ik stelde ze gerust: dat ik de professor ook nog maar anderhalve keer gezien had. Dat luchtte al wat op: ze ging het eens aan de professor vragen en me dan terugbellen.

Ik heb ze hartelijk bedankt.

Geschreven al luisterend naar: Air – Moon Safari – La Femme D’Argent

Meisjes

vrijdag 28 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Gisterennamiddag naar een repetitie geweest van een toneelvoorstelling van het meisjeshuis van de Brugsepoort.

20060427_180712KGB_0087-01

Zó wijs! Zó fantastisch! Zó ongelooflijk!

Een stuk of twintig meisjes, allemaal van wat dan allochtone origine heet maar eigenlijk rasecht (pour ainsi dire) Gents, die stonden te dansen en te acteren en te zingen dat de stukken ervan af vliegen. En plezier dat ze erin hadden!

20060427_181551KGB_0113-02

En had ik al gezegd dat het wijs was? En ook wel goed?

Ik heb er al half spijt van dat we zaterdag naar het schoolfeest moeten, anders gingen we met de hele familie kijken.

Meer info op Gentblogt, en als er nu eens wat meer mensen zouden positief reageren zou ik mij al een stuk beter voelen verdorie.

Maak eens meisjes gelukkig

vrijdag 28 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Lezen. En dan: hierheen.

Doet wel en ziet niet om. En dat soms de wereld toch wel echt enorm mooi kan zijn, maar dat er godverdomme toch ook wel erpels rondlopen.

links for 2006-04-28

vrijdag 28 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Spring

vrijdag 28 april 2006 in Safari. Permanente link | Eén reactie

Kijk, ‘t zat een springstaartje op het werk:

Springstaartje

Wijs! Ik ga volgende week met de ringflits aanzetten, me dunkt.

De leeftijd

vrijdag 28 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik steek het op hormonen, of het prille vaderschap, of ik-weet-niet-wat.

Het is Zo is er maar één op den televies, en ik zit half te snotteren met Aan het strand van Oostende. door de jongens van Kommil Foo. En met België gezongen door twee mensjes van Ketnet. En met Het Dorp door Dana Winner.

Pourtant que la montagne est belle
Comment peut-on s’imaginer
En voyant un vol d’hirondelles
Que l’automne vient d’arriver?

En ik zat al te snotteren met Zelie die uitkijkt naar het ballet en het schaken van morgen. En met Jan die alsmaar beter spreekt. En met Louis, met zijn huilbuien en vertedering ertussendoor.

Jan in de keuken

Maat: ‘t is erg gesteld met mij.

Interview

zaterdag 29 april 2006 in Internet. Permanente link | 5 reacties

O, o, o. Ik heb zonet een telefoongesprek gehad met een meneer van de boekskes over web-twee-punt-nul.

Note to self: volgende keer ook eens voor mezelf eerst duidelijk maken wat ik erover denk.

Ik denk dat ik gezegd heb dat ik vind dat het allemaal niets (of weinig) met technologie te maken heeft, maar veel meer met schaaleffecten en emergent gedrag. En dat Amazon dat allemaal al tien jaar doet.

Enfin, één aspect van wat de mensen web 2.0 noemen toch.

Andere aspecten zijn (bah! vies!) grotendeels marketingees en hype en betekenisloze buzzwords. Ik vrees dat ik een reeks incoherente voorbeelden gegeven heb—ook daar zou een beetje voorbereiding van pas gekomen zijn. :)

Ach ja. Mocht ik tijd hebben, ik zette er mijn gedacht over op het interweb, want is dat niet precies waar de wereld op zit te wachten? :)

Maar ‘t is schoolfeest dus ‘t zal voor dàn eens zijn.

Afkortingen

zaterdag 29 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Wat je wat ik wijs vind? Acroniemen en letterwoorden en afkortingen en dingen voor heel erg normale dingen. Zoals daar bijvoorbeeld zijn—

Op het werk hebben we VoIP; thuis hebben we gekozen voor POTS.

Als je wil zeggen dat je thuis gewone telefoonlijnen hebt. Plain Old Telephone System, weetuwel. Of het heel erg fijne

Ik heb even getwijfeld of ik RAID 1 zou doen zoals op het werk, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor JBOD.

Als je wil zeggen dat je gewoon blijft nieuwe harddisken aan je computers hangen als de oude vol geraken. Just a Bunch Of Disks, ha.

Nog van dat!

Outlookloos

zaterdag 29 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Mijn PST-file is in groot onderhoud. Een backup genomen, en dan de repair tool erop losgelaten. Preventief.

Deze morgen heb ik dat in gang gezet, rond een uur of halfacht. Rond de middag was het tooltje nog bezig. Toen ik terugkwam van het schoolfeest, nu net, om halfzeven, wist het me te zeggen dat er fouten gevonden waren in de .pst, en dat die konden gerepareerd worden mits een druk op de repair-knop.

Repair

Maar nu staat het dingetje al een half uur ogenschijnlijk niets te doen. Geen progress bar, geen boodschappen, niets.

Misschien heeft het last van de grootte van het bestand: ik zie links en rechts dat .pst’s van meer dan 2 Gb soms wel eens lastig doen. Dus kan ik me inbeelden dat een .pst van bijna 10 Gb ook niet-alledaagse kost is voor het arme repairtooltje.

Nu, ik laat het ding nog een tijdje draaien, baat het niet het schaadt niet. En in het slechtste geval neem ik mijn oude, niet-gerepareerde .pst en doe ik daar gewoon mee verder. Zó enorm zit ik er niet mee in.

Maar: ondertussen zit ik al bijna een hele dag zonder Outlook. Ik voel me naakt. Brr.

update 20u24: repair complete! ha! ha! back in full force!

[ware het niet dat we net allemaal aanzetten naar de internationale fanfare]

Fanfare

zaterdag 29 april 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Nu maandag is het 1 mei, en dan wordt traditioneel de Internationale bovengehaald.

En als we nu eens muzikanten en fanfares van over heel het land zouden uitnodigen? Fanfares, zijn die niet traditioneel gegroeid uit werkersverenigingen?

En als we die nu eens naar Gent zouden vragen? Gent, met Pierre De Geyter is dat toch een beetje de geboorteplaats van de Internationale, nee?

Als we die nu eens allemaal de Internationale zouden laten spelen, in een nieuw arrangement, van een Vlaming, speciaal voor fanfares?

We zouden bijvoorbeeld een podium kunnen optrekken, en daar zetten we een enorm koor! En dan zouden we van alle zijstraten en -straatjes van de Vrijdagsmarkt één voor één al die fanfares kunnen laten opkomen, elk met hun stem, die van kakofonie tot harmoniewordt als ze samen bij de anderen komen!

We zouden heel de Vrijdagsmarkt kunnen omdopen tot een gezellige binnenplaats, helemaal in het rood verlicht, met eten en drinken voor iedereen!

En dan zouden we als apotheose de “echte” Internationale kunnen spelen—voor de zekerheid projecteren we toch maar de tekst, ‘t is zo genant als niemand meezingt.

En dan zou kunnen blijken dat het enorme koor, allemaal mensen in normale kleren, dat die eigenlijk ook van over de hele wereld zijn, en dat ze één voor één in hun eigen taal de internationale zingen, tot alleen de melodie van De Geyter overblijft, één in verscheidenheid, allemaal anders en toch hetzelfde: sterf, oude vormen en gedachten! Ontwaakt! Ontwaakt! Geen recht waar plicht is opgeheven – geen plicht waar recht ontbreekt. En morgen, morgen zal de Internationale heersen op Aarde!

*
*   *

Maar nee. Pas op hoor: alles was, er, àlles. Een mooie website, affiches over heel de stad met ronkende woorden, een podium, een volledig rode Vrijdagsmarkt, een CD met tekst en muziek erop, een koor, een paar fanfares…

Hola: dàt was het. “Honderden” muzikanten, ronkte de affiche. Ik telde een drumband en een fanfare, een half podium met zangers, Walter De Buck op doedelzak en nog een doedelzakspeler in Highland-tenue.

Het was allemaal zeer teleurstellend, vooral omdat ik er zoveel van verwacht had. We waren met de hele familie afgezakt, en half Gentblogt stond er ook, en het begon wel goed—een beetje amateuristisch, maar kom, we gaan niet neuten—en toen was het gedaan.

Twee fanfares, een keer of drie de Internationale na elkaar gespeeld, en iedereen weer naar huis. Misschien hoop en al een kwartier muziek. Ik denk dat de drumband uit eerlijke schaamt enog een eigen nummertje gedaan heeft als toemaatje.

Zwak.

En vooral: wat een enorm gemiste kans. Ik hoop dat er een goeie uitleg is waarom het zo de soep in gedraaid is.

Of nee, laat maar zitten. Ik wil mijn illusies houden. Ik wil niet weten dat het is omdat geen enkele fanfare het zag zitten. Ik wil niet horen dat dat de organisatoren alle conservatoria, harmonieën, muziekscholen, amateurs en professionelen als bezetenen aangeschreven, gebeld, lastig gevallen hebben, gezaagd, gesmeekt en gebeden om alsjeblieft langs te komen, maar dat ze allemaal liever op hun lui gat voor de tv zaten, of liever uitgingen dan idealisme uit te dragen.

Kch.

*
*   *

update Steven zegt, terecht, dat het leest alsof ik de schuld wil geven aan de fanfaremensen en niet aan de organisatie. Verre van.

Ik vrees, maar ik weet het uiteraard niet en dus wou ik er niet over speculeren, dat de organisatoren een uitstekend idee hebben gehad, maar dat de uitvoering niet was wat ze moest zijn.

Fanfares zijn allemaal individuele mensen die ook elk hun persoonlijk leven hebben met schoolfeesten en die misschien wel wat anders te doen hebben op een zaterdagavond… hebben ze gezorgd voor iets anders dan “kom een deuntje spelen”? Kinderopvang? Randanimatie? Of was het enkel om dat ene halfuurtje te doen dat die mensen uit het andere eind van België moesten afkomen? Op een zaterdag ‘s avonds laat?

Veel fanfares en harmonieën hebben jongere kinderen, ook gisteren waren er. Moeten ze daarmee na bedtijd in Gent komen spelen, om dan om middernacht pas thuis te zijn? Hadden ze het allemaal niet beter in de namiddag gedaan? En er een springkasteel gezet, en spelletjes beloofd, en gratis drankjes, en een workhop Internationale Zingen voor wie wil, en Socialistische Leuzen Scanderen, en kinderanimatie en de kans voor fanfares om hun eigen ding te doen op voorhand, en watnog? Een familieuitstap in het vooruitzicht, iedereen mee, plezier en vertier. Fanfare-festival, leer fanfares uit Vlaanderen en Wallonië en Brussel kennen en speel samen, em>op een niet ongoddelijk uur.

Hebben ze in alle vakbladen (bestaan die?) artikels laten zetten? Of hebben ze gewoon gehoopt dat mensen de affiches en de website wel zouden vinden?

Hoeveel harmonieën en fanfaren zijn er gecontacteerd, en hoeveel op voorhand is dat gebeurd? Pakweg een maand ervoor is te laat natuurlijk.

Zelfs de affiche was onduidelijk:

Eeflyer

Nergens melding van een oproep, of het moet zijn dat ze die via andere wegen wilden doen. De website bijvoorbeeld.

Maar eens mensen op de website terecht kwamen: hoeveel, denken de makers daarvan, hebben gezien dat vrijwilligers gevraagd werden? Mystery meat navigation slaat niet echt zó aan bij de gemiddelde gebruiker hoor—een grote rode sticker met “kom spelen in de internationale fanfare!” of iets dergelijks kan in deze een gemak zijn. Maar nee, nu moest je met de muis over alle lettertjes van DEINTERNATIONALEFANFARE muizen, en dan naar de “O” van “Oproep” gaan, en dààr stond de vraag om een mailtje te sturen als je zin had om met de fanfare mee te spelen.

En als je dan een week of twee, drie vóór de dag zelf bent en je hebt nog maar toezegging van anderhalve fanfare, dan ga je toch in overdrive? Alle hens aan dek, alle zeilen bij? Interviews, ronselen, mails, mailings? Ik heb een mail gekregen, ja: vrijdagnamiddag, omdat ik op vanhartegent mijn adres had opgegeven. Deze mail:

Fanfare

Alleen over de internetcomunicatie zou ik een paar paragrafen over kunnen volzagen, en ik ben er redelijk van overtuigd dat dàt wellicht niet de allerbelangrijkste communicatieweg naar verenigingslevend België is.

Maar goed: ik weet er het fijne niet van. Al wat ik kan zeggen, zo vanop een afstand, als een echte stuurman-aan-wal: een gemiste kans. En ook: on balance, héél erg spijtig. En ook: volgende keer beter!

Computermiserie

zondag 30 april 2006 in Werk. Permanente link | 5 reacties

Miserie met computers, maar: ‘t is niet mijn schuld!

Ik heb op het werk een soort jinx-ding met computers. Het volstaat blijkbaar dat ik nog maar in de buurt ben, of ze beginnen raar te doen.

En ik vrees dat ik daarbij ook nog eens het type gebruiker ben waar helpdesks een afgrijselijke hekel aan hebben: als het kapot is, is het meestal wel kapot, en als ik geen oplossing vind, dan heb ik al vanalles geprobeerd (waardoor ik het ofwel niet gevonden heb, ofwel het water hopeloos vetroebeld heb).

En dan is het van twee dingen één: ofwel is het zo’n typische idiotie die op geen tijd in orde te krijgen is (“jamaar staat uw dns wel goed ingesteld?”), ofwel is het iets dat niet meer in orde komt.

De TabletPC die ik gebruik op het werk is zo een hele tijd in reparatie geweest. Eerst was er een keyboardprobleem (enfin ja, aggravated by een vloeistof-in-computerprobleem), waardoor het moederbord vervangen moest worden: vijf maand of zo buiten commissie, ook mede wegens miserie met verzekeringen. Toen dat opgelost was en de computer uiteindelijk terug was, bleek hij zo traag als, euh, een heel trage computer die heel erg traag liep.

Bon, computer dus terug naar de reparatie. Fast forward een paar maand, en nu is de TabletPC terug. Maagdelijk blank, zonder operating system erop.

De installatie van zo’n Toshiba is redelijk voor de hand liggend, ‘t is eigenlijk een alles of niets-operatie: installatie-CD in de cd-lezer smijten, booten, en dan laadt het installatieprogramma een Norton Ghost op, die gewoon een image van een geïnstalleerde computer weer op de legen harddisk zet.

Duurt een half uurtje of zo.

Het meesterplan was dat Marc in IT de Tablet zou installeren met OS en Office, en er dan een paar stresstesten zou op laten draaien, kwestie van te zien of alles werkt naar behoren. En dan zou ik de andere Nodige Zaken (Adobe, FTP, browsers, dingen) erop zetten en een aantal persoonlijke gegevens transferen van op de voorlopige portable, en Klaar is Case.

Helaas.

Die computer heeft geen interne CD– of DVD-lezer, dus ‘t is met een externe via USB te doen. Eerste probleem: de eerste externe dvd die eraan gehangen wordt, wordt niet herkend.

Gelukkig liggen er daar nog wel meer externe drives, dus er een andere aan gehangen, en dat lukte. Maar! Tweede probleem: het bootproces stopt op het zoeken naar USB en PCMCIA. Probleem met de boot-CD? Probleem met de USB-poort? Met de PCMCIA-dinges? Geen mens die het weet.

Dan maar een eigen Windows XP Tablet Edition er op zetten, we hebben daar toch van die volume licenses voor. Zo gezegd, zo gedaan, maar een uurtje later, na installatie van OS en de nodige drivers (beeld, geluid, Bluetooth, touchpad, …) blijkt dat de digitizer niet werkt. Dat pennetje dat de hoofdinterface is voor een Tablet.

Ondertussen had ik het mij zelf aangetrokken—er was de kans dat ik het ding nog tijdens het weekend zou kunnen gebruiken—en als een bezetene de verschillende Toshiba-sites en andere troubleshoot-dingen af gaan lopen. Nergens zo’n driver te vinden voor die digitizer, nergens rapporten dat de digitizer niet zou werken of wat er aan te doen zou kunnen zijn.

Zeer vreemd. De CD van het OS was wel degelijk een Tablet Edition, maar het leek alsof er een gewone XP op stond.

De proef op de som genomen: een tablet-only ding proberen installeren, en inderdaad: This Program Only Works on Tablet PCs.

Ergens dus tijdens de installatie is die Tablet niet herkend als een Tablet. Zucht.

Voor hetzelfde geld is het nog eens een moederbordprobleem, in alle geval is het niet iets waar denk ik wij zo maar op één twee drie iets aan kunnen doen.

Mijn gedacht? Terug naar afzender, en de mannen van Toshiba (of de reparatiedienst) vragen om het allemaal in orde te brengen.

Nee maar.

Del.icio.us op 30 april 2006

zondag 30 april 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Robland IV

zondag 30 april 2006 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

Het is echt uit een gevoel van plichtsbesef dat ik kijk naar Robland. 

Eerst dacht ik dat de devolutie compleet was—dat het een sketchenshow geworden was, met schoonmoeder en polygamie-humor.

En toen ging het plots over de doodstraf, en had ik een visoen van Rob Van Oudenhoven in een Daily Show-achtig concept: zou dat niet iets zijn?

Als hij zijn kluns-act afwerpt, zoals hij deed bij de straatinterviews tijdens de executie van Tookie Williams, krijgt hij een eigenlijk akelig pakkende eerlijkheid. Helemaal ongepast voor de rest van het programma, dat daardoor helemaal plat viel. Ik denk dat ik collectief de VTM-kijker hoorde wegzappen, maar: interessant. En te onthouden voor later.

Behalve dat: afgrijselijk, afgrijselijk. Flitsen goed, flitsen zeer goed. Stukken slecht, stukken zeer slecht. En bijzonder oneven gemonteerd, te paard tussen slapstick, badinerende documentaire en aanklacht tegen de doodstraf.

Ik ben eerlijk benieuwd naar de volgende aflevering. Ramptoerisme, en ook wel dat het episch dramatische proporties begint aan te nemen.

Schaken

zondag 30 april 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Het was zaterdag schoolfeest, en Zelie had, zoals gezegd, een druk programma.

Ze is aan het schaaktoernooi begonnen met haar kikkerkostuum al aan:

Zelie aan 't schaken

Eerste wedstrijd verloren, tegen een zeer gemotiveerde Tim. Dan naar beneden voor het dansen—kijk eens hoe mooi kaarsrecht ze hier zit:

Zelie danst een kikker

De tweede van de vijf schaakrondes had ze gemist, maar ze was voor de derde ronde alvast aangezet met de juiste houding: “ik weet wel dat ik ga verliezen, maar ik ga tóch meedoen”.

En toen had ze dorst, zijn mijn vader en ik iets gaan halen terwijl zij wachtte, maar was ze op de trap an het wachten in plaats van boven, waardoor ze ook de derde ronde had gemist, maar uiteindelijk bleek dat de computer haar toch had geloot als niet-meedoende, en toen had ze er eigenlijk geen zin meer in.

Ik kan niet zeggen dat ik het haar kwalijk neem.

Het moet redelijk demotiverend zijn, zo in totaal waarschijnlijk minder dan tien spelletjes gespeeld hebben in haar hele leven, alle leerpartijtjes voor de zetten meegerekend, en dan als jongste in de hele groep moeten gaan spelen… ik vond het al indrukwekkend dat ze al de zetten al kon!

In alle geval: morgen nog eens een paar partijtjes spelen.

Verlanglijstje

zondag 30 april 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Mijn hoofdcomputer thuis is drie jaar oud, of beter: drie jaar-going-on-godweethoeveeljaar.

De kast is anderhalf jaar oud, moederbord en cpu is drie jaar oud, de harddisken erin zijn tussen twee en vijf jaar oud, de geluidskaart is misschien al acht jaar oud, het firewire-kaartje is denk ik vijf jaar oud, ik weet op geen jaar na wanneer de DVD-schrijver gekocht is, de 21 inch monitor is van de zomer van 1999, mijn keyboard is van 1995.

Van al die onderdelen ben ik ablleen gehecht aan (en volledig tevreden van) mijn keyboard, een Microsoft Natural Keyboard eerste generatie.

Al de rest: meh. Samengeraapt, aan elkaar geknutseld, met plakband en serre-joints bij elkaar gehouden bottom-of-the-barrel, lowest common denominator, witte producten, El Cheapo Bastardo.

Voeg al die dingen bij elkaar, en ik zit met een configuratie die gevaarlijk aanschurkt tegen de statistieken. Aangezien zowat alles dat kapot kan gaa, zware problemen kan veroorzaken, en de MTBF van alle vitale onderdelen zwaar overschreden is, vooral in acht genomen dat het hier nog altijd vol met (bouw)stof zweeft, wordt het dringend tijd dat ik daar iets aan doe.

Dus ben ik een verlanglijstje aan het opstellen voor een nieuw computersysteem.

Wat wil ik? Genoeg geheugen (4 GB), een goeie grafische kaart, redelijk wat harddiskruimte (systeemdrive van pakweg 250 GB, en dan minstens één 500 GB intern). De processor is me om het even: ik heb altijd al Intels gehad, maar Intel of AMD kan me niet echt schelen, en ik had begrepen dat tegenwoordig AMD beter zou zijn. En daarnaast: een paar 500 GB extern, voor archivering en foto’s en dergelijke. En een DVD-schrijver. En, uiteraard, USB (2), en Firewire, en bluetooth (jawel), en wat er nog van aardigheidjes kunnen zijn. En o ja: als het even kan geen orkaan van geluid.

En ik wil ook twee grote monitors. Ik ben behoorlijk tevreden van de Dell monitors op het werk, ik zou wel eens durven kijken naar twee 3007WFP’s, voor een totale desktopgrootte van 5100×1600 pixels.

Het mag duidelijk zijn dat dat alles maar zal zijn voor Als Onze Boot Binnenkomt, maar ik vind dat een mens niet genoeg dromen en plannen kan hebben.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338