De toekomst klopt aan de deur

Marleen Coutuer, 38ste op de VLD-lijst voor de gemeenteraardsverkiezingen, is onlangs een weblog begonnen. Dat deed me eraan denken…

Gemeentepolitiek is de politiek die het dichtst bij de mensen staat, en toch lijkt het alsof ik er minder van af weet dan van de Vlaamse/Federale politiek.

Ik liep een tijd geleden met de idee om een aggregator te maken van gentse politici. De bedoeling zou geweest zijn om, zoals Planetgent, alle bloggende (gemeente)politici op één site te verenigen.

Ja, niet veel gemeentepolitici hebben een weblog, en ja, de verdeling over de partijlijnen is op dit ogenblik niet meteen paritair of zo, maar toch. Een weblog opstarten en onderhouden is doodeenvoudig en ik zou er graag desnoods veel eigen tijd in gestoken hebben om een en ander overal te stede uit te gaan leggen aan geïnteresseerde kandidaten van alle partijen.

Dingen als… wat is er mogelijk? hoe begin ik eraan? hoe krijg ik bezoekers? wat met podcasts en vidcasts? wat is netiquette? hoe ga ik om met controverse en commentaar? —workshops rond allerlei, ‘s avonds, met praktische begeleiding en oefeningen, en beschikbaar voor vragen en antwoorden via e-mail.

Het zou mogelijk zijn om mensen een gratis Blogger– of WordPress.com-dinges te geven, of anders bestaande blogs te pakken, of als bijvoorbeeld een partij of een aantal mensen een initiatief zouden willen nemen, zou het mogelijk zijn om groepsblogs op te starten, of een server te installeren ergens, of…

Een weblog maken en onderhouden kost al bij al zeer weinig moeite, en al bereik je er misschien niet de allergrootste massa mee, het zullen er toch meer zijn dan de handjesgeschudde mensen op een gemiddelde markt. En je hebt de kans om méér te zeggen dan “goeiemiddag” en “op de goeie stemmen hé”—als dat tenminste is waar je op uit bent als politicus. :)

En als er genoeg mensen meedoen, pakweg meer dan een dozijn mensen, dacht ik zo, kan er een sneeuwbaleffect zijn, en zullen er misschien wel dialogen en discussie tussen en door de weblogs heen zijn. Daarbij zou het natuurlijk absoluut zaak zijn om radikaal te (durven) snoeien en kwaliteitscontrole te doen op de commentaren, om belachelijke flamewars te vermijden, en daar zou de nodige uitleg ook nuttig kunnen zijn.

Enfin, en als de inhoud interessant is, wie weet zou er wel Journaille (van het professionele soort of van het amateursoort) het zien zitten om vergelijkingen en artikels en allerlei te plegen. En dan zou er misschien wel een wekelijkse best of kunnen komen, of een soort state of the campaign of zo.

En spin-offs en zo. En wie weet komen er wel primeurs en interessante dingen, en komt de gemeentepolitiek in de aandacht en in de pers, en wordt de burger er beter van en alles! Participatie! Vorming! Inspraak! Discussie! Informatie! Uitroeptekens!!

Maar um nee dus. Speißig.

Misschien alsnog spontaan later eens, maar niet op georganiseerde wijze. En dus is het voorlopig behelpen met de websites van partijen en kandidaten-gemeentepolitici in Gent die ik al weet zijn. Een miniem kleine minderheid zijn weblogs, en dit lijstje dateert van misschien twee maand geleden, ‘t zou dus zwaar kunnen dat het ingrijpend moet aangepast worden:

CD&Vhttp://www.cdenvgent.be/

Groen!http://www.groengent.be [blog!]

N-VA http://www.nvagent.be/

sp.a – http://www.spagent.be/

Spirit http://www.spiritgent.be [blog!]

Vlaams Belanghttp://www.vlaamsbelanggent.be

VLD http://www.vldgent.be

Als ik er genoeg bij elkaar krijg, denk ik dat ik het alsnog probeer. :)

Elders over misschien hetzelfde

07.03.2008: Dakloze kinderen | 10.09.2006: Schaamteloze promotie | 06.09.2006: Zo kan het ook | 02.09.2006: Een nieuw weblog | 11.08.2006: Project politieke websites | 06.06.2006: Van harte | 30.05.2006: Afvallige! | 17.05.2006: Gemeente | 22.04.2006: Pollentiek | 07.03.2013: Zo schrijf ik een persbericht

8 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.