Fout links

Ik treedt Bruno ten dele bij als hij (pdw) cum suis met de vinger wijst.

Ten dele, want waar hij zegt “het slechte links”, had even goed kunnen staan “de fundamentalistische X” of “de extreem-Y”. Groepen en groupuscules als de partij van Filip Dewinter of het ALF of noem maar op, hebben als enige bestaansredenen dat ze zich afkeren van en afzetten tegen.

…en daar zit meteen ook het probleem. Een paar jaar na het Egmontpakt, als de toekomstige zelfverklaarde grootste partij van Vlaanderen nog een zootje fascistoïde ongeregeld was, ja, dàn kon je ze alsdus behandelen.

En als die partij binnen pakweg 30 jaar nog bestaat, en dan wellicht helemaal ter rechterzijde ingehaald, afgegleden naar een pure separatistische partij, of een groot-nederlandse partij, of iets dergelijks, ja, dàn kun je ze behandelen als andere partijen.

Maar nu zitten we tussen de twee, en daar wringt het. Geen VMO meer, en nog geen werkbaar maatschappelijk project. En vooral: een hele reeks mensen in de rangen die gewoon fout zijn.

Maar niet noodzakelijk allemaal “mestkevers”, om in de sfeer te blijven. Wat aan te vangen met al die ex-mandarrissen die uit misnoegdheid over het nepotisme nu op eigen lijsten staan in de gemeenteraadsverkiezingen? Mensen die pakweg Leefbaar Roeselare oprichten, of Zelzaats Belang? Moeten die ook op de zwarte lijst komen? Zijn die plots wél OK als ze geen gevolg meer moeten geven aan de oekazen van Van Hecke?

En wat bijvoorbeeld met mensen als een Alexandra Colen, die het wellicht lang niet eens is met alles wat de verzamelde partijtop denkt of zegt? Die zich wellicht beter thuis zou voelen in een meer Christelijke (met hoofdletter) partij, maar waarvoor de CD&V misschien te Belgisch is, en teveel naar het centrum opgeschoven?

Het lijkt mij duidelijk dat één partij behandeld wordt als een uitzondering, en dat die daardoor slapend rijk wordt. Ik hoop dat daar langzamerhand kentering in komt. In de vroege jaren 80, als het niet meer was dan een zootje ongeregeld met ambitie, waren radikale stappen misschien nuttig geweest. Nu: (al lang) niet meer.

Ik weet ook niet meteen het het wél “moet” hoor. Maar in ieder geval niet zoals (pdw) het doet. Ik vermoed dat het probleem zichzelf oplost op de lange termijn. Met opvoeding, verenigingsleven, en het verstrijken van de jaren.

Demoniseren, in hokjes steken, veralgemeningen, ongenuanceerd zwartwit denken is koren op de molen van mensen die leven van eenvoudige tegenstellingen.

En behalve dat: trollen, op het internet of daarbuiten, voedert men niet.

don't feed the trolls

Nee, Van de Lanotte is een slimme mens, meneer (pdw). Slimmer dan u.

Geschreven al luisterend naar: Antony and the Johnsons – I Am a Bird Now – Spiralling

Elders over misschien hetzelfde

11.04.2006: Et pour les anversois la même chose! | 07.03.2013: Zo schrijf ik een persbericht | 18.11.2012: En waarom niet PVDA+? | 12.11.2012: Antwerpen: the training wheels are off | 14.09.2012: De verandering begint in Merchtem | 13.08.2012: Obama was vroeger getrouwd met een man!!! | 04.07.2012: ’t Is geen leugen of racistische praat als ik “naar verluidt” en “blijkbaar” zeg en als het een vraag is hé meneer de juge? | 05.04.2012: [schudt hoofd] | 28.03.2012: Siegfried Bracke noemt Daniël Termont “pathologische leugenaar” | 28.03.2012: Obamaville

6 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.