Racisme?

Tiens, vreemd.

Pauli Beliën c.s. hebben de bewuste tekst waar Beliën allochtonen (met noordafrikaanse trekken presumably) gelijkstelt met roofdieren en autochtonen met kuddedieren, en waarin hij zegt dat die roofdieren messen hebben, dat ze van kleinsaf tijdens het jaarlijkse offerfeest geleerd hebben hoe ze warmbloedige kuddedieren moeten kelen, dat wij misselijk worden wanneer we bloed zien, maar zij niet, dat zij getraind en zij gewapend zijn, en dat burgers het recht hebben zichzelf te bewapenen, nood breekt wet, geef ons wapens—die tekst dus, verwijderd op vraag van het Centrum voor Gelijkheid voor Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR).

I dunno.

Is dat niet teveel eer voor zo’n over the top tekstje? Was er iemand in België die dat ernstig nam?

Vreemd genoeg komt er nog een vraag bij van de hand van de auteur: hij vraagt alle publicaties die zelfs maar passages uit zijn weblog-entry citeren, die citaten te verwijderen. En hij dreigt met twee zaken: inbreuk op het auteursrecht, en dat mensen die stukjes citeren volgens het CGKR medeschuldig zouden worden aan het “aanzetten tot geweld jegens een groep wegens de nationale of etnische afstamming.”

Dat lijkt me zeer vreemd, maar ik ben wel geïntrigeerd.

Ad 1: bestaat er in België niet zoiets als citaatrecht? Waarbij je in een eigen publicatie, mits bronvermelding, stukken uit een andere publicatie mag citeren?

Ad 2: Stel dat ik iets zeg als

Wanneer X zegt “ik roep op om alle negers met frietvet te overgieten”, dan ben ik het daar helemaal niet mee eens.

…ben ik dan aanklaagbaar? Of is dat enkel als ik schrijf dat ik het eens ben met wat X zegt?

Enfin, IANAL natuurlijk, maar me dunkt heeft de heer Beliën geen been om bij wijze van spreken op te staan.

9 reacties op “Racisme?”

  1. Vanmiddag hoorde ik Johan Leman zeggen dat hij in zijn tijd Beliën allang voor de rechter had gespleet. Hij verweet zijn opvolger Jozef De witte laksheid. Vanavond zei die De witte dat hij (“na enkele weken bedenktijd”) vrijdagavond al Beliën per aangetekende brief gevraagd had om die tekst te weg te halen.

    Volgens mij is Beliëns verzoek om zijn citaten te verwijderen bedoeld om 1) zogezegd in te stemmen met de eis van het CGKR en 2) (door overdreven & ostentatief volgzaam te zijn) toch nog een relletje te schoppen. Want volgens mij is er bij ons inderdaad zoiets als citaatrecht. (Al zou ik er wel eens het fijne van willen horen, en bv. ook het verschil willen weten met het Amerikaanse systeem. ‘t Schijnt bv. dat als je in een Amerikaanse roman twee strofen uit een liedje citeert, je daar toestemming voor nodig hebt van de copyright-houders. Bij ons niet, denk ik?)

  2. Oeps. “gespleet”, in regel 2 van vorig commentaar, met zijn: “gesleept”….
    Gelukkig geloof ik niet in Freud.

  3. Tiens, Vuijlsteke, van U had ik verwacht dat ge dat stukske van PB zou duiden als “reverse pschogology”: een verdoken oproep om het artikel elders te publiceren of citeren die er eigenlijk geen is, en waarna de snode PB zijn handen in onschuld wast: “Ik heb dat niet gevraaagd, integendeel, ik heb het expliciet gevraagd dat niet te doen”.

  4. @dog: allez gij. 🙂

    er zit wellicht wat van dat in, en ook een scheutje “o o wat ben ik toch verdrukt” en ook wel “had ik tot de rituele slachting van blanken opgeroepen ze zouden er niet op gezegd hebben”.

    Ach ja. Die mensen leven wellicht in een wereldje waar ze denken dat de mensheid aan hun lippen hangt omdat ze een paar duizend hits op hun website krijgen. 😀

  5. “had ik tot de rituele slachting van blanken opgeroepen ze zouden er niet op gezegd hebben”

    Er staan heel wat gruwelijker dingen in de Koran en het Oudtestament, en een subtiele hint om pedofielen met een molensteen om de nek in de zee te smijten in het nieuwe testament.

    Gaan we dat ineens ook verbieden?

  6. Dat schrijfsel dateert van vorig jaar–enig idee of daar ondertussen iets in veranderd is?

    Voor de goede orde: ik vind alle mensen die bijgeloof prediken (of dat nu islam of protestants of katholiek of getuigenvanjehova’s of watdanook is) al op voorhand verdacht. 🙂

Reacties zijn gesloten.