Archief voor juni 2006

 

…aaand we’re back!

donderdag 1 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Hoezee! De computer is terug van bij de computerboer! (tous en cœur: danku Marc van de computerboer)

De computer oververhitte, en dat was omdààààààt… het tussen de ventilator en de procesor archi-plenti-poefende vol met van dat fijnfijnfijn bouwstof zat.

De hele computer is opgekuist, er zit een halve tera harddisk bij, en alles is weer voorlopig min of meer in orde.

En de madam kan nu ook weer op tinternet, ha!

Dat bespaart mij het verhaal te doen van hoe onnoemelijk trots Zelie was: sinds vandaag kan ze zwemmen. :)

Schluss?

donderdag 1 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Terug op mijn echte computer, en dus ook weer terug naar mijn normale RSS feeds… en wat leest mijn oog?

Koen Fillet moet er misschien mee ophouden!

Ah getver. Akkoord, het is het einde van de wereld niet, en op den duur zou je je er schuldig over gaan voelen om het erg te vinden, maar ik vind het wel degelijk erg.

Ik loop niet graag. Nee, laat me dat nuanceren: ik hààt lopen. Passioneel. Ik heb er altijd al, mijn hele leven, een hekel aan gehad. Van de eerste miltaanvallen toen we in de kleuterschool moesten snelwandelen naar de speeltuin, over de astma-aanvallen op de lagere school toen we langs de Watersportbaan liepen, tot de publieke vernedering waar de coopertestachtige akeligheden op de middelbare school altijd op uitdraaide.

Walging, misselijkmakende, lijfelijke braakneigingen opwekkende dégoût, dàt is wat ik voel voor lopen. Zinloze bezigheid, gevaarlijk voor lijf, ledematen en ligamenten, verstand noodgedwongen op nul en blik op oneindig, de ultieme nutteloosheid, het zenith van zinloosheid.

En toch.

En toch: ik had me ook kandidaat gesteld voor hetzelfde programma waar Koen en Lotgenoten voor ingetekend hebben. Omdat ik mijn grenzen wou verleggen. Omdat ik een doel wou in mijn leven. Omdat ik toen nog ettelijke tientallen kilo’s teveel woog.

Ondertussen ben ik die kilo’s, alle 75, kwijt. Zijn die grenzen meermaals verlegd—hallo, dag man met de hamer, hoe gaat het ermee? Tot de volgende keer dan maar?

Ondertussen heb ik een doel in mijn leven, of beter: ondertussen heb ik denk ik soms te véél doelen in mijn leven. En bovenal: ondertussen weet ik dat zo ongeveer de enige voorwaarde om te mogen meedoen, “geen rugklachten hebben” was.

Enfin, ik was er dus niet bij. Maar toen ik hoorde dat Koen Fillet mee zou doen, heb ik hem wel religieus gevolgd op zijn weblog. De trainingen, het aquajoggen, de grafieken, de glimpsen van anonieme medelotgenoten, alle ups en downs met de knie—en misschien vooral: de heldhaftige strijd om een loopblog te blijven en géén gewoon interessant weblog (mislukt!).

Dus ja, ik zou het enorm spijtig vinden als het niet zou lukken, de marathon. Ik houd alle kruisbare lichaamsdelen gekruist.

En ondertussen en behalve dat: in ieder geval kan niemand hem die 20 km nog afpakken.

Ha!

Op het nieuws

donderdag 1 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

ABC News op BBC News 24, over Irak.

Het is ooit anders geweest, maar het lijkt erop alsof Haditha ze wakker geschud hebben, die Amerikaanse media: twee verslagen na elkaar over “ongelukken” aan checkposts vanavond.

Een man is met zijn vrouw en haar zus naar het hospitaal aan het rijden omdat de vrouw moet bevallen. Out of the blue wordt de auto beschoten: de twee vrouwen op de achterbank dood.

Het leger zegt dat ze gewaarschuwd hebben, dat de auto mordicus weigerde te stoppen, dat ze dan op het ondergestel van de auto geschoten hebben om de auto tot stilstand te brengen, en dat misschien een verdwaalde kogel…

De overlevende chauffeur en omstanders zeggen dat er géén roadblock was, en dat de soldaten meteen de voorruit doorzeefden. Ze halen er het wrak van de auto bij, dat ongeschonden lijkt, op voor– en achterruit na.

Het kind, een zoontje, dat voldragen was, kon niet gered worden.

Tweede verhaal: een recap van een vorig incident, waarbij in het donker soldaten ook zonder waarschuwing op een auto waren gaan schieten. Geen excuses of afwijkend verhaal hier: gewoon “oeps! vergissing”. Ze tonen foto’s van de doden: een vader en een moeder. En ze tonen foto’s van de overlevenden: vijf hysterisch wenende kinderen, ónder het bloed van hun ouders.

Nee, het is ooit anders geweest.

My Lai, iemand? Snel, haal Seymour Hersch weer van stal!

Pieeeeep

donderdag 1 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik kan sinds zo ongeveer vanmorgen weer spreken, hoera!

Maar helaas: deze middag plots steken aan mijn oor. En in de loop van de namiddag: pijn. En sinds deze nacht: tinnitus!

Druppels voorgeschreven gekregen, huisarrest tot en met zondag, pillen allerhande… ‘t is eens wat anders dan rugpijn hé.

Spelletje iii

donderdag 1 juni 2006 in Televisie. Permanente link | 9 reacties

Er stond

TACHTIG – TWAALF,
x TWEE,
+ TIEN,
– VIJFTIG

De vraag was “wat is het totaal?”.

Het antwoord was 438.

Luna on My Mind

donderdag 1 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Naar aanleiding van de racistische moorden in Antwerpen vorige week besloot een aantal leerlingen van het Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas spontaan en in een tijdspanne van een paar dagen een single op te nemen: “Luna On My Mind”.

De leerlingen, die sinds begin dit schooljaar een jazzgroepje hebben opgericht onder de kleurrijke naam Patrick’s Hot Sugar Juice, schreven zelf de tekst en de muziek, en het geheel werd op één namiddag op school opgenomen, met beperkte technische middelen (de ‘opnamestudio’ was de kelder van de school), maar met des te meer integere gevoelens van verontwaardiging en verdriet. Het werd een pracht van een single, niet in het minst door de gevoelige zang van Bukky Oduwale (16), leerling in de vierde Humane Wetenschappen en zelf met Nigeriaanse roots.

De initiatiefnemers zouden het dan ook bijzonder spijtig vinden mocht het hier bij blijven. Met andere woorden: zij vinden dat het nummer door zoveel mogelijk mensen gehoord moet worden!

Belangrijk is dat ze geen enkel commercieel, politiek, promotioneel of financieel doel nastreven. De single wordt aan een zeer lage prijs verkocht en eventuele winst wordt aan een nader te bepalen kinderrechtenorganisatie geschonken.

Het is de groep ook niet om bekendheid te doen: de helft van de leden zijn immers laatstejaars. Zij verlaten spoedig de school, waardoor de band niet eens meer bestaat.

Meer informatie vind je op www.patrickshotsugarjuice.be, en als je een preview van de single wil: klik alhier voor een mp3.

Spelletje iv

donderdag 1 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Dyslexia zegt:

(80 – 50) x (2 + 10) – 12 = 348

Tja. Zo kan het natuurlijk heel erg vaak: als je de cijfers gewoon mag gebruiken door elkaar en zelf de bewerkingen uitvinden, kun je zo’n 63% van de getallen tussen nul en duizend “vinden”.

De volgens VTM “echte” oplossing, 438, bereik je zo:

(50 – 12) + (80 x 10) / 2 = 438

En 437 is bijvoorbeeld

(((80 x 10) + 50) / 2) + 12

De oplossing van Dyslexia, 348, kun je bijvoorbeld ook zó bereiken:

(12 / 2) x ( (80 / 10)  + 8 ) = 348

Maar dan is het helemaal niet moeilijk meer natuurlijk, dan kan het écht zowat alles zijn.

Alhoewel, alhoewel: Dyslexia heeft een oplossing die echt wel alle elementen die gegeven werden—vijf getallen, een vermenigvuldigingsteken, een plusteken en twee mintekens—gebruikt.

Spijtig dat het volgens VTM 438 en niet 348 was. Of heb ik me vergist? Nee, ik denk het niet. Ik heb het echt meteen opgeschreven toen ze het zeiden.

Grr.

Past op hé

donderdag 1 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Zelie is mij haar dag aan het vertellen.

Sandra, van beneden: Zelie?

Zelie vertelt verder.

Sandra: Zelie?!!

Zelie vertelt rustig verder.

Sandra: ZE-LIE!!!?!

Ik: Zelie, mama roept u.

Zelie, met loden benen: jaaa?

Sandra: Dat is nu al de vierde keer dat ik u zeg dat g’uw huiswerk moet wegsteken!

Zelie: jamaar, ik had dat nog maar twee keer gehoord!

‘t Is proper.

Del.icio.us op 1 juni 2006

donderdag 1 juni 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Ernst

vrijdag 2 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Soms vraag ik mij af of ik eigenlijk niet een ernstige website zou maken.

Zo’n website waar ik getuig van enige focus, in schril contrast met deze website, waar ik de afgelopen week onder meer geschreven heb over, even kijken… mijn familie, televisie, muziek, gezondheid, het nieuws, andere weblogs, sport, mezelf, politiek, usability, macrofotografie, ouder worden, plannen in huis, films en series.

Ik zou dat eigenlijk wel graag hebben, denk ik, zo’n website waar een lijn in zit, met een paar schrijvers en een eigen klein publiekje, waar we gezellig kunnen babbelen vooral over één onderwerp, met ruimte voor een heel occasionele uitwijding.

Misschien moeten we gewoon een familieweblog beginnen? Alle familie, ver of dicht, krijgt een account en mag schrijven wat ze willen. En we zetten het alleen open voor de familie zelf.

Of een viezebeestenfotoweblog? Met identificatie en tips en vragen over en weer?

Of een politiek weblog over de gemeenteraadsverkiezingen?

Of een usability / information architecture / interface-weblog, met lastige vragen en problemen en discussie, en eens niet de zoveelste xhtml-css-afgeronde hoeken-“tips voor de onmiddelijke praktijk”-site?

Of, of, of… tsja.

Gazze! Vuur!

vrijdag 2 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Oh frabjous day! Op 13 juni komt ons nieuw gasvuur toe! Calloo! Callay!

Nummer één van onze Zotte Aankopen is dat. Nu nog weten wanneer de nieuwe trekzetel en het nieuw bed er komt.

Span-nend, span-nend.

Del.icio.us op 2 juni 2006

vrijdag 2 juni 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Nog een weblog

vrijdag 2 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Zelie was jaloers dat ik dingen kon schrijven en dat heel de wereld dat kon lezen en dat ze dan dingen konden zeggen tegen mij en dat ik dan dingen kon terug zeggen.

Na rijp beraad: Zelie heeft ook een weblog.

Ik weet niet of het een bevlieging is dan wel een roeping, maar alla.

Wat het zeker niet wordt, is een soort papa-doet-weblog-voor dochter: al wat er op komt, is omdat Zelie het wilt, en is honderd procent geschreven door Zelie zelf. Ik ben niet van plan om Zelie te verplichten om te schrijven, en ik ben al helemaal niet van plan om het voor haar te schrijven.

Hoe we het doen? Ze typt alles zelf op het klavier terwijl ze op mijn schoot zit, en ik mag enkel de aanhalingstekens doen. Hoogst uitzonderlijk vraagt ze om de schrijfwijze van een woord, maar tot nog toe was het alleen “flippo’s” dat ik heb moeten spellen.

Vóór er mensen op hun achterste poten staan: ja, uiteraard ga ik daar omzichtig mee om gaan. Ja, ik let wel op. Jaja. Het belangrijkste is dat Zelie er plezier aan beleeft. :)

Beesten

zaterdag 3 juni 2006 in Safari. Permanente link | Eén reactie

Dàt deed raar: ik kreeg een tijd geen foto’s meer naar Flickr gestuurd.

‘t Zal wel aan hun gamma-trubbels gelegen hebben, maar toch… doet een mens twee keer nadenken als hij Flickr zó in zijn wereldbeeld ingebouwd heeft.

Afijn. Beesten. ‘t Is er twee keer per jaar de tijd van het jaar voor, en nu is dus één van die twee keer: spinnetjes!

Spinnetjes

Spinnetjes

Op één van onze ex-kerstbomen, ondertussen huizenhoog, zat het vol van deze kerels, ik vermoed één of ander soort vieze parasiet:

Iets schadelijks, vermoed ik

Kijk, hier is het koppetje te zien:

Iets schadelijks, vermoed ik

‘t Was een verbazend beweeglijk beestje, niet wat je er zou van verwachten op de foto: niet één van die luizig stilzittende ding met wasachtige, euh, uitwassen, die soms tegen de bladeren van kamerplanten aangeschurkt zitten en een teken zijn dat die plant rijp is voor de vuilbak.

Met een beetje geluk worden ze opgevreten door deze kerel, het viervleklieveheersbeestje (Exochomus quadripustulatus), te vinden op naaldbomen:

Vierstippig lieveheersbeestje

Ach, en vliegen: het blijven dankbare onderwerpen.

Vlieg op paplaurier

En kleine kevertjes ook, waarvan ik op geen duizend jaar zonder hulp de naam van terugvind:

Snuitkevertje op paplaurier

Den duts

zaterdag 3 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Ik zit er mee in, met Louis, soms.

Het lijkt soms alsof hij tussen de plooien van het gezin valt. Ik moet in alle geval mijn best doen om hem niet uit het oog te verliezen.

Nu, ‘t is niet altijd even eenvoudig met vier kinderen om ze allemaal de nodige aandacht te geven, en het moet gezegd: Louis maakt het ons ook niet altijd even gemakkelijk.

Hij had dat al als hij een baby was. Toen weende hij niet maar krijste hij, irritant-men-kan-niet-meer.

Dààr zijn we van af, maar nu is het iets anders dat enorm op de zenuwen werkt: hij weent voor het minste. En het is enorm moeilijk om daar zelf niet vreselijk nerveus van te worden.

Vanmiddag bijvoorbeeld: de borden worden uitgedeeld voor de spaghetti, Jan doet nog wat lastig omdat hij eerst een glazen kommetje wilt, en dan een jip en janneke-ding, maar niet goed weet welke kleur, en enfin twee minuten twijfelen later, zoeken en doen, pakt hij een gele, we zijn allemaal klaar om aan tafel te gaan… en plots zit Louis te wenen.

Aargh!

Ogenschijnlijk om géén reden, plots: sirene. Niet stilletjes snikken, maar echt meteen, volle kracht en langgerekt bleiren.

Onze reactie, afhankelijk van onder meer hoe moe we zijn, wat er de rest van de dag al gebeurd is en hoe lastig de andere drie zijn, komt er meestal op neer dat we hem met meer of minder geduld uitleggen dat het geen zier helpt om te wenen, dat er niets is om over te wenen en dat hij het gewoon moet vragen of zeggen als er iets is.

Dan begint hij meestal nog harder te wenen.

En dan zeggen wij met stijgend ongeduld dat we niet boos zijn, maar als er iets is dat ons boos maakt, dat het wel voor niets wenende kindjes zijn. Waarop hij meestal nóg harder begint te wenen. En waarop wij dan voet bij stuk houden, en hij nog harder gaat wenen.

Ik denk dat we onze houding eens gaan moeten herevalueren, want het is nu al een eeuwigheid dat het télkens hetzelfde scenario is, en het lijkt echt niet te beteren.

Zelie is voor haar leeftijd al heel erg volwassen en mondig. Ik weet niet hoe het met Sandra zit, maar ik sta er praktisch niet bij stil dat Louis bijna twee jaar jonger is dan Zelie, en dat dat op die leeftijd een wereld van verschil is.

Louis is van de drie kinderen die kunnen spreken, de meest zwijgzame, maar hij staat op veel vlakken, nu ik erover denk, verder dan Zelie toen zij zo oud was.

Zelie vliegt door het leven, en babbelt honderduit over vanalles en nog wat. Louis kijkt, observeert, slaat op, en verwerkt—grotendeels in stilte. Of: verwerkt niet—ook in stilte.

Daar maak ik me zorgen over, eigenlijk. Zijn juf had het ook al gezegd: dat hij zo enorme drama’s kan maken, dat wijst er volgens haar op dat hij veel te veel observeert, zijn observaties gewoon niet kan kaderen, en daar dan in paniek door slaat.

Sandra sprak van one on one time: ik denk dat Louis van de vier degene is die daar het meest bij gebaat zal zijn. Louis alleen, in een één op één-omgeving, is de liefste jongen die er ter wereld is. En in een groep van leeftijdgenoten is hij gelukkig hondertwintig percent functioneel, tot voldoening van zichzelf en zijn vele vriendjes en vriendinnetjes. ’t Is alleen als er meer heterogene groepen zijn, zoals ook bij ons thuis, dat het soms lastig is.

‘t Is nu niet alsof hij verwaarloosd wordt, of dat hij geen liefde en aandacht krijgt, verre van, maar ik denk dat hij wel eens nóg meer zou nodig kunnen hebben. En vooral: meer uitleg. Zelie krijgt alle uitleg van de wereld, want ze vraagt voortdurend honderduit, maar Louis dus niet. ‘t Is al ternauwernood als hij ons zegt wat er gebeurd is op school, laat staan dat hij vragen zou stellen bij wat er rond hem gebeurt. Terwijl hij daar ongetwijfeld mee zit.

Dus. Meer quality time.  En meer communicatie.

Zoals gisteren nog, toen Sandra met Zelie gaan zwemmen was, hebben we samen gelezen, en diertjes gemaakt, en dan hebben we op de computer Sokoban gespeeld (vier jaar! sokoban!), en dan hebben we wat bij elkaar gezeten, en dan is hij zo braaf als een prentje naar boven gegaan, alleen.

En na een minuutje of tien riep hij zachtjes naar beneden: “papa, mag ik het licht al uit doen?”

*
*    *

Deze middag, trouwens, weende Louis omdat Zelie een “groot bord” had voor haar spaghetti, en dat hij een plastieken kommetje had. Hij had het natuurlijk gewoon maar te vragen—”mag ik ook een groot bord hebben alsjeblieft”—en hij had er ook één gekregen. Maar hij had niets gezegd, en toen lag er al spaghetti in zijn kommetje, en dan zal hij waarschijnlijk beseft hebben dat het te laat was om nog een nieuw bord te vragen: het was al vuil, we gaan geen twee borden vuilmaken.

En bij dat besef zal het gebotst hebben, denk ik: hij wéét dat hij geen ander bord moet vragen, want hij zou er normaal gezien geen krijgen. Maar anderzijds had hij wellicht zó graag ook een groot bord gehad net zoals Zelie… Maar nu is het te laat… maar hij ging het zeggen en plots was die spaghetti erin… en nu was het te laat…  Vragen heeft geen zin meer want ik ga het toch niet krijgen… had ik het maar vroeger gezegd…

En dan wellicht ook: ik mag niet wenen, want dan gaan ze zeggen dat ik een babietje ben, maar ik ben een grote jongen, maar ik ben zó verdrietig…

Hij houdt het dan lang in, maar uiteindelijk, zonder aanwijsbare reden omdat alles binnenin gebeurd is, is de sirene er. En dan zeggen we inderdaad dat hij een klein kindje is, wat hij waarschijnlijk niet niet wil zijn.

Enfin, tegen de regels in heb ik hem dus deze middag een ander bord gegeven. Ik doe dat wel meer, tegenwoordig, toegeven. Niet onvoorwaardelijk: hij moet zonder pardon stoppen met wenen, en hij moet met twee woorden vragen wat hij wil. Maar ik heb het gevoel dat als we hem blijven terechtwijzen over dat wenen, dat we meer kwaad doen dan goed.

Woorden als “voor niets wenen” en “neuten” en “klein kindje” en dergelijke: per decreet afgeschaft, bij deze. Als hij weent… in de mate van het mogelijke: door de knieën gaan, hem vastpakken, en rustig vragen wat er aan de hand is. Geen verwijten, maar vragen om uitleg. Eens zien of het daarmee betert.

‘t Is een leerproces, dat vader en moeder zijn. Tjaha.

Straatmensen

zaterdag 3 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

O, had ik al gezegd waar ik nu al zo’n kleine drie uur op de computer zit te tokkelen?

Niet in de trekzetel, nee.

Wel in zo’n soort ligzetel.

Buiten.

Niet in de tuin, nee.

Op straat.

Yep. Op straat. Met mijn pantoffels en de computer op mijn schoot, vóór de deur, in het midden van de stad, in zo’n oranje-geel-roze-wit-groen-blauw-gestreepte opvolger van een transat, met metalen armatuur en ingebouwd hoofdkussen.

Hallo te zeggen tegen de passanten, de passanten zeggen hallo terug. Het meisje van op het einde van de straat, de leeftijd van Zelie, is al een keer of honderd op een halve meter van mijn voeten voorbijgefietst, ik heb al drie groepen toeristen zien voorbijkomen en een uitleg zien krijgen over de Pelikaan…

En wat hoort mij oor? Daar zijn Sandra en de kinderen terug van boodschappen!

Zelie heeft een pet gekregen, Louis is gevallen op zijn knie, en Jan vertelt mij dat hij een ijslollie op zijn voet heeft gekregen. En nu zitten Zelie en Jan naast mij: ze hebben hun eigen zeteltjes uitgehaald, één aan elke kant van mij.

Etenstijd. Iedereen naar binnen!

Del.icio.us op 3 juni 2006

zaterdag 3 juni 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Louis aan de beurt

zaterdag 3 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 10 reacties

Louis wou dus absoluut ook iets op het internet schrijven, én een mopje vertellen aan de hele wereld, én een filmpje op de computer zetten—’t is te zeggen op het internet zoals bij Zelie.

Allez dan. Komt-ie. Dit heeft Louis helemaal zelf getypt:

LOUIS

K3

…en deze mop is verbatim neergeschreven:

Jantje en de bakker

Jantje ging eens naar de bakker, en hij vroeg aan de bakker een chocopot.  En de bakker zei: ik heb geen chocopot meer. En de bakker zei: nog één keer en ik hang u aan het kruis. En mama zei de volgende ochtend: ga naar de bakker een chocopot halen. En Jantje ging weer naar de bakker en hij vroeg om een pot choco. En toen hangde de bakker Jantje aan het kruis. En dan zei Jantje tegen Jezus: hang jij ook aan het kruis omdat je een chocopot wilt halen?

…en dit filmpje moest ik maken van hem:

Let op Zelie’s idee over Louis die dingen zou op de computer zetten, helemaal op het einde van het filmpje. :)

Zwemmen

zaterdag 3 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Waar Louis het over heeft, trouwens: ik ben er vanmorgen mee naar de Van Eyck geweest, om te zien of hij eventueel nog niet zou kunnen leren zwemmen. Crash course, drie dagen per week.

Het zag er uit de verte niet zo slecht uit: hij bleef mooi in het water, hij deed zelfs enthousiast mee met de oefeningen schoolslagbeenbeweging:

Louis leert bijna zwemmen

Het heeft niet mogen zijn. Niet dat hij begon te wenen of zo, hij deed zonder klagen of iets mee:

Louis leert bijna zwemmen

…maar zoals misschien te zien is: hij was helemaal verkrampt. Hij had koud, en hij was toch nog een beetje bang van het water, en zowat tegelijkertijd deed de leraar een teken van “nope, ‘t zal niet gaan” en wou hij er terug uit.

Ik was er fier op: niet één traantje, gewoon gezegd dat hij graag uit het water wou omdat hij koud had en niet veel zin meer. En dan gelijk een man naar de douche gegaan, zonder dat hij mij zelfs zag.

Dreamhostmiserie

zondag 4 juni 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

‘t Is weer van dattem. Gisteren:

The fun never ceases!
June 2, 2006 at 6:21 pm PST by jeremy

Twice today, while battling all the other issues, we came under Denial of Service attacks (and big ones at that!). Each one was about 900 megabits a second, and affected a whole range of services. You may have noticed your sites being slow, mail being slow or not responding at all, and possibly even a crashing server here and there. With the exception of the 1 web server that was actually being targeted, everything should be completely back to normal now.

…en vandaag:

More outages
June 3, 2006 at 2:04 pm PST by JamesH

We’re experiencing what looks to be another attack, and are working to deal with it right now. We’ll post an update when things are resolved.

Hoge bomen, wind, tch.

Sandra en Zelie zijn weer terug, maar ondertussen ligt onder meer Bruno er wel nog altijd uit. Gr.

Beveiligd: Contact

zondag 4 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Voer je wachtwoord in om reacties te bekijken.

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Om deze te kunnen bekijken, vul het wachtwoord hieronder in:

Wasda?

zondag 4 juni 2006 in Weblog. Permanente link | 7 reacties

Die avond op Google Talk:

X: wat is dat met dat wachtwoord? 😛

Michel: ah een post met een wachtwoord

X: jaja, maar wat is de bedoeling? 😛

Michel: goed hé?

X: hmm
“het plan”
nu maak je me toch nieuwsgierig

Michel: ’t is iets dat binnen misschien een maand het daglicht mag zien
maar tot dan, eum, hebben de muren ogen 😀
en de familie leest mee en zo hé

X: ivm met die post over iets dat je specifieks website wou bouwen?

Michel: néé gij!
nothing quite so exciting

X: en wie heeft daar dan toegang toe?

Michel: ah, de mensen aan wie ik het wachtwoord geef
één iemand heeft het wachtwoord gekregen, en meer dan dat wordt het niet, denk ik

X: hmm, en ik ben nu toch wel benieuwd
we zien wel binnen een maand :)

Michel: ayup :)

X: ist iets wijs?

Michel: mwoaaf… hangt ervan af wie je bent :)
ik ken mensen die het helemaal niet wijs zouden kunnen vinden

X: aan welke soort persoon is het dan gericht?

Michel: och, aan dezelfde mensen als waaraan de rest van mijn weblog gericht is: iedereen en niemand
“zei hij op mysterieuze toon”

X: spreken in mysterieuze taal is ook uw sterkste kant precies 😛

Michel: ayup

X: pftt
😛

Michel: ayup
“herhaalde hij” 😀
[…]
grin
wacht, ik zal even een verduidelijking posten op mijn weblog

Even later, in datzelfde Google Talk-venster:

X: http://blog.zog.org/2006/06/wasda.html
en gij noemt dat een verduidelijking 😛

Michel: verduidelijkt toch veel hé?

X: vrij

’t Is, dinges, multimediaal. Of nee, dinges: zelfreferentieel.

Spelletje v

zondag 4 juni 2006 in Televisie. Permanente link | 8 reacties

Zegt Beau:

Dit is de opgave:

Hoeveel keer 100?
100%, 500/5, CASH, Honderdman, 1302, 2 eeuwen.

Euhm, kan iemand mij vertellen hoe iemand in Gods naam kan weten hoeveel keer 100 er in het woord CASH staat? Jesus. Antwoord komt hier van zodra het er is.

Deze opdrachten lijken me nochtans gemakkelijker te doen dan die van de optelsommen.

Eens kijken:

 • in de vraag staat al één keer “100”
 • “100%”, daar staan twee honderden in: “100” en “proCENT”
 • “500/5” is ook honderd
 • 500 is vijf keer honderd
 • de C in CASH is honderd in het latijn
 • honderdman: “honderd”
 • de M van honderdman is duizend in het latijn, dus nog eens tien keer honderd
 • 1302: dertien keer honderd
 • 2 eeuwen: twee keer honderd

Totaal: 36. Heb ik er gemist?

Promotie (i)

zondag 4 juni 2006 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Een fijn artikeltje op MSN Careers: tien manieren om een promotie te versieren. Samengevat komt het hier op neer:

 1. Doe alsof je competent bent. Niet nodig dat je echt weet wat je moet weten, ruim voldoende als je iedereen kan laten geloven dat je de vereiste skills hebt.
   
 2. Veeg de mouw van de bazen. Niets dat bazen liever hebben dan een ondergeschikte die ze voortdurend zegt hoe goed ze wel bezig zijn.
   
 3. Infiltreer. Doe alsof je veel meer doet dan je eigenlijk doet. Kruip op zoveel mogelijk interdepartementele teams. Doe alsof je écht het beste voor hebt met je collega’s.
   
 4. Verzamel bewijsmateriaal. Doe enkel zaken die je later kan gebruiken om aan te tonen hoe goed je gewerkt hebt.
   
 5. Wees irrationeel optimistisch. Als je maar lang genoeg herhaalt dat alles mogelijk is en dat alles goed komt, hoef je je niets aan te trekken van eventuele problemen.
   
 6. Val op. Zie ook 2, 3, en 4. Herinner mensen er voortdurend aan dat je bestaat en hoe goed werk je wel doet.
   
 7. Uiterlijk is belangrijker dan inhoud. Kijk hoe de grote baas zich kleedt en emuleer dat op subtiele wijze.
   
 8. Vind je eigen promotie uit. Creëer een kunstmatige nood of een geveinsd probleem waar enkel jij iets aan kan doen. Schrijf zelf je nieuwe jobomschrijving.
   
 9. Vegeteer. Als je lang genoeg blijft zitten, kun je vanzelf naar de top drijven. Zelfs al doe je niets nuttigs of goeds: het Peter Principle is jouw vriend.
   
 10. Heb geluk. Let’s face it: het is een loterij. Er is vaak geen enkele verhouding tussen competentie en promotie.

Promotie (ii)

zondag 4 juni 2006 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Een fijn artikeltje op MSN Careers: tien manieren om een promotie te versieren. Samengevat komt het hier op neer:

 1. Wees goed in wat je doet. En gebruik je huidige positie om te leren wat je nodig zal hebben in de volgende, hogere, positie.
   
 2. Kom goed overeen met je baas. Maak hem of haar compleet afhankelijk van jouw expertise, maar zorg ervoor dat hij of zij kan doen alsof het allemaal van hem of haarzelf komt.
   
 3. Bouw een netwerk. Zorg ervoor dat je binnen de organisatie vrienden krijgt die bereid zijn om voor jou spreekwoordelijk te sterven. En zorg er dan voor dat ze precies dat doen.
   
 4. Weet wat je waard bent. Hou meticuleus bij wie je welke diensten verschuldigd is. Stel een dossies samen met strategisch te gebruiken roddels.  
   
 5. Wees altijd positief. Zeg nooit dat iets niet gaat lukken. Als iets mislukt of niet bleek mogelijk te zijn, zorg er dan voor dat jou geen schuld treft.
   
 6. Val op. Zie ook 2, 3, en 7. Herinner mensen er voortdurend aan dat je bestaat en wat je doet voor hen.
   
 7. Kleding en uitzicht. Val niet op in negatieve of in postieve zin. Zie hoe collega’s gekleed gaan en kleed je navenant.
   
 8. Maak je eigen kansen. Zorg ervoor dat je de eerste bent die van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte is. Schrijf zelf je nieuwe jobomschrijving.
   
 9. Wees geduldig. Mensen ontslaan niet graag mensen. En op den duur ben je de enige die overblijft om nog gepromoveerd te raken.
   
 10. Kies het goeie bedrijf. Kies geen al te klein bedrijf, want daar moet je echt bewijzen wat je waard bent. Kies geen te groot bedrijf, want daar riskeren te veel concurrenten te zijn. Kies geen te goed georganiseerd bedrijf, want daar riskeren truken van de foor niet te werken.

Vakantie!

zondag 4 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Niet-te-geloven.

Ik was helemaal uit het oog verloren dat het morgen een feestdag is en dus vakantie! Als ik het niet had gehoord, ik zou gewoon op het werk gestaan hebben.

‘t Is nog een geluk, ik vroeg me al af hoe al die mensen dat gingen doen voor de 10 km van Gent!

Nee, nu kunnen we er gewoon naartoe gaan. Supporteren voor Lien en haar Radiofonisch Instituut. En foto’s pakken!

En met Zelie de Futuris Kids Run doen, een kilometer rond de Vrijdagmarkt. Zelie gaat Henri achterna, als het ware. :)

Zondag gedichtendag

zondag 4 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

The Tollund Man
 
I

Some day I will go to Aarhus
To see his peat-brown head,
The mild pods of his eye-lids,
His pointed skin cap.

In the flat country near by
Where they dug him out,
His last gruel of winter seeds
Caked in his stomach,

Naked except for
The cap, noose and girdle,
I will stand a long time.
Bridegroom to the goddess,

She tightened her torc on him
And opened her fen,
Those dark juices working
Him to a saint’s kept body,

Trove of the turfcutters’
Honeycombed workings.
Now his stained face
Reposes at Aarhus.

II

I could risk blasphemy,
Consecrate the cauldron bog
Our holy ground and pray
Him to make germinate

The scattered, ambushed
Flesh of labourers,
Stockinged corpses
Laid out in the farmyards,

Tell-tale skin and teeth
Flecking the sleepers
Of four young brothers, trailed
For miles along the lines.

III

Something of his sad freedom
As he rode the tumbril
Should come to me, driving,
Saying the names

Tollund, Grauballe, Nebelgard,
Watching the pointing hands
Of country people,
Not knowing their tongue.

Out here in Jutland
In the old man-killing parishes
I will feel lost,
Unhappy and at home.

Seamus Heaney
 
 

De kiendjes

zondag 4 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

‘t Zijn zo schatjes, mijnheer. Ze waren heel erg rustig aan het spelen op de kamer van Zelie en Louis (die binnenkort de meisjeskamer zal worden).

Ik ging ze halen om te komen eten, en dit is het tafereel dat me begroette:

Jan in het poppenbedje

Zelie en Louis op Zelie’s bed een boekje aan het lezen, en Jan in het poppenbedje ook een boekje aan het lezen!

Toen hij mij zag, kreeg ik direkt zijn tuutje en zijn beer…

Jan in het poppenbedje

…en toen wou hij mij zijn nieuw ontdekking tonen. Onder luid maar helaas onbegrijpelijk gekwater troonde hij mij mee naar een eland die in een verdwaalde stelling hing, en zei hij dat ik een foto moest maken. Bij deze dus:

Jan met eland

En kijk, Anna in haar park. Ze begint niet alleen vreselijk uit te zetten in alle richtingen, maar ook meer dan één gelaatsuitdrukking te hebben:

Anna in haar park

En gebiologeerd dat ze kan zijn van de mobiel in haar park, ‘t is wreed:

Anna in haar park

Del.icio.us op 4 juni 2006

zondag 4 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Holy web 2.0 Batman!

zondag 4 juni 2006 in Web/Tech. Permanente link | 3 reacties

Goeie help.

Emigre, nieuwe website.

Time warp 1997! Set phasers to CELLSPACING=0!

Kijk, zo komt die applet ook nog eens van pas:

Emigre

Ugh yuck bleah!

En kijk, ook fontfont is in hetzelfde bedje ziek:

Fontfont

Gelukkig is er nog Porchez:

Porchez

Absolute Sandman

zondag 4 juni 2006 in Boeken. Permanente link | 3 reacties

Allez ju, ik zal weer mijnen bruinen mogen opentrekken.

Kijk alhier, Sandman vóór en na (klik voor groter):

Sandman

Te lezen bij CBR:

“Absolute Sandman” collects the first 20 issues of Neil Gaiman’s groundbreaking series, with 18 of the 20 stories completely re-colored. As can be seen by the example shown, the new colors look spectacular. The hardcover volume will be released in November. Wayne joked that new “Sandman” projects will depend on how well the $99 volume sells.

Gn. Mijn $99 zit al klaar.

Zapvoorwaarts

zondag 4 juni 2006 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Ah tiens, ze hebben het decor van de verkiezingen nog eens kunnen bovenhalen op één…

En kijk, daar is een Ernstige Bart Peeters, en was Jan Van Rompaey niet op pensioen? Sinds zijn pensioen is die brave mens niet meer zoveel op tv geweest!

Van Rompaey doet zowaar een Van Grauwel—”als u niet meedoet, komt de minister van media zes maanden aan ene stuk elke dag ene lange toespraak houden bij u”.

Ah kijk zie, een panel: Katja Restin en Roos Van Acker en iemand uit thuis, Ronny Daelman, en Kurt urgh goedkope viezerd! Rogiers, en Heidi Lenaerts en Frank Raes en Virginie Claes en Evy Gruyaert en Stany Van den Beigin en Peter Crets.

Oooo typetjes!! ‘t Swingpleis met Flitsee!

Waarop betrap je je het vaakst als je naar tv kijkt? Ah kwaad zijn natuurlijk!

Stany en Peter doen dat goed, gemaakt spontaan disruptief zijn. En ik denk dat ze Van Rompaey niet alles verteld hebben dat ze in petto hebben voor vanavond.

Kurt Roegiers, da’s toch wel een kiezig tiepten: die had nu toch wel echt beter een costard aangetrokken in plaats van zo’n marcelleken in gordijnstof.

Stany en Peter doen gewoon van Leugenpaleis! Ze deden daarnet gewag van een Raesprogramma met Frank Raes, dat dan uiteraard De Raesdaaf zou moeten gaan heten!

[…]

Het mag duidelijk zijn: ik ben even weggedut. Zó goed was het ook niet, Bart mag dringend ophouden met zijn oll raait-ik-zen-Bart-van-den-teevee-act boven te halen, Jan Van Rompaey deed dat niet slecht maar nóg wat meer repeteren was het geheel ten goede gekomen, en enfin, mbeh.

O ja:

Uit de test blijkt dat je vooral op zoek bent naar Prikkels & Avontuur (“Het leven is voor jou een grote ontdekkingsreis. Je bent steeds op zoek naar uitdagingen en nieuwe dingen.”), maar ook naar Status & Knowhow (“Jij hebt een grote honger naar kennis en wil jezelf non-stop bekwamen. Daarom kies je heel bewust voor een kwaliteitskrant. “).

Mja.

Spelletje vi

maandag 5 juni 2006 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

De opdracht:

100% – 500/5 – CASH – HONDERDMAN – 1302 – 2 eeuwen
Hoeveel keer 100?

De oplossing: 48.

100 = 1 x 100
500 = 5 x 100
500/5 = 1 x 100
CASH = 1 x C (Latijnse 100)
honderdman = 1 x “honderd”
honderdMan = 1 x M (Latijnse 1000) = 10 x 100
honDerDman = 2 x D (Latijnse 500) = 10 x 100
1302 = 13 x 100
1302 = 1 x 100
1302 = 3 x 100
2 eeuwen = 200 = 2 x 100

Ik was in eerste instantie de twee keer D vergeten.

*smacks self in forehead*

Je zou ook de honderd van de opdracht kunnen laten meetellen en de CENT van procent, en dan eventueel “eeuw” van “2 eeuwen”, en dan kan je de 302 laten vallen.

Enfin, er zijn echt wel veel manieren om er te geraken.

Del.icio.us op 5 juni 2006

maandag 5 juni 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Kilometers

maandag 5 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

‘t Was vandaag de tien kilometer van Gent..

Zelie heeft de Kilometer Voor Kindjes uitgelopen, en Louis heeft toch wel de halve kilometer gelopen.

Zelie komt toe

Lees meer bij Zelie—zij was er bijzonder weinig over te spreken dat het open was voor kindjes van alle leeftijden.

Louis hield het na één rond voor bekeken, al met al een enorm geluk want ik was zo stom geweest om mee te lopen, en ik heb me op die vijfhonderd meter denk ik een wervel verschoten. :)

Afijn, ze waren dan toegekomen, en ik was ze zo’n kwartier kwijtgeraakt, op zoek ernaar met vereende krachten (Henk en i. ter hulp), uiteindelijk bleken ze gewoon terecht bij Bruno en Tessa en familie.

En dan werden we allemaal getrakteerd door i. op ijsjes, hoera!

Daarna hebben hebben de kinderen springkasteel gedaan, en Zelie nog trampoline ook, en Louis wou zich laten schminken in een leeuw, en toen Zelie trampoline had gedaan heeft ze voorachter gedaan met Louis, die er al zeker twintig minuten stond aan te schuiven, en dan heeft Louis beslist om alsnog een vlinder te zijn, en wel een tijgervlinder:

Louis geschminkt als een tijgervlinder

Naar huis gegaan, misverstandje over afspraken, wegens pijn in rug en niet meer kunnen bewegen Lien en radiofonische echtgenoot verdorie gemist in het voorbijlopen, Els ook gemist in het voorbijlopen, D. ook gemist in het voorbijlopen.

En dan nu in de trekzetel, en foto’s van i. en Beau bij elkaar aan het rapen om op het project te verzamelen.

Kinderen naar bed met de boodschap dat ze wakker mogen blijven maar dat ze wel moeten stil zijn (zij: content!), Sandra naar haar zus voor behandelingen van de rugpijn ook, Under Siege 2: Dark Territory met Steven Seagal en Big Ed Hurley op Kanaal 2.

Al met al: geslaagde dag.

Te doen deze week

dinsdag 6 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het wordt een redelijk gevulde week. Te doen, op een rij, in willekeurige volgorde:

 • Subversion draaiende krijgen
 • Een nieuwe lay-out die er hopelijk één dezer komt, implementeren in WordPress
 • De fileserver-sietuaatsie thuis in order krijgen
 • De kindercomputers in orde krijgen thuis
 • Het nieuw academisch programma op het werk on-line krijgen, voor zover dat nog niet zou gebeurd zijn
 • Mijn fotobibliotheek rationaliseren
 • Een uitnodiging voor de baby-drink laten afdrukken—ze is al een eeuwigheid klaar, maar ja, hoe gaat dat?
 • Een artikeltje over mijn foto-DAM-workflow afmaken en posten
 • Een stuk of twee-drie boeken die ik dringend nodig heb, terugvinden—ergens in het achterhuis, maar waar?

Vooral dat laatste zit me dwars, want daar ga ik last van krijgen aan mijn rug.

Ik schat dat ik een stuk of drie van de dingen hierboven ga kunnen doen de volgende vier dagen, trouwens. 😀

Scheut

dinsdag 6 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vanavond een enorme pijnscheut gehad in mijn rug. Het zekere voor het onzekere genomen, en in de zetel blijven liggen tot ik echt wel heel erg moe was.

Eum, nu dus.

Naar bed, en morgen verder doen met de computers: harddisken leeghalen en overpompen en rationaliseren, computers herinstalleren voor de kinderen en voor Sandra, fileservertje opzetten en aan het netwerk hangen.

Yep yep.

¸,ø¤º°`|T|I|T|E|L|`°º¤ø,¸

dinsdag 6 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Kijk, nog zoiets waar ik een afgruwelijke hekel heb: mensen die “creatief” zijn met hun namen op Skype, MSN en aanverwanten.

Warf warf. Hoe onnoemelijk goed. Hoe individueel bent u wel niet! En dan vooral: zeer regelmatig veranderen! Boeiend! Nuttig! Groots! Wat een interessante mensen bent u ongetwijfeld!

Maar wacht, het kan nóg beter: emoticons in uw namen! Geanimeerde emoticons! Doen!

En wie weet kan er binnenkort nog geluid bij! Hog heaven! Màchtig!

Geschreven al luisterend naar: Pulp – This Is Hardcore – The Day After the Revolution

update: o, en een trapje lager op de irritatieladder maar toch nog way up there: de mensen met normale tekst maar wel enoooorm lange namen. Waarmee de conversatie er dan zo uitziet:

If you’re going to sit in your basement pretending to be an elf, you should at least have some friends over to help says: yo

Michel says: yow

If you’re going to sit in your basement pretending to be an elf, you should at least have some friends over to help says: ah hoe gaat het er nog mee?

Michel says: bofja, ‘t gaat wel

If you’re going to sit in your basement pretending to be an elf, you should at least have some friends over to help says: allez ju

Gnaaa!

[en ja, Roachman, that means you] 😀

Geschreven al luisterend naar: The Cramps – Date with Elvis – Can Your Pussy Do the Dog?

Van harte

dinsdag 6 juni 2006 in Politiek. Permanente link | 12 reacties

Als alle propaganda zo fotogeniek is als die van de sossen in Gent, mag er voor mij nog veel komen tijdens de verkiezingscampagne.

‘t Is maar om te zeggen dat er weer vlaggen en pinsen en stickersen van vanhartegent te bestellen zijn.

Onze vlag is gisteren binnengestoken (merci D.!), en akkoord ‘t is van politiek, maar kijk, mocht het een blauwe of een oranje geweest zijn, ik zou ze ook opgehangen hebben. Schoon gerief, echt waar.

Geschreven al luisterend naar: The Cramps – Date with Elvis – What’s Inside a Girl?

Decolleté

woensdag 7 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 39 reacties

Er is maar één type decolleté waar ik van kan genieten, en dat is het soort dat met vrouwen en borsten te maken heeft.

Pas op, zelfs daar kan het nog verkeren—sectair ben ik niet, maar kieskeurig wel. Grote of kleine borsten, echte of valse, allemaal geen probleem op voorwaarde dat de mise en place wel met enige serieux aangepakt is.

Brassières bijvoorbeeld: zéér weinig vrouwen die zonder over straat kunnen lopen. Of positionering: noem me een pietje precies, maar ik heb graag dat beide borsten toch minstens zo’n beetje symmetrisch in kaart gezet zijn. Ja, ik weet dat geen enkele vrouw twee identieke exemplaren heeft, maar toch: één tepel op kwart voor negen en één op halfzeven, dat staat gewoon niet.

Afijn. Daar was het me eigenlijk niet om te doen. Nee, andere soorten decolleté. De metsersdecolleté is uiteraard een open doel. Vooral van die harige exemplaren: brrr. Maar goed, zó enorm veel komen die niet voor in het echte leven natuurlijk. Althans mij overkomt het echt niet zo vaak dat dat mannen met een afzakkende broek zich vooruiver buigen, op pakweg het perron of de bus.

 
Foto op Flickr en wel van van candeola.

Nee, vandaag ben ik nijdig op de tenendecolleté.

Eens je erop begint te letten, zie je ze overal: vrouwenschoenen met een gesloten teen, vaak met hele puntige voorkanten, gemaakt vermoed ik om de indruk te geven dat de drager echt wel heel erg lange tenen heeft.

Maar die jammerlijk jammerlijk falen in dat opzet omdat de aanzet van de tenen net boven de decolleté begint.

Ik heb geen bezwaar tegen tenen per se, ik heb ook geen bezwaar tegen voeten met een spitse top, maar mijn suspension of disbelief zó doorprikken met een begin van tenen, nee, daar loop ik lastig van.

Het vervelendste is als het is zoals vanmorgen bij een juffrouw die regelmatig ook op de trein naar Brugge zit: niet één tussenteens kloofje, maar meteen acht van die dingen: een decolleté van de bovenkant van de grote teen tot en met de bovenkant van de kleine teen.

Het effect van zo’n zicht is dan natuurlijk net omgekeerd van wat beoogd werd: in plaats van een langere voet, krijg je de indruk dat de juffrouw in kwestie stompjes van ingebonden voeten heeft, en hoe langer de tip, hoe viezer het er uit ziet!

Schoenen

Die mensen zien dat nu zelf toch ook? Dat is toch gewoon urgh?

Geschreven al luisterend naar: Acme Rocket Quartet – Ultra High-Frequency – Will Monster Zero Ever Die?

Del.icio.us op 7 juni 2006

woensdag 7 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Schrijven

woensdag 7 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Ik ben al een tijd aan het wroeten op een aantal teksten.

Een stukje over digitale workflow en DAM.
Een stukje over godsdienst.
Een stukje over databases.
Een document met een uitleg over hoe een corporate website in elkaar te boksen.
Een opleiding voor een bende managers.

Helaas, het wil maar niet lukken.

Ik moet er meer tijd kunnen in steken. Gedachten ordenen. Structuur. Niet hap snel hup klaar, maar nadenken, schrijven, schrappen, schuiven, nog eens nadenken, nalezen, herschrijven, nog schrappen, verbeteren, polijsten.

Bruno en i. hebben literatuur in zich; ik heb handleidingen in mij.

Neem vanavond: ik ging, naar aanleiding van een babbel met de chef-ICT over Digital Asset Management, er een entry over schrijven. De notities en noties die ik over dagen en weken in mijn hoofd en in drafts verzameld had, uitschrijven.

Stap één: een typische workflow documenteren, van de voorbereiding van de photoshoot tot het archiveren van de beelden over importeren, annoteren, klasseren, bewerken en converteren.

Doen dus, en screen shots nemen om te beginnen.

Een dik half uur later: door de dertig screen shots, en genoeg materiaal om vijftig A4–bladzijden vol te kunnen schrijven.

Ik zou kunnen stappen 1 tot en met 10 doen, en pasklare antwoorden geven, natuurlijk. Maar ik zou zoveel liever eerst dàt doen, en dàn het hoe en het waarom uitleggen, van naaldje tot draadje, met screen shots, met diagrammen. Interessant, hopelijk. Begrijpbaar voor mensen die er niets van kennen, nuttig voor mensen die er iets van kennen, hopelijk stof tot discussie voor mensen die er al veel van afweten.

Het is nu 23u30, ik heb de afgelopen dagen al te weinig geslapen, ik moet morgen om halfzeven ten laatste klaar zijn dat ik de trein kan nemen, en ik heb echt geen zin meer om er in die omstandigheden aan te beginnen—ook en vooral omdat ik nog wel andere dingen te doen heb vanavond, zoals ik al zei.

Drat. Life, she sucks.

Google spreadsheet

donderdag 8 juni 2006 in Internet. Permanente link | 22 reacties

Euh… ja? What’s the point?

‘t Is een spreadsheet hé. En ik kan het doorsturen naar mensen.

Tja. Waar zou ik het voor kunnen gebruiken? Geen idee.

Predator

donderdag 8 juni 2006 in Safari. Permanente link | 2 reacties

‘t Is bijna niet te geloven, maar ik had tot vandaag nog geen enkele foto van een lieveheersbeestje dat effectief een blafluis bladluis aan het verorberen is.

Um, en nu dus wel. :)

Ladybig on a rampage!

Early days natuurlijk, en het is net een hele tijd slecht weer geweest, maar het is verbazend hoe weinig, al met al, bladluizen er zijn.

De rozen (die overigens beginnen uitkomen, niet vergeten morgen wat foto’s te nemen) zijn grotendeels vrij van ongedierte, enkel de kerstroos (Helleborus niger) heeft nogal wat van die honingdauwafscheidende beesten zitten:

Bladluizen op kerstroos

Vies. Maar ook wel ergens fascinerend, natuurlijk.

Uit goede bron

donderdag 8 juni 2006 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Goed nieuws, denk ik.

Niet zozeer voor mezelf, maar wel voor het project en aanverwanten, denk ik.

Geschreven al luisterend naar: The Shadows – The Best Of – Kon-Tiki

Waf

donderdag 8 juni 2006 in Foto's. Permanente link | 14 reacties

‘t Was sterker dan mezelf.

Blafluis

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – Selfportrait – I forgot more than you’ll ever know

Del.icio.us op 8 juni 2006

donderdag 8 juni 2006 in Links. Permanente link | 4 reacties

Inkopen

donderdag 8 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

The old ball and chains gaat morgen op pad om nieuwe broeken te kopen.

Nieuwe broeken?! Kledij?! Alweer?!

Neenee, deze keer is het niet voor haarzelve dat er geld door vensters en deuren wordt gesmeten, maar voor mij. Het zal wel zijn dat ze zich schaamt om mij, kch.

Kledij kopen?! En ik ben er niet bij?!

Jazeker. Ik moet daar hoegenaamd niet voor mee, veel te kiezen heb ik toch niet: de situatie als ik er zou zijn, zou toch zo ongeveer dezelfde zijn als hier omschreven. Passen komt er ook niet aan te, euh, pas: mijn betere helft stapt de nodige winkels gewoon binnen met een gebruikte broek waarvan geweten is dat ze min of meer de juiste maten heeft.

Allez ju, ‘t zal weer in orde zijn morgenavond: “En wat vindt g’ervan?”

“Euh, ja, zeer schoon, dankuwel. Een fuchsia ribfluwelen pofbroek, just wat ik altijd al wou. O, en kijk: shorts in badstof! Dàt zal van pas komen!”

“Jamaar, ge gaat ze toch dragen hé!”

“Euh, jaja, jaja, tuurlijk dat.”

“Zeg, ge moet niet enthousiast doen hé!”

Google vs. Microsoft

vrijdag 9 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 21 reacties

‘t Is eigenlijk een non-discussie zoals er al altijd geweest zijn: vi vs. emacs! Word vs. WordPerfect! Lotus 1–2–3 vs. AmiPro! QuarkXPress vs. PageMaker! QuarkXPress vs. InDesign!

Maar dan nog erger, eigenlijk het equivalent van Humo vs. New York Times! of Edward Tufte vs. Enid Blyton!

Google-fanboi Sponzen Ridder (labels, zó’n gemak :)) had een aantal opmerkingen. Verwijt me de zaken “getwist” voor te stellen. Dat ik Google dingen verwijt die ik Microsoft niet verwijt.

Even in volgorde: telkens zijn interpretatie, en een mogelijke andere interpretatie

Een alternatieve spreadsheet? What’s the point? versus Een alternatieve zoekmachine, mega helemaal wat ik wil en véél beter dan google image.

“Waarom nog eens een on-line spreadsheet die al veel keer gedaan is?” vs. “Kijk eens, Microsoft innoveert in het zoeken nar images, terwijl Google al jaren stil staat”.

Picasa enzo heeft Google destijds gewoon opgekocht, de prutsers! versus IE (en andere) heeft MS destijds gewoon opgekocht, de briljante marktstrategen!

Google koopt dingen over en laat ze dan een virtueel ongewijzigd en niet-geïntegreerd.

Dat tweede heb ik niet gezegd en zou ik ook niet zeggen. Als Microsoft bedrijven of technologieën overkoopt, dan zijn er voor zover ik zie drie manieren waarmee ze ermee omgaan:

 1. Embrace and extend, zoals bij de Java Virtual Machine indertijd. Sun was zo stom om met Microsoft een contract te tekenen waarbij MS de standaard mocht bepalen van hoe Virtual Machines op Windows er moesten uitzien. Uiteraard moest MS wel alle standaarden van Sun volgen en moesten ze honderd procent compatibel zijn en zo. Dat wàren ze ook—veruit de beste VM in die jaren was die van Microsoft, tónnen sneller dan die van Sun zelf.
  Sun was wel uit het oog verloren dat MS volgens het contract niet verboden werd om dingen toe te voegen aan Java. Dus zat er plots naast de standaardmanier om dingen te doen, ook een “Windows-manier” om diezelfde dingen te doen. Die dan nóg wat sneller was, en vaak ook gebruiksvriendelijker, enfin, béter dus. Gevolg? Waarom zou je op den duur nog standaard-java gebruiken?
  [De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze dergelijke praktijken al een hele tijd niet meer doen.]
   
 2. Buy and smother, waar ze technologie kopen en dan laten doodbloeden. Ik kan niet zo meteen een voorbeeld vinden—het standaardantwoord, FoxPro, is na al die jaren nóg niet dood—maar er zullen er wel zijn. Hun CRM-“oplossing” of zoiets, wat dat niet zo’n geval?
   
 3. Integreren, zoals indertijd Spyglass Mosaic, in de vroege jaren 90 gekocht om toch maar raprap een browser in Windows te hebben, maar waar ondertussen zó veel aan veranderd is, dat het me zou betwijfelen dat er nog één lijn code van overblijft. Of zoals ze nu proberen te doen met Ray Ozzie’s Groove.

Maar goed, it’s a moot point, want ik had het niet eens vermeld. Next!

Vergelijk eens Google Earth, Picasa, GMail, Orkut en Hello! — hoe moet je daar nog je weg in terug vinden? versus Vista Business, Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate, Starter; komt dat zien!

Appels, aardbeien.

De verschillende Google-applicaties staan naast elkaar op een computer. De verschillende Microsoft OSen, daar is het een zaak van een keuze te maken. En Vista is nog niet eens uit, dus de communicatie staat er niet van op punt, dus het heeft geen zin om nu al te zeggen of die communicatie duidelijk is of niet.

Waarom moeten trouwens alle dingen dezelfde interface hebben?

Euh ja, waarom moet dat eigenlijk? Voor het goed van het algemeen? Omdat niet iedereen een fan is van Kai’s Power Tools? Omdat het gemakkelijk is?

Het blijft een punt dat zonder vernieuwende bedrijven als Netscape, Novell, Google (gesorteerd in volgorde van incineratie) uw liefste uit Redmond een slapende reus zou blijven. Om nog te zwijgen van de jongens en meisjes die programmeren omdat ze het leuk vinden en hun speeltjes gratis weggeven.

“Mijn liefste uit Redmond”? Nee, ze zijn niet God’s Gave Voor De Mensheid, maar dat is Google ook niet.

Op het ogenblik dat Netscape en Novell niet meer konden concurreren op basis van goede ideeën en vernieuwing, schakelden ze de rechtbanken in. Verwacht u aan rechtszaken tegen MS van Google uit op het ogenblik dat Search van MS beter zou worden en dus meer gebruikers zou krijgen.

Yahoo!, met onder meer Flickr maar vooral met al hun andere toepassingen, Aple met OSX, Linux en dergelijke zijn voorbeelden dat het niet onvermijdelijk is dat Microsoft overal wint.

En dat houdt Microsoft ook alert, jazeker. Geen bezwaar tegen, hoe meer hoe beter. En onderschat ook niet het feit dat MS intern eigenlijk allemaal kleine en grotere “bedrijfjes” zijn die soms eens samenwerken, dan weer eens tegen elkaar concurreren: het is echt niet de molos met een meesterplan die men ervan vaak maakt.

Hoe lang beweren ze nu al dat ze Office en consoorten naar het Web willen brengen? Fijn dat een bedrijf als Google dat gewoon doet.

Heb je recent nog met “Office en consoorten” gewerkt in een echte werkomgeving? Met Sharepoint en de hele rimram?

“Naar het web brengen” is een zeer relatieve term. Wat Google doet is niet Office naar het web brengen, maar een paar relatiev eenvoudige functietjes op een website plaatsen. Niets tegen, maar we moeten daar niet in overdrijven: het is tot nader order geen document management of echte on-line collaboratie hé.

Gesteld dat het beantwoordt aan een bestaande nood, dan zal MS binnen dit en drie jaar een eigen, geintegreerde, uitgebreide versie van hetzelfde product op de markt brengen. Zal je dan ook cynisch zijn?

De meest gebruikte Office-applicatie, waarschijnlijk, is Outlook. Outlook Web Access bestaat al jàren. Microsoft heeft er begod XMLHttpRequest voor uitgevonden, de basis waarop al die Ajax-nonsens nu draait—en daarvóór kon het ook al met IFrames, ook al Internet Explorer-only!

Het verschil tussen Google en Microsoft? Microsoft, in wezen, verkoopt producten die ze maken. En Google verkoopt advertenties. Dàt zijn hun inkomsten.

Geschreven al luisterend naar: Billy Bragg – Must I Paint You a Picture – Greetings To The New Brunette

Waf (ii)

vrijdag 9 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Op algemene aanvraag:

Blafluis_2

Nee, veel excuus heb ik niet nodig, inderdaad. :) 

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – The Bootleg Series, disc 3 – Angelina

links for 2006-06-09

vrijdag 9 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Mislukt

vrijdag 9 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

We gingen naar het buurtfeest aan de andere kant van het water gaan.

Bij Lien in de buurt, had ik zo in gedachten.

Water overgestoken, niets te zien behalve een boot met een enorme vlag. Kongostraat door, niets te zien. Ham door, niets te zien. Teruggekeerd naar Sleepstraat, niets te zien. Sluizeken in de verte: niets te zien.

Dan maar teruggekeerd naar huis. Drie kwartier of daaromtrent rondgedenteld met vier kinderen, en niets te zien.

‘t Zal voor morgen zijn dus.

Grrr. We zijn de plaats van het gebeuren op een halve blok mislopen:

Op de dool

Verplichte lectuur

zaterdag 10 juni 2006 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Rands zegt, zoals meestal, zeer zinnige dingen.

Nog twee te gaan.

En uiteraard, What to do when you’re screwed blijft een klassieker en ook verplichte lectuur.

Del.icio.us op 10 juni 2006

zaterdag 10 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Daar gaan we weer

zaterdag 10 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Dagen en dagen windstil over Adobe en PDF en Office 2007, en nu: één blogpostje van Mike Chambers.

Waar komt het op neer? Hierzo:

Even if they included perfect PDF export in Office, does anyone actually expect them to not slowly break or abandon updates to the feature over time (especially since they are introducing their own, non-standard document format (XPS))?

Ah ja, want:

Microsoft has consistently demonstrated a practice of undermining cross platform technologies (think HTML/Browsers and Java) and constrain innovation and has not been benign in its approach to “embracing” existing non-Microsoft standards.

Och here de dutsen.

Bleitfilms

zondag 11 juni 2006 in Film. Permanente link | 7 reacties

Ik vrees dat ik een enorme sucker ben voor wijvenfilms. En voor mij is het niet Julia Roberts maar wel Helen Hunt.

Helen Hunt kan mij krijgen.

In Twister, en in What Women Want, en in As Good As It Gets, en dus ook in Pay It Forward, vanavond op BBC2.

Schooooone film: Hunt speelt de moeder Haley Joel Osmont (uit onder meer The Sicth Sense), die van zijn leraar, Kevin Spacey, een opdracht krijgt in zijn social studies-klas: “zoek een idee om de wereld beter te maken, en breng dat idee in de praktijk”.

Het idee in kwestie: doe drie goeie daden, en de mensen voor wie je ze doet moeten die dienst aflossen door ook drie goeie daden te stellen.

Don’t pay it back, pay it forward, als het ware.

En daartussen zit ook nog een liefdeshistorie, en de verwerking van allerlei, en een triestig einde, en enfin: schone film.

Zon

zondag 11 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Buurtfeest vanmorgen, met onder meer stoepkrijtwedstrijd… Waarvan hier de prijsuitrijking:

Prijsuitrijking stoepkrijtwedstrijd

En vannamiddag naar Oudenaarde!

Zon!

En morgen: verbrand!

Del.icio.us op 11 juni 2006

zondag 11 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Henk en De Grote Urbanus

zondag 11 juni 2006 in Televisie. Permanente link | 7 reacties

‘t Was de tot nog toe beste aflevering van In De Ban Van Urbanus, maar ‘t kan zijn dat ik daar bevooroordeeld in ben natuurlijk. :)

Zijn naturel! Zijn cameragevoel! Zoals die keer dat hij zei dat het vochtig poesje-incident in zijn nieuwe zaalshow zou komen!

Alleen (opnieuw) spijtig van de Ludo’s. Jan De Smet doet, vrees ik, niemand een plezier met die slechte versies van goeie Urbanusliedjes.

Zen

zondag 11 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Er zijn belangrijker dingen in het leven dan, euh, relatief onbelangrijke dingen. :)

Kijk, hier bijvoorbeeld:

Anna in haar mand

Of hier pakweg:

Jan in de tuin bij Sofie en Andy

Zen.

Zen.

Meivlieg

maandag 12 juni 2006 in Safari. Permanente link | 6 reacties

Het regent primeurs!

Eendagsvlieg

Een eendagsvlieg (Ephemera vulgata?). De eerste die ik in jaren zie, en a fortiori de eerste die ik op foto vast kon leggen. In de gang bij Sofie en Andy, en weggevlogen vóór ik een betere foto kon nemen. Helaas.

Woef!

maandag 12 juni 2006 in Kinderen, Televisie. Permanente link | 19 reacties

Gelukkig ben ik er de laatste tijd wat van gespaard gebleven, maar ik heb vrees ik deze meer gehoord dan mij lief is:

Samson. Sàmson. Het is een heel ondeugende maar lieve hond.
Samson. Sàmson. Ikwoudatikzo’nhondjekrijgenkon. Woef!

Ik vraag mijn kinderen dan regelmatig waarom Samson nu precies ondeugend en lief is. Dat kunnen ze mij meestal niet vertellen.

Ik vraag ze dan ook wanneer ze hem voor het laatst kattenkwaad hebben weten uithalen. Ook geen idee. En waarom is hij dan ondeugend? Omdat hij zich voortdurend verspreekt en dat hij na tien jaar nog altijd niet weet dat het Vermicelli is en niet Spaghetti?

En dan vraag ik ook wanneer ze hem het laatst vriendelijk laat staan lief hebben weten zijn tegen om het even wie. Ook daar: geen antwoord.

Ik vind, die kinderen moeten leren kritisch denken. Nee, niet in de zin van “en waarom zie je die hond nooit lopen?”, da’s van hetzelfde kaliber als onthullingen over Sinterklaas. Maar wel in de zin van “geloof niet alles wat ze u vertellen”.

Samson begod. De enige twee min of meer sympathieke personages van die hele soap zijn de burgemeester, die te dom is om te helpen donderen maar tenminste niet gemeen, en Jeanine De Bolle, die het met iedereen altijd goed voorheeft.

Van Leemhuizen is een etter, Octaaf De Bolle is een opgeblazen betweter, Vermeers is een klein kind.

En Gert? Gert is de grote broer die niemand wil hebben. Die nooit meespeelt, maar wel voortdurend de ogen ten hemel slaat en zucht. Te laf om de zaken duidelijk te stellen met die Marlène, en te leeg om zijn bel te laten repareren.

Arno heerst

maandag 12 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Nee, niet dié Arno, wel Arnaud Froment. Verhuisd van Grenoble naar San Francisco, en de enige mens die ik ken die er in slaagt om zijn entries consistent in ‘t Frans en in ‘t Engels te schrijven. En hoe!

La gratitude se perd en ce bas monde…

Tu loges des mecs aux frais de la princesse pendant 4 ans dans une île paradisiaque des Caraïbes. Tu les fringues gratos, sur un ton des plus élégants (le département d’Etat est formel, il a consulté Dior : “l’orange sera à la toute première mode en 2007 : c’est çà ou les Kilts de Gaulthier”). Et tu vas même jusqu’à déplacer des montagnes (et des Cubains) pour leur mettre un toit sur le tête (et on connait d’ailleurs l’adresse d’un ou deux types à la Nouvelle Orléans, en face du Superdome, sous les décombres à droite, qui vous confirmeront que c’est pas un détail).

Mais non… Il y a toujours un fourbe pour râler et montrer qu’il n’est pas content. On avait rien dit quand la chienlit communisto-journalistique, sans aucun donc soudoyée par des gens qui ne bossent pas pour Fox News, s’était mise à jouer sur les mots (à ce sujet, on vient encore de vérifier, il y a bien un moyen de ne pas considérer la stimulation électro-testiculaire comme de la torture, on vous l’avait dit: il suffit juste de confisquer les téléphones portables avec appareil photo intégré à ces couillons de GIs).

Mais là, il faut se rendre à l’évidence… Ils sont malins, ils sont créatifs, ils sont engagés, les ennemis de l’Amérique. Ils sont prêts à toutes les ruses pour alimenter la guerre contre notre grand pays. Et vous ne pourrez que vous indigniez avec nous face à la bassesse nécessaire pour se pendre en cachette, sans même laisser les gardiens se rendre compte de la chose.

C’est absolument pas fair-play comme tactique : autant un mec barbu qui meurt sous 12 tonnes de bombes, ça se montre bien sur CNN, autant 3 qui se pendent avec des draps blanc-cassé, c’est carrément moins photogénique…

Fairly rolling on the floor here.

Dringend meer chienlit gebruiken in het echte leven. 😀

Geschreven al luisterend naar: Marc Ribot Y Los Cubanos Postizos – The Prosthetic Cubans – Aurora en Pekin

Del.icio.us op 12 juni 2006

maandag 12 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Flightcheck

dinsdag 13 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

‘t Is ons allemaal wel al ooit eens overkomen:

Vidangeperdue

“Bon, die titel in Poplar hebben we met de hand wat gedistressed, idemditto met die Helvetica Heavy Condensed links, dus die stond vanzelf al in outlines… en een gewone Helvetica, dat zit toch overal op? Waarom zouden we dat dan nog meesturen?”

Gnn.

Geschreven al luisterend naar: Tom Waits – Rain Dogs – Diamonds and Gold

Damn lies and statistics

dinsdag 13 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

Als ik de Metro toch op de scanner liggen heb…

Blogmetro

Acht! en! dertig! procent! van de Belgische jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft een blog. Een snelle blik op de statistieken later: dan zouden er hier ergens door de driehonderdduizend weblogs moeten rondslingeren van jongeren tussen 12 en 18.

Ah kijk, ik zie dat ik niet de eerste ben die daar bedenkingen bij heeft, maar toch: arhem.

Geschreven al luisterend naar: Tom Waits – Rain Dogs – Anywhere I Lay My Head

Sardou!

dinsdag 13 juni 2006 in Music. Permanente link | 9 reacties

Michel Sardou staat hier al de hele middag op repeat.

Bombast! Pathos! Heerlijk!

Beliuster: Le France [3.6 MB MP3]

Quand je pense à la vieille anglaise
Qu’on appelait le “Queen Mary”
Echouée si loin de ses falaises
Sur un quai de Californie

Quand je pense à la vieille anglaise
J’envie les épaves englouties
Longs courriers qui cherchaient un rêve
Et n’ont pas revu leur pays

Ne m’appelez plus jamais “France”
La France elle m’a laissé tomber
Ne m’appelez plus jamais “France”
C’est ma dernière volonté

J’étais un bateau gigantesque
Capable de croiser mille ans
J’étais un géant j’étais presque
Presqu’aussi fort que l’océan

J’étais un bateau gigantesque
J’emportais des milliers d’amants
J’étais la France qu’est-ce qu’il en reste
Un corps mort pour des cormorans

Ne m’appelez plus jamais “France”
La France elle m’a laissé tomber
Ne m’appelez plus jamais “France”
C’est ma dernière volonté

Quand je pense à la vieille anglaise
Qu’on appelait le “Queen Mary”
Je ne voudrais pas finir comme elle
Sur un quai de Californie

Que le plus grand navire de guerre
Ait le courage de me couler
Le cul tourné à Saint-Nazaire
Pays breton où je suis né

Ne m’appelez plus jamais “France”
La France elle m’a laissé tomber
Ne m’appelez plus jamais “France”
C’est ma dernière volonté

Het gaat over de boot, Le France. Oudere lezertjes herinneren zich hem van de uitgebreide en ontroerende reportages in Humo en Libelle/Rosita en Paris Match en andere kwaliteitsmagazines in de jaren 70.

Le France heeft de jaren 70, 80 én 90 overleefd… maar dus één dezer is het er definitief mee gedaan. Excuus genoeg om Michel Sardou nog eens à plein tube te zetten.

Geschreven al luisterend naar: Michel Sardou – L’Intégrale – CD 3 – Le France

De toekomst meneer

dinsdag 13 juni 2006 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Kijk kijk, we zijn de toekomst zie. Of toch: het toekomstpanel. Of toch: deze week.

update: de vozeriken! Ze hebben i.’s antwoorden er uit geknipt! Een mens mag hopen dat het bij gebrek aan plaats was en dat ze er morgen wel staan, gedimme!

grmbl sexismen grmbl

links for 2006-06-13

dinsdag 13 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Toegekomen!

dinsdag 13 juni 2006 in Verbouwingen. Permanente link | 15 reacties

De keuken bij ons thuis: alleen de vloer en de deuren waren al definitief. Voor de rest: de muren moeten nog gedaan worden, het plafond, de balken, de kasten de werkvlakken, de pompsteen, àlles quoi.

Behalve…

Keuken!

Vandaag toegekomen! Ons nieuw vuur!

Nu nog een beetje gewrongen tussen een tafeltje en het park van Anna, maar in de toekomst: het sluitstuk van de keuken:

Keuken

Hoera!

Kijk, en dit is waar ik het meest naar uitkijk:

Sauspan

Kleine kleine sauspannetjes zonder vrees dat ze gaan omver vallen op een hete hete plaat zetten, en dan verschuiven naar een iets minder hete plaats op diezelfde plaat, en dan wat meer, en dan weer wat minder—bliss.

Best practices

woensdag 14 juni 2006 in Werk. Permanente link | 6 reacties

(i)

Ik had daarnet een stommiteit begaan, daarbij tenandere zwaar geholpen door de toepassing waarmee ik bezig was (stómmeriken van programmeurs soms!), waardoor een tijdje de publieke website heel erg vreemd deed, en de niet-publieke site niet meer toegankelijk was via de browser.

Even binnen en buiten wippen in de database, veranderingen ongedaan maken: nope, geen effect. Had ik al gezegd dat sommige van de beslissingen van de programmeurs echt wel compleet van de pot gerukt zijn?

Nu, nog een geluk dat ik vóór de eenvoudigste wijzigingen een backup neem van de database: ‘t was een restore en wat refreshen later allemaal weer in orde, maar ik zat er toch wel even zwaar mee in.

(ii)

Ik ben, zullen mensen die me kennen, een ongelooflijke pluimstaartrat. Niets kan ik wegsmijten. Enfin, ‘t is nu al beter dan het ooit geweest is, maar toch: zeer weinig kan ik weggooien.

De afgelopen dagen en weken ben ik dan ook nog nooit zo content geweest over een combinatie van programma’s dan van Subversion en TortoiseSVN.

Geschreven al luisterend naar: Neil Diamond – Jonathan Livingston Seagull – Dear Father

Hans aka O. aka Citylab

woensdag 14 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Schaamteloos van-knippen-plak van bij i.:

Hans Dekeyser, Gentblogt-fotograaf en kaalkopke van dienst is opgenomen in de Cool Photoblogs List met zijn Citylab. Momenteel staat hij op 297 279, maar u kunt ook op hem stemmen, zodat hij nummer één wordt. En dan kunt u tegen uw vrienden op café zeggen: “Die gast die op één staat, daar heb ik nog voor gestemd”.

Dat stemmen, da’s dus het vijfde dingetje onder onder “rank” aanklikken (cööl). U weet wat gedaan.

Ons kent ons. Jawel. Ha!

Geschreven al luisterend naar: Gilbert O’Sullivan – The Best Of Gilbert O’Sullivan – Clair

links for 2006-06-14

woensdag 14 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Walm

woensdag 14 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

‘t Was vanavond vergaderingsken te onzent.

Ik dacht dat we met vier zouden zijn en misschien vijf, bleek dat we maar met drie waren, maar dat mocht de pret niet drukken: kap kap kap hak hak—het zoete geluid van de nagalm van allemaal kleine knoopjes die doorgehakt werden. Kleine knoopjes die uiteindelijk een grote knoop moeten worden tegen het einde van de maand.

Sandra (en de kinderen) hadden allemaal hapjes gemaakt: kerstomaatjes met garnalen, gedroogde tomaten, witloof met tonijnsla, olijven. Ik had een pot vol scampi’s overgoten met olijfolie en gesnipperde look.

Ik vrees dat ze mij morgen op het werk van op het gelijkvloers gaan ruiken aankomen.

Hihi. :)

Meer rechten nu!

donderdag 15 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 44 reacties

Ik eis het recht op om mijn kinderen thuis te houden en ze twaalf jaar lang zelf op te voeden. Ik zal zelf wel beslissen wat ik ze leer. In mijn opinie is wiskunde, scheikunde, turnen en Nederlands nutteloos, ik zou ze dan ook full-time in het Engels en het Frans les geven. De nadruk ligt op ideeën, ideeën verwoorden, en geschiedenis. En biologie, maar dan enkel van insecten en spinnen.

Of nee, wacht: toch wel turnen! Maar dan enkel de linkerhelft van hun lichaam! Want hoe wijs moet dat niet zijn, zo’n scheef kindje!

En o, o, zou het niet wijs zijn om ze te doen geloven dat de gaskamers een uitvinding zijn van joden uit Hollywood? En dat de hele wereld op achttien dagen in elkaar gestoken is door een onzichtbaar spaghettimonster in 1658, en dat het dan meteen ook alle geschiedenisboeken geschreven heeft zodat we nu denken dat de wereld miljarden jaar oud is? En als ik ze nu eens zou doen geloven dat de maan van camembert gemaakt is, en de zon een lamp is voortgetrokken door een reuzen-ruimte-pijlinktvis?

Ik weiger wie dan ook daar iets over te laten zeggen. Als de staat mij wil verplichten om me aan eindtermen of zoiets te houden, dan zijn dat fascisten en moeten ze van mijn erf. Ik bedoel maar, whatever will be next? De wingnuts bij Brusselsjournal weten het wel:

Multicultural plutocracy rears its ugly head again.
This comes down to state indoctrination in its fullest sense.

If Belgium has gone this far you need to get out now.  They will be killing Jews within the lifetime of the averatge [sic]adult.

Nee maar. Ik zal toch wel zelf beter weten wat er goed is voor mijn kinderen zeker? Ja, die islamofascisten die zoiets zouden willen doen, die moeten gecontroleerd worden, streng! gecontroleerd worden zelfs. Maar ik meneer de juge? Dat is toch helemaal bij het haar getrokken? Ja, ik weet het beter meneer de juge. Echt waar. Waarom? Omdat ik dat zeg meneer de juge. Wist u dat mijn vrouw “a former university lecturer” is trouwens?

U zegt? De wet geldt voor iedereen? Mag ik u erop wijzen dat ik “a lawyer by training” ben en dat ik dat dus beter weet dan velen?

Geschreven al luisterend naar: Steely Dan – Catalyst, disc 1 – Yellow Peril

Zelie blogt (nog altijd)

donderdag 15 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 7 reacties

Nee, Zelie heeft het nog niet opgegeven. Ze schrijft nog altijd aan haar weblog verder.

Het is een vast avondritueel geworden: net vóór ze naar bed gaat, kruipt ze bij mij op de schoot en bekijken we de reacties (waar ze telkens enóórm benieuwd naar is, en waar ze altijd vreselijk blij mee is).

Dan schrijft ze zelf een stukje—ook dat typen begint beter en beter te gaan trouwens—waar ik eigenlijk praktisch niet aan help.

Het enige dat ik doe, is ze zeggen als er ergens een foutje staat (“receptie”, “professor” en “lekkere” in de entry van vandaag). En ik zeg ze ook soms dat ze iets duidelijker moet maken omdat de mensen niet altijd weten waar het over gaat: vandaag bijvoorbeeld was ze meteen begonnen met de beschuldiging dat Sandra en Jan te laat waren op “de receptie”, maar ze had niet gezegd waar die receptie precies voor was.

Als ik dat dan zeg, verbetert ze het zelf: zo weet ik nu ook dat het een leesuurtjesbedankingsfeestreceptie was. :)

Nee, ik ben er serieus trots op. Ze doet dat zeer goed.

Del.icio.us op 15 juni 2006

donderdag 15 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Se coucher tard nuit

vrijdag 16 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ugh. Niet zo fijn. Raymond Devos is gestorven.

Raymond Devos

J’ai un ami qui est xénophobe. Il déteste à tel point les étrangers que lorsqu’il va dans leur pays, il ne peut pas se supporter.

Pipi al fresco

vrijdag 16 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Mannen weten waar ik het over heb.

Niets, of dan toch  zeer weinig, geeft zoveel voldoening als bijvoorbeeld na een barbecue in het donker achter de garage tegen den talud van de spoorweg de broekslang af te laten lopen. De willy water geven. Een piske slaan, met andere woorden.

Batman va faire bat-pipi. En wel: en plein air.

Omdat wij dat kunnen. Omdat de natuur ons voor één keer bevoordeeld heeft: akkoord het zit allemaal langs de buitenkant en in de weg, maar dàt krijgen we er dan wel in de plaats voor. Wijdbeens, met de neus in de sterren en de blik op oneindig.

Ik ben niet zo’n gezelschapsmens als het op toiletten aankomt, maar ik heb me laten vertellen dat sommige mannen het zelfs wijs vinden om in groep, met meer dan één tegelijk Brel’s Amsterdammers achterna te gaan. Mannen ondereen.

Wij hebben een tuintje thuis, maar op een voorschoot van een paar meter op een paar meter doet een mens dat niet natuurlijk. En ook in een park, het Baudelopark bijvoorbeeld, zou ik het nooit meer doen: de laatste keer dat ik dat gedaan heb, was met een maat samen in de bosjes in het Citadelpark, allebei in driedelig kostuum (hij paars, ik lichtgroen). Ei zo na gearresteerd geworden, en sindsdien nooit meer.

Maar!

Op het werk is het the next best thing:

Dat was de reis van mijn bureau naar het toilet (met excuus voor het slechte filmpje: ik kon op het toestel van hier maar 15 seconden zeer lage kwaliteit video opnemen).

Het punt: als de deur van het, euh, groot toilet, openstaat én het venster staat open, dan kan men in het verste pissijn geheel onzichtbaar voor de wereld quasi op de Brugse rijen Dijver zijn ding doen:

toilet

Met in de verte de beiaard, het geklopklop van de toeristenpaarden, en de voorbijvarende bootjes. En na afloop: even naar het venster en van het uitzicht genieten.

dijver

…en dan weer doorwerken.

Geschreven al luisterend naar: Marc Almond – Jacques – The Town Fell Asleep [La Ville S’endormait]

Het kan niet op

vrijdag 16 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Ons nieuw vuur is nog maar toegekomen, en maandag wordt ons nieuw bed al geleverd!

Slapen dat wij gaan doen, slapen!

Het wordt zo’n ding met een afstandbediening (twee eigenlijk: his ‘n’ hers), dat allerlei posities kan aannemen. Nu nog een televisie in de slaapkamer krijgen en we zijn helemaal gezet.

Al vrees ik dat dat één van de veto’s is die Sandra nooit zal opgeven: bijna zo erg als haar veto tegen opgezette beesten.

En ik die zóó graag een opgezette kanarie zou hebben! Ik zou die dan Zoltan noemen, en omgekeerd aan een stokje tegen de muur hangen. Of nog: zo’n konijn opgezet met een speelgoedgeweer tussen de voorpootjes en een klak op zijn hoofd waar zijn oortjes doorsteken, en een pijp in de mond gekneld!

Kijk, iets in deze zin:

Kernijn

Daar kan toch niémand tegen zijn?

Ach, vrouwen: een andere soort meneer.

Geschreven al luisterend naar: Public Enemy – It Takes a Nation of Millions – Terminator X to the Edge of Panic

Barst in mijn kop

vrijdag 16 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Mijn hoofd, het staat op ontploffen.

Genade, genade. Als dat morgen ook zo zal zijn… urgh.

links for 2006-06-16

vrijdag 16 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nondegodver

vrijdag 16 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

‘t Is mij beu verleed. De computer blokkeert nu al een uur aan een stuk telkens na vijf minuten of zo, genre eerste het muispijltje, dan het keyboard, en dan de hele computer. Om geen aantoonbare reden.

Ik ga hem toch één dezer écht eens moeten herinstalleren. Maar niet nu. Nu kruip ik met mijn vrienden de pijnstillers in bed.

Slaapwel alleman!

Ghhrzzz

zaterdag 17 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het was vandaag wel wijs maar ik denk dat ik wat teveel pillen gepakt heb. Een beetje voos en zo. Morgen meer.

Nog een geluk dat dit niet zó veel gebeurt. Wel redelijk klote dat het uitgerekend vandaag moest gebeuren.

update 23u20 …aaand we’re back! Toch goed als de de medicamenten beginnen werken: ik kan weer tegen voor een paar uur. :)

Lessen geleerd

zondag 18 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

’t Was gisteren drink voor Anna (en ook een klein beetje voor Zelie).

Niet dat we het op voorhand niet hadden kunnen, weten, maar toch… Twee dingen die we toch voor volgende keer gaan moeten proberen onthouden:

Kinderen zijn eigenlijk niet geschikt om los te laten lopen in een tuin waar zo ongeveer elke bloem, boom of struik met de hand geplant is en praktisch bij naam gekend is. Of eigenlijk: sommige kinderen die niet de onze zijn want de onze zijn geïndoctrineerd dat ze alleen maar op het gras mogen lopen en geen takken mogen van bomen aftrekken en niet de bloemen mogen plat trappen. Jaja, ik weet het, ’t is niet realistisch en zo, maar toch.

Pas op, niet dat er drama’s gebeurd zijn of vandalisme of zo: helemaal niet. Geen ruzie of kleerscheuren zelfs—op een kopstoot hier of daar na zijn voor zover ik zie alle kindjes, van nul tot elf jaar of zo zonder enig probleem met elkaar blijven spelen. Een groot succes, vooral omdat er geen springkasteel was dit jaar en (wegens Jan’s windpokken) ook geen waterspelletjes.

Nee, ’t is waarschijnlijk omdat de onze nog niet zo oud zijn, en dat ik hoedanook niet veel kinderen bij elkaar gewoon ben. 😀

En behalve dat: zeventig man die gaan komen in de loop van de dag wil niet zeggen dat er voortdurend zeventig man zullen zijn, dus dat alles voor zeventig man moet voorzien zijn. We zitten nog met vijftig ribbenkasten over, en een hele keuken vol cake en zo. Ik denk dat we vanmiddag nog eens een paar ribben op de barbecue gaan leggen. En vanavond. En misschien in de loop van volgende week ook. :)

Persoonlijkheid

zondag 18 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Tiens, mijn persoonlijkheid is veranderd sinds 2004. Toen was ik een INFJ en geloofde ik er niets van, nu ben ik een ENFJ en ik geloof er nog altijd niet al te veel van.

Er niets van geloven is overdreven natuurlijk. Ik vind me uiteraard wel terug in bepaalde aspecten van Keirsey’s interpretatie, maar het is toch allemaal heel erg schematisch, die dingen.

Ki-yooote!

maandag 19 juni 2006 in Safari. Permanente link | 14 reacties

Die oogjes!

Marpissa muscosa

Marpissa muscosa, uiteraard. Ik wou een foto van boven nemen om de oogjes achteraan zijn kop te tonen, maar natuurlijk keek het beest rechtstreeks in de lens.

Marpissa muscosa

Echt waar de meest schattige van alle soorten spinnen, springspinnen.

Sacrébleu!

maandag 19 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Ik ben door de band de meest tolerante mens ter wereld: praktisch niéts werkt me op de zenuwen, ik ben zo zen als een zeer oude en welhaast comateuze zenmeester op prozac.

…op een paar dingen na, natuurlijk, die me wél tegensteken, en waar ik me dan tot op zekere hoogte een beetje in kan opwinden. Een mens is ook niet van steen gemaakt, nietwaar?

Eén van die dingen is taal. Of beter: slechte taal. Of beter: doen alsof men een taal of een accent machtig is, terwijl dat niet het geval is.

Zoals veel van mijn hang-ups kan ik dat redelijk helder terugbrengen tot een incident in mijn jeugd, en kan ik dus ook meteen alle verantwoordelijkheid afschuiven op mijn ouders: in dit geval mijn vader en ik, in de keuken bij ons thuis, toen ik een jaar of acht moet geweest zijn.

Ik vond het nodig om, in de context van één of ander verhaal of grapje, een beetje lacherig een Amerikaans accent na te doen. Mijn vader, zo rap als tel: leer eerst Engels spreken, en lach dàn met accenten. Ik: diep beschaamd, want ‘t is waar: het komt neer op l’autre, qu’aimerait bien avoir l’air mais qui n’a pas l’air du tout en ook wel op faut pas jouer les riches quand on n’a pas le sou.

Maar goed, dus, sindsdien ben ik daar zeer gevoelig aan. [Of: gevoelig voor, uiteraard. Grammatica-nazis!] Vandaar dat ik lastig werd van Het Engels Van Het Meisje Pattyn, en vandaar dat ik nu ook een beestje ambetant loop: vanmorgen op de bus was ik aan het lezen in een boekje met kortverhalen. Eén ervan speelt zich in pre-revolutionair Frankrijk af. Uweetwel, om het met History of the World Pt. 1 te zeggen : “We don’t even have a language! Juste a stupeed accente! — She’s righte! We all talke like Maurice Chevalier! — Oh haw haw”.

Eén van de personages heet “L’Hero”. Gnââ! Dat-moet-Le-Héros-zijn! Om de twee pagina’s in het begin, en naar het einde meer dan eens per pagina staat dat verkeerd geschreven!

Of nog:

Their voices shouted the slogans of anarchy: “Vive le Republique! Le rois, la-bas!”

Mîîîî!!! Leve de republiek die plots mannelijk geworden is en haar accent verloren is? Dàààr, “een koningen”?

Of ook voortdurend dingen als “Merci, beaucoup merci” in plaats van “Merci, merci beaucoup”, “Petite ange” in plaats van “Petit ange”, heelder zinnen in het Engels behalve een “monsieur” en een “oui” hier en daar… grrr.

Euh, maar behalve dat: jazeker, alles in orde, alles in orde. Carry on.

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Magical Mystery Tour – Magical Mystery Tour

Del.icio.us op 19 juni 2006

maandag 19 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Efficiency vóór alles!

maandag 19 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Bon.

Goed.

Ik moest portretten trekken. Ik met mijn statief en mijn portrettentreklens en mijn halogeenspot-op-poten naar het huis waar de portretten te trekken waren.

Statief opgezet, portrettentreklens op de D200, beetje zoeken met de belichting, D200 op statief, klickety klik klik, een foto of honderdtwintig later, weer naar huis.

Foto’s uitgeladen op de computer, metadata toegevoegd, foto’s kleurgecorrigeerd, omgezet naar DNG, hopladiejee een half uur of zo later: klaar.

So far so good. Was het daar opgehouden, de avond was helemaal geslaagd: op géén tijd gedaan, binnen, buiten, met een beetje verbeelding en wat goeie wil: bijna professioneelachtig te noemen.

Maar dan: het briljante idee om door de foto’s te gaan met het onderwerp en te zien welke te houden en welke niet te houden.

Op de computer boven is dat moeilijk te doen, wegens eigenlijk maar één zitplaats voor de computer (mijn trekzetel). Goed, gewoon met de portable naar beneden toch?

Ah ja, de files van de computer naar de portable krijgen. Netwerktopologisch ligt dat niet zo eenvoudig, dus dan toch gewoon op CD zetten, juist? Ah nee, ‘t is bijna 2 GB. DVD dus. Zoeken naar DVD. Een kwartier later: gevonden. Beginnen schrijven.

Ondertussen subject van foto’s toegekomen. Portable aangesloten, DVD-lezer aansluiten aan de portable… ah, damned, niet genoeg stopcontacten. Verlengdraad? Kwijt. In het achterhuis? Nah. Boven? Nah. Ah ja, juist: achter de diepvries.

Hm. DVD al klaar? Nee.

Oh, rats: DVD staat vol DNG-files, die zijn niet leesbaar op de portable. Photoshop installeren dan maar. Crap. Waar zijn mijn installatie-CD’s? Damned, dubbel crap: ik heb legaal alleen maar upgrades naar 7 naar CS naar CS2, en ik ga echt geen oude Photoshop installeren en dan upgraden.

Dan maar naar de slechte websites, downloaden, en mijn serienummer gebruiken. Ghaa! Geen serienummer gevonden. Keygen? Godgeklaagd, ik heb daar allemaal echte versies van, betaald en legaal en alles, maar ik weet ze van ver noch van dicht liggen. Enfin, ‘t is dus niet echt illegaal hé: als de politie komt, mogen ze zelf zoeken naar de CD’s en de serienummers.

Ondertussen: download klaar: geen RAR. Winrar? Download, install, unrar. DVD geschreven, in DVD-lezer, hoera! leesbaar!

Gna! In de rar zit een bin/cue, en geen Daemon Tools. Daemon Tools installeren. Herstarten.

Photoshop installeren. Activeren, Bridge. Updates. Nieuwe RAW plugin voor D200 downloaden.

DNG Openen op DVD: duuuuuuuurt een eeuwigheid. Dan maar copiëren op hard disk en van hard disk bekijken, juist?

Copiëren naar hard disk duurt drie kwartier. Ondertussen bekijken is zo traag als een mug in honing. En toch niet opgeven.

Een foto per vijf minuten. Traag. Ik heb ondertussen zin om de computer door het venster te smijten.

Copiëren duurt maar acht minuten meer. Nee, nog 138 minuten. Nog 45. Nog 5. Nog 165. Terug naar Bridge. Een preview van een foto opladen duurt ondertussen drie minuten.

Ik had beter de computer van boven naar beneden gesleept en beneden geïnstalleerd.

Nog aan het copiëren. Binnen zeven minuten is het gedaan, zegt Windows mij. Reutel reutel. Eens over en weer naar boven, het bed gaan uittesten. Terug: nog een kwartier. Nee, 32 minuten. Nee, drie, nee, tachtig, nee, negen.

Done! Gecopieerd! Hoera!

Bridge naar harddisk wijzen. Foto’s beginnen bekijken—oh joy, ‘t duurt maar twintig seconden om een preview te tonen. Great. Not.

Euh… zeg… en als we nu eens gewoon die DVD zouden uit de lezer trekken, in een doosje steken, en aan de prepressman geven?

Uh huh.

Een uur later. Het kan ook anderhalf uur geweest zijn. Verloren tijd. Niets gedaan. Prutsen en doen, om dan alsnog onverrichter zake te stoppen.

Zucht.

Computers: niet aan beginnen.

Huh?

dinsdag 20 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Wat krijgen we nu? Waar gaan we dat schrijven?

Ik ben een layout aan het omzetten naar xtml/css, en dat gaat vlotjes? Ik kom geen noemenswaardige problemen tegen, het lukt allemaal proper cross-browser—IE5/6/7, FF, zelfs de Macintosh-jongens doen niet vervelend!

Ik moet zeggen dat ik er niet naar uitkeek, om me met die zooi bezig te houden, maar dat het voorlopig nog niet echt tegensteekt. Niet dat het een uiterst complexe layout is, maar ook niet dat het super-simpel is: en toch lukt dat zonder last.

Ik denk dat het geheim is: gewoon van nul beginnen. Vertrekken van andermans templates of van hap-snel-klaar-dingen op tinternet, dat is een recept om reddeloos in de soep te lopen.

Nee: zelf alles in elkaar boksen. En alles zo eenvoudig mogelijk houden. En geen hacks tenzij het echt nodig is: ik ben een dikke honderd css-regels verder, en ik heb er voorlopig nog maar twee: een gif in plaats van een png voor een masker dat in een header komt als het IE5/6 is, en een menuutje dat ik in IE6/7 nét iets hoger wil zetten dan in al de rest (0.4 em hoger, om precies te zijn).

En die twee dingen doe ik gewoon via conditional comments:

<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" href="css/styles-ie.css" type="text/css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 7]>
<link rel="stylesheet" href="css/styles-ie7.css" type="text/css" />
<![endif]-->

niets meer te html *-nonsens, die overigens niet meer werkt in IE7.

En behalve van nul beginnen, ook, zoals bij zoveel van die dingen: rustig blijven. Het niet te ver zoeken als het niet echt moet.

Zoals één probleem dat ik had waarbij de laatste tab bovenaan (met een zoekformulier erin) op een volgende lijn kwam, maar enkel in Safari 2+ op Mac OSX 10.4. De tabs staan in een <ul>, en de <li>’s hebben een padding—die padding beprutsen? Pixelneuken tot het in orde komt? Eéntje meer, reload, zien of het lukt, ééntje minder, font-size wat groter, font-size wat kleiner? Beetje trekken aan letter-spacing? Welnee: gewoon de <ul>, die top en right absolute gepositioned stond, een expliciete width geven: daar verslikte Safari zich blijkbaar op.

Of nog zo één: het logo staat te hoog. Een margin of padding of godbetert een border toevoegen? Allerlei relatieve of absolute positioneringen proberen? Welnee: gewoon vertical-align: bottom doen en alles is in orde.

Gnaa. ‘t Doet deugd, als al die jaren nonsens-sites maken op het internet plots blijken hun nut gehad te hebben. :)

Geschreven al luisterend naar: Beck – Odelay – Where It’s At

Porno

dinsdag 20 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Volume 1 lag al een decennium in mijn bibliotheek, half vergeten eigenlijk. Maar nu is de volledige reeks van Lost Girls bijna uit.

Leve pornografie! En ook: hoe kan een mens niet gecharmeerd zijn door Neil Gaiman’s review?

Lost Girls is a bitter-sweet, beautiful, problematic, exhaustive, occasionally exhausting work. It succeeded for me wonderfully as a true graphic novel. If it failed for me, it was only as smut; the book, at least in large black and white photocopy form, was not a one-handed read. It was too heady, dense and strange to appreciate or to experience on a visceral level. (Your mileage may vary; porn is, after all, personal.)

Eufemisme / verbloemde omschrijving van het decennium: a one-handed read. :)
Maar daarnaast—high praise indeed:

Whatever you call it, there has never been anything quite like this in the world before, and I find myself extraordinarily pleased that someone of Moore’s ability actually has written that sort of comics for adults.

Alan Moore: nooit vanzelfsprekend, meestal uitstekend. Wat er mij aan doet denken: ik moet dringend nog eens verder doen in Voice of the Fire. niet evident, compromisloos, maar, na enige moeite om er in te komen: uitstekend. Jazeker.

Photoshop brol

woensdag 21 juni 2006 in Computers en dingen, Foto's. Permanente link | 10 reacties

Sara heeft overschot van gelijk.

Uiteraard, HDR kan een mooi iets zijn. Kijk, hiér dient het voor:

hdr

…maar helaas zie je meer van dergelijke fratsen dan goeie toepassingen:

playground

HDR is zeer snel op weg om de lens flare van 2006 te worden. Net zoals trouwens Shadow/Highlight: nog zo’n feature in Photoshop die enkel met mate gebruikt soms zijn nut heeft.

Als ik in deze foto écht dringend de meneer links duidelijker zichtbaar zou willen krijgen, dan zou ik daar S/H op kunnen loslaten:

Shadowhighlight

…maar overdreven, en in combinatie met vleestonen, om bijvoorbeeld een tegenlicht genomen foto te proberen rechttrekken: eeyurgh! [sorry i.]

Shadowhighlight2

Dooddoener alert: ‘t is niet omdat een bepaalde functionaliteit in een programma zit, dat je die ook meteen moet gebruiken hé.

Flare

[zie ook: lettertypes en hoeveel er tegelijk te gebruiken, kleuren en waarom twee meestal genoeg is in een document, stijlen en hoe ze te gebruiken, etc.]

Geschreven al luisterend naar: André Hazes – Zo is het leven – Ik maak van je leven een sprookje

Mooi

woensdag 21 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Er zijn mensen die in vervoering kunnen raken van muziek. Johnny Dodds, of Bach. Of André Hazes, of Steely Dan. Of Public Enemy of Michel Sardou. Ik bijvoorbeeld.

Er zijn ook mensen die helemaal enthousiast kunnen worden over schilderwerk of beeldhouwkunst. Ik niet. Er kan hoogstens eens “heh” of een “ja, ‘t is wel wijs” af.

En er moeten ongetwijfeld nog mensen naast mij zijn die bijna lichamelijk aardig worden van goeie typografie. Deze hier bijvoorbeeld, een eenvoudige maar o-zo-mooie (en goede, en niet te midden) handleiding Plain English. Misschien op de pull quotes met de ellipsen na: helemaal mijn ding.

Koude rillingen meneer. Echt serieus.

En afgezien van de vorm, trouwens: dat document zou door iedereen die ook maar ergens ooit iets met communicatie en schrijven te maken heeft, van voor naar achter en van achter naar voor gelezen moeten worden. Verscheidene malen. En dan onder het hoofdkussen gelegd, en naast het toilet, en herlezen en herlezen, tot het helemaal ingezonken en geïnternaliseerd is.

Zeg dat ik het u gezegd heb.

Geschreven al luisterend naar: Emerson, Lake & Palmer – The Return of the Manticore (disc 3) – The Barbarian

Werk! Aanbieding!

woensdag 21 juni 2006 in Werk. Permanente link | 3 reacties

All the hip kids are doing it, dus waarom ik ook niet?

Werkaanbieding bij mijn fijne werkgever, het Europacollege: desktop publisher / grafisch ontwerper. Fijne collega’s, internationale omgeving, interessante opdrachten, interessante verloning, extralegale voordelen, naakte vrouwen. Of nee, dat laatste niet. Maar de rest wel.

Gaat dat zien!

Geschreven al luisterend naar: The Nits – Urk, disc 1 – Adieu Sweet Banhof

Del.icio.us op 21 juni 2006

woensdag 21 juni 2006 in Links. Permanente link | 4 reacties

Prutsen en doen

woensdag 21 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 12 reacties

‘t Is niet genoeg dat ik op het werk met css en dingen bezig ben, nà mijn uren is het ook van dat: trekken en duwen en duwen en trekken aan templates en dingen in WordPress.

Eigenlijk feitelijk is dat wel wijs, zo prutsen met templates. Hier ook weer: gewoon het hoofd erbij houden, niet panikeren, en met enige regelmaat wat afstand nemen en een reality check uitvoeren.

Zoals daarnet: ik gebruik een aantal plugins en wat eigen php om een aantal dingen te doen die WordPress niet van zichzelf kan doen.  Dat geeft als gevolg dat ik door drie keer gelijkaardige dingen, drie verschillende mark-ups kreeg:

 1. <ul id="ding">
    <li>hoofding
      <ul class="spel"><li>item</li>
        <li>item</li></ul>
    </li>
    <li>hoofding
      <ul class="spel"><li>item</li>
        <li>item</li></ul>
    </li>
  </ul>
 2. <h3>hoofding</h3>
  <p>item</p>
  <p>item</p>
  <h3>hoofding</h3>
  <p>item</p>
  <p>item</p>
 3. <p>hoofding
  <small>item, item</small></p>
  <p>hoofding
  <small>item, item</small></p>

Die “hoofding” en “item” moeten telkens (ongeveer) dezelfde style krijgen, dus dat gaf op geen tijd atrociteiten in de zin van

div#een ul#ding li, div#twee h3, div#drie p {
regel regel regel
}

en allerlei kunst– en vliegwerk om die <small>s in display:block te krijgen, en prutserijen met uitzonderingen op uitzonderingen (ul li ul.bla li.gerief en zo).

Enfin, ‘t had geen uitzicht meer.

En dus—kogel door kerk te G.: de plugins zelf bepoteld. De output daarvan geharmoniseerd. Het kwaad bij de wortel aangepakt.

Tja, veel plugins upgraden zal er dus niet aan te pas moeten komen. Of de wijzigingen zouden ook moeten opnieuw overgenomen worden natuurlijk. Heb ik mezelf lekker (heel erg relatief) onmisbaar gemaakt! :)

<rant>
kijk hé! dààr krijg ik dus het vliegend heen en weer van bij WordPress: die hele plugin-architectuur die allemaal heel erg proper zou kunnen zijn, maar dat in de praktijk helemaal niet is. Het zou zo goed zijn mochten al die plugins hun gegevens gewoon als een structuurtje teruggeven in plaats van html en data vrolijk te mixen. Maar nee: zet er nog maar een hardgecodeerd tagsken tussen mannen! Toe maar! Een stijltje meer of minder, daar kijken wij niet op! En uiteraard structureren wij al onze gegevens met <li>’s, ah ja, da’s toch, hoe-was-het-ook-al-weer, semantisch zeker hé?
</rant>

Ah, zóóó moet dat!

donderdag 22 juni 2006 in Internet. Permanente link | 4 reacties

Deze morgen in mijn mailbox (en gisteren, en eergisteren, en de dag dààrvoor, en ook in mijn persoonlijke mail, en op dertien andere mailadressen):

Wij zorgen ervoor dat jouw website/homepage op meer dan 900 zoekmachines ingeschreven wordt.

Jouw website wordt hiermee tussen 6 tot 8 weken op de zoekmachines van Google, Yahoo en MSN in een ranking naar boven klimmen. Daardoor groeit jouw pagerank omdat meer websites een verbinding naar jouw Homepage zetten. Het is aan U of de zoekende jouw aanbod kan vinden.

Gebruik ons goedkope aanbod: Wij zetten U op meer dan 900 zoekmachines, mappen en webcatalogues. Vanaf nu niet meer 249€ alleen nog 199€ (eenmalige uitgave, geen abo)

Probeer het nu u loopt geen risico. Bent u niet tevreden over ons aanbod, dan krijgt u zonder te vragen uw geld terug.

Dat zeggen klanten van ons:

 • binnen 6 weken was onze homepage op plaats 1 bij Google, echt super!
 • Wij hebben door dat inschrijven in deze zoekmachines 12.000 bezoekers per maand en dat alleen naar 8 weken!

Bestel nu met geld-terug-garantie! Probeer het nu u loopt geen risico. Bent u niet tevreden over ons aanbod, dan krijgt u zonder te vragen uw geld terug. Bestel nu met geld-terug-garantie!

Heb je problemen met de bestel-pagina, kun je dat ook hier doen. Bestel gewoon per email: hier doen (Geef ons a.u.b. jouw website, bedrijf, naam, adres, telefoon en voor klanten uit de EU het omzetbelastingnummer)

Met hartelijke Groeten,
Verkoopteam

Heb je vragen, ideen of ook problemen met onze newsletter, schrijf een email. Wij verheugen ons erop.

Naast het kromme taalgebruik, en het kleine detail dat het wellicht in het beste geval alleen maar om min of meer gekwalificeerde emailadresharvesting gaat—en in het slechtste geval om zuivere geldklopperij: zouden er écht bedrijven zijn die hierop reageren?

De cijfers zijn natuurlijk wel akelig: het kost quasi niets om een miljoen mails te versturen, en zelfs al is de conversion rate maar 0.02%, dan heb je nog 50 suckers beet en heb je in dit geval bijna tienduizend euro in je zak…

Geschreven al luisterend naar: Manu Chao – Radio Bemba Sound System – EZLN.. Para Tod@as Todo

Reasons to be cheerful part 3

donderdag 22 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

One. Two. Three!

Summer, Buddy Holly, the working folly
Good golly Miss Molly and boats
Hammersmith Palais, the Bolshoi Ballet
Jump back in the alley and nanny goats

18-wheeler Scammels, Dominecker camels
All other mammals plus equal votes
Seeing Piccadilly, Fanny Smith and Willy
Being rather silly, and porridge oats

A bit of grin and bear it, a bit of come and share it
You’re welcome, we can spare it – yellow socks
Too short to be haughty, too nutty to be naughty
Going on 40 – no electric shocks

The juice of the carrot, the smile of the parrot
A little drop of claret – anything that rocks
Elvis and Scotty, days when I ain’t spotty,
Sitting on the pottycuring smallpox

Reasons to be cheerful part 3
Reasons to be cheerful part 3
Reasons to be cheerful part 3
Reasons to be cheerful part 3

One. Two. Three!

Reasons to be cheerful part 3

Health service glasses
Gigolos and brasses
Round or skinny bottoms

Take your mum to Paris
Lighting up the chalice
Wee Willie Harris!

Bantu Stephen Biko, listening to Rico
Harpo, Groucho, Chico

Cheddar cheese and pickle, the Vincent motorsickle
Slap and tickle
Woody Allen, Dali, Dimitri and Pasquale
balabalabala and Volare

Something nice to study, phoning up a buddy
Being in my nuddy
Saying hokey-dokey, singalonga Smokey
Coming out of Chokey

John Coltrane’s soprano, Adi Celentano
Bonar Colleano

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Revolver – Doctor Robert

Minimum/Maximum

donderdag 22 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Zó heb ik mijn documentatie graag:

 1. Situering: grondige algemene uitleg; wat is (dit programma, deze computertaal, dit toestel, …), waar komt het vandaan, wie is ervoor verantwoordelijk, hoe verhoudt het zich tot de rest van de wereld, zijn concurrenten en alternatieven?
   
 2. Principes: wat, in grote lijnen, filosofisch bijna, zijn de grondslagen van het ding?
   
 3. Achter de schermen: hoe werkt het eigenlijk? Als ik op deze knop duw, deze link volg, deze hendel overhaal, wat gebeurt er dan precies?
   
 4. Naslag: geef een exhaustieve lijst van alle mogelijkheden, in detail, met kruisverwijzingen en telkens kadering in (1) en (2), en uitleg van (3).
   
 5. Voorbeelden: toepassingen, niet té gedetailleerd uitgelegd, maar wel goed kruisverwezen met (4).
   
 6. Links: bibliografie (on-line of off-line) waar ik meer informatie kan vinden, tussen te voegen overal waar het van toepassing is (dus van 1 tot en met 5).

Zo zou ik ook graag documentatie schrijven. Zo schreef ik vroeger ook documentatie en gaf ik vroeger opleidingen.

Helaas, helaas. Mensen zijn daar door de band hoegenaamd niet mee gediend.

Nee, mensen hebben liever:

 1. Vogelvlucht: wat is dit? en wat kan ik er mee doen?
   
 2. Voorbeelden: kijk, een aantal voorbeelden van wat mogelijk is!
   
 3. Recepten: kijk, een aantal recepten die je kan volgen om veel voorkomende problemen/vragen/taken op te lossen!
   
 4. Meer weten: beknopte en duidelijk geïllustreerde stap voor stap uitleg van recept(en) 
   
 5. Nog meer weten: kort overzicht van plaatsen (on-line of ofline) waar meer informatie kan gevonden worden, met telkens duiding (dus geen alfabetische bibliografie, maar duidend: dit zijn de beste boeken, en dan kan je hier terecht, en dan…).

En weet je wat het fijne is? Dat men tegenwoordig met tinternet die twee ogenschijnlijk radikaal tegengestelde visies, die in een gewoon boek niet te verenigen zouden zijn, doodeenvoudig in elkaar kan vlechten.

Het is alweer heel erg lang geleden dat ik zelf nog ergens de één of andere vorm van gestructureerde opleiding gevolgd heb—boeken– en praktische zelfverworven kennis, weetuwel—maar ik vraag me af hoe lesgevers daar tegenwoordig mee omgaan.

Óf ze er mee omgaan.

Dan wel of ik met mijn hoofd in de wolken leef. 😀

Geschreven al luisterend naar: The KLF – – Dr. Who

Vox

donderdag 22 juni 2006 in Weblogs. Permanente link | 5 reacties

Zeg, alster iemand zo’n uitnodiging voor Vox wil hebben, het nieuwe weblogdinges-maar-dan-helemaal-web-twee-punt-nul van SixApart: laat het eens weten hé.

Kijk, de mijne staat alhier: http://michel.vox.com/.

Het is een weblogding, maar dan voor mensen die eigenlijk niet te veel met computers te maken willen hebben, en die ook geen zin hebben om hun hele leven zomaar voro de hele wereld te grabbel te gooien. En ja, het ziet er allemaal proper uit, en had ik wat meer tijd ik zou meer dan dat kunnen zeggen. Maar ik heb niet meer tijd. :)

Geschreven al luisterend naar: Michel Sardou – Les Grands Moments cd 2 – Les Lacs Du Connemara

update: vals alarm! awoert!

Your Starter Level Vox account is now active. Starter Level means that you have privileges to create a public profile, make contacts and friends, manage and explore your neighborhood, and comment on Vox blogs. You will not be able to create your own blog. That ability is available to Standard Level members

Vertaling: ik kan alleen uitnodigingen geven voor toegang tot Vox, niet voor het maken van een wbelog op Vox. Zwak.

Snif

donderdag 22 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 7 reacties

‘t Zou proper geweest zijn mocht er iemand mijn bureau binnengekomen zijn daarnet: helemaal in tranen, snotteren men kan niet meer, rode opgezwollen ogen.

Michel Sardou, had ik misschien al eens gezegd, ligt hier tegenworodig wel méér op de Windows Media Player. Maar nu was ik dus aan het nadenken op een heikel websiteprobleem, en was ik beginnen luisteren naar de tekst van Il etait là (le fauteuil).

Geen-goed-idee:

Il était là dans ce fauteuil
Mon spectateur du premier jour
Comme un père débordant d’orgueil
Pour celui qui prenait son tour

Il était là dans ce fauteuil
Premier témoin de mes faux pas
Le coeur tremblant comme une feuille
Croyant que je ne savais pas

Il était là sur ma galère
Lieutenant de la providence
M’envoyant des ondes légères
Comme le ciel de sa Provence

Il était là dans ce fauteuil
Qu’il a loué pour l’éternité
Pour m’applaudir du coin de l’oeil
Et de temps en temps rigoler

Petit tu m’as fait bien plaisir
Tu m’as rappelé ton grand-père
Entre ses larmes et son sourire
Il n’y avait pas de frontière

Il était là dans ce fauteuil
Quand j’ai fait ma première grimace
Quand j’ai osé montrer ma gueule
Aux petits copains de ma classe

Plein de pudeur et d’indulgence
Pour la violence de mes passions
Pour cette belle intransigeance
Que suivraient tant de concessions

Dans le halo du projecteur
Il vient s’installer tous les soirs
Comme tout autre spectateur
Mais je suis le seul à le voir

Petit tu m’as fait bien plaisir
Tu m’as rappelé ton grand-père
Entre ses larmes et son sourire
Il n’y avait pas de frontière

Il était là dans ce fauteuil
Où mon fils aîné va s’asseoir
Quatre générations l’accueillent
Et il sait déjà qu’un beau soir

Je serai là dans ce fauteuil
Son spectateur du premier jour
Comme un père débordant d’orgueil
Pour celui qui prendra son tour

Petit tu me feras plaisir
Tu me rappelleras ton grand-père
Entre ses larmes et son sourire
Il n’y avait pas de frontière

Nog een geluk dat ik een telefoon van een verkoper uit Holland kreeg. En dat ik kon terugvallen op het soort totaal van emotie ontdane business-hollands dat ik helaas jaren aan een stuk uit hoofde van mijn vorig beroep moest bezigen.

Nee, sorry, we zitten op dit ogenblik behoorlijk vroeg in een nieuwe budgetronde. Ik zal een go/no go hebben tegen ten vroegste midden Q3. Een eventuele formele order zal hoedanook pas vallen begin Q1 2007.
In ieder geval zijn we niet van plan nog intensief andere vendors te evalueren, maar bent u bereid om—ten behoeve van het management zeg maar—tussen nu en dan in een pre-sales traject te stappen?

Aaargh.

Maar de tranen waren wel weg. Dat wel.

Geschreven al luisterend naar: Michel Sardou – L’Intégrale – CD 5 – Aujourd’hui peut-être (Version Live)

eu

donderdag 22 juni 2006 in Werk. Permanente link | 6 reacties

Kijk, kijk.

Coleuropeu

Eén van de eu’s die we hebben, en dat we dan nog wel eens gaan beslissen dewelke het officieel zal worden. Maar dat het wel al kan, haha!

Geschreven al luisterend naar: The Orb – Adventures Beyond the Ultraworld CD1 – Back Side of the Moon

Del.icio.us op 22 juni 2006

donderdag 22 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Beikes

donderdag 22 juni 2006 in Weblogs. Permanente link | 8 reacties

i. is ondertusssen al meer dan 24 uur uit de ether. Of het phlogiston, of waar het tinternet ook van gemaakt is.

Wellicht heeft het te maken met DNS-perikelen en/of configuratieperikelen op de server, want subdomeinen van kerygma.be werken wél nog.

Maar wat het precies is, geen mens die het weet behalve de mannen van de support bij Dreamhost, and they sure as heck ain’t tellin’.

Sandra en Zelie hebben recent geen problemen meer gehad, maar hun sites zijn allebei wél een hele tijd bijzonder traag geweest. Dat lijkt tegenwoordig opgelost te zijn.

Mijn website, deze site dus voor wie dit niet rss-gewijs leest, heeft al helemaal geen probleem wegens niet meer bij Dreamhost staand maar wel bij Data Matters: niet enkel ex-collega’s en all round good eggs, maar ook nog eens consummate professionals, en uw eerste adres als het gaat om gegevens, hoe ze te beschermen, hoe ze te beheren en hoe ze te ontsluiten.

Ah getver

vrijdag 23 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

FTP doet raar. En Blogjet wil niet meer opstarten, ik verdenk mijn computer van nog meer dan anders borked te zijn. ’t Moet weer lukken: die ene dag dat ik thuis ben, en het ding besluit overhoop te liggen.

Ah well: niets aan te doen. Ik moet er toch vandoor: meetings! In Brussel! Eerst for business, en dan for pleasure.

En dan vanavond: proberen WordPress ervan te overtuigen dat het wel degelijk mogelijk is om twee WordPress-sites op één database te laten draaien. En dan morgen: meeting! Terminologie! Knopendoorkappen!

En ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan toen ik vorige week vakantie vroeg voor vandaag, maar ik mis er het bezoek en de speech van Ján Figel’—Commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en meertaligheid. Spijtig, want ik had de man graag aan het woord gezien. Ja, ik zal de opgenomen videoconferentie kunnen bekijken, maar ’t is toch niet hetzelfde.

En ik kan er ook geen foto’s van maken, zo geraakt mijn plakboek “trek eens zoveel mogelijk Europese commissarissen” ook niet vol natuurlijk.

Beveiligd: Charisma

vrijdag 23 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Voer je wachtwoord in om reacties te bekijken.

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Om deze te kunnen bekijken, vul het wachtwoord hieronder in:

links for 2006-06-23

vrijdag 23 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Brussel

vrijdag 23 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik had vandag een lunchafspraak in Brussel.

Allez, ‘t is te zeggen: ik had een afspraak om 13u, en ik had er eigenlijk niet bij stil gestaan dat dat dan meestal betekent dat er een lunch aan te pas zal komen.

Ik was ook een eind te vroeg, en dus heb ik in afwachting van de vergadering een tijdje rondgelopen in de buurt, van Madou naar beneden. Wijze omgeving! Ik heb er een tijdje op een bank gezeten aan een schooltje, naast een Marokkaanse meneer die er met zijn dochter en kleindochter aan het spelen was.

Zowat iedereen die ik er op die drie kwartier voorbij zag komen, was van buitenlandse afkomst. En noem mij een onverbeterlijke optimist, of misschien was het wel het mooie weer, maar zo ongeveer het enige waar ik aan kon denken was: hoe machtig zal het hier niet zijn binnen twee generaties!

Enfin, ‘t was voor de rest ook een fijn gesprek, en een fijne lunch: roodbaarsfilet op z’n Marokkaans. En dan muntthee.

Show/hide

vrijdag 23 juni 2006 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Grrr. Een website aan het maken waar er eigenlijk strikt gezien teveel informatie tegelijk moet getoond worden.

Naast de navigatie en dergelijke moeten er niet minder dan zeven verschillende types informatie op de homepagina getoond worden. Nee, daar kan niets af. Ja, die moeten er allemaal op staan. Jà, daar ben ik zeker van.

Bon, schuiven en doen, trekken, duwen, sleuren, en dan zit ik met één ding dat verloren loopt in de layout: een kalender met evenementen.

Probleem: die events zijn niet zó belangrijk dat ze ergens bovenaan de pagina moeten staan, maar ze zijn wel belangrijk genoeg dat iedereen zou moeten weten dat er evenementen zijn, en dus dat ze niet ergens verloren onderaan de pagina mogen staan.

Enfin, ‘t is dus een oplossing met tabs geworden. Nog eens kijken naar de css en de layout ervan morgen, en het javascript unobtrusive maken en zo en, maar alla.

Morgen zal ik er ook eens iets over schrijven of zo. Maar nu: naar bed!

Plumbing new depths

zaterdag 24 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Of: scaling new heights, natuurlijk.

‘t Was niet genoeg dat Sandra en ik soms via tinternet communiceren, ‘t is nu ook al zover met mijn dochter. :)

Nonkel Dirk

zaterdag 24 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Plots sterven, zonder aanleiding: mensen zeggen dat het de beste manier is om te gaan.

Maar 59 jaar, dat is veel te jong. Dirk moest nog zó veel zien, en doen, en meemaken.

En het is niet eerlijk. Basil en Hector en Oscar hebben hun grootvader niet meer. Klaas zal hem nooit gekend hebben.

De wereld is sinds gisteren wat minder mooi. Dirk is nu terug bij zijn zus.

Onopvallend

zaterdag 24 juni 2006 in Internet. Permanente link | 20 reacties

Kijk, een stukje logfile van de recente wijzigingen aan een website waar ik mee bezig ben:

Svnlog

‘t Is ver gekomen, als unobtrusivering een woord is dat de meeste Mensen In De Branche wel zouden begrijpen. Waar het op neerkomt, is nochtans een simpel concept.

Er wordt al van het begin van het WWW naar gestreefd om de inhoud van de presentatie gescheiden te houden. Dus als je onder een hoofding een tekst wil die de gebruiker toeroept, dat je liever niet iets zet als

<p><font face="Arial" size="6">Inleiding</font></p>
<p>Dit mag <b style="color: red">zeker niet</b> vergeten worden.</p>

Hier heb je dan beslist dat “Inleiding” in Arial en groot zal staan, en “zeker niet” in het rood zal komen.

Nee, je zet beter iets als

<h1>Inleiding</h1>
<p>Dit mag <strong>zeker niet vergeten worden</strong>.</p>

…dan kan je nog, afhankelijk van hoe de gebruiker de webpagina zal zien, beslissen hoe die <h1> en die <strong> er precies moeten uitzien. Voor blinden zou je kunnen zeggen dat de <strong> met luide stem moet voorgelezen worden, als het uitgeprint wordt op een zwartwitprinter zou je kunnen zeggen dat de tekst in hoofdletters moet staan, en op een scherm zou je de tekst bijvoorbeeld knipperend en in het rood kunnen zetten.

Bon, goed. Klaar, helder, duidelijk, simpel. Dat doen we tegenwoordig allemaal door propere HTML te schrijven en alle layout in CSS te gooien.

Een stapje verder dan inhoud en presentatie te scheiden, is inhoud en gedrag van elkaar te scheiden. Alle javascript uit de pagina te halen, en de pagina bruikbaar houden zowel mét als zonder javascript.

Voorbeeld.

Ik had een pagina waar ergens inhoud in een doosje staat met twee tabs:

Tabs01

Die twee tabs moeten omgewisseld kunnen worden zonder dat de pagina herlaad herladen wordt. Eenvoudig te doen met wat css en javascript, bijvoorbeeld zoals hier: twee verschillende <div>s, en bij een klik op “Een” of “Twee” wordt de zichtbaarheid van de twee omgewisseld.

Maar dat is dus niet ideaal. Om te beginnen, als stijlen af staan, ziet het er zó uit:

Tabs02

Daarnaast, als javascript af staat maar stijlen staan aan, kun je nooit aan de inhoud van de tweede tab geraken.

Enfin, tinternet zou tinternet niet zijn als daar allemaal niet al lang oplossingen voor gevonden waren. En dàt, beste kijkbuiskinderen, is wat bedoeld wordt met die unobtrusive dinges: zelfs al heb je vreemde combinaties van javascript aan/uit, css aan/uit, aardige browser, print je de pagina uit, laat je ze voorlezen, zelfs dàn doet het nog zinnige dingen.

Waarschuwing: niets wereldschokkend of zo volgt hoor, maar als ik het toch moet doen, dan kan ik het net zo goed ook opschrijven terwijl ik het doe. :)

Stap één: de pagina zó zetten dat ze werkt en zin heeft zonder css en javascript.

<h2>Een</h2>
<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Etiam dapibus, neque in fermentum ultricies, massa enim laoreet urna, aliquet auctor purus enim quis nisi. Nunc commodo sapien vel sapien.</p>

<h2>Twee</h2>
<p>Praesent tellus pede, mattis sed, iaculis id, sagittis sed, libero. Phasellus ultrices vestibulum risus. Aliquam erat volutpat. Vestibulum venenatis nisi et velit. </p>

Stap twee. Een aantal haken toevoegen aan de HTML waar de CSS en het javascript aan vastgehangen kan worden:

<div class="pane" id="een">
 <div id="tabseen"><h2>Een</h2></div>
 <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Etiam dapibus, neque in fermentum ultricies, massa enim laoreet urna, aliquet auctor purus enim quis nisi. Nunc commodo sapien vel sapien.</p>
</div>

<div class="pane" id="twee">
 <div id="tabstwee"><h2>Twee</h2></div>
 <p>Praesent tellus pede, mattis sed, iaculis id, sagittis sed, libero. Phasellus ultrices vestibulum risus. Aliquam erat volutpat. Vestibulum venenatis nisi et velit. </p>
</div>

Elk ding staat in een <div> met class “pane”, zodat ze met één moeite een achtergrond en border en font en dergelijke kunnen krijgen.

De twee dingen krijgen elk een uniek ID, zodat ze gemakkelijk aangesproken kunnen worden, bijvoorbeeld om ze zichtbaar/onzichtbaar te maken.

De titels staan in <div>s met een unieke IDs, zodat er gemakkelijk een <h2> bij kan geplaatst worden.

Stap drie. Op de pagina zelf het javascript in orde te krijgen. In volgorde, voor de twee <div>s:

 1. een <h2> aanmaken
 2. een <a> aanmaken
 3. een tekstnode aanmaken
 4. de tekstnode in de <a> steken
 5. een lege href in de <a> steken
 6. een onClick-handler toevoegen aan de <a> waarbij de ene <div> getoond wordt en de andere verborgen, en omgekeerd
 7. de <a> in de <h2> steken
 8. de <h2> bij de ene nà en bij de andere vóór de er al staande <h2> zetten

En als dat gedaan is, de tweede <div> alvast onzichtbaar maken, natuurlijk. In javascript geeft dat iets dergelijks (ja, ik weet dat het properder kan):

// een
var een=document.getElementById('tabseen');
var hoofdeen=document.createElement('h2');
var linkeen=document.createElement('a');
var teksteen=document.createTextNode('Twee');
linkeen.appendChild(teksteen);
linkeen.setAttribute("href", "#");
linkeen.setAttribute("onclick", "document.getElementById('twee').style.display='block';document.getElementById('een').style.display='none'; return false;");
hoofdeen.appendChild(linkeen);
een.appendChild(hoofdeen);

// twee
var twee=document.getElementById('tabstwee');
var hoofdtwee=document.createElement('h2');
var linktwee=document.createElement('a');
var teksttwee=document.createTextNode('Een');
linktwee.appendChild(teksttwee);
linktwee.setAttribute("href", "#");
linktwee.setAttribute("onclick", "document.getElementById('een').style.display='block';document.getElementById('twee').style.display='none'; return false;");
hoofdtwee.appendChild(linktwee);
twee.insertBefore(hoofdtwee,twee.firstChild);

document.getElementById('twee').style.display='none';

Een voorbeeldje van wat het in het echt doet: alhier.

Stap vier. Bon, dat werkt dus. Tijd om het automatisch te laten gebeuren. De javascript-code zomaar in de html laten staan is vies, dus zetten we alles in een externe file.

Het javascript moet automatisch uitgevoerd worden, en de manier om dat te doen is om het te verbinden met het onLoad-event op de <body> van de html-pagina.

Naiefgewijs zou je dat kunnen doen met

<body onload="prepTabs()">

of zoiets, maar wat als er al andere onLoad-events zijn? Aha! Hierzie, addLoadEvent() to the rescue.

Stap vijf. CSS toevoegen, ook in een afzonderlijk bestandje.

En dan nog wat opkuis, omdat de CSS op een <a> in een <h2> zit, ook voor de tab die eigenlijk niet klikbaar is, maar dat zijn details. 

Resultaat: hierzo. Een HTML-file zonder javascript, die werkt zonder dat javascript.

*
*   *

update voor wie het nog volgde… :)

In Internet Explorer 6 is het niet mogelijk om sia de “propere” DOM-methode setAttribute de onClick-handler van een node te verzetten.

Dan doe je het maar op deze manier, die in het absoluut en filosofisch gezien een eind minder mooi is, maar wel het voordeel heeft (a) overal of toch bijna te werken en (b) gemakkelijker te begrijpen is voor niet-programmeurs en (c) ook nog regels code uit te sparen:

function preptabs() {
document.getElementById('tabseen').innerHTML='<h2><a class="active" href="#">Een</a></h2><h2><a class="inactive" onclick="document.getElementById(\'twee\').style.display=\'block\'; document.getElementById(\'een\').style.display=\'none\'; return false;" href="#">Twee</a></h2>';
document.getElementById('tabstwee').innerHTML='<h2><a class="inactive" onclick="document.getElementById(\'een\').style.display=\'block\'; document.getElementById(\'twee\').style.display=\'none\'; return false;" href="#">Een</a></h2><h2><a class="active" href="#">Twee</a></h2>';
}

Ach ja.

Voorbeeldje alhier. Ik kan het alleen maar testen in IE6, Firefox en Opera, bij gebrek aan Macintosh in de buurt. Maar het zou normaal gezien moeten werken, enfin, hoop ik toch.

Zeveraars

zondag 25 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Hier heb ik het over:

Breakdown

…van op poisonedminds, en onder meer ook bij Netlash en elke Pier en Pol die zich bezig houdt met tinternet.

Ik weet wel dat het om te lachen is en alles, maar toch: ik loop er ambetant over.

“Time spent trying to get the bastard to work in Internet fucking Explorer” en “Time spent wishing a slow, painful death on Bill Gates”.

Nee, ik ik vind niet dat Internet Explorer fantastisch is of zo. Maar beste kerels: Internet Explorer 6 is jaren en jaren en jaren oud! Ondertussen zou het toch wel al een beetje gekende leerstof mogen zijn wat er wel en niet werkt toch?

“Time spent looking for that one extra space character”

Javascript is programmeren. Programmeren is niét enkel snippets copy-pasten. Het is geen raketwetenschap of zo, maar het is wel iets waar je je hoofd moet bij houden, en het hélpt als je weet en begrijpt wat je aan het doen bent.

“Time spent actually designing anything”.

Tja.

“Time spent trying to get the layout to work using only css before giving up and using tables”.

Is dat niet hetzelfde als zeggen “tijd verloren omdat ik mijn vak niet ken en niet weet wanneer ik een tang moet gebruiken en wanneer een zaag”?

Bleh.

Glorie

zondag 25 juni 2006 in Internet. Permanente link | 11 reacties

O kijk, ‘t is nog zo’n stokje. Van bij i. doorgeworpen gekregen.

Wat is uw opperste moment van glorie geweest in het leven dat u nu leidt?

En sta me toe al meteen i.’s eerste reactie over te nemen: “Glorie, gedomme”.

Ja, het eenvoudigste zou zijn dat ik er me van af maak met vier momenten van glorie, toen ik 28, 30, 33 en 35 was, met de geboortes van Zelie, Louis, Jan en Anna.

Maar nee, niet echt: “glorie”, dat heeft voor mij de connotatie van “andere mensen vinden dat ik het goed gedaan heb”. En natuurlijk zullen er wel menen zijn die vinden dat ik het goed gedaan heb met de kinderen, maar zó enorm veel verdienste vind ik niet dat ik op dit moment aan heb.

Binnen tien, vijftien jaar, als het dàn allemaal goed uitgedraaid is, en als zij me dan zeggen dat ik het eigenlijk alles bij elkaar nog zo slecht niet gedaan heb, dàt zou glorie zijn, ja.

Maar “opperste moment van glorie”, en dan nog wel “in het leven dat ik nu leid”? Pfff, ik zou het niet weten. Ik vrees dat ik de indruk heb dat ik niet echt wereldschokkende dingen aan het doen ben, op het ogenblik, in dat “leven dat ik nu leid”.

Ik zit nochtans vol met ideeën om potten te breken, maar tusen droom en daad, hoe gaat dat, staat eigenlijk vooral tijdsgebrek.

Dus “opperste moment van glorie”, dat zal vrees ik helaas niet gaan.

Kleine momentjes, dat wel natuuurlijk. Een website maken met beperkte middelen, en dat het toch min of meer goed uitdraait. Van tijd tot tijd foto’s maken die andere mensen niet mislukt vinden. Een goeie vergadering links of rechts. Documenten waar ik wel tevreden over ben. Ideeën die er wel mogen zijn, ongeacht of ze uitgevoerd raken of niet.

Doorgeven? Om er mij gemakkelijk van af te maken: Bruno. Hop!

Irritatie

zondag 25 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Tiens, vreemd.

Ik ben plots nijdig op de wereld. Zonder aanwijsbare reden.

Het is slecht weer, ik heb eigenlijk teveel werk om deze week op het werk te spenderen, het is er alweer niet van gekomen om het huis uit te mesten dit weekend, reacties als deze en deze geven mij zin om virtueel mensen een stamp in hun kloten te geven, enfin, ‘t steekt allemaal tegen.

Wordt er nog aan baaldagen gedaan tegenwoordig?

Wereldbeker

zondag 25 juni 2006 in Sports. Permanente link | 2 reacties

Ik heb door omstandigheden buiten mijn wil—ik zat tussen mijn schoonvader en de televisie—mijn eerste match van de wereldbeker gezien.

Engeland v. Ecuador, 1–0. Alleen beeld, geen klank.

Mijn gedacht? Twee slechte ploegen die een slechte match gespeeld hebben.

Kch.

Duivel

maandag 26 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Ja, ‘t is nog eens een persmededeling hé. Dat we de meest schattige kinderen ter wereld hebben.

Jan de Rode Duivel

Carry on, carry on.

Superstition

maandag 26 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Hola beer.

Stevie Wonder op Sesamstraat (via metafilter):

Zó goed! Stevie Wonder in het algemeen, en Superstition in het specifiek, is natuurlijk altijd fantastisch, maar live en alleen al de gedachte dat dit Sesamstraat is… Rond 4:30 ziet het er even naar uit dat het gedaan is, maar dan breit hij er nog een paar eindes aan: magistraal.

Tjaha, Pino eat yer heart out.

En wat is er nog beter dan Stevie Wonder live op Sesamstraat? Stevie Wonder live op Sesamstraat met een vocoder talk box [merci Laurens] natuurlijk:

[en dat ik geen één hoor piepen over I Just Called To Say I Love You of Ebony And Ivory!]

Geschreven al luisterend naar: Art Blakey & The Jazz Messengers – Keystone 3 – In Walked Bud

Del.icio.us op 26 juni 2006

maandag 26 juni 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Schlurpts

maandag 26 juni 2006 in Programmeren. Permanente link | 16 reacties

…dat is het geluid van mijn hart dat bloedt.

Ik ben aan een WordPress-template aan het programmeerderen.

Niet “aan het programmeren”. Want “programmeren”, dat impliceert serieus werken. WordPress moedigt serieus werken niet aan.

Scheiding tussen inhoud en presentatie is er nauwelijks, abstractie wordt er nauwelijks gemaakt, en vies werken wordt praktisch aangemoedigd.

Het is dan ook altijd weer schipperen tussen binnen de lijntjes van de WordPress-functies te werken en een plugin schrijven en gewoon brutekracht hap smijt MySQL-queries en PHP te doen… vies, vies, vies. Ick ick ick.

En het stomme van de zaak: uiteindelijk zijn dat allemaal zo geen ingewikkelde zaken, en uiteindelijk heb ik soms de indruk dat het bijna gemakkelijker zou zijn om het allemaal zelf te programmeren.

Tot ik kijk wat er allemaal zou moeten gedaan worden, en dat het toch wel weer het wiel uitvinden zou worden… urgh ack crap.

Toch maar eens kijken naar een betere oplossing dan WordPress? Drupal toch nog?

Pfff.

Panne

dinsdag 27 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Well, that must’ve been fun.

Zo een uurtje electriciteitspanne, een mens vraagt zich af hoeveel het aan wie allemaal geld kost.

Adobe RawShooter

dinsdag 27 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Kijk kijk, Adobe heeft Pixmantec overgekocht.

Ik vind dat goed nieuws. Niet dat ik RawShooter tegenwoordig nog gebruik, maar wel omdat Adobe op deze manier Michael Jonsson binnenrijft.

Jonsson was al een grote meneer bij Phase One toen hij daar wegging om Pixmantec op te starten, en ik kijk er naar uit om te zien wat hij aanvangt bij Adobe.

Bridge een eind sneller laten werken, is mijn vermoeden.

Del.icio.us op 27 juni 2006

dinsdag 27 juni 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Crunch crunch

dinsdag 27 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

O o o. Vanuit de loopgraven van de lancering van een nieuwe site: de van verveling bijna stervenden groeten u.

Het is allemaal goed en wel om te zeggen “en als we het eens zó zouden doen?”, maar als het allemaal één of twee mensen zijn die dat “zó” moeten doen gebeuren: niet altijd zo fijn.

Maar bon, muddling through, muddling through.

Identiteit

woensdag 28 juni 2006 in Weblog. Permanente link | 14 reacties

À propos dit.

Ik behoor tot een andere generatie internetmensen dan de overgrote meerderheid internetmensen, al een jaar of tien er professioneel mee bezig en zo, al ettelijke jaren ettelijke websites en dingen.

On-line alter egos.

Ik heb jaren aan een stuk een website gehad, The Albania for King Zog Committee, waar vanalles op stond, van coprolieten over wormen en middeleeuwse Chinese monniken tot elanden en paralelle universa. Maar ik heb me daar nooit echt achter weggestoken, dat was meer iets als fictie schrijven.

Als ik on-line spelletjes speel, World of Warcraft of (indertijd!) MUDs bijvoorbeeld, dan doe ik dat meestal als een roodharige vrouw. Esmeralda, als die naam nog te krijgen is. En als niet, dan iets anders: Ygraine en Ygwaine in WoW tegenwoordig. Maar daar spreek ik niet met mensen, ik hak er gewoon monsters dood.

Ik heb dozijnen accounts links en rechts voor dozijnen on-line diensten. Linkedin en Orkut en Last.fm en WordPress.com en Typepad en godweetwatnog. Daar meld ik mezelf aan als “Michel Vuijlsteke”. Of “Michel”. Of “mvuijlst”. En doe ik niet alsof ik iemand anders ben.

Online identiteit, offline identiteit: het spijt me, maar ik snap dat niet.

Een uitspraak als

Dat schrijfsels hier resulteerden in negatieve handelingen in de real world (en dan vooral mijn werkomgeving), daar had ik het soms moeilijk mee. Smetty is uiteindelijk maar een klein deel van mezelf. Vooral het deel dat ik wil vertellen. En dan nog.

—daar kan ik niet bij.

Uiteraard is wat je schrijft op een weblog maar een klein deel van wie je bent.

Wat je zegt op het werk is maar een klein deel van wie je bent.

Wat je schrijft in e-mails is maar een klein deel van wie je bent.

Wat je zegt tegen kennissen is maar een klein deel van wie je bent.

Wat je zegt tegen vrienden en familie, dat is een groter deel van wie je bent, maar ook dat is nog altijd niet al wat je bent.

“O o, gij hebt goed spreken Vuijlsteke, ge smijt toch heel uw leven op het internet,” ik hoor het er een paar al zeggen.

Wel, kijk: wat hier staat is maar een klein deel van wie ik ben. Dat is het deel dat ik aan een wildvreemde op café zou vertellen, na een aangename avond. Daar staat niets in waar ik beschaamd over hoef te zijn. En bij uitbreiding: op dit weblog en elders waar ik onder mijn naam dingen schrijf, staat niets dat niet iedereen mag weten. En waar ik niet achter sta.

En staat ook niets dat ik niet zou herhalen onder andere omstandigheden: il faut avoir le courage de ses convictions.

Als men mijn opinie over dergelijke dingen vraagt, zoals onlangs nog in het kader van Gentblogt voor het toekomstpanel over communities van Media Morgen, dan is mijn verhaal quasi altijd hetzelfde: online is niet fundamenteel anders dan offline.

Als ik ga spreken op een seminarie, dan doe ik dat niet verkleed als Batman. Als ik een radio-interview geef, dan gebruik ik daar geen stemvervormer voor. Als ik een artikel schrijf voor een tijdschrift, dan doe ik dat niet onder een schuilnaam.

En als ik een publiek weblog heb, dan doe ik dan ook niet met een alternatieve identiteit.

Publiek weblog, jawel. Want inderdaad: ik heb een aantal weblogs (minder nu dan vroeger) die geheel privé zijn. En ik heb een LiveJournal-weblog waar niemand van afweet, en niemand ooit van zal afweten. Dat zijn andere zaken.

Want zo zit het, beste collega’s-webloggers-met-of-zonder-alter ego: er is geen half-anoniem op het internet. Either you’re in or you’re out. Ofwel laat je helemaal geen hints na, ofwel doe je de moeite niet om halve waarheden of half-gecensureerde deelpersoonlijkheden te ontwikkelen.  

De illusie dat je ergens les gaat geven, gaat solliciteren, gaat werken, een opdracht gaat uitvoeren, en dat je dan denkt dat mensen je niet gaan vinden als je zo’n half-andere “identiteit” ontplooit, is precies dat: een illusie.

Overslapen

woensdag 28 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 23 reacties

He bah.

Normaal gezien storen ze u voor een niéts op de trein: BIEM BOEM DAMES EN HEREN WE KOMEN AAN TE GENT DEZE TREIN STOPT TE GENT SINT PIETERS EN GENT DAMPOORT EERSTE HALTE: GENT SINT PIETERS.

Dat gaat dan gepaard met lawaai, en luid gestommel van mensen die zich klaarmaken om uit te stappen.

Maar nee: nu is het bijna vakantie maar nog niet helemaal vakantie, en dus zit de trein tussen Gent en Brugge leeg of praktisch leeg. En getroosten ze zich blijkbaar niet meer de moeite om de mensen ervan op de hoogte te brengen in welk station de trein binnenkort zal zijn – bijna is – aankomt.

Sint-Pieters heb ik nog half-bewust meegemaakt, ik lag nog niet echt vast te slapen. Toen we voorbij Aalter reden heb ik het perron nog met een half oog éven gezien. Maar in Brugge lag ik de slaap der onschuldigen te slapen. En ik werd pas weer wakker toen de ploert achter de microfoon aankondigde dat we in OOSTENDE EINDSTATION aangekomen waren en of we wilden NAKIJKEN OF U NIETS ACHTERGELATEN HEEFT WIJ WENSEN U VERDER EEN PRETTIGE DAG OOSTENDE EINDSTATION VAN DEZE TREIN.

Gn. Drie euro dertig centiemen en bijna een uur later dan normaal: alsnog op mijn bureau. Bah.

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Strange Little Girls – Enjoy The Silence

True story

woensdag 28 juni 2006 in Internet. Permanente link | 7 reacties

Een belangrijke groep in het Brusselse heeft al een hele tijd een website.

Het is een groep met verschillende doelpublieken in binnen– en buitenland. Met verschillende boodschappen en dignen te zeggen en te verkopen.

Ik weet niet of ze er helemaal uit zijn wat hun doelpubliek precies is, en welke boodschappen ze precies willen overbrengen bij hun doelpubliek. Ik weet zeker dat ze er geen flauw idee van hebben hoeveel mensen er naar welke pagina’s van hun bestaande website gaan kijken. Ik weet nog zekerder dat ze geen idee hebben wat mensen van hun website vinden, en of hun boodschappen, wat die ook zijn, overkomen.

Nu moet de website aangepakt worden. Wat doe je in zo’n geval? Wat is in zo’n geval het allereerste probleem dat je aanpakt?

Een evaluatie van wat er nu is? Een strategie opstellen? Een project definiëren? Een meeting met alle stakeholders, en met mensen die van websites afweten erbij?

Nee hoor: een stagiair aannemen om de website te vernieuwen. En wat is haar eerste vraag aan de mensen die van websites afweten? “In welk formaat moet de inhoud aangeleverd worden?”

Inderdaad. Zucht.

We zijn in België door de band nog heel erg ver van professioneel websites maken.

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Strange Little Girls – Time

links for 2006-06-28

woensdag 28 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Angstpsychose

woensdag 28 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

Komaan mensen, il faut vraiment pas pousser bobonne dans les orties hé.

Op Canvas zitten een dame van Childfocus en een dokter kinderpsychiater te vertellen dat het gevaar er altijd zal zijn, en dat de kinderen er voor gewaarschuwd moeten worden maar dat we nooit meer kunnen doen dan de risico’s iets minder groot te maken, en…

Hey, ik heb een uitstekende tip voor ouders die niet graag hun kinderen ontvoerd zien worden.

Tip #1: zorg ervoor dat u niet om twee uur ‘s nachts stiepelzat op café zit terwijl uw kinderen van 10 en 7 op straat aan het spelen zijn.

Zeveraars.

Gezelle

woensdag 28 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

‘t Is nu niet omdat ik twee keer per dag langs zijn standbeeld in Brugge kom, maar vandaag waren er twéé kwisvragen-of-sorts op televisie die met Guido Gezelle te maken hadden, en ik wist ze alletwee!

In 1000 zonnen & garnalen was de vraag “vervolledig o krinklende winklende waterding…”

Ah tiens, “met ‘t zwarte kabotseken aan / wat zie ik toch geren uw kopken flink / al schrijven op ‘t waterke gaan”, natuurlijk!

En daarvoor, in Blokken, was de vraag wat een abeel was—een vis of een boom. Abeel! Van Bonte Abeelen! “Wit als watte, en teenegader groen / is ’t bonte abeelgeblader”!

In mijn geheugen gegrift, meneer. Voor altijd. Samen met  “Een Schalkaard had een bie gevaân / en hield ze bij heur vleeren” (dat ook mijn grootvader, 70 jaar nadat hij het geleerd had, nog vanbuiten kende), en met het bijna free jazzende “Puit kruipt uit” dat zo men wil eindeloos kan uitgesponnen worden (“Ge zoudt mij pekken / ‘k Een doe / G’een doet / …” tot uiteindelijk het verlossende “Pekke zei de kraaie / K’hen ‘t gepeisd, zei de puit”).

Zouden ze op school nog Zuid en Noord hebben? En zouden ze nog Guido Gezelle van buiten moeten leren?

Somehow I doubt it.

Compatibel

donderdag 29 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

In de vroege jaren ‘80 hadden wij thuis een Apricot F1.

Prachtige computer, design, draadloze keyboard en trackball, GEM als windowing environment—we spreken hier nog vóór Windows.

Er was maar één dingetje dat een beetje tegenstak: het was niet echt een IBM Compatible, zoals dat toen heette. “95% compatibel” was de term die wij ervoor gebruikten, geen idee of dat ook in de marketing zo gezegd werd.

Gevolg was dat alles wel werkte, maar alleen min of meer. WordPerfect, toen nog van SSI, deed het wel maar de functietoetsen waren anders. DOS werkte wel, ongeveer, maar Flight Simulator niet, en andere toepassingen maar half. Dat soort dingen.

Een tijd later had ik mijn eerste echte eigen IBM Compatible-toestel: een Tandy 1000 EX. Wel helemaal compatibel, maar slechts met 256 K geheugen en één 5.25 inch floppy. Geen harddisk, nee meneer.

Die Apricot en die Tandy hebben me een afkeer van niet-standaard gegeven, soms bijna tot op het irrationele af. Ik heb geen zin om op een licht of zwaar afwijkende configuratie te zitten zoeken naar waarom het in de soep loopt: jàren aan een stuk heb ik daarom Intel gekocht en geen AMD, zelfs toen er al lang geen problemen meer waren met niet-Intel-processoren.

En nu recent komen we hetzelfde tegen, vermoed ik, als wat er met Lotus 1–2–3 gebeurde op de Apricot: een bepaalde WordPress-installatie werkt perfect op één server met Apache, maar geeft 500 – Internal Server Error op lighttpd. Waarom? Geen mens die het weet.

Misschien een bug in lighttpd ergens: de error logs zeggen in ieder geval vreemde zaken.
Voor hetzelfde geld: een slecht geprogrammeerde plugin, die in combinatie met een andere plugin een combinatie van fouten genereert, waarbij Apache net iets meer vergevingsgezind is.

Maar wat er ook van weze: aargh! Niet-standaard-dingen!

Enfin, dat van mijn gemoed geschreven zijnde: naar bed. Dat ik morgen (straks) niet opnieuw in Oostende wakker word.

…and pigs fly

donderdag 29 juni 2006 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Waar gaan we het schrijven: Olvis volgt Marcel op. The inmates are running the asylum!

Geschreven al luisterend naar: Carl Philipp Emanuel Bach – 6 concerti per il cembalo concertato accompagnato da due violini; violetta e basso; con due corni e due flauti per rinforza – Concerto, Wq 43, 3 in Mi bemolle maggiore 2

Late Night

donderdag 29 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Dringend tijd dat we zowel Conan O’Brien als Stephen Colbert hier in België kunnen ontvangen. YouTube zijn maar kleine stukjes, en de Slechte Websites, dat begint aan te tikken qua bandbreedte.

Een oudje maar een goedje:

Geschreven al luisterend naar: Kris Kristofferson – A Moment Of Forever – Johnny Lobo

Oei ai

donderdag 29 juni 2006 in Televisie. Permanente link | 6 reacties

Nic Balthazar.

Met familie en vrienden wellicht een fan-tas-tische mens. In het echt zonder enige twijfel ein ganz toller Typ. Tussen pot en pint… enfin, u snapt wat ik wil zeggen.

Maar op televisie… aaaargh wat een ongelooflijk akelige kerel!

Eénkijkend Vlaanderen wordt nu al dàgen aan een stuk onderworpen aan zijn aankondigingsfilmpje voor Fata Morgana. Iets over Schotland en zo.

Het moet zijn dat er een wriemelend beestje in zijn schoen zit, of een klein hondje dat zich onder die kilt in zijn Delen vastgebeten heeft, want niet één, niet twee, maar drie keer op rij laat Nic ons weten dat hij pijn heeft.

“…in het gezelschap van twee échte Schotse clanleiders. Ai. En dan wil ik graag 5000 rosse mensen het Schotse volkslied horen aanheffen. Aai. Ik zie dus van die Haailand Geems met minstens acht van die hééérlijk van de pot gerukte disciplines. En tenslotte natuurlijk een echte taptoe met laat ons zeggen minstens 200 doedelzakspelers.  Siejoe in Skotlant. Aaaaaai.

Ik mag hopen dat het tegen zaterdag alsnog goed komt.

Del.icio.us op 29 juni 2006

donderdag 29 juni 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Failliet

donderdag 29 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Gisteren al zo’n link gevonden, en vandaag, via Kottke, nog één.

Magnifiek: neem een kunstwerk, post het op een forum—Belgium Digital, Flickr, whatever—en laat het beoordelen door de zogenaamde experten.

La-chen!

Maar naast het humoristische aspect: toch wel stof voor nadenken, nee?

De toekomst

donderdag 29 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Zelie is vandaag met haar rapport thuisgekomen. Monsterscores, 97.2% en zo.

Maar daar wou ze niet over schrijven, vandaag. Wel over wat ik meen te herkennen als de laatste aflevering van Walking With Dinosaurs. Stikkende dinosaurussen, niet meteen wat ik in het eerste leerjar zou spelen voor de kinderen.

Maar alla.

Gevraagd wat Zelie zou willen doen, en ik bedoelde eigenlijk “deze vakantie, die morgen begint”. Het antwoord:

Ik wil later twee dingen worden en twee dingen doen. Ik wil juffrouw en mama worden, en tennissen en viool spelen.

Al denk ik dat ik liever een blaasinstrument of piano zou hebben dan viool, en al zou dat tennis ook iets anders mogen zijn: ik kan ze geen ongelijk geven voor “juffrouw” en “mama”.

Flock

donderdag 29 juni 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

In mijn mail zonet:

Greetings!

Early pioneers, you are receiving this note because you signed up for notification of Flock updates way back when. Since then we haven’t notified you of any updates. After many months of hard work, here we are, letting you know that…the Flock Beta is finally here!

So, we imagine you might have one of the following reactions below:

A) Ohmigod! This is great news! Where can I get it???
B) Flock, they’re still around? Lemmie see what they are up to.
C) Stop bothering me.

Flock, the company, launched to a lot of press coverage (some might even say hype) last October, at a time when our product was in developer preview and not quite ready for everyday use. Since then, we have spent a lot of time listening to people and figuring out how to make a better browser.

Here is Bart’s summary on the release from his recent blog post: “For this release, and for at least the next year or so, we are primarily focused on supporting the social dimension of the web, and on bringing information closer to the user. Right now this includes a heavy emphasis on the photo experience (from upload through discovery to notification), RSS support, dramatic improvements to the search box (including a new take on favorites), and blogging.”

While there is a lot of work ahead of us, we are really proud of what the team has done and are eager to get your feedback. Please let us know what you think – try Flock by downloading it at http://www.flock.com/download

Kind regards,

The Flock Team

P.S. Make sure to check out the Flock Blog to stay current on the latest happenings at Flock.

Ik zat in categorie B.

En ik kan de eerlijkheid van de mail wel smaken, al zou ik “lemme” geschreven hebben en niet “lemmie”, zou ik er een proper geformatteerde mail gemaakt hebben, én zou ik hem persoonlijker gemaakt hebben.

Maar goed, Flock dan maar gedownload, ook al omdat er uit de blogosfeer geluiden komen (sorry, geen links gevonden op 1–2–3) dat het (deze keer écht) de moeite waard is.

>brzt<

Misschien dat het zeer goed is, maar

A) het is trager dan om het even welke andere browser die ik staan heb

B) ik slaag er niet in om een verbinding te leggen met Flickr

C) had ik al gezegd dat het enorm traag is?

Grmbl.

Vakantie!

vrijdag 30 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Hoera hoera hoera, ‘t is vakantie!

Euh, wel, nu ja: ik heb een dagje vakantie genomen om de logistieke problemen rond de laatste schooldag wat op te vangen waar nodig.

En maandag weer werk, dat wel. Maar toch: een mini-verlengd weekend.

De laatste dagen dat Zelie thuis is ook, want maandag vertrekt ze op kamp. Ze zal bijna twee weken weg zijn: eerst met de scouts, en dan meteen erna in De Panne. Ze belooft een papieren dagboek bij te houden, maar ik ben er niet echt gerust in. Bijna twee weken weg, van maandag tot de volgende zaterdag, da’s bijna een eeuwigheid.

Volgende week zitten we met drie kindjes in plaats van vier, en de week daarna zou het kunnen dat we met nog eentje minder zitten: volgende zaterdag en zondag gaat Louis ook naar De Panne, op Try-out. Als hij er geen al te grote problemen van maakt, blijft hij samen met Zelie, maar in een andere groep, ook tot de 15de in De Panne.

Mensen dat gaat aardig doen.

links for 2006-06-30

vrijdag 30 juni 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Kindjes

vrijdag 30 juni 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Zelie, bijna zeven jaar geleden, bijna drie maand oud:

Zelie, drie maand oud

Anna, vandaag, net drie maand oud:

Anna in haar bed

*smelt* (nee?)

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338