Archief voor augustus 2006

 

Censuur

dinsdag 1 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Er is een eerste keer voor alles: ik heb twee commentaren verwijderd van een entry.

Het waren commentaren die er echt zodanig over waren dat het zelfs niet meer grappig was. Geschreven met de bedoeling te kwetsen en zo. Persoonlijke aanvallen.

Afijn. Telefoontje gekregen van de geviseerde persoon, en commentaren met veel plezier verwijderd.

Ik had er eigenlijk niet bij stil gestaan, maar als je je eigen naam intypt, en het eerste dat je ziet, is een pagina op mijn weblog waar in de commentaren op je ingehakt wordt, dan is dat niet plezant.

Ik heb de persoon in kwestie aangeraden om de persoonlijke website die in opbouw is, zeker op iets als VoornaamAchternaam.be of voornaam.achternaam.be of voornaam-achternaam.be te zetten, de pagina’s ook die naam te geven (“Voornaam Achternaam”) en vooral: de inhoud regelmatig te updaten.

Al was het maar met een klein nieuwsberichtje om de paar dagen of wat foto’s: alle kleine beetjes helpen om zo’n pagina naar boven te helpen in de ranking van Google.

Kijk, ik wacht tot de persoonlijke website er is, en dan vraag ik iedereen om ernaar te linken. Googlejuice. Share the love.

En alles.

Geschreven al luisterend naar: Michelle Shocked – Kind Hearted Woman – Homestead

links for 2006-08-01

dinsdag 1 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Studenten gezocht (m/v, +18 jaar)

dinsdag 1 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Gezocht: studenten om op zaterdagen en/of zondagen Liesbeth te begeleiden. Begeleiden, da’s

met Liesbeth spelen (boekjes kijken, schilderen, boetseren, enz), orthopedische apparatuur gebruiken, eventueel knutselen, bij goed weer in de zomer een wandelingetje maken, eventueel Liesbeth begeleiden tijdens een familiebezoek of gezinsuitstap, haar te eten geven, medicatie toedienen, in bad doen (met badlift), haarverzorging, nachtkleding aandoen, te slapen leggen.

Liesbeth is vijf, en door een tragische samenloop van omstandigheden zwaar gehandicapt.

Sinds ik er een paar maand geleden over las in den ummo, volg ik ze van dag tot dag op Handiklap, en ‘t is echt serieus hartverwarmend.

Liesbeth

Van helemaal niets kunnen tot, stapje voor stapje, altijd maar meer en beter—beter zien, beter lopen, sinds kort ook zelf een lepel gebruiken: kiekenvleesmomenten.

Lees meer alhier over de studentenjob. En als je het zelf niet ziet zitten: vertel het door.

Websites

woensdag 2 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 9 reacties

Dreamhost: het verschil tussen communicatie en geen communicatie.

Als ze nu nog iets zouden doen aan hun helpdesk… alhoewel: you get what you pay for, en ik betaal er praktisch niets. Dus ik mag niet klagen, vermoed ik.

Ik ga denk ik in de volgende weken toch nog eens een poging in de richting doen van Dreamhost: een website maken met Drupal.

WordPress is hoegenaamd niet verkeerd om een weblog mee te maken, maar als er voor een gegeven pagina meer dan honderd queries moeten over en weer gesleurd worden naar de database, dan is er toch wel iets ernstig mis met hoe het allemaal werkt.

Doe het dan zelf beter?

Nah: mijn dagen van het-wiel-opnieuw-uitvinden zijn nu echt wel definitief voorbij. Ja, een website als Gentblogt is niet moeilijk opnieuw te maken in PHP of iets dotnet-achtigs of java-achtigs (niet mis met ColdFusion trouwens). En ja, het zou allemaal veel performanter zijn en watnog. Maar ik heb er niet de minste zin in.

Bouw betere plugins voor WordPress?

Tja. WordPress en plugins, ‘t is wat. Als je je houdt aan de regels van een platform als WordPress, en het allemaal proper volgens de regels doet, dan werk je noodgedwongen op een afstandje van de database zelf.

Logisch natuurlijk, zonder abstractie kun je zo goed een aparte php-pagina op de server zetten om je ding te doen, en to hell with portability.

In de praktijk komt het er bij een min of meer complexe WordPress-site, zoals Gentblogt er één is, uiteindelijk toch op neer dat je verbastaardiseringen gaat doen, en links en rechts een query bijschrijft, links en rechts in de core files van WordPress zelf gaat zitten moosen.

Wat dan uiteraard probleempjes geeft bij upgrades, zoals nu naar van 2.0.3 naar 2.0.4.

Zoek dan een ander platform?

Wel, ja dus. Ik ga eens proberen wat Drupal geeft. Op Dreamhost dus. Met een andere site van mij.

Het is alweer een tijd geleden dat ik nog eens een Drupal in gang gestoken had, en toendertijd nooit echt voorbij de basics gegaan, maar nu ga ik het eens echt en volledig doen. Om te zien. Eerst met een eigen site, misschien Tuinsafari die toch dringend eens een update moet krijgen, en dan eens zien hoe eenvoudig of moeilijk ik er alles wat Gentblogt nu doet, in krijg.

Ik had een trouwens tijdje geleden Daisy proberen in gang stampen, maar da’s vastgelopen op de één of andere syntaxfout ergens. Ik zal er Steven eens mee lastig vallen als hij terug is uit Frankrijk. :)

Geschreven al luisterend naar: Boudewijn De Groot – Het eiland in de verte – De vondeling van Ameland

Borat heerst

woensdag 2 augustus 2006 in Televisie. Permanente link | 11 reacties

Allez ju, als Dominiek Sasha Baron Cohen post, mag ik dat ook. :)

– What personality traits are you looking for in a woman?

– I want her to be blonde. I want her to have no history of retardation in family. If possible, she must have plow experience. […]
And she must have good physique, and she must be tight like a man’s anus, and she must have nice face.

(zonder verpinken) Okay, “attractive”. What about race? You’re open to all races?

– Er… yes. But no jew.

Leve Borat!

Geschreven al luisterend naar: Bebo Valdés – Bebo Rides Again – Al Dizzy Gillespie

Nan

woensdag 2 augustus 2006 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Zo ongeveer mijn favoriete vrouwmens op televisie de afgelopen tijd: Catherine Tate. En dan vooral als ze Nan doet, een afgrijselijk amalgaam van de akeligste grootmoeders ter wereld:

Groots, groots. Nog meer op YouTube, bijvoorbeeld hier, en hier en hier en hier.

Geschreven al luisterend naar: Bebo Valdés – Bebo Rides Again – Anda

links for 2006-08-02

woensdag 2 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Begonnen!

woensdag 2 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ze zijn eraan begonnen! Ze zijn eraan begonnen!

De Bibliotheekstraat is bijna niet meer!

Gisteren hebben ze de eerste laag afgeschraapt (foto’s op Gentblogt), en vandaag toen ik thuis kwam, waren ze ondanks de regen toch een eind verder geraakt:

Ex-bibliotheekstraat

Ex-bibliotheekstraat

Prachtig. Als ze zo doordoen, kunnen we misschien nog in de late herfst in het herenigde park lopen.

Jill Greenberg

woensdag 2 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 10 reacties

‘t Is nu al een hele tijd (zó lang dat het ondertussen al vorige week op televisie is geweest!) dat de foto’s van Jill Greenberg de ronde doen op de internets. Foto’s als deze:

Trillions

Foto’s van wenende kinderen. Methode: lekstok geven, lekstok weer afnemen. Goede belichting, goede fotograaf, niet weinig nabewerking in Photoshop, hey presto.

Ik vind het bevreemdende foto’s. De politieke mumbo jumbo erachter kan me niet echt schelen, maar ik vind het wel interessante beelden.

Ene Thomas Hawk (schuilnaam) maakt er zich enorm druk in: Jill Greenberg is a Sick Woman Who Should Be Arrested and Charged With Child Abuse.

Ik zie er de stadia in die onze kinderen doorlopen als ze wenen, van beginnend triestig kijken, over echt wenen tot mijn persoonlijke favoriet: hysterisch krijsen. En ik kan me inbeelden dat ze het allemaal een minuut of vij later, als ze die lekstok alsnog gekregen hebben, al làng vergeten waren.

Ik zou bijna denken dat die mens Hawk geen kinderen heeft, maar hij heeft er, zoals wij, ook vier. Weird. Dan zou hijtoch beter moeten weten?

Station

donderdag 3 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 13 reacties

Ik kijk er eigenlijk naar uit dat het weer wat donkerder wordt.

Het heeft zijn momenten, lang licht blijven, maar ik vind het ook wel wijs als het vroeg donker is. Ik denk dat ik er dan eens ga beginnen op uit trekken met een mini-statief of zo.

Sint-Pietersstation

Lange sluitertijden zijn wijs. Maar lange sluitertijden zijn eigenlijk niet te doen zonder statief. Of je moet zwaar geluk hebben dat je stil genoeg gebleven bent.

Sint-Pietersstation

Snel naar de printer!

donderdag 3 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 16 reacties

Want ik was deze, euh, natuurfoto (NSFW voor sommigen) aan het uitprinten. En als de verkeerde persoon erop komt, dan zit ik in de problemen!

Geschreven al luisterend naar: Thelonious Monk – The Thelonious Monk Orchestra At Town Hall – Little Rootie Tootie (Encore)

Vox invites

donderdag 3 augustus 2006 in Weblogs. Permanente link | 7 reacties

SixApart, de mensen die TypePad maken, hebben iets nieuws uit.

Vox.

De bedoeling? Voor zover ik het begrepen heb: weblogs, maar dan voor mensen die normaal gezien geen weblog zouden beginnen. Mena Trott zei er een tijd geleden over dat het iets is dat ze eigenlijk voor haar eigen moeder maakte.

Vandaar: nadruk op gebruiksvriendelijkheid, en op privacy ook: wat je erop schrijft is niet noodzakelijk zichtbaar door iedereen. Je kan dingen schrijven die enkel voor familie zichtbaar zijn, of enkel voor vrienden, of voor iedereen.

Een vriendelijke omgeving, als het ware.

Ik heb nog vier uitnodigingen op overschot. Iemand? Iemand?

Geschreven al luisterend naar: Thelonious Monk – The Thelonious Monk Orchestra At Town Hall – Little Rootie Tootie (Encore)

Sociaal netwerk

donderdag 3 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Zegt Maarten over Vox:

En als je er op zit, mag je mij altijd toevoegen als friend… ken je meteen iemand anders op het platform :-)

Euh ja, ik wil wel, maar Maarten is helemaal mijn vriend niet!

Ik bedoel, “vriend”, da’s echt wel een zeer geladen woord ten huize Vuijlsteke. Zo van het genre “ik kom geen vingers tekort om al mijn vrienden te tellen”.

Zou het dingen echt te moeilijk maken om een onderscheid te kunnen maken tussen pakweg de volgende?

 • vrienden
 • maten
 • kennissen
 • mensen die ik ken

Dat zou mijn leven alvast simpeler maken.

Vrienden, daar kan ik alles tegen zeggen. Die vertrouw ik tot het einde van de wereld en terug.

Maten, daar zeg ik op uitzondering van de echt persoonlijke of familiale of vriendendingen, óók alles tegen, en die vertrouw ik óók wel, maar ‘t is toch niet hetzelfde.

Kennissen, dat zijn mensen die ik durf aanspreken in ‘t echt. En waar ik zonder dode momenten conversaties mee kan heben.

Mensen die ik ken, dat zijn mensen die ik al gesproken heb. Maar waar ik niet noodzakelijk zou tegen beginnen spreken tenzij zij tegen mij spreken. En waar in elke conversatie plots een stilte valt, zo van “allez ja. hé. tjaha. euh… en anders?”.

Daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld collega’s en ex-collega’s, die een heel aparte groep zijn, en mensen van Gentblogt, en mensen waarmee ik op school/univ gezeten heb, etc., etc.

En daarin zitten ook alle combinaties van vrienden tot mensen die ik ken.

Ja, gemakkelijk is het niet natuurlijk.

Del.icio.us op 3 augustus 2006

donderdag 3 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Drupal (i)

donderdag 3 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Ooo-kay. Drupal geïnstalleerd op Dreamhost, al een tijdje geleden, onder http://drupal.blaffeture.net.

Ik dacht eerst dat ik Tuinsafari zou omzetten, maar ik vrees dat dat teveel denkwerk is voor een eerste site. ‘t Is te zeggen: ik moet Drupal nog beter leren kennen voor ik er niet-standaard dingen mee ga doen.

Dus: eerst eens proberen hoe snel en gemakkelijk is Gentblogt overgezet krijg. De basiszaken toch.

[sla gerust over, ‘t is hoegenaamd voor niemand buiten mezelf interessant]

Ten eerste: de handboeken op drupal.org nakijken. Te beginnen met deze. Ah kijk, ‘t is juist, de URL’s zijn nog van die vieze ?q=-dingen.

Bon. Dit Dreamhost zijnde: geen toegang tot httpd.conf. Hopen dat mod_rewrite en dingen goed staan, en eens proberen. Administer > modules, “path” aanvinken.

Hey: wijs. Als ik naar ?q=admin/settings ga, dan kan ik daar niet aanvinken dat ik clean URLs wil gebruiken. Ik kan dat enkel doen vanop een pagina met de URL /admin/settings. Nice touch.

Fijn zo. Dat schijnt te werken. http://drupal.blaffeture.net/info gaat nu naar de pagina die daarnet nog http://drupal.blaffeture.net/node/4 was en dààrvoor http://drupal.blaffeture.net/?q=node/4. Next!

Verder lezen. 403 en 404 zetten. Ik ga vorlopig in de 404 dezelfde inhoud zetten als op Gentblogt, een basic 403 maken. Goed zo. Dat werkt.

Next: error reporting. Check. Logs vier weken bijhouden, moet kunnen.
Cahing? Bwoafja. Allez ju.

Hm. Primary and secondary links. Hrmpf. Begint als zo’n typische pagina die geen enkele zin heeft voor een nieuwe gebruiker. Precies zoals veel handleidingen C++ indertijd: “vroeger in C zouden we dit zó gedaan hebben [insert pagina’s uitleg met pointers en zooi], maar tegenwoordig doen we dat zó”.

De relevante pagina begint met:

In versions 4.6 and below, primary and secondary links were handled in the theme administration.

Wat zouden die primary en secondary links wel kunnen zijn? De hoofdnavigatie of zo? Vreemd, dat twee navigatielijsten zoveel aandacht krijgen, als dat het geval is. Ik zou denken dat een linkslijst een linkslijst is, no matter what or where or how. Misschien eens verder lezen.

Ah OK. Uit de administratie-interface:

Primary and secondary links provide a navigational menu system which usually (depending on your theme) appears at the top-right of the browser window. The links displayed can be generated either from a custom list created via the menu administration page or from a built-in list of menu items such as the navigation menu links.

Bon goed, dat komt uit. We hebben op Gentblogt zo’n lijst. Over naar de menu editor, “home” naar <front> laten linken, “over Gentblogt” naar “info”, “archief” naar een nieuw aan te maken pagina met diezelfde naam, “contacteer ons” naar “info/contact”, en “RSS feed” naar “info/feeds”.

Hm. Default verschijnen de items in de menu’s alfabetisch. En als dat niet het geval mag zijn, dan zijn er “weights”, van -10 tot 10. Een echte editor met “verhuis naar boven” en “verhuis naar onder” lijkt me handiger. Ik vermoed dat er daar wel een module voor zal te vinden zijn op de interwebs.

Hm nog eens. Ik heb eerst het menu-item “archief” aangemaakt en dat gelinkt naar een nog niet bestaande pagina, en dan heb ik die “archief”-pagina aangemaakt. Daar kan ik blijkbaar nóg eens een menu aan de pagina koppelen. Verwarrend voor sommige mensen, kan ik me inbeelden.

Wil dat zeggen dat er een arbitrair groot aantal menu-plaatsen aan een pagina kunnen gekoppeld worden? En zo ja: wat als ik iets wil veranderen aan het uitzicht van een menu-item afhankelijk van “waar ik nu zit”?

Stel ik maar pagina1 aan en ik koppel dat bij het aanmaken aan item1 in een menu. En dan maak ik item2 aan in hetzelfde menu en ik koppel dat item ook aan pagina1, dat soort zaken.

Afijn, ik stel er mij niet te veel vragen bij, ik probeer het eerst aan de praat te krijgen en ik zal dan wel eens op een testsite experimenteren. :)

Aha. De homepagina tootn alle pagina’s die ik net gemaakt heb. “Promote to front page” afknippen, en ‘t zal gepiept zijn, vermoed ik. Ook meteen comments afzetten waar niet relevant.

…iets later: de home page is weer leeg. “Welcome to your new Drupal website!” zegt ze. Leutig. :)
Afijn, verder in het boek.

Aantal artikels op home pagina: ik wil de laatste drie dagen tonen, ongeacht hoeveel artikels dat nu zijn, drie of dertig. Niet meteen direct mogelijk blijkbaar. Ongetwijfeld wel mits wat zoeken, maar dat doe ik later wel eens. Op dezelfde pagina ook: lengte van “trimmed posts”, t.t.z. hoeveel karakters te tonen vóór er een link getoond wordt van “lees verder”.

In WordPress kan dat geforceerd worden door een <!–more–> in de tekst te zetten. Ik zal het voorlopig maar op “unlimited” zetten. Deze boodschap 

Note that this setting will only affect new or updated content and will not affect existing teasers.

doet me vermoeden dat het niet veel meer doet dan visgaweg bij een edit of create een stuk tekst in een “abstract”-achtig veld te poten. Eens op zoek gaan. Yep, ‘t zal de excerpt module worden.

Download, copy naar /module/, aanvinken in de administratorpagina, hey presto. Simpel.

Next. File upload dinges: later eens bekijken. RSS feeds: op 20 items zetten, en full text. Hoe kan ik een feed per type of categorie of auteur of zo doen? Later eens bekijken ook.

Next. Date settings. Euh. Nederlands, iemand? Kan ik de interface in ‘t Proper Engels houden maar de taal van de data in ‘t Nederlands? Ongetwijfeld, maar ‘t zal wel in de theme te doen zijn. Later dus.

Next: customising the interface. [Met een s! Met een s! niet met een z! We leven in Europa, niet in Amerika!] [sorry]

…en al meteen doorverwezen naar Theme Developer’s Guide. Is dat wel een goed idee? Zou ik niet eerst proberen de verschillende soorten inhoud erin te pleuren?

‘t Ziet er naar uit dat ik daarvoor bij Content Construction Kit moet zijn, in combinatie met Views. En/of deze pagina wellicht.

Even nadenken. Wat heeft een artikel op Gentblogt dat niet standaard in de stories zit? Trefwoorden? Dat zou met de Taxonomy-module moeten kunnen. Eens zien. Eerst wat artikels aanmaken.

Hrm. Ik kan geen artikel aanmaken met een auteurnaam die een niet-bestaande user is. Snelle oplossing: een user aanmaken. Betere oplossing: een auteur-veld aanmaken dat standaard de usernaam is, maar optioneel aangepast kan worden.

Maar Taxonomy dus. Ik ga om te beginnen een niet-gecontroleerde vocabulary van vrije trefwoorden aanmaken, en een hiërarchische categorie-lijst. Later dan misschien een controlled vocabulary voor iets meer gedetailleerd dan categorieën maar minder vrij dan naieve trefwoorden, maar da’s later dan. Voor nu:

 • Name: Trefwoorden, types: story, Hierarchy: disabled, Related Terms, Free tagging, Not Required.
 • Name: Categorieën, types: story, Hierarchy: single, No Related Terms, No Free tagging, Multiple Select, Required.

En een paar categorieën steken in die tweede lijst.

Hrm. De categorieën staan gewoon tussen de trefwoorden op de pagina. Eens kijken of dat snel te veranderen is. Grmbl. Niet zeer snel.

‘t Zal voor morgen eens zijn. Bezig, bezig.

Developers, developers, developers

vrijdag 4 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Ik bedoel er niets mee, en neem het zeker niet verkeerd op, maar wat Maarten zegt is iets dat ik redelijk typisch vind voor, erm, sommige computermensen:

[…] je geeft het zelf al aan, sociale relaties kunnen heel complex in elkaar zitten, met veel gradaties. Uiteraard valt dat heel moeilijk in software vast te leggen, vooral als het relatief eenvoudig moet blijven voor de eindgebruiker.

Want zeg nu zelf, bij elk blogbericht moeten aangeven of het zichtbaar mag zijn voor iedereen, enkel familie, enkel maten, enkel vrienden, enkel kennissen, enkel vrienden behalve die ook bij gentblogt zitten, alleen familie en vrienden behalve nonkel Charel… dat zou snel gaan vervelen.

Wie zo fijn wil kunnen bepalen wie wat ziet, stuurt de mensen dan beter individueel allemaal een e-mail, zou ik zeggen.

Definities van “vrienden” daargelaten: het is niet omdat het iets meer fuzzy is dan zwart/wit, dat het daarom noodzakelijk ingewikkeld moet zijn voor de eindgebruiker.

Kijk, dit is de interface nu:

Accespost

Vijf opties in een drop-down. Verwarrend, vind ik, want vrienden en familie zijn twee verschillende dingen.

Al dan niet vriend zijn mengen met al dan niet familie zijn, daar zit volgens mij een probleem. Want waarom zou je dan stoppen met al dan niet familie? Waarom niet ook al dan niet collega’s?

En zoals ik al zei: ofwel vriend ofwel geen vriend, da’s véél te simpel.

Als het op zichtbaarheid van blog entries aankomt, zou ik dit al veel beter vinden dan “mezelf / vrienden / familie / vrienden en familie / iedereen”.

– Enkel voor mij
– Voor mijn allerbeste vrienden
– Voor mijn vrienden
– Voor al wie me kent
– Voor iedereen

En daarnààst vrienden en pakweg collega’s. Want collega’s, da’s ook een belangrijke groep die relatief orthogonaal is ten opzichte van vrienden en familie: iemand kan een vriend zijn, familie, én een collega. Of géén vriend, wel familie. Een vage kennis maar ook een collega.

Maar met die drop-down geraak je er dan effectief niet. En dan zou je kunenn zeggen dat het inderdaad niet kan omdat het te moeilijk wordt.

Maar waarom niet pakweg iets in deze zin? Qua buiten de platgetreden paden gaan? Op de vraag “voor wie is deze post zichtbaar?” zou je kunnen antwoorden als volgt:

Voorwie

Zou dat niet iets zijn? Het bovenste is een continuum, daaronder twee aan/af-dingen (wellicht beter twee radio buttons met ja/nee wegens met een checkbox geen duidelijk genoeg verschil tussen “nee” en “kan me niet schelen” of “onbekend”, maar alla). In totaal een stapel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld:

 • enkel zichtbaar voor mij en mijn familie
 • enkel zichtbaar voor mijn maten, behalve als ze ook collega’s zijn
 • enkel zichtbaar voor collega’s die ook vrienden zijn (of vrienden die ook collega’s zijn)

(en als je de bovenste slider op “iedereen” zet, dan worden de twee checkboxen uiteraard uitgegrijsd en kan je er niet meer in prutsen, dat zou ook geen zin meer hebben)

Bij het aanmaken van een link naar een persoon moet je dan enkel inschatten of die persoon een min of meer goede vriend is (persoonlijke appreciatie), en aanvinken of het familie en/of een collega is.

Enfin ja, ik zou dat toch een vooruitgang vinden.

Ach, en steek dat dan maar meteen in dezelfde termen als XFN: contact > acquaintance > friend, en co-worker / colleague, en dergelijke meer.

Pikkendief

vrijdag 4 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 16 reacties

Kijk hier. En ook hier.

Vuilaards.

En zo nutteloos, want er wordt toch een rel=nofollow gezet op vanalles.

Schat-tig!

vrijdag 4 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Zo’n wijs beestje!

[Via MeFi]

Geschreven al luisterend naar: Thelonious Monk – The Thelonious Monk Orchestra At Town Hall – Little Rootie Tootie (Encore)

Fair and balanced

vrijdag 4 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 6 reacties

Grappig:

Uit een peiling van de Stemmenkampioen blijkt dat de meeste Vlamingen (84%) zouden gaan stemmen zelfs als dat niet wettelijk verplicht is. De kiezers van Groen! zijn het meest gemotiveerd (90%). Bij de ondervraagde VB-kiezers zou 13,6% liever niet gaan stemmen.
Het Laatste Nieuws 04.08.2006 [op Blokwatch]

Met andere woorden:

Gemiddeld zeggen 84% van de kiezers dat ze zouden gaan stemmen als dat niet wettelijk verplicht zou zijn. Kiezers van zowel Groen! (90%) als van het Vlaams Blok (86,4%) zijn meer gemotiveerd dan het gemiddelde.

Geschreven al luisterend naar: Astor Piazzolla – Tanguedia De Amor – Milonga Loca

links for 2006-08-04

vrijdag 4 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Drupal (iii)

vrijdag 4 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Euh ja, deel (ii) ben ik kwijtgespeeld.

[nog een entry die voor niemand interessant is, ha!]

De les ervan was in ieder geval: lees de openstaande bugs en feature requests van de modules die je aan het gebruiken bent, en je bespaart jezelf ettelijke verloren uren.

Waar ik ondertussen ben: modules—de das blinken Lights van Drupal—aan het aflopen en aan het zoeken naar dingen die me aanstaan en die ik zou kunnen gebruiken.

Ik heb search aangezet, en statistics, en profiles, en upload. En ik heb dutchstemmer gedownload en de site geherindexeerd (alle 11 nodes :)).

Deze had ik vorige keer (vorig jaar? het jaar dààrvoor?) ook geïnstalleerd, zonder hem eigenlijk nodig te hebben: flexinode. Maar deze keer ga ik dat echt wél kunnen gebruiken: pagina’s, artikels, actua, foto van de dag, events, auteurs, … druk.

Eerst eens kijken of die dingen niet al eens aangemaakt zijn, negen kansen op tien wel natuurlijk. Kijk zie: event.

Oh. Probleempje: Call to undefined function: form_textfield() als ik flexinode wil gebruiken. Ah. Ik heb per abuis een flexinode voor 4.6 geïnstalleerd, terwijl mijn Drupal 4.7 is. Herdoen. En hopen dat het niet in de soep loopt met databases en zo.

…lijkt in orde: die update.php ziet er echt wel in orde uit!

Foto van de dag-content type aangemakt: fotograaf, foto (met automatisch aangemaakte thumbnail van 450 pixel aan de langste zijde, en preview van 180 pixel breed, ook autmatisch aangemaakt), datum, legende. Hé bah, de maximumgrootte voor een beeld bij flexinode moet ingegeven worden. Ik geef “0” in, in de veronderstelling dat dat zoals elders  “onbeperkt” betekend, ik krijg geen klachten dus ik vermoed dat het wel in orde zal zijn, maar eigenlijk wil dat blijkbaar (denk ik) zeggen dat ik écht geen beeld groter dan 0 KB mag uploaden. Stoopid.

En de foutboodschap is ook misleidend: “field is required” in plaats van “image is larger than maximum allowed size in KB” of zoiets.

Euh, crap. Het werkt nog niet. Zelfs als ik de grootte op maximum 1024 KB zet. Een op niet-required zetten, dat beeld-veld.

Bleh. Dat werkt natuurlijk, met allemaal automatisch gemaakte thumbnails en alles. Bug. Bah.

Goed. Verder. Die events eens testen. Hm. Ziet er in eerste instantie in orde uit, met een kalender en lijst en alles. Maar: geen recurring events (alhoewel: Event Repeat?), en ‘t is allemaal zeer Engels-centrisch (alhoewel: ik zie localisatiefiles staan, onder meer voor nl). Later eens naar kijken.

[ja, ik weet het, ik zou dit waar van toepassing allemaal moeten loggen in bug reports/feature requests, of beter nog: zelf cvs en editor ter poot nemen en verbeteringen voorstellen]

[maar ‘t is te laat en ik heb geen zin]

[in fact, ik denk dat ik maar eens in mijn nest ga kruipen]

Morgen verder. De rest van de modules op die ene pagina doorlopen, en dan eens de layout aanpakken.

En dààna de vertaling.

Randgeval

zaterdag 5 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 7 reacties

O ramp!

Ik maak een foto die me min of meer half aanstaat van Jan:

Jan met onderbroek

…maar is dat stukje gele vuiligheid op de vloer links onder toch wel afgesneden zeker! Ramp! Compositie kapot! Wat nu?!

Een oudje maar een goedje to the rescue: DNG Recover Edges. En zo komt het toch nog goed. Detail vóór:

Rand0

Detail nà:

Rand1

Verschil:

Rand2

Een volle vijftien extra pixels onderaan het beeld extra. Mijn foto’s zijn 3900×2616 in plaats van 3872×2592. Ik ben helemaal warm vanbinnen nu.

Grin. :)

Asbakken verboden

zaterdag 5 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Asbakken wekken de indruk dat er nog mag gerookt worden, en dus mogen ze vanaf volgend jaar niet meer in publieke ruimtes.

Leuk.

De maatregel gaat in tesamen met het rookverbod in de horeca.

Hoera!

Het gezin van de toekomst

zaterdag 5 augustus 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Sandra: Ah, is Steven terug?

Ik: (checkt Steven’s weblog, ziet niets) Hoedat?

Sandra: Hij is on-line gelijk.

Ik: (checkt IM, ziet Steven online & busy) Ah tiens ja.

En ‘s avonds wisselen we links uit per IM en vanalles. ‘t Is proper.

Del.icio.us op 5 augustus 2006

zaterdag 5 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Chantagemateriaal

zaterdag 5 augustus 2006 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Binnen, oh, pakweg een jaar of tien—als het al zo lang zal duren—zullen mijn kinderen, en ik bedoel dan vooral Jan en Louis, geld geven om bepaalde fotografische bewijsstukken niet aan de wereld kond te maken.

Tegen dan bestaat het internet al lang niet meer (toch?), dus kan het geen kwaad dat ik het nu on-line zet. :)

Back story: Zelie vroeg ons of ze zich mocht gaan verkleden. Uiteraard mag dat. Het enige probleem is dat de koffer verkleedkleren eigenlijk al een tijdje te klein is voor Zelie, dus we waren niet zeker wat er ging gebeuren.

Zelie naar boven, Jan er natuurlijk meteen achter. Beetje later: Zelie bovenaan de trap. “Tinkelbel komt eraan!”

Inderdaad: Jan verkleed als elfje. Ze alletwee terug naar boven gevolgd, en ‘t was inderdaad van dat: Zelie de ringleader, en zowel Jan als Louis zich aan het verkleden in de kostuums die te klein zijn voor Zelie.

Jan is een elfje

Zelie heeft één outfit waar ze nog in past, die was op één twee drie ook aan:

Zelie verkleed

Verkleedpartij

Uiteindelijk bleken de prinsessenkostuums ook te klein te zijn voor Louis…

Helpen aankleden

…die dan maar zijn enige nog passende verkleedding aangetrokken heeft: het spokenkostuum dat Sandra hem genaaid heeft een tijdje geleden.

Louis het spook

Meer foto’s in de fotoset op Flickr.

Ik zeg het: chantagemateriaal.

Stijn Meuris is een idioot

zaterdag 5 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 41 reacties

Bwahaha. De grote Stijn Meuris op zijn pik getrapt door een “bloggerke”.

Loser.

O, en “warrige heerschappen die zichzelf in hun spiegel fotograferen”? Way to go, Meuris. Ad hominem: volwassen.

Trouwens: ik fotografeer mezelf lang niet altijd in mijn eigen spiegel.

[en zie voor de rest hier en vooral ook hier]

Drupal (iv)

zondag 6 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Waar een klaar hoofd niet allemaal goed voor is: ik had het gisteren opgegeven wegens niet vinden hoe ik event repeat aan de praat kreeg. Gedownload (juiste versie), gecopieerd naar de juiste plaats, juist aangezet in modules, geconfigureerd voor zover nodig, maar het deed toch niets.

Simpel: naar administer > settings > content types gaan en daar voor het “event” content type “allow repeat events” aanvinken.

Dus nu kan ik toevoegen dat er in principe elke eerste maandag van de maand redactievergadering is. En kan ik de vergadering van deze maand verwijderen, zonder die van in de toekomst aan te raken? Yep. Fijn.

Oei: spellingsfout! Er staat keer op keer  “occurance” in plaats van “occurrence”, foei! Even kijken…

- $options = array('this' => t('This occurance only'),
- 'future' => t('This occurance and all future occurances'),
- 'all' => t('All occurances') + $options = array('this' => t('This occurrence only'),
+ 'future' => t('This occurrence and all future occurrences'),
+ 'all' => t('All occurrences')

Oef. Opgelost in volgende versie. Ware het niet zo, ik zou het er zelf ingestoken hebben. 😀

 Verder. Nog modules kijken.

Eerst eens kijken wat het geeft als ik het allemaal in het Nederlands zet. Met een beetje geluk zou dat toch moeten lukken… de locale-module aanduwen, naar administer > localisation gaan, de Nederlandse vertaling downloaden en importeren, hopladiejee. Werk perfect, mar ik heb toch niet echt veel zin om voor het moment de hele interface in het Nederlands te verkennen, dus: terug naar Engels.

Maar wel fijn om weten dat het allemaal kàn.

TinyMCE. Zucht. I suppose so, zeker? Liever niet, als ik het enigszins kan vermijden, maar bon. ‘t Is een mogelijkheid, goed om weten ook.

Img_assist, ook zoiets. Zou dat de moeite waard zijn? Eens testen. Geïnstalleerd… en het vraagt dat de image-module aan staat. Tiens, was dat niet zo? Ah nee: image moest nog geïnstalleerd worden. Even doen zie.

Hrm. En nu heb ik het niet gemakkelijk om het beeld met een filter in de pagina te krijgen. Image filter is nochtans geïnstalleerd. Weird. Dàn eens bekijken.

Verder. Whoa. Import HTML, als ik dàt aan de praat zou krijgen om Tuinsafari te importeren… Genoteerd, in alle geval.

Lightbox? Allez ju. Het geeft echt wel zeer mooie resultaten, ik ga ernstig overwegen om het hoedanook op Gentblogt te zetten.

Pathauto ziet er ook redelijk nuttig uit. Zorgt ervoor dat dat elk stuk inhoud een gebruikscriendelijke (of beter, Google-vriendelijke) URL krijgt. Dus in de plaats van /node/23/ krijg je bijvoorbeeld /zeebewoners_in_gent. Of, mits een pattern van “[yyyy]/[mm]/[title]” in de settings van pathauto voor het content type “story” zou je in principe iets moeten krijgen als /2006/08/zeebewoners_in_gent, maar dàt lijkt niet te werken. Misschien omdat die story al een URL Path had?

Tiens, trouwens, img_assist genereert geen XHTML. En er is enkel een left en right align. Dat kan beter.

…het lijkt er op dat het effectief is omdat de, euh, dinges al aangemaakt was. Dit is wat er gebeurt als ik een drie nieuwe trefwoorden aanmaak voor een story-node:

 • Created new alias trefwoord/huisspin for taxonomy/term/25
 • Created new alias trefwoord/huisspin/feed for taxonomy/term/25/0/feed
 • Created new alias trefwoord/foto for taxonomy/term/26
 • Created new alias trefwoord/foto/feed for taxonomy/term/26/0/feed
 • Created new alias trefwoord/macro for taxonomy/term/27
 • Created new alias trefwoord/macro/feed for taxonomy/term/27/0/feed
 • The story was updated.

Leuk. En inderdaad, en dat had ik geeneens gemerkt: blijkbaar heeft zo ongeveer alles een eigen feed in Drupal.

Hrm. Een Dreamhost-issue ondertussen, bij het proberen aan de praat krijgen van (het voor het moment nutteloze) pdfview:

URL file-access is disabled in the server configuration

Er is een oplossing voor, met curl, maar voor het moment toch niet nodig, dus sod it.

Related links is nog zoiets dat me nuttig lijkt. Handig, en meer controle dan wat er nu is op Gentblogt. Meer werk ook, kan ik vermoeden. Te onthouden.

Ach, en dan is er een hele reeks taxonomy-modules. Die ga ik dringend zwaar moeten bekijken voor Tuinsafari, maar voor Gentblogt denk ik dat we er wel geraken met trefwoorden en categorieën.

En dan nog een aantal modules, maar ik denk dat ik er door ben. Next up (en nu écht): het uitzicht veranderen.

Impulse buys

zondag 6 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 5 reacties

95% van het plezier van dingen kopen, is het zoeken naar wàt precies te kopen.

Ik heb een zak vol lenzen voor Nikon, en voor bijna elke lens is er lang en hard over nagedacht, en gewikt, en gewogen, en wel twintig reviews gelezen, en dan uiteindelijk gekocht.

Ik zeg “bijna”, da’s omdat er een aantal impulsieve aankopen tussen zitten. De lensbaby bijvoorbeeld:

Speelhuisje

…waar ik eigenlijk achteraf gezien relatief zeer tevreden over ben. Ik heb het ding eerst wat uitgetest, en dan lang laten zitten wegen, euh, redelijk nutteloos. Maar nu ik twee Nikons heb, kan ik er op uittrekken met een degelijke lens op de D200 en de lensbaby op de D70.

En met de macrostukken op de lensbaby kun je eigenlijk nog relatief in orde macro’s maken:

Zandloopkever

Nog zo’n impulse buy was de MC Zenitar Fish-Eye 16mm f/2.8. Uiteindelijk niet eens zó’n slecht lensje, maar ik heb er, om dezelfde redenen als de lensbaby, bitter weinig foto’s mee gemaakt. Ook zoals de lensbaby is het een volledig mechanische, niet-automatische lens, en toen ik ze kocht, kon ik eigenlijk mijn fototoestel nog nauwelijks gebruiken.

Sint-Walburga

Komt daar nog eens bij dat met de x1.5–factor zo’n “16mm full frame fish-eye” eigenlijk een “24mm zeer zware distortie” wordt, en dat leidt me tot mijn derde impulse buy…

Alhoewel, impulse, impulse. Ik heb er weken en maanden over gepiekerd en gedaan, en uiteindelijk dan toch gekocht. De finale duw in de rug was deze foto—damn you Bruno Bollaert!!

En dus heb ik dan uiteindelijk toch een AF DX Fisheye-Nikkor 10.5mm f/2.8G ED gekocht. Leutige lens.

Brugge

Ik denk niet dat ik nog veel dingen ga kopen gewoon om te kopen.

Nee, wat ik tegenwoordig regelmatig doe, is naar een online winkel gaan, en dan beginnen kopen. Zoeken, en zoeken, en ergelijken, en dan in de boodschappenmand pleuren, en dan nog zoeken, en berekenen, en uiteindelijk: niet bestellen.

Zo heb ik het toch ook gehad, zonder geld uit te moeten geven.

Garfield

zondag 6 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Eeee. Creeps me out:

Ga891023

Ga891024

Ga891025

Ga891026

Ga891027

Ga891028

Een hele week niet-grappig-bedoelde Garfield. [via BoingBoing]

Op Wikipedia:

some theorize that the end of this storyline actually implies that the rest of the series, the more conventional strips, are all fantasies Garfield is playing out in his head to delude himself from realizing the dark turn his life has taken, as he slowly starves to death in an abandoned house

Brrr.

Drupal (v)

zondag 6 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Ik zou moeten beginnen kijken naar de lay-outkant van de zaak, but I keep getting side-tracked. Nu dit weer: wp2drupal. Alhoewel…

 • This script is resource intensive. With hundreds of posts and comments, the script can easily exceed 30 second time limit that is usually assigned to PHP scripts. In these cases, you will need to enable set_time_limit() function to let migration process run longer than 30 seconds.
 • wp2module is ready for usual one-man-show blogs and can’t handle multi-user mega-blogs.
 • WordPress’s custom meta-information (inserted in post creation form) are not migrated.

Pretty much completely useless, dus. Gentblogt heeft meer dan tweeduizend posts en een veelvoud aan comments. Dit weblog zit aan door de tienduizend posts en een veelvoud aan comments. En Gentblogt maakt zwaar gebruik van meta-informatie.

Misschien deze? Of misschien mijn eigen conversie schrijven? Waarschijnlijk dat laatste. Pff.

Maar goed. Hopla naar die themes. Onwards & upwards. Theme Developer’s Guide here we come.

OK. Wat lees ik? “In 4.7 the default theme engine that is included with Drupal will be PHPTemplate.” Dan vermoed ik dat het slimmer is om daar meteen in te gaan prutsen zeker?

Ik ga van nul af aan beginnen. Geen idee of dat slim is, maar ik heb niet de minste zin om iets bestaand te proberen aanpassen. Negen kansen op tien vertrek ik dan van iets dat veel te complex is naar mijn goesting, gebouwd om alle mogelijke mogelijkheden ter wereld te doen, met volledige ondersteuning voor vanalles en nog wat.

Bon. Een kwartiertje later, en ik ben serieus op weg. Eén file aangemaakt (page.tpl.php), en één file (style.css) gecopieerd van bij WordPress, en zo ziet het er uit:

Drupal-layout1

Da’s een goed teken. Die page.tpl.php is eenvoudig-men-kan-niet-meer:

<html>
<head><title><?php print $head_title ?></title>
<?php print $head ?>
<?php print $styles ?>
</head>
<body <?php print theme("onload_attribute"); ?>>
<div id="container">
   <div id="header">
      <a href="/"><img id="toplogo" alt="Gentblogt" /></a>
      <ul id="topnav">
         <?php foreach ($primary_links as $link): ?>
            <li><?php print $link?></li>
         <?php endforeach; ?>
         <li id="zoekformulier">zoeken: 
            <form action="<?php print url("search") ?>" method="post">
               <input class="form-text" type="text" size="15" value="" name="keys" />
               <input class="form-submit" type="submit" value="<?php print t("Search")?>" />
            </form>
         </li>
      </ul>
   </div>
   <div id="content">
       <?php print($content) ?>
   </div> 
   <div id="sidebar">
      <div id="middlesidebar">
         <?php if ($sidebar_left != ""): ?>
            <?php print $sidebar_left ?>
         <?php endif; ?>
      </div>
      <div id="rightsidebar">
         <?php if ($sidebar_right != ""): ?>
            <?php print $sidebar_right ?>
         <?php endif; ?>
      </div>
   </div>
</div>
<div id="footer">&copy: 2006 Gentblogt VZW</div>
<?php print $closure;?>
</body>
</html>

En dat is het. Om te beginnen. Dus voor het ogenblik heb ik de “linkersidebar” in de middleside gesmurft en zo, maar alla. Het doet toch al iets.

Ik denk dat ik er voor vannacht maar even mee ophoud. Morgen meer.

Veiligheid!

zondag 6 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Voor wie op reis gaat binnenkort: zoete dromen hé jongens!

Del.icio.us op 6 augustus 2006

zondag 6 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Vandaag

zondag 6 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

‘t Was een mooie dag vandaag.

Gisteren content gaan slapen, ondanks vreselijke rugpijnen: Drupal en zijn theming bleek toch niet het ondoordringbare kluwen te zijn waarvoor men me links en rechts gewaarschuwd had.

Vanmiddag hadden buren van verder in de straat een tafeltje buiten gezet om te eten, en we hebben er ook een tafeltje naastgezet. Twee zelfs: één voor ons, één voor de kinderen. En een beetje later zijn er nog buren komen bijzitten, en zo hebben we samen gegeten, koffie en taart gedeeld, en in het algemeen met ons allen de verzuring een klein beetje teruggedrongen.

Eten met de buren

Luc

Zelie en Louis hebben de modeshow van gisteren nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan voor de hele straat:

Zelie prinses

Een meneer en een mevrouw uit China

Daarna naar mijn ouders gegaan, of beter, naar mijn broer en de tuin van mijn ouders, want mijn ouders zelf waren er niet.

Daar, ondanks nog altijd vreselijke rugpijn alsnog een aantal foto’s kunnen nemen waar ik niet ontevreden van ben. Maar goed ook, want ik had mezelf voorgenomen een reportage te doen voor Gentblogt.

Eten gaan kopen met mijn broer, eten gegeten, terug naar huis, foto’s bewerken, ouders langsgekomen (mijn vader had twee mappen papieren te tekenen voor op het werk), en hopladiejee, de dag is over.

Alleen spijtig dat ik er geen Drupal meer tussengeperst heb gekregen, maar dat zal dan voor morgen zijn.

Flickrhoeren

maandag 7 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 4 reacties

[rant, disregard]

Googlehoeren en hithoeren zijn genoegzaam bekend. Schrijf iets over blote wijven of harde porno, of zelfs maar iets met die woorden erin, en ‘t is vaak prijs—zelfs tot jàren na datum.

Schrijf iets over rokers versus niet-rokers, of Mac vs. PC, of Microsoft vs. Google, of Vlaams Blok vs. Groen!, en ‘t zit er op sommige websites bovenarms op.

Meestal is dat zuiver toevallig (chinese en japanse dingen bijvoorbeeld), soms kan het ook wel helemaal bedoeld zijn, en in beide gevallen lees ik er tegenwoordig lós over.

Maar waar ik nu wél de kriebels van krijg—’t zal wel over gaan hoor—zijn flickrhoeren. Die een foto in een stapel groepen smijten en er onredelijk veel tags aan toekennen. Zoals deze bijvoorbeeld:

Groepen: FlickrCentral, Portrait, Green is Beautiful, All People, Portrait?Faces, Green Line, GirlsWithAttitude, Model, The FLICKYS… ANYTHING GOES !!!, anything and everything, I Wanna Be a Model!, Postmodern, flickr babes, Sexy Natural Twenty Something, Flickr Babes nd Hotties, Women with a wow factor, Challenge this If you Can??(3 pics and comment on 2 ), The Biggest Group! (PLAYGROUND FOR PSYCHOTICS), Free point of view, All things in Green, Flickr Angels, CentralFlickr, Lesbian Art, No Rules!!, I’m the greatest., newbaccata contacts, Support Our Troops, Model Behaviour– READ RULES, “i love you”, Best Photo Ever Club, Todays best3 shots, Fashion+Woman+Portrait+models+digital-(No 35mm), 1 million photos, Love For Photography., Panty mania, people people people, ! roAE, we love photoshop, macho ressort.

Tags: dierdre, vintage, betty, stick, bangs, leg, calf, stearing, wheel, rear, view, mirror, sweaty, shift, white, pale, paige, 1950, maria, mary, de, guadalupe, crucifix, prayercard, seat, torn, leather, prayer, card, smoker, bracelet, ring, nipple, nipples, rockabilly, bruise, rockabetty, brunette, panties, car, visor, ceiling, knee, studio, studiolight, studiolighting, light, lighting, drug, drugged, crazy, problem, woman, girl, model, hot, sex, sexy, mood, moody, cigarette, outdoor, door, doorway, stoop, stair, stairs, bruises, bathingsuit, suit, swim, old, crossprocessed, swimsuit, iloveyou, Virgin

Huh? Akkoord, ‘t is een mooie foto, maar: huh?

Geschreven al luisterend naar: Astor Piazzolla – Tanguedia De Amor – Vuelvo al Sur

Cute overload

maandag 7 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Oooooooooo…

Geschreven al luisterend naar: The Beach Boys – Pet Sounds – That’s Not Me

Schuune

maandag 7 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Het DNA van blog.zog.org.

Zogdna

Hoe semantisch verantwoorder, hoe helderder, ‘t schijnt. [via 7 seconden]

Geschreven al luisterend naar: The Beach Boys – Pet Sounds – I Know There’s An Answer (Stereo Mix)

Drupal (vi)

maandag 7 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Themes, deel twee.

Heel erg snel iets in mekaar flansen, dat was op geen tijd gedaan. Nu eens kijken hoe iets ingewikkelder op poten te zetten.

Dit is ongeveer hoe ik de homepagina er wil laten uitzien:

Gblayouthome

Het legt zichzelf zo ongeveer wel uit: in “weblog” komen gewone “stories”, in “foto van de dag” nodes van het type “foto van de dag”, etc.

De binnenpagina’s hebben geen drie kolommen maar twee, alsdus:

Gblayoutbinnen

Eens op zoek gaan naar hoe dat te bewerkstelligen. Beginnen met de homepagina. Waar kan ik ergens de ruwe structuur aanpassen?

De algemene inhoud, da’s blijkbaar op de pagina te smurfen met een welgmikte

<?php print($content?>

 …en dan had ik dingen als dit voor andere stukken inhoud, zoals sidebars en footers en dies meer:

<?php if ($teenoftander!=""): ?>
<div id="teenoftander"><?php print $teenoftander ?></div>
<?php endif; ?>

…dus ik zou voor de homepagina iets kunnen doen als 

<div id="header"><?php print $header ?></div>
<div id="content">
   <?php print $content ?>
  <div id="sidebar">
    <div id="middlesidebar"><?php print $middlesidebar ?></div>
    <div id="rightsidebar"><?php print $rightsidebar ?></div>
  </div>
</div>
<div id="footer"><?php print $footer ?></div>

…maar waar bepaal ik dat er precies één item van het nodetype “foto van de dag” in het begin van $middlesidebar geplaatst wordt? Eens op zoek gaan. Ik was al eens $GLOBALS tegengekomen, waar een hele waslijst globale variabelen in zitten, maar daar zitten die left_sidebar en right_sidebar nergens tussen. Oh well. Worth a look.

Voor zover ik zie, heten die sidebar-dingen regions in de terminologie van Drupal. Dus alhier mijn licht eens gaan opsteken. Ik moet een template.php aanmaken, en daar definieer ik dan de regions in:

<?php
function Gantoise_regions() {
  return array(

   
'header' => t('header'),
    'content' => t('content'),
    'footer' => t('footer'),
   
'sidebar' => t('sidebar'),
   
'middlesidebar' => t('middle sidebar'),
   
'rightsidebar' => t('right hand sidebar')
  );
}
?>

Voorlopig heb ik er nog geen idee van of ik niet beter een aparte region sou definiëren voor “foto van de dag” en zo, dan wel dat ik het best zo algemeen mogelijk houd. Algemeen beginnen en zien waar ik vastloop, dus. :)

Hm. On a lark even die template.php naar de server gestuurd, en dat lijkt niet al te veel te veranderen. Ik had verwacht dat het vast zou lopen, wegens geen left_sidebar en right_sidebar meer, maar misschien dat er ergens iets gecached wordt? Bwoaf, ik maak me geen zorgen. ‘t moet zijn dat het geen problemen geeft.

Als ik nu naar administer > blocks ga, staan die nieuwe regiosn inderdaad in de drop-downs:

Drupalblocks

Ik vermoed dat alle placements op “header” staan omdat ik de twee bestaande sidebars verwijderd heb? Enfin, eens kijken wat het geeft als ik een paar dingen aanzet en in de twee nieuwe sidebars plonk:

Drupalblocks2

Hrm. Niets. Nada. Rien. Misschien dat ik nù wel eens die rebuild of zoiets moet vinden?
…ah nee, stoopid me: in page.tpl.php stonden nog de verwijzingen naar die verwijderde sidebars. Even veranderen naar

<div id="sidebar">
 <div id="middlesidebar">
  <?php if ($middlesidebar!=""): ?>
  <?php
print $middlesidebar ?>
  <?php
endif; ?>
 </div>
 <div
id="rightsidebar">
  <?php if ($rightsidebar!=""): ?>
  <?php
print $rightsidebar ?>
  <?php
endif; ?>
 </div>
</div>

…en inderdaad:

Gblaydrup

Bon, dat was ook redelijk pijnloos dus… 

Eens nadenken wat de volgende stap is: achterhalen hoe ik een block op meer dan één plaats krijg? Of kijken hoe ik zo’n block een eigen propere layout kan geven? Of gewoon meer lezen en proberen begrijpen waarom de dingen werken zoals ze werken?

Ik heb in alle geval zo’n donkerbruin vermoeden dat ik wel eens in de buurt van views zou kunnen geraken.

Geschreven al luisterend naar: The Bee Gees – – Stayin’ Alive

links for 2006-08-07

maandag 7 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

WWDC 2K6

maandag 7 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Damp squib.

Tee hee.

Micro

maandag 7 augustus 2006 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Helemaal overgelezen vorige week… maar zoals meestal heeft Rands overschot van gelijk:

A micromanager does not trust. That is correct, but, more importantly, they do not know. They do not have an impression… a profile of the person they are managing, so they ignore the person and focus on the tasks. This creates a terrific negative feedback loop where an employee becomes demoralized because they believe the manager doesn’t trust them, so they stop thinking and start waiting for the dim-witted, micromanaged cues from this emotionally inept manager who is waiting for… what? Hard work? Inspiration? What exactly did they do to create an environment of inspiration? The only inspired work that’s going on is the employee’s desperate search for a job where they’re going to be treated like a human being.

De bittere grimlach van herkenning.

Zoef voorbij

maandag 7 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Tiens, da’s weird. De hele avond is voorbijgevlogen en ik weet niet waar naartoe.

Ah ja, juist, een tijdje aan de telefoon gehangen. En een uur mijn tijd verloren met naar die WWDC-zooi te kijken/luisteren.

Mf. Morgen productievere avond, mag ik hopen.

Pak een Stella

dinsdag 8 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Meer uitleg over het hoe en waarom alhier. Wijs!

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 2, disc 1 – Real Love

Antwerpenaars zijn dom en ze stinken. En inwoners van dorpen ook. En honden ook. En rokers ook. En macintoshen ook. En trouwen met avondfeesten en marie-louisen en scottishen zuigen. En WordPerfect is beter dan Word. En mijn papa is polies. Nee, mijn papa kent kinkong. Nee, mijn papa *is* kingkong en hij geeft u oneindig veel kloppen. Nee, mijn papa is superman en hij geeft u *twee keer oneindig* kloppen.

dinsdag 8 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

‘t Is eraan te zien dat het rustig is op het internet. ‘t Es ruize!

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 2, disc 1 – Eleanor Rigby (Strings Only)

Webkit op Window

dinsdag 8 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Ook min of meer in de context van webdesign en Apple bij Bart: geen idee hoe nuttig het allemaal is, maar ik heb nu for all intents and purposes Safari voor Windows staan: GetWebKit.

Stabiel is het niet echt, en het is uiteraard niet iets dat in de plaats komt van een echte Mac om website op te testen, maar, euh, handig? vermoed ik?

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 2, disc 2 – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)

Nee, serieus…

dinsdag 8 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 20 reacties

Zo “discussiëren” over het internet, da’s toch maar een rare zaak.

Als ik tegen mensen die ik ken over iemand iets zeg als “zo nen homo, maat”, dan is het redelijk duidelijk dat ik niet wel zeggen dat die mens de griekse beginselen toegedaan is. Net zoals iemand die op een welgemikte “da ne spast, maat” wordt getrakteerd, ook wellicht geen cerebrale parese zal hebben.

Redelijk duidelijk, ook op het internet, denk ik toch.

Hetzelfde geldt als ik zeg dat honden dom zijn en stinken. Ik ben een kattenmens: als ik kan kiezen tussen een kat als huisdier en een hond, dan zal ik altijd voor de kat kiezen, zelfs als dat de meest gemene kat is en de liefste hond. Ik ben uiteraard niet tégen honden. En ik vind ze uiteraard niet écht allemaal dom, en ze stinken natuurlijk niet écht allemaal.

Het internet het internet zijnde, is dàt al niet meer zo duidelijk. De meeste mensen zullen wel begrijpen dat als ik zeg Eskimo’s zijn fuckers en ze stinken, dat dat om te lachen is, maar blijkbaar zijn er heel veel mensen die het moeilijker hebben als het over honden gaat: lighten up, mensen.

…maar soms is het voor niémand meer duidelijk wanneer het om te lachen is en wanneer niet. Kijk, is dit om te lachen?

als ik zoals meneer vuilstekende rotte tomaten laat rondslingeren in mijn tuin kan ik ook veel beestjes fotograferen. een goede raad aan meneer vuilsteken is zijn achtertuin wat proberder te houden; zijn buren zullen hem hiervoor dankbaar zijn. vuile rat

Mijn naam verkeerd schrijven, de allusies op “vuil” (waf waf, dié had echt nog nóóit gehoord!), afsluiten met “vuile rat”… ik heb er geen probleem mee, het raakt me niet echt, maar was het bedoeld om te lachen? Of was het een poging te kwetsen?

Geen idee. En ik denk dat niemand het kàn weten buiten de schrijver van de reactie zelf.

Het is met ruzie maken net zoals met oorlog: eens het vechten niet meer in persoon moet gebeuren, eens je de vijand niet meer eigenhandig de strot moet oversnijden c.q. de darmen uit het lijf stampen, dan pas wordt het mogelijk om op grote schaal miserie te kweken.

Niet dat ik van die mini-achtentwintig-uur-stormpjes in de wat-heet-blogosfeer wil vergelijken met oorlog, maar toch.

Herinner u deze episode: half denken dat het ruzie is en half niet weten wat gedacht. Fast forward een paar uur, en we hadden een meeting-in-‘t echt voorgesteld. Een maand later in ‘t echt elkaar gezien, en de rest, zoals men zegt, is geschiedenis.

Het punt?

Communicatie over het internet, het lukt nog niet goed. Het internet als geschreven communicatie, brieven, romans, gazetten en zo: dat gaat. Daar zijn geplogenheden voor. Afspraken.

Als Tessa Vermeiren schrijft, dan is het duidelijk wat ze bedoelt. Niet moeilijk: het had net zo goed in de “echte” Knack kunnen staan, het is zuiver magazinetaal. Zonder negatieve of positieve bijklank hoor: het is een stuk dat op zich staat, je hoeft er mevrouw Vermeiren niet voor te kennen of je de rest van Knack niet te lezen om het te situeren, behalve misschien in zeer ruime zin.

Als ene “Zeveraar” schrijft (in mijn richting, naar aanleiding van ik die Stijn Meuris een grote meneer, begenadigd schrijver en wellicht ook journalist vind, maar een idioot als hij zomaar poneert dat alle sciencie ficiton per definitie flut is):

Eerst overreageren op een terechte en eigenlijk grappige reactie van Meuris, en dan zeggen dat het maar voor de grap is. Ik vind dat een beetje makkelijk. Het draagt ook absoluut niks bij, en ‘t is niet bepaald constructief en stoer om een gewaardeerd artiest op nerdiaanse wijze te kloten. En ik heb het al langer helemaal gehad met de mateloze en domme arrogantie van sommige zogenaamde A-listbloggers.

En ach, wat die Gentenaren betreft: volgens mij kampen ze met een minderwaardigheidscomplex of zo. Dat klit ook samen als een ordinaire bende straatboefjes. ‘T is mij al van voor het internet bestond duidelijk dat ze niet tegen Antwerpenaren kunnen. Klein-provinciale afgunst tegenover de metropool zekerst? Gewoon negeren, want ‘t stad is van A.

…dan is het zéér eenvoudig om daar meteen in polemiek tegen te gaan: jamaar het was écht voor de grap! Allez ziet ge niet dat ik al meteen daarna gezegd had dat het voor de grap was en dat ik zijn standpunt begreep! En ik ben helemaal niet zo’n zogenaame A-listblogger! En wie zijt gij om te zeggen! En jamaar! En! Euh!

…maar dat is voorbij gaan aan de [ 😉 ] die achter zijn comment staat, en aan de voorafgaande en ongetwijfeld ernakomde commentaren op de entry bij Clopin, en, vooral, voorál, aan Frank, de mens achter ZonderZever, die het honderd procent zeker ironisch bedoelde. [echt waar, daar komt geen giswerk aan te pas, ’t is zwart op wit per e-mail gezegd en alles dus dat er nu geen één Gentenaar op die mens zijn dak zit!]

Ik mag hopen dat iedereen het ondertussen door heeft dat niemand het echt kwaad meent in die hele mini-mini-controverse? Toch? Dat ik hoop dat Stijn Meuris het even tongue in cheek zei als ik?

*
*   *

Enfin, bon. Niet dat het daarmee opgelost is, het ruimere probleem natuurlijk. Ik ben niet van plan om al wat ik schrijf in volzinnen in te kleden, met inleiding, context en uitleg erop en eraan.

En dus zal het onvermijdelijk wel nóg boel zijn, ooit.

Misschien een beter systeem van emoticons? Of zoiets?

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 2, disc 1 – And Your Bird Can Sing

Terug!

dinsdag 8 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 5 reacties

Kerygma is terug, sinds vannacht ergens. Dàgen uit de ether geweest.

Het is akelig hoe machteloos een mens is als het om dergelijke zaken gaat: ergens staat een computer met het resultaat van weken, maanden, jàren leven op het internet, en dat kan zomaar weg zijn. Reddeloos verloren.

Want wie heeft dat allemaal gebackupt staan? Ik in ieder geval niet, of toch zeker niet alles. Apple kwam gisteren aanzetten met Time Machine. Ik zie ze graag een oplossing vinden voor het probleem van de virtuele aanwezigheid van mensen: pak mijn dingen.

Inhoud staat verspreid over vier of zo hostingbedrijven en wie weet hoeveel servers, in databases links en rechts, op een aantal zelfgemaakte sites in ColdFusion, dan nog in een paar wiki’s, een stuk op Flickr, een stukje op YouTube, dan nog wat TypePad, wat WordPress.com, wat LiveJournal, wat dingen op Gentblogt…

Zucht.

Niet te backuppen.

Niets aan te doen, vermoed ik?

Onthechting zeker?

Del.icio.us op 8 augustus 2006

dinsdag 8 augustus 2006 in Links. Permanente link | 4 reacties

Sod it (voor vanavond)

dinsdag 8 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 5 reacties

Morgen komen de mannen van Telenet een nieuwe modem plaatsen. Dàg modemken modem dat al jaren en jaren geduldig dienst doet!

En ondertussen, geen idee wat het precies is, en of het aan de modem of aan Telenet of aan tinternet in talgemeen ligt, maar alles, àlles is traag tegenwoordig.

GMail, met zijn steeds groeiende eindmorene javascript—chat, kalender, tekstverwerker, binnenkort ongetwijfeld slazwierder en wc-borstel ook—werd al van zichzelf met de maand trager, maar vandaag gaf het dit:

Loading…

This seems to be taking longer than usual.

If you are using a slow Internet connection, you can wait a bit longer for this page to finish loading, or just use basic HTML view for now.

If you are using your normal Internet connection and you usually get past this loading step without any problems, please refresh this page in your browser. If you continue to have trouble loading your account, please visit the help center for troubleshooting information.

Ik zweer het, al dat bloederig javascript en DOM-gedoe maakt van een computer die eigenlijk de stroombedding van de Yang Tse zou kunnen berekenen een ZX Spectrum anno 1982, randomize usr 0 gedomme nog aan toe.

In mijne nest kruipen, dat ga ik doen. En dan morgen verder doen. Goed plan. Goed plan.

Ze

dinsdag 8 augustus 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Soms zó absurd. En soms zó grappig. En soms zó herkenbaar dat het pijn doet.

Ik ben stikjaloers.

Misschien toch eens iets doen aan die Brain Crack

Hungry Hippo licks Aunt JEmima [sic] writes, “Are you ever gonna break into song again? Are you running out of ideas?” Hungry Hippo licks Aunt JEmima, that’s a good question. I run out of ideas every day! Each day I live in mortal fear that I’ve used up the last idea that’ll ever come to me. If you don’t wanna run out of ideas the best thing to do is not to execute them. You can tell yourself that you don’t have the time or resources to do ‘em right. Then they stay around in your head like brain crack. No matter how bad things get, at least you have those good ideas that you’ll get to later.

Some people get addicted to that brain crack. And the longer they wait, the more they convince themselves of how perfectly that idea should be executed. And they imagine it on a beautiful platter with glitter and rose petals. And everyone’s clapping for them. But the, but the, but the, but the bummer is most ideas kinda suck when you do ‘em. And no matter how much you plan you still have to do something for the first time. And you’re almost guaranteed the first time you do something it’ll blow. But somebody who does something bad three times still has three times the experience of that other person who’s still dreaming of all the applause. When I get an idea, even a bad one, I try to get it out into the world as fast as possible, ‘cause I certainly don’t want to be addicted to brain crack.

Here’s one I prepared earlier

woensdag 9 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het verschil tussen een collage…

Bureau - collage

…en een panorama.

Bureau - panorama 

Om van zo’n valse “Hockney” nog niet te spreken. :)

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 3, disc 1 – Happiness Is a Warm Gun

You call that photography?

woensdag 9 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | Eén reactie

Verlies uzelf in foto’s. ‘t Is eens wat anders dan interestingness.

 • AK47 — an online art photography magazine showcasing both fine arts and documentary photographers.
 • BLIR — for emerging artists.
 • Blueeyes — an online documentary photography magazine devoted to publishing new long-term project work. It is a labor of love created by a dedicated group of people who believe in the power of still photography.
 • F-STOP — a photographymagazine.
 • mooncruise*
 • featuring photography and music by international artists.
 • Revolver — photojournalism, street & travel photography.
 • seesaw — observation full and felt.
 • LOOK AT ME — a collection of found photographs.
 • PIXELPRESS — encouraging documentary photography through a new paradigm of journalism, one that encourages an active dialogue between the author and reader and, also, the subject.
 • MakingRoom — a magazine about the process, intention and results of image-making.
 • lens culture — photography and shared territories.
 • FILE — a collection of unexpected photography.

[via MeFi]

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 3, disc 1 – Polythene Pam

Leestekens.

woensdag 9 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 41 reacties

Kijk, daar krijg ik ook het vliegend van: mensen die een titel van een boek of een artikel of een weblog-entry met een punt afsluiten.

Ja, ik kijk naar u, meneer Baert. En mevrouw i. En meneer Maes. En nog. U weet wie u bent, onverlaten! Titels voor mij, dat zijn dingen waar geen punt achter komt.

Een vraagteken, een uitroepteken: eventueel. Maar geen punt. Eventueel in het midden van een titel, dat kan wel: “Groenland en Albanie: 3800 jaar zielsverwantschap. Mythes, mysteries en middeleeuwse coprolieten”—maar ook hier: géén punt achteraan!

Grr.

En terwijl ik over leestekens aan het nadenken ben… deze zijn duidelijk en kent iedereen:

Leestekens01

Quotation marks, open en sluiten in ‘t Engels. Guillemets in ‘t Frans, mét spatie na de open en ervoor—websitemakers gebruiken “de &raquo;” dat we zeggen ook wel eens voor links, zo: » meer info.

En Duits heeft zijn eigen Gänsefüßchen. Maar, maar, maar: hallucineer ik nu, of heb ik op school echt geleerd dat wij, net zoals de Duitsers, laag beginnen en hoog eindigen met onze aanhalingstekens?

Ik herinner het mij in alle geval zó:

Leestekens02

Sla ik helemaal door? Heeft de sclerose zich meester gemaakt van mijn herinneringen? Het was zeker niet zoals de Duitsers het doen: ik ben er redelijk zeker van dat de sluiting dezelfde is als de Engelse. Misschien dat het dit was, een mengeling van een Duitse opener en een Engelse afsluiter?

Leestekens02b

In alle geval wordt het niet meer gedaan, aanhalingstekentjes onderaan. Denk ik toch. Ik kan me niet herinneren dat ik het recent nog zien gebeuren het in het Nederlands. Vanavond eens kijken in de boekjes van Zelie of ze het nog zo leren op school.

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 3, disc 1 – Rocky Raccoon

Nieuwe flickrdinges

woensdag 9 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

All the hip kids are doing it…

badge

Komkommer, komkommer.

Geschreven al luisterend naar: The Beatles – Anthology 3, disc 1 – What’s the New Mary Jane?

links for 2006-08-09

woensdag 9 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Park

woensdag 9 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 6 reacties

Vannamiddag een beetje vroeger gestopt met werken en met Sandra en de kinderen naar Boudewijnpark (dol fie na rie jum!) geweest.

Mens met zeeleeuw en vis

Dolfijn in de lucht

Dolfijnen onder water

Zeeleeuwen en dolfijnen, daar wist ik wel van, maar niet dat er daar ook een roedel roofvogels zat. Mooie photo opportunity, daar niet van…

Roofvogel

Gier

Roofvogel

…maar ik vraag me toch af in welke omstandigheden zo’n gier of arend hier leeft: in alle geval lagen ze die twee of zo uur dat we er rondgelopen hebben aan de ketting. Vliegen was er niet bij. Vies.

Dienstmededeling

donderdag 10 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Foto’s van de kinderen, voor vrienden, familie en sympathisanten: alhier. Chronologisch geordend.

Carry on, carry on.

Faut le faire

donderdag 10 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Consistent blijft het wel: hetzelfde woord in twee talen verkeerd vertaald.

Temporarily

En mocht dat nu nog één bordje zijn, maar nee: half Boudewijnpark hangt vol met deze bordjes.

Officieel protest

donderdag 10 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 44 reacties

Piepedollen, beste i. en beste Gudrun, zijn géén spitsmuizen.

Spitsmuizen zijn gemene beesten. Spitsmuizen bijten in uw hand als ze opgepakt worden om diervriendelijkgewijs buiten gezet te worden als ze in huis verzeild zijn geraakt. Spitsmuizen hebben venijnige tanden en ze zijn giftig bovendien.

Spitsmuizen zijn zelfs geen muizen: het zijn gewoon mollen met betere ogen en zonder graafpoten.

Neen, piepedollen—en het woord wordt bijna alleen in de verkleinvorm gebruikt: piepedolleke—zijn schattige beestjes.

Een piepedolleke, of zelfs dolleke, is een klein muisje:

muisje

Dat kan een echte muis zijn zoals hierboven, en dat kan een woelmuis zijn. Woelmuizen, zoals veldmuizen bijvoorbeeld, zijn trouwens óók al geen echte muizen. Maar het kunnen wel piepedollen zijn.

En als er dan eentje in huis zit, dan zeggen we daartegen iets in de zin van ooooooo een piepedolleken!!!

Nee maar. Juist is juist. En vóór er hier een slimmerik opstaat die zegt dat ja maar dat kan wel zijn dat dat bij ú thuis zo is, maar bij óns zijn dat écht wel spitsmuizen: pfeh! zeg ik daarop. Kijk maar: pfeh!

“Piepedollekes zijn spitsmuizen”: zo zeggen de ketters. Maar zij dolen.

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Scarlet’s Walk – Your Cloud

Klaag

donderdag 10 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Even nakijken in de archieven… is het alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens over de gezondheid geklaagd heb?

Jawel! Dus dan mag het weer eens.

Ik heb al dàgen hoofdpijn. Mijn rug doet pijn, al bijna een week aan een stuk. Mijn ogen doen pijn. Ik kan niet in slaap geraken, en als ik in slaap ben dan geraak ik haast niet wakker.

En niet de gezondheid maar toch in de buurt: ik geraak maar niet naar de coiffeur. En ik ben permanent moe en ik heb er geen goesting meer in.

Dat het gedimme maar rap winter wordt!

links for 2006-08-10

donderdag 10 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ikea

donderdag 10 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Leef nu.

Ik ben een slechte mens voor cross-media-dingen: omdat ik voor het moment op mijn werk geen radio luister, en omdat ik ook voor het moment geen abonnement heb op een papieren krant, en omdat ik ook op het moment niet echt naar de bioskoop ga, mis ik redelijk wat.

Maar alla. Een flash-site dus, met allemaal kleine onderdeeltjes. Het geheel? ‘t Is Flash hé. Heel erg mooi op sommige vlakken, beetje slordig op andere.

Wat ik altijd spijtig vind, is als het op kleine kleine details wat spaak loopt. Geen mens die er wakker van ligt waarschijnlijk hoor, maar ik dus wel.

Zoals hier bijvoorbeeld:

Tips:

 • “Stuur je eigen tip in” doet het equivalent van een mailto-link: open je standaard-mailtprogramma. Da’s vies, vooral als je ziet dat in het test-nu-onderdeel en het zend een kaartje-ding een perfect werkend mail-Gerät staat.
 • Scrollen met het muiswiel lukt niet. Grr.
 • Copy-paste van tekst lukt ook niet.
  Ook grr.

Zend een kaartje

 • de validering van het e-mailadres is niet helemaal juist (d@d.d lukt bijvoorbeeld, terwijl er geen éénletter-TLD’s zijn)
 • meer dan één geadresseerde tegelijk zou misschien gemakkelijk zijn, maar misschien ook niet
 • zelf uw eigen slogan erin zetten zou leuk zijn, maar voor controle-freaks als Ikea een nachtmerrie :)
 • de mail die toegestuurd wordt, is wel echt afgrijselijke HTML, maar van zodra dat het er goed uitziet, maakt dat niet echt uit natuurlijk

Stressvrije oplossingen

Een linklijst. Ik vind het vies dat dat een target=_blank forceert, maar bon.

Antistress manifest

Zelfde opmerkingen over niet-standaard scrollbar en dergelijke. Er bestaaan nochtans, zeker sinds Nielsen een paar jaar geleden consultant mocht spelen voor Macromedia, ongetwijfeld standaardcomponenten die alle OS-functies overnemen.

Relax

Zeer relaxerend, ‘s nachts langs de autosnelweg zitten. :)

Misschien een zacht pulserend iets met kleuren of zo, om aan te duiden dat het de zee is? Langere sample met een meeuw ergens erbij? Of zo?

Blog

 “Blog” is misschien wat overdreven qua naamgeving, maar dat een bedrijf als Ikea zelfs maar de term in de mond durft nemen, is al een stap in de richting.

Toch benieuwd wat de succesfactoren zijn voor dat onderdeeltje. Tot op vandaag nog altijd geen één commentaar. Een weblog of drie die reageren, de meeste met een aan verontwaardiging grenzende toon (“dat is geen weblog!”), één enkele die er objectiever over is.

Test nu:

 • mooi, mooi, mooi… maar:
 • in het formulier op het einde kan ik soms (niet-reproduceerbaar, twee keer op vijf pogingen) geen backspace doen in de tekstvelden.
 • met tab geraag ik niet tot aan de drop-down-velden
 • zelfde opmerkingen voor e-mailadresvalidatie en zo als hierboven
 • de boodschap bij niet-geldigheid zou wel iets meer mogen zijn dan gewoon het verkeerde veld in het oranje zetten
 • gemiste kans om viraler te werk te gaan: standaard is toch dat je de optie krijgt om een copypaste te doen van de restulaten en dergelijke?

…en wat was mijn resultaat van Test Nu? Hierzie:

Beste Michel,
Zoals je vroeg vind je hierbij een gedetailleerde analyse van je testresultaten op de LEEF NU-site van IKEA. Ze kan je helpen voortaan meer van je leven te genieten. Zoals je al kon afleiden uit de grafiek, zijn een aantal factoren voor verbetering vatbaar. We gaan er even verder op in.

Opgedrongen idealen
Je doet het uitstekend, Michel. Je laat je het hoofd niet op hol brengen door de onrealistische rolmodellen en onhaalbare idealen die je in de media en je omgeving worden voorgespiegeld. Je hebt voor jezelf een aantal kernwaarden bepaald waaraan je je geluk aftoetst.

Werk & leven
De balans tussen je werk en je privéleven is mooi in evenwicht. Je bent niet van plan je relaties of je nachtrust op te offeren aan je job. Zo hou je nog tijd en energie genoeg over voor iedereen die je lief is. Verstandig.

Statusgevoeligheid
Uiterlijk vertoon laat je koud. Bij jou gaat het om het innerlijke, om de intrinsieke kwaliteit van iets. Je hecht meer belang aan echte vriendschap dan aan sociale verplichtingen. De waarde van de dingen staat voor jou los van het prijskaartje. Je kan genieten van wat je hebt.

Evaluatie
Je haalt jezelf niet teveel overbodige stress op de hals, Michel. Je concentreert je helemaal op de dingen die er echt toe doen. Je huis is de plek waar je helemaal tot rust kan komen. Uitstekend. Want wie thuis geen rust vindt, vindt het nergens. IKEA biedt je volop inspiratie om je huis nog prettiger, praktischer en stijlvoller in te richten. Welkom.

Herbegonnen

donderdag 10 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Zelie zei het vanavond plots tegen mij, en ‘t schijnt deze namiddag ook al tegen Sandra: dat ze weer in haar dagboek wil schrijven.

Het is er een tijd niet meer van gekomen, omdat de routine er niet meer was: eerst kamp, dan Gentse feesten en elke avond veel te laat, en dan gewoon elke avond zo lang mogelijk wakker blijven tot ze echt wel moest gaan slapen.

Maar goed. Herbegonnen dus. Eens benieuwd of ze het uithoudt.

Louis wil trouwens ook schrijven. Niet dat hij het al kan lezen, maar hij wil ook zijn dag neergeschreven hebben.

Ik sta er helemaal achter: hun gedachten leren verwoorden en structureren, verhalen vertellen, ze kunnen er maar wel bij varen. Ik ben nog altijd niet van plan ze te corrigeren of zo, en al helemaal niet om in hun plaats te schrijven. Ik kijk er alvast naar uit hoe het evolueert over de maanden en jaren.

http://zelie.vuijlsteke.be en http://louis.vuijlsteke.be, voor wie het zich afvraagt.

Op de koer

donderdag 10 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 5 reacties

Oooo een spinnetche, onder een doodnormale bloempot op onze doodnormale koer:

Tegenaria

Tegenaria

Van deze huisspinnen zitten er heelder stapels in elk huis en op elke koer en in elke houtmijt of stapel dakpannen of stenen van het hele land.

Huisspinnen zijn zo mooie beesten van dichtbij: bijna gelijk luipaarden van tekening, en die óógjes! En kijk ook eens van dichtbij naar die lijn haartjes bovenop het hoofje: schat-tuh!

Enfin, ik ben misschien bevooroordeeld.

Bovenarms erop!

vrijdag 11 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het spel zit op de wagen!

Them’s fightin’ words, buster. Ik zeg dus ook heel de tijd dat bladerdeeg niet het juiste deeg is, maar luisteren ze naam mij? Welbaneen.

Geschreven al luisterend naar: Frank Zappa – Läther disc 2 – Punky’s Whips

Telenet en planning

vrijdag 11 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

‘t Is zelfs niet eens dat ze niet duidelijk kunnen zeggen wanneer ze ergens gaan komen, daar bij Telenet. ‘t is dat toen ik thuis kwam woensdag ik deze mail in de brievenbus zag staan blinken:

Telenetafspraak

Zeer goed op tijd verstuurd, die mail. :)

Geschreven al luisterend naar: Thelonious Monk – The Thelonious Monk Orchestra At Town Hall – Off Minor

Geluk

vrijdag 11 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

‘t Is toch raar soms in het leven: op een één of twee aspecten na, ben ik voor het moment perfect gelukkig.

Ik heb zó een goeie madam, we hebben al die kinderen die het allemaal goed doen, Gentblogt lijkt zich zonder àl te veel kleerscheuren door de komkommertijd te slepen…

Het bureau bij ons thuis is grotendeels opgeruimd, toch op de vloer, en dat geeft mij meteen zin om vanavond de rest ook aan te pakken. We hebben een nieuw bed, ik heb een nieuwe trekzetel, we hebben een nieuw vuur (danku iedereen die iets gegeven heeft bij de geboorte van Anna!!), we hebben een nieuwe koelkast en een nieuwe diepvries (danku mama!!), we hebben zicht op geld om het huis verder te verbouwen… het kan echt niet op.

We hebben ook een nieuwe telenetaansluiting, en dat het voorlopig niet werkt is jammer, maar ik ben er gerust in dat het wel in orde komt (ik vermoed iets met DHCP leases en MAC-adressen) en dan probeer ik allerlei te rationaliseren (de computers voor de kinderen en voor Sandra herformatteren en in orde zetten, mijn harddisken eens organiseren, iets regelen voor echte backup).

‘t Zijn alleen die één of twee aspecten die tegensteken. Maar ach: een mens kan niet alles hebben.

Geschreven al luisterend naar: Kings of Leon – Youth and Young Manhood – Talihina Sky

Genres

vrijdag 11 augustus 2006 in Boeken. Permanente link | 7 reacties

Ik lees boeken in vlagen. En genres boeken in vlagen ook.

Ik lees voortdurend science fiction en fantasy, maar voor de rest heb ik zo van die periodes, die ik vroeger redelijk goed kon reconstrueren aan de hand van mijn boekendatabase, maar sinds die voor geen centimeter meer klopt wegens noch de oudere boeken noch de nieuwere boeken er in gestoken en van de boeken die ik heb geen kwart eigenlijk in de database…

Tengwoordig lees ik al een paar maanden vooral vakliteratuur. Van usability en interfaces en requirements en documentatie en zo. Maar ik kom daarvoor uit een hele periode van alternatieve geschiedenis, zowel voor de leute (genre Turtledove) als meer serieuze dingen; en ik had rond 1998–99 een hele periode van “militaire geschiedenis”: Clausewitz, Theodore Ayrault Dodge, Sun Tzu natuurlijk, Hans Delbruck (die van de hersenen in Young Frankenstein!), die dingen. En ook een hele periode wetenschap: Dawkins, en Gould, en Feynman en Darwin uiteraard (al staat het machtige The Expression of Emotion in Man and Animals zie ik ook niet in mijn database), en stapels andere, en dan heb ik een hele periode (auto)biografieën gehad: Churchill en Schechter’s biografie van Erdös en die van Feynman en van Gandhi en een stuk of wat van Hitler (Bullock, Kershaw, …) en Mussolini, en Pius XII, en Tolkien en Lenin en Markus Wolf en Mao en…

Maar biografieën van science fiction-schrijvers, daar had ik er nog geen van gelezen. Ik heb mijn eerste net besteld: die van James Tiptree, Jr.

Omdat James Tiptree, Jr. een ongelooflijk goeie auteur is—lees Her Smoke Rose Up Forever en val rustig omver—en omdat ik zoals de rest van de wereld zeer lang niet wist dat James Tiptree, Jr. eigenlijk Alice Sheldon was, en omdat dat mij zwaar fascineert.

Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Brandenburg Concertos Nos. 1, 2 & 3 – Concerto No. 1 In F Major, BVW 1046 Menuetto – Trio – Polonaise

Namen met rallongen

vrijdag 11 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Interessante vraag op het werk: op dit ogenblik hebben we een domeinnaam, coleurop, die dateert vanuit de tijd dat we de dingen maar acht letters lang mochten maken. Het is dus al twintig jaar dat we aan de telefoon moeten zeggen “…maar dan zonder E achteraan”.

Daar komt één dezer verandering in, tegelijk met onze omschakeling naar een .eu-naam (die nu wel al werkt maar nog niet gecommuniceerd wordt). Waar ook verandering in komt, is de manier waarop e-mailadressen gecosntrueerd worden.

Op dit ogenblik is dat iets als “eerste letter van de voornaam en dan de achternaam”, maar dat loopt natuurlijk verkeerd als er bijvoorbeeld een Jef Vandamme en een Jacob Vandamme is. In dat geval krijgt degene die later toegekomen is op het werk de eerste twee letters van zijn voornaam erbij, zodat er bijvoorbeeld een jvandamme en een javandamme is. Als er dan nog een Jacques Vandamme bijkomt, zal die vermoed ik jacvandamme krijgen, en een Jan Van Damme zal misschien wel jvdamme worden (wegens in twee woorden).

Enfin, we gaan nu naar een voornaam.naam-systeem, dus het zou al een eind gemakkelijker moeten worden. Maar waar dàt riskeert in het honderd te lopen, is als alle studenten ook een emailadres krijgen. En dan zitten we plots met tientallen mensen die Jesús Fernández of Miguel García of María López heten.

Wat doen we in zo’n geval? De verlengstukken erbij plakken? Dan krijgen we e-mailadressen in de zin van Ciara.LopezVarga en Marianela.MartinezLopez en Anna.MolinuevoLopezDeLaVieja? Maar doen we dat dan consistent? Ook bij de Portugezen? Joao.CassiaDeMagalhãesEMota? Pedro.AiresFerreiraDeAlmeidaGonçalvesMagalhães?

Normaal gezien zal iemand die eigenlijk MariaTeresa.deAlmeidaSalgueiroMachado zou moeten krijgen, ook wel tevreden zijn met Teresa.Salgueiro (in dit geval, ‘t had ook Maria.Machado kunnen zijn, ‘t hang ervan af). Misschien ze bij hun inschrijving een aantal e-mailadressen laten voorstellen, met duidelijke richtlijnen erbij (voornaam.naam, no funny business of wij kiezen het voor u)?

Niet gemakkelijk. Toch niet als het consistent moet zijn en future-proof. Maar daar bestaan toch zeker ergens policies voor? In grote bedrijven of administraties? Ik heb het eens gevraagd aan mijn Familielied Dat Aan De Commissie werkt, die weet dat zeker.

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Kick Inside – Wuthering Heights

Geschreven al luisterend naar: Señor Coconut – Nirvana Lounge (disc 2) – Showroom Dummies

Del.icio.us op 11 augustus 2006

vrijdag 11 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Dinosauriërheksen

vrijdag 11 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Het verschil tussen Zelie en Louis: Zelie schrijft een heel relaas van wat er vandaag allemaal gebeurd is, en Louis schrijft een zelf uitgevonden verhaal.

Dinosauriërheksen, dat is waarschijnlijk wat Louis begrepen heeft van Tyrannosaurus Rex. Triceratops, dat lukt wel, T-Rex blijkbaar nog niet.

Maar dat neemt niet weg dat ik dinosauriërheks een onnoemelijk schattig concept vind. En dat ik Louis zou kunnen opeten van liefde als hij zo bezig is.

*drie*

vrijdag 11 augustus 2006 in Sports. Permanente link | 8 reacties

Drie gouden medailles, drie. En nu eens kijken wat Ivan Sonck daarvan zegt.

Project politieke websites

vrijdag 11 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | Geen reacties

Zo. Ik neem de draad weer op die ik een tijd geleden had laten liggen wegens teveel ander werk: politieke websites opzoeken van mensen die kandidaat zijn voor de verkiezingen in Gent in Oktober.

De verkiezingslijsten aflopen, zien wie er een website heeft, zien wie er een weblog heeft, en die dan volgen.

Morgen komt een eerste versie on-line.

Ik wil trouwens iedereen die me aanstaat ook graag helpen bij het maken van een (verkiezings)weblog: hoe meer gedreven politiekers hun ideeën en hun gevoelens en hun passie aan mensen over willen brengen, hoe beter.

On assignment

vrijdag 11 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 7 reacties

Ik ben vanavond op commando foto’s gaan trekken. Voor Hugues, voor een artikel op Gentblogt. Wijs, eigenlijk.

Het nieuw gerechtsgebouw

Tram naar Moskou

Het nieuw gerechtsgebouw

Het nieuw gerechtsgebouw

Foto’s maken zo zonder doel is ook geestig, maar als er een reden is om de foto’s te maken, is het toch wel… wijzer.

Ik weet niet goed hoe het uit te leggen, maar het is precies spannender, zo van “ik moet hier echt wel een paar bruikbare foto’s hebben.”

Toch geen goesting

zaterdag 12 augustus 2006 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Ik ging maandag gaan werken, maar ik heb het dan maar ter elfder ure afgeblazen.

Nog één van mijn weinige vakantiedagen minder, maar ik zag het echt niet zitten om die ene dag daar te zitten terwijl zo ongeveer iedereen thuis was.

En dus: brug! Patersholfeesten? En dinsdag misschien, als het goed weer is: barbecue met de mannen/vrouwen van Gentblogt die niet op vakantie zijn!

Hoera!

Tip of the hat, wag of the finger

zaterdag 12 augustus 2006 in Televisie. Permanente link | 11 reacties

Dramatis personæ:

Jon Stewart. Heeft The Daily Show groot gemaakt.

Stephen Colbert. Werkte vroeger op The Daily Show, maar heeft al een tijdje zijn eigen show, The Colbert Report.

Geraldo Rivera. Was vroeger een groot licht, maar is nu al een tijdje een karikatuur van zichzelf.

Bill O’Reilly. Altijd al een karikatuur van zichzelf geweest.

Rivera en O’Reilly maakten zich vorige week druk over Stewart en Colbert. Dit is wat Rivera te zeggen had:

Stewart and Colbert, yhey make a living putting up video of old ladies slipping on ice and people laughing. That’s different. That’s their life.

They exist in a small little place where they count for nothing. The history will be made by those who have affirmative thoughts, who make, you know, innovative suggestions in life, and are inclusive.

Grappig. O’Reilly heeft 2.6 miljoen kijkers en Daily Show heeft er “maar” 1.5 miljoen. Zó een enorm verschil is dat niet, vooral omdat O’Reilly op Fox zit en Daily Show op Comedy Channel, én dat O’Reilly drie uur vroeger wordt uitgezonden, in prime time.

En wat het helemaal stoopid maakt, is dat Daily Show en Colbert Report massief veel groter kijkersaandeel in de vitale 18–35–markt heeft.

Afijn. Zó reageerden ze in eerste instantie, Stewart en Colbert:

En dit was dan de dag erna:

“What are you trying to imply, Jon? That O’Reilly and Geraldo are narcissists enthralled in their own overblown egos, projecting their own petty insecurities onto the world around them, inventing false enemies for the sole purpose of bolstering their sense of self-importance, itty-bitty Nixons minus the relevance or a hint of vision?”

Priceless. Machtig.

Combinaat

zaterdag 12 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 13 reacties

Kijk hier eens naar:

Pissebed focus gecombineerd

Jaja, hoor ik u al denken, een pissebed. En ook wel: zo heb ik er ook duizend zitten. En ook wel: pff, ringflits en f/40, zo krijg ik het ook wel scherp.

Maar!

‘t Is een getruceerde foto! Genomen zonder flits op een donkere koer!

Om genoeg licht binnen te krijgen moet het diafragma zo ver mogelijk open staan, f/5.6 aan 1/50 op 180mm in dit geval. En dan is er geen scherptediepte, dan krijg je dus maar een millimeter of twee in focus:

Pissebed focus vooraan

De oplossing: een paar foto’s nemen van hetzelfde onderwerp met focus op verschillende dieptes, en dan bij elkaar knippen en plakken.

In Photoshop lukt dat wel, maar het is niet evident om het mooi te doen. En het is nog minder evident om het zo te doen dat het niet opvalt dat het gedaan is.

Enter CombineZ5, een aan het ongelooflijk grenzend programma dat een “stack” foto’s combineert, daar dan de relatieve diepte van de verschillende elementen op de foto uit smurft, en zoveel mogelijk alles intelligent in focus zet door elementen van de foto’s uit de stack te gebruiken, te interpoleren waar nodig, enfin, allemaal te complex voor woorden.

Pissebed depth map

Maar wel vreselijk vreselijk handig. Zelfs voor uit de losse pols geschoten foto’s als die van die pissebed. Ik zou er bijna zin van krijgen om mijn statief boven te halen en een stilzittend of dood beest te fotograferen.

En ‘t is in ieder geval goed om weten als ik nog eens een kever met een bol dekschild tegenkom, of een vlieg waar ik met geen stokken alles tegelijk van in focus krijg.

[NB: ik weet dat de foto helemaal bovenaan nog artefacten bevat, en dat hij voor verbetering vatbaar is en zo, maar voor echt zonder statief en zeer snel en zeer slecht licht en alles standaard klik next next, vind ik het toch indrukwekkend.]

links for 2006-08-12

zaterdag 12 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Politiek Gent op het internet: sp.a/spirit, augustus

zondag 13 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 38 reacties

Belofte maakt schuld. Ik ben al een tijd bezig aan een uitgebreidere versie voor Gentblogt, die wat objectiever zal zijn, en meer informatie zal bevatten en dergelijke. Ik verwacht dat het allemaal wel wat zal opwarmen tegen pakweg midden-september, nu is het nog zeer rustig op ht Gentse politieke internet.

Maar goed. Te beginnen met de sp.a/spirit-lijst: alle kandidaten waarvan ik een website kon vinden.

1. Daniël Termont (sp.a): http://www.termont.be
Fijn dat hij zijn secretariaat met foto’s en uitleg voorstelt, degelijke inhoud, behoorlijk actueel.

Maar toch een gemiste kans. Het is de eerste maar lang niet de laatste vandaag: een typische amateur-Frontpage-site in frames, onprofessioneel gehosted ergens op een persoonlijke webruimte (bij Versatel ADSL in dit geval). Die de bezoekers aanspreekt in een mengeling van eerste persoon (“mijn secretariaat”) en derde persoon (“Daniël Termont is geboren in Gent”).

Ook nogal wat kapotte links, echt hopen dat dit beter wordt.

2. Karin Temmerman (sp.a): http://www.karintemmerman.be
Een mooie site, professioneel, stijlvol, maar: mystery meat navigatie. Geen idee wat er gebeurt als ik op allerlei bolletjes links klik. Geen idee wat nieuw is of oud, waar de actua staan, …

Ik weet écht niet wat mensen hebben met frames, want hier is het ook van dat. En staat het lettertype wat groter dan normaal, dan kun je in bijvoorbeel de biografie niet alles meer lezen, want er verschijnen geen scrollbars. Grr.

Nu, er is wel voldoende inhoud om het in een degelijke site te gieten, en toen Karin Temmerman gastblogger was bij Gentblogt, werd duidelijk dat ze relevante dingen te zeggen had en dat ook onderhoudend kon doen, mét goeie foto’s erbij.

Te hopen dat dit ook nog betert.

3. Tom Balthazar (sp.a): http://www.tombalthazar.be
“onder constructie”.

4. Martine De Regge (sp.a): http://www.martinederegge.be
traditionele website, nogal wat nieuws, maar niet zeer recent. Geen verkiezingsinhoud?

5. Lieven Decaluwe (spirit): http://www.lievendecaluwe.be
Goede site: agenda, nieuw, verkiezingen, nieuwsbrief, … een voorbeeld. [behalve dat het wel heel erg kleine lettertjes zijn met weinig contrast, maar da’s de huisstijl van Spirit’s websites, vermoed ik]

6. Cathy Plasman (sp.a): http://www.cathyplasman.be
Heel erg mooie site die duidelijk de boodschap overbrengt: een groene rode madam die haar mannetje kan staan. Ik zou de link naar home linksboven zetten (en de link naar sp.a en vanhartegent naar ergens onderaan), en ook hier zijn die frames nergens voor nodig, al storen ze me hier niet echt.

Verfrissend ook: er wordt geen nieuws beloofd. Niet, wellicht, dat er geen nieuws is, maar misschien wel dat het nu geen prioriteit is. Beter dat dan een paar nieuwsberichten van 2005 later staan en dan niets meer tot in september 2006..

7. Rudy Coddens (sp.a): http://www.rudycoddens.be
Basiswebsite met frames (bah), maar wél met actueel nieuws. Geen verkiezingsinformatie, maar wel grappig dat hij het heeft over niet onder procent politieke dingen (Miss Coast Belgium!).

Zoals overal, en dat is eigenlijk een blamage voor de softwareboeren die de nieuwe site van Gent gemaakt hebben, kloppen de links naar Gent.be praktisch nergens. Grr.

8. Lien Braeckevelt (sp.a): http://www.braeckevelt.be
Euh, ik ga daar niet te veel van zeggen, ‘t is een gebuur en alles hé.

10. Fatma Pehlivan (sp.a): http://www.fatma.be
Nederlands – Turks – Frans, Nederlands/Turkse nieuwsbrief, focus op senaat en internationaal (Cyprus)… Mh. Geeft niet veel zin om er voor Gent voor te stemmen. En drie nieuwsberichten op een jaar tijd? Teleurstellend.

12. Annelies Storms (spirit): http://www.anneliesstorms.be
Flash en frames, grrr. De site lijkt ook al een tijdje op niet-actief te staan, dat zal ongetwijfeld wel veranderen als de verkiezingen naderen, maar toch… Niet netjes. Maar behalve dat: goeie inhoud, en we leren Annelies wél kennen.

18. Aline Maes (sp.a): http://www.alinemaes.be
Mooie site, of beter: ’t ziet er een site uit die mooi zou kunnen zijn. Maar voor het moment doet het niet veel. En ik mag hopen dat het niet allemaal mystery meat-navigatie zal blijven.

23. Pascal Verbeke (sp.a): http://home.scarlet.be/~tsh01092/PascalVerbeke
Huisvlijt. Fijn ideetje: een tellertje dat aftelt naar de verkiezingen. Maar voor de rest: ook hier blijkbaar met veel enthousiasme begonnen, maar al een tijdje niet meer gewijzigd. En een persoonlijke grr: opnieuw verwarring tussen eerste en derde persoon—is het een website door Verbeke zelf, of door iemand anders over Verbeke?

26. Els Van Eeckhaut (sp.a): http://www.elsvaneeckhaut.be
Weblog. Veelbelovend. Er is wel nog wat werk aan het WordPress-theme. Ik help u graag. :)

27. Jurgen Bockstaele (sp.a): http://www.jurgenbockstaele.be
Uitstekend weblog. Als er één voorbeeld is van hoe het zou moeten qua weblog voor een politieker: hierzo. Die mens zou voor Gentblogt moeten schrijven. De website zelf: heeft alles wat er moet staan, maar is voor veel verbetering vatbaar (frames, bah). En zou voor hetzelfde geld proper kunnen geïntegreerd worden in WordPress. [ook hier: ik help u bijzonder graag. :)]

32. Monique Verlé (sp.a): http://www.monique-verle.be
Ach, ach. Bijna ontroerend. Beter dan niets, uiteraard, maar toch… niet véél beter.

Een foto waar duidelijk is wie Monique is, zou al iets zijn, bijvoorbeeld.

39. Steven Steyaert (sp.a): http://home.tiscali.be/yuc-ssteyaert
Niet meer gewijzigd sinds 2002?
http://www.steven-steyaert.be/
Duidelijk, helder, beknopt. Meer mag het zijn, maar hoeft het niet te zijn. Ik ben benieuwd te zien of en hoe de site up to date gehouden wordt. [En daarnaast: ik zweer dat ik een kruistocht ga beginnen tegen frames!]

47. Dany Vandenbossche (sp.a): http://www.danyvandenbossche.be
Teleurstellende website. Onpersoonlijk. Teleurstellend. Ik had er meer van verwacht.

48. Anne Van Lancker (sp.a): http://www.annevanlancker.be
Uitstekende website. Uitstekend. Zo ongeveer de beste van de rij. Maar niet metéén Gents. Eerder (inter)nationaal niveau, dit.

49. Jan Roegiers (spirit): http://www.janroegiers.be
Bijzonder goede website, maaaarrrr. Een weblog is een ding dat bestaat uit artikels, niet uit “weblogs”. En een weblog heeft een RSS feed. Behalve dat: uitstekend, zelfs al is het wat onpersoonlijk naar mijn smaak.

50. Freya Van den Bossche (sp.a): http://www.freyaweb.be
Professioneel, in de zin van “reclamebureau-professioneel”. Geef me een uur en ik schrijf een paar kantjes vol over waarom ik de site objectief slecht vind (kleuren, navigatie, techniek, structuur, doel, …), maar laat me volstaan met te zeggen dat ik hem daarnaast ook subjectief slecht vind. Ik krijg de kriebels van dit soort hyper-slick gedoe. Werkt voor mij absoluut contra-productief, sorry. 

*
*    *

Dit gezien hebbende… hoe ziet mijn ideale politieke website eruit?

Om te beginnen: ik vind dat er één moet zijn.

Minimaal vind ik dat er op de website iets over de kandidaat moet staan. Ik heb geen uitgebreid CV nodig of gedetailleerde lijst van mandaten, maar ik wil wel een indruk hebben van wat ze beweegt en waar ze voor staan en waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan.

Al de rest is extra en mooi meegenomen. Beloof niet meer dan je echt gaat doen, en het komt in orde.

Nieuws/persberichten: een overzicht van het nieuws, in de vorm van berichten die zonder veel moeite door de pers kunnen overgenomen worden. Met een fotootje erbij, en niet al te doorschijnend propaganda om de kans dat he overgenomen wordt te verhogen. Handig als er echt nieuwswaardige dingen tussen zitten, natuurlijk. Neem een voorbeeld aan, oh, bijvoorbeeld Anne Van Lancker (al heeft zij het wel heel erg gemakkelijk omdat ze zo’n interessante dingen kan doen).

Weblog: een plaats waar de persoon achter de kandidaat getoond kan worden. Blik achter de schermen, open conversatie, dat soort dingen. Zorg er dan wel voor dat het een echt weblog is: RSS-feed en echte commentaarmogelijkheid (geen e-mailadres zoals bij Jan Roegiers). Neem een voorbeeld aan Jurgen Bockstaele.

Programma/project: indien mogelijk, geeft een duidelijk idee wat je politieke inslag is. Niet alle kandidaten hebben een echt project—er zijn er, vermoed ik, ook die meedoen omdat ze veel mensen kennen en het aantal stemmen voor de partij de hoogte kunnen in krijgen, en er zullen er ook wel zijn die meedoen omdat ze altijd al meegedaan hebben, of omdat ze nu eenmaal een bepaalde groep vertegenwoordigen. Als dat het geval is, dan heeft het niet veel zin om een onderdeel vol platitudes bijeen te harken. Maar als er wél passie is en gedrevenheid: absoluut doen. Neem een voorbeeld aan Cathy Plasman.

Blijf op de hoogte: geeft bezoekers de kans om op de hoogte te blijven van veranderingen aan de site of in de campagne. Dat kan via RSS (zoals bij een weblog), of via e-mail met bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Neem een voorbeeld aan Lieven Decaluwé.

Contact: een contactformulier en/of e-mailadres is toch wel de rigeur.

Foto’s: mja. Als het moet, moet het. Maar dan wel goeie foto’s. Neem een voorbeeld aan de foto’s van Martine De Regge. Die die in de animatie links verschijnen maar helaas stomweg nergens apart op de site te vinden zijn. :)

*
*    *

Beschouw dit als een kladversie van iets dat ik nog terdege wil uitwerken voor op Gentblogt: opmerkingen welkom, en aanvullingen ook.

Een glimlach speelde om zijn lippen

zondag 13 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 5 reacties

Seraphin.

Vandeneynde

Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Seraphin Van den Eynde.

*glimlach*

Live Writer

maandag 14 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 23 reacties

Ik denk dat nog wel het properste van Live Writer is, dat het écht WYSIWYG editeren is.

Dus dat als ik er een beeld in steek, dat ik daar alle mogelijke stijlen op kan plakken die op de website mogelijk zijn. Dat een blockquote doet wat ik ervan verwacht bijvoorbeeld, te weten:

een insprong met zo’n lichtgrijs lijntje ervoor

Verander van weblog, en de layout wordt helemaal omgezet naar de layout van dat andere weblog:

…en dat allemaal transparant en proper. Indrukwekkend ook hoe de installatie 110% pijnloos is–gewoon URL van weblog ingeven, naam en wachtwoord, en alles gebeurt automatisch:

Ook veelbelovend dat er blijkbaar een plugin-architectuur is, ik kijk al uit naar plugins voor Flickr en YouTube en dergelijke.

Grappig ook dat je kaartjes met één klik kan inserten:

Alvast na één entry gebruik: de image resize is me veel te fuzzy en ik mis Flickr-integratie heel erg. Maar de drag & drop en de extra image manipulatiedingen zij wel grappig–niet voor mij want ik gebruik die niet, maar ik kan me inbeelden dat, ahem, amateurs het wel allemaal zullen appreciëren.

Drafts werken perfect, posten ook, editen ook, de html is proper, enfin: ik denk dat ik het maar eens een tijdje in de plaats van BlogJet gebruik. Om te testen.

En ja: dat was inderdaad J.J. Allaire, van ColdFusion. Interview alhier.

Galloway

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Denk ervan wat je wilt, maar Galloway blijft toch een onderhoudende mens.

Het minste dat ze ondertussen zouden moeten weten, als ze hem interviewen en meer dan een paar seconden soundbite-tijd gereserveerd hebben, is dat ze er iemand met dossierkennis moeten tegenover zetten.

Het meisje doet nochtans haar best hoor, maar de trilling in haar stem verraadt toch dat ze er (hopelijk!) érgens mee inzit. ’t Is een begin.

o, deze was ook grappig indertijd: uit het vuistje spreken voro de Senaat in de Verenigde S van A…

[en nog een goeie zaak dat ik niet in Engeland schrijf, of ik had hier op géén tijd honderd commentaren pro en contra Galloway: big brother! terrorist! freedom fighter! mac! pc! vi! emacs! hitler! stalin!]

Die Hersch toch

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Hoo-boy. ’t Wordt weer een fijne dag op de weblogs in het Vrije Westen.

“The big question for our Air Force was how to hit a series of hard targets in Iran successfully,” the former senior intelligence official said. “Who is the closest ally of the U.S. Air Force in its planning? It’s not Congo—it’s Israel. Everybody knows that Iranian engineers have been advising Hezbollah on tunnels and underground gun emplacements. And so the Air Force went to the Israelis with some new tactics and said to them, ‘Let’s concentrate on the bombing and share what we have on Iran and what you have on Lebanon.’ ” The discussions reached the Joint Chiefs of Staff and Secretary of Defense Donald Rumsfeld, he said.

“The Israelis told us it would be a cheap war with many benefits,” a U.S. government consultant with close ties to Israel said. “Why oppose it? We’ll be able to hunt down and bomb missiles, tunnels, and bunkers from the air. It would be a demo for Iran.”
[via MeFi]

In ’t kort: de “oorlog” zou er hoedanook toch gekomen zijn, want Hezbollah zou toch ooit wel eens iets, om het even wat mispeuterd hebben. En het kwam iedereen uit dat ze eens een generale repetitie konden doen.

Tchh.

Feesten

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Gisteren in het Patershol. Wat rondgelopen op zoek naar een restaurant, uiteindelijk met Els en Julien en Marie in de Shalimar terechtgekomen.

Els

Els had er haar twijfels over, maar zowel Julien als Marie hebben er zonder problemen gegeten, ha!

Julien op restaurant

Marie eet Indisch

De kinderen zijn doodbraaf geweest, maar meer dan een uur moeten wachten op drie dagschotels, twee brochetten en twee tandoori’s, dat was toch wel schandalig lang. Vooral omdat er geen kat zat naast ons. OK, één koppel dat nà ons is is toegekomen. Maar zij hebben hun eten eerst gekregen, awoert.

Marie en Els

Julien en Marie en Louis en Anna

Enfin, en toen het eten toekwam… ik had het gekruid gevraagd en het was niet gekruid. Een lastiger mens dan mij zou het vlees lauw en uitgebakken genoemd hebben zelfs:

Tandoori mix

Afijn: gegeten, naar huis, mijn ouders op de koffie, Els naar huis, en dan terug naar de Feesten. Anderhalf! uur! zijn mijn moeder en Sandra in de Sjapoo blijven hangen, nota bene zo ongeveer de eerste winkel in de straat!

Hoeden bij Sjapoo

De kinderen hebben al met al mooi en rustig gespeeld…

Jan blaast een ballon op (bijna)

…en dan zijn we nog een glas gaan drinken bij het Huis van Alijn, waar ze allemaal ook nog mooi gespeeld hebben… tot het een beetje te laat werd. En vooral Louis lastig begon te doen, met variaties op dit thema:

Louis wil dat Jan iets doet en Jan wil dat niet doen (1) Louis wil dat Jan iets doet en Jan wil dat niet doen (2)

Louis wil dat Jan iets doet en Jan wil dat niet doen (3)

We noemen het “Louis wil dat Jan iets doet en Jan wil dat niet doen”. :)

In het naar huis gaan is het zelfs tot een regelrechte hysterische krijspartij verworden met Louis, maar al met al: fijne dag. He he.

Vijf

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Manic monday.

Welke vijf dingen heb je altijd in je koelkast zitten?

Cola light. Een fles of vier jenever. Boter. Mozarella. Wasabi (al is mijn laatste tube recent leeg, en heb ik er nog geen nieuwe gekocht! dju!).

Welke vijf dingen heb je altijd bij je als je je huis verlaat?

Boek. Fototoestel. Sleutels. Portefeuille. Moleskine-boekje.

Welke vijf dingen moet je in de loop van deze week doen?

Een “intranet” “in mekaar steken”. Een briefing maken over de informatiearchitetuur van een website. Een werfbezoek afleggen. De user interface van een Windows-applicatie bekijken en beoordelen. Rekeningen betalen.

Met welke vijf dingen wil je gedaan hebben voor je dertigste? (voor oudere lezers, voor je volgende voordeur..)

Vóór mijn veertigste… iets betekenisvol gedaan hebben waarmee ik mensen geholpen heb. De verbouwingen in het huis afgewerkt hebben. Een grote reis met de hele familie gedaan hebben. Minstens twee dromen die ik niet aan de wereld kond wil maken, ook echt uitgevoerd hebben.

Welke vijf voorwerpen staan er momenteel op je wishlist? (kopen of krijgen)

Een nieuwe computer. Een nieuwe laptop. Een nieuwe keuken. Een nieuwe badkamer. Een nieuwe inrichting van de rest van het huis.  

links for 2006-08-14

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Flashback

maandag 14 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Getver, het lijkt wel gisteren dat ik FutureSplash, zo’n ongelooflijk indrukwekkende plugin, ontdekte. En toen ik zag dat er een editor bij zat en dat het zo ongelooflijk simpel was om er animaties mee te maken.

We zijn tien jaar later, FutureSplash werd Flash werd Flash MX werd Adobe Flash, en nu is het wachten op Apollo.

Soms denk ik aan al die mensen die hun professioneel leven rond Durector gebouwd hadden.

Een oude mens.

De dagen korten

maandag 14 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Sandra is naar haar zus in Oudenaarde en ik was alleen met de kinderen. Jan lag al in bed. Zelie en Louis hebben de tafel beneden afgeruimd, en dan hebben we wat gesproken, en dan hebben ze alletwee iets korts geschreven, en dan zijn ze alleen naar boven gegaan en hebben ze elk een winterpyjama aangetrokken, en dan ben ik naar boven gegaan om ze een kus te geven en ze onder te stoppen, en dan hebben we gesproken over hoe fijn het is dat het weer vroeger donker is en dat het niet meer zo warm is ’s avonds en ’s nachts. En hoe fijn het is dat het binnenkort weer school is, en dat het dan bijna herfst is en dan bijna winter en dan bijna sinterklaas en dan bijna kerstmis en dat we dan naar nonkel David en tante Charlotte gaan vieren en dan bijna nieuwjaar en dat we naar mamie en grand-père gaan vieren, en dat het dan alweer een nieuw jaar is! En dat het dan bijna pasen is en bijna weer grote vakantie, en dat Louis na die grote vakantie naar het eerste leerjaar zal gaan, en we hebben elkaar met ons gedrieën eens goed vastgepakt en slaapwel gezegd en ik ben bijna ontploft van gelukkig zijn.

Cockles warmed

maandag 14 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

“Bitching and grumbling about life in general from the perspective of an old guy who’s been there and done that”. Groots, en fantastisch.

Eerste poging. Tweede poging. En toen lukte het, en de rest is geschiedenis. Yahoo, Digg, BBC, …

The vicar and the police questions.
Re: Who are you….Who, Who…Who, Who.

Telling it all part 1.
Telling it all part 2 (a very quick trip to my conscription into the Armed Forces).
Telling it all part 3 (change of direction).
Telling it all part 4 (self employed, marriage and children).

Het internet is een machtige plaats, soms.

ISO

maandag 14 augustus 2006 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Normaal gezien laat ik mijn fototoestel op een behoorlijk lage ISO-waarde staan, 200 of zo.

Boven pakweg 400 ISO is die D200 geen zak meer waard, gaat de conventional wisdom en is ook wel mijn persoonlijke ervaring.

Maar vanavond, na de film, zaten we in de Brouwzaele en ik was aan het prutsen met de instellingen van mijn fotomathilde. En ik kwam op die vreemde HI-1 stand uit:

hi-1

Een snelle inspectie van de EXIF-gegevens leert me dat het om 3200 (!) ISO gaat. En dat is, beste lezertjes, verdomd veel ISO.

Daarmee krijg je in de achterkant van een donker café foto’s als deze:

Met Fristi

Met Fristi

Jan op café

Die foto’s zijn genomen aan respectievelijk 1/50, 1/125 en 1/80, met f/1.4 en zonder flash.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat dus redelijk bloederig ongelooflijk.

Krullen

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

O ja: het ziet er naar uit dat Zelie opnieuw krullen krijgt:

Zelie krijgt weer krullen

Voor de goede orde: zo zag Zelie er vier jaar geleden uit…

Zelie

Nieuw initiatief

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Ik loop al een tijdje met het idee rond om een website rond de Zomergemse fotograaf Piet Elbe (1887-1943) te maken.

Elbe was één van die pioniers van de Belgische fotografie die altijd in de schaduw van grotere lichten gebleven zijn, en waarover uiteindelijk praktisch niets te vinden is, noch in bibliotheken, noch op het internet.

Niet langer!

Foto’s van de hand van Elbe zelf zijn, buiten antiquariaten en verzamelingen van, euh, verzamelaars, praktisch onvindbaar. Maar tegenwoordig hoeft dat geen belet te zijn. Ik start een nieuwe site waarop ik mijn eigen hommage begin, en al wie wil mag foto’s insturen in de stijl van Elbe.

De redactie (voorlopig enkel mezelf, maar ik kijk uit naar medestanders) kiest bij publicatie uit de ingezonden foto’s. Een foto opsturen betekent natuurlijk niet dat ik op de een of andere manier verplicht ben om die foto ook te publiceren, het mag duidelijk zijn dat ik zonder enige verantwoording af te hoeven leggen, gewoon foto’s kan weigeren ook. Ik ben tot nader order is geen democratisch orgaan, en ik heb hoegenaamd geen zin om de prentensie te hebben dat wel te zijn!.

Maar, en dit is wel belangrijk:

Wanneer iemand een foto opstuurt, geeft hij of zij mij daarmee ook impliciet de toestemming om deze foto te publiceren op mijn Piet Elbe-website. Hetzelfde geldt wanneer een foto wordt getagd met pietelbe of er een expliciete link naar mijn site bij staat.

Ik zal onder geen enkele voorwaarde enige vorm van vergoeding betalen voor het publiceren van een foto op mijn site, en de auteur kan ook geen enkele bijkomende voorwaarde voor publicatie afdwingen.

Dat het maar duidelijk is hé.

[tip o’ the hat: Schuppe]

[en ’t is maar om te lachen hé, gasten!]

Politiek Gent op het internet: vld/vivant, augustus

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Deel twee van een tour d’horizon van de websites van de Gentse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Van de 51 kandidaten hebben er 28 een website, in de één of andere vorm. Dat is beter dan bij sp.a/spirit, waar er maar 20 op 51 één hebben.

1. Sas Van Rouveroij: http://www.sasvangent.be/
Professioneel. Degelijk. Mooi. Een uitstekende brochure, waar geen Gentenaar niet minstens een beetje warm van wordt.
Toch een aantal ernstig gemiste kansen: spijtig dat de site niet volledig naar behoren werkt in Firefox. Spijtig ook dat het gimmick-gehalte de (uistekende) inhoud meer in de weg staat dan helpt. Zo wordt het levensverhaal een tergend traag oorbijrollende diavoorstelling waar je niet gemakkelijk de individuele pagina’s kan bekijken of kan terugbladeren. en is de “route” een vervelend kaartje met onleesbaar kleine lettertjes in swevende tooltips. Heel erg spijtig, maar dat neemt niet weg dat dit een bijzonder indrukwekkende site van een bijzonder indrukwekkende kandidaat is.

2. Rita Uyttendaele: http://www.ritauyttendaele.be/
Site in opbouw. Maar: er staat al een foto op, en dat komt al sympathiek over. :)

3. Christophe Peeters: http://www.christophepeeters.be/
Veel inhoud, en veel relevante inhoud. Fijn dat de agenda on-line staat bijvoorbeeld, en dat er (veel, gedetailleerde) informatie gegeven wordt over Peeters’ werk als schepen. Maar: afgrijselijk slechte lay-out. En allemaal in frames (dus bezoekers kunnen bijvoorbeeld niet eenvoudig het adres van één pagina doorgeven). Gemaakt in een of ander pakket voor KMO’s (Online Change Pack), de website schreeuwt erom om in zijn geheel overgenomen te worden in een degelijke layout op een degelijk platform. Hoop op beterschap, want de inhoud verdient het.

4. Sabine Claeyssens: http://www.sabineclaeyssens.be/
Website in ontwikkeling.

5. Mathias De Clercq: http://www.mathiasdeclercq.be/
Degelijke website. Nee, ik zou moeten zeggen: zeer goeie website. Duidelijk, uitgebreid, goed gemaakt. Ik word er niet warm van, het ontbreekt me aan passie. Misschien de dissonantie tussen enerzijds iemand van 24 en anderzijds de koelheid van de site?

7. Kaan Osmanagaoglu: http://www.kaan2006.be/
Noch geboren, noch getogen in Gent, maar toch een Gentenaar: mijn eerst laugh out loud-moment bij de websites van de VLD. Ik ben diep onder de indruk van het parcours van Dr. Osmanagaoglu, en dat is zonder meer de verdienste van de website. Een mooi voorbeeld van “beloof geen dingen waar je toch geen tijd voor hebt”, en het stoort geeneens dat het lo-fi-Frontpage-huisvlijt is.

8. Carl De Decker: http://www.carldedecker.be/
O goeie help. Een site helemaal in Flash. Een intropagina met nutteloze animatie, irriterende muziek, tekst die gruwelijk traag maar onstopbaar voorbijscrollt, vieze tijdsverspillende overgangen als je op een menu-item klikt: bah! Kijk, met de inhoud is niet noodzakelijk iets mis, maar de techniek is… yurgh. Wiens idee het was om deze websit eop deze manier te maken: zet hem/haar aan de deur!

11. Isaline Van De Velde: http://www.isalinevandevelde.be/
In bijna precies hetzelfde bedje ziek als Carl De Decker’s website. Jammer. En als je onder meer gokt op herkenning door foto’s, dan mogen die foto’s wel groter zijn.

12. Sami Souguir: http://www.souguir.be
Zeer goeie site, gemaakt door iemand die weet waar hij mee bezig is. Duidelijk en to the point. Nieuwsbrief, agenda, een duidelijk hoofdstuk “wie ben ik” en “campagne”: zeer goed. Detailkritiek: een nutteloze “splash page”, de RSS-feed werkt niet, alle dagen in de kalender zijn klikbaar maar niet alle dagen hebben iets staan. En het waarom van de generatie 2006-site is me niet duidelijk.

13. Sofie Bracke: http://www.sofiebracke.be/
Ook hier: uitstekende site. Echt zeer goed. Mooie foto’s ook op de achtegrond van de pagina’s, maar dat is persoonlijke smaak. Objectief: duidelijk geprofileerd, een interessante uitspringer (de duizendpootgeneratie), en dan standaard-maar-broodnodige zaken: thema’s, agenda, hoe steunen, en een nieuwsbrieg, die zelfs in de komkommermaanden lijkt volgehouden te worden. Zeer zeer goed.

15. Yoeri Note: http://www.yoerinote.be/
Eigen website in opbouw, gemeenschappelijke website met Tony Martens en Sami Souguir op http://www.generatie2006.be. Verwarrend.

16. Tony Martens: http://www.generatie2006.be/
Gemeenschappelijke website. Nog zonder programma, en met een fotopagina met enkel “Waar wij zijn is er altijd leute…” erop. Niet erg professioneel, en niet erg duidelijk.

19. Arafat Bouachiba: http://www.deEenmaking.be/
Geeft http://www.deEenmaking.be/ als website als persoonlijke website op op de website van VLD Gent, maar dat is wellicht een vergissing.

25. Erik De Jaeger: http://erikdejaeger.blogspot.com/
Weblog. Ongetwijfeld interessante inhoud, maar zeer weinig gestructureerd, helaas.

27. Stijn Dauwe: http://www.stijndauwe.be/
Hmm. Het begint mooi, maar dan kom je terecht op iets dat een geschreven brief uit de jaren 50 lijkt: “graag verwelkom ik u op mijn webstek”. Het onderdeel “de oudste families”: ik wil wel, maar wat heeft een op het eerste gezicht genealogische of heemkundige interesse/hobby met de persoon en de politicus te maken? Teleurstellende website, irnosch genoeg van een student communicatiewetenschappen.

29. Jean Marie De Wulf: http://de-wulf.net/
Een mooie site, maar hij lijkt nog maar net gestart te zijn nog zeer leeg op het moment. Of: een tijd geleden gestart en opgegeven? Jammer.

31. Marc Van Beveren: http://www.marcvanbeveren.be/
Vreemd. Een derde die achter initialen verstopt zit, schrijft dat hem gevraagd werd een tekstje te schrijven over Van Beveren. Ook het nieuws is in de derde persoon geschreven. Opinies over (of van?) burger, pers en collega’s zijn leeg, en in opinie over/van mezelf staat een tekst in allerlei talen. Uw info lijkt te linken naar vrienden in de showwbizz. En het archief is leef. Van Beveren ziet er een sympathieke kerel uit, maar dit is een zeer, zeer vreemde site. Ik weet niet wat ik er moet van denken.

34. Astrid Van Ingelgom: http://www.sastrid.be
http://www.sastrid.be staat er, maar ik krijg nul op ht rekest als ik naar dat adres ga.

35. Michael Verstraeten: http://www.michaelverstraeten.be/
Een licht lugubere sexy foto, vind ik, daar links bovenaan. En ook een vreemde menu-volgorde en een vreemde kleurenkeuze: grijze letters op zwart. Jammer, want de inhoud van de site is wijs: interessant, actueel, onderhoudend en goed geschreven. Een weblog-formaat voor “overzicht campagne” en “standpunten” zou fantastisch zijn–als ik iets kan betekenen, geef een gil!

37. Guido Van Peeterssen: http://www.gentbrugge.blogspot.com/
Een weblog, en zoals vaak met weblogs: dat kan gestructureerder, ik mis een “over mij”-pagina en een pagina met een samenvatting van politieke standpunten, enfin, de dingen die op een “standaard” site staan. Daarnaast: die mens zou voor Gentblogt moeten schrijven. 😀

38. Marleen Coutuer: http://marleen38.telenetblog.be/
Een weblog, met veel moed begonnen eind maart, en een tijdje later, na precies tien artikels, blijkbaar opgegeven. Jammer.

39. Claudine De Clercq: http://www.claudinedeclercq.be/
Geen informatie over politiek op deze site?

43. Daniel Vuijlsteke: http://www.danielvuijlsteke.be/
Een voor het ogenblik lege website. In het oog te houden! Welingelichte bronnen vertellen met dat ’s mans twee zonen (onder meer) begenadigde websitebouwers zijn.

45. Martine Verhoeve: http://www.martineverhoeve.be
Een mini-site met eigenlijk niet meer dan een beknopt CV.

48. Stefaan Noreilde: http://www.noreilde.be/
Professionele site (in de zin van “ik heb de indruk dat er geld voor betaald is”) van de jongste senator van België. Geen woord, voor zover ik zie, over de verkiezingen in Gent, op een terloopse vermelding op het weblog, dat overigens niet echt onderhouden is: er verschijnt nauwelijks iets op en het staat vol spam.

49. Catharina Segers: http://www.catharinasegers.be/
Mooie website, fris en dergelijke, maar wat mager van inhoud.

50. Geert Versnick: http://www.geertversnick.be/
Een bijzonder mooie brochure, maar die staat er enkel als PDF op. En voor de rest: een site bomvol informatie, die wat droog en wat rommelig gebracht wordt. Een gemiste kans: de mens Versnick is afwezig op de site. Geef dit aan een goede ontwerper!

51. Guy Verhofstadt: http://www.verhofstadt.fgov.be/
Buiten categorie wegens door de staat geleverd. En jawel: ook voor enorm veel verbetering vatbaar, maar dat zou ons te ver leiden. :)

Verduidelijking: dit is geen poging tot objectieve bespreking of zo, het ozu ook niet eerlijk zijnnu de campagne nog eigenlijk niet begonnen is, maar eerder een kwestie van een baseline te leggen voor latere vergelijkingen. Dat ik weet waar ze stonden in tempore non suspecto, als het ware.

K-Rad

dinsdag 15 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Machtig! De Flickr-plugin voor Live Writer doet al meteen ongeveer wat ik ervan verwacht en iets meer dan wat BlogJet doet:

Nog te doen: méér dan vier beeldjes tegelijk tonen, meer dan één beeld tegelijk kunnen inserten (misscien zelfs een slide show in één keer inserten?), en betere zoekopdrachten misschien.

En dan is het wachten op de screen shot-plugin waar ze al een tijd van spraken, en de plugin voor muziekdetectie die er zeker zal komen, en… life is nice.

Merci Frederik voor het melden.

links for 2006-08-15

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Kijkt kijkt

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Colbert Stewart Geraldo, vervolg

dinsdag 15 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Vervolg van de saga:

Tee hee.

Mirakeloplossing

woensdag 16 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 5 reacties

Een half uur trein is zó voorbij, als er dergelijke gefundenes Fressen in de Metro staat:

mirakel

Want inderdaad, zeg nu zelf, hoeveel beter zou pakweg de politieke top van Gent er niet uitzien met een tamme bever van Flexity3000 op het kalende hoofd?

Beke, terug met de looks van de Jeune Premier?

Sas, nóg jonger en nóg dynamischer?

En wat beter om die ietwat stuurs uitziende Termont te total make-overen dan een tam knaagdier van Flexity 3000 op zijn kop?

Ladies & gentlemen, I have seen the future.

…en op het werk

woensdag 16 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Kwestie van ook eens te kijken hoe snel het gaat op het werk met de internetverbinding:

Dat is naar Londen. En ’t is eigenlijk geen goeie test natuurlijk, want we zitten hier met een heel gebouw vol mensen die op het internet zitten… Naar New York is het trouwens veel trager, de downloadsnelheid is maar een fractie van de snelheid die ik thuis heb. Upload is dan wel weer een stuk sneller:

Emailmarketing

woensdag 16 augustus 2006 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Via Bart: eROI Inc., Q2’06 eROI Email Statistics.

Algemene conclusies trekken uit dit tabelletje is niet zeer nuttig, vooral omdat er B2C en B2B door elkaar gehaspeld worden. Wat voor mij het interessantst was, was de bevestiging dat wat ik altijd al deed, toch min of meer in orde is. :)

Als ik kan kiezen voor een mailing, kies ik altijd de dinsdag voor B2B of overheid. In de redenering dat het werk-emails zijn die we targeten: maandag zit de mailbox vol met dingen van vrijdag en het hele weekend. Tegen dinsdag is dat opgeklaard, maar vanaf woensdag begint het weer vol te lopen. Het uur: niet ’s morgens want dan verdrinkt het in de mail van de dag ervoor, niet ’s avonds want dan wordt het niet meer gelezen, niet écht tijdens de werkuren want dan riskeert er werk te zijn. Dus rond 12u versturen, dat de mensen het hetzij als laatste ding vóór de middagpauze lezen, hetzij al eerste ding als ze terugkeren van de middagpauze.

Als het om B2C gaat doe (deed) ik het liever later in de week, en afhankelijk van hoeveel planning er nodig is: voor weekendtrips liever de woensdag, voor impulse buys liever de vrijdag. Logisch, ook wel.

Voor het rapportje werden 300 mensen (een niet-representatief, enfin ja, eigenlijk wel, enfin, ’t is te zeggen ze hópen het wel staal) onder meer gevraagd wanneer ze het liefst hun e-mails krijgen, en inderdaad: liever maandag of dinsdag voor B2B, liever vrijdag voor B2C. En liefst een maandelijkse mail, die liefst relevant is.

Allemaal geen raketwetenschap natuurlijk, maar toch een fijn ding om mee te zwieren bij Bazen Allerhande als het nodig zou zijn. :)

Op mijn verlanglijstje voor newsletters en dergelijke zou ook nog staan:

 • Kondig op voorhand aan wat de frequentie is, en houd je daar ook aan. Als je zegt “maandelijkse nieuwsbrief”, stuur die dan ruwweg maandelijks op. Geef het niet op na drie maand om er dan vier maand later plots twee op vijf weken te sturen.
 • Bied, waar relevant, een on-line archief aan. Of als dat niet kan: vraag bij de inschrijving of je de meest recente nieuwsbrief mag opsturen. Niets zo vervelend als je inschrijven voor iets waarvan je geen idee hebt wat het is.

…en uiteraard, te vanzelfsprekend om het eigenlijk te vermelden: zorg ervoor dat inschrijven en vooral uitschrijven eenvoudig te doen is. En houd je aan alle wettelijke regels rond privacy en databases en dergelijke. Uiteraard.

Slideshow

woensdag 16 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Tiens, al die mensen die veel Flickr staan hebben, en zo weinig mensen die een hele slideshow van Flickr in hun pagina’s steken… ’t is nochtans gemakkelijk: maak een iframe aan van 500 op 500 pixels: <iframe width="500" height="500" scrolling="no" src="xxx" /> en vervang die xxx door wat je wilt, bijvoorbeeld:

http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?text=dandelion om een slideshow van foto’s met “dandelion” in de omschrijving te krijgen

http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?tags=spiders om een slideshow van foto’s met “spiders” als tag te zien

http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?user_id=… om een slideshow van de foto’s van één bepaalde user te zien

http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?nsid=37996646697@N01&set_id=72157594230382288 voor één bepaalde set van één bepaalde gebruiker

Dat geeft dan bijvoorbeeld dit:

…dat was <iframe width="500" height="500" scrolling="no" src="http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?nsid=37996646697@N01&set_id=72157594230382288" />

Gezichtsherkenning

woensdag 16 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Google kondigt aan dat ze Neven Vision gekocht hebben, een outfit die al een tijdje aan de oude AI-droom van computer vision werkt.

Specifiek zijn ze bezig met gezichtsherkenning en objectherkenning. Toepassingen: laat ze los op je hele fotocollectie en je kan bijvoorbeeld automatisch alle foto’s van je ouders opzoeken.

Of zoek je alle foto’s waar stoelen op staan.

Of smijt er al je vakantiefoto’s in, en mits wat samenwerking van het internet en een database als, oh, pakweg Google Maps/Earth kun je aan de hand van bekende gebouwen of bergen en dalen op de achtergrond achterhalen waar de foto genomen werd.

Allemaal goed nieuws en handige bling features in Picasa in het voorzuitzicht dus.

Om het te vieren, hebben ze bij Neven Vision de website uitgewist, hoera!

Neven Vision

 Compare and contrast. I’m just sayin’. :)

Uw minuut

woensdag 16 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 4 reacties

Wat een ongelooflijk fijn idee: sp.a-spirit geeft zijn negen maal één minuut verkiezingspropagandazendtijd op televisie en vier maal één minuut op radio weg aan

verenigingen en organisaties die zich engageren voor een open, warme, solidaire gemeenschap waar samenwerken met anderen en voor anderen centraal staan. [via DSO]

Een stunt die ze sympathiek doet overkomen, en die ze bovendien niet veel kost: gemeentepolitiek gezien kan ik me inbeelden dat de issues zodanig ver uit elkaar liggen dat het toch geen zin heeft om één spot te maken die voor Gent én Antwerpen én Hamme én Brussel én Leuven én Zwalm van toepassing is. Geen mens die die politieke propaganda eigenlijk graag ziet, en als ze hun initiatieven een beetje goed kiezen–er een aantal van uitgesproken christelijke en liberale signatuur tussen steken bijvoorbeeld, pikken ze wie weet daar ook links en rechts wat graantjes mee.

En als ze het allemaal fair en degelijk georganiseerd runnen, de selectie, kweken ze er goodwill bij allerlei verenigingen mee:

Verenigingen kunnen hun voorstellen voor 1 minuut zendtijd hier indienen. Wij zullen met het voorziene budget voor de productie van onze politieke tribune het filmpje of de radiospot financieren. Bij de selectie zullen politieke of levenbeschouwelijke strekkingen en de omvang of locatie van het initiatief geen rol spelen. In de eerste plaats telt het engagement, de inzet, de impact van projecten en acties.

Slim gezien.

Hmmm… snel een voorstel indienen voor Gentblogt? 😀

Geschreven al luisterend naar Elvis Costello – Armed Forces (1) – Green Shirt

Leesvoer

woensdag 16 augustus 2006 in Boeken. Permanente link | 13 reacties

Bij de fijnste mails op het werk, zijn die van de receptie.

Zoals vanmorgen om 8u40:

Hello, twee pakjes voor jou in de receptie. Grtjs, N en C

Resultaat:

Te lezen

Of beter: het onderste zat in één pakje, en de twee daarboven zaten in het tweede pakje. Dat helemaal bovenaan ben ik nu aan bezig.

En dat ik geen klachten meer hoor!

Del.icio.us op 16 augustus 2006

woensdag 16 augustus 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

Onverklaarbare crashes, verklaard

donderdag 17 augustus 2006 in Computers en dingen, Werk. Permanente link | Geen reacties

Enfin, bijna, misschien, hoop ik.

De situatie: in om het even welke applicatie doe je iets dat een explorer-venster opent in de applicatie zelf (een save as of een open bijvoorbeeld): de hele applicatie gaat neer. Zonder boodschap, zonder crash-scherm, zonder Dr. Watson-of-hoe-heet-dat-ding-ook-weer-in-XP. Gewoon knip, dood. Weg zonder iets, processoractiviteit weg, geheugen meteen vrijgegeven.

Bijzonder bijzonder vervelend.

Niet helemaal reproduceerbaar, maar eens het begint te gebeuren, dan wel. Ik kon dus vijf keer met Photoshop een bestand bewaren in pakweg c:\temp\ maar de zesde keerk crashte Photoshop erop, en elke volgende keer dat ik Photoshop probeer te doen saven in c:\temp\, crashet het opnieuw. Dan kon ik nog bijvoorbeeld wél Word-documenten bewaren in c:\temp\, een keer of drie-vier, maar daarna: perfect reproduceerbare crash.

Zo ging dat door tot c:\temp\ compleet onbruikbaar was—de laatste applicatie die erop “doodging” was Directory Opus, die hield het meestal heel erg lang uit en ik een andere directory moest gebruiken, pakweg c:\tt\.

De computer bleef bruikbaar, tot er ergens een programma, niet noodzakelijk gewild of zelfs met mijn medeweten, een downloadmanager of Firefox of ergens een updater bijvoorbeeld, een onvermijdelijk nodige directory begon te gebruiken. Dingen als c:\windows\ of My Documents of zo. En dan hing na verloop van tijd mijn computer volledig.

Geen blauw scherm, geen vieze boodschappen, gewoon: >ack<. De muis staat stil, niets reageert nog, enkel een harde reset brengt soelaas.

Ik moet u niet vertellen, de hele Gentse Feesten lang Gentblogt onderhouden met een computer die zo vies deed: niet leutig.

Nu ben ik al een paar dagen op het werk bezig aan HTML-prutserijen voor een nieuw laagje verf op ons intranet, en daarvoor leek het me wel handig om Subversion te gebruiken. En aangezien de beste SVN-frontend naar mijn weten nog altijd TortoiseSVN is, heb ik dat op de computer gezet en ben ik dat beginnen gebruiken.

U raadt het: zing! boem! kapot! Met precies dezelfde symptomen: programma’s die zonder enige klacht plots wegvallen als er een save– of open-dialoog aan te pas komt.

Op een Virtual PC met ongeveer dezelfde configuratie treedt het probleem niet op.
Maar op mijn laptop, net geprobeerd, wel.

Résultat des courses: voorzichtige conclusie. Er is ergens, ergens een probleem tussen ToirtoiseSVN en (vermoed ik) Directory Opus. Fijn om weten. Ik vermoed dat het zal zijn omdat die twee allebei zó diep geïntegreerd zitten in de shell dat ze ergens om hetzelfde vechten. Of zo.

In alle geval: ik kan niet zonder Directory Opus, dus dat blijft erop staan. En als ik version control nodig heb, dan zal TortoiseSVN wel in een Virtual PC draaien. Grr.

En inderdaad: gisterenavond TortoiseSVN zowel thuis als op het werk eraf gesmeten, en als draait opnieuw, gelijk, zoals dat heet, een lierken.

Geschreven al luisterend naar: Mozart – Le Nozze Di Figaro, disc 2 – Act II – “Esci, ormai, garzon malnato” (Conte)

Qwerty

donderdag 17 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

O ja, nog zoiets.

Voor wie denkt dat een plak van tekst uit uw eigen XP gecopieerd naar een XP in Virtual PC ook werkelijk die tekst plakt: tarara.

En zo zit een mens dus een tijd te zoeken op een reden waarom hij niet ingelogd geraakt op zijn virtuele PC: mijn (niet-triviaal, en dus niet gemakkelijk met QWERTY te typen) wachtwoord werd automatisch omgezet van azerty naar qwerty.

Stel dat het “wam1q” was: ik doe een copy in notepad op mijn computer, en ik plak dat in het loginscherm van de XP in de Virtual PC, en dat wordt “zq;!a”.

Grrrrr. Gemakkelijk hoor, daar niet van.

Geschreven al luisterend naar: Mozart – Requiem in D moll KV 626 – III Sequenz, No. 2 Tuba mirum

Del.icio.us op 17 augustus 2006

donderdag 17 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Geluid

donderdag 17 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

Eens testen (met tip ‘o the hat naar Nicodemus voor de inspiratie van de keuze van het geluid):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Hoera! Het werkt! Met géén moeite een mp3 in uw webpagina’s zetten! Courtesy of deze plugin, die al een tijdje in mijn plugins geactiveerd stond, maar ik had nog niet de moeite gedaan om er iets mee te doen.

Bij deze dus. Ik denk dat ik eens mijn webcam ga in de computer vijzen en filmpjes maken ook. Zin om te doen.

Och, en als ik toch bezig ben met muziek… (waarschuwing: Guns’n’Roses! zéér politiek incorrect!)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

En nog:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Alhoewel, van 99 Problems gesproken: er is toch niet veel dat kan tippen aan DJ Dangermouse’s versie op The Grey Album:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rudebox

vrijdag 18 augustus 2006 in Music. Permanente link | 20 reacties

Zeg, die nieuwe van Robbie Williams, Rudebox, da’s toch wél een wijs nummerken?

Die mannen van The Sun, die zijn volgens mij niet helemaal mee, qua hip en ook wel het jonge volkje.

Del.icio.us op 18 augustus 2006

vrijdag 18 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Scytodes

zaterdag 19 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 7 reacties

Meer dan een jaar geleden had ik er per toeval één gefotografeerd, zonder te weten wat ik eigenlijk te grabbelen had: een lijmspuiter.

Een subtropisch spinnetje, dat sinds een paar jaar ook bij ons te vinden is. In huis, welteverstaan, buiten overleven ze niet. Ze maken geen web, ze vangen hun slachtoffers door er een soort plakkerige lasso in zigzag over te spuiten. Vandaar ook het grote kopborststuk: lijmklieren en gifklieren en plakkerige giftige lijm.

Nooit gedacht dat ik ooit nog zo’n Scytodes thoracica zou te zien krijgen. Tot daarnet:

lijmspuiter

Ik ben zó content.

Scytodes thoracica

Kaka

zaterdag 19 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Telenet en DHCP en dingen: het werkt niet.

70500 msDHCPDHCP response has incorrect id 2021859709
67500 msDHCPCLIENT STATE CHANGE SELECTING
51500 msDHCPCLIENT STATE CHANGE INIT_BOOT
51500 msDHCPNo reply 2
46366 msDHCPCLIENT STATE CHANGE SELECTING
38366 msDHCPCLIENT STATE CHANGE INIT_BOOT
38366 msDHCPNo reply 1
32366 msDHCPCLIENT STATE CHANGE SELECTING
28366 msDHCPCLIENT STATE CHANGE INIT_BOOT
28366 msDHCPNo reply 0
22366 msDHCPCLIENT STATE CHANGE SELECTING

En als ik bij Watchguard ga kijken in de reference manual, dan krijg ik de lakonieke uitleg:

DHCP response has incorrect id: The DHCP client received a reponse intended for another DHCP client.

Euh, daar ben ik vet mee.

Ik laat de lease verlopen, enfin vermoed ik toch: de modem letterlijk een hele nacht helemaal afzetten, en dan de Watchguard erin pluggen, maar dat blijf dezelfde boodschap geven.

En o ja, on a related note: ik heb nu wel een nieuwe modem thuis, maar ik zit nog altijd op een Telenet Mono-abonnement, ondanks de belofte dat mijn abonnement aangepast zou worden. Ja, ik krijg elke dag een bevestiging dat ik mijn volume opgetrokken naar telkens hetzelfde zogezegde nieuwe volume, al ben ik daar al een maand niet meer aangekomen, dus er is iets aan de hand, maar het is toch niet helemaal in de haak.

Veranderen van abonnement on-line: vergeet het. Dat ligt blijkbaar al een dag plat.

Pff.

Dus: mails sturen. En hopen dat het in orde komt.

Niet dat het niet meer werkt of zo, maar wel dat het verrekt vervelend is dat we niet met twee computers op het netwerk kunen.

IJzerbedevaart

zaterdag 19 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Godsvrede. Is dat eigenlijk geen schoon woord? Nu is het vrede, vrijheid, verdraagzaamheid, maar vroeger was het ordewoord zelfbestuur, nooit meer oorlog en godsvrede.

Het klinkt meer als iets dat ze binnen tien jaar ergens tussen Palestina en Libanon en Israël zouden moeten hebben. Niet dat het naar uitziet dat het zal gebeuren, want ’t zat er weer bijna bovenarms op vandaag, maar een mens kan maar dromen.

En ondertussen is het straks opnieuw—so bald wie möglich wieder Fascismus!—IJzerwake. En daarna is het nog eens IJzerbedevaart. Een Vlaams instituut op zoek naar zingeving.

Vroeger, toen ik jong was, lachten wij verlichte geesten in de tweede Letijn-Wiskunde met een klasgenoot die openlijk toegaf dat hij naar de festiviteiten ging. Hij had een vlaggetje van Vlaanderen op de bagagedrager van zijn fiets gemonteerd.

Ik word oud en ik word nóg sentimenteler dan ik al was: ik begin het zowaar bewonderenswaardig of minstens ontroerend te vinden dat men zich inzet voor de IJzerbedevaart. Een beetje zoals de Kerk, vermoed ik: ik zou het spijtig vinden dat het er niet meer is, zelfs al laat het me eigenlijk siberisch koud.

Pas op, dat neemt allemaal niet weg dat ik nog altijd in mijn broek doe van Walter Baeten. :)

Amazing

zaterdag 19 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

I’m so excited I just made water in my pantaloons!

Mike Mignola, de mens van Hellboy, maakte in 2002 een komische comic, The Amazing Screw-on Head.

– Pardon me if I say “Poppycock”…
– Then say it!
– “Poppycock”.

Hellboy heb ik nooit gekocht (shame on me, ik weet het, ik weet het). Maar Screw-On, die had ik wel. Zeer goed, zeer grappig, maar ik had altijd gedacht dat het daar wel zou bij blijven: één one off.

Niets! is minder waar!

screw-on

Bekijk de pilot on-line of download hem bij uw favoriete Slechte Vrienden, ’t is zwaar de moeite.

En zondag 20 augustus= a special encore episode. Whee!

What are the odds?!

zaterdag 19 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Niet-te-geloven!

Overigens is er een sketch in omloop sinds 1998, gemaakt door een helderziende, destijds betrokken bij de zaak, wat volgens haar het signalement van de dader zou zijn. Je schrikt van de gelijkenis met John Carr. Oordeel zelf. [via MeisjeMeisje en met dank aan mevrouw de voorzitter voor de verwijzing]

schets

Uncanny! Ik zou die mens zó herkend hebben in de straat! Diezelfd scherpe, euh vierkante kin! Dat sluik, euh, stijl haar! Die dunne, euh, volle onderlip! Diezelfde naar beneden gerichte neuspunt, euh, of toch niet.

Neenee, de echte dader is nog niet gevat. Want de helderziende is één vitaal element vergeten: de dader had gewoon nog een tamme rups onder zijn neus laten plaats nemen!

Kijk maar:

nog schets

Haar, check. Neus, check. Onderlip, check. Oren, check. Check, check, check. Alleen die snor, maar die is natuurlijk op géén tijd afgeschoren of net opgeplakt.

Helderzienden zijn één voor één, stuk voor stuk, collectief en individueel bedriegers.

Och here

zondag 20 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 10 reacties

Ik was op weg naar bed. 

Langs de badkamer passerend kijk ik, zoals elke avond net voor ik ga slapen trouwens, par acquit de conscience nog eens in het bad om te zien of er geen spinnen in zitten… en jawel.

Nu: Sandra is bang van spinnen. Irrationeel bang. Zelfs van minuscule spinnetjes als de Scytodes thoracica van gisteren, kleiner dan een ruitje in een ruitjesschrift. Ik vrees dat als ik de kerel van vanavond in bad had laten zitten, Sandra’s krijsen tot aan de overkant van verschillende straten verder te horen zouden geweest zijn.

Huisspinnen, da’s zo’n beetje de generische term voor “het is bruinachtig en harig, het loopt vreselijk snel, het is véél te groot naar mijn goesting”. Zoals bij heel veel spinnen (en kleine kruipende ne vliegende beesten in het algemeen) is het niet altijd even eencoudig om te zeggen welke soort een gegeven huisspin is. Ik kan wel het onderscheid maken tussen Amaurobius-achtigen (muurkaardespinnen en dergelijke) en Tegenaria-achtigen, maar binnen die grote groepen: niet evident.

Ik denk toch dat ik weet wat de klant van daarnet was: een Tegenaria parietina. Te herkennen aan de relatief zeer lange poten. Een mannetje, te herkennen aan de pedipalpen. Een mooi mannetje, Ocharme verzeild geraakt in ons bad, op zoek naar eten of wie weet een vrouwtje.

Ik heb er een paar foto’s van genomen, en dan zeer voorzichtig buiten gezet. Een geluk dat het niet meer regent. ik hoop dat hij het goed heeft op de koer.

spinnetje

Tegenaria parietina

Tegenaria parietina

Onvoorspelbaar

zondag 20 augustus 2006 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Weird. plots is het wel gelukt, met telenet en DHCP en dingen. En ik heb nochtans niets anders gedaan dan anders.

Wel grappig, het log van de Watchguard zitten refreshen: dat ding is zowel router als firewall op het netwerk hier, en het duurt hoegenaams niet lang of er komen al mensen dingen proberen:

0DHCPCLIENT STATE CHANGE SELECTING
1DHCPCLIENT STATE CHANGE REQUESTING
2DHCPLease Time 3600
2DHCPRebind Time 1860
2DHCPRenewal Time 1800
2DHCPCLIENT STATE CHANGE BOUND
26IPPacket discarded from 81.82.220.41 for port 18183
29IPPacket discarded from 84.196.32.224 for port 18183
29IPprevious message duplicated 1 times
35IPPacket discarded from 87.68.149.119 for port 18183
35IPprevious message duplicated 1 times
37IPPacket discarded from 81.82.220.41 for port 18183
37IPprevious message duplicated 2 times
39IPPacket discarded from 87.68.149.119 for port 18183
39IPprevious message duplicated 1 times
43IPPacket discarded from 84.196.32.224 for port 18183
49IPPacket discarded from 84.193.110.227 for port 1433
49IPprevious message duplicated 3 times

Een dikke 20 seconden nadat ik bereikbaar was op het internet, kwam men al kijken. Uit onder meer Mortsel en Israel. Proper.

Macro

zondag 20 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Helaas, helaas. De teleconvertor van Bruno past niet op mijn macro-lens. Nog goed dat ik het weet, want ik had er haast één gekocht.

Het ziet er naar uit dat ik een TC-201 nodig zou hebben als ik een teleconverter zou willen gebruiken. OF toch nog een voorzetlens erbij? I dunno, I dunno.

En anders: ik zou wel eens overwegen om een macro-ding voor mijn videocamera te kopen ook. Want in beweging hebben veel van die beesten ook wel iets aparts:

Dat was ons bad trouwens, dat stijf staat van waarschijnlijk veertig jaar nooit-geheremailleerd gebruik. Van zodra we geld hebben, komt er een nieuw. En nieuwe tegels. En een nieuwe vloer. En een nieuwe douche. En een nieuw toiler.

En dàn misschien eens een macro-filmcamera.

Alhoewel… foto’s blijven toch wel veel scherper:

Tegenaria parietina

Merk trouwens op hoe uitgeput dat het arme beestje was… helemaal geen protest als ik ze oppakte en buiten zette:

links for 2006-08-20

zondag 20 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

You can’t run

zondag 20 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 3 reacties

…you can’t even hide. Dat is zo’n beetje het gevoel als je met een fototoestel in niet-raw aan het fotograferen bent. Het is erop of eronder, en vergeet het bijvoorbeeld om iets aan uw witbalans te doen.

Ik wou vanavond tonen hoeveel foto’s ik in de laagste kwaliteit op mijn geheugenkaartje kan zetten: meer dan 4400 als ik de jpeg-kwaliteit op zijn laagst zet, en de beeldgrootte op zijn kleinst, 1936×1296.

En toen ben ik de tuin ingetrokken om foto’s te gaan nemen.

Inderdaad: uiteraard vergeten om het toestel weer op RAW en 3872×2592 te zetten. Resultaat: een foto of zestig waar zo ongeveer niets meer aan te wijzigen was. Tsss. ’t Is al goed dat ik tegenwoordig niet echt veel correcties meer moet doen. 😀

Ik heb het niet lang getrokken, een kwartiertje of  zo, want mijn rug wou écht niet mee. Desondanks toch een aantal Fijne Foto Van Vieze Beesten verzameld.

Ik had al een kaneelwants (Corizus hyoscyami) kunnen vatten op 7 november 2004:

Kaneelwants

Vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus) had ik ook al gefotografeerd, zoals deze op 17 juni 2005:

Pyrrhocoris apterus

…en daar is nu dan een derde rood-zwarte wants aan toegevoegd. Ladies & gentlepeoples, de pyjamawants (Graphosoma lineatum):

Pyjamawants

Afijn. Dat was de highlight. Voor de rest geen grote verrassingen, ook en vooral omdat ik me niet kon bukken en dus alleen beesten op ooghoogte kon fotograferen.

Een paar vliegen, zoals dit standaardmodel:

Vlieg

…en zoals dit iets minder mooi en veel kleiner beest:

Vlieg

En cicades, of toch cicade-achtige dingen. Zowel volwassen als deze:

Een cicade

…als meer nimf-achtige wezens, bijna science fiction-achtig:

Een cicade?

 Had ik al gezegd dat ik eigenlijk wel enorm graag foto’s van dat klein grut neem?

Zog.org tracteert!

maandag 21 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

Het moet niet altijd maar nemen, nemen, nemen zijn. Begin uw maandag op een positieve noot! Jolijt voor u en uw omgeving!

Doet wel en ziet niet om.

Proper

maandag 21 augustus 2006 in Internet, Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Zeg van Diddl wat je wilt, maar hun website-team is redelijk au fait als het opt-in en bescherming van de persoonlijke gegevens en kinderen en zo betreft:

Beste ouders,

vier weken geleden heeft uw kind zich op www.diddl.nl geregistreerd. Aangezien uw kind nog geen 14 jaar is, hadden wij uw toestemming gevraagd voor het opslaan van zijn gegevens. Wettelijk gezien is het zo, dat wij nog eens voor alle zekerheid na vier weken, om de bevestiging van uw toestemming moeten vragen.

Mocht u met het opslaan van de gegevens van uw kind in onze databank nog altijd akkoord gaat, klikt u dan alstublieft op de volgende link. Let u er alstublieft op, dat de bevestiging voor het opslaan alleen via deze link en niet per e-mail mogelijk is.

http://www.diddl.nl/appgen/index.php?cl=depesche&cp=home&cmd=commit_level2&nid=…

Volgende gegevens van uw kind zijn momenteel bij ons in de databank opgeslagen:

Voornaam: Zelie
Naam: Vuijlsteke
Straat en huisnummer: …
Postcode en woonplaats: …
Land: België
Geslacht: Meisje
Geboortejaar: 1999

Na een succesvolle bevestiging van de link blijft uw kind nog steeds geregistreerd op www.diddl.nl.

Als u uw toestemming niet bevestigd, zullen wij na nog eens vier weken de gegevens van uw kind uit onze databank moeten wissen. Uw kind kan dan niet meer alle bereiken van de Kaaspeetsch gebruiken, behoudt daarbij wel de kleine registratie, waarvoor geen persoonlijke gegevens opgeslagen hoeven te worden.

Vriendelijke groeten

Uw Diddl-team

Netjes.

Risico’s

maandag 21 augustus 2006 in Werk. Permanente link | 9 reacties

In echte projecten doet men aan risk management.

“Echte projecten”, uweetwel, die dingen die in aanbestedingen en dus ook offertes omschreven staan. Die mythische zaken waarover men cursussen kan volgen en boeken kan lezen, maar die in het wild helaas zeer weinig geobserveerd worden eens een project meer dan een week of twee, drie bezig is.

Maar goed, soms komt er nog wel eens een echt project voorbij, iets dat niet-triviaal is en waar dus enige introspectie en enig overleg voor noodzakelijk is.

En waar risk management gebeurt, één van de aspecten van project management die ik het liefste doe, en al helemaal in het begin, als de risicofactoren neergeschreven worden.

Want dat is een creatief gebeuren (“waar hebben we nog niet aan gedacht?”), gecombineerd met een zekere mate van cynisme en leedvermaak-op-voorhand (“wat zou er nóg allemaal kunnen verkeerd lopen?”), gecombineerd met een dosis werkelijkheidszin, én er is een zekere ervaring voor nodig om de dingen te kunnen inschatten.

Eenvoudig gezegd komt het hierop neer: stel een lijst op van wat er kan mis lopen, hoeveel kans er is dat het zal mis lopen, en hoe erg eht zou zijn als het mis loopt. Beslis dan aan de hand van de combinatie van die laatste twee hoeveel aandacht er moet aan gespendeerd worden, en eventueel wat er allemaal moet gedaan worden om het risico te vermijden of te beperken.

De extremen zijn gemakkelijk te behandelen, maar de twijfelgevallen niet echt.

Voorbeeld, met een softwareproject.

 • Er is heel veel kans dat een ontwikkelaar ooit per abuis een stuk code verwijdert dat hij niet had mogen verwijderen. Dat kan potentieel ene groot probleem zijn. Dus is het de moeite om version control te doen.
 • Er is een kleine kans dat de serverruimte in brand zal schieten. Maar als dat gebeurt, dan is dat wel enorm erg: alles is weg. Dus is het de moeite om een decentrale backup te doen.
 • Er is enorm weinig kans dat programmeurs in Noorwegen malaria gaan opdoen. En zelfs met malaria zullen ze nog wel productief zijn, toch zeker in het begin. Dus het is niet de moeite om te investeren in muskietennetten.

Gemakkelijk.

Voor alles wat niet zo voor de hand ligt (en we moeten daar eerlijk in zijn, er moet altijd goeie backup, ook off-site, zijn, er moet altijd version control zijn, en in onze contrieen zijn muskietennetten niet aan de orde), is het handig om dit regeltje te gebruiken voor elk potentieel risico:

 • hoeveel kans, in procent, is er dat dit zal gebeuren?
  10% = praktisch geen kans
  100% = zal zeker gebeuren
 • hoe erg, van 1 tot 10, is het als dit gebeurt?
  1 = mbof. een beetje vervelend
  10 = kaka
 • vermenigvuldig kans met ergheid om de risicograad te bekomen.

Merk op dat 0% kans en 0 erg per definitie niet voorkomen, anders zou het geen risico zijn.
Merk ook op dat alle risico’s uiteraard door dezelfde persoon/hetzelfde team moeten geëvalueerd worden, anders heeft het niet echt veel zin.

Kans dat iets zal gebeuren, da’s meestal gut feeling: door ervaring geïnformeerd nattevingerwerk.

Ergtegraad, dat kan bijvoorbeeld gemeten worden in geld, of in tijd, of in kwaliteit–de heilige drievuldigheid van priject management–of in een combinatie ervan.

…en dan wordt het gemakkelijk om te zien wat er moet gedaan worden qua risicobeperking. Maak een top vijf (of top tien, of top drie) van de grootste risico’s en houd die in het oog, zorg ervoor dat het risico ervan naar beneden gaat. Hoe? Door moeite te doen.

Hoeveel moeite? Dat leert de risicograad zelf u: iets dat 30% kans heeft om duizend euro schade te berokkenen, daar ga je geen zevenhonderd euro voor gaan uitgeven om het te proberen vermijden. Iets dat kans heeft om het hele project van pakweg twee miljoen euro te doen platvallen, daar mag je al wat geld tegenaan smijten, zelfs al heeft het  maar 10% kans ooit te gebeuren.

Ach. Als het echt grote projecten zijn, dan kan dat allemaal in een proper dashboard komen, en periodieke vergaderingen, en watnog.

Maar helaas (of: gelukkig?) zijn dergelijke projecten zo zeldzaam als iets.

Huisbezoek

maandag 21 augustus 2006 in Politiek. Permanente link | 4 reacties

Ik zit thuis vandaag. Mijn rug heeft me laffelijk in mijn pijncentrum aangevallen.

Ik kan perfect al het werk doen dat op in een normale arbeidsdag moet doen, maar ik geraak gewoon niet uit de zetel. Ergens spijtig dat ik niet kan thuiswerken in dergelijke omstandigheden, we communiceren op het werk tóch voornamelijk via het internet, zeker met de decentrale locaties, maar alla.

Ik zit dus thuis. In mijn peignoir. In de trekzetel. Ongewassen, ongekamd, ongeschoren: dat doet namelijk allemaal veel te veel pijn.

Daarnet: driiiing aan de deur. Ik op blote voeten naar beneden gehobbeld: een mens weet nooit, het zou wel eens een bestelling kunnen zijn die toekomt of zo.

De deur opengetrokken, in mijn ongewassen, ongekamde, ongeschoren, bekamerjaste toestand. En wie staat daar in een proper kostuum? Ha! Geert Versnick!

Hij verontschuldigde zich dat hij me stoorde, ik verzekerde hem dat het allemaal geen erg was.

Hij wou weten wat ik van de voorbije legislatuur vond. Ik heb hem gezegd dat ik vind dat ze door de band uitstekend werk gedaan hebben, en dat ik heel erg tevreden ben.

En toen zei hij dat ze een heel nipte meerderheid hebben, maar dat ze toch met de huidige ploeg verder wilden doen. Ik heb hem alle succes gewenst, en gezegd dat ik het voor hem hoop dat het allemaal mag lukken.

En dat mijn oom, Daniël Vuijlsteke, op dezelfde lijst staat als hijzelf. “Ah, Daniël!” zei hij, met een brede glimlach.

En dan heb ik hem een ongewassen hand gegeven, heeft hij me een kaartje gegeven–Geert Versnick, handen die Gent aanpakken–en zijn we elk ons weegs gegaan.

En nee, ik heb nergens gezegd wat mijn kiesintenties zijn.

Maar ik vind het dus wel fantastisch dat die politici zo op een druilerige maandagmiddag deur na deur na deur afgaan. En ja, dergelijke bezoeken zouden voor mij wel eens de doorslag kunnen geven als ik moet kiezen voor wie ik moet stemmen.

Lovenswaardig, politici.

Feedburner

maandag 21 augustus 2006 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

’t Is waar, Feedburner has come a long way.

Ik had er eigenlijk geen acht meer op geslaan, al heb ik er sinds, euh, even kijken, november 2004 blijkbaar wel feeds mee draaien.

Via Bruno terechtgekomen op deze Feedburner-plugin, en kijk zie, nu zijn mijn feeds ook Feedburnerfeeds. Waarom? Euh, geen idee. Omdat het wijs is om dingen uit te proberen? :)

Al zouden ze sommige van hun defaultboodschappen wel wat mogen opkuisen:

new feed

Maar behalve dat: echt wel grappig, wat er allemaal in zit tegenwoordig. Ik heb in mijn feed nu, als het goed gelukt is toch, ook Flickr-beelden, en links naar allerlei staan.

En ik zou kunnen al mijn mails aflsuiten met deze signature:

Tales of Drudgery & Boredom

En kijk eens, e-mail syndication is ook een mogelijkheid. Misschien is dat wel iets voor Gentblogt?

…alleen spijtig dat er geen Nederlandstalige versie van is.

Get yer Jesus off my penis

maandag 21 augustus 2006 in Film, Music. Permanente link | 9 reacties

Helemaal gelijk, die meneer.

Tee hee.

links for 2006-08-21

maandag 21 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Manic Monday

maandag 21 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Miemdegij niet, g’een hebt gij niet.

Ging je graag naar school? Waarom wel of niet?

Ik had een hekel aan de school. Van de peutertuin waar ik maar een dag of zo gebleven ben over de kleuterschool waar ik dag in dag uit rond een paal draaide tijdens de speeltijd over de lagere school tot en met de humaniora.

Ik werd constant gepest, ik leerde mijn lessen niet omdat het allemaal te gemakkelijk was, en uiteindelijk bleek het dan soms toch nét teveel om op een paar uur op het einde van het trimester/semester in mijn hoofd te steken.

Wat was je lievelingsvak op school?

Geschiedenis, denk ik. Maar het hing enorm af van de leraar. In het tweede jaar was dat Johan Stragier (de kleine p! de grote P! cursus honorum! het gelag van Trimalchio! de twaalf Caesars!) en daar kon ik niet genoeg van krijgen. In de poësis (en de rethorica?) was het Herman Van Bostraeten, die eigenlijk wellicht liever iets anders dan de achttiende en negentiende eeuw had onderwezen, maar zelfs dan vond ik het nog uitstekend.

En scheikunde en wiskunde ook wel, vermoed ik, als ik het maar gestudeerd zou hebben. Eigenlijk vond ik dat enorm interessant en deed ik het graag, maar ik studeerde er niet voor, en dat wou zeggen dat ik na een paar maand gewoon volledig los was. Zo van what the fuck are these people talking about?!

O, en Engels in de derde latijn-wiskunde bij Jan Van Herreweghen, waarschijnlijk de beste leraar die daar toen op het Sint-Barbaracollege rondliep.

Wat was je minst favoriete vak op school?

Nederlands. En Engels toen ik in het vierde jaar zat. Na Jan Van Herreweghen plots iemand die de taal niet machtig is: brr. En wiskunde toen ik bang was van Walter Baeten. En Latijn toen ik bang was van Walter De Gryze.

Wat zat er allemaal in je pennezak op een doorsnee schooldag?

Stapels. Potloden, gommen, kleurstiften, lijm, vanalles. Ik ben de laatste denk ik vier jaar met dezelfde blauwe geribde pennenzak-met-tiret naar school geweest. Mijn schoolagenda, de laatste paar jaar toen ik die niet meer drie keer per jaar verloor zodat ik hem de laatste week van het jaar moest helemaal overschrijven, vulde zich met de maand met telkens meer papiertjes en nonsens. Die ik dan op het einde van het jaar samen met andere boekjes en papieren, en mijn bioskooptickets en watnog, in een pakje klasseerde. Souvenirs voor het leven, die ik nog altijd niet weggegooid heb.

Wat heb je gedaan op je “honderd/vijftig dagen”?

We mochten niet verkleed naar school komen. Dus maar met donkerbordeaux lippenstift, eye liner en zwarte nagellak afgekomen. Eerst nog een halve dag les, en dan show in de kelder met een denderende finale toen Dominique Collier vergeet (Sint-)Barbara zong (“vergééét Barbara, ze verdient jouw liefde niet / blik niet meer terug – o nee / vergéééét Barbara, ze brengt jou alleen verdriet / denk aan je geluk, vergééét”).

En na afloop zijn we de stad ingetrokken. Ik was gekleed in een paarse kamerjas, een groen-geel-wit gestreepte pyjama van mijn grootvader, een blonde krullenpruik uit de jaren 70, en een grote trechter omgekeerd op mijn hoofd. Er was ook nog ergens een episode met een brandblusapparaat dat op mysterieuze wijze plots uit een drankgelegenheid en in mijn handen verzeild was geraakt, en een confrontatie met een politieagent-in-burger terwijl ik voormeld, ondertussen half leeggespoten, toestel omgespt had.

En ik meen me te herinneren dat ik die dag, in full paraphernalia, voor het eerst mevrouw Bollaert gezien heb.

Recycled advice of the day

dinsdag 22 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Courtesy of Ze Frank:

…and remember: be yourself. Unless you’re an asshole.

Have my babies.

Euh, nee, wacht…

Zwischen Himmel und Hölle

dinsdag 22 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ai! Récht op mijn kop: een stok van alhier.

Wat is voor jou het hoogste lichamelijk genot?

Slapen.

Langzaam wegzakken, onderwijl een droom voorbereidend. Of nadenken, nadenken over de problemen van de wereld, zoete wraken voorbereidend op mijn vijanden, wilde plannen smedend, en dan in de fluwelen boezem van dromenland glijden.

Wakker worden en beseffen dat je nog vijf minuten mag slapen. En vijf minuten gaan slapen, en precies dàt dromen waar je wil van dromen.

Microslapen op het werk, even een halve minuut de ogen toe.

Recuperatief slapen in de zetel voor TV, tussen een kwartier en drie kwartier.

In slaap vallen en weer wakker worden, en dan weer in slaap vallen, en dan weer wakker worden. In bed, in de zetel, op een stoel, in de trein: slapen heerst.


Wat betekent intellectueel genot voor jou?

Iets moeilijk of ingewikkeld op mijn bord krijgen, daar een tijd op zitten kijken en zoeken, en dan plots alle puzzelstukken in mekaar zien vallen, als het patroon duidelijk wordt.

Orde uit chaos scheppen om er weer chaos in te kunnen krijgen, maar creatieve chaos.

Iets complex dermate goed snappen dat ik het eenvoudig uitgelegd krijg aan een leek.


Ken je culinaire hoogtepunten?

Teveel om op te noemen. Rijpe camembert van rauwe melk op licht getoast brood. Merg met veel peper en zout of foie de morue op ditto. Een goeie boule de berlin als ik mij geen zorgen hoef te maken over gemorste bloemsuiker. De tweede oliebol (de eerste is nog te warm, vanaf de derde begint het eigenlijk al wat tegen te steken). Zelfgemaakte pannenkoeken met harde randjes. Mijn eigen spaghetti bolognaise. Rosbief zoals mijn moeder hem maakt, met saus, en erwtjes, en flageolets, en grâtin dauphinois. Van die gebraden kip die in papieren zakken te kopen is. Gebakkene patatten. De aspergeroomsoep van mijn moeder. Coquilles Saint-Jacques. Häagen-Dazs Macadamia Brittle of Rum Raisin. Meloensorbet.  Râble de lièvre.

En ik vergeet ongetwijfeld dozijnen dingen. Drop. Rademakers Haagsche Hopjes. Garnaakroketten. Steak met bearnaisesaus gemaakt met zelfgeprepareerd extrait d’estragon. Struisvogelfilet met geflambeerde whiskeyroomsaus en frieten. Broccoli-kaas-rijst uit pakjes van Bosto. Geroerbakte haggis. Echte petits beurres, met van die hoekjes die een beetje aangebrand zijn.

Zó veel dingen, een mens houdt het niet voor mogelijk.


Wat verschaft jou artistiek genot?

Mooie taal. Marguerite Yourcenar. Jack Vance. Gegevens op een mooie manier gepresenteerd. De kaart van Minard. Rembrandt. Goeie boeken. Francis Bacon. Bach. Louis Armstrong. Mooie letters. Typografie. Johnny Dodds. L’Homme à la tête de chou, en Histoire de Melody Nelson, allebei op eindeloze repeat.

Passie: alles wat met passie en eerlijk gevoel gedaan is, daar word ik warm van vanbinnen.

Aan wie of wat heb je een grondige hekel?

Te vrees ik veel om op noemen.

Dogmatische mensen. Die duidelijk verkeerd zijn of ongelijk hebben, en dat maar niet beseffen, en die niet te overtuigen zijn.

Mensen die niet willen leren. Mensen die niet nieuwsgierig zijn. Mensen die doen alsof ze experten zijn, maar dat helemaal niet zijn. Mensen die niet willen toegeven dat ze het ook niet weten. Mensen die beter zouden moeten weten, maar toch achterlijke dingen zeggen en doen, en waarbij de motivatie me totaal onvindbaar is.

Machtsmisbruik.

Pesters, zowel kinderen als leraars op school, als collega’s of bazen op werken. Niet dat ik meteen veel met dat laatste geconfronteerd ben (dat eerste daarentegen…), maar toch: mensen in een machtspositie die van die machtspositie misbruik maken, en het gevoel van hulpeloosheid en machteloosheid dat daarmee gepaard gaat.

Details die verkeerd zijn. Een spatie vóór een punt. Spellingsfouten in een belangrijke tekst (ik weet het!). Een kader dat nét een beetje scheef hangt. Slechte typografie.

Mensen die in een huis dat niet het hunne is, iets oppakken, en het dan niet exact op dezelfde plaats en op dezelfde manier terug leggen.

Dingen die voor hetzelfde geld goed zouden kunnen gedaan zijn, die hetzij niet goed, hetzij bleh–good enough for me gedaan zijn, omdat het de mensen eigenlijk niet kan schelen.

Onverschilligheid. Pretentie.


Waar kan je van genieten?

Nekeer goed kunnen kakken.


Wie of wat maakt je gelukkig?

Familie. Vrienden. Mensen kunnen helpen.


Wat maakt je ongelukkig?

Situaties waar ik iets aan zou kunnen veranderen, maar waar ik niets aan verander. Als ik er zelf niets aan kan veranderen, dan heeft het geen zin om er me slecht over te voelen.


Hoe ziet je persoonlijke hemel er uit?

Een plaats waar ik mezelf in vier kan splitsen, en twaalf dingen tegelijk kan doen: heel de dag met de mensen die ik graag zie bezig zijn, én heel de dag spelletjes spelen, én heel de dag lezen, én heel de dag schrijven, én nieuwe zaken leren (muziek spelen, bijvoorbeeld), én naar tv kijken, én rondhossen op tinternet, én dingen organiseren, én naar dingen gaan.


Met wie wil je wel eens een onvergetelijke nacht beleven? Nationaal en internationaal.

Martine Tanghe.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – L’Homme à la tête de chou – Chez Max coiffeur pour homme

Op straat

dinsdag 22 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Sinds onze straat een woonerf is, zitten wij soms op straat. Met onze strandstoelen.

Zoals vanavond: een magnum aan ’t eten.

Jan eet een magnum Zelie eet een magnum Louis eet een magnum Zelie eet een magnumLouis eet een magnum

Jan eet een magnum

Life’s good.

Chill

dinsdag 22 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

’t Is de laatste dagen en vooral nachten al heel erg druk geweest. Deels mijn eigen schuld, deels niet mijn eigen schuld.

Ik denk dat ik het dus maar een paar avonden rustigaan doe. Zonder zelfopgelegde projecten of deadlines.

Volgende week doe ik verder met Gentse politieke partijen. En met Drupal. Maar nu ga ik een paar avonden niets doen. In de zetel zitten en niets doen.

Reis

dinsdag 22 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik zou nog eens naar Londen willen gaan. Musea doen. V&A, British, Science, Natural History, Imperial War. Een rondleiding van de onbekende metro.

Zonder kinderen wel.

Volgend jaar misschien eens. In november of zo. Londen is wijs in november.

Of eigenlijk, eens naar de familie in Newcastle gaan. Familie die ik nog nooit gezien heb, van die hele verre familie: mijn grootmoeder aan vaders kant, die haar moeder, die haar zus, daarvan de kleinkinderen.

En dan zouden we ook nog altijd met alle kinderen en vrienden dan wel familie met hún kinderen naar de Verenigde S van A moeten gaan, mobilhomegewijs.

En nog eens terug naar Ieland.

En…

Maar voorlopig dus niet. Voorlopig gaan we naar de Ardennen, “een verblijf van twee nachten voor twee personen inclusief uitgebreid ontbijtbuffet en inclusief één avond viergangen diner en één avond zevengangen diner”.

Ik weet welke nieuwjaarscadeaus te geven, zeer zeker.

Thou shalt not dither

woensdag 23 augustus 2006 in Werk. Permanente link | 5 reacties

Gisteren een document onder ogen kregen dat bedoeld is voor een partner in een groot project.

Het document omschrijft een vragenlijst: welke vragen er gesteld zullen worden aan derden, welke resultaten daaruit getrokken zullen worden, hoe de resultaten zullen verwerkt worden, dat soort dingen.

Een stukje:

The survey should be limited to x questions and y pages. The draft form should be submitted for approval to ABC, who will have five days in which to respond. The launch should take place in the week following ABC’s response. DEF should be notified of the results in the month following the launch.

Mijnenveld, mijnenveld, mijnenveld.

“Should”, dat is voor mensen die het schrijven “zou echt wel moeten”, en voor mensen die het lezen “mag eventueel”. Een desirable requirement dat ze zeggen: open voor interpretatie. Géén goed idee, want dat is in dergelijke context gegarandeerd ambras.

“Jamaar waarom is dat niet verstuurd?” “Ah, euh, omdat ABC het niet officieel had goedgekeurd?” “Ah jamaar, moest dat dan? Ik dacht dat er stond dat hij vijf dagen had om eventueel commentaar te geven?”

“Hey! Waar is ons rapport?” “Euh, wel, we hebben geprobeerd om het binnen de maand te doen, maar het is niet gelukt, sorry hé.”

Nee: als het om mandatory requirements gaat, dan gebruikt een mens “shall” of “must”.

The survey shall be limited to x questions and y pages. The draft form must be submitted for approval to ABC, who shall respond within five days. The launch shall take place in the week following ABC’s response. DEF must be notified of the results in the month following the launch.

En nog! “Dagen” en “weken”, dat zijn ook van die mijnenvelden.

“Hey! Waar is die goed- of afkeuring? We zijn nu al woensdag!” “Euh, die komt er volgende week dinsdag of woensdag…” “WAT? Ze moest er nù dinsdag al zijn!!”

Ah ja, want de ene persoon had gelezen dat “within five days” wil zeggen dat als hij het vrijdagavond om 23u30 binenngestoken heeft, dat vrijdag-zaterdag-zondag-maandag-dinsdag vijf dagen is. En de andere persoon had gelezen dat als hij het woensdagochtend ontving (in het weekend leest hij zijn mail niet, dinsdag 15 augustus was een feestdag, maandag hebben ze de brug gemaakt), dat hij dan woensdag-donderdag-vrijdag-maandag-dinsdag de tijd had om te reageren.

Nee: als het om tijdsspannes gaat, en zeker over dagen, dan specifieert men kalenderdagen of werkdagen.  

En ook: “in the week following ABC’s reponse”. Voor de ene wil dat zeggen precies zeven dagen na de goedkeuring, voor de andere wil dat zeggen op de eerste maandag na de goedkeuring, voor de andere wil dat zeggen ergens tijdens de week die volgt op de goedkeuring”.

Idem voor “in the month following the launch”… voor de ene betekent dat dat op de eerste dag van de volgende maand, de andere denkt dat hij vier weken heeft om een rapport te maken, en een derde denkt dat als het ding verstuurd is op vrijdag 1 september, hij tijd heeft tot dinsdag 31 oktober.

Nee: precies zijn.

The survey shall be limited to x questions and y pages. The draft form must be submitted for approval to ABC, who shall respond within seven calendar days. The launch shall take place on the first work day of the week following ABC’s response. DEF must be notified of the results no later than four weeks following the launch.

Enkel exactheid zal ons redden.

En de kunst is natuurlijk om in documenten van het genre aanbestedingen, offertes, contracten precies te weten wat je schrijft en waarom je het schrijft. Een slechter mens dan mij zou aanraden om de zaken zó te draaien dat ze eigenlijk in de finale analyse met de fijne kam altijd in uw eigen voordeel gesteld zijn. Een minder slecht mens zou erop wijzen dat edereen duidelijkheid apprecieert.

Taal is in dergelijke documenten een wapen: als de zaken niet precies genoeg zijn, dan heb je een knots in plaats van een scalpel, een SCUD in de plaats van een M40. Houd in alle geval op elk ogenblik bijzonder goed in het achterhoofd wat de slechtst mogelijke interpretatie is van alles, en wat de best mogelijke is, en de meest waarschijnlijke.

Akkoord, in de werkelijkheid blijven dergelijke bepalingen in de overgrote meerderheid van de gevallen dode letter. Mits een goede verstandhouding, wat vertrouwen, flexibiliteit en goede communicatie van alle betrokken partijen, loopt alles wel gesmeerd.

Maar àls het de soep in draait, dàn komen de leesbrillen en de kleine lettertjes boven. En dàn moet het juist zijn.

Want (schrappen wat vanuit uw perspectief niet past) het zijn sloebers, die klanten / leveranciers / overheden / grote bedrijven / consultants.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – Rock around the bunker – S.S. In Uruguay

Seminar

woensdag 23 augustus 2006 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Kijk hé, hier zou ik nu eens graag naartoe gaan.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – Rock around the bunker – S.S. In Uruguay

Logica en argumentatieleer, deel 1

woensdag 23 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 20 reacties

In de nadagen van de komkommertijd is het bij LVB, zowel in ‘t Engels als in ‘t Nederlands de laatste tijd weer koekenbak.

Bestaat er een waarchuwing in de zin van NSFW om aan te duiden dat men iets niet mag lezen als men zich niet wil opvreten van machteloze frustratie over zoveel idiotie, verkeerd begrepen geschiedenis, oogkleppen, extremisme-verpakt-als-ik-weet-niet-wat, apologie voor gevaarlijke mensen en in het algemeen degoutantigheid?

Op mij werkt het in ieder geval als zo’n Jerry Springer-achtige programma’s op televisie: ik wil het helemaal niet zien, maar als ik er voorbij kom gezapt, zet de ramptoerist in mij zicht recht en blijf ik toch bijna tegen wil en dank hangen.

En dan zit ik me op te vreten en smijt ik mijn pantoffels naar de televisie uit fuck hoe is dat verdju mógelijk-gevoel.

En datzelfde krijg ik bij de reacties op de recente reeks troll-artikels bij LVB, zoals hier op “De vele gezichten van het Belgische fascisme” (what’s in a name trouwens, nooit geweten dat wij lessen in democratie te krijgen hadden van de VS, maar bon):

Comment from [Jens] — Zoals altijd ligt een genuanceerde mening onder vuur van beide kampen. Voor de rechtsen is ze te links en voor de linksen is ze te rechts. Ik vind het echter zeer cynisch dat omwille van het feit dat de moslims de nieuwe slechten zijn Israël nu ineens automatisch naar het kamp van de ‘goeden’ is getransfereerd. Blijkbaar zijn afhankelijk van de bron tussen de 500 en de 1000 burgerslachtoffers in Libanon, honderden burgerslachtoffers in Gaza, de infrastructuur van Zuid Libanon en Gaza volledig in puin geschoten voor sommigen onder jullie perfect te rechtvaardigen om die ‘geitenneukers’ een lesje te leren. Dat alle ellende voortkomt uit het feit dat de staat Israël bestaat en de mensen die daar de voorbije 2000 jaar geleefd hebben hardhandig van hun grond gegooid zijn en nu zo goed als geen rechten hebben in eigen land is blijkbaar niet belangrijk voor sommigen. Jammer. Ik vraag mij af hoe die mensen zouden reageren indien de nazaten van de keltische stammen die hier 2000 jaar geleden leefden terug zouden komen en ons allemaal tot tweederangsbrugers zouden maken, als we al het recht zouden hebben om in ons huis te blijven wonen (tenminste, tot je zoon of je dochter een misdaad begaat waarna jouw huis wordt afgebroken). Een volk dat een ander volk onderdrukt, daar bestaat geen excuus voor, ongeacht wat de religie of de etniciteit van dat volk is.

Bon, ik ben het daar ook niet ongenuanceerd honderd procent mee eens, maar het is een redelijke opmerking, nee? Nee hoor, niet in hetuniversum van een deel van LVB’s lezers. Houd uw pantoffel in aanslag:

Comment from [Bart] — @Jens Dat alle ellende voortkomt uit het feit dat de staat Israël bestaat Gevaarlijke stelling Jens. Heeft Adolf zijn werk niet grondig genoeg gedaan misschien? Je moet weten dat het de Britten zijn die de Israëli’s hebben gedropt in Palestina. Jij ziet het nogal makkelijk. De Joden hebben geen recht op een staat en dan zijn de moslims weer rustig. Voilà, Probleem weg. Dat de nazaten van de keltische stammen hier moeten terugkomen is onzin, want hier woonden Germanen, Galliërs en Romeinen. Bovendien kan je je de vraag stellen, of je dan om de gerechtigheid te dienen, de blanke amerikanen uit de USA moet smijten en ze dan weer laten integreren hier. Dan komen ze misschien wel met een oud papier zwaaien waaruit blijkt dat de straat waarin jij woont eigenlijk op hun overgrootouderlijk erf stond, en dat jij dus, samen met je buren, vriendelijk verzocht wordt op te rotten. Maar dan stelt zich de vraag waar die Indianen vandaan kwamen. En zo kan je je uiteindelijk de vraag stellen of we niet weer allemaal in de zee moeten gaan leven, waar we ooit vandaan kwamen. Dat zou trouwens een aantal belgische mossels helemaal niet misstaan.

Ik denk dat het wel eens een goede oefening zou zijn voor middelbare scholieren om dergelijke zooi op een examen Nederlands te krijgen. Opdracht: omschrijf de rethorische truken. Extra punten scholieren die Godwin vemelden, uiteraard. Zucht.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – Rock around the bunker – Nazi Rock

Telenetfratsen

woensdag 23 augustus 2006 in Internet. Permanente link | 16 reacties

—Hallo, klantendienst?

—Goedemiddag hier N, kan ik u helpen?

—Jazeker. Ik had graag mijn internetabonnement van Telenet Internet Mono naar een andere formule omgezet.

—Ja meneer, u kan dat op de website zelf doen: u gaat naam mijn punt telenet punt …

—Zeker. Dat heb ik ook gedaan, verschillende malen, over een periode van verschillende weken nu al, maar dat lukt niet.

—Dat lukt niet meneer?

—Neen, dat lukt niet. Ik selecteer de optie die ik wil op de “wijzig abonnement”-pagina, ik klik op de knop, ik bevestig, en dan krijg ik een boodschap dat het voorlopig niet lukt, en dat ik de klantendienst moet contacteren.

—Dat lukt niet meneer?

—Neen, dat lukt niet.

—En hebt u het al eens opnieuw geprobeerd?

—Jazeker. Ik heb het de eerste keer zo’n maand geleden geprobeerd, en sindsdien zeer regelmatig opnieuw, en ik blijf dezelfde boodschap krijgen.

—Misschien zijn ze nog aan de website aan het werken meneer, probeert u het anders vanavond nog eens?

—Het spijt me, maar ik heb geen zin om het vanavond nog eens te proberen. Ik probeer het al een paar weken aan een stuk, en ik blijf dezelfde boodschap krijgen.

—Ik kijk het even na meneer.

—…

—Dank u voor uw geduld. Bij ons in de computer staat dat u Telenet Expressnet hebt meneer, niet Telenet Mono.

—Hm. Dat is interessant: op mijn.telenet.be staat dat ik Telenet Mono heb.

—Ja meneer. In onze computer staat dat u Telenet ExpressNet heeft. Dus alles is in orde meneer?

—Neen, niét alles is in orde. Ik heb helemaal geen ExpressNet besteld. En de website zegt dat ik mono heb. Voor welke van de drie formules zl ik gefactureerd worden? Wat ik wil, wat uw ene database zegt dat ik heb, of wat uw andere database zegt dat ik heb?

—Bij mij staat dat u Expressnet heeft meneer.

—Goed om weten, maar ik wil een andere formule dan Expressnet.

—Dat kan u via de website veranderen meneer. Hebt u dat al geprobeer.

—Jawel. Verschillende malen. En dat lukt niet. Vandaar dat ik u telefoneer.

—Misschien dat ze nog aan het werken zijn aan de website meneer. Kan u vanavond misschien eens opnieuw proberen?

—Ja, dat zou ik kunnen, maar nee, dat ga ik niet doen. Als het een maand aan een stuk niet lukt, dan kan ik me inbeelden dat het vanavond ook niet zal lukken. Ik zou het liever nu opgelost zien. Kan u dar niet in de computer natrekken wat de eigenlijke situatie is?

—Jazeker meneer. Wat was uw gebruikersnaam meneer?

—Min gebruikersnaam is [ab123].

—Nee meneer, uw gebruikersnaam begint met “t” en dan een aantal cijfers.

—Het spijt me, mijn gebruikersnaam is wel degelijk [ab123].

—Bent u daar zeker van meneer?

—Jawel. Ik heb al een telenet-abonnement sinds het midden van de negentiende eeuw, en toen zagen de gebruikersnamen er nog zo uit.

—Ja meneer. En wat is uw paswoord meneer?

Mijn wachtwoord?! Waarom hebt u mijn wachtwoord nodig?

—Dan kunnen wij kijken of er wel degelijk een probleem optreedt op mijn.telenet.be als u van formulie wilt wijzigen.

—Zegt u me dat ik aan het liegen ben als ik zeg dat het me niet lukt?

—Neenee meneer, maar wij kunnen het nakijken meneer.

—En daar hebt u mijn wachtwoord voor nodig? Dat kan niet via mijn klantennummer?

—Ja meneer, anders kunnen wij daar ook niet in meneer. U mag gerust zijn hoor, wij gaan dat paswoord nergens anders voor gebruiken

—[zelfs niet wilen discussiëren. wachtwoord gewijzigd, gewijzigd wachtwoord doorgegeven]

—Abonnement… wijzigen… keuze… bevestiging… inderdaad meneer, het lijkt erop dat er een fout optreedt. Maar in onze computer staat u wel degelijk op ExpressNet hoor.

—Uitstekend om weten, maar ik héb geen ExpressNet.

—Bent u daar zeker van meneer?

—Ja, ik ben daar zeker van. Ik heb maar twee mailboxen bijvoorbeeld, en ExpressNet heeft er vier. Ik heb Telenet Internet Mono.

(het licht daagt hem) Ah meneer, misschien is het wel omdat die formule niet meer bestaat, dat het niet werkt. Ik zal u eerst even op het equivalent van Mono zetten, dat is ComfortNet…

—Neen, ComfortNet is niet het equivalent van Mono. Comfortnet is acht keer trager dan Mono, heeft dertig keer minder datavolume, en heeft maar één mailbox in plaats van twee. Zal ik dan mijn andere mailbox verliezen?

—…

—…

—Het lukt nog altijd niet meneer, ik zal ze allemaal eens afgaan en zien wat dat geeft.

—…

—….

—….

—Nee meneer, ik zal u een ander telefoonnumer moeten geven, ik ben aan het einde van mijn latijn. Belt u eens naar 070/xxx

—Dankuwel. Prettige dag verder.

—Jawel meneer, tot z… <klik>

*
*   *

Ik naar dat ander nummer gebeld.

—Hallo, hoe kan ik u helpen?

—Goedemiddag, ik zou graag mijn abonnement veranderen. Ik heb dat al een aantal keer geprobeerd via de website, maar dat schijnt niet te lukken.

—Mag ik uw klantennummer?

—[…]

—Dankuwel. Op welke naam staat dat?

—Michel Vuijlsteke

—En uw adres?

—[…]

—Dank u. Ik zie dat u op 28 juli geprobeerd heeft van Telenet Mono naar een nieuw abonnement te gaan. Dat is maar gedeeltelijk gelukt, en sindsdien kan u via de webinterface geen wijzigingen meer doorvoeren. Ik heb de technische dienst op de hoogte gesteld van het probleem. Ten laatste binnen drie dagen is het in orde.

*
*   *

Het verschil tussen eerste en tweedelijn zeker?

Nee serieus: dat de klantendienst van Telenet de wachtwoorden van hun klanten vraagt, dat gaat mijn verstand teboven.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – You’re Under Arrest – Five easy pisseuses

Hey, sorry hé gasten

woensdag 23 augustus 2006 in Current Affairs. Permanente link | 3 reacties

In de Metro deze ochtend… Missen is menselijk hé:

baalbek

En omeletten worden niet gemaakt zonder gebroken eierschalen hé.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – You’re Under Arrest – You’re under arrest

Del.icio.us op 23 augustus 2006

woensdag 23 augustus 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Inconnus!

woensdag 23 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Groots. :)

Amateurs

donderdag 24 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

<rant alert, sla gerust over>

Boo! Hiss! Schande! Viezerd!

We hebben hier op het werk een website in xhtml en css, gemaakt door iemand extern. Daar liepen een aantal dingen mee verkeerd. Beweeg over de links van de hoofdtekst en de navigatie–floeps!–verdwijnt. Waar de navigatie links eindigt, is de tekst van de hoofdkolom naar links ingesprongen. Dergelijke dingen.

Als ik erbij vertel dat de problemen alleen optreden in Internet Explorer 6 voor Windows, dan weet al wie al een tijdje op tinternet zit en wat zuivere html-ontwikkeling achter de kiezen heeft, meteen waar het over gaat: de guillotine-bug, de driepixeltekstjog, van die typische onbegrijpelijk-waarom-bugs.

Het is dan alleen wat zoeken hoe het precies op te lossen, en waar precies.

…en dan komt het allemaal uit natuurlijk. Het is helemaal niet de schuld van Internet Explorer.

Ja natuurlijk: IE6 heeft zijn bugs, en IE6 doet raar, en die twee dingen hierboven zijn inderdaad zeer vieze bugs van IE6, en ja, IE6 gaat in de fout, en ja het zijn smeerlappen daar bij Mickey$oft, en Intervis Expl0der zuigt, en tralala… maar!

Als we er nu eens van uitgaan dat IE6 een incontournabel probleem is, en dat al bijna vijf jaar is, dan gaan we toch niet de problemen opzoeken?

Die lay-out staat stijf van de om-miserie-vragende dingen. Overal floats die tot op de pixel naast andere elementen staan (denk na voor je twintig elementen gebruikt als drie ook voldoende is), hacks binnen hacks binnen hacks, Holly hacks, html * hacks (gebruik conditionele comments verdorie, ze zijn er voor!), prutserijen met hardgecodeerd <li class="first">...</li>-dingen (gebruik unobtrusive javascript en DOM om die er automatisch bij te zetten), <li id="current"><a href="#"><span>...</span></a></li>-monstrositeiten (“current” is nauwelijks geschikt als ID, die <span> staat daar voor de één of andere hack, doe dat dan ook via DOM als het echt moet, of liever: vermijd het altogether), …

Het hele concept van die pagina is doodeenvoudig: header, middenkolom, linkerkolom, rechterkolom, footer. En toch staat het bol van de nutteloze crap. Volg even mee wat er onder de header gebeurt:

<div id="main">
   <div id="columns">
      <div id="content">
          <div id="leftcol">
             <div>
               <div class="section">
                  <h3><span>...</span></h3>
                  <ul><li>...<li></ul>
               </div>
               <div class="section">
                  <h2><span>...</span></h2>
                  <ul><li>...<li></ul>
               </div>
             </div>
          </div>
          <div id="maincol">
             <div>
                <h2><span>...</span></h2>
                ...
             </div>
          </div>
      </div>
   </div>
   <div id="rightcol">
      <div>
         <div class="section">
            <h3><span>...</span></h3>
            <ul><li><span>...</span><li></ul>
         </div>
         <div class="section">
            <h3><span>...</span></h3>
            <ul><li>...<li></ul>
         </div>
      </div>
   </div>
</div>

Bon, ik wil nog even voorbijgaan aan de keuze voor

<dummy>
  <links />
  <main />
</dummy>
<rechts />

als er eigenlijk niets is tegen

<main />
<links />
<rechts />

…maar: àl! die! divs! Gniii! Allez, dat is nu toch om miserie vràgen? En waar is dat voor nodig?

En pas op, ik bespaar u de css nog: alles (àlles!) expliciet in pixels. En uiteraard: eerst alle stijlen op niets zetten (ul li table tr td th p blockquote div img etc. allemaal expliciet op één fontgrootte geen margins geen padding geen niets ten duvel) en dan enerzijds twaalfentachtig keer overal een font aan koppelen, en anderzijds “details” vergeten: stijlen voor <h2> en <h3> in de lopende tekst bijvoorbeeld, of voor <dl>/<dt>/<dd>, of voor <ul> en <ol> en <li>. Of voor <td> en <th>. Gemakkelijk hoor. En o ja, in het algemeen <a> de stijl geven zoals die in de navigatie moet komen, maar er geen rekening mee houden dat niet noodzakelijk alle <a>’s graag als display:block getoond worden. En <img> voor het gemak overal en altijd display:block, met een kadertje errond, met 5 pixels erboven en 15 eronder, en margin: 0 auto, toe maar.

Fucking amateurs. Heeft die mens ergens een paar artikels op ALA gelezen in de zomer van 2004, denkt hij dat hij het allemaal kan.

Ik zie Internet Explorer 5.5 en 6 een beetje als de oude televisies van het internet. Nieuwe televisies, daar kun je een logo helemaal in de hoek zetten, daar zijn rechte lijnen rechte lijnen, zelfs als ze langs de randen lopen. Oude televisies, daar lukt dat niet mee. Een logo helemaal pal in de rechterbovenhoek, dat wordt afgesneden. Rechte lijnen aan de rand van het scherm, als ze er al op komen, staan bol en zijn dikker in het midden. Op oude televisies zijn kleuren niet zo scherp. Schimmert het als de nieuwslezer een streepjespak aandoet.

Ja, wel, inderdaad: IE6 heeft problemen met CSS.

Houd daar dan verdomme rekenening mee! Als televisiemakers dat kunnen, waarom is dat dan zo moeilijk voor websitelayoutmakers? Dedju!

En dan maar zagen, zagen, zagen: Internet Explorer boehoe! Firefox joepie! Microsoft awoert! Open source r0olz! [met de occasionele opera is nóg veel beter en ’t is niet eerlijk dat niemand ons gebruikt waaaa]

Fuckers.

<end rant, regular programming will resume in a sec>

Huishoudelijk

donderdag 24 augustus 2006 in Weblog. Permanente link | 9 reacties

Euh ja. Ik heb met Feedburner mijn flickr en del.icio.us allemaal tesamen gesmeten.

Verschoning. Del.icio.us vliegt er meteen weer uit. Flickr… nah. Ook. Stomme Amerikanen ook met al hun speelgoed.

Gerief, maar: grrr! 😀

Geschreven al luisterend naar: Raymond Van Het Groenewoud – tot morgen – In m’n Hoofd

Del.icio.us op 24 augustus 2006

donderdag 24 augustus 2006 in Links. Permanente link | 5 reacties

Dag twee

donderdag 24 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Tweede dag van rustigeraan doen ’s avonds. Even in de rapte over en weer gegaan vanavond naar een meneer met een politieke website die ik wat ga helpen, en dab in de zetel gezegen en niets meer gedaan. Niets.

En nóg ben ik moe. ’t Is niet serieus. Straks zit ik erdoor! Straks ben ik oververmoeid!

Nee: naar bed, denk ik zo. En morgen weer op, en dan morgen nog werken, en vroeg naar huis, en dan weekend in bed doorbrengen. Zonder kinderen. Allemaal kinderen caseren bij allemaal familie, en heel het weekend alleen met ons getweeën.

Dat is, even nadenken, al zeven jaar geleden.

Drama’s ter elfder ure

vrijdag 25 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Vannamiddag vertrekken wij richting Ardennen en laten wij ons huis over aan de huiszitter van dienst.

Uiteraard, uiteraard moet het dan net vandaag gebeuren dat de electriciteit raar doet. Zekeringen gesprongen? Blijkbaar niet. Sandra is naar een buur geweest, en die mens zegt dat alles er normaal uitziet in de zekeringkast.

Het licht werkt nog, maar niet overal, de stopcontacten werken ook nog, maar ook niet overal, enfin, denk ik toch, want heel erg duidelijk is het me niet. Zeker is dat de koelkast en de diepvries het niet meer doen.

De meneer van de electriciteit is niet te bereiken, en eigenlijk maakt het niet veel uit als hij wel te bereiken zou zijn, want ik heb er geen idee van hoe we zouden kunnen afspreken met die mens, want ik heb er geen idee van wie er wanneer thuis is vandaag.

Zucht. Wie zei er ook alweer dat ze een GSM nergens voor nodig zou hebben?

Pas op hé, ik ben geen SS-er hé, maar…

vrijdag 25 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Deze ochtend in de Metro:

’t Was te schoon om te laten liggen, sorry.

Geschreven al luisterend naar: Cannonball Adderley – Inside Straight – Inside Straight

Del.icio.us op 25 augustus 2006

vrijdag 25 augustus 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Slim, Vuijlsteke

vrijdag 25 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Genie aan het werk: Sandra frist zich op, ik loop even naar beneden om het wachtwoord van het draadloos netwerk te vragen, en dan kom ik weer boven en ik weet niet meer waar onze kamer is.

En alle kamers zijn op slot natuurlijk. En voor ’t zelfde geld is Sandra al naar beneden uiteraard.

Meet… doctor… stoopid!

(update: ik zat een verdiep te hoog, en ja: ze was al beneden)

Ways to skin a cat

zaterdag 26 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

In HTML en in Photoshop en in het leven in het algemeen is het soms gelijk in perl: TMTOWTDI.

Sinds ik release candidate 1 van Internet Explorer 7 geïnstalleerd had, werkte dit niet meer:

img.gravatar {
float: left;                /* beeldje links zetten */
width: 80px; height: 80px;  /* expliciet 80x80 pixels */
padding: 3px;               /* randje van 3 pixels… */
background-color: #fff;     /* …in het wit */
border: 1px solid #ccc;     /* en daarrond een grijs lijntje */
margin: -4px 8px 8px -95px;
}

Dat zet een beeldje links van de commentaartekst die ernaast staat. Die commentaartekst had een linkermarge van 95 pixels, en met die negatieve marge op het beeld, kwam dat mooi uit dat het beeldje vóór de tekst stond.

In IE7RC1 lukte dat niet meer, stond het beeld in de tekst. Ik heb eerlijk gezegd niet veel zin om er ernstig naar te kijken, dus een beetje gefutzt om te zien of het in de rapte anders kon opgelost krijgen, en jawel hoor.

De gewijzigde regels:

img.gravatar {
float: left;
width: 80px; height: 80px; 
padding: 3px;
background-color: #fff;
border: 1px solid #ccc;
margin: -4px -85px 8px 0;
position: relative;
left: -95px;

}

Relatief gepositioneerd, linkerkant 95 pixels vóór het begin van het ding waar het in zit (een <li> met een linkermarge van 95 pixels), euh, en dan nóg eens 85 pixels naar links.

Bring on the css nazis!

Geschreven al luisterend naar: Bill Evans – The Last Waltz (Disc 5) – Someday My Prince Will Come

Vakantie!

zaterdag 26 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

’t Is eigenlijk wreed, zo’n familielid met een weblog: een mens heeft zelf niets meer te vertellen.

Voor het relaas van gisteren en vanmorgen: één adres. In ’t kort: véél te laat vertrokken (ik had beter een dag of minstens een halve dag vakantie genomen), de kleine baantjes gedaan vanaf Erpe-Mere (de leute! met een kaart die zó oud is dat zo ongeveer heel Wallonië nog in kaseeien en aardeweg aangegeven staat), toegekomen, net op tijd om nog ons viergangenmenu te krijgen, in bed gekropen, een halve poging gedaan om naar de pilot van House te kijken (abysmale klank, slecht scherm, conclusie: wachten tot de DVD er is), dan nog wat Stephen Colbert (de kerel heerst erg zwaar), en hopla licht uit en dag gedaan. Ruim voor middernacht.

Resultaat: acht uur slaap zonder enige onderbreking! Luxe!

Ik was om halfacht wakker. Halfslachtige pogingen gedaan om te blijven liggen, maar er uiteindelijk toch maar vroeg uitgekropen.

Het ontbijt, zoals Sandra zei, was lekker. Zó lekker dat ik meer gegeten heb dan denk ik de afgelopen twee maand ontbijt gecombineer. Ik ben Sandra niet gevolgd in de champagne wegens geen echte amateur van champagne, maar behalve dat: zeker twintig mini-boterkoeken, heelder glazen appelsiensap, sandwichen, eieren, the works. . En afgelsoten met een grote kom fruitsla.

Nu ik weet dat er fruitsla is en dat de sandwichen en de pistolets even lekker zijn als de boterkoeken, denk ik dat ik morgen maar eens begin met een paar kommen fruitsla en pistolets. En dat ik een discrete plastiekzak ga vullen met gerief om onderweg naar huis op te eten. :)

Afijn. Na het eten gaan wandelen. Er zijn allerlei wandel- en fietsrouters, er zijn hier in het dorp mountain bikes te huur bij de vleet, maar ’t is vakantie, en zeker als het maar een goeie anderhalve dag duurt, moeten ze mij niet lastig vallen met inspanningen.

Een kleine twee uur slenteren-met-fototoestel was ruim voldoende om de batterijen, voor zover die vol zouden gezeten hebben, alweer op leeg te krijgen. Waarna we, zeer dynamisch jong koppel dat we zijn, naar onze kamer afgezakt zijn om er op het bed en in de zetels ze liggen c.q. zitten niets doen.

Binnen een kwartiertje zal ik Sandra een paar uur kwijt zijn aan allerlei Activiteiten In Het Naakt, dingen waar ze mij met geen stokken binnen kunnen jagen als Jacuzzi en Turks Bad en Sauna.

En dan denk ik dat ik eens… oh… een boek lees? Of wat op tinternet zit? Of misschien wat foto’s bewerk?

Vakantie, da’s doen waar een mens zin in heeft,en niets anders. Ha!

Zó dicht!

zaterdag 26 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

…en toch zo veraf. Toen we daarnet aan het wandelen waren, kwamen we voorbij zo’n bloemachtig ding (ik ben geen grote plantenkenner :)) dat vol zat met vliegen: zweefvliegen allerhande, vleesvliegen, bloemenvliegen, vanalles.

Ik doe wat elk normaal mens zou doen in dergelijke omstandigheden: de lens van zijn fototoestel vijzen, de macrolens bovenhalen, de macrolens op het fototoestel vijzen, de ringlflits op de macrolens, en foto’s nemen.

En voor de honderdtwaalfenveertigste keer zit ik bij het bekijken van de foto’s te vloeken.

Ringflits, zelfs op 1/4 van de snelheid en manueel zo zwak mogelijk ingesteld: veel te krachtig. Gevolg: ik moet op f/40 foto’s nemen, want sneller dan 1/250 weigert de D200 als de flits eraan hangt. Gevolg: al is die 70-180 echt wel een goeie lens, zelfs daar is f/32 tot f/40 echt wel een beetje des Guten zuviel, en zit ik met scherpteproblemen. Of beter: wazigheidsproblemen. Ik zou liever f/20 aan 1/1000 of zelfs nog meer flits en dan aan belachelijke snelheden genre f/8000 fotograferen, vleugels in vlucht en zo, maar dat lukt dus niet.

De ringflits is een ouder model, van het type dat ze elke week zonder enig nut gebruiken op CSI. Een ander flitssysteem dringt zich op, maar dan ben ik meteen vele minder mobiel. Of anders toch die nieuwe ringflits met twee satellieten? Ik denk dat het dat zal worden, in tandem (tridem?) met een D800 die ik per radio aanstuur.

Andere limiet waar ik zó dicht op zit en toch zó veraf: vergroting. Elke keer dat ik foto’s bekijk, vloek ik dat ik details niet beter kan zien, kleinere beesten niet beter kan fotograferen, facetten niet duidelijk genoeg kan onderscheiden in ogen, haartjes niet scherp genoeg zie… aaargh!

’t Is echt een verslaving, vrees ik, macrofotografie.

Landschapsfoto’s, daar kan men met om het even welk toestel en een redelijke breedhoeklens propere dingen mee doen.

Portretfotografie, daar kan men met een goeie portretlens en redelijke belichting propere dingen mee doen.

Productfotografie, daar kan met met een goeie macrolens en een degelijke lichtinstallatie (een paar witte dozen van creimnaglas bijvoorbeeld) ook propere dingen doen.

Natuurfotografie van vogels en dassen en herten en zo: een goed statief, een goeie telelens, camouflagekledij en veel geduld, en alles wordt mogelijk.

Concertfotografie, daar is een degelijke (eigenlijk: uitstekende) lens ook voldoende om prachtige resultaten mee te halen.

Misschien hebben fotografen van sterren en planeten ook wel zo’n probleem: met een telescoop, goeie software en een webcam hebben ze voldoende materiaal in huis om degelijke foto’s te maken–maar het kan altijd beter, en scherper, en helderder, en nóg beter. En er zijn altijd betere telescopen, en betere software te schrijven, en dingen.

Maar bloederige macrofoto’s van kleine beesten, en vooral kleine beesten in het wild en dus niet in een nagebootste omgeving in de studio: lenzen, statieven, belichting, nog belichting, voorzetlenzen, extensies, tubes, adapters, … aaargh!

En het kan altijd beter en altijd scherper en altijd is er méér dan wat er op de foto te zien is.

Frustrerend, ik moet het u niet zeggen.

Houffalize

zaterdag 26 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

Een vreemde plaats, Houffalize. Een dorp met meer hotels dan huizen, lijkt het wel.

En dan een beetje buiten het dorp nog eens een massief groot vakantieverblijf in de vorm van een enorm cruiseschip, met zo’n zwembad dat een tube naar de buitenwereld en dan weer naar binnen heeft.

Er lopen hier meer Vlamingen en Hollanders rond dan wat anders. Ons hotel wordt gerund door Antwerpenaars. De aanduidingen in de stad zijn bijna allemaal tweetalig. En het equivalent van de go-carts aan de zee, dat zijn hier de mountain bike-verhuurders.

Weird, weird, weird.

Op Gentblogt zou ik zeggen: we trokken voor u op verkenning. Een fotografische impressie:

De pompiers

In de bossen

Paddestoels

Bezen

Bloemetches

Bussen en fietser

Tetragrondbedekking

Beware of dog

Als we morgen nog energie hebben om vóór ons vertrek nog op stap te gaan, ga ik nog wat foto’s van het dorp zelf pakken. Van de papegaai die iedereen nafluit bijvoorbeeld. Of van de straat-vol-hotels. Misschien vanavond al, eigenlijk.

*hits self in head for forgetting tripod*

Gedaan!

zondag 27 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Weer naar huis! En geen moment te vroeg wegens geradbraakt!

Zielig

zondag 27 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Zo. Ik denk dat ik maar eens naar bed ga.

Blogcom

zondag 27 augustus 2006 in Weblogs. Permanente link | Geen reacties

Allemaal tegare daarheen. Euh, ofzo.

blogcom

Tralala.

Nog zielig

zondag 27 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

’t Kon beter, ’t kon beter. Dankuwel.

Een paar uur in de zetel en in het bed zitten kan wonderen doen. Afijn, geen wonderen, maar bon.

Zij die er een stamp in zouden willen geven, groeten u!

Pf. Ik ga nooit meer op vakantie.

Anderhalve dag goed geweest, maar een paar uur aan tafel zitten voor het zevengangenmenu en ’t was foutu. Ik ben misselijk van de rugpijn, en da’s zo geen fijn gevoel.

Enfin, ’t is maar om te zeggen dat ik al aangenamer dagen heb meegemaakt.

Tuinsafari op verplaatsing

zondag 27 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 2 reacties

‘t Hoeft niet altijd in onze eigen tuinen te zijn: Houffalizaanse beesten van het type Aardige Beesten.

Het was allemaal begonnen omdat er aan de kant van de weg zo’n bloem was die vól vliegen zat:

Allemaal vliegen

En was het omdat het niet zo warm was of omdat die bloem bedwelmend werkte, maar praktisch geen van die vliegen vloog weg toen ik er in de buurt van kwam.

Goudkleurige vliegen:

Een blinkende vlieg

En blinde bijen, deze met een heel erg klein vliegje ernaast:

Een grote en een kleine vlieg

En wie was daar nog het meest content van? Jazeker—het kleine spinnetje dat in de bloem zat en meer voedsel had dan ze in een week kon opeten:

Nóg! nóg eten!

Verder niet echt veel in detail gekeken naar beesten: eigenlijk heb ik met zo’n twee vierkante meter al genoeg om drie kwartier foto’s te nemen, maar zo’n wandeling wordt dan wel heel erg saai voor wie met u meeloopt.

Een paar dingen die te mooi waren om te laten links liggen, dat wel.

Zoals een nest van misschien wel tien hooiwagens, allemaal dezelfde, allemaal in de holtes van een paar bladeren van één plantje:

Een nest hooiwagens

Of zoals dit spinnetje, wellicht gestorven tijdens of net na het vervellen. Het hing levensloos te draaien in de wind, och here:

Mislukte vervelling?

En allez ju, speciaal voor de mensen die zouden kunnen klagen dat ik alleen maar Vieze Beesten fotografeer—een foto van een vogelken.

Oooo ziet het veugelken, het is aan het rusten, is dat niet schoon:

Een veugelken

Chronisch

zondag 27 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

’t Is over chronische pijn op televisie:

De pijn nestelt zich in de hersenen. Op dit ogenblik is dat niet omkeerbaar. Eén maal chronische pijn, altijd chronische pijn.

Ja, da’s wel waar natuurlijk, maar al die mensen die de pijn hun leven laten beheersen, dat is nergens voor nodig.

Er was daar een dame die heel de tijd met de angst zat dat er wel eens iets ergs zou kunnen gebeuren, waardoor ze in een soort feedbacklus van angst-pijn-dingen vermijden-pijn-angst-pijn zat.

Ik denk niet dat ik in een dergelijke cirkel zit. Akkoord, ik heb soms pijn, maar dat belet mij niet om goed te zijn. Ik weet wel waar mijn grenzen zijn—niét een weekend in een slecht bed slapen bijvoorbeeld, dat weet ik voor de toekomst. En ik wil mijn grenzen wel verkennen.

Ik moet echt dringend één dezer dagen bij een dokter een voroschrift afhalen waarop staat wat ik wel en niet mag doen in een fitnessachtige omgeving. Al te veel dingen zullen er wel niet tussen zitten, maar tengenwoordig zijn al die machines toch wel zó gebouwd dat ze heelder spiergroepen isoleren, dus met wat geluk, moet het toch lukken om wat op te bouwen, nee?

Eens dringend, dringend werk van maken.

Mercy Boku Almaal

zondag 27 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Ola! Voor ik het vergeet!

Merci mama, en merci Sofie, en merci An, en merci Katrien!

Vier meters van onze vier kinderen, en allevier ingestaan voor stukken opvang dit weekend, leve familie!

Volgende keer: de peters aan de beurt. Philippe, Alec, David, Ron: houd u maar al klaar voor de opvang van één of meer kinderen. Eén geluk: ze zijn allevier zo braaf als iets geweest, Anna incluis.

Wij hebben ze toch maar goed opgevoed, denk ik dan. En met “wij” bedoel ik “Sandra”, uiteraard. 😀

’t Is nen braven hoor

zondag 27 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 17 reacties

Yep. Ik treed mijn madam bij.

Als ik één van de onze iets of iemand zie pesten, is het hun beste dag niet.

Weinig of niets kan mij bozer krijgen dan dat. En dan maakt het me niet uit of het aan de staart van de poes trekken is, of lachen met de bril van een kindje op straat, of zo maar om geen reden mieren staan doodstampen, of als Zelie lacht met Louis die een woord nog niet goed uitspreekt.

Ik denk dat alleen nultolerantie tegen pesten werkt bij kinderen. Er is geen “om te lachen” pesten. Er is geen “och is hij is maar wat ondeugend” of “allez, hij meent dat niet zo”. En kom niet af met de stelling dat pesters in de grond ook maar onzekere kindjes zijn: kan wel, maar dat ze dat op een andere manier oplossen.

Mijn reactie, zelf gepest geweest zijnde, is heel erg slecht: als ik van die typische etters zie die andere kinderen aan het pesten zijn—en vergis u niet, de typische etters haal je er zo uit, die hebben een heel arsenaal aan technieken as opposed to de occasionele pesters—dan geef ik ze een koekje van eigen deeg. Ik weet, vrees ik, namelijk bijzonder goed wat kinderen kwetst. Ik heb zowat elke kleinerende opmerking opgeslagen, samen met de smeerlappen die ze geuit hebben—this one’s for you, Tim uit het tweede leerjaar toen ik in het eerste zat. En voor u, Van Herpe uit de eerste latijnse c. Niet volwassen van mij, nee. Maar als ze al zo ver zijn dat ze doorgewinterd zijn, dan vind ik dat ze ook maar eens mogen voelen hoe het is om gepest te worden door iemand waar ze niets tegen kunnen inbrengen, de klootzakskes.

Maar goed, nog geheel naast de pesten-issue: dieren en kinderen zijn in mijn opinie meestal geen goeie combinatie.

Het ergste vind ik die eigenaars van honden die op straat rondlopen en idiotieën tegen kinderen zeggen als “streelt hem maar eens, ‘t is nen braven, hij doet echt niets hoor, hij ziet zó graag kinderen.

Of zoals een koppel onlangs nog zei toen Sandra vroeg om hun hond op restaurant wat minder in de buurt van onze kinderen te laten lopen: “ge moet er niet mee inzitten hoor, hij is nogmaar zes maand oud”. O ja? Zes maand oud? Ruim goed opgevoed dus, kent helemaal de grenzen en zo, zal helemaal niet onverwacht reageren of zo?

Nee: dieren zijn onberekenbaar. Zelfs de meest getrainde pakweg blindengeleidehond die alleen maar met kinderen werkt, zal op een niet-voorzienbare wijze reageren als een kind bijvoorbeeld scherpe potloden in zijn oren stampt. Ver gezocht? Was het niet precies dat wat er onlangs nog gebeurd was met een hond die het gezicht van een kind afgebeten had?

Honden, katten, parkieten, marmotten, dwergkonijnen: géén speelgoed. Met respect te behandelen. (Jonge) kinderen in de buurt ervan: geen goed idee. En pesten: nultolerantie.

Enfin ja, da’s mijn gedacht natuurlijk. :)

Regen

maandag 28 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Heerlijk. Fantastisch. Groots.

Ik heb het licht uitgedaan, een playlist gemaakt met alleen maar nummers over regen, en ik denk dat ik straks ook maar eens de lavalampen ontsteek: het regent! Dat het giet! Zo wijs!

Regen

Laat maar komen Grietje!

Geschreven al luisterend naar: Die Anarchistische Abendunterhaltung – Life Transmission – A Rain Song

Teh interwebs

maandag 28 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Middagpauzes zijn er om vragen te beantwoorden!

Wat zou je liever opgeven: je televisie- of je internetaansluiting?
Geen van beide. Maar als ik echt zou moeten kiezen: mijn televisie. Binnenkort is alles toch te zien via tinternet. :)

Wat was je eerste internetervaring? Herinner je je de eerste website nog die je ooit bezocht?
Mijn eerste internetervaring moet ergens in de late jaren 80 geweest zijn. Via het BS2000–systeem van de universiteit op allerlei listservs ronddolen. En dan later MUDs en dergelijke.
De eerste website die ik bezicht heb, dat zal wellicht iets zijn bij CERN, toen ik hoorde dat er daar iemand zo’n alles-in-één dinges had gemaakt, www of zoiets. :)

Waarvoor zou je het internet niet meer kunnen missen?
Communicatie. En informatie.

Welke websites bezoek je elke dag minstens één keer?
Google. Wikipedia. De rest is voornamelijk e-mail en rss.

Wat heb je het laatste online gekocht?
The Motion of Light in Water.

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Scarlet’s Walk – Another Girl’s Paradise

Ze worden groot, meneer

dinsdag 29 augustus 2006 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Vrijdagochtend de kinderen niet gezien, vrijdagnamiddag vetrokken, zaterdag niet gezien, zondag ging het niet wegens pijn en was ik niet te genieten, dus eigenlijk heb ik de kinderen vanavond voor het eerst sinds vier dagen gezien. En zo veranderd dat ze zijn!

Jan heeft vanavond voor het eerst in zijn hele leven een number two gedaan, op het grote toilet dan nog wel. Hij weigerde dat tot nog toe pertinent. En als Jan iets weigert, dan is het echt wel néé.

Het was al een tijd dat Sandra probeerde met een koek beloven als hij op het potje of op het toilet ging, en dan zei hij het wel dat hij moest, maar als puntje bij paaltje kwam, was het noppes.

Tot vanavond: Sandra en ik elkaar afgewisseld, erbij gebleven, en dan de derde keer dat hij in hoogste nood naar het toilet liep, is het gelukt: hoera!

Hij was zó content, en zó trots… hij blonk helemaal! ’t Is nu te hopen dat het vanaf nu helemaal in orde komt. Als hij helemaal zindelijk wordt deze week, kan hij volgende week al naar school.

Anna van haar kant: die drinkt tegenwoordig van de fles, en de hoop was dat ze daarmee de nacht door zou slapen. Vannacht was ze er weel rond een uur of drie, dus ’t is in eerste instantie niet gelukt, maar dat neemt niet weg dat toen ik ze daarnet vasthad, het me meteen opviel dat ze in die vier dagen echt serieus gemeend gegroeid is. Ze voelt gewoon steviger aan dan vóór het weekend.

Louis was geschminkt als piraat, ik weet eigenlijk niet waarom of hoe. En toen ik zei dat ik vertrok naar vergadering voor Gentblogt, en dat ik tot morgen zei, ging Zelie rond mijn nek hangen. Dat ik niet weg mocht. Ze wou mij niet los laten.

Normaal gezien heb ik het niet lastig met dergelijke zaken, maar vanavond wel: zo het plotse besef dat er geen onbeperkt aantal avonden zullen zijn dat we allemaal samen zijn. En dat we er eigenlijk meer van moeten genieten.

Ik wil geen overurenklopper zijn die zijn kinderen niet ziet opgroeien. Nu-uh.

Onze kinderen

Vergeten beesten

dinsdag 29 augustus 2006 in Safari. Permanente link | 6 reacties

Helemaal vergeten op tinternet te zetten, en ’t zijn dan nog eens zò wijze beesten!

Om te beginnen: een vreemde nimf van de één of andere wants.

Nimf

Rode ogen, minuskuul klein, witachtig met veel haar erop. Onderaan een blad. Zo’n typische zuigsteeksnuit, dus praktisch zeker een wants, maar wat? Onbegonnen werk om die te identificeren.

In tegenstelling tot deze:

Platyarthrus hoffmannseggi

Een paar millimeter groot, onder een zware (lege) gasfles achter de garage gevonden. Wit, klein, wriemelend. Inzoomen:

Platyarthrus hoffmannseggi

Op het eerste gezicht leken het mierenlarven, ook en vooral omdat ze zich in massale hoeveelheden diep onder de grond temidden de mieren ophielden, maar nee: witte pissebedden. 

Platyarthrus hoffmannseggi, spierwit, blind, leeft enkel in mierennesten. Beesten waar ik over gelezen had, maar die ik nooit had durven hopen zelf te zien. Die goed doet, goed ontmoet indeed.

Platyarthrus hoffmannseggi

Aha! van de week

dinsdag 29 augustus 2006 in Music, Politiek. Permanente link | 3 reacties

Qua Erlebnis kan het tellen, vind ik wel.

Al wat nodig is om Brel’s Les F… weer helemaal van toepassing te maken, is een eenvoudige mentale search-and-replace van het woordje “Flamingants”:

Messieurs les Flamingants j’ai deux mots à vous rire
Il y a trop longtemps que vous me faites frire
A vous souffler dans le cul pour devenir autobus
Vous voilà acrobates mais vraiment rien de plus
Nazis durant les guerres et catholiques entre elles
Vous oscillez sans cesse du fusil au missel
Vos regards sont lointains votre humour est exsangue
Bien qu’il y ait des rues à Gand qui pissent dans les deux langues
Tu vois quand je pense à vous j’aime que rien ne se perde
Messieurs les Flamingants je vous emmerde

Vous salissez la Flandre mais la Flandre vous juge
Voyez la mer du Nord elle s’est enfuie de Bruges
Cessez de me gonfler mes vieilles roubignoles
Avec votre art flamand italo-espagnol
Vous êtes tellement tellement beaucoup trop lourd
Que quand les soirs d’orages des Chinois cultivés
Me demandent d’où je suis je réponds fatigué
Et les larmes aux dents “Ik ben van Luxembourg”
Et si aux jeunes femmes on ose un chant flamand
Elles s’envolent en rêvant aux oiseaux rose et blanc

Et je vous interdis d’espérer que jamais
A Londres sous la pluie on puisse vous croire anglais
Et je vous interdis à New York ou Milan
D’éructer mes seigneurs autrement qu’en flamand
Vous n’aurez pas l’air con vraiment pas con du tout
Et moi je m’interdis de dire que je m’en fous
Et je vous interdis d’obliger nos enfants
Qui ne vous ont rien fait à aboyer flamand
Et si mes frères se taisent et bien tant pis pour elles
Je chante persiste et signe: je m’appelle Jacques Brel.

Ik maak me sterk dat mocht de man nog leven, hij wel ’t één en ’t ander zou te zeggen hebben over die bende gevaarlijke clowns waar ik aan denk.

Geschreven al luisterend naar: Jacques Brel – Les Marquises – Knokke-le-Zoute tango

Tegenwoordig

dinsdag 29 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

…laten ze om het even wie op de radio, zeg dat ik het u gezegd heb.

En qua multitasking was het wel goed: afspreken op MSN en foto’s bewerken tegelijk. En blijkbaar vonden die mensen het niet normaal dat ik foto’s van beesten op tinternet pleur om halftwee ‘s nachts.

Pff. Mainstream media, dat leeft echt wel nog in het verleden hé. 😀

Geschreven al luisterend naar: Georges Brassens – Fernande – La ballade des gens qui sont nés quelque part

Ziekte en dagboeken

dinsdag 29 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Helpt een on-line dagboek bij zieke mensen? Ik voel me niet ziek, en bij mij helpt het niet echt, en werkt het ook niet tegen.

Maar ik kan me inbeelden dat de twee mogelijk zijn.

Er zijn mensen die ziek zijn, en hun verhaal kwijt kunnen aan het internet. Die hun ziekte van zich af kunnen schrijven op het internet. Mensen die via het internet contact houden met de wereld, en er—stel ik me voor—veel steun van terugkrijgen, zoals bijvoorbeeld An Wauters.

Er is een hele groep mensen met bijvoorbeeld gewichtsproblemen, of eetstoornissen, of wat dan ook van ernstige of minder ernstige aandoeningen, problemen of klachten, die elkaar in min of meer gesloten communities zoals LiveJournal gevonden hebben en ondersteunen.

En aan de andere kant: net zoals er mensen zijn die in het echt, op café, in familie, onder kennissen, zichzelf voortdurend opvreten, zichzelf een depressie klagen, zichzelf met een psychose opzadelen, zullen er ook wel mensen zijn met een weblog die zichzelf daarmee dieper in de miserie duwen.

Die in een spiraal van zelfmedelijden verzeilen, en dan slecht tot zeer slecht eindigen.

Ja, er is een verschil tussen een papieren dagboek schrijven en een weblog schrijven. Een weblog kan publiek zijn. En een weblog kan feedback toelaten. Maar zó wezenlijk zijn de verschillen tussen de virtuele en de niet-virutele wereld niet echt, denk ik zo.

Geschreven al luisterend naar: Georges Brassens – Fernande – Quatre-vingt-quinze pour cent

Tile

dinsdag 29 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Tee hee. Ik was vensters aan het sluiten aan de lopende band, en daarbij duwde ik per abuis op Tile Windows:

Schermschot

Nog goed dat ik de overgrote meerderheid van de open vensters al gesloten had. :)

En eigenlijk: wel grappig, zo’n voyeuristische inkijk in iemands computer.

Geschreven al luisterend naar: Georges Brassens – Supplique pour être enterré à la plage de Sète – La non-demande en mariage

links for 2006-08-29

dinsdag 29 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

U zei?

dinsdag 29 augustus 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

In het hoofdstuk “teveel informatie ik kan ik er eigenlijk wel iets mee doen”:

Copyerror

Euh… ja zeker?

Gewoon zeggen “yo kerel, g’hebt de kabel uit uw baksken van het netwerk gesnokt” was te moeilijk of zo?

Niet te bevatten

woensdag 30 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Soms hé, soms neemt het leven echt compleet surrealistische vormen aan.

Mocht ik het neerschrijven, de mensen zouden mij niet geloven.

’t Zal voor in mijn memoires zijn.

links for 2006-08-30

woensdag 30 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Geotagging

woensdag 30 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Samen met de helft van de wereld ongetwijfeld: aan het geotaggen geslaan in Flickr.

Al gedaan: 1251 foto’s. Nog te doen: 2749.

Hey! Dat wil zeggen… inderdaad:

4000

Check-it-out! Vierduizend! :)

Arty

woensdag 30 augustus 2006 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

Wim Vandekeybus op Jan Leyers’ talkshow. Hij had het erover dat hij op audities liever niet geconfronteerd wordt met de techniek van de dansers (of zo, denk ik). En toen: dat hij eigenlijk keek naar “de aura, de soul, het karma” van de dansers.

Ik ben helaas te moe om me druk te maken.

Ann Wauters daarentegen zag er werkelijk een ongelooflijk sympathiek meisje uit, én ze zag er ook nog eens schitterend uit vanavond. Hoera!

Kiezingsonderzoek

woensdag 30 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

’t Was weer eens enquête-tijd–

bevraging

Te laat om nog mee te doen, vrees ik: ’t is alleen voor mensen die de vorige ook meegedaan hebben.

Love never dies

woensdag 30 augustus 2006 in Film. Permanente link | 7 reacties

Dracula, op Canvas. Met Winona Ryder op haar etherisch mooist, met Gary Oldman op zijn mysterieust, Keanu Reeves in een rol waar hij gelukkig niet al te veel moet doen, Anthony Hopkins, Richard E. Grant, een fijne cameo voor Tom Waits…

Zó een schone film. Waarschijnlijk de meest getrouwe verfilming van het boek—dagboekfragementen, briefroman–die mogelijk was. De film hangt, voor wie hem al een paar keer gezien heeft, eigenlijk maar met haken en ogen aan elkaar: waar komen al die personages vandaan? hoe kennen ze elkaar? wàt is Van Helsing eigenlijk? hoe kwam Dracula plots in Londen terecht? wat is er uiteindelijk gebeurd met Renfrew? wat is er aan de hand met al die gedaanteverwisselingen?

Maar wie kan het wat schelen? Zó mooi gefilmd, zó respectvol, zó tegelijkertijd literair en Bram Stoker getrouw als alle Dracula-films van Nosferatu onwards gereferencieerd, zó compromisloos, zó… ach. I’m a sentimental old sop.

O, en ook: zó een fantastische muziek! Wojciech Kilar: machtig!

Ongoddelijke uren

donderdag 31 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Hoe is dat mogelijk, dat ze de nieuwe serie van The Apprentice zo laat ’s nachts uitzenden?

’t Ziet er veelbelovend uit, voor de rest. Street smarts vs. book smarts: zonder en met universiteitsdiploma. En in de eerste aflevering hebben de geendiplomahouders gewonnen.

Del.icio.us op 31 augustus 2006

donderdag 31 augustus 2006 in Links. Permanente link | Eén reactie

De grens

donderdag 31 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 21 reacties

Soms moet ik wel eens horen hoe het kan dat ik zomaar “alles” op het internet zet.

Ik vind dat bijzonder vreemd, want ik zet eigenlijk praktisch geen persoonlijke zaken op het wijde interweb. Mijn vuistregel is zo ongeveer dat ik alles wat ik op café aan een onbekende zou zeggen, hier ook wel zou kunnen zetten. Cafépraat dus, inderdaad. Maar met dat verschil dat ik gewoon kan blijven schrijven, en dat niemand mij zegt dat ik moet stoppen met zeveren. :)

Soms vraagt iemand mij ook wel eens hoe ik sommige dingen dúrf te zeggen.

Ook daar: mwoaf. ’t Blijft cafépraat hé. En ik houd me voortdurend voor dat alles wat ik schrijf voor altijd kan zijn. Hoe klein of groot ook, hier, op andere weblogs, in commentaren, en op andere publieke plaatsen: het kan altijd dat het mij binnen vijf of tien jaar nog in de kiezen gegooid wordt. RSS, archive.org, Google cache, … potentieel blijft alles wel érgens plakken.

Het gevolg van die twee regels is dan ook dat ik bijvoorbeeld niets zeg over mensen, dat ik niet tegen die mensen zelf zou durven zeggen als ik ze in het echt zou tegenkomen. Dat ik nooit vanzeleven denk dat ik iets kan schrijven en dat het niét de betrokkene(n) ter ore zal komen. Dat ik niet de moeite doe om achteraf dingen te censureren of te gaan veranderen. En dat ik vooral héél veel niet schrijf, zelfs al zou ik doodgraag willen.

Misschien dat ik een paar jaar geleden die regels nog niet zo echt volgde, maar tegenwoordig: uiterst strikt.

Zeer soms kan ik me niet inhouden, en dan schrijf ik dingen die nauwelijks herkenbaar zijn wegens details gewijzigd, of lang na datum gepost–soms maanden, soms vele jaren. Maar eigenlijk schrijf ik dingen die ik niet wil geweten hebben, en die ik toch wil opschrijven, op plaatsen waar ze niet te vinden zijn, privé, achter schuilnamen en wachtwoorden.

En er zijn bepaalde zaken waar ik het niet over heb, punt aan de lijn.

Persoonlijke problemen met vrienden of familie: off limits. Alle respect, maar ik waag me niet aan zaken als open brieven. Dàt zijn dingen die ik binnenshuis houd. ’t Zal wel zijn dat ik ruzie heb met Sandra en zij met mij, en dat ik zelfs met mijn beste vrienden gebrouilleerd kan zijn. Maar dat zijn mijn zaken, en niet de uwe.

Het werk: ook zoiets. Door de band vertel ik niets als het niet positief is. Er is geen werksituatie waar geen kleine of grote problemen zijn, en ook respect, maar deze en ook deze zou ik nooit pennen. Als werkgever zou ik twee keer nadenken voor ik iemand in dienst neem die op zijn weblog klaagt over de arbeidsomstandigheden, de collega’s, de bazen, de verloning.

Gevoelig, allemaal, ongetwijfeld. En elke werkgever zal zo wel zijn gevoeligheden hebben. Ik vermoed dat ik het wel mag schudden bij mensen die het niet moeten hebben van mensen die cafépraat uitslaan en foto’s van spinnen maken.

Oei

donderdag 31 augustus 2006 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

Te weinig ruimte op mijn ene harddisk.

Gelukkig heb ik er nog een aantal rondslingeren. :)

Only the good die young

donderdag 31 augustus 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ik houd, houd, houd van Frank Zappa.

Niet alleen Zappa-de-muzikant, maar ook Zappa-de-mens is een grote meneer. Al wie het zich niet (meer) kan inbeelden: via Anil Dash deze tegengekomen.

Ook weird: van alle betrokken personen is Zappa de enige die er uitziet alsof hij in 2006 leeft.

The biggest threat facing America is not communism, it’s moving America toward a fascist theocracy.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338