Emailmarketing

Via Bart: eROI Inc., Q2’06 eROI Email Statistics.

Algemene conclusies trekken uit dit tabelletje is niet zeer nuttig, vooral omdat er B2C en B2B door elkaar gehaspeld worden. Wat voor mij het interessantst was, was de bevestiging dat wat ik altijd al deed, toch min of meer in orde is. :)

Als ik kan kiezen voor een mailing, kies ik altijd de dinsdag voor B2B of overheid. In de redenering dat het werk-emails zijn die we targeten: maandag zit de mailbox vol met dingen van vrijdag en het hele weekend. Tegen dinsdag is dat opgeklaard, maar vanaf woensdag begint het weer vol te lopen. Het uur: niet ’s morgens want dan verdrinkt het in de mail van de dag ervoor, niet ’s avonds want dan wordt het niet meer gelezen, niet écht tijdens de werkuren want dan riskeert er werk te zijn. Dus rond 12u versturen, dat de mensen het hetzij als laatste ding vóór de middagpauze lezen, hetzij al eerste ding als ze terugkeren van de middagpauze.

Als het om B2C gaat doe (deed) ik het liever later in de week, en afhankelijk van hoeveel planning er nodig is: voor weekendtrips liever de woensdag, voor impulse buys liever de vrijdag. Logisch, ook wel.

Voor het rapportje werden 300 mensen (een niet-representatief, enfin ja, eigenlijk wel, enfin, ’t is te zeggen ze hópen het wel staal) onder meer gevraagd wanneer ze het liefst hun e-mails krijgen, en inderdaad: liever maandag of dinsdag voor B2B, liever vrijdag voor B2C. En liefst een maandelijkse mail, die liefst relevant is.

Allemaal geen raketwetenschap natuurlijk, maar toch een fijn ding om mee te zwieren bij Bazen Allerhande als het nodig zou zijn. :)

Op mijn verlanglijstje voor newsletters en dergelijke zou ook nog staan:

  • Kondig op voorhand aan wat de frequentie is, en houd je daar ook aan. Als je zegt “maandelijkse nieuwsbrief”, stuur die dan ruwweg maandelijks op. Geef het niet op na drie maand om er dan vier maand later plots twee op vijf weken te sturen.
  • Bied, waar relevant, een on-line archief aan. Of als dat niet kan: vraag bij de inschrijving of je de meest recente nieuwsbrief mag opsturen. Niets zo vervelend als je inschrijven voor iets waarvan je geen idee hebt wat het is.

…en uiteraard, te vanzelfsprekend om het eigenlijk te vermelden: zorg ervoor dat inschrijven en vooral uitschrijven eenvoudig te doen is. En houd je aan alle wettelijke regels rond privacy en databases en dergelijke. Uiteraard.

Elders over misschien hetzelfde

14.12.2013: Links voor 14 december 2013 | 15.06.2014: Links van 13 juni 2014 tot 15 juni 2014 | 27.02.2012: It’s like rain on your wedding day | 23.01.2009: Merci pour elle? | 05.08.2008: Yours friend from Russia | 28.04.2008: Add, they just error | 21.04.2008: Ja, U, [voornaam achternaam] hebt gewonnen in de prijskamp van [bedrijf] op [datum] | 18.01.2008: Spam ii | 08.01.2008: Philippe Maenderveld is een domme jongen | 24.12.2007: Badgers? We don’t need no stinking badgers!

One Comment

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.