Archief voor december 2006

 

Despicable

vrijdag 1 december 2006 in Internet. Permanente link | 7 reacties

Mailtje gekregen op Flickr:

Hey. The user sixsmithfamily recently favorited several pictures of my stepson playing in his underwear.
Upon checking, I realized that most of the other pictures favorited by this user are of semi-nude or naked children – some of which are yours.
This is very disturbing to me and I’m blocking this user. I thought I should give you the heads up, in case you want to do the same.

Ik heb die viezerd inderdaad geblokkeerd. In mij geval ging het om onder meer deze foto van Zelie en Louis in bad:

Zelie & Louis in bad

Kijk, ik heb nog wel foto’s van de kinderen in bad, en uiteraard heb ik ook foto’s die ik bijzonder mooi vind, maar die ik om overduidelijke redenen niet op het internet ga zetten. Edoch: geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt dat er iets vies te zien is in de foto’s die ik er wel op gezet heb.

En dus nee, ik ga die foto’s er niet af halen. Dedju. Vuilaards.

Zelie in bad met vijf varkens

Les dégoûtants se réveillent

vrijdag 1 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Trr, tss, pff, gnn, en ik heb er wellicht een paar gemist: “jong parlementslid” Ortwin Depoortere (als ik dit hier moet geloven) is blijkbaar vast van plan om de fakkel van über-troll over te nemen. Dat, en aan de foto te zien, Prins Laurent-imitator worden.

Maar goed, zijn goed recht natuurlijk, het staat iedereen vrij zich belachelijk te maken, en we hebben ondertussen wel min of meer geleerd om daar niet tegen in te gaan.

Nee, wat ik me afvroeg, toen ik zijn websitetje bekeek, is hoe vreemd het soms kan uitdraaien met voorkeurstemmen en dergelijke. Depoortere, op de vierde plaats van de lijst voor het Vlaams Blok, kreeg de monsterscore van 529 stemmen, en werd één van de elf bruine gemeenteraadsleden.

Bij pakweg de sp.a waren er op 51 kandidaten maar vier met minder dan 529 stemmen.

Kijk, ik vind dat dus raar.

Teknisk Verkløs

vrijdag 1 december 2006 in Werk. Permanente link | Geen reacties

…en toen viel het internet uit.

Om iets voor twaalf uur deze middag vielen telefoon en internet uit. Werkmensen op het einde van de straat, zo bleek wat later, hadden een vierhondertal kabels met telefoon doorgekapt.

Ghaaa! Ontwenningsverschijnselen! The shakes!

Nu goed, vanmiddag had ik wat papieren documenten te doorworstelen, en ik heb me wegens toch wel gezellig en tóch geen internet, beneden in de bibliotheek in één van de zitzakken gezet: een gemak.

Tot ik op een punt was dat ik het internet echt nodig had: een stijlgids lezen op zwartwitprint is niet echt te vergelijken met de stijlgids nààst de website te zien… en dus: naar huis!

Thuisgekomen: grmbl. Stomgaweg de nodige files niet mee naar huis genomen wegens geredeneerd dat ze toch VPN-gewijs binnen te trekken zouden zijn. En, erm, een VPN naar een bedrijf dat geen connectie heeft met het interweb, tja, dat lukt niet meteen.

En dus: technisch werkloos.

Tot nu! Want de connectie is weer op! Aha!

Sprekers

vrijdag 1 december 2006 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Lezing op het werk: niet zomaar iemand die langskomt en zijn PowerPoint afhaspelt, o nee meneer. Zo doen wij dat niet op het werk!

‘s Morgens komt de spreker toe, zitten alle collega’s met de spreker rond de tafel in de bibliotheek, wordt iedereen aan iedereen voorgesteld, en wordt de lezing van ‘s avonds al eens op voorhand gedaan. Dat zorgt ervoor dat de spreker het zeker al eens recent gedaan heeft, en dat het dus ‘s namiddags vers in zijn hoofd zit. Het zorgt er ook voor dat wij het al eens gehoord hebben en dat we voor noodgevallen al eens kunnen nadenken over eventuele vragen. En ook: ‘t is allemaal informeel, we zijn niet met zo veel, en we kunnen van gedachten wisselen met De Groten Der Aarde.

Afijn, toch de Groten van de wereld waar wij ons met het werk in bewegen. :)

‘s Middags gaan we allemaal samen iets gaan eten, bij Le thé au harem d’Archi Ahmed. [mmm lekkere couscous en spekuloos-ijs]

In de namiddag wordt de spreker geïnterviewd voor een papieren artikel, en wordt er ook een gesproken interview gemaakt, zo’n podcastdinges.

En daarna is er de lezing, in twee delen met koffie en drank tussen de twee delen.

Joannes Vandermeulen Namahn Lecture Stephen Payne Namahn Lecture

Namahn Lecture Joannes Vandermeulen Namahn Lecture Stephen Payne Stephen Payne Namahn Lecture

Na de lezing is er walking dinner. ‘t Is te zeggen: komt Vive la nourriture. Lekker!

Namahn Lecture Namahn Lecture Namahn Lecture Namahn Lecture

…en dan rondlopen en babbelen.

Namahn Lecture Namahn Lecture Stephen Payne

Namahn Lecture Bart Van Roey Namahn Lecture Namahn Lecture Namahn Lecture Bart

Nee serieus: ik heb er nog maar twee meegemaakt, maar ‘t is al elke keer de moeite waard geweest. En verrijkend. En though provoking en zo, weetwel. Ik kijk al uit naar Yvonne Rogers volgende keer.

Oja: Don Norman, ik was het al vergeten, ik had daar een filmpje van gemaakt. Te donker, bijna onbegrijpelijk, maar goed. ‘t Is toch Don Norman:

Maar allez

vrijdag 1 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Kom het tegen: iemand die uit een airlock geduwd wordt op een ruimteschip, die kan gewoon twee minuten zonder echt permanente schade rondzweven in de ruimte, zo zonder zuurstof en een paar graden boven het absolute nulpunt.

Damn interesting! [via vorkmans

Natalia

vrijdag 1 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

‘t Is die eindejaarsshow met Bart Peeters, en ‘t is toch wel een sympathieke, die Natalia. En zo goed zingen en al. En ze ziet er ook echt goed uit.

Nee serieus.

Ons kent ons

zaterdag 2 december 2006 in Internet. Permanente link | 21 reacties

Ik wou wel graag wat van die Google Ads op mijn weblog zetten. Niet dat ik er duizenden euro’s mee verwachtte te verdienen, maar toch iets.

In maart 2004 heb ik een aanvraag gedaan, en een paar advertenties op mijn weblog gezet. Ik heb er helemaal zoals verwacht zeer weinig mee verdiend. Met de maand meer, dat wel: bezoekersaantallen, dat kent namelijk een zekere progressie. Ik keek er dan ook naar uit om genoeg geld te verdienen om bijvoorbeeld mijn geliefden een cadeautje te kunnen kopen elke maand.

Helaas: in juni 2005 ben ik door Google uit AdSense gezet, wegens invalid clicks.

Invalid clicks van wie? Invalid clicks waarop? Invalid clicks hoe? Invalid clicks hoe kan ik daar iets aan doen?

Geen antwoord, al anderhalf jaar lang. Ik probeer het om de paar maand nog eens, en k heb het zonet nog eens geprobeerd via de nederlandstalige feedbackmogelijkheid op Google AdSense, maar ik vrees ervoor.

Het ziet ernaar uit dat je gewoon mensen moet kennen bij Google in dergelijke gevallen—lees hier bijvoorbeeld: iemand die een duidelijke schending van de Terms of Service deed (zonder vragen AdSense op een website met “google” in de domeinnaam plaatsen), maar na een persoonlijke tussenkomst van Matt Cutts alsnog zijn reclame kon plaatsen.

Tja.

Del.icio.us op 2 december 2006

zaterdag 2 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Kopen

zaterdag 2 december 2006 in Boeken. Permanente link | 7 reacties

Eén keer per maand koop ik nog boeken op het internet.

De oogst deze maand zal volgens de winkel helaas pas toekomen na kerstmis, maar niet getreurd: de bibliotheek op het werk bevat zo ongeveer het belangrijkste van wat er op het vakgebied van het verschijnt, zodat ik alleen nog maar de dingen ga kopen die ik echt echt zelf wil hebben.

En er komen ook regelmatig nieuwe boeken bij, dus ik ga zeker niet zonder vallen.

Maar goed, de oogst voor dus ergens na kerstmis…

Twee Alan Moores die ik nog niet had: Magic Words en Another Suburban Romance. En John M. Ford’s The Dragon Waiting: A Masque of History—ik denk dat ik ze ondertussen allemaal wel al zal hebben, in de Fantasy Masterworks serie.

Op die paar dingen na, is het allemaal geschiedenis.

Omdat het overal geciteerd wordt, en ik bij nader inzien wel Suetonius en Psellus en watnog staan heb, maar geen Procopius: The Secret History.

Van Peter Brown heb ik met veel plezier de biografie van Augustinus gelezen, en voor januari wordt het The World of Late Antiquity en The Cult of the Saints: Its Rise and Function in Latin Christianity. En in dezelfde periode: Mark Whittow’s The Making of Orthodox Byzantium, 600-1025 .

Verder ook Patrick Geary, Furta Sacra: Thefts of Relics in the Central Middle Ages, dat me er wel een fijn boek uitziet over een periode die me wel boeit.

En Marc Van De Mieroop’s History of the Ancient Near East: C.3000-323 BC, en meteen ook Trevor Bryce’, Trojans and Their Neighbours en  The Kingdom Of The Hittites om in dezelfde sfeer te blijven.

Omdat ik tegenwoordig wel eens mijn legersimulator boven durf te halen, en daar altijd genadeloos in de pan gehakt word, en omdat het al lang geleden is dat ik mijn bibliotheek aangevuld heb met militaire geschiedenis: tijd om achtergrondlectuur te kopen over mijn favoriete legers. David Nicolle over Romano Byzantine Armies 4th-9th Century en Ian Heath over Byzantine Armies 886-1118 en Byzantine Armies 1118-1461. Telkens prachtig geïllustreerd door Angus McBride.

Oh, en om het af te leren, iets in het vakgebied: Mike Kuniavsky’s, Observing The User Experience. Geen idee of het goed is, en ik had eigenlijk moeten kijken of het niet in de bibliotheek zit (wellicht wel), maar bon, impulse buy. Shoot me.

Mmmmm. Boeken.

Meubels

zaterdag 2 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Gisteren en vandaag meubels gekocht: een volledig bed voor Jan, een kast voor Zelie, een matras voor Louis, een Tripp-Trapp voor Anna.

Ik heb vanmiddag de Tripp-Trapp in mekaar gevezen, dat Anna er in kon zitten—en gelukkig dat ze was! Overzicht over heel de tafel!

Tripp-trapp

Tripp-trapp

Anna in haar nieuwe stoel

Sandra heeft het bedframe van Jan in mekaar gezet, en ik de drie laden die eronder gaan.

Relaas alhier, foto’s op Flickr (en grrr tijd dat mijn flash verdomme gerepareerd is, met die ingebouwde trekt het echt op niets). Eerst verhaaltje:

Verhaaltje

…en dan in bed:

Jan in zijn nieuw bed Jan in zijn nieuw bed Jan in zijn nieuw bed Jan in zijn nieuw bed Jan in zijn nieuw bed Jan in zijn nieuw bed

Ik vroeg Jan om nog eens te zwaaien, wat hij vanonder zijn deken zo heel erg zwakjes nog een beetje deed:

Jan in zijn nieuw bed

Kousen

zondag 3 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik krijg hier thuis het verwijt dat ik kousen verlies.

Ik betwist dat uiteraard ten stelligste. Ik ben zó secuur op mijn kousen dat ik ze zelfs niet in de wasmand smijt, dus wat zouden ze dan verloren kunnen raken!

Nee, ik heb ooit gelezen op tinternet, en ik geloof dat helemaal, dat het de klerenhangers zijn: zij eten onpare kousen op en vermenigvuldigen zich dan, zodat op den duur er alleen nog maar enkele kousen overblijven en een huis vol klerenhangers.

Om toch voor een tijdje van het probleem-kousen af te zijn: in de Makro dertig paar kousen gekocht. De helft zwart, de helft grijs. Allemaal dezelfde. Ha!

Take that, entropy!

Moe en slechts gedeeltelijk voldaan

zondag 3 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Vanmorgen voor dag en dauw zouden we naar de Makro gaan: een deel van het werk van de goedheilige bebaarde ploert uitvoeren—dat deel dat met het kopen van de milde giften te maken heeft.

Uiteindelijk is het in de buurt van tien uur geworden, en zat het daar stampend vol. En uiteindelijk hebben we niets gekocht voor de kinderen, op een ton lego’s en een beer na.

En twee pakken zwarte pasta, en een kilo risotto-rijst, en twee kazen, en tabasca want die was op, en nog wat klein gerief.

Mmmm.

Willy’s en Marjetten (8?)

zondag 3 december 2006 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

‘t Was, um, goed, met momenten. Kijk, en ik begin VJ Tony bij momenten ook wel te verdragen. Als ze het niet over-doen met het closet-homo-gedoe.

Lachen met de kijkcijfers! Miss Kalibratie 1965!

Zijde gij een zwijgerken? [en dan een beetje later: Zijde gij een roeperken? Zo roepen en al?]

Als der préparé te verdienen is, dan is de Cesar der geiren bij ze!

Candid make-over! De candid-djoef!

Sinterdhaese en zijn knecht, Zwarte Walpiet! Walput! Steekt hem in de zak! Hoor wie klopt daar kinderen? Het is papa! Op mama! De Djoef Speldoos!

En uiteraard: Jasper Van Zaffelare!

Ik mag hopen dat het een lange vete wordt, met de mannen van Zaffelare. Dat Henk nog veel op den tv is. :)

Op het programma

maandag 4 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Even kijken voor volgende week:

 • maandag: voormiddag vergadering, dan waarschijnlijk iets gaan eten (niet de spaghetti al pesto nemen, Vuijlsteke, daar stinkt ge nog drie dagen naar de look van), dan in de midden-namiddag nog een vergadering, en tussendoor studeren op materiaal van een klant
 • dinsdag: ofwel naar een klant in Antwerpen, ofwel naar een klant aan het Noordstation, ofwel verder studeren
 • woensdag: zeker al de voormiddag bij de klant waarvoor ik gestudeerd zal hebben, en misschien ook de namiddag
 • donderdag: ofwel naar de klant aan het Noordstation, ofwel naar de klant in Antwerpen, ofwel verder studeren
 • vrijdag: zeker al de voormiddag bij de klant waarvoor ik gestudeerd zal hebben, en misschien ook de namiddag

En de gaten opvullen met werk voor nog een andere klant, en met werk voor nóg een andere klant.

De week daarna maandag vergadering voor Gentblogt, dinsdag vroeg thuis wegens vergadering oudervereniging Sandra, en vrijdag naar Holland voor vergadering. En, uiteraard, ook al die projecten van deze week die verder lopen—maar de dagen liggen nog niet vast.

Bakske vol, hoera!

Film

maandag 4 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Getver:

Dokter: I’m afraid you’re infertile.

Mickey: Is there nothing I can do? Push-ups? Or hormones?

En daarna:

Hannah: Could you have ruined yourself somehow?

Mickey: How could I ruin myself?

Hannah: I don’t know. Excessive masturbation?

Mickey: Hey, are you gonna start knockin’ my hobbies?

 …maar veel en veel en veel te laat. Morgen—straks—op om 6u30.

Del.icio.us op 4 december 2006

maandag 4 december 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Aandoenlijk

maandag 4 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Sandra was naar een vergadering van de oudervereniging, ik zat alleen met de drie oudste kinderen thuis.

Jan lag in bed, Louis en Zelie waren nog wat aan het kwartetten met het letter-woorden-kwartet. En dan plots, Zelie: “ik weet het! ik ga gewoon naar boven en ik ga de kamer opkuisen!”

Hu?

Ik: “jamaar Zelie, ‘t is wel bijna tijd om naar bed te gaan hé!’

Zelie: “maar papa! ik wil zo graag opruimen! zoals ik de badkamer opgeruimd heb die keer! toeeeeee?”

Wat moet een mens daar eigenlijk tegen inbrengen? Niets zeker? Ik heb ze dan maar wat laten opruimen terwijl Louis verder keek naar Man Bijt Hond.

En als Man Bijt Hond gedaan was (dag vrienden van de poëzie!), wou Zelie voorlezen voor Louis. Ulysses en de cycloop heeft ze voorgelezen, en dan is Louis rustig naar zijn eigen kamer gegaan, heeft Zelie het licht uitgedaan, en zijn ze allemaal stilletjes gaan slapen.

Louis, nog geen zes. Zelie, zeven.

Zeg nu zelf: daar zou een mens toch voor tekenen?

Grin

maandag 4 december 2006 in Internet. Permanente link | 7 reacties

Yup, that’s me. :)

Klootzak

Whee!

Relatief

maandag 4 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

‘t Is wreed, somtijds, hoe snel de tijd gaat. Ik heb tegenwoordig niet echt de tijd om bijvoorbeeld over de middag, of tussen soep van één dingen en patatten van een ander mijn feeds na te lezen.

Soms is het dat ik ‘s morgens in de rapte iets lees ergens, en dat dat dan een heel eigen leven blijkt geleden te hebben tegen dat ik het ‘s avonds laat weer tegenkom in de feedreader.

Nog weirder is het, als het om een paar zinnen gaat die ik in de rapte ‘s morgens geschreven heb ergens, en dat daar dan heelder epistels op gereageerd zijn.

Och ach.

Ik was al een hele tijd eigenlijk hoegenaamd niet meer aan het volgen op de Farks en de Boingboings en de MeFis en Diggs en de watnogs van deze wereld. Ik was eigenlijk al een tijd alleen nog maar mijn folders “Mensen in de buurt” en “Mensen die ik ken” aan het volgen.

En nu ben ik eigenlijk al een maand eigenlijk nog alleen maar de mensen aan het lezen die ik ken, en een aantal dingen die ik écht echt graag lees, en de okkasionele link aan het volgen van voormelde mensen.

Door veel minder tijd in de ouèblogues door te brengen, verandert het perspectief wel.

Zo van “het zal zijnen tijd wel duren” en alles. 😀

The Choir

maandag 4 december 2006 in Televisie. Permanente link | 3 reacties

Rap, rap! Het is nog maar juist begonnen! Nog op tijd om te beginnen kijken!

The Choir op BBC2:

Choirmaster Gareth Malone is a man on a mission. He believes Britain’s schools are bursting with untapped singing talent and he’s determined to prove it by starting a competitive choir from scratch in a school that’s never had one before. But there’s a twist. He wants to get them good enough to compete in the World Choir Games in China by the end of the school year.

Gareth’s choice of school is Northolt High—an everyday comp and the auditions are an exhausting affair. From wannabe R&B divas to timid 11-year-olds singing nursery rhymes, Gareth sees 160 kids from which he needs 30. There are some real gems, including 15-year-old Chelsea Campbell. But it soon becomes apparent behind the slick voice is a dubious school record. She’s being transferred to another school because of ‘behaviour issues’.

For the lucky few there are ecstatic scenes when they are given the news they’ve made it through auditions. But then the real work begins. The group have just four weeks to produce singing good enough to qualify for the World Choir Games. Gareth battles poor attendance, lack of commitment and some terrible singing by the boys in his bid to realise his dream. Has he bitten off more then he can chew?

Het ziet er uitstekend uit.

Resto

maandag 4 december 2006 in Food and Drink. Permanente link | 8 reacties

Italiaans eten: mmmm.

Ik heb er al veel meegemaakt, maar de spaghetti carbonara deze maandag en de spaghetti al pesto van twee weken geleden in de Venezia in Sint-Joost-ten-Node, is echt wel bij het beste Italiaans dat ik in recente jaren binnengespeeld heb.

Werkelijk uitstekend. Zo van zeer, zéér lekker. Acht euro hemel!

Als ik nog eens iemand Italiaans wil doen eten in Brussel, zal het daar zijn. Yep.

Spam van de week

dinsdag 5 december 2006 in Internet. Permanente link | 9 reacties

Akkoord, de week is nog maar net begonnen, maar ze zullen toch wel ernstig hun best moeten doen om grappiger te zijn dan dit:

Zombiespam

De inhoud van de mail behalve de eerste regel was al een heel stuk minder wijs (typische pump & dump, met een beeldje in attachment waarop de eigenlijke boodschap staat), maar toch:

Be younger! Quasi-living flesh tone! Current intensity, quasi-living!

“Word een zombie”, met andere woorden? 😀

links for 2006-12-05

dinsdag 5 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Sign o’ the times

dinsdag 5 december 2006 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Het internet slibt langzaam maar zeker dicht. Zonet mail van de mannen van de Democrazy:

Gezien wij dagelijks honderden spam-mails ontvangen op ons e-mailadres info@democrazy.be zien wij ons verplicht dit adres vanaf heden uit te schakelen. Met andere woorden, alle berichten die gericht zijn aan info@democrazy.be zullen niet meer terecht komen. Als u ons wilt contacteren gebruik dan enkel nog […]

Tja. ‘t Is ook een oplossing natuurlijk.

Heston Blumenthal rules

dinsdag 5 december 2006 in Food and Drink, Televisie. Permanente link | 6 reacties

Blumenthal is de chef van het beste restaurant ter wereld (echt waar!), en hij gaat een aantal afleveringen na elkaar klassieke gewone gerechten analyseren en proberen perfectioneren.

Om te beginnen: kip met groenten en gebakken patatten.

Kip
Bresse-kippen nemen. De kip iets meer dan een uur in zout water laten liggen. Het zout laten wegtrekken door de kip een uur in gewoon water laten liggen, en elk kwartier het water vervangen. De kip 30 seconden blancheren, en dan afkoelen in een kom ijswater. Dat twee keer herhalen, en het beest dan een nacht laten drogen in een ijskast. En dan vier uur aan precies 60 °C in de oven. De kip in enorm hete olie-zonder-smaak aanbakken, in een wok die als rotisserie gebruikt wordt.

Gebakken patatten
Min of meer bloemende patatten nemen, en in gezouten water tot net bloemend laten koken. Laten afkoelen, en in een pan met warme olijfolie ronddraaien dat alles helemaal bedekt is. In een warme oven aan 190° steken.

Groenten
Wortelen stoven zonder water, alleen met boter, zout en peper. Broccoli even blancheren, en dan ook zonder water stoven met peper en zout en boter.

Afwerking
Kippevleugels in een dikke klont boter bakken. Boter met kippensmaak in een dikke spuit opzuigen, en in de kip spuiten.

Het klinkt misschien allemaal vreemd, maar het zag er vre-se-lijk lekker uit. In search of perfection, BBC2, dinsdag. Onthouden!

Genant

woensdag 6 december 2006 in Werk. Permanente link | 9 reacties

Opgestaan, alles in orde.

Naar de trein gefietst, alles in orde.

Op de trein: alles in orde.

Op de metro, alles in orde.

Aan de balie bij de klant: alles nog altijd in orde.

In de lift met de persoon waarmee ik moet vergaderen: sniffel. Snotter.

Op de werkvloer van de persoon toegekomen: snot bij sloten uit mijn neus.

In vergadering met diezelfde mens: snuif, lopende neus, en uiteraard geen zakdoeken bij.

Ondertussen na een uur hel terug op het bureau, en ‘t is weer ongeveer allemaal in orde. Acute snotvalling? Microben? Allergie-aanval? ‘t Was in alle geval bijzonder zeer vies, bah.

Vrijdag ga ik terug, en ik neem voor de zekerheid een volledige doos Kleenex mee. Dedju.

update 11u02: ‘t zal toch iets langere termijn zijn dan acute allergie. De Kleenexdoos geraakt stilaan leeg en de vuilbak naast mij vol. Dubbel dedju.

update 13u50: Alles weer nominaal. Voorzichtige hoera.

links for 2006-12-06

woensdag 6 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Second life

woensdag 6 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Mf. Eens met Ine re: Second Life.

Ik heb er ook wel rondgelopen/gevlogen, maar uiteindelijk vrees ik dat het niet echt mijn ding is. Binnen een paar iteraties misschien, als het niet allemaal zo akelig basic meer is.

In heel die Second Life speel ik eigenlijk nog het liefste met mezelf en met mijn uiterlijk.

Maar om er hele dagenin te zitten: niet echt.

This is what happens when you fuck a stranger in the ass

woensdag 6 december 2006 in Film. Permanente link | 2 reacties

Ach, ik heb hem op DVD, ik heb hem al ontelbare keren gezien, maar telkens The Big Lebowski op televisie is, blijven we toch maar kijken.

Fan-tas-tische film.

En grootse muziek ook, tot een stukje Yma Sumac toe!

Dit hierboven is Gopher Mambo, maar in de film spelen ze Ataypura:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vijftig

woensdag 6 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Lijstjes! Cfr. alhier.

Al gezien, in no particular order

 1. The Book of Kells (c. AD800), Trinity College Library, Dublin
  Er zijn vergrotingen aan de muren gehangen, maar het echte echte boek lig daar dus ook. Enorm indrukwekkend.
 2. Friezen van het Partenon (Elgin Marbles) (c. 444BC), British Museum, Londen
  Mja. Mooi, maar niet meteen vreselijk onder de indruk van.
 3. De Poort van Ishtar (c. 575BC), Pergamon Museum, Berlijn
  Dit daarentegen: helemaal ondersteboven van. Manneken!
 4. Pieter Pauwel Rubens, Kruisafhaling (1611-1614), Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, Antwerpen
  Stripverhaalkunst, zeggen sommigen. Misschien dat sommige van de producten van de studio-Rubens dat wel waren *kuch*Medici-zaal*kuch* maar dit is echt wel, euh, ja, indrukwekkend.
 5. Henri Matisse, La dance (1910), Hermitage, Sint-Petersburg
   Als ik het me goed herinner, hing het daar ergens boven een trap, of in ieder geval in de buurt van een trap, nogal hoog. Niet mijn ding.
 6. Théodore Géricault, Le radeau de la Méduse (1819), Louvre, Paris
  Sensatie! Lijken! Massief!
 7. Jean-Antoine Watteau, Gilles (1718-1719), Louvre, Paris
  Kijk, er hangen daar zó enorm veel schone dingen, in het Louvre. Dit zou ik er niet meteen als het allerbeste van het allerbeste uithalen.
 8. Jan van Eyck, Madonna met kanselier Rolin (c. 1435), Musée du Louvre, Paris
  Dit daarentegen, is wel één van de beste. :)
 9. Claude Monet, Nymphéas (1914-1926), Musée de l’Orangerie, Paris
  Stuk voor stuk groots, het hele arrangement is a-dem-be-nemend.
 10. John Constable, The Hay Wain (1821), National Gallery, London
  Muh. Niet mijn ding.
 11. Piero della Francesca, Doop van Christus (1450s), National Gallery, London
  Ongetwijfeld groots, maar ook niet meteen mijn ding.
 12. JMW Turner, Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway (exhibited 1844), National Gallery, London
  Wellicht gezien, maar geen grote indruk op mij nagelaten.
 13. Wandschilderingen (ca 30.000 jaar oud) in Chauvet Pont d’Arc, Ardèche
  Op vakantie gezien lang lang geleden, en ik kan er mij eigenlijk niet veel van herinneren.
 14. Vincent van Gogh, De sterrennacht (1889), Museum of Modern Art, New York
  Alles wat erover gezegd wordt en meer. Om helemaal stil van te worden. Magisch.
 15. Jackson Pollock One: Number 31, 1950, Museum of Modern Art, New York
  Tja. Not my cup of tea.
 16. Jasper Johns Flag (1954-1955), Museum of Modern Art, New York
  Ook wellicht gezien toen ik daar rondliep, maar ook geen onuitwisbare indruk nagelaten.

Hm. Zestien van de vijftig. Niet erg indrukwekkend. Wil ik zeker nog zien:

 1. Antony Gormley, The Angel of the North (1998), Gateshead
 2. Masjid-i Shah (now Masjid-i Imam) Moskee (voorn. 1612–1630) Isfahan, Iran
 3. Robert Smithson Spiral Jetty (1970), Great Salt Lake, Utah
 4. Pieter Bruegel the Elder Hunters in the Snow (1565), Kunsthistorisches Museum, Vienna
 5. Funerary Mask of Tutankhamun (1333–1323 v.Chr.), Egyptisch Museum, Cairo
 6. Tikal (300-869), Maya-site, Guatemala
 7. Het Alhambra (voornamelijk 14de eeuw), Granada
 8. Terracotta-leger (c. 210 v.Chr.), Shaanxi province, China
 9. Hieronymous Bosch, De tuin der lusten (1505-1510), Prado, Madrid
 10. Jan Vermeer, Zicht op Delft (c. 1660-1661), Mauritshuis, the Hague
 11. Michelangelo, Sixtijnse kapel frescos (1508-1541), Rome
 12. Leonardo da Vinci De aanbidding der wijzen (c. 1481), Uffizi Gallery, Florence
 13. De broers Limbourg, Les Très Riches Heurs du Duc de Berry (1413-1416), Musée Condé, Chantilly
 14. Sandro Botticelli Primavera (1481-1482), Uffizi Gallery, Florence
 15. Stonehenge (2950–1600 v.Chr.), Salisbury Plain, UK

En wil ik wel gaan bekijken als ik er in de buurt ben, maar ga ik geen reis voor boeken.:

 1. Masaccio, The Expulsion of Adam and Eve from Paradise (c. 1427), Brancacci Chapel, Santa Maria del Carmine, Florence
 2. Edvard Munch, The Scream (1893), National Gallery, Oslo
 3. Giotto, Fresco’s in de Scrovegnikapel (1305-1306), Padua
 4. Caravaggio The Burial of St Lucy (1608), Museo di Palazzo Bellomo, Syracuse, Sicily
 5. Rembrandt Aristoteles met een buste van Homeros (1654), Metropolitan Museum of Art, New York
 6. Francisco Goya The Third of May 1808 (1814), Prado, Madrid
 7. Edouard Manet The Dead Torero (1864), National Gallery of Art, Washington DC
 8. Paul Cézanne Mont Sainte-Victoire from Les Lauves (1904-1906), Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow
 9. Pablo Picasso, Guernica (1937), Reina Sofia Museum, Madrid
 10. Titian Danaë (1544-1546), Museo Nazionale di Capodimonte, Naples
 11. Raphael The School of Athens (1510-1511), Stanza della Signatura, Vatican Palace, Rome
 12. Matthias Grünewald, Isenheim Altaardinges (1509-1515), Musée Unterlinden, Colmar
 13. Katsushika Hokusai Thirty-Six Views of Mount Fuji (1829-1833), series of woodblock prints, copies in major museums worldwide
 14. Richard Serra Torqued Ellipses (1996), includes works on permanent view at the Guggenheim Museum, Bilbao
 15. Simone Martini and Lippo Memmi The Annunciation (1335), Uffizi Gallery, Florence
 16. Hans Holbein, The Dead Christ (1521-1522), Kunstmuseum, Basel
 17. Diego Velázquez Las Meninas (1656), Museo Nacional del Prado, Madrid
 18. San Rock Art, South African National Museum, Cape Town, and at open air sites.
 19. Mark Rothko The Rothko Chapel (paintings 1965-66; chapel opened 1971), Houston, Texas

He he.

Hunters of Dune

donderdag 7 december 2006 in Boeken. Permanente link | 12 reacties

Voilà, uit. Helemaal tegen mijn principes in, heb ik een boek-voor-onderweg verder gelezen thuis.

Ik leg mezelf uit: uit ervaring geleerd dat de beste manier om langer van boeken te genieten, is om voor elke gelegehnehid een verschillend boek te hebben. En dus heb ik een boek voor onderweg, van en naar het station. En een boek voor beneden, en voor in de living, en voor het toilet boven, en voor de slaapkamer, en voor op het werk.

Dat zorgt ervoor dat ik langer over een boek doe, dat het minder lijkt alsof ik geld geef voor dingen die eigenlijk niet lang meegaan. Maar goed. De laatste honderd of zo bladzijden thuis gelezen, want anders zou het zeker helemaal uit geweest zijn morgen vóór ik op het perron zou gestaan hebben om naar huis te gaan. En zo met twee boeken aanzetten, da’s ook een beetje stom.

Hunters of Dune is boek 7a van de Dune-heptalogie waarvan iedereen dacht dat ze op de cliffhanger van Chapterhouse Dune geëindigd was, met het overlijden van Frank Herbert. Niet slecht, al vind ik het heel erg spijtig van de deus ex machina op het einde. Een béétje bij het haar getrokken: shades of R. Daneel Olivaw, shudder boo hiss, al is het gelukkig lang niet zó erg.

Ondanks dat: ik kijk uit naar het vervolg. Tleilaxu, en Bene Gesserit, en Joden (begod!), en de elementen uit de prequels, en hoe zat het precies met dat Golden Path, en vanalles en nog wat. Te verschijnen in augustus 2007.

En morgen een nieuw boek vinden voor onderweg. Star Wars Republic Commando: Hard Contact denk ik dat het wordt. Dringend tijd om nog eens in het Star Wars universum te duiken.

Snot

donderdag 7 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Sniffel, drup, blergh.

Snotvalling back with a vengeance. Geen zin om echt ziek te worden, morgen vergadering: thuis werken dus maar.

Gelukkig dat ik vandaag niets anders ingepland had dan studie en het begin van een rapport. Brrrr.

Del.icio.us op 7 december 2006

donderdag 7 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Honderd

donderdag 7 december 2006 in Music. Permanente link | 11 reacties

Nog lijstjes! Ik kan er ook niet aan weerstaan—via en via. Schuingedrukt wat ik niet heb.

 1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Beatles
 2. Pet Sounds, The Beach Boys
 3. Revolver, The Beatles
 4. Highway 61 Revisited, Bob Dylan
 5. Rubber Soul, The Beatles
 6. What’s Going On, Marvin Gaye
 7. Exile on Main Street, The Rolling Stones
 8. London Calling, The Clash
 9. Blonde on Blonde, Bob Dylan
 10. The White Album, The Beatles

Ik denk dat ik, net zoals Bruno, ook zo ongeveer alles van de Beatles heb (inclusief, euh, decentrale backups van bootlegs en dergelijke). Als het aan mij lag, zou Sgt. Pepper’s wel niet op één staan. Revolver en Rubber Soul staan bij mij hoger aangeschreven. Van Dylan heb ik niet alles-alles, maar toch veel. En ik ben het helemaal eens met Peter dat ik jaloers ben op wie Dylan nog moet ontdekken. 

Marvin Gaye ken ik niet, op het liedje Sexual Healing na. Schaam op mij, ik weet het. En de Stones ken ik ook niet. Dubbel schaam op mij, ik weet het ook.

Favoriet van deze tien: Rubber Soul. Denk ik. Of Revolver.

 1. The Sun Sessions, Elvis Presley
 2. Kind of Blue, Miles Davis
 3. Velvet Underground and Nico, The Velvet Underground
 4. Abbey Road, The Beatles
 5. Are You Experienced? The Jimi Hendrix Experience
 6. Blood on the Tracks, Bob Dylan
 7. Nevermind, Nirvana
 8. Born to Run, Bruce Springsteen
 9. Astral Weeks, Van Morrison
 10. Thriller, Michael Jackson

Nico werkt me vreselijk op de zenuwen, dat wel. Michael Jackson’s muziek is groots, maar zijn kreetjes steken me ook zwaar tegen. En bij Van Morrison, daar voel ik altijd zo’n vreemde tweestrijd: de nummers zelf zijn machtig, maar The Man zelf hoor ik niet graag zingen.

Favoriet: Blood on the Tracks. En al wie Dylan niet kent, kan véél slechter doen dan bij Blood on the Tracks beginnen.

 1. The Great Twenty-Eight, Chuck Berry
 2. Plastic Ono Band, John Lennon
 3. Innervisions, Stevie Wonder
 4. Live at the Apollo (1963), James Brown
 5. Rumours, Fleetwood Mac
 6. The Joshua Tree, U2
 7. King of the Delta Blues Singers, Vol. 1, Robert Johnson
 8. Who’s Next, The Who
 9. Led Zeppelin, Led Zeppelin
 10. Blue, Joni Mitchell

Hm. The Great Twenty-Eight, da’s een beetje valsspelen toch wel: een verzamel-CD met singles. Ik denk dat ik ze wel allemaal links en rechts tesamen zal gestaan hebben. Lennon/Plastic Ono Band: nee dank u. Mijn primal scream-therapie, als ik daar al nood aan zou hebben, zal ik dan wel elders betrekken. Neemt niet weg dat Working Class Hero en Mother en Love op mijn lijst van best ofs staan, maar de hele plaat na elkaar is me wat teveel van het goede.

Innervisions? Jazeker, maar ik ben een beetje verbaasd dat Songs in the Key of Life niet hoger staat. En Joni Mitchell is, vrees ik, één van die zwarte gaten in mijn muzikale kennis.

Favoriet: Live at the Apollo.Toch wel.

 1. Bringing It All Back Home, Bob Dylan
 2. Let It Bleed, The Rolling Stones
 3. Ramones, Ramones
 4. Music From Big Pink, The Band
 5. The Rise and Fall of Ziggy Stardust, David Bowie
 6. Tapestry, Carole King
 7. Hotel California, The Eagles
 8. The Anthology, 1947 – 1972, Muddy Waters
 9. Please Please Me, The Beatles
 10. Forever Changes, Love

The Band, dat zou ik nog wel eens kopen. Muddy Waters, da’s weer zo’n verzamelband van dingn die ik links en rechts ook wel staan heb. En Forever Changes kende ik niet. Shoot me!

Ik denk dat mijn favoriet van deze tien Tapestry is.

 1. Never Mind the Bollocks, The Sex Pistols
 2. The Doors, The Doors
 3. The Dark Side of the Moon, Pink Floyd
 4. Horses, Patti Smith
 5. The Band, The Band
 6. Legend, Bob Marley and the Wailers
 7. A Love Supreme, John Coltrane
 8. It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back, Public Enemy
 9. At Fillmore East, The Allman Brothers Band
 10. Here’s Little Richard, Little Richard

Favoriet: It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back. Màchtige plaat. Zou ik wel willen leren kennen: Patti Smith.

 1. Bridge Over Troubled Water, Simon and Garfunkel
 2. Greatest Hits, Al Green
 3. The Birth of Soul, Ray Charles
 4. Electric Ladyland, The Jimi Hendrix Experience
 5. Elvis Presley, Elvis Presley
 6. Songs in the Key of Life, Stevie Wonder
 7. Beggars Banquet, The Rolling Stones
 8. Trout Mask Replica, Captain Beefheart
 9. Meet the Beatles, The Beatles
 10. Greatest Hits, Sly and the Family Stone

Meet the Beatles? Da’s de amerikaanse versie die nooit op CD verschenen is, tss. En dat Trout Mask Replica hier staat, is wel erechtvaardigd, maar dan weer helemaal niet, als ik zie dat er niet één Zappa in de top honderd staat.  

Favoriet: Songs in the Key of Life.

 1. Appetite for Destruction, Guns n’ Roses
 2. Achtung Baby, U2
 3. Sticky Fingers, The Rolling Stones
 4. Phil Spector, Back to Mono (1958 – 1969), Various Artists
 5. Moondance, Van Morrison
 6. Led Zeppelin IV, Led Zeppelin
 7. The Stranger, Billy Joel
 8. Off the Wall, Michael Jackson
 9. Superfly, Curtis Mayfield
 10. Physical Graffiti, Led Zeppelin

Guns and bloederige Roses dedju. Phil Spector, weer een verzamelaar, daar heb ik ze allemaal wel op andere verzamelaars.

Favoriet: Superfly.

 1. After the Gold Rush, Neil Young
 2. Purple Rain, Prince
 3. Back in Black, AC/DC
 4. Otis Blue, Otis Redding
 5. Led Zeppelin II, Led Zeppelin
 6. Imagine, John Lennon
 7. The Clash, The Clash
 8. Harvest, Neil Young
 9. Star Time, James Brown
 10. Odessey and Oracle, The Zombies

Star Time, (wegens de intro “Ladies and gentlemen, it’s star time at the Apollo”, cfr. nummer 24, vermoed ik) is nóg een verzamelplaat. Stukken en beten heb ik er wel van. Otis Blue zou ik wel willen. En Neil Young, ‘t is vreemd maar ik kan me wél over zijn stem zetten.

Favoriet: Back in Black. Uiteraard!

 1. Graceland, Paul Simon
 2. Axis: Bold as Love, The Jimi Hendrix Experience
 3. I Never Loved a Man the Way I Love You, Aretha Franklin
 4. Lady Soul, Aretha Franklin
 5. Born in the U.S.A., Bruce Springsteen
 6. Let It Be, The Beatles
 7. The Wall, Pink Floyd
 8. At Folsom Prison, Johnny Cash
 9. Dusty in Memphis, Dusty Springfield
 10. Talking Book, Stevie Wonder

Aretha Franklin, besef ik net, daar heb ik geen enkele plaat van. Hier en daar wel dingen natuurlijk, maar niet één plaat. Johnny Cash mocht een eind hoger staan.

Zucht. Moeilijk. Favoriet, Folsom Prison dan maar.

 1. Goodbye Yellow Brick Road, Elton John
 2. 20 Golden Greats, Buddy Holly
 3. Sign ‘o’ the Times, Prince
 4. Bitches Brew, Miles Davis
 5. Green River, Creedence Clearwater Revival
 6. Tommy, The Who
 7. The Freewheelin’ Bob Dylan, Bob Dylan
 8. This Year’s Model, Elvis Costello
 9. There’s a Riot Goin’ On, Sly and the Family Stone
 10. In the Wee Small Hours, Frank Sinatra

Weird, weird, weird. This Year’s Model is uiteraard goed, maar uit dezelfde periode zou ik Armed Forces gekozen hebben, en sindsdien heeft hij wel meer gedaan natuurlijk.

En al die mensen die niet in de top honderd staan! Akkoord, ‘t is een engelstalige lijst, maar Gainsbourg hoort toch ergens daartussen, en Brel, en Brassens. En Nick Cave? En Beck? En de Pixies? Tom Waits? Black Sabbath? Iron Maiden?

Enfin ja. Zeventig op honderd. Ik heb veel te veel geld uitgegeven aan CD’s.

Déclic

donderdag 7 december 2006 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Niet die van Manara (ah… memories), maar wel het soort Aha-Erlebnis die de fijnste momenten in elk project zijn.

Het ogenblik dat het van ongestructureerde chaos plots omslaat. Een mens loopt rond met een groeiend aantal vragen en onbekenden, en er liggen allerlei losse eindjes overal, en dan plots: een connectie. En eens die ergens neergeschreven is—op papier, in de computer, in mijn hoofd—dan wordt het gemakkelijker. Nog een connectie. En nog één. En nog één.

En voor een mens het weet: een plan.

En het kan in alle mogelijke situatie: soms is het gewoon véél, soms gewoon moeilijk, soms is het concept, soms is het alleen maar een stukje ontwerpen of schrijven. Het kan een project zijn met een massa gegevens waar kop noch staart aan te vinden is, of een onderwerp waar ik weinig of niets over weet, of een schijnbaar onoverkomelijke situatie.

Andere situaties, maar steeds hetzelfde patroon: beginnen met de moed der wanhoop, voorbereid op het allerslechtste. En dan informatie opzuigen. Ongestructureerd. Of net heel gestructureerd, maakt niet uit. Lezen, luisteren, verwerken. Laten bezinken. Afstand nemen, iets anders doen, en opnieuw bekijken. En dan rustig alle puzzelstukken laten in elkaar klikken.

Er is geen betere term voor: het is gelijk een magnetische puzzel, soms is het  alsof ik de klik hoor van twee magneten die tegen elkaar vliegen. Soms blijken de gelegde connecties achteraf verkeerd, en om de magneten los te krijgen is wel enige moeite nodig, maar dan vliegen de losse stukken weer met een klik tegen andere magneten.

Schiften, verschuiven, nadenken, filteren, heuristiek.

Weinig, wat zeg ik, niets is zo geestig als dat. Emergente dinges. Patronen. Gestalttheorie in actie.

Helpdesk voor beginners

vrijdag 8 december 2006 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Zo kan het ook natuurlijk: zowerkthet.be. Voor de prijs van enige “mp3-spelers, gsm’s, softwarepakketten…” heb je een hoogstpersoonlijke helpdesk.

Op maandbasis wellicht goedkoper dan het in India te gaan betrekken, en uiteraard goedkoper dan een echte helpdesk.

Geen geklooi met responstijden of gegarandeerd accurate informatie aan de ene kant, en geen gezooi met op organische wijze een community opbouwen aan de andere.

Il faut de tout pour faire un monde, zeker? [via Pieter]

Geschreven al luisterend naar: Ennio Morricone – Once Upon A Time In The West- Once Upon A Time In The West

Altaad een beetche raazen

vrijdag 8 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Een groot gemak, dat de website van de NMBS een hele stapel nieuwe treinwijzen heeft beschikkelijk gesteld:

Treinwijs

Naast de gebruiksinfo voor de gemakkelijkheid, ook een uitlegging van de conventionele tekens. En dan natuurlijk de relaties, niet alleen hangend de week, maar ook van zondaag en zaterdag feestdagen.

Uitstekend nieuws.

Geschreven al luisterend naar: Ennio Morricone – Musashi – Brivido Di Guerra

LinkedIn

vrijdag 8 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Mijn madam heeft een paar dagen geleden LinkedIn (her)ontdekt, en we waren eventjes in minofmeer-maar-niet-echt-concurrentie met elkaar om contacten te verzamelen.

Nu, we zijn daar hoegenaamd niet fanatiek in: ik (van alhier) heb mijn collega’s een mail gestuurd en zij (van aldaar) een aantal van de hare, en dan zitten er nog een aantal vrienden en kennissen en toevallig vergaarde profielen tussen, en ik denk dat we het daar maar bij houden.

Maar gedver er zitten daar toch wel een aantal zware strebertjes tussen, op LinkedIn. Zo van die mensen die er wellicht nijdig van liepen dat LinkedIn niet het exacte aantal connections meer toont:

Recommended

…en die dan maar in hun profielnaam het aantal contacten tonen die ze hebben. Weird, maat. Weird. Zo van ik heb meer vrienden op LinkedIn dan gij! 

Geschreven al luisterend naar: Ennio Morricone – Musashi – Musashi E L’attesa

Del.icio.us op 8 december 2006

vrijdag 8 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

UI

vrijdag 8 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Bwof… dat valt toch nog mee?

Wgetgui-screenshot

Akkoord, het ziet er wat veel uit, maar zó ingewikkeld is het ook niet toch? 

Teleurstelling

vrijdag 8 december 2006 in Kinderen. Permanente link | 12 reacties

Zelie is met haar slechtste rapport ooit naar huis gekomen: er stond een 3 (kan beter) op voor stiptheid.

En het ergste van al: de juffrouw had het rapport al helemaal ingevuld, en ze heeft in extremis nog de tipp-ex moeten bovenhalen. Vandaag had Zelie haar huiswerk gewoon niet gemaakt, én was ze haar turnzak vergeten. Hot on the heels van maandag een brief vergeten laten invullen en een toets vergeten laten ondertekenen.

Mijn hart brak: ik heb het zelf ik-weet-niet-hoeveel meegemaakt op de lagere school, jaren en jaren aan een stuk.

Ik weet het ook niet precies wat er mee te doen, maar ik heb me in alle geval niet kwaad gemaakt. Ik heb heel erg teleurgesteld gekeken, en het heeft zijn effect niet gemist: Zelie begon hartverscheurend te wenen. “Ik ben niet boos,” heb ik stilletjes gezegd, “maar ik ben wel vedrietig. Omdat ik weet dat je beter kan.”

Nog waterlanders natuurlijk.

En of ze het nog ging doen? Snif, snik, neee…

Afijn ja. *houdt zijn hart vast*

update dat niemand een verkeerd gedacht krijgt: het was een zeer goed rapport, op dat ene cijfer na. En Zelie is enorm vlijtig en hardwerkend op school, door de band. Zij is van het type dat als ze weet dat ze tegen volgende week één van de vijf gedichtjes van buiten moet kennen, dat ze niet het kortste neemt, maar ze meteen allemaal van buiten leert, “omdat ze niet kan kiezen”. Ze kan soms vergeetachtig zijn en soms ook wat slordig, maar het is hoegenaamd niet van slechte wil. En ze was er wel degelijk het hart van in. En we gaan er zelf ook meer op moeten letten. Zo.

Desillusie

vrijdag 8 december 2006 in Music. Permanente link | 9 reacties

Daarjuist op zoek naar iets representatief van de Scissor Sisters op deze gebotst:

Vraag ik aan Sandra of ze niet herkent waar het een cover van is. Ja, vaag bekend wel, maar wàt precies…

Ik leg het volgende plaatje op:

Blank stare.

Noooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!

Sandra kent Pink Floyd niet!

Aaaaaaaaaaaaaaaghh!

‘t Is goed dat het vandaag haar verjaardag is, dan is een mens al eens iets meer vergevingsgezind. Nu te hopen dat ik het tegen morgen vergeten ben!

Communicatie

zaterdag 9 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Zou er nu echt nergens een advokaat zijn die zich dergelijke fratsen zou willen aantrekken? Kàn dat zomaar, een bedrijf dat een vritueel monopolie heeft, dat zomaar willekeurig zonder enig vorm van verantwoording of verklaring mensen weigert een dienst te verlenen?

En als dat mag, hoe ver mogen ze daarin gaan? Kàn het zomaar dat ze iedereen die in mijn huis woont ook die dienst weigeren, zonder daar verder een verklaring voor te moeten geven?

Afijn, de laatste esbattementen:

From: blog@zog.org
To: Google
Date: Sat, 2 Dec 2006 00:49:27 -0800

Hallo,

In maart 2004 heb ik een aanvraag gedaan om AdSense op mijn websites (www.zog.org, safari.zog.org en blog.zog.org) te zetten. Die aanvraag werd aanvaard, en ik heb een paar advertenties op mijn weblog en toen nog bedrijfswebsite gezet. Ik heb er, helemaal zoals verwacht, zeer weinig mee verdiend. Met de maand meer, dat wel: bezoekersaantallen, dat kent een namelijk een zekere progressie. Ik keek er dan ook naar uit om genoeg geld te verdienen om bijvoorbeeld mijn geliefden een cadeautje te kunnen kopen elke maand.

Helaas: in juni 2005 ben ik uit AdSense gezet. De reden die gegeven werd: invalid clicks.

Het spreekt vanzelf dat ik niet zelf op “mijn” advertenties geklikt heb–een enkele keer zuiver per toeval wellicht niet te na gelaten, daar kan ik niet op zweren. Maar in alle geval weet ik zeker dat ik geen bewuste fraude gepleegd heb.

Het enige dat ik me kan inbeelden is dat ik rond die tijd gaan werken ben in een organisatie waar een paar honderd mensen achter dezelfde firewall zitten, en waarvan een bepaald percentage waarschijnlijk wel mijn weblog zal gelezen hebben.

Ik heb een aantal keer met bijzonder veel goeie moed geprobeerd om uit te vinden wat er precies gebeurd was, maar over een periode van ondertussen meer dan anderhalf jaar heb ik nooit meer dan een standaard-antwoord gekregen (variërend tussen versies van “we cannot disclose any details about how our monitoring technology works or what specifics we found on
your account” tot uiteindelijk “our specialists have found that it does not meet our programme criteria”).

…en het uiteindelijke resultaat is dat ik nu, anderhalf jaar na mijn verwijdering uit het programma, er niet meer in slaag om AdSense aan te vragen. Niet op mijn eigen site, niet op om het even welke andere site waar ik mee te maken heb (sandra.pattyn.net bijvoorbeeld ook niet).

Kunt u me helpen? Wat kan ik doen om te proberen aantonen dat ik geen slechte bedoelingen heb? Hoe geraak ik uit deze situatie?

Vriendelijke groeten,

Michel Vuijlsteke

from: Google AdSense <adsense-adclicks-nl@google.com>
to: blog@zog.org 
date: Dec 4, 2006 10:09 AM
subject: Re: [#87234690] Overige 

Hallo,

Bedankt voor uw bericht.

Zoals u weet, neemt Google ongeldige klikken uitermate serieus. Uitgevers waarvan de account is uitgeschakeld vanwege ongeldige klikactiviteiten, wordt verdere deelname aan Google AdSense ontzegd.

Met vriendelijke groeten,

Het Google AdSense-team

from: Michel Vuijlsteke <mvuijlst@gmail.com>
to: Google AdSense <adsense-adclicks-nl@google.com
date: Dec 4, 2006 10:16 AM 
subject: Re: [#87234690] Overige 

Dank voor uw (korte) reactie.

Kunt u eventueel ook een antwoord geven op de vragen die ik stelde? Of kan u me zeggen wie ik kan contacteren om een antwoord te krijgen?

Hartelijk dank bij voorbaat,

Michel Vuijlsteke

Vijf dagen later: radiostilte.

Volgende stap: telefonisch contact op proberen nemen. Ik ben het lichtjes beu, die stomme willekeur van Google.

Palace of the End

zaterdag 9 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Geniaal.

Del.icio.us op 9 december 2006

zaterdag 9 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Statistieken

zondag 10 december 2006 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Ha kijk zie: Luc doet van statistieken. Ik heb zo geen verschillende grove categorieën alhier, en zelfs al zou ik er hebben, ik ben niet echt de meest consistente mens in dergelijke zaken, dus dan maar een paar andere statistieken. Met op voorhand excuus voor kleurenblinde mensen, want ‘t is met verschillende assen en met koleurkens.

Om te beginnen: hoeveel post ik op mijn weblog (klik voor detail).

Graf1

Een duidelijk verschil tussen de periode vóór eind 2003 en de periode erna, da’s het opvallendste. Tot september 2003 had ik de gewoonte om veel meer klein postjes te plaatsen, zo van één of een paar regels: ik gebruikte een systeem dat me op mijn eigen computer liet schrijven, en dan de entries en vrac liet uploaden naar een server. Ergens midden september 2003 ben ik overgestapt naar Typepad (en later naar WordPress), en daar (a) kon ik niet overal en altijd posten en (b) vroeg het systeem telkens om een titel voor elke entry.

Dat heeft het schrijfpatroon (ahem) blijkbaar redelijk veranderd: minder entries, met meer woorden erin. De grafiek toont dat dan ook proper: de onderste lijn is het aantal entries, de bovenste lijn is het aantal woorden: de afgelopen drie jaar gemiddeld respectievelijk 140 en 36.000 per maand.

Aantal bezoekers heb ik niet echt bijgehouden, maar commentaar staat wel in de database, en dat is gemakkelijk na te trekken (klik voor detail):

Graf2

De grafiek in dalende lijn (in het blauw, op de linkeras) is opnieuw het aantal entries. Voor de aardigheid ook het gemiddeld aantal woorden per entry meegegeven in stippellijn: dat gaat van 100 in vóór Typepad tot tussen 250 en 300 de afgelopen drie jaar. De stijgende lijn (op de rechteras) is het aantal comments: van gemiddeld 0,2 per post in 2002 tot gemiddeld 6 per post in 2006.

En voor wie zich afvraagt (yeah right) wat dat betekent in gijlieden vs. mezelve (klik voor detail):

Graf3

U haalt me in, in aantal woorden geschreven per maand. Ha! Ik zal een aantal tanden moeten bijsteken. :)

Druk, en de kinderen

zondag 10 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Life is what happens when you’re busy making other plans, zei John Lennon ooit. [’s morgens op RTBF-radio gehoord, en zwaar onder de indruk van het zwaar onder de indruk zijn van mijn vader, in case you were wondering waar ik was toen ik hoorde dat hij er niet meer was, nu twintig jaar en twee dagen geleden]

Ik heb de laatste tijd wat minder vrije tijd. Niet omdat ik me plots de leden van het lijf moet werken, dat niet: sinds ik de wisselbeker van het redactiemailboxbeheer en eindredactiedoen voor Gentblogt overgedragen heb aan collega Bruno, denk ik dat ik in absoluut aantal uren geteld, minder werk verzet dan vroeger.

Maar wel omdat ik me tegenwoordig vréselijk amuseer met bijleren over vannalles en nog wat. Verandering van spijs doet eten, zoiets zeker? En waar ik in mijn vorig werk arguably ruim rond kwam met de kennis die ik de afgelopen jaren had opgedaan, zit ik in mijn huidig werk in een situatie dat alle nieuwe kennis van pas kan komen.

En dus dat ik de spons uithang, wetensgewijs, op allerlei vlakken. Ik heb hier boeken staan tot over mijn oren over user-centred design en alles wat er rond hangt: die ben ik van dichtbij aan het herlezen dat het geen naam heeft. Het internet is niet meer veilig: alles wat maar van ver of dicht met interessante zaken te maken heeft, moet eraan geloven.

En, tjaha, dan komt het er minder van om te leven, inderdaad. Niet dat ik op dat vlak erg veel overschot had—geen uitgaanderken, ik—maar toch, maar toch. ‘t Zijn dan andere dingen die er bij inschieten: films kijken. Foto’s maken.

‘t Is dan als ik nog eens foto’s maak, om de paar dagen maar, dat ik plots merk hoe enorm de kinderen groeien. Ik zie ze natuurlijk alle dagen en we doen alle dagen dingen (gisteren nog een goocheltruuk aan Zelie geleerd, ha!), maar toch, maar toch.

Jan verandert precies niet echt veel, maar hij wordt alsmaar mondiger, en alsmaar groter:

Jan aan 't eten

Zelie wordt meer en meer een juffrouw, en zelfs als haar haar ‘s morgens nog niet gekamd is en ze met een mond vol marsepein zit, vind ik dat het te zien is dat ze turnen en ballet doet:

Zelie, ongekamd

Anna zet zichzelf recht in haar park, ze is altijd maar alerter, en we gaan de bodem moeten verlagen of ze riskeert eruit te vallen:

Anna in haar park

…maar degene die het meest van al veranderd is de laatste tijd, vind ik, is Louis. Aan de ene kant is hij nog altijd hetzelfde als anders—enorm lief, enorm creatief, (soms veel te over-)gevoelig—maar aan de andere kant: zo gegroeid!

Hij vroeg vanmiddag of hij even naar televisie mocht kijken, ik zei dat dat mocht, hij ging naar boven, ik deed nog wat dingen beneden, en tegen dat ik goed en wel mee boven zat, had hij genoeg gezien op televisie. Heeft hij ze zelf uitgezet, en is hij gewoon op zichzelf, met Zelie bij de scouts, mama, Anna en Jan in bed, en ik boven in de zetel, anderhalf uur beneden gaan tekenen en kleuren. Onder meer een giraf gekleurd, voor mama, maar omdat een giraf zonder vlekken geen echte giraf is, er zelf de vlekken bijgezet:

Giraf

En toen kwam hij weer naar boven, met twee draken en een boef. En heeft hij een heel epos gespeeld, van een dief die gevat was door twee draken van de politie, die hem dan in de gevangenis (hier boven in Lego gebouwd) gesmeten hebben, en hem dan uiteindelijk als straf opgegeten hebben.

Met liedjes en interactie en pleidooien en alles.

Louis met origami

20061209_louis

Hij wordt enorm snel enorm veel groter, echt waar.

Ook kangoeroemuziek

zondag 10 december 2006 in Music. Permanente link | Geen reacties

Ik ook Australië!

Grin.

Geschreven al luisterend naar: Neil Gaiman – Anansi Boys – At the funeral…

Mpf

zondag 10 december 2006 in Weblog. Permanente link | 8 reacties

Tsss, insinuaties… Niets van!

Graf4b

[Nu met aangepaste grafiek, voor de muggenzifters — ja, die tweede zoon heette wel degelijk Jan in plaats van Louis, en nu ik er over nadenk: inderdaad, Anna is pas dit jaar geboren en niet vorig jaar. Al die kinderen ook, een mens verliest er de tel bij, ik zweer het.]

 

Del.icio.us op 10 december 2006

zondag 10 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Del.icio.us op 11 december 2006

maandag 11 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Kwafeur

maandag 11 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Gnnnn… ik ben het redelijk beu dat mijn haar zo lang is als nu. Het ziet er om te beginnen redelijk belachelijk uit—zo één plukje vijftien centimeter lang haar in het midden van mijn voorhoofd, twee pluimen boven mijn oren die alle richtingen uit groeien, ‘t is echt geen zicht.

En naast het feit dat het geen zicht is: met mijn nieuwe klak op is het nog minder een zicht. En ik wil mijn nieuwe klak echt wel opzetten, want met mijn zwarte cagoule aan is het óók al geen zicht.

Pas op, niet dat ik mij eigenlijk heel erg veel illusies maak over mijn uitzicht hoor, maar toch.

Geschreven al luisterend naar: Neil Gaiman – Anansi Boys – At the funeral…

De tools maken de man (niet)

maandag 11 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Vraagt Pieter:

Welke tool gebruik je om deze stats te genereren?

Het gaat over grafieken als deze:

Graf5

Het korte antwoord: Excel. Het lange antwoord: na de vergadering van Gentblogt, als het op tijd gedaan is.

De tools maken de man (niet) ii

dinsdag 12 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Ik geef het toe: ik word er een beetje kregelig van, als ik zoiets lees van “met welk programmaatje hebt gij dat gemaakt”. Dat is voor mij de andere kant van de zo mogelijk nog meer irritante vaststelling “PowerPoint zuigt”.

It’s a poor workman who blames his tools, zeggen ze, en ze hebben daar overschot van gelijk in. Een min of meer leesbare grafiek maken, heeft weinig of niets te maken met het programma waarin de grafiek gemaakt wordt.

Gegeven een lijst van gegevens in ongeveer deze vorm, die ik met een query uit de WordPress-database gegenereerd heb en dan geopend in Excel (2007, maar dat doet hier niets ter zake):

post_datepostscommentspostlengthwordslength/post
02/07/2002415361929183572686
03/07/200254410029567254754101
04/07/200264511636028866720103
05/07/2002428852096343882191

Stap één, de kolommen geselecteerd waarin ik geïnteresseerd ben en insert > line chart gedaan. Dat geeft iets in deze zin (alhoewel: ik heb hier al twee van de drie lijnen op één as gezet, en één op de andere as):

Graf5a

…en dan kan een mens zich gaan uitleven in de Mogelijkheden Van Het Programma. Zoiets bijvoorbeeld:

Graf5b

Woohoo! Groots! 3D! Spectaculair! Onleesbaar! Nutteloos!

Nee, ik ben helemaal een gelover in de Tufte School of Infographics: haal alles weg dat niet absoluut noodzakelijk is, en wees zo eerlijk als mogelijk in het voorstellen van de gegevens.

En daar heb je helemaal geen speciaal tool voor nodig, gewoon wat minimale kennis van om het even welk programma waarin je werkt. In mijn geval is dat Excel 2007, maar het had even goed een oudere versie van Excel kunnen zijn, of Illustrator, of voor mijn part Openoffice.org calc.

Stap één: overbodige kleur weghalen. In het ideale geval en als het missiekritisch is, betrouw ik niet op kleur: een redelijk percentage van de volwassen mannen zijn kleurenblind, niet iedereen heeft een kleurenprinter, kleuren hebben een intrinsieke emotionele waarde, etc., etc.

Graf5c

Hier: de achtergrond weggehaald (deed niets te zake), aantal posts en lengte per post in dezelfde kleur gezet en onderscheiden door het soort lijn (discutabel, ik weet het).

Stap twee: overbodige lijnen weghalen. Al die kaders en de lijnen op de assen, brengen die eigenlijk informatie aan? Nee, niet echt. Dus ze mogen weg. De gridlines, die brengen wel informatie aan, maar ze storen omdat ze te nadrukkelijk aanwezig zijn. Dus die mogen in een lichter grijs komen te staan.

Graf5d

Zo. De grafiek is nu wel heel erg gecomprimeerd in de breedte, dus heb ik ze nog wat uitgerekt. Eens ze uitgerekt was, heb ik de data op de Y-as anders geformatteerd (jaar maand, vertikaal ipv dag/maand/jaar, schuin), en heb ik nog vertikale gridlines toegevoegd ook, dat ik gemakelijker kan zien in welke maand iets gebeurt. En om duidelijk te maken welke lijnen op welke as gevolgd moeten worden, heb ik de labels van de assen dezelfde kleur gegeven als de lijnen.

Dat geeft dan dit:

Graf2

Graf5e

…enfin ja, om maar te zeggen: het tool maakt dus écht niet uit. Koop dit en dit en dit en ge zijt vertrokken.

Wie wil onze vriend zijn?

dinsdag 12 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Gentblogt zoekt vrienden!

Het staat allemaal in het artikel, maar in samenvatting:

 • Hoera, Gentblogt doet dat goed!
 • Helaas, we hebben geen geld meer!
 • En: we zien het niet zitten om ergens een reclameregie aan te spreken.
 • Dus: doen we het met een Vrienden Van Gentblogt-formule.

Community, weetwel.

Del.icio.us op 12 december 2006

dinsdag 12 december 2006 in Links. Permanente link | 2 reacties

Early night

dinsdag 12 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zozo. De madam is naar een vergadering, de kinderen liggen allevier rustig te slapen, en ik ben redelijk moe.

Van zodra Heston Blumenthal zijn ding gedaan heeft, kruip ik in mijn nest. Misschien nog een aflevering van ‘t één of ‘t ander bekijken, en dan naar dromenland.

Misschien eens nadenken waar ik zou kunnen over dromen.

update ah crap, nog een programma dat ik wil zien: Growing Out of Trouble.

Geschreven al luisterend naar: Ennio Morricone – Un Difetto Di Famiglia – Lontananza e depressione

Del.icio.us op 13 december 2006

woensdag 13 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Life ain’t all fun and games, you know

woensdag 13 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Die dag op Twitter:

11:08 AM Clopin: vragen van team beantwoorden
                  me: doing IA
11:17 AM can of coke
11:23 AM another can of coke (light)
11:34 AM another can of coke
11:55 AM off to buy more cans of coke
12:01 PM mmm, pouring a can of coke light in a plastic cup
12:11 PM Clopin: lunchtime!
12:12 PM me: ‘nother coke light
12:15 PM more coke
12:23 PM click-psshhh
                  another can!
12:33 PM omigod! i, like, totally ran out of coke!
12:38 PM lol so i got more coke and i’m like totally DRINKING it or whatever
12:41 PM Malchick: thinking that Michel might wanna consider switching to sugar-free coke
12:42 PM me: down the hatch.. ugh, that’s another can of coke light gone
                  wonder what I’ll have next
12:43 PM oh, I know: how’s about some more coke light, michel?
                  why yes, *that’s* a good idea, michel
                  *pours*
12:51 PM Houston, we seem to have run out of Coke Light… initiating can retrieval in five… four… three…
12:53 PM Tranquility Base, we have procured three, I repeat, three full cans of coke light

32 minutes
1:25 PM me: impromptu watercooler meeting — I had a coke light
1:34 PM one of three cans down, two to go
1:44 PM two down, one to go
1:58 PM Quick! Robin! We ran out of coke light! To the batcave^H^H^H coke machine!
2:07 PM Batman a fait bat-pipi (rhââa ça fait du bien par où ça passe)
2:26 PM Clopin: Development on hold…
2:38 PM me: opening a new can of coke
2:51 PM gnnn dilemmas & hard choices to be made
2:58 PM neeeddd moooore coooooke
3:02 PM aaaahhh
3:08 PM another one down. neeext!
3:28 PM is it me or does it seems as if those cans get smaller by the hour?
3:40 PM Hm. Think I’ll have myself another coke.

44 minutes
4:25 PM me: Down the hatch. More coke!
4:41 PM another can

Inderdaad: het glamoureuze leven van de consultant op verplaatsing aan het werken. Pas op, het is nóg boeiender dan het klinkt: ik ben er zeker een aantal vergeten noteren, van die blikken Cola! En de laatste twee heb ik meegenomen en op de trein opgedronken!

Een vuilbak vol blikken

Extreme Technology!

donderdag 14 december 2006 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Ach, een mens mag daar eigenlijk niet mee lachen, het overkomt iedereen en niet de minste.

Reference

Maar toch: web 2.0–foutboodschappen zijn zó grappig. :)

Geschreven al luisterend naar: Parsons, Gram – GP/Grievous Angel – Streets Of Baltimore

Mijn hoofd

donderdag 14 december 2006 in Kinderen, Werk. Permanente link | 3 reacties

Bij hoge uitzondering had ik werk naar huis meegenomen.

En net vanavond beslist Anna om tot halfelf wenend wakker te zijn. Anna is ziek namelijk: bronchitis en oorontsteking. En haar tandjes komen ook uit.

Ik kon niet verhuizen naar ergens anders wegens VPN nodig, en Sandra kon niet met Anna in onze koude kamer gaan zitten ook. Naarmate de kwartieren full-time maximum volume krijsen voortschreden kreeg ik het alsmaar moeilijker om mijn concentratie te behouden, en toen mijn copy-pastefunctionaliteit het weer eens begaf op de computer (ik steek het op Firefox, ik heb dat regelmatig), was ik klaar om accidenten te doen.

Gnn. Ik zou geen thuiswerkende zelfstandige met-kinderen willen zijn.

Ik spreek chinees

donderdag 14 december 2006 in Werk. Permanente link | 5 reacties

Specialisten schrijven elkaar mails waar buitenstaanders soms wel eens niets van snappen.

Het fijne aan mijn werk nu is dat ik me kan inwerken in zaken waar ik anders zelf nooit iets van zou snappen. En dat heeft dan als gevolg dat ik mails kan schrijven die voor mezelf-twee-weken-geleden complete gobbledygook zouden geweest zijn.

Zo van

Voor zover ik het zie, zou het helemaal mogelijk moeten zijn om zwonk te maken die uit schmirzwinkle en blorfspeegle bestaan, op voorwaarde dat het mogelijk is om blorfspeegle (of beter, plootz) in kweerzels een grubble mee te geven…

In KazBarf nu zie ik plok/plik-knopjes staan bij de inhoud van kweerzels , maar ik weet niet of er rekening mee kan gehouden worden bij de generatie van zwork. Kan dat?

Dus dat ik iets in deze zin heb (…) waarbij de volgorde binnen het schmirzwinkle bepaald wordt in KazBarf (en dus een eventuele nummering op zwork of in de KLD automatisch gebeurt).

Great stuff. :)

Te laat!

vrijdag 15 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Mis-bloederig-lukt.

Ik ging vroeg gaan slapen, hield ik mezelf voor. Al voor de derde dag op rij. En toen ik naar het uurwerk keek was het alweer te laat.

Ach ja. Morgen heb ik tot ergens rond de middag om klaarwakker en op mijn qui-vive te zijn: naar Amsterdam voor—mwoehahaha!—een Meesterplan Dat Het Daglicht Nog Niet Mag Zien, maar dat als het meevalt Best Wel Eens Zeer Interessant Zou Kunnen Zijn.

Zo één van de dingen waar minder rationele mensen dan mij het eigenlijk niet zou geloven dat er geen karma of dergelijke mee gemoeid is.

En trouwens, die reis op en af naar Amsterdam: wat voor bedriegtenboel is dat niet? De TGV naar daar is nauwelijks sneller dan de gewone trein, pff:

 • Brussel-Zuid > Amsterdam CS, gewone trein: 9u40–12u38
 • Brussel-Zuid > Amsterdam CS, TGV: 11u25–14u06

De vergadering is om 14u, dus de keuze was al gemaakt, maar zelfs dan.

Dagje Amsterdam

vrijdag 15 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Iets meer dan twee uur vergaderd. Daar een hele dag voor op de baan geweest.

Mja. Mja.

Pas op, uiteraard zijn face-to-face meetings nuttig, nee, absoluut noodzakelijk. En het spreekt vanzelf dat lange meetings op den duur contraproductief zijn. Maar als ik meer dan zes uur trein ga doen, dan heb ik daar liever méér dan twee uur vergadering voor in de plaats. Bij nader inzien liever vergaderen van wat vroeger tot wat later, en dan daar overnachten, mijn gedacht.

Nu ja, aan de positieve kant: ik heb drie televisieserie-afleveringen kunnen inhalen, en ik heb Hard Contact uitgelezen (leutig), en ik heb wat in Tog gelezen (opinionated Mac fanboi, maar wat verwacht een mens, ‘t is wel grappig), en ik heb wat verder gelezen in Peter Brown’s Cult of Saints.

De trein is altijd een beetje reizen.

CS3 beta

vrijdag 15 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Komt ervan als ik mijn feeds een hele dag niet lees: van overal hoor ik dat er een beta van CS3 te download is op het interweb. Hoera!

Biostabil 2000

zaterdag 16 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Aaargh! Ik wist niet dat zoiets nog kón in België: Tineke de Nooij (set your Way Back Machine to waaaaayyyy back) prijst een soort magnetisch prul aan dat bronchtitis en psoriasis en bloedneuzen en hooikoorts en migraine en nekklachten en blaasontsteking en dergelijke kan oplossen.

Hoja, precies: net weer die dingen die vanzelf ook wel kunnen over gaan.

Het principe? Een hangertje met een “zéér sterke magneet” erin hangt aan ‘s mensens nek, en het magneet-dinges zelf is aan de ketting bevestigd met een draaimechanisme, waardoor het zich automatisch zo draait, dat het overtollige energie uit het lichaam zuigt (en waar naartoe? geen mens die het weet).

Slecht werkende schildklier, geen zin in seks, één adres. Vanaf slechts € 119 is er een lelijke silverplated versie te krijgen. Voor meer geld zijn even lelijke anderskleurige versies te koop.

Hm. En het volgende product op TellSell heeft CellTone, een crème op basis van slakken. Tiens, had dat vroeger geen andere naam?

CS3 (i)

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 6 reacties

Eens kijken wat er allemaal veranderd is aan Photoshop CS3. In losse volgorde, zoals ik het tegenkom bij mijn eerste gebruik.

Het eerste dat opvalt is een klein dingetje dat wel serieus handig is: paletten die aan de zijkant van het scherm staan, zijn daar gedockt, en bewegen mee met het venster als dat vergroot of verkleind wordt. Dus als ik dit venster staan heb:

Cs3_2

en ik verklein het Photoshop-venster, dan krijg ik dit:

Cs3_1

Een handeling die ik alle dagen wel doe: select all en dan naar het info-palet, of alt-i-i om te kijken hoe groot mijn document wel is. Niet langer nodig: het info-palet toont nu meer informatie.

Cs3_info

Bovenaan nog altijd kleurenpickers, plaats in document en grootte van de selectie, maar daaronder nu (individueel aan en af te zetten, uiteraard): version cue-informatie (heb ik af staan), grootte van het document, kleurenprofiel, afmetingen van het document, grootte van de scratch disk, efficiëntie (geen idee), timing (de tijd die de laatste handeling nam: nu weet ik precies hoe lang ik erover doe om een rechthoek te selecteren of een guassian blur te doen :)), en nu geselecteerd tool.

En helemaal onderaan staan de voor beginner nuttigste lijnen in de hele interface: beknopte hulp, die verandert als je alt, ctrl, shift, of combinaties ervan indrukt. Vroeger stond die in de statusbar onderaan, maar sinds een paar versies had men de neiging om die statusbalk weg te moffelen.

Ik zou nog gelukkiger zijn als er, net zoals voor kleuren waar je zowel RGB als webkleur of CMYK kan gebruiken, voor de afmetingen zowel cm als pixels zou kunnen hebben, maar alla.

Nog daar bovenaan rechts: History, Actions, Tool Presets, Brushes, Clone Source, Character en Paragraph, en Layer Comps zijn nu fly-out-paletten. Mja. Handig, denk ik zo, op het eerste gezicht.

Cs3_flyout

De animated gif hierboven trouwens: moeten maken in een oude versie van ImageReady, wegens alsdat het animation-palet zichzelf niet wou tonen in CS3.

Hm. Mijn copy-paste heeft het weer begeven. Straks meer.

 

Second lifers gezocht

zaterdag 16 december 2006 in Televisie. Permanente link | 4 reacties

Hey! Ik weet een manier om op televisie te komen! Echt waar, no strings attached, helemaal on the level!

De televisie zoekt namelijk mensen die echt Second Life doen. Zo met een leven opbouwen, en dingen kopen, en echt interageren. Iemand? Iemand?

Ik vrees dat het vooral gevonden vreten is voor media en dat er in ‘t echt niet zoveel mensen hier te lande fanatiek mee bezig zijn, maar alla.

Indien wel: laat iets weten.

CS3 (ii)

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Verder nieuw in Photoshop CS3, en misschien op voorhand toch wel even zeggen dat het alvast op mijn computer hoegenaamd niet ready for prime time is: ik heb sinds het installeren mijn computer al zeker drie keer moeten heropstarten, er zitten fantoominterface-elementen in, en het loopt soms echt wel helemaal verkeerd.

Links en rechts is er betere integratie met VersionCue—”check in” in het filemenu, mogelijkheid om de status te tonen in het infopalet, enfin, ik vraag me af of ik dat nu echt zou beginnen gebruiken.

Er zit ook een Zoomify-exporter bij, which is nice, you know, voor al die mega-panorama’s en zo. Voorbeeldje: alhier.

En het is mogelijk om met één moeite een slideshow in Acrobat te maken, zie bijvoorbeeld alhier.

Device Central is ook nieuw: een decidedly Macromedia-getint tool waarin allerlei devices staan—telefoons, voor zover ik nu zie, maar wellicht ook dingen als consoles en dergelijke. Vanuit dat ding kan men Photoshopdocumenten op de juiste grootte en met het juiste kleurenprofiel en zo maken. En ook Illustrator en vooral Flash, natuurlijk. Flash Lite, ‘t is de toekomst, ‘t schijnt.

Cs3_device

Save for Web is Save for Web and Devices geworden, en in het for Devices-deel komt Device Central weer boven, met handige previews van hoe een beeld er op zo’n ding uitziet. Met gesimuleerde backlight aan/uit, en ook bijvoorbeeld wat het zou geven met reflecties op het scherm:

Cs3_device2

De printfunctie ziet er gewijzigd uit. Edoch: toen ik het printen wou uitproberen crashte het ding helemaal—en sindsdien slaag ik er niet meer in om bestanden open te doen of nieuwe bestanden te maken. Ja, de computer is al eens herstart en zo. Ik ga eens helemaal moeten desinstalleren en herinstalleren, denk ik.

CS3 (iii)

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Righty-ho. Trug. Printen dus, zover zat ik.

Het is meteen mogelijk om in het printvenster het beeld te schalen en te verplaatsen op de pagina, wat me een groot gemak lijkt:

Cs3_print

Panorama’s maken, foto’s aan mekaar plakken en dergelijke lukt nu sneller, met twee functies die er in het edit-menu bijgekomen zijn: auto-align layers en auto-blend layers. Gegeven een aantal foto’s…

Aula

Drie menu-opties verder geeft dat dit. Leuk. Niet beter dan pakweg wat ik anders zou gebruiken voor panorama’s, maar wel handig om snel een paar beelden aan mekaar te plakken.

(meer…)

CS3 (iv)

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Bijna vergeten: ook Bridge is vernieuwd. Het ziet er allemaal moderner uit, en het werkt allemaal precies vlotter dan in CS2.

Cs3_bridgezoom

Mooie touches, daar onder de preview, met precies een klein LCD-schermpje waarop de sluitertijd en dergelijke staan:

Cs3_bridge

(meer…)

links for 2006-12-16

zaterdag 16 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Donker

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Het is al een tijdje een trend, misschien wel begonnen in de professionele software genre 3D en geluid en video, maar nu ook met andere recentere Adobe-programma’s, en met Office 2007, en met bijvoorbeeld Microsoft Expression is het allemaal hetzelfde: donkere interfaces.

Expression

(meer…)

Desktop

zaterdag 16 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Ik ben eigenlijk ook wel eens benieuwd…

Desktop

Uitleg: Royale Noir als theme, een foto of vijftien van in de buurt van Brussel-Noord aan mekaar geplakt als achtergrond, en verder, euh, niet veel op mijn desktop. De folder “from desktop” bevat dan weer ettelijke tientallen (en op den duur honderden) megabyte nonsens, beelden, gedownloade brol, tijdelijke bestanden, etc.

Om de zoveel dagen dump ik de inhoud van de desktop daarin, en om de zoveel maand verhuis ik die folder naar een andere disk ergens.

Klasseren? Klasseren is voor kleine kinderen. Desktop Search heerst in mijn wereld. Metadata, baby.

Gelukkige 31ste!

zaterdag 16 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Oei, bijna te laat… maar zaterdag laat is nog altijd zaterdag hé?

Gelukkige

Nog even en ‘t is weer Parijs-Nice. En dan is het praktisch al Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. En als die achter de rug zijn, is het weer de Giro, en na de Dauphiné Libéré is het al de Tour, en als de Tour in Gent is, dan drinken we er één op… gelukkige verjaardag An, en al het beste toegewenst.

Unsuggester

zondag 17 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Grappig. Librarything heeft een unsuggester. Zo’n beetje hetzelfde als “wie dit graag las, zal wellicht dit óók graag lezen”, maar dan wel omgekeerd—”wie dit graag las, zal dit wellicht niet graag lezen”.

Ik neem het eerste boek waar mijn oog op valt, en het resultaat is dit: 75 boeken die mensen die ook Wintersmith van Terry Pratchett hebben, waarschijnlijk niet hebben. Even kijken…

3. The brethren, John Grisham. Gelezen, niet in mijn bibliotheek staand. Niet meteen enoooorm graag gelezen, maar ik heb alle Grishams gelezen, ja, hoe gaat dat? :)

5. The street lawyer, ook John Grisham. Zie 3.

18. Confessions door Augustinus. Heb ik. In een prachtige tweetalige editie. Het Latijn is eenvoudig genoeg dat ik zonder al te veel problemen kan meevolgen, en de gedachte dat ik eigenlijk een dagboek aan het lezen ben van een heilige, zelf geschreven door die mens, is fascinerend. 

21. The rise and fall of the Third Reich; a history of Nazi Germany, William L. Shirer. Heb ik staan en gelezen. Naast Ian Kershaw en Anthony Beevor.

24. The client, John Grisham. Zie 3. Alhoewel: deze heb ik staan.

28. The flowers of evil, Charles Baudelaire. Alhoewel: ik heb Les fleurs du mal, niet de vertaling.

37. The partner, John Grisham. Zie 3.

40. The chamber, John Grisham. Zie 3.

42. The broker, John Grisham. Zie 3.

46. The king of torts, John Grisham. Zie 3.

48. A painted house, John Grisham. Zie 3.

62. Amusing ourselves to death : public discourse in the age of show business, Neil Postman. Ik pleit schuldig. Ik was jong.

65. The Republic, Plato

Hihi. Pratchett is, net zoals Neil Gaiman blijkbaar, een anti-Grisham. :)

Adobe Photoshop CS3 crack serial keygen

zondag 17 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 283 reacties

Tee hee. In een standaard-install van de beta van Photoshop CS3 staat er in C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\AMT een bestandje met de naam application.sif. Als je dat hernoemt naar iets anders, bijvoorbeeld application.sif_, dan vraagt CS3 niet meer om een serienummer.

Tralala. Niet dat ik dat nodig heb natuurlijk, mijn Photoshop CS2 is een echte officiële (mijn licentie gaat met allerlei updates al mee van Photoshop 2.5!), maareuh, een mens weet nooit natuurlijk.

O, en nee: enig gegooglehoer is mij niet vreemd. :)

Zo. Gedaan hier. Brave jongens en meisjes: wie Photoshop CS3 wil hebben, moet het maar kopen. En wie het niet kan kopen, moet maar een Gimp of zo downloaden.


Right. That’s it, folks. This is not a cracks/hacks/warez/keygen forum but a personal weblog. If you want to use Photoshop CS3, go and buy it. And if you don’t have the money, download the Gimp. Comments are closed.

links for 2006-12-17

zondag 17 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Stop the press!

zondag 17 december 2006 in Televisie. Permanente link | 5 reacties

GeerthosteKom het tegen! Ik heb hartelijk moeten lachen met een stuk eindejaarsconferentie van Geert Hoste!

Ik meen het echt, en niet om tegendraads te zijn of om te mainstream-bashen, maar ik kan normaal gezien gewoon geen mondhoek optrekken tijdens die dingen. Tot vandaag dus: een stukje dat helemaal niets te maken had met politiek of actualiteit, maar gewoon over een zieke hond ging.

Waarmee ik weer maar eens bedenk hoe grappig Geert Hoste eigenlijk soms kan zijn, en wat voor een vakman hij wel is—in talkschouwen en zo vind ik hem trouwens ook altijd bijzonder grappig en sympathiek.

Work in progress

maandag 18 december 2006 in Weblog. Permanente link | 22 reacties

Version_3_1Niets zo goed om wat druk op de ketel te zetten als in het publiek te werken met mensen die op uw vingers kijken. Niets nieuws onder zon, natuurlijk, mensen doen dat al sinds eeuwen, maar ‘t is wel de eerste keer dat ik het doe op een site die live staat.

Zodoende dus: ik ga mijn weblog een ander uitzicht geven. Dingen die ik beu ben:

 • de kleuren (altijd dezelfde)
 • het font (te klein)
 • de css (urgh)
 • de variabele breedte (fixed width rules, euh, denk ik)
 • de overdaad aan doodads (gebruikt iemand die tags? en die ratings?)
 • de veel te lange en dus te trage home page (excerpts? sidebars?)
 • dat ik geen header heb (foto’s zijn wijs)
 • dat het allemaal zo blokkerig is (white space rules)

Natuurlijk, uiteraard doe ik zo’n dingen als ik hoedanook toch al duizend andere dingen te doen heb die veels en veels belangrijkers en dringender zijn, maar alla. Zoals hollandse mensen in de business wel eens plegen te zeggen: het wordt geheid een interessante exercitie.

En o ja: al wie zich op de website begeeft en niet de RSS Feed leest: opgelet, vallend puin. Voel u vrij om mij attent te maken op dingen die mis lopen. Van tien negen weet ik ervan, maar laat dat u niet tegenhouden!

Ongoddelijk

maandag 18 december 2006 in Film, Televisie. Permanente link | Eén reactie

Ja, kijk, wel: ‘t is weer mislukt om op tijd te gaan slapen. Niet van slechte wil of zo, maar ik geraak gewoon niet in slaap. Ik ben beginnen kijken naar Shadow of the Vampire, een film die ik al lang wou zien—Nosferatu meer dan veel keer gezien, wellicht de enige in de filmzaal die bij Batman Returns een lachje niet kon onderdrukken toen Christopher Walken’s karakter benoemd werd, hoe gaat dat?

Shadow of the Vampire heeft mij niet teleurgesteld. Malkovich en Dafoe zijn uitstekend, en eigenlijk doet heel de cast, van Eddie Izzard tot Udo Kier, dat bijzonder uitstekend. En ‘t mag dan al bijzonder grappig zijn bij momenten (You die! You fucking vampire bastard rat pig! Shit! You die! Die alone!), uiteindelijk is het toch maar een redelijk donkere bedoening, als Murnau op het einde Orlock ijzig kalm toespreekt Frankly Count, I find this composition unworkable. Could you return to your original mark please? If it’s not in frame, it doesn’t exist.

Hrm. Misschien moet ik nog eens Nosferatu herbekijken. Nog een geluk: hij ligt op mijn werk. Morgen meenemen, denk ik. Yep.

Valreep

maandag 18 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Tijd is elastisch.

Ik heb nog vijf minuten, en dan moest ik eigenlijk al vertrokken zijn naar het station. Maar ik heb eigenlijk ook iets te doen dat zou moeten gedaan zijn vóór ik naar het station aanzet. En daar zit ik al vijf minuten vruchteloos aan te duwen en trekken

Tijd is elastisch, maar niet zó elastisch. Pech, ‘t zal voor op het werk zijn. :)

Oh noes!

maandag 18 december 2006 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Twee en een half kind zijn slecht met buikpijnen en overgeven en alles.

Ik heb er al anderhalf van vastgepakt, nog vóór ik wist dat ze ziek waren. En ik hoor nu net boven van Zelie, die er ook prijs van heeft, dat het nog maar van vanavond was, en dat zij vermoedt dat ze het betrapt heeft van Jan.

Oh boy. Ik voel me al helemaal queasy worden in mijn buik. Ik hoop zó van ganser harte dat het niet op mij overslaat. Van die buikgriepachtige dingen, dat is echt wel van het vervelendste dat er is, ik heb niet de minste zin om met het vliegend te zitten.

…en ondertussen heeft Zelie al de ziel uit haar lijf gekotst, gewoon boven in het toilet gezeten op de vloer, op haar eigen schoot, in haar haar… niet zo goed.

Del.icio.us op 18 december 2006

maandag 18 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Work still in progress

maandag 18 december 2006 in Weblog. Permanente link | 6 reacties

ScreenzogAlrighty then. Stufe zwei van mijn-weblog-uitzicht-aanpakken.

Wat me in de versie die nu voor mij ligt, niet aanstaat: de rechterbalk. De titels in de rechterbalk. De hoofdnavigatie, waar iets als home / archief / etc. zou moeten staan. De zoekfunctie, die logischerwijze rechtsboven zou moeten staan.

Um, en nog veel dingen. Maar ik ben dood– en doodop, ‘t zal misschien wel voor morgen(avond) zijn.

Er staat in alle geval al véél minder zooi in de linkerbalk dan vroeger: statistieken en dergelijke, die eigenlijk niet eens klopten, en icoontjes en dingen. Ik heb de links in de tektst ook aangepast, ze in het grijs gezet en een stipellijntje eronder-ja, ik weet dat het in IE vies gaat doen.

Toch iets met kleurtjes forceren? Of een andere achtergrondkleur op de rechterbalk. Eeeh, I dunno. We zien wel.

Oja, en eigenlijk zou ik alle afmetingen in em moeten doen, maar dàt zal al helemaal voor later eens zijn.

Sis

maandag 18 december 2006 in Kinderen. Permanente link | 11 reacties

Schrijft Pieter:

“Voorzichtig!” siste ze me toe, met een verontwaardiging alsof ik haar kind bijna had overreden. Haar ogen vlamden in mijn rug, waarna ze zich zorgzaam over het kind in de maxi cosi boven haar boodschappenkar boog.

Ik had net een heel klein beetje en bijzonder per ongeluk met mijn kar tegen haar kar gezeten. De baby in de maxy cosi bovenop haar kar had er niets van gemerkt.

Whoa whoa whoa. Stoppen Jozef.

“De baby had er niets van gemerkt?” Een heel klein beetje tegen de kar? Als dat mijn baby was geweest, er zou zelfs niet tegen de kar moeten geduwd geweest zijn. Verkeerd kijken, verkeerd ademen in de buurt van mijn kind is voldoende om op méér dan verontwaardigd gesis getracteerd te worden.

Als ogen konden bliksemen en als houdingen konden doden, er hadden al véél lijkzakken mogen aanrukken.

Wacht maar, meneer Baert, tot het uw koter is die daar in de kar ligt. Ha!

The runs

maandag 18 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Oh deary deary deary me. Mij hypochonder noemen? Nee hoor: ‘t is van dattum. Geen praeteritio voor mij: buikgriep, het vliegend, de plop-plop. Vastgekluisterd aan het 2C. Een zeker gevoel van fuck! en ook wel dedju! maakt zich van mij meester.

Waarom in ‘s hemelsnaam moest ik zonodig die kinderen vastpakken vanavond? Ik heb het écht niet nodig hoor, thuis zitten met den afgang.

…and on that note, if you’ll excuse me, I think I might retire to the privy. Blurgh.

[oh, and fyi: overgeven met verbrijzelde ruggenwervels is geen geestige bedoening] [dubbel blurgh]

Catch 22

dinsdag 19 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Of tock & hard place, of kip en ei, of zoiets in die zin. Combineer maar eens buikgriep met het gegeven dat ik wegens andere, arhem, medische problemen, minstens drie of vier liter drank moet binnenkrijgen en -houden. En zoals ik zei, daar nog geheel naast: combineer maar eens boven het toilet hangen met een welhaast volledig kapotte rug.

Het is niet mijn fijnste dag geweest, tot nog toe, kan ik u verzekeren.

O ja, en uiteraard gebeuren die zaken op het allerslechtst denkbare moment, natuurlijk. ‘t Is écht niet alsof ik graag vandaag thuis had gezeten, en ‘t is écht niet alsof er geen andere dingen te doen waren. Dedju. En morgen is er een meeting die niet kàn verlegd worden. Als het tegen dan niet over is: pech. Dan zal ik maar de mensen in mijn buurt besmetten. ‘t Is dat of een project tot in januari stil laten liggen.

Ach, bekijk het aan de positieve kant, zo’n buikgriep: ‘t is maar een dag of twee-drie kwaad werk, en daarna is het gedaan. En er zijn mensen die ervoor betalen om zo volledig uitgekuist te worden. Worse things happen at sea, you know?

Del.icio.us op 19 december 2006

dinsdag 19 december 2006 in Links. Permanente link | 4 reacties

Philippe Druillet

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Helemaal toevallig kwam ik zonet bij een hele schatkamer invloeden uit mijn jeugd terecht. Ik was iets aan het zoeken over Cyrillus van Jeruzalem, en toen kwam ik op Augustinus terecht, en van daar bij Carthago, en van daar bij Flaubert’s Salammbô, en van daar kwam ik bij Philippe Druillet uit.

Yragael7

Wij hadden thuis in het midden van de jaren 70 Yragaël liggen van Druillet, waar bovenstaande prent ook uit komt. Ik weet niet wat voor strips er bij ulieden thuis lagen, maar voor een zesjarige is dat dus redelijk heavy stuff: niet zozeer de blote wijven (ik herinner me zelfs niet dat er in zaten) of de angstaanjagende dingen (ik was er in ieder geval niet bang van), maar wel het eindeloze detail! De epische vista’s! Het ongetemd orgiastische van het einde van de wereld aan de ene kant, en het absoluut geometrische van het bovenwereldse! De in het onvermijdelijke berustende wanhoop!

Aan het verhaal had ik toen hoegenaamd geen boodschap, al weet ik ondertussen dat het stukken Elric van Melniboné en stukken Cthulhu-mythos bevat, maar ik kon er uren en uren in kijken.

(meer…)

Speelgoed (i)

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

De eerste Lego-doos die ik me duidelijk kan herinneren gekregen te hebben toen we klein waren:

Lego001

Expedition Center Schmidt and Co, zegt het internet me. [Via Vorkmans].

Hart vastgehouden

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Pfff… geldzaken, ‘t is wat.

Ik heb een aantal domeinen gehosted staan bij Dreamhost, en die worden om de zoveel tijd betaald per kredietkaart. Blijkbaar was het een paar dagen geleden weer van dattum, mais il y avait un hic: een vriendelijke maar vastberaden boodschap van de mannen aan de facturatie dat er iets aan de hand was met mijn kredietkaart en of ik dat zou willen in orde maken.

This is just a notice that your DreamHost Account #—— has a balance of $9.98 (including any charges not due until 2007-01-14), with $9.98 due (since 2006-12-14). […]

FYI, THESE ATTEMPTS TO REBILL YOUR CREDIT CARD(S) FAILED
Amount: $9.98
Credit card: *2021 (ex 08/07)
There was an error while charging your credit card. The processor returned: Declined (err code 12)

Ik naar mijn Dreamhost control panel, klik submit het betalingsformulier, even wachten… Declined. Slik. Alle gegevens nakijken, klikkety klik… Declined.

Dubbel slik. Even wachten misschien? Een paar dagen? Misschien dat er een probleem was om de kredietkaartrekening te betalen deze maand?

De volgende dag nog eens geprobeerd: idemditto. De dag erna: een tweede boodschap van Dreamhost. Dat ze een eventueel probleem wel zouden begrijpen, maar dat ik toch zal moeten betalen tegen 20/12 want anders schorten ze hun diensten naar mij op.

Slik, andermaal. Par acquis aquit de conscience de gegevens op netbanking nagekeken—altijd een ontnuchterende, wat zeg ik, onluisterende confrontantie met de harde werkelijkheid, die ik dan ook zo hard mogelijk vermijd—maar ook daar was er niets aan de hand: behalve dat het ondertussen al een tijdje het einde van de maand is op mijn rekening, zag alles Visa-gerelateerd er normaal en betaald uit.

En ondertussen kwam de 20ste dichter en dichter.  Ik werd toch een teensy weensy ongerust: blijven klikken op de betaalknop bleef me declineds opleveren, en het zag er naar uit dat blaffeture en tsuk en pattyn en vuijlsteke en dergelijke niet meer zouden zijn.

Uh huh.

Tot ik dus vanavond laat nog eens aandachtig naar de kredietkaartgegevens keek.

Hrm.

Een paar maand geleden was mijn kredietkaart plots ingetrokken wegens een grootschalige diefstal of zo in een winkel waar ik ooit betaald moet hebben. Ik heb toen een nieuwe gekregen, en op een periode van een paar weken tijd allerlei doorlopende opdrachten en auto-renewals opnieuw mogen ingeven. En ‘t moet zijn dat het al van zo lang geleden is dat Dreamhost me nog een factuur gestuurd heeft, want inderdaad: de gegevens stonden nog op het oude nummer.

*zucht van opluchting*

…maar dat deed me eraan denken: wat voor andere onbekende dingen zijn er zo nog? Domeinnamen die ik in 1995 geregistreerd heb en altijd stilzwijgend verlengd? Of dingen die geregistreerd zijn op michel@netpoint.be bijvoorbeeld, een adres dat ik zo’n tien jaar gebruikt heb? (en hoe lang zou ik nog moeten wachten eer ik die naam kan kopen van de huidige usurpatoren, vraag ik me af)

Whiteboard

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Whiteboards heersen. En animatie heerst. En hoe frustrerend is het niet om te zien wat sommige mensen kunnen, gegeven tijd en talent…

Oef

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Twee dagen heeft ze geduurd, mijn buikgriep. Maar nu is het gedaan: sinds een paar uur geen symptomen meer, hoera!

Akkoord, ik heb vannacht bijna niet geslapen en ik ben geradbraakt (tee hee, see what I did there?), maar dat maakt mij niet uit. Ik heb gegeten zonet! En gedronken! En alles bleef zitten waar het moest blijven zitten!

Dit gaat toch wel de annalen in als één van de meest vreemde ziektes die ik de laatste tijd tegengekomen ben: gezond thuisgekomen, eventjes twee zieke kinderen gezien, en nauwelijks drie uur later prijs. Zonder enige waarschuwing, het ene moment in de zetel zitten, het andere moment naar de faciliteiten moeten spurten. Dan twee dagen miserabel zonder enige evolutie, en dan plots in de loop van de voormiddag: weer in orde.

Behalve veel honger, moeheid en rugpijn, is het alsof er helemaal niets is gebeurd. En Sandra heeft er niets van gehad, en Louis ook niet. Het menselijk lichaam is een mysterie.

Photoshop / Fireworks

woensdag 20 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Ik ben al sinds jaar en dag een Photoshopmens. Fireworks heb ik regelmatig wel geïnstalleerd—het zat meestal wel bij de bundles die we kochten van Macromedia—maar echt gebruikt, nee, dat niet.

Op mijn nieuw werk zijn ze wél aan Fireworks. Daar zijn goede redenen voor: het gaat eigenlijk slechts zelden om fotobewerking op het werk, en meer om het maken van interfaces of mock-ups.

En dan kan het wel handig zijn om alles te doen met een combo Illustrator-Photoshop, waarbij met smart objects en dergelijke wordt gewerkt voor weerkerende elementen, en allerlei externe files uit een library of zo tot één file in lagen gesmeten wordt, en met allerlei propere acties allerlei resultaatfiles worden aangemaakt, in PDF of iets dergelijks zelfs… maar de prijs (in geld) van iedereen een Photoshop CS2 én een Illustrator CS2, en ook en misschien vooral de bijhorende leercurve en verloren tijd is echt wel des Guten zuviel.

En dus, maar ook wel omdat ik eigenlijk wel bijzonder graag nieuwe dingen bijleer, ga ik me intensief verdiepen in Fireworks.

Geen halve maatregelen: ‘t wordt meteen ook Fireworks 9. Ik ben al sinds jaar en dag lid (of hoe mag dat ook heten) van de beta-testerdinges bij Macromedia (nog een erfenis van bij Allaire, van uit de tijd dat we nog zwaar ColdFusion deden), en een paar dagen geleden kwam er in mijn brievenbus een uitnodiging om feedback te geven op beta 3.

De eerste beta’s had ik wat links laten liggen, maar deze zal ik bij deze dan installeren en gebruiken. Mmmm… nieuw motorisch geheugen opbouwen…

Fireworks 9 beta 3

woensdag 20 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

‘t Is bij het installeren trouwens al meteen duidelijk dat ze het echt menen, met die integratie, bij Adobe:

Fireworks9beta3

Bridge! ACR 4! Version Cue CS3! En het is gewoon Adobe Fireworks CS3!

Euh, en jawel: de kleuren gaan nog eens herbekeken moeten worden, in die installer. :)

Adobe in overdrive

woensdag 20 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Ahem. Een nieuwe dag, een nieuwe beta van bij Adobe, lijkt het wel, de laatste tijd. De beta van vandaag is Soundbooth beta 2.

Soundbooth, voor wie het niet zou kennen, is een applicatie die ze bij Adobe omschrijven als

built in the spirit of Sound Edit 16 and Cool Edit

…’t is te zeggen: no frills, alleen de basisdingen.

 • Editing audio quickly.
 • Cleaning up noisy audio.
 • Visually identifying and removing unwanted sounds.
 • Recording and polishing voiceovers.
 • Adding effects and filters.

‘t Is zo’n beetje een slinger die af een aan gaat, vermoed ik: van collecties tooltje naar allesomvattende softwaremastodonten en dan weer terug naar collecties tools, maar dan wel goed geïntegreerd en met een degelijke interface.

Ik heb in de tijd (we schrijven, oh, tien jaar geleden of zo?) bijzonder veel plezier beleefd aan Cool Edit, maar over jaren kwam er altijd maar meer en meer bij dat ik nooit gebruikte, werd het een altijd maar “professioneler” (lees: moeilijker te gebruiken) programma, en heb ik het dan maar laten vallen.

Toen het een paar jaar geleden overgekocht werd door Adobe en heruitgebracht werd als Audition, heb ik het nog wel een paar keer bovengehaald om ‘t één en ‘t ander mee te doen—podcasts en zo—maar de grote liefde was het niet echt.

Eens benieuwd of deze Soundbooth het gat kan vullen tussen Audition en de ingebouwde Windows-sndrec32. In alle geval: te hopen dat ze het lean & mean kunnen houden. En snel. En dat ze genadeloos omgaan met feature requests naar overbodige functies.

Alhoewel: ze hebben niet kunnen weerstaan aan

 • Easily creating customized music—without musical expertise.

Mja. En deze is ook niet zo bemoedigend bij het installeren:

Sndbooth

Hrm.

Del.icio.us op 20 december 2006

woensdag 20 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Och here den duts

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ah, hoe zielig:

As you read this, I don’t want you to feel sorry for me, because, I believe everyone will die someday.

My name is Dr Abdulla Hassan a merchant in Bahrain. I have been diagnosed with Esophageal cancer .It has defiled all forms of medical treatment, and right now I have only about a few months to live, according to medical experts.

I have not particularly lived my life so well, as I never really cared for anyone(not even myself)but my business. Though I am very rich, I was never generous, I was always hostile to people and only focused on my business as that was the only thing I cared for. But now I regret all this as I now know that there is more to life than just wanting to have or make all the money in the world.

Waar is de tijd dat het gewoon om hebzucht ging?

I believe when God gives me a second chance to come to this world I would live my life a different way from how I have lived it. Now that God has called me, I have willed and given most of my property and assets to my immediate and extended family members as well as a few close friends.

I want God to be merciful to me and accept my soul so, I have decided to give alms to charity organizations, as I want this to be one of the last good deeds I do on earth. So far, I have distributed money to some charity organizations in the U.A.E,Algeria and Malaysia.

Maar helaas, ‘s mans familie laat hem in de steek:

Now that my health has deteriorated so badly, I cannot do this myself anymore. I once asked members of my family to close one of my accounts and distribute the money which I have there to charity organization in Bulgaria and Pakistan, they refused and kept the money to themselves. Hence, I do not trust them anymore, as they seem not to be contended with what I have left for them.

Zo triestig! Al dat geld zomaar ingepikt door hebzuchtelingen! Wat zou er dààr kunnen aan gedaan worden?

The last of my money which no one knows of is the huge cash deposit of five million dollars $5,000,000,00 that I have with a finance/Security Company abroad. I will want you to help me collect this deposit and dispatched it to charity organizations.

I have set aside 10% for you and for your time.Please kindly mail me directly through my personal email box: xxx@wossname.

In his sweet, loving hands. You will distribute thefunds to any charity organizations of your choice.

Tuurlijk dat, hoe kan ik helpen? Ha, daarzie, de kat op de koord:

At this point,forward to me your full names and address as well as a telephone number;my Attorney in Netherlands can reach you so as to give to you all necessary information of the company as well as the documents of claims.

I will be expecting your response soon.
Abdulla Hassan.
God be with you.

…en als we dat nu eens niet zouden doen? :)

Och kijk, en nog eens voor de zekerheid, in geval we het zouden vergeten zijn dat de kerel zogezegd dodelijk ziek zou zijn:

Best regards as i await your urgent responses

Trrr.

De vastgoedmarkt

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Dit is ook een optie natuurlijk, om uit de kosten te geraken:

Vastgoed

Uw toilet verhuren als studeerkamer. Of: een toilet monteren in uw ingemaakte kast, en die dan verhuren als studeerkamer.

Hoera LVB!

woensdag 20 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik heb meer dan eens bijna hardop moeten lachen met deze post, en ik ben tegelijkertijd meer dan eens (aangenaam) verrast—wat perceptie allemaal kan doen.

O, en terechte winnaar, Pascal.

Photoshop CS3 Trial to Full

donderdag 21 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Kat en muis, muis en kat. Ik kreeg deze opgestuurd zonet:

Grinnik

Vriendelijk, daar niet van—bedankt mijnheer of mevrouw—maar ik had het niet nodig. En nee, ik doe niet aan redistributie, ‘t is zelfs niet de moeite om het te vragen.

Grafische identiteit

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Schoon gerief, de nieuwe grafische identiteit van Adobe’s programma’s. Niet iedereen is er voorstander van, maar ik wel.

Wheel-o'-icons

Lees er meer over bij John Nack.

Shopping

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

CadeauMorgenmiddag (euh nee, stràks) ga ik cadeautjes kopen. In Brussel. Het wordt mijn allereerste keer: normal gezien koop ik alles in Gent, maar aangezien ik geen vakantie heb maar wel een middagpauze kan nemen, zal het de buurt van de Madou worden.

Of eigenlijk, met de metro geraak ik wel tot in het centrum-centrum, vermoed ik.

Het meesterplan: rondlopen tot ik iets zie dat me aanstaat. Ik moet in alle geval langs een boekenwinkel gaan om een boek te kopen, maar behalve dat is het allemaal wijdopen. O ja: niet te duur, want het einde van de maand is al een tijdje voorbij bij mijn bank—ik gok dat er in Brussel ook wel goedkope winkels zijn. :)

De collega’s weten ongetwijfeld ook meer, maar als iemand nog tips zou hebben: smijt u!

Kaarten

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ik ben al sinds jaar en dag gefascineerd door kaarten. Atlassen. Schematische voorstellingen van de realiteit.

Thuis hadden we zo één prachtige grote kaart van de verspreiding van de verschillende talen en groepen talen in de wereld, die heb ik denk ik grijs bekeken. En tijdens mijn eerste jaar humaniora heb ik denk ik zowat elk uur studie doorgebracht met mijn neus in onze grote atlas: elk lijntje volgen, alle kaarten liefdevol bestuderen, heelder stukken overtekenen tot in de details, de index afschuimen naar exotische plaatsen… myum.

Tegenwoordig zijn er wel meer kaarten te vinden, op het internet en in digitale collecties. En zijn er natuurlijk de boeken van Tufte. En heb ik een aantal oude encyclopedieën gekocht.

En schone dingen dat daar tussen zitten! Kijk deze bijvoorbeeld—een legende is maar een legende, maar hoeveel handiger is een legende die alle elementen van een kaart ook werkelijk in kaart brengt in een imaginair werelddeel met imaginaire elementen erop?

Legende

En er zijn zo veel mooie kaarten gemaakt, ’t is wreed.

(meer…)

Reactable

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik had dit denk ik een tijd geleden ook al gezien, maar ’t is zoals met alles tegenwoordig: uitgebreider dan vroeger op YouTube te vinden.

Reactable is een electronisch muziekinstrument dat bediend wordt door een objecten op een tafel te verschuiven. Meer dan één persoon tegelijk kan er op spelen, tesamen op één tafel of via een netwerk verbonden. Het is de bedoeling dat jong en oud er mee kan leren spelen zonder noemenswaardige instructies, maar dat het ook als volwaardig instrument kan bespeeld worden door professionals.

De filmpjes zijn in alle geval wijs, of de muziek goed is, da’s persoonlijke smaak, vrees ik…

(meer…)

Road to Peace

donderdag 21 december 2006 in Music. Permanente link | 2 reacties

Young Abdel Mahdi (Shahmay) was only 18 years old,
He was the youngest of nine children, never spent a night away from home.
And his mother held his photograph, opening the New York Times
To see the killing has intensified along the road to peace

There was a tall, thin boy with a whispy moustache disguised as an orthodox Jew
On a crowded bus in Jerusalem, some had survived World War Two
And the thunderous explosion blew out windows 200 yards away
With more retribution and seventeen dead along the road to peace

Now at King George Ave and Jaffa Road passengers boarded bus 14a
In the aisle next to the driver Abdel Mahdi (Shahmay)
And the last thing that he said on earth is “God is great and God is good”
And he blew them all to kingdom come upon the road to peace

Now in response to this another kiss of death was visited upon
Yasser Taha, Israel says is an Hamas senior militant
And Israel sent four choppers in, flames engulfed, tears wide open
And it killed his wife and his three year old child leaving only blackened skeletons

It’s found his toddlers bottle and a pair of small shoes and they waved them in front of the cameras
But Israel says they did not know that his wife and child were in the car
There are roadblocks everywhere and only suffering on TV
Neither side will ever give up their smallest right along the road to peace

Israel launched it’s latest campaign against Hamas on Tuesday
Two days later Hamas shot back and killed five Israeli soldiers
So thousands dead and wounded on both sides most of them middle eastern civilians
They fill the children full of hate to fight an old man’s war and die upon the road to peace

“And this is our land we will fight with all our force” say the Palestinians and the Jews
Each side will cut off the hand of anyone who tries to stop the resistance
If the right eye offends thee then you must pluck it out
And Mahmoud Abbas said Sharon had been lost out along the road to peace

Once Kissinger said “we have no friends, America only has interests”
Now our president wants to be seen as a hero and he’s hungry for re-election
But Bush is reluctant to risk his future in the fear of his political failures
So he plays chess at his desk and poses for the press 10,000 miles from the road to peace

In the video that they found at the home of Abdel Mahdi (Shahmay)
He held a Kalashnikov rifle and he spoke with a voice like a boy
He was an excellent student, he studied so hard, it was as if he had a future
He told his mother that he had a test that day out along the road to peace

The fundamentalist killing on both sides is standing in the path of peace
But tell me why are we arming the Israeli army with guns and tanks and bullets?
And if God is great and God is good why can’t he change the hearts of men?
Well maybe God himself is lost and needs help
Maybe God himself he needs all of our help
Maybe God himself is lost and needs help
He’s out upon the road to peace

Well maybe God himself is lost and needs help
Maybe God himself he needs all of our help
And he’s lost upon the road to peace
And he’s lost upon the road to peace
Out upon the road to peace.

—Tom Waits

Geschreven al luisterend naar: Tom Waits – Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards Disc 1 – Road To Peace

Solitaire

donderdag 21 december 2006 in Games. Permanente link | 2 reacties

De nummer één van de Windows-productiviteits-applicaties kreeg een facelift in Vista. Klik voor detail.

Deck designs

[Via Long Zheng]

Geschreven al luisterend naar: Tom Waits – Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards Disc 2 – Goodnight Irene

Vijf

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Mevrouw de voorzitter heeft gevraagd om vijf dingen te vertellen over mezelf die u waarschijnlijk nog niet wist, bij voorkeur ietwat vreemde dingen. Bij deze.

 1. MatthewsTot eind de jaren ‘90 kende ik alle gegevens van alle Playboy centerfolds tussen Laurie Carr (december 1986) en Lisa Matthews (april 1990) van buiten. Geboortedata, afmetingen, likes/dislikes, you name it. Ik was jong, ik zat op een jezuietencollege, ik ging niet uit, ik kende geen mensen.
  Stop met lachen.
   
 2. Ik ben afgrijselijk verlegen en kan hoegenaamd geen small talk doen. Of beter: ik kan dat wel, maar ik moet daar enorm vreselijk veel moeite voor doen. Vreemden aanspreken op straat, tijdens een receptie een gesprek onderhouden: afgrijselijk. Ik spreek ook quasi onverstaanbaar in de meeste situaties, als ik er niet erg op let: ik ben die mens tegen wie men na drie keer geen “sorry?” of “u zei?” meer durft zeggen omdat het te genant wordt.
   
 3. Ik doe bijzonder graag presentaties, voordrachten, lezingen en dergelijke. Voor veel of weinig publiek maakt me niet uit, voorbereid of geïmproviseerd ook niet.
   
 4. Ik draag, denk ik, al zo’n vijftien jaar dezelfde schoenen. Niet letterlijk hetzelfde paar schoenen, uiteraard, maar wel: zwarte Doc Marten’s. Ik stap de winkel binnen en ik vraag naar het equivalent van maat 44–45, als het kan met een metalen tip, en anders is anders ook goed. Passen hoeft niet.

  Heel erg soms heb ik wel eens tegelijkertijd ook andere schoenen bezeten, dat wel, maar ik heb altijd een paar zwarte DM’s. Ik ben die schoenen beginnen dragen nadat ik van een kennis die zijn legerdienst moest doen een paar achterovergedrukte ongebruikte legerlaarzen gekregen had. Ik droeg op dat ogenblik, in 1989, zwarte daim laarzen-met-rits-aan-de-zijkant en die zware zwarte leren dingen waren een revelatie. DM’s zijn geen legerlaarzen, maar toch the next best thing.
   

 5. Ik ging vroeger regelmatig werken in djellabah en met een fez op. Ik ben ooit bij een Ierse vriend in Brussel toegestuikt met een groene djellabah, mijn fez en blinkende rode gelakte Doc Marten’s. Ik droeg die kleren gewoon graag.
  Ik zeg het: stop met lachen. Ge moet niet denken dat ik het niet zie.

Geschreven al luisterend naar: Tom Waits – Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards Disc 3 – On the Road

Geknipt

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Een A4–blad, iets om mee te snijden, en wat lijm.

WebHoldingontomyself

Meer alhier. [via Digg]

links for 2006-12-21

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Dessert

donderdag 21 december 2006 in Food and Drink. Permanente link | 8 reacties

Ik heb vanavond lemon curd gemaakt. Dood– en doodeenvoudig, en bijzonder lekker.

Nodig:

 • zes grote eieren
 • sap van een stuk of vijf citroenen
 • zest van evenzoveel citroenen
 • 300 gram suiker
 • 100 gram boter op kamertemperatuur in kleine blokjes

Klaarmaakmanier:

 • citroen ontzesten (met een rasp, niet met een zester, dat het fijne fijne krulletjes zijn)
 • citroen persen, sap zeven
 • sap en citroen eieren en suiker in een pot doen
 • kloppen au bain marie, een minuut of tien tot het mengsel dik wordt (het valt heel erg op wanneer dat gebeurt: plots klinkt het hol en droog in plaats van nat)
 • van het vuur halen, door een zeef gieten om eventuele klonters er uit te halen
 • zest bij doen
 • boter door het mengsel kloppen
 • afdekken met vershoudfolie en in de frigo zetten

Lekker, take my word for it. Om een taart zoals bij Françoise te maken:

 • bodem van kruimeldeeg
 • lemon curd
 • zachte méringue

Ghhmmm…

Chiranjeevi

donderdag 21 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Thriller in Tollywood-versie.

Boek een belg?

vrijdag 22 december 2006 in Internet. Permanente link | 4 reacties

Mijn madam, die nochtans helemaal thuis is op internet en dergelijke, vroeg mij gisteren vanuit de andere zetel of Luc Van Braekel nu bij het Vlaams Blok was.

Dat is zo ongeveer het laatste dat ik me kan inbeelden dat ooit zou gebeuren, en mijn eerste gedacht was dat ze het over het nieuwe logo had, maar nee:

Lvb-adsense

Een samenloop van omstandigheden wellicht, “Ads door Google” even breed en net gesandwiched tussen de geselecteerde tab “nederlands” en de categorienaam eronder, de rest van de advertentieregel in de ongeveer dezelfde kleur als de andere tabs… een indruk is snel gemaakt.

AdSense, ‘t is soms een lotterij.

Op hetzelfde onderwerp, of toch ongeveer: iemand anders uit de familie, ook niet onvertrouwd met internet (of toch niet onvertrouwd met e-mail :)) is aan het overstappen naar GMail.

Zij was een mailconversatie bezig met iemand anders, over iets dat ze confidentieel wou houden—en plots verschijnen er allemaal advertenties naast die mail, precies over dat waar ze over aan het mailen zijn. “Wil dat dat zeggen dat ze daar weten wat ik aan het schrijven ben?”

Euh, ja, zeker? Maar we hebben hun woord dat ze er niets mee doen, zeker? Do no evil en zo, zeker?

Del.icio.us op 22 december 2006

vrijdag 22 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

RIP Griffo

vrijdag 22 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Môh! Wat hoort mijn lodderig oor? Griffo houdt op te bestaan!

In De Standaard loopt er tegenwoordig een serie over internetpioniers. Mhuhu. Ik herinner me die mannen, ja, van zo’n tien jaar geleden. Bruno en mezelve waren toen al een tijdje (anderhalf jaar of zo?) bezig met websites maken-als-beroep-en-voor-het-geld, bij het voornoemde Griffo—websites maken voor de leute, dàt deden we daar nog een tijdje voor.

Als ik de website moet geloven, zitten daar bij Griffo nog mensen die toen al onze collega’s waren: Pascal, Wim (kleine Wim, as opposed to (s)lange(n)wim), Johan en Lutgarde.

Vies, dat die nu op straat zouden staan.

Pestkop

vrijdag 22 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

Wat ik misschien ook had kunnen zetten bij deze post

Ik ben bijna mijn hele schoolloopbaan zwaar gepest, tot een paar jaar in mijn humaniora zelfs regelmatig in elkaar gedèst, dat ze zeggen. En nu is zo ongeveer mijn grootste plezier als ik één van die kerels kan terugpakken.

Niet dat ik ze zelf in mekaar ram, dat niet. Maar ik ben er wel niet meer bang van. En ik weet, vrees ik, preciew welke knoppen te duwen om ze ràzend te krijgen.

Gegeven een minuutje, kan ik zo’n bullebak zo ver krijgen dat hij mij lijfelijk aanvalt als ik er maar naar glimlach. Truken van de foor, jazeker.

Daarnet kwam ik uit de Fnac, en moest ik de straat oversteken met de fiets. Ik was me een moeizame weg aan het banen door het volk, toen er een tram afkwam en ik dus wat meer vaart moest zetten om uit de weg te geraken. Voor de goede orde: ik was niet aan het rijden, ik was met fiets aan het overstappen.

En daarbij raakte ik met mijn (droog, proper, bijna stilstaand) voorwiel de plooi in de jeansbroek rond het onderbeen van een voorbijganger. Ik verontschuldig me (oei, sorry), maar die kerel laat het daar niet bij. Zet zich vóór mij, stoot iets uit in de zin van Ey! wadugmesdàdusèvuhlooo!?

Uitzicht: de karikatuur van de stereotiepe voetbalhooligan. Kortgeschoren blond haar, trainingsjeansbroek, klak op het hoofd, oorbel in, witte t-shirt, donker vestje. Een kop groter dan mij.

Ik meen te begrijpen dat hij het heeft over mijn fiets, en doe een vriendelijke U zegt? terug.

‘s Kerels reactie, op een toon die duidelijk moest maken dat hij geen tegenspreken gewoon is: WADIEST?! WADIEST?! EI? EI?

Ik schiet in een lach. Hij nog kwader, roepen, luidkeels: WA IEST GEDECHT EI?! EI?!

Ik kom even niet bij: in een volle Veldstraat staat een volwassen kerel een mens op leeftijd te behandelen als ware het een speelplaats op school, hij een pestertje van het derde middelbaar en ik een nerd uit het eerste.

Leer misschien eerst eens spreken in een taal die de mensen verstaan, vuilen Antwerpenaar, glimlach ik hem op rustige toon toe.

WA?! (stamp tegen schouder) WA?! (stamp in borstkas) WADIEST SOEMS JOENG?! (schop tegen fiets)

Dat-ik-u-niet-versta-en-dat-ge-moet-leren-spréken. Maar nu moet ik écht naar huis, salut hé. Waarop ik me op mijn zadel wil zetten en verder wil fietsen.

Buiten de waard gerekend: hij laat me in eerste instantie aanzetten, maar loopt me dan achterna, een paar meter de steeg in, en probeert me aan het handvat van mijn rugzak achterwaarts van mijn fiets te trekken.

Mijn rugzak heeft van die riemen die er af kunnen, en dat is precies wat ze deden. Ik bleef zitten, mijn rugzak hing wel nog maar aan één riempje vast.

Ik stap af, zie dat er zich ondertussen een kleine menigte toeschouwers heeft gevormd, mijn agressor blijft luidkeels roepen (WA GODDE DOEN JOENG?!), ik blijf rustig glimlachen.

Kijk, ik ga niet zeggen dat ik veel présence heb of zo, maar in bepaalde omstandigheden kan ik een zekere, eum, gevaarlijkheid uitstralen. Zo ook op dat moment. Ik vrees dat ik het nodig heb gevonden om mij in de persoonlijke ruimte van die mens te begeven, terwijl ik hem vragen bleef stellen. Zo van en kunt ge nu ook eens serieus probéren om dat in een verstaanbare taal zeggen? En ook wel vind gij nu zelf niet dat ge u gelijk een debiel aan het gedragen zijt?

Natùùrlijk heeft die kerel daar geen woord van begrepen, vooral wegens te druk bezig mij duwen op mijn borstkas te geven en zelf te roepen, maar de boodschap moet wel aangekomen zijn.

De boodschap van hier is iets niet pluis, en ook wel van die gast is hier veel te rustig en dit gaat niet volgens plan, waarom loopt hij niet weg? en misschien ook wel what the fuck?!

Wat er ook van weze: hij is afgedropen, met een laatste stamp en een ZIJ GIJ NIE GOE OF WA. Ik ben het steegje doorgereden, links afgeslaan, en bij de eerste straat weer links en de Veldstraat weer in gereden. En dan ben ik een paar meter achter die vent blijven rijden, met een brede glimlach, stapvoets. Hij bleef omkijken, nerveus, leek het wel. Tot hij plots een wenskaartenwinkel indook.

De lafaard.

Del.icio.us op 23 december 2006

zaterdag 23 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Taart

zaterdag 23 december 2006 in Food and Drink. Permanente link | 4 reacties

Ik ben chinese vrijwilliger gemaakt om taarten te verzorgen voor morgen. Een tarte tatin en een citroenméringue.

Ik ben eens benieuwd. Tarte tatin, da’s een kwestie van een goed recept hebben, en dat is niet zó hels moeilijk, dat wordt dus morgenochtend werk.

Citroenméringue, dat wordt een taartbodem met daarop lemon curd en méringue. Curd geen probleem, die is al klaar en staat af te koelen, maar de méringue wou in eerste instantie niet opstijven.

Grmbl.

Geschreven al luisterend naar: Cream – The Very Best Of Cream – Tales of Brave Ulysses

Treebrowser

zondag 24 december 2006 in Internet. Permanente link | 7 reacties

Tabbed browsing: een mens merkt pas hoe handig het is, als het er niet meer is. Als bij bijvoorbeeld noodgedwongen ergens werkt waar alleen een oude Internet Explorer staat, en geen Avantbrowser of IE7 of Firefox. Al die open vensters, dat steekt gruwelijk tegen op den duur.

Maar zelfs tabbed browsing is niet goed genoeg voor écht power browsing: Wikipedia lezen bijvoorbeeld. Voor elk artikel zijn er wel een aantal links die ik ook wil uitdiepen. Eén voor één lezen lukt niet, en de links openen in een nieuwe tab, verder lezen, en dan later de geopende tabs lezen, dat wordt op géén tijd een onoverzichtelijke hoop open tabs waar een kat haar jongen niet in vindt.

Enter TreeBrowse, voor mij alvast onmisbaar bij elk meer dan casual gebruik van Wikipedia.

Treebrowse

(meer…)

Kwis (1/3)

zondag 24 december 2006 in Music. Permanente link | 8 reacties

Kijk, ‘t is een cadeautje! Een quiz, en wel: een muziekquiz!

Tien vragen, telkens vijf punten te verdienen per vraag. Elke vraag bestaat uit twee muziekfragmenten van ongeveer een halve minuut.

De puntentelling:

 • 1 punt voor de uitvoerder van het eerste nummer
 • 1 punt voor de titel van het eerste nummer
 • 1 punt voor de uitvoerder van het tweede nummer
 • 1 punt voor de titel van het tweede nummer
 • 1 punt voor het verband tussen de twee nummers

Dat verband: zeker niet te ver zoeken. Het is nooit iets in de zin van “de producer van nummer 1 is ook bassist op nummer 2”. Wat het wel kan zijn:

 • Kili-Watch (The Cousins) // Sisters Are Doing It for Themselves (Natalia & The Pointer Sisters) — verband: familieleden
 • Purple Haze (Frank Zappa) // Smoke on the Water (Deep Purple) — verband: paars
 • Heigh Ho (Tom Waits) // Jij praat te veel (Kabouter Plop) — verband: kabouters

Without any further adieu: ze kvestchonse!

 1. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Ik dénk dat alleen de uitvoerder van het eerste niet voor de hand ligt.

 2. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Nummer twee is meteen te weten, en van daaruit is minstens iéts te reconstrueren.

 3. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Eenvoudig.

 4. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Doodeenvoudig.

 5. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Ook gemakkelijk.

 6. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Hip hop!

 7. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Vraag me af of iemand die mensen van het eerste nummer nog kent.  

 8. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Ah, kitsch…

 9. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Er had ook eentje van de Strangers kunnen tussen zitten.

 10. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] En hier had er ook eentje van Iron Maiden kunnen bij zitten.

Zo. U doet er mee wat u wilt, fragmenten van 30 seconden vallen onder fair use, dacht ik zo. :)

Christmas Special

maandag 25 december 2006 in Televisie. Permanente link | 6 reacties

Hoop in bange dagen voor televisiekijkend Europa: de BBC en zijn Christmas Specials. Vanavond om 20u alvast de Dr. Who special (met Catherine Tate, ik houd mijn hart een beetje vast), en om 23u de Little Britain special (deel 1).

Whee!

Del.icio.us op 25 december 2006

maandag 25 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Tatin

maandag 25 december 2006 in Food and Drink. Permanente link | 7 reacties

Nieuws uit het land van de eenvoudiger-kan-het-niet-recepten!

 1. Haal een pak boter uit de koelkast en laat zacht worden op kamertemperatuur.
 2. Voorverwarm uw over op 190 graden.
 3. Neem een appel of zes, zeven. In vier stukken, klokhuis eruit, schillen.
 4. Besmeur uw taartding met 150 g boter.
 5. Overgiet de boter met 125 g suiker.
 6. Leg de appels in de suiker met de ronde kant naar onder.
 7. Zet uw taartding op het vuur en laat het geheel op een zacht vuurtje karamelliseren gedurende pakweg een kwartier.
 8. Zet het taartding in de oven gedurende nog pakweg een kwartier.
 9. Haal uit de oven, laat even afkoelen en gooi dan een schijf bladerdeeg over de appels.
 10. Zet nog een kwartier in de oven.

Uit de oven halen, een groot bord of een schotel op het taartding leggen, omkeren, hey presto: tarte tatin.

Tarte tatin

‘t Was mijn eerste keer. Niet slecht, maar: volgende keer laat ik de appels meer karamelliseren. Niet dat het hoefde, maar het kon wel.

En behalve dat: dat het toch wel wreed is wat goed materiaal kan doen: ik zou niet weten hoe het zonder die speciale pan van mijn moeder zou gemoeten hebben. Ja, rechtstreeks in de oven, akkoord. Maar toch. Ik denk dat ik er mij ook maar eens een ga kopen.

Tarte tatin

Kwis (2/3)

maandag 25 december 2006 in Music. Permanente link | 3 reacties

Deeltje twee. Dezelfde regels als voor deeltje één.

 1. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download]

 2. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download]

 3. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 4. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 5. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 6. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 7. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 8. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 9. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download

 10. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download]

Falalalala lala lala

maandag 25 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Zo is dat maar net:

Peas on Earth

[schaamteloos gestolen van bij An]

Hack

maandag 25 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Euh, ik ben nu al een paar jaar niet meer persoonlijk (eind-)verantwoordelijk voor een serverpark, maar in mijnen tijd was het toch zo dat als een server gehacked was, dat die zonder al te veel pardon uit het netwerk gelicht werd en in quarantaine gezet werd.

Of beter: dat alles wat ook maar ver of van dicht in de buurt van die server gestaan had, afgesloten werd tot precies geweten was wat er aan de hand was.

Op meer dan tien jaar hebben we het maar één keer meegemaakt: een script kiddie had op een server een indexpagina vervangen door iets anders. De reactie was onmiddellijk en onverbiddelijk: de “getroffen” server meteen afgekoppeld, vervangen door een andere server, een backup daarop teruggezet, nagekeken of de backup niet aangetast was, dàn pas weer in het netwerk gezet en weer verder gewerkt. Post morten op de andere server tot we precies wisten wat en hoe, en dan het toestel alsnog low level geherformatteerd en geherinstalleerd.

…wat me toch maar een beetje doet, euh, huiveren als ik hierzo lees

Blijkbaar is de hack van de bwards-site goed gelukt. Het lijkt immers geen makkelijke opdracht om de hack-pagina te verwijderen. Momenteel is men in het datacenter op zoek naar het programma dat telkens terug de 2BOYS-boodschap op de servers plaatst.

Op zoek? Um, hoe moet ik het verwoorden? Brave jongens: uw serverpark is gecompromitteerd. In de woorden van Private Hudson: Game over, man! Game over!

Als men niet op vijf seconden vindt hoe er een webpagina aangemaakt wordt op een server, dan zou ik ervan uitgaan dat de hacker ook een keylogger heeft geïnstalleerd, die onzichtbaar voor mij vieze dingen doet—alle wachtwoorden onderscheppen bijvoorbeeld, zichzelf compleet ontraceerbaar houdend, alle wachtwoorden op de webserver zetten waar ze kunnen afgehaald worden door zijn baasje, waarbij die traffiek en die directory en die file uiteraard ook compleet onzichtbaar gehouden worden, ook voor root.

En met elk uur dat verstrijkt, raakt het serverpark verder gecompromitteerd. En voor je ‘t weet, mag je ook weer samen met Hudson zeggen—They’re coming outta the walls. They’re coming outta the goddamn walls, we’re fucked!

Aaargh! Niet goed voor mijn hart, dergelijke dingen.

Oplossingen (1/3)

dinsdag 26 december 2006 in Music. Permanente link | 3 reacties

Tum dee dum.

 1. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Het machtige Smoke gets in your eyes, door de fantastische Nana Mouskouri. Ik had bijna de versie van Serge Gainsbourg genomen, maar (a) die is te eenvoudig te herkennen en (b) ik wil Gainsbourg nog ergens anders ook gebruiken. En Als de rook om je hoofd is verdwenen door Boudewijn de Groot.

 2. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Orgone accumulator door Hawkwind (die zotten!) en Cloudbusting van Kate Bush. Hebben alletwee te maken met Wilhelm Reich (die zot!).

 3. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Hier encore door mafioso en Claude François-mede-moordcomplotter Charles Aznavour, en een cover van Yesterday door Bob Dylan. In een collectie lang geleden gedownloade bootlegs gevonden, en ik kan er nog niet van over dat die mens dat ooit gecovered heeft.

 4. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Oliver’s Army van Elvis Costello en Crucified van Army of Lovers.

 5. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Heroin door Channel Zero en Cocaine door Eric Clapton. Allemaal drugs!

 6. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Nothing Rhymed door Gilbert O’Sullivan. En Turn It Up (Remix) (of Fire It Up, zo u wilt) door Busta Rhymes. Gilbert O’Sullivan: mmmmm… zo schoon. En Knight Rider, natuurlijk.

 7. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [downloadReal Gone Kid, van Deacon Blue in de tijd. Waar is de tijd. En Deacon Blue, van de machtige Steely Dan, natuurlijk.  

 8. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Ah, kitsch… The Kinks doen Death of a Clown en Dario kweelt Hij was maar een clown. Het beste sentiment is vals sentiment, zeer zeker.  

 9. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] La Paloma in de vesie van Charles et les Lulus, en Stool Pigeon door Kid Creole & the Coconuts. Alletwee over duiven.

 10. Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


  [download] Comanche van Cake en Apache van The Shadows. Allebei over indiaans.

‘t Is natuurlijk wel héél erg gemakkelijk, met tinternet tegenwoordig: gewoon een paar woorden van de tekst ingeven en men vindt meteen minstens het liedje terug.

Dury

dinsdag 26 december 2006 in Music. Permanente link | 4 reacties

Ik was aan het bladeren door een harddisk en ik kwam bij Ian Dury uit. De betreurde Ian Dury, veel te vroeg gestorven. Zou onsterfelijk geworden zijn als hij enkel Hit me with your rhythm stick zou gedaan hebben. Of als hij enkel Sex & drugs & rock’n’roll had gemaakt.

Maar hij heeft daarnaast nog zoveel andere mooie dingen op zijn conto staan… Wake up and make love with me bijvoorbeeld, heerlijk unselfconscious over ‘s morgens wakker worden met goesting

I come awake with the gift for womankind
You’re still asleep but the gift don’t seem to mind
Rise on this occasion halfway up your back
Sliding down your body touching your behind

You look so self-possessed
I won’t disturb your rest
It’s lovely when you’re sleeping
But wide awake is best

…of het redelijk fantastische Reasons to be cheerful, part three, luidkeels te zingen of zachtjes te prevelen, uren aan een stuk. De man is een rasechte Londenaar, en zijn Engels is niet voor beginners, maar dat maakt de charme alleen maar groter: ik heb er voor een collega ooit eens een uitgebreide glosse op gemaakt.

…of Mash it up Harry, of Spasticus (Autisticus), of Sweet Gene Vincent, en dan heb ik het tot nog toe alleen maar gehad over echt toptienhitparademateriaal.

Poëzie, pure poëzie. Een grote, grote meneer. ‘t Is het seizoen van cadeaus, wel: koop u of uw geliefden een verzamelaar van Dury.

O, en hoe ik er toe kwam om aan Dury te denken… dit hier tegengekomen op één van de backup-harddisks:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

[download]

Zouden er nog veel mensen rondlopen in Vlaanderen die, zonder Google to the rescue, weten waar dit over gaat?

Help, ik ben abnormaal

dinsdag 26 december 2006 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Ik begrijp al wat in deze entry bij Steven Gillmor staat. Ik vrees dat ik teveel weblogs lees.

Joel Spolsky legt uit voor wie niet mee was. En is niet mals.

Uit eten

dinsdag 26 december 2006 in Food and Drink. Permanente link | 4 reacties

Mwaha! ‘t Is maar één keer dat uw schoonvader 65 wordt, maar: probeer maar eens met nauwelijks een week lead time een degelijk restaurant te vinden voor zeven man dat open is op tweede kerstdag…

‘t Is uiteindelijk nog gelukt, maar vanzelfsprekend is anders.

Kinderen achtergelaten in ons huis met mijn broer, en Auberge du pêcheur, here we come!

Shopping

woensdag 27 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zozie. De chinese supermarkt, Zsa Zsa Rouge, Club, Bon Marché, Michel Peeters, Fnac, en dan naar huis.

Geradbraakt, maar anderhalve zak vol cadeaus rijker. Morgenmiddag nog eens in Brussel kijken, en voor de rest zal het zaterdag zijn, vrees ik. Of nog erger: zondag. Toen ik tijd had, had ik geen goesting, en nu is er geen tijd meer. Helaas!

Del.icio.us op 27 december 2006

woensdag 27 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Philippe Caza

woensdag 27 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Een tijdje geleden schreef ik over Philippe Druillet. In dezelfde rayon van design-invloeden uit mijn prilste jeugd: Caza.

U zei?

Philippe “Caza” Cazaumayou publiceerde ook in Métal Hurlant, maar in de jaren ‘70 was ik iéts te jong (zo’n tien jaar te jong :)) om dat te kopen. Hij heeft nog veel andere dingen gedaan—werk voor Les Humanoïdes Associés, strips, animatie—maar ik ken hem enkel als één van de vele cover-illustratoren van de SF– en fantasy-pockets voor J’ai Lu.

J’ai Lu en Le Livre de Poche hadden een decennia-lange traditie van SF & Fantasy, met zowel vertaald werk als origineel werk als uitstekende anthologieën. En ook: met prachtige covers. Vaak had de illustratie maar tangentieel iets te maken met het verhaal, maar meestal waren het wel de illustraties die in mijn hoofd bleven hangen.

Pakweg World of Ptavvs—wel grappig en zo, maar geef nu toe, met dit als cover wordt het toch iets heel anders:

caza

(meer…)

Originele nieuwjaarsbrief? Nieuwjaarsbrieven voor kinderen?

donderdag 28 december 2006 in Weblog. Permanente link | 36 reacties

Het is weer de tijd van het jaar: blijkbaar zoekt nederlandstalig internet zich rot naar nieuwjaarbrieven, al dan niet voor kinderen, al dan niet origineel, met lange teksten dan wel net korte teksten of zelfs geen tekst, van Harry Potter, voor kinderen van twee, vijf, negen, twaalf, dertien, veertien, vijftien of achttien jaar, …

Proficiat. U bent op 14 dagen tijd met 6945 man komen kijken naar de nieuwjaarsbrief van Zelie van januari 2004. Dat is gemiddeld vijfhonderd man per dag. Kijk naar het aantal commentaren (51, waarvan twintig van dit jaar), en dat geeft u een indruk van het lezers/reageerders-percentage op een gemiddelde weblog-entry. :) 

En dat alles voor een filmpje uit de prehistorie, van zó lang geleden dat YouTube nog niet eens bestond. Maar kijk, nu bestaat YouTube wel, en dus kan ik dit doen:

Kiekeboe! Kiekeboe!
‘t Oude jaar doet zijn oogjes toe
‘t Nieuwe jaar is weer daar
En jouw kindje staat al klaar
Om je net als grote mensen
Heel veel liefs te wensen
Kusjes kijg je ook erbij
Vind je dat niet flink van mij?
Maar eerst roep ik luid en klaar:
Veel geluk in het nieuwe jaar!
(van jouw kindje)

(meer…)

Chocoladedetective

donderdag 28 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Wijs! Noka verkoopt dure dure chocolade. Scott van Dallasfood trekt op onderzoek uit: deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7deel 8deel 9deel 10. [via BoingBoing]

Wat er mij aan doet denken: vandaag iets vroeger stoppen om op cadeaujacht te gaan in Brussel, en dan vanavond de verloren tijd inhalen!

links for 2006-12-28

donderdag 28 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Licht

donderdag 28 december 2006 in Foto's. Permanente link | 2 reacties

Goeie help. Belichting. Read ‘em and weep.

Kom het tegen

vrijdag 29 december 2006 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Môh. Dàt had ik nooit verwacht: ik zit te werken bij een klant—één PC van de klant op het netwerk van de klant, mijn laptop zonder netwerk om op te schrijven—en plotseling heb ik een verbinding met een draadloos netwerk.

Niet zomaar een verbinding: een redelijk snelle verbinding met een zeer sterk signaal, zonder wachtwoord, en van een bedrijf dat niets te maken heeft met de mensen waar ik zit. En ik zit op een hoge verdieping van een gebouw zonder buren, zeker niet op die hoogte. 

Weird… tot ik naar de naam van de verbinding kijk en de naam opzoek op tinternet. Ha. Mensen van een ander bedrijf in hetzelfde gebouw. Een verdieping hoger, vermoed ik. Die blijkbaar een open wireless aanbieden aan iedereen.

Sympathieke kerels, en ‘t zal het een eind gemakkelijker maken om mijn werk te doen, hoera. :)

Willy’s en Marjetten: doek

vrijdag 29 december 2006 in Televisie. Permanente link | 23 reacties

Ik wist het al een tijdje, maar ‘t is nu ook officieel bekend gemaakt: Willy’s en Marjetten houdt er nu zondag mee op.

Helaas! Spijtig! Jammer! Droefenis!

Niet, schijnt het, omdat kijkcijfers of waardering tegenvielen. Wel, schijnt het, omdat het budget er niet meer was: ‘t is dus niet afgeschaft maar wel opgeschort. Tja. Niet veel troost natuurlijk, maar toch iets.

Het spreekt vanzelf dat als er elke zondag anderhalf miljoen kijkers waren geweest, dat het dan wellicht wél dertien afleveringen had gelopen. Die waren er niet, en die zouden er ook niet gekomen zijn.  

Polariserend is het minste dat een mens er van kon zeggen. Op één slechte en één zeer matige aflevering na, vond ik het op een zeldzaam hoog niveau staan, toch zeker naar Vlaamse maatstaven. Akkoord, het was geen Fast Show of Little Britain, en al helemaal geen League of Gentlemen of Mighty Boosh, maar toch, maar toch.

Voor De Jeugd Van Tegenwoordig, voor zover ik dat zo kan inschatten en te horen aan de jawaddedadde’s en miauwkes en djoeven in conversaties online en in het openbaar vervoer, was het zo’n beetje de Buiten de zone van nu. Net zoals Buiten de zone ook al Meester, hij begint weer voor de jaren ‘90 was (alledrie trouwens met Bart De Pauw—in mijn hoofd één keer als jeune premier-met-bijrol, één keer als drijvende kracht, en één keer als temperende mentor).

Neveneffecten-de-serie was bij flitsen geniaal, maar lang niet gedisciplineerd genoeg. Niet genoeg weggegooid, en soms niet op tijd gestopt. En ik vond persoonlijk, net zoals eigenlijk ook bij Buiten de zone, dat het (bewust of onbewust) afkijkerken van voorbeelden soms echt pijnlijk was.

Willy’s en Marjetten was té Oostvlaams misschien. Uiteraard geen probleem voor mij (hoe meer hoe liever!), maar wel voor de gemiddelde Antwerpenaar en Brabander, kan ik me inbeelden. Van de nood een deugd gemaakt ook qua budget: duur voor Vlaanderen misschien, maar natuurlijk géén geld naar BBC-normen, en dan maar El Cheapo Vrije Radio-gewijs gedaan.

Maar vooral: veel meer een eigen stem dan zo ongeveer alles op hetzelfde vlak in Vlaanderen tot nog toe. Stukken Little Britain uiteraard, en het dorp begon soms echt wel op Royston Vasey te lijken en zo, ‘t zal wel, maar uiteindelijk kan dat ook niet anders, en was het absoluut niet storend.

Ik hoop dat we er nog veel meer van zien, van de Neveneffecten. Misschien moeten ze wel eens iets doen met Benoît Poelvoorde, kwestie van internationaal. :)

Del.icio.us op 29 december 2006

vrijdag 29 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Quote of the day

vrijdag 29 december 2006 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Ik lag toch wel enige minuten plat:

all i know is, christina ricci is fucking sexy and she needs my penis.

and fuck fur. and peta.

By Anonymous, on 5:08 PM

Grinnik. :)

Parade

vrijdag 29 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Deze avond, in Gent. VTM-parade. Hoogmis van de commercie. In Gent. In mijn stad. Op anderhalve straat van mijn huis. Vermoed ik. Zo te horen. De Ottogracht. Of misschien Bij Sint Jacobs. Ik wil ervan af zijn.

Ik heb het gemist. Was het de moeite? Ik weet het niet. Ik denk het niet. Heb ik iets gemist? Ook dat weet ik niet. Ik zou kunnen zeggen dat ik niet heb kùnnen gaan. Wegens werk. Wegens rugpijn. Wegens één van een dozijn redenen. Maar dat is niet zo. Dat zou oneerlijk zijn. Ik had kunnen gaan. Het had gekund. Ik was in Gent. In de buurt. Op tijd. Nog voor de stoet er was. Maar de zin ontbrak me. Ik zag het niet zitten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen commercie. Ik ben een vriend van de mainstream. Maar men moet daar niet in overdrijven. Trop is teveel. Teveel is trop. Zuviel is too much. Er zijn grenzen.

Ik heb de stoet vanuit mijn zetel gehoord. De kelk is aan mij voorbijgegaan. Net als Kabouter Plop, zo bleek later. En Musti. En de Kerstman. Familie ook, schijnt het. Die zat bovenop een wagen, vertelt men me.

Niet mijn familie, haast ik me te zeggen.

Grmpf

zaterdag 30 december 2006 in Weblog. Permanente link | 6 reacties

Grrr. Ik wil bovenaan mijn weblog de volgende dingen zetten:

 • de titel van de website
 • een tagline
 • een bannerfoto
 • primary navigation (home, archief, links, about, rss)
 • een zoekfunctie

Ik ben niet zo aan in– en uitklappende menu’s, ik zet die dingen liever allemaal in het volle zicht. Maar ik geraak er niet aan uit: er is altijd te weinig plaats, of het is te lelijk, of dingen. Bah:

20081230_home

Ik geef het op voor vanavond, denk ik.

 

Vakantie

zaterdag 30 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ha, ’t is weer (even) vakantie. Donderdag en vrijdag was het hard doorwerken, zaterdag wordt shoppingdag, zondag relaxen en dan naar mijn ouders gaan nieuwjaarvieren, maandag nog eens nieuwjaar overdoen bij mijn ouders, en dan mag ik–hoera!–dinsdag weer gaan werken.

Niet dat ik niet graag thuis ben (ik zou wel zót zijn), maar ik kijk er eigenlijk wel naar uit om wat vooruit te geraken in een aantal projecten.

…en ondertussen is het hier, zie ik, alweer bijna vijf uur. Sadam Hoessein is net geëxecuteerd (talk about anticlimax), en ik geraak met geen stokken in slaap. [tags]werk, vakantie, slapen[/tags]

Fun for girls & boys!

zaterdag 30 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Browsers

zaterdag 30 december 2006 in Weblog. Permanente link | 6 reacties

Een snelle blik op de statistieken leert me dat er eigenlijk niet zo enorm veel veranderd is, qua browser share, in het afgelopen jaar:

20061230_browsers

Tot spijt van wie het benijdt: 69% Internet Explorer, 35% Firefox, 3% Safari, en al de rest samen—Opera, Mozilla, Netscape, Camino, Konqueror e tutti quanti—minder dan één percent. En daar zitten ook alle onbekende browsers en robots en search engines in.

Voor mijn recent uitzicht-rond-geshuffle wil dat wel zeggen dat de grote meerderheid (die 59% Internet Explorer 6–gebruikers) de rechterbalk niet meer rechts ziet staan maar wel ergens onderaan de pagina (merci Laurens voor het melden). Dat mag de bedoeling niet zijn natuurlijk. Ik heb het in de rapte aangepast: 10 pixels minder padding rechts op #weblog, conditional comments zijn uw vriend.. 😀

Last minute

zaterdag 30 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik heb nog een kwartier om mij aan te kleden en naar cadeaus op zoek te gaan. Zelie is gaan spelen bij een vriendinnetje in de buurt, Sandra is met de drie andere ook cadeaus gaan kopen, en ik moet nog, even tellen, een cadeau of zes, zeven vinden.

Hoezo te laat? Morgen zijn er toch ook nog winkels open? Ruim op tijd, ik, vandejaar!

Astro

zaterdag 30 december 2006 in Foto's. Permanente link | 6 reacties

Test, test.

Is dat mijn gedacht, of werkt Zoomify gelijk niet meer? Als ik helemaal inzoom en dan opzij ga, dan krijg ik dit:

kapot, gelijk

’t Ligt misschien aan mij.

Del.icio.us op 30 december 2006

zaterdag 30 december 2006 in Links. Permanente link | Geen reacties

Feeds

zaterdag 30 december 2006 in Weblog. Permanente link | 19 reacties

Zegt Stijn:

Maar what about feeds? Mensen die Firefox kunnen installeren zullen ook wel slim genoeg zijn om een feedreader te gebruiken en dan kan je ze volgens mij minder makkelijk opvolgen. Heb je daar toevallig ook statistieken over?

Hij heeft natuurlijk wel gelijk. Ik ga zelf praktisch nooit naar andere weblogs met mijn browser, of het zou moeten zijn om commentaar te geven.

En of ik statistieken van feeds heb? Um, jazeker. Min of meer. Met een aantal proviso’s, want van sommige feedlezers (Google Reader en Kinja bijvoorbeeld) kom je niet te weten hoeveel mensen er achter zitten.

Dat gezegd zijnde, zijn er twee duidelijke koplopers bij de feed reader: Bloglines en Firefox Live Bookmarks. De eerste had ik verwacht, de tweede hoegenaamd niet. De volledige top tien:

 1. Bloglines (30%)
 2. Firefox Live Bookmarks  (19%)
  Zoals gezegd: bijzonder verbaasd. Het lijkt me een zeer onhandige manier om een weblog te volgen.
 3. NewsGator Online (8%)
  Hoegenaamd niet slecht, de laatste keer dat ik keek. Maar Bloglines is blijkbaar veel populairder.
 4. Google Desktop (6%)
  O? Bestaat dat nog?
 5. Netvibes (6%)
  Mja. Ook niet mijn ding.
 6. NetNewsWire (5%)
  Van de mannen van Newsgator, tegenwoordig.

De rest is klein grut, met telkens minder dan 25 subscribers en minder dan 1% van het totaal (long tails zo ver het oog rijkt!):

 1. WordPress MU Feed Client
  Het ding waarmee op WordPress.com feeds in andere weblogs kunnen gestoken worden, vermoed ik.
 2. FeedReader
  Windws en freeware.
 3. Windows RSS Platform
  Internet Explorer 7 en/of Vista.
 4. Apple CFNetwork Generic Client
  De screensaver van OS X, of zoiets, vermoed ik.

…en dan nog een hele reeks met telkens een paar subscribers, onder meer ook een aantal die ik hoger had verwacht—onder meer Feed Demon, die ik gebruik, en RSS Bandit en SharpReader en zo.

Shoppink

zondag 31 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik dénk dat we er ongeveer zijn, voor wat de cadeaus betreft. Ik moet vanavond (-nacht) nog twee cadeautjes maken, maar voor de rest denk ik dat er morgen alleen nog wat detailshopping moet gebeuren, om een aantal kleine lacunes op te vullen.

Er zijn bij ons in de familie twee manieren om cadeaus te geven. Aan de ene kant wordt er op voorhand gezegd welk koppel voor wie een cadeau koopt. Overzichtelijk, en een groot gemak. Kijk, schematisch geeft dat zoiets:

één

Aan de andere kant daarentegen:

één

Dàt model heeft, het moet gezegd, ook zijn voordelen. :) Elk lijntje is minstens één cadeau, en als ik erbij vertel dat de cadeaus één voor één gegeven en open gedaan worden… Wheee!

En met al die cadeaus ben ik ook nog eens de deur uit geweest, vandaag, en dat was ook alweer een tijd geleden. Allemaal schoon volk tegengekomen trouwens: plots stonden de meneer van hier en de meneer en de mevrouw van daar, begeleid door mevrouw de voorzitter, in de winkel waar ik cadeaus voor broer en dochter en vrouw en moeder aan het kopen was. In diezelfde winkel stonden ook de ouder van de mevrouw van de meneer van alhier, trouwens, maar tegen dat ik mijn moed bij elkaar geraapt had om ze hallo te zeggen, waren ze al verdwenen. ‘t Leven is aan de rappe!

Barbaren

zondag 31 december 2006 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Bon, zó lang heeft dat dus geduurd. Nauwelijks een dag en een onverlaat met een GSM heeft zijn eigen home video van de executie van Saddam Hoessein op het internet gegooid. Web twee punt nul, met het accent op de nul–en o zoete ironie dat ik er vrolijk aan meedoe:

Een verwarde oude man wordt doodgedaan door een straatbende. En niemand reageert. We mogen er collectief fier op zijn.

De doodstraf, zó een gemak dat dat is! Een paar dozijn overduidelijke doden, schijnproces op een drafje, hopla de strop, en geen vervelende vragen meer naar al de andere gebeurtenissen tijdens die bijna-vierentwintig jaar Saddam.

De beelden van Rumsfeld die handjeschud deed met Saddam gingen de wereld rond. Oooh, stoute neocons! Maar ’t is niet alsof België ook niet vrolijk meegedaan heeft en vrolijk het hoofd afgewend heeft toen Irak nog een maatje van het Westen was.

Saddam wou een atoombom? Boehler Edelstahl en Sebatra konden helpen. Chemische wapens? Geen probleem, de Belgische vestigingen van NU Kraft Mercantile en Phillips Petroleum hebben de nodige know-how. (Middel)lange-afstandsraketten? Poudries Réunies Belges en Space Research Corp. zijn uw vriend. En voor de goeie ouwe conventionele wapens deed pakweg het Oudenaardse OIP Instrubel goede zaken met het Baat-regime.

Lang geleden uiteraard, en nu zou het niet maer gebeuren, natuurlijk. En het zijn maar bedrijven, het is niet de regering of zo. Jazeker. Collectief gewetengesus alom.

En ach, de doodstraf. Wat zouden wij verwachten dat Europa zou protesteren, als in de Verenigde Staten jaarlijks tientallen mensen geëxecuteerd worden? En ’t is toch niet alsof wij het voor het zeggen hebben, daar in Irak, toch? Het zijn die mannen zelf die dat zo wilden, toch?

Jazeker. Welkom in de 21ste eeuw. Goed bezig. De strop en de GSM.

Georgina!

zondag 31 december 2006 in Weblogs. Permanente link | Eén reactie

Mwaha! Schaam op mij, nu pas ontdekt maar wel al meteen fan: Georgina Verbaan.

‘t Is te zeggen, de naam zei me wel iets van de roddelblaadjes, maar de actrice had ik nog niet aan het werk gezien. Mevrouw Verbaan heeft hetzelfde voorgehad als Véronique De Kock indertijd: met een mammografie moeten bewijzen dat haar ta-ta’s wel degelijk geen plastiekenen waren.

Maar vooral: zó een wijs weblog! Pakweg deze:

Geachte Gouden Ui commissie,

Verheugd heb ik heden ochtend vernomen uitverkozen te zijn tot winnaar van De Gouden Ui in de categorie Slechtste Actrice. Ik vermoed dat dit welverdiend is maar ben hier niet geheel zeker van omdat ik de film Joyride zelf niet heb kunnen uitkijken. Dat jullie dat wel hebben gedaan verdiend een pluim, dus bij deze; Chapeau!

[…]

Georgina Verbaan (winnaar Break-Out! Award 2002 in de catagorie Slechtste Kapsel en De Gouden Ui 2005 in de catagorie Slechtste Actrice)

Zelfrelativatie! Hoera!

Almost Perfect

zondag 31 december 2006 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Ooooh…

The book, Almost Perfect, was originally published by Prima Publishing in 1994. It is the story of the rise and fall of WordPerfect Corporation from my point of view. The book sold a little less than 10,000 copies and is now out of print.

Ik zweerde tussen zo ongeveer 1983 en 1993 bij WordPerfect. Begonnen met 3.0, geïndigd bij 6.1. DOS natuurlijk, de Windowsversies wou ik met geen lange stok aanraken.

WordPerfect is ondertussen opgevolgd door Photoshop als programma-waar-ik-alle-dagen mee werk, maar ik blijf een WP 5.1 meeslepen van computer naar computer, en ik blijf de codes in de vingers hebben.

Mmm. Meeee-mories!

Soms denk ik wel eens dat ik bijzonder graag tien jaar vroeger en in de VS geboren was. Ook financieel, als ik dit bijvoorbeeld lees over de allereerste versie van WordPerfect (toen nog SSI*WP):

The retail price of the software was $5,500, while the company’s cost to manufacture a complete package, which included a computer tape, a manual, and a paper template, was about $25. By today’s standards, SSI’s first word processor occupied a very small niche in the software market. The software worked only on a Data General computer, only on DG’s AOS operating system, and only with Data General terminals. To print a nice looking document, the printer had to be a Diablo 1650 or work just like a Diablo 1650.

En voor er iemand zegt dat het toch wel véél geld is, meer dan vijfduizend dollars voor een pakket dat minder deed dan een gemiddelde tekst-editor nu:

Since the cheapest dedicated word processor sold for about $15,000 per station, our software, which could be used by anyone on the DG computer, was a bargain at $5,500.

Zucht. Vijfentwintig jaar geleden. :)

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338