Adobe in overdrive

Ahem. Een nieuwe dag, een nieuwe beta van bij Adobe, lijkt het wel, de laatste tijd. De beta van vandaag is Soundbooth beta 2.

Soundbooth, voor wie het niet zou kennen, is een applicatie die ze bij Adobe omschrijven als

built in the spirit of Sound Edit 16 and Cool Edit

…’t is te zeggen: no frills, alleen de basisdingen.

  • Editing audio quickly.
  • Cleaning up noisy audio.
  • Visually identifying and removing unwanted sounds.
  • Recording and polishing voiceovers.
  • Adding effects and filters.

‘t Is zo’n beetje een slinger die af een aan gaat, vermoed ik: van collecties tooltje naar allesomvattende softwaremastodonten en dan weer terug naar collecties tools, maar dan wel goed geïntegreerd en met een degelijke interface.

Ik heb in de tijd (we schrijven, oh, tien jaar geleden of zo?) bijzonder veel plezier beleefd aan Cool Edit, maar over jaren kwam er altijd maar meer en meer bij dat ik nooit gebruikte, werd het een altijd maar “professioneler” (lees: moeilijker te gebruiken) programma, en heb ik het dan maar laten vallen.

Toen het een paar jaar geleden overgekocht werd door Adobe en heruitgebracht werd als Audition, heb ik het nog wel een paar keer bovengehaald om ‘t één en ‘t ander mee te doen—podcasts en zo—maar de grote liefde was het niet echt.

Eens benieuwd of deze Soundbooth het gat kan vullen tussen Audition en de ingebouwde Windows-sndrec32. In alle geval: te hopen dat ze het lean & mean kunnen houden. En snel. En dat ze genadeloos omgaan met feature requests naar overbodige functies.

Alhoewel: ze hebben niet kunnen weerstaan aan

  • Easily creating customized music—without musical expertise.

Mja. En deze is ook niet zo bemoedigend bij het installeren:

Sndbooth

Hrm.