CS3 (i)

Eens kijken wat er allemaal veranderd is aan Photoshop CS3. In losse volgorde, zoals ik het tegenkom bij mijn eerste gebruik.

Het eerste dat opvalt is een klein dingetje dat wel serieus handig is: paletten die aan de zijkant van het scherm staan, zijn daar gedockt, en bewegen mee met het venster als dat vergroot of verkleind wordt. Dus als ik dit venster staan heb:

Cs3_2

en ik verklein het Photoshop-venster, dan krijg ik dit:

Cs3_1

Een handeling die ik alle dagen wel doe: select all en dan naar het info-palet, of alt-i-i om te kijken hoe groot mijn document wel is. Niet langer nodig: het info-palet toont nu meer informatie.

Cs3_info

Bovenaan nog altijd kleurenpickers, plaats in document en grootte van de selectie, maar daaronder nu (individueel aan en af te zetten, uiteraard): version cue-informatie (heb ik af staan), grootte van het document, kleurenprofiel, afmetingen van het document, grootte van de scratch disk, efficiëntie (geen idee), timing (de tijd die de laatste handeling nam: nu weet ik precies hoe lang ik erover doe om een rechthoek te selecteren of een guassian blur te doen :)), en nu geselecteerd tool.

En helemaal onderaan staan de voor beginner nuttigste lijnen in de hele interface: beknopte hulp, die verandert als je alt, ctrl, shift, of combinaties ervan indrukt. Vroeger stond die in de statusbar onderaan, maar sinds een paar versies had men de neiging om die statusbalk weg te moffelen.

Ik zou nog gelukkiger zijn als er, net zoals voor kleuren waar je zowel RGB als webkleur of CMYK kan gebruiken, voor de afmetingen zowel cm als pixels zou kunnen hebben, maar alla.

Nog daar bovenaan rechts: History, Actions, Tool Presets, Brushes, Clone Source, Character en Paragraph, en Layer Comps zijn nu fly-out-paletten. Mja. Handig, denk ik zo, op het eerste gezicht.

Cs3_flyout

De animated gif hierboven trouwens: moeten maken in een oude versie van ImageReady, wegens alsdat het animation-palet zichzelf niet wou tonen in CS3.

Hm. Mijn copy-paste heeft het weer begeven. Straks meer.

 

6 reacties op “CS3 (i)”

  1. Michel, je zegt ‘Hm. Mijn copy-paste heeft het weer begeven’.

    Heb jij dat dan ook, dat als je veel screenshots genomen hebt – en die dan in Photoshop geplakt heb, maar ‘k weet niet of dat er wat te maken heeft – dat het ‘klembord’ van Windows dan na een tijd gewoon niet meer werkt? CTRL+V doet dan niks meer en als ik het klemboard open (run > clpbrd), dan zgt hij ‘Plakboeken kan de gegevens niet in de huidige bestandsindeling weergeven.’

    Ik heb dat dus. regelmatg, en zeker als ik m’n computer al tijd aanstaat. Rebooten is dan de enige remedie.

  2. Yep. Hatelijk is het. En ik verdenk er Firefox van. Onredelijk van mij, ik weet het, maar toch. 🙂

    Wat het ook soms is, is dat er ergens een programma (Word of zo) met een alertvenster of ander dialoogdinges open staat, dat doet vieze dingen met het clipboard.

Reacties zijn gesloten.