WindowsvistabolHrm. De Standaard (en Microsoft, vermoed ik), doen een wedstrijd. Winnaars mogen op 30 januari naar de lancering van Vista, Office 2007 en Windows Live in het Atomium.

Vraag vier van die wedstrijd luidt:

Personal Productivity: De nieuwe Microsoft Office 2007 zorgt voor een totaal vernieuwde en intuïtieve gebruikerservaring. Welke onderstaande vernieuwing speelt hierop in?

  1. Microsoft Office 2007 werkt nu ook op spraaktechnologie
  2. De menubalk past zich automatisch aan aan uw persoonlijk gebruik en de taken die u uitvoert
  3. De onderdelen (zoals Word, Excel, Onenote, Powerpoint,…) van de nieuwe Microsoft Office 2007 zijn enkel afzonderlijk te verkrijgen
  4. Microsoft Office 2007 is speciaal ontworpen voor PC’s met touchscreens

Tja. Optie 1: dat was al een tijd zo. Optie 3 en 4 zijn het ook niet. Maar nummertje 2 is het ook niet: één van de punten van die nieuwe interface is net dat het zich niet meer aanpast aan het persoonlijk gebruik.

In de vorige versie van Office, 2003, hadden menu-opties de hebbelijke gewoonte om te verdwijnen als je ze niet gebruikte. Dat was goed bedoeld, maar uiteindelijk zorgde het voor meer problemen dan oplossingen, en dus hebben ze het er resoluut uitgebonjourd. Meer nog: de menu’s en de knoppenbalken waren vroeger door iedereen zomaar aan te passen en te wijzigen—ook dat is er uitgehaald.

Mja. Maar de ribbon bovenaan past zich wel aan naargelang de taak die je aan het uitvoeren bent. ‘t Zal dus toch nummertje twee zijn, zeker?