Ecologische footprint

Bij Gentblogt kregen we een vriendelijke mail binnen van Baharak Bashar, programma-medewerker bij Over leven op de VRT. Of we een oproep konden plaatsen. Wij doen zo’n dingen niet echt op Gentblogt, maar individuele redactieleden kunnen dat wel, natuurlijk. En bij deze dus:

Als elke aardbewoner zou leven zoals wij Belgen, zouden er drie planeten nodig zijn. Maar we hebben er maar één. We putten de aarde uit en dragen bij tot de opwarming van de planeet . We zagen de tak af waar we op zitten. We moeten snoeien in ons verbruik van natuurlijke hulpbronnen.

Je wilt er wel iets aan doen, maar je weet niet hoe?

Canvas helpt.

Onder begeleiding van wetenschappers, zal het programma Over leven je begeleiden om je levensstijl te veranderen. Over leven meet het effect van je inspanningen.

Is het mogelijk om je verbruik te reduceren tot een duurzaam niveau?

Het wetenschappelijke programma Over leven zoekt gemotiveerde gezinnen om deel te nemen aan dit experiment.

Schrijf in op www.canvas.be/ecovoet

Het doet me denken aan het experiment op BBC, waarbij één familie probeert zo groen mogelijk te leven, en dat behoorlijk radikaal doet. Eens benieuwd naar het resultaat.

update link klopt niet, grr. Probeer anders de contactpagina van Over leven.

7 reacties op “Ecologische footprint”

  1. En wat voor een! De hele foutmelding is een JPEG met te kleine letters en te veel artefacten, op het scherm gezet als background-image van een DIV. Toegankelijk++;

    </pedant>

  2. 3.2 planeten zou ik nodig hebben!!! En ik ben dan iemand die de lichten uit doet waar ik niet moet zijn, de verwarming alleen aanzet als het nog koud is als ik al een trui aanheb, de auto niet meer gebruik om naar het werk te gaan, een klein huis heeft, zo weinig mogelijk afval probeert te genereren, enzovoort enzoverder!
    Erg is dat. Ik zal moeten verhuizen naar een huis met tuin zodat ik mijn eigen patatten kan kweken vermoed ik.

  3. Hmm, heel dat ecologisch footprint gedoe en hoeveel planeten we nodig hebben per man… Ik zou dat toch sterk relativeren. Om in de oudheid een levensstijl te kunnen aanhouden die overeenkomt met wat pakweg de gemiddelde Vlaming nu heeft, zou men twee- tot driehonderd slaven nodig hebben gehad. Zelfs de gemiddelde Chinees of Indiër zou er al snel een paar tientallen moeten hebben.

    Dankzij massaproductie, de interne verbrandingsmotor en kernenergie kunnen we het nu zonder slaven doen, en tegelijkertijd veel meer mensen rijker laten leven dan wat ooit mogelijk was.

    Als ik kijk naar de snelheid waarmee artificiële intelligentie, nanotechnologie, kernfusie, biotech… zich nu aan het ontwikkelen zijn, maak ik me niet al te veel zorgen over de toekomst. Als de Aarde op is (en momenteel gebruiken we daarvan alleen maar de oppervlakte, en dan nog beperkt), beginnen we gewoon aan de maan, Mars, Jupiter en dan verder…

  4. Beste Michel,

    Ik wil je hartelijk bedanken voor het plaatsen van ons oproep op je persoonlijke weblog.

    mvg, B.B.

Reacties zijn gesloten.