Gore en energie

Fox, tot daar aan toe. En CNN is tegenwoordig ook al niet veel beter. Maar op BRT 1 vanavond ook nog eens een herkauwen van het “nieuws” van een paar dagen geleden, dat Al Gore “meer dan twintig keer zoveel” verbruikt per maand dan een gemiddeld gezin, dat kan er bij mij niet in.

Het verhaal is swiftboating van het zuiverste water, door een schimmige “denktank” die niet eens de moed heeft om zichzelf conservatief te noemen (“independent, nonprofit and nonpartisan”, can I get a “yeah right”?) en door niemand ooit ernstig is genomen.

Bijzonder doorschijnend natuurlijk: zo nét nadat Gore een Oscar gewonnen heeft, hem nog even een veeg met de pekborstel geven.

Pech dat het verhaal al vrijwel meteen grondig gedebunked was. Kost twintig keer meer dan het gemiddelde? Ja, misschien, het gaat dan ook om een huis met twintig kamers, met bureaus en security en inderdaad een verwarmde zwemkom. En het is wel groene energie, wind– en zonne-energie en dingen, die meer dan de helft zo duur is als “gewone” stroom. En dan is er nog de hele discussie van wat er precies met “gemiddeld” bedoeld wordt, maar goed.

Allemaal dingen die een gemiddelde journalist op de BRT toch ook moet kunnen achterhalen? Maar nee, het item wordt gewoon zó, zonder enige duiding op de kijker afgestuurd. Een stukje van die Tennessee-mannen, een paar seconden voor de woordvoerster van Gore, en dan is het item afgesloten.

Waar sloeg dat in ‘s hemelsnaam op?

16 reacties op “Gore en energie”

  1. Ik vond het ook maar bedenkelijk. Je zou nochtans denken dat er met 5 vermoorde kinderen genoeg nieuws te rapen viel, maar blijkbaar niet…

    (enneh, het is “duurder zijn” dan of “meer kosten”, maar niet “duurder kosten”. :p)

  2. Swiftboating? Is dat nu synoniem voor betrapt worden op een leugen of inconsistentie?

    Net zoals McCarthyism zoiets is als zeggen tegen een communist dat ie… communist is ?

  3. Was inderdaad beschamend voor de vrt. Ik vind de reactie van die conservatieve denktank anders wel grappig: shoot the messenger if you don’t like the message… a message titled “an inconvenient truth” 🙂 En hun kritiek oversteeg niet eens het niveau van “alles wa ge zegt zijde zelf”.

  4. Kijk, ik had het eerst gelezen op “de morgen”… ook daar is een beetje resarch niet nodig. Maar dat de VRT na 2 dagen nog niks door heeft… toch wel een beetje beschamend

  5. @dof: ik lees er op het internet dit over:

    Swiftboating is American political jargon for an ad hominem attack usually resulting in a benefit to an established political force.

    This form of attack is controversial, easily repeatable, and difficult to verify or disprove because it is generally based on personal feelings or recollections. It frequently refers to a campaign that uses viral marketing techniques to sell the allegations. By using credible-sounding sources to make sensational and difficult-to-disprove accusations against an opponent, the campaign leverages media tendencies to focus on a controversial story.

    The name comes from the Swift Vets and POWs for Truth organization’s negative portrayal of 2004 Presidential candidate John Kerry’s military service in Vietnam and subsequent antiwar activities. Although many of the charges were unverifiable or subsequently disproven, they were disseminated widely leading to swiftboating’s reputation as a controversial but effective form of “smear campaign”.

  6. >> “En het is wel groene energie, wind– en zonne-energie en dingen, die meer dan de helft zo duur is als “gewone” stroom.”
    Ik lees nochtans dat Gore 20 keer meer kWh verbruikte dan de gemiddelde Amerikaan, niet dat zijn factuur 20 keer hoger was (als in “20 keer meer dollars”).

  7. Handig, zo iemand die zo perfect blogt over wat je zelf net eens ging proberen uitleggen aan de mensen..en ik ging zeker de term swiftboating niet gebruikt hebben;-)

  8. Bon, blijkbaar leven jullie lefties in een alternatief universum.

    Wat mij is bijgebleven van de verkiezingen is dat Dan Rather met behulp van vervalste documenten probeerde aan te tonen dat den B zijn legerdienst niet naar behoren had gedaan, en is hij het mogen afbollen bij CBS.

    Dat er over de K misschien ook gemene dingen gezegd zijn, die misschien zelfs niet waar waren, dat kan wel zijn, maar sauce for the gander, hé.

  9. Het valt inderdaad te betreuren dat gerespecteerde nieuwszenders zoals de VRT dit soort bullshit zonder enige kritische toon zomaar in hun journaal steken 🙁

    Doet me trouwens denken aan een nieuwsbericht van het Bush-verheerlijkende Fox News, waarin ze de zwarte democratische presidentskandidaat Barack Obama een veeg uit de pan willen geven door zijn “dirty little secret” te verklappen. Namelijk dat hij (hou u vast) … rookt ! En we weten natuurlijk allemaal dat rokers per definitie terroristen en verkrachters zijn.

    Het (hilarische) filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=_SMcKzMsUes

    God Bless America !

  10. Wat Dofje niet begrijpt is dat 1) die documenten niet vervalst waren, er kwamen alleen voldoende twijfels boven water over de betrouwbaarheid ervan en 2) dat de rapportage waarin die documenten gebruikt werden nooit in twijfel is getrokken.

    Bush had via de politieke contacten van zijn vader die job bij de Air National Guard gekregen en Bush heeft die job nooit afgemaakt.

    Wat de campagne tegen Rather bereikte is dat door op 1 onbelangrijk punt twijfel te zaaien het hele verhaal verdacht werd gemaakt, maar het verhaal zelf is nog steeds waar.

Reacties zijn gesloten.